Khamis, 1 September 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Khidmat jururawat sepanjang masa

Posted:

Khidmat jururawat sepanjang masa

Khidmat jururawat sepanjang masa

Oleh NURUL IZZA ROSLY
izza.rosly@kosmo.com.my

KETIKA semua orang sibuk bermaaf-maafan dan melayan tetamu sambil menjamu juadah Hari Raya Aidilfitri pada pagi Syawal, mereka sibuk melayan pesakit yang memerlukan khidmat rawatan.

Tanpa penat mereka memberikan khidmat, walaupun pada ketika itu keluarga masing-masing mendambakan kehadiran mereka bagi meraikan Aidilfitri bersama-sama terutamanya anak-anak.

Di sebalik tanggungjawab yang perlu digalas, tersemat rasa sayu dan sebak di sanubari saat mendengar laungan takbir raya berkumandang namun, demi tugas digagahkan juga diri menabur bakti.

Demikian pengorbanan insan bergelar jururawat yang perlu bertugas bagi melaksanakan tanggungjawab mereka demi kesejahteraan kesihatan masyarakat.

Uniform penguat semangat

Suasana di Jabatan Kecemasan Hospital Kuala Lumpur sibuk sama seperti kebiasaan pada hari raya. Menjejakkan kaki ke sana situasinya tidak ubah seperti berada dalam drama bersiri ER.

Rata-rata petugasnya sibuk sekali memegang fail ke hulu hilir, malah ada yang menyorong katil membawa masuk pesakit ke wad. Ia merupakan suasana rutin tatapan pancaindera mata.

"Beginilah suasana kerja setiap hari tidak kiralah pada hari raya atau tidak. Cuma pada hari lebaran ada sedikit dekorasi bagi membangkitkan mood raya walaupun kami bertugas pada pagi raya.

"Tahun ini merupakan kali keempat saya bertugas pada hari raya, jadi bekerja pada hari raya sudah biasa tetapi kenangan kali pertama bertugas ketika Aidilfitri pada tahun 2002 masih segar di memori," kata Tuan Fatimah Tuan Mat, 42, yang berasal dari Besut, Terengganu.

Mengimbas kenangan lalu, ibu kepada empat orang cahaya mata itu sebak apabila anak-anaknya menghantar khidmat pesanan multimedia (MMS) menunjukkan mereka memakai baju raya.

"Saat itu memang sedih tidak terkata kerana mengenangkan mereka beraya tanpa ibu di sisi. Namun, apabila difikirkan mengenai tanggungjawab yang perlu digalas saat menyarung uniform jururawat rasa pilu dan sayu berlalu pergi.

"Apabila memakai uniform, pesakit perlu menjadi keutamaan kami. Kebiasaannya ketika lebaran, kami di sini tidak sibuk seperti selalu kerana warga kota sudah pulang ke kampung halaman masing-masing," ujarnya.

Namun, itu tidak bermakna para jururawat goyang kaki kerana banyak kes lain termasuklah melibatkan warga asing bergaduh ketika hari raya.

Jika pada 1 Syawal ramai yang menggayakan busana baru masing-masing yang penuh warna, namun warna tema busana raya bagi jururawat ialah putih dan biru sahaja.


SUASANA di Jabatan Kecemasan dan Trauma HKL tetap sibuk walaupun pada pagi raya.


"Walaupun bertugas pada pagi raya, ada segelintir daripada kami yang memakai baju raya ke hospital kemudian tukar memakai uniform apabila memulakan tugas dan kembali memakai baju raya apabila selesai syif.

"Sama seperti Tuan Fatimah, bertugas pada Aidilfitri kali ini bukan kali pertama buat saya. Walaupun bertugas, rakan-rakan lain yang tinggal berhampiran bermurah hati membawa nasi impit, kuah kacang, nasi minyak, ketupat, rendang, lemang dan sebagainya untuk kami di sini. Malah kami turut menerima jemputan rumah terbuka daripada ketua jabatan dan rakan-rakan lain," kata Ketua Jururawat, Radin Noradriana Hariati Radin Tahir, 36.

Ceritanya, kali pertama dia bertugas pada pagi raya adalah ketika berkhidmat di Hospital Kota Bharu, Kelantan pada tahun 1997 sewaktu usianya 22 tahun.

Di perantauan seorang diri membuatkannya hiba ketika menghubungi ayahanda tercinta pada pagi Aidilfitri.

"Sebak dan menangis jugalah, tapi apabila sudah sibuk di hospital menguruskan pesakit, perasaan sedih hilang lebih-lebih lagi apabila melihat pesakit melemparkan senyuman dan mengucapkan terima kasih kepada kita. Ketika itu rasa penat semua hilang.

"Menggalas tanggungjawab sebagai jururawat ini banyak cabarannya. Beban tugas yang banyak dan perlu kami berhadapan dengan pelbagai ragam pesakit selain menerima pesakit yang sentiasa ada di Jabatan Kecemasan," ujarnya yang mempunyai tiga orang anak.

Bagi Radin Noradrianna, bebanan tugas bukan alasan untuk tidak memberikan perkhidmatan yang terbaik.

"Paling menyentuh hati apabila ada yang kehilangan orang tersayang pada pagi raya disebabkan kemalangan ataupun penyakit lain.

"Mendengar ayat-ayat terakhir si anak kepada ibu yang terlantar membuatkan saya sebak dan pilu. Luluh hati mendengar bait-bait kata si anak yang memohon maaf kepada ibunya," katanya yang mengaku kadangkala tewas dengan emosinya yang rapuh.

Sungguhpun perlu berkorban masa yang sepatutnya diluangkan bersama keluarga, demi tugas, Farizawati Abdul Aziz, 29, reda kerana ikrar awal pembabitannya sebagai jururawat adalah untuk memberi khidmat kepada masyarakat.


TANGGGUNGJAWAB menjaga pesakit menjadi keutamaan bagi jururawat yang penuh dedikasi berkhidmat untuk masyarakat.


"Bertugas di Jabatan Kecemasan berlainan dengan di wad kerana di sini kami menerima pesakit-pesakit baru.

"Sebelum bertugas di sini saya berada di wad kelas tiga yang menempatkan warga tua. Di sana sangat sibuk kerana ramai pesakit, namun pada musim raya jumlah pesakit berkurangan kerana ramai yang minta pulang untuk menyambut hari raya," katanya yang mempunyai dua orang anak berusia lima dan tiga tahun.

Farizawati yang sudah lapan tahun berkhidmat sebagai jururawat memberitahu anak-anaknya kadang-kadang merengek apabila mengetahui dirinya bekerja pada hari raya.

"Bertugas sebagai jururawat tidak sama seperti kerja di pejabat yang boleh bercuti pada hari raya. Kami perlu bergilir-gilir untuk cuti raya dan kali ini giliran rakan-rakan lain yang tidak berkesempatan menyambut Aidilfitri pada tahun lalu.

"Walaupun rutin kerja seharian yang padat sehingga mengundang tekanan, tidak pernah sekalipun terlintas di benak saya untuk berhenti kerana profesion jururawat ini begitu istimewa," katanya.

Buku nota basmi kebuluran

Posted:

Buku nota basmi kebuluran

Buku nota basmi kebuluran

Oleh NURUL IZZA ROSLY
izza.rosly@kosmo.com.my


SETIAP tahun ramai kanak-kanak meninggal dunia akibat kekurangan zat makanan.


KEBULURAN boleh meragut nyawa. Setiap 10 saat, seorang kanak-kanak mati kelaparan. Setiap tahun, sembilan juta kanak-kanak di bawah umur lima tahun meninggal dunia akibat kekurangan zat makanan dan daripada penyakit-penyakit yang boleh dicegah.

Menurut laporan Pertubuhan Makanan dan Pertanian Bangsa-Bangsa Bersatu yang dikeluarkan pada Oktober 2010, 925 juta orang iaitu 14 peratus daripada penduduk dunia didapati kekurangan zat makanan.

Majalah dalam talian World Hunger Notes baru-baru ini melaporkan bahawa kekurangan zat makanan menjejaskan 32.5 peratus kanak-kanak di negara yang masih membangun (satu daripada setiap tiga kanak-kanak). Apa yang lebih menyedihkan, 80 peratus daripada kanak-kanak kebuluran itu berada di Asia.

Buku nota 101 Hair Care

World Vision adalah sebuah organisasi kemanusiaan antarabangsa yang membantu membasmi kemiskinan dan memperjuangkan keadilan untuk komuniti yang kurang upaya, tanpa mengira bangsa dan agama terutamanya bagi kanak-kanak.

Organisasi itu telah menganjurkan pelbagai inisiatif untuk menarik perhatian umum terhadap kanak-kanak, khususnya kesihatan mereka. World Vision bekerjasama dengan pelbagai rakan kongsi korporat untuk menyokong perjuangannya.

101 Hair Care, sebuah syarikat korporat yang bekerjasama dengan World Vision selama lima tahun, telah menjana lebih daripada RM150,000 menerusi perniagaan mereka untuk menyokong misi World Vision.

Sempena 30-Hour Famine (Kempen Prihatin 30 Jam) World Vision pada tahun ini, 101 Hair Care telah mengeluarkan buku nota bergambar yang bertemakan A World of Difference bagi mengumpul dana untuk menyokong kempen amal tersebut.

Edisi terhad 5,000 buah buku nota itu sesuai untuk dijadikan jurnal, hadiah untuk kawan atau buku bacaan ringan yang menarik.

Buku nota yang memaparkan pelbagai gambar menarik itu boleh didapati pada harga RM15 sebuah di salon 101 Hair Care dan pameran bergerak sekitar Lembah Klang, sempena Kempen Prihatin 30 jam World Vision.

Sebahagian besar daripada hasil kutipan akan disumbangkan kepada World Vision.

Gambar Ratu Cantik Universe/Malaysia 2011 dan Jurucakap World Vision Malaysia untuk Hak Kanak-Kanak, Deborah Henry turut dipaparkan dalam buku nota edisi terhad itu.

Ia bertujuan untuk berkongsi dan meningkatkan kesedaran orang ramai dalam kerja amalnya bersama World Vision, yang sudah menjangkau usia empat tahun.

Deborah melibatkan diri dalam program itu atas kesedaran peribadinya lebih daripada tanggungjawabnya sebagai ratu cantik kerana kesungguhan beliau untuk membantu golongan yang memerlukan sudah terpupuk sejak kecil lagi.

"Saya suka menghulurkan bantuan kepada mereka yang memerlukan terutamanya kanak-kanak, termasuk dari segi kewangan.

"Ini kerana saya percaya mereka boleh berdikari kalau diberi peluang yang sewajarnya dalam hidup seperti akses kepada pendidikan, kemudahan kesihatan dan air yang bersih," katanya.

Tambahnya, seseorang itu pasti akan berasa gembira dan berpuas hati apabila dapat membantu insan lain di dunia ini.

Set hamper

Sementara itu, mereka yang ingin merawat kulit kepala atau rambut mempunyai pilihan untuk mendapatkan buku nota itu dengan set hamper 101 Hair Care pada harga RM300 (harga biasa RM959).

Set hamper itu mengandungi dua sesi BioTrichOxy (BTO), satu botol Syampu Herba 101 dan buku nota. Rawatan BTO dapat membekalkan oksigen tulen kepada lapisan dalaman epidermis menerusi tekanan tinggi, mengaktifkan sel, meningkatkan kadar metabolisme dan menentang kesan penuaan.

Sebagai satu komitmen peribadi, kakitangan 101 Hair Care turut melancarkan kempen berpuasa selama 30 jam di ibu pejabat 101 Hair Care di Dataran Mentari bermula dari 6 hingga 7 Ogos. Mereka disertai oleh peserta dari Pergerakan Belia Malaysia.

Eksekutif Pemasaran Kanan 101 Hair Care, Tyna Tan berkata, berpuasa membantu manusia benar-benar mengenali erti kebuluran.

"Pengalaman ini membuatkan kita insaf dan menimbulkan keinginan untuk menyokong perjuangan membasmi kebuluran.

"Ia juga memotivasikan kita untuk memberi sokongan kepada kanak-kanak yang memerlukan menerusi daya usaha World Vision," katanya.

Simulasi solat ketika perang

Posted:

Simulasi solat ketika perang

Simulasi solat ketika perang

Oleh YATIMIN ABDULLAH
berita@kosmo.com.my


TENTERA muslimin terpaksa menangguhkan solat mereka seketika selepas dserang oleh askar musuh.


SOLAT merupakan ibadat yang terpenting dalam kehidupan seorang muslim. Maka tidak hairanlah apabila solat disebut sebagai tiang agama bagi menghindarkan seseorang muslim itu daripada segala dosa dan noda.

Lebih istimewa, solat lima waktu yang wajib ke atas semua umat Islam merupakan kurniaan Allah kepada junjungan besar Nabi Muhammad SAW dalam peristiwa Israk dan Mikraj yang berlaku lebih 1,400 tahun dahulu.

Fitrah setiap manusia adalah berkehendakkan kebaikan dalam hidup. Jadi solat merupakan 'hadiah' daripada Allah kepada hamba-hambanya untuk terus berada dalam landasan kebaikan.

Justeru, Islam tetap menganjurkan penganutnya menunaikan solat dalam apa jua keadaan sama ada ketika sakit atau keuzuran dengan cara-cara yang ditetapkan selain solat juga wajib biarpun ketika di medan peperangan.

Solat di medan perang atau lebih dikenali sebagai solat khauf (semasa dalam ketakutan) pernah ditunaikan oleh Rasulullah beberapa kali dengan pelbagai cara seperti yang diterangkan secara terperinci dalam kitab-kitab hadis.

Menyedari kepentingan bersolat dalam apa jua keadaan, seramai 50 pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Agama (SMKA) Wataniah, Machang, Kelantan mengadakan demonstrasi solat khauf bersempena dengan sambutan Hari Terbuka Badan Dakwah dan Rohani (Badar) baru-baru ini.

Guru penasihatnya, Razali Harun, 45, berkata, demonstrasi tersebut berlangsung selama 30 minit dengan dipecahkan kepada dua kumpulan iaitu tentera Islam dan tentera musuh.


KETIKA musuh datang dari arah bertentangan kiblat sebahagian tentera Islam menunaikan solat, manakala selebihnya berkawal bagi memastikan keselamatan rakan-rakan.


Menurutnya, modul solat khauf yang dipraktikan oleh para pelajarnya itu diperoleh daripada Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dan ciri-ciri asas solat itu secara berjemaah sama dengan solat jamak takdim dan jamak takhir.

Jelasnya, melalui cara itu para pelajar akan lebih faham, selain dapat merasai sendiri situasi sebenar menunaikan solat ketika perang yang tidak mempunyai begitu banyak perbezaan kecuali makmum dapat bergerak, menangguhkan solat dan menyambung semulanya selepas berperang.

"Untuk simulasi ini, kita melakukan solat mengikut tiga keadaan iaitu ketika musuh datang dari arah bertentangan kiblat, arah kiblat dan semua arah. Situasi pertama, imam akan membahagikan pasukan tentera muslimin kepada dua kumpulan.

"Kumpulan pertama akan menunaikan solat bersamanya sehingga selesai, manakala kumpulan yang kedua akan kekal mengawasi keadaan.

"Kemudian berlaku pertukaran kumpulan yang mana kumpulan pertama akan mengambil alih tugas mengawal keadaan, manakala kumpulan kedua akan menunaikan solat berjemaah bersama imam," katanya ketika ditemui baru-baru ini.

Solat ikut arah musuh

Razali memberitahu, bagi situasi kedua iaitu musuh datang dari arah kiblat, pasukan tentera muslimin akan berpecah kepada empat saf. Mereka semua akan menunaikan solat dan ketika saf pertama dan ketiga rukuk bersama imam, dua saf lain iaitu kedua dan keempat akan berada di dalam keadaan qiam dan bersedia menghadapi sebarang ancaman.

"Saf yang pertama dan ketiga kemudiannya akan menyudahkan solat mereka sehingga selesai. Sesudah itu saf kedua dan keempat pula akan menyudahkan solat mereka, manakala saf pertama dan ketiga akan mengawal keadaan.

"Bagi situasi terakhir berlaku serangan musuh dari semua arah, tentera muslimin mengambil tempat untuk menyelamatkan diri dan membalas serangan. Setelah selesai tentera muslimin tadi akan menyudahkan solat mereka sama ada dalam keadaan duduk, berbaring ataupun berdiri mengikut kemampuan masing-masing," ujarnya.


SETELAH situasi kembali aman, tentera muslimin akan menyudahkan solat mereka seperti biasa.


Seorang pelajar yang juga imam solat khauf, Tuan Abdul Rahman Tuan Sheik, 16, berkata, dia teruja kerana diberikan peluang untuk turut serta dalam menjayakan solat berkenaan biarpun secara simulasi.

Katanya sebelum ini, dia dan rakan-rakan hanya belajar secara teori cara untuk melakukan solat itu, namun kali ini dia dan rakan-rakan berpeluang melakukannya secara praktikal.

"Walaupun negara kita tidak pernah berperang, pengalaman yang saya kutip ketika menjayakan simulasi ini amat berharga buat diri saya. Insya-Allah ilmu yang saya pelajari ini akan digunakan sebagai mungkin selepas saya menamatkan pelajaran di sekolah ini.

"Kesimpulan yang dapat saya buat sepanjang mengikuti latihan simulasi ini menunjukkan Islam cukup menitikberatkan solat. Walau apa jua keadaan berlaku, solat harus ditunaikan kerana ia merupakan kewajipan ke atas setiap muslim," jelasnya.

Sementara itu Penolong Kanan Pentadbiran SMKA Wataniah, Zakaria Yusof berkata, demonstrasi solat itu dapat memberikan banyak faedah bukan sahaja kepada para pelajar tetapi masyarakat.

"Melalui cara ini kita dapat melahirkan para pelajar yang bukan sahaja cemerlang dengan ilmu dunia, tetapi dalam masa yang sama dibimbing dengan ilmu akhirat," katanya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Perompak gerudi kedai pajak

Posted:

Perompak gerudi kedai pajak

Perompak gerudi kedai pajak

Oleh MOHD. ZAINI SAMSU HADI
zaini.hadi@kosmo.com.my

Kedai pajak yang cuba dirompak penyamun yang mengorek dinding kedai gambar di Sungai Way, Petaling Jaya semalam.


PETALING JAYA – Niat enam lelaki cuba merompak sebuah kedai pajak dengan menggerudi dinding premis itu bukan saja tidak tercapai malah kesemua penjahat terlibat ditahan polis dalam kejadian di Sungai Way di sini semalam.

Semasa kejadian pada pukul 3 pagi itu, keenam-enam suspek pada mulanya menceroboh masuk sebuah kedai kasut sebelum menggerudi dinding di premis itu untuk dijadikan laluan ke kedai gambar yang terletak bersebelahan kedai pajak.

Selepas berjaya masuk ke kedai gambar melalui lubang digerudi berukuran 50 sentimeter, suspek-suspek kemudian menggerudi pula dinding di kedai gambar.

Bagaimanapun, nasib kumpulan penjenayah itu malang apabila sistem penggera yang dipasang di kedai pajak itu berbunyi. Semasa itu, lubang digerudi sudah hampir siap.

Anggota polis dari Balai Sungai Way yang terletak hanya kira-kira 50 meter dari lokasi kejadian bergegas untuk membuat tinjauan sebelum menahan semua penjenayah itu yang panik dan mahu melarikan diri.

Jurucakap polis berkata, semasa ditahan semua suspek yang merupakan lelaki berketurunan Cina dipercayai telah berada di kedua-dua lokasi tersebut selama satu jam.

Suspek-suspek telah merosakkan rakaman kamera litar tertutup (CCTV) di kedai gambar dan cuba mencabut CCTV itu namun gagal.

"Anggota polis yang bertugas di Balai Polis Sungai Way yang menerima isyarat bunyi penggera itu telah menghantar pasukan untuk membuat rondaan.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Dua bersaudara lemas ketika berkelah

Posted:

Dua bersaudara lemas ketika berkelah

Dua bersaudara lemas ketika berkelah

Oleh NOOR HASLIZA NUSI
hasliza.nusi@kosmo.com.my


Abdul Razak dan Abdullah Mukmin lemas dipukul ombak di Pantai Pasir Panjang, Pulau Betong, Balik Pulau semalam.


BALIK PULAU – Kegembiraan tiga buah keluarga berkelah di pantai Pasir Panjang, Pulau Betong di sini sempena meraikan hari ketiga sambutan Aidilfitri bertukar duka apabila dua daripada mereka ditemui mati lemas semalam.

Mangsa, Abdullah Mukmin Ahmad Nasser, 12, dan bapa saudaranya, Abdul Razak Osman, 32, meninggal dunia dalam perjalanan ke Hospital Balik Pulau (HBP).

Abdul Razak ditemui kira-kira 25 meter dari lokasi dia dihanyutkan ombak manakala Abdullah Mukmin dijumpai tidak jauh dari kedudukan bapa saudaranya.

Sebelum kejadian, Abdullah Mukmin dan Abdul Razak bersama empat yang lain termasuk ayah remaja itu, Ahmad Nasser Osman, 42, bermain air di persisiran pantai walaupun menyedari keadaan laut yang bergelora dan ombak kuat.

Mengimbas kembali kejadian itu, Ahmad Nasser berkata, ketika mereka bermain air tiba-tiba datang ombak besar setinggi satu meter menghanyutkan mereka ke tengah laut.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Lebuh raya kembali sesak

Posted:

Lebuh raya kembali sesak

Lebuh raya kembali sesak


DERETAN kenderaan termasuk yang melakukan kesalahan menggunakan lorong kecemasan berhimpit-himpit dalam aliran trafik sesak menuju ke Kuala Lumpur di Lebuh Raya Utara-Selatan berhampiran Nilai semalam.


KUALA LUMPUR – Jumlah kenderaan di semua laluan Lebuh Raya Utara-Selatan (PLUS) mulai bertambah semalam dengan pengguna diingatkan supaya bersabar dan bertolak ansur ketika menuju ke destinasi masing-masing pada musim perayaan ini.

Petugas Pusat Kawalan Projek Lebuh Raya Utara-Selatan berkata, peningkatan jumlah kenderaan dapat dilihat semalam namun keadaan masih lagi terkawal dan hanya menyebabkan beberapa laluan yang keadaan trafiknya bergerak perlahan.

"Contohnya di Plaza Tol Juru menghala ke Kuala Lumpur yang kita dapati terdapat baris panjang sejak pagi dan dijangka berlarutan hingga ke petang.

"Laluan lain terkawal dan pergerakan lancar walaupun jumlah pertambahan kenderaan meningkat. Pengguna perlu bersabar ketika terlibat dalam mana-mana kesesakan (jika ada)," katanya ketika dihubungi Bernama semalam.

PLUS sebelum ini menganggarkan sekurang-kurangnya 1.4 juta kenderaan menggunakan lebuh raya sepanjang musim perayaan Aidilfitri tahun ini.

Menurut petugas PLUS tiada kemalangan serius berlaku kecuali kemalangan kecil yang berlaku di Kilometer 62.9 Simpang Renggam ke Machap melibatkan tiga kenderaan pagi semalam.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Misi capai sasaran lima emas

Posted:

Misi capai sasaran lima emas

Misi capai sasaran lima emas

TIDAK keterlaluan jika dikatakan temasya Sukan SEA yang bakal berlangsung di Indonesia, November depan sebagai 'lubuk emas' untuk skuad berbasikal negara.

Kali ini, lebih 20 pingat emas ditawarkan menerusi empat disiplin iaitu trek, lebuh raya, basikal bukit dan BMX.

Secara tradisinya, skuad berbasikal adalah antara penyumbang terpenting kutipan pingat keseluruhan kepada kontinjen Malaysia.

Sebagai rekod, pada temasya Sukan SEA 2005 di Manila, Filipina, skuad berbasikal negara menyumbang empat pingat emas, dua perak dan satu gangsa.

Dua tahun kemudian di Korat, Thailand, mereka membawa pulang empat emas, lima gangsa dan empat perak.

Pada temasya 2009 di Vientianne, Laos, skuad berbasikal negara gagal meraih emas, sebaliknya mereka memperoleh satu perak dan dua gangsa.

Pada temasya kali ini, skuad berbasikal negara sekali lagi disandarkan harapan untuk menuai sekurang-kurangnya lima pingat emas.

Kepada wartawan Kosmo!, AZIZUL FAHMI AHMAD ZABIDI, Presiden Persekutuan Kebangsaan Berbasikal Malaysia (PKBM), Abu Samah Abd. Wahab (gambar kecil) mengulas mengenai misi mereka menghadapi Sukan SEA 2011 selain mengupas beberapa isu yang timbul menjelang temasya dwitahunan itu.


BARISAN pelumba negara menjalani latihan di Chiangmai, Thailand sejak sebulan lalu sebagai persiapan menghadapi Sukan SEA 2011 di Indonesia, November depan.


KOSMO!: Apa perkembangan terbaharu skuad berbasikal negara menjelang Sukan SEA 2011 di Indonesia?

ABU SAMAH: Persiapan skuad berbasikal negara sebenarnya mempunyai agenda dan fasa masing-masing. Setakat ini, kita boleh pecahkan kepada empat kategori iaitu trek, lebuh raya, basikal bukit (MTB) dan BMX.

Buat kali pertama, kita akan menyertai acara BMX. Kita sebenarnya ibarat 'setahun jagung' dalam BMX dan akan bertanding atas tiket kategori B. Namun tujuan kita menghantar pasukan adalah kerana mahu memecahkan dominasi Indonesia dan Thailand, apatah lagi BMX juga adalah antara acara penting Sukan Olimpik.

Berbalik kepada soalan tadi, saya katakan skuad berbasikal Malaysia ada agenda tersendiri kerana penyertaan pelumba di Indonesia berdasarkan sasaran tertentu. Misalnya, pasukan trek tidak akan hantar pelumba bertaraf dunia seperti Mohd. Azizulhasni Awang dan Josiah Ng. Dua pelumba itu ada program tersendiri untuk memburu mata ke Sukan Olimpik 2012 di London.

Malah penyertaan pelumba seperti Mohd. Edros Md. Yunos dan Mohd. Rizal Tisin juga bergantung kepada keputusan Panitia Penyelenggara SEA Games atau Jawatankuasa Penganjur Sukan SEA 2011 (Inasoc) dan Persekutuan Sukan SEA (SGF).

Seperti yang kita tahu, Inasoc setakat ini belum memberi keputusan sama ada mahu membenarkan lima acara baharu dalam acara trek lelaki dan wanita iaitu 200 meter pecut individu, 4 kilometer kejar-mengejar berpasukan, pecut berpasukan dan omnium.

Tambahan lima acara itu hanya sekadar 'janji mulut' di antara ISSI (Ikatan Sepeda Sport Indonesia) dengan Inasoc. Jadi, atas nasihat ketua jurulatih, John Beasley kita amalkan sikap tunggu dan lihat.

Bagi acara lebuh raya pula, agenda kali ini cukup besar. Kita mahu bawa pulang pingat emas acara lebuh raya selepas kempunan pada Sukan SEA 2009 di Laos dan 2007 di Korat, Thailand.

SETAKAT ini bagaimana persiapan skuad lebuh raya Malaysia untuk ke Sukan SEA 2011?

Bagi menghadapi Sukan SEA 2011, persiapan yang dilakukan oleh jurulatih dari Australia, Graham Seers sudah pun bermula selepas Jelajah Malaysia 2011. Perkara pertama dilakukan ialah lawatan tapak melibatkan beberapa pelumba utama ke laluan sebenar acara lepas beramai-ramai lelaki di Subang berdekatan Bandung.

Laluan itu sangat getir kerana 40 kilometer terakhir menyaksikan pendakian yang sangat memenatkan. Sebelum ini, kita jarang lakukan lawatan tapak. Mereka juga sempat berlatih lebih empat hari di laluan tersebut.

Selepas itu, mereka berlatih Chiangmai, Thailand. Kita pilih kota itu kerana ia mempunyai kawasan berbukit dan cuaca yang mirip dengan Subang, Indonesia. Kita juga hantar pasukan yang besar untuk berlatih di Chiangmai termasuk melibatkan pelumba Terengganu Cycling Team (TSG) dan Le Tua.

ADAKAH Mohd. Edros dan Mohd. Rizal yang dikatakan berada dalam senarai 'tunggu dan lihat' ini hanya satu gimik untuk menakutkan Indonesia atau pasukan lain?

Sebagaimana yang saya katakan tadi, sehingga kini Inasoc masih bermain 'tarik tali' apabila berbicara soal tambahan acara trek. Selaku Presiden Persatuan Lumba Basikal ASEAN (ACA), saya sudah pun beberapa kali bertemu dan berbincang dengan Ketua Umum ISSI, Phanny Tandjung. Saya sendiri sudah dua kali ke Jakarta untuk bermusyawarah secara diplomasi dengan ISSI. Kali terakhir saya ke sana bersama Setiausaha Agung ACC (Persekutuan Lumba Basikal Asia), Choi Boo Woong.

Kami bertemu wakil Majlis Sukan Negara Indonesia (KONI) dan Inasoc. Namun hasil rundingan kurang memberangsangkan. Inasoc tetap berkeras enggan senarai acara seperti yang dimahukan oleh ACC dan UCI (Kesatuan Berbasikal Antarabangsa).

Perlu diingatkan bahawa biarpun Indonesia menjadi tuan rumah Sukan SEA 2011, namun acara basikal wajib mendapat pengesahan daripada badan dunia seperti ACC dan UCI.

Bagi menjawab soalan itu, saya katakan penyertaan Edros dan Rizal adalah berorientasikan 'tunggu dan lihat' kerana tiada guna kita hantar pelumba bertaraf dunia jika pertandingan tidak dapat kelulusan badan dunia.


ADIQ HUSAINIE antara pelumba yang dilihat sebagai prospek emas di Indonesia.


MENGAPA secara tiba-tiba Rizal berubah arah mahu sertai acara BMX?

Kita semua tahu bahawa Rizal adalah pelumba trek bertaraf dunia. Dia menang pingat gangsa di Poland dalam acara 1 kilometer ujian masa individu. Malangnya, acara itu tidak lagi dijadikan acara utama pada Sukan Olimpik dan Sukan Asia. Saya berasakan Rizal mahu ke Sukan Olimpik. Ini adalah cita-cita dan impian semua pelumba trek termasuk Rizal. Dia sebenarnya masih berpeluang ke Sukan Olimpik menerusi acara pecut berpasukan. Gandingannya bersama Azizulhasni dan Josiah sangat digeruni di Asia. Tetapi pada masa yang sama, China dan Jepun berada lebih ke hadapan berbanding Malaysia dari segi kutipan mata ke Sukan Olimpik 2012 di London.

Mahu tidak mahu, Rizal terpaksa kembali kepada acara asalnya iaitu BMX. Dia sebenarnya bermula dengan acara BMX.

BAGAIMANA pula dengan persiapan pelumba basikal bukit (MTB)?

Buat masa ini, kita mempunyai dua pelumba yang kuat di rantau Asia Tenggara iaitu Shahrin Amir dan Masziyaton. Berdasarkan kepada venue pertandingan di Subang, saya percaya Malaysia boleh melakukan kejutan. Bagaimanapun, peserta pilihan tetap datang dari Indonesia dan Thailand. Bagaimanapun, Shahrin dan Masziyaton tetap digeruni oleh pesaing dari negara rantau Asia Tenggara.

Acara basikal bukit juga banyak bersandarkan kepada tuah ketika bertanding. Peserta pilihan boleh kalah sekiranya beberapa kali mengalami masalah teknikal khususnya tayar pancit.

MSN percaya skuad trek negara boleh menyumbang sekurang-kurangnya lima pingat emas pada Sukan SEA 2011. Apakah itu sasaran realistik?

Acara trek boleh dianggap sebagai 'lubuk pingat emas' di Indonesia. Setakat ini, ada 12 pingat emas ditawarkan menerusi acara trek. Namun saya percaya andainya acara trek tidak menerima endorsement (sokongan) daripada UCI dan ACC, ada kemungkinan pelumba negara sukar untuk bersaing secara adil di Indonesia nanti. Jika tidak terima endorsement UCI dan ACC, maka bermakna acara trek tidak diadili oleh komisar antarabangsa yang berpengalaman dan boleh kesan sebarang kesalahan ketika bertanding di dalam trek.

Namun setakat ini, ada juga kemungkinan betapa acara trek sama sekali mungkin tidak dipertandingkan pada Sukan SEA 2011. Saya katakan begini kerana sekiranya acara trek diteruskan tanpa mendapat endorsement UCI atau ACC, ISSI bakal berdepan tindakan penggantungan kerana melanggar peraturan badan induk. Sanction (sekatan) berbentuk penggantungan boleh dikenakan ke atas ISSI.

Bagaimanapun, mesyuarat ketua kontin- jen (CDM) di Jakarta pada 18 Ogos lalu telah mengesahkan bahawa lima acara trek dan satu basikal bukit yang kami perjuangkan itu akan dipertandingkan pada Sukan SEA 2011.

APA pula sasaran PKBM?

Saya percaya tiga pingat emas hampir pasti dalam genggaman. Kalau dapat lebih, itu adalah bonus. Namun saya impikan pingat emas menerusi acara lebuh raya. Pingat emas acara lepas beramai-ramai pasti akan mengembalikan maruah Malaysia selaku raja lebuh raya Asia Tenggara.

SEPANJANG era 1990-an, kita ada pelumba yang digelar 'sure bet' (pertaruhan pasti) seperti Shahrulneeza Razali, M. Kumaresan, Nor Effandy Rosli atau Tsen Seong Hoong. Pada waktu itu, Malaysia sentiasa menang pingat emas acara lebuh raya. Memasuki era terkini, Malaysia nampaknya kempunan pingat emas acara lebuh raya. Kenapa perkara itu berlaku?

Tidak dapat dinafikan pelumba Malaysia selalu dianggap pilihan untuk menggondol pingat emas acara lepas beramai-ramai Sukan SEA khususnya pada era tahun 90-an. Waktu itu, hanya Tonton Susanto atau Victor Espiritu yang mampu menggugat penguasaan pasukan negara. Sukan SEA 2001 menyaksikan Malaysia sapu bersih tempat pertama sehingga keempat. Itulah kenangan paling manis dalam sejarah perlumbaan lebuh raya di peringkat Sukan SEA.

Justeru, apabila kita gagal pada dua tahun temasya Sukan SEA berturut-turut (edisi 2007 dan 2009), saya tidak nafikan wujud sedikit tekanan kepada skuad lebuh raya negara ketika ini.

Tidak dapat dinafikan nama-nama seperti Suhardi Hassan, Mohd. Adiq Hussainie Othman, Amir Mustafa Rusli, Shahrul Mat Amin, Ng Yong Li dan Mohamad Rauf Nur Misbah adalah pelumba yang sangat digeruni di rantau Asia Tenggara.

Kali ini, saya nampak ada ciri-ciri 'sure bet' dalam diri Adiq Hussainie, Shahrul dan Amir Mustafa.

WUJUD tohmahan dalam kalangan media Indonesia kononnya agenda untuk mendapatkan acara tambahan seperti 200 meter pecut individu, 4 kilometer kejar-mengejar berpasukan dan omnium adalah demi kepentingan Malaysia semata-mata. Adakah dakwaan itu benar?

Sebenarnya tambahan acara itu adalah ditentukan sendiri oleh ISSI. Pada pertemuan terakhir di Jakarta, saya telah meminta Ketua Umum ISSI arahkan jurulatih trek Indonesia iaitu Wahyudi untuk pilih acara tambahan. Wahyudi pilih acara tambahan, antaranya 200m pecut individu, 4km kejar-mengejar berpasukan dan omnium. Acara tambahan trek Sukan SEA 2011 bukannya ditentukan oleh saya atau Setiausaha Agung ACC. Ia adalah pilihan Indonesia sendiri. Malah saya sempat tegaskan kepada mereka supaya pilih acara yang mereka rasa boleh menang.

Kalau diberi pilihan, sudah tentu saya mahukan acara keirin dijadikan acara penting trek pada Sukan SEA 2011. Kita semua maklum, Azizulhasni adalah pemenang pingat emas acara keirin Sukan Asia 2010 di Guangzhou, China. Josiah pula menggondol pingat emas keirin pada Sukan Komanwel 2010 di New Delhi, India.

AKHIR sekali, Tuan Haji telah berdepan dengan puluhan kejohanan sejak menjadi Presiden PKBM. Bagaimana Tuan Haji merumuskan persediaan skuad berbasikal Malaysia secara keseluruhan untuk mengharungi Sukan SEA 2011 nanti?

Secara tradisinya, sukan berbasikal adalah antara penyumbang pingat terpenting kepada kutipan keseluruhan skuad Malaysia. Perkara ini sudah pun berlaku sejak zaman berzaman.

Peralihan Syarul menakjubkan

Posted:

Peralihan Syarul menakjubkan

Peralihan Syarul menakjubkan

Oleh AHMAD FAZLI MOHD. YADI
sukan@kosmo.com.my


SYARUL megah dengan koleksi trofi yang dimenanginya dalam beberapa kejohanan bina badan tempatan dan antarabangsa.


DARIPADA bola sepak ke sukan bina badan. Ia boleh dikatakan peralihan yang agak luar biasa. Tetapi itulah hakikatnya yang berlaku kepada Mohd. Syarul Azman Mahen Abdullah yang satu ketika dulu dilihat bakal menyinar dalam sukan bola sepak.

Tetapi niatnya tidak kesampaian untuk menjadi pemain bola sepak yang berjaya bagi pasukan Kuala Lumpur.

Semuanya gara-gara kecederaan setelah ligamen lututnya terkoyak dalam satu perlawanan pada Kejo- hanan Piala Razak kira-kira 10 tahun yang lalu.

Insiden itu juga memaksa Syarul melupakan cita-citanya untuk menjadi pemain sehebat legenda bola sepak tanah air, Allahyarham Datuk Mokhtar Dahari apabila dia disarankan 'bersara' lebih awal daripada sukan kegema- rannya itu.

Kekecewaan memang tidak dapat disembunyikan lebih-lebih lagi apabila melihat rakan seperjua- ngannya ketika itu, bekas penyerang berwibawa Selangor, Azman Adnan menjulang pelbagai keja- yaan untuk pasukan Kuala Lumpur.

Kejayaan yang dikecapi oleh bekas rakan-rakan sepejuangannya itu membuatkan Syarul nekad mahu berjaya dalam sukan.

Hajat besarnya itu melonjakkan semula semangatnya untuk kembali aktif tetapi dengan penyertaan dalam acara sukan yang berbeza.

Berbekalkan semangat tinggi serta keazaman untuk menjadi atlet berjaya, bapa kepada dua anak ini berazam mahu melupakan 'episod luka' di dalam diari kehidupannya.

Dengan impian serta semangat baru, dia mula berjinak dalam sukan bina badan selama setahun.

Nyata, perkenalan dengan juara enam kali Mr. Universe, Sazali Samad dan jurulatih serta ahli bina badan profesional, Othman Yahya, ia berjaya mengubah kehidupan Syarul ke satu tahap yang dia tidak pernah menduga untuk terlibat secara serius di sukan baru itu.

Kini, Syarul boleh berbangga dengan pencapaian yang telah dikecapinya apabila menjulang pelbagai kejayaan dan mengharumkan nama negara baik pada kejohanan peringkat kebangsaan mahupun antarabangsa.

"Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Sazali Samad dan Othman Yahya kerana tidak putus-putus memberikan sokongan dan mendorong saya sehingga saya berjaya melakar beberapa kejayaan dalam sukan bina badan.

"Tanpa tunjuk ajar mereka, tidak mungkin saya berada sehingga ke tahap ini," ujarnya yang menganggap Sazali sebagai idolanya.

Pegawai polis di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kuala Lumpur itu merupakan satu-satunya atlet bina badan yang paling menyerlah dalam kategori Body Classic khususnya pada peringkat antarabangsa.

Jelasnya, untuk mengekalkan keseimbangan badan, faktor pemakanan harus diberi penekanan.

"Perlu ada disiplin menjaga pemakanan bagi memastikan kecergasan dan ketebalan otot-otot sentiasa terjaga," katanya.

Menurut, setiap hari menunya adalah seekor ayam serta mengambil vitamin jenis Animal Stak, Pak, Cut tanpa gagal.

"Setiap pemakanan saya mesti ada satu peket protein, kritein, igultamin dan animoasid.

"Ini adalah untuk menjaga dan mengekalkan bentuk badan serta kekuatan otot," kata- nya.

"Isteri saya, Zaneah Zainul banyak membantu saya dalam menyediakan makanan yang bebas daripada gula, lemak dan berminyak. Jika di rumah, dia akan pastikan kesemua bahan itu tiada dalam menu harian kami agar persiapan saya tidak terjejas," katanya.


ZAENAH ZAINUL bertindak sebagai sumber inspirasi kepada kejayaan Syarul dalam karier sukan bina badan.


SEJARAH

Menyingkap pembabitan awalnya dalam sukan bina badan, Syarul menjelaskan bahawa segala- galanya bermula ketika dia bertugas di IPK Kuala Lumpur kira-kira 11 tahun lalu.

Menurutnya, ia bermula daripada pelawaan salah seorang rakannya yang menyarankannya untuk menyertai pertandingan Mr. Kuala Lumpur pada ketika itu.

"Waktu itu salah seorang rakan saya menyarankan agar saya menyertai kejohanan itu. Pada awalnya, saya keberatan untuk turut serta, namun sokongan yang diberikan oleh rakan-rakan, saya memberanikan diri untuk mencuba nasib.

"Disebabkan ketika itu Mr. Kuala Lumpur terpaksa ditunda hingga ke tahun berikutnya, jadi saya mempunyai tempoh setahun berlatih di bawah bimbingan Sazali Samad dan Othman Yahya dan hasilnya, saya berjaya muncul juara," katanya.

Kini, peserta tunggal kategori Body Classic negara ini telah meraih pelbagai kejohanan pada peringkat kebangsaan dan antarabangsa, berazam untuk menjadi ahli bina badan No. 1 dunia.

PENAJA

Seperti juga sukan lain, masalah kewangan sentiasa menjadi halangan.

Namun Syarul bernasib baik kerana dia mendapat tajaan syarikat Celebrity Fitness.

Menurutnya, dia bernasib baik kerana mendapat keperluan dan penjagaan yang secukupnya dari- pada penajaan tersebut.

"Kemudahan serta peralatan di Celebrity Fitness memang lengkap dan ia memudahkan saya membuat segala persediaan dengan menggunakan teknologi yang canggih dan terkini.

"Saya juga ingin mengucapkan terima kasih atas penajaan Celebrity Fitness dan Target Sdn. Bhd. (Amara Invesment) pada setiap kali saya beraksi dalam kejohanan (sama ada pada peringkat kebangsaan mahupun antarabangsa)," ujarnya.

HARAPAN

Menyedari dia merupakan peserta tunggal negara dalam kategori Body Classic, Syarul berharap agar lebih ramai ahli sukan bina badan tampil untuk memeriahkan industri bina badan sekali gus dapat melahirkan pelapis untuk negara kelak.

"Untuk kategori Body Classic, ketinggian juga menjadi antara faktor penting selain daripada berat badan jika mahu meraih kejayaan.

"Kategori ini lebih mementingkan ketinggian dan saya berharap ramai ahli sukan bina badan di luar sana yang mempunyai potensi agar tampil membuktikan bakat yang ada pada mereka," katanya.

Rizal kini sudah makin matang

Posted:

Rizal kini sudah makin matang

Rizal kini sudah makin matang

Oleh AHMAD FAZLI MOHD YADI
sukan@kosmo.com.my


IMBAS KEMBALI... Rizal terlantar di hospital akibat kemalangan pada Oktober tahun lalu.


KEMALANGAN yang menimpa pelumba sensasi negara, Mohd. Rizal Tisin, Oktober tahun lalu hanya tinggal kenangan kerana kini dia semakin matang dan cukup fokus dalam misi menambah koleksi kejayaan dalam kariernya memburu sebutir pingat emas acara 200 meter kategori pecut pada Sukan SEA di Indonesia penghujung tahun ini.

Pemenang pingat perak Sukan Komanwel 2010 itu juga hangat diperkatakan sebagai salah seorang yang bakal menggalas cabaran memungut pingat emas buat negara di Sukan Olimpik London 2012 dan pastinya ia akan menjadi kayu pengukur buat anak jati Klang ini untuk membuktikan kemampuannya.

Sambil merendah diri, Rizal mengakui tanggungjawab yang diamanahkan adalah satu penghargaan yang cukup besar baginya, namun dia tidak mahu terlalu tertekan.

Malah ia menjadikan Rizal yang merangkul gangsa pada Kejohanan Dunia di Poland, Mac tahun lalu lebih bersemangat untuk mencari kejayaan dan menjulang nama negara.

"Bagi saya, ia amat membanggakan apabila kita diberi kepercayaan untuk menggalas tugas atas nama negara.

"Walaupun saya akui cabaran yang dibawa bukan sesuatu yang mudah tetapi ia menjadi pembakar semangat kepada saya untuk tampil dengan mutu persembahan yang lebih cemerlang.

"Bukan ganjaran, imbuhan atau nama yang mahu dicari tetapi kecekalan kita untuk bersaing seterusnya mengharumkan nama negara. Itu yang lebih penting dalam mengangkat nama negara," katanya kepada Kosmo! baru-baru ini.

Rizal yang kini sedang gigih berlatih dalam keadaan serba kekurangan bagi merealisasikan impiannya layak ke Sukan Olimpik London 2012 mahu mengembalikan prestasi yang terbaik.

"Persiapan latihan ketika di bulan Ramadan ini dengan mengadakan sesi latihan gimnasium di sebelah pagi, manakala latihan berkayuh dan memecut di trek dijalankan pada waktu malam.

"Mengenai buruan tiket ke London, saya tidak memikirkan sangat mengenai hal tersebut namun sekiranya layak (ke Sukan Olimpik 2012), ia merupakan bonus bagi saya dan negara," jelasnya.

Rizal dilihat berada pada prestasi terbaik selepas meraih pingat emas dalam acara kegemarannya itu pada Kejuaraan Berbasikal Asia (ACC) 2011 di Korat, Thailand awal Januari lalu.

"Saya akan memberi kayuhan yang terbaik untuk semua acara yang disertai, malah saya perlu menggandakan usaha dalam usaha memburu kejayaan buat negara," katanya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Mati ditembak ketika jamu selera

Posted:

Mati ditembak ketika jamu selera

Mati ditembak ketika jamu selera

01/09/2011 8:40pm

SEREMBAN – Seorang penarik kereta yang sedang menjamu selera bersama tiga rakannya di sebuah restoran mati ditembak oleh dua lelaki sebelum mereka melarikan diri dengan sebuah motosikal dekat Taman AST di sini, tengah malam tadi.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Negeri Sembilan, ACP Hamdan Majid berkata, dalam kejadian pukul 12.15 tengah malam itu, mangsa P. Vickneswaran, 33, dari Rasah di sini, maut di tempat kejadian selepas ditembak dari jarak dekat.

Katanya, mangsa terkena empat das peluru yang menembusi kepala dan badannya, manakala seorang lagi rakannya mengalami kecederaan kaki selepas dipercayai terkena peluru sesat.

"Ketika mereka sedang makan, tiba-tiba dua lelaki yang menaiki motosikal kapcai jenis Honda EX5 menghampiri kedai makan itu sebelum seorang daripada mereka meluru ke arah mangsa dan melepaskan beberapa das tembakan sebelum melarikan diri," katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Negeri di sini hari ini.

Katanya, rakannya yang cedera kemudian dihantar ke Hospital Seremban untuk mendapatkan rawatan.

Hamdan berkata, motif pembunuhan mangsa masih disiasat, tetapi tidak menolak kemungkinan kejadian itu disebabkan dendam. – Bernama

Kanak-kanak dan bapa saudara lemas

Posted:

Kanak-kanak dan bapa saudara lemas

Kanak-kanak dan bapa saudara lemas

01/09/2011 8:09pm

GEORGETOWN – Seorang kanak-kanak lelaki berumur 12 tahun dan bapa saudaranya dilaporkan lemas di pantai Pasir Panjang, Pulau Betong, Balik Pulau hari ini.

Mayat Abdullah Mukmin Ahmad, murid Sekolah Kebangsaan Pulau Betong dan Abdul Razak Osman, 32, ditemui kira-kira 11.20 pagi tadi oleh anggota bomba dan penyelamat serta polis.

Bapa kanak-kanak tersebut, Ahmad Nasser Osman, 42, berkata, Abdul Razak sedang cuba menyelamatkan anaknya yang sedang lemas, tetapi dia turut dihanyut arus deras.

"Melihatkan Mukmin sedang tenggelam, Razak terjun ke dalam laut untuk menyelamatkannya, tetapi ombak terlalu kuat sehingga turut menenggelamkan dia," katanya di rumah mayat Hospital Balik Pulau.

Timbalan Ketua Polis Daerah Barat Daya Pulau Pinang, DSP Lai Fah Hin mengesahkan kejadian tersebut dan menasihati orang ramai agar tidak mandi di pantai berkenaan.

"Ombak agak kuat daripada biasa dan sangat merbahaya. Orang ramai perlu berhati-hati semasa berada di pantai itu," katanya. – Bernama

Kes tembak pelajar: 3 polis ditahan

Posted:

Kes tembak pelajar: 3 polis ditahan

Kes tembak pelajar: 3 polis ditahan

01/09/2011 2:56pm

KUALA LUMPUR – Tiga anggota polis antara enam yang ditahan berhubung kejadian melepaskan tembakan yang mencederakan seorang pelajar kolej swasta di Taman Seri Rampai, Setapak, di sini semalam.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur, Datuk Ku Chin Wah berkata, ketiga-tiga anggota itu berpangkat Koperal dan Lans Koperal.

"Dua daripada mereka bertugas di Bukit Aman dan seorang lagi di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Selangor," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Menurutnya, siasatan awal mendapati kejadian berpunca daripada pergeseran kenderaan, namun siasatan masih lagi dijalankan.

Selain tiga anggota polis itu, tiga lagi yang ditahan semalam adalah rakan mangsa berumur antara 20 dan 27 tahun.

Kesemua suspek ditahan reman sehingga 4 Ogos bagi membantu siasatan. – Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved