Rabu, 21 September 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Kaedah legakan kesakitan kuda

Posted:

Kaedah legakan kesakitan kuda

Kaedah legakan kesakitan kuda

Oleh KHADIJAH MOHAMAD NOR

SEPASANG mata milik kuda lumba bernama Roxy Star itu kelihatan lemah dan tidak bermaya. Sebaik Dr. Shri Kanth menekan-nekan bahagian belakang kuda berwarna coklat tua itu, haiwan tersebut mendengus kuat sambil menggerak-gerakkan badannya.

Kakinya juga sedikit terangkat menggambarkan kesakitan yang dirasai. Tanpa menghiraukan reaksi spontan Roxy Star, doktor haiwan berusia 38 tahun itu tetap meneruskan tugasnya memeriksa kuda tersebut.

"Kuda ini mengalami sakit di bahagian belakang badan. Bila saya sentuh sedikit sahaja uratnya, ia memberi respons yang menunjukkan kesakitan.

"Justeru, sakit yang dialami kuda ini perlu dirawat. Jika tidak ia akan berlarutan dan memberi kesan buruk pada kerjayanya sebagai kuda lumba," terang Dr. Shri sambil tangannya mengusap badan kuda itu.

Berusia hampir enam tahun, Roxy Star merupakan antara kuda lumba yang berada di bawah seliaan Dr. Shri selaku Doktor Bedah Veterinar Kanan di Pusat Ekuestrian dan Sukan Selangor Turf Club (STC).

Ujarnya, setiap kuda yang digunakan untuk berlumba perlu cergas seratus peratus, bukan sekadar pulih 80 atau 90 peratus. Sekiranya kecergasan haiwan itu mencapai tahap maksimum barulah mereka akan dibenarkan kembali beraksi.

Jenis-jenis penyakit


PENGALAMAN selama lebih 14 tahun membolehkan Dr. Shri mengetahui jenis kesakitan yang dialami oleh mamalia ini hanya dengan sekali sentuhan.


Pengalaman selama 14 tahun dalam bidang ini membolehkan doktor kelahiran Ipoh, Perak itu mengetahui jenis-jenis penyakit yang dihadapi oleh kuda-kuda di bawah peliharaan STC dengan sekali sentuhan sahaja.

Sebaik menyedari jenis kesakitan yang dialami Roxy Star, Dr. Shri pantas mengarahkan pembantunya, Irwan Mohamed menyediakan peralatan untuk menjalani rawatan akupunktur bagi kuda tersebut.

Sebanyak tiga batang jarum bersaiz sederhana digunakan bagi rawatan berkenaan. Menurut Dr. Shri bagi kaedah rawatan akupunktur, mereka boleh memilih sama ada menggunakan jarum suntikan biasa mahupun jarum khas akupunktur.

"Bagi saya tiada perbezaan antara jarum suntikan dengan jarum akupunktur. Apa yang penting, jarum yang digunakan itu boleh sampai ke bahagian hujung urat haiwan tersebut. Kesan rawatan akupunktur pada kuda amat pantas.

"Kesakitan yang dirasai oleh setiap ekor kuda akan hilang sebaik sahaja jarum yang ditusuk pada badan mereka dicabut semula. Tetapi, jika sakit itu tidak hilang ini bermakna anda telah menusuk jarum ke tempat yang salah," jelasnya lebih lanjut.

Akupunktur merupakan satu bidang tambahan dalam perubatan tradisional Cina (TCM). Kaedah perubatan itu sudah berusia ribuan tahun.

Bagi Dr. Shri pula, dia sudah mempraktikkan rawatan akupunktur pada kuda-kuda yang sakit sejak 12 tahun yang lalu. Tambahan pula, menerusi kaedah tersebut, ia membolehkan kita melihat kesan yang dialami haiwan itu serta-merta kerana ia melibatkan urat.


JARUM akupunktur akan dicucuk pada bahagian yang sakit.


Di sebalik kejayaan yang dicapai Dr. Shri dalam memberi rawatan terbaik kepada kuda-kuda yang dimiliki oleh STC, kerjaya yang dipilih itu sebenarnya berisiko tinggi kerana ia mampu mencederakan dirinya.

Menjadi mangsa tendangan kuda yang sedang dirawat sudah menjadi perkara biasa bagi bapa kepada dua cahaya mata itu.

Malah, dia juga kerap dimasukkan ke hospital kerana kecederaan teruk lantaran kemalangan yang dialami dalam proses merawat kuda-kuda yang sakit.

"Benar, kaki dan tangan saya sudah banyak kali patah akibat insiden disepak atau ditendang kuda. Namun, ia bukan penghalang untuk meneruskan kerjaya yang amat saya cintai ini," tegas Dr. Shri sambil menyifatkan kerjaya sebagai doktor haiwan merupakan kerjaya berkolar biru, bukan berkolar putih.

Tambahnya, kes-kes yang melibatkan seseorang ditendang atau dipijak kuda berlaku apabila kita tidak memahami perangai kuda tersebut.

Ujarnya, ramai yang tersalah anggap apabila melihat ada kuda yang nampak sangat baik tetapi sebenarnya amat agresif dan ada pula kuda kelihatan agresif namun lebih bersifat tenang.

"Kuda sebenarnya mempunyai hubungan yang sangat mendalam dengan penjaganya. Mereka juga ada zon selesa yang tersendiri di sekelilingnya. Jangan terperanjat jika saya katakan haiwan ini sebenarnya sangat penakut berbanding lembu atau kerbau.


SUNTIKAN vaksinasi akan diberikan kepada kuda-kuda di bawah peliharaan STC bagi mencegah jangkitan sebarang penyakit.


"Walaupun fizikal mereka kelihatan gagah dan tangkas, tetapi kuda boleh dikategori sebagai haiwan berhati kecil," ungkap Dr. Shri sambil tersenyum lebar.

Perkara ini diakui oleh Irwan, pemuda berusia 36 tahun yang bertugas sebagai pembantu veterinar di STC sejak enam tahun lalu dengan mengatakan kuda adalah haiwan yang mempunyai bermacam-macam perangai.

Meskipun pengalaman yang ada dalam dirinya masih terlalu hijau jika dibandingkan dengan Dr. Shri, tetapi anak kelahiran Kuala Lumpur tetap mempunyai pandangannya sendiri terhadap kuda.

Ragam kuda

"Seperti manusia yang hidup penuh dengan pelbagai ragam, begitu juga mamalia dengan nama saintifik Equus ferus caballus ini.

"Contohnya kuda yang digunakan untuk berlumba bersifat lebih liar, lasak dan sukar dikawal berbanding kuda endurance yang dikenali dengan sifat tenang.

"Cuma, ia bergantung kepada cara kita dalam menilai perangai haiwan tersebut," katanya sambil mengaut tompokan najis yang ditinggalkan Roxy Star dan seekor lagi kuda yang dirawat bernama Carta Sempurna.

Bergelumang dengan keadaan bau busuk najis kuda sudah menjadi rutin Irwan yang bermula dari pukul 8 pagi hingga 4 petang.

Bagi menjaga kuda-kuda di bawah peliharaan Kelab Lumba Kuda Selangor (STC) daripada dijangkiti sebarang penyakit, pihak pengurusan akan memastikan haiwan-haiwan itu diberi suntikan vaksin tertentu.

Pengurus Besar STC, Term Boon Keng berkata, setiap ekor kuda akan diberi ubat cacing dan suntikan vaksin bagi mencegah mereka daripada menghidap apa-apa penyakit.

"Biasanya penyakit yang dialami haiwan ini termasuklah Japanese Encephalitis (JE) dan Equin Influenza. Namun, sehingga kini kami tidak pernah berdepan kes-kes penyakit berskala besar yang berkaitan dengannya.


KUDA lumba yang sakit akan dirawat hingga sembuh sepenuhnya sebelum kembali beraksi.


"Jika ada kuda yang sakit, doktor veterinar yang bertugas akan memastikan haiwan itu dikuarantin dan dirawat hingga sembuh sebelum boleh bergaul dengan kuda-kuda lain seperti biasa," tutur Boon Keng.

Tambahnya, pemakanan kuda di STC sentiasa dijaga baik dan haiwan-haiwan itu hanya diberi makan makanan khas yang diimport.

Malah, setiap pelatih kuda mempunyai carta pemakanan sendiri berdasarkan saranan yang diberi oleh pegawai veterinar yang bertauliah.

"Sementara itu, bagi kuda lumba yang kekurangan potensi untuk berlumba dengan baik, mereka akan dihantar ke bahagian ekuestrian untuk kegunaan pihak pengurusan di sana," katanya.

Daging pilihan masyarakat India

Posted:

Daging pilihan masyarakat India

Daging pilihan masyarakat India


SEORANG pemotong daging sedang melapah kambing di sebuah pasar awam di Mumbai.


MASYARAKAT India kini lebih banyak makan daging berbanding amalan sebelumnya yang kuat mengamalkan budaya vegetarian. Ia sekali gus mengubah satu kepercayaan agama mengenai pemakanan daging lembu selain peningkatan tahap kebersihan dalam industri pemprosesan.

Organisasi Makanan dan Pertanian Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) berkata, peningkatan masyarakat India yang mengambil daging ialah sebanyak 5 hingga 5.5 kilogram (kg) setahun.

Jumlah itu merupakan perangkaan paling tinggi dan secara tidak langsung menunjukkan perkembangan cita rasa untuk diet yang tinggi protein di negara-negara membangun.

Beberapa pakar menyebut perkembangan ekonomi yang kukuh telah menyebabkan perbelanjaan mewah berlaku.

Salah satu faktor penyumbang adalah kemudahan pengangkutan yang lebih baik telah membantu meningkatkan peluang masyarakatnya ke pasar raya dan restoran.

"Masyarakat India semakin melupakan segala perasaan yang mengongkong diri dan mereka kini lebih berani mencuba.

"Daging kerbau dan stik daging khinzir merupakan makanan kegemaran pelanggan di sini," kata Jaydeep Mukherjee, Ketua Eksekutif Indigo Delicatessen, iaitu restoran makanan barat yang paling popular di Mumbai.

Restoran makanan barat itu yang sangat terkenal dengan menunya, sandwic Reuben bersama pastrami, kini sedang mencari pembekal burung kuang, puyuh dan itik untuk restorannya di pusat beli-belah Phoenix Mills dan di selatan Mumbai.

"Penggunaan daging yang sebelum ini bergantung kepada kawalan agama semakin meningkat mendadak gara-gara sikap masyarakat yang lebih liberal dan pengaruh Barat," tambah Pengarah Pengurusan rangkaian makanan gourmet Nature's Basket, Mohit Khattar.

Bukan makanan mewah

Bagi Khattar, menu bukan vegetarian bukan lagi dianggap makanan mewah. Pada masa yang sama, proses pengeluaran daging tempatan telah menjadi lebih bersih sekali gus meningkatkan keyakinan pengguna.

Jumlah jualan barangan bukan vegetarian di Nature's Basket's adalah sebanyak AS$13.3 juta (RM39.6 juta) pada laporan kewangan menunjukkan peningkatan sebanyak 64 peratus berbanding tahun lalu.

Di pasar raya pusat beli-belah milik syarikat konglomerat Godrej, daging khinzir import seperti ham salai, bakon dan bahagian daging lain menjadi item paling laris.

Berdasarkan fakta Pertubuhan Pemakanan dan Pertanian (FAO), India menghasilkan 10.6 juta tan daging dan ikan setahun namun negara itu masih kekal sebagai negara yang berpegang kuat dengan pemakanan sayur-sayuran.


PENGGUNAAN per kapita daging ayam mentah telah meningkat dua kali ganda di India sejak tahun lalu.


Tiada sebarang angka rasmi kerajaan membabitkan jumlah golongan vegetarian. Namun, pada tahun 2006, akhbar The Hindu telah menjalankan satu kaji selidik di seluruh negara dan mendapati bahawa 40 peratus penduduk negara itu menggunakan produk tenusu dan telur tanpa menyertakan daging. Ia merupakan angka yang tertinggi di dunia.

Haiwan suci

Pemakan daging terutama daging lembu masih tidak dapat diterima oleh majoriti penduduk Hindu yang menganggap lembu sebagai haiwan suci. Penyembelihan untuk dimakan juga menjadi larangan di kebanyakan daerah India di bawah satu undang-undang yang ketat.

Pengusaha makanan segera McDonalds tidak menjual burger daging lembu di India dan sesetengah persatuan penduduk turut mengharamkan orang yang memakan daging lembu daripada membeli atau menyewa hartanah.

Sementara itu, kumpulan agama kedua terbesar di India iaitu komuniti Muslim pula menjauhi produk-produk berasaskan daging khinzir.

Mengikut kajian, makanan laut dan ayam masih popular dalam kalangan semua kumpulan agama.

Berdasarkan maklumat Institut Kajian Polisi Pemakanan dan Pertanian yang berpangkalan di Amerika Syarikat, penggunaan per kapita daging ayam mentah telah meningkat dua kali ganda di India kepada 2.26kg setahun pada 2010 dari 1.08kg pada sedekad lalu.

Pengalaman berbeza

Peningkatan permintaan untuk daging terjadi kerana wujudnya segolongan penganut Hindu seperti Ajoy Mukhopadhayay, 39, yang sangat menyukai kari daging lembu apabila keluar makan.

"Tidak seperti kebab, terdapat lebih banyak kandungan daging dalam daging lembu. Saya sukakan daging panggang. Ia sangat enak dan manis dimakan.

"Makan daging memberi pengalaman berbeza kini berbanding dahulu. Ia tidak pernah disenarai dalam kebanyakan menu tapi kita tahu di mana untuk mendapatkannya," kata animator dari firma perisian di timur bandar Kolkata itu.

Berdasarkan fakta terkini FAO dari tahun 2007, kadar penggunaan daging per kapita India bagaimanapun masih rendah daripada jumlah purata di Asia iaitu sebanyak 27kg berbanding negara-negara dunia yang mengambil 38kg.

"Jumlah purata pengambilan daging per kapita dijangka terus meningkat di India dan negara-negara lain pada masa akan datang," kata jurucakap FAO Asia Pasifik, Diderik De Vleeschauwer.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Horizon

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Horizon


Pantai selut jadi taman indah

Posted:

Pantai selut jadi taman indah

Pantai selut jadi taman indah

Oleh BASIR ABU BAKAR

KIRA-KIRA 21 tahun lalu sesiapapun tidak mengenali Kampung Bagan Lalang sebagai lokasi pelancongan seisi keluarga yang menarik. Pesisiran pantainya sekadar dipenuhi habitat paya bakau yang masih terpelihara.

Pada waktu itu, Bagan Lalang bukan pilihan utama pengunjung untuk menikmati keindahan suasana pantai yang menghadap Selat Melaka. Walaupun Bagan Lalang terletak lebih hampir dengan Kuala Lumpur, orang ramai tetap menuju ke Port Dickson.

Begitupun, Kampung Bagan Lalang dikenali melalui keenakan hidangan ikan bakar dan makanan lautnya.

Pantainya hanya dilitupi pasir, lumpur, pokok bakau dan pokok rhu tanpa pembangunan yang teratur selain pola petempatan kampung nelayan yang saban hari dipenuhi aktiviti desa tanpa sebarang arus kemodenan.

Pengarah Pemasaran dan Komunikasi Golden Palm Tree Iconic Resort & Spa, Raja Hilmy Raja Idris, 45, berkata, bermula pada tahun 1990, perancangan pembangunan kerajaan negeri Selangor ketika itu telah memberi lembaran baharu kepada Sepang dan Pantai Bagan Lalang khususnya.

Kerajaan negeri mula membuka mata masyarakat negara ini dan dunia dengan mewujudkan destinasi pelancongan baharu iaitu di sekitar Sungai Pelek, Sepang, Selangor.


SELAIN reka bentuknya yang unik Golden Palm Tree turut mempunyai reka letak landskap bumi yang menarik untuk dinikmati seisi keluarga.


Sejak itulah, menurutnya, Kampung Bagan Lalang menempa nama.

"Terdapat kira-kira enam medan ikan bakar yang wujud di pesisiran Pantai Bagan Lalang untuk dikunjungi pengunjung selain di Sepang Gold Coast.

"Selain menyediakan juadah menyelerakan, pengunjung luar juga boleh menikmati pemandangan pantai tatkala senja melabuhkan tirainya," jelas Raja Hilmy yang mengakui lokasi menghadap Selat Melaka mempunyai tarikan tersendiri.

Menyingkap latar belakang Kampung Bagan Lalang, ia sebenarnya merupakan sebuah perkampungan awal persisiran pantai di Daerah Sepang, Selangor.

"Perjalanan ke Kampung Bagan Lalang dari Kuala Lumpur mengambil masa 45 minit melalui Lebuh Raya Utara-Selatan menghala ke Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA).

"Selain itu, pengunjung juga perlu melalui kawasan Litar Lumba F1 Antarabangsa Sepang sebelum sampai ke Kampung Bagan Lalang," katanya.

Lokasi strategik


GOLDEN PALM TREE sangat unik dan menjadi salah satu keajaiban seni bina di negara ini selepas Menara Berkembar Petronas.


Tambah Raja Hilmy, masyarakatnya lebih selesa untuk melibatkan diri dalam sektor pelancongan dan perniagaan di sekitar kawasan pantai.

"Kedudukannya yang strategik dan mudah untuk ditemui ia turut menjadi antara lokasi tumpuan anak muda di waktu lapang mereka untuk berkelah di sini," jelasnya.

Pembangunan pesat di daerah itu sekali gus membuatkan Sepang semakin dikenali ramai dan mula meniti di bibir masyarakat dunia selepas pembukaan KLIA Sepang dan Litar Antarabangsa Sepang (SIC).

Setelah terbinanya Sepang Gold Coast iaitu merupakan projek hartanah mega termasuk rangkaian vila atas air yang membentuk pohon kelapa sawit ia merubah persepsi pelbagai pihak dan landskap Sepang serta sektor pelancongannya.

Golden Palm Tree Iconic Resort & Spa yang diusahakan oleh Sepang Bay Sdn. Bhd. (Sepang Bay) dan Permodalan Negeri Selangor Berhad (PNSB) terus mewarnai suasana Pantai Bagan Lalang di Sepang.

Struktur ikonik dari pandangan udara itu menyaksikan sejumlah 399 vila terapung disusun menyerupai bentuk pokok palma. Difahamkan, ia telah tersenarai dalam Malaysia Book of Records sebagai resort pokok palma terpanjang di negara ini.


SELAIN aktiviti air, pengunjung juga boleh memilih untuk melakukan aktiviti darat seperti bermain layang-layang dan memanah.


Salah seorang pengunjung, Aishah Ismail, 35, berkata, alam semula jadi merupakan terapi yang baik untuk minda, emosi dan fizikal. Maka, dia memang bersetuju kalau Golden Palm Tree Iconic Resort & SPA menjadi tempat untuk menikmati elemen itu.

Setiap pengunjung berpeluang untuk meneroka dan bermesra dengan alam semula jadi yang terdapat di sekitar kawasan peranginan yang mula beroperasi pada Jun 2010 itu.

"Hembusan angin dan deruan ombak yang sekali-sekala menghempas ke pantai menyuntik rasa tenang dan damai di jiwa. Seketika, perasaan hati begitu melonjak ingin menetap di situ selama-lamanya.

"Ditambah pula dengan pemandangan sekitarnya yang menarik cukup merehatkan minda sekali gus menjadi terapi terbaik untuk menyihatkan tubuh yang penat dan stres kerana kesibukan kerja di bandar," ujarnya.

Tambah Aishah, pusat percutian yang dikenali sebagai Syurga Pesisir Pantai Terpanjang Di Asia itu kini menjadi antara destinasi percutian sekeluarga yang menarik untuk dikunjungi.

Kembara eko


TERDAPAT 393 villa yang dibina terbentang di garis pantai Sepang mengunjur ke lautan terbuka perairan Selat Melaka.


Selain menawarkan kedamaian alam gaya hidup pantai, ia turut menyediakan konsep percutian kembara eko kepada pengunjung.

"Tidak kira sama ada kunjungan bersama teman atau keluarga, di sini pelbagai aktiviti darat dan akuatik yang disukai boleh dicuba mengikut cita rasa masing-masing," jelas Aishah teruja.

Bagi yang meminati acara di pantai dan laut, mereka boleh bergembira di kolam renang hinggalah ke aktiviti yang lebih mencabar seperti menaiki perahu layar dan berkayak.

Di darat pula, tetamu Sepang Gold Coast boleh menyertai aktiviti memanah, bersenam di gim, luncur layar darat dan bersiar-siar di kawasan kampung.

"Untuk anak kecil dan remaja berusia empat hingga 12 tahun, ada banyak aktiviti yang sesuai disediakan iaitu permainan layang-layang, berbasikal dan acara di Kids Club.

"Jadi, ibu bapa bebas melakukan aktiviti yang disukai, manakala anak-anak mereka boleh berseronok dengan kegiatan masing-masing.

"Semua aktiviti di darat dan air yang disediakan di sini adalah percuma untuk tetamu resort," jelasnya.

Pilihan lain ialah menaiki bot dan menyelusuri sungai untuk melihat alam semula jadi paya bakau dan juga meninjau aktiviti seperti menternak ikan serta menangkap lokan.

Setelah puas berkeringat, mereka yang suka memanjakan diri tentunya mahu membelai diri di spa yang menawarkan pelbagai rawatan.

Sementara itu, Pengurus Besarnya, Pascal Prigent, 51, menjelaskan bahawa pada bulan-bulan cuti persekolahan, lebih banyak pilihan aktiviti lasak dan mencabar turut diperkenalkan di pusat pelancongan itu termasuklah memanjat dinding, abseling dan beberapa lagi cabaran ekstrem lain.

Katanya lagi, sebagai tarikan untuk pelancong dari luar negara, beberapa permainan tradisional juga akan diperkenalkan di sekitar kawasan resort. Dengan adanya kepelbagaian aktiviti itu, pengunjung tentu berpuas hati.


SETIAP pengunjung yang hadir di sini pasti teruja melihat kolam renang yang disediakan pihak resort.


"Selain melakukan pelbagai aktiviti, pengunjung boleh menikmati sepuas-puasnya sajian makanan sebanyak lima kali sehari dari menu tempatan serta antarabangsa.

"Bagi yang ingin keluar dari resort dan ingin bersiar-siar ke ibu negara pula, ada pengangkutan percuma disediakan setiap hari. Sememangnya datang ke sini cukup berbaloi sekali," kata Prigent.

Sememangnya, ekologi alam semula jadi hutan bakau yang disuntik pembangunan moden langsung tidak menjejaskan keindahan yang sedia ada.

Menambahkan lagi keistialah pemandangan pusat percutian itu adalah dari udara yang memperlihatkan struktur ikon - 399 vila terapung atas air dan tersusun cantik serta kemas, membentuk pulau pokok palma seperti di Dubai.

Kembara 4x4 selatan Thailand

Posted:

Kembara 4x4 selatan Thailand

Kembara 4x4 selatan Thailand


BEREHAT sebentar di sebuah lokasi mendamaikan sebelum menyambung pemanduan.


PERCUTIAN ke selatan Thailand selama sembilan hari baru-baru ini ternyata memberikan pengalaman manis kepada penulis dan isteri, Zayana Zahira Ahmad Anuar, 29.

Jika orang lain lebih selesa melancong ke Negara Gajah Putih itu dengan menaiki kapal terbang, bas atau kereta api, kami berdua memilih untuk menjelajah dengan menaiki kenderaan pacuan empat roda (4x4).

Destinasi yang dituju selepas melepasi sempadan Perlis adalah Krabi dan Phuket sebelum berakhir di Hatyai.

Memilih konsep perjalanan santai, kami memulakan perjalanan dari kediaman di Kerteh, Terengganu. Tidak mahu tergesa-gesa untuk terus memasuki pintu sempadan, kami sempat berhenti di beberapa destinasi menarik dalam negara seperti di Bukit Bunga di Tanah Merah, Kelantan dan Hentian Puncak Titiwangsa serta Tasik Belum di Perak.

Kami juga sempat merakamkan kenangan tatkala melawat di sekitar Gua Kelam dan Tasik Timah Tasoh di Perlis.

Perjalanan ke Thailand hanya dimulakan keesokan harinya melalui laluan di Kaki Bukit dan terus memasuki pintu sempadan di Wang Kelian.

Menariknya, kawasan sekitarnya dalam lingkungan satu kilometer meriah dengan kehadiran peniaga khususnya pada hujung minggu. Terdapat pelbagai barangan yang dijual. Antaranya seperti selimut, kelambu, pakaian dan alatan dapur, di samping deretan gerai makan yang menawarkan hidangan lazat dan menyelerakan.

Perjalanan kemudiannya diteruskan ke Pantai Ao Nang yang terletak di wilayah Krabi yang mengambil masa pemanduan kira-kira lapan jam. Sepanjang laluan, kami disajikan pemandangan yang mengasyikkan terutamanya keajaiban landskap bukit-bukit batu.


PATONG terkenal dengan keindahan pantai dan lautnya yang membiru.


Walaupun melalui perjalanan jauh yang meletihkan, namun perasaan itu hilang sebaik sahaja kami melihat pelbagai ragam masyarakat tenpatan.

Keindahan pantai dan pasirnya yang memutih menyebabkan Ao Nang tidak pernah sepi dengan kehadiran pengunjung sama ada dari dalam atau luar negara sekali gus menjadikannya antara tarikan utama di Krabi.

Deretan kedai cenderamata dan bazar membeli-belah memeriahkan kawasan pantai. Antara yang menarik perhatan penulis ialah, kehadiran galeri-galeri lukisan yang menawarkan pelbagai lukisan kotemporari dan tradisional. Setiap satunya mengetengahkan elemen Buddha iaitu agama rasmi Thailand.

Pastinya, pelancong tidak akan berasa bosan sepanjang berada di sini. Terdapat pelbagai aktiviti yang boleh dilakukan selain daripada bermandi-manda atau berjemur di pantai. Para pelancong boleh mencuba perkhidmatan bot dan pakej percutian ke beberapa pulau seperti Phi Phi Island yang sememangnya terkenal di serata dunia.

Lawat Phuket

Pada keesokan harinya, kami memulakan perjalanan ke Phuket melalui wilayah Phang Nga. Dihubungkan oleh jambatan sejauh 500 meter dari tanah besar, pulau peranginan itu terkenal dengan keindahan pantai-pantainya seperti Patong, Kamala, Surin dan Cape Panwa selain panorama di tanah tinggi seperti Karon, Prom Thep dan Khao Kad.

Perjalanan sejauh 200 kilometer (km) ke Phuket itu juga membawa kami melihat dengan lebih dekat akan perkampungan nelayan di Thailand. Melihat cara hidup dan survival golongan itu mencari rezeki harian sedikit sebanyak menginsafkan penulis.


PASAR terapung di Khlong Hae adalah antara lokasi pelancongan popular di Hatyai.


Dalam pemerhatian penulis, keadaan jalan raya di bandar itu sentiasa sibuk dengan tuk tuk, pikap dan motosikal yang memecut bersimpang- siur. Namun, jarang sekali penulis mendengar bunyi hon yang memekakkan, malah mereka juga sangat sabar dan bertimbang rasa ketika berada di atas jalan raya.

Di sana, kami memilih untuk menginap di Pantai Patong yang sememangnya terkenal dalam kalangan pelancong asing.

Lokasi yang menjadi tumpuan pastinya, sekitar Bangla Road yang sinonim dengan deretan bar dan kelab malam yang menghuni sepanjang laluan.

Umpama sebuah pesta, situasinya bertambah meriah menjelang tengah malam dengan kehadiran pelancong asing berhibur di samping golongan ladyboy ataupun transeksual yang menari dan menyanyi bersahaja di celah-celah laluan orang ramai.

Kami tidak sukar untuk mendapatkan makanan halal di situ lantaran ramai peniaga Islam yang berniaga di bandar itu. Pastinya, hidangan wajib yang perlu dicuba ialah tom yam asli yang lazat lagi menyelerakan.

Aktiviti kami tidak terhad di kawasan Patong. Kami juga sempat melawat beberapa lokasi menarik di Phuket seperti Karon, Prom Thep, Cape Panwa dan Khao Kad.

Kami juga sempat melawat ke Phuket Aquarium di Cape Panwa. Di situ, kami cukup terpegun melihat pameran pelbagai spesies hidupan laut dan air tawar termasuk yang jarang dijumpai.

Pada hari berikutnya, kami memilih untuk berkanu ke dalam Gua Phung-Chang atau dikenali sebagai Gua Imaginasi yang terkenal dengan keunikan stalagmit dan stalaktit berusia ribuan tahun.

Seterusnya perjalanan diteruskan ke Pulau James Bond yang pernah menjadi lokasi penggambaran filem James Bond: The Man With The Golden Gun. Berbanding beberapa tahun lalu, pulau yang dikenali dengan nama Ko Tapu dalam bahasa tempatan itu kini sudah mula dikomersialkan dengan kewujudan gerai menjual cenderamata dan kemudahan asas seperti tandas awam.

Perjalanan kami diteruskan ke petempatan penduduk Islam, di Pang Yee. Tarikan utama di pulau itu ialah deretan kedai makanan laut segar dibina di atas air.

Rentas wilayah


BANYAK gerai peniaga jalanan boleh ditemui di sepanjang laluan kembara penulis bersama keluarga.


Selepas semalaman berehat, kami merentasi perjalanan selama lapan jam dan sejauh 600km untuk ke Hatyai iaitu bandar utama di wilayah Songkhla.

Untuk ke destinasi tersebut, perjalanan kami merentasi wilayah Phang Nga, Surat Thani, Nakhon Si Thamarat dan Phattalung. Ternyata terlalu banyak pemandangan menarik dapat kami lihat dan diabadikan juga dengan kamera.

Suasana bandar Hatyai boleh dikatakan hampir sama seperti bandar-bandar lain di Malaysia. Disebabkan itu ia begitu popular di kalangan pelancong negara ini yang gemar membeli-belah.

Pada waktu malam, bandar Hatyai menjadi bertambah meriah dengan kehadiran peniaga-peniaga jalanan. Untuk memudahkan pergerakan, pengunjung boleh memilih untuk berjalan kaki atau menaiki tuk tuk dengan kadar yang berpatutan.

Tatkala leka membeli-belah, jangan terkejut, seandainya ada peniaga yang menyapa anda di dalam bahasa Melayu, malah sebahagian daripada mereka juga juga menerima wang ringgit ketika melakukan transaksi jual beli.


PENULIS sempat membeli makanan halal yang dijual peniaga Muslim di Khlong Hae.


Sama seperti di Phuket, sememangnya tidak sukar mencari hidangan halal di Hatyai kerana terdapat puluhan restoran Muslim yang boleh dikunjungi dan menepati selera anda.

Sepanjang berada dalam wilayah Songkhla, kami sempat ke Pantai Samila yang terkenal dengan mercu tanda ikan duyung. Di sana, kami sempat melawat Memorial Tentera Thailand yang menyimpan pelbagai koleksi senjata lama, artifak dan monumen bersejarah untuk tatapan pengunjung.

Lokasi terakhir yang kami lawati ialah di pasar terapung Khlong Hae yang kini menjadi tarikan popular di Hatyai. Biarpun keadaannya tidak semeriah pasar terapung seperti di Bangkok, namun kehadiran peniaga-peniaga yang menjual pelbagai barangan mereka di atas sampan tetap memberi suasana yang unik.

Tanpa dirasai, perjalanan selama sembilan hari di selatan Thailand itu menuju akhir. Tiba masa untuk kami pulang semula ke tanah air.

Perjalanan yang dilalui sejauh 750km bermula dari Bukit Kayu Hitam, Gerik, Jeli dan akhirnya sampai ke Kuala Terengganu mengambil masa hampir 14 jam.

Walaupun memenatkan, perasaan itu seakan hilang tatkala mengimbas memori indah yang dikutip sepanjang kembara kami. Kebebasan memandu dengan kenderaan sendiri sambil menghayati kepelbagaian budaya dan tradisi masyarakat di selatan Thailand menjadikan perjalanan sejauh 3,000km itu berbaloi.

Jelas sekali, detik percutian dengan memandu kenderaan sendiri lebih memberi kepuasan kerana ia mendekatkan kami dengan kehidupan masyarakat. Ia memberikan kami kebebasan untuk melawat dan melakukan pelbagai aktiviti tanpa desakan waktu.

Mabuk laut mencandat sotong

Posted:

Mabuk laut mencandat sotong

Mabuk laut mencandat sotong

Oleh ADZRIEFAIZ ADZLAN


PULAU PERHENTIAN menawarkan percutian indah berlatar belakang samudera membiru.


MINGGU ini krew Makan Angin musim kedua menjelajah pula ke Kuala Besut, Terengganu. Berbeza dengan sebelumnya, misi pertama memerlukan saya mereka sendiri resipi menggunakan lokan.

Perjalanan selama lapan jam dari Kuala Lumpur akhirnya tiba di Pekan Kuala Besut. Pekan yang kecil namun, unik dengan kedudukan bersebelahan jeti untuk ke Pulau Perhentian.

Seperti biasa, cabaran pertama adalah mencari bahan untuk dimasak sebelum ke dapur. Cabaran pertama mencari lokan dan sekali lagi, saya dikehendaki masuk ke dalam selut untuk mendapatkan lokan bersama seorang pengusaha lokan yang saya panggil Pak Long.


WALAUPUN hanya mendapat lima ekor lokan, tetapi ia tetap menggembirakan penulis.


Pak Long memang mahir dalam mencari lokan dan saya ketinggalan ke belakang apabila berdepan dengan selut. Lebih menyedihkan saya hanya mendapat lima ekor lokan sahaja berbanding dengan Pak Long yang mendapat satu plastik penuh lokan.

Seterusnya saya ke Restoran Nasi Ulam Gong Kepas untuk memasak. Apa yang membuatkan saya panik sekejap apabila penerbit meminta saya masak ikut menu sendiri. Risau dan takut mula menular dalam diri apatah lagi, perlu memasak di sebelah Pak Long yang memang berpengalaman. Saya tidak ada menu khas tetapi, main campak sahaja bahan yang ada di depan mata. Alhamdulillah akhirnya bila selesai masak, Pak Long dan tuan punya restoran yang saya panggil, abang Aziz mencuba masakan istimewa saya yang diberi nama lokan ala Faiz.

Pengunjung restoran juga berpeluang merasa masakan saya dan ramai juga yang memberi pujian.


INILAH hidangan masakan lokan ala Faiz.


Macam tak percaya pula! Bertambah seronok apabila Pak Long kata saya boleh buka restoran suatu hari kelak.

Lokasi seterusnya kami di Kampung Pasir Hantu, Pulau Perhentian. Menu kali ini agak pelik tetapi, tidak di Terengganu iaitu ketupat sotong. Rasa makanan itu agak unik kerana sotong disumbat dengan pulut dan dijadikan bubur yang manis daripada gula merah. Bahan utama adalah sotong dan cabaran saya adalah mencandat sotong.

Pancing candat diturunkan dengan penuh semangat dan kedengaran nyanyian yang memeriahkan bot candat pada malam itu.


LOKAN yang berjaya diperoleh selepas meredah selut.


Masa terus berlalu dan jam berganti jam terus berlalu, namun, saya masih tidak memperoleh sotong yang akan digunakan keesokan harinya.

Keadaan ombak yang beralun dan deras menjadikan saya berasa pening. Akhirnya saya tewas di tengah lautan apabila mabuk laut. Saya terbaring dan aktiviti mencandat sotong kali ini gagal!

Dek mabuk laut, saya ditemani ketua Kampung Pasir Hantu menaiki bot ke tengah laut untuk membeli sotong daripada bot nelayan. Setelah memperoleh dua kilogram sotong, saya terus berjumpa dengan seorang penduduk, Rasidah.


PENULIS menunjukkan kepakaran memasak ketupat sotong.


Dia memang pakar masak menu ketupat sotong. Selain daripada sotong, saya kena pula mencari bahan-bahan lain seperti kelapa parut, gula nira dan beras pulut.

Sotong dimasak dengan santan dan dimasukkan gula nira. Rasanya memang unik, manis dan liat, namun rasanya sedap.

Selesai menjadi chef, saya terus bersantai di Coral View Resort, Pulau Perhentian Besar dengan aktiviti snorkeling dan bermain bola tampar pantai.

Pastikan anda semua tidak ketinggalan menyaksikan Makan Angin musim kedua pada esok hari, jam 8.30 malam hanya di TV9.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Nekad wira Kampung Sepakat

Posted:

Nekad wira Kampung Sepakat

Nekad wira Kampung Sepakat

Oleh RADIAH SAORI
radiah.saori@kosmo.com.my

SEORANG penduduk melihat keadaan rumah Noraini yang hangus dalam kebakaran
di Kampung Sepakat, Masai, Johor semalam.


JOHOR BAHRU - Seorang juruelektrik wajar dianggap wira apabila tindakan nekadnya merempuh pintu dan meredah api marak dapat menyelamatkan nyawa dua beradik yang terperangkap dalam kebakaran di Kampung Sepakat, Masai semalam.

Abu Bakar Abdul Rahim, 44, bergegas ke tempat kejadian yang terletak kira-kira 10 meter dari rumahnya sebaik terdengar jeritan jiran mengenai kediaman kanak-kanak tersebut, Nurin Syerlienna Norman, 6, dan Mohd. Daniel Hadi, 4, sedang dijilat api pada pukul 12.10 tengah hari.

Dalam kejadian itu, Nurin Syerlienna dan Mohd. Daniel termasuk Abu Bakar tidak cedera.

Difahamkan, sebelum kejadian Abu Bakar sedang berbual bersama rakannya yang bertandang di rumah dan dia bercadang untuk ke tempat kerja selepas itu.

Mengimbau semula kejadian itu, Abu Bakar berkata, sebaik sampai di depan rumah itu, dia ternampak dua beradik itu dalam keadaan menangis dan duduk ketakutan di ruang tamu kerana terperangkap dalam rumah yang diselubungi bahang api.


ABU BAKAR


Ceritanya, dia kemudian bergegas ke belakang rumah lalu merempuh pintu selepas mendapati pintu pagar depan berkunci.

"Entah dari mana datang semangat, saya terus meredah api yang ketika itu sedang marak di depan rumah. Tanpa berfikir panjang, saya terus mendukung kedua-dua kanak-kanak terbabit untuk diselamatkan melalui pintu belakang," cerita Abu Bakar mengenai detik cemas itu.

Tambahnya, dia langsung tidak memikirkan keselamatan dirinya kerana sebaik ternampak kanak-kanak itu menangis dan seperti mengharap bantuan, hatinya menjadi sayu dan berfikir dua beradik itu mesti diselamatkan.

Menurut Abu Bakar, ini kali pertama dia menyelamatkan orang yang terperangkap dalam kebakaran.

"Mujur saya masih belum pergi ke tempat kerja kerana melayan rakan yang datang ke rumah. Jika tidak, entah apa nasib mereka," kata Abu Bakar lagi.

Sementara itu, ibu dua beradik itu, Noraini Samhari, 31, menjelaskan, ketika kejadian dia berada di pejabat manakala Nurin Syerlienna, Mohd. Daniel serta abang mereka, Mohd. Haikal, 8, dijaga oleh adiknya, Hasanah Samhari, 30.


NURIN SYERLIENNA masih trauma setiap kali mengenangkan dia dan adiknya nyaris rentung dalam kebakaran.


Kerani dan ibu tunggal itu menjelaskan, ketika kejadian adiknya sedang menghantar Mohd. Haikal ke sekolah berhampiran.

"Saya amat bersyukur kerana anak-anak saya selamat walaupun kini kami tinggal sehelai sepinggang. Terima kasih kepada jiran yang menyelamatkan kedua-dua anak saya," katanya yang memberitahu beberapa barang kemas dalam tin yang disimpan di dalam rumah ditemui semula sebaik api dipadamkan.

Kejadian itu turut mengakibatkan sebuah lagi rumah milik Kaserin Mohd. Yunus, 72, yang terletak bersebelahan terbakar. Kaserin dan keluarganya tiada di rumah ketika kejadian.

Dalam pada itu, Pegawai Bomba Kanan 2 Pasir Gudang, Mohd. Salleh Mohamed berkata, pihaknya mengerahkan seramai 13 anggota ke tempat kejadian sebaik menerima panggilan pada pukul 12.23 tengah hari.

Katanya, sebaik sampai, sebuah rumah telah terbakar hampir 70 peratus manakala sebuah lagi hampir 50 peratus terbakar. Punca kejadian dan jumlah kerugian masih disiasat.

Mat Sabu didakwa tohmah polis

Posted:

Mat Sabu didakwa tohmah polis

Mat Sabu didakwa tohmah polis

Oleh ZAKI SALLEH
zaki.salleh@kosmo.com.my


MOHAMAD SABU (tengah) diiring penyokongnya selepas selesai prosiding di Mahkamah Sesyen Butterworth semalam.


BUTTERWORTH – Timbalan Presiden Pas, Mohamad Sabu mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini semalam atas tuduhan membuat tohmahan memburukkan nama baik anggota polis dan keluarga mereka dalam ceramahnya di Padang Menora, Tasek Gelugor, dekat sini bulan lalu.

Mohamad Sabu atau Mat Sabu didakwa mengikut Seksyen 500 Kanun Keseksaan dan berdepan pertuduhan pilihan mengikut seksyen sama. Dia minta dibicarakan selepas pertuduhan dibacakan di hadapan Hakim Ikmal Hishan Mohd. Tajuddin.

Mat Sabu didakwa memfitnah tiga anggota polis yang mempertahankan diri dalam serangan komunis di Balai Polis Bukit Kepong, Muar, Johor pada 23 Februari 1950.

Kesalahan itu dilakukan dalam ucapan di hadapan Pusat Asuhan Tadika Islam Al-Fahmi, Markas Tarbiyah Pas di Padang Menora di antara pukul 10 malam dan 12 tengah malam 21 Ogos lalu.

Bagi pertuduhan pilihan, beliau didakwa memfitnah Konstabel Marin Abu Bakar Daud; Konstabel Jaafar Hassan dan Konstabel Yusoff Rono serta ahli keluarga mereka.

Jika sabit kesalahan, dia boleh dipenjara dua tahun atau denda atau kedua-duanya sekali bagi semua pertuduhan itu.

Pertuduhan dilakukan selepas tiga waris anggota polis yang terkorban dalam serangan pengganas komunis di Balai Polis Bukit Kepong iaitu Jamilah Abu Bakar, Azlas Jaafar dan Nazir Yusoff membuat laporan.

Ikmal Hishan membenarkan Mat Sabu diikat jamin sebanyak RM15,000 selepas mendengar hujahan tiga Timbalan Pendakwa Raya diketuai Mohamad Hanafiah Zakaria serta peguam bela, Hanafiah Maidin dan Aminuddin Zulkifli yang mewakili pemimpin Pas itu.

Ikmal Hishan kemudian menetapkan 27 Oktober sebagai tarikh sebutan semula kes dan 5 hingga 9 Disember depan untuk bicara.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Galak budaya kahwin campur

Posted:

Galak budaya kahwin campur

Galak budaya kahwin campur

Oleh NOR IDAYU BOSRO
berita@kosmo.com.my

BANGI - Perkahwinan campur antara pelbagai etnik di negara ini perlu digalakkan kerana ia dilihat mampu menyumbang mempercepatkan proses pembinaan satu bangsa Malaysia.

Felo Penyelidikan Utama Institut Kajian Etnik, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Datuk Dr. Denison Jayasooria berkata, perkahwinan campur dapat membina masyarakat yang lebih berintegrasi pada masa depan.

Menurut beliau, penyatuan dua kaum yang berbeza dapat meningkatkan persefahaman antara satu sama lain seperti masyarakat Baba dan Nyonya di Melaka.

"Perkahwinan campur dapat menyumbang kepada pembinaan bangsa yang seterusnya dapat mewujudkan hubungan antara kaum yang lebih harmoni.

"Ia juga secara tidak langsung dapat menjadi wadah tumpuan pelbagai bangsa dari negara lain," ujarnya dalam Forum Perkahwinan Campur dan Pembinaan Bangsa yang diadakan di sini kelmarin.

Sementara itu, Pengarah Institut Demokrasi dan Urusan Ekonomi, Wan Mohd. Firdaus Wan Mohd. Fuaad pula berpendapat, perkahwinan campur seharusnya memberi tumpuan kepada persekitaran budaya, cara hidup, bahasa dan pengorbanan agama bagi setiap pasangan.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Fahmi penyelamat

Posted:

Fahmi penyelamat

Fahmi penyelamat

PEMAIN negara, Mahali Jasuli (kiri) bekerja keras untuk menyekat kemaraan pemain Jepun, Kazuya Yamamura pada aksi kelayakan Olimpik 2012 di Fukuoka semalam


SKUAD bola sepak negara berjaya mengelak daripada kekalahan besar apabila hanya tewas 0-2 kepada Jepun pada aksi pembukaan pusingan ketiga Kumpulan C Kelayakan Sukan Olimpik 2012 di Stadium Tosu, Fukuoka, semalam.

Terima kasih kepada penjaga gol negara, Khairul Fahmi Che Mat yang berjaya menyelamatkan sekurang-kurangnya sembilan percubaan bahaya pasukan tuan rumah di babak pertama dan empat di babak kedua.

Jika tidak kerana kecemerlangan Fahmi, Malaysia hampir pasti menjadi 'lauk' kepada pasukan Samurai Biru yang seperti dijangka menguasai sebahagian besar permainan.

Hanya dua gol gagal dihalang Fahmi iaitu menerusi Keigo Higashi pada minit ke-11 dan Ryohei Yamazaki pada minit ke-77. Itu pun selepas Jepun mengasak bertali arus.

Ternyata skuad negara bukan lawan setanding untuk Jepun yang jelas memiliki kelebihan dalam segala segi baik kawalan bola, kawalan dan gaya permainan, ketenangan, skil, teknik serta taktik.

Seawal minit kedua lagi Fahmi sudah diuji apabila berjaya menghalang bola satu-dua pemain Jepun di depan gawang sebagai tanda amaran betapa deretan percubaan bahaya bakal terus menyusul selepas itu.

Ia ternyata benar apabila satu demi satu penyerang Jepun membolosi kubu negara menerusi gerakan-gerakan kemas dan menarik dari setiap penjuru.

Kegagalan pemain negara mengawal permainan dengan kemas dan memegang bola dengan yakin menjadi faktor kenapa tiada langsung percubaan bahaya berjaya diilhamkan anak-anak buah Ong Kim Swee sepanjang permainan.

Hanya di babak kedua, satu-satunya percubaan yang berjaya dicipta menerusi Thamil Arasu pada minit ke-63 tetapi belum sempat dapat meledakkan sepakan dari dalam kotak penalti, ia mudah dipatahkan pertahanan Jepun.

Dalam pada itu pujian juga perlu diberikan kepada benteng pertahanan skuad negara kerana ampuh bertahan ketika berkampung di kubu sendiri.

Safee serasi bersama Cardiff

Posted:

Safee serasi bersama Cardiff

Safee serasi bersama Cardiff

Oleh AHMAD FAZLI MOHD. YADI
sukan@kosmo.com.my


SAFEE kini semakin serasi dengan gaya permainan bola sepak England yang terkenal dengan corak serangan pantas.


BIAR pun baharu seminggu bersama Cardiff City, Mohd. Safee Sali kini semakin serasi dengan gaya permainan bola sepak England yang terkenal dengan corak serangan pantas.

Penyerang kelab Indonesia, Pelita Jaya itu telah menjaringkan lebih lima gol sepanjang sesi latihan bersama Cardiff.

Malah, penyerang prolifik negara itu antara penyerang kegemaran bagi pengurus Cardiff, Malky Mackay yang dilihat semakin stabil bersama Bluebirds apabila mempamerkan semangat dan disiplin yang tinggi.

Pengurus peribadi pemain itu, Zakaria Ab. Rahim memberitahu, Safee kini beraksi dengan lebih tenang dan sentiasa memperbaiki mutu permainannya sepanjang sesi latihan bersama kelab dari England itu.

"Gaya permainan yang ada pada Safee antara faktor jelas mengapa pengurus Cardiff selesa menjadikannya pilihan utama sepanjang sesi latihan.

"Dia (Safee) yang kini beraksi dengan lebih tenang dan konsisten, pasti tidak mahu melepaskan peluang untuk terus mempamerkan aksi cemerlang sepanjang sesi latihan demi memikat pengurus (Mackay).

"Nyata, pihak pengurus Cardiff berpuas hati dengan prestasi Safee bersama pasukan yang dikenali Bluebirds yang dilihat semakin positif," katanya ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Menurutnya, nasib Safee yang hanya mempunyai baki seminggu lagi untuk menjalani latihan di England bergantung kepada pihak pengurusan Cardiff.

"Sama ada keputusan itu akan diumumkan sebelum Safee pulang ke Malaysia pada 28 September ini atau selepas beraksi bersama Pelita Jaya, semuanya bergantung kepada pihak pengurusan Cardiff.

"Sekiranya Cardiff berminat untuk mendapatkan khidmat Safee, mereka akan berunding dengan Pelita Jaya bagi melengkapkan perpindahan sensasi ini," katanya.

Jelas Zakaria, meskipun Safee gagal di England, ia tidak bermakna perjuangan bekas pemain Selangor itu berakhir malah dengan pengalaman berharga ini, mutu permainan Safee pasti menyumbangkan sesuatu kepada negara kelak.

"Berjaya atau tidak, Safee telah pun mempamerkan aksi cemerlang sepanjang bersama Cardiff. Apa pun, saya berharap semua masyarakat di Malaysia mendoakan kejayaan Safee untuk bergelar pemain pertama negara beraksi di pentas Eropah.

Pelayar mula menagih simpati penaja

Posted:

Pelayar mula menagih simpati penaja

Pelayar mula menagih simpati penaja

KEJUARAAN Piala Monsun semakin hampir dan barisan pelayar negara kini memulakan langkah untuk menagih simpati penaja.

Jeremy Koo, juara bertahan Malaysian Match Racing Championship (MMRC) juga kini sedang bertungkus lumus mencari penaja bagi persediaan menghadapi pertandingan tersebut.

Antara 1,500 pengemudi yang berdaftar melalui laman web International Sailing Federation (ISAF), hanya 200 pelayar sahaja yang berkemungkinan mendapat sokongan dan penajaan.

Daripada jumlah tersebut, hanya 20 pelayar terbaik sahaja akan berjaya mendapatkan penajaan dan memberi pulangan nilai kepada penaja mereka.

Penasihat Pertandingan Piala Monsun, Datuk Peter Gilmour (gambar) menyedari betapa pentingnya menarik minat pihak penaja.

Dengan pengalaman lebih 25 tahun di dalam arena sukan layar, beliau telah terlibat sebagai pesaing pertandingan, pengurus pasukan, konsultan dan penganjur acara.

Beliau juga merupakan Duta jenama Yanmar, iaitu penaja pasukannya, YANMAR Racing.

"Tajaan adalah sesuatu yang saling berhubungkait dengan sesebuah organisasi. Contohnya, sebuah perbadanan dari negeri Johor akan lebih cenderung untuk menaja pasukan dari negerinya sendiri kerana semangat kenegerian atau peluang untuk meluaskan pasarannya. Penaja juga menitikberatkan pulangan dari penajaan mereka, sama ada pasukan tersebut mampu beraksi dengan cemerlang, menghasilkan nilai media yang tinggi dan juga mampu mewakili organisasi tersebut di dalam dan luar negeri," katanya.

Pakar match racing ini menambah: "Untuk mencapai semua ini, sesebuah pasukan harus menjadi pasukan yang mantap dan lebih konsisten. Ini dapat dicapai dengan mengekalkan ahli-ahli pasukan, komitmen yang mendalam terhadap sukan ini serta membuktikan peningkatan prestasi masing-masing.

"Penajaan sukan merupakan salah satu pelaburan paling bernilai bagi sesebuah organisasi di mana apabila sesebuah jenama dikaitkan dengan aktiviti yang sihat, positif dan mencabar, maka kesedaran terhadap jenama tersebut akan meningkat dan minat terhadap produk dan perkhidmatan syarikat tersebut juga akan turut meningkat.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Ling zhi bukan cendawan biasa

Posted:

Ling zhi bukan cendawan biasa

Ling zhi bukan cendawan biasa


BENTUK cendawan ling zhi memang kurang menarik tetapi khasiatnya luar biasa.


CENDAWAN ling zhi atau Ganoderma lucidum ialah sejenis herba yang cukup popular. Cendawan itu berwarna merah dan perang serta berkilat. Saiznya juga agak besar berbanding cendawan biasa menyebabkan ia kurang mendapat perhatian. Namun, khasiatnya cukup banyak.

Khasiatnya diperakui berabad lamanya sejak zaman Dinasti Shu di China iaitu kira-kira 2,400 tahun lalu.

Ketika itu hanya mereka yang berstatus maharaja atau keluarga diraja sahaja yang mampu mendapatkannya kerana harganya yang mahal. Dengan bahan aktif yang dikenali sebagai polisakarida, berupaya menguatkan sistem imun, ling zhi boleh dijadikan langkah awal untuk menghalang dan merawat kanser, antialergi, antiradang, antiviral, antibakteria dan antioksidan.

Ada yang mengatakan seseorang perlu mendaki gunung dan meredah rimba bagi mendapatkan cendawan ling zhi.

Namun, hari ini kita tidak perlu lagi bersusah-payah mendaki gunung atau masuk ke dalam hutan untuk mendapatkan ling zhi.

Jaga kesihatan


CHENG (kiri) bersama beberapa produk makanan kesihatan cendawan tersebut yang dikeluarkan oleh syarikatnya, Ganofarm Sdn. Bhd. bersama Dr. Noorlidah.


Cendawan itu kini ditanam secara komersial di beberapa buah negara seperti China, Jepun dan Amerika Syarikat. "Di Malaysia tidak ramai yang menanam cendawan ini kerana pasarannya kurang memberangsangkan," kata Prof Dr. Noorlidah Abdullah dari Institut Sains Biologi Fakulti Sains, Universiti Malaya (UM) baru-baru ini.

Beliau yang juga mengamalkan minuman ekstrak ling zhi berkata, ia sangat baik untuk menjaga kesihatan.

Polisakarida, bahan aktif yang terdapat dalam ling zhi berupaya menguatkan sistem imun tubuh. Ling zhi boleh dijadikan langkah untuk mencegah kanser, bertindak sebagai antialergi, antiradang, antiviral, antibakteria dan antioksidan," katanya.

Selain itu, ling zhi mempunyai antioksidan paling tinggi berbanding cendawan lain.

Antioksidan boleh menyingkir radikal bebas yang terbentuk dalam badan melalui metabolisme tubuh. Radikal bebas akan merosakkan lipid pada membran sel dan asid deoksiribunokliek (DNA). Jadi apabila berlakunya serangan, tubuh boleh terdedah kepada penyakit seperti jantung, artritis dan penyakit lain.

"Penyakit-penyakit ini timbul apabila umur meningkat akibat kekurangan antioksidan. Kalau amalkan ling zhi, sistem imun kita akan sentiasa tinggi dan dapat melindungi diri daripada serangan pelbagai penyakit," kata Dr. Noorlidah.

Ling zhi juga katanya, baik untuk paru-paru dan hati kerana ia meningkatkan proses detoksifikasi.

Menurut Dr. Noorlidah, ling zhi boleh memberi harapan kepada pesakit diabetes. Ling zhi dipercayai berupaya mengelakkan pesakit diabetes daripada 'kehilangan kaki' dan ini diakui pengusaha cendawan, Ganofarm Sdn. Bhd., P.G. Cheng.

Keberkesanan cendawan


SEJAUH manakah ling zhi boleh memberi harapan kepada pesakit diabetes? - Gambar hiasan


Berkelulusan ijazah sarjana muda kimia, Cheng yang menanam ling zhi sejak tujuh tahun lalu berkata, pengalaman berurusan dengan pesakit diabetes sebelum ini, membuktikan keberkesanan cendawan itu.

"Ada seorang pak cik di Alor Setar, Kedah kakinya hampir dipotong disebabkan luka. Lukanya menjadi teruk disebabkan dia ada penyakit diabetes.

"Namun, selepas mengamalkan ling zhi, kaki pak cik itu dapat diselamatkan dan tidak perlu dipotong," katanya.

Selain selalu menerima kedatangan pesakit diabetes ke ladangnya di Tanjung Sepat, Selangor pesakit hipertensi dan ekzema juga mendapatkan produk yang diperbuat daripada ling zhi. Cheng berkata, terdapat kajian yang mendedahkan ling zhi dapat meningkatkan sistem imun pesakit HIV/AIDS.

"Pesakit HIV/AIDS berhadapan situasi sistem imun rendah. Ada satu kajian mendedahkan, kualiti kehidupan mereka yang mengambil ling zhi semakin baik," katanya.

Faktor harganya yang mahal menyebabkan tidak ramai yang mampu membeli ling zhi. Atas sebab itulah, Cheng terdorong untuk menanam ling zhi dan menghasilkan produk sendiri serta tidak menggunakan khidmat orang tengah untuk mengurangkan kos.

Atas sebab itulah, produk ling zhi yang terdapat di kedainya seperti pencuci rambut, minuman kesihatan dan kapsul dijual pada harga berpatutan, "Sebelum ini, untuk mendapatkan produk ling zhi perlu melalui ejen tertentu dan harganya sangat mahal. Disebabkan itu, saya memilih untuk menanam cendawan ling zhi dan menghasilkan pelbagai produk berasaskannya.

Sebelum ini Cheng pernah menjual ling zhi segar, namun pulangannya kurang memberangsangkan.

Beliau turut kesal kerana terdapat sesetengah pihak mengambil kesempatan menjual ling zhi palsu di pasaran.

"Ling zhi asli apabila direbus, rasanya sangat pahit. Pernah sekali saya pergi ke sebuah pasar, penjual itu mengatakan bahawa dia menjual ling zhi.

"Ia kelihatan seakan-akan ling zhi asli, tetapi apabila ditanya sama ada ia pahit atau tidak, penjual itu kata tidak. Dari situ kita tahu itu bukanlah ling zhi asli," katanya. - Bernama

Walkman kalis air

Posted:

Walkman kalis air

Walkman kalis air

Koleksi terbaharu Sony Walkman siri W260 yang kalis air dapat memberi kebebasan kepada penggemar muzik terutamanya apabila mereka ingin melakukan aktiviti lasak seperti berjogging ataupun bersenam di dalam gim.


KUMPULAN Thomas Jack dipilih selaku duta produk Sony Walkman siri W260.


SUKAR membayangkan melakukan aktiviti fizikal sambil mendengar pemain muzik kerana tidak banyak peranti tersebut yang didatangkan bersama ciri istimewa kalis air ataupun tahan lasak.

Walaupun pemain muzik mempunyai ciri-ciri tersebut, pengguna masih perlu memikirkan mengenai wayar yang menyambung fon telinga untuk mendengar muzik.

Ia sekali gus merimaskan pengguna apatah apabila ingin melakukan senaman ataupun aktiviti lasak.

Menyedari kepentingan ini, syarikat pengeluar produk teknologi, Sony Malaysia telah memperkenalkan koleksi Walkman terbarunya iaitu siri W260 dalam memenuhi kehendak pengguna hari ini.

Timbalan Pengurus Besar, Bahagian Pengurusan Jenama Sony Malaysia, Masaki Matsumae berkata, siri terbaharu ini mempunyai reka bentuk ergonomik yang menarik dan hanya mempunyai berat 32 gram (g).

"Dengan saiz kompak, tanpa wayar dan pelbagai warna menarik ia tentu dapat memenuhi permintaan pengguna yang menjalani kehidupan aktif.

"Dalam pada itu, Sony Walkman siri W260 mempunyai audio berkualiti tinggi dan fungsi mudah dikendalikan pengguna," katanya pada majlis pelancaran Sony Walkman siri W260 di Kuala Lumpur baru-baru ini.

Dalam majlis berkenaan, Sony turut melantik kumpulan ThomasJack selaku duta terbaharu produk berkenaan.

Selain kalis air, pemain digital terbaharu ini juga boleh dicuci terutama apabila melakukan aktiviti lasak seperti senaman dan berjoging.

Ia turut didatangkan bersama perisian Perpindahan Kandungan bagi memudahkan lagi pengguna memindahkan lagu kegemaran mereka.

Model Sony Walkman siri W260 yang kini sudah berada di pasaran dijual pada harga RM299. Terdapat empat warna menarik ditawarkan kepada pengguna iaitu hitam, merah jambu, biru dan putih. - NADZARUL AMIR ZAINAL AZAM

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Hospital Pengajar UIAM mula operasi 2015

Posted:

Hospital Pengajar UIAM mula operasi 2015

Hospital Pengajar UIAM mula operasi 2015

21/09/2011 7:52pm

PUTRAJAYA – Hospital Pengajar Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), sebuah hospital pertama yang dibina melalui kaedah Inisiatif Pembiayaan Swasta (PFI) dijangka mula beroperasi pada pertengahan 2015.

Pengerusi Ahmad Zaki Resources Berhad (AZRB), Raja Datuk Seri Aman Raja Ahmad berkata, projek bernilai RM412.6 juta itu yang akan dibina di Bandar Indera Mahkota, Kuantan, Pahang akan memulakan pembinaannya awal tahun depan.

"Hospital Pengajar UIAM ini mempunyai kapasiti untuk menampung 300 katil pesakit dengan keupayaan mengajar bagi 735 mahasiswa," katanya pada majlis menandatangani perjanjian konsesi hospital pengajar tersebut antara Kementerian Pengajian Tinggi, UIAM dan Peninsular Medical Sdn Bhd (PMSB) di sini hari ini.

PSMB yang merupakan anak syarikat AZRB adalah syarikat yang diberi konsesi pembinaan dan pengurusan hospital tersebut selama 25 tahun.

Raja Aman berkata, melalui konsep PFI itu, kos pembangunan hospital akan didahului pembiayaannya oleh Kumpulan AZRB.

Beliau berkata, kerajaan pula akan mendapatkan manfaat dari aspek nilai untuk wang memandangkan kos pembangunan itu akan dibayar balik secara berkala kerajaan dalam tempoh 21 tahun setengah. – Bernama

Cuai: Polis bayar ganti rugi RM900,000

Posted:

Cuai: Polis bayar ganti rugi RM900,000

Cuai: Polis bayar ganti rugi RM900,000

21/09/2011 6:54pm

KUALA LUMPUR — Seorang lelaki yang lumpuh akibat ditembak polis hari ini berjaya dalam tuntutan samannya apabila Mahkamah Tinggi memerintahkan pihak polis membayar ganti rugi berjumlah RM900,000.

Pesuruhjaya Kehakiman Mahkamah Tinggi di sini, Siti Khadijah S. Hassan Badjenid memerintahkan Lans Kopral Nadzri Ahmad dan Ketua Polis Negara membayar jumlah itu meliputi kos tambang ke hospital, kos ulang alik sebagai pesakit luar, kos beg kencing, kehilangan pendapatan dan lain-lain.

Dalam penghakimannya Siti Khadijah berkata, perbuatan Nadzri yang melepaskan tembakan terhadap Johari Kasman, 28, (plaintif) jelas menunjukkan salah guna kuasa dan terdapat percanggahan antara keterangan pakar dan afidavit pembelaan berhubung jarak tembakan dilepaskan.

Katanya, semasa kejadian, Nadzri bertugas dengan memakai pakaian preman dan menahan plaintif kerana berkelakuan mencurigakan tetapi plaintif enggan berhenti hingga timbul pergelutan.

Siti Khadijah berkata, walaupun kejadian tembakan itu berlaku, Nadzri tidak melepaskan tanggungjawabnya begitu sahaja malah bertindak membawa plaintif ke hospital.

"Defendan pertama telah menjalankan tugas dengan penuh dedikasi. Berat mata memandang, berat lagi memikul tanggungjawab. Plaintif mempunyai empat rekod jenayah lampau yang kesemuanya kesalahan mencuri kenderaan.

"Defendan berkata, ketika kejadian (23 Okt 2004) plaintif memandu menggunakan motosikal curi dengan nombor pendaftaran palsu, tetapi defendan tidak mempunyai bukti bahawa plaintif terlibat pada hari itu," katanya. — Bernama

Jenayah pelajar sekolah membimbangkan

Posted:

Jenayah pelajar sekolah membimbangkan

Jenayah pelajar sekolah membimbangkan

21/09/2011 4:59pm

TEMERLOH — Jenayah kekerasan dan harta benda membabitkan pelajar sekolah di negara ini dilihat masih membimbangkan sekalipun berlaku penurunan kes berbanding tahun sebelum ini.

Naib Pengerusi Yayasan Pencegahan Jenayah Malaysia (YPJM), Tan Sri Lee Lam Thye berkata, bagi tempoh Januari hingga Jun tahun ini sebanyak 741 kes dicatat bagi kes jenayah kekerasan dan harta benda membabitkan pelajar sekolah.

"Dari Januari hingga Jun 2010, sebanyak 761 kes melibatkan pelajar sekolah dalam jenayah kekerasan dan harta benda dan kes itu menurun 2.6 peratus (741 kes) bagi tempoh yang sama tahun ini," katanya kepada pemberita selepas melawat Ibu Pejabat Polis Daerah Temerloh, hari ini.

Beliau berkata, bagi kes jenayah kekerasan dan harta benda yang dilakukan remaja yang tidak bersekolah pula ialah sebanyak 1,142 kes dilapor bagi tempoh Januari hingga Jun 2010 dan ia meningkat kepada 1,420 kes bagi tempoh yang sama tahun ini.

Lam Thye berkata, semua pihak terutama ibu bapa perlu memainkan peranan bersama-sama menangani masalah itu. — Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Bom kereta meletup di Ankara

Posted:

Bom kereta meletup di Ankara

Bom kereta meletup di Ankara

API menjulang selepas sebutir bom dalam kereta meletup di Ankara, Turki semalam.


ANKARA - Sebuah kereta meletup di hadapan sebuah sekolah menengah di daerah Kizilay di sini menyebabkan tiga maut dan 34 mangsa cedera semalam, kata pihak berkuasa.

Tiada pihak yang mengaku bertanggungjawab setakat ini. Namun, serangan itu berlaku ketika pemberontak Kurdis yang berjuang untuk mendapatkan autonomi di wilayah tenggara Turki kian memperhebatkan serangan mereka.

Sebelum ini, kumpulan tersebut melancarkan serangan bom di bandar-bandar di Turki.

Pemberontak Kurdis mula berjuang untuk mendapatkan autonomi di Turki sejak tahun 1984.

Militan-militan Islam dan pihak berhaluan kiri juga didakwa menjadi dalang beberapa serangan di negara ini.

"Terdapat maklumat yang menyatakan sebutir bom telah dipasang pada sebuah kenderaan," jelas Timbalan Perdana Menteri Turki, Bulent Arinc.

Beberapa orang mangsa hilang anggota badan.

"Mereka yang cedera dirawat di halaman sekolah sebelum dihantar ke hospital," kata seorang saksi, Ekrem Erkoc, 42.

Pada 28 Ogos lalu, para pemberontak Kursdis didakwa bertanggungjawab berhubung serangan di sebuah bandar peranginan, Kemer di Mediterranean yang mencederakan sepuluh orang, termasuk empat orang warga Sweden. - AP

Gaddafi didakwa guna Mercedes canggih

Posted:

Gaddafi didakwa guna Mercedes canggih

Gaddafi didakwa guna Mercedes canggih


KERETA Mercedes ML yang merupakan model sama yang dimiliki Muammar Gaddafi.


PARIS - Bekas pemimpin Libya, Muammar Gaddafi berjaya melarikan diri dengan menaiki kenderaan pacuan empat roda paling canggih yang telah dibekalkan oleh Presiden Nicolas Sarkozy (gambar kecil), lapor sebuah akhbar kelmarin.

Presiden Perancis tersebut memberikan lampu hijau kepada Gaddafi untuk menerima kenderaan jenis Mercedes ML berharga £3.5 juta (RM17.2 juta) yang telah diubah suai itu pada 2008.

Kenderaan kalis peluru dan kalis bom itu dilengkapi sistem komunikasi canggih yang membolehkan Gaddafi sentiasa berhubungan dengan tenteranya tetapi pada masa yang sama, ia mampu mengelak daripada dikesan sistem radar pemberontak.

"Pada 2007, Sarkozy yang ketika itu merupakan Menteri Dalam Negeri meluluskan penjualan kenderaan tersebut kepada Gaddafi," kata laman web tempatan, Mediapart

Mengulas mengenai laporan Mediapart, sumber tentera menyatakan, pendedahan itu boleh menjejaskan kredibiliti Sarkozy yang selama ini dianggap pemimpin dari Eropah yang mahu Gaddafi berundur daripada jawatannya.

Gaddafi kini diburu tentera Majlis Peralihan Kebangsaan (NTC) selepas rejimnya yang berkuasa selama 42 tahun berjaya ditumbangkan menjelang Hari Raya Aidilfitri lalu. - Agensi

Ahli perniagaan didakwa atur gadis untuk PM Itali

Posted:

Ahli perniagaan didakwa atur gadis untuk PM Itali

Ahli perniagaan didakwa atur gadis untuk PM Itali


CAROLONA MARCONI


ROM - Seorang ahli perniagaan Itali, Giampaolo Tarantini didakwa telah mengatur perjalanan untuk sejumlah wanita cantik dari Britain untuk menghadiri parti Perdana Menteri Itali, Silvio Berlusconi, lapor sebuah akhbar semalam.

Seorang wanita yang berasal dari Venezuela, Carolona Marconi, 33, yang sering muncul di televisyen dalam program-program televisyen terbitan sebuah stesen penyiaran milik Berlusconi juga dikatakan terlibat sama.

Maklumat itu didedahkan dalam fail yang mengandungi lebih 100,000 intipan ke atas perbualan telefon melibatkan Tarantini dengan Berlusconi.

Fail itu menyimpan maklumat tersebut ekoran kes mahkamah yang membicarakan tuduhan terhadap lapan orang yang disyaki membekalkan pelacur untuk parti-parti Berlusconi.

Berlusconi menganjurkan parti itu di kediamannya di Rom, Milan dan Sardinia.

Maklumat itu menunjukkan bahawa Tarantini membelanjakan kira-kira £80,000 (RM394,080) dalam tempoh sembilan bulan untuk gadis-gadis menghadiri 25 parti dengan membeli tiket penerbangan dari London dan Paris menuju ke Rom.

Selain tiket penerbangan, dia juga membayar pemandu untuk menjemput para gadis yang ditempatkan di hotel lima bintang.

Dia akan membayar wanita itu melebihi £4,000 (RM19,708) untuk menghabiskan waktu malam bersama Berlusconi selain memberi mereka barang kemas. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved