Sabtu, 21 September 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Dapat diploma silap mata

Posted:

Dapat diploma silap mata

Dapat diploma silap mata

WAHIDIN SALIM dengan penuh berhati-hati mengira daun terup yang diterimanya daripada seorang ahli silap mata, Kabir Khan Mohamad Reaz.

Dia yang merupakan seorang jurugambar akhbar Kosmo! pasti terdapat sebanyak 10 kad daun terup selepas dia membuat pengiraan.

"Anda pasti. Masukkan semua kad daun terup tersebut ke dalam poket baju kemeja anda," kata Kabir.

Wahidin menuruti arahan Kabir.

Ahli silap mata dan psikik itu kemudian menggosok kad terup itu dengan menggunakan kedua-dua tapak tangannya selama beberapa saat.

Wahidin kemudian diminta mengira semula kad daun terup itu yang terdapat di dalam poket bajunya di pejabat Kabir di Sri Hartamas, Kuala Lumpur.

Jurugambar itu terkejut kerana jumlahnya bertambah dari 10 kepada 13 kad daun terup.

Wahidin tergamam sebentar.

Namun, persembahan silap mata itu tidak memberikan kepuasan maksimum kepada kru Jurnal.

Seperti dapat meneka fikiran penulis, Kabir yang berasal dari Georgetown, Pulau Pinang itu melakukan aksi yang berbeza.

Kad terup

Penulis diminta memegang sepuluh kad daun terup tetapi diminta berdiri di sebuah bilik yang pintunya dikunci dengan rapat.

Kabir berdiri berdepan dengan penulis tetapi dihalang dengan cermin bersaiz besar dan panjang.

Dia kemudian menggosok kedua-dua tapak tangannya sebelum meminta penulis mengira kad daun terup yang berada di tangan.

Sekali lagi, jumlahnya bertambah dari 10 menjadi 17 kad daun terup.

Masih tidak berpuas hati, jam tangan Wahidin pula menjadi mangsa.

Kabir yang masih bujang menggenggam jam tangan itu sebelum menggosoknya beberapa kali.

Jarum jam tangan itu menunjukkan pukul 6.30 petang. Namun, setelah digosok jarum jam itu menunjukkan pukul 8.30 malam.

Buku nota Kosmo! yang tidak terdapat sebarang wang kertas hanya direnung oleh Kabir. Selepas sehelai kertas nota itu diselak, terdapat wang kertas RM50 di dalamnya.

Selain silap mata, lelaki yang rambutnya ala penyanyi terkenal, mendiang Elvis Presley itu juga mampu membaca minda seseorang.

Kabir yang agak kepenatan kemudian duduk bersandar di sebuah kerusi sofa sambil menghirup air minuman tin yang dibelinya di sebuah kedai serbaneka berhampiran pejabatnya.

Menurutnya, minat dalam bidang silap mata mula tercetus sejak dia kecil lagi.

"Mungkin kerana bapa saudara saya juga ahli silap mata iaitu George Chan. Ibu bapa kanakkanak lain membelikan hadiah permainan sempena hari jadi anak mereka.

BUKU nota Kosmo! yang mulanya tidak berisi wang kertas.


"Tetapi, kerana saya meminati silap mata, ibu bapa saya membelikan set barangan silap mata," katanya sambil tersenyum.

Dia berjinak-jinak dengan dunia silap mata dengan membuat persembahan di depan rakan-rakan sekelasnya.

"Upahnya bukan mewah pun. Hanya habuan gula-gula atau air minuman di kantin. Tetapi, saya tetap puas," kata Kabir.

Dia kemudian menyambung pengajian peringkat diploma di Universiti Help, Petaling Jaya, Selangor.

Semasa di universiti, Kabir mendapat tawaran untuk membuat persembahan di sebuah hotel di Subang, Selangor.

"Saya sendiri tidak menyangka dapat membuat persembahan di hotel pada setiap Sabtu semasa masih belajar. Walaupun bermula pukul 7 petang sehingga 3 pagi memenatkan badan tetapi saya berasa seronok," ujarnya.

Lelaki yang berumur 28 tahun itu mengambil langkah drastik untuk menambah ilmu dalam dunia silap mata dengan mengambil keputusan menyambung pengajian dalam bidang tersebut di Los Angeles, California, Amerika Syarikat (AS).

"Saya memperolehi diploma dalam kemahiran silap mata di Chaves Studio of Magic, Los Angeles, California, AS dalam tempoh enam bulan sahaja walaupun tempoh pengajian sebenarnya selama dua tahun.

Teruja

Sebaik sahaja pulang selepas melanjutkan pelajaran, Kabir bertuah kerana mendapat tawaran membuat persembahan di hotel-hotel mewah di Abu Dhabi, Emiriah Arab Bersatu (UAE).

"Saya membuat persembahan di sana selama beberapa bulan dan bayarannya juga agak lumayan," katanya.

Dia juga teruja kerana mendapat peluang membuat persembahan di Hollywood Magic Castle, Los Angeles, California, AS.

"Hanya ahli silap mata terkenal dunia sahaja yang membuat persembahan di kelab itu seperti David Copperfield dan David Blaine," ujarnya.

Dia juga tidak dapat melupakan sisi lucu dan suspen sepanjang membuat persembahan di Abu Dhabi dan AS.

"Semasa melalui pemeriksaan imigresen di sebuah lapangan terbang yang terletak di Abu Dhabi, salah satu barang yang saya bawa ialah kotak silap mata yang boleh mengeluarkan wang kertas.

"Tetapi, saya ditahan oleh imigresen negara itu sebelum diminta duduk di sebuah bilik. Selang beberapa minit kemudian, beberapa pegawai imigresen hadir untuk menyoal saya.

"Mereka mendakwa saya terlibat dengan sindiket mengeluarkan wang palsu serta membiayai kegiatan jenayah," cerita Kabir.

Tidak terbayang langsung ketakutan pada wajah lelaki itu ketika kejadian tersebut berlaku.

"Saya kemudian menerangkan tentang profesion saya sebagai seorang ahli silap mata. Sebagai cara untuk membuktikannya, saya diminta membuat beberapa aksi silap mata.

"Saya kemudian membuat persembahan selama 30 minit. Mulanya, hanya dua orang pegawai yang melihatnya sebelum bertambah menjadi tujuh orang kesemuanya.


KABIR sering membaca buku yang dihasilkan oleh ahli silap mata lain untuk menambah ilmunya.


"Akhirnya, saya dilepaskan. Mungkin kerana mereka bosan (menyoal siasat). Justeru, penahanan saya itu hanya merupakan helah mereka (para pegawai imigrsen) semata-mata (untuk melihat persembahannya)," ujarnya.

Kabir berkata, pengalamannya semasa membuat persembahan di Hollywood Magic Castle itu juga mencuit hatinya.

"Semasa saya sedang asyik membuat persembahan dengan tiba-tiba, seorang wanita pertengahan umur datang berhampiran pentas bertanyakan kepada saya mengenai lokasi tandas.

"Bayangkan, saya berasa terkejut dan tiada pengawal keselamatan yang menghalangnya.

"Lucunya, majoriti penonton ketawa dengan insiden itu kerana menyangka ia telah dirancang," kata Kabir.

Dia juga tidak dapat melupakan pengalaman tentang seluarnya hampir terlucut dari badannya kerana banyak menyimpan barang silap mata di kedua-dua kocek seluar.

"Nasib baik saya dapat mengawalnya dengan baik jika tidak profesion saya berubah daripada seorang ahli silap mata menjadi penari separuh bogel," katanya sambil ketawa.

Siti Hawa jual cadar secara online

Posted:

Siti Hawa jual cadar secara online

Siti Hawa jual cadar secara online

Oleh NOOR SYAHIDATOOL AQMA MOHD. NOOR


SYARIKAT milik Siti Hawa turut menjual cadar untuk kanak-kanak.


WANITA yang bernama Siti Hawa Ismail, 35, merupakan seorang yang peramah ketika ditemui kru Jurnal baru-baru ini.

Siti Hawa sanggup bermula dari bawah untuk memajukan perniagaannya walaupun dia sebenarnya pemegang Sarjana Pengajian Aeroangkasa dari Universiti Angkasa Lepas Antarabangsa, Strasbourg, Perancis.

"Dari kecil lagi, saya sudah didedahkan dengan dunia perniagaan kerana ayah saya, Ismail Muhammad, 68, dan ibu, Zaiton Jaafar, 58, dari Kampung Sungai Lembing, Kuantan, Pahang, menjalankan perniagaan secara kecil-kecilan.

"Saya masih ingat lagi, ayah menjual ikan dengan menaiki beca bagi menampung keperluan kami sekeluarga. Malah, saya juga pernah membantu mereka menjalankan perniagaan setiap kali selepas pulang dari sekolah.

"Kami adik-beradik dibesarkan dengan menggunakan hasil jualan itu. Justeru, bidang perniagaan sudah sebati dengan jiwa saya," ujarnya yang berkahwin dengan Ahmad Faisal Hisham, 41, pada tahun 2003.

Ada sahaja barang yang terdetik di dalam pemikiran wanita itu yang mahu dijualnya.

Dia yang merupakan pemilik syarikat Laurea Home Furnishing pernah ditawarkan untuk menyambung pengajiannya di peringkat Doktor Falsafah (PhD) di universiti tempatan.

"Sekembalinya saya ke Malaysia selepas menamatkan pengajian di Perancis, saya ditawarkan menyambung pengajian di peringkat PhD di Universiti Putra Malaysia tetapi ketika itu, minat untuk berniaga sudah membara di dalam diri.

"Saya menyambung pengajian ke peringat PhD dan pada masa yang sama, saya juga menjalankan perniagaan secara kecil-kecilan dengan menjual kain pasang, kerongsang dan produk jualan langsung dari rumah.

"Alhamdulillah, keputusan yang paling baik yang dibuat saya adalah apabila saya nekad untuk berhenti melanjutkan pengajian di peringkat PhD. Saya hanya sempat mengikuti pengajian selama satu tahun enam bulan bagi menumpukan sepenuh perhatian dalam bidang perniagaan," jelas wanita yang berasal dari Kuantan, Pahang ini.

Pemenang anugerah

Menurutnya, dia dapat merasakan tidak akan memperoleh kejayaan sekiranya belajar dan menjalankan perniagaan secara serentak.

Siti Hawa berkata, keputusannya untuk berhenti belajar itu mendapat tentangan daripada keluarganya.

Namun, katanya, dia nekad memilih bidang perniagaan yang merupakan impiannya sejak kecil.

"Idea untuk menjual cadar itu diperoleh selepas saya terjumpa sebuah kios yang menjual barangan rumah. Bermula dari situlah, tercetusnya ilham untuk mengeluarkan produk sendiri.

"Saya memilih untuk menjual set cadar dan selimut bercorak Inggeris memandangkan ketika itu agak sukar untuk saya memperoleh set cadar tersebut di pasar raya.

"Saya mula membeli cadar secara borong dalam kuantiti yang sedikit bagi menguji pasaran produk itu. Ternyata sambutan yang saya terima amat menggalakkan," ujar ibu kepada tiga orang anak ini.

Melihatkan set cadar itu mendapat permintaan yang tinggi, Siti Hawa memperoleh idea untuk menghasilkan set cadar menggunakan jenamanya sendiri.

"Pembelian secara borong ketika itu menggunakan duit simpanan. Saya kemudian mengeluarkan cadar sendiri.

"Konsep menjual secara borong amat menarik kerana dapat menjual cadar ini dengan kuantiti yang banyak dalam masa yang singkat.

"Pelanggan juga dapat mengenali jenama Laurea dengan cepat.

"Semua proses pembuatan dilakukan di luar negara mengikut cita rasa dan kualiti yang saya dan suami mahukan," tambahnya.

Menurutnya, set cadar moden rekaannya kini menjadi pilihan pelanggan.

Selain memasarkan set cadar dan selimut di laman web www.laureabedsheet.com, dia juga pernah menyertai pameran jualan di jabatan-jabatan kerajaan.

Siti Hawa memberitahu, nama Laurea diilhamkan oleh suaminya yang pernah menetap dan belajar di Perancis selama 10 tahun.

"Mengambil nama daripada perkataan Perancis iaitu Laureat yang membawa maksud pemenang anugerah yang kemudiannya diolah menjadi Laurea.

"Ada juga rakan-rakan yang mempersoalkan kenapa saya menjual cadar kerana tahap pendidikan yang saya miliki sudah membolehkan saya memegang jawatan yang lebih tinggi di dalam bidang tersebut," ujarnya yang mengeluarkan lebih 50 jenis set cadar terbaharu pada setiap bulan.


SITI Hawa meletakkan sasaran untuk membuka 10 buah cawangan di seluruh Malaysia sebagai perancangannya pada masa depan.


Bekalan kapasiti besar

Siti Hawa berkata, dia mula membuka ruang pameran pertamanya di Putra Heights, Subang Jaya, Selangor pada tahun 2007.

"Kualiti kain, warna, kepadatan benang dan rekaan memainkan peranan yang penting dalam pemilihan cadar.

"Keunikan produk keluaran syarikat saya terletak pada kualitinya selain penggunaan 100 peratus kain kapas yang selesa, tidak cepat rosak dan warnanya juga tidak mudah luntur.

"Malah, harganya juga jauh lebih murah berbanding jenama dari syarikat lain. Semua rekaan set cadar itu merupakan eksklusif dan terkini selain rekaannya juga tidak sama dengan yang dijual di pasar raya dan pusat beli-belah," katanya.

Siti Hawa berkata, pihaknya mengeluarkan set cadar yang mempunyai pelbagai corak.

"Kita mempunyai kapasiti yang besar dari segi bekalan dengan pelbagai pilihan corak dan rekaan terkini untuk dibekalkan kepada pengedar di seluruh negara.

"Alhamdulillah, perniagaan semakin berkembang berkat usaha saya dan suami.

"Kini, kita meletakkan sasaran untuk membuka 10 cawangan di seluruh Malaysia. Setakat kini, kita sudah mempunyai empat buah cawangan selain pembukaan sebuah cawangan lagi pada bulan Oktober ini di Kota Kemuning, Shah Alam, Selangor.

"Saya anggap persaingan sebagai salah satu cabaran untuk kita kekal bertahan di dalam industri ini," ujarnya.

Justeru, Siti Hawa memberitahu, penyelidikan dan pembangunan perlu dilakukan supaya pelbagai bentuk cadar dapat dikeluarkan.

Pihaknya turut memasarkan set cadar Laurea dibawah jenama Roselle di 13 buah pasar besar Mydin di seluruh Malaysia bermula pada tahun 2009 sehingga kini.

Dia juga sedang dalam perancangan untuk membuka peluang kepada orang ramai yang berminat menjadi stokis Laurea di seluruh negara.

Menyentuh tentang para pekerjanya, Siti Hawa berkata: "Para kakitangan merupakan nadi kepada perniagaan dan saya melayan mereka ibarat keluarga. Malah, kebanyakan kakitangan yang diambil bekerja merupakan pasangan adik-beradik.

"Semua kakitangan kita dilatih mengenai produk keluaran syarikat bagi memudahkan mereka memberi maklumat dan cadangan kepada pelanggan.

"Saya dan suami amat terbuka ketika menerima pandangan selain bekerjasama dengan kakitangan bagi meluaskan lagi jaringan perniagaan ini," jelasnya yang mempunyai pengalaman di dalam bidang perniagaan selama lapan tahun.

Rezeki di bumi orang

Posted:

Rezeki di bumi orang

Rezeki di bumi orang

Oleh MEGAT LUTFI MEGAT RAHIM


LEMAN sanggup menaiki tongkang yang dipenuhi dengan penumpang untuk mencari rezeki di negara ini. - Gambar hiasan


SEORANG lelaki menunggu dengan tenang jika ada lelaki atau wanita yang mahu membaiki kasut di ruang pejalan kaki di tepi sebuah bank di Bangi, Selangor.

Lelaki yang mesra disapa dengan panggilan Abang Leman itu (bukan nama sebenar) duduk dengan tenang di sebuah kerusi plastik ketika menanti kehadiran pelanggan yang mahu mendapatkan khidmatnya.

Peralatan-peralatan membaiki dan mengilat kasut seperti pisau, tapak kasut, gam, paku dan tukul besi menjadi teman setia lelaki berumur 50 tahun itu.

Kerjayanya sebagai seorang tukang kasut bermula sejak 30 tahun lalu.

Leman menjadi seorang tukang kasut jalanan selepas berhijrah ke negara ini.

Dia turut membaiki kasut penulis yang rosak baru-baru ini.

"Dua ringgit. Tapak kasut masih elok, cuma perlu digam sahaja," kata Leman dengan tenang.

Kami menjadi sahabat baik kerana kerap bertemu di bank itu.

Ketika berada di dalam sebuah kedai makan berhampiran bank itu, Leman yang mempunyai tiga orang zuriat ini membuka cerita tentang kisah hidupnya. Dia meminta penulis tidak mendedahkan nama sebenar dan gambarnya sebagai syarat untuk kisahnya disiarkan.

Sambil menghirup minuman teh ais yang dipesannya, Leman bercerita tentang kisah hidupnya.

"Saya sebenarnya berasal dari Sumatera, Indonesia. Hidup saya sukar kerana ayah dan ibu hanya bekerja sebagai pekebun. Saya juga mempunyai lapan orang adik-beradik.

"Kehidupan kami ibarat kais pagi makan pagi, kais petang makan petang," katanya.

Leman berharap akan terdapat sinar dalam kehidupannya kerana dia berjaya melanjutkan pelajaran sehingga memperoleh ijazah dalam bidang perniagaan di sebuah universiti di Yogyakarta, Indonesia.


LEMAN mempunyai kemahiran membaiki dan menggilap kasut yang memberikan pendapatan lumayan kepadanya. - Gambar hiasan


Namun, kejayaan dalam bidang pendidikan itu masih tidak mampu mengubah kehidupannya.

"Pelbagai pekerjaan yang saya pohon tetapi gagal. Jika ingin mendapat pekerjaan di jabatan kerajaan, perlu ada wang pelincirnya (rasuah) selain perlu mempunyai saudara-mara.

"Malah, saya juga gagal untuk menjadi pembantu jualan," katanya.

Namun, ketika dia menempuh kesusahan dalam kehidupannya, seorang rakannya, Suwito (nama samaran) kerap pulang ke kampung dengan gaya seperti seorang lelaki yang telah mengecapi kesenangan dalam kehidupan.

Mewah

Leman berasa hairan kerana setiap kali pulang ke kampung, Suwito akan memakai pakaian mewah dan memberikan sejumlah wang yang banyak kepada keluarganya.

Sejak bekerja di Malaysia selama beberapa tahun, rumah rakannya itu telah diubah suai menjadi seperti sebuah banglo.

Kos pembinaan rumah itu ditanggung Suwito. Rumah rakannya itu turut mempunyai beberapa perabot dan set barangan elektrik moden.

"Suwito menyatakan, dia bekerja sebagai buruh binaan di Malaysia dan hampir kesemua gaji yang diperolehnya disimpan untuk dihantar ke kampung.

"Justeru, kerana teruja, saya juga mahu berhijrah dan bekerja di Malaysia. Tetapi, kata Suwito, saya perlu menaiki tongkang dan menyediakan bayaran modal yang mahal.

"Saya terus memujuk ibu dan ayah saya dan mereka bersetuju untuk menggadai tanah sebagai bekalan untuk saya ke Malaysia," katanya.

Bermodalkan sebanyak RM10,000, dia datang ke negara ini.

Katanya, dia menaiki bot yang penuh dengan penumpang termasuk kanak-kanak.

"Suasana di dalam tongkang cukup sempit dan mengambil masa selama tiga hari (untuk tiba di Malaysia). Saya hanya minum air mineral dan makan roti sahaja.

"Tidur pun dalam keadaan berdiri. Keadaan semasa itu cukup menyeksakan. Tetapi, kami yakin Malaysia akan menjadi lubuk emas," kata lelaki itu.

Leman bekerja sebagai pekerja kontrak di sebuah kawasan pembinaan manakala Suwito berjaya mendapatkan visa sementara untuknya.


PERALATAN seperti pengilat kasut, pisau dan tukul besi digunakan Leman pada setiap hari.


Berkahwin

Namun, Leman menetap di negara ini melebihi tempoh yang dibenarkan.

"Mujurlah, saya tidak pernah ditahan. Saya juga mula berkenalan dengan isteri saya yang merupakan warga tempatan," katanya.

Namun, kata Leman, dia pernah dikenakan denda kerana menetap melebihi tempoh.

Beberapa tahun selepas berkahwin dengan isterinya itu, dia berjaya memperoleh taraf penduduk tetap.

Selepas menjadi buruh binaan, dia mengambil keputusan untuk menyara hidup dengan membaiki kasut.

Keputusan itu dibuat kerana dia mempunyai kemahiran untuk membaiki kasut.

"Saya kini telah pun memiliki rumah dan kereta sendiri. Syukurlah.

"Pendapatan saya antara RM2,000 hingga RM3,000 sebulan dan isteri saya juga mempunyai perniagaan menjual nasi lemak.

Menurutnya, penduduk negara ini bertuah kerana kehidupan yang agak mewah.

"Cuma, syaratnya jangan malas. Saya sendiri dari negara jiran boleh berjaya mengapa tidak penduduk tempatan sendiri," katanya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


10 bom buatan sendiri dirampas

Posted:

10 bom buatan sendiri dirampas

10 bom buatan sendiri dirampas

Oleh SHAHNI FARHANA MAT SAHIR
berita@kosmo.com.my

AHMAD menunjukkan bom buatan sendiri yang dirampas polis pada sidang akhbar di IPK Kedah di Alor Setar semalam.


ALOR SETAR - Polis Kedah berjaya menumpaskan kegiatan membuat bom yang dijalankan di Sungai Petani dengan penemuan 10 butir bahan letupan itu dalam serbuan di dua lokasi dalam Ops Cantas Khas kelmarin.

Dalam operasi selama tiga jam bermula pukul 11.30 pagi itu, sembilan lelaki berusia 14 hingga 49 tahun diberkas.

Ketua Polis Kedah, Datuk Ahmad Ibrahim berkata, pemeriksaan mendapati tiga daripada bahan yang dirampas itu telah siap dibuat manakala selebihnya masih dalam proses pembikinan.

Turut dirampas dalam serbuan di sebuah rumah dan bengkel itu ialah peralatan membuat bom seperti belerang, paip PVC dan besi.

"Siasatan mendapati kekuatan bom yang dihasilkan itu boleh membunuh dan sekiranya diletakkan di bawah kenderaan, ia boleh melambung setinggi tingkat dua atau tiga sesebuah bangunan," katanya pada sidang akhbar di Ibu Pejabat Kontinjen (IPK) Kedah di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Najib, Muhyiddin kekal terajui UMNO

Posted:

Najib, Muhyiddin kekal terajui UMNO

Najib, Muhyiddin kekal terajui UMNO

Oleh MOHD. ZAINI SAMSU HADI, ZULKIFLI MANZOR dan LUQMAN RIDHWAN MOHD. NOR


GANDINGAN MANTAP... Najib bersalam dengan Muhyiddin di Kompleks Bunga Raya KLIA, Sepang semalam sebelum beliau berlepas ke New York, Amerika Syarikat dengan pesawat khas.


KUALA LUMPUR – Datuk Seri Najib Tun Razak dan Tan Sri Muhyiddin Yassin masing-masing mengekalkan jawatan Presiden dan Timbalan Presiden UMNO apabila diumum menang tanpa bertanding pada pemilihan UMNO semalam.

Pengerusi Jawatankuasa Pemilihan UMNO, Tan Sri Tajol Rosli Ghazali mengumumkan, tiada borang pencalonan lain diserahkan selain yang dikemukakan kedua-dua pemimpin itu apabila tempoh penyerahan borang pencalonan tamat pada pukul 5 petang semalam.

Uniknya, dalam proses pendaftaran calon semalam, kedua-dua pemimpin tertinggi parti itu merupakan pencadang bagi pencalonan sesama mereka.

Muhyiddin merupakan pencadang Najib bagi jawatan Presiden manakala Najib menjadi pencadang Muhyiddin untuk jawatan Timbalan Presiden.

Mereka menyerahkan borang pencalonan untuk mempertahankan jawatan masing-masing melalui wakil mereka sebaik pusat penyerahan borang pencalonan di Ibu Pejabat UMNO di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) dibuka pukul 8 pagi.

Borang pencalonan Najib diserahkan oleh Setiausaha Politik beliau, Datuk Khairun Aseh manakala Muhyiddin diwakili Setiausaha Politiknya, Datuk Mohd. Nardin Awang yang menyerahkan borang pencalonan di Bilik Labuan, Tingkat 5, PWTC.

Sementara itu Najib berjanji beliau dan timbalannya akan menumpukan kepada usaha-usaha mengukuhkan parti selepas pemilihan UMNO 2013.

Kata Najib, mereka berhasrat meneruskan dasar-dasar perjuangan parti dan pentadbiran kerajaan tanpa diganggu soal pertandingan dan asakan daripada mana-mana pihak.

"Ini menunjukkan sikap bertanggungjawab keseluruhan anggota parti dalam meletakkan jawatan Presiden dan Timbalan Presiden sebagai tonggak kekuatan parti.

"Saya ingin mengucapkan setinggi-tinggi terima kasih dan penghargaan kepada semua ahli UMNO di semua peringkat yang telah memberi sokongan begitu menyeluruh sehingga proses demokrasi terbuka dalam parti kita berjalan begitu baik dan terkawal," kata Najib.

Beliau berkata demikian sebelum berlepas ke Amerika Syarikat dari Kompleks Bunga Raya, Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), Sepang semalam bagi mengetuai delegasi Malaysia ke Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu di New York.

Najib turut menasihatkan semua ahli UMNO supaya tidak menyalahgunakan kuasa, mengamalkan politik wang atau menyerang secara peribadi dalam kempen mendapatkan mana-mana jawatan dalam pemilihan pada tahun ini.

"Nasihat saya bukan untuk jawatan Naib Presiden sahaja tetapi untuk semua jawatan, maknanya kita mesti jaga ketertiban, kesopanan dalam kempen-kempen secara beradab," katanya.

Najib berlepas ke New York hadiri sidang PBB

Posted:

Najib berlepas ke New York hadiri sidang PBB

Najib berlepas ke New York hadiri sidang PBB


NAJIB dan Rosmah menaiki pesawat khas di Kompleks Bunga Raya Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur di Sepang untuk ke Amerika Syarikat petang semalam.


PERDANA MENTERI, Datuk Seri Najib Tun Razak berlepas ke New York, Amerika Syarikat (AS) semalam bagi mengetuai delegasi ke Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) selama lima hari mulai 25 September ini.

Pesawat khas yang membawa Perdana Menteri dan isteri, Datin Seri Rosmah Mansor serta delegasi berlepas dari Kompleks Bunga Raya Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur, Sepang pada pukul 5.45 petang.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin; Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Seri Mohd. Shafie Apdal dan beberapa pemimpin kerajaan serta parti komponen Barisan Nasional (BN) mengucapkan selamat jalan kepada mereka.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


38 butir berlian untuk pelanggan Sa Sa

Posted:

38 butir berlian untuk pelanggan Sa Sa

38 butir berlian untuk pelanggan Sa Sa


PENGARAH Operasi dan Latihan Sa Sa Malaysia, Ignatius Tee (kiri) menyampaikan cenderamata kepada Duta Ulang tahun Sa Sa ke-35, Gan Mei Yan.


RANGKAIAN butik kosmetik terbesar di Asia, Sa Sa menyambut ulang tahun ke-35 mereka dengan menghadiahkan 38 butir berlian yang diperakui Institut Gemologi Amerika (GIA) dan hamper Sa Sa bernilai RM150,000 kepada pelanggan-pelanggan setia mereka.

Majlis penyampaian hadiah yang diadakan di Bangsar Shopping Centre, Kuala Lumpur itu dihadiri lebih 30 pemenang bertuah dan turut disertai Naib Presiden Kanan yang juga Ketua Pasaran Sa Sa Malaysia, Corina Loi.

Sa Sa yang ditubuhkan pada tahun 1978 telah berkembang daripada sebuah kedai bersaiz 3.7 meter persegi menjadi rangkaian butik kosmetik terbesar di Asia. Ia juga merupakan salah satu daripada 10 kumpulan yang terkemuka di Hong Kong berdasarkan Laporan Retail Asia-Pacific Top 500 majalah Retail Asia, KPMG dan Euromonitor pada tahun 2011.

Kini, Sa Sa menjual produk kecantikan dan penjagaan kesihatan daripada 600 jenama yang berbeza.

Sa Sa juga mempunyai 260 buah butik dan kaunter kosmetik di seluruh Asia.

Menurut Loi, hadiah yang disampaikan itu merupakan satu ganjaran dan penghargaan di atas sokongan para pelanggannya terhadap jenama Sa Sa selama ini.

"Kami percaya bahawa tunjang kejayaan kami ialah kesetiaan para pelanggan kami. Tanpa mereka, kami tidak mungkin berjaya seperti hari ini," ujarnya.

Sa Sa telah memulakan sambutan ulang tahun ke-35 mereka bermula bulan Mac lalu menerusi jualan tanpa henti yang bertemakan Dazzling Diamonds and Beauty Affairs.

Pemenang hadiah utama sempena ulang tahun itu menerima berlian satu karat berserta hamper Sa Sa bernilai RM3,500. Pemenang tempat pertama pula menerima berlian 0.7 karat, manakala pemenang tempat kedua dihadiahkan berlian 0.5 karat.

Selain itu, Sa Sa turut melaksanakan program tanggungjawab sosial mereka dengan menyumbangkan sebahagian hasil kempen jualan akhir tahun 2012 dan jualan ulang tahun ke-35 kepada Rumah Yayasan Sunbeams dan Pusat Kaunseling Agape Malaysia. Setiap badan kebajikan itu diberikan cek bernilai RM12,520.

Spesies arnab paling popular di Malaysia

Posted:

Spesies arnab paling popular di Malaysia

Spesies arnab paling popular di Malaysia

HARGA arnab seperti baka Holland Lop ini adalah berdasarkan panjang bulu, saiz dan kecomelan mukanya.


HOLLAND Lop, Netherland Dwarf dan Mini Rex adalah antara kumpulan baka arnab yang paling menjadi rebutan masyarakat negara ini untuk dijadikan sebagai haiwan kesayangan.

Menurut seorang anggota Kelab Arnab Malaysia (MRC) yang juga pengkaji arnab, Shirrly Teo, 28, baka-baka itu banyak dipelihara di rumah dan ada yang menjadikannya sebagai satu perniagaan yang menguntungkan.

"Tiga baka ini paling laris di pasaran berbanding spesies Jersey Wooly, Dwarf Hotot, Dutch, English Anggora, English Lop dan American Fuzzy Lop. Harganya berbeza kerana semakin cantik bulunya, maka lagi tinggi nilai arnab itu,," katanya yang ditemui di pertandingan UM ARBA Open All Breed Double Rabbit Show 2013 di Kuala Lumpur baru-baru ini.

Kos

Ketiga-tiga baka itu diimport dari Amerika Syarikat melalui orang tengah dan kebanyakannya dibeli secara dalam talian.

"Biasanya kos penghantaran melebihi RM6,000 untuk enam ekor arnab yang bermutu tinggi. Selain itu, mereka yang membelinya perlu mendapatkan Sijil Sah Kesihatan dari negara itu dan permit untuk urusan import-eksport," katanya.

Teo berkata, penjual haiwan ini biasanya menawarkan harga antara RM350 hingga RM3,000 seekor bagi baka Holland Lop dan antara RM200 hingga RM5,000 seekor bagi baka Netherland Dwarf.

"Pembeli akan menilai arnab dari segi bulunya iaitu sama ada tebal atau nipis, saiz badan dan bentuk mukanya yang comel. Namun begitu setiap baka ada keistimewaannya yang tersendiri," kata beliau lagi.

Makanan arnab seperti rumput kering Timothy dan pelet yang dimport dari Amerika Syarikat dianggap yang terbaik bagi pembesaran dan kesihatan haiwan itu. Ini kerana ia mengandungi pelbagai khasiat yang diperlukan.

"Kita tidak digalak memberi makanan seperti sayuran dan air yang tidak bersih kerana boleh mendatangkan penyakit seperti cirit-birit dan kurap. Haiwan ini juga sensitif kepada cuaca yang panas dan memerlukan pengudaraan yang baik dalam sangkarnya," maklumnya.


JEYANTHI sanggup membelanjakan RM200 sebulan bagi memelihara Opapa yang juga merupakan baka induk perniagaan arnabnya.


Minat

Kini Teo mempunyai lebih 150 ekor arnab yang dijual sebagai perniagaan sampingannya.

"Jika dihitung, memang perniagaan ini tidak mendatangkan untung yang besar. Namun, apa yang penting adalah minat untuk membela haiwan ini," kata wanita yang juga anggota Persatuan Pencinta Arnab Selangor (Pecinta) ini.

Sementara itu, bagi penggemar arnab, N. Jeyanthi, 33, dia mempunyai seekor arnab seberat lapan kilogram bernama Opapa dari baka English Lop yang dibeli pada harga ribuan ringgit.

"Kos untuk menjaga Opapa adalah RM200 sebulan. Saya tidak kisah menghabiskan wang kerana Opapa adalah baka induk untuk semua arnab yang saya jual di Kota Damansara," katanya.

Jeyanthi berkata, walaupun Opapa bersaiz besar, namun binatang peliharaannya itu amat manja dan tidak pernah menggigitnya walaupun ketika lapar.

Zubaidi Hasyim, 45, yang menamakan arnabnya Kak Tun, akan membersihkan sangkar empat hari sekali bagi memastikan ia hidup selesa dan bebas penyakit.

"Anak saya yang menamakannya Kak Tun kerana gemar dengan kecomelan Kak Tun melalui iklan di televisyen. Saya juga mempunyai hampir 150 ekor arnab yang mempunyai nama seperti Melur, Dara, Aduka dan Taruna," katanya.

Pertandingan yang menarik penyertaan lebih 206 ekor arnab oleh pemilik-pemilik dari Malaysia, Singapura, Indonesia dan Thailand itu bertujuan mencari arnab yang paling cantik.

Juaranya ialah seekor arnab bernama Monster dari spesies Holland Lop, yang dimiliki Sally Koh, 25, dari Malaysia. Kemenangan itu membolehkan ia menerima hadiah berupa makanan dan keperluan arnab bernilai RM3,000. - Bernama

Revolusi pakaian dalam

Posted:

Revolusi pakaian dalam

Revolusi pakaian dalam

FUNGSI pakaian dalam AIRism yang pantas menyerap peluh membuatkan si pemakai selesa sepanjang hari.


TIADA siapa memberi perhatian kepada kepentingan pakaian dalam (innerwear) yang kebiasaannya dipakai secara harian terutamanya ketika ke pejabat.

Kaum Adam khususnya, amat bergantung kepada pakaian jenis itu atau singlet apabila berpakaian formal. Fungsinya sebagai lapisan bawah kemeja sangat penting bagi menyerap peluh dan mengelakkan kemeja basah pada cuaca panas.

Atas tujuan itu, jenama pakaian dari Jepun, Uniqlo memperkenalkan koleksi pakaian dalam AIRism. Seperti namanya, AIRism ringan pada kulit dan sejuk apabila disentuh.

Mungkin ada segelintir individu kurang gemar mengenakan pakaian dalam kerana berasa terganggu. Namun AIRism mampu mengubah perasaan itu kerana teksturnya yang ringan membuatkan anda selesa sepanjang hari.

Pilih sama ada anda mahu baju-T tanpa lengan berleher V atau baju-T berleher V untuk dijadikan pakaian dalam ataupun digunakan ketika melakukan aktiviti riadah seperti berjoging.

AIRism juga menawarkan variasi seluar dalam kepada golongan lelaki dari jenis boxer brief.

Kepada wanita, seleksi baju-T leher jatuh (scoop) dan baju tanpa lengan pasti memberikan gaya santai ketika di rumah atau ke pasar raya. Terdapat juga kamisol atau anak baju dengan keperincian renda atau sulaman.

Kunci kepada kesempurnaan AIRism terletak pada material istimewa yang digunakan yang berfungsi sebagai pencegah bakteria dan bau. Ia juga mampu mengehadkan perpeluhan.

Fabrik khusus itu turut menyerap peluh dan meneutralkannya bagi mengelakkan pembentukan bau badan. Peluh yang diserap kemudiannya dikeringkan dengan pantas menerusi gentian fabrik baju tersebut. Ia juga berupaya membebaskan kepanasan dari badan bagi membantu anda kekal sejuk dan selesa.

Penggunaan material bagi koleksi musim bunga/panas 2013 itu mudah regang yang membantu individu bergerak bebas tanpa sekatan.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Rashid didakwa langgar kontrak

Posted:

Rashid didakwa langgar kontrak

Rashid didakwa langgar kontrak

Oleh NOR AZIRAN YUNUS
aziran.yunus@kosmo.com.my

TENGKU MAHALEEL (kanan) bersama Pengarah Kumpulan Pengurusan Bakat BAM, Tan Aik Mong pada sidang akhbar khas di Bukit Kiara semalam.


PRESIDEN Persatuan Badmintom Malaysia (BAM), Tan Sri Tengku Mahaleel Tengku Ariff menyelar tindakan jurulatih perseorangan negara, Rashid Sidek yang membuat keputusan mengejut meninggalkan badan induk itu kelmarin.

Secara terbuka, Tengku Mahaleel turut mendakwa keputusan Rashid itu bukan disebabkan rombakan besar-besaran yang dilakukan BAM dalam struktur kejurulatihan skuad negara.

"Sebaliknya, pihak kami (BAM) menemui satu artikel dari India bertarikh 19 Julai lalu yang menyatakan Rashid telah menandatangani kontrak dengan sebuah pasukan kelab di India, Delhi Smashers.

"Jika artikel ini benar, maka dia sudah melanggar kontrak. Mengikut undang-undang, anda tidak boleh menandatangani dua kontrak dalam satu masa.

"Macam mana pula setelah anda ada kontrak dengan kami, kemudian anda tandatangani kontrak di tempat lain?," kata Tengku Mahaleel dalam satu sidang akhbar khas di Bukit Kiara, Kuala Lumpur semalam.

Tengku Mahaleel menambah, pihaknya masih belum membuat keputusan sama ada menerima atau menolak surat peletakan jawatan Rashid itu.

Menurutnya, ia disebabkan jawatankuasa undang-undang BAM akan mengadakan mesyuarat terlebih dahulu sebelum membuat keputusan berkenaan perkara tersebut.

Tengku Mahaleel berkata, BAM tidak meratapi kehilangan Rashid disebabkan mereka mempunyai begitu ramai barisan kejurulatihan yang masih mampu menggalas tugasan yang ditinggalkan oleh bekas pemenang pingat gangsa Sukan Olimpik 1996 itu.

"Jika dilihat melalui pemantauan pihak kami, 70 peratus sesi latihan (Datuk) Lee Chong Wei adalah di bawah pengawasan Tey Seu Bock.

"Saya rasa, tindakan yang dilakukan oleh Rashid itu bukanlah satu kehilangan besar kepada kami. Biarlah dia pergi, kami telah mempunyai perancangan tersendiri dalam merencana pembangunan badminton negara pada masa depan.

"Terdapat empat kejohanan utama tahun depan iaitu Piala Thomas, Sukan Komanwel, Sukan Asia dan Kejohanan Dunia.

"Kita perlu membuat perubahan kepada sistem sekarang jika kita mahu satu pasukan kita menang," kata Tengku Mahaleel.

Kelmarin, Rashid, 45, yang masih mempunyai kontrak sehingga Disember 2014, membuat kejutan apabila meninggalkan BAM selepas 10 tahun berkhidmat bersama badan induk itu.

Tindakan itu dibuat gara-gara rasa tidak puas hati Rashid terhadap pihak pengurusan baharu BAM yang telah merombak struktur kejurulatihan.

NS elak tersingkir awal

Posted:

NS elak tersingkir awal

NS elak tersingkir awal

Oleh SYED AHMAD ZULKARNAIN SYED ALI
zulkarnain.ali@kosmo.com.my

NEGERI Sembilan wajib melakar kemenangan pada aksi terakhir Kumpulan C menentang Terengganu di Stadium Tuanku Abdul Rahman, Paroi malam ini bagi melayakkan diri ke peringkat suku akhir Piala Malaysia.

Pengendali sementara Negeri Sembilan, Ridzuan Abu Shah berharap anak-anak buahnya menunjukkan semangat yang tinggi bagi meraih tiga mata berharga.

Atas kertas, Negeri Sembilan akan layak secara automatik ke peringkat kalah mati sekiranya berjaya menumbangkan Terengganu yang sudah tersingkir dalam kempen kali ini.

Negeri Sembilan kini menghuni tangga ketiga Kumpulan C apabila mengutip tujuh mata, ketinggalan satu mata di belakang dua pasukan teratas, Pahang dan Kelantan.

"Perlawanan kali ini boleh diumpamakan hidup dan mati pasukan untuk meneruskan misi merebut slot suku akhir Piala Malaysia.

"Para pemain tidak mempunyai pilihan selain perlu mencatatkan kemenangan, sekali gus melayakkan diri ke peringkat seterusnya," katanya ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Menurut Ridzuan, beliau mahu semua pemain memberikan komitmen penuh dalam perlawanan tersebut dan bermain mati-matian bagi mencatatkan kemenangan.

"Saya nasihatkan pemain supaya segera melupakan kekalahan di tangan Pahang baru-baru ini dan berusaha lebih keras bagi membaiki kelemahan yang ada.

"Bagi saya perlawanan ini umpama peluang kedua untuk para pemain dan juga pasukan menamatkan musim ini dengan sekurang-kurangnya membawa pulang satu piala," jelasnya.

Mengulas mengenai persiapan pasukannya, Ridzuan memberitahu, semua pemain utama cergas untuk diturunkan malam ini.

"Kita tidak menghadapi masalah kecederaan dan saya yakin barisan kesebelasan utama yang akan diturunkan nanti mampu membawa cabaran pasukan, sekali gus mencatatkan kemenangan," katanya.

Beliau juga menyeru para penyokong setia Negeri Sembilan turun beramai-ramai ke stadium malam ini bagi memberi sokongan moral kepada anak-anak buahnya.

"Ketika ini pasukan amat memerlukan sokongan daripada para peminat semua dan saya berharap dengan sokongan tidak berbelah bagi daripada penyokong, para pemain akan menjadi lebih bersemangat," ujarnya.

PKNS tumpuan Harimau Selatan

Posted:

PKNS tumpuan Harimau Selatan

PKNS tumpuan Harimau Selatan

Oleh NAN HIDAYAT NAN AZMIE
hidayat.azmie@kosmo.com.my


AYAM TAMBATAN... Norshahrul Idlan Talaha (kiri) dijangka mengetuai jentera serangan Johor DT ketika menentang PKNS di Stadium Tan Sri Hassan Yunos, Larkin malam ini.


PASUKAN berstatus bintang, Johor Darul Takzim (Johor DT) enggan mencongak lawan di pentas suku akhir Piala Malaysia.

Ini kerana, Harimau Selatan lebih gemar menumpukan perhatian 100 peratus ketika melayan kunjungan pendahulu Kumpulan B, Selangor PKNS di Stadium Tan Sri Hassan Yunos, Larkin malam ini.

Kapten Johor DT, Farid Ramli berkata, meskipun kedua-dua pasukan hanya memerlukan keputusan seri untuk layak ke pusingan seterusnya, dia percaya perlawanan itu pastinya sengit dan mendebarkan bagi menentuk an pasukan mana yang lebih layak menjuarai kumpulan.

"Ia bukan tugas yang mudah memandangkan kami memerlukan kemenangan dengan jumlah jaringan yang banyak untuk memintas kedudukan PKNS selaku pendahulu kumpulan sementara mereka pula hanya memerlukan keputusan seri (untuk muncul juara kumpulan).

"Namun, tiga mata berharga yang diperoleh di depan penyokong sendiri adalah sesuatu yang tidak ternilai, jadi kami akan berjuang untuk memburu kemenangan (malam ini)," katanya kepada Kosmo! kelmarin.

Ketika ini, skuad kendalian Azmi Mohamed mengutip sembilan mata, tiga mata di belakang PKNS yang telah mengesahkan slot suku akhir sementara T-Team (enam) mengekori rapat di tangga ketiga.

Dalam aksi pertama pada 20 Ogos lalu, Johor DT tewas 0-2 kepada skuad The Red Ant di Stadium Shah Alam.

Farid juga enggan rakan-rakan sepasukannya mencongak lawan di suku akhir kelak memandangkan saingan masih terbuka dalam Kumpulan C antara juara bertahan, Kelantan; Pahang dan juga Negeri Sembilan.

"Kekuatan Kelantan dan Pahang dilihat agak seimbang, justeru soal siapa lawan kami di suku akhir nanti sepatutnya tidak timbul.

"Kami perlu sentiasa bersedia berdepan mana-mana pasukan dalam usaha mara ke pentas final.

"Jadi, ada baiknya kami kekal fokus memburu slot ke suku akhir terlebih dahulu bagi mengelak dipintas T-Team pada saat-saat akhir," katanya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Sepupu Raja Kemboja mogok lapar demi keadilan

Posted:

Sepupu Raja Kemboja mogok lapar demi keadilan

Sepupu Raja Kemboja mogok lapar demi keadilan

PEMIMPIN pembangkang, Sam Rainsy (kanan) berucap kepada penyokongnya dalam satu tunjuk perasaan di Taman Demokrasi di Phnom Penh pada 17 September lalu.- AFP


PHNOM PENH - Sepupu monarki Kemboja, Raja Norodom Sihamoni melancarkan mogok lapar semalam bagi membantah Perdana Menteri Hun Sen dalam pilihan raya umum di samping menuntut keadilan buat pengundi.

Kemenangan Hun Sen dalam pilihan raya berkenaan dipertikai oleh banyak pihak.

Putera Sisowath Thomico berkata: "Saya melakukan mogok lapar sehingga rakyat (pengundi) mendapat keadilan."

Beliau merupakan anggota kanan parti pembangkang Kemboja, Parti Penyelamat Kebangsaan (CNRP).

Bercakap kepada pemberita selepas memulakan protes itu di sebuah pagoda di ibu negara Kemboja di sini, beliau menuduh Parti Rakyat Kemboja (CPP) pimpinan Hun Sen sebagai "mengadakan rampasan kuasa senyap" dan cuba menimbulkan konflik antara rakyat dengan raja.

Menurut keputusan rasmi pilihan raya umum pada Julai lalu, CPP memenangi 68 kerusi berbanding 55 kerusi oleh CNRP.

Pembangkang bagaimanapun menolak keputusan tersebut. CNRP mendakwa berlaku penipuan besar-besaran dalam pilihan raya berkenaan di samping mengugut untuk memboikot pembukaan Parlimen pada Isnin depan.

"Kami tidak akan menghadiri sesi pembukaan Parlimen pada 23 September ini," kata pemimpin pembangkang, Sam Rainsy pada satu sidang akhbar.

"Jika sesi pembukaan pada 23 September ini diteruskan dan tanpa CNRP, ia jelas melanggar perlembagaan negara," tambahnya."

Pada awal minggu ini, Raja Norodom Sihamoni telah menulis titah kepada anggota-anggota Parlimen daripada parti pembangkang agar membatal rancangan boikot tersebut demi "perpaduan negara".

Hun Sen yang telah memerintah Kemboja selama 28 tahun telah mengadakan beberapa mesyuarat dengan Rainsy pada minggu lalu bagi memecah kebuntuan politik.

Namun, mereka berselisih berhubung permintaan pembangkang supaya jawatan kuasa bebas ditubuh untuk menyiasat dakwaan penipuan dalam pilihan raya umum lalu.

Beberapa pertempuran ganas berlaku di sini menjelang satu tunjuk perasaan besar-besaran yang disertai 20,000 orang pada Ahad lalu.

Protes itu diadakan bagi memberi tekanan kepada kerajaan supaya menyiasat keputusan pilihan raya pada Julai lalu. - AFP

Telefon murah Apple, iPhone 5S didakwa mahal

Posted:

Telefon murah Apple, iPhone 5S didakwa mahal

Telefon murah Apple, iPhone 5S didakwa mahal


Orang ramai berbaris untuk membeli iPhone 5C dan iPhone 5S di luar sebuah kedai Apple di Tokyo semalam. – AFP


TOKYO - Pelancaran dua model baharu iPhone bermula di Asia semalam tetapi aduan mengenai harga tinggi dan ketiadaan pakatan baharu untuk pasaran China mengancam menjejaskan gajet keluaran Apple itu.

Dua model baharu yang pernah dilabel sebagai raja telefon pintar itu, dipasarkan menerusi perjanjian bersama syarikat telekomunikasi terbesar Jepun tetapi tanpa sebarang perkongsian baharu di China.

Sebahagian pemerhati berkata, kedua-dua faktor tersebut di samping harganya tinggi untuk model murah, iPhone 5C, menyebabkan pelancaran kali ini agak suram.

Pelancaran berkembar itu bermula di Australia dengan kedai-kedai membuka pintu mereka kepada orang ramai pada pukul 8 pagi (waktu tempatan) kelmarin.

Jimmy Gunawan, 33, terkejut apabila menjadi orang pertama yang memasuki kedai Apple di Sydney selepas menunggu selama 20 jam.

"Pada tahun lalu, saya tiba di sini pada masa yang sama tetapi telah ada 20 orang di hadapan saya," kata Gunawan yang bekerja sebagai pereka grafik.

Di ibu negara Jepun, di sini peminat-peminat tegar mula beratur sejak minggu lalu malah, tidak berganjak semasa negara itu dibadai taufan pada Ahad lepas.

Mereka berbuat demikian kerana mahu menjadi antara orang pertama memiliki telefon baharu tersebut.

Menjelang kedai dibuka, barisan sepanjang satu kilometer kelihatan di sebuah gedung Apple di sini.

Model iPhone 5S dan 5C ditawar secara percuma oleh pembekal telekomunikasi, NTT DoCoMo dengan kontrak selama dua tahun.

Namun, di beberapa tempat lain, ramai pembeli menganggap harga gajet tersebut agak mahal.

"Wow, harga 1,129 dolar Australia (RM3,493) untuk iPhone 5S di sini. Ia tidak munasabah," kata seorang pengguna Tweeter, Hutchison merujuk kepada model 5S 64GB yang dilengkapi pemprosesan lebih pantas dan sensor cap jari.

Seorang lagi pengguna Tweeter, David Smith berkata, model 5C yang lebih murah pula dijual pada harga 740 dolar Australia (RM2,245) di negara tersebut.

"Patutlah telefon pintar dengan perisian Android kini popular," katanya.

Di China, ramai penganalisis turut menyifatkan harga dua telefon pintar baharu itu sebagai terlalu mahal.

"Harganya tidak berbaloi," kata penganalisis firma iResearch, Wang Ying yan beribu pejabat di Beijing.

Menurutnya, banyak telefon pintar keluaran domestik dijual pada harga semurah 100 yuan (RM53) di negara tembok besar itu. - AFP

Sukan warga emas di Amsterdam

Posted:

Sukan warga emas di Amsterdam

Sukan warga emas di Amsterdam


ACARA sukan berkenaan mendapat sambutan menggalakkan dalam kalangan pesara sebagai cara mengamalkan gaya hidup sihat. - Agensi


AMSTERDAM - Seramai 100 warga emas mengambil bahagian dalam acara lumba jalan kaki di Stadium Olimpik di sini, lapor sebuah akhbar kelmarin.

Acara tersebut diadakan pada setiap tahun di Belanda.

Para peserta berjalan kaki dengan bantuan kereta sorong di trek stadium tersebut.

Pada kali ini, sebanyak tiga kategori acara dipertandingkan iaitu 400 meter, 1,000 meter dan 2,400 meter.

Setiap pelumba dalam acara unik berkenaan diiringi oleh seorang pembantu.

Ketiga-tiga acara tersebut dimenangi oleh seorang warga emas lelaki, Piet Stricker manakala peserta tertua pula berusia 95 tahun.

Stricker berasa sangat bangga dengan kemenangan yang dicapainya dalam perlumbaan di Stadium Amsterdam itu.

"Dia berasa sangat bangga. Namun, semua peserta layak mendapat pingat kerana kegigihan mereka menamatkan acara ini," kata cucunya, Kim Abdoelhasiezkhan yang juga merupakan seorang pegawai kejohanan tersebut.- Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Pemilihan UMNO 2013: MB menang jawatan Ketua UMNO Bahagian Jerlun

Posted:

Pemilihan UMNO 2013: MB menang jawatan Ketua UMNO Bahagian Jerlun

Pemilihan UMNO 2013: MB menang jawatan Ketua UMNO Bahagian Jerlun

21/09/2013 7:04pm

JITRA - Menteri Besar Kedah, Datuk Mukhriz Tun Dr. Mahathir menang jawatan Ketua UMNO Bahagian Jerlun tanpa bertanding berikutan tiada borang pencalonan lain diterima apabila proses penyerahan borang ditutup 5 petang ini.

Tiga lagi menang jawatan Ketua UMNO Bahagian tanpa bertanding ialah Datuk Seri Mahdzir Khalid (Padang Terap), Datuk Ahmad Bashah Md. Hanipah (Alor Setar) dan Datuk Abdul Aziz Sheikh Fadzir (Kulim-Bandar Baharu) - KOSMO!

Sindiket seludup tenggiling dan kulit ular tumpas

Posted:

Sindiket seludup tenggiling dan kulit ular tumpas

Sindiket seludup tenggiling dan kulit ular tumpas

21/09/2013 6:32pm

LUMUT - Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) berjaya menumpaskan satu cubaan menyeludup masuk 300 kilogram kulit ular sawa dan 70 ekor tenggiling tanpa permit dari Indonesia ke sempadan perairan tanah air dengan nilaian mencecah RM412,000; kira-kira 38 batu nautika dari barat Pulau Pangkor malam semalam.

Dalam kejadian kira-kira pukul 8.20 malam, empat awak-awak dari Belawan, Indonesia yang tidak memiliki sebarang dokumen dan berusia dalam lingkungan 27 ke 44 tahun itu ditahan selepas bot mereka dipintas oleh Kapal Maritim (KM) Nyalau kerana berada dalam keadaan men curigakan.

Ketua Penguatkuasa Maritim Daerah 3 Lumut, Kepten Maritim Abdul Razak Johan dalam sidang akhbar hari ini berkata, kejayaan itu diraih hasil maklumat risikan yang dikongsi bersama APMM Perak dan Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) negeri dalam memantau aktiviti penyeludupan haiwan eksotik. - KOSMO!

Pemilihan UMNO 2013: Ali Rustam tanding jawatan Naib Presiden

Posted:

Pemilihan UMNO 2013: Ali Rustam tanding jawatan Naib Presiden

Pemilihan UMNO 2013: Ali Rustam tanding jawatan Naib Presiden

21/09/2013 5:48pm

KUALA LUMPUR - Bekas Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Mohd. Ali Rustam menafikan spekulasi beliau menarik diri daripada bertanding jawatan naib presiden UMNO pada saat-saat akhir.

Sebaliknya, beliau menjelaskan kelewatan menghantar borang pencalonan itu berikutan tiada wakil sesuai untuk mewakilkannya menghantar borang

pencalonan kepada Sekretariat UMNO.

"Saya telah pun menyerahkan borang pencalonan untuk bertanding jawatan Naib Presiden kira-kira 4 petang, khabar angin itu hanyalah spekulasi," katanya kepada pemberita ketika ditemui di PWTC di sini, hari ini.

Ditanya lanjut mengenai spekulasi itu, Mohd. Ali yang berpakaian baju batik

biru berkata : " Apa-apa boleh berlaku...semua calon ada tempoh 72 jam."

Atas keyakinan beliau berpeluang memenangi jawatan itu, Mohd. Ali berkata, beliau menawarkan diri bertanding kerana mahu mempertahan hak Melayu dan agama selain tidak mengetepikan hak orang lain seperti termaktub dalam Perlembagaan negara. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Ario tak mahu popular

Posted:

Ario tak mahu popular

Ario tak mahu popular

BUAT masa ini nama aktor Ario Bayu begitu hangat ditulis dan diperkatakan oleh media Indonesia. Semuanya gara-gara pemilihan pelakon berusia 28 tahun itu bagi melakonkan karakter Presiden pertama Republik Indonesia iaitu Soekarno dalam filem Soekarno: Indonesia Merdeka.

Pemilihan pelakon yang pernah membawakan watak Lintang dalam filem Laskar Pelangi itu mendapat tentangan dan protes daripada salah seorang anak Soekarno iaitu Rachmawati Soekarnoputri.

Ungkap Rachmawati, Ario tidak memiliki persamaan daripada segi karakter arwah bapanya yang cukup dikenali umum sebagai Bung Karno itu.

Bicara Rachmawati lagi, dia juga sudah menolak pemilihan Ario sebagai Soekarno namun, pengarah filem Soekarno: Indonesia Merdeka iaitu Hanung Bramantyo tetap nekad mahukan aktor yang juga model berasal dari Jakarta, Indonesia itu.

"Saya wawancara Ario, tetap tidak cocok (sesuai). Dia beritahu saya, dia tidak patriotik dan membesar di New Zealand selama 11 tahun. Malah, dia mengakui tidak mengenali Soekarno!.

"Langsung, saya tanya kenapa masih menerima tawaran ini? Dia kata profesional. Saya kata tidak cukup sekadar profesional," luah Rachmawati kepada KapanLagi.com.

Bagaimanapun, Ario mempunyai jawapan yang konkrit berhubung komen Rachmawati itu.

Tegasnya: "Memang ada isu apabila Rachmawati tidak suka saya membawa peranan sebagai Soekarno. Memang tiada siapa yang boleh menjadi sepertinya (Soekarno). Bagi saya, Soekarno tetap Soekarno. Tetapi saya sudah melakukan yang terbaik untuk menghidupkan karakter Soekarno. Semangat Soekarno sudah memasuki dalam badan saya. Itu yang paling penting".

ARIO BAYU berpegang teguh kepada kualiti dalam setiap karakter lakonannya.


Homoseksual

Menyingkap sisi Ario, nama aktor itu mula dikenali ramai selepas dia membintangi filem seram Indonesia yang berjudul Kala (2007).

Walaupun filem tersebut tidak begitu sukses dari segi kutipan tiket, namun daya lakonannya sebagai seorang polis homoseksual bernama Eros dalam filem tersebut begitu terkesan.

Sejak itu, perjalanan karier lakonan Ario berterusan dalam filem-filem hebat lain seperti Macabre, Darah Garuda: Merah Putih II, Laskar Pelangi dan filem pertamanya terbitan HBO Asia iaitu Dead Mine.

Bagaimanapun, sebenarnya ramai yang masih belum begitu mengenali sosok sebenar Ario Bayu.

Sehinggalah dia diberi peranan sebagai Soekarno, barulah dia dikenali di peringkat nasional lantaran isu hangat yang sering dipaparkan oleh media Indonesia saat ini.

Diajukan soal itu kepadanya, jujur bicara Ario, dia tidak pernah memikirkan sangat tentang populariti dan tidak mahu menjadi terkenal sejak dari awal kariernya lagi.

"Saya tidak mahu menjadi terkenal. Saya cuma sentiasa berusaha untuk menjadi pelakon yang lebih baik.

"Saya percaya bahawa kualiti kerja adalah hakim muktamad dan berharap perkara ini terserap dalam setiap kerja yang saya lakukan," jelasnya kepada Kosmo! dalam sesi temu bual baru-baru ini khusus untuk drama terbaharu lakonannya, Serangoon Road yang bakal disiarkan menerusi saluran HBO (Astro 411).


ARIO sebagai Soekarno dalam filem Soekarno: Indonesia Merdeka.


Polis Melayu

Berkongsi mengenai Serangoon Road, ujar Ario, kali ini dia membawakan watak sebagai inspektor polis bernama Amran yang berketurunan Melayu.

Mengakui agak sukar untuk bertutur dalam bahasa Melayu kerana loghat pekat Indonesia yang dimilikinya, bagaimanapun kata Ario, akhirnya dia mampu berdialog seakan-akan lelaki Melayu dalam drama 10 episod itu.

Ario juga memberitahu, biarpun berlakon dengan pelbagai kaum dalam siri drama yang berkait rapat dengan sejarah perang dan tragedi di Singapura itu namun, dia mudah membina keserasian dengan setiap pelakon drama tersebut.

"Secara jujurnya, mereka merupakan orang-orang yang kreatif (barisan pelakon Serangoon Road).

"Amat mudah menjalinkan kerjasama yang profesional dengan mereka. Paling penting, saya buat yang terbaik untuk watak yang didokong saya," jelasnya lagi.

Bicara Ario lanjut: "Walaupun saya tidak ada banyak waktu untuk mendalami apa yang berlaku di Serangoon Road, tetapi bagi saya, mendalami emosi Amran itu adalah paling penting."

Serangoon Road berkisar tentang laluan utama yang dibangunkan di Singapura pada tahun 1960-an yang menghadapi huru-hara apabila kuasa global semakin beralih dan Singapura akhirnya boleh membentuk identitinya sendiri.

Drama tersebut diterbitkan melalui kolaborasi antara HBO Asia dan stesen televisyen Australia, ABC TV itu.

Bercerita sedikit mengenai sinopsis Serangoon Road, cerita bermula apabila Sam Callaghan (lakonan Don Hany) yang berasal dari Australia menghabiskan zaman kanak-kanak di kem tahanan Jepun sewaktu Perang Dunia Kedua.

Apabila meningkat dewasa, Sam kembali untuk berjuang ketika Darurat di Malaya.

Patricia (Joan Chen) meminta bantuan Sam kerana suaminya, Winston yang merupakan pemilik agensi detektif mati dibunuh.

Sam akhirnya bersetuju untuk membantu Patricia selepas suaminya terbunuh semasa mengendalikan sebuah kes.

Walaupun Patricia bukan seorang detektif, dia tahu agensinya memerlukan seorang penyiasat yang baik dengan kenalan dalam masyarakat tempatan, serta di kalangan ekspatriat.

Dari situ, bermula suatu perjalanan yang melihat Sam terjerumus dalam kancah bahaya. Geng Persatuan Rahsia Cina membuat kacau untuk menguasai jalan-jalan di Singapura dalam berebut kuasa.


FIGURA ini kini melebarkan aura dan pengaruh kehebatannya sebagai aktor terbilang di Singapura dan Malaysia.


Bandar itu menjadi sarang kegawatan kaum dan politik manakala siasatan Sam dan Patricia membawa mereka ke dunia istimewa dan dipertemukan dengan Inspektor Amran (Ario Bayu) - satu-satunya pemuda Melayu yang dilantik sebagai polis Singapura pada waktu itu.

Mengulas lanjut, ujar Ario, banyak penggambaran drama tersebut dilakukan di Infinite Studios yang terletak di Nongsa, Batam, Indonesia - bukan di Serangoon Road, Singapura.

Katanya, suasana zaman 60-an di Seranggon Road juga telah dihidupkan semula di sana.

"Selain itu, bagi menggambarkan keadaan ekonomi dan budaya yang puluhan tahun ditinggalkan, deretan bangunan lama, kedai, gerai sayuran, buah-buahan dan makanan telah dibina khas," ujarnya.

Selain Ario, Serangoon Road turut menampilkan pelakon dari Australia dan Singapura. Antaranya, Melody Chen, Randall Tan, Joshua Tan, Chin Han, Alaric Tay, Pamelyn Chee, Maeve Dermody, Rachael Blake, pelakon veteran Singapura, Lim Kay Tong, Tan Kheng Hua, Edmund Chen, Xiang Yu,Priscelia Chan, Bernard Tan, Nurul Huda dan Timothy Nga.

Wajah 'jambu' rezeki buat Farish

Posted:

Wajah 'jambu' rezeki buat Farish

Wajah 'jambu' rezeki buat Farish

FARISH mencuba nasib dalam bidang bisnes dengan membuka butik yang dikenali sebagai 1984 Jesselton.


KARIER Farish Aziz dalam bidang seni bermula sebagai seorang pengacara, kemudian dia menceburkan diri pula dalam lapangan lakonan dan sudah membintangi banyak drama bersiri dan telemovie seperti Gaia, Kau Dan Aku, Dunia Anita dan Gaia.

Bagaimanapun, namanya kini seakan-akan tenggelam setelah mendirikan rumah tangga pada 2011 dan mengambil keputusan untuk menetap di kampung halamannya di Kota Kinabalu, Sabah.

Bertemu dengannya dalam satu sesi fotografi bersama Kosmo! baru-baru ini, Farish mengakui memang ramai yang beranggapan dia sudah tidak lagi terbabit dalam dunia hiburan.

Ujarnya, sekarang ini dia kembali aktif sebagai seorang pengacara dan sering berulang-alik antara Kota Kinabalu dan Kuala Lumpur semata-mata memenuhi tawaran yang diterimanya.

Kosmo!: Sudah lama Farish tidak tampil dalam drama bersiri atau telemovie sekarang. Adakah anda enggan lagi terbabit dalam lakonan?

FARISH: Selepas berumah tangga dahulu, saya membuat pilihan untuk menetap di Kota Kinabalu memandangkan isteri saya yang bekerja sebagai peguam tidak dapat berhijrah ke Kuala Lumpur.

Saya anggap ia sebagai suatu pengorbanan yang besar dengan pilihan yang dibuat kerana saya sedar tidak lagi boleh bergiat aktif seperti dahulu.

Sepanjang menetap di Kota Kinabalu, apakah aktiviti yang anda lakukan?

Selama dua tahun saya telah menjadi penyampai radio untuk stesen Suria FM Sabah, namun kontrak saya berakhir sejak awal tahun lalu.

Selain itu, saya telah membuka sebuah butik pakaian yang diberi nama 1984 Jesselton. Butik saya itu menjual pelbagai pakaian untuk lelaki dan wanita.

Setelah tidak lagi menjadi penyampai radio, bagaimanakah dengan perjalanan karier seni anda sekarang?

Buat masa ini saya kerap mendapat tawaran menjadi seorang pengacara. Namun begitu, saya lebih banyak terbabit dalam program kanak-kanak untuk saluran TVi, Tutor TV dan TVIQ.

Sebenarnya saya agak hairan kerana pada usia yang sudah mencecah 29 tahun, banyak pihak yang menawarkan saya mengacara rancangan kanak-kanak. Saya merasakan bahawa dengan memiliki wajah 'jambu' merupakan suatu kelebihan, namun saya tidak mahu menolak rezeki yang diberikan.

Apabila kembali aktif mengacara, adakah Farish akan menetap terus di Kuala Lumpur?

Buat masa ini, saya akan berulang-alik antara Kota Kinabalu dan Kuala Lumpur. Biasanya dalam tempoh sebulan, saya akan turun sekali ke Kuala Lumpur dan menyelesaikan segala kerja yang ada.

Mungkin ramai yang ingat saya akan berasa penat dengan melakukan cara sebegini tetapi saya sudah terbiasa dengan keadaan yang dilalui sekarang.

Adakah Farish tidak teringin untuk kembali aktif berlakon semula?

Keinginan tersebut memang ada memandangkan kali terakhir saya berlakon kira-kira dua tahun lalu menerusi telemovie Simpang Jalan. Selepas itu, tiada lagi tawaran yang saya terima sehingga ramai yang menyangka saya sudah berhenti berlakon.

Ketika ini, rezeki saya memang mencurah-curah dalam bidang pengacaraan tetapi saya sedia mempertimbangkan sebarang tawaran lakonan sekiranya ada nanti. - RONI HIDAYAT RIDWAN

Hans sasar filem tayang di Cannes

Posted:

Hans sasar filem tayang di Cannes

Hans sasar filem tayang di Cannes

Oleh RONI HIDAYAT RIDWAN


BARISAN tenaga lakonan utama pementasan Lawak Ker Der 3 (dari kiri), Yus Jambu, Nabil Ahmad, Douglas Lim, Harith Iskander dan Tauke Jambu.


APABILA mendiang ibunya menghembuskan nafas terakhir pada tahun lalu akibat kanser, ia merupakan satu kehilangan yang cukup besar buat penerbit, pengarah dan pelakon Hans Isaac.

Tambahan pula, sebagai seorang anak tunggal, Hans memang cukup rapat dengan ibunya, Carmina Anciano Isaac sehingga kecewa kerana tidak dapat menunaikan hasrat ibunya itu untuk melihat dirinya berumah tangga.

Sebagai mengenangkan jasa seorang ibu yang telah membesarkannya selama ini, Hans memberitahu bahawa dia bakal menghasilkan sebuah filem berbahasa Inggeris mengenai riwayat hidup mendiang ibunya yang diberi judul Carmina.

"Filem ini akan mula menjalani penggambaran pada tahun hadapan dan ceritanya berkisarkan kisah benar mengenai diri mendiang ibu saya sebelum menghembuskan nafas terakhir.

"Itu merupakan antara projek terawal saya untuk tahun hadapan dan buat masa ini saya ingin memberi fokus terhadap pementasan Lawak Ke Der 3 dan teater Supermokh dulu," ujarnya ketika ditemui baru-baru ini.

Bercerita tentang projek filem berkenaan, Hans memberitahu, dia akan menjalinkan kerjasama dengan syarikat produksi milik seorang rakannya di Singapura dan penggambaran dilakukan di negara tersebut.

Jelasnya, dia sekadar bertindak selaku penerbit, pengarah dan penulis skrip, tetapi tidak akan berlakon serta akan memulakan proses pemilihan pelakon yang sesuai memegang karakter mendiang ibunya itu.

"Saya menghasilkan filem Carmina bukanlah untuk tujuan komersial, sebaliknya ia lebih kepada tayangan untuk festival filem antarabangsa. Selain itu, saya sasar filem ini akan ditayangkan di Festival Filem Cannes.

"Berkenaan dengan kos pula saya akan menggunakan duit sendiri untuk menerbitkannya, cuma saya gunakan syarikat rakan saya itu dan dia telah memberikan persetujuan," jelasnya.

Ketika ditanya tentang keputusannya itu menjalani penggambaran di luar negara, Hans menyatakan, ia terpaksa dilakukan kerana filem berkenaan berkaitan dengan isu sensitiviti.

HANS bersama Nik Kamaruzaman pada sidang akhbar mengenai penangguhan pementasan Lawak Ker Der 3 di Istana Budaya, Kuala Lumpur baru-baru ini.


Jelasnya, kalau penggambaran dilakukan di Malaysia dan untuk pasaran tempatan, dibimbangi akan terdapat banyak potongan yang dilakukan oleh Lembaga Penapisan Filem (LPF), sedangkan dia tidak mahu sebarang pemotongan terhadap filem tersebut.

"Kalau dihasilkan di Malaysia pastinya saya perlu berhadapan dengan pelbagai sekatan, berbanding di luar negara yang memberikan saya lebih kebebasan untuk berkarya," ujarnya.

Menurut Hans, ia juga sebenarnya berkaitan dengan keputusan yang telah dibuatnya sebelum ini untuk tidak menerbit dan melaburkan wang untuk menghasilkan filem di Malaysia setelah kegagalan filem Lemak Kampung Santan.

Ditangguhkan

Pementasan Lawak Ke Der 3 yang sepatutnya berlangsung di Panggung Sari, Istana Budaya pada 3 hingga 6 Oktober ini telah ditangguhkan ke bulan Disember.

Timbalan Ketua Pengarah (Operasi) Istana Budaya, Nik Kamaruzaman Nik Husin berkata, penangguhan tersebut terpaksa dilakukan kerana Istana Budaya telah dipilih sebagai lokasi untuk sebuah persembahan kesenian sempena kehadiran Presiden China ke Malaysia pada 4 Oktober ini.

"Penangguhan ini ternyata sesuatu yang tidak dapat dielakkan kerana ia melibatkan kepentingan negara. Bagaimanapun, pementasan Lawak Ke Der 3 bukanlah dibatalkan terus, sebaliknya cuma ditangguhkan sahaja ke tarikh yang lain.

"Setelah berbincang dengan pihak penerbit iaitu NRG Enterprises, akhirnya keputusan dibuat untuk memilih 4 hingga 8 Disember ini untuk tarikh pementasan yang baharu," ujarnya dalam satu sidang akhbar semalam.

Jelas Nik Kamaruzaman, bagi mereka yang telah membeli tiket untuk menonton pementasan tersebut boleh menyimpan tiket yang telah dibeli atau memulangkan semula ke pejabat Istana Budaya untuk mendapatkan semula wang.

Sementara itu, Hans Isaac selaku pengarah pula mengakui agak terkejut dengan penangguhan berkenaan setelah dihubungi oleh pihak Istana Budaya pada minggu lalu.

Ujarnya, segala promosi sudah dilakukan dan tenaga produksi telah bersedia untuk pementasan, tetapi mereka akur kerana kepentingan yang melibatkan kerajaan perlu diutamakan terlebih dulu.

"Apabila ditangguhkan, pihak Istana Budaya telah memberi kami dua pilihan untuk tarikh pementasan. Setelah difikirkan semasak-masaknya kami pilih tarikh 4 hingga 8 Disember ini.

"Tidak dinafikan penangguhan ini telah memberi sedikit tekanan, namun saya fikir dari sudut positif. Misalnya, tarikh yang dipilih itu merupakan cuti sekolah dan ia memberi peluang kepada pelawak untuk mengembangkan lagi idea masing-masing," ujarnya.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved