Jumaat, 15 Mac 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Topeng semangat nenek moyang

Posted:

Topeng semangat nenek moyang

Topeng semangat nenek moyang

PELBAGAI jenis bentuk dan saiz topeng Mah Meri yang diukir mengikut rupa nenek moyang mereka dipamerkan di Pameran Topeng Sedunia di Muzium Negara baru-baru ini.


RUTIN harian Kemi Khamis, 41, tampak serupa dengan kebanyakan masyarakat suku kaum Orang Asli Mah Meri yang tinggal di Pulau Carey, Kuala Langat, Selangor,

Aktiviti turun ke laut pada setiap awal pagi untuk menangkap ikan dan mencari ketam nipah di hutan paya bakau merupakan sumber mata pencarian utama masyarakat Orang Asli yang tinggal di Kampung Sungai Bumbun iaitu salah sebuah kampung di pulau itu.

Walaupun melalui rutin harian yang sama pada setiap hari, bagi Kemi, dia amat menyukai pekerjaan itu yang diwarisi oleh bapanya.

Namun, mendiang ayahnya tidak hanya meninggalkan pekerjaan sebagai nelayan kepadanya, malah turut mewariskan kemahiran yang menjadi kebanggaan seluruh suku kaum Mah Meri di kampung tersebut iaitu ukiran topeng.

Topeng suku kaum Mah Meri terbahagi kepada dua iaitu topeng perhiasan dan topeng tarian Jo'oh. Mengikut cerita-cerita masyarakat lama, topeng suku kaum Orang Asli itu mempunyai semangat kerana setiap topeng yang dihasilkan itu dihasilkan mengikut gambaran rupa nenek moyang mereka.

Dia mula meminati cara pembuatan dan ukiran topeng nenek moyangnya itu sejak berumur 15 tahun lagi. Dengan berpandukan buku gambaran wajah nenek moyang milik bapanya, Kemi mula mengukir topeng dan patung kecil untuk dijual bagi menambah pendapatan keluarga.

"Ketika itu, saya ingin mengikut jejak langkah bapa kerana tidak mahu warisan pembuatan topeng ini hilang ditelan zaman," ujarnya yang menganggap kebanyakan orang muda di daerah itu kurang minat terhadap tradisi itu.


TOPENG masyarakat Thailand turut dipamerkan di Muzium Negara.


Teknik pembuatan

Menurut Kemi, dia mengagumi serta mendapat tunjuk ajar daripada bapa saudaranya iaitu Pak Pion dalam hal ukiran topeng. Dia dan Pak Pion sering keluar bersama untuk mencari kayu di kawasan paya bakau di Pulau Carey.

Mesin gergaji merupakan peralatan utama yang dibawa oleh mereka untuk mendapatkan kayu yang sesuai bagi ukiran topeng.

"Kayu yang digunakan dalam ukiran topeng Mah Meri ialah nerih batu untuk mengukir topeng perhiasan manakala kayu pulai pula bagi ukiran topeng tarian Jo'oh.

"Pokok nerih batu perlu mencapai ketinggian sembilan meter sebelum ditebang dan dibawa pulang. Selepas pokok ditebang, saya dan Pak Pion akan membelah pokok itu kepada dua bahagian sebelum ia dibawa pulang," ujarnya ketika ditemui di Muzium Negara baru-baru ini.

Pokok nerih batu merupakan pokok yang sesuai untuk dijadikan perhiasan kerana urat pada pokok itu halus dan ia mudah diukir serta akan bertukar daripada warna merah kepada warna gelap setelah topeng siap.

Lakaran topeng nenek moyang yang terdapat dalam buku mendiang bapanya menjadi sumber rujukannya pada awal pembabitannya dalam ukiran topeng.

Antara nama nenek moyang suku kaum Mah Meri yang sering diadaptasi kepada bentuk topeng secara turun temurun ialah Moyang Katak Kala, Moyang Melor, Moyang Hidung Cabang, Moyang Pengkol dan Moyang Bojos.

Pokok nerih batu akan dipotong secara bongkah. Daripada bongkah tersebut, topeng akan diukir mengikut rupa nenek moyang mereka.

Jelas Kemi, setiap topeng mengambil masa selama dua minggu untuk diukir sempurna sebelum ia dijual kepada pelancong asing atau untuk tarian Jo'oh.

"Kebiasaannya jangka masa untuk menyiapkan topeng ini bergantung kepada saiznya. Jika topeng yang bersaiz muka manusia, ia pasti mengambil masa dua minggu. Untuk saiz yang sesuai untuk hiasan meja pula, ia mengambil masa seminggu untuk siap," ujarnya yang pernah mengikuti demonstrasi ukiran topeng suku kaum Mah Meri yang dianjurkan oleh Pertubuhan Kebudayaan, Saintifik dan Pendidikan Bangsa-bangsa Bersatu (UNESCO) di Paris, Perancis tahun lalu.


DIAMAN (kiri) memakai topeng moyang Bojos ketika persembahan tarian Jo'oh di Muzium Negara baru-baru ini.


Kepercayaan nenek moyang

Walaupun permintaan untuk topeng perhiasan ukiran suku kaum Mah Meri mendapat permintaan yang tinggi daripada pelancong dalam mahupun luar negara, tetapi tidak ramai suku kaum Orang Asli itu berminat untuk menghasilkan ukiran topeng nenek moyang mereka.

"Adik saya mempunyai kemahiran untuk mengukir topeng dengan baik. Tetapi selepas dia mendapat pekerjaan dalam sektor pembinaan, dia tidak lagi mengukir topeng. Tinggal saya sahaja yang meneruskan legasi tradisi suku kaum kaum," tambah Kemi.

Sementara itu, seorang lagi pengukir topeng suku kaum Orang Asli Mah Meri, Samri Abdul Rahman memberitahu, nasihat orang tua sering menjadi pegangan untuk menghasilkan topeng.

Menurut Samri yang juga sahabat baik kepada Kemi, dia percaya bahawa setiap topeng yang dihasilkan itu mempunyai semangat yang tersendiri dan mengikut keperibadian nenek moyang.

"Topeng yang digunakan untuk tarian Jo'oh tidak boleh dipakai oleh sebarangan orang kerana topeng itu telah ditepung tawar serta di asap dengan kemenyan untuk menyeru roh nenek moyang.

"Mengikut cerita bapa saya, pernah berlaku kejadian roh nenek moyang tidak mahu keluar daripada tubuh penari tarian kerana ada dalam kalangan mereka tidak meminta izin daripada roh untuk membuat persembahan," ujarnya yang mula meminati ukiran topeng setelah melihat gambar topeng watak Knight Rider yang diambil oleh bapa saudaranya di Australia ketika usia remaja.

Tambah Samri, sebelum topeng digunakan dalam tarian Jo'oh, orang dahulu menggunakan upih pinang sebagai penutup muka semasa tarian dalam kenduri atau keramaian menyambut pelancong.

"Melihat kepada penerimaan pelancong terhadap tarian Jo'oh, orang dahulu mendapat idea untuk menghasilkan topeng yang mewakili setiap nenek moyang kami," ujarnya.

Suku kaum Mah Meri mengamalkan kepercayaan animisme iaitu percaya kepada kekuasaan alam semula jadi dan menghormati roh nenek moyang mereka.

Moyang Bojos

Setiap topeng nenek moyang suku kaum Mah Meri mempunyai simbolik dalam setiap ukiran topeng yang telah dihasilkan oleh mereka.

Moyang Bojos merupakan moyang yang sentiasa menjadi kebanggaan suku kaum Mah Meri. Bagi mereka, Bojos merupakan penyelamat hutan suatu ketika dahulu.

Kini, topeng Bojos merupakan kelengkapan rasmi dalam tarian Jo'oh yang kebiasaannya dipersembahkan ketika musim pokok buah-buah berbunga dan sempena majlis kesyukuran atau perkahwinan.

Tarian yang dianggotai oleh 15 orang dengan empat lelaki dan 11 wanita itu diketuai oleh seorang ketua yang memakai topeng serta pakaian ala-ala moyang Bojos.

Ketua penari tarian Jo'oh, Diaman Kisah berkongsi cerita, setiap kali dia melakukan persembahan, dia dapat merasakan roh Bojos meresap ke dalam dirinya.

"Apabila paluan gendang, gong, tuntung buluh serta gesekan biola memainkan alunan muzik Jabos (tarian topeng) serta Pau Kunteng (tarian tangan melambai), saya semakin teruja untuk membuat persembahan yang terbaik di hadapan para penonton.

"Topeng Bojos milik saya tiada pantang larang. Orang ramai boleh memakainya kerana saya tidak mengamalkan amalan tepung tawar dan asap kemenyan pada topeng itu," ujarnya yang juga mempunyai kemahiran dalam ukiran topeng.

Pesta sebelum Nyepi

Posted:

Pesta sebelum Nyepi

Pesta sebelum Nyepi


RUPA bengis salah satu patung syaitan yang dipanggil ogoh-ogoh.


PERAYAAN Nyepi merupakan salah satu daripada perayaan terbesar dalam kalangan penganut Hindu di Indonesia selain Hari Raya Galungan.

Nyepi yang bermaksud sunyi memerlukan penganut agama Hindu di Indonesia menghabiskan masa pada hari itu dengan duduk di rumah bermeditasi atau sekadar berehat.

Mereka disuruh meninggalkan kesibukan kerja serta aktiviti duniawi seperti bersukan dan berhibur. Bagaimanapun, beberapa hari sebelum Nyepi yang biasanya disambut pada bulan Mac, pelbagai ritual dan upacara dijalankan sempena menyambut perayaan tersebut.

Ketika inilah, penganut agama Hindu terutamanya di Bali serta beberapa bandar lain termasuk Jakarta akan berpakaian cantik, berarak, membuat patung gergasi syaitan dan dewi, membawa penyembahan ke tepi laut serta banyak lagi.

Pendek kata beberapa hari sebelum mereka 'mengunci' diri di rumah masing-masing, mereka akan berpesta.

Lantaran keunikan pesta dan ritual itulah, perayaan menyambut Hari Nyepi sering menjadi tumpuan pelancong di seluruh dunia.

Tiga hari sebelum Nyepi, upacara dipanggil Melasti diadakan dengan kebanyakan penganut Hindu akan berjalan ke tepi laut atau sungai sambil membawa buah-buahan, barang penyembahan dan bermain alat muzik. Selain untuk persembahan dan berdoa, upacara itu dikatakan bertujuan menyucikan kekotoran dalam hati penganutnya.

Satu lagi upacara menarik sehari kemudian dipanggil pengerupukan. Ketika inilah penganut agama Hindu akan keluar ke jalan raya sambil berarak membawa patung gergasi yang dipanggil ogoh-ogoh menyerupai syaitan dan Dewi Kali.

Patung-patung dibuat sendiri menggunakan buluh, kayu dan dawai itu biasanya mewakili sesebuah kampung. Semasa perarakan yang diiringi muzik tradisional itu, ada yang akan menari dan membawa andang api.

Sebahagian besar ogoh-ogoh syaitan kemudiannya akan dibakar sebagai simbolik untuk menghalau syaitan agar tidak lagi mengganggu keamanan penduduk.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Lagi ramai pengganas mati

Posted:

Lagi ramai pengganas mati

Lagi ramai pengganas mati

BEBERAPA anggota tentera menaiki sebuah trak yang membawa bekalan makanan ke Kampung Tanduo, Lahad Datu semalam.


LAHAD DATU - Semakin lama pengganas berkubu di Kampung Tanduo di sini, makin ramai pula anggota mereka yang ditemui mati ekoran kecekapan dan ketepatan pasukan keselamatan menjalankan Operasi Daulat di kawasan bergolak tersebut.

Semalam pasukan keselamatan menemui dua lagi kubur baharu pengganas Sulu tidak jauh dari sebuah lubang yang ditemui pada 6 Mac lalu. Di dalam lubang itu mengandungi sembilan mayat.

Dua kubur tersebut mengandungi enam lagi mayat pengganas Sulu yang sudah mereput dan berbau busuk menjadikan jumlah sebenar musuh yang mati ditembak dalam pertempuran pada 1 Mac lalu meningkat kepada 15 orang dan bukan 12 seperti yang dilaporkan sebelum ini.

Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Hamza Taib berkata, dua kubur itu ditemui selepas pasukan keselamatan membuat pemeriksaan teliti di kawasan kampung tersebut.

"Ketika pertempuran pada 1 Mac lalu, dua anggota kita telah terkorban manakala kita pula memberitahu 12 pengganas telah ditembak mati. Namun pada masa itu, kita tidak menemui mayat musuh.

"Apabila kita melakukan pemeriksaan enam hari kemudian, kita menemui sembilan mayat di dalam satu lubang besar. Hari ini (semalam) pasukan keselamatan yang memeriksa kawasan itu sekali lagi menemui enam lagi mayat di dalam dua buah kubur menjadikan jumlah yang mati menjadi 15 dan bukan 12 seperti yang dimaklumkan sebelum ini," katanya pada sidang akhbar di sini.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Azzimuddie lari tinggalkan pengikut

Posted:

Azzimuddie lari tinggalkan pengikut

Azzimuddie lari tinggalkan pengikut

KOTA KINABALU - Ketua gerombolan pengganas Sulu di Sabah, Azzimuddie Kiram dipercayai telah melarikan diri ke selatan Filipina.

Azzimuddie yang sebelum ini mengatakan tidak akan berganjak dari bumi Sabah yang dicerobohnya sejak 12 Februari lalu kini terpaksa menjilat ludah sendiri apabila maklumat mengatakan yang dia lari dari medan perang sejak beberapa hari lalu.

Panglima Angkatan Tentera Malaysia, Tan Sri Zulkifeli Mohd. Zin berkata, kesimpulan itu dibuat berdasarkan risikan pihaknya.

"Azzimuddie hanya membebankan pengikutnya untuk berperang sedangkan dia lari pulang ke tanah air," katanya pada sidang akhbar di sini semalam.

Turut hadir Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar.

Sementara itu, Ismali berkata, kesimpulan itu juga adalah hasil maklum balas daripada pegawainya.

"Dia memaklumkan Azzimuddie tiada lagi bersama pengikutnya," jelasnya.

Si mulut celupar mesti dihukum

Posted:

Si mulut celupar mesti dihukum

Si mulut celupar mesti dihukum


NAJIB mengaminkan bacaan doa ketika memberi penghormatan terakhir kepada jenazah Koperal Ahmad Hurairah Ismail dan Koperal Ahmad Farhan Roslan yang tiba di Pangkalan Tentera Udara Malaysia Rabu lalu.


KUALA KRAI - Emosi Datuk Seri Najib Tun Razak (gambar kecil) semalam bercampur-baur tatkala membicarakan mengenai pencerobohan pengganas Sulu di Lahad Datu Sabah ketika berucap di hadapan 45,000 rakyat dalam satu majlis di sini.

Emosi Perdana Menteri menjadi marah apabila ucapannya menyentuh mengenai pihak yang menganggap insiden tersebut sebagai satu bahan gurauan hingga mereka tergamak mempolitikkan dan mempermainkan kejadian itu sedangkan ia melibatkan soal keselamatan dan kedaulatan negara.

Katanya, ketika ini, semua pihak yang merasakan Malaysia tanah tumpah darahnya wajib bersatu hati tidak kira apa fahaman politik masing-masing.

"Ambo (saya) yang jadi marah sebab dalam isu Lahad Datu ini, kita kena bersatu, soal keselamatan negara sepatutnya tidak kira bulan (Pas), roket (DAP), (atau) mata sebelah (PKR), soal keselamatan dan kedaulatan negara ini, tidak boleh dimain-mainkan," katanya pada Majlis Pemimpin Bersama Rakyat di Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) Kuala Krai di sini.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Pemotoran

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Pemotoran


Model penting Honda Malaysia

Posted:

Model penting Honda Malaysia

Model penting Honda Malaysia

Oleh SHAWKATH AZDE

JENTERA lima tempat duduk ini berupaya menawarkan kuasa setinggi 155PS.


AWAL Febuari lalu, Honda Malaysia telah mengumumkan hasrat syarikat untuk menjual 64,000 unit kenderaan bagi tahun ini.

Peneraju segmen hibrid tempatan itu kelihatan agresif untuk meletakkan sasaran sedemikian memandangkan angka jualan tahun lalu sekadar 34,947 unit.

Terjemahan mudah, syarikat automotif jenama Jepun itu mahu menggandakan jualan hampir 90 peratus.

Strategi menuju impian itu sudah digariskan oleh Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif Honda Malaysia, Yoichiro Ueno.

Honda Malaysia akan memperkenalkan lima model kereta baharu yang juga merangkumi tiga produk pemasangan tempatan (CKD).

Langkah pertama sudah dilakukan. Model naik taraf CR-Z 2013 sudah dimasukkan dalam pasaran. Selang beberapa minggu kemudiannya, Honda CR-V generasi keempat pula dilancarkan untuk pengguna tempatan.

CR-V terbaharu itu merupakan produk CKD keluaran kilang Honda Malaysia di Pegoh, Melaka.

Kilang yang memulakan operasi pada tahun 2002 turut menghasilkan model Civic, City, Jazz hibrid dan Accord.

Untuk makluman, CR-V merupakan jentera pertama keluaran kilang Honda Malaysia. Pada ketika itu, ia merupakan model generasi kedua. Generasi ketiga CR-V menemui peminat tempatan pada 2007.

Dalam tempoh empat bulan selepas pelancaran generasi ketiga itu, CR-V sudah menerima tempahan sebanyak 3,900 unit yang melepasi sasaran Honda Malaysia untuk setahun.

Unjuran jualan Honda Malaysia pada masa itu adalah 3,600 unit. Model kenderaan utiliti sukan (SUV) itu sememangnya popular.

Ueno menyatakan sehingga kini terdapat sebanyak 34,000 unit model CR-V berada di atas jalan raya tempatan. Statistik itu membabitkan produk sehingga generasi ketiga sahaja.

"Model CR-V serba baharu ini bakal meningkatkan penanda aras SUV ke peringkat yang lebih tinggi menerusi reka bentuk, ruang dalaman, praktikaliti, penjimatan bahan api dan keselesaan," katanya pada majlis pelancaran model berkenaan di ibu negara baru-baru ini.


GARISAN pada badan CR-V generasi keempat membuatnya kelihatan lebih mantap dan moden.


Tempahan 1,000 unit

Percaya atau tidak, Honda Malaysia menyatakan, pihaknya sudah menerima tempahan awal bagi model CR-V generasi keempat itu hampir 1,000 unit.

Itu tempahan diterima sebelum hari pelancaran. Sasaran jualan ditetapkan bagi tahun ini adalah sebanyak 7,000 unit.

Angka itu masih realistik bagi model CR-V memandangkan segmen SUV kini memiliki lebih banyak pesaing berbanding senarionya sebelum ini.

Reka bentuk model generasi keempat itu nyata mencerminkan kemodenan pada keseluruhan badannya. Lampu hadapan jenis projektor dan gril tiga jalur mendatar menyerlahkan lagi imejnya.

Bahagian belakang semakin menarik apabila mengadun set lampu yang kelihatan seperti produk Volvo. Tidak ketinggalan penggunaan antena berbentuk sirip pada bahagian atas bumbungnya.

Buka sahaja pintu, dua perkara pertama yang boleh diterjemahkan menerusi pandangan mata adalah keselesaan dan kemewahannya. Keselesaan penumpang belakang diberi perhatian menerusi pemasangan corong pendingin hawa.

Papan pemuka CR-V turut menerima pembaharuan. Pertama, butang ECON berwarna hijau ditempatkan pada sebelah kanan stereng. Jika ditekan, ia membantu mengoptimumkan penggunaan bahan api secara automatik.

Perkara itu dibantu dengan adanya sistem Eco Assist. Ciri ini mengubah gegelang pencahayaan pada kluster meter. Warna putih menandakan anda tidak efisien. Matlamat pemanduan adalah pencahayaan berwarna hijau.

Buat masa ini, Honda Malaysia hanya menawarkan satu varian enjin kepada orang ramai iaitu petrol 2.0L i-VTEC yang dipadankan dengan kotak gear lima kelajuan automatik. Gabungan itu menghasilkan kuasa 155PS pada 6,500rpm.


SISTEM pacuan empat roda CR-V berupaya menyalurkan kuasa pada roda belakang apabila diperlukan.


Ia merupakan tambahan kuasa sebanyak 5PS jika dibandingkan dengan generasi sebelumnya. Kuasa kilasnya setinggi 190Nm pada 4,300rpm.

CR-V menggunakan sistem pacuan empat roda (4WD). Perkara itu dibuat memandangkan Honda Malaysia mendapati majoriti pelanggan tempatan lebih gemarkan sistem pacuan sebegitu.

Berhubung ruang kargo pula, jentera lima tempat duduk itu menawarkan keluasan ruang 589 liter. Kapasiti tersebut boleh ditingkatkan kepada 1,156 liter sebaik sahaja tempat duduk barisan kedua dilipat.

Untuk melipat kerusi belakang, anda hanya perlu menarik tuli yang disediakan. Sekali tarik, tempat duduk kerusi akan dilipat secara sistematik. Cukup mudah.

CR-V ditawarkan dengan lima pilihan warna iaitu biru, putih, perak, hitam dan kelabu. Harga jualan atas jalan termasuk insurans adalah RM148,800 seunit. Jaminan diberikan adalah selama lima tahun tanpa had perbatuan.

Tidak lama lagi, Honda Malaysia akan memperkenalkan CR-V 2.4L dengan harga anggaran sebanyak RM190,000 sebuah. Sama-sama kita nantikannya.

Suzuki SX4: Penjelajah urban

Posted:

Suzuki SX4: Penjelajah urban

Suzuki SX4: Penjelajah urban

Oleh MUHAMMAD MD. TAJUDIN


MODEL terbaharu ini bakal menerusikan legasi model-model sebelumnya.


SUZUKI Motor Corporation baru-baru ini mempamerkan kepada umum model baharu SX4 Crossover. Model tersebut merupakan gantian kepada model sedia ada yang turut dipasarkan oleh Suzuki Malaysia Automobile. SX4 ialah sebuah crossover, mungkin jenis kenderaan yang asing buat rakyat Malaysia.

Saya pernah memandu uji SX4 beberapa tahun yang lalu dan kereta itu sebenarnya begitu praktikal. Kelegaan jarak buminya tinggi. Tetapi tidak tinggi sangat, elok-elok sahaja. Cerminnya luas, kedudukan kerusi juga tinggi, breknya bagus, output enjin mencukupi dan penggunaan minyak agak ekonomikal.

Reka bentuknya pula cantik dengan pengaruh Eropah. Paling penting, harganya yang berpatutan iaitu sekitar RM90,000 untuk sebuah kereta yang dikilangkan di Jepun. Senang kata, SX4 mempunyai pakej yang lengkap.

SX4 baharu dilihat sebagai penerus legasi model sedia ada dengan beberapa pembaharuan. Dengan sasaran untuk memenuhi kehendak pelanggan, pereka dan jurutera model itu sedar mereka memerlukan set pemikiran baharu.

Suzuki membangunkan SX4 dengan memberi fokus kepada gayaan, ruang yang luas untuk penumpang dan barangan, selain juga emisi rendah. Ia merupakan model yang memberikan keseronokan pemanduan, praktikal untuk kegunaan keluarga dan sesuai untuk pelbagai keadaan.

Reka bentuk SX4 dipengaruhi oleh tiga elemen iaitu emosi, kualiti dan aerodinamik. Apa yang dimaksudkan dengan emosi adalah garisan badan pada sisi kereta bermula dari bampar depan hingga ke lampu belakang.

Bonet enjin yang bulat pula memberi visual kekuatan dan keteguhan. Aerodinamik kereta diserlahkan melalui beberapa gayaan seperti garisan bumbung yang condong ke bawah pada bahagian belakang, kontur yang diperhalusi pada bahagian sisi dan garisan fleksi dari depan hingga belakang dan roda seretan rendah.

Pada bahagian dalaman pula, panel instrumennya ringkas dan cantik dengan rekaan yang menampakkan ia lebar dan dinamik. Kontur panel instrumen dipanjangkan hingga ke pintu dan material pembalut yang lembut pula sedap untuk dipegang. Kerusinya dibentuk untuk rasa yang sofistikated, manakala dekorasi berwarna perak pula nampak sporty dan kontra kepada ruang kabin berwarna hitam.

Bahagian belakang kerusi depan direka untuk memberi kelegaan pada penumpang belakang. Jarak antara penumpang depan dan belakang ialah 814 milimeter.

Jarak kelegaan kaki yang selesa sememangnya suatu yang penting untuk perjalanan jauh. Terutama untuk keluarga yang kampungnya di Kota Bharu, Kelantan ketika pulang sewaktu musim cuti. Sudahlah jauh, tiada kemudahan lebuh raya, jalan pula sesak seperti parkir kereta bergerak.

Bahagian bagasinya walaupun dari luar nampak kecil, tetapi dengan keadaan kerusi yang menegak saiznya adalah 430 liter. Kerusi belakang dan komponen but boleh diubah suai untuk memuatkan pelbagai jenis bagasi.

Enjin 1.6 liter


RUANG simpanan barang adalah seluas 430 liter.


Menggerakkan SX4 baharu ialah dua jenis enjin iaitu 1.6 liter petrol dan diesel. Enjin petrol sebenarnya diasaskan oleh inventori sedia ada iaitu M16A.

Dengan semakan seperti penurunan geseran dan berat yang dikurangkan, enjin tersebut kini lebih menjimatkan tanpa menjejaskan kuasa dan tork.

Enjin diesel SX4 pula menggunakan teknologi pengecas turbo geometri yang memastikan kuasa tork dibekalkan dari kelajuan enjin rendah supaya pemandu dapat menikmati kuasa pada setiap kelajuan.

Penebat pada penutup enjin pula direka semula untuk mengurangkan gegaran dan bunyi yang sinonim dengan karakter enjin diesel.

Dipadankan dengan enjin petrol ialah transmisi lima kelajuan manual. Nisbah gear pula dioptimumkan untuk prestasi dan penjimatan minyak.

'Bekas' transmisi pula diubah supaya lebih tegar untuk meredakan bunyi dan gegaran untuk pemanduan yang lebih relaks. Lagi menarik, enjin diesel dibekalkan dengan transmisi enam kelajuan manual.

Untuk mereka yang malas menukar gear, Suzuki turut membekalkan transmisi CVT yang julat gearnya dipadankan untuk pecutan, dakian dan penjimatan minyak. Normal untuk CVT ialah mod manual tujuh kelajuan dengan kawalan pedal anjakan (paddle shift).

Suzuki SX4 baharu hadir pada zaman industri automotif sedang agresif. Jika dahulu senang sahaja untuk Suzuki menjual kenderaan mereka. Tetapi roda sedang berputar dan harus tahu pada penghujung tahun lepas Suzuki mengumumkan yang mereka akan keluar dari bisnes kereta di Amerika Syarikat.

Dengan model-model menarik dari Korea Selatan serta kebangkitan semula abang besar dari Jepun seperti Nissan, keadaan semakin sukar. Lihat sahaja penerimaan model-model Suzuki di pasaran tempatan.

Mujur mereka mempunyai Swift yang merupakan nadi utama perolehan syarikat. Apa pun, Suzuki mempunyai deposit yang selamat iaitu di India. Pernah dengar Maruti Suzuki?

BMW X5 Performance Edition

Posted:

BMW X5 Performance Edition

BMW X5 Performance Edition


JENTERA ini bakal berada di bilik pameran BMW di seluruh negara mulai hujung bulan ini.


BMW Group Malaysia (BMW Malaysia) baru-baru ini mengumumkan kemasukan versi terbaharu kenderaan aktiviti sukannya (SAV) iaitu BMW X5 Performance Edition ke pasaran tempatan.

Varian taruhan syarikat automotif Jerman itu dikatakan menawarkan pengalaman pemanduan baharu kepada para pengguna, khasnya kepada mereka yang mahukan lebih prestasi pada sesebuah model SAV.

Model X5 mula diperkenalkan ke pasaran Malaysia pada tahun 2007. Sejak itu, sebanyak 665 unit BMW X5 telah menemui pemilik-pemilik baharu di seluruh negara. Pencapaian itu disifatkan sebagai percapaian terbaik oleh Ketua Pegawai Eksekutif BMW Malaysia, Dr. Gerhard Pils.

Secara amnya, BMW X5 Performance Edition mewarisi reka bentuk maskular yang terdapat pada siri BMW X. Pembaharuan luaran pada model itu jelas kelihatan menerusi pengenaan pakej aerodinamik BMW M yang meliputi bampar hadapan dan belakang.

Tambahan lain pada SAV tujuh tempat duduk itu ialah set lampu Bi-Xenon Adaptive dengan LED Corona Rings, rail bumbung dan rim aloi berukuran 20 inci. Bahagian dalaman pula menyaksikan stereng disalut material kulit, paddle shifter dan kemasan tona hitam.

Jentera itu dilengkapi enjin petrol enam silinder sebaris BMW TwinPower Turbo berserta teknologi Double Vanos, Valvetronic dan sistem suntikan bahan api BMW High Precision Injection. Ia berupaya menghamburkan kuasa setinggi 320hp iaitu tambahan 14hp jika dibandingkan dengan varian BMW X5 xDrive35i. Tork pula mencecah 450Nm.

Pecutan dari titik pegun ke 100 kilometer sejam (km/j) hanya mengambil masa 6.6 saat. Ia 0.2 saat lebih pantas berbanding varian X5 xDrive35i. Kadar purata penggunaan bahan api adalah sebanyak 10.1 liter bagi setiap 100km, manakala emisi karbon direkodkan sebanyak 236 gram setiap km.

Model baharu itu sudah ditingkatkan pemanduan dinamiknya menerusi agihan kuasa kilas iaitu sebanyak 40 peratus pada gandar hadapan dan bakinya disalurkan kepada roda belakang. Selain itu, sistem pemanduan xDrive juga meningkatkan prestasi optimum untuk semua jenis pemanduan.

BMW X5 Performance Edition yang didatangkan dalam pilihan warna putih dan hitam boleh didapati menerusi 16 buah pengedar sah BMW Malaysia mulai 30 Mac ini. Harga atas jalan tanpa insurans adalah RM588,800 seunit.

Model itu didatangkan bersama program BMW Service+ Repair Inclusive. Ia meliputi penyelenggaraan, penggantian, servis dan baik pulih komponen kereta. Tempoh jaminan adalah selama tiga tahun atau jarak perbatuan 60,000km (yang mana tiba dulu).

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Manusia pesimis manusia perosak

Posted:

Manusia pesimis manusia perosak

Manusia pesimis manusia perosak

ANGGOTA keselamatan sanggup membahayakan nyawa demi agama, bangsa dan negara.


TULISAN kali ini mungkin tidak banyak berkait dengan ulasan konsep psikologikal yang kompleks. Ia hanya berkait dengan dua hal yang ada pada manusia. Adakalanya ia sangat sukar untuk diubah, malah membahayakan negara.

Secara umumnya manusia dibahagikan kepada dua, iaitu manusia yang optimis dan pesimis. Tatkala manusia optimis sering kali yakin dengan apa yang mereka lakukan, manusia pesimis selalu memandang dengan penuh curiga bagi apa sahaja yang berlaku.

Manusia pesimis melihat sesuatu dari sudut yang negatif. Hanya mereka sahajalah yang benar, tetapi pihak lain akan selalu salah.

Walaupun berfikiran optimis tidaklah selalu menguntungkan, tetapi pesimis biasanya akan merosakkan.

Sigmund Frued, tokoh psikologi psiko analisis dilaporkan pernah berkata, bagaimana manusia yang teruk cenderung menilai orang lain sebagai buruk. Mereka akan menyatakan bahawa orang lain tidak akan sebaik mereka.

Hakikat yang sering diabaikan adalah mereka itulah yang teruk dan bukan orang yang mereka sangka sebagai buruk tadi.

Kita dapati inilah hal yang sedang terjadi dalam masyarakat kita hari ini. Tatkala penduduk di beberapa kawasan di Lahad Datu, Tawau dan Semporna dalam keadaan cemas kerana sedang menghadapi hari yang buruk kerana pendudukan pengganas, mereka yang pesimis ini masih lagi memandang dengan penuh sinis menyatakan apa yang berlaku itu hanyalah sandiwara.

Bahkan, tatkala ada anggota keselamatan kita dibunuh secara kejam, ada segelintir yang seolah-olahnya masih tidak lagi percaya apa yang sedang berlaku. Kononnya ia tidak lebih daripada sebuah lakonan sahaja.

Masih ada yang mempertikaikan kenapa anggota tentera dibawa dengan pesawat komersial dan bukan pesawat tentera. Ada pula yang bertanya mengapa kelengkapan tentera diangkut dengan lori perdagangan ke tempat pertempuran dan bukan bergerak sendiri?

Beri sokongan

Alangkah indahnya kalau kita bertanya apakah yang dapat kita lakukan bagi membantu menguatkan moral anggota keselamatan atau membantu penduduk menghadapi hari yang penuh trauma.

Kita mungkin tidak dilatih untuk menghadapi penjenayah. Bagaimanapun, membantu memberikan sokongan moral kepada mereka yang terlibat akan mampu melemahkan musuh.

Komen dan kritikan bukan sahaja menyukarkan keadaan, tetapi melukakan hati pihak lain. Bayangkan bagaimana perasaan balu anggota keselamatan kita yang kehilangan suami kerana mempertahankan nyawa kita semua.

Apa pula perasaan penduduk yang sedang kebimbangan kerana berada dalam keadaan sukar dan bahaya? Lebih membimbangkan, ia membantu meningkatkan moral pihak musuh untuk menjatuhkan kita.

Mengapa ada segelintir individu yang masih tidak percaya dengan apa yang sedang berlaku? Dalam tulisan yang lalu, kita pernah membincangkan fenomena pemikiran kelompok.

Selain daripada warga tua, sebahagian besar daripada kita adalah warga merdeka. Kita tidak pernah merasai hidup dalam situasi yang sukar. Sebab itu, apabila tiba-tiba kita diserang oleh pengganas, ada yang merasakan ia bukan hal yang nyata.

Mereka seolah-olahnya percaya bahawa peperangan dan keganasan hanya boleh berlaku di negara lain dan bukan di negara kita.

Kepercayaan segelintir masyarakat ini bukan sahaja melemahkan moral anggota keselamatan, tetapi juga membahayakan negara.

Justeru kita juga jarang berhadapan dengan situasi perang dan serangan seperti ini, kita juga mungkin tidak terbiasa dengan perang psikologi yang sering dimainkan oleh musuh.

Perang saraf

Sebab itu, apabila tersiar berita-berita negatif mengenai pasukan keselamatan atau pemimpin negara di media massa luar negara, ramai daripada kita mempercayainya. Malah ramai yang mengiyakannya dan menyebarkan pula kepada pihak lain.

Perang saraf inilah yang biasanya boleh melemahkan kesatuan kita. Kita mungkin mampu menang dengan pengganas dalam perang terbuka. Bagaimanapun, sekiranya masyarakat masih tidak bersatu, kerana terpedaya dengan perang psikologi pihak musuh, ia hanya akan membuka jalan untuk musuh terus mengancam kestabilan negara.

Percayalah, dengan bersatu sahajalah kita mampu mengatasi suasana yang sukar seperti ini.

Kita semua boleh berbeza fahaman politik dan pandangan, tetapi kita semua tidak boleh berbeza untuk percaya bahawa inilah satu-satunya negara yang kita miliki.

Sayangilah negara kita. Bagi memenangi peperangan ini, kita semua perlu terlebih dahulu untuk tidak dikalahkan dalam perang psikologi.

Ia adalah kemenangan terbesar dalam semua jenis peperangan. Tidak salah sesekali mempunyai sikap yang pesimis, tetapi dalam keadaan tertentu optimis adalah terlebih baik untuk kita semua.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


36 pengikut Azzimuddie akan didakwa di Filipina

Posted:

36 pengikut Azzimuddie akan didakwa di Filipina

36 pengikut Azzimuddie akan didakwa di Filipina

ANGGOTA polis Filipina cuba menghalang seorang penunjuk perasaan yang mendesak pasukan keselamatan Malaysia menghentikan operasi
ke atas pengganas Sulu daripada mendekati pagar Kedutaan Malaysia
di Manila semalam.


MANILA - Seramai 36 orang pengikut ketua gerombolan pengganas Sulu di Sabah, Azzimuddie Kiram yang ditahan oleh Tentera Laut Filipina selepas melarikan diri dari Sabah pada pagi kelmarin akan didakwa kerana memiliki senjata haram, kata Setiausaha Kehakiman Leila de Lima semalam.

Menurut laporan akhbar Philippine Daily Inquirer, De Lima berkata, 35 orang lelaki dan seorang wanita yang mendakwa sebagai anggota Tentera Kesultanan Sulu itu akan dihadapkan ke mahkamah atas tuduhan tersebut.

"Mereka boleh dikenakan tuduhan kerana memiliki senjata api dan senjata berbahaya," kata De Lima pada satu sidang media di Istana Malacanang.

Ketika mengulas kritikan yang mendakwa pemerintah bertindak menfailkan pertuduhan terhadap para pengikut itu dengan cepat berbanding membantah layanan tidak berperikemanusiaan oleh Malaysia terhadap warga Filipina, de Lima berkata: "Kumpulan itu telah melakukan tindakan menyalahi undang-undang dan perbuatan jenayah menyebabkan kita tidak boleh mengetepikan mereka."

Kelmarin, dua buah bot peronda Tentera Laut Filipina berjaya memintas dua bot yang membawa 36 pengikut Azzimuddie termasuk seorang wanita yang memasuki perairan Filipina dari Sabah.

Ketika pemeriksaan, kedua-dua bot itu didapati membawa sejumlah senjata api termasuk M16 dan senapang patah.

Salah seorang penumpang turut dilaporkan cedera.

De Lima berkata, semua penumpang memperkenalkan diri mereka sebagai Tentera Kesultanan Sulu.

Bot peronda tentera laut Filipina memintas sebuah bot yang membawa 18 orang penumpang termasuk seorang wanita di perairan Pulau Omapoy kira-kira pukul 6.35 pagi.

Kira-kira sejam selepas itu sebuah bot lagi yang membawa 18 penumpang dipintas di perairan Pulau Andulingan.

Mereka melarikan diri dari Sabah selepas berlaku pertempuran antara pasukan keselamatan dengan para pengikut Azzimuddie yang merupakan adik Jamalul Kiram III.

Pertempuran itu berlaku selepas para pengganas Sulu tersebut menceroboh Sabah pada 12 Februari lalu dengan alasan untuk menuntut tanah nenek moyang Kesultanan Sulu.

Namun, Azzimuddie bukan antara yang ditahan.

Menurut De Lima, beliau tidak tahu sama ada pegawai penyiasat memperoleh sebarang maklumat mengenai kedudukan Azzimuddie.

"Daripada semua petunjuk itu, mereka kemungkinan adalah saki-baki pengikut ke Sabah dan selepas diserang pasukan keselamatan Malaysia mereka pulang ke sini," katanya.

Kesemua mereka kini ditempatkan di sebuah kem tentera laut di bandar Panglima Sugala di Tawi-Tawi dan disoal siasat oleh para pegawai Biro Siasatan Kebangsaan dan polis. - Agensi

Tentera Filipina tempatkan 34 kapal untuk bantu pelarian dari Sabah

Posted:

Tentera Filipina tempatkan 34 kapal untuk bantu pelarian dari Sabah

Tentera Filipina tempatkan 34 kapal untuk bantu pelarian dari Sabah


GAMBAR fail menunjukkan penduduk Filipina tiba di Jolo dari Sabah bagi melarikan diri daripada pertempuran antara kumpulan pengganas Sulu dengan anggota keselamatan Malaysia baru-baru ini.


MANILA - Tentera Laut Filipina menyatakan ia telah menempatkan sebanyak 34 unit kapal di sepanjang sempadan perairan negara ini bagi membantu pelarian dari Sabah untuk kembali ke sini, lapor portal berita Philstar.com. semalam.

Ia juga memberi jaminan tidak akan ada pengikut pemimpin puak pengganas Sulu, Jamalul Kiram III boleh melepasi sekatan itu untuk ke Sabah.

"Kita mempunyai kapal yang mencukupi untuk mengawal sempadan perairan negara," kata jurucakap tentera laut, Leftenan Komander Gregory Fabic.

Katanya, pasukannya masih berkemampuan untuk mengesan dan mencegah sebarang pencerobohan.

Kelmarin dua buah bot yang membawa seramai 36 orang yang merupakan saki-baki pengganas Sulu di Sabah berjaya dipintas kapal peronda milik negara ini.

Ketika pemeriksaan pihak tentera laut menemui sejumlah senjata api termasuk senapang patah dan raifal M16. - Agensi

Jinping dipilih jadi Presiden China

Posted:

Jinping dipilih jadi Presiden China

Jinping dipilih jadi Presiden China


JINPING (kanan) berdiri di sebelah Jintao dan bertepuk tangan selepas keputusan pemilihan Presiden China diumumkan pada Kongres Penduduk Kebangsaan Kali Ke-12 di Beijing semalam.


BEIJING - Pemimpin Parti Komunis China, Xi Jinping dipilih sebagai Presiden negara ini semalam bagi menggantikan Hu Jintao, 70.

Beberapa pegawai berkata, suami kepada penyanyi China, Peng Liyuan itu memenangi 99.7 peratus daripada 2,961 undi anggota Kongres Penduduk Kebangsaan Kali Ke-12.

Menurut beberapa pegawai, hanya satu undi menolak manakala sembilan lagi bertindak berkecuali.

Jinping, 59, sebelum ini memegang jawatan sebagai Naib Presiden China.

Beliau akan memimpin negara itu yang mempunyai penduduk seramai 1.35 bilion.

Jinping berdiri apabila para perwakilan kongres itu memberi tepukan ekoran pemilihannya.

Beliau yang merupakan lulusan bidang kejuruteraan kimia daripada Universiti Tsinghua ialah Presiden pertama China yang dilahirkan selepas Komunis mengambil alih pemerintahan negara ini pada tahun 1949.

Reformis dan anggota Politburo Parti Komunis China, Li Yuanchao, 62, pula dilantik sebagai Naib Presiden China yang baharu apabila beliau memenangi 96 peratus undi.

Sementara itu, Timbalan Perdana Menteri China, Li Keqiang dijangka dilantik sebagai Perdana Menteri pada hari ini bagi menggantikan Wen Jiabao, 70. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


PI Bala meninggal dunia akibat serangan jantung

Posted:

PI Bala meninggal dunia akibat serangan jantung

PI Bala meninggal dunia akibat serangan jantung

15/03/2013 9:37pm

KUALA LUMPUR — Bekas penyiasat persendirian P. Balasubramaniam atau lebih dikenali sebagai PI Bala, meninggal dunia akibat serangan jantung di sebuah klinik di Rawang hari ini.

Anggota Parlimen Subang R. Sivarasa, yang juga Anggota Majlis Pimpinan Pusat PKR memberitahu Bernama, Balasubramaniam mengalami masalah pernafasan dan meninggal dunia pada 1.40 petang.

Mendiang sepatutnya dalam perjalanan ke Hospital Sungai Buloh dari rumahnya di Rawang pada kira-kira 1.30 petang ini, katanya.

Beliau berkata Balasubramaniam yang baru sahaja pulang ke negara ini dari India, mengalami masalah jantung dan dimasukkan ke Sime Darby Medical Centre di Subang Jaya mingggu lepas.

Mendiang dijangka menjalani pembedahan pintasan jantung dalam tempoh tiga minggu dan dibenarkan keluar dari hospital itu Selasa lepas. — BERNAMA

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Pesona

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Pesona


Berus, flos dan kumur

Posted:

Berus, flos dan kumur

Berus, flos dan kumur

Oleh NIZHA PERIASWAMY

SEKIRANYA anda berdepan dengan apa juga masalah gigi seperti pendarahan gusi atau gigi berlubang dapatkan khidmat doktor gigi.


SENYUMAN menjadi pelaburan utama dalam menjalin hubungan yang baik. Malah, senyuman dan mulut yang tidak berbau juga membawa imej diri saat kita bertemu dengan orang sama ada di pejabat, rumah, kelas atau sewaktu bersukan.

Oleh itu, adalah penting dan menjadi keutamaan setiap orang memberi perhatian kepada kesihatan mulut supaya anda bukan sahaja mempunyai gigi yang sihat dan nafas yang tidak berbau, malah tampil lebih yakin di depan orang ramai.

Difahamkan lebih 80 peratus orang mempunyai masalah keyakinan diri disebabkan masalah-masalah mulut, khususnya gigi.

Jane Joseph Samynadan, 30, yang bekerja sebagai Eksekutif Sokongan Jualan di Etihad Airways, mengakui, kesihatan mulut bukan sahaja penting kerana profesionnya yang memerlukan dia bertemu dengan ramai orang, malah ia sebagai sebahagian daripada rejim penjagaan kesihatan diri.


ORAL-B melancarkan kempen Penjagaan Mulut Sempurna Untuk Senyuman Meyakinkan untuk mendidik rakyat Malaysia menjaga kesihatan mulut.


Wajib jumpa doktor

Oleh yang demikian, Jane memberitahu, dia akan melakukan scalling (pembersihan gigi) setiap dua kali setahun selain berjumpa doktor gigi untuk rawatan apabila ada masalah gigi.

"Saya pernah mempunyai masalah pendarahan pada gusi, jadi saya melabur pada berus gigi yang benar-benar bagus dan ubat gigi yang sesuai dengan masalah itu. Kini saya menjadikan amalan memberus gigi setiap pagi dan malam selain flos gigi selepas makan," ujar Jane.

Ditanya tentang pengambilan makanan bergula yang boleh mengugat kesihatan gigi, Jane berkata, dia seboleh-bolehnya cuba mengawal pengambilan makanan manis.

"Saya dikelilingi rakan-rakan sekerja yang obses dengan kesihatan mulut. Jadi mereka sendiri akan memotivasi diri saya untuk peka dan mengawasi kesihatan mulut, malah mereka akan memberus gigi setiap kali selepas makan," katanya.

Dalam pada itu, seorang lagi wanita yang ditemui, Law Pik Wan, 29, memberitahu, sebagai seorang yang banyak terlibat dalam persembahan tarian dan teater, dia akan memastikan giginya diberus dan dibersihkan sebelum membuat persembahan.

"Lagipun saya amat trauma jika ada orang mengadu mulut saya berbau. Sayaakan pastikan ia benar-benar bersih dan segar, sekali gus menjamin senyuman yang menawan," katanya yang juga bekerja sebagai pengurus akaun di sebuah syarikat.

Tidak pernah mengalami apa-apa masalah gigi, Pik Wan berkata, dia bagaimanapun bukanlah seorang yang rajin melawat doktor gigi. Cuma, penggiat seni itu akan memastikan kesihatan mulut serta gigi terjaga sama ada dengan memberus gigi dan mengawal pemakanan.

Singkirkan plak

Doktor gigi yang juga angkasawan negara, Dr. Faiz Khaleed, baru-baru ini dalam satu kempen penjagaan gigi juga memberitahu, betapa penjagaan mulut dan gigi boleh membina keyakinan, personaliti dan pembawaan watak yang lebih sempurna.

Dalam kempen Penjagaan Mulut Sempurna Untuk Senyuman Meyakinkan oleh pihak Oral-B yang diadakan di 1 Utama, Bandar Utama, Selangor, Faiz memberikan ceramah ringkas tentang hubungan kesihatan gigi dan manusia secara keseluruhan.

Katanya, masalah pereputan gigi serta penyakit gusi yang sering dikait dengan nafas berbau busuk mampu menjejaskan keyakinan diri seseoang. Dengan mulut yang sihat, bebas daripada penyakit gusi dan kaviti, Faiz menjelaskan kualiti hidup akan menjadi lebih baik.

Bukan itu sahaja, jangkitan gusi yang kronik juga terbukti mempunyai kaitan dengan masalah kardiovaskular seperti penyakit jantung, penyempitan salur darah dan strok. Meskipun pakar belum mengesahkan hubungan terus penyakit gusi dengan penyakit kronik tersebut, terdapat banyak kajian yang membuktikan hubung kait antara kedua-duanya.

"Bagi orang dewasa yang mengalami masalah gingivitis (gusi yang bengkak dan berdarah) mereka didapati kurang cemerlang dalam ujian daya ingatan dan ujian skil kognitif lain, berbanding mereka yang mempunyai gusi yang sihat.

"Mereka yang mempunyai gingivitis mempunyai prestasi lebih buruk dalam dua ujian pengingatan lisan secara tertunda (delayed verbal recall) dan penolakan. Kedua-dua kemahiran ini penting dalam kehidupan seharian," kata Faiz lagi.

Mereka yang mengalami diabetes tidak terkawal sering mengalami masalah gusi. Menghidap diabetes menyebabkan seseorang itu kurang keupayaan untuk melawan jangkitan termasuk jangkitan gusi yang serius.


FAIZ percaya gigi yang cantik mampu membina keyakinan diri seseorang.


Faiz memberitahu, sesetengah pakar mendapati sekiranya seseorang mengalami diabetes, mereka lebih cenderung untuk mengalami masalah gusi berbanding mereka yang tiada diabetes. Maka, adalah lebih sukar untuk mengawal tahap gula.

"Adalah amat penting mulut dijaga bersih dengan memberus, flos dan berkumur kerana plak adalah punca masalah utama mulut seperti bau busuk, pereputan gigi dan penyakit gusi. Menggunakan berus gigi dengan teknik yang betul, flos dan berkumur mulut adalah cara termudah untuk memastikan plak disingkirkan setiap hari," katanya.

Dalam pada itu, dalam membawa seri dalam senyuman rakyat Malaysia, Oral-B melancarkan kempen Penjagaan Mulut Sempurna Untuk Senyuman Meyakinkan.

Ia bagi meningkatkan kesedaran masyarakat bahawa memberus dan memflos gigi serta berkumur mulut selepas makan adalah penting dalam penjagaan gigi.

Pengarah Jualan P&G Malaysia, Jenny Chew berkata, disebabkan kurangnya amalan penjagaan mulut secara sempurna, separuh daripada populasi penduduk mengalami isu penjagaan mulut dan ini memberi kesan secara emosi kepada mereka.

Keadaan di Semporna, Lahad Datu tenang

Posted:

Keadaan di Semporna, Lahad Datu tenang

Keadaan di Semporna, Lahad Datu tenang


SUASANA di jeti berhampiran Pasar Rakyat Lahad Datu berjalan seperti biasa.


AKTIVITI masyarakat di Kampung Simunul, Semporna dan pekan Lahad Datu, Sabah yang sebelum ini terganggu ekoran pencerobohan kumpulan militan bersenjata dari Sulu kembali pulih.

Selepas lebih seminggu diselubungi ketakutan, keadaan keselamatan yang terkawal tanpa ancaman baharu memberi keyakinan kepada masyarakat tempatan untuk meneruskan aktiviti ekonomi dan sosial di daerah tersebut.

Tinjauan di Semporna mendapati, masyarakat di daerah itu kembali sibuk menjalankan aktiviti masing-masing tanpa bimbang menjadi sasaran kumpulan penceroboh.

Kebanyakan kedai atau premis perniagaan termasuk bank dan stesen minyak membuka perniagaan seperti biasa, manakala pasar-pasar awam kembali meriah dengan pekikan para peniaga melariskan jualan.

Perkhidmatan bot yang menjadi nadi dan alat pengangkutan utama penduduk berulang-alik dari pulau ke pekan Semporna juga dilihat rancak semula dengan jeti-jeti pendaratan dipenuhi bot manakala kawasan tumpuan pelancong yang sebelum ini suram kembali meriah dengan kemasukan pelawat asing.

Pembantu jualan Nurhasni Arabbahasa, 23, berkata, perkembangan itu adalah sesuatu yang amat menggembirakan penduduk kerana mereka kini boleh menjalankan aktiviti harian yang sebelum ini terbantut.

"Saya bersyukur keadaan kembali tenang, sekali gus membolehkan kami menjalankan perniagaan seperti biasa bermula dari awal pagi hingga ke malam, berbanding separuh hari semasa keadaan tegang," katanya yang berasal dari Kampung Kabogan.

Perasaan itu turut dikongsi pemandu kenderaan penumpang yang menyifatkan tindakan segera pihak keselamatan menangani insiden tersebut sehingga keadaan pulih membolehkan beliau dan rakan-rakan kembali menawarkan perkhidmatan seperti biasa.


PEMANDANGAN dan aktiviti di sebuah jeti di pekan Semporna tenang.


Tingkat pendapatan

Hazie Lajari, 39, dari Kampung Tampe-Tampe berkata, keadaan itu mendorong perkhidmatannya diperlukan ramai sekali gus membantu meningkatkan pendapatan.

Harapan supaya seluruh Semporna terkawal sepenuhnya turut disuarakan pesara tentera, Jamdi Kulambal, 57. Beliau berharap pihak keselamatan dapat memulihkan sepenuhnya ketakutan penduduk di daerah itu agar mereka segera boleh kembali menjalani kehidupan yang tenang seperti sebelum ini.

Daerah Semporna baru-baru ini dikejutkan dengan peristiwa berdarah apabila kumpulan pengganas dari selatan Filipina menyerang hendap anggota keselamatan di Kampung Simunul yang mengorbankan enam anggota pasukan keselamatan.

Di Lahad Datu, Ketua Polis Daerah Supt. Shamsudin Mat mengesahkan kehadiran polis yang mengawal keselamatan mengembalikan keyakinan masyarakat di situ untuk menjalankan aktiviti harian seperti biasa.

"Penduduk semakin yakin bahawa kejadian yang berlaku di Kampung Tanduo, kira-kira 130 kilometer dari Semporna tidak menjejaskan kehidupan harian penduduk dan ia memberi gambaran masyarakat memiliki kepercayaan tinggi terhadap peranan pasukan keselamatan," katanya.

Peniaga sayur Hanisah Kurana, 50, berkata, memang tiada kekacauan berlaku di pekan Lahad Datu dan tindakan beberapa peniaga menutup kedai hanyalah sebagai langkah berjaga-jaga kerana khuatir insiden di Kampung Tanduo pada 1 Mac lalu merebak ke pekan itu.

Peniaga sayur, Umar Ahani, 30, pula mengakui beliau meneruskan perniagaannya seperti biasa walaupun ramai peniaga lain menutup kedai.

Katanya, beliau yakin kehadiran polis mampu memastikan keadaan di pekan itu selamat. - Bernama

Tangani kecewa melampau

Posted:

Tangani kecewa melampau

Tangani kecewa melampau


APABILA kita dilanda kesedihan dan kekecewaan adakalanya kita melepaskan perasaan itu dengan cara yang tidak rasional seperti bersikap baran atau menjerit-jerit.


KECEWA itu biasa. Sedih juga perkara biasa. Menangis juga adalah perkara biasa tetapi tidak boleh dibiarkan berlarutan kerana mampu mengundang masalah lain pula.

Meraung? Menjerit? Marah-marah? Fenomena ini juga bukan agak luar biasa, tetapi adalah melampau.

Biasanya, kekecewaan melampau ini terjadi dalam perhubungan cinta atau perkahwinan. Perbuatan meraung, menjerit atau marah-marah adalah kesan tekanan melampau yang dirasai oleh seseorang yang kecewa terhadap sesuatu.

Perbuatan ini perlu dihentikan segera kerana jika dibiarkan akan membawa padah bukan sahaja kepada insan yang kecewa, bahkan kepada insan sekelilingnya.

Takluk dan tandingi

Jika anda berhadapan dengan insan-insan kecewa dan bersikap seperti ini anda perlu bertindak untuk mententeramkan mereka. Perkara pertama yang perlu anda lakukan adalah takluk dan tandingi mereka.

Sudah pasti anda perlu bersikap lebih agresif berbanding rakan atau saudara anda yang kecewa itu. Bukan agresif yang negatif sebaliknya yang positif.

Jika insan kecewa tersebut menangis meraung-raung, pegang atau peluk dirinya agar dia rasa lebih tenang. Jika anda tidak berdaya memegang atau memeluk paksa dia berhenti meraung.

Tanamkan dalam fikiran, hidupnya tidak akan berakhir walau tanpa insan yang mengecewakan dirinya itu.

Sudah nyata insan yang mengecewakan tersebut bukan lelaki atau gadis terbaik untuk dirinya. Minta dia mengingati ibu bapa atau siapa sahaja insan tersayang lain yang ada dalam hidupnya.

Apakah perasaan mereka jika melihat dirinya yang bersikap sedemikian? Sudah tentu mereka juga akan sedih dan kecewa. Apakah dia sanggup kecewakan orang yang betul-betul ikhlas menyayangi semata-mata kerana seorang insan penipu?

Mungkin ketika ini, anda perlu tinggikan sedikit suara anda. Yang penting, anda perlu menakluk dan menandingi emosinya ketika itu.

Insan yang menangis dan meraung ini terlalu mengikut perasaan hingga tidak mampu memikirkan perkara lain kecuali kekecewaannya.

Tugas dan peranan anda untuk membawa emosi dan perasaannya ke dunia nyata semula. Sama juga jika insan kecewa tersebut menjerit atau marah-marah.

Tindakan tersebut adalah satu luahan kekecewaan. Ketika ini, anda perlu lawan emosi marah tersebut. Bukan marahkan sikapnya sebaliknya mengingatkan insan kecewa tersebut agar tidak marahkan orang lain yang tidak bersalah dan tidak ada kaitan dengan kekecewaannya.

Ingat Allah

Paling penting, minta dia beristighfar mengingati Allah.

Insya-Allah, dalam beberapa ketika, dia akan mula tenteram dan tenang. Minta insan kecewa ini mandi untuk memulihkan emosi dan tekanan perasaannya.

Anda juga perlu memantau setiap perlakuan dan perbuatan insan kecewa ini. Jangan biarkan dia bersendirian. Elakkan daripada membincangkan perkara yang mengecewakan tersebut jika dia belum bersedia.

Dia hanya bersedia jika anda dapati, dia boleh bercakap mengenai kekecewaan tersebut secara bersahaja. Hingga tiba saat itu, setiap kali dia cuba luahkan kekecewaannya, minta dia bertenang dan jangan dikenang lagi kisah-kisah lama yang boleh melukakan lagi hatinya.

Jangan minta dia melupakan sebaliknya elakkan daripada memikirkan kisah-kisah luka tersebut dengan menyibukkan diri dengan pelbagai aktiviti lain.

Jangan sebut sabar

Cuba elakkan daripada menyebut perkataan sabar sebab ada ketikanya perkataan sabar ini akan lebih menambahkan kekecewaannya.

Kenapa? Semua orang tahu, sabar adalah perkara yang perlu dipraktikkan dalam setiap agenda kehidupan, tetapi sabar bukanlah perkara yang mudah dilakukan.

Bagi insan-insan yang kecewa, sabar boleh mengundang pelbagai maksud. Ada ketikanya, perkataan sabar mampu didefinisikan sebagai hidupnya sedang berdepan dengan ujian yang maha berat dan sukar ditangani. Ada juga yang merasakan dia perlu bersendirian mengharungi hidupnya.

Sebaliknya anda boleh gunakan perkataan harus kuat, pasti boleh atau pelbagai lagi kata-kata semangat dan motivasi.

Ceritakan kisah orang

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Hanis Zalikha perlukan ruang

Posted:

Hanis Zalikha perlukan ruang

Hanis Zalikha perlukan ruang

HANIS ZALIKHA merupakan figura baharu dunia lakonan yang dijangka memberikan impak tersendiri.


SEBELUM ini pemilik nama Hanis Zalikha Zainal Rashid hanya dikenali sebagai seorang penulis blog yang pernah disenaraikan sebagai antara yang tercantik.

Namun, kini mungkin tuah menyebelahi anak jati Kuala Lumpur ini, apabila langkahnya memasuki dunia seni tempatan telah meletakkan dia ke satu tahap yang tidak pernah dijangkanya.

Sebagai seorang pendatang baharu dan masih hijau dalam industri seni, Hanis Zalikha atau lebih mesra disapa sebagai Hanis, memberitahu dia memerlukan 'tulang belakang' yang kuat untuk menguruskan kariernya.

Pada waktu banyak orang masih belum mengenal dirinya, Hanis yang pernah tampil sebagai pelakon utama dalam filem arahan Ahmad Idham yang berjudul Gangster Celop, kini telah diikat sebagai artis residen stesen televisyen tersebut.

Semuanya gara-gara kesibukannya yang sukar menguruskan karier seninya sendiri. Ujar gadis berusia 23 tahun ini, selepas mengambil kira dari semua sudut dan membuat pertimbangan sewajarnya, dia telah mengambil keputusan untuk menerima tawaran Astro untuk menjadi artis bawah naungan stesen televisyen gergasi tersebut.

KARIER seni Hanis dan Keith dijangka lebih sistematik dan profesional di bawah pengurusan Astro Talent Management.


Bukan wajah eksklusif Astro

Walaupun kini Hanis telah berada di bawah naungan Astro Talent Management, namun Hanis bukan merupakan wajah eksklusif Astro. Ini kerana, pihak Astro hanya menguruskan karier seni Hanis dan menyusun jadual dalam bidang hiburan yang diceburinya ini.

"Saya masih akan meneruskan tawaran dan karier saya dengan pihak produksi lain dan sebagai contoh saya masih akan mengendalikan program Mad Markets di TV 9.

"Menjadi artis bawah naungan Astro ada kelebihannya bagi pendapat saya. Ini kerana saya bukan wajah eksklusif, jadi saya masih boleh terima mana-mana tawaran dari pihak luar dan bukan pihak Astro sahaja.

"Semasa Astro menawarkan untuk menguruskan saya, saya terima kerana saya fikir Astro ialah sebuah jenama yang cukup kuat untuk mengendalikan karier saya," tutur Hanis pada sidang akhbar memperkenalkan wajah baharu Astro di Restoran Delicious, Jalan Tun Razak, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Tambahnya, berada di bawah naungan Astro bakal membawa dirinya lebih jauh untuk membina nama dalam industri hiburan tempatan. Selain itu, dia berasa Astro merupakan sebuah platform untuk dirinya maju selangkah ke hadapan.

"Jika bergerak sendiri, mungkin penilaian saya kurang profesional berbanding berada di bawah pihak pengurusan. Saya mahu profesionalisme Astro untuk membawa saya ke arah yang lebih berjaya," bicara Hanis ringkas.

HANIS mahu mengikuti kelas lakonan bagi memantapkan skil lakonannya.


Masih aktif menulis

Walaupun kini dia telah membina karier dalam bidang hiburan tanah air, namun Hanis tidak pernah melupakan asal usul dirinya yang sebelum ini merupakan seorang penulis blog.

Tuturnya, menulis blog ialah salah satu minat yang wujud dalam dirinya dan tidak mungkin berhenti walaupun mungkin kini agak sibuk menguruskan karier dalam bidang yang berlainan.

"Tentang laman blog saya, ia masih lagi di bawah Nuff Nag dan saya masih akan menulis blog seperti biasa. Ini kerana, setelah memasuki bidang baharu iaitu lakonan dan pengacaraan, saya rasa seperti banyak yang ingin diceritakan dan dikongsi.

"Sebenarnya, jika mahu diikutkan terlalu banyak benda yang saya ingin berkongsi tapi mungkin tidak dinafikan mungkin mempunyai sedikit kekangan masa. Bagaimanapun, saya masih akan mengemaskini blog saya kerana itu merupakan titik-tolak saya berada dalam industri kini," akuinya tentang permulaan rezeki dalam bidang lakonan.

Kelas lakonan

Mungkin pada mulanya, Hanis meminati bidang pengacaraan, namun setelah terlibat dalam bidang lakonan, Hanis akui minatnya terhadap lakonan semakin mendalam.

"Mula-mula saya mungkin rasa tidak yakin, namun lama-kelamaan, saya rasa suka pula dengan lakonan. Tapi saya mengaku lakonan saya masih lemah dan perlu diperbaiki. '

"Oleh sebab itu, saya ada merancang untuk menghadiri kelas lakonan bagi memperbaiki mutu lakonan saya. Saya perlukan ruang untuk memperbaiki lagi diri kerana memang saya masih terlalu hijau dalam industri," jelasnya tentang perancangan pada masa akan datang.

Walaupun ada di antara segelintir peminat seni hiburan tanah air mengatakan Hanis diterima dalam industri berdasarkan kecantikan yang menjadi kelebihan dirinya, ia disangkal oleh gadis tinggi lampai ini.

Jelasnya, dia langsung tidak merasakan dirinya cantik dan akan membuktikan kepada masyarakat bahawa dia sebenarnya ingin terus kekal dalam industri kerana bakat yang wujud dalam diri.

Haleeda mahu serius berlakon, menyanyi

Posted:

Haleeda mahu serius berlakon, menyanyi

Haleeda mahu serius berlakon, menyanyi

Oleh RONI HIDAYAT RIDWAN

HALEEDA mengakui teringin untuk muncul dengan single baharu.


SELEPAS tiga tahun memencilkan diri daripada dunia hiburan, akhirnya pelakon Haleeda Mazlin membuat kemunculan semula dalam dunia lakonan menerusi drama terbaharunya iaitu Bangkitnya Seorang Perempuan.

Ketika ditemui semasa majlis pelancaran drama berkenaan baru-baru ini, Haleeda yang pernah popular selaku penyanyi menerusi lagu Setia Kasih itu menyatakan dia sendiri tidak menyangka untuk berlakon semula.

Bekas isteri kepada pemain bola sepak negara, Azman Adnan itu menjelaskan setelah agak lama berehat, kini sudah tiba masanya untuk dia kembali aktif berlakon.

Namun begitu, Haleeda menjelaskan dia bersedia menerima sebarang watak yang ditawarkan kepadanya, asalkan ia memenuhi kriteria tertentu sebelum memberikan persetujuan. Ikuti temu bual selanjutnya.

Kosmo!: Bolehkah Haleeda jelaskan tentang pembabitan semula dalam bidang lakonan?

HALEEDA: Semuanya bermula apabila adik angkat saya telah dihubungi oleh pihak produksi drama Bangkitnya Seorang Perempuan, Orang Tree Production Sdn. Bhd. yang mahu menawarkan saya berlakon. Apabila saya diberitahu mengenai perkara tersebut, saya mengambil masa untuk mempertimbangkannya. Tidak lama kemudian saya telah memberikan persetujuan untuk menerimanya.

Apakah yang membuka pintu hati Haleeda untuk berlakon semula?

Ketika berehat buat sementara waktu, saya lebih banyak memberikan tumpuan membesarkan anak saya iaitu Amirah Amani Azman. Kali terakhir saya muncul di kaca televisyen menerusi drama Kecuali Cintamu yang disiarkan di Astro Prima beberapa tahun lalu. Bagaimanapun, sepanjang tempoh berehat panjang, saya akui sangat merindui dunia lakonan. Kini, setelah anak saya tamat sekolah barulah saya bersedia kembali berlakon.

Bagaimanakah pula dengan kehidupan Haleeda bersama suami sekarang. Adakah suami memberi sokongan kepada Haleeda untuk berlakon?

Rasanya tentang perkara peribadi saya tidak mahu memberi sebarang kenyataan kerana tiada apa yang menarik untuk saya bercerita mengenainya.

Sepanjang tempoh tiga tahun berehat, adakah Haleeda mengikuti perkembangan dunia seni?

Biarpun tidak terbabit dalam sebarang aktiviti lakonan, saya masih lagi ambil tahu tentang apa yang berlaku dalam dunia hiburan tempatan sekarang ini. Sebenarnya saya cukup bangga kerana kini sudah semakin ramai pelakon baharu yang muncul mewarnai industri seni. Saya lihat ada beberapa pelakon yang cukup berbakat dan ada sebilangannya yang bakat mereka masih boleh dicungkil dan digilap lagi.

Bagaimanakah pula dengan tawaran berlakon yang diperoleh Haleeda sekarang?

Buat masa ini saya semakin banyak mendapat tawaran lakonan, cuma ada yang terpaksa ditolak kerana beberapa faktor. Antaranya, imej saya yang kini sudah bertudung. Pernah ada beberapa syarikat produksi yang menghubungi saya dan menawarkan berlakon, tetapi apabila diberitahu saya bertudung, mereka menyatakan watak yang ditawarkan tidak sesuai pula dengan saya. Mungkin dengan penampilan sekarang akan membataskan pembabitan saya dalam lakonan, tetapi saya lebih selesa untuk membawakan watak yang sesuai dengan imej saya seperti watak ibu yang dibawakan dalam drama Bangkitnya Seorang Perempuan.

Adakah Haleeda tidak teringin untuk menyanyi semula memandangkan anda terlebih dahulu dikenali sebagai penyanyi?

Selain rindukan dunia lakonan, saya juga memang teringin untuk menyanyi semula. Mungkin kalau ada rezeki saya memang berhasrat untuk melahirkan sebuah single yang berkonsepkan balada.

Artis popular meriahkan Fiesta Taiping 2013

Posted:

Artis popular meriahkan Fiesta Taiping 2013

Artis popular meriahkan Fiesta Taiping 2013

FARAWAHIDA


PROGRAM kemasyarakatan yang melibatkan golongan artis seringkali mendapat sambutan yang memberangsangkan daripada anggota masyarakat di mana sahaja ia dianjurkan.

Orang ramai pastinya akan teruja apabila dapat bersama-sama dengan artis-artis popular dalam program kemasyarakatan yang dijalankan di lokasi mereka yang tidak semestinya melibatkan acara hiburan.

Sehubungan itu masyarakat Perak, khususnya Taiping, pastinya teruja kerana buat kali pertamanya, acara yang dinamakan sebagai Fiesta Taiping 2013 bakal berlangsung pada hari ini, 15 Mac hingga Ahad, 17 Mac.

Menampilkan lebih 10 artis untuk bersama-sama dengan anggota masyarakat selama tiga hari berturut-turut menjalankan pelbagai aktiviti kemasyarakatan, kerohanian, sukan dan hiburan, ia menyaksikan Kosmo! dilantik sebagai akhbar rasmi.

Bertempat di Dataran Kedamaian, Taman Tasik Taiping, acara ini menghidangkan pelbagai atur cara menarik yang terdiri daripada program bersifat kemasyarakatan, kerohanian, hiburan dan sukan pada satu lokasi yang sama.

Fiesta Taiping 2013 bakal dirasmikan oleh Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, (KPDNKK), Datuk Tan Lian Hoe pada pukul 10 pagi, esok, 16 Mac di lokasi tapak pesta.

Antara atur cara menarik sempena program ini ialah ceramah agama oleh pakar motivasi terkenal, Datuk Dr. Fatma Az-Zahra pada hari ini, pukul 9 malam. Semua acara terbuka kepada orang ramai dan diadakan secara percuma.

Pada hari ini juga, diadakan pertandingan Imam Cilik yang penyertaannya terbuka kepada kanak-kanak, selain acara-acara lain yang tidak kurang meriahnya.

Antara yang menarik juga bakal menanti pengunjung ialah persembahan Pertandingan Tarian Singa, pada sebelah petang Sabtu, diikuti dengan Konsert Showcase Perbadanan Harta Intelek Malaysia (MyIPO).

Antara artis yang akan muncul dalam acara ini ialah Datuk M. Daud Kilau, Bagio (Damasutra), Aliff Aziz, Farawahida, Fazli Zainal, Azzarima Zawari, Watie Sadali dan Erry Putra.

Roslan Shah dan Ani Maiyuni pula bertindak sebagai pengacara konsert tersebut.

Bagi mereka yang berbakat dalam bidang seni suara, pencarian Taiping Idol bakal diadakan sepanjang fiesta ini berlangsung dengan menyediakan pelbagai hadiah menarik termasuk wang tunai.

Selain itu, Fiesta Taiping 2013 mencari pemenang untuk dinobatkan sebagai Ratu Kebaya, Ratu Cheongsam dan Ratu Sari dalam acara berkenaan yang bakal dianjurkan dengan penuh kemeriahan.

Tiga artis anak kelahiran negeri Perak iaitu M. Daud Kilau, Azzarima dan Farawahida adalah antara yang teruja sekali untuk muncul menemui peminat di tanah tumpah kelahiran mereka.

M. Daud Kilau beranggapan ini adalah momen terbaik untuk dirinya bertemu dengan peminat yang selama ini menyokong perjuangan seninya, tanpa henti.

"Saya harap semua peminat di Taiping amnya dan di negeri Perak khususnya dapat bersama-sama dalam acara-acara yang bakal berlangsung. Terima kasih kepada pihak penganjur kerana memilih saya untuk sama-sama terlibat dalam acara Fiesta Taiping 2013," katanya lagi.

Sementara itu, penyanyi Farawahida pula menganggap Fiesta Taiping 2013 adalah sesuatu yang sangat dinanti-nantikannya selama ini.

"Seperti orang pulang ke kampung, begitulah keadaannya setiap kali saya muncul membuat persembahan di kampung halaman sendiri. Saya sangat seronok, teruja dan tidak sabar untuk memberikan persembahan terbaik kepada Fiesta Taiping 2013 ini," beritahu Farawahida.

Sementara menurut Azzarima, dia akan terlibat dalam semua acara selama tiga hari Fiesta Taiping 2013 berlangsung. Lebih memberi makna, Azzarima juga bakal mempromosikan produk terbaharu keluaran syarikatnya yang dikenali sebagai AZ bedak sejuk.

"Datanglah ke gerai jualan bedak sejuk Azza dan ada diskaun istimewa menanti peminat yang datang ke Fiesta Taiping 2013," ujar Azzarima.

Fiesta Taiping 2013 dianjurkan bersama oleh KPDNKK dengan kerjasama Majlis Perbandaran Taiping.

Penganjur lain yang terbabit untuk acara tersebut termasuklah Bank Rakyat, Perbadanan Harta Intelek Malaysia, Suruhanjaya Koperasi Malaysia dan Suruhanjaya Syarikat Malaysia.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved