Jumaat, 14 Mac 2014

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Digugah ular, dikejar anjing hutan

Posted:

Digugah ular, dikejar anjing hutan

Digugah ular, dikejar anjing hutan


PAK WAN yang memulakan kayuhan dari Kota Bharu, Kelantan pada 26 Januari tiba di George Town, Pulau Pinang pada 17 Februari lalu.


KIRA-KIRA lima dekad lalu, seorang remaja lelaki berusia 15 tahun dari Kota Bharu, Kelantan pernah mengayuh basikal yang dihadiahkan datuknya dengan hasrat mahu menjelajah seluruh Semenanjung Malaysia.

Namun, misi itu tidak terlunas apabila dia hanya dapat meneruskan kayuhan dari bumi Cik Siti Wan Kembang sehingga ke Kuala Lumpur ekoran seorang rakannya yang bersama berbasikal dengannya tidak berupaya meneruskan kayuhan. Lalu mereka berdua berpatah balik ke Kelantan.

Hari ini, selepas 53 tahun, 'remaja' itu boleh tersenyum puas. Dia ialah datuk kepada 18 cucu, Wan Hashim Wan Mahmood, 68, yang baru-baru ini menjadi tajuk di dada-dada akhbar kerana kejayaan misi kayuhan solonya menakluki Semenanjung Malaysia.

"Ketika itu, saya berusia 15 tahun dan berhajat untuk melaksanakan misi itu bagi mengisi masa lapang sementara menunggu keputusan peperiksaan LCE (yang kini dipanggil Penilaian Menengah Rendah (PMR)).

"Saya dan seorang kawan saya yang usianya dua tahun lebih tua telah memulakan kayuhan dan kami telah melalui Terengganu, Johor dan tiba dua minggu selepas itu di Kuala Lumpur sebelum rakan saya mengatakan cukuplah setakat ini sahaja," katanya yang mesra disapa Pak Wan ketika ditemui penulis dan jurugambar Irwan Majid di rumahnya di Jalan Telipot, Kota Bharu, baru-baru ini.

Ceritanya, selepas usia remajanya, dia tidak lagi berkesempatan menyentuh basikal lalu impian itu terkubur sehingga ia 'dihidupkan' kembali tahun lalu apabila dia menziarahi seorang anaknya, Wan Nur Elinie, 31, yang menetap 12 tahun di Perth, Australia.

"Saya tinggal di rumah anak saya di Perth selama enam bulan, di sana lazim terlihat orang berbasikal ke mana-mana termasuk dibawa masuk ke dalam tren secara percuma. Semasa saya di sana, tiba-tiba berbasikal menjadi aktiviti utama saya.

"Pagi-pagi lagi saya sudah kayuh basikal. Nak pergi ke bandar pun dengan basikal. Anak saya ada basikal, cucu-cucu saya di sana pun ada basikal.

"Tiba-tiba saya teringat kembali azam lama itu. Saya rasa tidak puas hati. Saya rasa saya mesti lakukannya semula walaupun pada umur sekarang ini," katanya.

Ironinya, saat diminta untuk dibezakan antara percubaan pertamanya semasa tenaga muda dan keduanya ketika lanjut usia, Wan Hashim dengan pantas berkata: "Kali ini lebih bertenaga".

Mengimbas mengenai kayuhan sejauh 2,200 kilometer yang dilaluinya, Wan Hashim atau Pak Wan mengecap pengalaman 28 hari yang rencam, ada gembira, terharu, cemas dan ada yang menduga jiwa wajanya terutama pada dua hari pertama.


SELAMAT tiba. Kepulangan Pak Wan di sambut ahli keluarganya di pintu sempadan Kompleks Kastam Imegresen dan Kuarantin Keselamatan Rantau Panjang, Kelantan.


Dia 'berlepas' dari rumahnya di Jalan Telipot, Kota Bharu pada pukul 10 pagi, 26 Januari lalu dan kemudian merentasi laluan Terengganu, Pahang, Johor, Singapura, Melaka, Negeri Sembilan, Selangor dan Putrajaya.

Wan Hashim seterusnya menjelajah Kuala Lumpur, Perak, Pulau Pinang, Kedah, Perlis di Padang Besar sebelum menaiki kereta api ke Golok dan meneruskan kayuhan kembali ke Kelantan pada 22 Februari lalu.

Dipermudahkan

Selama 28 hari Wan Hashim mengayuh pedal basikal, doa tidak pernah kunjung padam di kalbunya. Kekuatan hadir seiring kemahuannya dan minda yang acap bergaung kata-kata: Jangan mengalah, kayuh kayuh kayuh!

Tanpa tajaan, bahkan basikal yang ditunggang juga basikal yang dipinjam daripada seorang rakan, perjalanannya ibarat satu penyerahan diri kepada takdir Allah.

"Pada masa itu, saya fikir, kalau apa-apa terjadi, saya hadapi apa sahaja, walau takdir saya mati sekalipun, saya reda," ujarnya.

Dengan kelajuan 20 kilometer sejam, dia bukan sahaja melalui jalan-jalan di bandar, lebuh raya bahkan desa, jalan berbukit dan yang kiri kanannya rimba.

"Sebelum memulakan perjalanan, ramai yang meragui keupayaan saya. Saya juga tiada perancangan di mana saya akan menginap, saya cuma ada perancangan di kawasan mana saya mahu berhenti.

"Alhamdulillah, Allah permudahkan saya. Dua hari pertama memang betul-betul menduga seolah-olah menghalang saya untuk meneruskan misi tetapi saya terus berdoa dan kuatkan diri.

"Apa yang mengejutkan ialah hanya hari pertama saya tidur bermalam di sebuah surau, kemudian untuk hari seterusnya ada sahaja orang yang mahu menawarkan saya tempat menginap," katanya yang mengakui hanya berbekalkan wang saku RM200.

Duit yang dibawa habis hanya duit untuk beli air sahaja. Menurut bapa saudara kepada Wan Iman Wan Mohd. Nazi atau Evelyn Rose, penulis novel The Wedding Breaker yang telah diadaptasi menjadi siri drama popular televisyen Ariana Rose itu.

Pengalaman mencemaskan katanya, ketika melalui kawasan berhutan antara Pahang dan Johor apabila dia diserang haiwan liar dari belantara iaitu ular dan anjing hutan.

"Saya tak pasti ular apa, panjangnya sedepa tiba-tiba melintas jalan. Saya terperanjat, lalu saya melepaskan pedal dan mengangkat kedua-dua kaki saya ke udara sambil melaung kalimah Allah!

"Ada juga kes apabila enam ekor anjing hutan hitam menyalak lalu mengejar saya, ia datang dari kawasan berbukit dan mujur ia tidak meneruskan kejar saya. Lega," ujarnya.


PAK WAN akan memastikan keadaan tayar basikal sentiasa dalam keadaan baik sebelum meneruskan kayuhan.


Bertemu tokoh negara

Dalam perjalanannya juga, dia menjalinkan hubungan silaturrahim dengan mereka yang tidak pernah dikenalinya. Ada yang melambai tangan, menunjukkan isyarat bagus, berkongsi kisah mereka dan ada yang turut sama menunggang basikal dengannya buat seketika.

Dia juga bertemu dengan tokoh-tokoh antaranya, bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad yang membingkis catatan untuknya dan Raja Muda Perlis Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalulail yang meraikannya dan menganugerahinya sehelai jersi.

"Antara kenangan yang paling saya terharu ialah apabila saya tiba di kawasan sebuah sekolah rendah, saya tidak ingat di mana, seorang bapa yang menghantar anaknya ke sekolah telah menahan saya untuk bergambar.

"Kemudian ada kira-kira 10 orang murid sekolah telah mengeluarkan buku mereka, ada buku tulis, ada buku latihan, dan meminta autograf saya. Saya terharu... kerana mereka kanak-kanak," katanya.

Berhasrat mahu membukukan kisah kayuhan solonya itu untuk bacaan generasi, akan datang dia yang sedang mencari penerbit untuk bukunya itu sedar impiannya sudah menjadi realiti kala didakap erat bondanya, Cik Hasmah Ahmad, 83 dan isterinya, Faridah Daud, 62, sebaik tiba di pintu sempadan Kompleks Imigresen, Kastam, Kuarantin dan Keselamatan, Rantau Panjang pada pukul 8 pagi, 22 Februari lalu.

Namun, Wan Hashim sudah benar-benar puas. Tidak akan mungkin dia ulangi lagi apa yang telah dilakukannya itu untuk kali kedua.

"Tidak lagi. Saya rasa ia sudah cukup, cukuplah sekali ini," ujarnya tersenyum.

Pak Wan tidak tidur selepas subuh

Posted:

Pak Wan tidak tidur selepas subuh

Pak Wan tidak tidur selepas subuh


WAN NUR ELINIE


PADA usia emas, Pak Wan barangkali melakukan sesuatu yang mungkin di luar orang muda pun tidak terfikir atau terasa mustahil untuk laksanakan.

Menurut bapa kepada enam orang anak ini, dia hanyalah warga emas yang biasa-biasa sahaja. Bukan kaki sukan mahupun aktif bersenam. Dia yang merupakan pesara pegawai pemasaran koperasi ini hanya mengisi masa senggangnya dengan mencergaskan diri menerusi kerja-kerja rumah.

Petua kesihatannya sejak zaman muda ialah tidak tidur selepas subuh selain menjaga pemakanan.

"Saya biasanya tidur awal dan bangun awal, apabila sudah bangun, macam mana mengantuk pun saya tidak akan tidur semula.

"Apabila bangun tidur saya minum air suam segelas dan sebelum tidur juga minum air suam. Air suam mesti ada," katanya yang tidak menghidap sebarang penyakit.

Pengambilan air amat mustahak baginya dalam melaksanakan misi kayuhan solonya.

"Saya berkayuh dari pukul 7 pagi hingga 6 petang dan berhenti setiap dua jam kayuhan.

"Saya akan behenti setiap dua jam untuk minum air. Semasa kayuhan juga, setiap 20 minit saya akan minum air dua atau tiga teguk," katanya yang ditemani isteri, Fatimah Daud, anak perempuannya, Wan Nur Elinie, 31, dan anak saudaranya, Farahin Mohd. Zahid, 23 semasa ditemu bual.

Sementara itu, anaknya, Wan Nur Elinie bercerita, dia dan adik-beradik yang lain pada awalnya terkejut dan tidak benarkan bapanya melaksanakan misi itu.

"Kami terutama kakak sulung, Wan Wan Ellysa, 42, bercadang membawa ayah bercuti untuk dia melupakan hasratnya itu.

"Kami risau dengan faktor usia dan keselamatannya," katanya yang sudah kembali ke Malaysia untuk menetap di United Kingdom selepas mendiami kota Perth selama 12 tahun.

Melihat kesungguhan bapanya itu, Wan Nur Elinie dan ahli keluarga yang lain akhirnya akur dan memberikan sokongan.

Bahkan, Nur Elinie juga salah seorang ahli keluarga Wan Hashim yang mengayuh basikal bersamanya sejauh 50 kilometer dari Rantau Panjang sehingga ke kediaman mereka di Jalan Telipot yang bermakna ternoktahnya sebuah misi.

Kemeriahan Pertempuran Buah Oren

Posted:

Kemeriahan Pertempuran Buah Oren

Kemeriahan Pertempuran Buah Oren


LELAKI ini berehat seketika selepas bertempur dengan kumpulan pedati kuda.


BERATUS-ratus orang berkumpul di Ivrea iaitu sebuah bandar bersejarah di utara Itali bagi menyambut festival Pertempuran Buah Oren yang diadakan selama empat hari bermula dari 1 hingga 4 Mac lalu.

Festival tahunan yang bermula pada pertengahan abad ke-19 itu disertai orang ramai yang berpakaian khas dengan membaling buah oren antara satu sama lain.

Sejarah Pertempuran Buah Oren berasal daripada legenda abad ke-12, apabila Violetta iaitu anak perempuan seorang pengilang tempatan telah menolak kemajuan dibawa oleh pemerintah yang zalim di bandar Ivrea.


KANAK-KANAK juga tidak ketinggalan menyertai festival ini.


Bagi memastikan bandar tersebut bebas daripada kezaliman pemerintah, beliau telah bertindak memotong kepalanya.

Festival tersebut cuba mengimbau kembali kisah pemberontakan terhadap kezaliman dengan para peserta akan dibahagikan kepada golongan bangsawan dan rakyat biasa manakala buah oren pula dianggap seperti kepala pemerintah zalim itu.

Kini, festival berkenaan telah berubah menjadi satu acara besar yang mewakili perjuangan kebebasan dan simbol festival Ivrea.

"Ketawa, ini merupakan satu aktiviti yang menyeronokkan. Saya cuba jauhkan diri kerana lebih suka menjadi penonton tetapi telah diberikan satu kostum rakyat biasa.

"Kemudianya, saya cuba untuk keluar dari jalan ini namun malangnya seseorang telah berjaya membaling buah oren kepada saya," kata salah seorang peserta, Giulia Baldini.


PESERTA dibahagikan kepada dua kumpulan iaitu rakyat biasa dan bangsawan.


Pertempuran sebenar bermula apabila kumpulan pedati kuda yang mewakili pengawal pemerintah zalim memasuki dataran utama di bandar tersebut dan mula membaling buah oren kepada golongan rakyat biasa di sekeliling mereka.

Ramai penduduk sekitar Ivrea telah menyertai festival tersebut sejak zaman kanak-kanak lagi.

"Ini merupakan peristiwa paling penting di Ivrea, ia lebih penting daripada perayaan Krismas.

"Terdapat satu tenaga dalam kalangan penduduk di sini yang tidak boleh digambarkan dengan kata-kata," ujar seorang penduduk tempatan, Roberto Accio.

Dianggarkan 500 tan metrik buah oren dihantar dari Sicily, Italy ke Ivrea setiap tahun untuk dijadikan senjata oleh peserta festival.

Sesiapa sahaja boleh mengambil bahagian dalam festival tersebut dengan mendaftar di salah satu daripada sembilan pasukan golongan rakyat biasa atau menjadi ahli krew pengangkutan golongan bangsawan.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Pemotoran

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Pemotoran


Crossover unik dua benua

Posted:

Crossover unik dua benua

Crossover unik dua benua

Oleh AFIFI HAFIZ MOHD. NOR

IMEJ Koleos yang tersendiri membuatkan sesuai untuk berada di tengah bandar dan hutan.


MODEL crossover sedikit demi sedikit mula mendapat tempat dalam hati peminat kenderaan tempatan sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

Jenama-jenama seperti Subaru XV, Suzuki SX4, Mitsubishi ASX, Renault Koleos dan Peugeot 2008 merupakan antara crossover yang bersaing dalam pasaran tempatan.

Beberapa tahun lalu, kenderaan seperti Jeep atau Pajero hanya digunakan oleh individu yang terbabit dalam industri pembinaan. Tetapi kini, kenderaan itu sudah mula digunakan untuk ke pejabat.

Pun begitu, crossover dengan rekaan menarik dan kedudukan tempat duduk yang agak tinggi berbanding kereta sedan mendorong minat pembeli untuk kelihatan lebih mantap.

Baru-baru ini jenama premium dari Perancis, Renault memperkenalkan model Koleos versi pacuan roda hadapan. Sebelum ini, model pacuan empat roda itu diperkenalkan pada tahun 2010.

Debut pertama versi pacuan roda hadapan ini dipertontonkan semasa International Buenos Aires Motor Show kali keenam pada tahun lalu.

Model ini sebenarnya merupakan hasil kerjasama Nissan dan Renault yang berasaskan platform Nissan X-Trail.


STERENG Koleos yang dibalut dengan kulit memberikan ciri-ciri mewah di ruang kabinnya.


Pemilihan Nissan X-Trail itu berikutan enjin dan transmisi model berkenaan yang sudah terbukti kualitinya. Rekaan luaran dan dalaman dihasilkan Renault.

Kombinasi dua jenama gergasi ini sudah pasti memberikan hasil yang terbaik untuk sebuah crossover premium bernama Koleos itu.

Baru-baru ini Renault melalui pengedar rasminya TC Euro Cars Sdn. Bhd. (TCEC) melancarkan Koleos versi pacuan dua roda dengan harga RM185,888 atas jalan dengan insurans.

Koleos baharu ini masih menggunakan enjin 2.5 liter dan transmisi CVT enam kelajuan yang menghasilkan kuasa maksimum 170hp dan tork maksimum 226Nm.

Apa yang menariknya pada Koleos 4X2 ini ialah sistem multimedia R-Link yang merupakan sistem audio dengan fungsi navigasi serta sambungan telefon bimbit.

Sistem multimedia ini dilengkapi dengan skrin sentuh 7 inci serta sistem audio dari jenama Bose. Fungsi itu juga turut disertakan dengan kamera undur.

R-Link boleh dikawal menggunakan butang kawalan yang terletak di belakang tombol gear.

Selain itu, Koleos ini juga dilengkapi dengan Blind Spot Warning (BSW) atau amaran titik buta dengan paparan secara visual di skrin R-Link.

Ruang kabin Koleos ini kelihatan mewah dengan material yang berkualiti dan selesa ketika disentuh. Tambahan pula Koleos ini dilengkapi dengan bumbung suria bermotor.

Menyentuh aspek rekaan luaran, Koleos tampil agak unik dengan gaya dan ciri-ciri yang tersendiri. Sebagai contoh, bonet belakangnya boleh dibuka secara dua peringkat.

Antara perbezaan Koleos versi pacuan empat roda ialah, bampar hadapan baharu, gril dan logo Renault lebih besar.

Koleos yang diimport sepenuhnya ini kelihatan lebih menawan kerana menggunakan rim bersaiz 17 inci dengan dua tona warna.

KUAN KIM LUEN (kiri) dan Pengurus Besar TCEC, Reza Mutalib (kanan) bergambar selepas majlis pelancaran Koleos.


Sebagai rekod, TCEC telah membawa masuk 10 unit model ini untuk dijual.

Antara ciri-ciri keselamatan yang terdapat pada Koleos ialah ABS, EBD, EBA, ESC, understeer control dan enam beg udara keselamatan.

Renault Koleos ditawarkan dalam tiga warna seperti hitam, putih dan kelabu. TCEC menawarkan jaminan tiga tahun atau perbatuan 100,000 kilometer atau yang mana tiba dahulu.

Sementara itu, TCEC telah membuka cawangan bilik pameran keempatnya di Glenmarie, Shah Alam baru-baru ini.

Menurut Pengarah TCEC, Kuan Kim Luen, pembukaan cawangan itu adalah untuk dijadikan bilik pameran untuk model yang laris seperti, Renault Megane RS265 Red Bull Racing RB8, Koleos dan akan datang Fluence serta Clio RS.

"TCEC berharap pembukaan kemudahan bilik pameran baru di Glenmarie akan terus mengembangkan perniagaan kami di kawasan ini.

"Kami percaya pelanggan kami perlu menerima komitmen yang serius daripada kami apabila mereka membeli kenderaan Renault," katanya.

Talaan M7Mitsubishi Lancer Evolution VII

Posted:

Talaan M7<br />Mitsubishi Lancer Evolution VII

Talaan M7
Mitsubishi Lancer Evolution VII

Oleh FARID AWALUDINBULAN lalu, Garaj ada mengetengahkan sebuah jentera modifikasi Subaru Impreza WRX STi. Edisi kali ini memaparkan musuh rapat Subaru, apa lagi jika bukannya Mitsubishi Lancer Evolution VII.

Lebih sinonim dengan panggilan Evo, jentera jenama Jepun itu boleh dikatakan sebagai sebuah model kereta yang cukup sifatnya hasil padanan enjin legenda 4G63T yang mampu meledakkan kuasa maksimum 280bhp dan tork sekuat 385Nm.

Keistimewaannya juga bersangkut paut pada sistem pacuan empat roda (4WD) dengan bantuan LSD elektronik yang dikenali sebagai Super AYC (bahagian belakang) dan sistem ACD pada bahagian tengah. Ia membolehkan kereta ini melekat pada permukaan jalan tar, batu kerikil mahupun salji.

Seorang pemilik Evo, Mohd. Arshad Ahmad berkata, Evo VII ibarat sebuah kereta separa siap dan pemilik perlu melakukan kerja-kerja tambahan bagi melengkapkan jentera itu.


ENJIN asal ditala semula untuk meningkatkan ledakan kuasa.


Berikutan itu Arshad memutuskan untuk menghantar model Evo VII miliknya ke premis aksesori dan talaan M7 Johor Bahru untuk melakukan proses naik taraf. Perkara pertama yang dilakukan ialah pembinaan semula enjin 4G63T.

Omboh asal digantikan dengan omboh Tomei bersama stroker kit yang meningkatkan kapasiti asal enjin dari 2.0L kepada 2.2L. Galas bebola atau ball-bearing yang dipadankan pada rod penghubung adalah jenis tahan lasak keluaran King Bearing.


SET meter Defi yang membekalkan maklumat berhubung suhu komponen ditempatkan atas papan pemuka.


Naik taraf ekstensif

Sistem turbo asal juga dirombak secara ekstensif dengan menggantikan turbin asal kepada jenama Garret GT30 AR50 Ball Bearing. Turbin itu digandingkan dengan wastegate Tial dan ekstraktor 'banana' HKS. Untuk memudahkan aliran penyejukan enjin, tugas itu disandarkan kepada intercooler bersaiz besar jenama HKS.


KOTAK gear ditala semula untuk menyokong prestasi enjin jentera.


Tambahan kuasa pada enjin boleh mengakibatkan berlakunya kegelinciran pada klac asal. Untuk mengelakkan perkara itu, pemilik menggunakan klac karbon tunggal Ogura untuk memastikan setiap perahan kuasa enjin dapat disalurkan ke bahagian transmisi secara efektif dan lebih pantas.

Bagi mengukuhkan kawalan kereta, Arshad melakukan dua perkara. Pertama, suspensi asal digantikan dengan jenis boleh laras sepenuh jenama Tein. Kedua, kereta ini dipasang dengan set lengkap bar ARC (merangkumi strut bar hadapan, strut bar belakang dan bar pillar B).

Keupayaan membrek Evo VII dikawal dengan padanan cakera berkembar AP Racing bersama angkup Brembo asal pada roda hadapan. Tiada sebarang modifikasi dilakukan pada set brek Brembo bahagian roda belakang.

Hanya sedikit sentuhan diberikan pada bahagian dalaman kabin. Satu set meter Defi dipasang pada bahagian tengah papan pemuka untuk paparan bacaan suhu ekzos, suhu air, suhu minyak pelincir, tekanan minyak pelincir dan boost turbo.


PENAPIS udara HKS yang dipasang pada bahagian enjin menjadi pilihan Mohd. Arshad.


Mengurangkan berat

Pada bahagian kanan papan pemuka, pemilik menempatkan meter RSM Apex'I untuk paparan revolusi pusingan enjin dan kelajuan kereta dalam bentuk digital. Meter itu juga mendokong beberapa fungsi lain seperti merekod data pecutan 0-100 kilometer sejam dan kelajuan maksimum.

Stereng kereta dipasang suis High Boost yang bersambungan bersama pengawal boost elektronik Greedy untuk memudahkan pengaktifan sewaktu pemanduan.

Kosmetik luaran sememangnya mencerminkan rupa paras sebuah jentera perlumbaan dengan konsep imej lightweight. Spoiler belakang ditanggalkan. Bonet hadapan dan belakang ditukar kepada jenis gentian karbon keluaran Varis. Begitu juga dengan cermin pandang sisi. Objektifnya adalah untuk mengurangkan berat kenderaan dan meningkatkan faktor aerodinamiknya.

Jika tidak menukar rim, kereta ibarat masih belum lengkap sepenuh. Arshad memilih rim Volk Racing TE37 bersaiz 18X9.5jj dengan padanan tayar Falken berukuran 245/40R18.

Gaya hidup Kawasaki

Posted:

Gaya hidup Kawasaki

Gaya hidup Kawasaki

Oleh SHAWKATH AZDE


MODEL Z1000 terbaharu Kawasaki mampu mengubah persepsi produk keluaran negara Jepun di kaca mata negara Barat.


APABILA menatap dari jauh, keunikan paras Kawasaki Z1000 mengundang satu persoalan dalam fikiran penulis. Mengapa pengeluar motosikal Jepun itu tampil dengan produk sebegini? Ia sudah menyimpang jauh daripada binaan konvensional Kawasaki sebelum ini.

Model naked itu nampak seperti sebuah jentera ciptaan pengeluar-pengeluar motosikal terkemuka di negara Barat. Penulis berasakan Kawasaki mahu menjual motosikal untuk gaya hidup baharu.

Rembesan hormon

Tafsiran itu selari dengan falsafah sugomi yang dilaungkan oleh Kawasaki Heavy Industries Ltd. (KHI) sewaktu debut model itu di Pameran Motor Milan (EICMA) di Itali, November lalu.

Pendek kata, sugomi mendokong objektif mengaitkan keseluruhan aspek gayaan dan pendekatan terperinci kejuruteraan motosikal untuk dinikmati sepenuhnya oleh para penunggang.

Baru-baru ini, Kawasaki Motors (Malaysia) Sdn. Bhd. (Kawasaki Malaysia) membuka ruang untuk Garaj mengadakan satu sesi tunggang uji Z1000 baharu. Sesi itu merangkumi laluan jalan lama Gombak-Genting Highlands -Batang Kali-Kuala Kubu Bahru-Tanjung Malim sebelum berakhir di Slim River, Perak.

Kawasaki Z1000 berjaya merangsang rembesan hormon dalam tubuh penulis sehingga lahirnya rasa khuatir, yakin, takut dan seronok. Satu kepuasan di akhir sesi tunggangan yang berjaya membuatkan penulis tersenyum. Mungkin ini yang dimaksudkan sebagai nikmat oleh KHI.

Motosikal satu liter itu sememangnya sedikit berat bagi penulis namun tidak mendatangkan masalah untuk mengemudinya. Perkara itu disebabkan paras ketinggian pelana yang membolehkan tapak kaki memijak bumi tanpa sebarang masalah.

Badan terpaksa dilentur sedikit ke hadapan untuk mencapai hendal yang rendah. Kedudukan perehat kaki menyokong postur tunggangan dan mengurangkan rasa tidak selesa. Pelana nampak nipis tetapi banyak memberi kelegaan pada punggung penulis.

Instrumen meter sememangnya cantik namun ia tidak banyak membantu penulis sewaktu tunggangan. Paparan maklumat sukar dibaca kerana posisi kedudukan meter rendah ditambah pula saiznya yang kecil.

Hanya satu jari

Z1000 akan bertindak balas mengikut kemahuan penunggang. Semuanya bergantung pada cara memulas pendikit minyak. Setiap kali pendikit dipulas, respons enjin sememangnya jelas terasa. Kuasa tarikan ditala untuk julat pusingan enjin rendah sehingga sederhana.

Tafsiran penulis, motosikal ini tidak sesuai bagi penunggang amatur. Ia tidak didatangkan dengan sebarang pilihan mod tunggangan mahupun ciri kawalan cengkaman. Malah penunggang juga tidak boleh memadamkan sistem brek antikuncinya.

Biarpun begitu, kadar kelembutan tuil brek menjadi nilai tambah bagi para penunggang. Anda boleh menarik tuil brek dengan menggunakan satu jari sahaja dan pad brek cakera akan memperlahankan kelajuan jentera tanpa sebarang masalah.

Prestasi fork hadapan dan penyerap hentak tunggal bahagian belakang disifatkan sebagai cemerlang sewaktu tunggangan kelajuan tinggi. Cuma apabila menunggang dalam keadaan perlahan pada permukaan jalan tidak rata, ia kurang memuaskan. Apapun, kadar rendaman dan prabeban boleh dilaras mengikut cita rasa sendiri.

Pada awalnya, penulis agak skeptikal terhadap set lampu hadapan yang dipasang pada perumah yang kelihatan seperti kepala ikan keli. Rasa ragu-ragu itu hilang sejurus sahaja selesai menunggang selama beberapa jam sebelum matahari terbit.

Kadar pencahayaan putih cukup terang biarpun hanya menggunakan dua unit lampu LED. Apabila butang lampu tinggi diaktifkan, rata-rata pemandu kereta di hadapan penulis mula gelisah dan membuka laluan untuk Z1000 meluncur ke hadapan. Mungkin kerana pantulan itu terlalu terang sehinggakan pemanduan mereka terganggu.

Bagi penulis, Kawasaki Z1000 berjaya menyatupadukan teknologi motosikal Jepun dengan gaya Eropah. Jika KHI meneruskan momentum binaan sebegini, sudah pasti ada pengeluar motosikal Eropah tidak senang duduk.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Misi diperluas ke Lautan Hindi

Posted:

Misi diperluas ke Lautan Hindi

Misi diperluas ke Lautan Hindi

HISHAMMUDDIN menjelaskan sesuatu pada sidang akhbar mengenai perkembangan operasi mencari pesawat MAS MH370 di Hotel Sama-Sama, Sepang semalam. Turut kelihatan Azharuddin (kiri) dan Ahmad Jauhari.


SEPANG - Operasi mencari dan menyelamat pesawat Penerbangan Malaysia (MAS) MH370 yang hilang tanpa jejak genap seminggu semalam diperluaskan ke Lautan Hindi dan Laut Andaman.

Pemangku Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata, langkah tersebut dilakukan memandangkan usaha mencari di kawasan Selat Melaka dan Laut China Selatan sejak kehilangan pesawat itu pada Sabtu lalu tidak menemukan pesawat terbabit.

Beliau menjelaskan meskipun terdapat maklumat radar daripada pihak tentera yang mengesan pergerakan plot (penanda pergerakan pesawat) berpatah balik namun tiada pengesahan bahawa bahawa plot pergerakan itu adalah pesawat MH370.

"Kita melihat kepada sebarang kemungkinan dan apa yang saya hendak tekankan ialah operasi tetap memberikan fokus kepada usaha mencari pesawat yang hilang itu dan berharap dapat menjumpai kotak hitam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Pelatih, warden ditahan polis

Posted:

Pelatih, warden ditahan polis

Pelatih, warden ditahan polis

Oleh ADHAM SHADAN dan JULIA ISMAIL
berita@kosmo.com.my


SUSPEK-SUSPEK (berbaju oren) dipercayai terlibat kes bunuh seorang pelatih pusat pemulihan dadah di Wakaf Bharu, Tumpat, Kelantan dibawa ke Mahkamah Majistret, Kota Bharu semalam untuk mendapat perintah reman.


TUMPAT - Seramai 11 pelatih pusat pemulihan dadah di Wakaf Bharu, di sini dan seorang warden berusia 43 tahun dicekup polis selepas dipercayai terlibat dalam kes bunuh seorang pelatih remaja di pusat itu awal pagi kelmarin.

Ketua Polis Daerah Tumpat, Superintendan Zaharudin Rasip, dalam kejadian pukul 2.30 pagi mangsa, kesemua suspek berusia 16 hingga 43 tahun difahamkan telah memukul mangsa, Muhammad Aiman Syahmi Hamdan, 18, dengan batang penyapu dan paip getah di tempat kejadian.

"Akibat kejadian itu, mangsa mengalami cedera parah di seluruh badan meninggal dunia ketika dalam perjalanan ke Hospital Tumpat di sini untuk mendapat rawatan segera.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Geng Robin Hai curi kereta mewah ditangkap

Posted:

Geng Robin Hai curi kereta mewah ditangkap

Geng Robin Hai curi kereta mewah ditangkap


ABD. MANAF menunjukkan gambar kereta mewah yang berjaya ditemui dalam Ops Lejang Mega pada sidang akhbar di Bukit Aman, Kuala Lumpur semalam.


KUALA LUMPUR – Polis menahan dua lelaki dipercayai anggota sindiket curi kenderaan mewah dikenali geng Robin Hai dan merampas 10 kenderaan pacuan empat roda bernilai RM1.9 juta dalam serbuan di sebuah gudang di Kawasan Perindustrian Mega, Bandar Teknologi Kajang, di Selangor 18 Februari lepas.

Ketua Penolong Pengarah Risikan, Operasi dan Rekod (D4), Jabatan Siasatan Jenayah, Bukit Aman Senior Asisten Komisioner Abd. Manaf Abd. Razak berkata, kedua-dua suspek berusia 21 dan 26 tahun itu ditahan bersama dua wanita dipercayai teman wanita mereka ketika Ops Lejang Mega di lokasi kejadian pada 4.30 petang.

Abd. Manaf berkata, ketika kejadian, polis ternampak dua kenderaan jenis Toyota Hilux dan sebuah Perodua Kancil dibawa keluar dari gudang itu sebelum mengekori ketiga-tiga kenderaan itu sehingga Plaza Tol Sungai Ramal.

"Polis berjaya menghalang kenderaan mereka sebelum kedua-dua Toyota Hilux dinaiki suspek mengundur laju dan merempuh sebuah kenderaan polis yang berada di belakang.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Wanita perlu dihormati

Posted:

Wanita perlu dihormati

Wanita perlu dihormati


LELAKI adalah pemimpin dan pengawal yang bertanggungjawab terhadap wanita yang telah dinikahi mengikut syarak. - Gambar hiasan


SALAM sejahtera. Menyambung topik minggu lalu mengenai prinsip kesamarataan antara lelaki dan wanita dalam perspektif syariah, banyak hadis Nabi SAW juga menyokong penjelasan ini.

Salah satunya melalui pernyataan bahawa Allah mencipta Hawa daripada tulang rusuk Adam yang diriwayatkan oleh Imam Bukhari. Justeru, ia jelas menunjukkan bahawa wanita mesti dihormati, dilayan dengan baik dan penuh kesabaran.

Namun, terdapat ayat al-Quran yang meletakkan lelaki pada darjat yang lebih tinggi berbanding wanita.

Ia disebabkan peranan atau fungsi sosial serta biologi yang dilaksanakan oleh kedua-dua jantina dan tidak seharusnya dianggap sebagai kelebihan dengan mengatasi pihak lain (wanita).

Berdasarkan ayat 228, surah al-Baqarah yang bermaksud: "Dan isteri-isteri itu mempunyai hak yang sama seperti kewajipan yang ditanggung oleh mereka (terhadap suami) dengan cara yang sepatutnya (dan tidak dilarang oleh syarak); dalam pada itu orang-orang lelaki (suami-suami itu) mempunyai satu darjat kelebihan atas orang-orang perempuan (isterinya)."

DALAM melayari bahtera rumah tangga, setiap pasangan sama ada suami atau isteri mempunyai peranan masing-masing untuk menjadikan perkahwinan mereka dipenuhi kebahagiaan dan diredai Allah. - Gambar hiasan


Begitu juga dengan ayat 34, surah An-Nisa yang bermaksud: "Kaum lelaki itu adalah pemimpin dan pengawal yang bertanggungjawab terhadap kaum perempuan, oleh kerana Allah telah melebihkan orang-orang lelaki (dengan beberapa keistimewaan) atas orang-orang perempuan dan juga kerana orang-orang lelaki telah membelanjakan (memberi nafkah) sebahagian dari harta mereka."

Para mufasir seperti Imam al-Qurtubi berpendapat bahawa istilah 'qawwam' tidak lebih daripada penyumbang sara hidup atau nafkah untuk keluarga yang merupakan perkara biasa dalam kehidupan secara bersama.

Malah, ia pula selaras dengan sifat semula jadi kaum lelaki. Hubungan ini menjelaskan sifat kepimpinannya terhadap keluarga disebabkan perkahwinan dan pelaksanaan tanggungjawabnya kepada Allah.

Ia sebaliknya tidak memberikan kuasa untuk menindas isteri kepada seseorang suami. Ini juga bertujuan mengawal fungsi sosial tanpa mengabaikan hakikat bahawa sumbangan wanita adalah penting dalam memenuhi keperluan kewangan keluarga.

Perbezaan ini sangat penting untuk melenyapkan salah tanggapan terhadap peranan setiap pihak dalam hubungan kekeluargaan atau rumah tangga.

SEBAGAI pemimpin, kaum lelaki sepatutnya perlu menjadi pelindung wanita bukan mengasarinya. - Gambar hiasan


Kefahaman

Tanpa wujudnya kefahaman ini, ia pasti akan mendorong berlakunya penderaan fizikal atau mental yang lazimnya berlaku dalam kelompok masyarakat yang tertentu.

Ini disebabkan kegagalan memahami interpretasi kontekstual ayat-ayat al-Quran yang tertentu dan ia seringkali menyebabkan berlakunya kefahaman ayat-ayat al-Quran hanya secara literal.

Sebagai contoh, ayat yang membenarkan suami memukul isteri telah difahami sebagai galakan untuk melakukan keganasan rumah tangga yang seterusnya mendorong kepada diskriminasi gender.

Peruntukan ini secara khusus melibatkan hukuman fizikal 'dengan tujuan mendisiplinkan isteri tanpa sama sekali mengakibatkan kecederaan' oleh pihak berwajib terhadap wanita yang enggan melaksanakan tanggungjawab yang telah ditetapkan atau telah nusyuz.

Jika tidak, si suami hendaklah membayar ganti rugi atas apa juga bentuk kecederaan yang dilakukan terhadap isteri. Remedi ini hanya boleh dilakukan selepas beberapa langkah pencegahan dan usaha perdamaian diambil seperti melalui rundingan, nasihat keluarga atau pemisahan tempat tidur.

Ini kerana ajaran Islam tidak pernah sama sekali membenarkan perbuatan memukul atau mendera isteri yang merupakan amalan biasa pada zaman sebelum kedatangan Islam.

Diriwayatkan daripada Sunan Ibn Majah, dalam khutbah Baginda, Rasulullah SAW pernah secara sinis menyebut tentang kebiasaan kaum lelaki yang memukul isteri, namun kemudiannya meniduri mereka.

Selain itu, Aisyah RA juga pernah meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW tidak pernah memukul hamba atau isteri Baginda serta apa-apa juga dengan tangannya.

Lantaran itu, dalam mengimbangi kedua-dua hak, penekanan diberikan terhadap kepentingan mengambil nasihat dan persefahaman secara bersama dalam keputusan keluarga yang disebut berulang-ulang kali dalam al-Quran.

Ia termasuklah pengurusan nafkah anak selepas penceraian, penyelesaian konflik rumah tangga dan dalam situasi yang rumit seperti penceraian.

Dari hafiz al-Quran ke pemasaran internet

Posted:

Dari hafiz al-Quran ke pemasaran internet

Dari hafiz al-Quran ke pemasaran internet

Oleh KHADIJAH MOHAMAD NOR


SIAPA sangka seorang hafiz al-Quran juga mempunyai kebolehan dalam bidang pemasaran internet yang semakin berkembang,


BERGELAR hafiz al-Quran, Muttaqien Jamaludin, 30, boleh menjadikan bidang agama sebagai pilihan menjalani kehidupan sebagai pendakwah untuk menarik anak-anak muda mendekatkan diri dengan Islam.

Apatah lagi, anak kelahiran Taiping, Perak ini telah berpeluang menimba ilmu sebagai pendakwah selepas mengikuti kumpulan jemaah tabligh di New Delhi, India dan Bangladesh pada usia 26 tahun.

Keputusan itu dibuat selepas menamatkan kursus Pengajian Islam dan Bahasa Arab di Madrasah Miftahul Ulum, Seri Petaling, Kuala Lumpur.

Berkelana selama setahun di bumi New Delhi dan Bangladesh semata-mata untuk mencari pengalaman dan mendalami ajaran Islam yang dibawa Rasul Junjungan, Nabi Muhammad SAW.

"Banyak pengalaman yang saya dapat hasil pengembaraan tersebut sekali gus meningkatkan lagi tahap keimanan kita kepada Allah Yang Esa.

"Sejurus pulang ke tanah air, saya masih lagi meneruskan aktiviti dakwah dan berpeluang mengajar di sebuah sekolah tahfiz di Dengkil, Selangor.

"Bagaimanapun, selepas berkahwin dengan isteri, Nik Fadilah Nik Mohd. Amin pada tahun 2010, saya diajak bekerja dengan bapa mertua dalam bahagian pemasaran di Saba' Islamic Media, sebuah syarikat pengedar buku-buku Islamik terkemuka di negara ini.

"Dari situlah bermulanya minat menceburi bidang pemasaran secara serius terutama apabila melihat impak teknologi internet yang mampu memberi manfaat kepada kita jika digunakan sebaiknya," ujar Muttaqien ketika hadir di pejabat Kosmo! baru-baru ini.


MUTTAQIEN mahu berkongsi sedikit ilmu yang dimiliki dalam bidang pemasaran internet bersama masyarakat sekali gus membantu mereka menjana pendapatan.


Bahasa asing

Menurut bapa kepada seorang cahaya mata ini, niatnya terjun dalam bidang ini adalah untuk membantu masyarakat meningkatkan taraf hidup melalui pemasaran internet.

Justeru, beliau menganggap penglibatannya sebagai jihad dalam meningkatkan ekonomi umat Islam yang sering dilabel ketinggalan berbanding bangsa lain.

Selain boleh berbahasa Arab dengan fasih, Muttaqien bertuah kerana turut menguasai bahasa Mandarin untuk menarik perhatian kaum Cina menyertai bengkel atau kursus yang ditawarkan.

"Saya pernah bersekolah di Sekolah Jenis Kebangsaan (Cina) Yok Kwan dan SJK (C) Hwa Lian di Taiping, Perak. Disebabkan ayah bertugas sebagai seorang guru, maka keluarga kami kerap berpindah," jelas Muttaqien yang kemudian melanjutkan persekolahan peringkat menengah di Sekolah Pondok Masjid Ubudiyah, Bukit Chandan, Perak.

Dua tahun selepas itu, Muttaqien meneruskan pengajian pondok di Bukit Lanchong, Seksyen 28, Shah Alam, Selangor diikuti proses menghafaz al-Quran di sebuah sekolah tahfiz di Keramat.

Sebelum ini, Muttaqien pernah mempelajari tentang perubatan Islam dengan seorang doktor, namun ia lebih kepada mempromosi produk makanan sunah melalui laman web.

Perniagaan internet


PERNIAGAAN secara dalam talian semakin mendapat perhatian ramai pada zaman ini kerana ia menjimatkan masa dan tenaga. - Gambar hiasan


Pada tahun 2011, beliau mula serius dalam bidang pemasaran internet selepas mengenali seorang individu yang dianggapnya sebagai guru dalam bidang itu.

"Sejak itu, saya mula menawarkan pelbagai perkhidmatan seperti pemasaran Facebook, suntingan video dan jurulatih dalam talian. Apabila mendapat respons menggalakkan daripada pengguna laman sosial, barulah saya melibatkan diri dengan masyarakat melalui penganjuran, seminar, bengkel dan latihan secara berkumpulan.

"Ia dilakukan mengikut permintaan dan susunan jadual yang telah ditetapkan. Paling popular ialah permintaan untuk mengajar mengenai modul pemasaran Facebook di samping pemasaran Google dan YouTube," terang Muttaqien yang turut menerima tawaran mengajar sektor korporat dan individu persendirian.

Pada mulanya, Muttaqien mengakui, sukar untuk mendapatkan pelanggan kerana namanya masih tidak dikenali. Apatah lagi, untuk mendapatkan kepercayaan dan membina kredibiliti dalam bidang ini bukan mudah untuk diperoleh.

Bagaimanapun, lelaki ini tetap berpegang dengan keyakinan terhadap rezeki yang ditentukan Allah terutama seperti sabda Nabi SAW iaitu sembilan per sepuluh daripada sumber rezeki datangnya daripada perniagaan.

Bagi mereka yang berminat, kelas diadakan pada harga serendah RM29.90 untuk sesi pengenalan terhadap bidang pemasaran internet.

"Ini merupakan cara saya untuk menginfakkan sedikit ilmu yang ada buat masyarakat. Golongan muda mahupun ibu tunggal yang mahu menambah pendapatan, ambil peluang manfaatkan kemudahan teknologi dan gajet canggih dengan sebaiknya," ungkap pemuda yang mesra disapa MJ ini.

Untuk maklumat lanjut, layari laman www.facebook.com/muttaqien83 atau hubungi talian 018-907 6995.

Hebatnya doa seorang ibu

Posted:

Hebatnya doa seorang ibu

Hebatnya doa seorang ibu

SEPERTI kata pepatah kasih ibu membawa ke syurga, begitulah hebatnya wanita makhluk ciptaan Allah yang perlu dihormati setiap manusia. - Gambar hiasan


SALAM dari Madinah Al-Munawarrah. Firman Allah SWT: "Barangsiapa meminta kepada-Ku akan Ku perkenankan doanya. Barangsiapa meminta kepada-Ku, akan Ku beri dia. Siapa yang meminta ampun, akan Ku ampuni dia."

Duhai wanita, itulah janji Allah SWT. Maka, berdoalah, nescaya Dia akan perkenankan. Lalu saya terkenang kisah seorang anak yang bertahun-tahun merantau jauh ke luar negara. Tiba-tiba hatinya meronta-ronta mahu kembali ke tanah air.

Ia bukan kerana kehilangan pekerjaan atau bukannya hilang tempat berteduh. Bukan. Ia perasaan aneh menyentap jiwa dan perasaan. Hatinya terkenang ibu yang ditinggalkan. Ia rasa kerinduan membuak-buak.

Putaran kenangan semasa kanak-kanak terutamanya ketika dibelai manja muncul silih berganti. Lantas anak itu menyatakan hasrat kepada ibunya, 'Duhai ibuku, daku mahu kembali ke pangkuanmu.'

Allah ya Allah, tiba-tiba hatinya terkenang keperitan ibu membesarkannya di kala hidupnya cukup mudah di negara orang. Rumah modennya kelihatan tidak seceria sebagaimana gobok usang ibunya. Kerusi kenderaan yang dinaikinya tidak seenak belakang dukungan tubuh kering ibunya.

Aneh, tiba-tiba beliau merasai semakin tinggi jawatan yang disandang, semakin canggih ruang pejabat, namun sofa penggalas duduk tidak seempuk ribaan kasih ibu ketika kecilnya.


DOA seorang ibu mampu memberi kebahagiaan dalam kehidupan anak-anak sama ada di dunia mahupun akhirat. - Gambar hiasan


Kerinduan

Beliau nyatakan, 'Daku sering terlena dan bermimpi di sofa ini. Mimpi diri ditikam dari depan dan belakang. Ada masanya kaki disentap ke bawah dan tangan diikat ke atas sedangkan mata ditutup rapat dan mulut dikunci.

Beliau berhempas pulas mahu melepaskan diri. Subhanallah! Akhirnya, beliau terlepas dalam kesusahan.

Hari itulah beliau menangis pilu bermuhasabah diri. Diam-diam beliau terkenang ibu tua yang ditinggalkan sendirian nun jauh beribu batu. Itulah harga mengejar kejayaan di negara orang. Kejayaan dunia ciptaan sendiri.

Lagi, beliau terbayang usapan penuh kasih dan sayang, ketekunan mendengar rintihan apabila dirinya diperlakukan oleh rakan-rakan. Tergambar senyuman ikhlas melihat beliau menerima anugerah kejayaan.

Malah, beliau terkenang air mata ibu mengalir perlahan di hari konvokesyen. Hatinya bertambah sayu mengenangkan air mata ibu membasahi pipi sambil tangan melambai-lambai melihat dirinya berangkat pergi berhijrah. Ia bagaikan lambaian terakhir.

Pada saat dan detik itu, hatinya cekal melangkah gagah tanpa belas meninggalkan ibu yang melambai longlai semata-mata mahu mengejar impian.

Daku punya cita-cita. Ia hanya soal pilihan antara berada di negara sendiri atau ke luar negara. Di sana lebih lumayan. Aku fikir kehidupan ini perlu diteruskan.

Aneh, tiba-tiba sahaja jawatan dan gaji besar di luar negara tiada makna. Jiwa beliau mati kelemasan merindui wajah dan mata bundar ibunya. Tiba-tiba juga hatinya berbisik perlahan: "Maafkan daku duhai ibu jika selama ini aku mengabaikan dirimu."

Begitulah, saya juga berasa aneh dengan perubahan yang berlaku kepadanya lalu bertanya kepada ibunya, "Duhai wanita seusia dengan ibuku, apakah rahsiamu sehingga begitu hebat terpanggil pulang anak kebanggaanmu?"


PENGORBANAN seorang ibu tiada tandingannya dan sebagai anak, kita bertanggungjawab menjaga kebajikan mereka sehingga ke akhir hayat. - Gambar hiasan


Dengan penuh kesyukuran si ibu membuka bicara. Katanya, "Allah SWT telah memanggilnya pulang. Berdoalah dari hati. Usah putus berdoa siang dan malam. Sewaktu duduk, berjalan, berdiri mahupun berbaring. Bukankah Allah Maha Mendengar segala yang ada di dalam hati dan apa terkandung di dada?"

Duhai wanita yang seusia dengan ibuku, apakah kandungan doamu? Ibu itu berkongsi rahsia doa yang dipanjatkan kepada Tuhannya pada sepertiga malam tersisa: "Ya Allah, sesungguhnya daku hidup miskin tidak berharta. Satu-satunya harta paling berharga adalah anak yang dianugerah-Mu.

"Ya Allah, sesungguhnya susu yang mengenyangkan perutnya adalah seluruh makanan bagi menyabung nyawaku. Aku menyusuinya di kala perutku kosong berpuasa. Ya Allah, hampirkan daku kepadanya sebelum aku beredar pergi. Ya Allah perkenankanlah."

Doa ibu

Benar. Kami semua tahu. Seluruh jiwa raga tertumpu kepada anaknya. Bersengkang mata ketika anaknya kesakitan. Beliau bahagia melihat anaknya tertawa gembira, berdukacita melihat anaknya gundah gulana serta bersabar melihat kenakalannya.

Beliau berbangga melihat anak berjaya melangkah ke menara tinggi. Namun tiada daya upaya menahan lantaran kemahuan anak begitu kuat sekali mahu menetap di luar negeri.

Akur bahawa anak itu tidak akan hidup bersama ibu buat selama-lamanya. Beliau reda melepaskan anaknya pergi. Namun, kerinduan terhadap anaknya semakin hari semakin menebal. Lalu pada satu pertiga malam masih tersisa beliau mengadu kepada Tuhan yang Maha Berkuasa.

Rintihnya lagi: "Ya Allah Ya Tuhanku, kembalikan anakku di sisi selagi masih ada sisa hayatku. Daku sudah tua dan tidak berdaya. Kudratku, rambutku serta wajahku telah jauh berbeza. Sesungguhnya daku bimbang akan pergi menemui-Mu tanpa dapat menatap wajahnya."

Sungguh, bukankah Allah Maha Mendengar?

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Amaran keras FAM

Posted:

Amaran keras FAM

Amaran keras FAM

Oleh AHMAD FAZLI MOHD. YADI
fazli.yadi@kosmo.com.my

TAUFEK (kiri) ketika mempengerusikan mesyuarat Jawatankuasa Tatatertib FAM di Wisma FAM di Kelana Jaya semalam.


"PERSATUAN Bola Sepak Negeri tidak akan terlepas daripada menerima hukuman jika terus gagal mengawal tingkahlaku para penyokong mereka."

Demikian amaran Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) menerusi Jawatankuasa Tatatertibnya semalam.

Pengerusi jawatankuasa berkenaan, Datuk Taufek Razak berkata, langkah tersebut adalah untuk memastikan agar perkara-perkara yang tidak diingini tidak berlaku ketika sesuatu perlawanan sedang berlangsung.

Taufek menjelaskan, pihak sekadar menjalankan tugas berdasarkan undang-undang yang termaktub dalam perlembagaan FAM.

Justeru, Taufek menyifatkan FAM akan berhenti menghukum persatuan-persatuan negeri sekiranya peminat-peminat bola sepak tempatan mengambil pendirian untuk mengubah sikap negatif itu ketika menyaksikan perlawanan di dalam kawasan stadium.

"Kalau para penyokong tidak mahu melihat persatuan mereka dibeban dengan hukuman, mereka hendaklah menghentikan perbuatan yang tidak diingini itu.

"Hari ini (semalam), persatuan-persatuan negeri agak bertuah kerana tidak dikenakan denda maksimum yang melibatkan aspek kawalan keselamatan. Denda maksimum atas kesalahan keselamatan di stadium adalah RM100,000," katanya kepada pemberita ketika ditemui di Wisma FAM, Kelana Jaya semalam.

Semalam, FAM telah mengenakan denda ke atas empat persatuan negeri yang didapati bersalah kerana gagal mematuhi aspek keselamatan yang telah ditetapkan.

Empat persatuan tersebut adalah Persatuan Bola Sepak Pahang (PBNP), Persatuan Bola Sepak Negeri Terengganu (PBSNT), Persatuan Bola Sepak Selangor (FAS) dan Persatuan Bola Sepak Perak (PAFA).

PBNP yang menghadapi enam pertuduhan ketika aksi menentang Lions XII dan Johor Darul Takzim (Johor DT) pada 17 Januari dan 7 Februari lalu, dikenakan denda sebanyak RM30,000.

PBSNT pula menghadapi dua pertuduhan ketika perlawanan T-Team bertemu Johor DT dan mereka dikenakan denda sebanyak RM10,000 manakala FAS yang menghadapi tiga pertuduhan, dikenakan denda sebanyak RM15,000 gara-gara salahlaku penyokong pada aksi menentang T-Team 18 Januari lalu.

PAFA didenda RM20,000 selepas dikenakan empat pertuduhan atas kegagalan menyediakan kawalan keselamatan ketika menentang Terengganu pada 25 Januari lalu.

Tambah Taufek, pihaknya menangguhkan seketika mesyuarat melibatkan Sarawak pada aksi menentang Angkatan Tentera Malaysia (ATM) kerana siasatan masih belum selesai.

Pertembungan klasik dua gergasi Pantai Timur

Posted:

Pertembungan klasik dua gergasi Pantai Timur

Pertembungan klasik dua gergasi Pantai Timur

Oleh M. RIZAL NOR
sukan@kosmo.com.my

NWAKAEME (kanan) menjadi sandaran Pahang untuk merobek gawang Kelantan pada aksi Liga Super di Kota Bharu malam esok.


PERTEMBUNGAN dua gergasi Pantai Timur, Pahang dengan Kelantan dalam saingan Liga Super malam esok pasti panas.

Pahang selaku juara Piala Malaysia musim lalu tidak mahu reputasi mereka tercalar manakala Kelantan pula sedang berada di kemuncak prestasi ekoran kemenangan bergaya 2-0 ke atas kelab Hong Kong, South China pada aksi peringkat Kumpulan G kempen Piala AFC di Kota Bharu malam kelmarin.

Bagi Pahang, misi mereka di Stadium Sultan Muhammad Ke-IV, Kota Bharu itu malam esok adalah untuk membawa pulang tiga mata penuh bagi mengukuhkan cengkaman mereka dalam carta liga.

Seperti biasa, misi Pahang untuk memburu kemenangan di Kota Bharu akan sekali lagi disandarkan kepada dua penyerang importnya, Matias Conto dan Dickson Nwakaeme.

Jurulatih Pahang, Zainal Abidin Hassan berkata, beliau mahu melihat gandingan Conti dan Nwakaeme mempamerkan aksi terbaik apabila berdepan anak-anak buah Steve Darby itu nanti.

"Saya agak puas hati melihat Nwakaeme yang sudah mula mempamerkan aksi sebenarnya apabila membantu Pahang menundukkan ATM 4-1 Sabtu lalu.

"Semua orang tahu Nwakaeme mempunyai kemahiran luar biasa sejak bersama Kelantan musim lalu dan dia berkemampuan merobek gawang lawan," katanya.

Zainal Abidin memberitahu, biarpun Nwakaeme mengalami sedikit kecederaan namun ia dijangka pulih sepenuhnya menjelang aksi di Kota Bharu nanti.

Menurutnya, beliau bagaimanapun belum membuat keputusan sama ada menurunkan gandingan Nwakaeme dan Conti dalam kesebelasan utama atau sebaliknya.

"Saya akan memantau prestasi mereka berdua setiap masa dan kami berharap agar mereka dapat mempamerkan mutu permainan yang lebih mantap," ujarnya.

Beliau berkata, Tok Gajah akan menggunakan khidmat Mohd. Faizol Husin di bahagian tengah apabila Mohd. Hafiz Kamal tidak dapat diturunkan ekoran digantung satu perlawanan.

"Saya tidak bimbang biarpun tanpa kelibat Mohd. Hafiz kerana Mohd. Faizol telah membuktikan sentuhannya juga berbisa apabila turut menyumbang satu gol ketika menundukkan ATM minggu lalu," jelasnya.

Zainal berkata, semua pemain harus bermain dengan baik dan tidak boleh leka kerana Kelantan mempunyai ramai pemain yang mampu menjaringkan gol.

Tambahnya, jentera pertahanan perlu berfungsi dengan baik untuk mengekang asakan tuan rumah dan selain memastikan Tok Gajah menguasai posisi tengah untuk mencorak serangan ke kubu lawan.

"Perlawanan ini amat dinantikan oleh kedua-dua pasukan apatah lagi penyokong Kelantan menunggu kehadiran Nwakaeme yang telah membantu mereka meraih Piala FA musim lalu.

"Saya yakin kami mampu membawa pulang tiga mata untuk terus mendaki carta Liga Super musim ini," jelas Zainal penuh yakin.

Malaysia mula langkah kanan

Posted:

Malaysia mula langkah kanan

Malaysia mula langkah kanan

Oleh MUHAMMAD ZUHAILY BADLISHAH
zuhaily.badlishah@kosmo.com.my


PEMAIN Afrika Selatan, Julian Hykes (dua dari kiri) cuba melepasi kawalan pemain Malaysia pada aksi sulung PSAS di Stadium Hoki Sultan Azlan Shah, Ipoh, Perak malam tadi.


SKUAD hoki senior negara berjaya mencatat kemenangan pertama pada Kejohanan Hoki Piala Sultan Azlan Shah (PSAS) selepas menewaskan Afrika Selatan 3-2 di Stadium Hoki Sultan Azlan Shah, Ipoh, Perak malam tadi.

Pada aksi tersebut, skuad bimbingan Muhammad Dhaarma Raj Abdullah berjaya memecah kebuntuan menerusi jaringan padang Muhammad Shahril Saabah seawal minit ke-11.

Tersentak dengan jaringan awal itu, Afrika Selatan bangkit untuk mengasak kubu skuad negara, sekali gus mengikat kedudukan 1-1 hasil pukulan sudut penalti yang disempurnakan oleh Jethro Eutice pada minit ke-16.

Pada babak kedua perlawanan, skuad negara meledakkan gol kedua menerusi jaringan Muhammad Rashid Baharom pada minit ke-42.

Bagaimanapun, Eutice muncul 'penyelamat' buat skuad kendalian Fabian Gregory itu apabila sekali lagi mencipta gol penyamaan pada minit ke-57 untuk mengikat kedudukan 2-2 buat Afrika Selatan.

Kerja keras skuad negara untuk mencari gol kemenangan berhasil apabila pakar flick, Faizal Saari berjaya memanfaatkan pukulan sudut penalti pada minit ke-64.

Sementara itu, juara bertahan, Australia tidak berdepan sebarang masalah untuk melakar kemenangan apabila mudah membelasah China 7-0 pada aksi pembukaan PSAS.

Nicholas Budgeon muncul wira skuad The Kokkaburas apabila berjaya meledakkan hatrik menerusi pukulan sudut penalti pada minit ketiga, 56 dan 65 perlawanan.

Trent Mitton tidak ketinggalan untuk melakar nama selaku penjaring selepas menyumbat masuk gol keempat pada minit ke-20 diikuti jaringan Jamie Dywer (34) dan Jafob Whetton (37).

Russel Ford melengkapkan pesta gol pasukan ranking pertama dunia itu dengan meledak gol ketujuh pada minit ke-47 perlawanan.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Lapan hektar hutan di Pulau Aman terbakar

Posted:

Lapan hektar hutan di Pulau Aman terbakar

Lapan hektar hutan di Pulau Aman terbakar

14/03/2014 8:52pm

BATU KAWAN - Kebakaran lebih lapan hektar kawasan hutan di Pulau Aman, di sini belum dapat dipadamkan sepenuhnya berikutan keadaan cuaca yang panas dan kering.

Ketua Operasi Bomba dan Penyelamat Pulau Pinang, Azhar Samat berkata, sejak kebakaran pada pukul 3.30 petang semalam, seramai 25 anggota bomba ditugaskan di kawasan itu.

"Operasi tertumpu kepada dua bahagian hutan berkenaan dan kami cuba mengawal api bagi mengelak ia merebak ke rumah penduduk.

"Sehingga ini usaha memadamkan api telah lebih 24 jam," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Masalah muka bumi yang curam, ketiadaan pili bomba dan jalan darat untuk sampai ke pulau itu sehingga anggota-anggota bomba terpaksa mengepam air laut antara faktor mengapa api sukar dipadam dengan cepat. - Bernama

Gabenor Jakarta dipilih untuk calon Presiden Indonesia

Posted:

Gabenor Jakarta dipilih untuk calon Presiden Indonesia

Gabenor Jakarta dipilih untuk calon Presiden Indonesia

14/03/2014 8:15pm

JAKARTA - Parti pembangkang utama Indonesia mempertaruhkan populariti Gabenor Jakarta, Joko Widodo sebagai calon untuk merebut jawatan Presiden hari ini sekali gus meletakkan beliau sebagai pesaing utama dalam pilihan raya yang bakal diadakan pada Julai nanti.

Sebuah kaji selidik di sini telah menunjukkan bahawa Joko yang lebih mesra dengan panggilan Jokowi mampu memenangi jawatan presiden itu dengan mudah jika dicalonkan.

Joko dianggap sebagai muka baharu berbanding calon lain yang telahpun bertanding beberapa kali sebelum ini malah sejak era demokrasi dan kebanyakannya mempunyai kaitan dengan pihak ketenteraan.

Media Indonesia sejak beberapa bulan yang lalu telah memerhatikan setiap langkah dalaman Parti Demokratik Perjuangan (PDI-P) untuk melihat sama ada bekas Presiden dan Pengerusi Parti itu, Megawati Sukarnoputri akan meletakkan jawatan dan memberi laluan kepada Joko menjawat jawatan tersebut.

Anak perempuan kepada Megawati, Puan Maharani, selaku pegawai kanan rasmi PDI-P turut membacakan kenyataan daripada ibunya yang mengatakan bahawa dia menyokong Joko Widodo sebagai calon presiden daripada Parti Demokrasi Perjuangan Indonesia.

Joko yang memakai baju flanel dan turut merupakan penggemar band rock termasuk Metallica telah menonjolkan dirinya sebagai pemimpin yang dekat di hati rakyat. Beliau dipercayai memperoleh sokongan pelbagai pihak untuk mencorak tampuk kepimpinan yang baharu. - AFP

Pandelela-Mun Yee raih gangsa Kejohanan Siri Dunia di Beijing

Posted:

Pandelela-Mun Yee raih gangsa Kejohanan Siri Dunia di Beijing

Pandelela-Mun Yee raih gangsa Kejohanan Siri Dunia di Beijing

14/03/2014 7:21pm

KUALA LUMPUR - Jaguh acara terjun Malaysia, Pandelela Rinong Pamg dan Leong Mun Yee merangkul pingat gangsa dalam acara 10m platform seirama wanita di Kejohanan Terjun Siri Dunia FINA 2014 di Beijing, China hari ini.

Pasangan negara itu mengumpul 303.96 mata untuk meraih gangsa, kejohanan yang berlangsung di Pusat Akuatik Nasional di Beijing.

Pasangan China, Chen Ruolin dan Liu Huixia seperti dijangka memenangi pingat emas setelah mengumpul 347.52 mata dan pingat perak menjadi milik gandingan Kanada, Roseline Filion dan Meaghan Benfeito dengan jumlah 307.56 mata.

Bagaimanapun pasangan acara 3m papan anjal seirama lelaki negara, Ahmad Amsyar Azman dan Ooi Tze Liang gagal menyerlah selepas menduduki tempat terakhir daripada tujuh pasangan dengan 366.99 mata.

Pasangan wanita negara acara 3m papan anjal seirama Cheong Jun Hoong dan Ng Yan Yee juga perlu meningkatkan prestasi mereka selepas kedua-duanya terikat di tempat kelapan dengan 282.60 mata. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Keluarga penumpang MH370 ancam saman kerajaan Malaysia

Posted:

Keluarga penumpang MH370 ancam saman kerajaan Malaysia

Keluarga penumpang MH370 ancam saman kerajaan Malaysia

AP
BEBERAPA saudara penumpang pesawat MH370 yang hilang menunggu berita terbaharu tentang pesawat tersebut di sebuah bilik hotel di Beijing semalam.


BEIJING - Sebilangan saudara-mara penumpang pesawat Penerbangan Malaysia (MAS) yang hilang di Laut China Selatan mendesak kerajaan Malaysia dan China memberikan jawapan berhubung kehilangan misteri pesawat malang berkenaan, lapor agensi berita Reuters semalam.

Mereka juga mengancam untuk menyaman kerajaan Malaysia selain mahu berjumpa dengan Presiden China, Xi Jinping kerana pesawat tersebut masih belum ditemui.

Anggota-anggota keluarga itu juga memarahi para petugas media, MAS dan juga kerajaan mereka sendiri kerana tidak mengendahkan permintaan mereka.

"Saya betul-betul mahu berjumpa dengan Jinping dan saya juga tidak tahu apa yang lebih penting daripada nyawa 239 orang di dalam pesawat itu," kata seorang wanita muda yang mahu dikenali sebagai Wen.

"Saya juga mahu bertanya kepada Jinping jika orang tersayang atau ahli keluarga anda berada dalam pesawat itu, apakah perasaan anda," katanya sambil menangis.

"Suami saya berada dalam pesawat itu dan setiap hari anak-anak saya bertanya mengenai bapa mereka, apa yang patut saya beritahu mereka.

"Kami kini tidak tahu apa yang patut dilakukan dan memerlukan kerajaan untuk menyokong kami," tambahnya.

Seorang lagi keluarga mangsa yang enggan dikenali memberitahu bahawa, dia mahu mengambil tindakan undang-undang terhadap kerajaan Malaysia.

"Sudah tentu kami akan mengambil tindakan undang-undang kerana apa yang terjadi sesuatu yang teruk.

"Kami tidak menyaman MAS tetapi kerajaan Malaysia," katanya kepada wartawan.

Pesawat itu membawa 227 penumpang dan 12 kru.

Seramai 153 penumpang pesawat itu ialah warga China.

Pesawat tersebut juga membawa 38 rakyat Malaysia itu hilang pada Sabtu lalu dalam penerbangan dari Kuala Lumpur ke Beijing.

- Agensi

Pusat kawalan udara Vietnam jadi tempat operasi cari MH370

Posted:

Pusat kawalan udara Vietnam jadi tempat operasi cari MH370

Pusat kawalan udara Vietnam jadi tempat operasi cari MH370


AFP
BEBERAPA penumpang menyaksikan sebuah pesawat Pengawal Pantai yang digunakan dalam misi mencari kapal terbang MH370 yang hilang di Lapangan Terbang Phu Quoc, Vietnam semalam.


PULAU PHU QUOC - Pihak berkuasa Vietnam menjadikan sebuah pusat kawalan trafik udara di pulau ini sebagai pusat kawalan bagi operasi mencari dan menyelamat pesawat Penerbangan Malaysia (MAS) yang hilang pada Sabtu lalu.

Laporan awal menyatakan bahawa pesawat yang membawa 239 penumpang dan anak kapal itu yang dalam penerbangan dari Kuala Lumpur, Malaysia menuju ke Beijing, China terhempas di perairan berhampiran pulau berkenaan.

Kumpulan wartawan dari China, Malaysia, Kemboja dan dari negara-negara Barat juga membanjiri pulau kecil ini sejak Ahad lalu.

Bagaimanapun, selepas hampir enam hari, usaha mencari tersebut masih belum menemui sebarang petunjuk.


AFP
DUA buah kapal Pengawal Pantai berlabuh di sebuah pangkalan tentera di Pulau Phu Quoc kelmarin.


Sebuah pusat kawalan udara di pulau ini kini dijadikan sebuah pusat arahan apabila para pegawai Vietnam turut memberikan sidang media hampir setiap hari.

Sidang media itu mula didapati semakin kurang menarik bagi para wartawan selepas operasi mencari sejak beberapa hari lalu tidak membuahkan sebarang hasil.

Sebahagian wartawan mula mempertimbangkan untuk pergi ke lokasi lain dan beberapa petugas media yang lain menghubungi ibu pejabat masing-masing untuk berbincang langkah mereka yang seterusnya.

Namun, mereka kembali semula ke pusat kawalan berkenaan selepas kerajaan Vietnam menghantar sebuah lagi pesawat untuk meninjau perairan itu sekali lagi dan berharap ada petunjuk baharu yang ditemui.

Timbalan Komander Tentera Laut Vietnam, Navy Le Minh Thanh memberitahu wartawan, kerajaan melakukan apa sahaja yang termampu untuk mencari pesawat malang berkenaan.

"Misi itu tidak berubah dan semua pasukan penyelamat terus mencari di barat perairan Pulau Phu Quoc dan pantai timur Vietnam tetapi tiada sebarang serpihan atau tanda pesawat itu dijumpai," katanya. - Bernama

Tentera India tingkat usaha cari pesawat MAS

Posted:

Tentera India tingkat usaha cari pesawat MAS

Tentera India tingkat usaha cari pesawat MAS

NEW DELHI - Tentera India semalam meningkatkan usaha mencari pesawat Penerbangan Malaysia yang hilang pada Sabtu lalu dengan menghantar tiga buah kapal dan tiga kapal terbang ke Laut Andaman dan Kepulauan Nicobar, kata sumber Tentera Laut India semalam.

Seorang pegawai kanan tentera laut berkata, Kementerian Pertahanan mengarahkan penghantaran kapal dan pesawat itu untuk mencari pesawat malang berkenaan di perairan tersebut yang lebih hampir dengan Myanmar dan Malaysia berbanding India.

"India secara rasmi menyertai operasi mencari kapal milik Penerbangan Malaysia itu pada waktu tengah hari dengan menghantar tiga buah kapal," katanya.

Ujarnya, pihaknya kini sedang bekerjasama dengan Tentera Laut Diraja Malaysia dalam misi tersebut.

Dalam pada itu, Tentera Laut Diraja Thailand mengumumkan bahawa ia akan terus membantu Malaysia dalam usaha mencari pesawat-pesawat Boeing 777-200 itu, lapor agensi berita Thai News Agency.

Ketua Tentera Laut Diraja Thailand, Narong Pipatanasai menegaskan bahawa pihaknya akan terus bekerjasama dengan Malaysia untuk mencari pesawat yang hilang tersebut.

Beliau memberitahu, Thailand hanya akan menarik diri misi berkenaan sekiranya diminta sendiri oleh kerajaan Malaysia.

Tentera Laut Diraja Thailand telah menghantar kapal peronda, HTMS Pattani, sebuah helikopter dan sebuah pesawat bagi menyertai misi beberapa negara mencari pesawat itu di Laut Andaman dan Teluk Siam selepas Malaysia meminta bantuan.

Sehingga kini, pesawat itu yang dalam penerbangan dari Kuala Lumpur menuju ke Beijing masih belum ditemui dan kehilangan itu dianggap paling misteri dalam sejarah penerbangan moden.- - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved