Selasa, 9 Julai 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Melihat kebesaran ciptaan Allah

Posted:

Melihat kebesaran ciptaan Allah

Melihat kebesaran ciptaan Allah

PADA 8 Julai lalu, umat Islam telah meneropong ke langit untuk melihat anak bulan awal bagi menandakan tarikh 1 Ramadan.

Jika dahulu ibu bapa ataupun nenek kita kerap menceritakan setiap kali pengumuman puasa atau raya dibuat pasti terdapat perbezaan tarikh berbanding yang tercatat pada kalendar.

Mohd. Hairul Nadhwa Rusman, 28, masih mengingati saat-saat menanti tarikh pertama bulan puasa ketika dia bersekolah dalam darjah dua iaitu ketika kali pertama dia belajar berpuasa.

"Saya rasa berdebar, tambahan pula apabila abang dan kakak menakut-nakutkan saya kononnya berpuasa boleh menyebabkan seseorang itu pengsan.

"Namun, ibu dan ayah beri semangat supaya berpuasa, jadi saya berbelah bahagi pada masa itu," katanya ketawa.

Jika puasa tidak jadi pada keesokan hari, anak ketujuh daripada lapan orang adik-beradik itu berasa gembira kerana dia masih boleh makan pada waktu siang untuk sehari lagi.

Dia yang telah berkahwin dan tinggal di Sabah mengakui mahu mendidik anak-anaknya nanti berpuasa sama seperti ibu bapanya mendidik anak-anak.

Pengalaman zaman kanak-kanak Mohd. Hairul sudah pasti turut dilalui mereka yang sama generasi, namun kini segala-galanya telah berubah.

Tahap kejituan tarikh yang terpapar pada kalendar sekarang sangat tinggi, jika dinyatakan ia jatuh pada hari esok, maka pengumuman oleh Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja Melayu pasti pada tarikh yang sama.

Penetapan tarikh 1 Ramadan dan 1 Syawal tahun Hijrah ditentukan secara hisab dan rukyah di Brunei, Indonesia, Malaysia dan Singapura.

Menurut Prof. Datuk Dr. Mohd. Zambri Zainuddin, keadaan tersebut berlaku kerana semua data yang dikumpul sejak tahun 1960-an seperti masa, tempat dan cuaca telah direkodkan.

Dengan rekod yang sedia ada, tarikh satu hari bulan dari Malaysia dan Indonesia disusun untuk menentukan tarikh tepat bulan Hijrah.

Antara syaratnya, keterangan anak bulan mesti lebih atau sama pada sudut dua darjah dari ufuk dan umur bulan tersebut ialah lapan jam ke atas.

Rata-rata masyarakat Malaysia sering kali mengaitkan astronomi atau falak syarie dengan aktiviti melihat anak bulan untuk menentukan tarikh kalendar, tarikh puasa serta arah kiblat sahaja.

Barangkali ia telah menjadi stereotaip. Ilmu angkasa dalam Islam hanya tidak terhenti setakat itu. Hakikatnya, jelas Zambri, Nabi Ibrahim merupakan manusia pertama yang mencerap langit menurut catatan al-Quran pada ayat 74 hingga 79 dalam surah al-An'aam.

Ayat tersebut menerangkan bahawa Nabi Ibrahim mencari Tuhan dengan memerhati peredaran matahari dan bulan.

Kemajuan sains astronomi dalam dunia Islam mencapai kemuncak sekitar kurun keenam hingga ke-18 apabila Khalifah al-Makmun menubuhkan Baitul Hikmah yang menjadi tempat pengumpulan cendekiawan pada masa itu.

Khalifah Abu Jafar al-Ma'mun ibn Harun (786-833), sering dikenali sebagai al-Ma'mun atau al-Makmun, merupakan seorang khalifah Kerajaan Bani Abbasiyyah dari tahun 813 sehingga 833 Masihi. Baginda ialah putera kedua kepada Khalifah Harun al-Rasyid dan menjadi khalifah bagi menggantikan abangnya, al-Amin.

Banyak buku sains berbahasa Yunani yang diterjemahkan ke dalam bahasa Arab telah membuat pembetulan terhadap kesalahan dalam teori yang dibuat oleh Ptolemy. Claudius Ptolemy hidup antara tahun 90 hingga 168 Sebelum Masihi.

Beliau merupakan penulis berketurunan Yunani-Romawi dari Iskandariyah, Mesir, tetapi memegang warganegara Rom. Beliau dikenali sebagai ahli nujum, matematik dan geografi.


KEMUDAHAN astronomi di Maragheh ini pernah mendapat perhatian dunia suatu ketika dahulu.


Tokoh terkenal

Teori Ptolemy menyatakan bahawa semua benda sempurna dalam bentuk bulatan walhal ia berbentuk bulat bujur.

Terang Zambri, ramai tokoh Islam yang terkenal dalam bidang astronomi seperti al-Biruni mempunyai teknologi peralatan falak yang sangat jitu. Al-Biruni merupakan seorang sarjana Muslim dan pakar dalam pelbagai bidang pada kurun ke-11. Beliau diiktiraf sebagai ilmuan terhebat ketika era kegemilangan Islam dan mahir dalam ilmu seperti matematik, astronomi dan sains semula jadi.

Al-Biruni juga amat dikenali sebagai pakar sejarah, ahli kronologi dan bahasa. Sebanyak 95 daripada 146 buah buku yang ditulisnya didedikasikan kepada astronomi, matematik dan subjek yang berkaitan geografi matematik.

Antara tinggalan yang masih boleh dilihat pada hari ini ialah Balai Cerap Maragheh di Iran. Ia menjadi tumpuan para astronomi di seluruh dunia pada waktu itu dan Balai Cerap Ulugh Beg di Samarkand, Uzbekistan.

Terdapat tiga cabang dalam bidang astronomi iaitu astrometri, fotometri dan spektroskopi. Selain falak syarie, ilmu falak sebenarnya mempunyai banyak kegunaan kepada umat Islam terutamanya dalam ibadah.

Antaranya, kedudukan bintang-bintang di langit dapat menentukan arah kiblat pada waktu malam.

"Terdapat lebih 128 ayat dalam al-Quran yang menyebut mengenai ilmu falak," terang Zambri ketika ditemui di Makmal Fizik Angkasa, Universiti Malaya, Kuala Lumpur.

Kata Zambri, ilmu falak perlu dipelajari oleh setiap umat Islam demi menjaga kemashalatan umum. Sebagai contoh, planet Zuhrah pernah mempunyai permukaan yang sama dengan Bumi, tetapi telah mengalami kesan rumah hijau sehingga ia menjadi kering.

Kandungan karbon dioksida dalam planet tersebut kira-kira 98 peratus menyebabkan segala kelembapan planet tersebut telah tiada.

"Ilmu seperti menentukan arah kiblat menggunakan kedudukan bintang amat penting supaya kita tidak terlalu bergantung kepada kuasa luar," jelasnya.

Ilmu angkasa lepas juga diperlukan bagi membolehkan manusia bersedia jika wujud sebarang ancaman.

Misalnya, kes jatuhan meteorit di Rusia beberapa bulan lalu tidak dapat dikesan kerana teknologi kini hanya mampu memantau benda asing berukuran lebih 100 meter.

Ilmu astronomi juga penting supaya tidak berlaku kecelaruan maklumat terutamanya dalam dunia teknologi maklumat.

Pernah tersebar fakta mengatakan bahawa arah kiblat berubah selepas beberapa siri gempa bumi, namun dakwaan itu disangkal oleh Zambri.

Hujahnya, Bumi terdiri daripada dua paksi iaitu putaran dan magnet. Paksi putaran sentiasa stabil pada sudut 23.5 darjah, manakala paksi magnet terdiri daripada kutub utara dan selatan yang ada perubahan, tetapi terlalu sedikit.

Justeru, tiada isu perubahan arah kiblat kerana paksi putaran Bumi sentiasa stabil.

"Terdapat dua tarikh yang boleh menentukan dengan tepat arah kiblat pada tahun ini iaitu pada 28 Mei, pukul 5.16 petang dan 16 Julai, 5.28 petang," ungkapnya.

Jika dibuat perbandingan di negara-negara Asia Tenggara, Malaysia agak ketinggalan berbanding Thailand dan Indonesia, namun terdapat peningkatan kesedaran dengan wujudnya persatuan peminat ilmu falak.

Timbalan Ketua Pengarah Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM), Prof. Datin Dr. Azizan Baharuddin berkata, sains dalam Islam bertujuan supaya umatnya mengenali dan mendekatkan diri dengan Tuhan serta untuk kemashalatan manusia sejagat.


ASTROLAB ini digunakan untuk mendapatkan arah kiblat.


Ilmu sains

Saintis Islam tidak pernah memisahkan agama dengan sains sehinggakan pakar bedah, al-Zahrawi mereka alat pembedahan dengan meletakkan potongan ayat al-Quran pada alatannya.

"Alat Astrolab yang merupakan komputer pertama di dunia dicipta oleh seorang wanita bernama Fatima. Ia jelas menunjukkan bahawa Islam tidak pernah menafikan hak wanita dalam mendalami ilmu pengetahuan," ungkap Azizan ketika ditemui di ibu pejabat IKIM, Kuala Lumpur.

Fatima Muhammad Al-Fihri merupakan pengasas institusi pendidikan tertinggi di peringkat sarjana yang masih beroperasi sehingga kini iaitu Universiti Qarawiyyin di Fes, Maghribi.

Selain untuk mengenal Tuhan dan beribadat, sains sangat berguna untuk kemudahan masyarakat seperti pembuatan jam.

Ia berbeza dengan ilmu pengetahuan Barat yang begitu mahal dimiliki, malah sesetengah ilmunya tidak memberi manafaat kepada awam.

Ilmu pada zaman Yunani pula didasari oleh agama anutan mereka pada waktu tersebut iaitu Paganisme. Ilmunya banyak bersifat idea tanpa bukti.

Menurut Azizan, pemisahan agama dengan ilmu berlaku pada kurun ke-17 apabila golongan Prostetan melakukan bantahan terhadap penyelewangan gereja Katolik ketika Zaman Gelap Eropah.

Sejak itu, berlaku pemisahan dan Perang Epistomologi antara golongan yang percayakan tuhan dan mereka yang tidak percayakan tuhan iaitu ateis.

"Dengan memerhati alam sekitar, kita melihat kebesaran Allah sekali gus menambahkan keimanan selain dapat menghormati kejadiannya," katanya sambil menolak istilah alam semula jadi. Kepada Azizan istilah yang lebih tepat adalah alam tabii.

Al-Quran yang diturunkan kepada manusia bersifat relevan untuk semua zaman.

"Kebanyakan ilmuan Islam membuat penemuan baharu secara tidak sengaja seperti bermimpi dan dibuktikan dengan melakukan kajian," kata Azizan yang menyarankan supaya umat Islam membaca al-Quran dan memahami isi kandungannya.

Ladang Orellana ternak Tarantula

Posted:

Ladang Orellana ternak Tarantula

Ladang Orellana ternak Tarantula


Seorang pekerja mengambil kotak yang berisi anak labah-labah yang baru menetas di sebuah premis di ladang tersebut.


SEBAGAI seekor haiwan peliharaan, serangga berkaki lapan itu sangat mudah dan murah untuk dijaga. Tiada masalah, baik dan senyap, malah agak berbulu.

Labah-labah tarantula yang bersaiz besar mungkin boleh menjadi pilihan kepada pencinta haiwan peliharaan.

Sebuah ladang di Chile menjalankan perniagaan eksport haiwan itu ke Asia, Eropah dan negara Amerika Syarikat untuk dijual kepada syarikat menjual haiwan eksotik.

Ia dijual pada harga AS$25 (RM79.64) termasuk pengangkutan dan perlu diberi makan seminggu sekali, lebih baik diberi makan lipas atau ulat hidup.

Tarantula mampu hidup sehingga 25 tahun terutamanya betina.

"Bukan semua orang boleh menjaga anjing atau kucing. Tarantula lebih murah dan tidak perlu diberi banyak perhatian.

"Dalam keadaan dunia telah berubah, teknologi canggih dan televisyen kabel memudahkan orang ramai belajar mengenai haiwan eksotik," kata doktor haiwan di ladang itu, Juan Gonzales.

Ladang tersebut dimiliki oleh Juan Pablo Orellana yang merupakan seorang ahli argonomi. Dia mengumpul dan memelihara tarantula jenis bulu rosea Chile (Grammostola rosea).

Ladang Orellana mengeksport lebih kurang 30,000 ekor tarantula setiap tahun. Ia dibungkus dalam kotak yang dibuat lubang berserta sijil sebagai pedigri.

"Bagi saya, bahagian paling seronok adalah ketika keluar mencari labah-labah baharu," kata Orellana.

Dia mengumpul haiwan daripada kelas araknid itu di bukit-bukau di luar ibu negara Chile, Santiago selain membela dan membiak spesies-spesies yang paling susah dicari.

Hanya 11 spesies tarantula dikelaskan secara saintifik, tetapi dia mendakwa terdapat 20 jenis yang berbeza.


SEEKOR tarantula yang berwarna merah turut dipelihara di ladang Orellana.


Kemudahan pembiakan

Ladang itu mempunyai spesies tarantula berwarna pelangi, merah pada bahagian abdomen, manakala yang lain mempunyai kulit berona tembaga dan kelainan pada jumlah bulu.

Selepas memenuhi rumahnya dengan labah-labah peliharaan, Orellana menubuhkan syarikat yang dipanggil Andespiders dengan menggaji beberapa orang ahli keluarganya.

Di kemudahan pembiakan, kebanyakan pekerjanya terdiri daripada golongan wanita.

"Ia merupakan kerja yang memerlukan intensif dan kepakaran, jadi saya lebih gemar pekerja wanita kerana haiwan ini mudah terjejas. Jika terpatah kaki atau terjatuh boleh menyebabkan kematian haiwan ini," terang Orellana.

Proses pembiakan melibatkan dan memerlukan sentuhan yang lembut. Ia mengambil masa dua setengah hingga tiga tahun bagi membesarkannya sehingga ke saiz yang boleh dijual.

Dalam pada itu, Gonzales berkata, tarantula mesti dipisahkan antara satu sama lain.

"Tarantula tidak boleh hidup bersama walaupun dengan pasangan sendiri. Ia mula bergaduh apabila sudah dewasa dan kita perlu memisahkannya bagi menggelakkan kanibalisme," ujar Gonzales.

Pelanggan terbesar mereka ialah Amerika Syarikat berdasarkan jumlah kuantiti dalam satu jualan, manakala para pembeli Eropah membeli kurang tarantula, tetapi pemilihan terhadap jenis lebih meluas, tambah Gonzales.

Dalam masa beberapa bulan kebelakangan ini, ladang itu turut membekalkan labah-labah kepada Universiti Antofagasta, utara Chile yang sedang menjalankan kajian melawan kanser.

Kajian dibuat menggunakan racun labah-labah Chile dan kala jengking.

Di ladang itu, terdapat premis seakan-akan hospital, pekerja wanita dalam jubah putih dan menyarung sarung tangan getah serta topeng muka.

Mereka sedang memisahkan beratus-ratus labah-labah yang baru menetas ke dalam bekas plastik bersaiz kecil yang memiliki lubang-lubang pernafasan.

Pekerja-pekerja wanita itu sedang bekerja bagi memenuhi tempahan jualan sebanyak 3,000 ekor labah-labah dari Jerman.

Cuma, terdapat satu spesimen yang tidak akan dijual, seekor tarantula berwarna seperti kopi bernama Rufina. Ia merupakan hidupan besar yang diberikan oleh Orellana kepada isterinya ketika kali pertama membuat temu janji. - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Infiniti

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Infiniti


FRIM selamat industri perabot getah

Posted:

FRIM selamat industri perabot getah

FRIM selamat industri perabot getah

Oleh SUHANA VERU

SEKITAR tahun 2004, negara-negara Kesatuan Eropah (EU) yang merupakan pengimport terbesar perabot kayu getah bagi kegunaan dalaman rumah mengeluarkan peraturan supaya tiada sebarang bahan kimia digunakan terhadap kayu getah.

Pada kebiasaannya, kayu getah diawet menggunakan bahan kimia seperti asid borik. Perbuatan itu didakwa boleh mendatangkan kanser selain merencatkan kesuburan dan pertumbuhan sistem pembiakan manusia.

Malah, asid itu digunakan untuk menyingkirkan susu getah daripada kayu getah serta menghalang pertumbuhan kulat dan serangga perosak.

Penggunaan bahan kimia berkenaan mendatangkan kesan ke atas pengeksportan produk kayu getah bernilai berbilion ringgit setahun yang menggunakan sebatian asid borik walaupun hakikatnya, dos asid yang digunakan itu sangat rendah dalam industri perabot.

Tidak mahu perkara itu menjejaskan industri perabot, Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia (FRIM) menjalankan kajian terperinci untuk mencari alternatif bagi merawat kayu.

Hampir 10 tahun, penyelidik FRIM, Choo Kheng Ten dan Sik Huei Shing membangunkan serta menjalankan kerja-kerja pembaikan sistem Pengeringan Suhu Tinggi (HTD).

Sistem pengeringan kayu dilakukan untuk mengurangkan kandungan lembapan, mengelakkan pengecutan dan pecah.

Selain itu, proses pengeringan perlu supaya kerja-kerja mengecat lebih kemas di samping kayu menjadi lebih ringan.

Begitupun, kajian itu dilakukan sebagai respons EU yang melabelkan beberapa jenis bahan kimia rawatan kayu terutama borates dalam kategori repro toksik di bawah Arahan Bahan Berbahaya 67/548.

Namun, akhirnya kira-kira dua tahun lalu, sistem itu mula diguna pakai untuk merawat kayu-kayu getah di Malaysia.

Bagi mengulas perkara itu, Pegawai Penyelidik Program Teknologi Hijau Bahagian Keluaran Produk Hutan FRIM, Huei Shing berkata, pihaknya menjalankan kajian dalam tempoh yang lama kerana mereka mengkaji sistem itu dari pelbagai sudut.

Antaranya, pengawalan sistem pengeringan suhu, menaik taraf sistem dan peredaran suhu.


HUEI SHING (dua dari kanan) melihat beberapa jenis kepingan papan.


Kaedah pengeringan

Menurut Huei Shing, walaupun pihaknya mengambil masa yang lama, ia berbaloi apabila berjaya memperoleh kaedah terbaharu menggunakan teknologi HTD bagi mengeringkan kayu.

Kaedah pengeringan itu dijalankan melalui pembakaran kayu di dalam sebuah mesin untuk menghasilkan pengewapan. Bagaimanapun, pengeringan kayu itu perlu dilakukan pada suhu 150 darjah Celsius.

Pengewapan pada suhu tinggi mampu merawat kayu daripada serangan kulat dan serangga.

"Biasanya, kaedah pengeringan kayu-kayu getah mengambil masa sekurang-kurangnya 14 hari sebelum boleh digunakan dalam pengeluaran perabot.

"Ini kerana jika kayu dirawat dengan bahan kimia, ia perlu dikeringkan menggunakan kaedah stim pada suhu 70 darjah Celsius dan disimpan di kilang," katanya ketika ditemui di FRIM baru-baru ini.

Terdahulu, Ketua Pengarah Lembaga Perindustrian Kayu Malaysia (MTIB), Dr. Jalaluddin Harun berkata, industri kayu di negara ini menunjukkan peningkatan sekali ganda dalam pendapatan eksport sepanjang tempoh sedekad, daripada RM10.5 bilion pada 1992 kepada RM20.2 bilion tahun lalu.

Walau bagaimanapun ujar beliau, peratusan sumbangan eksport industri kayu hanya 2.8 peratus daripada jumlah keseluruhan eksport negara tahun lalu.

Tambah Huei Shing, dengan penggunaan HTD, pengeringan kayu hanya mengambil masa dua hari sekali gus menjimatkan kos penyimpanan kayu di kilang.

Penggunaan suhu tinggi juga meningkatkan kuantiti kandungan kanji dan gula yang terhidrolisis (sumber makanan kepada perosak kayu) selain mempunyai kestabilan dimensi lebih tinggi berbanding kayu yang dirawat secara konvensional.

"Kawalan suhu dan keadaan lembap ketika kerja-kerja pengeringan tanur pada suhu tinggi boleh mengurangkan kecacatan pengeringan kayu," katanya sambil menyifatkan kayu tidak mudah melengkung.

Ketika ditanya mengenai kos pembinaan bangunan pengeringan tanur itu, beliau enggan mendedahkan, namun kerja-kerja penyelidikan itu bernilai RM2 juta.

Pertama di dunia

Sementara itu, Ketua Pengarah FRIM, Datuk Dr. Abd. Latif Mohmod berkata, pihaknya berjaya membangunkan serta mempatenkan teknologi hijau bertaraf antarabangsa untuk merawat kayu getah itu.

Sistem itu tidak menggunakan sebarang rawatan bahan kimia namun mampu meningkatkan kestabilan kayu.

Melihat kepada keberkesanan teknologi itu, beliau yakin HTD mempunyai potensi untuk meletakkan Malaysia antara negara pertama di dunia yang menawarkan kayu terawat selamat dan mesra alam.

Beliau berpendapat, teknologi HTD merupakan penyelesaian terbaharu kepada industri kayu-kayan negara terutamanya pengeluar perabot berasaskan kayu getah.

Justeru, dalam berdepan halangan serta syarat-syarat perdagangan negara maju yang ketat, HTD merupakan penyelesaian kepada masalah tersebut.


KAYU-KAYU dibakar dengan menggunakan sebuah mesin untuk menghasilkan pengewapan ke dalam bilik pengeringan tanur.


Lagipun, lebih 80 peratus eksport perabot Malaysia ialah perabot yang diperbuat daripada kayu getah. Malah, kayu berkenaan merangkumi hampir separuh daripada kayu-kayan yang digunakan dalam pembuatan perabot di Asia.

Sistem itu bukan sahaja dapat menghapuskan penggunaan bahan pengawet, malah menjimatkan masa kitaran pemprosesan sehingga lebih 75 peratus.

"Selain kayu getah, teknologi tersebut boleh digunakan pada kayu-kayu seperti akasia dan sesenduk," ujarnya lagi.

Jelasnya ketika ini, lebih 90 peratus kilang-kilang pengeringan di rantau Asia Tenggara menggunakan sistem konvensional pemanas stim pada suhu di bawah 80 darjah Celcius.

Pada kebiasaannya, kayu perlu dirawat dengan bahan pengawet seperti borates untuk mencegah kulat dan serangan perosak kayu yang dirawat dengan kaedah konvensional.

"Setakat ini, tidak banyak negara yang menggunakan sistem HTD ini lagi," ujarnya.

Sehubungan itu, beliau memberitahu FRIM memperoleh paten untuk teknologi HTD daripada Pejabat Paten dan Cap Dagang Amerika Syarikat (USPTO) pada Mac lalu.

Seterusnya, FRIM memfailkan paten di Malaysia dan enam negara lain iaitu Singapura, Thailand, Vietnam, Indonesia, China dan India.

Pihak FRIM bekerjasama dengan Advanced Low Pressure System Sdn. Bhd. (ALPS) untuk mengkomersialkan teknologi HTD dengan menubuhkan dua unit sistem HTD di Telok Gong, Pelabuhan Klang, Selangor.

Selain itu, FRIM akan bekerjasama dengan Lembaga Perindustrian Kayu Malaysia serta Majlis Kayu Kayan Malaysia untuk menganjurkan sebuah forum yang menyasarkan pembabitan pengeluar perabot dan mereka yang terlibat dalam industri perkayuan untuk mempromosikan sistem HTD .

Menurut beliau, pihaknya telah menerima banyak pertanyaan terutamanya daripada pengeluar kayu getah seperti China, Thailand dan India.

Xperia Tablet Z kalis air

Posted:

Xperia Tablet Z kalis air

Xperia Tablet Z kalis air


XPERIA Tablet Z selamat digunakan walaupun selepas terkena titisan air hujan.


SEMPENA pelancaran Xperia Z baru-baru ini, Sony Mobile Communication juga memperkenalkan satu lagi varian Xperia iaitu Xperia Tablet Z yang telah berada di pasaran Malaysia.

Berukuran 10.1 inci LTE dengan sistem operasi Android itu turut memaparkan reka bentuk keseimbangan Omni (OmniBalance) selain nipis (6.9 milimeter) dan ringan (495 gram).

Boleh didapati dalam dua warna iaitu hitam dan putih sama ada versi LTE atau WiFi. Ia merupakan tablet pertama yang menggunakan pemprosesan tidak segerak Qualcomm Snapdragon S4 Pro dan Quad Core.

Xperia Tablet Z juga merupakan yang pertama mempunyai tahap kalis air (IP55 dan IP57) iaitu yang paling tinggi pada peringkatnya. Ia menjadikan tablet itu kalis terhadap sebarang percikan atau tumpahan air.

Memburu pada zaman moden

Posted:

Memburu pada zaman moden

Memburu pada zaman moden

Oleh MOHAMMAD RADZI ZOHRI

PERMAINAN video ini merupakan buah tangan pertama Dontnod Entertainment.


PERMAINAN video, Remember Me (RM) dibangunkan oleh Dontnod Entertainment, sebuah studio dari Perancis. RM merupakan permainan pertama terbitan studio itu.

Maka, tidak hairan sekiranya pemain permainan video (gamers) berasa sangsi untuk membeli dan bermain permainan ini. RM telah diterbitkan oleh gergasi permainan video Capcom.

Barangkali, ia mampu memberikan daya tarikan yang diperlukan oleh gamers. Menggunakan enjin Unreal Engine 3, ia telah dikeluarkan pada bulan Jun 2013 untuk platform komputer peribadi (PC), Play Station 3 dan Xbox 360.

RM merupakan satu percubaan yang mantap daripada Dontnod Entertainment. Terdapat beberapa ciri baharu diketengahkan yang mampu menarik minat gamers untuk mencubanya.

Grafik tidak mengecewakan, tetapi kualiti lagu latar tidak begitu kemas, mungkin permainan bertemakan masa depan direka tidak memiliki set lagu yang banyak.

Jika bermain dalam jangka masa yang lama, pemain mungkin akan terasa seperti bermain Phantasy Star Online kerana tema futuristik yang dipaparkan.

Ciri Tambahan

CIRI lain RM ataupun Extras boleh dilihat dalam menu utama RM. Terdapat artwork dan juga Model 3D watak-watak dalam permainan. Kedua-duanya hanya boleh diperoleh dengan memenuhi kriteria tertentu dalam permainan.

Bagi pemain yang mengejar pencapaian ataupun Achievements, terdapat lebih kurang 50 pencapaian yang mampu dimiliki.

Pertempuran

WALAUPUN RM tergolong dalam sub-genre Beat 'em up, sistem pertempurannya tidak sama dengan permainan video lain. RM memberikan kebebasan kepada pemain untuk membuat modifikasi terhadap rantaian serangan mereka.

Kategori serangan terbahagi kepada empat iaitu Regen (pemulihan), Power (kuasa serangan), Chain (replikasi gerakan sebelumnya) dan Cooldown (untuk pemulihan tenaga S-Pressen). S-Pressen pula adalah gerakan istimewa Nilin.

Antaranya, Sensen Fury yang memberikan Nilin gerakan pantas dan Logic Bomb dengan cara menggunakan bom memori ke atas musuh. Terdapat lima S-Pressen kesemuanya.


ADEGAN permainan berlatar belakang bandar raya Paris, Parancis.


Manipulasi Memory

NILIN ialah seorang Errorist yang paling hebat dan antara kebolehannya, mampu mencuri ingatan seseorang. Remembranes pula boleh digunakan pemain bagi menjejak ingatan seseorang untuk mencapai objektif tertentu.

Ciri paling kreatif permainan ini ialah Memory Mixing yang boleh masuk ke dalam ingatan seseorang dan mengubah ingatan mereka. Pemain akan terlibat secara interaktif ketika mengubah ingatan tersebut.

Neo-Paris

PEMAIN bakal mengikuti pengembaraan Nilin, seorang Memory Hunter (pemburu memori). Adegan permainan berlatar belakang kota Paris, Perancis pada tahun 2084 yang dikenali sebagai Neo-Paris.

Pada waktu itu, penggunaan implan otak yang mampu mengawal ingatan seseorang yang dipanggil Sensen telah digunakan oleh hampir semua penduduk Neo-Paris.

Sebagai seorang daripada ahli Errorist, Nilin perlu menumpaskan organisasi yang bertanggungjawab ke atas Sensen, Memorize.

Mekanisme

CUBA bayangkan gandingan permainan Prince of Persia (akrobatik), Legacy of Kain (elemen teka-teki) dan God of War (Beat 'em up). RM menampilkan ketiga-tiga cara permainan dalam mekanismenya, tetapi unsur pertempuran tidak seberat God of War.

Pemain akan menjelajah kota Neo-Paris yang kebanyakan masa digunakan dengan memanjat dinding dan melompat dari bumbung ke bumbung.

Terdapat juga elemen penyelesaian teka-teki, namun ia kurang mencabar. Di samping itu, pemain juga perlu bertempur dengan pelbagai musuh yang unik sepanjang permainan.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


Ahli UMNO sertai Explorace Pasar Tani Kuala Besut

Posted:

Ahli UMNO sertai Explorace Pasar Tani Kuala Besut

Ahli UMNO sertai Explorace Pasar Tani Kuala Besut

MOHD. MAHDI (tengah) bersama para peserta program Explorace Pasar Tani Kuala Besut bersama hadiah kemenangan masing-masing di Besut, Terengganu baru-baru ini.


BERTANDING. Sebanyak 70 peserta yang terdiri daripada ahli-ahli UMNO menyertai Explorace Pasar Tani Kuala Besut anjuran Puteri UMNO kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Kuala Besut, Terengganu baru-baru ini.

Program yang bermula di pekarangan sebuah pasar raya di daerah itu disempurnakan oleh Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Bahagian Besut, Mohd. Mahdi Musa yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri Kota Putra.

Penyelaras Pergerakan Puteri UMNO di DUN itu, Wan Ismaliza Wan Ismail berkata, program tersebut bertujuan memberi pendedahan kepada ahli-ahli parti, khususnya menyediakan juadah seharian untuk keluarga.

"Dalam tempoh tiga jam program berlangsung, setiap kumpulan yang dianggotai lima peserta perlu bekerjasama membeli bahan untuk penyediaan makanan seperti roti canai dan sup belut," katanya.

PPDK Sungai Limau Dalam anjur program cari harta karun

Posted:

PPDK Sungai Limau Dalam anjur program cari harta karun

PPDK Sungai Limau Dalam anjur program cari harta karun


KU ABD. RAHMAN (tengah) bersama peserta sebelum melakukan upacara pelepasan Program Kembara Mencari Harta Karun 2013 di Jerai, Kedah baru-baru ini.


SEMANGAT. Program Kembara Mencari Harta Karun 2013 anjuran ahli Pusat Pemulihan Dalam Komuniti (PPDK) telah diadakan di PPDK Nur Kasih Sungai Limau Dalam, Jerai, Kedah baru-baru ini.

Program itu merupakan anjuran bersama PPDK Sungai Limau Dalam dengan kerjasama Jabatan Kebajikan Masyarakat daerah Yan.

Program dirasmikan oleh Pengerusi Jawatankuasa Industri dan Pelaburan, Perdagangan Dalam Negeri, Hal Ehwal Pengguna dan Koperasi negeri, Datuk Ku Abd. Rahman Ku Ismail yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri Guar Chempedak.

Penyelaras program, Syed Jahaya Syed Abdul Rahman berkata, pada program itu peserta berpeluang melawat PPDK Mustika Yan, Merbok, Bedong dan Mesra Ria Gurun selain berpeluang menjalani pemeriksaan kesihatan serta menyertai aktiviti sukaneka.

Lawatan sambil belajar kakitangan PPD Segamat

Posted:

Lawatan sambil belajar kakitangan PPD Segamat

Lawatan sambil belajar kakitangan PPD Segamat


FADLAN (duduk, tengah) bersama sebahagian daripada kakitangan PPD Segamat di Johor baru-baru ini.


LAWATAN. Kira-kira 60 kakitangan Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) Segamat, Johor melakukan lawatan ke Universiti Antarabangsa Madinah (Mediu) di Shah Alam, Selangor baru-baru ini.

Timbalan Rektor Mediu, Dr. Fadlan Othman berkata, rombongan itu telah diberikan penerangan dan maklumat mengenai kursus-kursus yang ditawarkan di universiti tersebut.

Menurutnya, pihaknya mengalu-alukan lawatan seperti itu daripada mana-mana institut atau agensi yang mahu mendapatkan maklumat lebih terperinci mengenai operasi Mediu.

Dalam lawatan tersebut, semua kakitangan PPD terlibat dibawa mengunjungi kelas-kelas pengajian, perpustakaan digital dan kemudahan lain yang disediakan pihak universiti kepada pelajar.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Kerja licik pembunuh upahan

Posted:

Kerja licik pembunuh upahan

Kerja licik pembunuh upahan

Oleh KHAIRI MOHAMAD
khairi.mohamad@kosmo.com.my

GAMBAR fail menunjukkan anggota polis memeriksa kereta Mercedes C200 guru yang ditembak mati di Kampung Beris Panchor, Bachok kelmarin.


KOTA BHARU – Polis tidak menolak kemungkinan seorang pembunuh upahan telah diarahkan oleh pihak tertentu untuk menembak mati seorang guru muzik di Kampung Beris Panchor, Bachok dekat sini kelmarin.

Andaian itu berdasarkan maklumat daripada beberapa individu mengatakan terdapat pihak yang sakit hati dengan mangsa, Hashim Mat Zain, 43, yang didakwa mempunyai banyak hutang dan tidak berpegang pada janji.

Selain itu, dendam lama juga disyaki menjadi motif pembunuhan. Mangsa dikatakan ditembak menggunakan pistol jenis Smith & Wesson.

Ketua Polis Kelantan, Datuk Jalaluddin Abdul Rahman berkata, melalui maklumat yang dikumpul, mangsa yang juga Penolong Kanan Hal Ehwal Murid Sekolah Kebangsaan Beris Panchor turut terlibat dalam aktiviti jualan langsung, kontrak dan pembalakan namun ia masih dalam siasatan.

"Setakat ini kita terima khabar angin sahaja mengatakan mangsa ini banyak hutang, tak bayar hutang, janji dengan orang tetapi tidak tepati. Mungkin orang yang tertipu rasa marah, sakit hati kemudian upah orang untuk melaksanakan jenayah.

"Kebanyakan kes tembak di Kelantan bersebab, sama ada balas dendam, tidak puas hati. Mesti ada sebab, bukan sewenang-wenang melakukan samun, rompak dan tembak, tidak. Pandangan saya, ini mesti ada dendam lama dan sakit hati," katanya ketika ditemui semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Wanita main kayu tiga dengan Awang Hitam kritikal disimbah cuka getah

Posted:

Wanita main kayu tiga dengan Awang Hitam kritikal disimbah cuka getah

Wanita main kayu tiga dengan Awang Hitam kritikal disimbah cuka getah

Oleh MULLER ASEN
muller.asen@kosmo.com.my


CHRISTINA yang cedera parah selepas disimbah cuka getah oleh suaminya dirawat di Hospital Bau semalam.


BAU – Perasaan cemburu yang meluap-luap seorang pesara tentera terhadap isterinya yang didakwa menjalinkan hubungan sulit dengan Awang Hitam sejak 2007 sampai ke kemuncaknya apabila lelaki itu bertindak nekad menyimbah cuka getah pada wanita tersebut.

Kejadian di Kampung Pejiru di sini pada pukul 12.30 tengah malam itu mengakibatkan Christina Nyoeh, 43, cedera parah akibat melecur teruk di muka, tangan dan badan. Mangsa kini dilaporkan dalam keadaan kritikal.

Difahamkan, sebelum kejadian, mangsa yang bekerja sebagai promoter jualan di sebuah pasar raya baru pulang makan angin di Sabah bersama lelaki Afrika tersebut.

Ketua Polis Daerah Bau, Deputi Superintendan Mohd. Sabri Zainol berkata, kejadian itu disyaki berlaku selepas suspek nekad hendak membunuh isterinya setelah tidak dapat menahan sabar.

"Sebelum kejadian, suspek menonton televisyen bersama lima anaknya manakala isterinya pula sedang nyenyak tidur di dalam bilik.

"Sebaik anak-anak pasangan itu masuk tidur, suspek terus ke dapur untuk mengambil sebotol cuka getah lalu menyimbahnya ke seluruh badan mangsa," katanya ketika dihubungi Kosmo!.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Parah diserang babi hutan

Posted:

Parah diserang babi hutan

Parah diserang babi hutan

Oleh SAJIDA ASARULAH KHAN
berita@kosmo.com.my


SEORANG pegawai perubatan merawat tangan Saerah yang parah selepas digigit seekor babi hutan di Kampung Bayai Lama, Serting, jempol kelmarin.


JEMPOL – Hasrat seorang warga emas untuk pergi ke rumah jirannya terbantut selepas dia cedera parah apabila diserang dan digigit oleh seekor babi hutan dalam kejadian di Kampung Bayai Lama, Serting dekat sini kelmarin.

Kejadian yang hampir meragut nyawa Saerah Hassan, 82, itu berlaku pada pukul 4.30 petang hingga mengakibatkan tangan kirinya cedera selain beberapa anggota badan turut luka.

Mengimbau semula kejadian itu, jiran mangsa, Mastura Jamaludin, 39, berkata, sebelum diserang, mangsa berjalan bersendirian di laluan utama kampung tersebut berhampiran sebuah kebun getah.

"Tiba-tiba seekor babi hutan yang dianggarkan seberat 70 kilogram muncul dan terus menyondol mangsa hingga mangsa terjatuh serta bajunya koyak.

"Selepas itu, babi berkenaan menggigit pula tangan kiri mangsa sebelum warga emas tu diselamatkan oleh penduduk kampung yang lalu di kawasan tersebut," ceritanya ketika ditemui di sini.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Seleksi 70 juadah kampung

Posted:

Seleksi 70 juadah kampung

Seleksi 70 juadah kampung

ANTARA juadah yang ditawarkan di Retro Cafe Vivatel Kuala Lumpur sempena bulan Ramadan ini.


SEMPENA bulan Ramadan ini, penuhi selera anda dengan berkunjung ke Retro Cafe di Vivatel Kuala Lumpur. Promosi bufet berteraskan masakan kampung menjadi taruhan Vivatel pada tahun ini.

Menu pilihan akan berganti secara harian bermula 16 Julai sehingga 4 Ogos depan. Sebanyak 70 juadah kampung termasuk sajian utama, pencuci mulut, minuman dan sup akan dihidangkan sepanjang waktu berbuka puasa di Vivatel.

Mulakan detik iftar anda dengan menjamah seleksi 30 pembuka selera seperti ulam, jeruk dan kerabu yang terdiri daripada ulam raja, kerabu nangka, acar jelatah dan jeruk cermai.

Di gerai sup pula, apa kata anda basahkan tekak bersama ikan pindang, kambing berempah, ayam rasa utara atau tomyam yang menggunakan resipi kampung terbaik.

Bagi sajian utama, pengunjung boleh memilih gulai ayam limau purut, ikan keli cili hijau, ketam lemak manis, gulai udang nanas, kambing hitam manis, daging gulai kawah kentang dan daging kurma bawang.

Mereka yang tidak memilih nasi untuk berbuka bolehlah mencuba menu seperti mi hailam, laksa kari, kuetiau sup utara dan yong tau fu.

Sajian istimewa lain yang boleh diperoleh di Vivatel ialah bubur lambuk, sushi dan pasta. Sempurnakan momen berbuka anda bersama pencuci mulut tempatan seperti bubur cha cha, kuih talam berlauk, ais kacang dan tidak dilupa, minuman wajib iaitu teh tarik Abang Ali.

Sambil menjamu selera, pengunjung juga akan dihiburkan dengan persembahan kumpulan ghazal setiap hari.

Sajian Warisan Malaysia KDE

Posted:

Sajian Warisan Malaysia KDE

Sajian Warisan Malaysia KDE


KIRA-KIRA 100 hidangan ditawarkan kepada pengunjung Restoran Duyong di Kelab Darul Ehsan, Ampang.


BULAN Ramadan ini, Restoran Duyong di Kelab Darul Ehsan (KDE), Ampang, Selangor menyajikan hidangan bufet Ramadan untuk para pengunjung bertemakan Sajian Warisan Malaysia.

Kira-kira 100 hidangan ditawarkan termasuk menu istimewa keladi masak asam, ikan patin masak tempoyak bersama keladi, ayam golek kuah percik, udang sambal petai dan pisang muda masak pucuk kaduk.

Selain lauk-pauk kampung yang menjadi cita rasa tradisi masyarakat Melayu, Restoran Duyong turut menyediakan masakan ala Cina seperti loh hon chai, udang har loh dan ketam sze chuan. Tidak lupa hidangan barbeku setiap hujung minggu.

Menu seperti kuetiau goreng, sate, lidah bakar dan soto turut disediakan. Selain itu, pencuci mulut dengan pelbagai pilihan pastri seperti agar-agar campur, tart buah-buahan, pulut durian dan air batu campur juga boleh dinikmati di restoran itu.

Sambil menikmati juadah berbuka, pengunjung juga berpeluang mengunjungi bazar Ramadan yang terletak di laluan pintu masuk Restoran Duyong. Pelbagai barangan dapat dibeli seperti aksesori wanita, kerongsang, beg tangan, telekung, tudung dan kuih-kuih raya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Malaysia tagih magis Revington

Posted:

Malaysia tagih magis Revington

Malaysia tagih magis Revington

Oleh SHAHRIL NIZAM ABDULLAH
shahril.abdullah@kosmo.com.my

REVINGTON (tengah) berjaya menaikkan kembali prestasi skuad hoki negara sejak mengambil alih tugas sebagai jurulatih pada Ogos tahun lalu.


JIKA skuad hoki negara berhasrat beraksi pada Piala Dunia di The Hauge, Belanda tahun depan, mereka harus menjuarai kempen Piala Asia 2013 yang akan berlangsung di Ipoh, Ogos depan.

Namun, untuk muncul juara dalam saingan yang bakal menyaksikan tujuh negara lain - Pakistan, Jepun, Oman, Korea Selatan, India, China dan Bangladesh merebut satu slot automatik ke Piala Dunia 2014 itu, Malaysia perlu menagih sentuhan jurulatih, Paul Revington.

Sentuhan Revington semestinya amat penting dalam situasi itu setelah prestasi Malaysia dilihat banyak meningkat di bawah kendaliannya.

Namun, satu-satunya persoalan yang timbul ketika ini ialah 'jodoh' jurulatih kelahiran Afrika Selatan itu dengan Malaysia.

Ketika diminta mengulas perkara itu, Ketua Pengarah Majlis Sukan Negara (MSN), Datuk Seri Zolkples Embong mengakui, khidmat Revington masih lagi diperlukan, sekurang-kurangnya hingga Sukan Olimpik 2016 di Brazil.

"Jika boleh MSN mahu beliau terus kekal meskipun skuad bimbingannya gagal layak ke Piala Dunia dalam kempen di Johor Bahru baru-baru ini.

"Mengikut kontrak, Revington bersetuju untuk mengendali Malaysia sehingga Sukan Olimpik 2016 di Brazil, jadi masih ada tempoh lebih kurang tiga tahun lagi.

"Namun, saya akan berbincang dahulu dengan Presiden MHC (Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah) minggu depan sebelum berjumpa dengannya (Revington).

"Jika beliau mahu teruskan (melatih Malaysia), MSN tiada masalah dan jika beliau tetap mahu pergi, kita tidak boleh menghalangnya," jelas Zolkples kepada Kosmo!.

Revington perlu menamatkan terus spekulasi tentang masa depannya ketika ini supaya Malaysia boleh memberi tumpuan sepenuhnya terhadap misi menamatkan kemarau layak beraksi pada Piala Dunia buat kali pertama sejak kali terakhir tampil pada edisi 2002.

Piala Asia 2013 yang berlangsung pada 24 Ogos hingga 1 September depan dilihat sebagai peluang terakhir buat Malaysia untuk layak ke Piala Dunia selepas gagal melakukannya pada edisi 2006 dan 2010.

"Kita tidak meletakkan sasaran dalam satu kejohanan sahaja terhadap beliau (Revington), sebaliknya dalam semua kejohanan yang akan dilangsungkan sehingga tiba temasya Olimpik 2016.

"Gagal di Johor Bahru memang sesuatu yang amat mengecewakan tetapi kita masih ada satu lagi peluang ke Piala Dunia iaitu dengan menjuarai Piala Asia 2013 di Ipoh.

"Justeru saya harap beliau akan meneruskan tugasnya itu kerana sebelum ini, beliau telah menjalankan peranannya dengan baik sehingga menyaksikan kita muncul naib juara Piala Sultan Azlan Shah 2013, Mac lalu," kata Zolkples.

Dalam saingan Piala Asia 2013, Malaysia diundi dalam Kumpulan A bersama naib juara edisi tahun lalu, Pakistan, Jepun dan Oman manakala Korea Selatan yang muncul tempat keempat di Johor Bahru diundi dalam Kumpulan B bersama India, China dan Bangladesh.

'Hamidin paling layak ambil alih tempat saya'

Posted:

'Hamidin paling layak ambil alih tempat saya'

'Hamidin paling layak ambil alih tempat saya'

Oleh AHMAD FAZLI MOHD. YADI
fazli.yadi@kosmo.com.my


IMBAS... Hamidin (kanan) dan Azzuddin pernah saling bekerjasama di Wisma FAM.


"SAYA yakin beliau (Datuk Hamidin Mohd. Amin) tidak berdepan masalah dalam usaha merapatkan hubungan sesama ahli gabungan pada masa akan datang."

Demikian reaksi mantan Setiausaha Agung Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Datuk Azzuddin Ahmad yang menganggap Hamidin sebagai individu paling layak bagi menggantikan tempatnya.

Azzuddin yang kini dilantik sebagai Setiausaha Agung Persekutuan Bola Sepak ASEAN (AFF) berkata, beliau percaya dengan pengalaman Hamidin yang terlibat dengan pengurusan bola sepak tempatan hampir 20 tahun mampu memberi impak lebih berkesan terhadap struktur pengurusan FAM pada masa akan datang.

"Saya memiliki latar belakang ketenteraan dan beliau (Hamidin) pula mempunyai pengalaman mentabdir dunia bola sepak tempatan hampir 20 tahun.

"Berbekalkan pengalamannya sebagai Setiausaha Agung Persatuan Bola Sepak Selangor (FAS), Naib Presiden FAM dan Pengerusi Jawatankuasa Pertandingan Tempatan FAM, saya yakin beliau tahu untuk menguruskan perkara-perkara yang sepatutnya.

"Tiada seorang yang sempurna termasuk saya. Mungkin ada kelemahan pada diri saya sendiri yang saya tidak dapat lihat tetapi mungkin ahli gabungan FAM di luar sana tahu kelemahan saya.

"Namun, saya tetap percaya kredibiliti Hamidin untuk memberikan penambah baikan kepada FAM di peringkat yang lebih tinggi," kata Azzuddin.

Terdahulu, Azzuddin yang mengambil alih tugas daripada Datuk Seri Dr. Ibrahim Saad telah diraikan pada majlis perpisahan beliau sebagai Setiausaha Agung FAM di Wisma FAM semalam.

Sepanjang bertugas bersama FAM selama enam tahun, Azzuddin kerap menjadi tumpuan, baik dalam kalangan peminat, pemerhati bola sepak mahupun rakan-rakan beliau dalam badan induk itu terutama membabitkan Artikel 88.

Antara individu-individu yang pernah berdepan dengan Statut FAM itu ialah Ahli Parlimen Ketereh, Tan Sri Annuar Musa, Presiden Persatuan Bola Sepak Perlis (PFA), Datuk Seri Shahidan Kassim dan Presiden Persatuan Bola Sepak Negeri Johor (PBNJ), Tunku Ismail Sultan Ibrahim.

Dalam perkembangan lain, Azzuddin turut mengumumkan Australia bakal dilantik secara rasmi sebagai ahli gabungan AFF ke-12 pada 25 Ogos depan.

"Saya akui ada kebimbangan yang disuarakan ahli gabungan AFF seandainya mereka (Australia) berminat untuk menyertai Piala AFF 2014.

"Namun, apa yang boleh saya sahkan adalah mereka tidak bercadang untuk menyertai kejohanan itu," katanya.

Messi, Neymar gegar Bukit Jalil

Posted:

Messi, Neymar gegar Bukit Jalil

Messi, Neymar gegar Bukit Jalil

Oleh SHAHRIL NIZAM ABDULLAH
shahril.abdullah@kosmo.com.my

MESSI (kiri) dan Neymar sah akan bersama Barcelona ketika menentang skuad Harimau Malaya bulan depan.


SAMBUTAN Aidilfitri tahun ini mungkin menjadi pengalaman paling berharga bagi peminat-peminat bola sepak tanah air.

Ini kerana mereka bakal disajikan dengan 'juadah' luar biasa daripada dua bintang sensasi dunia, Lionel Messi dan Neymar di Stadium Nasional, Bukit Jalil, 10 Ogos depan.

Messi dan Neymar akan memperkuat cabaran gergasi Sepanyol, Barcelona pada aksi persahabatan menentang skuad Harimau Malaya ketika umat Islam di negara ini masih berada dalam mood raya.

Pengarah Urusan BSC Soccer Malaysia yang juga promoter eksklusif Siri Jelajah Asia 2013 Barcelona, Effendi Jagan Abdullah mengesahkan kehadiran Messi dan Neymar, sekali gus memadam terus khabar angin bahawa dua bintang dunia tersebut tidak akan menyertai kelab The Catalan itu ke Kuala Lumpur.

"Saya ingin tegaskan Messi dan Neymar sah akan datang ke sini bersama pemain Barcelona yang lain kecuali jika mereka cedera.

"Ini kerana Jelajah Asia 2013 ini adalah persiapan pra-musim pertama Barcelona bagi menghadapi Atletico Madrid dalam aksi Piala Super yang juga perlawanan pembuka tirai musim baharu Liga Sepanyol," jelas Effendi.

Effendi berkata demikian pada Majlis Pengenalan Tren dan Bas Istimewa RapidKL sebagai pengangkutan rasmi bagi Jelajah Asia 2013 Barcelona di Subang semalam.

Turut hadir, Pengarah Kumpulan Divisyen Landasan Keretapi, Syarikat Prasarana Negara Berhad, Khairani Mohamed, Ketua Pegawai Eksekutif Malaysia Major Events yang mewakili Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia, Zulkefli Sharif.

Sementara itu, Khairani memberitahu, RapidKL dijangka melanjutkan jadual tren yang melibatkan laluan ke Stadium Nasional, Bukit Jalil sehingga pukul 1 pagi bagi memudahkan peminat bola sepak tempatan menyaksikan perlawanan tersebut.

"Tren dan bas istimewa ini akan memaparkan wajah-wajah pemain bintang Barcelona bagi memberi kesedaran kepada rakyat Malaysia dan mempromosikan lagi tentang kedatangan mereka ke Kuala Lumpur.

"Peminat juga boleh mendapatkan kad pengangkutan bagi bas RapidKL, LRT dan monorel yang terhad sempena jelajah ini dengan harga RM20 dan RM10," ujar Khairani.

Tiket aksi itu dijual dengan harga RM98, RM208, RM388 dan RM688.

Peminat juga berpeluang menyaksikan sesi latihan Barcelona dengan membeli tiket berharga RM25, namun mereka boleh memasuki secara percuma jika membeli tiket perlawanan berharga RM388 dan RM688.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Rakyat Malaysia di Mesir selamat meskipun terdapat insiden serangan dan rompakan

Posted:

Rakyat Malaysia di Mesir selamat meskipun terdapat insiden serangan dan rompakan

Rakyat Malaysia di Mesir selamat meskipun terdapat insiden serangan dan rompakan

09/07/2013 10:17pm

KUALA LUMPUR - Kementerian Luar mengesahkan rakyat Malaysia di Mesir selamat meskipun terdapat insiden serangan dan rompakan terhadap tiga pelajar negara ini di Kaherah, Ahad lepas.

Menurut kenyataan Kementerian Luar, insiden itu merupakan kes terpencil yang tidak mempunyai sebarang kaitan dengan demonstrasi dan kekacauan yang sedang berlaku di negara berkenaan.

Kenyataan itu menyebut pegawai Kedutaan Besar Malaysia di Kaherah dan Education Malaysia Egypt (EME) sudah menyalurkan bantuan sewajarnya kepada pelajar terlibat serta menasihati mereka agar tidak mendekati kawasan konflik atau menyertai aktiviti yang berkaitan dengan perkembangan politik semasa di Mesir.

"Rakyat Malaysia turut diingatkan agar mematuhi garis panduan keselamatan yang telah ditetapkan oleh Kedutaan Besar Malaysia serta pihak berkuasa tempatan dan pelajar yang telah menamatkan peperiksaaan akhir mereka, digalakkan untuk segera pulang ke negara ini.

"Wisma Putra akan terus memantau perkembangan terkini secara dekat bagi memastikan keselamatan rakyat Malaysia terjamin," katanya.

Krisis politik di negara Arab itu bertambah buruk apabila tentera mengguling Presiden Mohammed Morsi dengan kekacauan terbaharu yang menyaksikan sekurang-kurangnya 51 orang terbunuh. - Bernama

Bonus: CUEPACS mohon dua setengah bulan

Posted:

Bonus: CUEPACS mohon dua setengah bulan

Bonus: CUEPACS mohon dua setengah bulan

09/07/2013 10:05pm

PUTRAJAYA - Kongres Kesatuan Pekerja-pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) memohon kerajaan mempertimbangkan pemberian bonus dua setengah bulan kepada seluruh penjawat awam tahun ini.

Presidennya, Datuk Omar Osman berkata, CUEPACS telah memohon secara rasmi mengenai perkara itu kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada hari ini dan berharap permintaan ini akan dipertimbangkan.

"Melihat pada keadaan ekonomi semasa sekarang, pada kami permohonan pemberian bonus dua setengah bulan ini yang telah diputuskan semasa mesyuarat CUEPACS pada dua minggu lepas adalah sesuai," kata beliau dalam sidang media di sini hari ini.

Omar berkata, pemberian bonus bukan sahaja khabar gembira buat 1.4 juta penjawat awam bahkan akan turut memberi kesan langsung kepada ekonomi negara apabila terdapat aliran tunai yang aktif di dalam negara.

"Namun begitu, saya berharap jika adanya pengumuman bonus kelak peniaga tidak akan mengambil kesempatan untuk menaikkan harga barang sesuka hati," katanya. - Bernama

CUEPACS serah kertas cadangan penambahbaikan skim gred penguatkuasaan badan beruniform

Posted:

CUEPACS serah kertas cadangan penambahbaikan skim gred penguatkuasaan badan beruniform

CUEPACS serah kertas cadangan penambahbaikan skim gred penguatkuasaan badan beruniform

09/07/2013 10:09pm

PUTRAJAYA - Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) sudah menyerahkan kertas cadangan kepada pihak kerajaan berkaitan penambahbaikan skim gred penguatkuasaan badan beruniform.

Presidennya, Datuk Omar Osman berkata, kertas cadangan itu diserah kepada Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Dr. Ali Hamsa di pejabatnya hari ini.

"Cadangan penambahbaikan ini melibatkan sebanyak tujuh badan penguatkuasaan undang-undang yang terdiri daripada Jabatan Pengangkutan Jalan, Kastam, Bomba, Imigresen, Penjara, penguatkuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan serta pihak berkuasa tempatan, yang keseluruhannya melibatkan seramai 120,000 orang," katanya.

Beliau berkata, ia selaras dengan beban dan risiko yang dihadapi anggota badan beruniform ketika ini ini, dan sudah tiba masanya skim jawatan mereka dikaji semula serta dinaik taraf.

"Kita cadang seperti mereka berada di gred 17 sekarang dinaikkan ke gred 27 sampailah ke peringkat yang tertinggi, seperti jawatan ketua pengarahpun kita mahu ke gred yang lebih baik," katanya.

Osman berharap kerajaan dapat mempertimbang kertas cadangan itu sewajarnya dan meminta ia diselesai sebelum 31 Disember ini. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


51 penyokong setia Morsi dibunuh

Posted:

51 penyokong setia Morsi dibunuh

51 penyokong setia Morsi dibunuh

MAYAT seorang penyokong Presiden yang digulingkan, Mohammed Morsi dibawa ke sebuah rumah mayat di Kaherah semalam.- AP


KAHERAH - Sebanyak 42 penyokong setia Presiden Mesir yang digulingkan, Mohammed Morsi dibunuh semalam semasa mereka menunjuk perasaan kerana membantah rampasan kuasa oleh tentera pada minggu lalu.

Demonstrasi tersebut dianjurkan oleh pergerakan Islam terbesar di Mesir, Ikhwanul Muslimin.

Pergerakan tersebut menyatakan, penyokong-penyokong mereka menjadi mangsa pembunuhan beramai-ramai oleh polis dan askar yang melepaskan tembakan pada waktu subuh di luar sebuah ibu pejabat unit elit pengawal republikan di sini.

Pihak tentera menyalahkan pengganas berhubung tragedi itu, manakala beberapa saksi kejadian berkata, pasukan keselamatan cuma melepaskan tembakan amaran dan gas pemedih mata ke arah kumpulan tersebut.

Mereka sebaliknya memberitahu, sekumpulan 'samseng' berpakaian preman telah melepaskan tembakan rambang dalam insiden tersebut.

Dalam perkembangan berkaitan, pemangku Presiden, Adly Mansour telah menubuhkan sebuah suruhanjaya kehakiman bagi menyiasat kejadian itu.

Parti Islam Al-Nur yang memenangi hampir satu perempat kerusi Parlimen pada pilihan raya 2011 dan menyokong penggulingan Morsi memberitahu, mereka menarik diri daripada rundingan untuk membentuk sebuah kerajaan baharu susulan insiden berdarah itu.

Seorang wartawan agensi berita AFP di lokasi kejadian memberitahu, penyokong-penyokong Ikhwanul Muslimin membaling batu ke arah anggota polis dan tentera yang berkawal.

Tindakan tersebut katanya, menyebabkan pasukan keselamatan membedil gas pemedih mata bagi menyuraikan mereka.

"Sejumlah penyokong Morsi sedang solat subuh apabila anggota polis dan tentera melepaskan tembakan peluru hidup dan gas pemedih mata ke arah mereka," kata kata Ikhwanul Muslimin pula.

Seorang pegawai kanan perubatan menyatakan, sekurang-kurangnya 42 orang terbunuh dan 322 cedera dalam insiden berdarah itu.

Puluhan mayat dilihat disusun di lantai sebuah hospital di sini.

Pihak tentera mendakwa, serangan itu dilakukan oleh kumpulan pengganas bersenjata yang cuba menyerbu ibu pejabat pasukan elit tersebut.

Susulan tragedi itu, sayap politik Ikhwanul Muslimin iaitu Parti Kebebasan dan Keadilan (FJP) menyeru rakyat Mesir supaya bangkit menentang 'pihak yang cuba merampas revolusi mereka menggunakan kereta kebal (tentera)'.

FJP turut menyeru masyarakat antarabangsa campur tangan untuk menghentikan pembunuhan beramai-ramai di Mesir sekali gus mengelakkan sebuah Syria baharu dalam dunia Arab.

Pertumpahan darah itu berlaku beberapa jam sebelum Adly Mansour dijadual mengumumkan pemangku Perdana Menteri Mesir.

Sementara itu, Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama menegaskan bahawa AS tidak menyokong mana-mana parti politik atau kumpulan di Mesir susulan penyingkiran Morsi.

Pemerintahan setahun Morsi bergelora selepas beliau dituduh menggagalkan revolusi 2011 yang menggulingkan diktator Hosni Mubarak dengan menumpukan kuasa kepada Ikhwanul Muslimin dan gagal memulihkan ekonomi. - AFP

Lima terbunuh hotel runtuh

Posted:

Lima terbunuh hotel runtuh

Lima terbunuh hotel runtuh


PEKERJA-PEKERJA penyelamat giat mencari mangsa-mangsa di bawah runtuhan Hotel City Light yang runtuh di Secunderabad, India semalam.- AP


SECUNDERABAD, India - Sebuah hotel dua tingkat di sini runtuh semalam menyebabkan lima pekerja restoran terkorban manakala 15 yang lain cedera, kata seorang pegawai polis tempatan.

"Nahas tersebut melibatkan Hotel City Light pada awal pagi ini (semalam)," kata pegawai polis berkenaan, B. Surender.

Menurutnya, hampir 25 orang sedang bekerja di hotel itu apabila dinding bahagian dapur tiba-tiba runtuh.

Bangunan tersebut terletak berhampiran sebatang jalan raya yang sibuk di negeri Andhra Pradesh.

"Lima pekerja itu telah dimasukkan ke hospital kerana mengalami cedera serius. Kami masih berusaha untuk membersihkan runtuhan dan mencari mangsa yang terperangkap," katanya.

Setakat ini, pihak berkuasa masih belum pasti jumlah mangsa yang berada di bawah runtuhan hotel itu.

"Menurut beberapa pekerja di sekitar hotel itu, bangunan ini sudah berusia dengan dinding-dindingnya juga retak," jelas pegawai polis berkenaan.

Beberapa bangunan di India runtuh sejak beberapa bulan kebelakangan ini dengan kebanyakan kes melibatkan blok pangsapuri di bandar raya Mumbai termasuk satu kes pada bulan April lalu yang mengorban- kan 74 orang.

Tragedi ini menjadi petanda kelemahan standard pembinaan di India dengan banyak bangunan dibina secara haram tanpa pemeriksaan keselamatan. - AFP

Khemah unik di Amsterdam

Posted:

Khemah unik di Amsterdam

Khemah unik di Amsterdam


TAPAK Perkhemahan Urban menampilkan khemah-khemah yang menggabungkan elemen seni dan keselesaan penghuninya.- agensi


AMSTERDAM - Sebuah tapak perkhemahan di sini menawarkan kepada para pelancong peluang untuk tinggal di dalam beberapa buah khemah dan karavan yang dibina sebegitu unik, lapor akhbar Daily Mail semalam.

Khemah yang siap terbina itu sesuai untuk mereka yang tidak mahir memasang khemah, takutkan serangga atau dilanda banjir pada awal pagi.

Dibina menyerupai sebuah kebuk, khemah itu tergantung pada ketinggian beberapa meter dari tanah.

Tapak perkhemahan itu akan dibuka kepada orang ramai dalam tempoh beberapa minggu lagi.

Pelawat yang berkunjung ke tapak perkhemahan itu, Viegenbos boleh memilih jenis penginapan yang diinginkan termasuk khemah kebuk dan kapsul terapung di samping kediaman boleh lipat.

Program perkhemahan itu berlangsung dari 11 Ogos sehingga 30 September 2013.

Harga penginapan yang ditawarkan bermula dari AS$20 euro (RM82) hingga AS$80 euro (RM329) untuk semalam. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved