Jumaat, 15 Februari 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Realiti kehidupan penduduk Gaza

Posted:

Realiti kehidupan penduduk Gaza

Realiti kehidupan penduduk Gaza

SEJAK zaman persekolahan, Farrah Adeeba Mohamed Ashraf, 35, sudah maklum dengan isu Palestin. Namun, pengetahuannya tentang Palestin tidak begitu mendalam.

Lima tahun lalu, penempatan rakyat Palestin di Gaza diserang dan dibom Israel. Kesan serangan itu, bangunan sekolah, kerajaan, rumah, gudang makanan dan perubatan di Gaza mengalami kemusnahan teruk selain ramai kanak-kanak terbunuh.


MENGUTIP sampah merupakan antara pekerjaan yang dilakukan oleh penduduk Gaza untuk kelangsungan hidup.


Apa yang mengecewakan, media-media antarabangsa bersikap berat sebelah berhubung laporan tragedi itu. Ketiadaan visual menyebabkan masyarakat antarabangsa kurang terkesan dengan tragedi itu terutama Barat.

"Kalau tengok Cable News Network (CNN) tiada visual kematian, laporan yang disiarkan juga hanya beberapa saat, malah hasil temu bual jalanan yang dilakukan kononnya orang ramai tidak nampak visual serangan tersebut.

"Macam mana boleh jadi begitu? Tiada laporan menyeluruh sedangkan insiden tersebut sangat besar. Biasanya, media antarabangsa kes kecil seperti tunjuk perasaan pun mereka beri liputan besar," kata Farrah yang ketika itu bekerja sebagai wartawan penyiaran di salah sebuah televisyen swasta di negara ini.

Serangan tersebut mencetuskan semangat jihad Farrah untuk menghulurkan bantuan, namun kerana dia tidak tahu caranya, hasrat itu terpendam begitu sahaja.

Tahun 2010 membuka lembaran baharu kepada Farrah apabila wakil sebuah pertubuhan bukan kerajaan (NGO), Aman Palestin Berhad (Aman Palestin) berjumpa dengannya dengan menyuarakan hasrat menjadikan Farrah sebagai Ikon Tabung Palestin.


PENDUDUK Pelestin menjalani kehidupan harian seperti biasa walaupun terdedah kepada serangan Israel.


Bak kata pepatah, orang mengantuk disorongkan bantal. Pelawaan itu diterima dengan hati terbuka. Beliau menganggap Allah telah membuka jalan kepadanya untuk melakukan kerja-kerja jihad. Bagaimanapun, Farrah memberikan syarat-syarat tertentu kepada wakil Aman Palestin. Beliau enggan menerima sebarang bayaran.

Buka mata

Tahun lalu, impian tersebut tertunai apabila Farrah berpeluang mengunjungi Gaza sebanyak dua kali iaitu pada bulan April dan Disember. Kunjungan itu membuka mata Farrah tentang kehidupan sebenar 1.7 juta rakyat Palestin, keadaan negara dan semangat penduduknya menentang penjajahan Israel.

Serangan Zionis di bumi Gaza pada bulan Disember 2012 tidak seteruk tahun 2008 kerana Mesir memainkan peranan sehingga gencatan senjata berjaya dilakukan.

Walaupun begitu, Farrah tetap menganggap serangan tersebut dahsyat kerana ia memusnahkan masjid, rumah, stadium dan jabatan pendaftaran negara. Kemusnahan sebenar akibat serangan berkenaan tidak seperti yang digambarkan dalam siaran lintas langsung Al-Jazeera yang menyatakan serangan tersebut hanya mengenai tempat-tempat Hamas.


PERJANJIAN gencatan senjata Hamas-Israel baru-baru ini memberikan ruang kepada nelayan Gaza menangkap ikan sehingga 6 batu nautika dari pantai Gaza.


"Paling teruk terjejas ialah Jabatan Pendaftaran Negara, Yahudi mahu hapuskan rekod-rekod orang Palestin dan kesan sejarah sekali gus menghapuskan bukti kehadiran umat Islam di situ," katanya yang juga pengarah dua buah syarikat iaitu Miracle Media (M) Sdn. Bhd. dan Najjah Boutique (M) Sdn. Bhd.

Misi Solidariti Gaza 2012 anjuran Aman Palestin berkunjung ke Gaza selama lapan hari bermula pada 5 hingga 13 Disember lalu. Dalam misi itu seramai 120 orang rakyat Malaysia turut serta. Mereka terdiri daripada para sukarelawan, wakil media dan selebriti.

Antara tempat yang sempat mereka kunjungi sepanjang berada di Gaza ialah Kompleks Khatiba Khadrat bagi menyaksikan perhimpunan kejayaan gencatan senjata, Hospital As Syifa untuk melawat mangsa perang, rumah anak-anak yatim di Hayya An Nasser, Kompleks KDN Palestin dan penempatan penduduk sekitar Gaza. Dua kali mengunjungi Gaza, Farrah begitu memahami kesukaran penduduk Palestin yang hidup terkongkong kerana pintu keluar dan masuk negara berkenaan dikawal ketat tentera Israel yang lengkap bersenjata serta diawasi kereta kebal.

Tidak cukup dengan itu segala aktiviti rakyat Palestin diperhatikan setiap masa dengan kewujudan belon-belon perisik. Ia merakam perbuatan warga Palestin dan mendengar perbualan telefon mereka.

Keadaan itu jelas menggambarkan kehidupan orang Palestin tidak bebas, terhimpit dan bila-bila masa boleh di serang dan dibunuh tetapi semangat mereka sangat kental.

Ketika berada di Gaza, Farrah menyaksikan sendiri kehebatan peribadi dan semangat rakyat Palestin. Bagi mereka kesempitan hidup satu kurniaan Allah.

Orang Palestin termasuk kanak-kanak tidak meminta-minta daripada orang luar. Semangat mereka sangat kuat, meskipun ahli keluarga dibunuh, mereka menjalani kehidupan seperti biasa dan kanak-kanak juga bebas bermain-main.


MESKIPUN kehilangan bapa dan ahli keluarga, rakyat Palestin cekal menghadapi dugaan itu.


Hafal al-Quran

"Saya menyaksikan persembahan kanak-kanak dan selepas tamat saya ingin membelikan ais krim tetapi ditolak dengan beradab. Saya terpaksa minta penjual ais krim membantu memujuk mereka barulah berjaya. Ia menunjukkan didikan yang baik dan tidak meminta-minta daripada orang lain.

"Selain itu, kanak-kanak berusia 10 tahun ke bawah diajar membaca, menghafal dan memahami isi al-Quran. Mereka juga boleh membuat rumusan sesuatu surah.

"Ketika berkunjung ke universiti di sana, saya memberi kata-kata semangat kepada pelajar wanita antaranya jangan berhenti berjuang dan rakyat Malaysia akan sentiasa menyokong perjuangan mereka. Mereka peluk saya, terasa

MASJID di Gaza tidak pernah sunyi dengan pelbagai aktiviti keagamaan.


semangat ukhwah dan mereka sangat hargai bantuan dan sokongan kita," kata Farrah lagi.

Sukarelawan Aman Palestin, Amie Sofia Ahmad, 27, sanggup mengeluarkan wang sendiri sebanyak RM7,500 untuk mengikuti rombongan Aman Palestin.

Pelaburan itu nyata berbaloi apabila Amie dapat menyaksikan sendiri suasana di Gaza dan kehidupan masyarakatnya.

"Saya pernah belajar di Mesir tetapi tidak pernah menjejak negara berkenaan.

"Pemergian itu dicetuskan apabila saya mendapat e-mel untuk panggilan jihad, saya tanya emak, dia kata tidak payah pergi namun akhirnya emak bersetuju," katanya yang fasih berbahasa Arab.

Semangat kental

Menurut Amie, sebagai orang muda, dia melihat kehidupan orang Palestin sebagai sangat kental malah kesempitan hidup yang ditempuhi membuatkan mereka lebih kreatif.

Bagi penduduk Palestin, perkara penting bagi mereka ialah membebaskan bumi Palestin daripada Israel. Justeru jati diri mereka perlu kuat dan mereka tidak sekali-kali akan tunduk memohon pembebasan daripada Israel.

"Tahap keyakinan mereka cukup tinggi, saya banyak belajar daripada mereka. Mereka berpegang kepada prinsip, hidup mulia atau mati syahid. Kehidupan memang tertekan namun mereka sangat kuat menempuh cabaran hidup di dunia ini.


SERANGAN udara di Gaza Disember 2012 sedikit pun tidak mematahkan semangat rakyat Palestin untuk terus berjuang.


"Sejak kecil mereka telah dididik untuk berjihad fisabilillah. Semua perkara tersebut menguatkan mereka, kanak-kanak turut luka-luka terkena bom tetapi mereka cekal menghadapi dugaan itu," katanya.

Pengacara, pelakon dan penyanyi, Heliza Helmi, 27, menyaksikan wanita dan kanak-kanak Palestin reda dan sentiasa bersyukur dengan kehidupan mereka.

Kanak-kanak berusia empat hingga lima tahun yang ditemuinya mempunyai cita-cita untuk mengikuti jejak langkah ayah mereka yang mati syahid.

"Sejak kecil, ibu-ibu membawa anak-anak mereka ke masjid. Masjid sudah menjadi lokasi wajib dan aktiviti harian mereka. Masuk saja masjid kanak-kanak tersebut akan melakukan solat sunat, semasa khutbah Jumaat mereka senyap dan mendengar dengan teliti. Ini menunjukkan keperibadian mereka yang mengamalkan ajaran Islam dengan baik.

"Golongan wanita Palestin cukup hebat, bagi mereka anak-anak yang syahid satu tiket untuk masuk syurga lebih awal daripada anak-anak kerana merekalah yang mendidik anak-anak untuk berjuang kepada jalan Allah," kata Heliza.

Jelasnya, orang Malaysia patut menziarahi Gaza kerana kehidupan dan suasana di sana merupakan satu motivasi yang baik kepada diri masing-masing. Gaza merupakan satu tempat yang cantik. Sebaik melangkah masuk ke Gaza jiwa menjadi tenang dan perasaan takut turut hilang.

Kehangatan pesta samba

Posted:

Kehangatan pesta samba

Kehangatan pesta samba


PENARI dari Sekolah Unidos de Vila Maria mengenakan pakaian tradisional Korea sebagai penghargaan kepada budaya dari negara Asia itu.
KARNIVAL samba bukan hanya menampilkan gadis yang seksi, ia turut dimeriahkan dengan perarakan kereta berhias dan tarian.


DENGAN kaki yang panjang dan tubuh badan yang menggiurkan, sambil mengenakan bulu-bulu burung panjang di belakang serta hiasan kepala, ribuan wanita memenuhi ibu kota Rio de Janeiro, Brazil pada awal tahun untuk Karnival Samba.

Menjadi karnival tradisi yang membawa jutaan pelancong asing memenuhi jalan-jalan sekitar ibu kota itu, wanita-wanita seksi akan bergelek samba sepanjang malam mengikut rentak muzik serta tarian mereka.

Namun, pesta tersebut bukan hanya menekankan kepada wanita erotik semata-mata kerana ia juga sebenarnya menggabungkan muzik, tema persembahan yang melibatkan ribuan penari, keindahan kereta berhias dan banyak lagi.

Diiktiraf sebagai antara parti perarakan terbesar di dunia, ia biasanya bukan berlangsung untuk dua atau tiga jam, sebaliknya kehangatan gelekan samba itu akan berlangsung selama dua atau tiga malam.

Tahun ini, Karnival Samba berlangsung selama empat malam dari 9 Februari lalu yang mengumpulkan enam juta pengunjung.

Menghangatkan lagi termometer karnival itu, pertandingan perarakan samba terbaik antara sekolah-sekolah samba seluruh Brazil turut diadakan pada malam terakhir.

Tahun ini, sebanyak 12 buah sekolah beraksi. Menariknya, persembahan mereka tidak hanya membawa imej seksi semata-mata apabila ia disatukan dengan kareografi kreatif.

Persembahan samba dari Sekolah Mangueira contohnya, memukau pengunjung dengan dedikasi khas untuk salah satu kota Brazil, Cuiaba yang kaya dengan alam semula jadi.

Ribuan penari dari Sekolah Mangueira tampil dengan kostum merah jambu dan hijau dengan hiasan kepala menyerupai semut, ikan, ular dan burung.

Karnival tahun ini juga menyaksikan samba memasukkan elemen Asia apabila menjemput pereka fesyen Jepun, Junko Kashino yang turut menghasilkan busana pada perarakan itu.

Tidak ketinggalan, seorang peserta lelaki turut tampil menyerupai Psy, sambil membuat tarian Gangnam Style.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Rusia panik dilanggar tahi bintang

Posted:


Ruang

Tragedi gajah kerdil

RABU lalu, negara digemparkan dengan penemuan bangkai 10 ekor gajah pigmy atau gajah kerdil Borneo yang mati dalam keadaan menyayat hati di kawasan Hutan Simpan Gunung Rara, kira-kira 130 kilometer dari Tawau, Sabah. Lagi...

Infiniti

Meneroka kehebatan cendekiawan Islam

SAINTIS barat, William Harvey sering diberi pengiktirafan rentetan penerangan yang diberikan tentang pulmonari iaitu bagaimana darah mengalir antara jantung dan paru-paru pada kurun ke-16. Lagi...

Kesihatan

Minum air kencing sendiri

CARRIE STEELE, 53, merupakan seorang penghidap kanser yang sanggup berbuat apa sahaja. Menurut rakannya, dia pernah melakukan beberapa perkara pelik sejak dahulu lagi tetapi kali ini gelagatnya sedikit pelik bagi manusia normal kerana bertentangan dengan norma alam. Lagi...

Rakyat Malaysia tidak perlu risau

Posted:


Ruang

Tragedi gajah kerdil

RABU lalu, negara digemparkan dengan penemuan bangkai 10 ekor gajah pigmy atau gajah kerdil Borneo yang mati dalam keadaan menyayat hati di kawasan Hutan Simpan Gunung Rara, kira-kira 130 kilometer dari Tawau, Sabah. Lagi...

Infiniti

Meneroka kehebatan cendekiawan Islam

SAINTIS barat, William Harvey sering diberi pengiktirafan rentetan penerangan yang diberikan tentang pulmonari iaitu bagaimana darah mengalir antara jantung dan paru-paru pada kurun ke-16. Lagi...

Kesihatan

Minum air kencing sendiri

CARRIE STEELE, 53, merupakan seorang penghidap kanser yang sanggup berbuat apa sahaja. Menurut rakannya, dia pernah melakukan beberapa perkara pelik sejak dahulu lagi tetapi kali ini gelagatnya sedikit pelik bagi manusia normal kerana bertentangan dengan norma alam. Lagi...

Tragedi berdarah ketika sarapan

Posted:


Ruang

Tragedi gajah kerdil

RABU lalu, negara digemparkan dengan penemuan bangkai 10 ekor gajah pigmy atau gajah kerdil Borneo yang mati dalam keadaan menyayat hati di kawasan Hutan Simpan Gunung Rara, kira-kira 130 kilometer dari Tawau, Sabah. Lagi...

Infiniti

Meneroka kehebatan cendekiawan Islam

SAINTIS barat, William Harvey sering diberi pengiktirafan rentetan penerangan yang diberikan tentang pulmonari iaitu bagaimana darah mengalir antara jantung dan paru-paru pada kurun ke-16. Lagi...

Kesihatan

Minum air kencing sendiri

CARRIE STEELE, 53, merupakan seorang penghidap kanser yang sanggup berbuat apa sahaja. Menurut rakannya, dia pernah melakukan beberapa perkara pelik sejak dahulu lagi tetapi kali ini gelagatnya sedikit pelik bagi manusia normal kerana bertentangan dengan norma alam. Lagi...

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Pemotoran

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Pemotoran


Model pacuan roda hadapan paling pantas

Posted:


Ruang

Tragedi gajah kerdil

RABU lalu, negara digemparkan dengan penemuan bangkai 10 ekor gajah pigmy atau gajah kerdil Borneo yang mati dalam keadaan menyayat hati di kawasan Hutan Simpan Gunung Rara, kira-kira 130 kilometer dari Tawau, Sabah. Lagi...

Infiniti

Meneroka kehebatan cendekiawan Islam

SAINTIS barat, William Harvey sering diberi pengiktirafan rentetan penerangan yang diberikan tentang pulmonari iaitu bagaimana darah mengalir antara jantung dan paru-paru pada kurun ke-16. Lagi...

Kesihatan

Minum air kencing sendiri

CARRIE STEELE, 53, merupakan seorang penghidap kanser yang sanggup berbuat apa sahaja. Menurut rakannya, dia pernah melakukan beberapa perkara pelik sejak dahulu lagi tetapi kali ini gelagatnya sedikit pelik bagi manusia normal kerana bertentangan dengan norma alam. Lagi...

Proton Gen2 trek

Posted:


Ruang

Tragedi gajah kerdil

RABU lalu, negara digemparkan dengan penemuan bangkai 10 ekor gajah pigmy atau gajah kerdil Borneo yang mati dalam keadaan menyayat hati di kawasan Hutan Simpan Gunung Rara, kira-kira 130 kilometer dari Tawau, Sabah. Lagi...

Infiniti

Meneroka kehebatan cendekiawan Islam

SAINTIS barat, William Harvey sering diberi pengiktirafan rentetan penerangan yang diberikan tentang pulmonari iaitu bagaimana darah mengalir antara jantung dan paru-paru pada kurun ke-16. Lagi...

Kesihatan

Minum air kencing sendiri

CARRIE STEELE, 53, merupakan seorang penghidap kanser yang sanggup berbuat apa sahaja. Menurut rakannya, dia pernah melakukan beberapa perkara pelik sejak dahulu lagi tetapi kali ini gelagatnya sedikit pelik bagi manusia normal kerana bertentangan dengan norma alam. Lagi...

Ducati Monster 795 ABS

Posted:


Ruang

Tragedi gajah kerdil

RABU lalu, negara digemparkan dengan penemuan bangkai 10 ekor gajah pigmy atau gajah kerdil Borneo yang mati dalam keadaan menyayat hati di kawasan Hutan Simpan Gunung Rara, kira-kira 130 kilometer dari Tawau, Sabah. Lagi...

Infiniti

Meneroka kehebatan cendekiawan Islam

SAINTIS barat, William Harvey sering diberi pengiktirafan rentetan penerangan yang diberikan tentang pulmonari iaitu bagaimana darah mengalir antara jantung dan paru-paru pada kurun ke-16. Lagi...

Kesihatan

Minum air kencing sendiri

CARRIE STEELE, 53, merupakan seorang penghidap kanser yang sanggup berbuat apa sahaja. Menurut rakannya, dia pernah melakukan beberapa perkara pelik sejak dahulu lagi tetapi kali ini gelagatnya sedikit pelik bagi manusia normal kerana bertentangan dengan norma alam. Lagi...

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Kejutan TM

Posted:


Ruang

Tragedi gajah kerdil

RABU lalu, negara digemparkan dengan penemuan bangkai 10 ekor gajah pigmy atau gajah kerdil Borneo yang mati dalam keadaan menyayat hati di kawasan Hutan Simpan Gunung Rara, kira-kira 130 kilometer dari Tawau, Sabah. Lagi...

Infiniti

Meneroka kehebatan cendekiawan Islam

SAINTIS barat, William Harvey sering diberi pengiktirafan rentetan penerangan yang diberikan tentang pulmonari iaitu bagaimana darah mengalir antara jantung dan paru-paru pada kurun ke-16. Lagi...

Kesihatan

Minum air kencing sendiri

CARRIE STEELE, 53, merupakan seorang penghidap kanser yang sanggup berbuat apa sahaja. Menurut rakannya, dia pernah melakukan beberapa perkara pelik sejak dahulu lagi tetapi kali ini gelagatnya sedikit pelik bagi manusia normal kerana bertentangan dengan norma alam. Lagi...

FAM tak lepas pandang

Posted:


Ruang

Tragedi gajah kerdil

RABU lalu, negara digemparkan dengan penemuan bangkai 10 ekor gajah pigmy atau gajah kerdil Borneo yang mati dalam keadaan menyayat hati di kawasan Hutan Simpan Gunung Rara, kira-kira 130 kilometer dari Tawau, Sabah. Lagi...

Infiniti

Meneroka kehebatan cendekiawan Islam

SAINTIS barat, William Harvey sering diberi pengiktirafan rentetan penerangan yang diberikan tentang pulmonari iaitu bagaimana darah mengalir antara jantung dan paru-paru pada kurun ke-16. Lagi...

Kesihatan

Minum air kencing sendiri

CARRIE STEELE, 53, merupakan seorang penghidap kanser yang sanggup berbuat apa sahaja. Menurut rakannya, dia pernah melakukan beberapa perkara pelik sejak dahulu lagi tetapi kali ini gelagatnya sedikit pelik bagi manusia normal kerana bertentangan dengan norma alam. Lagi...

Fandi ingatkan pemainnya awasi pergerakan Folan

Posted:


Ruang

Tragedi gajah kerdil

RABU lalu, negara digemparkan dengan penemuan bangkai 10 ekor gajah pigmy atau gajah kerdil Borneo yang mati dalam keadaan menyayat hati di kawasan Hutan Simpan Gunung Rara, kira-kira 130 kilometer dari Tawau, Sabah. Lagi...

Infiniti

Meneroka kehebatan cendekiawan Islam

SAINTIS barat, William Harvey sering diberi pengiktirafan rentetan penerangan yang diberikan tentang pulmonari iaitu bagaimana darah mengalir antara jantung dan paru-paru pada kurun ke-16. Lagi...

Kesihatan

Minum air kencing sendiri

CARRIE STEELE, 53, merupakan seorang penghidap kanser yang sanggup berbuat apa sahaja. Menurut rakannya, dia pernah melakukan beberapa perkara pelik sejak dahulu lagi tetapi kali ini gelagatnya sedikit pelik bagi manusia normal kerana bertentangan dengan norma alam. Lagi...

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Pesawat terbalik semasa mendarat

Posted:

Pesawat terbalik semasa mendarat

Pesawat terbalik semasa mendarat

BEBERAPA anggota polis dan penyiasat berdiri dekat pesawat penumpang syarikat Southern Airlines yang terbalik dekat Donetsk kelmarin.


KIEV, Ukraine - Lima orang mati dan 12 lagi cedera kelmarin selepas sebuah pesawat penumpang terhempas dan terbalik semasa membuat pendaratan cemas dalam cuaca berkabus tebal dekat bandar Donetsk, menurut beberapa pegawai pentadbiran.

Sebahagian daripada badan pesawat itu turut terputus.

Seorang pramugari disenaraikan sebagai orang yang hilang dalam nahas itu.

Pesawat Antonov An-24 buatan Rusia itu sebelum ini berlepas dari bandar Odessa dengan membawa 45 orang.

Punca nahas masih belum diketahui.

Ia mendarat 700 meter dari landasan sebuah lapangan terbang.

Pesawat berkenaan dikendalikan oleh sya-rikat Southern Airlines. - Agensi

'Tandas terapung terbesar' berlabuh

Posted:

'Tandas terapung terbesar' berlabuh

'Tandas terapung terbesar' berlabuh


GAMBAR bertarikh 11 Februari lalu menunjukkan sebuah bot kecil mengawal kapal Carnival Triumph di Teluk Mexico.


MOBILE, Alabama - Penderitaan para penumpang kapal persiaran Carnival Triumph bakal berakhir apabila ia mendarat di sini semalam.

Kapal itu sebelum ini mengalami masalah bekalan air dan elektrik apabila enjinnya terbakar sehingga menyebabkan ia terpaksa ditunda ke sebuah pelabuhan di sini.

Kira-kira 4,000 orang menaiki kapal tersebut semasa ia hanyut sejak berlepas dari Galveston, Texas pada minggu lalu.

Kebakaran itu berlaku pada Ahad lalu menyebabkan kapal tersebut hanyut dan ditunda dengan menggunakan bot.

Beberapa penumpang mengadu kepada saudara-mara mereka tentang keadaan kotor di atas kapal tersebut selepas berlaku kebakaran itu selain kesukaran untuk mendapatkan makanan.

Para penumpang turut mengadu bau busuk dan najis di atas lantai.

Ramai penumpang yang tidur di dek untuk mendapatkan udara segar.

Seorang penumpang, Jamie Baker bercakap kepada stesen televisyen NBC bahawa tiada bekalan elektrik di atas kapal berkenaan manakala hanya beberapa buah tandas berfungsi.

Wanita tersebut menyatakan dia terpaksa menggunakan beg plastik untuk pergi ke bilik air dan menunggu dalam barisan selama beberapa jam untuk mendapatkan makanan.

Baker berkata, dia melihat seorang wanita memotong barisannya.

Menurutnya, dia dan beberapa rakannya terpaksa memakai jaket keselamatan semasa tidur pada satu malam kerana kapal berkenaan berada dalam keadaan senget.

Syarikat Carnival Cruise Lines meminta maaf berhubung penderitaan para penumpang.

Menurut pihak syarikat itu, ia akan membiayai kos penghantaran penumpang ke beberapa buah bandar di Texas.

Seorang lagi penumpang, Renne Shanar memberitahu saudara kandungnya, Vivian Tilley bahawa kabin tidurnya amat panas dan berbau seperti asap keluar dari enjin. - Agensi

Tragedi berdarah Hari Kekasih

Posted:

Tragedi berdarah Hari Kekasih

Tragedi berdarah Hari Kekasih


GAMBAR yang disiarkan semalam oleh pihak Ice Models menunjukkan wajah Steenkamp. - AFP


PRETORIA - Polis Afrika Selatan semalam mendakwa atlet paralimpik terkenal di negara ini, Oscar Pistorius kerana menembak mati kekasihnya yang juga model, Reeva Steenkamp di rumahnya.

Sebelum ini terdapat laporan bahawa Pistorius menembak mati model berusia 30 tahun kerana menyangka dia seorang perompak.

"Saya boleh mengesahkan bahawa seorang suspek telah didakwa. Dia didakwa melakukan pembunuhan," kata seorang pegawai polis, Leftenan Kolonel Katlego Mogale kepada agensi berita AFP.

Pistorius yang berusia 26 tahun dikenali kerana menggunakan dua bilah kaki palsu semasa dia berlari.

Dia akan bermalam di lokap sebelum dihadapkan ke mahkamah pada hari ini.

Polis enggan membenarkan Pistorius diikat jamin.

Menurut polis, kekasih pelari itu ditembak empat kali di kepala dan tangan.

Peluru itu dilepaskan dari sepucuk pistol yang dimiliki oleh atlet tersebut, jelas polis.

"Ia merupakan pistol berlesen. Lesen itu kepunyaan Pistorius," kata jurucakap polis, Denise Beukes.

Motif kejadian masih belum diketahui.

Pistorius menjadi selebriti antarabangsa apabila dia menjadi atlet paralimpik bertanding pada Sukan Olimpik di London.

Dia berjaya bertanding sehingga ke peringkat separuh akhir 400 meter pada sukan tersebut.

Penangkapannya itu menggemparkan Afrika Selatan kerana dia dianggap sebagai hero negara.

"Kami terkejut," kata bapanya, Henke Pistorius.

Menurutnya, dia kini berada bersama polis dan mahu pihak berkuasa menyelesaikan kes tersebut.

Steenkamp yang pernah menjadi penghias kulit majalah FHM dianggap sebagai manusia paling baik dan manis oleh agensi pengurusannya, Sarit Tomlins.

Kedua-dua kakinya dipotong dari paras lutut semasa berusia 11 bulan kerana dia tidak mempunyai tulang kaki semasa dilahirkan.

Sebelum ini dia dilarang bertanding pada Sukan Olimpik di Beijing oleh Persekutuan Persatuan Atlet Antarabangsa kerana menganggap kaki palsunya memberi kelebihan kepadanya berbanding peserta lain.

Bagaimanapun, keputusan itu dibatalkan oleh Mahkamah Timbang Tara Sukan. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Kempen MyDaftar beri manfaat kepada rakyat - Najib

Posted:

Kempen MyDaftar beri manfaat kepada rakyat - Najib

Kempen MyDaftar beri manfaat kepada rakyat - Najib

15/02/2013 10:05pm

KUALA LUMPUR — Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak menyifatkan Kempen MyDaftar bagi membantu golongan tidak memiliki dokumentasi pengenalan diri sebagai khidmat yang memanfaatkan ribuan penduduk di negara ini.

Beliau berkata, kempen yang dilancarkan bagi menyelesaikan masalah dokumentasi masyarakat India di negara ini telah menerima pengiktirafan khas dari Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

"Kempen MyDaftar untuk menyelesaikan masalah dokumentasi masyarakat India menerima pengiktirafan PBB. Satu perkhidmatan yang memberi manfaat kepada beribu-ribu orang," kata Najib dalam tweet terbaru beliau hari ini.

Najib melancarkan Kempen MyDaftar peringkat kebangsaan pada Februari 2011 bagi membantu menyelesaikan masalah dokumentasi masyarakat India yang tidak mempunyai sijil kelahiran, kad pengenalan diri atau kewarganegaraan. — BERNAMA

Siaran RTM KPKK-Astro Njoi akan diperluas

Posted:

Siaran RTM KPKK-Astro Njoi akan diperluas

Siaran RTM KPKK-Astro Njoi akan diperluas

15/02/2013 10:03pm

KUALA KLAWANG — Program perluasan siaran Radio Televisyen Malaysia (RTM) melalui satelit Kementerian Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan (KPKK)-Astro Njoi akan diperluaskan ke kampung tradisi dan kampung baru selepas kejayaan di perkampungan Orang Asli.

Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr. Rais Yatim berkata, ini akan memberi peluang kepada masyarakat kampung tradisi dan kampung baru untuk menikmati kemudahan ini di kawasan mereka.

"Kita akan pilih untuk mengagihkan 500 set lagi perkhidmatan ini di kampung tradisi dan kampung baru. Setakat ini kita telah memasang 800 set di perkampungan Orang Asli di Jelebu.

"Setakat ini kita telah agihkan perkhidmatan ini di pedalaman Sarawak sebanyak 2,000 set manakala di Sabah 1,800 set," katanya pada majlis pelancaran program perluasan siaran RTM, KPKK-Astro Njoi ke perkampungan Orang Asli peringkat Dewan Undangan Negeri (DUN) Klawang, di Kampung Ulu Kelaka dekat sini, hari ini.

Program ini yang mula diperkenalkan pada Jun 2012 adalah sebahagian daripada tanggungjawab sosial korporat (CSR) Astro bagi memberi peluang kepada masyarakat Orang Asli serta masyarakat pedalaman di Sabah dan Sarawak bagi mengatasi masalah tidak mendapat siaran.

Menerusi program ini, masyarakat berkenaan akan menerima set televisyen dan dekoder Astro Njoi secara percuma.

Menurut Rais yang juga Ahli Parlimen Jelebu berkata tujuan kemudahan ini diberikan kepada masyarakat Orang Asli kerana hendak mengatasi masalah tidak mendapat siaran memandangkan kebanyakan yang terlibat ialah perkampungan masyarakat Orang Asli.

"Selepas ini kita merancang untuk memberi kemudahan ini di Gua Musang, Kelantan dan diikuti di seluruh negara secara berperingkat. Kita akan tumpukan di kawasan tertentu yang menghadapi masalah tidak mendapat siaran mengikut keperluan," katanya. — BERNAMA

Manila gesa kumpulan bersenjata di Lahad Datu pulang

Posted:

Manila gesa kumpulan bersenjata di Lahad Datu pulang

Manila gesa kumpulan bersenjata di Lahad Datu pulang

15/02/2013 10:01pm

KUALA LUMPUR — Kerajaan Filipina menggesa sekumpulan 100 warga negara itu yang bersenjata dan kini dikepung pasukan keselamatan Malaysia di pesisir pantai berhampiran Lahad Datu, Sabah pulang ke pangkuan keluarga masing-masing di tanah air mereka.

Setiausaha Ketiga dan Naib Konsul Kedutaan Besar Filipina di Kuala Lumpur, Johann Veronica M. Andal berkata, pasukan tentera dan polis negara itu kini memantau serta bertukar maklumat dengan rakan sejawatan mereka di Malaysia dalam usaha mencari penyelesaian segera insiden itu.

"Pada masa sama, rondaan dan langkah keselamatan lebih ketat dipertingkat di perairan Tawi-Tawi dan pulau bersebelahan," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Pada 13 Februari lepas, pasukan keselamatan Malaysia menahan sekumpulan warga asing bersenjata yang berpakaian tentera kerana menceroboh perairan Lahad Datu, Sabah.

Andal berkata aktiviti kumpulan ini tidak dipersetujui kerajaan Filipina. — BERNAMA

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Pesona

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Pesona


Kecil dan mudah dibawa

Posted:

Kecil dan mudah dibawa

Kecil dan mudah dibawa

Oleh SUHANA VERU

PENANGAN kek balang atau kek jar mencetuskan fenomena baharu terutama dalam industri pembuatan kek ketika ini kerana keunikan kek yang berada di dalam balang kecil.

Selain keenakan rasanya, ia juga mudah dibawa sehingga menjadi pilihan ramai terutama dalam kalangan penggemar kek.

Melihat kepada senario itu, ia turut memberi nafas baharu kepada pengusaha-pengusaha kek untuk membuat kek di dalam balang.

Tidak terkecuali, pasangan suami isteri Rosazliza Ramli, 34, dan Ahmad Nazrol Hud, 35, yang turut mengusahakan kek tersebut.

Rosazliza berkecimpung dalam dunia pembuatan kek sejak tiga tahun lalu, namun kehadiran kek balang tidak disedari sehingga salah seorang pelanggan memintanya untuk membuat kek dalam bekas balang kaca. Dia yang mula belajar membuat kek berkenaan kira-kira sebulan lalu mengakui tertarik apabila diberitahu mengenai keunikan kek tersebut.

Bakar dahulu baru isi

Pada mulanya, akui Rosazliza, dia sendiri tidak tahu cara-cara menghasilkan kek tersebut dalam balang. Namun, itu tidak menghalangnya untuk mempelajari sesuatu yang baharu.

Justeru, dia mempelajari selok-belok membuat kek itu menerusi internet.

Bertutur lanjut mengenai pengalaman pertamanya, ibu kepada tiga orang anak itu memberitahu, cara-cara yang diajar menerusi kebanyakan pengusaha kek meletakkan terus adunan kek ke dalam balang lalu membakarnya.

"Ia mudah memandangkan proses membuat kek tersebut adalah seperti biasa iaitu mengadun bahan-bahan yang terdiri daripada tepung, keju, gula lalu membakarnya.

"Sebelum membakarnya, kesemua balang perlu diletakkan di dalam loyang yang diisi dengan air lalu masukkannya dalam ketuhar," katanya sambil menyifatkan ia umpama seperti mengukus kek.

Bagaimanapun, tambahnya lagi, kaedah itu dilihat sukar kerana untuk menghasilkan corak di dalam itu bukan kerja yang mudah.

Cara tersebut akan menyebabkan ukiran yang dihasilkan dalam balang kecil itu akan menjadi comot.

KEK balang juga sesuai dijadikan kek hari jadi dengan hiasan tambahan seperti lilin di atasnya.


Justeru, dia yang kreatif dalam pembuatan corak mengambil inisiatif sendiri untuk mencipta resipi terbaharu dengan membakar adunan kek terlebih dahulu.

Sejurus itu, dengan menggunakan acuan bulat dan kecil mengikut bentuk balang, anak jati Taiping, Perak itu memberitahu, dia akan masukkan kek yang telah siap dibakar itu secara berperingkat.

Kaedah itu membantunya untuk menghasilkan pelbagai corak dalam balang kecil tersebut.

"Ia lebih mudah dan apa yang penting saya boleh mengukir pelbagai jenis corak yang menarik dalam ruang balang yang kecil itu," katanya ketika ditemui di rumahnya yang terletak di Taman Seri, Meru, Klang, Selangor.

Wanita yang tidak lekang dengan senyuman itu menyifatkan selain cara penghasilannya yang remeh, kek balang memerlukan seseorang kreatif bagi penghasilan corak yang cantik dan kemas.

Menurutnya lagi, sesiapa sahaja boleh menghasilkan kek balang tetapi untuk menaikkan seri dalam balang itu bukan mudah. Ia memerlukan seseorang lebih kreatif dalam bermain dan mencuba pelbagai jenis corak.

Mengulas lanjut mengenai kek berkenaan, ujar suri rumah itu, dia menghasilkan empat jenis kek seperti red velvet, oreo cheese, kek pelangi dan kek keju durian.

Dia juga menyarankan kek yang diperbuat daripada keju dan krim disimpan di dalam peti sejuk bagi mengelakkan mudah rosak.

Begitupun, satu balang kek itu yang boleh dinikmati oleh dua orang boleh bertahan lebih seminggu.


MEMASUKKAN krim ke dalam balang merupakan tugas yang sukar kerana ia mudah menyebabkan balang comot.


Kesemua kek itu dijual pada harga RM8 hingga RM12, tetapi harganya bergantung kepada jenis kek dan gubahan balang itu yang terdiri daripada reben dan bunga.

Kek tersebut juga sesuai dijadikan hantaran, majlis hari jadi, ole-ole untuk tetamu dan banyak lagi.

Tidak menang tangan

Pasangan suami isteri tersebut mengakui disebabkan permintaan tinggi dalam kalangan pelanggannya, ia membuka lebih rezeki mereka.

"Sejak mengusahakan kek itu, saya mendapat tempahan sehingga 2,000 balang. Saya tidak sangka sampai begitu banyak tempahan. Namun, mujur suami, anak-anak dan adik-beradik membantu untuk menyiapkan tempahan," katanya yang tidak mengupah pekerja kerana menjalankan perniagaan secara kecil-kecilan.

Sejak jumlah pelanggan meningkat dan permintaan terhadap kek balang berganda, operasi membuat kek balang dijalankan dengan penuh teliti.

"Saya mahu memberikan perkhidmatan yang terbaik kepada kesemua pelanggan. Walaupun terpaksa mengambil masa selama tiga hari (jika tempahan banyak) saya menggunakan ruang masa dengan sebaik mungkin.

"Bagi saya, hasil kerja perlu kemas dan bersih, barulah pelanggan berpuas hati," ujarnya sambil memberitahu kek tersebut turut menarik minat pelanggan dari Tanjung Malim, Perak dan Rawang, Selangor yang sanggup ke rumahnya.


KEK balang mula mendapat perhatian peminat sejak sebulan lalu.


Selain kek dalam balang, pasangan itu turut menjual beberapa jenis kek lain seperti kek cawan, mufin, kek fondant dengan pelbagai hiasan mengikut cita rasa pelanggan.

Bagi sesiapa yang ingin mencuba atau menempah kek balang, anda boleh hubungi Ahmad Nazrol di 019-5720 120 atau layari blogspot di kekdihatiku.blogspot.com.

Perlu teliti

Sementara itu, lain pula bagi seorang pengusaha kek di Ipoh, Perak, Muhammad Zafri Zakaria, 39.

Menurutnya, dia lebih gemar meletakkan adunan kek terus ke dalam balang lalu membakarnya seperti biasa.

"Proses pembuatannya mudah, tetapi jika mahu mengukir corak ia menuntut ketelitian. Pada kebiasaan, jika meletakkan adunan terus ke dalam balang, agak sukar untuk membuat corak.

"Oleh itu, saya tidak membuat corak kerana tidak mahu kek dalam balang itu comot dengan gubahan yang dilakukan dengan sapuan krim," jelasnya.

Aksi si cilik di gelanggang bola

Posted:

Aksi si cilik di gelanggang bola

Aksi si cilik di gelanggang bola

Oleh KHADIJAH MOHAMAD NOR


SEBELUM memulakan aksi, kumpulan kanak-kanak ini sempat merakam gambar bersama barisan jurulatih dan pihak penganjur, Samsung diwakili Elaine (tengah depan).


PENUH bersemangat. Itu yang dapat dilihat pada aksi sekumpulan kanak-kanak yang berpeluang mengikuti Kem Bola Sepak Remaja Samsung-Chelsea baru-baru ini.

Seramai 180 kanak-kanak berusia antara sembilan hingga 13 tahun terpilih menyertai program tersebut yang berlangsung di Pusat Sukan NPNG di Damansara Damai, Petaling Jaya, Selangor.

Ini termasuklah anak-anak kurang bernasib baik dari Rumah Sayangan, ahli Little League Malaysia dan Kelab Bola Sepak Remaja Kuala Lumpur.

Ketua Penjenamaan dan Komunikasi Korporat Samsung Malaysia Electronics Sdn. Bhd., Elaine Soh berkata, aktiviti tersebut merupakan salah satu komitmen berterusan mereka dalam usaha memupuk semangat kanak-kanak serta belia melalui sukan dan gaya hidup sihat.

"Sebagai pemimpin global dalam media digital dan teknologi penumpuan digital, program ini adalah sebahagian daripada kempen tanggungjawab sosial korporat (CSR) Samsung yang telah dilaksanakan buat kali ketiga.

"Apabila melihat keceriaan yang terpamer pada wajah kanak-kanak yang menyertai program ini, kami rasa puas dan berharap ia mampu memberi pengalaman berguna kepada mereka," ujar Elaine ketika ditemui Kosmo! di Pusat Sukan NPNG.


KEMAHIRAN taktikal bermain bola sepak turut dipelajari para peserta dalam program kali ini.


Kesemua kanak-kanak tersebut menerima tunjuk ajar daripada empat jurulatih remaja kelab bola sepak terkemuka Liga Perdana Inggeris (EPL), Chelsea atau The Blues.

Walaupun tidak pernah mengikuti latihan formal dalam sukan bola sepak, tetapi masing-masing berjaya menampilkan aksi menarik dan tersendiri ketika berada di gelanggang.

Perkara itu diakui oleh ketua jurulatih, Steven Allan Winnet, 31, yang datang ke Malaysia buat kali ketiga bagi mengikuti program anjuran Samsung itu.

"Semua peserta cilik kem bola sepak ini sentiasa bersemangat menjalani latihan sama ada dalam aspek teknikal mahupun taktikal. Saya sendiri teruja melihat kesungguhan mereka.

"Mereka ada bakat, cuma ia perlu diasah secara berterusan jika mahu menjadi pemain bola sepak yang berjaya apabila dewasa kelak," luah Allan Winnet yang berpengalaman sebagai jurulatih selama 12 tahun.

Selain Allan Winnet, tiga lagi jurulatih yang terlibat dalam kem bola sepak itu ialah Jack Colin West, Steven Leonard Shipp dan David Michael Stewart. Walaupun daripada latar belakang berbeza, kesemua jurulatih tersebut tidak lokek berkongsi keghairahan tentang sukan yang diminati di seluruh dunia itu.

Pengalaman bermakna


GOL belon gergasi turut dibina di tepi padang untuk memberi peluang kepada para peserta membuat sepakan.


Seorang peserta, Looi Kok Chin, 11, memberitahu, dia seronok kerana dapat menimba ilmu daripada jurulatih profesional yang telah melatih pasukan remaja Chelsea.

"Saya rasa sangat bangga kerana bukan semua orang berpeluang melakukan perkara ini. Justeru, saya tidak akan melupakan pengalaman hingga saya dewasa kelak.

"Kalau boleh, saya mahu menjadi pemain bola sepak terkenal seperti Didier Drogba," tutur Kok Chin yang merupakan pelajar tahun lima Sekolah Jenis Kebangsaan (Cina) Naam Kheung, Cheras.

Bagi rakannya, Jordan Johnson, 10, pula mengakui banyak taktik dan teknik bermain bola sepak yang diketahui apabila mengikuti kem tersebut.

"Sebelum ini, saya hanya bermain mengikut diri sendiri. Kalau rasa nak sepak, saya akan sepak tanpa memikirkan apa-apa. Namun, selepas menerima tunjuk ajar daripada barisan jurulatih yang berkaliber, saya rasa semakin seronok untuk bermain bola sepak," jelas Jordan sambil tersenyum lebar.

Sempena kem itu juga, Samsung turut menjemput chef selebriti, Anis Nabilah untuk melakukan demonstrasi memasak makanan sihat.

Program CSR Samsung untuk belia itu telah dimulakan sejak tahun 2007. Sejak itu, lebih 1,650 kanak-kanak dari seluruh dunia telah merasai pengalaman bermain bola sepak bersama kelab Chelsea.

Jangan cuai keselamatan anak

Posted:

Jangan cuai keselamatan anak

Jangan cuai keselamatan anak


PENGAWASAN orang dewasa perlu bagi memastikan keselamatan kanak-kanak terjamin. - Gambar hiasan


KEHILANGAN kanak-kanak bernama William Yau Zhen Zhong sekali lagi mengejutkan negara apatah lagi apabila dia ditemui semula dalam keadaan tidak bernyawa.

Itu kes yang mendapat perhatian media elektronik dan media cetak. Menerusi media sosial pula, beberapa kes kehilangan kanak-kanak turut didedahkan dan disebarkan bagi memohon bantuan orang ramai mengesan lokasi kanak-kanak malang itu.

Ini bermakna, kes kehilangan kanak-kanak bukan lagi perkara luar biasa walaupun semua ibu bapa tidak mahu terlibat sebagai mangsa.

Peranan ibu bapa

Persoalannya, di samping kehendak untuk tidak terlibat sebagai mangsa, apakah semua individu bernama ibu bapa hari ini benar-benar melaksanakan tanggungjawab dan peranan mereka?

Berdasarkan kajian, kes kanak-kanak hilang berlaku ketika kanak-kanak di luar pengawasan ibu bapa. Ada kanak-kanak yang diculik ketika dalam perjalanan ke sekolah, balik dari sekolah, malah dalam perjalanan ke kedai atau pasar malam bersendirian.

Statistik dikeluarkan oleh Polis Diraja Malaysia pula menyatakan purata usia kanak-kanak yang hilang ialah di bawah 10 tahun.

Hakikatnya, usia 10 tahun bukan usia dewasa yang mampu mempertahankan keselamatan diri sendiri. Bahkan ada remaja dan wanita dewasa yang hilang kerana diculik.

Jika mereka yang sedikit berusia tidak mampu menjaga keselamatan diri sendiri, apakah yang boleh diharapkan kepada kanak-kanak kecil di bawah usia 10 tahun?

Bagi menangani isu ini, ibu bapa perlu lebih prihatin dan bertanggungjawab memastikan keselamatan anak-anak.

Elakkan daripada membiarkan anak kecil bersendirian walau sekadar bermain di hadapan rumah sendiri yang tidak berkunci.

Ajar agar anak anda tidak mengikut mereka yang tidak dikenali. Jangan benarkan anak-anak keluar dari rumah tanpa pengawasan walau untuk ke rumah kawan atau ke tempat permainan.

Ibu bapa juga perlu memastikan pengasuh anak-anak atau pemilik taska benar-benar menjaga keselamatan anak-anak anda.

Memang ia kelihatan seakan-akan mengongkong, tetapi anak-anak perlu difahamkan mengenai keadaan masyarakat hari ini yang tidak boleh dipercayai sepenuhnya hatta jiran tetangga sendiri.

Kekangan masa

Dilema dihadapi ibu bapa ialah kekangan masa. Dalam era kemajuan kini, ramai ibu bapa yang perlu bekerja lebih masa bagi mendapatkan pendapatan bagi menampung keperluan.

Ada ketikanya, anak-anak kecil dibiarkan bersendirian di rumah sendiri. Perlu diingat! Meninggalkan anak-anak di rumah tanpa pengawasan orang dewasa juga termasuk dalam kategori sengaja dan cuai serta meletakkan anak-anak dalam keadaan membahayakan keselamatan.

Jika kejadian keluar dari rumah dapat dielak dengan mengunci anak-anak di rumah dan kunci dibawa pergi oleh ibu bapa, anak-anak tetap dianggap berada dalam keadaan tidak selamat.

Negara kita telah menggubal satu akta dipanggil Akta 611 iaitu Akta Kanak-Kanak khusus bagi menjaga kebajikan kanak-kanak iaitu mereka yang di bawah umur 18 tahun.

Hukuman denda

Akta ini antara lain menyebut mana-mana individu yang sengaja cuai dalam menjaga keselamatan kanak-kanak yang dipertanggungjawabkan di bawah jagaan mereka termasuklah anak sendiri, anak angkat, anak saudara atau mana-mana kanak-kanak yang diamanahkan untuk individu tersebut menjaganya maka individu itu boleh dikenakan hukuman denda tidak melebihi RM20,000 atau penjara tidak lebih 10 tahun atau kedua-duanya sekali.

Peruntukan yang ada juga menetapkan, jika mahkamah berpuas hati bahawa individu yang diamanahkan untuk menjaga kebajikan dan keselamatan kanak-kanak tertentu telah gagal melaksanakan tanggungjawab dan peranan yang perlu, maka mahkamah boleh memerintahkan agar kanak-kanak yang terabai secara sengaja itu diserahkan hak jagaannya kepada individu yang lebih layak.

Akta itu juga menetapkan, mana-mana individu yang maklum mengenai kes kelalaian dan pengabaian tanggungjawab seseorang terhadap mana-mana kanak-kanak tetapi bersikap mendiamkan diri dan tidak mengambil tindakan melaporkannya kepada pihak berkuasa bagi menangani kes tersebut, individu itu juga akan dihadapkan ke mahkamah.

Jika disabitkan bersalah, individu tersebut boleh dikenakan hukuman denda tidak melebihi RM5,000 atau penjara tidak lebih dua tahun atau kedua-duanya sekali.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved