Rabu, 7 Disember 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Gaol FM perintis radio internet negara

Posted:

Gaol FM perintis radio internet negara

Gaol FM perintis radio internet negara

UMUM sudah mengetahui bahawa radio adalah media elektronik terawal yang dihasilkan dengan fungsinya sebagai alat komunikasi dalam menyalurkan maklumat kepada orang ramai.

Sebelum televisyen dicipta sekitar tahun 1920-an, radio memainkan peranan yang penting sama ada untuk menyebarkan berita atau menjadi alat hiburan untuk mendengar lagu.

Sejarah penciptaan radio dikatakan bermula apabila seorang jurutera elektrik dari Rom, Itali, iaitu Guglielmo Marconi telah mengembangkan suatu sistem telegrafi tanpa kabel pada tahun 1909.

Biarpun televisyen mula dihasilkan dan mempunyai kelebihan kerana turut memaparkan visual berbanding radio yang sekadar merangkumi penyiaran audio, tetapi peranannya sebagai media elektronik masih lagi penting sehingga kini.

Sejajar dengan perkembangan teknologi yang berlaku sekarang, ternyata dunia penyiaran radio juga turut menerima impaknya apabila radio internet sudah mula berkembang dengan lebih meluas.

Jika sebelum ini siaran radio adalah berdasarkan kepada gelombang frekuensi untuk mendapatkan saluran yang diingini, kini sesiapa sahaja boleh mendengar radio menerusi talian internet.

Sebenarnya, penyiaran siaran radio yang menggunakan talian internet sudah pun bermula pada pertengahan 1990-an di Amerika Syarikat dan ia juga dikenali sebagai web radio, net radio streaming radio atau pun e-radio.

Liputan belum meluas

Menariknya, seorang penulis terkenal iaitu Carl Malamud telah menjadi perintis kepada perkembangan teknologi baharu itu apabila dia menubuhkan stesen radio internet pertama yang dikenali sebagai Internet Talk Radio.

Sewaktu stesen berkenaan mula dilancarkan pada tahun 1993, rancangan yang disiarkan pula adalah lebih menjurus kepada wawancara dengan seorang pakar komputer tentang perkembangan dunia komputer pada setiap minggu.

Semenjak itu, radio internet dilihat semakin meluas sehinggakan saluran WXYC FM yang berpusat di Carolina Utara, Amerika Syarikat menjadi stesen radio frekuensi yang pertama mengumumkan penyiaran saluran radio itu di internet pada tahun 1994.

Melihat kepada perkembangan medium terbaharu terhadap dunia penyiaran radio, kajian yang dibuat Bridge Ratings & Research pada tahun 2003 mendapati bahawa 19 peratus penduduk di Amerika Syarikat yang berusia 12 tahun ke atas adalah pendengar radio internet.

Kemudian, tinjauan yang dibuat pada tahun 2008 pula menunjukkan tiga daripada tujuh orang penduduk di negara berkenaan yang berusia 25 hingga 54 tahun menikmati saluran radio di internet setiap minggu.

Sehubungan itu, sudah jelas menunjukkan radio internet kini dilihat semakin diterima ramai, termasuklah dengan kewujudan lebih 3,000 buah stesen di seluruh dunia sehingga sekarang.

Mengenai perkembangan radio internet di Malaysia, sebenarnya sudah terdapat banyak stesen radio frekuensi seperti Era FM, Hot FM dan Sinar FM meluaskan penyiarannya menerusi internet.

Bagaimanapun, mungkin ramai yang tidak tahu bahawa di negara ini sudah banyak stesen radio internet yang telah muncul, tetapi liputannya masih lagi belum meluas dan diketahui ramai.


BERBANDING kebanyakan stesen radio internet yang beroperasi di rumah, Gaol FM mempunyai konti sendiri.


Sehingga ke hari ini sudah terdapat sebanyak 149 stesen radio internet yang aktif di Malaysia dan Gaol FM adalah satu stesen yang kini semakin dikenali ramai dan sudah beroperasi kira-kira tiga bulan yang lalu.

Ketua Pegawai Eksekutif Gaol FM, Datuk Shafik Rizaal Saaban ketika ditemui berkata, idea tentang penubuhan Gaol FM mula timbul ketika dia bersama beberapa orang rakannya berbual-bual mengenai fenomena industri muzik tempatan yang berlaku sekarang.

"Pada mulanya kami sekadar berbincang secara tidak formal, terutaman nasib yang dialami oleh kebanyakan artis baharu sekarang ini. Misalnya, tentang keluhan mereka yang mendakwa lagu mereka sukar diputarkan di stesen-stesen radio biasa.

"Kemudian hasil daripada perbincangan tersebut, maka lahirlah idea untuk mewujudkan sebuah stesen radio yang diberi nama Gaol FM atau singkatan kepada perkataan Gabungan ASEAN Online Lah," jelasnya.

Menurut Shafik, mereka mengambil pendekatan dalam mewujudkan sebuah stesen radio internet memandangkan pengguna internet kini semakin bertambah dan siarannya yang dapat didengari di seluruh dunia.

Jelasnya lagi, sebelum stesen tersebut diwujudkan, dia mengambil masa selama enam bulan untuk mengenal pasti bentuk program-program yang sesuai serta turut mendapatkan pandangan daripada beberapa pemilik stesen radio internet yang sedia ada.

"Kalau melihat kepada fenomena kehidupan masyarakat sekarang, mereka yang memiliki sekurang-kurangnya sebuah radio di rumah semakin kurang berbanding memiliki talian internet.

"Lagipun pada zaman sekarang ini radio lebih kerap didengar oleh orang ramai sewaktu memandu sahaja dan disebabkan itu kebanyakan stesen radio frekuensi sekarang turut boleh di dengar menerusi secara talian internet," ujarnya.

Mengenai konsep yang digunakan oleh stesen berkenaan pula, beliau menjelaskan pihaknya menggunakan pendekatan mesra pendengar dengan memilih segmen-segmen program yang dekat dengan masyarakat.


ORANG ramai yang mahu mendengar stesen radio Gaol FM boleh melayari laman sesawang www.gaol.fm.


Ujarnya lagi, pada masa yang sama mereka mahu memainkan peranan dalam membantu penggiat seni muzik tempatan terutamanya artis baharu dengan menyiarkan lagu nyanyian menerusi stesen tersebut," jelasnya.

Namun begitu, Shafik turut menegaskan bahawa kemunculan Gaol FM dalam dunia penyiaran radio bukanlah semata-mata mahu memberikan saingan kepada stesen radio frekuensi yang sedia ada.

Sambutan baik

Sementara itu, Ketua Bahagian Gaol FM, Rahmat Ismail pula memberitahu, biarpun stesen radio tersebut baru berusia tiga bulan, tetapi sambutan yang diterima daripada pendengar sangat baik dan menggalakkan.

Ujarnya, secara purata seramai 800 hingga 900 orang yang mendengar stesen tersebut pada setiap hari dan dia yakin jumlah tersebut akan semakin bertambah pada tahun hadapan.

"Boleh dikatakan para pendengar kami bukan sahaja merangkumi penduduk di Malaysia, malah ia turut didengari oleh rakyat tempatan yang menetap di luar negara seperti Singapura, Thailand, Jepun, New York, London dan Perancis.

"Maklum balas yang diterima juga sangat positif dan rata-rata para pendengar Gaol FM meluahkan rasa puas hati mereka sehinggakan ada yang terus menjadi pendengar setia stesen ini," ujarnya yang menggunakan nama TK Chemat 'US' sewaktu ke udara.

Mengenai interaksi bersama pendengar pula, Rahmat menjelaskan sebagai sebuah stesen radio internet, maka saluran komunikasi yang digunakan juga adalah melalui laman sesawang dan laman Facebook stesen tersebut.

"Walaupun stesen ini berkonsepkan santai dan mesra pendengar, tetapi kami turut mempunyai batas-batas tertentu seperti tidak boleh berbicara tentang perkara yang menyentuh sensitiviti kaum, agama, politik dan seks," jelasnya.

Mengenai segmen rancangan yang ke udara, Rahmat berkata Gaol FM mempunyai banyak segmen menarik untuk didengari seperti Ko Popular Ke, Kini Ko Bintang, Imer 'Gensi' Call, Santai Jawa dan Mutasi Otak.

Ujarnya, bagi segmen Ko Popular Ke misalnya, pihak stesen radio akan mengundang penggiat-penggiat dalam industri seni tempatan seperti pelakon, penyanyi, komposer, pengarah, penerbit, editor dan wartawan.

"Sebagai sebuah stesen radio yang mengetengahkan konsep santai, wawancara yang dilakukan bersama tetamu undangan tidaklah terlalu formal supaya lebih mesra dan pendengar akan berasa lebih selesa," ujarnya.

Promosi


WALAUPUN baru tiga bulan beroperasi, Gaol FM kini semakin dikenali ramai.


Biarpun dikenali sebagai sebuah stesen radio yang baru ditubuhkan, tetapi pihak Gaol FM telah merangka beberapa perancangan untuk mempromosikan stesen tersebut kepada pendengar.

Pengarah Eksekutif Gaol FM, Mahathir Mohd. Tahir berkata, antara bentuk promosi yang akan dilakukan adalah menganjurkan satu konsert iaitu Empire Of Rock yang akan berlangsung pada 21 Januari 2012 di Life Centre, Kuala Lumpur.

"Untuk konsert tersebut, seramai 25 orang artis terkenal yang membabitkan artis lama dan baharu akan sama-sama turun padang membuat persembahan di samping mempromosikan stesen radio ini.

Selain itu, pihaknya juga sebenarnya telah merancang untuk menganjurkan sebuah acara yang dikenali sebagai Gaol Music Awards untuk memberi penghargaan kepada penggiat industri muzik tempatan.

Mengikut jadual asal, ia sepatutnya berlangsung pada 10 Disember ini, tetapi terpaksa ditangguhkan kepada 4 Februari 2012 atas beberapa sebab yang tidak dapat dielakkan.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Horizon

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Horizon


Segalanya ekstrem di PD Buggy Trek

Posted:

Segalanya ekstrem di PD Buggy Trek

Segalanya ekstrem di PD Buggy Trek

Oleh AMMAR JAZLAN MAD LELA

PAGI Ahad it u, suasana di sekitar pantai Port Dickson agak meriah berbanding hari-hari biasa. Kebetulan hari itu merupakan cuti umum Maal Hijrah yang jatuh pada hujung minggu dan cuti sekolah. Tidak hairanlah beberapa kawasan perkelahan utama seperti Batu 2, Pantai Bagan Pinang, Batu 4, Teluk Kemang dan Lagun Biru agak sesak dengan pengunjung.

Bagaimanapun, bagi Suk Fui Teng, kehadirannya bersama teman-teman ke pusat peranginan popular itu bukan untuk berkelah, jauh sekali untuk bermandi-manda.

Destinasi yang ingin dituju ialah Extreme PD Buggy Trek, satu-satunya lokasi khusus untuk peminat sukan lasak permotoran di negeri yang terkenal dengan adat perpatih itu.

Sebaik tiba, dia dan kumpulannya disambut oleh salah seorang Pengarah Extreme PD Buggy Trek Sdn. Bhd., Andrian Kenny De Costa atau lebih mesra dengan panggilan Kenny.

Fui Teng, 26, tekun mendengar taklimat yang diberikan. Mula-mula dia diajar bagaimana mengendalikan jentera Auto Terrain Vehicle (ATV), seterusnya buggy, krazy kart dan motocross.

"Kamu semua kena berhati-hati, berdisiplin dan tidak berlumba sesama sendiri di atas trek. Apa yang penting adalah keselamatan diri, kamu semua diwajibkan memakai topi keledar dan kasut yang sesuai," terang Kenny.

Selesai taklimat, Fui Teng mengambil tempatnya di atas jentera ATV. Riak wajahnya seperti tidak sabar untuk memulakan pemanduan pertamanya di atas kenderaan empat roda itu.

Dia memulas pendikit minyak, perlahan-lahan kenderaan itu bergerak mengelilingi trek seluas hampir satu hektar itu.

Perasaannya bercampur-baur, antara seronok dan cemas. Maklumlah, sepanjang hidupnya dia tidak pernah memandu kenderaan lain selain daripada kereta.

Selesai pusingan pertama, wanita yang menetap di Petaling Jaya, Selangor itu tampak lebih yakin berbanding sebelumnya.

Pemanduannya semakin lancar malah, dia juga semakin teruja untuk setiap kali jentera itu melepasi selekoh tajam, laluan berbukit dan berlopak di atas trek.

Puas menunggang ATV dia beralih kepada kenderaan buggy pula. Baginya, corak pemanduan jentera itu tidak ubah seperti memandu sebuah kereta kerana lengkap dengan gear, brek, pedal minyak dan stereng.


PERMAINAN sky walker membolehkan pengunjung membuat lompatan seperti seekor kanggaru.


Keterujaannya tidak terhenti setakat itu sahaja. Pakej aktiviti yang diambil bersama teman-temannya membolehkan Fui Teng memandu go-kart, bermain zorb ball (bola angin) dan sky runner.

"Biarpun kasut dan baju diselaputi lumpur serta kepenatan kerana terpaksa berpanas di atas trek namun, saya puas.

"Segala tekanan di pejabat seakan hilang dalam sekelip mata apabila berada di sini," kata eksekutif latihan di sebuah syarikat di ibu negara itu.

Ujarnya, jika selama ini dia kurang berminat dengan aktiviti lasak dan bermotor namun, pengalaman yang diperoleh pada pagi itu mengubah persepsinya.

"Ia tidaklah sesukar yang saya sangkakan, sesiapa sahaja boleh mencubanya, asalkan ada kemahuan dan keberanian.

"Lagipun pengunjung tidak akan berasa bosan kerana terdapat pelbagai aktiviti lasak yang boleh dicuba, pastinya setiap satunya memberikan pengalaman berbeza," katanya.

Tiga trek berbeza

Beroperasi sejak Mac tahun lalu, Extreme PD Buggy Trek diwujudkan oleh tiga rakan karib iaitu Kenny, Abdul Ajib Mohd. Zan dan Azizan Saad yang berkongsi minat dan keghairahan yang sama dalam sukan itu.

Menurut Abdul Ajib, selama ini kehadiran pengunjung ke pusat peranginan itu terhad kepada aktiviti air dan bersifat kekeluargaan seperti berkhemah atau berkelah.

"Jika ada aktiviti lain sekali pun, sekadar melawat ke Muzium Tentera Darat, melihat kehijauan flora dan fauna di Tanjung Tuan, menikmati makanan laut di puluhan gerai dan restoran atau memancing di laut.


KANAK-KANAK boleh mencuba jip mini yang terdapat di Extreme Buggy Trek.


"Ada juga sesetengah hotel dan resort yang menawarkan sukan itu sebelum ini namun, jumlahnya terhad dan lazimnya khusus untuk pelanggan sahaja," katanya.

Menyedari potensi yang ada, dengan modal hampir RM100,000, ketiga-tiga mereka bertekad memperkenalkan sukan itu sebagai salah satu tarikan kepada pengunjung.

Beliau memberitahu, pihaknya menawarkan pakej lengkap sukan lasak permotoran melalui tiga trek berbeza.

Katanya, trek di Batu 2 menawarkan cabaran berbentuk off road, trek di Glory Mini Theme Park pula lebih santai dengan tambahan permainan zorb ball dan sky runner, sementara trek di pekan Port Dickson pula khusus untuk aktiviti go-kart.

"Selain berkunjung terus ke sini, pengunjung juga boleh membuat tempahan melalui portal Groupon secara dalam talian," jelasnya yang turut menawarkan aktiviti seperti karaoke dan barbeku atas permintaan.

Abdul Ajib berkata, secara purata, Extreme PD Buggy Trek dikunjungi 100 hingga 120 pengunjung sehari yang terdiri daripada pengunjung dari dalam dan luar negara.

Ujarnya, kadar yang dikenakan bagi setiap jentera dan permainan adalah berpatutan bermula dari RM10 hingga RM35 setiap pusingan.

"Kesemua jentera yang digunakan diimport dari Taiwan dan China. Terbaru, kami turut memperkenalkan jip mini dan dirt skuter sebagai tarikan kepada pengunjung," jelasnya.

Kata jejaka itu lagi, pihaknya kini dalam perancangan membina trek baharu di dalam hutan pada awal tahun hadapan yang menjanjikan cabaran lebih ekstrem berbanding trek-trek yang sedia ada.

"Ia pastinya dapat menyemarakkan aktiviti pelancongan di sekitar Port Dickson, bukan sahaja kerana aktiviti pantainya tetapi, sebagai hab sukan lasak pemotoran di negeri ini," katanya.

Bagi Jacky Th'ng Wai Chuan, 26, aktiviti yang ditawarkan di Extreme PD Buggy Trek sesuai bagi mereka yang mahu berjinak-jinak dalam sukan lasak.

Katanya, keadaan trek dan cabaran yang terhidang sesuai untuk semua peringkat umur termasuk kanak-kanak.

"Sukan ini mampu meningkatkan keyakinan diri peserta berhadapan cabaran di samping memupuk semangat setiakawan dan kerjasama antara satu sama lain.

"Pelbagai halangan yang ditempuhi sepanjang perjalanan ini membolehkan peserta lebih kreatif. Misalnya, bagaimana untuk melepasi halangan, mengelak daripada kemalangan dan sebagainya," katanya.


MEMANDU buggy memerlukan seseorang menguasai kemahiran mengendalikan jentera itu mengharungi kawasan berlumpur.


Sementara itu, Noriza Baba, 31, berkata, dia hadir bersama anak-anaknya, Daniel Iskandar Mohd Hazir, 7, dan Danish Iskandar, 5, yang mencuba permainan jip mini dan buggy.

Ibu muda yang menetap di Shah Alam itu memberitahu, kadar caj berpatutan yang dikenakan membolehkan sesiapa sahaja mencuba sukan lasak itu.

"Sebelum ini orang sering mengaitkan keseronokan di Port Dickson dengan aktiviti pantai semata-mata.

"Kini, walaupun berada jauh dari pantai, pengunjung masih boleh merasai keseronokan yang sama di samping melonjakkan namanya sebagai destinasi pelancongan popular di negara ini," katanya.

Full content generated by Get Full RSS.

Pesona kota lama

Posted:

Pesona kota lama

Pesona kota lama


SWEDEN memiliki gugusan pulau yang masing-masing menawarkan tarikan tersendiri.


TANYALAH kepada sesiapa yang pernah melawat Stockholm sebelum ini, perkataan pertama yang pasti terpacul di mulut mereka ialah keindahannya.

Menerima jolokan Venice di Utara, ibu negara Sweden itu sememangnya sebuah bandar raya bertaraf antarabangsa yang terkenal dengan keindahan alam semula jadi, seni bina bangunan, kebersihan serta taman-taman awam.

Lokasi strategik dengan dikelilingi 14 pulau di bahagian pantai timur dan selatan di pinggir Tasik Mälaren menjadikan kepulauan itu begitu istimewa dan destinasi pelancongan utama sejak dulu sehingga kini.

Di sini wartawan Reuters, Anna Ringstrom, mencadangkan beberapa destinasi pelancongan yang boleh dilawati dalam tempoh 48 jam sempena musim sejuk ini.

Jumaat

5 petang: Mulakan perjalanan anda ke Old Town, salah sebuah bandar zaman pertengahan yang masih wujud di dunia berhampiran Fjallgatan.

Melewati jalan kecil abad ke-18 yang terletak berhampiran tebing membolehkan menikmati keindahan panorama bandar dan teluk berhampiran sehingga senja melabuhkan tirainya.

Selain itu, anda juga berpeluang melewati kediaman Lisbeth Salander, heroin yang memegang watak penggodam komputer dalam siri paling laris karya penulis terkenal, Stieg Larsson.

6 petang: Untuk melihat pemandangan yang lebih menakjubkan, apa kata ke Gondolen, yang seakan-akan tergantung di udara berhampiran Teluk Strommen.

Di sana juga, anda boleh berkunjung ke bar dan restoran terbaik di Stockholm yang menempatkan ruang makan luas dan selesa. Ia menawarkan aneka hidangan tempatan dan antarabangsa serta mempunyai lounge yang popular untuk majlis-majlis koktel.

8 malam: Blasieholmens Akvarium & Bar (B.A.R) sentiasa meriah dengan kehadiran pengunjung untuk menikmati makan malam berlatarbelakangkan suasana kota metropolitan berhampiran Teluk Nybroviken.

Pilih menu yang diingini atau lebih baik, mula 'mengarang' menu pilihan anda sebaik sahaja melangkahkan kaki ke kaunter. Di situ, ikan dipilih sendiri sambil bermesra dengan chef-chef berpengalaman.

11 malam: Bagi yang mahu menikmati aktiviti malam, halakan langkah melepasi beberapa blok berhampiran pantai Strandvagen ke Hotel Diplomat.

Bagi mereka yang dahagakan hiburan malam, berkunjunglah ke Stureplan yang mempunyai beberapa kelab malam terkemuka seperti Riche untuk berparti dan berhibur.

Sabtu

9 pagi: Mulakan hari kedua dengan berjalan-jalan sambil ditemani orang ramai yang sedang berjoging dan kenderaan yang bersimpang-siur menyusuri kawasan dermaga Norr Malasrstrand.


ELEMEN istimewa di Katedral Stockholm pasti mengagumkan mereka yang menyukai konsep seni bina lama.


Terletak di pulau Kungsholmen, berhampiran Teluk Riddarfjarden, di situ anda boleh melihat bangunan Dewan Banda Raya yang menggagumkan. Ia menjadi lokasi acara Nobel Banquet yang diadakan pada Disember setiap tahun. Pada musim panas, pengunjung berpeluang menaiki Menara Dewan Banda Raya bagi melihat panorama sekelilingnya.

10 pagi: Sesi menikmati sarapan pagi atau secawan latte boleh dilunaskan di beberapa buah kafe di Kungsholmen seperti Petite France atau Caffe Ugo.

Jika mahu menikmatinya dalam suasana berbeza, anda boleh ke Hotel Grand. Di situ, sarapan pagi dinikmati dengan bergaya sambil ditemani latar Royal Opera, Royal Palace dan gereja Stockholm yang pernah menjadi lokasi perkahwinan Puteri Mahkota Victoria pada tahun 2010.

12 tengah hari: Masa yang sesuai untuk menjiwai seni. Susun langkah anda ke National Museum yang menyimpan pelbagai koleksi lukisan lama dan arca. Sepanjang berada di situ, anda pasti terpukau melihat hasil karya artis terkenal negara itu seperti Carl Larsson dan Anders Zorn.

Jika tidak ke situ sekalipun, anda masih boleh menikmati hasil seni dengan melintasi jambatan kecil ke pulau Skeppsholmen dan Modern Museum. Antara tarikan seni baharu di Stockholm ialah muzium Fotografiska, yang memaparkan karya fotografi kontemporari.

3 petang: Baki percutian anda seelok-eloknya dihabiskan dengan bersantai di Sodermalm, sebuah pulau yang pernah dihuni pekerja-pekerja lombong suatu ketika dahulu dan kini menjadi kawasan kejiranan puak Bohemian.

Lokasi itu juga ideal buat mereka yang memburu fesyen terkini, butik-butik pereka terkenal dan kedai-kedai rekod klasik. Detik menghayati gaya hidup golongan hipi Stockholm haruslah disertai espresso dan juga kek kayu manis di kafe-kafe berdekatan.

Laluan pejalan kaki di Gotgatan, merupakan titik permulaan yang baik untuk bersiar-siar. Anda boleh berkunjung ke dataran Medborgarplatsen melalui kawasan sekitar Skånegatan digelar SoFo, yang terletak berhampiran Nytorget.

6 petang: Sekiranya anda perasan, keseluruhan daerah itu juga dipenuhi bar dan kafe yang sesuai untuk bersantai. Sebagai contoh anda boleh berkunjung ke Snotty's, Nada atau Rival untuk minum petang.


KEINDAHAN Old Town dari udara.


8 malam: Langsaikan selera makan malam di restoran popular seperti di Nytorget Urban Deli. Bagi yang mencari suasana Stockholm yang lebih klasik, bolehlah ke Pelikan yang menjanjikan suasana lebih meriah. Di situ, anda boleh menikmati pelbagai hidangan tradisional yang menyelerakan.

11 malam: Masih belum mahu melelapkan mata? Apa kata terus berada anda menuju ke pusat kebudayaan di Sodra Teatern. Kunjungilah bar Marie Laveau atau Debaser yang menawarkan persembahan band live bergenre rock.

Ahad

10 pagi: Melawat Vasa, iaitu sebuah kapal lama yang masih terpelihara dengan baik. Dibina pada kurun ke-17, kapal itu berjaya diselamatkan kira-kira 50 tahun lalu selepas karam ketika melakukan pelayaran sulung pada tahun 1628.

12 tengah hari: Rehatkan diri dengan alam hijau! Di Royal Djurgarden, iaitu salah satu taman terbesar di Stockholm, suasana yang tenang dan mendamaikan dapat dikecapi pengunjung yang berkelah hampir setiap hari.

Tatkala berada di situ, anda boleh menyusuri terusan, merentasi laluan keseluruhan taman dan menjelajah ke kawasan hutan berhampiran.

2 petang: Berhenti sebentar untuk menikmati hidangan makan tengah hari sambil dibuai keindahan landskap di taman biodinamik terbuka, Rosendals Tradgard.

Jika mahu melihat rusa liar dengan lebih dekat atau pelbagai seleksi bangunan tradisional dari seluruh negara, berkunjunglah ke muzium terbuka, Skansen.

6 petang: Akhiri hujung minggu anda dan berbelanja sepuas-puasnya di Djurgarden. Nikmati hidangan makan malam di Villa Godthem, restoran klasik yang dibina pada abad ke-19. Restoran itu dibuka pada tahun ini di bawah pengurusan baharu. Ia menawarkan seleksi hidangan tradisional Sweden yang wajib dicuba.


SUASANA di Old Town sangat bersih, berwarna-warni dan penuh dengan imbasan budaya lampau.


Salah satu alternatif lain ialah dengan menaiki feri ke Nybroviken ataupun Stromkajen. Pelayaran selama sehari suntuk itu membolehkan anda melihat keunikan dan keindahan gugusan pulau-pulau yang mengelilingi Stockholm.

Perjalanan ke Pulau Fjaderholmarn, mengambil masa kira-kira 20 minit. Sementara itu, bagi mereka yang mahu melihat Laut Baltik yang membiru bolehlah ke Finnhamn yang mengambil masa dua jam setengah perjalanan. Sekiranya masih belum puas lagi, pulau Uto dan Sandon antara destinasi terbaik yang boleh dilawati. - Reuters

Full content generated by Get Full RSS.

Godaan Golden Palm Tree Godaan Golden Palm Tree

Posted:

Godaan Golden Palm Tree Godaan Golden Palm Tree

Godaan Golden Palm Tree Godaan Golden Palm Tree

Oleh BASIR ABU BAKARTIUPAN angin dan nyanyian ombak menyuntikkan rasa tenang dan damai. Pemandangan persekitaran yang dipukau panorama lautan pula cukup merehatkan minda. Untuk seketika, perasaan hati begitu melonjak hati untuk menetap di situ lebih lama.

Itulah penangan pusat percutian Golden Palm Tree Iconic Resort & Spa yang berlokasi di Gold Coast Sepang, Selangor.

Mengambil kawasan seluas 5,000 hektar dengan vila mengunjur sejauh 1.5 kilometer (km) ke Selat Melaka, Golden Palm Tree menawarkan 399 vila penginapan yang mempesona.

Antara jenis vila yang ditawarkan ialah Trevelers Palm Villa, Premier Travelers Palm Villa, Canary Palm Villa, Ivory Palm Villa dan Royale Palm Villa.

Semua vila dilengkapi kemudahan canggih selain tata hias dalamnya yang cantik memberikan keselesaan saat menginap 'terapung' di Selat Melaka itu.

Bagi memudahkan segala urusan tetamu di resort itu, Rumah Kelab Golden Palm Tree dengan reka bentuk kontemporari disediakan yang dilengkapi bilik mesyuarat, lobi, pusat perniagaan, pusat penjagaan kesihatan (spa dan gim), restoran, kafe, kolam renang dan pusat rekreasi.

Rekod pokok palma

Selain kolam renang, anda boleh mencuba aktiviti perahu layar dan berkayak. Aktiviti lain ialah memanah, bersenam di gim dan berbasikal ke kawasan kampung.

Jika berminat, anda boleh menyusuri Sungai Sepang Besar sambil melihat keindahan alam semula jadi. Dari Sungai Sepang Besar sejauh 17 kilometer, anda akan dihidangkan kawasan hutan paya bakau yang belum terusik.

Anda berpeluang meninjau aktiviti ekonomi masyarakat tempatan seperti menangkap lokan dan menternak ikan.


PANORAMA malam yang memukau pandangan mata.


Golden Palm Tree turut disenaraikan dalam Malaysia Book of Records sebagai resort berbentuk pokok palma terpanjang di Asia Tenggara.

Pengurus Besar Golden Palm Tree, Pascal Prigent, 51, berkata, pusat percutian itu sesuai sekali dikunjungi seisi keluarga kerana terdapat banyak aktiviti menarik yang boleh diterokai di situ.

Jelasnya lagi, Golden Palm Tree sesuai menjadi persinggahan tetamu yang dambakan aktiviti di darat dan air dalam satu masa.

Beliau berkata, jika datang bersama keluarga dan mempunyai anak kecil, anda tidak perlu risau.

"Kami mempunyai pelbagai aktiviti menarik jadi ibu bapa bebas melakukan aktiviti yang disukai, manakala anak-anak berseronok dengan sukan rekreasi mereka," ujarnya.

Beberapa aktiviti lain dirancang di situ termasuklah abseling, banji, memanjat dinding dan permainan tradisional.

Pascal berkata, walaupun pusat percutian itu dibina serba canggih dan mewah, aspek alam sekitar sama sekali tidak diabaikan.

Setiap aktiviti pembangunan mengambil kira impak pada persekitaran di pesisiran pantai adalah minimum.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


Majlis makan malam unit grafik Kosmo!

Posted:

Majlis makan malam unit grafik Kosmo!

Majlis makan malam unit grafik Kosmo!


OMAR (lima dari kanan) bergambar bersama artis grafik Kosmo! pada majlis makan malam di K-Club, Taman Melawati, Kuala Lumpur baru-baru ini.


MERIAH. Seramai 25 artis grafik Kosmo! menghadiri majlis makan malam di K-Club, Taman Melawati, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Penolong Ketua Unit Rekabentuk (Kosmo!), Omar Aziz berkata, majlis itu kali pertama dianjurkan dan ia akan dijadikan acara tahunan selepas ini.

Katanya, ia bertujuan untuk mengeratkan lagi hubungan sesama artis grafik yang sedia terjalin dan bertukar-tukar pendapat bagi meningkatkan lagi prestasi kerja.

Bagi memeriahkan lagi majlis, turut diadakan adalah pertandingan karaoke dan cabutan nombor bertuah.

Full content generated by Get Full RSS.

BSMM Kedah terima peralatan persediaan banjir

Posted:

BSMM Kedah terima peralatan persediaan banjir

BSMM Kedah terima peralatan persediaan banjir


BAHARI (kiri) bersama ahli-ahli BSMM mengangkat peralatan memasak yang diterima sebagai persediaan menghadapi banjir di Alor Setar baru-baru ini.


PERSEDIAAN. Bulan Sabit Merah Malaysia (BSMM) Kedah menerima bot dan

beberapa kelengkapan memasak sebagai persediaan menghadapi banjir yang diramalkan berlaku di negeri itu pada bulan ini hingga Mac tahun depan.

Peralatan tersebut disampaikan oleh Naib Pengerusi Kebangsaan BSMM, Datuk Wira Dr. Bahari Abu Mansor pada satu majlis di BSMM Kedah di Alor Setar, Kedah baru-baru ini.

Menurut Bahari, kesemua peralatan tersebut penting untuk memastikan bantuan dapat dihulurkan kepada mangsa banjir yang sangat memerlukan.

"Barangan ini perlu untuk membantu mangsa banjir yang tidak berdaya ketika ditimpa banjir," katanya.

Full content generated by Get Full RSS.

38 kanak-kanak sertai Khatan Perdana PTP

Posted:

38 kanak-kanak sertai Khatan Perdana PTP

38 kanak-kanak sertai Khatan Perdana PTP


SEBAHAGIAN kanak-kanak yang menyertai Majlis Khatan Perdana di Gelang Patah, Johor baru-baru ini.


ALAM DEWASA. Seramai 38 kanak-kanak berusia 6 hingga 12 tahun dikhatankan pada Majlis Khatan Perdana anjuran bersama Pelabuhan Tanjung Pelepas (PTP) dan UMNO Cawangan Tanjung Adang, Gelang Patah, Johor baru-baru ini.

Program yang melibatkan kanak-kanak dari Desa Paya Mengkuang, Kampung Tanjung Adang, Kampung Pok dan Kampung Ladang itu turut dimeriahkan dengan paluan kompang.

Majlis yang disempurnakan oleh Timbalan Ketua UMNO Bahagian Gelang Patah, Dr. Zaini Abu Bakar itu dimulakan secara simbolik iaitu memandikan peserta menggunakan pancutan air daripada jentera bomba.

Pengurus Besar Jabatan Komunikasi Korporat, Hartanah dan Zon Bebas PTP berkata, majlis itu dianjurkan sebagai tanda sokongan PTP terhadap aktiviti-aktiviti kemasyarakatan selain mengeratkan hubungan dengan masyarakat setempat.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Penghuni sekolah lahir 82 bayi

Posted:

Penghuni sekolah lahir 82 bayi

Penghuni sekolah lahir 82 bayi

Oleh ROSLI HASSAN
rosli.hassan@kosmo.com.my

PIHAK pengurusan Sekolah Harapan dalam proses mendapatkan peruntukan untuk program pembesaran dan seterusnya dapat menerima lebih ramai penghuni. - Gambar hiasan


JASIN – Seramai 82 bayi telah selamat dilahirkan oleh para penghuni Sekolah Harapan, sebuah pusat pemulihan bagi remaja perempuan yang terlanjur sejak ia beroperasi di sini pada September tahun lalu.

Pengerusi sekolah berkenaan, Datuk Ab. Rahaman Ab. Karim berkata, daripada jumlah itu, bayi lelaki yang telah selamat dilahirkan ialah 53 orang manakala bakinya perempuan.

Katanya, seramai 64 bayi kini dipelihara oleh keluarga penghuni terbabit, 11 orang telah diserahkan kepada keluarga angkat, lima bayi masih bersama ibu masing-masing di sekolah berkenaan manakala seorang lagi dipelihara oleh ibu kandungnya yang telah berkahwin.

"Kami bersyukur kerana berjaya membantu menyelamatkan 82 nyawa bayi yang tidak berdosa sekali gus membendung gejala buang bayi.

"Apa yang lebih penting ibu bapa kepada penghuni sekolah ini sanggup menjaga cucu masing-masing walaupun anak itu dilahirkan di luar ikatan perkahwinan," katanya ketika dihubungi Kosmo! di sini semalam.

Menurutnya, sekolah itu setakat ini telah menerima 95 remaja dari seluruh negara dan pelbagai kaum sebagai penghuni.

"Walaupun kami menerima banyak permohonan daripada keluarga remaja perempuan yang terlanjur untuk mendapatkan perlindungan di sekolah ini, kami tidak dapat menerima semua kerana kemudahan yang ada hanya cukup untuk menampung 30 penghuni pada satu-satu masa.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.

Tempoh 15 hari untuk pilih SBPA atau kekal dalam SSM

Posted:

Tempoh 15 hari untuk pilih SBPA atau kekal dalam SSM

Tempoh 15 hari untuk pilih SBPA atau kekal dalam SSMPUTRAJAYA - Kira-kira 1.4 juta penjawat awam diberi tempoh selama 15 hari mulai 16 hingga 30 Disember ini untuk memilih kekal dalam sistem saraan lama atau menerima sistem Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) yang menawarkan kenaikan gaji lebih baik.

Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam, Tan Sri Abu Bakar Abdullah (gambar) berkata, selepas tempoh itu penjawat awam tidak lagi dibenarkan menukar sistem saraan dan mereka yang tidak memilih SBPA kekal dalam SSM (Sistem Saraan Malaysia) yang sedia ada.

"Berdasarkan penyusunan gaji, kita percaya sebahagian besar penjawat awam akan memilih SBPA yang menawarkan pelbagai faedah dan insentif lebih baik.

"Bagaimanapun kita tidak akan memaksa penjawat awam memilih SBPA kerana mereka yang bekerja dan perlu menentukan pilihan sendiri," katanya pada sidang akhbar Pelancaran Pekeliling SBPA di pejabatnya di sini semalam.

Katanya, penjawat awam yang memilih SPBA berpeluang memperoleh kenaikan gaji tujuh hingga 13 peratus mulai tahun depan dan pelbagai faedah lain.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.

Syarat mohon RM500

Posted:

Syarat mohon RM500

Syarat mohon RM500


KERATAN Kosmo! 1 Disember 2011.


KUALA LUMPUR - Kementerian Kewangan semalam menjelaskan bahawa isi rumah yang layak memohon Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) sebanyak RM500, merujuk kepada seorang lelaki atau wanita yang menjadi ketua kepada anggota keluarga yang tinggal serumah, dan mempunyai pendapatan kasar isi rumah RM3,000 dan ke bawah.

"Ini merangkumi individu yang berkahwin; ibu/bapa tunggal yang mempunyai tanggungan; bujang yang mempunyai tanggungan; dan warga emas (berumur 60 tahun dan ke atas) sebatang kara," kata Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah dalam satu kenyataan semalam.

Seramai 5.2 juta isi rumah dijangka layak menerima bantuan RM500 sekali bayar itu dengan kos RM2.6 bilion.

Kementerian itu juga mengingatkan bahawa pendaftaran permohonan BR1M akan bermula pada 10 Disember ini hingga 10 Januari, 2012.

Borang pendaftaran boleh didapati secara percuma di Jabatan Pembangunan Persekutuan, Jabatan Penerangan Malaysia, Pejabat Cawangan dan Pusat Khidmat Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (LHDNM), serta akhbar.

Borang yang lengkap diisi perlu diserahkan kepada Jabatan Pembangunan Persekutuan/Negeri, Jabatan Penerangan, Pejabat Cawangan dan Pusat Khidmat LHDNM.

Katanya, permohonan yang berjaya akan dimaklumkan melalui surat dan pembayaran akan dibuat mulai pertengahan Januari 2012.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Pesawat pejuang termoden

Posted:

Pesawat pejuang termoden

Pesawat pejuang termoden

Oleh ZAKI SALLEH

KANAN: Jurutera rekabentuk Euroala Industries Sdn. Bhd. Nurul Huda Nazaruddin (kanan) membuat persiapan akhir pada pesawat Jetfox jenis Light Sport Aircraff (LSA).


ADA sebab mengapa Pameran Aeroangkasa dan Maritim Langkawi 2011 (LIMA '11) yang berlangsung sejak 6 hingga 10 Disember ini perlu dikunjungi. Selain edisi LIMA terbesar, ia juga memberi peluang orang ramai untuk melihat empat pesawat pejuang termoden dekad ini.

Firma pertahanan BAE Systems dari United Kingdom menerbangkan sebuah pesawat Eurofighter Typhoon milik Tentera Udara Diraja Britain (RAF), manakala Dassault dari Perancis pula membawa sebuah pesawat Rafale milik angkatan udara negara itu.

Tentera Laut Amerika Syarikat (USN) pula menerbangkan dua buah pesawat F/A-18 Super Hornet bagi pihak Boeing. Firma Saab dari Sweden pula mempertontonkan pesawat tempur JAS-39C/D Gripen milik Tentera Udara Diraja Thailand (RTAF).

Kehadiran empat pesawat ini adalah yang pertama seumpamanya pada pameran udara bertaraf antarabangsa.

Kesemuanya merupakan pesawat pejuang generasi keempat dan antara yang tercanggih di dunia kini. Mereka mengintai peluang untuk menggantikan pesawat MiG-29N Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM).

Difahamkan, pesawat-pesawat ini akan mempamerkan aksi kepada orang ramai di Langkawi.

LIMA '11 merupakan kunjungan kali kedua pesawat Eurofighter Typhoon ke Malaysia.

Pada bulan November lalu, empat pesawat RAF ini terbabit dalam Eksesais Bersama LIMA '11 di Pangkalan TUDM Butterworth, Pulau Pinang.

Sebuah replika bersaiz sebenar pesawat Typhoon lengkap dengan sistem persenjataan juga dipamerkan di pintu masuk Pusat Pameran Antarabangsa Mahsuri (MIEC) Langkawi.

BAE Systems yang merupakan antara pembekal sistem pertahanan terbesar Angkatan Tentera Malasia (ATM) dilihat begitu komited untuk menawarkan pesawat itu kepada TUDM.


PASUKAN aerobatik udara 1Malaysia yang dikenali sebagai Kris Sakti melakukan latihan di ruang udara Pangkalan Udara Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) sebelum beraksi pada Pameran Udara dan Maritim Antarabangsa Langkawi (LIMA) 2011.


Pasaran strategik

Bagi Sweden pula, Malaysia merupakan pasaran strategik Saab setelah berjaya menjual 12 pesawat Gripen bersama dua pesawat pengawasan udara Saab 340 AEW dengan pakej menarik kepada RTAF tiga tahun lalu.

Terbaru, Saab memenangi kontrak membekalkan 22 pesawat satu enjin ini kepada Switzerland bernilai 2.5 bilion euro (RM37 bilion).

Begitu juga dengan Dassault. Iklim industri pertahanan Perancis yang baik di sini memberi keyakinan firma itu mempertaruhkan pesawatnya.

Di pasaran global, Rafale telah memikat Tentera Udara India (IAF) yang bersetuju membeli 126 pesawat tersebut pada bulan April lalu yang bernilai AS$12 bilion (RM10 bilion).

Firma Boeing pula percaya rekod 14 tahun TUDM mengoperasikan lapan pesawat F/A-18D Hornet tanpa sebarang masalah memberi kelebihan kepadanya.

F/A-18 Super Hornet memiliki reputasi cukup tinggi kerana terbabit dalam operasi-operasi ketenteraan AS di luar negara seperti di Afghanistan dan Iraq sejak tahun 2001 hingga kini.

TUDM hampir menjadi pengguna awal pesawat Super Hornet pada tahun 2003 sebelum dimuktamadkan dengan perolehan Sukhoi SU-30MKM dari Rusia.

Kementerian Pertahanan Malaysia (Kementah) bercadang memiliki di antara 12 hingga 18 pesawat tempur bagi menggantikan 16 pesawat MiG-29N yang bakal ditamatkan perkhidmatan menjelang 2015.

Bagaimanapun, sehingga kini belum ada keputusan bagi program perolehan bernilai berbilion ringgit itu.

LIMA '11 merupakan pameran aeroangkasa dan maritim terbesar di dunia mengumpulkan kira-kira 64 pesawat tentera dan komersial.

Antaranya termasuklah pesawat pengangkut gergasi C-17 Globemaster III milik Tentera Udara Amerika Syarikat (USAF) dan pesawat pengisi minyak Airbus A330 terbaharu Tentera Udara Diraja Australia (RAAF).

Selain itu, pasukan aerobatik profesional negara, Kris Sakti akan mempamerkan aksi sulungnya menggunakan pesawat ringan Extra 300L buatan Jerman.

Tidak ketinggalan, aksi mendebarkan oleh skuadron TUDM melibatkan pesawat Sukhoi SU-30MKM, MiG-29N, F/A-18D Hornet dan Hawk 108/208.

Kapal selam kedua negara, KD Tun Abdul Razak dijangka menjadi tumpuan bagi segmen maritim di Awana Porto Malai.


RAFALE berjaya memikat Tentera Udara India (IAF) yang bersetuju membeli 126 pesawat tersebut.


Tumpuan

Pengunjung juga pasti tidak ingin melepaskan peluang mendekati frigat termoden Tentera Laut Republik Singapura kelas Formidable, RSS Supreme atau kapal pemusnah USS Curtis Wilbur dari AS yang dilengkapi peluru berpandu Tomahawk.

Turut berlabuh di perairan ini ialah dua kapal Tentera Laut Republik Korea iaitu kapal pemusnah ROKS Kang Kamchan dan kapal logistik ROKS Chun Ji.

Bagaimanapun tumpuan pasti terarah kepada kapal peronda terbaharu Tentera Laut Diraja Brunei, KDB Darulehsan. Dibina di Limbungan Lürssen, Jerman, kapal sepanjang 80 meter itu dilengkapi selaras meriam Bofors 57mm dan peluru berpandu antikapal 40MM Exocet.

Begitu juga kapal peronda pantai Tentera Laut Diraja Australia (RAN), HMAS Glenelg. Kapal laju kepas Armidable itu adalah yang serupa seperti digunakan dalam drama aksi televisyen terbitan negara itu, Sea Patrol.

Full content generated by Get Full RSS.

Jom jumpa Boboiboy

Posted:

Jom jumpa Boboiboy

Jom jumpa Boboiboy


EVERGREEN melancarkan pelbagai produk mereka yang mengambil inspirasi animasi Boboiboy.


BERITA baik untuk peminat Boboiboy! Jika anda ingin berkenalan secara lebih dekat dengan watak animasi itu dan kawan-kawannya anda dialu-aluklan ke Pusat Pameran Mid Valley (Mid Valley Exhibition Centre) hari ini kerana mereka akan berada di sana di antara pukul 6 petang hingga 7 malam.

Evergreen Publishers akan menganjurkan sesi pertemuan dengan pencipta dan pelakon yang meminjamkan suara kepada watak dalam siri animasi itu sekali gus memberi peluang kepada peminat untuk menyaksikan pratonton episod untuk musim yang akan datang.

Dalam pada itu, pengunjung juga berpeluang mendapatkan autograf eksklusif Boboiboy pada cenderamata dan menjadi peminat pertama yang akan memiliki rangkaian alat tulis baharu dengan gambar watak kartun tersebut.

Menurut Pengarah Urusan Evergreen Publishers, Rachel Poon, syarikatnya telah membeli hak untuk menggunakan jenama Boboiboy dalam rangkaian alat tulis mereka.

"Sebagai penerbit yang bertanggungjawab menerbitkan bahan bacaan animasi dan barangan hadiah untuk kanak-kanak, kami gembira kerana mendapat hak untuk menggunakan gambar watak kartun paling digemari di negara kita.

"Dengan memaparkan watak animasi ini pada rangkaian alat tulis, kami berharap untuk mengingatkan dan memberi inspirasi kepada pelanggan kami supaya menggunakan zaman muda mereka untuk kebaikan dan kegembiraan serta mencontohi kelakuan baik Boboiboy dan kawan-kawannya dalam perjuangan mereka untuk menegakkan nilai-nilai keluarga," katanya.

Menariknya, satu peratus daripada hasil jualan alat tulis itu akan disumbangkan kepada World Vision untuk menyokong usaha yang dilakukan untuk kanak-kanak.

"Singgahlah ke gerai pameran 1097 dan 1098 Evergreen di Pusat Pameran Mid Valley pada 8 Disember ini kerana kami akan memberikan 50 beg hadiah dengan tandatangan watak Boboiboy secara percuma.

"Orang ramai yang ingin membeli set alat tulis ini juga akan mendapat diskaun 10 peratus untuk semua pembelian," ujarnya.

Rekod animasi Boboiboy

Dalam pada itu, menurut Muhammad Anas Abdul Aziz yang merupakan pencipta watak utama kartun itu, Boboiboy telah mencapai kejayaan yang memberangsangkan dari segi komersial.

Hasil tinjau selidik yang dikeluarkan oleh syarikat penilaian, AC Nielsen menunjukkan bahawa siri kartun itu menarik purata 1.1 juta penonton setiap episod buat masa ini. Ia merupakan siri kartun nombor satu di TV3 Malaysia dan berada di carta tiga teratas kartun Disney Asia di Malaysia, Filipina dan Singapura.

Full content generated by Get Full RSS.

Bisnes fesyen rumah kebajikan

Posted:

Bisnes fesyen rumah kebajikan

Bisnes fesyen rumah kebajikan

SITI AISHAH (kiri) bersama para remaja naungan Rumah Nur Kasih Bestari yang memakai sebahagian koleksi butik yang baru dilancarkan di Segambut baru-baru ini.


BUTIK Nur Muhammad Stockist merupakan bukti bahawa Rumah Nur Kasih Bestari mempunyai visi dan misi yang lebih jauh dalam mendidik dan membesarkan anak-anak naungannya.

Dirasmikan minggu lalu, Pengerusi Rumah Nur Kasih Bestari merangkap pengurus butik, Siti Aishah Yob memberitahu, butik berkenaan bukan sahaja bertindak sebagai pemangkin ekonomi rumah kebajikan tersebut, malah ia diwujudkan supaya remaja yang bernaung dapat belajar berdikari.

"Sebagai seorang ahli perniagaan dan pengurus butik ini, saya mahu kongsikan ilmu yang ada dengan anak-anak naungan Rumah Nur Kasih Bestari dan mengajar mereka selok- belok perniagaan.

"Justeru, apabila mereka keluar nanti, mereka mempunyai pengetahuan dan dapat berdikari serta meneruskan kehidupan mereka," katanya ketika ditemui pada majlis butik itu di M-Avenue, Segambut Bahagia Kuala Lumpur minggu lalu.

Menurut Aisyah, pembukaan butik berkenaan adalah hasil usaha sama banyak pihak yang banyak menyalurkan bantuan dan peruntukan serta modal pakaian.

"Saya mengenali ramai ahli perniagaan Arab sepanjang menetap di Jordan dan Mesir ketika melanjutkan pengajian serta bekerja di sana.

"Mereka membekalkan jubah-jubah dari Timur Tengah untuk dijual di butik ini," katanya.

Menurut Aisyah, selain jubah butik berkenaan, turut dijual ialah pilihan tudung, baju lelaki yang diimport dari Indonesia dan kopiah Oman yang menjadi trend masa kini.

"Kami mahu dikenali sebagai butik yang menawarkan pakaian berkonsepkan Muslimah seterusnya mahu mengembangkan perniagaan ini demi masa depan," katanya.

Ujar Siti Aishah lagi, hasil keuntungan jualan akan digunakan untuk pembangunan Rumah Nur Kasih Bestari manakala pusingan modalnya akan dikembalikan kepada butik tersebut.

"Pekerja-pekerja di butik ini adalah anak-anak Rumah Nur Kasih Bestari sendiri iaitu mereka yang berumur 15 tahun ke atas.

"Seramai 10 orang pelajar akan bergilir menguruskan butik ini sepanjang minggu selepas waktu persekolahan iaitu seramai dua orang setiap hari," jelasnya.

Aisyah memberitahu, perjalanan butik berkenaan tidak mengganggu proses pembelajaran para pelajar berkenaan kerana ia dilakukan secara bergilir.

Kelas bahasa


REMAJA Rumah Nur Kasih Bestari bertugas secara bergilir di Butik Nur Muhammad selepas pulang dari sekolah.


"Di atas butik ini, kami turut membuka pusat pembelajaran khas yang akan mengajar Bahasa Jepun, Inggeris dan Arab untuk penghuni Rumah Nur Kasih Bestari secara berjadual selain didedahkan tentang ilmu perniagaan.

"Setiap penghuni mempunyai tanggungjawab masing-masing selain membantu menjaga adik-adik mereka yang lain di rumah perlindungan ini," terang Siti Aishah.

Pada masa yang sama, ruang spa yang bersambung dengan butik berkenaan turut menawarkan pelbagai rawatan seperti sauna dan kesihatan.

"Selain mandi sauna, pelanggan berpeluang mendapatkan perkhidmatan seperti rawatan selepas bersalin, lulur, rawatan resdung, urut dan rawatan sakit puan.

"Rawatan berkenaan menggunakan ahli terapi spa yang berkelayakan termasuk pelajar yang dihantar mengikuti kursus spa sebelum bertugas," katanya.

Tambahnya, beliau sebagai tenaga pengajar utama turut membuka kelas membawa al-Quran dan Iqra, kelas fardu ain dan kelas bahasa Arab kepada orang luar yang berminat. Sebarang pertanyaan hubungi Aishah sendiri di talian 014-719 2922.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Tak perlu terburu-buru

Posted:

Tak perlu terburu-buru

Tak perlu terburu-buru

PERSATUAN Bola Sepak Malaysia (FAM) tidak 'sekejam' yang dijangkakan.Meskipun sebelum ini badan induk sukan bola sepak negara itu berkeras agar semua persatuan negeri perlu mendaftarkan pemain-pemain import mereka selewat-lewatnya hari ini, namun FAM meningkatkan mereka agar tidak perlu terburu-buru berbuat demikian.

Mana-mana persatuan bola sepak negeri dan kelab yang tidak sempat mendaftarkan pemain-pemain import mereka sehingga tarikh akhir hari ini bagi membolehkan mereka beraksi dalam Liga Malaysia musim depan, masih boleh melakukannya pada

2 April 2012.

Demikian tegas Naib Presiden FAM, Datuk Hamidin Mohd. Amin semalam.

Menurut Hamidin, pasukan bola sepak negeri dan kelab tidak perlu terburu-buru untuk melakukan pendaftaran pemain-pemain import mereka bagi mengelak berlakunya kesilapan dalam pemilihan pemain.

"Adalah lebih elok jika mereka mengambil langkah berhati-hati daripada berhadapan dengan risiko tersalah memilih pemain kerana pengambilan pemain import membabitkan kos yang agak tinggi," katanya.

Hamidin berkata, semua pasukan yang akan beraksi dalam Liga Malaysia pada musim 2012 telah selesai melakukan pendaftaran bagi pemain tempatan cuma beberapa pasukan yang belum mendaftarkan pemain import.

Katanya, peluang kedua untuk membuat pendaftaran pemain import boleh dilakukan pada

2 April itu secara talian melalui Transfer Matching System (TMS) yang diperkenalkan Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa (FIFA).

"Buat masa sekarang FIFA menutup seketika pendaftaran TMS dan akan membuka kembali pada 2 April nanti. Jadi persatuan dan kelab boleh membuat pendaftaran pada tarikh tersebut," katanya.

TMS diperkenalkan FIFA pada Februari 2008 bagi melicinkan proses perpindahan pemain yang melibatkan 4,600 kelab dan persatuan bola sepak

di seluruh dunia.

Saingan Liga Super dan Liga Perdana musim 2012 dijadualkan bermula pada awal Januari depan.

Sebelum ini, Persatuan Bola Sepak Negeri Terengganu (PBSNT) dan Persatuan Bola Sepak Perak (PAFA) meminta FAM agar melanjutkan tempoh pendaftaran pemain import kerana mereka belum bersedia berbuat demikian.

Full content generated by Get Full RSS.

Pemilihan Fatehah tepat

Posted:

Pemilihan Fatehah tepat

Pemilihan Fatehah tepat


KECEMERLANGAN Fatehah telah membuka ruang kepadanya untuk diserapakan dalam program Road to London 2012.


PENYENARAIAN pelumba basikal trek wanita negara, Fatehah Mustapa dalam Program Road to London (RTL) 2012 merupakan satu keputusan tepat jika dinilai berdasarkan prestasinya pada Kejohanan Lumba Basikal Piala Dunia Klasik Siri 2 di Cali, Columbia Ahad lalu.

Ketua Pengarah Majlis Sukan Negara (MSN), Datuk Zolkples Embong berkata, beliau tidak terkejut dengan prestasi yang dipamerkan oleh pelumba yang berasal dari Kuala Berang, Terengganu itu.

"Kita sudah lama mengenal pasti dan menilai bakat yang dimiliki oleh Fatehah dan dia dilihat mampu pergi jauh termasuk melayakkan diri ke Sukan Olimpik 2012 di London," katanya.

Jelasnya, ketua jurulatih basikal negara, John Beasley telah meletakkan sasaran awal bahawa Fatehah mampu melayakkan diri ke London tahun depan malah mampu untuk menyumbangkan pingat buat kontinjen Malaysia.

"Bukan suatu yang mustahil untuk menyatakan bahawa Fatehah juga berpeluang memenangi pingat di temasya berprestij itu kerana dia ada mempunyai lapan bulan lagi untuk melakukan persiapan sebelum Sukan Olimpik bermula.

"Dalam tempoh lapan bulan itu, saya harap dia dapat meningkatkan prestasinya.

"Saya juga berharap dia mampu untuk melakarkan lebih banyak kejayaan selepas ini termasuk dalam beberapa kejohanan besar tahun depan iaitu Siri 2 dan 3 Piala Dunia Klasik di Beijing dan London, Kejohanan Berbasikal Trek Dunia di Melbourne dan Kejohanan Berbasikal Asia (ACC)," jelasnya.

Pada Ahad lalu, Fatehah tampil bergaya apabila berjaya menamatkan saingan di tempat keenam dalam acara keirin pada aksi final Piala Dunia Klasik di Cali.

Kejayaan itu sekali gus membolehkan Fatehah mengutip lima mata dalam misinya beraksi di bumi London kelak.

Malah, dia kini muncul satu-satunya pelumba wanita dari Asia yang berjaya mengumpul mata bagi melayakkannya beraksi pada temasya berprestij dunia itu berbanding pencabar terdekatnya dari Hong Kong, Jepun dan China.

Sementara itu, Zolkples juga gembira dengan peningkatan prestasi yang dipamerkan oleh jaguh trek negara, Mohd. Azizulhasni Awang yang turut mara ke saingan akhir keirin lelaki di Cali apabila menduduki tempat kelima dan turut meraih lima mata untuk layak ke Sukan Olimpik London 2012.

Full content generated by Get Full RSS.

'Tidak timbul isu rampas pemain'

Posted:

'Tidak timbul isu rampas pemain'

'Tidak timbul isu rampas pemain'

Oleh AHMAD FAZLI MOHD. YADI
sukan@kosmo.com.my


MUSLIM (kanan) membuat keputusan menyarung jersi Terengganu pada saingan Liga M musim depan.


"BAGAIKAN sireh pulang ke gagang."Demikian jelas Timbalan Presiden Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Datuk Hamidin Mohd. Amin ketika diminta mengulas mengenai penghijrahan lima pemain skuad Harimau Muda A menjelang kempen Liga Malaysia (Liga M) musim depan.

Lima pemain yang dimaksudkan oleh Hamidin itu adalah Mohd. Muslim Ahmad, Syukor Jusoh yang memilih beraksi bersama Terengganu, K. Gurusamy (Selangor), K. Sasikumar (Johor) dan Mohd. Zamir Selamat (Johor FC).

Menurutnya, keputusan melepaskan mereka menyertai pasukan negeri masing-masing dibuat sebulat suara selepas perbincangan bersama pemain dan jurulatih, Ong Kim Swee.

Jelasnya, lima pemain ini tidak dapat lagi bersama skuad Harimau Muda A kerana mereka sudah melepasi usia yang dihadkan sekali gus tidak layak beraksi pada pusingan kelayakan Sukan Olimpik mahupun Sukan SEA.

"Kami tidak dapat mengekalkan pemain-pemain ini di FAM kerana pada Sukan SEA 2013 atau aksi kelayakan pra-olimpik nanti, usia mereka sudah melebihi 23 tahun pada ketika itu.

"Jadi, (jurulatih) Ong Kim Swee perlukan pemain lebih muda bagi mengisi posisi bekas tonggak utama skuad muda negara ini," katanya kepada Kosmo! semalam.

Tambahnya, istilah 'merampas' pemain sebenarnya tidak wujud kerana pihak FAM telah menjalankan kerjasama dengan setiap persatuan dan kelab untuk memastikan pemain-pemain muda yang dipilih untuk beraksi bersama pasukan kebangsaan ini berada di landasan yang tepat.

Katanya, beliau tidak mahu mana-mana pihak terlalu mengambil serius dalam isu seperti ini memandangkan ia adalah jalinan kerjasama antara dua pihak.

"Saya bersetuju dengan pendapat Setiausaha Agong FAM, Datuk Azzuddin Ahmad yang sudah menjelaskan 'situasi' pemain-pemain yang kembali ke negeri asal mereka.

"Pemain-pemain muda ini sudah dikesan oleh pengesan bakat FAM ketika mereka beraksi di peringkat sekolah, daerah mahupun negeri. Selepas mendapat kerjasama daripada negeri berkenaan, mereka dihantar ke sekolah sukan di Bukit Jalil, yang dianggap 'kilang' untuk mengeluarkan pemain-pemain berpotensi negara.

"Peribahasa 'bagaikan sireh pulang ke gagang' adalah perumpamaan tepat untuk mereka selepas menabur bakti bersama skuad kebangsaan (apabila mencapai had umur 23 tahun), mereka boleh kembali bersama pasukan negeri kelahiran dan tiada isu 'rampas merampas' sebenarnya.

"Seperti yang dijelaskan oleh Azzuddin, FAM amat mengalu-alukan serta berharap untuk pihak persatuan negeri atau kelab untuk membangunkan dan mengilap bagi mencungkil bakat ramai pemain muda di peringkat negeri mahupun sekolah.

"Selain pemain yang berasal dari Sekolah Sukan Bukit Jalil, pemain-pemain muda yang beraksi di Liga M juga mungkin dipilih sekiranya menepati kriteria yang dimahukan jurulatih.

"Jadi, secara tak langsung Kim Swee mempunyai banyak pilihan untuk menyenaraikan pemain untuk beraksi bersama pasukan kebangsaan. Ini adalah 'kerjasama', bukan 'rampas merampas'," ujarnya.

Hamidin memberitahu, pembangunan bola sepak harus dipandang secara global jika mahu terus mewujudkan suasana bagus dan sihat dalam arena bola sepak tempatan.

Tambahnya, jalinan kerjasama antara pihak FAM dan persatuan negeri bakal menyumbangkan kebaikan kepada pasukan negara yang dilabel sebagai jaguh ASEAN harus dipertingkatkan dari semasa ke semasa.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Parti Islam Mesir ancam tunjuk perasaan

Posted:

Parti Islam Mesir ancam tunjuk perasaan

Parti Islam Mesir ancam tunjuk perasaan

SEORANG wanita menunjukkan dakwat pada ibu jarinya selepas dia mengundi di sebuah pusat pengundian di Kaherah semalam.


KAHERAH - Pergerakan Ikhwanul Muslimin yang menang dalam pusingan pertama pilihan raya Mesir menerusi Parti Kebebasan dan Keadilan (FJP) mengancam untuk menunjuk perasaan di jalanan jika terdapat sebarang percubaan untuk memanipulasi undi.

Dalam pilihan raya pusingan pertama yang diadakan pada 28 hingga 29 November lalu, parti itu memperoleh 36.6 peratus undi untuk Dewan Rendah Parlimen.

"Kami akan ke jalanan jika terdapat penipuan dalam pilihan raya atau perlembagaan dimanipulasi," kata pemimpin pergerakan Ikhwanul Muslimin, Mohamed Badei kepada stesen televisyen Mesir yang disiarkan media semalam.

Pergerakan itu sebelum ini diharamkan semasa pemerintahan Hosni Mubarak sebagai presiden yang telah meletakkan jawatan pada Februari lalu.

Mohamed menegaskan bahawa pergerakan Ikhwanul Muslimin tidak mahu memonopoli kuasa dengan mengulangi semula pendirian bahawa ia memilih untuk melibatkan parti-parti lain dalam satu perikatan.

Dalam pusingan pertama pilihan raya parlimen Mesir parti-parti Islam termasuk Ikhwanul Muslimin dan kumpulan Salafi yang mengetengahkan Parti Al-Nur menang dua pertiga undi.

Terdapat beberapa masalah dengan pilihan raya itu yang diadakan sejak Hosni meletakkan jawatan.

Kelmarin, Suruhanjaya Pilihan Raya mengubah dengan drastik bilangan yang keluar mengundi daripada 62 peratus kepada 52 peratus.

Ia juga menyatakan keputusan dari beberapa pusat pengundian akan ditahan kerana terdapat perlanggaran undang-undang.

Dalam pilihan raya yang diadakan pada hari kedua semalam, seramai 104 orang bertanding untuk merebut baki 52 buah kerusi. - Agensi

Full content generated by Get Full RSS.

Majalah bogel Veena dijual di India

Posted:

Majalah bogel Veena dijual di India

Majalah bogel Veena dijual di India


SEORANG lelaki membawa majalah FHM yang menyiarkan gambar bogel Veena Malik di sebuah kedai buku di Mumbai kelmarin.


NEW DElHI, India - Sejumlah majalah FHM edisi Disember yang menyiarkan gambar bogel aktres Pakistan, Veena Malik mula dijual di kedai-kedai buku di India kelmarin.

Naskhah- naskhah majalah itu yang menampilkan gambar bogel Veena di kulit depan digantung di kedai-kedai buku termasuk di Mumbai.

Aktres itu mencetuskan kontroversi apabila dia tidak mengaku bergambar bogel untuk majalah lelaki tersebut.

Jurucakap Veena Sohail Rasheed kelmarin menyatakan aktres tersebut berusaha untuk mendapatkan ganti rugi sebanyak 100 juta rupee (RM6.1 juta) daripada majalah FHM.

Veena telah memfailkan satu tuntutan undang-undang ke atas majalah berkenaan dan meminta ganti rugi tersebut atas dakwaan gambar berkenaan dipalsukan dengan terdapat singkatan huruf merujuk kepada agensi perisikan Pakistan di lengannya.

Namun, editor FHM India, Kabeer Sharma memberitahu agensi berita AFP, bahawa pihaknya tidak membuat pengubahsuaian imej atau memalsukan kulit depan majalah berkenaan.

Menurutnya, aktres itu mempunyai tubuh badan yang mengagumkan.

Sementara itu, beberapa laporan semalam menyatakan pihak pengurusan stesen televisyen tempatan Imagine TV mengumumkan program realiti Swayamvar Musim 4 akan menampilkan Veena mencari teman hidup di India.

Swayamvar merupakan antara program televisyen paling diminati di saluran Imagine TV.

Program yang mendapat sambutan hangat penonton itu mula ditayang pada 2009.

Semasa menghadiri majlis beramah mesra bersama pihak media di sini, Veena memberitahu, dia teruja untuk menyertai program realiti itu dan berharap hasratnya untuk mencari teman hidup dalam program tersebut tercapai. - Agensi

Full content generated by Get Full RSS.

K-Pop gegar London

Posted:

K-Pop gegar London

K-Pop gegar London


SEJUMLAH peminat yang menonton konsert K-Pop di Akademi Brixton, London semalam.


LONDON - Sejumlah besar penonton menyaksikan konsert kumpulan penyanyi dari Korea Selatan yang dikenali sebagai K-Pop di Akademi Brixton di sini semalam.

Antara kumpulan yang membuat persembahan itu ialah penyanyi G.Na, kumpulan 4Minute dianggotai lima gadis dan Beast yang dianggotai enam pemuda.

Penyanyi G.Na turut membuat persembahan bersama dengan kumpulan 4Minute.

G.NA yang berusia 24 tahun merupakan penyanyi keturunan Korea-Kanada yang boleh bercakap dalam bahasa Inggeris tetapi mengecapi kemasyuran di Korea Selatan.

Konsert K-Pop itu dikenali sebagai Penaklukan K-Pop.

Kesemua artis itu merupakan penghibur di bawah naungan syarikat Cube Entertainment. - Agensi

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved