Rabu, 26 Oktober 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


50 tahun penuh gemilang

Posted:

50 tahun penuh gemilang

50 tahun penuh gemilang

ORKESTRA yang cukup sinonim dengan Radio dan Televisyen Malaysia (RTM) sebagaimana yang dikenali hari ini sebenarnya bermula dengan nama Orkes Radio Malaysia.

Ketika mula-mula ditubuhkan pada tahun 1961 oleh Tan Sri Ahmad Merican, ia berkonsepkan big band yang dianggotai seramai 13 ahli yang tertumpu dalam kelompok keluarga peralatan muzik yang dikenali dalam bahasa Inggeris iaitu brass (contohnya seperti trompet), saxes (contoh, saksofon) dan rhythm (contoh,dram).

Ahli orkestra tersebut kemudian bertambah dengan penambahan ahli muzik peralatan muzik bertali (contoh, biola) bermula tahun 1965 dengan 25 orang ahli.

Di antara tahun 1967 sehingga 1969, keanggotaannya berkembang kepada 38 orang dengan berkonsep studio orkestra. Pada 1969, namanya mula dikenali sebagai Orkesrta RTM.

Tidak dinafikan pada awal kemunculannya Orkestra RTM sangat popular dalam kalangan pendengar radio sementelah waktu itu radio merupakan satu-satunya elemen hiburan yang mampu dimiliki rakyat ketika itu.

Malah, sebahagian besar lagu-lagu yang berkumandang di corong-corong radio serta kaca televisyen ketika waktu itu dihasilkan oleh Orkestra RTM.

Ramai pemuzik ternama juga lahir menerusi orkestra ini seperti Datuk Ahmad Nawab, Jimmy Boyle, Osman Ahmad, Kasim Masdor dan R.Ismail.

Berbangga dengan kewujudannya sehingga hari ini, Orkestra RTM telah menerima penghargaan daripada Malaysia Book Of Records sebagai orkestra paling lama bertahan di Malaysia (1961 - 2011).

Bukan itu sahaja, bagi menghargai dan meraikan usia 50 tahun Orkestra RTM, telah diadakan Konsert Gemilang 50 Orkestra RTM yang dibuat secara rakaman baru-baru ini dan ia akan disiarkan kepada penonton pada 1 November ini di TV2 pada pukul 9 malam.

Perubahan

Bertemu dengan salah seorang komposer ternama yang juga tokoh Orkestra RTM iaitu Datuk Johari Salleh yang berkhidmat sebagai pengarah muzik orkestra dari tahun 1965 sehingga 1983 beliau memberitahu, Orkestra RTM kini sudah melangkah jauh berbanding era awalnya dahulu.

"Dulu pelbagai idea dan perancangan yang ada tetapi dek kekangan teknologi ketika itu, ia terhalang. Jika dulu kita tidak ada multi track recorder dan komputer untuk memudahkan kerja, jadi semuanya harus dibuat secara manual.

"Rakaman sesebuah lagu dibuat secara langsung, kalau seorang pemain muzik salah, kita harus ulang semula sehingga mendapat rakaman bersih," katanya.

Ketika dulu, kejayaan Orkestra RTM hari ini menjadi idamannya, selain daripada kecanggihan teknologi, beliau juga mengimpikan sebuah studio yang berkualiti tinggi serta memiliki pemain muzik profesional.

"Zaman saya tidak sempat, kalau dulu sukar untuk kita mencari pemain muzik yang profesional dan memiliki pengetahuan luas mengenai muzik tidak seperti sekarang yang mana sekolah muzik ada di mana-mana sahaja.

"Jadi, apa yang kita terpaksa lakukan adalah mencari dan mengumpul pemain muzik dari pelbagai tempat untuk disatukan dalam orkestra. Sekarang, sudah tidak ada masalah, ramai graduan bidang muzik telah dilahirkan. Apa yang kita perlu buat hanya uji bakat dan mengambil yang terbaik sahaja, kuasa untuk memilih itu sudah ada," ulas Johari yang kini merupakan Felo Kanan di Pusat Kebudayaan dan Pusat Permata Pintar Negara di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Bangi, Selangor.

Johari yang merupakan bekas graduan Berklee College of Music, Boston, Amerika Syarikat turut terharu apabila beliau merupakan salah seorang tokoh orkestra yang menerima penghargaan pada Konsert Gemilang 50 Orkestra RTM.

Peringkat antarabangsaPengarah muzik Orkestra RTM, Datuk Mokhzani Ismail yang mula berkhidmat dari tahun 1999 mempunyai tugas berat untuk meneruskan kelangsungan Orkestra RTM. Tugasnya adalah menjenamakan semula orkestra dengan mengambil ahli-ahli muzik muda dan berkelulusan universiti tempatan dan luar negara.

Ujarnya, dalam zaman moden hari ini terlalu banyak persaingan daripada segi medium hiburan muncul, malah, genre lagu yang diminati oleh masyarakat tempatan juga semakin bertambah.

"Bagi meneruskan minat masyarakat terhadap orkestra, kita harus mengikut arus dan juga perkembangan semasa. Hari ini pelbagai genre lagu boleh dimainkan bersama dengan orkestra bermula dengan tradisional sehingga ke rock.

"Ramai yang beranggapan muzik orkestra untuk golongan berada dan ada yang menganggap muzik orkestra membosankan apabila ia dialunkan secara instrumental. Sebab itu kami sering menggabungkan penyanyi popular dan orkestra.

"Malaysia bukan seperti di Amerika yang mana orkestra mempunyai peminatnya yang tersendiri. Di sini kami yang harus keluar menemui penonton supaya boleh lebih dekat dengan rakyat.

"Bukan mudah untuk mengekalkan Orkestra RTM sehingga ke hari ini jika kualitinya tidak ada. Saya berbangga kerana dalam banyak-banyak orkestra yang ditubuhkan untuk sebuah stesen televisyen di Asia, Orkestra RTM paling lama bertahan dan juga masih aktif sehingga ke hari ini," ujarnya lagi mengenai orekstra yang dianggotai oleh 35 orang pemuzik itu.

Tahun 2010 tidak dapat dilupakan oleh Mokhzani apabila Orkestra RTM melancarkan RTM Jazz Orkestra.

Orkestra jazz ini telah banyak merantau jauh dengan mengadakan persembahan di Jakarta Jazz Festival dan juga Java Jazz Festival yang mana itu merupakan festival terbesar yang turut menglibatkan ramai pemuzik Jazz terkenal dunia.

"Pihak kami telah menggandakan usaha untuk memperkenal Orkestra RTM ke peringkat antarabangsa dan bersyukur ketika kami mengadakan persembahan di luar di bawah nama Malaysia.

"Untuk menjadi orkestra terulung itu bukan mustahil tetapi untuk mencapai impian itu, usaha keras diperlukan. Saya mengharapkan yang terbaik dan sokongan berteruskan agar Orkestra RTM terus wujud di bumi Malaysia," katanya yang akan menjadi konduktor muzik untuk konsert pemuzik jazz terkenal Amerika, Chris Botti di Dewan Philharmonik Petronas pada 6 Disember depan.

Suntikan baru

Penyanyi pop terkenal, Jamal Abdillah sering kali membuat persembahan dengan Orkestra RTM, malah ketika dia menjadi juara Bintang RTM 1979, dia turut menyanyi dengan iringian orkestra tersebut.

Akui Jamal, bukan semua penyanyi boleh menyanyi dengan irigan pemuzik orkestra kerana satu kesalahan sahaja akan merosakkan keseluruhan orkestra.

"Menyanyi dengan orkestra berbeza dengan band muzik biasa, pemuzik orkestra mereka main muzik ikut not lagu, sama juga dengan penyanyi yang turut ada not seperti pemuzik. Kalau salah masuk ketika menyanyi, susah untuk pemuzik ikut balik rentak kita kerana mereka ikut not muzik seratus peratus.

"Latihan amat diperlukan kalau ingin menyanyi dengan orkestra. Justeru itu, penyanyi tidak boleh melakukan sebarang kesalahan ketika menyanyi. Saya mempunyai banyak pengalaman menyanyi dengan orkestra dan tidak secara langsung ia juga mendidik saya untuk menjadi penyanyi yang bagus," jelas Jamal.

Apabila ditanya apakah yang perlu dilakukan oleh Orkestra RTM supaya mereka lebih maju, jawab Jamal: "Orkestra RTM perlu suntikan baharu, maksud saya ia harus mengikut perkembangan semasa dan tidak boleh tersekat dengan konsep orkestra itu sendiri.


JAMAL sedang beraksi pada Konsert 50 Tahun Orkesrta RTM.


"Kalau dulu mungkin ia amat popular dan diterima ramai tetapi hari ini, persaingan dengan medium hiburan muzik lain terlalu banyak. Jika ingin terus hidup dan gemilang, mereka harus lakukan sesuatu yang berbeza dan menarik minat orang ramai," jelasnya.

Merakyatkan muzik orkestra

Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Rais Yatim yang ditemui sejurus rakaman Konsert Gemilang 50 Orkestra RTM pula berkata, Orkestra RTM mempunyai masa depan yang cukup cerah untuk dikembangkan bukan sahaja untuk pemuzik profesional tetapi juga untuk seluruh rakyat Malaysia.

"Orkestra RTM sudah merentas zaman dan melalui pelbagai cabaran. Bagi saya muzik orkestra ini mampu dirakyatkan buat semua rakyat Malaysia. Kita boleh perkenalkan muzik kepada orang di luar sana dengan mengadakan konsert jelajah merentas desa dan yang paling penting alat muzik tradisional kita juga antara komponen utama orkestra ini.

"Selain mendekatkan diri dengan rakyat, menerusi perancangan yang khusus juga ia boleh menarik minat golongan muda dan remaja terutamanya untuk berkecimpung dalam bidang muzik.

"Ini kerana selama ini orkestra dianggap muzik yang mahal walhal ia sesuai untuk semua golongan kerana boleh mendendangkan pelbagai genre lagu daripada pop sehinggalah ke tradisional," kata Rais.

Tambahnya, dia berbangga kerana Orkestra RTM mampu bertahan sehingga ke hari ini. Menerusinya muncul ramai pemuzik berbakat untuk menghasilkan muzik-muzik terbaik sebagai khazanah negara.

"Tiada lama, tiada baharu, ungkapan itu paling sesuai kepada pelapis baharu yang meneruskan alunan muzik mereka dengan Orkestra RTM, secara peribadi saya rasakan kewujudan orkestra ini masih relevan meskipun sudah menjangkau usia 50 tahun," ucap Rais lagi.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Horizon

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Horizon


Mengharap gua terus hidup

Posted:

Mengharap gua terus hidup

Mengharap gua terus hidup

Oleh ASMARUDDIN JAMALUDDIN

KESEMPATAN untuk meneroka Gua Tempurung, Kampar baru-baru ini sememangnya sukar untuk ditolak, apatah lagi pelawaan itu datang daripada rakan lama. Kami sebenarnya sudah sekian lama tidak melakukan aktiviti rekreasi bersama secara berkumpulan. Masing-masing sibuk dengan aktiviti sendiri.

Sebenarnya, kira-kira 18 tahun dulu saya pernah meneroka gua ini, jadi keinginan untuk melihat semula perkembangan dan perubahan yang berlaku di situ menjadi sangat tinggi.

Dulu tiada sebarang kemudahan tersedia di situ, semuanya dalam keadaan yang sangat asli dan terpelihara kecuali terdapat beberapa kesan tinggalan komunis yang kekal di situ seperti sebahagian pagar besi yang masih terlekat di beberapa bahagian dinding gua.

Dulu juga, chamber (kubah), stream (sungai kecil), shawl/curtain (kelihatan seperti kain langsir), stalagtit, stalagmit, column/pillar (tiang seri atau percantuman antara stalagtit dan stalagmit), kolam kecil, cave coral (kelihatan seperti batu karang) dan cave pearl (berkilauan seperti permata) mudah dilihat, menjadikan gua ini sangat segar dan menarik untuk diteroka.

Tidak diselia dengan baik

Malangnya pada kunjungan saya bersama Putrajaya Adventure Team (PAT) mendapati terdapat banyak perubahan di luar dan dalam gua ini.

Saya rasa terkilan kerana gua ini tidak diselia dengan baik terutamanya yang melibatkan kebebasan pengunjung yang sewenang-wenangnya menyentuh permukaan gua ini. Akibat sentuhan itulah yang akan 'membunuh' gua ini secara perlahan-lahan.

Perlu diingatkan bahawa gua ini mengambil ribuan tahun untuk matang. Setiap formasi yang dilihat di dalam dan di luar gua, sama ada kecil atau besar tidak akan terbentuk dalam tempoh singkat. Jadi, dengan kehadiran pengunjung yang tidak diselia dengan baik menyebabkan gua itu kelihatan semakin 'nazak'.

Tidak dinafikan pihak pengurusan telah menyediakan laluan pada sebahagian besar gua ini untuk kemudahan pengunjung, tetapi ada pakej lawatan yang membenarkan pengunjung melepasi beberapa bahagian gua yang masih 'hidup'.


Peserta perlu bersedia dari sudut mental dan fizikal dalam penerokaan di Gua Tempurung.


Peserta seharusnya diberi garis panduan dengan tegas oleh jurupandu yang bertugas agar tidak menyentuh dan mengganggu keaslian gua.

Terdapat empat pakej ditawarkan di Gua Tempurung iaitu Golden Flowstone (40 minit), Top of the World (1 jam 45 minit), Top of the World & Short River Adventure (2 1/2 jam) dan Grand Tour (3 1/2 jam).

PAT memilih pakej Grand Tour yang merupakan pakej paling panjang, bermula dari platform satu hingga platform 10. Trek ini akan melalui laluan mencabar yang pasti akan membuatkan peserta tak sempat kering peluh kerana di sebahagian laluan ini peserta akan dipaksa merangkak ke dalam sungai cetek yang sejuk.

Kemudian mereka akan dibawa menggelongsor di dalam gelap setinggi (6.1 meter) 20 kaki. Aktiviti kami sebenarnya bermula sejak malam lagi dengan aktiviti ikatan dan simpulan.

Menurut pengerusinya Saiful Kadir: "Ikatan dan simpulan yang diajar kepada mereka adalah beberapa ikatan wajib yang mudah, tetapi ramai peminat rekreasi yang tidak ambil peduli.

"Jadi, kesempatan ini PAT melatih mereka semua agar kemahiran tali ini dapat dikembangkan kerana terdapat banyak jenis ikatan yang perlu dipelajari bagi memperkasakan pengetahuan dan kemahiran mereka," ujarnya.

Antara ikatan dan simpulan yang sempat dipelajari malam itu ialah buku sila, double dan single of eight, bowline, stopper, fisherman dan italian hitch.

Pada awal pagi keesokannya, kami sudah bersedia untuk meneroka Gua Tempurung ini. Selepas sarapan kami memulakan senaman ringan sambil bersiap dengan lampu suluh masing-masing. Kumpulan kami dipandu oleh jurupandu muda yang berpengalaman, Mohd. Sufi Abdul Manan.

Gua Tempurung yang berusia lebih 400 juta tahun itu adalah yang terbesar di Perak, manakala trek guanya memanjang sehingga 1.9 kilometer sehala. Terdapat lima kubah yang besar di sini dan dari situlah nama gua ini diambil iaitu sempena kubahnya yang kelihatan seperti bawah tempurung kelapa.

Laluan trek ke Golden Flowstone telah disimen, manakala di tempat tempat yang curam dan bertebing telah dipasang tangga dengan dihiasi lampu-lampu yang berwarna-warni.

Ia bertujuan untuk menimbulkan mood di beberapa kawasan permukaan gua ini agar menarik dilihat dari jauh. Pakej itu merupakan pengenalan kepada Gua Tempurung.

Di sini terdapat banyak formasi batu kapur yang besar terbentuk daripada larutan air batu kapur termasuk juga batu-batu marbel yang terdapat di kawasan sungai.

Formasi-formasi di sini terbentuk seakan-akan menyerupai rupa binatang antaranya seperti kucing, lembu dan ayam. Najis-najis kelawar yang bercampur dengan air kencingnya akan menghasilkan lukisan-lukisan abstrak secara semula jadi pada bumbung dan dinding gua ini. Kelawar boleh kelihatan pada bulan Mac hingga Mei kerana bulan tersebut adalah musim mengawan haiwan itu di sini.

Mood warna keemasan


PESERTA tertarik dengan formasi stalagmit semasa meneroka Gua Tempurung.


Golden Flowstone dikenali kerana dinding-dinding gua yang terdapat di sini terdiri daripada pasir-pasir halus seperti kristal. Sebahagian dinding gua ini yang basah dan berair akan berkilauan apabila terkena suluhan lampu suluh. Suasana itu akan memberi mood keemasan di sekitarnya.

Platform empat pula yang setinggi 90 meter dari aras laut merupakan laluan angin. Situasi itu memberikan suasana nyaman kepada pengunjung kerana angin yang menerusi terowong sangat sejuk dan nyaman. Angin tersebut datang dari dua arah bertentangan iaitu melalui pintu masuk dan pintu keluar gua.

Pertembungan itu akan memberi suasana angin pelbagai arah. Walau bagaimanapun kelajuan angin banyak bergantung dari cuaca di luar. Jika hujan angin di sini menjadi lebih kuat dan sejuk.

Oleh itu lokasi ini menjadi lokasi popular untuk berehat bagi semua pengunjung.

Platform lima pula adalah kawasan tertinggi di sini. Dikenali sebagai Top of the World. Dengan ketinggian 125 meter dari aras laut ia merupakan lokasi tertinggi buat pengunjung. Bagi menjamin keselamatan sebanyak 640 anak tangga disediakan.

Tambah menarik, terdapat beberapa lampu menghiasi beberapa kawasan gua menjadikannya sangat menarik jika dilihat dari jauh.

Aktiviti penerokaan gua sebenarnya bermula dari platform ini sehinggalah ke platform 10. Tiada kemudahan disediakan yang ada hanyalah trek yang kotor dan basah. Walaupun begitu, pakej ini adalah terbaik kepada pengunjung yang sukakan kelainan cabaran. Tiada lagi trek yang bersimen mahupun lampu-lampu di dinding gua.

Kembara bermula dengan pelbagai gaya dan aksi dipamer peserta. Mereka perlu merangkak, menggelungsur, menyusur dan meniarap di sungai dan menyusup kedalam lubang lubang kecil bagi meneruskan penerokaan ketahap seterusnya.


SAIFUL melatih peserta membuat beberapa jenis ikatan dan simpulan sebagai persediaan penerokaan Gua Tempurung oleh ahli PAT.


Keadaan kotor dan basah menjadi mainan sepanjang penerokaan bahagian terakhir gua ini. Walaupun kotor tapi ia paling digemari peserta. Hiruk-pikuk jeritan dan gurauan peserta memenuhi setiap ruang gua mengiringi setiap rentak aksi peserta.

Keseronokan ketika melakukan penerokaan di gua ini akan menjadi sia-sia jika anda tidak memberi perhatian kepada formasi-formasi yang masih ada di dalam gua kerana dibahagian inilah terdapatnya banyak kehidupan gua yang masih cuba meneruskan survivalnya.

Jangan terlepas peluang untuk menikmati dan memahami betapa sukarnya formasi kejadian fizikal gua dapat bertahan lama di sini.

Sayang sekali kerana sepanjang penerokaan, saya tidak melihat satupun kehidupan serangga mahupun mamalia di dalam gua ini selain kelawar. Ke mana perginya penghuni lain seperti ular gua, labah-labah dan lain-lain?

Gua Tempurung adalah antara gua terbaik untuk diteroka sama ada kembara bersama keluarga mahupun bersama rakan rakan rekreasi kerana empat pakej yang disediakan di sini telah dirancang dengan baik mengikut kelasakan pengunjung.

Pengunjung tidak perlu risau mengenai keselamatan diri semasa di sini kerana kemudahan yang disediakan di dalam gua ini memang memuaskan. Di sini juga disediakan calet-calet dan dewan untuk beraktiviti sepanjang hari.

Full content generated by Get Full RSS.

Kembara 48 jam Cambridge

Posted:

Kembara 48 jam Cambridge

Kembara 48 jam Cambridge


MELANCONG sambil berbasikal antara pengalaman menarik yang bakal ditempuhi sekiranya ke Cambridge.


ANDA mempunyai tempoh dua hari atau 48 jam untuk menjelajah di kolej-kolej, pub, kawasan hijau dan laluan denai yang dikelilingi pokok-pokok menghijau di sekitar Cambridge, England.

Wakil Reuters di sana cuba mencadangkan beberapa destinasi pelancongan yang boleh dilawati di bandar yang terkenal dengan sejarah universiti tertua di dunia itu.

Jumaat

6 petang

Tiba di stesen kereta api Cambridge sambil menghirup udara segar di daerah kecil dikenali sebagai Fenlands itu. Cambridge juga menerima jolokan 'bandar basikal' kerana rata-rata masyarakatnya daripada pelajar universiti sehinggalah ke jutawan perisian menggunakan basikal sebagai pengangkutan utama.

Sekiranya mahu melawat lokasi-lokasi terbaik di bandar ini, pelancong boleh menyewa basikal di Station Cycles yang terletak tidak jauh daripada stesen itu. Ketika di sana, jangan lupa membeli peta sebagai panduan perjalanan.

7 malam

Bagi yang mahu berjalan-jalan sekitar pusat bandar dan menggemari bidang sejarah, apa kata berkunjung ke Eagle. Ia merupakan sebuah kelab tertua di di Cambridge, dibuka sekitar kurun ke-17 khusus untuk pengembara luar bersantai.

Di bahagian luarnya terdapat plak yang menceritakan bagaimana di sinilah saintis terkemuka Cambridge, Watson dan Crick berjaya memecahkan kod rahsia asid deoksiribonukleik (DNA).

11 malam

Sebahagian besar kelab malam dan pub di Cambridge mulai ditutup pada waktu itu, namun ada juga terus beroperasi sehingga ke awal pagi.

Sekiranya pengunjung mahu meneruskan kehidupan malam, terdapat tiga kelab malam yang di sekitar Eagle yang boleh dikunjungi iaitu The Kambar, Lola Lo dan Fez Club. Bagaimanapun perlu diingatkan, kemeriahan dan kehangatannya hanya bermula pada sebelah pagi.

Sabtu

8 pagi


KEINDAHAN panorama dan landskap menghijau di Grantchester Meadows menyebabkan ia sering menjadi tumpuan pengunjung.


Berkayak merupakan sukan kegemaran masyarakat di Cambridge, biarpun Kelab Bot Universiti Cambridge kalah kepada Universiti Oxford dalam pertandingan bot kali ke-157 yang diadakan pada tahun ini.

Sekiranya ke bandar itu pada awal Jun, pengunjung boleh menyaksikan satu pertandingan kayak iaitu Universiti Cambridge May Bumps khusus untuk golongan pelajar, manakala pertandingan Town Bumps bagi penduduk sekitar diadakan pada awal Julai.

Sepanjang empat hari ia berlangsung, kawasan pinggir sungai akan dipenuhi ribuan penonton yang datang dari segenap ceruk negara itu. Kawasan sekitarnya juga meriah dengan pelbagai aktiviti seperti perkelahan, barbeku, parti, makan malam dan aktiviti membakar unggun api.

Salah satu rumah bot yang terkenal ialah Goldie Boathouse yang dibina pada tahun 1880, lokasi di mana pasukan Universiti Cambridge melakukan latihan kayak.

12 tengah hari

Berkunjung ke pub. Sebahagian besar pub menyediakan lokasi tempat makan terbuka yang menyediakan pelbagai hidangan. Salah satu pub tertua yang terdapat di sini ialah Fort St. George. Ia terletak di sebelah kanan bandar itu. Di hujung jalan itu pula terletak Old Spring.

Jauh di hadapan sungai menghala ke bandar melalui Ely ialah Green Dragon, jika berkayuh selama satu jam lagi pelancong bakal menemui The Bridge di Waterbeach.

2 petang

Selepas puas berada di The Bridge, pengunjung perlu berkayuh semula menuju ke bandar.

Selepas menikmati hidangan tengah hari, pengunjung boleh berkunjung ke kawasan sungai di pinggir bandar yang dikelilingi panorama ala desa serta dihuni ratusan haiwan seperti bangau, itik, angsa dan burung raja udang. Adakalanya, kambing biri-biri dan kuda juga turut kelihatan berhampiran padang.

3 petang

Selepas semua keseronokan diperoleh melalui aktiviti kayak dan berjam-jam di atas pelana basikal, tiba masanya untuk melihat wajah Cambridge yang kaya dengan keindahan taman dan seni binanya.

Salah satu cara yang terbaik untuk melihatnya adalah dengan menggunakan perkhidmatan bot tradisional yang mengelilingi sebahagian universiti.

Terdapat beberapa syarikat yang bertanggungjawab menyediakan pakej lawatan menyusuri sungai, salah satunya ialah Scudamore's.

Rasai kebebasan tatkala dibawa arus sungai yang mengalir perlahan sambil merasai pengalaman mendayung di atas bot tradisional yang diperbuat daripada kayu.

Jika mahu suasana lebih santai, pengunjung boleh mengupah pendayung yang terdiri daripada pelajar-pelajar universiti.

Sambil mendayung, mereka akan bercerita tentang sejarah universiti. Tatkala itu, pelancong boleh bermalas-malasan menikmati strawberi atau melihat panorama taman dan pemandangan menakjubkan di sekelilingnya.

8 malam

Terdapat beberapa restoran yang menawarkan hidangan lazat yang menyelerakan di sekitar Cambridge.

Sebagai panduan untuk mendapatkan maklumat dan informasi mengenai restoran dan pub yang terdapat di sana, apa kata layari laman web yang disediakan oleh Cambridge Pubs.

Umumnya, terdapat pelbagai pilihan restoran di sekitarnya antaranya ialah Midsummer House Restaurant bertaraf dua bintang yang terletak berhampiran Midsummer Common dan pub Fort St. George.

Restoran yang bercirikan seni bina Inggeris itu menyediakan hidangan French Mediterranean. Di samping itu, restoran Cotto juga tidak kurang hebatnya. Biarpun tanpa sebarang bintang, namun rempah-ratus dan ramuan segar tempatan yang digunakan di dalam setiap hidangan pasti menggoda sesiapa sahaja untuk mencubanya.

Bagi mereka yang mahukan cita rasa Eropah, apa kata berkunjung ke Hotel Du Vin yang terletak di tengah pusat bandar. Restoran itu mampu memuatkan sehingga 80 pengunjung pada satu-satu masa.

Ahad

10 pagi


PERTANDINGAN kayak yang diadakan setiap tahun sememangnya menjadi acara popular di sekitar Cambridge.


Masa yang ditunggu-tunggu kerana pelancong berpeluang untuk melihat sejarah dan keunikan institusi akademik tertua, Cambridge dengan dengan lebih dekat.

Dibina pada tahun 1209, universiti itu pernah menjadi gedung ilmu bagi tokoh-tokoh terkemuka seperti Isaac Newton, Charles Darwin dan William Wordsworth, Stephen Hawking, Hugh Laurie and Sacha Baron Cohen.

Bagaimanapun, tidak semua bahagian universiti boleh dilawati kerana ada antaranya yang ditutup kepada pelawat.

Lawatan sebaiknya dimulakan di St. John's Street yang terletak bersebelahan Round Church, sebuah gereja yang dibina pada kurun ke-11 oleh pengasasnya, Fraternity of the Holy Sepulchre.

Sebaik sahaja menjejakkan kaki ke sini, pelancong pasti terpegun melihat seni bina Roman yang menghiasi setiap sudut bangunan.

Lawatan seterusnya melalui laluan itu membawa pelancong terus ke kawasan kolej-kolej. Terdapat dua mercu tanda utama dan terbesar di sini iaitu Trinity dan King's.

Di bahagian luar kolej pula, terdapat monumen patung pengasasnya, Henry VIII.

Pengunjung boleh bersiar-siar di sekitarnya dengan sedikit bayaran. Dalam lawatan itu, pengunjung berpeluang melihat gereja kecil, Great Court, Nevile's Court serta perpustakaan Wreen yang menakjubkan. Perpustakaan Wreen direka oleh Christopher Wren pada tahun 1695.

Perpustakaan itu juga menyimpan pelbagai koleksi berharga termasuk manuskrip prasejarah, naskhah awal Shakespeare, buku-buku dari perpustakaan milik Newton dan manuskrip bertajuk A.A. Milne hasil karya penyajak tersohor, Winnie-the-Pooh, Piglet dan Eeyore.

Di samping itu, ambil masa untuk bersiar-siar di sekitar halaman dan bangunan sekelilingnya yang telah memberi inspirasi kepada 32 pemenang hadiah Nobel seperti Francis Bacon, Lord Byron dan Alfred Tennyson.

2 petang

Puas melihat sejarah di King Parade, perjalanan diteruskan pula di Trumpington Street sebelum berhenti di Browns untuk menikmati sajian makan tengah hari yang enak. Bagi penggemar makanan laut pula, Loch Fyne sesuai dijadikan pilihan.

4 petang

Pengujung boleh bersiar-siar sekali lagi di sekitar universiti dan kolej sekiranya belum puas menghayati kesan dan nilai sejarah yang terdapat di dalamnya.

Bagi yang mahu bermalas-malasan, apa kata ambil teksi atau berbasikal ke Grantchester Meadows tidak jauh dari pusat bandar.

Sejak dulu lagi, kawasan itu menjadi tumpuan pelajar-pelajar universiti untuk menelaah buku dan berkelah. Keistimewaannya turut menjadi inspirasi kepada penyajak terkenal ketika Perang Dunia Pertama, Rupert Brooke dan dalam karyanya bertajuk The Old Vicarage, Grantchester.

Full content generated by Get Full RSS.

Sajian Orang Asli Semelai

Posted:

Sajian Orang Asli Semelai

Sajian Orang Asli Semelai

Oleh ADZRIEFAIZ ADZLAN


LICIN ikan bakar dimakan penulis kerana rasanya yang memang enak ditambah aromanya yang harum.


MAKAN ANGIN kali ini bertuah kerana dapat menjejak kaki ke tasik air tawar terbesar Malaysia iaitu Tasik Bera. Tasik ini amat unik dan ekosistem tasik ini kaya dengan pelbagai jenis hidupan liar, tumbuhan dan juga menjadi tempat tinggal Orang Asli suku Semelai.

Di sini, saya berpeluang mempelajari dua masakan tradisional suku Semelai iaitu ikan bakar dan rebung jeruk. Kenapa kami memilih menu kaum Semalai? Kerana kami yakin ada sesuatu yang menarik pada menu makanan harian mereka ditambah dengan gaya hidup mereka yang masih lagi menggunakan sumber alam sebagai gaya hidup.

Saya pula seperti biasa, sebelum memulakan misi memasak, cuba bermain kayak di sekitar tasik yang cantik ini. Sangat tenang dan menarik.

Terasa seperti berada di sungai yang di kelilingi hutan amazon yang cantik dan memukau. Ketika berkayak, saya dapat melihat secara dekat rumah Orang Asli yang unik diperbuat daripada kayu-kayu hutan dan batang-batang pokok.

Apabila sudah berada atas air, tidak lengkap rasanya kalau tidak memancing! Bertuah betul saya pada hari itu apabila pertama kali berjaya menaikkan seekor ikan toman.

Sepanjang 10 episod Makan Angin yang melibatkan pancing, pastinya saya kecundang. Kali ini saya amat gembira dan rasa macam tidak percaya.

Selepas itu, kami meneruskan perjalanan ke Fort Iskandar, Tasik Bera untuk bertemu Yohanis yang merupakan salah seorang kaum Semelai yang membantu kami sepanjang rakaman dijalankan.

Beliau sangat peramah malah, menurut beliau, Orang Asli suku Semelai kini menjalani kehidupan mengikut peredaran moden. Beliau sendiri pernah melalui kehidupan yang lebih tradisional berbanding dengan mereka yang ada sekarang.

Perahu tradisional


CARA tradisional Orang Asli Semelai membakar ikan yang sangat mudah tetapi lazat.


Sebelum memulakan menu pertama iaitu ikan bakar, saya ke Sungai Bera untuk memancing menggunakan perahu layar. Perahu layar yang saya naiki merupakan perahu tradisional yang dibuat menggunakan batang pokok kayu yang ditebuk ditengahnya.

Susah juga hendak mengimbangi badan. Keadaan menjadi lebih mencabar bagi saya bila perlu menggunakan bubu. Akhirnya bubu kami berjaya memerangkap dua ekor ikan keli.

Kemudian Yohanis membawa saya ke kebunnya untuk mendapatkan ulam-ulaman yang jarang ditemui di bandar seperti daun kandis. Seperti biasa menyiang ikan keli merupakan tugasan yang rumit. Beberapa kali ikan yang disiang jatuh ke tanah disebabkan lantai rumah Orang Asli menggunakan rotan dan disusun jarak-jarak.

Inilah pertama kali saya melihat ikan keli yang sudah dibersihkan dibungkus menggunakan daun palas. Saya selalu lihat ikan bakar dibungkus dengan daun kunyit atau daun pisang. Ikan keli itu dicampurkan dengan daun kandis dan garam. Apabila sudah sebati, dibungkus dan akhirnya dibakar sehingga masak. Ketika dibakar, baunya sangat harum dan membuatkan saya lapar. Selesai masak, saya mencubanya. Errrmm memang sedap!


INILAH rupa ikan keli bakar yang dibalut dengan daun kandis.


Seterusnya ke menu kedua iaitu rebung jeruk. Pengalaman ini saya tidak akan lupa untuk seumur hidup saya! Apa tidaknya, satu badan saya kena miang rebung. Menurut Yohanis, cara saya mengambil dan memegang rebung tidak kena caranya.

Apa lagi untuk meredakan gatal-gatal di badan, saya terus terjun ke dalam sungai berdekatan. Apabila reda, barulah saya memulakan penggambaran menu kedua.

Mula-mula rebung dihiris nipis-nipis dan dimasukkan ke dalam rebusan air mendidih dan letakkan garam. Apabila sudah agak empuk sedikit rebung yang direbus, padamkan api dan rebung jeruk siap untuk dimakan.

Kalau mahu lagi sedap, simpan beberapa hari dan rasanya bertambah enak. Memang senang! Orang aAsli suku Semelai tidak banyak menggunakan bahan-bahan rempah atau tambahan. Cukup garam sahaja sebagai bahan perasa.

Apabila berehat di perkampungan suku Semelai, saya terserempak dengan seorang pemburu yang masih lagi menggunakan sumpit. Seronok betul saya apabila pemburu itu memberi peluang kepada saya untuk memburu menggunakan sumpit unik mereka.

Pada masa yang sama, saya juga dapat melihat cara membuat minyak keruing. Batang pokok keruing di tengah hutan ditebuk tengahnya dan dinyalakan api di dalamnya. Apabila api dinyalakan, minyak keruing pun terhasil dan ia dipercayai mujarab mengubati sakit gatal-gatal dan turut digunakan sebagai minyak urut.

Pengalaman manis saya ini akan saya kongsikan bersama anda semua menerusi Makan Angin 2 esok, 28 Oktober, jam 8.30 malam.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Mangsa asid tercicir pelajaran

Posted:

Mangsa asid tercicir pelajaran

Mangsa asid tercicir pelajaran

Oleh NOR IDAYU BOSRO
idayu.bosro@kosmo.com.my


SHAFIQ AIMAN (kiri) dan Shafiq Haikal masih dirawat di HKL selepas selamat menjalani pembedahan kelapan pada bahagian muka pada 20 Oktober lalu.


KUALA LUMPUR - Ibu kepada dua beradik yang menjadi mangsa simbahan asid dalam kejadian di Felda Ketumbar Jengka 9, Maran pada 19 Julai lalu melahirkan rasa sedih mengenangkan nasib kedua-dua anaknya yang tercicir dalam pelajaran kerana banyak masa terpaksa dihabiskan di hospital.

Ruhashimah Julaili Mansur, 33, berkata, dia bingung setiap kali mengenangkan nasib kedua-dua anaknya iaitu Shafiq Haikal Mat Safar Zaidi, 13, dan Shafiq Aiman, 10, telah hampir tiga bulan tidak hadir ke sekolah kerana terpaksa berulang-alik dari Maran untuk menjalani rawatan di Hospital Kuala Lumpur (HKL).

Menurutnya, setelah dimasukkan ke HKL sejak 20 Julai lalu, kedua-dua anaknya tidak dapat menjalani sesi persekolahan seperti biasa.

"Pilu hati saya apabila mengenangkan nasib kedua-dua anak saya yang ingin kembali ke sekolah tetapi mereka lebih banyak terlantar di katil hospital," katanya ketika ditemui Kosmo! di HKL semalam.

Malah katanya, nasib dua beradik itu bertambah malang apabila mereka tidak dapat menjalani kehidupan normal seperti kanak-kanak sebaya kerana mengalami kecacatan kekal seumur hidup setelah muka mereka melecur teruk akibat disimbah asid.

"Mereka berdua tidak dapat ke sekolah seperti biasa selama hampir tiga bulan kerana terpaksa menjalani pembedahan bagi merawat kerosakan kulit.

"Lebih sayu apabila mereka ada bertanya sama ada rakan-rakan di sekolah akan menerima mereka atau sebaliknya kerana muka mereka sudah tidak seperti dulu," katanya

Dalam kejadian pada 19 Julai lalu, dua beradik itu mengalami kecederaan parah apabila disimbah cuka getah oleh seorang pekerja ladang yang juga jiran mangsa ketika dalam perjalanan ke rumah kawan mereka di Felda Ketumbar Jengka 9, Maran, Pahang.

Mereka yang mengalami kecederaan di beberapa bahagian badan termasuk muka, mata dan badan itu telah menjalani lapan kali pembedahan termasuk tampalan kulit baharu pada muka sejak dirawat di HKL pada Julai lalu.

Ruhashimah memberitahu, kedua-dua anaknya sempat ke sekolah selama tiga minggu selepas menyambut Aidilfitri lalu namun, terpaksa meninggalkan persekolahan buat sementara kerana menjalani pembedahan yang seterusnya.

"Ketika sempat ke sekolah itu, anak saya ada mengadu yang mereka tidak dapat menjawab soalan peperiksaan kerana sudah lama tidak ke sekolah dan kurang faham dengan apa yang diajar oleh guru mereka." ujarnya.

Katanya, walaupun kedua-dua orang anaknya itu ada mengikuti program Sekolah Dalam Hospital (SDH) ketika dirawat di Wad Pediatrik HKL pada bulan Ogos lalu namun ia tidak banyak membantu.

"Mereka hanya sempat mengikuti program tersebut selama dua minggu sebelum dipindahkan dari Wad Pediatrik ke Wad Plastik di Institut Kaji Saraf HKL kerana keadaan mereka alah kepada cuaca panas," katanya.

Sementara itu, Ruhashimah turut merayu bantuan kewangan daripada pihak-pihak tertentu bagi menampung perbelanjaan perubatan kedua-dua anaknya itu.

Menurutnya yang merupakan seorang suri rumah, dia terpaksa menampung kos perjalanan pergi balik, kos pembiayaan perubatan dan kos pembedahan plastik yang menelan belanja yang banyak.

"Saya terpaksa membeli topeng dan sarung badan khas daripada klinik swasta untuk mereka berdua bagi melindungi kulit mereka yang melecur daripada matahari dan jangkitan bakteria.

"Topeng getah yang disediakan pihak HKL tidak cukup selesa dan kulit mereka akan berasa gatal-gatal jika terdedah kepada cuaca panas," katanya.

Orang ramai yang ingin menghulurkan bantuan boleh menghubungi Ruhashimah di talian 013-9590706.

Full content generated by Get Full RSS.

Janda Perlis fobia bersolek

Posted:

Janda Perlis fobia bersolek

Janda Perlis fobia bersolek

Oleh FAIZAL NAZARUDDIN
faizal.nazaruddin@kosmo.com.my

KANGAR – Sebahagian besar golongan janda di negeri ini yang berjumlah 5,400 orang menghadapi sindrom kemurungan selepas berlaku perceraian sekali gus mengakibatkan mereka langsung tidak berminat untuk bersolek selepas perceraian.

Pengarah Jabatan Pembangunan Wanita Negeri (JPWN) Perlis, Muhamad Hazimin Jamaludin berkata, golongan tersebut sama ada dicerai atau ditinggalkan suami mempunyai persepsi negatif bahawa mereka sudah tidak laku lagi untuk dipinang oleh mana-mana lelaki selepas menjadi janda.

Beliau berkata, paling memberi tamparan yang hebat kepada golongan tersebut ialah apabila mendapati suami meninggalkan mereka gara-gara berkahwin dengan wanita dari negara jiran yang dikatakan lebih cantik.

"Justeru tidak hairan tabiat golongan itu yang sebelum ini suka bersolek tiba-tiba berubah sehingga mereka trauma untuk bergincu atau berbedak kerana menganggap diri mereka tidak laku lagi.

"Situasi ini menyebabkan wanita tersebut akan menghadapi masalah kemurungan ekoran malu dan perasaan rendah diri untuk berhadapan dengan masyarakat," katanya selepas dialog Memperkasakan Wanita dan Ibu Tunggal 2011 di sini semalam.

Majlis tersebut yang disertai lebih 100 ibu tunggal itu dirasmikan oleh Pengerusi Jawatankuasa Keluarga dan Masyarakat negeri, Mansor Jusoh.

Muhamad Hazimin berkata, berikutan itu, golongan tersebut lebih suka mengurung diri dalam rumah kerana bimbang pandangan serong masyarakat kononnya mereka sudah tidak cantik lagi.

Katanya, berdasarkan statistik sehingga September lalu, seramai 5,400 ibu tunggal di Perlis berdaftar dengan JPWN.

Ibu tunggal yang paling muda dikesan baru berusia 24 tahun dan menyara seorang anak.

Full content generated by Get Full RSS.

10,000 hadiri rumah terbuka Deepavali

Posted:

10,000 hadiri rumah terbuka Deepavali

10,000 hadiri rumah terbuka Deepavali

Oleh MOHD. ZAINI SAMSU HADI
zaini.hadi@kosmo.com.my


NAJIB (depan, kiri) dan Muhyiddin (depan, kanan) bersama Palanivel menyiapkan hiasan 'kolam' pada majlis rumah terbuka Deepavali di Kuala Lumpur semalam.


KUALA LUMPUR - Kira-kira 10,000 tetamu yang terdiri dari pelbagai kaum menghadiri rumah terbuka Deepavali anjuran MIC yang pertama kali diadakan di pekarangan kuil Batu Caves di sini semalam. Rumah terbuka tersebut turut dimeriahkan dengan kehadiran para pemimpin negara serta para pelancong asing yang tiba sejak pukul 8 pagi lagi meskipun majlis rumah terbuka itu dimulakan pada pukul 9 pagi. Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd. Najib Tun Razak tiba pada pukul 10 pagi diiringi Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan isteri, Puan Sri Noorainee Abdul Rahman.

Turut hadir pada majlis itu ialah Presiden MIC, Datuk G. Palanivel. Mohd. Najib yang baru pulang dari Riyadh kerana menghadiri pengkebumian Putera Mahkota Saudi, Sultan Abdul Aziz Al Saudi terus menghadiri rumah terbuka itu dan beberapa majlis sambutan Deepavali yang diadakan di sekitar ibu negara.

Ketika bercakap pada lintas langsung sebuah stesen televisyen swasta, Perdana Menteri berkata, kehadiran tetamu yang ramai pada majlis itu menunjukkan bahawa ia merupakan satu kejayaan terhadap perjuangan transformasi yang kini sedang diusahakan oleh kerajaan. "Selaras dengan masyarakat India yang beragama Hindu, perayaan Pesta Cahaya seperti ini adalah satu bentuk cahaya yang menyinari kegelapan dan beliau berkeyakinan transformasi yang diusahakan bakal mencapai matlamatnya," katanya.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Sejarah Orkestra RTM

Posted:

Sejarah Orkestra RTM

Sejarah Orkestra RTM

AHMAD NAWAB (kiri, depan) ketika menyertai Orkestra Radio Malaysia di bawah pimpinan Johari Salleh pada tahun 1966.


SELAMA lima dekad wujud di Malaysia, Orkestra RTM merupakan orkestra tertua negara. Kewujudannya sangat penting kerana ia antara pemangkin perkembangan industri muzik tempatan yang telah melahirkan ramai komposer berbakat dengan lagu-lagu malar segar sehingga ke hari ini.

Orkestra RTM juga boleh dianggap sebagai khazanah negara kerana ia boleh dijadikan rujukan dalam bidang muzik tempatan dalam usahanya memartabatkan lagi industri muzik tempatan.

Perjalanan yang bermula pada tahun 1961 dengan nama asalnya Orkes Radio Malaysia yang ketika itu dipimpin oleh Tan Sri Ahmad Merican telah memperlihatkan perbezaan dan kualiti daripada kumpulan muzik yang wujud pada ketika itu.

Rumah Persekutuan yang masih tersergam di Jalan Raja, Kuala Lumpur sehingga ke hari ini menjadi monumen bersejarah apabila lokasi itu merupakan tempat kelahiran dan membesar Orkestra RTM.

Apabila operasi Radio dan Televisyen Malaysia disatukan pada tahun 1969, nama Orkestra Radio Malaysia ditukar kepada Orkestra RTM dan ia bertapak di Kompleks Angkasapuri sehingga sekarang.

Selepas 50 tahun banyak nama besar dan tokoh dalam bidang muzik dilahirkan oleh Orkestra RTM yang juga menyumbang kepada industri muzik tanah air seperti Jimmy Boyle, Osman Ahmad, Datuk Ahmad Nawab, Kasim Masdor dan R. Ismail.

Selepas Tan Sri Ahmad Merican, tanggungjawab mengepalai orkestra tersebut diteruskan oleh Alfonso Soliano (Pemimpin Orkes Radio Malaysia 1961 - 1965), Gus Steyn (Pemangku Pemimpin 1967 - 1969), Datuk Johari Salleh (Pengarah Muzik 1965 - 1983), Datuk Ahmad Dasillah (Pengarah Muzik 1984 - 1999), Ruslan Mohd. Imam (Pemimpin Orkestra RTM 1978 - 1995) dan Datuk Mokhzani Ismail (Pengarah Muzik Orkestra RTM 1999 - kini).

Alfonso Soliano

Pemimpin Orkes Radio Malaya ini dilahirkan di Filipina, mahir bermain piano, pencinta irama jazz dan menjunjungi irama Melayu dalam perspektif yang berbeza. Ia terlihat pada awal pimpinannya sebelum kemerdekaan pada tahun 1956 yang ketika itu dikenali sebagai Orkes Tiga Serangkai yang turut dianggotai oleh Mahadzir Yassin, pemain double bass dan JJ.Vilinguez, pemain dram bagi menyediakan rancangan muzik untuk siaran radio.

Alfonso juga menggubah lagu Negaraku. Daripada sebuah lagu sentimental ke lagu yang menyuntik semangat patriotism, lagu Terang Bulan diberi nafas baharu menjadi lagu kebangsaan yang hari ini dikenali sebagai Negaraku. Semua sedia maklum, lagu Negaraku sebagai lambang visi kreatif Tunku Abdul Rahman, Perdana Menteri pertama Malaysia dan Bapa Kemerdekaan yang pertama kali melancarkan Negaraku mengiringi laungan merdeka selepas bendera Union Jack diturunkan.

Gus Steyn

Gus Steyn atau nama sebenarnya Gustaaf Nicolaas Steyn berasal dari Zaandam, Belanda. Banyak menyumbang kepada Malaysia menerusi penghasilan lagu-lagu patriotik, meskipun dia sebenarnya adalah seorang warga Singapura. Gus Steyn yang juga merupakan seorang konduktor orkestra dan pemain piano yang baik, dianggap antara komposer dan penggubah terbaik Malaysia selama lebih 30 tahun. Beliau juga bijak menggandingkan irama Malaysia bagi persembahan orkestra, antaranya lagu Kaparinyo Suite. Dibesarkan dan mendapat pendidikan awal di Belanda, Gus Steyn juga mendalami ilmu muziknya di tanah kelahirannya sebelum berhijrah ke Jakarta pada tahun 1940-an dan bekerja sebagai pemuzik.

Pada 1958, dia ke Singapura dan dilantik menjadi Pengarah Muzik di Radio TV Singapura. Semasa revolusi program pada tahun 1962, skim pemotongan gaji di Singapura menyebabkannya terpaksa berhenti kerja. Gus kemudiannya berhijrah pula ke Australia dan bermain muzik di kelab malam. Pada 1966, Tan Sri Dol Ramli dan Tan Sri Ahmad Merican telah ke Australia dan bertemu Gus Steyn, lalu menawarkannya bekerja bersama Orkestra RTM. Di Kuala Lumpur, Gus Steyn dilantik menjadi Timbalan Pemimpin di bawah seliaan Datuk Johari Salleh. Karya istimewanya, Overtue Samudra turut dimasukkan ke dalam kurikulum muzik formal Sijil Pelajaran Malaysia yang diperkenalkan pada tahun 1972.

Datuk Johari Salleh


ORKESTRA Radio Malaysia pada tahun 1970 yang dibarisi 49 anggota.


Datuk Johari Salleh bertanggungjawab mengambil alih kepimpinan Orkestra RTM pada tahun 1965, selepas lima tahun di bawah pimpinan Alfonso Soliano. Dalam usaha memantapkan Orkestra RTM, Johari yang dilahirkan di Geylang, Singapura, pada 9 Februari 1940, melanjutkan pelajaran di Berklee College of Music di Boston pada tahun 1967. Sebelum menyertai Orkestra RTM, Johari mengumpul banyak pengalaman dengan bekerja di kelab malam di Singapura. Johari yang sangat mengagumi idolanya, Alfonso Soliano dan Jimmy Boyle.

Meminati lagu klasik, jazz dan pop, Johari menjadikan Due Helinton sebagai sumber inspirasi kepada karya jazz. Sementara itu, Tom Jones dan Henry William khusus untuk lagu pop. Johari turut mengagumi seniman agung, Tan Sri P. Ramlee dan Saloma yang merupakan sahabat baiknya semasa di Singapura. Di bawah pimpinan Johari Orkestra RTM terus memacu peranannya sebagai landasan mengembangkan seni persembahan dan muzik tanah air.

Datuk Ahmad Dassilah

Datuk Ahmad Dassilah Mohd. Yussuf merupapan pemuzik hebat bermain saksofon, flut dan klarinet di pentas. Beliau menjadi penerbit di Unit Hiburan Radio pada tahun 1967 yang mana itu merupakan impiannya.

Dipilih menjadi nakhoda baharu Orkestra pada tahun 1984 dan bertanggungjawab sebagai Pengarah Muzik RTM. Berkat ilmu yang dipelajarinya semasa melanjutkan pelajaran di universiti ternyata Dassilah membawa kejayaan yang besar kepada Orkestra RTM.

Datuk Mokhzani Ismail

Pengarah muzik kelahiran Perlis pada usia tujuh tahun, Datuk Mokhzani Ismail diberikan sebuah piano oleh ayahnya, Ismail Ariffin. Mokhzani mula berjinak-jinak membuat persembahan dengan bermain bersama-sama band di kampungnya di Perlis untuk majlis kenduri kahwin atau ketika majlis keramaian.

Tahun 1960-an, tidak terdapat sekolah seni muzik, sungguhpun begitu berkat semangat yang cekal, Mokhzani belajar sendiri sambil dibantu oleh ayahnya.

Pada usia 18 tahun, Mokhzani melanjutkan pelajaran ke Maktab Ilmu Khas. Istimewanya Mokhzani, beliau pelajar yang mahir mampu bermain apa sahaja lagu hanya menerusi pendengaran telinganya. Tahun 1982, beliau menjadi guru di Perlis.

Mokhzani meletak jawatan pada tahun 1986 mendapat biasiswa yang membawa Mokhzani terbang ke Boston melanjutkan pengajian di Berklee College of Music dalam bidang penggubahan orkestra. Selepas tiga tahun menuntut ilmu di luar negara dan lulus dengan Magna Cum Laude, Mokhzani kembali ke Malaysia pada tahun 1990.

Seorang kenalan lama Mokhzani telah memperkenalkan Mokhzani kepada Pengarah Orkestra Radio Televisyen Malaysia (RTM), Datuk Ahmad Dassilah. Detik itulah menjadi permulaan kepada penglibatan beliau dengan Orkestra RTM.

Full content generated by Get Full RSS.

Penyelesaian jenayah siber

Posted:

Penyelesaian jenayah siber

Penyelesaian jenayah siber

Oleh ADLAN JAAFAR
adlan.jaafar@kosmo.com.my

PADA bulan Jun lalu, sebanyak 51 buah laman web milik agensi kerajaan telah digodam menyebabkan keadaan menjadi agak huru-hara kerana gangguan tersebut melibatkan maklumat kerajaan.

Bagaimanapun, kerisauan orang ramai sedikit lega apabila Ketua Pengawai Eksekutif Cybersecurity, Lt. Kol. (B) Datuk Husin Jazri menjelaskan semua maklumat berada dalam keadaan selamat dan laman-laman web itu mula beransur-ansur untuk beroperasi semula.

Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Datuk Seri Dr. Maximus Ongkili berkata, sehingga bulan Ogos 2011, sebanyak 10,406 insiden jenayah siber telah dikendalikan oleh Cybersecurity.

Ujarnya, jumlah tersebut adalah kenaikan yang amat drastik iaitu sebanyak 137 peratus berbanding tempoh masa yang sama pada tahun 2010.

"Beribu-ribu ancaman dunia siber kini telah muncul. Banyak juga perniagaan yang berterusan diserang dengan ancaman yang sedia ada dan terbaharu.

"Jika dibiar tanpa pemerhatian, keselamatan siber akan lemah dan mendatangkan risiko bahaya kepada keselamatan negara, awam dan kemakmuran ekonomi," ujar Maximus ketika ditemui di Petaling Jaya, Selangor.

Jelasnya lagi, kesan tersebut berlaku kerana kadar penembusan dan bilangan individu yang mahir dengan Internet di Malaysia semakin meningkat.

Selain kes-kes laman web yang digodam, terdapat juga para remaja yang 'nakal' menjadikan keupayaan mereka mengendalikan Internet sebagai medan untuk mencuba keupayaan mereka.

Maximus mengakui bahawa tindakan undang-undang sudah pasti dapat membantu menyelesaikan masalah tersebut tetapi dalam jangka masa panjang pendidikan oleh ibu bapa adalah penting untuk membina karakter individu.

Antara kes-kes aduan yang diterima oleh Cybersecurity selain laman web digodam adalah aktiviti phishing dalam laman sosial dan tindakan menawan akaun laman web individu lain serta kod Malicious.

Industri cerah

Berucap di hadapan delegasi dari 26 buah negara pada majlis pembukaan Persidangan Antarabangsa Common Criteria kali ke-12 (12th ICCC), Maximus menambah, industri perkhidmatan keselamatan siber sangat cerah dan mampu berkembang.

"Dalam laporan yang dikeluarkan oleh Cybersecurity, pasaran industri perkhidmatan keselamatan teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) di Malaysia bakal berkembang sehingga lebih RM400 juta pada tahun 2014 nanti," terang Maximus.

Ia telah menyumbang kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) sehingga 7 peratus termasuk bidang telekomunikasi dan perbankan elektronik.

Common Criteria (CC) adalah sebuah set penilaian bebas yang membuat ulasan dan analisis terhadap sesuatu produk keselamatan Internet supaya mengikut set panduan yang perlu dipatuhi.

Ia berfungsi sebagai medium untuk meningkatkan, mengira tahap keberkesanan dan memberi jaminan bahawa sesuatu produk itu mencapai standard CC dan kekuatan sistem keselamatan diperakui.

"Sebagai contoh, CC boleh mendedahkan kelemahan sesuatu produk sebelum ia dipasarkan sekali gus dapat mengelakkan sebarang kos pembaikan terhadap sesuatu sistem," ulas Husin yang turut hadir pada majlis perasmian.

Produk-produk berasaskan ICT merangkumi komputer peribadi, thumbdrive, peralatan multimedia, konsol permainan elektronik, perisian aplikasi dan perkasasan komputer.

Kongsi informasi

Persidangan yang diadakan buat kali pertama di rantau Asia Tenggara itu menjadi platform kepada orang dalam industri ICT untuk bertukar pendapat dan berkongsi informasi berguna.

Perbincangan seperti itu amat diperlukan kerana ia akan membawa kepada keserasian antara perkembangan dan penilaian keselamatan Internet dengan proses mendapatkan Sijil Pengesahan Common Criteria (CCRA).

Pada tahun ini, persidangan yang berlangsung selama tiga hari dari 27 sehingga 29 September itu, membincangkan cara menyemai tahap kesedaran dan berkongsi pengetahuan mengenai cara berkesan menangani ancaman siber.

"Diharap, semua peserta dapat mengemas kini informasi mengenai tafsiran baharu CC dan panduan serta dokumen-dokumen lain yang berkaitan," kata Husin lagi.

Pada akhir majlis, Malaysia turut dianugerahkan sijil keahlian CCRA secara rasmi bersama-sama Turki untuk menyertai kumpulan yang terdiri daripada 15 buah negara seluruh dunia.

Malaysia mula mengaplikasi CC dan menjad ahli CCRA sejak tahun 2007 dalam setiap pengurusan ICT. Dengan penerimaan sijil tersebut Malaysia kini boleh mengeluarkan sijil pengesahan terhadap produk Internet mengikut ISO15408.

CCRA telah diserahkan kepada Maximus oleh Pengerusi Jawatankuasa Common Criteria, Dag Stromen sambil disaksikan Pengerusi Jawatankuasa Kecil Common Criteria, Irmela Ruhrmann.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Harga tiket final kekal RM50

Posted:

Harga tiket final kekal RM50

Harga tiket final kekal RM50

Oleh HELMI TALKAH
helmi.talkah@kosmo.com

HARGA tiket final Piala Malaysia kekal RM50. Mahu atau tidak, penyokong Negeri Sembilan dan Terengganu harus membayar RM50 bagi sekeping tiket jika tetap berhajat menyaksikan aksi final Piala Malaysia di Stadium Shah Alam, Sabtu ini.

Pengerusi Jawatankuasa Pertandingan Tempatan (JKPT) Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Datuk Hamidin Mohd. Amin (gambar) menjelaskan bahawa pihaknya tidak bercadang menurunkan harga tiket tersebut.

Hamidin berkata, keputusan menetapkan harga tiket pada nilai RM50 bagi semua tempat duduk termasuk grandstand dibuat selepas mengkaji daripada pelbagai aspek terutama kos penganjuran pada aksi final itu nanti.

"Saya faham dengan keluhan serta rungutan di kalangan penyokong-penyokong Terengganu dan Negeri Sembilan, malah kami (FAM) juga peka dengan saranan yang dibuat oleh (Menteri Belia dan Sukan) Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek yang meminta kami mempertimbangkan harga tiket berkenaan.

"Namun, suka saya jelaskan bahawa harga tiket ditetapkan selepas mengambil kira daripada semua aspek yang melibatkan kos seperti kos pembayaran elaun pengadil, kos penyelenggaran stadium, kos keselamatan dan beberapa lagi kos yang perlu dijelaskan.

"Lagipun, hasil penjualan tiket itu nanti akan dibahagi dua kepada pihak persatuan bola sepak negeri iaitu Negeri Sembilan dan Terengganu selepas ditolak dengan kos-kos penganjuran perlawanan akhir itu nanti.

"Ia secara tidak langsung memberikan peluang kepada penyokong-penyokong kedua-dua pasukan ini untuk menyumbang kepada tabung bola sepak negeri masing-masing," kata Hamidin ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Hamidin yang juga Naib Presiden FAM mendedahkan bahawa harga tiket aksi final Piala Malaysia itu merupakan kedua terendah berbanding negara-negara Asia Tenggara (ASEAN).

"Kami telah membuat kajian bahawa selepas Singapura, Malaysia adalah negara kedua yang menjual tiket dengan harga terendah," tambah Hamidin.

Terdahulu, pelbagai rungutan timbul dalam kalangan penyokong-penyokong kedua-dua pasukan yang menganggap harga tiket yang diputuskan FAM itu adalah terlalu mahal.

Malah, Ahmad Shabery turut meminta FAM mengkaji semula harga tiket tersebut kerana dianggap mahal bagi penyokong-penyokong kedua-dua pasukan terutama yang kurang berkemampuan.

Kelmarin, sekumpulan penyokong Negeri Sembulan mengadakan bantahan secara aman di hadapan Wisma Persatuan Bola Sepak Negeri Sembilan (PBNS) serta mengedarkan risalah kepada penyokong lain supaya memboikot penjualan tiket final itu.

Pada musim lepas, harga tiket final Piala Malaysia dijual pada harga RM30 untuk tempat duduk biasa dan RM50 bagi tempat duduk grandstand.

Aksi final Piala Malaysia 2011 yang menemukan Terengganu dengan Negeri Sembilan bakal berlangsung di Stadium Shah Alam pada pukul 8.45 malam, Sabtu ini.

Full content generated by Get Full RSS.

PBNS jual tiket RM30

Posted:

PBNS jual tiket RM30

PBNS jual tiket RM30

Oleh SYED AHMAD ZULKARNAIN SYED ALI
zulkarnain.ali@kosmo.com.my


SEMANGAT BERPASUKAN. Barisan pemain Negeri Sembilan bersama-sama mengusung tiang gol sebelum memulakan sesi latihan di Stadium Tuanku Abdul Rahman, Paroi semalam menjelang aksi final Piala Malaysia menentang Terengganu di Stadium Shah Alam Sabtu ini.


PRIHATIN dengan nasib para penyokong Negeri Sembilan yang terbeban dengan harga tiket final Piala Malaysia yang mahal, Persatuan Bola Sepak Negeri Sembilan (PBNS) mengambil keputusan untuk menjual tiket tersebut dengan harga RM30.

Presiden PBNS, Datuk Seri Mohamad Hasan berkata, keputusan itu dibuat dalam satu mesyuarat tergempar di Seremban malam tadi.

Ia bagi membincangkan keputusan Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) yang menetapkan harga tiket final Piala Malaysia sebanyak RM50 bagi semua tempat duduk termasuk grandstand.

Harga tiket bagi kanak-kanak berusia bawah 12 tahun pula dijual pada harga RM5 seorang bagi kesemua tempat duduk.

Mohamad berkata, keputusan untuk menurunkan harga tiket itu diambil oleh PBNS selepas banyak pihak terutama penyokong setia kedua-dua pasukan merungut dengan harga tiket tersebut.

"Keputusan ini adalah hadiah yang dapat PBNS berikan kepada penyokong yang selama ini setia memberi sokongan tidak berbelah bagi kepada pasukan Negeri Sembilan.

"Apatah lagi, mereka (penyokong) turun beramairamai memberi sokongan kepada pasukan kesayangan mereka sepanjang tiga tahun Negeri Sembilan beraksi di pentas final," katanya di Seremban semalam.

Terdahulu, FAM telah memperuntukkan sebanyak 30,000 tiket kepada PBNS untuk dijual kepada peminat dan penyokong skuad Hoben Jang Hoben.

Mohamad yang juga Menteri Besar berkata, peminat yang sudah membeli tiket pada hari pertama kelmarin dan semalam dengan harga RM50 boleh menuntut baki lagi RM20 di Wisma PBNS dan Stadium Tuanku Abdul Rahman Paroi hari ini.

"Pihak PBNS dan stadium akan memulangkan baki wang tersebut menerusi nombor siri yang tertera pada tiket masing-masing.

"Mereka yang telah membeli hanya perlu menunjukkan tiket kepada petugas di setiap lokasi jualan di negeri ini," ujarnya.

Bagaimanapun, beliau menjelaskan bahawa penurunan harga tiket itu tidak termasuk baki tiket yang dijual di Stadium Shah Alam.

Kosmo! semalam melaporkan sebilangan besar penyokong Negeri Sembilan tiada mempunyai pilihan, malah terpaksa akur dengan keputusan FAM membeli harga tiket pada harga yang agak mahal demi menyaksikan aksi final Piala Malaysia Sabtu ini.

Terdahulu, Pengerusi Jawatankuasa Pertandingan FAM, Datuk Hamidin Mohd. Amin memaklumkan hanya 65,000 keping tiket sahaja yang dicetak untuk final kali ini.

Daripada jumlah tersebut, sebanyak 30,000 tiket akan diagihkan sama rata kepada kedua-dua pasukan untuk dijual di lokasi masing-masing, manakala baki 5,000 tiket lagi akan dijual di Stadium Shah Alam pada Sabtu ini.

Full content generated by Get Full RSS.

'Usah salahkan pihak persatuan'

Posted:

'Usah salahkan pihak persatuan'

'Usah salahkan pihak persatuan'


SEBAHAGIAN penyokong Negeri Sembilan memprotes tindakan FAM mengenakan harga tiket final yang mahal di Wisma PBNS, Seremban kelmarin.


PRESIDEN Persatuan Bola Sepak Negeri Sembilan (PBNS), Datuk Seri Mohamad Hasan melahirkan rasa kecewa selepas beliau dan pihak persatuan menjadi sasaran kecaman peminat dan penyokong skuad Hoben Jang Hoben yang kecewa selepas harga tiket dinaikkan.

Mohamad yang juga Menteri Besar Negeri Sembilan (gambar) menjelaskan bahawa PBNS telah membantu penyokong bola sepak dengan membuat surat rayuan kepada Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), tetapi tiada sebarang tindakan.

"Setakat hari ini (semalam), baru lebih kurang 500 tiket terjual di Negeri Sembilan, kita harap penyokong memahami kerana ini bukan kuasa kita (penentuan harga tiket).

"Jadi janganlah sampai suruh presiden letak jawatan, tidak baik buat tuduhan melulu kerana orang yang kita tuduh itu berperasaan," katanya di Seremban semalam.

Mohamad berkata, beliau sendiri berasa terkejut apabila FAM menaikkan harga tiket final Piala Malaysia.

"Kalau ia di bawah kuasa PBNS, lainlah... masa perlawanan separuh akhir yang dibuat di stadium negeri (Stadium Tuanku Abdul Rahman, Paroi) tempoh hari, kita benarkan 30,000 penyokong kita memasuki stadium percuma kerana itu di bawah kuasa kita," katanya lagi.

Bagaimanapun, beliau berharap supaya penyokong Negeri Sembilan akan tetap membeli tiket untuk bersama menyokong skuad Hoben Jang Hoben.

Ketika ditanya jika PBNS akan memberi tiket subsidi dengan potongan harga 50 peratus seperti yang dibuat oleh Persatuan Bola Sepak Terengganu (PBSNT), Mohamad berkata: "Persatuan (PBNS) tidak mempunyai wang yang banyak seperti Terengganu."

Sementara itu, bekas Timbalan Presiden FAM, Khairy Jamaluddin meminta supaya FAM menimbang semula keputusan menaikkan harga tiket dari RM30 ke RM50.

"Saya terkejut dengan harga yang diputuskan oleh FAM memandangkan selama ini kita jual murah dan ramai penyokong letak bajet RM30.

"Keputusan untuk menjual tiket dengan harga yang mahal itu adalah tidak munasabah dan saya juga berharap rakyat Negeri Sembilan tidak menyalahkan PBNS," katanya.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Jenazah Gaddafi dikebumikan

Posted:

Jenazah Gaddafi dikebumikan

Jenazah Gaddafi dikebumikan

SEORANG jurugambar semalam merakamkan tempat mayat Muammar Gaddafi diletakkan di dalam sebuah bilik sejuk beku di Misrata sebelum ia dipindahkan untuk dikebumikan di gurun Sahara.


MISRATA - Jenazah bekas pemimpin Libya, Muammar Gaddafi telah dikebumikan di sebuah lokasi rahsia di gurun Sahara semalam bersama dengan seorang anak lelakinya, Motassim, kata seorang pegawai kerajaan sementara.

"Jenazah itu telah dibawa pada awal pagi dan baru dikebumikan di gurun bersama dengan anaknya," kata pegawai Majlis Peralihan Kebangsaan (NTC) itu, Abdel Majid Mlegta.

Menurutnya, hanya dua orang yang amanah diberikan kepercayaan untuk melakukan misi rahsia itu.

"Mereka itu bukannya pengawal tetapi orang amat dipercayai NTC," katanya.

"Apa yang boleh saya katakan adalah proses pengebumian itu memakan masa dan dilakukan jauh daripada pihak media," tambahnya.

Solat jenazah dua beranak itu dilakukan oleh guru agama peribadi Gaddafi, Khaled Tantoush.


SEORANG wanita melihat jenazah Muammar Gaddafi di sebuah bilik sejuk beku di Misrata kelmarin.


Khaled ditangkap bersama dengan Gaddafi sebelum mereka berpindah dari Misrata.

Dua sepupu Gaddafi, Mansour Dhao Ibrahim dan Ahmed Ibrahim yang ditangkap bersama Gaddafi selepas konvoi dinaiki mereka diserang jet Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO) dekat Sirte, bandar kelahiran Gaddafi, turut menghadiri penghormatan terakhir untuknya.

Jenazah itu dikebumikan pada waktu subuh.

Gaddafi, 69, mati akibat kecederaan ditembak di bandar kelahirannya selepas dia ditemui dalam saluran pembetungan di bawah sebuah lebuh raya pada Khamis lalu.

Anaknya, Motassim turut mati ditembak dekat leher selepas ditangkap oleh para pejuang NTC.

Mayatnya itu kemudian dipamerkan kepada orang ramai di dalam sebuah bilik sejuk di sebuah pasar di Misrata.

Sebelum dikebumikan, pemerintah sementara Libya telah bertindak melarang orang ramai daripada melihat jenazah Gaddafi, anak lelakinya, Mutassim dan seorang ketua tenteranya, Abu Bakr Younis.


JENAZAH Motassim Gaddafi yang dipamerkan kepada orang ramai di sebuah bilik sejuk beku di Misrata kelmarin.


Keputusan itu dibuat selepas ribuan penduduk Libya melihat sendiri jenazah bekas pemimpin Libya itu.

Beberapa pengawal mengunci pintu pagar yang menempatkan bilik sejuk beku tempat jenazah Gaddafi bersama dua yang lain disimpan di Misrata.

Pintu peti sejuk beku itu yang kerap dibuka bagi membolehkan orang ramai masuk menyebabkan ketiga-tiga jenazah tersebut cepat mereput dan berbau busuk.

Pengawal-pengawal memberikan topeng bedah kepada pelawat untuk melindungi mereka daripada bau busuk. Mereka juga menyembur bahan pembasmi kuman pada jenazah tersebut.

Menurut beberapa pengawal di pintu pasar tersebut, satu konvoi empat hingga lima buah kenderaan terlibat dalam proses membawa jenazah berkenaan pada lewat malam kelmarin ke sebuah lokasi rahsia. Kerajaan sementara Libya akan menubuhkan suruhanjaya untuk menyiasat kematian Gaddafi.

Menurut seorang pengawal di pasar itu, dia melihat permit pengebumian tersebut yang menyatakan terdapat dua tembakan, satu di kepala dan satu lagi di dada Gaddafi. - Agensi

Full content generated by Get Full RSS.

Bayi hidup dikeluarkan dari celah runtuhan

Posted:

Bayi hidup dikeluarkan dari celah runtuhan

Bayi hidup dikeluarkan dari celah runtuhan


SEORANG anggota penyelamat memangku bayi berusia dua minggu yang dikeluarkan dari celah runtuhan sebuah apartmen di Ercis, Turki semalam.
WAJAH bayi berusia dua minggu yang dikeluarkan dari celah
runtuhan apartmen di Ercis, Turki semalam.


ERCIS, Turki - Bayi perempuan berusia dua minggu dikeluarkan dari celah-celah runtuhan sebuah bangunan apartmen 72 jam setelah gempa bumi berukuran 7.2 pada skala Richter melanda timur Turki.

Imej-imej di televisyen semalam menunjukkan beberapa anggota penyelamat yang memakai pakaian berwarna oren bertepuk tangan semasa bayi berkenaan dikeluarkan dari celah-celah runtuhan.

Seorang anggota penyelamat mengendong bayi dalam keadaan bogel itu yang bernama Azra Karaduman.

Bayi itu kemudian dibalut dengan selimut dan diserahkan kepada anggota-anggota paramedik.

Ibu bayi itu mendakap bayi tersebut di dada semasa para anggota penyelamat menemui mereka.

Mereka turut melakukan usaha untuk mengeluarkan ibu bayi itu termasuk neneknya yang masih hidup.

"Saya amat teruja. Apa lagi yang perlu saya perkatakan. Biarkan Tuhan membantu mereka," kata seorang lagi nenek bayi itu, Sevim Yigit kepada Reuters.

Menurutnya, bayi itu dilahirkan dua minggu lalu.

Gempa bumi itu yang berlaku pada Ahad lalu telah meruntuhkan lebih 2,000 bangunan dan menyebabkan 366 orang terbunuh.

- Agensi

Full content generated by Get Full RSS.

Ribut rosakkan bumbung lapangan terbang

Posted:

Ribut rosakkan bumbung lapangan terbang

Ribut rosakkan bumbung lapangan terbang


BEBERAPA pekerja berjalan dekat bumbung Lapangan Terbang Faro di Portugal yang hampir runtuh kelmarin.


LISBON - Pihak berkuasa menyatakan ribut merosakkan sebahagian bumbung Lapangan Terbang Faro di rantau Algarve, selatan Portugal.

Sebanyak lima orang cedera dalam kejadian tersebut manakala beberapa penerbangan turut terjejas kelmarin.

Beberapa panel bumbung di terminal berlepas di lapangan terbang itu rosak apabila ribut kencang melanda sekitar pukul 5 pagi waktu Portugal.

Beratus-ratus penumpang terkandas di lapangan terbang itu dengan pihak berkuasa terpaksa membatalkan atau menangguhkan penerbangan keluar selain melencongkan beberapa pendaratan pesawat.

Media tempatan menyatakan kerosakan di lapangan terbang berkenaan memaksa beberapa kafe dan restoran ditutup dengan menyebabkan sejumlah penumpang tidak dapat membeli makanan dan minuman.

Rantau Algarve merupakan destinasi percutian utama di Portugal dan antara lokasi percutian paling popular di Eropah.

Lapangan Terbang Faro mengendalikan lebih 4 juta penumpang setahun. - AP

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved