Selasa, 24 Mei 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Melahirkan pakar keselamatan IT

Posted:

Melahirkan pakar keselamatan IT

Melahirkan pakar keselamatan ITPERSIDANGAN yang bertujuan mengumpulkan pakar-pakar IT dunia yang terdiri daripada pelajar, pensyarah, penyelidik, profesor dan pakar keselamatan IT di Jerman baru-baru ini menjadi platform kepada bakal pakar-pakar IT terbaik dunia berkongsi pengetahuan mereka.

"Dengan membentangkan kertas kerja dalam bidang teknologi keselamatan IT mereka, saya berharap persidangan ini dapat memberi peluang kepada mereka membangunkan dan bertukar-tukar idea.


PENSYARAH Fakulti Sains Komputer dan Matematik Universiti Teknologi Mara (UiTM), Dr. Fakariah Hani Mohd. Ali (kanan) sentiasa memberi sokongan kepada anak didiknya, Asnita.


"Pada masa yang sama mereka boleh mencetuskan inspirasi sekali gus melahirkan pakar penyelesaian teknologi keselamatan IT pada masa hadapan," ujar Ketua Program Pendidikan Kaspersky Lab, Svetlana Efimova.

Svetlana memberitahu, persidangan tersebut merupakan salah satu daripada program yang dirangka Kaspersky Lab untuk membantu bidang pendidikan secara global.


PERSIDANGAN Pelajar Generasi Masa Hadapan Keselamatan IT Kaspersky Lab yang berlangsung di Jerman berjaya mencungkil bakat muda dunia.


Kaspersky Lab turut menjalin kerjasama bersama pelbagai universiti di seluruh dunia dari segi teknikal dan praktikal untuk meningkatkan pendedahan mengenai teknologi keselamatan IT.

Dalam pada itu, Ketua Pengurusan Program Pendidikan Kaspersky Lab, Veniamin Ginodman memberitahu, pihaknya sentiasa melaksanakan pelbagai program pendidikan bagi tujuan mendidik terutamanya golongan muda.

"Di Rusia, sebagai contoh, kami menyediakan bahan-bahan bacaan berbentuk komik berhubung keselamatan internet kepada pelajar peringkat rendah dan kanak-kanak seawal usia lima tahun.


MARK SEEGER (dua dari kiri) bersama Asnita tertarik dengan pembentangan kertas kerja salah seorang peserta.


"Melalui komik mereka dapat melayari internet secara bijak dan mengetahui setiap peraturan dan larangan bagi mengelakkan segala data diketahui umum," ujarnya.

Bekas guru dan wartawan itu menjelaskan, pendedahan awal penting agar generasi muda ini dapat mengetahui mengenai risiko yang terdapat di alam maya.

Katanya, program pendidikan Kaspersky Lab ini akan diteruskan untuk melahirkan pakar-pakar keselamatan IT masa hadapan.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Perang psikologi makanan Jepun

Posted:

Perang psikologi makanan Jepun

Perang psikologi makanan Jepun

Letupan reaktor nuklear di Fukushima bukan sahaja mendatangkan bencana kepada penduduknya bahkan, ia turut menjejaskan perniagaan sushi di Perancis berikutan kebimbangan bahan mentah yang diperoleh dicemari nuklear.


CHEF sushi, Mitsuru Tamura menggunakan alat pengesan radiasi pada makanan laut sebelum makanan tersebut dimasak dan dihidangkan kepada pelanggan.


PENGGEMAR sushi di Paris dan orang ramai kini mempersoalkan asal-usul ikan salmon yang mereka makan sejak kejadian letupan reaktor nuklear Fukushima melanda Jepun.

Pengusaha restoran makanan Asia di ibu negara Perancis itu pula berusaha meyakinkan pelanggan bahawa tidak kesemua bahan yang digunakan dalam masakan mereka datang dari Jepun.

Syurga barangan dan makanan Jepun di Paris yang terletak di antara Opera dan Palais Royal serta menempatkan beberapa restoran sushi itu menerima tamparan hebat selepas bencana gempa bumi dan tsunami melanda negara matahari terbit itu pada 11 Mac lalu.

Chef Eric Lin yang bekerja di Restoran Chez Kyotori memberitahu, restoran itu kehilangan satu pertiga pelanggan walaupun kebanyakan bahan-bahan masakan mereka bukan berasal dari Jepun.

Jelas Eric, restorannya menggunakan ikan salmon dari Norway, ikan air tawar dari Greece, ikan tuna dari Lautan Hindi dan ikan kembung dari Lautan Atlantik Utara.

"Produk lain seperti sos dan bir pula dari Eropah seperti Jerman, England, Belanda dan Republik Czech," jelas Eric.

Bagi memberi keyakinan kepada pelanggan, Restoran Chez Kyotori meletakkan nota tambahan pada setiap bil pelanggan yang menyatakan produk mereka bukan berasal dari Jepun.

"Kegelisahan orang ramai terhadap makanan Jepun ibarat perang psikologi," ujar Pengurus Restoran Saveurs Zen (Zen Flavours), Zuxii Lin yang memberitahu kemerosotan perniagaan mereka sebanyak 20 hingga 25 peratus beberapa minggu selepas tragedi di Jepun itu.

"Hanya rumpai laut didatangkan dari Jepun, namun kita masih mempunyai banyak pilihan untuk mendapatkan bahan tersebut dari negara lain seperti China atau Korea Selatan," kata Zuxii.

Sementara itu, Pengurus Restoran Hello Sushi, Charlie Yang pula membatalkan pembekalan sos-sos yang diterima dari Jepun sejurus selepas kejadian di Fukushima.

Dilema peruncit


SUSHI menjadi makanan yang dijauhi orang ramai selepas letupan reaktor nuklear Fukushima melanda Jepun.


Peniaga barangan runcit di Paris pula sering berdepan persoalan daripada pelanggan mereka yang ragu-ragu tentang keselamatan barangan yang dibeli.

"Kemusykilan semakin meningkat, pelanggan ingin tahu adakah barangan tersebut diperoleh sebelum kejadian itu dan adakah ia telah diperiksa dengan teliti," kata Eunsun Park, pemilik kedai runcit Ace Mart yang menjual pelbagai bahan masakan Asia.

Tambah Park, berikutan pemeriksaan tambahan ke atas kargo-kargo di pelabuhan, kapal-kapal yang membawa barangan runcitnya terpaksa menangguhkan perjalanan mereka.

Pemeriksaan tambahan tersebut akan menyebabkan peningkatan harga barangan yang akan dijual.

"Jika masalah ini berterusan, kita terpaksa menukarkan barangan yang dibuat dari Jepun kepada barangan dari Amerika Syarikat (AS) atau Korea," ujarnya.

Begitu juga dengan sambutan. Restoran mi ramen mendapat sambutan hangat berbanding restoran sushi dan sashimi.

"Rakan-rakan saya yang mengusahakan perniagaan sushi dan sashimi kehilangan ramai pelanggan berikutan ikan yang digunakan, tetapi tidak di restoran mi ramen," kata pengusaha Restoran Sapporo Noodle, Peng Chen.

Peng memberitahu, sejurus selepas gempa bumi itu, ramai pemilik restoran makanan Jepun menukar pembekal mereka, namun pengusaha mi ramen tidak bimbang kerana kesemua barangan mereka berasal dari Perancis terutama sayur dan tepung.

Pelanggan-pelanggan restoran mi ramen juga menunjukkan keyakinan terhadap makanan tersebut.

"Saya masih berkunjung ke kedai ini sama seperti sebelum kejadian menimpa Fukushima" kata Anne-Marie Fery, pelanggan tetap Restoran Mi Ramen Higuma.

Seorang lagi pelanggan, Annie Le Moigne, juga sependapat menyatakan makanan tersebut selamat kerana tahu bahan yang digunakan bukan berasal dari Jepun.

"Jika ia datang dari Jepun sekali pun, saya pasti kerajaan telah melaksanakan tanggungjawab mereka bagi memastikan keselamatan makanan ini terjamin," katanya. - AFP

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Infiniti

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Infiniti


Twitter dan Facebook kayu pengukur populariti

Posted:

Twitter dan Facebook kayu pengukur populariti

Twitter dan Facebook kayu pengukur populariti

Oleh ADLAN JAAFARMINGGU lalu, penghibur yang sering mencetuskan kontroversi dengan lirik lagu dan klip video yang pelik, Lady Gaga, sekali lagi mengejutkan dunia apabila berjaya mengumpul lebih 10 juta orang pengikut dalam laman blog mikro Twitter.

Dalam kemas kini Lady Gaga selepas akaun Twitternya mencapai angka keramat tersebut, dia menzahirkan perasaan terkejut dan gembira atas sokongan peminat.

"Seramai 10 juta Monster (nama panggilan yang ditujukan kepada peminatnya)! Saya terkedu, kita sudah lakukannya! Saya amat mencintai kamu semua. Boleh meninggalkan London dengan senyuman." kata Lady Gaga dalam kemas kini Twitter.

Kejayaan mengumpul sebegitu ramai pengikut itu bagaikan sebuah fenomena apabila dada-dada akhbar di luar negara dan tidak ketinggalan juga di Malaysia menjadikan perkara tersebut tajuk-tajuk utama berita hiburan.

Bukan itu sahaja, laman YouTubenya, Vivo, yang menjadi platform kepada Lady Gaga untuk menayang klip video terbaru sudah acap kali mencecah jutaan penonton.

Tidak ketinggalan peminatnya yang mengklik butang 'Like' di laman sosial Facebook pula mencecah angka 34 juta orang. Ia satu jumlah yang melebihi populasi rakyat Malaysia sendiri.


HARI ini kebanyakan generasi muda di seluruh dunia memiliki sekurang-kurangnya satu akaun laman sosial Facebook atau Twitter.


Di Malaysia laman sosial Facebook, YouTube dan Twitter juga dijadikan salah satu medium untuk seseorang pemimpin atau selebriti itu mendekatkan diri kepada masyarakat dan peminat.

Sebagai contoh Perdana Menteri Malaysia sendiri, Datuk Seri Najib Tun Razak juga tidak ketinggalan dalam arus kemajuan teknologi maklumat dengan memiliki Fanpage.

Fanpage Najib di laman Facebook kini telah mencapai angka lebih 600,000 orang dan beliau telah menggunakan laman tersebut sebagai salah satu cara beliau mendekati generasi muda Malaysia.

Sahih

Walaupun pada peringkat awal, ia menjadi medium bagi tokoh-tokoh terkenal dan personaliti hiburan berkongsi kehidupan mereka tetapi, kini ia telah menambah satu lagi fungsi.

Angka-angka tepat yang tertera di sudut kiri Fanpage tersebut telah menjadi kayu pengukur kepada tahap kepopularan pemilik laman tersebut.

Pengiraan yang bersifat objektif dan nilai ketepatan yang tinggi sehingga ke susunan angka menjadikan ia lebih dipercayai dan boleh diharapkan.

Kebolehpercayaan laman sosial


ATAS: LAMAN sosial menjadi medium baru penyampaian maklumat yang berpengaruh hari ini.


Pakar teknologi komunikasi maklumat (ICT), Azli Paat, 43, berkata, data yang ditunjukkan dalam laman sosial Facebook dan Twitter adalah sahih dan boleh diterima pakai.

"Tetapi data bilangan orang yang menekan butang Like di Facebook lebih dipercayai berbanding laman blog mikro Twitter.

"Itu disebabkan setiap individu yang mengklik perlu mempunyai akaun dan itu membuktikan individu tersebut wujud dan pemilik Fanpage dapat melihat setiap individu tersebut.

"Peminat juga boleh melihat peminat-peminat yang lain dalam akaun tersebut," jelasnya lagi.

Selain itu, peminat dan juga pemilik boleh mendapatkan data-data lain seperti tempat asal, jantina, umur, negara dan lain-lain.

Maklumat-maklumat tambahan yang dikenali sebagai Insight itu menambahkan kebolehpercayaan data yang dipaparkan berbanding dengan Twitter yang hanya boleh memastikan kewujudan individu yang menjadi pengikut.

Tambah Azli lagi, sedikit masa dahulu banyak laman-laman web dan blog yang memaparkan nilai-nilai yang tinggi serta mendakwa itu adalah jumlah orang yang mengunjungi laman web tersebut.


MARK ZUCKERBERG menjadi genius muda yang menghasilkan idea jaringan rangkaian sosial sehingga mencetuskan fenomena dunia.


"Data yang dikenali sebagai webhits itu amat diragui kesahihannya kerana sebagai pelayar Internet, kita tidak dapat mengetahui siapa individu yang pernah mengunjunginya?

"Selain itu, angka tersebut boleh diaturcara terlebih dahulu ketika laman web tersebut dibina," tambahnya lagi.

Mengulas mengenai program aturcara bagi pengiraan oleh Facebook dan Twitter, Azli menyifatkan ia sebuah aturcara yang mudah dan logik.

"Formulanya adalah pembolehubah tambah satu dan ia sentiasa mengulangi formula yang telah diaturcara tersebut tanpa had.

"Pembolehubah tersebut mewakili angka asal sebelum peminat menekan butang, jika ada yang menekan, formula tambah satu akan diaktifkan.

"Maka, angka baru dengan tambah satu akan tertera begitu juga dengan formula yang terdapat pada butang Unlike di Facebook.

"Cuma, ia berbeza menjadi pemboleh ubah tolak satu pula dan angka akan berkurangan apabila butang tersebut ditekan," kata Azli ketika dihubungi Kosmo! baru-baru ini.

Pemilik Fanpage paling ramai peminat di laman sosial Facebook di Malaysia, Lisa Surihani berkata, semenjak Fanpage miliknya mencapai angka lebih 1.4 juta orang, ia telah memberi impak kepada kerjayanya.

"Saya akui, selepas mencecah angka tersebut, saya lebih banyak mendapat tawaran dalam bidang pengiklanan seperti menjadi duta produk.

"Mungkin kerana berada di zaman interaktif ini, ia memerlukan seseorang duta itu sentiasa berhubung dengan peminat-peminat mereka," kata Lisa ketika dihubungi Kosmo! baru-baru ini.


LEDAKAN teknologi telefon pintar hari ini menyebabkan Facebook dan Twitter boleh diakses dan dikemas kini secara mobil.


Antara produk yang menggunakan perkhidmatan pelakon berusia 25 tahun itu termasuklah produk kecantikan Garnier, Lip Ice dan Sufi.

Bagaimanapun, menurut Lisa, jumlah peminat di Facebook tidak memberi kesan terhadap kerjayanya dalam bidang lakonan.

"Ia mungkin disebabkan, bidang tersebut lebih dinilai pada bakat daripada tahap popular seseorang itu," katanya.

Mula mengaktifkan Fanpage di Facebook pada tahun 2008, Lisa pasti mengemaskini akaun sekurang-kurangnya sekali sehari.

"Saya sendiri yang akan mengurus dan memberi maklum balas di akaun tersebut dan jika saya tidak berkesempatan, admin lain akan uruskan.

"Tetapi, saya tetap diberitahu untuk setiap kemas kini yang dibuat dan kebanyakan perkara yang diberitahu adalah mengenai hal-hal melibatkan kerja," ulasnya lagi.

Menurut Lisa, dia hanya memiliki dua jenis akaun sahaja iaitu Twitter dan Facebook. Bagaimanapun, secara peribadi, Twitter lebih mudah digunakan kerana ia boleh dikemas kini di mana-mana.

Pilihan

Dalam pada itu, salah seorang pengguna aktif laman Twitter dan Facebook, Hafizah Malik, 27, berkata, dia hanya akan menekan butang Like di laman Facebook atau Twitter jika benar-benar menyukainya sahaja.

"Saya tidak akan menekan butang Like pada laman artis yang saya tidak minat dan kebanyakan laman diklik terdiri daripada penyanyi atau pelakon.

"Ia juga sebagai tanda sokongan peminat kepada seseorang artis itu dan jika nilainya meningkat tinggi ia mungkin akan memberi motivasi kepada mereka," katanya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Ekspedisi pindah gajah liar

Posted:

Ekspedisi pindah gajah liar

Ekspedisi pindah gajah liar


GAJAH liar bersama Cek Mek dan Timur sampai ke Kuala Gandah selepas melalui perjalanan sejauh 400 kilometer.


PEMBUKAAN tanah untuk tujuan penempatan dan perladangan sering kali tidak mengambil kira keperluan hidupan liar seperti gajah yang sentiasa berpindah-randah. Ini menyebabkan berlaku konflik antara manusia dan haiwan tersebut. Kes-kes seperti tanaman dimusnahkan gajah-gajah liar kerap kedengaran di media massa.

Awal tahun ini, penduduk di tiga buah kampung berdekatan Tanjung Sedili, Kota Tinggi, Johor berada dalam keadaan ketakutan apabila sering diganggu haiwan liar itu. Para penduduk yang terlibat dari Kampung Padang Ragut, Kampung Singapura dan Kampung Tuan Sheh mendakwa gajah-gajah liar sering memusnahkan tanaman mereka terutama pada waktu malam.

Bukan sahaja tanaman seperti pisang dan kelapa sawit menjadi sasaran tetapi mereka turut risau jika rumah penduduk pula diserang. Selain itu, kes-kes yang melibatkan kemalangan jalan raya dengan haiwan liar tersebut turut dilaporkan.


PENEBANGAN hutan yang mengganggu habitat gajah liar menyebabkan berlaku krisis antara gajah dan manusia.


Pada 6 Oktober 2010 lalu, seorang pemandu treler, Muhammad Ibrahim, 53, cedera dalam satu kemalangan dengan seekor gajah yang tiba-tiba sahaja melintas. Gajah itu kemudian melarikan diri dari tempat kejadian tetapi ditemui mati seminggu kemudian dalam sebuah ladang kelapa sawit dekat Mawai, Johor.

Pindah

Bagi menangani konflik manusia-gajah itu, Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) melalui Pasukan Pemindahan Semula Gajah kerap mengadakan ekspedisi pemindahan gajah liar ke Pusat Konservasi Gajah, Kuala Gandah.

Pasukan yang ditubuhkan pada tahun 1974 itu mempunyai kepakaran memindahkan gajah dan sehingga kini sudah memindahkan hampir 600 ekor sejak ia ditubuhkan.

Pemindahan ke bahagian timur Semenanjung Malaysia yang masih banyak dengan hutan tebal itu bukan sahaja terbukti berjaya mengurangkan konflik manusia dengan gajah tetapi, turut dapat mengekalkan populasinya.

Timur dan Cek Mek membantu


CEK MEK (kiri) dan Timur cuba menenangkan seekor gajah liar di tengah-tengah.


Pada minggu lalu, unit tersebut sekali lagi menjalankan projek pemindahan gajah liar iaitu dari Kota Tinggi, Johor ke Kuala Gandah, Pahang.

Ekspedisi selama 10 hari itu bermula dengan perjalanan sejauh dua kilometer ke dalam Hutan Simpan Lenggor yang mengambil masa enam jam serta berjaya mengesan kedudukan gajah.

Selepas empat hari cubaan menangkap menemui kegagalan, hampir 20 orang lagi ranjer hutan dan dua ekor gajah jinak yang diberi nama Timur dan Cek Mek datang bersama-sama membantu ekspedisi tersebut.

Proses untuk memindahkan gajah ke Kuala Gandah sejauh 400 kilometer bukan satu tugas mudah, gajah perlu diberikan sedatif terlebih dahulu untuk menenangkannya.

Kehadiran dua ekor gajah jinak pula sangat membantu apabila gajah liar itu kelihatan kurang agresif.

Dua ekor gajah jinak itu turut mengepalai perjalanan keluar gajah liar itu dari dalam hutan simpan supaya tidak ada sebarang tindakan ganas dengan menyerang ahli ekspedisi berlaku.

Memindahkan haiwan seberat 3,000 kilogram seekor bukan satu tugas mudah, renjer Perhilitan mengambil masa hampir dua jam untuk memastikan gajah-gajah selamat berada dalam trak.

Kuala Gandah


TEMBAKAN sedatif bagi menenangkan gajah liar supaya proses pemindahan berjalan lancar.


Perjalanan dari Kota Tinggi hingga Kuala Gandah memakan masa selama sembilan jam dan sepanjang laluan, orang ramai berpusu-pusu melihat, apabila mengetahui terdapat gajah di dalam trak.

Gajah-gajah itu selamat sampai pada pukul 1 pagi dan ia dipunggah keluar apabila subuh menyingsing.

Pusat Konservasi Gajah di Kuala Gandah, Lanchang, Pahang, ditubuhkan pada tahun 1989 dengan tujuan meningkatkan kesedaran dalam kalangan orang ramai tentang ancaman yang dihadapi gajah.

Ia mula dikomersial dan dibuka kepada pengunjung luar sejak tahun 1997 dan tiada sebarang bayaran masuk dikenakan selain bertindak sebagai ibu pejabat Pasukan Pemindahan Semula Gajah.

Antara aktiviti yang terdapat di Pusat Konservasi itu adalah pengunjung berpeluang memegang serta merasai pengalaman menunggang gajah di sekitar kawasan pusat tersebut.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Cetak terus menerusi telefon bimbit

Posted:

Cetak terus menerusi telefon bimbit

Cetak terus menerusi telefon bimbit


KUALITI cetakan Pixma iX6560 sememangnya dikagumi dengan kelajuan cetakan sehingga 11.3 ipm.


REKAAN yang sederhana, berwarna hitam dan bergaya adalah ciri-ciri jelas rangkaian terbaru siri pencetak Canon Pixma semua dalam satu (AIO) yang dilancarkan baru-baru ini.

Sudah pun berada di pasaran tempatan, Pixma MX426 dan Pixma iX6560 menawarkan cetakan yang sesuai digunakan untuk dunia perniagaan dan mesra persekitaran kediaman.

"Sesuai dengan slogan Canon iaitu Tanpa Sempadan, model iX6560 mampu mencetak gambar dan dokumen secara terus daripada telefon pintar seperti iPad, iPhone, iPod dan peranti Android ke mesin pencetak," kata Pengarah Produk Pengguna Canon, Donny Ling.

Sementara MX426 pula dilengkapi dengan antena tanpa wayar WiFi dan port Ethernet, ia amat sesuai untuk penggunaan pejabat kecil.

Setiap produk keluaran Canon mesra alam dan bagi siri baru model pencetak itu, ia menggunakan 100 peratus bahan kitar semula selain mendapat sijil Energy Star untuk kecekapan guna kuasa.

Selain dua produk itu, siri model pencetak lain yang akan menjengah pasaran pada akhir Mei ini adalah Pixma MX886, MX416 dan MX366.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


210 pasukan terpaksa ditolak

Posted:

210 pasukan terpaksa ditolak

210 pasukan terpaksa ditolak

Oleh SUHANA VERU dan JUNHAIRI ALYASA


AHMAD SHABERY meninjau Kompleks Futsal 1Malaysia, Presint 18, Putrajaya semalam.


KUALA LUMPUR - Hasrat 210 pasukan yang ingin menyertai kejohanan Rentap Futsal Putrajaya 2 Kosmo! 2011 pada 26 hingga 29 Mei ini tidak kesampaian kerana penyertaan mereka terpaksa ditolak.

Sehubungan itu, akhbar Kosmo! sebagai penganjur bersama kejohanan itu ingin memohon maaf kerana terpaksa menolak permohonan mereka khususnya bagi kategori Larut Malam dan Terbuka Lelaki.

Tindakan tersebut tidak dapat dielakkan ekoran jumlah penyertaan telah melebihi kuota ditetapkan.

Pengarang Sukan Kosmo!, Asan Ahmad berkata, pihaknya terpaksa berbuat demikian kerana penyertaan sebahagian pasukan tersebut diterima pada saat akhir.

Beliau mencadangkan mereka yang ingin terus beraksi supaya berpindah ke kategori Rentap Superstar yang bukan sahaja menyediakan hadiah yang lumayan malah jangka masa permainan lebih panjang tetapi tamat dalam sehari sahaja.

"Namun sekiranya ada pasukan tidak dapat menyertai kategori tersebut, kami terpaksa melakukan penyingkiran walaupun peserta-peserta terbabit telah membayar yuran penyertaan sebanyak RM90," katanya di sini semalam.

Yuran yang telah dibayar akan dipulangkan oleh pihak urus setia kejohanan.

Kategori Rentap Superstar menawarkan hadiah keseluruhan bernilai RM80,000 dan terbuka kepada semua pengurus pasukan yang telah mendaftar serta membuat pembayaran bagi kategori Terbuka Lelaki dan Larut Malam.

Perlawanan untuk Rentap Superstar akan bermula pada hari Khamis 26 Mei bermula pukul 9 pagi hingga 10 malam.

Perlawanan akhir kategori itu akan berlangsung pada pukul 1 pagi hari Ahad 29 Mei iaitu sejam sebelum aksi final Liga Juara-Juara Eropah di antara Manchester United dengan Barcelona.

Menurut Asan, pasukan yang ingin berpindah menyertai kategori Rentap Superstar tidak akan dikenakan sebarang bayaran tambahan.

Pasukan yang berminat boleh menghubungi Kosmo! di talian 03-9221 9634. Pemindahan ke kategori Rentap Superstar perlu dibuat sebelum pukul 3 petang hari ini.

Sementara itu di PUTRAJAYA, Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek turut melawat Kompleks Futsal Putrajaya di Presint 18, tempat berlangsungnya kejohanan Rentap Futsal Putrajaya 2 Kosmo! 2011.

Beliau mengambil kesempatan melawat tapak tersebut ketika mengadakan lawatan ke tapak-tapak program Hari Belia Negara 2011 bersama media di sini semalam.

"Saya rasa puas hati dengan persiapan yang sedang dijalankan untuk menjayakan sambutan mega untuk belia seluruh negara yang bermula 27 hingga 29 Mei nanti," ujarnya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Durian Malaysia ke China

Posted:

Durian Malaysia ke China

Durian Malaysia ke China


NOH (kiri) bersama Duta Besar China ke Malaysia, Chai Xi (dua dari kanan) memegang buah durian tempatan di Wisma Tani, Putrajaya baru-baru ini.


PETALING JAYA - Malaysia mendapat kebenaran secara rasmi dari negara China untuk mengeksport buah durian tempatan ke negara itu mulai Julai ini.

Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Noh Omar berkata, kerajaan sejak bertahun lamanya berusaha untuk membawa durian Malaysia menembusi pasaran China namun tidak berjaya sehinggalah usaha Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak membuahkan hasil.

"Perdana Menteri mencadangkan ketika lawatan ke China supaya dibawa durian dari negara itu untuk dirasai oleh pegawai tertinggi kerajaan China termasuk Perdana Menteri, Wen Jiabao.

"Mereka begitu berminat dan tertarik selepas merasa durian kita dan kita mendapat surat rasmi daripada kerajaan China pada 11 Mei lepas," katanya kepada pemberita selepas menyampaikan hadiah kepada pemenang kuiz program televisyen 'Agro Xplorasi' di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

PM ceriakan mangsa tanah runtuh

Posted:

PM ceriakan mangsa tanah runtuh

PM ceriakan mangsa tanah runtuh


NAJIB dan Rosmah mendengar Mohd. Alauddin Sofri menceritakan mengenai kejadian tanah runtuh di Hospital Ampang semalam.


AMPANG - Kunjungan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan isteri, Datin Seri Rosmah Mansor ke Hospital Ampang semalam ternyata membawa keceriaan kepada mangsa tragedi tanah runtuh Rumah Anak Yatim dan Anak Hidayah Madrasah Al-Taqwa, Hulu Langat.

Mereka berada di hospital kira-kira 45 minit untuk bertanya khabar dan melihat keadaan mangsa-mangsa berkenaan.

Najib dan isteri yang tiba kira-kira pukul 1 petang disambut oleh Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai, Timbalannya, Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin dan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil.

Turut mengiringi ialah anak-anak Najib dan Rosmah iaitu Nor Ashman, 19, dan Nooryana Najwa, 22, serta rombongan Badan Amal dan Kebajikan Tenaga Isteri-Isteri Menteri dan Timbalan Menteri (Bakti), Badan Amal dan Kasih Selangor (Kasih) serta Skuad Sayang Pergerakan Wanita UMNO.

Kehadiran Najib dan rombongan ke Wad 5D itu disambut dengan senyuman oleh mangsa-mangsa dan anggota keluarga mereka terutamanya Mohd. Aizat Khusairi Abdul Halim, 13, yang begitu teruja dengan kehadiran pemimpin nombor satu negara itu.

Najib sempat bertanya cita-cita Mohd. Aizat Khusairi yang tidak henti-henti tersenyum kerana kedatangan Najib itu ibarat impian menjadi kenyataan remaja itu.

"Saya nak jadi askar, terima kasih (Datuk Seri) salam 1Malaysia," katanya yang sudah sekian lama mengimpikan pertemuan dengan Perdana Menteri.

Najib dan isteri turut melawat mangsa yang kini dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) hospital itu iaitu Zulkhairi Aminuddin, 12, Mohd. Izzudin Abdullah @ Ibrahim, 29, dan Md. Izwan Zakaria, 32.

Dalam kejadian tahan runtuh pada pukul 2.15 petang Sabtu lalu, seramai 16 orang termasuk seorang warden rumah kebajikan itu terkorban manakala 37 orang lagi terselamat.

Ketika kejadian, semua penghuni dan penjaga rumah kebajikan itu sedang mengadakan latihan nasyid bagi persiapan akhir majlis sumbangan yang dijadual berlangsung pada pukul 5 petang hari yang sama.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Temasya Gawai di Borneo Rainforest

Posted:

Temasya Gawai di Borneo Rainforest

Temasya Gawai di Borneo Rainforest


BORNEO Rainforest yang terletak di Sunway Pyramid bakal meraikan Hari Gawai dengan penuh meriah.


SEBAGAI salah satu sambutan yang menggambarkan perpaduan, Kafe Borneo Rainforest mengalu-alukan kedatangan orang ramai mengambil bahagian dalam sambutan Hari Gawai bermula hujung bulan ini.

Perayaan yang disambut setiap 1 Jun itu adalah salah satu perayaan kaum Dayak sebagai berterima kasih kepada semangat makanan, minuman dan alam. Ia disambut oleh masyarakat Iban, Bidayuh, dan Orang Ulu di Sarawak untuk meraikan tamatnya musim menuai padi.

Pesta Gawai juga dikenali sebagai Gawai Dayak disambut dengan meriah di bandar-bandar dan di desa dengan persembahan tarian, minuman tuak (arak beras) dan bersuka-ria. Pesta Gawai di Sarawak telah disambut secara besar-besaran semenjak 1964 lagi.

Bersama-sama mengambil bahagian pada 28 Mei ini, Kafe Borneo Rainforest yang terletak di OB-K5, Sunway Pyramid, Bandar Sunway, Petaling Jaya menjanjikan pelbagai aktiviti menarik kepada pengunjungnya di Semenanjung Malaysia.

Bermula pada pukul 5 petang hingga 11 malam, sambutan Hari Gawai di Kafe Borneo Rainforest itu dijangka akan turut memuatkan gerai-gerai yang menjual laksa Sarawak, mi kolok, umai, tuak dan banyak lagi.

Selain itu, Kafe Borneo Rainforest turut menganjurkan aktiviti kebudayaan seperti menyumpit, pertunjukkan ular, tarian poi, tarian kebudayaan dan ekobazar yang menjanjikan pelbagai barangan aksesori dan hiasan yang dibuat khas daripada bahan mesra alam dan organik. Ekobazar tentu sekali satu tawaran yang hebat kepada mereka yang suka membeli-belah.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Chelsea pecat Ancelotti

Posted:

Chelsea pecat Ancelotti

Chelsea pecat Ancelotti


ANCELOTTI dipecat awal pagi semalam.


LONDON - Chelsea telah memecat pengurus pasukan itu, Carlo Ancelotti awal pagi semalam.

Chelsea mengambil keputusan untuk memecat Ancelotti selepas penggendali dari Itali itu gagal membantu skuad The Blues memenangi sebarang gelaran musim ini.

Andre Villas-Boas yang membawa Porto menjuarai Liga Europa dan Liga Portugal dianggap calon pilihan untuk menggantikan tempat Ancelotti itu.

Turut dikaitkan ialah bekas pengurus Chelsea, Jose Mourinho yang kini merupakan jurulatih Real Madrid dan pengurus Turki, Guus Hiddink.

Pada aksi terakhir Liga Perdana England awal pagi semalam, Chelsea tewas 0-1 kepada Everton untuk menamatkan saingan musim ini di tempat kedua selepas ketinggalan sembilan mata di belakang Manchester United.

Dengan pemecatan Ancelotti itu, Chelsea sudah pun mempunyai seramai tujuh orang pengurus sejak hartawan Rusia, Roman Abramovich mengambil alih kelab London itu pada 2003.

"Chelsea dengan ini mengesahkan bahawa Ancelotti telah pun berpisah dengan kelab ini pada hari ini (semalam)," menurut satu kenyataan di laman web rasmi Chelsea kira-kira dua jam selepas tamat pertemuan dengan Everton itu.

"Pemilik kelab dan juga ahli lembaga pengarah mengucapkan terima kasih kepada Ancelotti di atas sumbangan dan pencapaiannya sejak memegang jawatan pengurus pada Julai 2009.

"Ia termasuk kejuaraan berganda musim lalu yang merupakan kali pertama berjaya dilakukan dalam sejarah kelab ini."

Jelas kenyataan itu lagi, persembahan musim ini yang jauh merosot daripada apa yang diharapkan telah membuatkan kelab berpendapat bahawa inilah masa terbaik untuk melakukan perubahan bagi menghadapi musim depan.

"Objektif jangka panjang Chelsea dan cita-cita kelab ini tidak pernah berubah. Kami kini akan memberi sepenuh tumpuan dalam mengenal pasti identiti pengurus baharu," tambah kenyataan itu.

Chelsea tampak bermula garang musim ini apabila menang kesemua lima perlawanan awal liga dengan ledakan 21 gol.

Segalanya tampak bermasalah pada November lalu apabila mereka tewas kepada Liverpool, Sunderland dan Birmingham selain beberapa keputusan seri lain yang memudahkan United mengambil alih kedudukan pendahulu. - Reuters

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Jamaluddin tak letak sasaran

Posted:

Jamaluddin tak letak sasaran

Jamaluddin tak letak sasaran

Oleh HELMI TALKAH
helmi@kosmo.com.my


JAMALUDDIN (tengah) menyampaikan sesuatu ketika menggendalikan sesi latihan pertama skuad elit sepak takraw negara bulan lalu.


KREDIBILITI ketua jurulatih baru skuad elit negara, Jamaluddin Hassan bakal diuji pada Kejohanan Sepak Takraw Persahabatan Antarabangsa di Beijing, China pada Jun ini.

Selepas dilantik bagi membimbing barisan pemain elit negara sejak Mac yang lalu, kejohanan selama enam hari itu merupakan tugas pertama Jamaluddin selaku jurulatih di pentas antarabangsa.

"Ini merupakan tugasan pertama saya. Jadi... saya tidak mahu meletakkan sasaran yang begitu tinggi kerana saya lebih gemar menjadikan kejohanan ini sebagai medan pendedahan buat pemain-pemain sejak menjalani latihan pusat bermula hujung Mac lalu.

"Namun, itu tidak bermaksud saya tidak memandang serius kejohanan ini.

"Apa-apa pun saya akan memastikan pemain-pemain yang disenaraikan untuk menyertai kejohanan kali ini tampil dengan prestasi terbaik mereka," kata Jamaluddin ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Bagi menghadapi kejohanan kali ini, lima pemain elit sudah disenaraikan untuk menggalas cabaran Malaysia iaitu Mohd. Nasiruddin Manjur Ahmad, Ahmad Sufi Mohammed Hashim, Mohamad Fadzli Muhammad Roslan, Norshahruddin Mad Ghani dan Syazreen Qamar Salehan.

Diminta mengulas mengenai status kejohanan tersebut yang dilapor masih belum mendapat kelulusan Persekutuan Sepak Takraw Antarabangsa (Istaf), Jamaluddin berkata: "Mengenai hal tersebut biarlah pihak penganjur yang selesaikannya.

"Kami di sini (Malaysia) hanya mengikut arahan daripada PSM (Persatuan Sepak Takraw Malaysia) untuk mengambil bahagian pada kejohanan tersebut dan MSN (Majlis Sukan Negara) juga telah memberikan kelulusan untuk kami menyertainya.

"Jadi... tidak timbul soal mendapat kelulusan Istaf ataupun tidak kerana saya percaya pihak penganjur mampu mengatasi masalah tersebut dengan baik," kata Jamaluddin.

Biarpun status kejohanan yang dianjurkan Persatuan Sepak Takraw China (CSA) itu masih lagi samar-samar namun difahamkan sebanyak lapan pasukan yang turut dijemput menyertai kejohanan itu telahpun mengesahkan penyertaan mereka.

Pasukan-pasukan tersebut adalah Thailand, Myanmar, Jepun, Korea Selatan, Vietnam, China dan Singapura.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Terengganu berpeluang muncul juara berganda

Posted:

Terengganu berpeluang muncul juara berganda

Terengganu berpeluang muncul juara berganda

Oleh MUSTAPA LAKAWA
mustapa@kosmo.com.my


IRFAN (depan) mengakui Terengganu berada pada landasan yang tepat untuk memenangi trofi Liga Super dan Piala FA musim ini.


BUKAN bercakap besar tetapi secara realitinya Irfan Bakti mengakui pasukan Terengganu kini berada pada landasan yang betul untuk memenangi trofi Liga Super dan Piala FA.

Malah, Irfan yang pernah mengendali kelab Indonesia, Persipura turut menjelaskan pertembungan liga menentang Kelantan pada 6 Jun ini bakal menjadi penentu kepada peluang pasukannya untuk meraih kejuaraan berganda.

Keyakinan itu disuarakan selepas anak-anak buahnya membelasah Negeri Sembilan 3-0 untuk melonjak ke tangga kedua dalam carta Liga Super kelmarin.

Tiga mata yang diraih di Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah, Kuala Terengganu itu meletakkan Terengganu berkongsi 44 mata bersama pendahulu, Kelantan dan hanya dibezakan dengan jumlah jaringan.

Selangor pula mengekori rapat di tempat ketiga dengan 42 mata.

"Atas kertas, memang tidak mustahil untuk kami menjuarai Liga Super dan Piala FA, namun masih terlalu awal untuk menentukan keputusan ini.

"Kami masih berbaki lima perlawanan liga untuk dilalui dengan empat daripada perlawanan itu menyaksikan kami akan turun sebagai tuan rumah termasuk pertemuan menentang Kelantan pada 6 Jun ini," katanya kepada Kosmo! semalam.

Bagaimanapun, Irfan menjelaskan dia enggan terlalu memikirkan soal cabaran yang bakal diberikan Kelantan terutamanya pada aksi final Piala FA 11 Jun ini.

Katanya, setiap perlawanan yang dilalui bermula dari pertemuan menentang Pahang esok adalah penting bagi memastikan skuad kendaliannya tidak keciciran mata.

"Saya mahu pastikan semua pemain tidak terlalu memikirkan perlawanan akhir Piala FA kerana masih banyak cabaran yang perlu kami lalui sebelum 11 Jun ini.

"Kami akan menentang pasukan-pasukan hebat seperti Pahang, Kedah, T-Team dan Kelantan sebelum aksi final di Bukit Jalil itu.

"Jadi, saya tidak mahu pemain hilang tumpuan walaupun saya sedar tekanan kini semakin kuat dirasai oleh mereka," ujarnya lagi.

Mengulas mengenai prestasi positif yang dipamerkan Abdul Manaf Mamat dan Ashaari Shamsudin dalam beberapa perlawanan terakhir ini, Irfan menganggapnya sebagai bonus tambahan kepada pasukan untuk terus kekal dalam kelompok teratas liga.

"Saya lebih suka jika semua pemain dalam pasukan ini mampu menjaringkan gol tidak kira mereka berada di posisi pertahanan atau tengah kerana ia akan memberi kelebihan kepada pasukan.

"Namun, sentuhan penyudah daripada Manaf dan Ashaari termasuk Abdul Hadi Yahya tetap ditagih penting untuk memberikan kemenangan kepada pasukan," jelasnya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Akui selesa bersama Zizan

Posted:

Akui selesa bersama Zizan

Akui selesa bersama ZizanSAAT ini, kelibat Natasha Liana Hudson, 29, sering kelihatan di di mana-mana majlis yang melibatkan Zizan Raja lawak atau nama sebenarnya Mohd. Razizan Abd. Razak . Terbaru, Natasha dikatakan membuat kemunculan pada siaran langsung program Maharaja Lawak di atas pelawaan pengurus Zizan, Marina Juki.

Atas sebab itu, ramai yang membuat andaian yang sebenarnya Natasha dijemput Zizan sendiri ke program itu. Mereka juga dikatakan menjalinkan hubungan cinta dalam diam.

Tiada halangan dan tiada sebab mengapa mereka tidak boleh bercinta. Natasha sudah menjanda hampir dua tahun manakala Zizan pula sehingga kini tiada hubungan istimewa dengan sesiapa.

Berpeluang bersua empat mata dengan pelakon utama filem Chermin itu semasa majlis ramah mesra drama TV9, Bait Cinta yang bersiaran setiap Isnin dan Selasa pada pukul 8.30 malam di Sri Pentas, Petaling Jaya baru-baru ini, peluang untuk mencungkil tentang khabar angin yang sedang hangat diperkatakan itu tidak dilepaskan begitu sahaja.

Mengenakan blaus putih bercorak, dengan senyuman lebar pada wajahnya Natasha mengaku rapat dengan Zizan.

Katanya, mereka rapat bukan kerana bercinta tetapi sekadar teman sahaja.

"Saya dengan Zizan cuma kawan biasa sahaja. Tidak lebih daripada itu. Kami sering bersama di majlis-majlis disebabkan kami diuruskan oleh pengurus yang sama iaitu Marina Juki," katanya.

Namun, ibu jelita kepada Neesa Helena, 3, itu juga mengaku yang dia begitu selesa berkawan dengan Zizan.

"Sebagai seorang kawan saya lihat Zizan seorang yang berbakat besar. Dia tidak kisah apa yang orang kata. Dia juga seorang yang humble dan sering memberi saya nasihat," katanya mengenai Zizan tanpa berselindung.

Ditebak dengan persoalan sampai bila dia ingin menjanda selepas perkahwinan keduanya gagal pada tahun 2009, Natasha yang mesra dipanggil Tasha memberitahu, fokusnya kini hanya kariernya sebagai pelakon dan menyanyi selain membesarkan anak perempuannya.

Duit bukan masalah

Ditanya tentang kriteria lelaki idaman, Tasha memberitahu, duit bukan menjadi kriteria utama untuk dia memilih lelaki.

"Money not a big thing. Apa yang penting, dia hormat perempuan. Tasha akan tengok bagaimana dia layan mak dia. Dari situ, Tasha akan tahu lelaki itu orangnya bagaimana.

"Saya juga suka pada lelaki yang berdikari, kerja keras, ada agama dan bertanggungjawab," katanya mengenai kriteria bakal suaminya itu nanti.

Sentiasa tidak betah duduk diam. Pelakon kacukan Australia-Melayu ini masih mahu menggali bakatnya dalam bidang penulisan puisi yang memang sudah sebati dengan dirinya.

Menurut Tasha, dia sememangnya minat menulis sejak di bangku sekolah lagi. Hanya kini, dia memberanikan diri menghasilkan dua buah buku yang turut mengandungi puisi serta cerita pendek mengenai kanak-kanak.

"Saya telah menghasilkan dua buah buku iaitu My Heart My Soul My Passion dan Puisi Indah Si Pari-Pari. Menerusi buku My Heart My Soul My Passion, saya telah mengumpul puisi-puisi yang saya hasilkan sejak umur 12 tahun lagi.

"Bagi Puisi Indah Si Pari-Pari pula, ia memuatkan puisi serta cerita pendek kanak-kanak," katanya yang meminati hasil penulisan Tim Burton, Dewi Lestari dan Pablo Ne ruda.


BERKAWAN rapat dengan Zizan, pelakon ini menyenangi sikap rendah diri pelawak dan hos tersebut.


Menyentuh mengenai penulisan Puisi Indah Si Pari-Pari, katanya, ia memuatkan 20 buah cerita dan puisi antaranya yang berjudul Kepadamu dan Ratuku.

Kepadamu dikatakan mempunyai kaitan rapat dengan Tasha terutamanya perjalanan hidup serta liku-liku ke hidupan yang dia sudah lalui.

Tasha yang juga merupakan graduan jurusan Rekaan Grafik di Univesity Of Chicago itu kini sedang merangka puisi yang seterusnya.

"Buat masa ini saya sedang menulis puisi yang berikutnya. Ia merupakan puisi yang merangkumi pelbagai perkara di sekeliling saya," katanya yang baru sahaja selesai penggambaran telefilem dan drama iaitu Seindah Namamu, Bait Cinta, Antara Keju dan Belacan serta Cinta Celop-Celop.

Penerima Anugerah Pelakon Harapan Wanita pada Festival Filem Malaysia ke-20 menerusi filem Chermin itu bersyukur kerana tawaran lakonan datang mencurah-curah.

Selepas tamat penggambaran telefilem dan drama, kakak kepada pelakon Tania Hudson ini bakal ke lokasi penggambaran drama rantaian Hilang dan Deru Ombak serta filem Pintu Neraka.

Ditebak sama ada dia berasa tercabar dengan kehadiran adiknya, Tania dalam industri hiburan, Tasha memberitahu, dia tidak langsung merasakan sedemikian.

"Saya tidak rasa tercabar dengan kehadiran dia. Sebabnya, kami mempunyai karakter yang sangat berbeza. Dia lebih lembut manakala Tasha lebih agresif.

"Watak-watak lakonannya juga lebih kepada remaja dan saya pula lebih sukakan watak-watak yang lebih mencabar," katanya mengulas mengenai Tania.

Jika ku Ubah Dunia

Biarpun ramai yang mengecamnya tidak boleh menyanyi, pelakon berbintang Virgo ini tetap meneruskan minatnya dalam nyanyian selain komited dalam bidang lakonan. Terbaru, dia bakal muncul dengan dengan tiga buah single lagu iaitu Jika Ku Ubah Dunia, Destiny Bersiri dan Selamanya.

"Untuk lagu Jika Ku Ubah Dunia, saya akan berduet bersama Carleed Khaza daripada kumpulan Phlowtron, manakala lagu Selamanya pula saya akan berduet bersama kumpulan Phloetron dan juga Adib, Fabulous Cats," katanya mengenai lagu yang bakal dikeluarkan pada bulan Jun itu.

Menyentuh mengenai single ketiganya pula, kata Tasha, ia merupakan lagu solo nyanyiannya yang berjudul Destiny Bersiri.

Ditanya bagaimana dia membahagikan masa antara kerjaya dan kehidupannya sebagai ibu, kata Tasha, dia akan sedaya upaya meluangkan masa bersama anaknya.

"Kalau ada masa saya akan berkepit dengan dia sepanjang masa. Pernah juga saya bawa Neesa ke lokasi penggambaran tetapi kini tidak lagi. Saya tidak mahu dia rasa tidak selesa dan penat," katanya mengenai anak kesayanganya itu Neesa yang bakal menyambut ulang tahun ketiganya pada 4 Jun ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Perginya seniwati Mahyon Ismail

Posted:

Perginya seniwati Mahyon Ismail

Perginya seniwati Mahyon Ismail

Oleh FATEN SAPHILLA MOHAMED ISA
saphilla.isa@kosmo.com


MAHYON pernah membintangi produksi filem Hong Kong, The Red Spells.


HILANG lagi sebutir bintang yang pernah menghiasi dunia seni suatu ketika dahulu, saat dikejutkan dengan pemergian pelakon veteran seniwati Mahyon Ismail atau nama sebenarnya Mayayun Ismail, 69, yang kembali ke rahmatullah pada pukul 1 tengah hari, Jumaat lalu di Hospital Pakar Ampang Putri, Kuala Lumpur.

Suatu ketika dahulu bukan sahaja bakat lakonannya berjaya menarik perhatian tetapi kejelitaannya juga berjaya memukau pelakon hebat Hussein Abu Hassan sehingga dia disunting menjadi isteri.

Darah seni yang mengalir pekat dalam diri kedua artis ini diwarisi pula oleh tiga orang anaknya iaitu Faizal Hussein, 44, Fairuz Hussein, 46 dan Fadilla atau Dilla Hussein, 47.

Menurut Dilla, kepergian ibunya itu tidak dijangka kerana tidak mempunyai sebarang masalah serius berhubung kesihatan kecuali menghidap penyakit kencing manis sejak 1999.

"Cuma, dia ada mengalami demam panas dan batuk selama tiga minggu," kata Dilla yang kemudiannya membawa ibunya itu ke klinik sebelum doktor kemudiannya menyarankan ibunya itu dibawa ke hospital untuk rawatan susulan.

Menyingkap kembali penglibatannya dalam dunia seni, seniwati yang mempunyai lima orang cucu ini mula dikenali menerusi filem Abu Nawas dan Tun Teja pada tahun 1961. Ketika itu dia hanya berperanan sebagai pelakon tambahan.

Antara filem yang pernah membawa namanya ke puncak ialah Bunga Padi Berdaun Lalang (1975), Tiada Esok Bagimu (1978), Dia Ibuku (1980), Senja Merah (1982), Gila-Gila Remaja (1986) dan Pemburu Bayang (1991).

Mengulas lanjut mengenai perjalanan seni Mahyon, dia meletakkan intipati gigih, sabar dan bersungguh dalam membina kerjaya seninya agar tidak pudar sinarnya biarpun dirinya semakin dimamah usia.

Disebabkan itu, Allahyarhamah juga pernah ditawarkan berlakon filem-filem sekitar tahun 2000 dan 2002 iaitu filem Syukur 21 dan Cinta 200 Ela.

Malah, Allahyarhamah baru sahaja selesai penggambaran drama Terapah Bulan Madu di bawah Skop Production minggu lepas.

Bukan itu sahaja, pada era 1960-an, Allahyarhamah sempat berkongsi pentas seni bersama seniman agung Tan Sri P. Ramlee dalam filem Nasib Do Re Mi.

Bakat lakonan Allahyarhamah juga melangkaui sempadan apabila terlibat dalam sebuah filem seram iaitu The Red Spells yang menjalani pengambaran di Sarawak. Filem itu merupakan keluaran penerbitan sebuah produksi Hong Kong.

Sudah lumrah menjadi artis. Allahyarhamah juga pernah dilanda kontroversi apabila sebuah artikel berjudul Mahyon Naik Risau Hussein Kahwin Lagi menyebabkan mahligai indah yang dibina bersama suami tercinta bergolak seketika.

Namun, Allahyarhamah yang sememangnya terkenal dengan diri yang bersifat tenang membiarkan sahaja gosip tersebut berlalu begitu sahaja.

Kehadiran Allahyarhamah sedikit sebanyak memeriahkan industri hiburan tanah air suatu ketika dahulu.

Sesungguhnya selepas kira-kira empat tahun selepas kepergian Hussein pada 26 November 2007 di Hospital Kuala Lumpur kerana penyakit buah pinggang dan beberapa komplikasi penyakit lain, akhirnya Mahyon pula menyusul dan suami isteri itu dikebumikan di tanah perkuburan yang sama di Taman Ibu Kota Muslim di Setapak, Kuala Lumpur.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Zarine cium lelaki misteri

Posted:

Zarine cium lelaki misteri

Zarine cium lelaki misteriNAMPAKNYA gadis yang dikatakan begitu istimewa di hati Salman Khan rupa-rupanya ada teman lelaki lain. Ketika menyambut hari jadinya yang ke-23 di sebuah kelab malam di Mumbai minggu lalu, Zarine Khan dilihat cukup mesra dengan seorang tetamu yang tidak dikenali.

"Zarine memasuki kelab malam tersebut sekitar pukul 1 pagi dengan rakan-rakannya. Abangnya juga turut bersama," ujar sumber kepada Mid Day.

Tambah sumber: "Namun, Zarine dilihat cukup mesra dengan salah seorang pemuda yang datang bersamanya. Mereka saling bersentuhan dan kemudian saling bercium pipi antara satu sama lain. Lelaki misteri itu lebih rendah berbanding Zarine."

Zarine dalam pada itu mengakui kesahihan laporan tersebut tetapi dia menafikan lelaki itu adalah teman lelakinya. Katanya: "Memang saya meraikan hari jadi saya di kelab malam tersebut pada minggu lalu.

"Pemuda itu adalah rakan baik saya. Kenapa saya agak mesra dengan dia adalah kerana dia yang membuat kejutan majlis hari jadi untuk saya. Saya masih solo."

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved