Khamis, 2 Jun 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Badaian maut puting beliung

Posted:

Badaian maut puting beliung

Badaian maut puting beliung

Oleh MAZLINA ABDUL MAJID


SAMBIL menitiskan air mata, wanita ini mencari barangan yang boleh diselamatkan di sebalik timbunan runtuhan rumahnya.


PUSAT Perubatan Daerah St. John, Joplin, Missouri, Amerika Syarikat (AS) pada malam 21 Mei lalu seperti biasa dipenuhi dengan petugas dan pesakit. Namun, loceng amaran sistem bencana yang berbunyi tanpa henti membuatkan isi hospital berkenaan terkesima.

Mereka saling berpandangan. Meskipun ditegah oleh petugas hospital, seorang pesakit lelaki bersungguh-sungguh menjenguk ke luar jendela untuk mengetahui apa sebenarnya yang terjadi.

Sejenak jendela dibuka, desiran angin kuat telah melibasnya hingga membuatkan lelaki itu terpelanting. Melihat keadaan itu, jeritan ketakutan semakin kuat didengari di setiap sudut bangunan sembilan tingkat itu.

Tingkap hospital satu persatu pecah. Pukulan langsung angin ribut itu juga telah menyebabkan hampir keseluruhan pintu tercabut. Bukan itu saja, semua kelengkapan seperti katil, kerusi mahu pun alatan perubatan melayang entah ke mana.

Doktor dan jururawat tidak berdaya berbuat apa-apa. Mereka juga terperangkap. Rantaian manusia yang cuba diusahakan terputus dek kerana angin puting beliung menderu dengan kadar yang sangat luar biasa.

Saksi kejadian yang juga seorang jururawat, Misty Hicks berkata, ketika itu keseluruhan bangunan bergegar.


SAMBIL menitiskan air mata, wanita ini mencari barangan yang boleh diselamatkan di sebalik timbunan runtuhan rumahnya.


"Secara tiba-tiba, bangunan menjadi gelap, semua berselerak di atas lantai, alatan kaca pecah dan menusuk tubuh kami," ujarnya.

Seorang lagi pekerja hospital, Robert Kuhn mengisahkan cerita yang begitu menyayat hati. Sambil menangis dia berkata kepada The New York Times: "Saya melihat seorang pesakit mati apabila jururawat gagal menyambung alat pernafasan kerana wayar itu sudah terputus."

Difahamkan, terdapat 183 pesakit kritikal sedang dirawat di pusat perubatan itu dengan enam daripadanya maut dek bencana itu.

Dalam situasi yang masih tidak keruan itu, pusat perubatan itu sesak dipenuhi waris keluarga.

"Adakah pihak hospital punya senarai pesakit yang terkorban?" jerit Kimberly Chain yang sedang mencari suaminya yang ditempatkan di tingkat lima hospital itu.

Kepada AFP, presiden dan ketua pegawai eksekutif pusat perubatan tersebut, Gary Pulsipher dengan sayu berkata: "Kami telah membuat latihan untuk menghadapi puting beliung sebelum ini. Tetapi kali ini, ia hadir dalam satu skala yang sememangnya sangat dahsyat, maafkan kami."

Terburuk dalam sejarah


SEORANG wanita mendukung bayinya di sebalik rumah mereka yang musnah.


Pukulan badai yang melanda Joplin yang diduduki hampir 50,000 penghuni disifatkan bencana puting beliung yang kelapan paling bahaya dicatatkan di negara Uncle Sam itu. Masakan tidak, ketika artikel ini ditulis, 142 nyawa dilaporkan terkorban.

Menurut laporan AFP, angka korban dijangka akan meningkat. Puting beliung yang telah mewujudkan laluan hampir 10 kilometer (km) panjang dan 1.2 meter (m) lebar, dianggap satu yang di luar jangkauan pakar.

Timbalan Pengarah Perkhidmatan Cuaca Kebangsaan Amerika Wilayah Tengah AS, Thomas Schwein berkata, puting beliung di bandar itu adalah fenomena yang dikenali sebagai 'kepelbagaian putaran'.

"Puting beliung itu jarang berlaku, ia mengandungi dua atau lebih angin taufan dengan bukaan angin yang luas," terangnya.

Meskipun amaran dikeluarkan 24 minit sebelum puting beliung berlaku, itu dianggap lewat. Penduduk juga tidak cukup masa apatah lagi, untuk penyelamat melakukan sesuatu.

Dengan sekelip mata, lebih 8,000 infrastruktur termasuk pasar raya besar Walmart, pusat perniagaan, gereja, pusat perubatan, sekolah termasuk ratusan rumah kediaman musnah diterbangkan oleh angin selaju 316 km per jam.

Bandar Joplin umpama padang jarak, padang tekukur. Sesetengah berpendapat, keadaan di sana seperti mengulangi pemandangan sewaktu Perang Dunia kedua.

Reuters melaporkan, impak daripada itu, tiga perempat bandar Joplin lumpuh. Ribuan kediaman terputus bekalan elektrik selain saluran gas pecah sehingga memicu kebakaran. Lebih parah, talian komunikasi bermasalah apabila 17 menara telefon tumbang.

Para penyelamat termasuk 2,000 tentera mengerah kudrat selama 24 jam menghulurkan bantuan. Namun, mereka sendiri dilanda trauma tidak terhingga apabila seringkali menemui mayat dalam keadaan mengerikan.

Ada mayat yang putus beberapa anggota badan, ada yang berada di dalam kereta yang terbalik, di bawah timbunan besi dan tidak kurang dihempap dengan tin.

Sebenarnya, sejak April lalu, AS bermuram durja apabila negara itu teruk dipukul puting beliung. Sebelum Joplin menjadi sasaran, rangkaian angin kencang ribut petir terlebih dulu membinasakan Alabama, Louisiana, Kentucky, Georgia, Arkansas, Virginia, Tennessee dan Mississippi.

Dalam laporan The Guardian UK, lebih 450 nyawa rakyat di tujuh buah negari di AS melayang. Amukan alam itu disimpulkan sebagai yang paling bahaya direkodkan sejak tahun 1953 dan terburuk sejak tahun 1974.

AS rugi besar


BANDAR Joplin diisytihar darurat berikutan ribuan kediaman musnah akibat dibadai pusaran puting beliung.


Analisis firma penilaian risiko EQECAT yang berpangkalan di California mendedahkan, serangan puting beliung AS akan menyebabkan anggaran kerugian berinsurans sebanyak RM15 bilion.

EQECAT juga menyifatkan bencana itu merupakan kerosakan terbesar yang pernah dialami dalam sejarah AS. Kerajaan pimpinan Obama sendiri juga menganggarkan rantaian bencana itu menelan kerugian kira-kira RM18 bilion.

Buat pertama kalinya juga, Bandar Joplis diisytiharkan darurat oleh Gabenor Missouri, Jay Nixon.

Bagaimanapun Nixon menegaskan, ancaman puting beliung belum berakhir. Beliau menasihatkan agar semua penduduk sentiasa mengikuti laporan kaji cuaca terbaru serta mematuhi arahan pasukan kecemasan.

Malapetaka yang berlaku di AS sesungguhnya telah menghidupkan himpunan persepsi. Ada yang menginsafi tetapi, lebih ramai meluahkan kata-kata sindiran.

Sebuah akhbar di Timur Tengah secara terang-terangan berkata: "Kerajaan Amerika sibuk menyerang kami di Afghanistan, Libya dan Mesir, sekarang anda lihat mereka gelisah apabila diserang teruk oleh angin puting beliung."

Mengikut rekod Agensi Pentadbiran Atmosfera dan Lautan Kebangsaan Amerika (NOAA), sebanyak 1,200 puting beliung telah melanda Amerika Syarikat (AS) setiap tahun.

Satu keganjilan berlaku apabila 875 daripadanya telah berlaku hanya pada bulan April lalu. Amukan pada kali ini juga dianggap pelik kerana ia tidak merosakkan ladang atau kebun sebaliknya membadai kawasan bandar.

Pengarah Perkhidmatan Cuaca Kebangsaan Amerika Wilayah Tengah, Thomas Schwein berkata, amaran bencana yang dikeluarkan berdasarkan radar, bukan penglihatan.

Kenyataannya tidak jelas. Schwein hanya menyatakan : "Dalam kes ini, amaran dikeluarkan berdasarkan radar. Tiada laporan puting beliung berlaku."

Sememangnya, amarah alam adakalanya tidak terduga oleh manusia. Namun masyarakat dunia kini musykil dengan AS. Bagaimana sebuah negara yang maju ke depan tidak mampu mencegah bencana itu? Apa sudah jadi dengan sistem amaran bencana yang dikatakan paling canggih di dunia?

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Hari Gawai dengan air bersih

Posted:

Hari Gawai dengan air bersih

Hari Gawai dengan air bersih


HARI Gawai tahun ini terasa lebih bermakna kepada penghuni rumah panjang di kawasan pedalaman Sarawak kerana mereka telah mendapat bekalan air bersih.


SAMBUTAN Hari Gawai tahun ini bagi penghuni Rumah Sumping dan Rumah Meramat di Sri Aman, Sarawak pasti lebih meriah kerana hadiah istimewa yang mereka terima iaitu bekalan air bersih dan terjamin di penempatan mereka yang terletak di pedalaman.

Sehingga dua bulan lepas, lebih 150 penduduk kedua-dua rumah panjang itu terpaksa bergantung kepada air hujan bagi melakukan aktiviti harian seperti minum, mandi dan membasuh. Keadaan mereka pasti sukar apabila tiba musim kemarau.

Sumping Pagon, 43, tuai rumah bagi Rumah Sumping di Ran Ulu Batu dan 50 penduduknya kini mempunyai alasan untuk berasa gembira kerana dengan adanya bekalan air bersih, persiapan menyambut Hari Gawai dapat dimulakan lebih awal.

Di Rumah Meramat pula yang terletak kira-kira satu kilometer dari Rumah Sumping, penduduknya juga berkongsi sumber bekalan air graviti yang sama.

Sementara itu, bagi 250 penduduk Rumah Murphy, sebuah lagi rumah panjang di Kampung Selanjan Sebemban Asal di Sri Aman, masalah air yang mereka hadapi sebelum ini kini menjadi sejarah.

Tuai rumahnya Murphy Jaritan, 60, berkata ia adalah hadiah terbaik bagi penduduk kampung itu malahan ia datang tepat pada masa iaitu semasa Hari Gawai tahun ini.

"Saya sangat gembira kerana projek bekalan air graviti banyak membawa manfaat kepada penduduk di sini. Saya yakin penduduk akan menikmati kualiti kehidupan yang lebih baik," katanya.

Bagaimanapun, Hari Gawai tahun ini sudah pun membawa harapan baru bukan sahaja kepada penduduk tiga buah rumah panjang ini malahan kepada 2,000 orang lagi penduduk luar bandar di Sarawak.

Hadiah istimewa itu adalah hasil usaha Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah (KKKLW), yang berganding dengan Jabatan Kesihatan Sarawak dan Angkatan Tentera Malaysia dalam melaksanakan Program Bekalan Air dan Kebersihan Alam Sekeliling (Bakas).


PENDUDUK Rumah Sumping membasuh pinggang mangkuk menggunakan air yang dipam daripada empangan.


Bakas adalah sebahagian daripada inisiatif di bawah Strategi Lautan Biru yang menggunakan sumber serta kepakaran pelbagai jabatan atau agensi dalam membekalkan air bersih kepada penduduk luar bandar.

Memandangkan apa yang dapat ditawarkan oleh Bakas, pada Mei 2010, Sumping memohon bekalan air graviti.

Sejak itu, detik perubahan bermula bagi Sumping serta penduduk rumah panjangnya dengan kesemua 14 kediaman di Rumah Sumping kini menikmati bekalan air bersih.

Luar bandar

Projek bekalan air graviti yang bernilai kira-kira RM112,000 itu terdiri daripada empangan mini, sistem penapisan, sistem saluran paip dan tangki tadahan air dengan kerja-kerja pemasangan bermula pada Mac lalu.

"Sambutan Hari Gawai bermula lebih awal memandangkan kerja-kerja pemasangan bekalan air pam graviti siap pada April.

"Saya berasa gembira dan berterima kasih kepada kerajaan kerana menyediakan peruntukan dan sumber untuk melaksanakan projek ini.

"Sekarang kita tidak perlu bimbang akan bekalan air walaupun pada musim panas," kata beliau kepada Bernama.

Penduduk ketiga-tiga rumah panjang itu menjayakan sendiri kemudahan sumber air graviti ini. Merekalah yang mengangkut bahan binaan merentasi bukit dan lembah yang dilitupi hutan.

Mereka juga yang memasang seluruh sistem itu dengan tunjuk ajar dan bantuan pakar.

"Kami berusaha gigih untuk menyiapkan empangan mini, memasang tangki dan saluran paip. Akhirnya kami menikmati ganjarannya," kata beliau.

Menurut Setiausaha Bahagian Infrastruktur KKLW, Zaniah Ahmad, Kementerian itu telah memperuntukkan sebanyak RM5.2 juta untuk melaksanakan kesemua projek air graviti itu.

Ketiga-tiga rumah panjang ini adalah antara 37 rumah panjang yang mendapat manfaat pada tahun ini.


BARU dua bulan penghuni beberapa rumah panjang di Sri Aman, Sarawak mendapat bekalan air bersih.


"Sebanyak lapan projek sedang dan akan dilaksanakan di Sri Aman, Samarahan (tujuh), Sarikei (enam), Betong (lima), Kapit (tiga) dan masing-masing dua di Kuching, Miri, Bintulu serta Limbang.

"Kini, sembilan daripada 37 projek bekalan air graviti telah siap," katanya.

Beliau berkata, pelaksanaan projek bekalan air graviti itu menelan kos di antara RM50,000 dan RM250,000, bergantung kepada jarak sumber air, dan bilangan rumah atau pintu (rumah panjang).

"Bukan seperti sistem bekalan air konvensional, projek bekalan air graviti adalah sistem yang mudah dan murah untuk dikendalikan.

"Ia juga dapat mencegah kejadian penyakit bawaan air. Ia cara yang murah untuk membawa manfaat kepada penduduk luar bandar," katanya.

Dengan bekalan air bersih, penduduk luar bandar Sarawak boleh saling mendoakan 'gayu-guru, gerai nyamai' (usia panjang, kesihatan baik dan kemakmuran) semasa Hari Gawai dengan penuh kesyukuran.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Pesawat amaran awal udara perkuatkan TUDM

Posted:

Pesawat amaran awal udara perkuatkan TUDM

Pesawat amaran awal udara perkuatkan TUDM

Oleh ZAKI SALLEH
zaki.salleh@kosmo.com.my


PESAWAT EMB 145 Erieye.


KUALA LUMPUR – Setelah hampir 15 tahun menanti, Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) dijangka memiliki skuadron Pesawat Amaran Awal Udara (AEW) tidak lama lagi bagi mengukuhkan lagi sistem pertahanan negara.

Perolehan aset bernilai berbilion ringgit itu penting kerana ia bakal melengkapkan keupayaan pesawat superioriti TUDM iaitu Sukhoi SU-30MKM serta pesawat pejuang MiG-29N dan F/A 18D Hornet.

Kosmo! difahamkan, sistem radar jenis AEW jenis Erieye buatan Sweden dijangka menjadi pilihan TUDM untuk dipasang sama ada pada pesawat EMB 145 buatan Brazil atau Saab 2000 dari Sweden.

"Ia dijangka menelan peruntukan besar kira-kira RM11 bilion menerusi belanjawan Rancangan Malaysia Ke-10 (RMK-10) dan RMK-11 tetapi cukup penting untuk TUDM.

"Perolehan ini adalah kesinambungan kepada proses memodenkan TUDM melalui program Perolehan Aset Baru yang termoden dan berteknologi tinggi," ujar sumber daripada industri pertahanan.

Pesawat AEW yang terbang pada ketinggian tertentu itu direka untuk mengesan pesawat lain (musuh) menggunakan sistem radarnya sehingga pada jarak sejauh kira-kira 600 kilometer atau lebih.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Doktor hilang dikesan keluarkan wang di tiga lokasi berasingan

Posted:

Doktor hilang dikesan keluarkan wang di tiga lokasi berasingan

Doktor hilang dikesan keluarkan wang di tiga lokasi berasinganJITRA - Kehilangan seorang doktor pelatih Hospital Sultanah Bahiyah (HSB) Alor Setar dekat sini yang masuk hari ke-17 dipercayai akibat dipukau mendapat petunjuk baharu apabila dia dikesan membuat empat transaksi pengeluaran wang melalui mesin pengeluaran automatik (ATM) baru-baru ini.

Dr. Mohd. Noor Azam Mohd. Nazri, 26, (gambar) dikesan mengeluarkan wang di ATM sebuah bank di Alor Malai, Alor Setar pada 19 Mei lalu diikuti 22 Mei di Kota Bharu, Kelantan dan seterusnya 27 dan 31 Mei di Kuala Terengganu.

Ibunya, Natrah Shaari, 52, memberitahu, keempat-empat transaksi yang dilakukan dengan pengeluaran wang berjumlah RM2,100 itu menunjukkan anak sulungnya masih berada di negara ini dan selamat.

"Saya hairan bagaimana dia (Mohd. Noor Azam) boleh sampai ke Kuala Terengganu sedangkan dia tidak ada kawan di sana dan mungkin dia dalam keadaan separuh sedar," katanya ketika ditemui di rumahnya di Taman Bunga Raya di sini semalam.

Menurut Natrah, dia dan keluarga amat merindui Mohd. Noor Azam yang hilang tanpa khabar berita sejak 16 Mei lalu dan berharap agar anaknya pulang bagi meneruskan karier sebagai seorang doktor.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Diesel subsidi lori komersial mansuh

Posted:

Diesel subsidi lori komersial mansuh

Diesel subsidi lori komersial mansuh


ISMAIL SABRI (kanan) beramah mesra dengan sebahagian penerima Anugerah Perkhimatan Cemerlang Jabatan Perbadanan Harta Intelek di Kuala Lumpur semalam.


KUALA LUMPUR - Kerajaan telah memansuhkan diesel super subsidi yang dinikmati pemilik lori komersial berkuat kuasa kelmarin kerana beranggapan hanya kenderaan individu dan kenderaan berkepentingan orang ramai yang wajar menikmati kemudahan tersebut.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, ini bermakna lori komersial perlu membayar RM1.80 seliter diesel berbanding RM1.48 semasa menikmati diesel super subsidi.

"Pemberian super subsidi dikekalkan kepada kenderaan yang melibatkan kepentingan orang ramai seperti bas sekolah, teksi, individu yang membeli enjin bot sangkut dan sebagainya," katanya pada sidang akhbar selepas menyampaikan Anugerah Perkhidmatan Cemerlang Perbadanan Harta Intelek Malaysia di sini semalam.

Beliau berkata, keputusan itu tidak bermakna kerajaan menarik balik subsidi diesel kerana pengusaha lori komersial masih menikmati bahan bakar itu pada harga subsidi RM1.80 seliter.

Katanya, harga diesel RM1.80 seliter yang dijual di pam masih disubsidikan oleh kerajaan sebanyak RM1.00 seliter kerana jika tiada subsidi, harga sebenar diesel adalah RM2.80 seliter.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


KOAM macam sembunyikan sesuatu

Posted:

KOAM macam sembunyikan sesuatu

KOAM macam sembunyikan sesuatu

Oleh HELMI TALKAH
helmi.talkah@kosmo.com.my


SHAHIDAN (kanan) berbincang sesuatu bersama Ketua Pengarah Institut Sukan Negara, Datuk Dr. Ramlan Abd. Aziz (kiri) pada pertemuan di Perkampungan Sukma Ke-14 di UKM, Bangi semalam.


KESATUAN Olahraga Amatur Malaysia (KOAM) seolah-olah mahu menyembunyikan sesuatu berhubung isu tiga atlet di bawah naungan badan induk itu yang gagal untuk hadir bagi menjalani ujian anti-doping.

Meskipun Presiden KOAM, Datuk Seri Shahidan Kassim mengesahkan bahawa ketiga-tiga atlet terbabit kini berada di Bulgaria bagi menjalani latihan serta menyertai siri kejohanan di sana, namun beliau enggan memberikan maklumat terperinci mengenai lokasi sebenar mereka.

"Saya tidak boleh memberitahu maklumat terperinci mengenai lokasi mereka tetapi saya akan umumkan tidak lama lagi.

"Cukuplah sekadar saya katakan bahawa mereka kini berada di Bulgaria," kata Shahidan ketika ditemui selepas majlis perasmian Perkampungan Sukan Malaysia (Sukma) Ke-14 di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Bangi semalam.

Tiga atlet terbabit ialah Norjannah Hafiszah Jamaluddin, Nurul Sarah Abdul Kadir dan Mohd. Noor Imran.

Biarpun Majlis Sukan Negara (MSN) telah membatalkan pembiayaan bagi menampung perbelanjaan tiga atlet terbabit ke Bulgaria ekoran tindakan mereka yang melarikan diri daripada melakukan ujian anti-doping minggu lalu, KOAM tetap menghantar mereka ke sana dengan menggunakan duit poket kesatuan itu sendiri.

"Kami (KOAM) terpaksa hantar. Jika tidak, atlet akan menyalahkan kami dengan mengatakan bahawa pihak persatuan tidak memberikan mereka pendedahan secukupnya pada kejohanan-kejohanan peringkat antarabangsa.

"Lagipun, kami telah berjanji dan saya orang yang tidak suka memungkiri janji," tambah Shahidan.

Drama tercetus ekoran enam atlet olahraga negara bertindak melarikan diri daripada melakukan ujian anti-doping. Mereka 'hilang' selepas diarahkan memberikan sampel air kencing di Institut Sukan Negara (ISN), di Bukit Jalil pada 24 Mei lalu.

Ujian anti-doping tersebut merupakan salah satu prosedur sebelum mana-mana atlet menjalani latihan di luar negara.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Capello laung amaran

Posted:

Capello laung amaran

Capello laung amaran


CAPELLO (tengah) mengendalikan sesi latihan pertama skuad England di London Colney kelmarin.


LONDON – Fabio Capello mengingatkan para pemain England supaya tidak memandang mudah pertemuan menentang Switzerland dalam kempen kelayakan Euro 2012 pada Sabtu ini.

Jurulatih dari Itali itu mahu anak-anak buahnya mencatat kemenangan pada perlawanan tersebut bagi memastikan skuad Three Lions kekal sebagai pendahulu Kumpulan G.

Capello melaungkan amaran itu ketika mengendalikan sesi latihan pertama skuad England kelmarin sebagai persiapan untuk menghadapi pertemuan di Stadium Wembley itu nanti.

"Jurulatih telah datang dan memberi amaran agar kami memandang serius perlawanan ini kerana kami mahu mencatat kemenangan," kata perancang Aston Villa, Stewart Downing, 26.

"Peminat pasti menjangka kami beraksi lebih baik daripada Switzerland selepas kami menewaskan pasukan itu 3-1 di tempat mereka.

"Bola sepak sebenarnya bukan seperti itu dan kadang kala kamu lebih mudah untuk menang di tempat lawan berbanding di tempat sendiri.

"Saya tidak pasti bagaimana mereka akan bermain. Kami perlu mengekalkan rentak permainan kami, membuat hantaran dengan baik dan cuba untuk memenangi perlawanan.

"Kami amat kecewa dengan kempen Piala Dunia tahun lepas tetapi semua pemain memberi reaksi yang baik.

"Kami kini di bawah tekanan yang hebat dan sebagai sebuah pasukan, pemain berjaya menghadapi situasi itu dengan baik."

- Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

United sambung kontrak Owen

Posted:

United sambung kontrak Owen

United sambung kontrak Owen


OWEN akan berada di Old Trafford untuk tempoh setahun lagi.


MANCHESTER, England – Penyerang Manchester United, Michael Owen dilaporkan bersetuju untuk menyambung kontrak selama setahun lagi bersama juara Liga Perdana England itu semalam.

Kontrak bekas penyerang Liverpool dan Real Madrid berusia 31 tahun yang dianggap kurang penting di Old Trafford itu akan tamat bulan ini.

"Sungguh malang apabila Owen tidak mendapat peluang yang banyak untuk bermain tetapi kecemerlangan Chicharito (Javier Hernandez) telah membayangi pemain lain dan gandingan bersama (Wayne) Rooney sungguh menarik," kata pengurus United, Alex Fergusondalam laman web www.manutd.com semalam.

"Saya berasa gembira apabila Owen akan kekal di kelab ini setahun lagi dan kami akan cuba untuk memberi lebih banyak peluang kepada dia untuk bermain musim baru nanti.

Owen menyertai United dua tahun lalu menerusi perpindahan percuma dari Newcastle United tetapi bekas pemain Real ini telah bergelut dengan masalah kecederaan.

Setakat ini, dia telah membuat 48 penampilan bersama United.

Bagaimanapun kebanyakkan daripada penampilan itu sekadar memanaskan bangku simpanan.

Dia turut mengenepikan Dimitar Berbatov selaku pemain simpanan ketika The Red Devils tewas 1-3 kepada Barcelona pada final Liga Juara-Juara, Ahad lalu.

- Reuters

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Cipta rekod tubuh dikerumuni lebah

Posted:

Cipta rekod tubuh dikerumuni lebah

Cipta rekod tubuh dikerumuni lebah


BADAN Zhang Wei dan kerangka khas pada tubuhnya dikerumumi lebah seberat 83.5 kilogram di daerah Zizhou, barat China baru-baru ini.


BEIJING – Seorang lelaki, Zhang Wei dari daerah Zizhou, barat China mencipta rekod dunia kerana tubuhnya dikerumuni sejumlah besar lebah yang berat keseluruhan haiwan itu ialah 83.5 kilogram (kg), lapor sebuah akhbar semalam.

Dia memakai gogal dan bernafas melalui tiub yang diletakkan di dalam mulutnya untuk bernafas semasa lebah-lebah tersebut mengerumuni sekitar tubuhnya di sini baru-baru ini.

Satu kerangka khas yang kelihatan seolah-olah seperti dahan pokok juga dilekatkan pada tubuhnya bagi membolehkan lebah-lebah tersebut mengerumuni tubuhnya.

Dia tidak memakai topeng dan sarung tangan tetapi memakai baju, kasut dan seluar panjang semasa haiwan berkenaan mengerumuninya.

Wei mencipta rekod dunia dua hari selepas tubuh seorang penternak lebah China, Shyen Zonghong dikerumuni lebah seberat 36kg. – Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

106,000 Prius dipanggil balik

Posted:

106,000 Prius dipanggil balik

106,000 Prius dipanggil balik


GAMBAR fail pada 19 Novermber 2003 menunjukkan sebuah kereta Prius keluaran Toyota di sebuah lokasi yang dirahsiakan.


TOKYO – Toyota semalam memanggil semula 106,000 unit kereta generasi pertama Prius hibrid yang dijual di seluruh dunia kerana masalah stereng yang disebabkan satu nat yang mungkin longgar.

Menurut syarikat pengeluar kereta itu, satu nahas kecil yang dipercayai melibatkan masalah tersebut dilaporkan berlaku di Amerika Syarikat (AS).

Pemanggilan semula itu melibatkan 48,000 model Prius di Jepun yang bermula dengan generasi pertama yang dijual pada 1997 dan dikeluarkan pada 2003.

Masalah itu juga menjejaskan 58,000 buah kereta tersebut yang dijual di seluruh dunia termasuk 52,000 unit yang dijual di AS antara tahun 2001 hingga 2003.

Menurut jurucakap syarikat berkenaan, Paul Nolasco, kira-kira 1,200 unit kereta itu dijual di Britain manakala 800 lagi di Jerman.

Masalah itu boleh dibaiki dengan meletakkan nat yang lebih ketat dan memerlukan hanya kira-kira empat jam untuk dibaiki.

Menurut syarikat Toyota, jika nat lama itu dibiarkan berfungsi bagi tempoh yang panjang ia akan menyebabkan berlaku belokan kuat di bahagian kiri. – Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Badan dunia dakwa telefon bimbit penyebab kanser

Posted:

Badan dunia dakwa telefon bimbit penyebab kanser

Badan dunia dakwa telefon bimbit penyebab kanser


SEORANG wanita menggunakan telefon bimbit di New York pada 31 Mei lalu.


PARIS – Pengguna-pengguna telefon bimbit berisiko menghidap kanser otak dan mereka dinasihatkan menggunakan khidmat pesanan ringkas (SMS) dan alat pendengaran telefon, kata beberapa pakar barah Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

Menurut WHO, penggunaan SMS dan alat pendengaran telefon itu akan mengurangkan si pengguna terdedah pada gelombang telefon bimbit.

Medan frekuensi elektromagnetik radio yang dibebaskan telefon bimbit berisiko menyebabkan kanser pada manusia," kata kenyataan Agensi Antarabangsa untuk Penyelidikan Kanser (IARC) selepas persidangan lapan hari diadakan di Lyon Perancis kelmarin.

Pakar-pakar membuat rumusan itu berdasarkan penelitian ke atas kajian melibatkan manusia dan kajian epidemiologi yang menunjukkan peningkatan berlakunya glioma iaitu sejenis kanser otak," kata Presiden IARC, Jonathan Samet.

Dua kajian utama menunjukkan mereka yang paling kerap menggunakan telefon bimbit lebih berisiko dijangkiti kanser otak, katanya dalam satu sidang akhbar melalui telefon.

Beberapa individu berisiko tinggi yang dipantau dalam kajian-kajian tersebut telah menggunakan telefon bimbit mereka pada kadar purata 30 minit sehari selama 10 tahun.

"Kami tidak dapat meramalkan apa yang akan berlaku sekiranya orang ramai menggunakan telefon bimbit untuk tempoh masa yang lebih lama dan sepanjang hayat mereka," kata Samet.

Terdapat sekitar lima bilion telefon bimbit berdaftar di dunia dan jumlah itu serta masa penggunaannya semakin meningkat sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

Jelas IARC, bukti saintifik menunjukkan telefon bimbit berpotensi menyebabkan kanser tetapi ia masih perlu dibuktikan. – AFP

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Gores dan menang: 3 lelaki, 2 wanita ditahan

Posted:

Gores dan menang: 3 lelaki, 2 wanita ditahan

Gores dan menang: 3 lelaki, 2 wanita ditahan

02/06/2011 6:42pm

JOHOR BAHRU - Bahagian Penguatkuasaan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) Johor menumpaskan kegiatan penipuan "gores dan menang" dengan menahan tiga lelaki dan dua wanita dalam serbuan di sebuah rumah kedai di Taman Molek di sini semalam.

Ketua Pegawai Penguatkuasanya Abdul Hamid Abu Bakar berkata, kesemua mereka yang berumur 20an itu merupakan jurujual atau ejen yang ditugaskan membawa pelanggan ke premis itu untuk tujuan penipuan.

Anggota penguatkuasa turut menyita barangan elektrik dan peralatan kesihatan yang kesemuanya bernilai RM86,000.

Abdul Hamid berkata siasatan, mendapati modus operandi sindiket itu ialah mengundang individu menyertai aktiviti gores dan menang dengan memberi mereka beberapa kad atau sampul untuk dipilih sebagai umpan memenangi hadiah sebelum mangsa diminta ke pejabat berkenaan untuk menuntut hadiah. - Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Polis KL tumpas sindiket edar dadah

Posted:

Polis KL tumpas sindiket edar dadah

Polis KL tumpas sindiket edar dadah

02/06/2011 6:25pm

KUALA LUMPUR - Polis berjaya menumpaskan tiga sindiket pengedaran dadah, yang turut dianggotai warga Uzbekistan yang bergiat aktif di sekitar Lembah Klang dan merampas dadah bernilai kira-kira RM1.1 juta dalam tiga serbuan berasingan di sini.

Pemangku Ketua Polis Kuala Lumpur Datuk Amar Singh Ishar Singh berkata, dalam serbuan terbaru semalam, polis menahan dua wanita dan dua lelaki warga asing serta merampas sejumlah dadah syabu yang dianggarkan bernilai RM1 juta.

"Kira-kira pukul 12.30 pagi, polis melakukan serang hendap ke atas sebuah kereta Honda Civic dan menahan seorang lelaki warga Uzbekistan yang berusia 29 tahun di sebuah stesen minyak di Jalan Sultan Ismail.

"Polis menemui satu bungkusan paket plastik lutsinar yang di dalamnya mengandungi ketulan jernih yang disyaki syabu seberat 711 gram pada suspek," katanya kepada pemberita di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kuala Lumpur di sini hari ini. - Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Imigresen Perak tahan 178 warga asing

Posted:

Imigresen Perak tahan 178 warga asing

Imigresen Perak tahan 178 warga asing

02/06/2011 6:24pm

IPOH - Sebanyak 178 buruh warga asing ditahan Jabatan Imigresen Perak dalam serbuan ke beberapa tapak pembinaan dan pusat hiburan di sekitar negeri ini semalam kerana melanggar pelbagai peraturan imigresen.

Pengarah Imigresen Perak, Mohd. Shukri Nawi berkata, warga asing yang berumur antara 20 itu 45 itu kebanyakannya tidak memiliki dokumen perjalanan yang sah serta menyalahgunakan pas lawatan.

"Turut ditahan seorang majikan rakyat tempatan berusia dalam lingkungan 40-an dalam serbuan ke sebuah kilang papan di Manjung," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Beliau berkata, mereka yang ditahan terdiri warga Indonesia dan Bangladesh dan membabitkan 89 orang di Ipoh, 53 di Teluk Intan dan 36 di Pengkalan Hulu. - Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Popular di layar kaca

Posted:

Popular di layar kaca

Popular di layar kaca


KAMAL, Intan dan Fizo berjaya melakar nama dalam dunia seni tanah air dengan cara masing-masing.


TUAH ayam nampak di kaki, tuah manusia tiada siapa yang tahu. Tidak semua pelakon mampu mencipta nama seterusnya mempunyai peminat yang ramai dalam industri hiburan.

Ada sesetengahnya berjaya mencipta nama dengan sekali berlakon sahaja manakala ada sesetengahnya pula terpaksa bekerja keras untuk dikenali dan diterima peminat.

Bagi Kamal Adli, Intan Ladyana, Mia Sara Nasuha dan Fizo Omar, kehadiran mereka boleh dikatakan melalui tuah. Sebabnya, mereka tidak perlu mengambil masa yang lama menapak dalam industri hiburan untuk dikenali.

Mereka muda, kacak, cantik dan comel. Bakat yang ada masih lagi boleh digilap untuk memberikan lakonan yang lebih berkesan.

Mungkin tuah yang mereka kecapi adalah melalui pakej yang diperoleh atau mungkin tuah yang mereka peroleh melalui tawaran-tawaran drama atau filem yang dijayakan mereka.

Biarpun nama mereka tidak sehebat Shaheizy Sam, Lisa Surihani, Aaron Aziz dan sebagainya, kehadiran mereka mampu memberi impak kepada sebilangan besar peminat industri hiburan.

Mia misalnya terkenal selepas berlakon dalam drama Adamaya manakala Kamal terkenal melalui drama Bionik.

Intan pula terkenal melalui filem dan drama Adnan Sempit, sementara Fizo pula terkenal selepas berlakon dalam drama Siti Kelembai.

Mia seronok berlakon

Bagi Mia Sara Nasuha, 5, wajah yang comel dan kepetahannya bertutur menjadi platform buat dirinya diterima sekali gus diminati semua peringkat.

Drama Adamaya di TV3 sememangnya meledakkan nama Mia di persada seni tempatan. Telatah Mia ketika berlakon di samping Lisa Surihani dan Syed Hussein Syed Mustafa dalam drama itu menjadikan dirinya rebutan penerbit-penerbit.

Biarpun dikatakan kaku ketika berlakon, Mia tetap mendapat tawaran demi tawaran berlakon iklan, drama dan terkini filem.

Malah, filem lakonan yang dijayakannya bukan calang-calang apabila pengarah naskhah Nur Kasih, Kabir Bhatia menawarkan Mia watak Maryam iaitu anak kepada Aidil lakonan Fizz Fairuz dan Aliya lakonan Ayu Raudhah.

Bukan itu sahaja, Mia juga dikatakan sekali lagi bergandingan dengan Lisa dan Shaheizy Sam untuk filem terbaru terbitan MIG Productions.

"Saya sendiri tidak sangka kemasukan Mia ke dalam industri seni diterima seperti hari ini. Memang pada mulanya saya hanya mengalakkan Mia berlakon iklan sahaja. Kebetulan, anak saudara jiran terlibat dengan produksi drama menyarankan saya untuk bawa Mia pergi uji bakat drama Adamaya.

"Pada mulanya saya tolak sebab faham penggambaran drama selalunya memakan masa yang lama dan bimbang Mia kepenatan. Tetapi selepas dipujuk, akhirnya saya dan Mia pergi ke uji bakat itu dan tidak sangka Mia berjaya," kata bapa Mia yang juga merangkap pengurusnya, Muhammad Ridhuan Muhammad Salleh.

Begitupun, Ridhuan nekad tidak mahu Mia meneruskan lakonan selepas tamat menjalani penggambaran Adamaya. Naluri kebapaannya berasa kasihan melihat anak nya itu yang kepenatan.

Sebaliknya, Mia pula tidak kisah dan cukup seronok dengan apa yang dilakukannya (berlakon drama). Ridhuan juga melihat kehadiran Mia dalam industri lakonan memberikan impak di hati masyarakat.

"Memang selepas penggambaran Adamaya saya nekad untuk tidak membenarkan Mia terlibat dalam lakonan. Tetapi, selepas tengok Mia seronok dan penerimaan orang ramai terhadapnya juga begitu ramai saya terfikir semula.

"Peminatnya juga sanggup membuka akaun Facebook untuk Mia dan dia mempunyai hampir ratusan ribu peminat. Bayaran yang diterima untuk lakonan Mia juga mampu menyara kehidupan kami sekeluarga," katanya.

Saat ditanya sendiri kepada Mia mengenai penglibatannya dalam bidang lakonan, dia mengaku cukup seronok.

Walaupun sibuk berlakon, Ridhuan sentiasa memastikan Mia mendapat pendidikan sewajarnya.

"Setiap malam seorang tutor akan datang ajar Mia di rumah manakala di sebelah siangnya pula, Mia akan dihantar ke sekolah Islamic Montessori di Kota Damansara," katanya yang begitu selektif dalam membuat pemilihan watak untuk Mia.

Kamal suka karakter berbeza

Selepas menjadi juara pertandingan Hero Remaja 2008, Kamal Adli terus mengorak langkah menerima tawaran berlakon drama futuristik Bionik.

Membawakan watak sebagai Nik, seorang pemuda yang terjebak dalam kemalangan dan akhirnya dibangkitkan semula dengan ciri-ciri robotik, keberkesanan lakonan dan juga ketampanan wajah Kamal menjadikannya dikenali dan disukai peminat.

Selepas itu, wajah Kamal sering menghiasi slot-slot drama di stesen-stesen televisyen.

Antara drama dan filem lakonan Kamal ialah Impian Illyana Sunsilk, Renjis 2 dan Kembar Siang.

Bagi diri Kamal, kehadirannya sebagai pelakon tidak dirancang. Bekas pelajar Akademi TV3 itu pada mulanya ingin menceburi bidang pengacaraan.

"Sasaran sebenar saya sebenarnya untuk melibatkan diri dalam bidang pengacaraan. Tetapi tidak sangka terjebak di dalam bidang lakonan.

"Bila sudah berlakon barulah sedar yang saya mempunyai bakat," katanya yang akan menjayakan sesebuah drama atau filem sahaja sebelum menerima projek yang seterusnya.

Pelakon dari Pekan, Pahang itu juga memberitahu, suka menjayakan watak yang berbeza agar penonton tidak mudah bosan dengan lakonannya.

Katanya, dia berharap sangat jika dirinya diberi kepercayaan membawakan watak gangster kerana watak tersebut masih belum dicubanya.

"Saya suka melakonkan watak yang pelbagai dan berbeza. Saya tidak mahu dilabelkan stereotaip. Kalau mempunyai peluang saya teringin melakonkan watak gangster," katanya yang baharu sahaja selesai menjalani pengambaran filem PE3 di samping pelakon Farid Kamil dan filem muzikal Aku Ada Kau Ada di samping Shaheizy Sam.


KAMAL dan Intan masih tidak mempunyai perancangan untuk berkahwin buat masa ini.


Selain itu, Kamal yang juga merupakan kekasih pelakon cantik Intan Ladyana itu juga baru sahaja selesai menjayakan penggambaran drama Ana Lul'lu di samping Nora Danish dan Cat Farish.

Intan belum ingin kahwin

Umum sudah mengetahui hubungan Intan dengan Kamal yang sudah terjalin lebih dua tahun. Keluarga keduanya juga tahu dan merestui hubungan kedua-dua selebriti tersebut.

Namun, menjadi persoalan kenapa Intan dan Kamal masih lagi tiada perancangan untuk berkahwin. Saat diajukan soalan buat pemilik nama sebenar Intan Nurladyana Mohamat Yahya, dia memberitahu, tidak mahu ada paksaan dalam hubungan.

Pelakon utama Adnan Sempit itu juga tidak mahu mememikirkan dan tidak meletakkan sasaran bila dia akan berkahwin.

"Saya tidak mahu fikir lagi tentang kahwin. Lagipun saya tidak meletakkan sasaran tertentu bila saya akan berkahwin. Jadi, saya tidak tertekan.

"Kamal pun sama juga. Fokus utama saya buat masa ini hanyalah lakonan. Insya-Allah, bila sudah kumpul aset dan sudah sampai seru saya akan berkahwin," katanya popular melalui drama Bionik di samping Kamal dan Sutera Maya di TV3 di samping Fasha Sandha.

Saat ditanya mengenai pembabitannya dalam bidang lakonan, Intan bersyukur kerana tawaran lakonan sentiasa ada.

"Intan masih lagi terikat selama dua tahun di bawah MIG dan akan turun ke lokasi pengambaran filem Adnan Sempit 2 awal Jun ini," katanya yang juga merupakan pengacara program Chopp! di TV9

Mengulas mengenai filem Adnan Sempit 2, kata Intan, cerita itu masih mengekalkan pelakon yang sama dan ia merupakan kesinambungan filem Adnan Sempit.

Bezanya, cuma jalan cerita lebih menarik di mana Sam akan menguruskan urusan pejabat manakala Intan pula menguruskan urusan rumah tangga.

Fizo lima filem setahun

Fizo kini meletakkan sasaran untuk berlakon lima buah filem dalam masa setahun. Bukan cakap kosong tetapi niat yang akan dicapai melalui kesungguhan.

Buat masa ini, pemilik nama sebenar Wan Hafizol Wan Omar itu sudah menjayakan tiga buah filem iaitu filem Kongsi, Halimunan dan Hello.

Fizo juga sanggup menolak tawaran drama bagi menjayakan misinya itu.

"Kalau boleh saya mahu berlakon sebanyak lima buah filem sebelum hujung tahun ini. Saya terpaksa tolak tawaran drama disebabkan kekangan masa.

"Buat masa ini saya bukan sahaja fokus berlakon filem tetapi juga sedang sibuk dalam bidang pengacaraan dan juga sedang sibuk menghasilkan sebuah buku masakan ala Thai," katanya yang mencipta nama dalam bidang lakonan menerusi drama Puteri Salju dan Siti Kelembai di TV3.

Mengulas mengenai buku masakan yang dijangka terbit dua bulan lagi itu, kesemua resipi yang terdapat di dalamnya merupakan resepi masakan Thailand.

Katanya, resipi-resipi tersebut semuanya daripada ibunya, Hasnah Jidin, 51, yang sememangnya berasal dari Thailand.

Saat ditebak dengan soalan mengenai teman istimewa, Fizo yang juga merancang membuka sebuah restoran pada tahun depan itu mengaku masih tidak punya teman istimewa.

Menyentuh mengenai kriteria wanita idamannya, katanya, wanita itu seharusnya mempunyai pendidikan, ada pegangan agama dan bekerjaya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Lee Hom sekadar pengapit

Posted:

Lee Hom sekadar pengapit

Lee Hom sekadar pengapit


LEE HOM mengakui dia ada keinginan untuk berkahwin.


DIA selalu menjadi pengapit pengantin tetapi entah bila pula dia sendiri akan menjadi pengantin.

Wang Lee Hom pernah menjadi pengapit sahabat baiknya, Jason Tang yang mengahwini Xiao Mi pada awal tahun ini. Sebelum ini dia juga pernah menjadi pengapit seorang lagi sahabatnya, hos TV Blackie Chen yang mengahwini Christine Fan.

Mengejutkan apabila Lee Hom mengakui dia akan menjadi pengapit lagi sebanyak dua kali sepanjang bulan Mei lepas sahaja.

"Saya sudah menganggap diri ini sebagai pengapit pengantin profesional," ujarnya dalam nada bergurau pada satu majlis di Shanghai, China, baru-baru ini.

Tambahnya: "Banyak orang melangsungkan perkahwinan sejak akhir-akhir ini, seolah-olah perkahwinan suatu jangkitan pula."

Namun, figura berusia 34 tahun itu mengakui tidak kisah jika diminta menjadi pengapit pengantin oleh rakan-rakannya

"Saya mempunyai ramai kawan. Itulah sebabnya saya banyak kali menjadi pengapit apabila mereka berkahwin. Lagipun, saya seronok melakukannya," ungkapnya.

Apabila ditanya adakah perkahwinan rakan-rakannya itu memberi impak terhadap keinginan dirinya untuk turut berkahwin, katanya: "Saya memang ada keinginan untuk berkahwin. Mungkin dalam tempoh antara bulan Jun hingga Disember. Tapi, tahunnya belum tentu lagi."

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Amukan Fasha di Twitter

Posted:

Amukan Fasha di Twitter

Amukan Fasha di Twitter

Oleh FATEN SAPHILLA MOHAMED ISA
saphilla.isa@kosmo.com.my


FASHA SANDHA sememangnya terkenal sebagai pelakon yang cukup berdisiplin.


SELEPAS heboh dengan kisah peribadinya, bintang kontroversi, Fasha Sandha sekali lagi mencipta kontroversi, kali ini di laman sosial Twitter. Fasha telah melahirkan rasa ketidakpuasan hatinya terhadap seorang aktor kacak yang merupakan pasangannya dalam drama Dewa Cintaku disebabkan dia terpaksa menunggu kehadiran pelakon itu selama empat jam baru-baru ini.

Menurut Fasha, masa yang ditetapkan produksi untuk sampai ke Port Dickson, Negeri Sembilan adalah pukul 8 pagi sedangkan pelakon lelaki tersebut (yang tidak disebutkan namanya) hanya muncul pada pukul 12.30 tengah hari.

Namun, apa yang dikesali Fasha adalah, pelakon lelaki itu dikatakan langsung tidak meminta maaf atas kelewatannya tiba di lokasi penggambaran drama tersebut di Port Dickson.

Disebabkan itu, Fasha melahirkan rasa amarahnya terhadap pelakon itu menerusi laman sosial Twitter.

Ramai yang membuat andaian pelakon lelaki yang dimaksudkan Fasha ialah Iqram Dinzly. Ini berikutan, mereka sememangnya digandingkan sebagai hero dan heroin bagi untuk drama rantaian Dewa Cintaku yang bakal disiarkan pada 20 Jun di TV3. Drama tersebut sehingga kini masih lagi menjalani penggambarannya di Port Dickson, Negeri Sembilan.

Terdapat tujuh Tweet yang dihantar Fasha menerusi Twitter miliknya yang menjurus kepada perasaan marahnya terhadap Iqram.

Bagi mengetahui lebih lanjut cerita sebenar di sebalik kemarahan Fasha, ikuti temu bual Kosmo! bersama Iqram baru-baru ini:

Adakah 'hero' yang datang lambat ke lokasi yang dimaksudkan Fasha dalam Twitter miliknya itu adalah Iqram?

IQRAM: Dia tidak beritahu nama. Jadi, saya tidak rasakan Fasha maksudkan saya.

Kenapa mahu menafikannya? Sedangkan berdasarkan Twitter Fasha, dia terpaksa menunggu 'hero' yang tidak muncul sejak pukul 8 pagi di Hentian Rehat dan Rawat (RNR), Seremban. Bukankah drama Dewa Cintaku sedang menjalani penggambaran di Port Dickson, Negeri Sembilan dan hero drama itu sememangnya Iqram?

Saya tidak tahu sama ada hero yang dimaksudkan itu saya. Jika awak mahu tahu siapakah hero sebenar yang dimaksudkan Fasha, awak kena tanya dengan dia sendiri sebab dia yang tulis.

Berdasarkan Tweet dalam Twitter anda pula, anda ada beritahu terlambat ke lokasi disebabkan kemalangan pada tarikh yang sama dengan Tweet dalam Twitter Fasha, betul ke?

Memang call time (penggambaran) pukul 8 pagi dan saya sampai pukul 11 pagi tetapi bersebab. Saya terbabit dengan kemalangan dalam perjalanan ke lokasi penggambaran. Selama tujuh tahun dalam industri lakonan, tanyalah dengan mana-mana produksi pernah ke saya lambat. Perkara seperti ini pertama kali berlaku pada saya. Jika adapun mesti ada sebab-sebab yang tidak dapat dielakkan. Isunya kecil sahaja tetapi diperbesarkan oleh pihak-pihak tertentu.

Fasha juga ada beritahu dalam Twitter, pelakon itu tidak minta maaf malah mempertahankan diri dan beri alasan.

Sampai sahaja ke lokasi saya terus jumpa pengarah dan minta maaf. Memang saya dididik kalau buat sesuatu yang tidak disenangi orang perlu cepat-cepat minta maaf. Lagipun, bukan saya seorang sahaja yang lambat. Penolong pengarah juga lambat kerana lambat dijemput oleh pengurus produksi. Orang yang menguruskan pakaian artis juga lambat sampai ke lokasi.

Fasha mempunyai seramai 86,301 pengikut setakat ini di Twitter. Tidakkah Iqram rasa dengan Tweet dia seperti itu boleh menjejaskan nama awak sekali gus menjejaskan periuk nasi anda?

Saya tidak rasa begitu. Lagipun dia tidak beritahu nama. Orang boleh membuat andaian. Saya sememangnya tidak pernah menimbulkan masalah selama ini. Jadi, orang boleh menilai daripada situ. Pelbagai dugaan saya hadapi saat ini. Baru-baru ini rumah saya juga dimasuki pencuri. Habis laptop dan duit tabung dicuri.

Apakah perkembangan Iqram dalam dunia seni sekarang?

Selepas habis drama bersiri Ayoub, saya terlibat dengan sebuah penggambaran drama komedi untuk Radio Televisyen Malaysia (RTM). Selepas itu, saya menjalani penggambaran drama Kasih Alia dan Laila Manja. Terkini, saya sedang menjalani penggambaran drama Dewa Cintaku. Tahun ini memang merupakan tahun yang sibuk bagi saya. Pada 23 Jun nanti saya akan terlibat mempromosikan filem Rasuk yang menggandingkan saya bersama aktres Fouziah Gous.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved