Isnin, 1 April 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Bebas bernafas ketika tidur.

Posted:

Bebas bernafas ketika tidur.

Bebas bernafas ketika tidur.

TIDUR yang tidak diuruskan dengan baik boleh mendatangkan kesan buruk kepada kesihatan seseorang.


JARAK pemanduan dari Kuala Lumpur ke Seremban di Negeri Sembilan sejauh 76 kilometer (km) biasanya hanya mengambil masa selama satu jam.

Namun kepada seorang pesara kerajaan, Mustafa Yusof, 59, dia terpaksa berhenti tidur di Hentian Rehat dan Rawat (RnR) Nilai bagi menghilangkan rasa mengantuk walaupun baki perjalanan ke Seremban cuma tinggal 30 km.

Kekerapan berhenti di kawasan RnR bagi perjalanan jarak dekat mahupun jauh untuk untuk tidur bukan sesuatu yang luar biasa bagi Mustafa.

Bahkan, dia melalui amalan tersebut sejak 15 tahun lalu.

Mustafa mengakui berdepan dengan masalah tidur pada waktu malam dan mudah mengantuk ketika memandu.

Pada awalnya dia menyangka apa yang dilaluinya sama seperti orang lain sehinggalah Mustafa diminta menjalani ujian tidur.

Sering terjaga setiap jam pada waktu malam untuk membuang air kecil, Mustafa hanya mengetahui tentang penyakit kecelaruan tidur yang dialaminya selepas menjalani ujian tidur di Hospital Sungai Buloh, Selangor.

"Keputusan ujian tidur mendedahkan saya mengalami masalah nafas terhenti beberapa kali iaitu selama 10 saat pada satu-satu masa sepanjang tempoh tidur.

"Masalah tersebut boleh mengakibatkan oksigen gagal sampai ke otak jika tidak menjalani rawatan segera," katanya yang juga menghidap hipertensi, jantung dan kencing manis.

Selepas menjalani rawatan berhubung masalah tidurnya dua tahun lalu, dia mengakui masalah tersebut semakin pulih dan sudah boleh memandu jarak jauh.


PESAKIT menggunakan alat tekanan saluran pernafasan positif berterusan (CPAP) untuk mengelakkan masalah nafas terhenti ketika tidur.– Gambar hiasan


Jalani ujian

Untuk rawatan masalah kecelaruan tidur atau sering dirujuk sebagai obstructive sleep apnea, Mustafa menggunakan mesin khas dinamakan alat tekanan saluran pernafasan positif berterusan (CPAP).

Peralatan itu diperoleh Mustafa secara percuma kerana dia seorang pesara kerajaan.

Sementara itu, isterinya, Siti Zaleha Daud, 52, juga disahkan mengalami masalah yang sama selepas menjalani ujian.

"Suami perasan saya mengalami gejala sama seperti dirinya, kerap letih dan mudah demam.

"Dia nasihatkan saya pergi menjalani ujian tidur bagi memastikan status kesihatan saya," katanya ketika ditemui baru-baru ini.

Difahamkan, kos alat CPAP menelan belanja kira-kira RM5,000 ke RM8,000 sebuah bergantung kepada jenama.

"Selepas menggunakan alat tersebut di rumah, ia membantu saya untuk mendapat waktu tidur secukupnya iaitu sekitar enam hingga tujuh jam sehari," jelas Siti Zaleha yang turut memiliki mesin CPAP sendiri.

Menurut Mustafa, anak keduanya, Mohd. Anuar, 29, mula menunjukkan tanda-tanda mengalami masalah sama.

Kekurangan waktu tidur yang berkualiti boleh membawa kepada pelbagai masalah kesihatan lain seperti hipertensi, penyakit jantung, angin ahmar dan kencing manis.

Selain itu, masalah tidur juga boleh menyebabkan berlaku gangguan terhadap tahap kepekaan seseorang, daya tumpuan perhatian dan menyumbang kepada kemalangan jalan raya.

Presiden Persatuan Gangguan Tidur Malaysia (SDSM), Dr. Muhammad Muhsin Ahmad Zahari berkata, kajian yang dijalankan tiga tahun lalu mendapati 44 peratus daripada pemandu bas di Malaysia mengalami masalah kecelaruan tidur.

"Pesakit yang mengalami masalah kecelaruan tidur berisiko tujuh kali ganda untuk terlibat dalam kemalangan berbanding orang yang tidak menghidapinya.

"Walaupun masalah berkaitan gangguan tidur boleh dirawat, hanya 30 peratus daripada jumlah keseluruhan pesakit pergi mendapatkan bantuan pakar," katanya ketika ditemui pada majlis perasmian Persidangan Tidur 2013 di ibu negara baru-baru ini.

Kajian rawak yang dijalankan oleh pasukan perubatan Amerika Syarikat menunjukkan 46 peratus daripada pesakit kecelaruan tidur gagal mempamerkan prestasi kerja sempurna berbanding cuma 15 peratus daripada kalangan individu sihat.

Tambah Muhammad Muhsin, jumlah makmal tidur di negara ini perlu ditingkatkan bagi membantu lebih ramai pesakit kecelaruan tidur mendapatkan rawatan sewajarnya.

Selain itu, pakar dalam pengendalian makmal tidur juga perlu seiring dengan nisbah pesakit bagi menjalankan beberapa siri ujian rawatan ke atas pesakit.

"Melihat kepada senario ini, SDSM merancang untuk menyediakan siri latihan meliputi pelbagai peringkat kepakaran bagi tujuan penambahbaikan penyelidikan dan pendidikan yang berterusan.

"Usaha tersebut dilaksanakan bagi memenuhi piawaian rawatan perubatan dalam hal berkaitan tidur," jelas Muhammad Muhsin.

Bagaimanapun, Malaysia masih belum memiliki sebarang kajian secara menyeluruh berhubung masalah kecelaruan tidur.


PEKERJA yang terikat dengan perubahan jadual kerja mengikut syif seperti pemandu bas mudah mengalami kecelaruan tidur dan terdedah kepada bahaya kemalangan jalan raya. – Gambar hiasan


Hari Tidur Sedunia

Sementara itu, Hari Tidur Sedunia (HTS) yang disambut pada 15 Mac lalu diraikan bagi mendidik masyarakat dan pesakit untuk lebih peka dengan kepentingan mendapatkan waktu tidur berkualiti yang mencukupi.

Tidur yang baik, jalani tempoh penuaan yang sihat dipilih menjadi tema HTS bagi mempromosikan tidur yang sihat untuk semua masyarakat daripada segenap lapisan umur.

Tidur yang tidak diuruskan dengan baik boleh mendatangkan kesan buruk kepada kesihatan seseorang.

Pesakit yang mengalami masalah kecelaruan tidur akan mengalami masalah pernafasan terhenti secara berulang kali disebabkan berlaku penutupan bahagian atas saluran pernafasan pesakit ketika sedang tidur.

Kebiasaannya, keadaan nafas terhenti selama 10 saat akan berlaku lebih daripada lima hingga seratus kali dalam masa sejam.

Buat masa ini, salah satu kaedah rawatan utama yang biasa digunakan oleh pesakit kecelaruan tidur ialah dengan CPAP yang membantu pesakit bernafas secara bebas semasa tidur.

Tekanan udara yang dihasilkan oleh CPAP bertindak menghalang saluran pernafasan pesakit menjadi sempit atau tertutup ketika bernafas.

Mimpi buruk gangguan syaitan

Posted:

Mimpi buruk gangguan syaitan

Mimpi buruk gangguan syaitan


KANAK-KANAK juga tidak terkecuali mengalami masalah kecelaruan tidur. - Gambar hiasan


TIDUR merupakan perkara penting yang selalu dibincangkan dalam cara hidup seorang muslim. Malah al-Quran dan hadis menggariskan amalan tidur dan kepentingannya untuk dijadikan panduan.

Al-Quran dan hadis menyentuh beberapa garis panduan dan jenis tidur yang diperlukan oleh setiap makhluk yang bernyawa.

Pelbagai kajian sains moden telah dijalankan dan mendapati kandungan al-Quran selari dengan peringkat tidur yang dibuktikan melalui penyelidikan sains.

Selain itu, al-Quran turut membincangkan tentang manfaat yang diperoleh daripada tidur dan menekankan kepentingan mengekalkan corak cahaya ketika tidur.

Bagaimanapun, kebanyakan masyarakat sering mengalami gangguan tidur sehingga menyebabkan prestasi kerja dan kehidupan seharian turut terjejas.

Jenis gangguan tidur

Presiden Gabungan Persatuan Pengamal Pengubatan Islam, Mohd. Fauzi Mustaffa berkata, terdapat tiga bentuk gangguan tidur yang biasa dialami oleh manusia.

"Jenis gangguan tidur boleh dikategorikan kepada penyakit fizikal, mengigau disebabkan aktiviti yang dilakukan sebelum tidur contohnya menonton filem seram dan ketiga gangguan daripada syaitan.

"Mereka yang mengalami mimpi buruk seperti terjun bangunan atau terperangkap dalam situasi mencemaskan dinasihatkan agar lekas bangun daripada tidur dan membuat isyarat seakan-akan ingin meludah ke kiri sebanyak tiga kali," jelasnya.

Isyarat meludah itu merupakan sunnah yang diamalkan oleh Nabi Muhammad SAW ketika baginda mengalami mimpi buruk.

Menurutnya, mimpi buruk datang daripada syaitan dan kita ditegah untuk menceritakan perihal mimpi buruk tersebut kepada orang lain kerana bimbang ia mendatangkan fitnah seperti dituduh memiliki saka.

"Apabila seseorang tidur, dia telah masuk ke alam roh dan ketika itulah rohnya dikejar oleh syaitan. Jika mimpi buruk dibiarkan berterusan tanpa dirawat boleh memudaratkan dan menghilangkan keyakinan diri seseorang.

"Oleh itu, orang Islam dinasihatkan agar membaca doa sebelum tidur dan ayat Kursi bagi mengelakkan gangguan syaitan," ujar Mohd. Fauzi.

Bagi meningkatkan kecerdasan badan selepas bangun daripada tidur, setiap individu perlu mengamalkan bacaan doa bangun tidur, surah al-Ikhlas, al-Falaq dan an-Nas.

Usai membaca ayat suci tersebut, pengamal dikehendaki menghembus kepada tapak tangan kemudian disapu pada keseluruhan anggota badan dan disusuli dengan solat Subuh atau sunat.

Tambah Mohd. Fauzi, tubuh dan roh manusia diikat sebanyak tiga ikatan oleh syaitan pada setiap kali hendak tidur untuk menghalang mereka melaksanakan amalan kebajikan.

Setiap ikatan tersebut akan terputus selepas individu itu membaca doa bangun tidur, mengambil wuduk dan solat Subuh.

"Ketiga-tiga amalan tersebut mesti dilakukan bagi memutuskan tiga ikatan syaitan yang membuatkan badan kita lemah. Jika salah satu amalan itu ditinggalkan, badan kita mudah lesu.

"Petua untuk mendapatkan tidur lena pula adalah dengan membaca doa tidur, surah tiga Kul, ayat Kursi, minum susu kambing, cuka epal yang dicampur dengan segelas air suam dan madu serta basuh kaki sebelum tidur," ujarnya yang berkongsi tip tidur kepada orang yang mengalami masalah imsonia.

Dalam pada itu, masyarakat beragama Islam juga digalakkan agar tidur sejenak sebelum waktu Zuhur bagi mengecas tenaga yang diperlukan badan untuk kekal cergas.

Empayar fabrik Euro Moda Gulati's

Posted:

Empayar fabrik Euro Moda Gulati's

Empayar fabrik Euro Moda Gulati's


RUANGAN dalaman butik dengan dekorasi indah membuatkan pengunjung berasa selesa.


GEDUNG tekstil Euro Moda Gulatis's cukup sinonim dengan fabrik yang elegan dan eksklusif. Sehubungan itu, para pelanggan dan pereka fesyen menjadikan gedung fabrik ini sebagai sasaran utama untuk pemilihan fabrik yang bermutu tinggi, eksklusif dan terkini.

Setiap tahun Euro Moda Gulati's berjaya memikat hati para pelanggan dengan koleksi terkini pada harga istimewa.

Pelbagai promosi diuar-uarkan untuk kepuasan membeli kepada pelanggan. Euro Moda Gulati's juga mengutamakan persekitaran yang selesa dan suasana tenang untuk membeli-belah.

Antara prasarana yang disediakan untuk keselesaan pelanggan termasuklah penyaman udara, lif, eskalator, muzik, sofa dan televisyen di setiap cawangan seluruh Malaysia. Sebagai pengedar utama fabrik berjenama yang terkenal di Eropah, Euro Moda Gulati's boleh mendapatkan pelbagai variasi fabrik yang eksklusif.

Khidmat jahitan

Gedung yang mempunyai 18 cawangan ini dibuka berhampiran kediaman penduduk untuk memberi kemudahan kepada pelangan membeli-belah.

Perkhidmatan menjahit juga turut ditawarkan pada musim perayaan. Gedung itu juga mengambil tempahan untuk busana perkahwinan dan pakaian seisi keluarga termasuklah pakaian kanak-kanak.

Euro Moda Gulati's juga menawarkan pakej perkahwinan pada harga RM128 setiap set dengan pemberian percuma sepasang fabrik baju Melayu dengan setiap pembelian pakej fabrik sifon bermanik atau fabrik renda polos.

Pelengkapnya, sepersalinan fabrik warna sedondon untuk pasangan raja sehari diberi percuma.

Setiap fabrik yang ditawarkan amat mementingkan kualiti dan mempunyai pelbagai pilihan fabrik yang berbeza dari segi jenis, corak dan warnanya.

Kini, selepas hampir 28 tahun berdiri megah, Euro Moda Gulati's mengorak langkah dengan membuka cawangannya yang ke-18 di seksyen 9 Bandar Baru Bangi.

Ruang perniagaan yang membabitkan 50,000 meter persegi atau setinggi tiga tingkat dengan jumlah 40 pekerja sebagai bukti komitmen gedung ini untuk memberi layanan istimewa kepada pelanggan.

Pengarah Eksekutif gedung tekstil Euro Moda Jasleen Kaur berkata, pihaknya amat mementingkan kualiti setiap fabrik dan sentiasa memastikan pelanggan mendapat fabrik terkini pada harga yang berpatutan.

"Kami menawarkan lebih daripada 2,000 variasi fabrik rekaan terkini yang terdiri daripada fabrik sutera jacquard, sifon, crepe dan kapas.

"Fabrik kapas amat popular pada masa kini dan sangat sesuai untuk cuaca di Asia. Sentuhan rekaan corak bunga paisley, abstrak dan corak leopard dengan pilihan warna terang atau pastel menjadi pilihan ramai kerana cirinya yang mewah dan elegan," katanya dalam satu kenyataan.


TERDAPAT lebih daripada 2,000 fabrik ditawarkan di butik yang telah bertapak hampir 28 tahun ini.


Pakaian sedia pakai

Kepada penggemar koleksi fabrik eksklusif dan berkualiti tinggi, Euro Moda Gulati's juga menyediakan sutera dari Itali dan renda Perancis dengan sentuhan jenama Eropah seperti Valentino, Ungaro, Roberto Cavalli, Solstiss dan Sophie Hallete.

Pengunjung boleh memilih corak dan warna mengikut cita rasa dan kesesuaian masing-masing.

Sementara itu, pakaian sedia pakai untuk golongan lelaki juga boleh didapati di Euro Moda Gulati's daripada koleksi UOMO.

Pelanggan juga berpeluang memiliki sut, tuxedo, vest, kemeja dan tali leher yang diimport dari Eropah daripada koleksi tersebut.

Kepada para muslimah, dapatkan tudung dan selendang koleksi terkini dari Butik Aalia. Butik Aalia menawarkan lebih 200 jenis tudung dan selendang terkini seperti Qaseh Eksklusif, Qaleesya, Iris Syria, Azzara Brooch, Dya Anggun dwi warna dan banyak lagi.

Butik Aalia juga menawarkan baju kurung sedia pakai.

Pengunjung yang kesuntukan masa menghantar fabrik untuk dijahit boleh berkunjung ke Euro Moda Gulati's untuk pemilihan baju kurung, baju Melayu dan pakaian kanak-kanak.

Keterangan lanjut, sila layari laman facebook kami di facebook.com/euromodagulatisfanpage untuk promosi terkini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Muhammad Ridhwan nafi kenal Jamalul Kiram III

Posted:

Muhammad Ridhwan nafi kenal Jamalul Kiram III

Muhammad Ridhwan nafi kenal Jamalul Kiram III

MUHAMMAD RIDHWAN ketika tiba di IPD Ampang Jaya semalam bagi memberi keterangan kepada polis berhubung penyaluran dana kepada pengganas Sulu.


AMPANG JAYA - Individu yang dicari bagi membantu siasatan polis berhubung kes pencerobohan pengganas Sulu di Sabah tampil memberi keterangan di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Ampang Jaya di sini semalam.

Datuk Seri Muhammad Ridhwan Sulaiman yang merupakan Presiden Pertubuhan Kebajikan Al-Ehsan Islamiah Malaysia tiba di IPD Ampang Jaya pukul 11.05 pagi dengan menaiki Nissan Sorento diiringi beberapa lelaki dipercayai pengikutnya.

Muhammad Ridhwan, 47, ketika ditemui sebelum masuk ke balai polis berkata, dia hadir untuk memberi kerjasama kepada polis selepas gambarnya disiarkan oleh akhbar-akhbar semalam.

Bagaimanapun, beliau menafikan terlibat dengan kumpulan pengganas dan mendakwa tidak pernah memberi dana kepada pemimpin puak pengganas Sulu, Jamalul Kiram III.

"Saya tidak mengenali Jamalul dan tidak pernah bertemu dengan Jamalul kerana dia berada di Tawi-Tawi, Filipina.

"Saya hanya mengenali Muedzul Lail Tan Kiram dan hanya memberi bantuan kewangan kepada Muedzul," katanya.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Ternakan hilang angkara pengganas

Posted:

Ternakan hilang angkara pengganas

Ternakan hilang angkara pengganas

Oleh MUSTAPA LAKAWA dan MOHD. YUNUS YAKKUB
berita@kosmo.com.my

LAHAD DATU - Penduduk Kampung Tanjung Labian dan Kampung Tanjung Batu di sini bukan sahaja mengalami kemusnahan rumah dan harta benda malah turut kehilangan haiwan ternakan angkara pencerobohan puak pengganas Sulu.

Aldi Daris, 36, dari Kampung Tanjung Batu berkata, 30 ekor kambing milik keluarganya yang dikurung dalam kandang di belakang rumah telah hilang sebaik sahaja mereka memasuki kawasan kampung pagi semalam.

Menurutnya, kambing-kambing itu yang boleh dijual pada harga RM600 seekor dipelihara sejak tahun lalu untuk dijual bagi tujuan majlis korban dan kenduri.

"Pada hari kami tinggalkan rumah pada 4 Februari lalu, semua kambing itu kami masukkan ke dalam kandang bagi tujuan keselamatan. Bagaimanapun, hari ini (semalam), tiada seekor kambing yang tinggal dan kandang juga sudah kosong," katanya di sini semalam.

Aldi memberitahu, dia dan beberapa penduduk kampung cuba mencari haiwan peliharaan di sekitar kampung namun gagal menemui haiwan itu.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Lagi pemimpin BN jumpa PM

Posted:

Lagi pemimpin BN jumpa PM

Lagi pemimpin BN jumpa PM


NAJIB (tengah) bergambar bersama ahli-ahli Persatuan Jawatankuasa Sekolah Cina Bersatu Malaysia (Dong Zhong) di Putrajaya semalam.


PUTRAJAYA - Beberapa pemimpin parti komponen Barisan Nasional (BN) semalam menemui Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak di pejabatnya di Bangunan Perdana Putra di sini.

Difahamkan ia sebagai lanjutan kepada beberapa pertemuan antara Najib yang juga Pengerusi BN dengan semua pemimpin peringkat negeri yang bermula sejak minggu lepas bagi membincangkan soal calon yang akan bertanding pada Pilihan Raya Umum ke-13.

Pada sebelah pagi, Najib menemui Presiden MCA, Datuk Seri Dr. Chua Soi Lek; Presiden MIC, Datuk Seri G. Palanivel dan Presiden Gerakan, Tan Sri Dr. Koh Tsu Koon.

Perdana Menteri selepas itu mengadakan pertemuan dengan Persatuan Jawatankuasa Sekolah Cina Bersatu Malaysia (Dong Zhong).

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Lamb Ribs dapur Tony Roma's

Posted:

Lamb Ribs dapur Tony Roma's

Lamb Ribs dapur Tony Roma's

Oleh HAFIZ AHMAD

LAMB Ribs merupakan inovasi yang dicipta oleh anak tempatan.


KREATIVITI mencipta menu baharu, Lamb Ribs (tulang rusuk kambing) telah menobatkan restoran Tony Roma's Malaysia sebagai penerima Brand Innovation daripada pihak ibu pejabat restoran itu yang beroperasi di Florida, Amerika Syarikat. Kemenangan itu lebih bermakna apabila ciptaan tersebut bakal dimasukkan ke dalam menu Tony Roma's di seluruh dunia.

Anugerah itu merupakan hasil usaha bahagian Kajian Penyelidikan dan Pembangunan (R&D) yang diketuai oleh Pengurus Operasi Tony Roma's Malaysia, Muhammad Adam Mah. Ia disampaikan melalui Ketua Pegawai Operasi Revenue Valley, Dickson Low ketika acara memperkenalkan menu itu kepada media di pusat beli-belah Sunway Pyramid, Petaling Jaya, Selangor.

Pengenalan menu baharu itu menunjukkan komitmen Tony Roma's Malaysia dalam memberi pengalaman berharga kepada penggemar restoran tersebut untuk merasai hidangan bertaraf antarabangsa.

Penciptaan hidangan itu merupakan lanjutan daripada kajian dijalankan oleh pihak pengurusan yang berpendapat tidak semua masyarakat di Malaysia dapat merasai keenakan menu terkenal mereka iaitu Beef Ribs (tulang rusuk lembu) atas dasar faktor agama.

Oleh kerana itu, resipi Lamb Ribs boleh dijadikan alternatif kepada pengunjung untuk memilih hidangan kambing dengan rasa signatur Tony Roma's.

Penciptaan Lamb Ribs melalui proses pembuatan yang panjang dan berliku memandang pihak pengurusan tidak mempunyai panduan daripada pihak atasan.

Sebagai pengemudi kumpulan tersebut, Adam melakukan kajian mendalam mengenai ramuan yang bersesuaian dan menepati cita rasa masyarakat Malaysia di samping masih mengekalkan ciri-ciri Tony Roma's.

"Kami melalui beberapa kesukaran ketika proses penciptaan. Ia merangkumi pemilihan konsep hingga menyesuaikan rasa yang boleh dihidangkan kepada semua kelompok masyarakat.


DICKSON (kiri) dan Muhammad Adam menunjukkan dua menu istimewa yang menjadi kegemaran pengunjung restoran Tony Roma's.


"Kami tidak mahu sekadar mencipta menu tambahan tetapi hidangan yang mampu mendapat perhatian daripada pengunjung tetap," ujar Muhammad Adam.

Pengiktirafan tersebut merupakan anugerah terbaharu diterima Tony Roma's Malaysia selepas membawa pulang Anugerah Operator Terbaik pada tahun 2008. Selain itu, mereka turut menerima Jenama Terbaik untuk Hidangan Kasual Amerika 2009 oleh Brand Laureate.

"Kemenangan yang diraih memberikan keyakinan bahawa kami berada di landasan yang betul.

"Tony Roma's Malaysia mempunyai kumpulan sokongan yang sangat berdedikasi dalam memastikan servis terbaik kepada setiap pelanggan di restoran," ujar Dickson.

Sebelum ini, Lamb Ribs merupakan antara hidangan mendapat undian tinggi ketika kempen The Best Ribs Election Showdown yang diadakan baru-baru ini.

"Keputusan yang diperoleh melalui kempen tersebut telah membuka ruang kepada kami untuk mengembangkan lagi pasaran melalui pengenalan menu Lamb Ribs," jelas Dickson.

Bida tudung eksklusif rekaan Siti Nurhaliza

Posted:

Bida tudung eksklusif rekaan Siti Nurhaliza

Bida tudung eksklusif rekaan Siti Nurhaliza

SELAIN membuat persembahan, Siti Nurhaliza juga akan melelong lukisan dan dua helai tudung yang direkanya sendiri.


DUA hari lagi majlis Malam Amal Tahajjud Cinta akan berlangsung dengan penuh gemilang di Hotel Grand Hyatt Kuala Lumpur.

Sehingga hari ini lebih daripada 75 peratus meja telah terjual berikutan respons positif daripada para peminat penyanyi tersohor negara, Datuk Siti Nurhaliza Tarudin dan warga korporat yang prihatin.

Pada Malam Amal Tahajjud Cinta itu, Siti Nurhaliza akan mengadakan persembahan istimewa yang bertemakan kerohanian dan ketuhanan.

Lagu-lagu yang bakal didendangkan adalah repertoire daripada album Tahajjud Cinta (2009) dan juga lagu-lagu saduran dengan interpretasi ketuhanan.

Kesemua lagu-lagu tersebut disusun semula oleh Aubrey Suwito dan akan diiringi dengan muzik oleh Mohram.

Malam Amal Tahajjud Cinta direalisasikan bagi mengumpul dana buat dua pertubuhan kebajikan iaitu Yayasan Aids Malaysia dan Yayasan Ihtimam Malaysia.

Menurut Timbalan Pengerusi Malam Amal Tahajjud Cinta yang juga Selebriti Sokongan Riben Merah Yayasan Aids Malaysia, Fahrin Ahmad, sasaran kutipan yang diharapkan melalui majlis tersebut adalah sebanyak RM300,000.

"Selain konsert utama Siti Nurhaliza dan Mohram, pada malam tersebut akan berlangsung pelbagai acara lain antaranya pameran lukisan karya pelukis terkenal, Abdul Rahman Sulaiman, persembahan penyanyi, Bob Yusof dan pertunjukan koleksi terbaharu tudung Fareeda.

"Selain itu turut diadakan lelongan empat barangan berupa dua lukisan termasuk satu potret Siti Nurhaliza serta dua helai tudung yang direka sendiri penyanyi nombor satu negara itu," kata Fahrin yang akan bertindak sebagai hos pada majlis tersebut.

Bina rumah perlindungan

Tambahnya, Yayasan Aids Malaysia telah pun mendapat pembeli yang bersedia membida tudung-tudung berkenaan pada malam tersebut dengan harga bidaan bermula pada RM1,000 sepasang.

Pembida yang berjaya bukan sahaja boleh membawa pulang tudung tersebut malah, mereka layak menerima resit pengecualian cukai yang diiktiraf oleh Jabatan Perdana Menteri.


FAREEDA menjalankan pelbagai program tanggungjawab sosial untuk membalas kembali sokongan masyarakat terhadap jenama tudung itu.


"Dana yang dikumpulkan pada Malam Amal Tahajjud Cinta itu akan dimanfaatkan sebaiknya.

"Yayasan Aids Malaysia serta Yayasan Ihtimam Malaysia akan menjalin kerjasama untuk menubuhkan sebuah rumah perlindungan untuk wanita dan kanak-kanak yang hidup dengan HIV dan AIDS di negeri Kelantan," jelasnya.

Dalam pada itu, menurut jurucakap Fareeda yang juga Pengurus Pemasaran dan Jualan Fareeda, Mawar Abdul Karim, setiap hadirin malam berkenaan tidak akan pulang dengan tangan kosong.

"Pihak Fareeda akan memberikan buah tangan istimewa buat hadirin di semua meja terutamanya meja utama.

"Ia sebagai penghargaan buat hadirin yang sanggup datang dan membantu mengisi dana melalui pembelian meja-meja sekali gus memberikan harapan baharu buat golongan yang hidup dengan HIV dan AIDS ini," katanya sambil berharap lebih banyak syarikat korporat tampil membantu golongan kurang bernasib baik di negara ini.

Pengurus Besar Grand Hyatt Kuala Lumpur, Robert Dallimore amat berbesar hati apabila diberikan peluang untuk terlibat sama dalam inisiatif amal yang dapat meringankan beban golongan yang hidup dengan HIV dan AIDS.

Bagi mereka yang berminat untuk menyertai majlis makan malam amal tersebut, penjualan meja masih dibuka kepada umum.- NURUL IZZA ROSLY

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Stailo

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Stailo


Perhimpunan pereka fesyen terbaik

Posted:

Perhimpunan pereka fesyen terbaik

Perhimpunan pereka fesyen terbaik

Oleh HAFIZ AHMAD

STRUKTUR monumen tradisional Vastu Vidia menjadi pegangan fesyen Sapto.


KEHANGATAN pertunjukan fesyen Mercedes-Benz Stylo Grand Prix berakhir dengan penuh gilang-gemilang selepas seminggu menghamparkan seleksi gaya terkini yang berpaksikan The Mannequin Fantasies sebagai tema utama.

Pelbagai gaya dan idea cuba disampaikan oleh para pereka tempatan yang turut disertai oleh beberapa pereka dari negara Asia lain. Sebilangan daripada mereka mempunyai sentuhan anggun dan mempesona. Namun, terdapat juga pereka yang hadir dengan rekaan sekadar biasa-biasa atau hanya menonjolkan pesona sama seperti dalam beberapa pertunjukan fesyen sebelum ini.

Walaupun begitu, masih ada permata yang semakin bersinar dan layak diketengahkan seperti pemenang Emerging Designer of The Year 2012, Hanif Naim. Dia mempamerkan koleksi elegan dan minimalis rona asas putih dan hitam dipadankan dengan warna merah. Ibarat membawa unsur latin dari Mexico yang menjadi medan pertunjukan sempena kemenangannya pada tahun lalu.

Tidak ketinggalan, pereka Hazree Wahid menampakkan sisi glamor yang anggun buat sang pengantin melalui rekaan daun kembang duyung disesuaikan dengan pilihan fabrik dan perincian eksentrik menghiasi busananya.

Kedatangan pereka dari Indonesia, Sapto Djojokartiko membawa helaian indah yang mengambil inspirasi reka bentuk seni bina tradisional, Vastu Vidia. Penerapan elemen-elemen tersebut menghasilkan koleksi kontemporari sedia pakai buat wanita kota metropolitan.

Terkenal sebagai seorang pereka adibusana yang biasa disarungkan selebriti-selebriti seberang seperti Dian Sastrowardoyo, Bunga Citra Lestari dan Wulan Guritno, koleksi Sapto memberi tumpuan kepada kemasan dan teknik yang teliti.

INSPIRASI Madusa menjadi cetusan idea dramatik Jovian yang diangkat sebagai penerima Designer of The Year.


"Saya cuba menghasilkan busana yang kurang dramatik supaya mudah disuaipadankan pada acara-acara kasual dan tidak terlalu sarat dengan perincian fabrik dan aksesori," ujarnya ketika ditemui Stailo usai pertunjukan fesyen pada malam pembukaan.

Tambahnya, koleksi sedia pakai ini memfokuskan kepada fungsi dalam rekaan yang menggunakan rona seperti putih krim, metalik, kelabu, keperangan dan hitam. Selain itu, Sapto cuba menginterpretasikan budaya Indonesia, tetapi mempunyai cita rasa fesyen antarabangsa.

"Ia direka mengikut lekuk tubuh seorang wanita bagi menampakkan sisi berani pemakai," ujar Sapto.

Seorang lagi pereka jemputan yang hadir dengan koleksi mempesona iaitu Eric Delos Santos dari Filipina. Memilih warna-warna metalik, Eric mencipta tarikan melalui gaun hitam dengan perincian kerawang rona metalik.

Dewi Madusa daripada Jovian

Tanpa disangkal lagi persembahan Jovian Mandagie merupakan detik klimaks kepada pertunjukan fesyen Stylo tahun ini. Pereka yang dijulang dengan anugerah Designer of The Year 2013 itu berjaya menukar suasana dewan utama Hotel Aloft, KL Sentral dengan mempersembahkan pertunjukan penuh dramatik dan klasik melalui penataan muzik ala orkestra dalam latar penuh misteri.

Mengambil inspirasi dewi Greek, Madusa, koleksi Jovian turut diperindahkan dengan aksesori-aksesori timbunan ular bagi menaikkan mood sekali gus melengkapkan perjalanan dunia mistik ciptaan pereka berbakat itu.

Lari daripada sebarang konsep dramatik mahupun persembahan biasa, Amir Luqman cuba menyerlahkan sisi kreatif dan aura seorang usahawan melalui penggunaan iklan-iklan yang dibawa oleh para model.

"Belum ada lagi pertunjukan fesyen menggunakan konsep sebegini. Di samping mempamerkan koleksi baharu, saya gunakan peluang yang ada sebagai inisiatif untuk memberitahu umum mengenai kerjasama saya dengan Zalora," ujar Amir.


PENTAS fesyen Mercedes-Benz Stylo berjaya mencungkil kehebatan pereka fesyen muda tanah air.


Koleksi kali ini merupakan rekaan yang menjurus kepada personaliti Amir dan berteraskan kepada persalinan harian pereka muda itu. Tiada sebarang perincian berlebihan kerana Amir mahu koleksi terbaharu ini lebih ringkas dan bergaya sesuai untuk wanita urban.

"Selama ini ramai kenalan sering bertanyakan mengenai busana-busana yang saya sarungkan ke acara-acara sosial. Disebabkan itu, saya tergerak untuk mencipta koleksi peribadi dan kasual, sesuai untuk wanita muda," jelasnya. Koleksi istimewa itu boleh didapati di Zalora pertengahan tahun ini.

Pertunjukan busana lelaki turut mendapat sambutan hebat apabila setiap genap ruang dewan dipenuhi oleh penggemar fesyen tanah air.

Presiden Persatuan Pereka Bumiputra (BDA), Bon Zainal mempersembahkan deretan sut yang menjadi kekuatan pereka senior itu. Terkenal dengan rekaan kemas, Bon mempamerkan enam koleksi sut dengan pilihan warna yang lebih moden dan maskulin. Penggunaan fabrik baldu dan sutera menjadi pilihan dalam koleksinya.

Seperti kebiasaan, Most Promosing Designer of The Industry 2013, Fairuz Ramdan sekali lagi menonjolkan signatur imej vintaj untuk pertunjukan tahun ini. Ujar Fairuz, pengolahan gaya menampakkan keberanian seorang lelaki untuk menyarung busana yang tidak menurut aturan kebiasaan sang pria.

"Jika selama ini, hanya kaum wanita sahaja mempunyai helaian pakaian yang pelbagai. Melalui koleksi ini, saya cuba meningkatkan gaya dan personaliti seorang jejaka dengan pilihan material yang berani, malah lari daripada busana seharian," jelas Fairuz ketika ditemui Stailo.

Bagi menyuntik kelainan, Fairuz menggunakan khidmat rakan-rakan dalam bidang seni dan fesyen seperti Awal Ashaari, Bront Palarae dan Syomir Izwa untuk memperagakan koleksinya.

Motif cetakan Flow

Posted:

Motif cetakan Flow

Motif cetakan Flow

RONA putih tampak anggun dengan padanan seluar atau skirt kembang warna ceria.


SAIZ tubuh badan tidak lagi menjadi penghalang untuk setiap wanita menyarungkan busana indah kala menghadiri acara rasmi atau keluar bersiar-siar pada hujung minggu.

Wanita bertubuh besar sering dinasihatkan agar memakai cetakan menjalur atau rona gelap yang bosan bagi menutup beberapa bahagian badan mereka. Namun kini tidak lagi apabila semakin banyak gaya yang dapat menukar imej mereka kepada aura anggun nan jelita.

Sebelum membuat sebarang pembelian baju, jangan malu untuk mencuba dulu bagi melihat kesesuaiannya pada tubuh. Saiz yang dinyatakan pada baju tidak semestinya padan dengan badan anda.

Usah takut untuk bergaya seperti model di pentas peragaan. Ambil inspirasi fesyen terkini dengan memilih busana yang seakan-akan sama dengan jenama-jenama terkenal. Lupakan peraturan lapuk yang membelenggu diri selama ini kerana yang paling utama adalah memilih busana yang tepat untuk diri anda.

Jika ingin bergaya mengikut trend terkini, dapatkan tukang jahit atau pereka fesyen tempatan dan reka busana idaman anda. Kepakaran mereka dapat membantu anda untuk tampil menarik.

Koleksi musim baharu Flow memberi deretan pilihan yang menyerlahkan lagi pesona diri di samping mengekalkan kejelitaan semula jadi si pemakai.

Inspirasi era retro dengan sentuhan gaya bohemian menjadi pegangan kepada seleksi busana kali ini. Ia menonjolkan semangat hippie dipadankan dengan kesesuaian peredaran moden.

Corak cetakan dan berpaten mendominasi busana Flow. Bagi mendapatkan sentuhan segar, sarungkan busana bermotifkan etnik tribal yang menjadi ikutan masa kini. Pilihan warna yang pelbagai boleh dilihat seperti rona hitam putih yang diserikan pada baju maxi.

Alunan seksi cetakan kulit harimau bintang dan kuda belang kembali semula pada koleksi musim ini. Ia diserlahkan pada blaus, seluar jenis palazo dan skirt pensil dengan stail terkini yang cantik dipadankan dengan aksesori tambahan seperti anting-anting dan juraian rantai.

Kebangkitan fesyen vintaj era 70 dinyatakan melalui gaya retro zig-zag dan cetakan paisley. Kombinasi yang menarik dan berpaten pada dres, blaus berwarna-warni dan variasi palazo memberi inspirasi fesyen kepada setiap wanita terutamanya yang bertubuh besar.

Legasi musim bunga Coach

Posted:

Legasi musim bunga Coach

Legasi musim bunga Coach


VARIASI koleksi Coach musim bunga 2013.


PENGGEMAR aksesori label mewah dari Amerika Syarikat, Coach kini boleh memiliki koleksi terbaharu melalui hamparan variasi item untuk musim bunga 2013. Koleksi kali ini meneruskan legasi warisan jenama tersebut yang telah menginjak usia 70 tahun berpaksikan barangan kulit mewah, ketukangan inovatif dan gaya ikonik.

Coach memberi pembaharuan koleksi terasnya terutama untuk koleksi Legacy yang memperkenalkan rekaan terkini dan sentuhan istimewa untuk kaum wanita dan lelaki. Kesegaran dapat dirasai melalui pemilihan warna-warna, material kulit dan sentuhan baharu untuk musim kali ini.

Koleksi Legasi musim bunga 2013 untuk wanita dicetuskan dengan warna segar dan platform-platform baharu. Kulit Legacy yang tahan lasak dipertingkatkan kepada tekstur mewah selain mempunyai tekstur berlubang yang diperbaharui. Kesemua koleksi itu diserlahkan dengan juntai jumbai kulit bersudut dengan potongan ringkas.

Beg Legacy Duffle dihiasi warna-warna lembut dan elegan seperti lemon dan chambray. Versi yang lebih kecil dan cerah, Legacy Perforated Rugby Stripe Duffle ditampilkan dengan hiasan warna-warna kontra yang lebih berani. Palet biru pekat, putih dan chambray memberikan perubahan yang lebih lasak pada beg Duffle.

Sentuhan terbaharu turut menghiasi beg Mini Tanner yang menggabungkan rupa moden Tanner Tote yang lebih besar dengan saiz kecil dan gesper bertali bebas. Mempunyai banyak fungsi menjadi kunci kepada beg Romy Top Handle dengan reka bentuk rona pastel dan pemegang boleh laras.

Coach untuk sang pria ditambah baik rekaannya dengan bentuk moden dan lebih pelbagai fungsi.

Koleksi Bleecker yang sesuai untuk lelaki lasak digayakan dengan warna-warna maskulin yang menjelaskan pesona seorang lelaki. - HAFIZ AHMAD

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Liverpool benam Aston Villa

Posted:

Liverpool benam Aston Villa

Liverpool benam Aston Villa

GERRARD menjaringkan gol kemenangan 2-1 Liverpool ke atas Aston Villa di Stadium Villa Park, Birmingham, England malam tadi.


BIRMINGHAM, United Kingdom – Liverpool bangkit daripada ketinggalan untuk menewaskan Aston Villa 2-1 pada aksi Liga Perdana England yang menghiburkan di Villa Park malam tadi.

Pada perlawanan tersebut, Christian Benteke meletakkan pasukan tuan rumah di depan pada minit ke-31 tetapi Jordan Henderson berjaya mengikat kedudukan 1-1 dua minit selepas rehat.

Pemain tengah England, Steven Gerrard muncul wira apabila menyumbat gol kemenangan skuad bimbingan Brendan Rodgers itu menerusi satu sepakan penalti pada minit ke-60.

Rodgers membuat empat pertukaran pemain selepas skuad The Reds tewas 1-3 kepada Southampton pada pertemuan sebelum ini dengan menyenaraikan penjaga gol, Jose Reina, Jamie Carragher, Lucas Leiva dan Henderson.

Kemenangan itu mencerahkan peluang skuad The Reds untuk menamatkan saingan liga dalam kelompok enam pasukan terbaik musim ini.

Ketika ini, Liverpool menghuni tangga ketujuh liga selepas mengumpul 48 mata manakala anak-anak buah Paul Lambert berada dalam zon penyingkiran setelah menduduki tangga ketiga tercorot (30 mata).

Bagaimanapun, Liverpool hanya ketinggalan lima mata di belakang Arsenal yang menghuni tangga keenam dalam pemburuan slot ke pertandingan Liga Europa musim depan.

"Karakter kami sangat menakjubkan hari ini (malam tadi).

"Kami bermain dengan baik pada babak pertama tetapi kami melakukan kesilapan dan dihukum Benteke. Kami mencipta beberapa peluang pada separuh masa pertama.

"Pada babak kedua, kami meningkatkan tempo permainan, kami menyerang dan bertahan dengan baik. Ia adalah satu kemenangan yang penting buat kami," kata Rodgers. – Agensi

Guiza tinggalkan Johor DT?

Posted:

Guiza tinggalkan Johor DT?

Guiza tinggalkan Johor DT?

Oleh MAZLINA ABDUL MAJID
mazlina.majid@kosmo.com.my

SELEPAS pemain import, Simone Del Nero sah akan meninggalkan Johor Darul Takzim (Johor DT), kini rakan sepasukannya iaitu bekas pemain kelab Liga Sepanyol, Daniel Gonzales Guiza, 32, difahamkan bakal mengikut jejak langkah sama.

Kedua-dua pemain itu dikatakan akan meninggalkan negara ini untuk mencari hala tuju baharu sebaik pintu perpindahan pemain dibuka April ini.

Guiza menjadi penyelamat kepada pasukan berstatus bintang itu apabila menyumbang dua gol untuk membantu Johor DT menewaskan Terengganu 3-2 dalam satu aksi yang penuh mendebarkan di Stadium Tan Sri Dato' Haji Hassan Yunos, Larkin, Johor kelmarin.

Bagaimanapun, pemain yang pernah menyarung jersi Real Mallorca dan La Roja itu tidak meraikan gol kemenangan yang dijaringkan pada minit ke-36 dan 45 meskipun lebih 30,000 penyokong bersorak serta menyanyikan lagu untuknya.

Sekiranya spekulasi itu benar, ini bermakna Guiza atau Del Nero akan memberikan aksi terakhir mereka bersama skuad Harimau Selatan itu pada perlawanan suku akhir pertama Piala FA menentang Selangor di Johor, 6 April ini.

Kosmo! difahamkan, pengganti Del Nero ialah pemain yang berasal dari Brazil, Andre Francisco yang kini beraksi bersama pasukan Johor FA dalam Liga Perdana.

Selain Francisco, tiga pemain lain dari Johor FA yang akan diserapkan dalam skuad kendalian Fandi Ahmad ialah Farid Ramli, Nazri Ahmad dan Jasazrin Jamaludin.

Antara pemain Harimau Selatan yang akan dilepaskan adalah Ezaidy Khadar, K.Sathiya dan Faizal Mansor.

Bagi pengganti Guiza pula, Kosmo! difahamkan seorang pemain dari Brazil dan seorang lagi dari Argentina telah tiba di Johor Bahru kelmarin untuk diuji.

Status LTdL cetus tanda tanya

Posted:

Status LTdL cetus tanda tanya

Status LTdL cetus tanda tanya


LTdL kini sangat diminati oleh pasukan profesional dari seluruh dunia.


TERLEBIH dahulu saya mahu mengucapkan tahniah atas anugerah kali kedua yang diterima Datuk daripada badan induk lumba basikal dunia bagi tempoh dua tahun. Tahun lalu, Datuk menerima anugerah Merit UCI (Kesatuan Lumba Basikal Antarabangsa). Bulan lalu pula, Datuk menerima anugerah Merit ACC (Persekutuan Lumba Basikal Asia).

Apa perasaan Datuk dengan penganugerah tersebut?

Sebenarnya saya berkhidmat secara ikhlas demi meningkatkan mutu basikal di negara ini. Alhamdulillah...Malaysia kini sudah dianggap antara kuasa besar berbasikal di Asia malah pelumba elit negara seperti Azizulhasni Awang, Josiah Ng dan Fatehah Mustapa telah dilabel pelumba kelas dunia. Bagaimanapun, perkara itu bukannya terjadi sekelip mata. Ia dijelmakan menerusi kerja keras bertahun-tahun lamanya. Terlalu banyak pengorbanan yang berlaku sepanjang tempoh tersebut. Pada masa yang sama, saya juga membantu negara-negara lain di rantau Asia Tenggara seperti Laos dan Indonesia ketika mereka mahu anjur Sukan SEA 2009 dan 2011. Ketika ini pula saya sedang membantu Myanmar yang akan jadi tuan rumah Sukan SEA 2013. Bagaimanapun, semua itu saya buat secara ikhlas kerana saya terlalu sayangkan basikal

BERCAKAP tentang penganjuran LTdL 2013, sebagai penasihat LTdL 2013, bagaimana Datuk melihat kualiti pertandingan pada edisi tahun ini?

Ia perlumbaan yang hebat dan berkualiti tetapi fikiran saya lebih terjurus ke arah satu fakta. LTdL kini sangat diminati oleh pasukan profesional. Buktinya LTdL 2013 disertai oleh lima pasukan profesional iaitu Garmin Sharp, Astana Pro Team, Orica GreenEdge, Blanco Pro Cycling Team dan Omega Pharma-Quick-Step Cycling Team.

Selain itu, enam pasukan profesional benua termasuk Team Europcar turut ambil bahagian, malah Team Europcar membawa RoIland Pierre pemenang perlumbaan peringkat Jelajah Perancis. Ia satu fakta menarik. Maklum balas yang kami terima menyatakan sesetengah perlumbaan peringkat pada LTdL 2013 sudah pun menyamai kelajuan perlumbaan di Eropah. Ini bagus untuk pasukan lebuh raya Malaysia.

NAMUN Datuk, ada yang beranggapan kita cuma gah menganjurkan perlumbaan tetapi prestasi pelumba negara tergadai? Datuk terima pandangan itu?

SEBENARNYA ramai terlupa. Kalau kita menggabungkan bajet lima pasukan profesional tersebut, mungkin kita boleh berbelanja selama 100 atau 150 tahun untuk pasukan kebangsaan. Pada 2012, bajet pasukan Astana adalah sekitar 15 juta euro (sekitar RM60.59 juta). Data audit ini dilakukan oleh Ernst & Young. Firma itu adalah salah satu daripada firma akauntan profesional terbesar di dunia. Kalau dunia bola sepak ada istilah The Big Four, Ernst & Young juga masuk dalam kelompok The Big Four selain Deloitte, KPMG dan PricewaterhouseCoopers (PwC). Namun, biar saya permudahkan lagi. Sebenarnya penyertaan pasukan profesional dan profesional benua adalah umpama Real Madrid, Manchester United, Barcelona, Paris Saint-Germain (PSG) atau AC Milan dalam satu pertandingan bola sepak yang dianjurkan oleh Malaysia. Meyakinkan pasukan profesional untuk datang sertai LTdL itu sudah satu kejayaan yang amat besar.

APA pun, ramai peminat yang hampa dengan kejayaan pelumba Malaysia. Mereka mahu lihat pelumba negara naik podium. Malangnya impian mereka tidak kesampaian. Secara peribadi, Datuk tidak kecewa dengan prestasi pelumba negara?

LEBIH baik kita perah otak kita untuk sesuatu yang jelas dan terbuka. Misalnya kita ambil aspek pemecut. Apabila kita hantar jemputan dan pasukan bersetuju untuk datang, mereka pasti akan melihat profil serta jenis perlumbaan LTdL 2013. Apabila lapan perlumbaan peringkat adalah laluan landai, sudah pasti masing-masing menghantar pemecut yang berkualiti. Kita andaikan masing-masing menghantar sekurang-kurangnya dua atau tiga pemecut berkualiti. Namun pasukan seperti Androni Giocattoli lebih berminat untuk menakluk Genting Highlands. Jadi setiap pasukan ada strategi tersendiri. Ada yang datang untuk menang Jersi Kuning (juara keseluruhan). Ada yang datang untuk menang seberapa banyak perlumbaan peringkat. Ini kerana bukan semua pelumba boleh menang Tour de France. Jadi strategi yang sama juga dipraktikkan pada LTdL. Kadangkala mereka terpaksa tukar taktik Pelan A kepada Pelan B andainya sasaran sebenar tidak boleh dicapai. Oleh itu, apabila pelumba Malaysia khususnya Mohd. Adiq Hussainie Othman, Anuar Manan, Mohd. Harrif Salleh, Mohd. Nor Rizuan Zainal dan Zulhilmie Afif Ahmad Zamri berjaya menduduki kelompok 10 teratas, 15 teratas mahupun 20 teratas, ia adalah satu kejayaan yang baik. Bayangkan pelumba Malaysia iaitu Mohd. Nor Rizuan Zainal dan Zulhilmie Afif Ahmad Zamri yang hanya dapat elaun bulanan RM500 (kalau termasuk elaun makan RM1200, bermakna mereka hanya dapat gaji sebulan RM1700) berjaya menyaingi seorang pelumba yang bergaji RM1,100,000 setahun (gaji purata tahunan seorang pelumba Astana mengikut data UCI 2012).

PEMINAT percaya PKBM memandang mudah LTdL 2013 dan tiada sasaran untuk menang. Apakah Datuk bersetuju dengan peminat?

APABILA kita menentang lima pasukan profesional, enam pasukan profesional benua dan sembilan pasukan benua, saya bertanyakan sasaran realistik kepada Aminuddin Sulaiman (jurulatih skuad lebuh raya Malaysia). Kita umpama tikus di celahan gajah yang besar tetapi Aminuddin menegaskan sasaran terbaik adalah kita tidak mempamerkan prestasi buruk di Genting Highlands. Perlu kita tegaskan bahawa pelumba negara meningkat secara perlahan-lahan. Kini telah ada pelumba yang berkayuh untuk pasukan profesional benua, Champion System Pro Cycling Team iaitu Adiq Hussainie manakala Anuar mewakili Synergy Baku Cycling Project. Itu tidak termasuk pelumba Terengganu Cycling Team (TSG). Senario itu tidak berlaku pada era zaman 1980-an dan 1990-an. Ini bermakna basikal Malaysia telah melalui evolusi perubahan yang besar seiring dengan kejayaan LTdL sendiri.

WALAUPUN ada peningkatan prestasi tetapi nampaknya kita masih gagal di Genting Highlands. Apa masalah sebenarnya?

INILAH satu hakikat harus saya akui bahawa kita belum mampu mencari mencari pendaki berkaliber. Namun, Adiq Hussainie berjaya merakam satu masa yang bagus. Begitu juga dengan Saufi (Mat Senan). Mohd Fauzan (Ahmad Lufti) muncul pelumba ketiga terbaik tempatan. Saya belum mahu mengibar 'bendera putih'. Saya berjanji akan mengenakan satu syarat khas kepada Aminuddin supaya mengenal pasti pendaki terbaik untuk LTdL 2014.

EVOLUSI itu juga tidak disedari peminat berbasikal tempatan pada LTdL 2013. Apa penjelasan Datuk kepada peminat?

MUNGKIN mereka menyangkakan Anuar atau Harrif akan menang mudah tetapi dengan kehadiran lima pasukan profesional, corak dan suasana perlumbaan akan berubah. Mereka (pasukan Pro-Tour) akan kawal sepenuhnya tempo kayuhan dan perlumbaan. Merekalah yang sebenarnya menguasai perlumbaan. Ini adalah hakikat dan realiti sebenar dalam dunia perlumbaan. Andrea Guardini datang dengan reputasi pemecut pasukan profesional. Jadi kalau setiap pasukan profesional ada sekurang-kurangnya dua pemecut berkualiti, bermakna ada 10 pelumba yang berkemungkinan akan menang perlumbaan peringkat landai. Itu tidak termasuk pemecut dari pasukan profesional benua lagi. Jadi PKBM sangat berpuas hati dengan pencapaian pemecut negara. Sekurang-kurangnya mereka tidak berasa rendah diri untuk bersaing dengan pelumba profesional.

KHABARNYA Kementerian Belia dan Sukan (KBS) berpuas hati dengan pencapaian pelumba tempatan. Boleh Datuk perjelaskan lagi perkara itu?

KBS berperanan sangat besar dalam perkembangan evolusi sukan berbasikal di Malaysia. Carta perkembangan disiplin lebuh raya berkembang dengan pesat sejak KBS mula menyalurkan dana pembangunan kepada PKBM. Apabila kita telah mampu mengumpul lebih daripada enam pelumba berkualiti, KBS mencadangkan supaya lebihan tersebut diberikan kepada pasukan lain. Penubuhan TSG dipermudahkan oleh KBS sendiri. Kami dengan hati terbuka melepaskan pelumba kebangsaan untuk menyertai TSG atas restu KBS sendiri. KBS sangat bangga dengan semangat juang pelumba kebangsaan yang dilihat kerdil daripada segi bajet tahunan tetapi mampu untuk menyaingi pelumba pasukan Pro-Tour.

AGAK menarik sepanjang LTdL 2013, tersebar cerita apabila ada sebuah syarikat tempatan berminat untuk mengambil alih pengurusan LTdL. Adakah PKBM selaku penganjur sedia ada dikatakan tidak efisien. Adakah Datuk bersetuju dengan dakwaan itu?

SEJAK PKBM menjadi penganjur LTdL mulai 2007, kami telah menerima Sijil Pengiktirafan daripada UCI pada 2010, 2011 dan 2012. Ini adalah bukti terbaik bahawa UCI mengiktirafan pengurusan LTdL. Paling hebat ialah LTdL dijayakan sepenuhnya 100 peratus oleh tenaga tempatan.

DIFAHAMKAN ada yang menyokong penuh idea mahukan syarikat tersebut dilantik sebagai penganjur baharu LTdL 2014. Selaku pihak yang memegang hak penganjuran LTdL, apa pendirian Datuk ketika ini?

SECARA teknikalnya, PKBM adalah penganjur berdaftar LTdL dalam rekod UCI. Perlumbaan tersebut bertaraf Hors Classe dan UCI membenarkan kita mengadakan 10 perlumbaan peringkat. Pada masa yang sama, KBS adalah rakan kerjasama PKBM. Mereka (KBS) menyalurkan bantuan kewangan manakala PKBM memudahkan aspek teknikal seperti pegawai komisar. Jadi kalau ada pihak yang mahu menukar penganjur LTdL, nampaknya mereka perlu bermula daripada bawah. Saya takut selepas ini ada berpuluh syarikat lain turut berminat untuk memohon jadi penganjur LTdL kerana sangka boleh dapat untung besar.

MAKSUDNYA jika LTdL 2014 bertukar penganjur, mereka pun bermula daripada kategori 2.2. Apakah benar perkara ini?

SAYA telah berbincang secara panjang lebar tentang perkara ini ketika bertemu Pat McQuaid (Presiden UCI) pada Kongres ACC di New Delhi, India bulan lalu. Beliau telah mengesahkan bahawa LTdL 2014 akan terjatuh kepada status 2.2 kalau bertukar penganjur. Mereka juga akan melihat dan mengkaji dengan teliti track record syarikat terbabit yang berminat menganjurkan LTdL.

Cuba kita lihat penganjuran Tour de Borneo (TdB), arahan UCI adalah sangat jelas. Semua perlumbaan yang mahu diadakan di sesuatu negara, mestilah menerima endorsement daripada badan induk kebangsaan iaitu PKBM. Jadi pada peringkat awal, kita memberikan nasihat kepada pengurusan TdB berdasarkan manual peraturan pertandingan UCI. Maksudnya, TdB harus bermula dengan menganjurkan perlumbaan kategori 2.2 dan lima perlumbaan peringkat. Hanya Jelajah Malaysia sahaja yang menerima keistimewaan daripada UCI iaitu kita buat enam perlumbaan peringkat walaupun ia kejohanan bertaraf 2.2. Ini adalah kerana UCI telah mempercayai kepakaran PKBM dan kita telah mula menganjurkan Jelajah Malaysia pada tahun 1963.

ADAKAH syarikat tersebut boleh membuat short cut dan terus berunding dengan UCI untuk menganjurkan LTdL?

SETAHU saya PKBM adalah ahli gabungan UCI. Kami adalah sebuah persatuan yang berintegiriti tinggi dan mempunyai hak istimewa untuk mengundi Presiden UCI. Rasanya ada kemungkinan mereka boleh berhubung dengan UCI tetapi akhirnya akan diminta berurusan semula dengan PKBM.

ADAKAH PBKM tidak bersedia untuk memberi laluan kepada syarikat tempatan tersebut bagi memastikan mereka dilantik sebagai penganjur LTdL 2014?

BIAR saya beri satu lagi kajian perbandingan. Malaysia telah diberikan hak penganjuran Formula Satu (F1). Bukan mudah untuk menerima hak penganjuran F1. Singapura bertungkus lumus untuk meyakinkan FIA (Persekutuan Automobil Antarabangsa). Setelah bertahun lamanya melobi FIA, pada 2008 barulah Singapura berjaya menganjurkan F1. Singapura ketinggalan hampir sembilan tahun di belakang Malaysia.

Kita balik semula kepada LTdL, ia bermula pada 1996. Ia adalah satu kebanggaan kepada kita semua. Ini kerana bukan semua negara di Asia selain China yang mampu dan dipilih untuk menganjurkan perlumbaan berstatus Hors Classe. Kalau kita tukar penganjur, UCI akan turunkan semula status LTdL. Ini kerana UCI akan mengkaji semula latar belakang penganjur. Syarikat tersebut adalah penganjur baharu dan sudah semestinya UCI akan mengklasifikasikan LTdL 2014 sebagai perlumbaan berstatus 2.2 dalam kalendar Jelajah Asia UCI. Sayang sekali kalau kita benarkan senario itu berlaku.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Pesawat mendarat di ladang anggur

Posted:

Pesawat mendarat di ladang anggur

Pesawat mendarat di ladang anggur

SEBUAH pesawat ringan mendarat di ladang anggur yang terdapat dekat Sainte-Radegonde, selatan Perancis kelmarin.- AFP


PARIS - Sebuah pesawat ringan mendarat di sebuah ladang anggur dekat Sainte-Radegonde, selatan Perancis kelmarin.

Pesawat tersebut mendarat selepas ia mengalami masalah teknikal dan minyak.

Juruterbang pesawat berkenaan yang berusia 42 tahun tidak mempunyai pilihan lain kecuali membuat pendaratan di ladang itu.

Ketika kejadian, pesawat itu dinaiki dua orang termasuk juruterbang berkenaan.

Seorang penumpang pesawat itu yang berusia 22 tahun tidak mengalami sebarang kecederaan.

Beberapa anggota bomba turut berada di lokasi kejadian.

Pesawat berkenaan berlepas dari landasan terbang Sarlat sebelum pendaratan cemas tersebut dibuat.

Ladang anggur turut mengalami kerosakan apabila selluas 12.14 hektar tanaman musnah akibat pendaratan cemas itu.

Bagaimanapun, juruterbang pesawat berkenaan disoal siasat oleh pihak berkuasa penerbangan ekoran kejadian tersebut. - Agensi

Penduduk Palestin rai Hari Tanah

Posted:

Penduduk Palestin rai Hari Tanah

Penduduk Palestin rai Hari Tanah


SEJUMLAH penduduk Palestin turut berarak bagi meraikan Hari Tanah di Tunis, Tunisia kelmarin.- REUTERS


SAKHNIN, Israel - Sejumlah penduduk Palestin dan Arab Israel berarak kelmarin sebahagiannya bertempur dengan anggota-anggota pihak berkuasa negara ini semasa mereka meraikan Hari Tanah.

Mereka memperingati pembunuhan enam penduduk Arab Israel yang menentang rancangan untuk merampas tanah Arab oleh Israel pada tahun 1976.

Kumpulan penduduk Palestin dan Arab Israel itu mengibarkan bendera Palestin di bandar ini yang terletak di utara Israel.

Ribuan orang yang berarak itu turut menjerit slogan-slogan yang menghormati kematian enam penduduk Arab Israel tersebut.

Datuk Bandar Sakhnin, Mazen Ghanaim turut memberi penghormatan kepada penduduk Palestin itu.

Beliau juga menggesa supaya perjuangan bagi menuntut tanah yang diduduki rejim Israel diteruskan.

Kira-kira 1,000 orang turut berarak di persimpangan Shoket di daerah Negev, selatan Israel.

Mereka menyuarakan sokongan kepada penubuhan sebuah negara Palestin dan para banduan Palestin yang dipenjarakan Israel.

Kumpulan tersebut juga menentang rancangan untuk menempatkan semula puluhan ribu penduduk Badwi di kawasan perbandaran.

Penduduk Palestin di Tebing Barat dan Gaza juga mengadakan perhimpunan dengan sebahagian daripada mereka bertempur dengan anggota-anggota tentera Israel.

Sejumlah penduduk Palestin memakai pakaian tradisional berhimpun di Beit Hanun, Genting Gaza bersempadan dengan Israel bagi meraikan hari tersebut.

Penduduk-penduduk Palestin yang tinggal di Tunis, Tunisia juga berarak untuk meraikan hari tersebut.

Mereka turut mengibarkan bendera itu pada perarakan itu. - Agensi

50 buah kenderaan berlanggar di Switzerland

Posted:

50 buah kenderaan berlanggar di Switzerland

50 buah kenderaan berlanggar di Switzerland


SEBUAH kenderaan berada di atas sebuah kereta yang terlibat dalam perlanggaran itu.-REUTERS


CHEXBRES, Switzerland - Sebanyak 50 buah kenderaan berlanggar di sebuah lebuh raya dekat sini kelmarin.

Sebahagian kereta itu bertindih antara satu sama lain selepas pemandunya gagal menekan brek sekali gus merempuh kenderaan yang berada di hadapannya.

Menurut ketua perkhidmatan akhbar Polis Vaud Cantonal, Jean-Christophe Sauterel, nahas itu berlaku sebelum kereta berkenaan memasuki terowong Chexbres.

Seramai 11 orang cedera ringan dalam nahas itu dan dirawat di hospital berdekatan.

Bagaimanapun, tiada mangsa mengalami kecederaan serius.

Kabus tebal dipercayai menjadi punca kemalangan tersebut selain jarak antara sebuah kenderaan dengan kenderaan lain yang terlalu dekat.

Seramai 70 orang dibawa menaiki bas untuk menuju ke sebuah balai polis untuk tujuan siasatan berhubung punca nahas tersebut. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Najib akan bincang penyelesaian berhubung pengiktirafan UEC memasuki IPTA

Posted:

Najib akan bincang penyelesaian berhubung pengiktirafan UEC memasuki IPTA

Najib akan bincang penyelesaian berhubung pengiktirafan UEC memasuki IPTA

01/04/2013 9:28pm

PUTRAJAYA - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak akan mengadakan perbincangan dengan Kementerian Pelajaran dan Kementerian Pengajian Tinggi tidak lama lagi bagi mencari penyelesaian yang boleh diterima semua pihak berhubung pengiktirafan Sijil Peperiksaan Bersepadu (UEC) untuk memasuki institusi pengajian tinggi awam tempatan (IPTA).

Dalam satu kenyataan bersama oleh Najib dan Persatuan Jawatankuasa Sekolah Cina Bersatu Malaysia (Dong Zong), ia berkata, perjumpaan hari ini antara lain berbincang mengenai isu berkaitan pengiktirafan UEC yang berkait dengan permohonan untuk memasuki IPTA.

"Ada perbincangan mengenai keperluan pelajar dari sekolah aliran Cina untuk mempunyai sekurang-kurangnya satu kredit kertas Bahasa Malaysia dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) berserta dengan UEC, sebagai satu syarat untuk memohon memasuki IPTA.

"Perbincangan juga diadakan mengenai isu akreditasi kepada subjek Bahasa Malaysia UEC," kata kenyataan itu.

Hari ini, Najib menemui enam wakil Dong Zong di Pejabat Perdana Menteri di Kompleks Perdana Putra di sini. - BERNAMA

Kehadiran polis bantu wujud suasana lebih selamat

Posted:

Kehadiran polis bantu wujud suasana lebih selamat

Kehadiran polis bantu wujud suasana lebih selamat

01/04/2013 9:16pm

KUALA LUMPUR - Inisiatif Polis Diraja Malaysia (PDRM) menempatkan anggotanya di pusat beli-belah Tesco Extra Ampang nyata membantu mewujudkan suasana lebih selamat kepada pengunjung.

Ketua Polis Ampang Jaya, ACP Amiruddin Jamaludin berkata, tahap keselamatan di sekitar pasar raya berkenaan berada dalam keadaan terkawal dengan penempatan balai polis bergerak yang dikendali empat anggota pada satu-satu masa.

"Tujuan balai polis bergerak diwujudkan adalah bagi memantau keselamatan orang awam.

"Dahulu kita hanya tertumpu kepada kawasan yang mempunyai indeks jenayah yang tinggi tetapi sekarang ia mencakupi keseluruhan kawasan tumpuan awam," katanya ketika dihubungi di sini hari ini. - BERNAMA

FAM sahkan Tunku Ismail berada di stadium

Posted:

FAM sahkan Tunku Ismail berada di stadium

FAM sahkan Tunku Ismail berada di stadium

01/04/2013 9:05pm

KETUA pegawai perlawanan merangkap Penolong Setiausaha Agung Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Datuk Ahmad Fuad Daud mengesahkan bahawa Presiden Persatuan Bola Sepak Negeri Johor (PBNJ), Tunku Ismail Sultan Ibrahim berada di bangku simpanan pada aksi Johor Darul Takzim (Johor DT) menentang Terengganu, 30 Mac lalu.

Fuad memberitahu, pihak FAM akan menyerahkan perkara itu kepada pegawai undang-undang bagi menyiasat status Tunku Ismail yang berada di Stadium Tan Sri Hassan Yunos.

Jelasnya, sekiranya baginda didapati bersalah, Tunku Ismail akan dihadapkan ke jawatankuasa berdasarkan kesesuaian kes tertentu.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved