Ahad, 10 Februari 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Asuh penghuni ke jalan Islam

Posted:

Asuh penghuni ke jalan Islam

Asuh penghuni ke jalan Islam

BERADA di tengah-tengah kehidupan serba moden hari ini setiap manusia diberi kebebasan serta pilihan untuk mencongak haluan kehidupan masing-masing bagi mencapai kesempurnaan dan matlamat yang diimpikan.

Namun, dek godaan dunia terutamanya tatkala menjadi penghuni ibu kota besar, bukan sedikit umat Islam yang adakalanya tersungkur ke jalan tidak diredai Allah.

Bagaimanapun, agama Islam tidak pernah meninggalkan umatnya dengan begitu sahaja, bahkan dibekalkan bersama kitab suci al-Quran serta as-Sunnah yang harus dijadikan pedoman bagi menjamin kehidupan yang kekal bahagia di dunia dan juga di akhirat.

Justeru, penubuhan Yayasan Al-Jenderami sebagai salah satu badan bukan kerajaan (NGO) pada tahun 2003 yang berteraskan manhaj Islami adalah amat bertepatan bagi mengembalikan penghayatan masyarakat kepada pengamalan kehidupan Islam secara lebih menyeluruh (syumul) berlandaskan syariat.

Terletak di kawasan yang strategik iaitu di Jenderam Hilir, Dengkil, Selangor kira-kira 45 kilometer (km) dari Kuala Lumpur menjadikan ia pusat setempat dan tumpuan kepada mereka yang dahaga dan cintakan ilmu agama.

Yayasan Al-Jenderami bagaimanapun terlebih dahulu bermula sebagai sebuah pusat pengajian Islam (sistem tradisional pondok) pada tahun 1986.


SELAIN ilmu agama, penghuni Al-Jenderami juga aktif dengan aktiviti kebudayaan berlandaskan Islam.


Ia kemudian mengalami anjakan paradigma lantas mengubah pusat itu kepada sebuah yayasan yang mempunyai organisasi lebih sistematik dan profesional sebagai langkah untuk memastikan ia mengikuti peredaran masa.

Kini, kompleks tersebut cukup bertuah kerana telah dilengkapi dengan prasarana lengkap seperti dewan serbaguna, masjid, Al-Jenderami Inn, rumah warga emas dan Pusat Kecemerlangan Insan Al-Jenderami (JISADANI).

Bagi mereka yang pertama kali berkunjung ke kompleks berkenaan, pasti terpegun dengan kecantikan seni bina dan persekitaran kompleks yang begitu bersih.

Siapa sangka seni bina masjid yang mirip kepada Masjid Nabawi di Madinah tersergam indah di kawasan seluas 1.6 hektar itu.

Justeru, setiap kali mendengar suara azan berkumandang dan melihat sendiri suasana komunitinya ke masjid untuk bersolat jemaah mendatangkan kedamaian kepada diri.

Benteng akidah

Ketua Pegawai Operasi Yayasan Al-Jenderami, Shahirul Azmar Ishak berkata, matlamat membina kompleks tersebut adalah untuk membangunkan sebuah perkampungan contoh yang menjurus kepada pembentukan sahsiah serta jati diri masyarakat demi menjunjung perintah Allah dan mengamalkan sunnah Rasul.

"Kompleks ini diharap menjadi kota dan benteng kepada akidah ahli Sunnah Wal Jamaah berbekalkan aspirasi peradaban ilmu dan amalan ulama salafussoleh. Malah, ia menjadi tonggak kekuatan rohaniah sebagai pertahanan menghadapi fitnah akhir zaman," jelas Shahirul.

Bagi membuktikan kenyataan itu, Kompleks Yayasan Al-Jenderami sentiasa dipenuhi dengan pengisian aktiviti-aktiviti keagamaan, kebudayaan, kebajikan dan pendidikan yang berterusan kepada komunitinya.

Malah, perkara yang jarang berlaku di tempat lain ialah kompleks itu sering dikunjungi ulama-ulama besar sama ada dari Nusantara mahupun dari Timur Tengah ketika majlis besar-besaran seperti sambutan Maulidul Rasul.


PELAJAR di Al-Jenderami diberi didikan sepenuhnya ilmu Islam sebagai bekalan meniti dewasa.


Ini sekali gus memberi peluang kepada masyarakat Islam untuk mengambil berkat dan mengenali lebih dekat ulama muktabar yang sudah tentu peluang keemasan itu sukar diperoleh.

Pada masa sama, jelas Shahirul, yayasan tersebut juga mengadakan kunjungan silaturahim dan kembara ke beberapa tempat di dalam dan luar negara contohnya Aceh, Indonesia, Pattani, India, Iraq, Thailand dan beberapa kota di Mesir.

"Tujuan diadakan ziarah ini adalah untuk menjalinkan silaturahim di samping melihat sendiri peninggalan warisan sejarah tamadun Islam," kongsi Shahirul.

Istiqamah beribadat

Seorang penghuni di rumah warga emas kompleks tersebut, Rahimah Osman, 68, memberitahu, begitu gembira menjadi salah seorang daripada warga Al-Jenderami.

Menurutnya, walaupun terpaksa berjauhan daripada anak-anaknya, tetapi Al-Jenderami banyak memberi peluang kepada Rahimah untuk melakukan ibadat dengan betul pada kala usia yang semakin senja.

"Ketika di rumah kita tetap boleh bersolat sebenarnya, namun jarang berpeluang bersolat secara berjemaah selain melakukan ibadat-ibadat sunat yang lain. Di sini, saya tidak rasa kesunyian. Saya rasa lebih bersemangat dan istiqamah bersama warga emas yang lain untuk beribadat, malah berpeluang menghadiri kelas pengajian al-Quran bagi membetulkan bacaannya.

"Lebih manis, jika berkemampuan, kita boleh pergi menziarahi makam ulama silam dan tempat-tempat bersejarah seperti ke Baitulmaqdis dan Indonesia melalui program ziarah yang dianjurkan itu," ujar Rahimah lagi.

Begitupun, Rahimah menjelaskan bahawa hubungan beliau dengan anak-anak sekeluarga tidak pernah putus.

"Setiap hari, mereka akan menelefon saya untuk mengambil tahu dan jika ada kelapangan pada waktu hujung minggu, mereka akan datang menziarahi saya," kata Rahimah.

Tidak pernah sunyi

Seorang pelajar remaja sekolah di kompleks itu pula, Muhammad Akram Azmil, 14, memberitahu, beliau gembira dan bersyukur dihantar di situ walaupun terpaksa berjauhan dengan keluarganya di Perak.


SEKUMPULAN wanita yang menghuni Al-Jenderami sedang membaca al-Quran.


"Kami di sini bukan sahaja dibekalkan dengan ilmu agama semata-mata, tetapi diasuh supaya melakukan kerja harian seperti memasak, mengemas dan menjaga kebersihan persekitan.

"Dengan melakukan kerja-kerja sedemikian, ia mampu menundukkan nafsu dan membentuk sahsiah serta akhlak seseorang," kata Muhammad Akram.

Tambah Muhammad Akram, tinggal di kompleks berkenaan juga memberi ketenangan pada jiwanya.

"Walaupun lokasinya berada di dalam kawasan perkampungan, namun segala aktiviti yang diadakan setiap minggu menyebabkan saya tidak berasa kesunyian.

"Sebagai contoh, dengan mengadakan majlis seperti tahlil dan zikir pada waktu malam, ia mendatangkan ketenteraman kepada diri," ujar Muhammad Akram yang berhasrat untuk melanjutkan pelajaran ke Indonesia ataupun Asia Barat.

Kitar semula puntung rokok

Posted:

Kitar semula puntung rokok

Kitar semula puntung rokok


Rajah menunjukkan sisa rokok yang dikitar semula TerraCycle.


USAHAWAN kitar semula, Tom Szaky sedang berusaha untuk menghapuskan masalah sedunia iaitu pencemaran daripada rokok.

Lelaki berusia 30 tahun yang mengambil keputusan untuk berhenti daripada meneruskan pengajian di Universiti Princeton semata-mata untuk bekerja di TerraCycle di Trenton, New Jersey, Amerika Syarikat itu memberitahu, tiada satu sampah pun terdapat di pejabat mereka walaupun puntung rokok.

TerraCycle telah memulakan program kitar semula sejak Mei tahun lalu di Kanada. Kemudian, ia diperluaskan hingga ke Amerika Syarikat dan Sepanyol dengan memungut puntung rokok daripada sukarelawan.

Ia kemudian boleh dikitar semula dan diproses menjadi pelbagai produk daripada bekas rokok, kotak dan sebagainya.

Bagi rokok yang dibuang ia akan dipatahkan sebelum kertas dan tembakaunya dikitar semula.

Puntung rokok dibuat daripada plastik dipanggil acetate cellulose pula akan dicairkan sebelum dicampur dengan bahan-bahan yang digunakan secara meluas oleh kilang-kilang untuk membuat plastik seperti palet iaitu bekas untuk menampung barangan berat.

Pengilang tembakau membayar TerraCycle kerana program itu sekali gus memberikan mereka sumber kewangan untuk projek itu.

Selain itu, duit yang diperoleh juga dapat disumbangkan kepada para sukarelawan menerusi sistem pungutan mata.

Secara tidak langsung, program itu menjadikan kawasan siar kaki semakin bersih. Ia juga menyebabkan TerraCycle mendapat lebih banyak peluang perniagaan selain menjual barangan kitar semula kepada rangkaian kedai Walmart dan Whole Foods.

TerraCycle mempunyai pandangan kreatif terhadap tabiat manusia yang sebelum ini disifatkan sebagai susah hendak diubah terutamanya mengajak mereka untuk mengitar semula.

Kitar semua barang

Uncang jus, botol plastik, pen, pembungkus kopi, pembungkus gula-gula, berus gigi dan papan kekunci komputer antara barangan kitar semula yang bernilai buat TerraCycle.

Sebahagian barangan akan dihantar untuk dikitar semula secara klasik iaitu mereka menggunakan barangan tersebut sebagai barangan baharu. Sementara sesetengah yang lain dinaiktaraf iaitu dikekal dan dijenamakan semula sebagai bahan baharu.

Sebagai contoh, pembungkus gula-gula lengkap dengan lambang digunakan untuk membalut buku.

"Tujuan TerraCycle adalah untuk menghasilkan barang daripada tidak boleh dikitar semula kepada boleh dikitar semula," kata Szaky yang juga merupakan Ketua Pegawai Eksekutif TerraCycle kepada AFP.

Tidak lama lagi, syarikat itu akan mengitar semula gula-gula getah dan lampin bayi yang telah digunakan namun Szaky lebih suka untuk mengitar semula rokok.

"Habuk rokok, puntungnya atau kotak pembungkus, semuanya saya suka. Selepas dilancarkan tahun lalu, program ini telah berjalan dengan jayanya.

"Kami telah mengumpulkan lebih sejuta rokok dalam tempoh yang singkat. Kami mempunyai organisasi yang hebat memungut sisa rokok dan kilang tembakau juga gembira dengan pelancaran program ini di AS dan Sepanyol," ungkap Szaky penuh teruja.

Dalam pada itu, Szaky optimis program tersebut akan diperluaskan ke Eropah dan Mexico dalam tempoh empat bulan lagi.

Menurut Szaky, untuk membuat tempat habuk rokok plastik, ia memerlukan 1,000 hingga 2,000 puntung rokok dan lebih 200,000 untuk membuat kerusi taman.

Namun, ia tidak mungkin kekurangan bekalan kerana 37 peratus sampah dunia dipenuhi dengan puntung rokok dan hampir trilion dibuang setahun.

Lebih 35 juta orang daripada 22 negara di seluruh dunia mengambil bahagian dalam program itu yang dibiayai oleh banyak syarikat korporat.

"Apabila kami mencipta penyelesaian masalah rokok, kami pergi ke syarikat-syarikat besar dan tunjukkan kepada mereka barangan plastik yang dibuat daripada rokok terpakai.

"Pada mulanya, mereka tidak mempercayai perkara tersebut, tetapi itu membuatkan kami bekerjasama sehingga kini," tambah Szaky.

Syarikat Szaky bermula apabila dua individu mempunyai idea untuk menjadikan najis ulat sebagai baja di ladang. Sekarang ia mempunyai hampir 100 pekerja.

"Saya ingin mengitar semula semua sampah yang terdapat di dunia ini. Matlamat utama saya adalah untuk membebaskan bumi ini daripada sampah. Sampah tidak wujud secara semula jadi," tegasnya. - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Shila Amzah nafi lari daripada keluarga kerana Sharnaaz

Posted:

Shila Amzah nafi lari daripada keluarga kerana Sharnaaz

Shila Amzah nafi lari daripada keluarga kerana Sharnaaz

ND Lala (kiri) membuat laporan polis selepas Shila hilang tanpa berita selama seminggu.


KUALA LUMPUR - Penyanyi terkenal, Shila Amzah yang dilaporkan hilang selama seminggu menafikan dia cuba melarikan diri ekoran kemelut cinta yang mengaitkannya dengan pelakon Sharnaaz Ahmad.

Shila atau nama sebenarnya Nur Shahila Amir Amzah, 23, sebaliknya menjelaskan, dia hanya ingin mencari ketenangan.

Penyanyi itu dalam akaun Twitternya petang semalam berkata: "Kamu tidak tahu apa yang telah saya lalui. Saya tidak melarikan diri, saya hanya ingin tenangkan diri daripada semua orang. Kenapa tidak boleh? Beritahu saya."

Shila bagaimanapun gagal dihubungi untuk penjelasan lanjut.

Bapanya yang juga pelakon, ND Lala, 53, telah membuat laporan di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kajang pagi kelmarin selepas hampir seminggu kehilangan anak sulungnya itu.

Bagaimanapun, Shila yang popular dengan lagu Patah Seribu serta menjuarai pertandingan Asian Wave 2012 ditemui dalam keadaan selamat oleh bapanya di Kemaman, Terengganu malam kelmarin.

Difahamkan, penyanyi itu menghubungi bapanya selepas berita kehilangannya disiarkan akhbar semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

PTPTN lupus hutang RM407.9 juta

Posted:

PTPTN lupus hutang RM407.9 juta

PTPTN lupus hutang RM407.9 juta

Oleh IKHWAN HAZWAN HAMIDUN
ikhwan.hamidun@kosmo.com.my


GRADUAN cemerlang boleh mengemukakan permohonan pengecualian bayaran balik pinjaman di kaunter PTPTN di seluruh negara. - Gambar hiasan


KUALA LUMPUR – Seramai 14,492 graduan cemerlang dikecualikan daripada membayar balik hutang pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) membabitkan nilai keseluruhan RM407.9 juta sejak tahun 2003.

Jumlah itu termasuk kumpulan terbaru 1,300 graduan cemerlang yang dikecualikan daripada membayar pinjaman berjumlah RM32.9 juta sehingga bulan lepas.

Ketua Eksekutif PTPTN, Agos Cholan berkata, pelupusan pinjaman tersebut membabitkan graduan yang telah berjaya mendapat ijazah sarjana muda kelas pertama atau setaraf.

"Pihak kami juga sedang memproses permohonan kira-kira 800 lagi graduan untuk mendapatkan pengecualian tersebut," katanya ketika dihubungi di sini semalam.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas laporan akhbar pada bulan lalu mengenai 4,300 graduan yang mendapat ijazah sarjana muda kelas pertama tetapi belum membuat permohonan pengecualian bayaran balik pinjaman PTPTN berjumlah RM116 juta.

Menurutnya, PTPTN mengalu-alukan graduan cemerlang memohon pengecualian bayaran balik hutang pinjaman pendidikan sebagai penghargaan atas kegigihan mereka selain galakan kepada pelajar lain.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kerajaan belum putuskan kadar amah RM6,700

Posted:

Kerajaan belum putuskan kadar amah RM6,700

Kerajaan belum putuskan kadar amah RM6,700

Oleh LUQMAN RIDHWAN MOHD. NOR
luqman.ridhwan@kosmo.com.my

KUALA LUMPUR – Kos pengambilan amah dari Indonesia masih kekal RM4,811 memandangkan kerajaan belum lagi menguatkuasakan cadangan kadar baru sebanyak RM6,700 seperti yang dikemukakan oleh Persatuan Agensi Pembantu Rumah Asing Malaysia (Papa) pada bulan lepas.

Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri. Dr. S. Subramaniam berkata, penetapan kadar baru hanya akan dibuat selepas perbincangan diadakan antara kerajaan Malaysia dan Indonesia mengenai isu tersebut tidak lama lagi.

"Persatuan Agensi Pembantu Rumah Asing Malaysia (Papa), Majikan Amah Malaysia (Mama) dan Pertubuhan Kebangsaan Agensi Pekerjaan Malaysia (Pikap) telah sampaikan kehendak mereka kepada kementerian.

"Apa jua keputusan berhubung perkara ini akan kita ketahui selepas perbincangan dengan pemerintah Indonesia," katanya ketika dihubungi Kosmo! di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Sudah ada bayangan

Posted:

Sudah ada bayangan

Sudah ada bayangan

Oleh HELMI TALKAH
helmi.talkah@kosmo.com.my

THIEN HOW (belakang) dan Wee Kiong menunjukkan prestasi cemerlang pada Superliga Badminton Indonesia 2013 di Surabaya, Indonesia.


MALAYSIA sudah mempunyai bayangan awal barisan pemain yang bakal menggalas cabaran negara pada kempen Piala Thomas 2014.

Skuad negara atau dikenali Malaysia Tigers ketika muncul naib juara Superliga Badminton Indonesia 2013 di Surabaya, Indonesia kelmarin dilihat mempunyai potensi besar untuk menyerlah pada kejohanan berpasukan berprestij dunia itu.

Pada kempen di Surabaya itu, Malaysia Tigers membariskan Liew Daren, Chong Wei Feng, Mohd. Arif Abdul Latif dan Goh Soon Huat dalam acara perseorangan.

Acara beregu pula dibarisi gandingan Hoon Tien How-Tan Wee Kiong, Lim Khim Wah-Goh V Shem dan Mohd. Lutfi Zaim Abdul Khalid-Teo Kok Siang.

Bagaimanapun, jurulatih perseorangan negara, Hendrawan menganggap skuad tersebut akan menjadi lebih kuat dengan kehadiran pemain No. 1 dunia, Datuk Lee Chong Wei dan beregu utama, Koo Kien Keat-Tan Boon Heong.

Katanya, kehadiran Chong Wei dan Kien Keat-Boon Heong amat penting dalam menghadiahkan dua mata pertama buat Malaysia pada kempen Piala Thomas kelak.

"Bukan saya mahu cakap Daren sebagai perseorangan pertama dan Thien How-Wee Kiong sebagai beregu pertama tidak mampu memberikan mata kepada skuad negara tetapi situasi pasti akan menjadi berbeza pada Piala Thomas.

"Dalam acara berpasukan peringkat tertinggi seperti itu, dua mata pertama menerusi perseorangan dan beregu sangat penting. Berdasarkan pengalaman Chong Wei dan Kien Keat-Boon Heong, mereka lebih baik.

"Begitupun, mahu atau tidak, Daren, Thien How-Wee Kiong atau pemain-pemain muda yang lain harus bersedia kerana mereka merupakan harapan utama untuk edisi Piala Thomas seterusnya," kata Hendrawan ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Terdahulu, hasrat untuk menyaksikan skuad negara muncul juara Superliga Badminton Indonesia 2013 tidak kesampaian apabila tewas 2-3 kepada kelab Indonesia, Musica Champion pada aksi final.

Meskipun akur dengan kekalahan tersebut, namun berdasarkan prestasi kesemua pemain sepanjang tujuh hari kempen itu berlangsung, skuad negara menunjukkan petanda positif.

"Secara keseluruhan, saya memang berpuas hati dengan prestasi yang ditunjukkan oleh semua pemain. Saya bercakap bukan untuk acara perseorangan sahaja tetapi beregu juga.

"Banyak peningkatan ditunjukkan oleh para pemain apabila beraksi dalam kejohanan di Indonesia itu terutamanya bagaimana cara untuk mengatasi tekanan.

"Kita dapat lihat kematangan para pemain apabila berdepan dengan situasi genting bagi mengutip mata penting dalam perlawanan," jelas Hendrawan.

Tambah Hendrawan, peningkatan yang ditunjukkan itu adalah petanda positif buat skuad negara sebagai persiapan awal untuk menghadapi Piala Thomas tahun depan.

"Begitupun, saingan Superliga tidak mencerminkan sepenuhnya persaingan yang bakal dihadapi pada Piala Thomas.

"Ini kerana, ia sekadar liga dan dibarisi pemain-pemain import dari negara lain dan mereka tidak beraksi dalam pasukan yang sebenarnya bersama rakan-rakan senegara," tambahnya.

ATM tidak gemar 'goyang kaki'

Posted:

ATM tidak gemar 'goyang kaki'

ATM tidak gemar 'goyang kaki'

Oleh NAN HIDAYAT NAN AZMIE
hidayat.azmie@kosmo.com.my


ZULKIFELI (tengah) bergambar bersama pemain dan pegawai kedua-dua pasukan sebelum aksi persahabatan di Padang Bola Sepak Kementerian Pertahanan, Jalan Semarak, Kuala Lumpur kelmarin.


BIARPUN saingan Liga Super dihentikan seketika buat masa ini, barisan pemain Angkatan Tentera Malaysia (ATM) tetap tidak 'goyang kaki' semata-mata.

Kelmarin, anak-anak buah B. Sathianathan dilihat cukup garang apabila membenam cabaran Platun Media Rejimen 515 Wataniah (Platun Media) 8-1 dalam satu aksi persahabatan di Padang Bola Sepak Kementerian Pertahanan, Jalan Semarak, Kuala Lumpur.

Ternyata, kemenangan itu mampu menjadi sebagai penyuntik moral terbaik buat The Gladiators menjelang aksi menentang Negeri Sembilan di Stadium Tuanku Abdul Rahman, Paroi sebaik saingan Liga Super bersambung Sabtu ini.

Kapten ATM, Hairuddin Omar memberitahu, aksi pemanas badan itu merupakan yang pertama buat mereka selepas saingan Liga Super dihentikan seketika dua minggu lalu.

"Biarpun ia sekadar perlawanan persahabatan, kami tetap tidak memandang mudah cabaran Platun Media dan memberikan yang terbaik.

"Aksi sebegini penting buat kami kerana ia dapat membantu kami mengekalkan kecergasan selepas berehat panjang," kata Hairuddin.

Dalam perlawanan itu, Hairuddin yang mesra dengan panggilan Hai-O membuktikan sentuhannya cukup berbisa apabila meledak dua gol.

Tidak ketinggalan turut mencatatkan nama selaku penjaring ATM dalam perlawanan itu termasuklah Marlon Alex James (dua gol), Rezal Zambery Yahya (dua gol) sementara dua lagi gol dijaringkan sendiri oleh pemain Platun Media.

Gol saguhati Platun Media pula dijaringkan oleh Noor Asrekuzairey Salim pada awal babak kedua.

Terdahulu, Panglima ATM, Jeneral Tan Sri Zulkifeli Mohd. Zin merasmikan perlawanan persahabatan itu.

Kapten Platun Media, Mohd. Naim Aziz mengakui perasaan gugup sebahagian besar rakan-rakan sepasukannya yang pertama kali berdepan finalis Piala Malaysia itu sedikit sebanyak menjejaskan persembahan mereka.

"Begitupun, ia tidak mematahkan semangat kami untuk menguji mana-mana pasukan dari Liga Super selepas ini," katanya.

'Sentuhan Australia' ramuan Harimau Muda

Posted:

'Sentuhan Australia' ramuan Harimau Muda

'Sentuhan Australia' ramuan Harimau Muda

Oleh NAN HIDAYAT NAN AZMIE
hidayat.azmie@kosmo.com.my


SKUAD Harimau Muda dalam persiapan bagi menghadapi temasya Sukan SEA di Myanmar pada penghujung tahun ini.


PENGENDALI skuad Harimau Muda, Ong Kim Swee dijangka mempertaruhkan 'sentuhan Australia' pada pertemuan menentang Myanmar dalam aksi persahabatan di Yangon, 22 Februari ini.

Kim Swee membayangkan bahawa beliau bakal menggunakan barisan pemain yang sama ketika Harimau Muda 'berguru' di Australia baru-baru ini dalam pertemuan dengan Myanmar nanti.

Ini kerana, Kim Swee berkata, beliau tidak bercadang memanggil beberapa pemain muda dari skuad negeri masing-masing memandangkan saingan Liga Malaysia (Liga M) masih berlangsung ketika itu .

"Saingan liga kembali berlangsung ketika itu, jadi saya tidak mahu mengganggu persiapan mana-mana pasukan.

"Jadi, berkemungkinan besar saya akan membawa skuad yang sama ke Australia ketika berdepan Myanmar nanti," kata Kim Swee kepada Kosmo! semalam.

Harimau Muda dianggap berjaya mencapai objektif sepanjang 10 hari berkelana ke bumi Australia baru-baru ini apabila mereka berjaya mempamerkan peningkatan yang sungguh luar biasa selain memperlihatkan kematangan ketika beraksi.

Antara yang cemerlang membantu Harimau Muda mengharungi Jelajah Australia itu termasuklah Rozaimi Abdul Rahman, Irfan Fazail, Wan Zaharulnizam Wan Zakaria serta Izzaq Faris Ramlan yang kembali pulih daripada kecederaan jangka panjang.

Sepanjang berada di sana, anak-anak buah Kim Swee berjaya melakar tiga kemenangan dan satu tewas apabila menewaskan Palm Beach Shark (5-1), Brisbane Sharks (2-1) dan Australia Queensland Academy (7-0), namun tewas 1-2 kepada Brisbane Olympic pada perlawanan ketiga.

Mengulas lanjut, Kim Swee menuntut komitmen anak-anak buahnya supaya memberikan yang terbaik ketika berdepan Myanmar nanti biarpun ia sekadar satu perlawanan persahabatan.

"Aksi berdepan Myanmar cukup penting kerana ia merupakan sebahagian daripada perancangan awal mempertahankan emas temasya Sukan SEA.

"Biarpun hanya satu perlawanan persahabatan, ia mampu membantu saya melakukan penilaian terbaik bagi membentuk pasukan yang mantap," kata Kim Swee.

Selepas berdepan Myanmar, Harimau Muda dijangka berkelana ke Slovakia selama lima bulan bermula 15 Mac depan dan dijadualkan mengadakan sekurang-kurangnya 15 perlawanan persahabatan sepanjang berada di sana.

Mereka hanya dijangka kembali ke tanah air sebelum Hari Raya Aidilfitri.

Harimau Muda juga dijangka menyertai dua kejohanan jemputan iaitu Pestabola Merdeka dan Piala Thanh Nien di Vietnam sebelum memulakan misi sebenar mempertahankan emas Sukan SEA di Myanmar penghujung tahun ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Gaya vintaj galeri Wei-Ling

Posted:

Gaya vintaj galeri Wei-Ling

Gaya vintaj galeri Wei-Ling

Oleh MUHAMMAD IZWAN MOHD. ISA

RUANG pameran yang luas memberikan keselesaan kepada pengunjung.


TERLETAK di tengah-tengah kesesakan Brickfields, Kuala Lumpur, galeri seni Wei-Ling merupakan sebuah galeri yang menjadi ruang pameran pelbagai jenis lukisan serta arca seni hasil kreativiti pelukis tempatan dan luar negara.

Di sebalik keutuhan dan kecantikan bangunan tiga tingkat yang telah berdiri megah sejak lebih 100 tahun itu, tersirat 1,001 kisah menarik yang menceritakan permulaan perjalanan seni bagi pemiliknya, Lim Wei-Ling.

Pertama kali menjejakkan kaki ke dalam galeri seni yang berkonsepkan kontemporari itu, mata tertancap pada koleksi perabot lama yang dihimpunkan bersama-sama dengan hiasan pasu porselin bersaiz besar di tingkat bawah premis.

Kehadiran lampu malap berwarna jingga yang menyimbahi keseluruhan ruang pameran pula menambahkan lagi nilai seni yang ada pada koleksi unik berkenaan.

Selain itu, terdapat juga sebuah meja makan yang diletakkan berhampiran empat batang tiang dan beberapa buah meja solek besar lengkap dengan cermin.

Kesan terbakar

Secara keseluruhan, galeri seni Wei-Ling terbahagi kepada tiga tingkat iaitu tingkat bawah untuk menyimpan koleksi peribadi milik keluarga Wei-Ling serta tingkat dua dan tiga dijadikan ruang pameran utama.

Tingkat kedua dihubungkan dengan tangga kayu sebelum pengunjung dibawa ke dalam ruang pameran yang dipisahkan dengan sebuah pintu usang.

Sebaik penulis tiba ke tingkat dua, kelihatan sebuah ruang pameran yang dibiarkan lapang dengan dinding berona putih bersih bertujuan memberi keselesaan kepada pengunjung supaya dapat memberikan fokus yang sepenuhnya ketika meneliti lukisan yang dipamerkan di sana.

Ketika mengamati puluhan lukisan yang tergantung di dinding, penulis mendapati, terdapat beberapa kesan hitam terbakar di atas lantai dan dinding galeri yang dilindungi dengan cermin lutsinar.

Kesan terbakar itu seolah-olah sengaja dibiarkan oleh pemilik bangunan itu sebagai salah satu elemen tarikan buat pengunjung.

Menurut pembantu bersekutunya, Shaza Sofie, bangunan tersebut pada asalnya adalah sebuah pejabat arkitek milik bapa Wei-Ling. Ia pernah mengalami kerosakan teruk dalam satu kebakaran yang berlaku pada tahun 2004.

"Selepas berlakunya insiden kebakaran itu, bapa Wei-Ling bercadang untuk menyerahkan bangunan tersebut kepada anaknya untuk dijadikan sebagai galeri seni.

"Sebelum itu galeri Wei-Ling yang diberi nama Townhouse Gallery terletak di Bangsar, Kuala Lumpur. Setelah menjalani proses pengubahsuaian, Townhouse Gallery dijenamakan semula sebagai galeri seni Wei-Ling dan dibuka sepenuhnya pada tahun 2005 di Brickfields. Sebahagian daripada kesan-kesan terbakar sengaja ditinggalkan begitu sahaja sebagai elemen tambahan buat tatapan pengunjung," kata Shaza.

Antara pelukis tempatan yang sering mengambil bahagian dalam pameran di galeri seni Wei-Ling ialah Chin Kong Yee, Yau Bee Ling, Yusof Gani dan terkini, Noor Azizan Rahman Paiman.

Galeri seni Wei-Ling dibuka setiap hari Isnin hingga Jumaat pada pukul 12 tengah hari hingga 7 malam dan Sabtu pada pukul 10 pagi hingga 5 petang.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


New York dilanda ribut salji

Posted:

New York dilanda ribut salji

New York dilanda ribut salji


PEMANDANGAN dari udara menunjukkan Dataran Copley yang dilitupi salji di Boston kelmarin.


NEW YORK - Angin kencang dan salji tebal melanda kota raya ini hingga ke Boston yang menyebabkan hampir 25 juta orang terjejas manakala banyak penerbangan tergendala serta pejabat turut ditutup.

Menjelang awal semalam, lebih 60 sentimeter salji turun di beberapa bahagian di tengah negeri Connecticut dan tenggara negeri Massachusetts di Amerika Syarikat (AS).

Di timur laut AS pula, lebih 600,000 kediaman dan premis perniagaan terputus bekalan elektrik ekoran salji tebal dan angin kencang yang melanda rantau berkenaan.

Setakat ini, ribut salji itu telah menyebabkan empat kematian di negeri New York dan Kanada.

Kelmarin, orang ramai di kawasan-kawasan yang dilanda ribut salji membanjiri pasar-pasar raya untuk membeli makanan, lampu suluh, penyodok dan generator.

Mereka turut mengisi penuh tangki kenderaan masing-masing setelah mendapat pengajaran daripada Taufan Sandy yang melanda pada Oktober tahun lalu.

"Ribut ini tidak boleh dipandang remeh," kata Datuk Bandar Boston, Thomas Menino.

"Orang ramai dinasihatkan supaya tidak keluar rumah," katanya lagi.

Setakat semalam, sebanyak 5,300 penerbangan di seluruh AS turut dibatalkan akibat cuaca buruk itu.

Gabenor Massachusetts, Deval Patrick pula melarang kenderaan berada di jalan raya kelmarin bagi mengelakkan kejadian tidak diingini.

Larangan tersebut adalah yang pertama di negeri itu sejak ribut salji pada 1978.

"Ribut seperti ini tidak berlaku setiap hari. Ini merupakan ribut salji yang berbahaya," kata pegawai meteorologi Perkhidmatan Kaji Cuaca Kebangsaan, Alan Dunham di Taunton, Massachusetts.

Menurutnya, salji paling tebal diramalkan turun sejak dari kelmarin hingga keesokan harinya.

Keadaan tersebut, katanya, diburukkan lagi dengan tiupan angin selaju 120 kilometer sejam.

Dalam perkembangan berkaitan, sejumlah 19 buah kereta terlibat dalam satu kemalangan di Maine kelmarin akibat salji tebal. - AP

Kumpulan bersenjata bunuh sembilan wanita

Posted:

Kumpulan bersenjata bunuh sembilan wanita

Kumpulan bersenjata bunuh sembilan wanita


ORANG RAMAI melihat keadaan sebuah klinik yang diserang sekumpulan lelaki bersenjata di Kano, utara Nigeria kelmarin.


KANO - Sekumpulan lelaki bersenjata membunuh sekurang-kurangnya 10 orang dalam serangan kejam di dua klinik polio di Nigeria kelmarin sekali gus mengancam kempen membasmi penyakit tersebut.

Tujuh wanita ditembak mati di sebuah klinik manakala seorang lelaki dan dua wanita dibunuh di sebuah klinik lain. Kedua-dua serangan berlaku di sini, utara Nigeria.

Jurucakap polis, Magaji Majia berkata, sembilan orang mati di tempat kejadian apabila beberapa lelaki bersenjata menaiki beca berenjin "menyerang dua klinik semasa beberapa petugas bersiap sedia untuk keluar menjalankan kempen imunisasi polio".

Seorang doktor berkata, angka kematian meningkat kepada 10 orang apabila seorang wanita yang cedera dalam serangan itu meninggal dunia di hospital.

Setakat ini, polis tidak pasti kumpulan yang bertanggungjawab melakukan serangan tidak berperikemanusiaan tersebut.

Bandar ini menjadi sasaran serangan kumpulan militan Boko Haram manakala beberapa kumpulan penjenayah yang mempunyai hubungan dengan politik tempatan turut beroperasi di sini.

Jarak antara kedua-dua klinik tersebut ialah lima kilometer.

Di sebuah bangunan di mana tujuh wanita itu dibunuh, banyak tingkap pecah dengan pintu hadapan bangunan menjadi hitam akibat kesan terbakar manakala darah kelihatan terpercik di lantai.

"Dua lelaki itu memegang senjata. Mereka menyerbu ke dalam klinik dan mula menembak," kata seorang penduduk setempat.

Tiga mangsa lain yang cedera dalam serangan tersebut kini dirawat di hospital. - AFP

Ramai penduduk Hong Kong beli ular

Posted:

Ramai penduduk Hong Kong beli ular

Ramai penduduk Hong Kong beli ular

HONG KONG - Jualan ular sebagai haiwan peliharaan di pulau ini melambung ketika orang ramai sibuk melakukan persiapan menyambut Tahun Baru Cina semalam.

Tahun Baru Cina kali ini jatuh pada tahun ular menurut kalendar masyarakat Tionghua.

Ular menjadi binatang pilihan dalam kalangan penduduk kota raya ini ekoran haiwan itu mudah dijaga dan tidak memerlukan ruang yang banyak.

Di kedai Reptile Paradise yang menjual ular, cicak, kura-kura dan pelbagai reptilia lain di sini, berpuluh-puluh anak ular berusia beberapa minggu bertukar tangan.

"Kami melihat peningkatan jualan ular antara 20 hingga 25 peratus pada bulan ini berbanding tempoh sama tahun lalu," kata pengarah kedai berkenaan, Vincent Cheung.

Menurutnya, dia menjual antara 100 hingga 150 ekor ular sejak tiga bulan lalu dengan peningkatan serupa berlaku pada 2001 yang juga jatuh pada tahun ular.

"Apabila Tahun Ular tiba, orang ramai akan membeli ular. Menjaga ular adalah mudah dan ringkas berbanding reptilia lain," tambahnya.

Kebanyakan penduduk di sini gemar memelihara ular jagung Amerika Utara dan ular susu yang boleh membesar sepanjang sekitar 1 meter.

Walaupun ular merupakan simbol kebijaksanaan dan kegembiraan dalam masyarakat Cina, haiwan itu juga dikaitkan dengan tragedi. Sebahagian orang Cina percaya sesebuah keluarga akan ditimpa bencana jika rumah mereka dimasuki ular.

Dalam aspek makanan, ular merupakan makanan eksotik yang digemari penduduk selatan China. Daging ular dipercayai dapat melancarkan perjalanan darah dan mengelakkan penyakit pada musim sejuk. - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Trafik bergerak perlahan di beberapa lebuh raya utama

Posted:

Trafik bergerak perlahan di beberapa lebuh raya utama

Trafik bergerak perlahan di beberapa lebuh raya utama

10/02/2013 8:59pm

KUALA LUMPUR — Pergerakan trafik di beberapa kawasan di lebuh raya di negara ini dilaporkan bergerak perlahan disebabkan kemalangan.

Jurucakap PLUS Expressways Bhd. ketika dihubungi melaporkan bahawa, trafik bergerak perlahan dari Bangi menuju ke Kajang ekoran berlaku kemalangan di KM 300 membabitkan empat buah kenderaan dan menyebabkan satu lorong terpaksa ditutup.

Aliran trafik dari arah selatan turut dilaporkan perlahan dari Nilai menuju ke Seremban di KM 275.4 ekoran kemalangan kecil.

Di bahagian utara, trafik dilaporkan mengalami pertambahan kenderaan dan menyebabkan trafik bergerak perlahan dari Sungkai menuju ke Bidor.

Jurucakap Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM) pula melaporkan, berlaku pertambahan kenderaan di plaza tol Gombak menuju ke Karak ekoran warga kota yang ramai meninggalkan ibu negara.

Jurucakap itu juga melaporkan, trafik di beberapa lebuh raya lain turut bergerak perlahan terutama di selatan dari Yong Peng menuju ke Ayer Hitam ekoran terdapat kenderaan rosak.

Beliau berkata, secara keseluruhan trafik pada waktu petang masih terkawal. — BERNAMA

Perkhidmatan KTMB antara bandar di Utara pulih

Posted:

Perkhidmatan KTMB antara bandar di Utara pulih

Perkhidmatan KTMB antara bandar di Utara pulih

10/02/2013 5:28pm

BUKIT MERTAJAM — Perkhidmatan Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) antara bandar sektor Utara yang terjejas selepas keretapi Ekspres Sinaran Utara tergelincir dan terbakar di Kampung Baru, dekat sini petang semalam, pulih sepenuhnya hari ini.

Jurucakap KTMB berkata, perkhidmatan kereta api antara bandar beroperasi seperti biasa sejak 9.11 pagi ini selepas kerja baik pulih landasan selesai.

"Gerabak Ekspres Sinaran Utara yang tergelincir juga telah dialihkan ke tempat lain hari ini manakala gerabak selebihnya dibawa ke Stesen Keretapi Bukit Mertajam malam tadi," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Beliau berkata, orang ramai yang ingin mendapatkan maklumat atau sebarang pertanyaan boleh menghubungi Pusat Khidmat Pelangan KTMB di talian 1-300-88-5862.

Semalam lebih 150 penumpang keretapi Ekspres Sinaran Utara terkandas selepas tergelincir di Kampung Baru, di sini ketika dalam perjalanan dari Butterworth ke Kuala Lumpur.— BERNAMA

Persembahan setiap hujung minggu di Muzium DiRaja

Posted:

Persembahan setiap hujung minggu di Muzium DiRaja

Persembahan setiap hujung minggu di Muzium DiRaja

10/02/2013 4:52pm

KUALA LUMPUR — Pengunjung Muzium DiRaja di sini yang dibuka sejak 1 Febuari lepas, bukan sahaja dapat melawat bilik-bilik di Istana Negara lama, malah berpeluang menyaksikan pelbagai persembahan pada setiap hujung minggu bermula hari ini.

Ketua Pengarah Jabatan Muzium Malaysia, Datuk Ibrahim Ismail berkata, pengunjung yang datang ke Muzium DiRaja pada setiap hujung minggu akan berpeluang menyaksikan persembahan pancaragam dan kebudayaan.

"Untuk menyemarakkan lagi Muzium DiRaja ini, kami akan mengadakan pelbagai program contohnya persembahan silat dan pencaragam pada setiap hari Sabtu dan Ahad. Program itu dipersembahkan oleh pasukan pancaragam polis, tentera dan sekolah menengah," katanya kepada pemberita selepas persembahan Pasukan Pancaragam Pusat Polis DiRaja Malaysia di muzium itu hari ini.—BERNAMA

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Kesihatan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Kesihatan


Minum air kencing sendiri

Posted:

Minum air kencing sendiri

Minum air kencing sendiri

TABIAT pelik Carrie meminum air kencingnya sendiri bermula empat tahun lalu.


CARRIE STEELE, 53, merupakan seorang penghidap kanser yang sanggup berbuat apa sahaja. Menurut rakannya, dia pernah melakukan beberapa perkara pelik sejak dahulu lagi tetapi kali ini gelagatnya sedikit pelik bagi manusia normal kerana bertentangan dengan norma alam.

Wanita pertengahan umur dari Colorado Springs, Amerika Syarikat ini bertindak meminum air kencingnya sendiri sejak empat tahun lalu. Carrie akan meminum sebanyak lima gelas air kencing sendiri setiap hari dan dia menyifatkan perbuatannya itu sebagai menenangkan.

Menurutnya, dia tidak mengalami sebarang alahan apabila pertama kali bertindak meminum air kencingnya. Carrie cuba mencabar diri kerana berasakan dia boleh melakukan perkara itu.

Ibu kepada empat orang anak ini disahkan menghidap kanser melanoma malignan peringkat ketiga lapan tahun lalu. Sejak itu dia berbuat apa sahaja termasuk meminum air kencingnya sendiri dengan harapan ia dapat membantunya melawan hukuman maut itu.

"Pelbagai jenis perasa yang saya dapati apabila meminum air kencing. Semuanya bergantung kepada makanan yang saya ambil. Ia tidak berbau dan rasanya berbeza berbanding empat tahun lalu.

"Kadangkala saya rasa masin dan adakalanya ia rasa seperti air lemon tetapi itu semua bergantung kepada apa yang saya makan. Saya juga dapat merasai pelbagai rasa makanan yang keluar dari badan saya melalui rasa air kencing saya itu.

"Saya gemarkan asparagus tetapi saya tidak akan memakannya lagi kerana ia membuatkan air kencing saya rasa sangat pelik," ujarnya.

Tambahnya, dia bukan sahaja meminum air kencingnya tetapi dia juga menggunakan air kencingnya itu untuk berkumur dan memberus giginya selain menjadikan air kencingnya itu sebagai minyak yang disapukan di seluruh badannya.

"Saya mendedahkan tabiat pelik saya ini bersama rakan, Denise dan dia kelihatan tenang apabila saya memberitahu rahsia itu. Saya minum hampir semua air kencing yang keluar dari badan saya.

"Apabila saya menjemputnya untuk melihat sendiri kebenarannya, Denise mengelak dan dia percaya dengan apa sahaja yang ceritakan tentang tabiat pelik itu tetapi dia tidak berhasrat untuk melihat sendiri saya meminum air kencing saya," jelasnya.

Salah seorang anak perempuannya pula memberitahu, air kencing merupakan bahan buangan daripada badan dan ia bahan yang tidak lagi diingini. Tubuh menyingkirkan segala kotoran tidak sihat kepada badan selain ia pernah digunakan untuk tujuan perubatan oleh manusia pada Tamadun China dan India.

Bagaimanapun, dalam laporan The Independent pada tahun 2006, pakar-pakar perubatan menafikan dakwaan air kencing boleh membantu dalam proses penyembuhan dan tiada bukti yang menyokong dakwaan itu.

Sementara itu, seorang pakar pemakanan di Universiti Southampton, Britain, Dr. Michael Stroud memberitahu, dakwaan sesetengah orang yang menyatakan air kencing dapat menyembuhkan penyakit adalah sebagai mengarut dan tidak boleh dipercayai.

Wakil Persatuan Dietetik Britain, Helen Andrews pula berkata, tiada faedah kesihatan yang diperoleh dengan meminum air kencing sendiri sebaliknya ia boleh mendatangkan mudarat.

"Setiap kali anda meletakkan ia kembali, ia akan keluar lagi dan itu adalah tidak baik untuk kesihatan kerana ia boleh merosakkan usus," beritahu beliau.

Gigi luruh kerana minuman kola

Posted:

Gigi luruh kerana minuman kola

Gigi luruh kerana minuman kola

Susunan SYALMIZI HAMID


DALEY berdepan kesukaran untuk menghentikan ketagihan kepada minuman bergas. - Gambar hiasan


MINUMAN bergas perisa kola bukan sahaja mampu menghilangkan dahaga, bahkan ia didakwa memberi kenikmatan rasa apabila diminum bersama ais.

Lelaki obses saiz S

Posted:

Lelaki obses saiz S

Lelaki obses saiz S

Oleh AQMA MOHD. NOORJARANG sekali kita mendengar kaum lelaki obses untuk menguruskan badan kerana perkataan itu sering dikaitkan dengan wanita. Bagi Hakim, 24, sesiapa sahaja akan runsing apabila mengalami berat badan berlebihan dan sering digelar dengan pelbagai gelaran yang amat menjengkelkan.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Megan, Julie, Zher pegang adat lama

Posted:

Megan, Julie, Zher pegang adat lama

Megan, Julie, Zher pegang adat lama

BIARPUN bergelar selebriti dan hidup sebagai wanita yang terdedah dengan kemodenan, tiga personaliti ini masih berpegang teguh kepada kepercayaan nenek moyang seperti tidak boleh membasuh rambut dan menyapu sampah sepanjang hari pertama Tahun Baru Cina.


TIGA dara ini sering berceloteh di hadapan kaca televisyen. Menggalas tugasan sebagai hos program Quickie yang bersiaran di saluran 8TV, keletah dan kredibiliti pengacara itu terserlah saat di belakang kamera. Tiga bunga ini ialah bunga asahan saluran televisyen urban, 8TV. Kembangnya sedang mengharum di mata khalayak.

Megan Tan, Julie Woon dan Zher datang dalam gaya sederhana. Gaya anak berketurunan Cina yang moden tersalut dalam penataan solekan dan pertuturan mereka. Bijak dan bersahaja dalam banyak perkara namun semarak untuk menyambut perayaan Tahun Baru Cina sudah dirasakan ketika sama-sama bercerita tentang jadual cuti dan raya mereka.

Megan pulang ke utara, bersama famili menuju George Town, Pulau Pinang. Julie dan keluarga kecilnya memilih untuk beraya di Tengkera, Melaka manakala Zher beraya gaya urban di Damansara sahaja.

Masa untuk bercuti

"Saya pernah terperangkap dalam kesesakan trafik selama 10 jam daripada Pulau Pinang menuju Kuala Lumpur," luah Megan, 24.

Masuk ke dalam situasi yang sama ditempuh pada setiap perayaan, kesesakan trafik yang dialami rakyat Malaysia terjadi kerana rata-rata bercuti pada musim perayaan.

"Ramai yang memilih untuk pergi bercuti keluar negara atau tempat percutian pada Tahun Baru Cina. Tetapi keluarga kami bertiga tidak mempraktikkan 'percutian' tersebut," ujar Megan lagi.

Masih berpegang kepada persediaan dan budaya tradisi, Tahun Baru Cina dimulakan dengan pantang larang yang mereka pegang sejak lama.

"Kami masih mengamalkan pegangan seperti tidak menyapu rumah atau mencuci rambut bermula malam tahun baru," ujar Julie.

"Ya, keluarga saya masih mengamalkan tradisi seperti itu, bukan hanya kerana kepercayaan tetapi kerana sudah lama dilakukan sejak turun-temurun," tambah Zher.

Sepakat berkata, persiapan awal juga dibuat seperti membeli baju baharu, biskut raya serta menghias rumah.

"Tapi sekarang banyak yang sudah dikomersialkan, cuma perlu beli sahaja seperti tanglung. Kalau dulu, ramai yang buat sendiri, begitu juga kad ucapan yang kini sudah sukar diperolehi," terang Megan yang masih banyak berpegang pada budaya lama.

"Pada hari raya Cina, kami mengekalkan lawatan rumah saudara, makan besar dan main kad pada malam raya pertama. Tapi selalunya saya kalah kalau 'berjudi' kad. Lagi pun itu hanya untuk berseronok-seronok bersama keluarga," ketawa Julie yang memberitahu bahawa mata wang taruhan selalunya ialah kacang berbanding duit.

"Keluarga saya masih meneruskan amalan berdoa di tokong," senyum Megan.

"Manakala keluarga saya hanya mengekalkan amalan menyediakan meja di luar rumah dan berdoa bersama-sama," tambah Zher.

Tradisi yang dilupakan

Di samping masih meneruskan tradisi yang sudah dipegang lama, ketiga-tiga selebriti televisyen itu akur bahawa ada amalan-amalan dalam perayaan hari ini yang sudah dilupakan atau tidak diikuti generasi baharu.

Mengaku panas dalam busana ceongsam, Megan, Julie mahupun Zher tidak memakai pakaian tradisional itu atas faktor cuaca.

"Biasanya pakai ceongsam hanya untuk sesi penggambaran seperti hari ini atau menghadiri acara besar. Pemakaian ceongsam pada pagi tahun baru bagi saya ialah tradisi yang sudah dilupakan oleh anak-anak zaman kini," luah Julie.

"Pun begitu kami masih kekal memakai pakaian yang berwarna cerah dan baharu. Lagi pun jarang hujan pada Tahun Baru Cina," tambah Megan.

"Melalui pemerhatian saya, acara minum teh bersama-sama juga sudah lama tidak dipraktikkan. Sejak datuk saya meninggal dunia, acara ini sudah tidak diadakan. Cuma pada hari perkahwinan sahaja," terang Zher.

Namun satu amalan yang mereka tunggu-tunggu pada hari perayaan adalah amalan bertukar angpau.

"Jujurnya kini selepas bekerja, jumlah wang yang keluar untuk angpau lebih banyak diberi daripada yang diterima," ketawa kecil Julie namun jujur.

Ditanya berapakah jumlah angpau yang mereka dapati pada tahun baru lalu, ketiga-tiganya teruja menjawab:

"Saya selalunya dapat RM100," jerit Julie kecil.

"Saya pula dalam lingkungan RM100 hingga RM200 sahaja," ketawa Zher.

Ditambah oleh adik kecil dalam kumpulan temu ramah, Megan tersenyum menjawab: "Terpulang kepada kerajinan untuk melawat rumah saudara-mara. Biasanya saya akan dapat dalam beberapa ratus."

Mencuri perhatian dengan celotehnya yang berbunyi nakal tetapi sangat menggambarkan sikapnya, Julie tampil dengan satu lagi pengakuan yang jujur.

"Saya tidak begitu gemar dengan program-program televisyen sepanjang hari pertama tahun baru, begitu juga dengan kanak-kanak yang menyanyi lagu wajib yang dinyanyikan sepanjang hari setiap kali Tahun Baru Cina," luahnya sambil ketawa.

Tidak habis dengan Julie, Megan, si gadis moden yang dalamannya sarat dengan kepercayaan dan amalan tradisi orang Cina tiba-tiba mencelah.

"Bagi saya nyanyian-nyanyian itu satu perkara yang beri semangat kepada perayaan itu sendiri. Bapa saya boleh dengar lagu-lagu perayaan sepanjang perjalanan kami balik ke Pulau Pinang. Kami juga akan tonton semua program berkaitan dengan perayaan di televisyen. Memang program semasa Tahun Baru Cina kurang menarik, tapi program di 8TV semuanya menyeronokkan," kata Megan dengan senyum manisnya.

Neelofa terima Hans jika ada jodoh

Posted:

Neelofa terima Hans jika ada jodoh

Neelofa terima Hans jika ada jodoh


NEELOFA benar-benar tidak menduga dengan sambutan hari lahir mengejut yang diadakan di Kota Damansara baru-baru ini.


HANYA satu doa ibu selebriti Neelofa, Noor Kartini Nor Mohamad. Dia mahukan seorang lelaki beriman dan soleh untuk menjadi pemimpin dunia dan akhirat buat pengacara Meletop yang dikatakan sedang intim dengan pelakon dan penerbit Hans Isaac itu.

"Sekali sahaja jika Tuhan hendak buka pintu hatinya, walau sesiapa pun, orang bukan Islam pun akan boleh berubah sekelip mata menjadi lebih soleh dan beriman daripada orang Islam yang sudah lama beragama Islam. Iman itu subjektif," jelas Neelofa bersahaja berhubung kenyataan ibunya yang berharap agar dirinya bertemu lelaki yang beriman sebagai calon suami.

Kata Neelofa juga, dia yakin dan percaya kepada kuasa jodoh. Masa depan juga bukan hak mutlak seseorang manusia.

"Pada saya kalau sudah ditakdirkan berkahwin dengan Hans Isaac, maka kahwinlah kami tapi kalau bukan dia jodoh saya, saya mungkin kahwin dengan orang lain," kata Neelofa membayangkan kedudukan istimewa Hans kini sebagai lelaki yang sedang bertapak di hatinya.

Ibunya yang lebih selesa membahasakan diri sebagai mama dalam kalangan media juga tidak betah jika Neelofa hendak berkahwin dalam usia muda. Siapa pun pilihan anaknya itu, dia tidak akan menghalang kerana bagi Kartini soal hati dan perasaan seseorang tidak boleh dipaksa.

"Saya jaga Neelofa dari hari pertama dia dilahirkan sehinggalah sekarang umurnya 24 tahun. Dia pun kata nak kahwin pada umur 27 tahun. Saya dulu kahwin selepas habis sekolah menengah dan perkahwinan pertama saya itu awalnya tidak mendapat persetujuan daripada keluarga, tapi lama-lama kami diterima," kata Kartini kepada media semasa ditemui pada majlis kejutan hari lahir Neelofa di Kota Damansara, Petaling Jaya Khamis lalu.

Senyuman seperti tidak mahu lekang daripada bibir Neelofa. Mata bundarnya bersinar-sinar dan ketawanya girang dari awal hinggalah majlis tamat bersurai kira-kira pukul 12 tengah malam itu. Tiga hari sebelum genap 24 tahun hari ini, dia diberikan satu kejutan oleh peminat, keluarga, penaja termasuklah media dalam satu majlis hari jadi yang sangat terancang ilham pengurus peribadinya, Shawn Amer.

"Saya benar-benar terkejut. Ini kejutan hari lahir yang sangat menjadi dan sungguh terancang. Saya diberitahu bahawa malam ini (Khamis), saya ada makan malam bersama sebuah syarikat petroleum," kata Neelofa ceria.

Menyambung harapannya sempena usia baharu dalam hidup, kata Neelofa dia mahu fokus kepada bisnes dan karier sebelum berfikir tentang jodoh.

"Saya malas hendak cakap pasal kahwin, saya akan kahwin tapi mungkin tiga atau empat tahun lagi. Sekarang saya mahu fokus kepada produk BellaVita, banyak pelaburan yang dibuat untuk produk berkenaan dan banyak lagi yang harus diusahakan. Tapi tak bermakna saya nak ketepikan karier seni. Bulan April nanti saya akan masuk lokasi drama bersiri Azura. Ada juga dua buah filem yang sudah saya setuju iaitu Gengster Superstar dan Pilot Cafe," kata Neelofa yang kini bercuti di Singapura bersama keluarganya.

Erra dahagakan akhirat

Posted:

Erra dahagakan akhirat

Erra dahagakan akhirat


ERRA FAZIRA benar-benar tidak menyangka pertemuannya bersama beberapa orang kuat Astro di Hotel Vivatel, Cheras, pada Jumaat lalu rupa-rupanya satu helah yang dirancang untuk kejutan sambutan hari lahir ke-39 yang jatuh semalam.


WANITA bernama Erra Fazira Wan Chik masih primadona dalam jagat seni tanah air. Semalam usianya menginjak angka 39 tahun dan sepanjang lebih 20 tahun memberikan senyuman dan variasi emosi kepada pemujanya, Erra mengakui hidupnya tidak sempurna seperti apa yang dilihat di mata kasar.

Menyedari sumbang jika merasakan hidupnya sudah memiliki segala-galanya, kata Erra: "Doa dan harapan saya, moga pada usia yang mendatang ini saya memperoleh kehidupan yang bahagia dan tenang berdepan apa sahaja kesusahan dan kesakitan dalam hidup."

Sekilas pandang ungkapan itu terlalu kedengaran umum namun tegas ibu kepada Engku Aleesya itu, sebagai manusia dia seharusnya bersyukur kerana masih bernafas untuk meneruskan kehidupan.

"Saya pinjam semangat masa lalu untuk hari ini dan saya ambil kesusahan hari ini untuk bekal hari depan yang tidak boleh dijangka untung nasibnya," kata Erra yang ditemui selepas sambutan hari lahirnya yang dirancang oleh pihak produksi program bual bicara Primadona di Vivatel Hotel, Cheras, Jumaat lepas.

Membuka lembaran usia baharu, masih terlalu banyak kesempurnaan sebagai wanita yang mahu dikecapi oleh ibu beranak satu itu.

"Saya tidak sempurna, kehidupan dunia dan akhirat saya tidak cukup seimbang. Kemuncak impian saya sebagai seorang manusia ialah untuk mencapai keseimbangan itu. Mungkin pihak luar melihat saya lebih mengejar keduniaan berbanding akhirat namun dalamannya, saya juga dahagakan akhirat.

"Saya ada terfikir sampai bila lagi saya harus berlakon dan menyanyi, tak mungkin untuk selama-lamanya saya akan terus berlakon. Saya mahu cari landasan yang lebih stabil. Saya juga mahukan anjakan paradigma. Sebenarnya banyak cabang menanti untuk saya masuk dan memulakan sesuatu yang baru," jelas Erra lagi.

Dalam erti kata yang lain, Erra kini dalam proses penyucian minda agar hala tuju di depannya nampak jelas yang mudah dilangkahi.

"Dari segi kekeluargaan, saya sentiasa berfikir untuk mencari setiap kekurangan yang ada dan mahu perbaiki keharmonian dan tanggungjawab. Setakat itu sahaja yang mampu saya katakan," jelasnya tanpa mahu secara khusus memperincikan huraian tersirat yang mengalir dalam darahnya.

Faham benar apa lagi kisah peribadinya yang masih ditagih peminat, tentang kerukunan rumah tangganya bersama Engku Emran Engku Zainal Abidin yang selama ini berdepan bermacam-macam andaian. Erra tetap tidak mahu lagi bercerita lanjut. Cukuplah dengan ungkapan-ungkapan yang telah terluah daripada bibir itu. Selebihnya, jawapan kepada persoalan dan andaian ramai selama ini, hak mutlaknya tergantung di tangan Erra Fazira.

Bercakap tentang perjalanan kariernya yang masih berterusan, Erra yang masuk tahun kelima bergelar Bintang Eksklusif Astro berkemungkinan besar akan menyambung setahun lagi kontraknya yang bakal tamat pada Mei depan.

"Buat masa ini kontrak tetap akan disambung tetapi kontrak untuk pengacaraan dalam Primadona sahaja. Tentang kontrak sebagai Bintang Eksklusif itu, saya masih belum membuat keputusan. Kalau pun disambung, syarat-syarat yang diterima pakai selama ini akan dirombak semula. Tapi, dalam waktu yang sama, saya masih mahu mengekalkan nilai eksklusif itu," jelas Erra yang dijadualkan memulakan penggambaran tiga buah super telemovie terbaharu tidak lama lagi.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved