Sabtu, 22 Oktober 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Gaddafi dijulang dan dibuang

Posted:

Gaddafi dijulang dan dibuang

Gaddafi dijulang dan dibuang

Oleh MEGAT LUTFI MEGAT RAHIM & SYALMIZI HAMID

KHAMIS lalu, pemimpin Libya yang digeruni selama 40 tahun oleh Barat, Muammar Gaddafi, 69, diheret keluar dari sebuah saluran pembetung di sebatang lebuh raya enam lorong di Sirte, tempat kelahiran Gaddafi. Dia ditangkap oleh sekumpulan pejuang Majlis Peralihan Kebangsaan (NTC).

Kemudian, dalam video yang dirakam oleh seorang pejuang NTC, Gaddafi kelihatan cedera dan keliru apabila ditarik dari atas sebuah kenderaan dengan beberapa orang merentap rambutnya untuk menjatuhkan tubuhnya ke tanah.

Dalam tempoh sejam selepas diseksa, dia didapati sudah tidak bernyawa lagi.

Kisah kematiannya masih menjadi satu misteri. Bagaimanapun, keperibadian tokoh itu dianggap lebih eksentrik.

Musuh

Dilahirkan di dalam khemah puak Badwi berdekatan Sirte pada tahun 1942, Gaddafi seperti kanak-kanak lain mendapat pendidikan di sekolah Islam.

Beliau mempelajari asas-asas ketenteraan apabila memasuki Akademi Tentera Libya pada tahun 1961. Kekecewaan terhadap kepimpinan dunia Arab yang dimalukan oleh Israel menyebabkan Gaddafi mula menanam ideologi tersendiri.

Impian pegawai tentera muda itu ketika itu ialah mahu menyatukan dunia Arab dalam satu perikatan selain menyingkirkan sistem pemerintahan monarki Libya di bawah Raja Idris I.

Bersemangat bersama sekumpulan pegawai tentera muda, Gaddafi berjaya merampas kuasa daripada Raja Idris yang sedang mendapat rawatan di Turki dan membentuk Republik Arab Libya pada 1 September 1969.

Inspirasi beliau mengenai demokrasi, ekonomi dan sosial sebuah negara Islam mendapat pujian ramai apatah lagi ia diadaptasikan melalui buku bertajuk The Green Book yang dihasilkan Gaddafi pada tahun 1975.

Cetusan ideanya dengan menjadikan Amerika Syarikat (AS) sebagai musuh ketat selain membentuk Republik Arab Libya cukup memikat.

Malah, ia menjadi satu ideologi unik yang berjaya menyatukan penduduk Libya yang berpuak-puak sebelum itu.

Gaddafi juga pernah menjemput lebih 200 kerabat raja Afrika dan pemimpin puak ke bandar Benghazi yang terletak di pinggir Laut Mediterranean bagi menyokong kempen Penyatuan Afrika.


DI benua Afrika, Gaddafi ibarat seorang raja.


"Kita mahu tentera Afrika mempertahankan Afrika, kita mahu mata wang tunggal Afrika dan kita hanya perlukan satu pasport untuk mengembara ke seluruh negara di Afrika," beritahu Gaddafi kepada kumpulan itu yang datang dengan memakai mahkota emas dan pakaian kebesaran berwarna-warni.

Selepas peristiwa itu, Gaddafi mula digelar 'Raja Segala Raja' di Afrika.

Salah satu sumbangan terbesar Gaddafi kepada negaranya ialah usahanya membina 'sungai buatan' bertujuan menyalurkan air bawah tanah ke seluruh negara Libya yang tandus itu. Malah bagi rakyat Libya, projek yang dikenali sebagai Great Man-Made River Project itu merupakan Keajaiban Kelapan Dunia.

Pembaharuan

Gaddafi menggunakan kepintaran dan kekayaan negara itu untuk mengairi kawasan tandus berkenaan.

Bagi mengatasi masalah mendapatkan air bersih buat seluruh warga Libya, pembinaan paip air gergasi itu dimulakan pada Ogos 1984 di Brega.

Libya tidak mempunyai kepakaran tempatan untuk membina projek besar itu. Tetapi atas kekayaan hasil minyak, Gaddafi menjemput kepakaran luar untuk membantunya termasuklah dari Korea Selatan, Turki, Jerman, Filipina dan Britain.

Pada September 1993, lengkaplah pembinaan fasa pertama projek itu yang bermula dari timur di Sarir dan Tazerbo hinggalah ke Benghazi. Tiga tahun kemudian usaha menyalurkan air dari Tripoli ke barat iaitu di Jebel Hassouna siap.

Menyingkap sejarah lalu, air bawah tanah Libya itu ditemui secara tidak sengaja ketika usaha mencari telaga minyak baharu pada tahun 1953.

Daripada analisis radio karbon, sumber air fosil itu dianggarkan berusia kira-kira 40,000 tahun.

Kini, usaha itu membuahkan hasil apabila kira-kira 1,300 kilometer persegi tanah disalurkan dengan air untuk perladangan. Sebahagian tanaman itu adalah untuk makanan di dalam negara.

Tetapi bagi ladang-ladang besar yang mendapat bekalan air itu, ia ditanam dengan gandum, oat, jagung dan barli. Semua tanaman itu perlu diimport sebelum ini.


DI sebalik sisi eksentriknya, kehadiran Gaddafi begitu dirasai pemimpin dunia lain.


Kini, paip sepanjang 5,000 kilometar (km) itu boleh menyalurkan sebanyak 6.5 juta meter padu air sehari ke lebih 1,000 kawasan padang pasir.

Bagaimanapun, kekejaman Gaddafi semasa berkuasa menyebabkan rakyat Libya menentang beliau. Sejak berkuasa pada tahun 1969, Gaddafi sanggup menghukum musuhnya tanpa belas kasihan.

Pada tahun 1970, beliau sendiri mengarahkan hukuman gantung sampai mati dilakukan di tempat awam kemudian. Pada tahun 1977, beliau hadir semasa pelajar-pelajar yang memberontak ke atas rejimnya dihukum gantung.

Malah, kuasanya bukan setakat di Libya malah diakui di seluruh Afrika.

Tetapi, apabila menerima tekanan dunia berikutan insiden pengeboman pesawat Pan Am Flight 103 yang membunuh 270 orang pada tahun 1988 di Lockerbie, Scotland, nada keras Kolonel Gaddafi tidak sekuat dahulu terhadap dunia Barat.

Gaddafi mula cenderung kepada sekularisme dan tidak lagi pro-Islamik.

Bekas Presiden Amerika Syarikat (AS), Ronald Reagan pernah menggelar lelaki itu anjing gila dari Timur Tengah, manakala Presiden Sudan, Gaafar Nimeiry menggelarkannya sebagai lelaki dengan dua personaliti, tetapi kedua-duanya adalah jahat.


TEMBAKAN di dada dan kepala menyebabkan kematian pantas Gaddafi.


Dengan riak wajah yang bengis diiringi renungan tajam yang menggerunkan, gelaran-gelaran tersebut hakikatnya bukanlah asing untuk Gaddafi.

Walaupun The Green Book memperlihatkan perjuangan Gaddafi sebagai seorang pemimpin Islam, tetapi retorik keagamaan yang dibawa Gaddafi sukar dibendung kerana sifat penyalahgunaan kuasa, kekejaman, mengumpul kemewahan dan kaki perempuan semakin terserlah.

Kemuncak kepada kemarahan rakyat ialah apabila pada saat rakyatnya hidup dalam kemiskinan kerana kadar pengangguran yang tinggi, Gaddafi didapati memiliki harta berjumlah AS$60 bilion (RM182.64 bilion)

Akhirnya, selepas memerintah Libya lebih empat dekad beliau dibunuh oleh rakyatnya sendiri.

Full content generated by Get Full RSS.

Adat kahwin puteri raja Jawa

Posted:

Adat kahwin puteri raja Jawa

Adat kahwin puteri raja Jawa


PUTERI Nurwijareni mengikuti adat bersiram sehari sebelum majlis perkahwinannya.


JALAN yang dianggap ikon di Yogyakarta, Indonesia, Jalan Malioboro, dibanjiri kira-kira 40,000 orang yang berasak-asak untuk melihat pasangan pengantin diraja yang diarak melalui jalan tersebut Selasa lalu.

Menggunakan lima buah kereta kuda diraja, anak bongsu Sultan Hamengku Buwono X, Puteri Nurwijareni yang kini memegang gelaran Gusti Kanjeng Raden Bendara (GKRB) dan suaminya, Kanjeng Pangeran Haryo Yudanegara, meninggalkan Istana Yogyakarta pada pukul 4 petang.

Menaiki kereta kuda Kyai Jong Wiyat, pasangan itu melalui Jalan Malioboro menuju ke Bangsal Kepatihan dekat pejabat gabenor di jalan yang sama.

"Lega akhirnya kerana saya dapat melihat pasangan diraja itu," kata Hartini, 55, dari Kampung Patalan di Bantul.

"Saya memang mahu menyaksikan pasangan itu menaiki kereta kuda yang dianggap suci itu," ujar Martinah, 65, yang membawa dua orang anak dan seorang cucunya ke perarakan itu.

Keghairahan penduduk Yogyakarta atau Jogja itu bermula sejak pagi Selasa lagi dengan acara pesta rakyat yang merupakan sebahagian daripada majlis perkahwinan itu.

Pesta jalanan itu menawarkan pelbagai persembahan tradisional, bukan sahaja dari Jogja tetapi juga dari wilayah lain seperti Jawa Timur dan Nusa Tenggara.

Pihak istana juga menyediakan 150 kereta kuda angkringan yang dihias daun kelapa. Ia membawa minuman, snek dan makanan ringan untuk diagihkan secara percuma kepada rakyat.


KIRA-KIRA 40,000 penduduk Yogyakarta menyaksikan perarakan anak raja mereka.


Pijak telur

Majlis ijab kabul dilakukan pada pukul 7 pagi di Masjid Panepen di istana. Ia disempurnakan oleh sultan sendiri menggunakan bahasa jawa.

Yudanegara - yang nama asalnya Achmad Ubaidillah yang berasal dari Lampung, juga menerimanya dalam bahasa Jawa.

Yudanegara bekerja di pejabat Naib Presiden Boediono di Jakarta. Dia yang memakai persalinan tradisional berwarna putih kemudian melutut tanda hormat kepada sultan.

Selepas itu, adat bertemu pengantin yang dipanggil panggih diadakan di beranda Bangsal Kencana istana pada pukul 10 pagi.

Sebanyak 2,000 tetamu termasuk Presiden Susilo Bambang Yudhoyono dan Wanita Pertama Ani Yudhoyono, Naib Presiden Boediono dan orang kenamaan lain menyaksikan upacara itu.

Turut hadir ialah bekas Naib Presiden Jusuf Kalla dan Hamzah Haz. Bekas Presiden, Megawati Soekarnoputri juga hadir tetapi selepas Susilo pulang.

Upacara panggih meliputi perbuatan melempar daun sireh, memijak telur ayam selain pengantin perempuan membasuh kaki pengantin lelaki.

Ia berakhir dengan pon-dhongan iaitu pengantin lelaki dan pak ciknya mendokong pengantin perempuan di atas lengan mereka. Ia merupakan simbolik bahawa si suami akan menghormati dan melindungi isterinya.


GUSTI Bendoro Pengeran Haryo Suryodiningrat (kiri), bapa saudara Yudanegara, mendukung GKR Bendara di atas lengan mereka.


"Saya gembira kerana semuanya berjalan lancar," kata Sultan Hamengku Buwono.

Anak perempuan sulungnya, Gusti Kanjeng Raden Pembayun bersetuju. "Saya juga ingin mengucapkan terima kasih kepada semua penduduk Jogja atas penyertaan mereka.

Jogja, terletak kira-kira 400 kilometer ke tenggara Jakarta di Pulau Jawa, merupakan satu-satunya wilayah yang mempunyai saki-baki terakhir kesultanan Indonesia. Di situ, sultan juga bertindak sebagai Gabenor Daerah Istimewa Yogyakarta.

Din Syamsudin, Pengerusi Muhammadiyah Muslim Indonesia, menggambarkan majlis yang diadakan di istana berusia lebih 200 tahun itu sebagai satu penonjolan budaya yang wajib dikekalkan.

"Ia merupakan satu khazanah budaya yang perlu dipelihara supaya generasi akan datang memahami budaya mereka," katanya.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Sorok syabu dalam tin kacang hijau

Posted:

Sorok syabu dalam tin kacang hijau

Sorok syabu dalam tin kacang hijau

Oleh MOHD. IKHSAN FIRDAUS AZMI
ikhsan.azmi@kosmo.com.my

PEGAWAI Penguatkuasaan Kastam, Mohd. Farhaam Izham menunjukkan syabu yang dirampas di KLIA, Sepang semalam.


SEPANG - Tindakan satu sindiket pengedaran dadah antarabangsa yang cuba mengalih perhatian pihak berkuasa dengan meletakkan dua ekor ikan goreng busuk sepanjang 40 sentimeter di dalam kotak berisi syabu gagal apabila pihak kastam menahan empat lelaki termasuk tiga pelajar Nigeria kelmarin.

Kegiatan sindiket itu terbongkar pada pukul 5.30 petang kelmarin apabila pihak kastam menahan sebuah van yang dipandu seorang lelaki di pintu keluar Zon Perdagangan Bebas, Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA).

Pemeriksaan awal mendapati van yang dipandu lelaki dari sebuah syarikat penghantaran itu membawa dua buah kotak yang tiba dari Lagos, Nigeria yang tiba di negara ini seminggu lalu.

Pemeriksaan terhadap dua buah kotak yang diisytihar sebagai barang peribadi itu mendapati ia mengandungi pelbagai barang makanan termasuk 67 tin makanan segera, udang kering, sardin dan herba.

Pengarah Kastam KLIA, Datuk Govinden Mutosamy berkata, pihaknya mula curiga terhadap kandungan di dalam tin tersebut kerana tiada bunyi kocakan air apabila digoncang.

"Kita telah menebuk salah satu tin tersebut dan menemui serbuk kristal putih yang disahkan dadah jenis syabu.

"Kita mengambil masa lebih kurang lapan jam untuk memeriksa kandungan semua bahan makanan di dalam kotak tersebut," katanya pada sidang akhbar di Pejabat Bahagian Penguatkuasaan Kastam KLIA di sini semalam.

Ketika ditahan, pemandu tersebut mendakwa, dia hanya ditugaskan untuk mengambil dua kotak tersebut. Ini merupakan kali ketiga dia menuntut bungkusan tersebut yang didaftarkan atas nama seorang lelaki Nigeria di ibu negara.

Menurut Govinden, siasatan mendapati sebanyak 62 tin kacang hijau dan lima tin daging ayam itu diisi dengan syabu yang kesemuanya seberat 40 kilogram dan bernilai mencecah RM10 juta.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.

Himpun jelajah seluruh negara

Posted:

Himpun jelajah seluruh negara

Himpun jelajah seluruh negara

Oleh NORHAYATI YAHAYA
dan MOHD. YUNUS YAKKUB
berita@kosmo.com.my


GELAGAT peserta yang hadir ke Himpunan Sejuta Umat Selamatkan Akidah Islam di Stadium Shah Alam semalam.


SHAH ALAM – Himpunan Sejuta Umat, Selamatkan Akidah Islam (Himpun) akan bergerak ke seluruh negara selepas Pengerusi perhimpunan berkenaan menghadap Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin minggu depan sebelum bertemu dengan Raja-Raja Melayu dan Menteri-Menteri Besar di setiap negeri.

Pengerusi perhimpunan yang juga Presiden Teras Pengupayaan Melayu, Mohd. Azmi Abdul Hamid berkata, pihaknya akan membentangkan 10 usul Deklarasi Himpun pada pertemuan tersebut sebelum mengadakan perhimpunan di seluruh negara.

"Sepuluh Deklarasi Himpun yang kita tuntut ini merupakan hal-hal yang memang dipersetujui Islam.

"Ia juga bagi memberitahu orang lain supaya menghormati dan memahami suara kita," katanya pada sidang akhbar selepas perhimpunan yang diadakan di Stadium Shah Alam di sini semalam.

Tegasnya, perhimpunan semalam menuntut supaya kerajaan memastikan undang-undang pencegahan yang tegas dan kukuh bagi memelihara kemuliaan Islam dalam Perlembagaan.

"Kita juga meminta kerajaan mengambil langkah segera menggubal undang-undang khusus untuk mencegah gejala murtad dan kegiatan memurtadkan umat Islam di negara ini," katanya.

Pada perhimpunan yang bermula pukul 2 petang dan berakhir pukul 6 petang itu, lebih 10,000 orang hadir walaupun tidak mencapai sasaran 100,000 peserta.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.

Kaki mertua patah dipijak menantu

Posted:

Kaki mertua patah dipijak menantu

Kaki mertua patah dipijak menantu

Oleh ROSLI HASSAN


IBRAHIM ditenteramkan anak-anaknya (dari kanan) Rozita, Kamariah danJamaliah di Kampung Pengkalan Rama, Melaka semalam.


MELAKA – Seorang warga emas yang cacat penglihatan patah kaki kanan akibat dipijak menantunya dalam pertengkaran di Kampung Morten di sini baru-baru ini.

Pada kejadian pukul 3.30 petang 10 Oktober lalu itu, Ibrahim Omar, 65, yang menetap di rumah anak keduanya, Jamilah, 46, di Kampung Pengkalan Rama Pantai, pergi ke rumah pusakanya di Kampung Morten untuk mengambil baju.

"Tiba di rumah itu, isteri saya, Arah Mahmud, 64, menghalau saya dari rumah tersebut sehingga berlaku pertengkaran di antara kami berdua.

"Pertengkaran itu semakin teruk apabila menantu saya yang berusia 38 tahun dan tinggal di rumah itu masuk campur," katanya ketika ditemui di Kampung Pengkalan Rama Pantai di sini semalam.

Ibrahim berkata, menantunya itu tiba-tiba bertindak ganas lalu memukulnya dari belakang.

"Dia menghumban saya ke luar rumah sebelum memijak kaki kanan saya dengan kuat sehingga patah," katanya.

Menurut Ibrahim, jirannya yang menyaksikan kejadian itu terus menghubungi Jamilah yang kemudian datang untuk membawa Ibrahim pulang.

Katanya, pada malam selepas kejadian, kakinya berasa sakit dan beliau terus ke Hospital Melaka untuk menjalani pemeriksaan.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Pemotoran

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Pemotoran


Kombinasi prestasi dan Dinamik Adeyaka

Posted:


Ruang

Infiniti

Tayangan digital penuh di planetarium

JARI-JEMARI Syaharudin Mohd. pantas menekan tetikus dan papan kekunci untuk memastikan paparan imej muncul tepat pada waktunya. Pada waktu yang sama dia memutarkan butang pada papan kekunci lampu bagi mengawal pencahayaan semasa tayangan filem pada siling kubah Planetarium Negara Kuala Lumpur. Lagi...

Kesihatan

Maraton lelaki 100 tahun

FAUJA SINGH mengejutkan dunia dengan menyertai larian maraton ketika usianya mencecah 100 tahun. Pelari Britain itu menamatkan maraton Toronto Waterfront di Kanada sejauh 41.9 kilometer dalam masa lapan jam, 25 minit dan 16 saat baru-baru ini. Lagi...

Full content generated by Get Full RSS.

Mitsubishi Pajero Sport VGT

Posted:


Ruang

Infiniti

Tayangan digital penuh di planetarium

JARI-JEMARI Syaharudin Mohd. pantas menekan tetikus dan papan kekunci untuk memastikan paparan imej muncul tepat pada waktunya. Pada waktu yang sama dia memutarkan butang pada papan kekunci lampu bagi mengawal pencahayaan semasa tayangan filem pada siling kubah Planetarium Negara Kuala Lumpur. Lagi...

Kesihatan

Maraton lelaki 100 tahun

FAUJA SINGH mengejutkan dunia dengan menyertai larian maraton ketika usianya mencecah 100 tahun. Pelari Britain itu menamatkan maraton Toronto Waterfront di Kanada sejauh 41.9 kilometer dalam masa lapan jam, 25 minit dan 16 saat baru-baru ini. Lagi...

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Kelibat Fazli, Rudie ditagih

Posted:


Ruang

Kaktus 'gurun' tropika

PADANG pasir dan tanah tandus sinonim dengan kawasan gurun. Justeru tidak hairanlah ia jarang didiami oleh hidupan dan tumbuhan. Lagi...

Infiniti

Tayangan digital penuh di planetarium

JARI-JEMARI Syaharudin Mohd. pantas menekan tetikus dan papan kekunci untuk memastikan paparan imej muncul tepat pada waktunya. Pada waktu yang sama dia memutarkan butang pada papan kekunci lampu bagi mengawal pencahayaan semasa tayangan filem pada siling kubah Planetarium Negara Kuala Lumpur. Lagi...

Kesihatan

Ubat bertukar racun

DEWASA ini penggunaan ubat-ubatan tradisional dan komplementari (TCM) semakin mendapat kepercayaan berikutan kerancakan aktiviti penyelidikan dan kecanggihan teknologi yang digunakan pengeluar. Lagi...

Full content generated by Get Full RSS.

Misi buru slot ke final

Posted:


Ruang

Kaktus 'gurun' tropika

PADANG pasir dan tanah tandus sinonim dengan kawasan gurun. Justeru tidak hairanlah ia jarang didiami oleh hidupan dan tumbuhan. Lagi...

Infiniti

Tayangan digital penuh di planetarium

JARI-JEMARI Syaharudin Mohd. pantas menekan tetikus dan papan kekunci untuk memastikan paparan imej muncul tepat pada waktunya. Pada waktu yang sama dia memutarkan butang pada papan kekunci lampu bagi mengawal pencahayaan semasa tayangan filem pada siling kubah Planetarium Negara Kuala Lumpur. Lagi...

Kesihatan

Ubat bertukar racun

DEWASA ini penggunaan ubat-ubatan tradisional dan komplementari (TCM) semakin mendapat kepercayaan berikutan kerancakan aktiviti penyelidikan dan kecanggihan teknologi yang digunakan pengeluar. Lagi...

Full content generated by Get Full RSS.

James Butler kembali ke Kelantan?

Posted:


Ruang

Kaktus 'gurun' tropika

PADANG pasir dan tanah tandus sinonim dengan kawasan gurun. Justeru tidak hairanlah ia jarang didiami oleh hidupan dan tumbuhan. Lagi...

Infiniti

Tayangan digital penuh di planetarium

JARI-JEMARI Syaharudin Mohd. pantas menekan tetikus dan papan kekunci untuk memastikan paparan imej muncul tepat pada waktunya. Pada waktu yang sama dia memutarkan butang pada papan kekunci lampu bagi mengawal pencahayaan semasa tayangan filem pada siling kubah Planetarium Negara Kuala Lumpur. Lagi...

Kesihatan

Ubat bertukar racun

DEWASA ini penggunaan ubat-ubatan tradisional dan komplementari (TCM) semakin mendapat kepercayaan berikutan kerancakan aktiviti penyelidikan dan kecanggihan teknologi yang digunakan pengeluar. Lagi...

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Pengawal mati ditikam

Posted:

Pengawal mati ditikam

Pengawal mati ditikam

22/10/2011 1:06pm

KUALA LUMPUR – Seorang pengawal keselamatan lelaki ditemui mati dengan beberapa kesan tikaman di Rumah Pangsa Sri Cempaka, Bandar Sri Damansara, Sungai Buloh, semalam.

Timbalan Ketua Polis Petaling Jaya, Supt Meor Hamdan Meor Mohammad berkata, mangsa berusia 57 tahun itu ditemui terbaring di dalam bilik dengan kesan kelar di leher dan empat tikaman di badan, dada dan perut.

"Berdasarkan keadaan bilik yang berselerak, dipercayai berlaku pengelutan antara mangsa dengan lebih seorang suspek," katanya ketika dihubungi Bernama hari ini.

Beliau berkata polis menerima maklumat mengenai bau busuk yang mencurigakan di rumah terbabit kira-kira pukul 6 petang.

Mangsa dipercayai menyewa bersama empat lagi rakan yang bekerja di beberapa syarikat kawalan keselamatan.

Meor Hamdan berkata tiada sebarang senjata ditemui di tempat kejadian dan polis masih menjalankan siasatan.

Mayat mangsa dihantar ke Hospital Sungai Buloh untuk dibedah siasat. - Bernama

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Seksanya Gaddafi sebelum mati

Posted:


Ruang

Kaktus 'gurun' tropika

PADANG pasir dan tanah tandus sinonim dengan kawasan gurun. Justeru tidak hairanlah ia jarang didiami oleh hidupan dan tumbuhan. Lagi...

Infiniti

Tayangan digital penuh di planetarium

JARI-JEMARI Syaharudin Mohd. pantas menekan tetikus dan papan kekunci untuk memastikan paparan imej muncul tepat pada waktunya. Pada waktu yang sama dia memutarkan butang pada papan kekunci lampu bagi mengawal pencahayaan semasa tayangan filem pada siling kubah Planetarium Negara Kuala Lumpur. Lagi...

Kesihatan

Ubat bertukar racun

DEWASA ini penggunaan ubat-ubatan tradisional dan komplementari (TCM) semakin mendapat kepercayaan berikutan kerancakan aktiviti penyelidikan dan kecanggihan teknologi yang digunakan pengeluar. Lagi...

Full content generated by Get Full RSS.

Jet Perancis, AS didakwa tembak konvoi Gaddafi

Posted:


Ruang

Kaktus 'gurun' tropika

PADANG pasir dan tanah tandus sinonim dengan kawasan gurun. Justeru tidak hairanlah ia jarang didiami oleh hidupan dan tumbuhan. Lagi...

Infiniti

Tayangan digital penuh di planetarium

JARI-JEMARI Syaharudin Mohd. pantas menekan tetikus dan papan kekunci untuk memastikan paparan imej muncul tepat pada waktunya. Pada waktu yang sama dia memutarkan butang pada papan kekunci lampu bagi mengawal pencahayaan semasa tayangan filem pada siling kubah Planetarium Negara Kuala Lumpur. Lagi...

Kesihatan

Ubat bertukar racun

DEWASA ini penggunaan ubat-ubatan tradisional dan komplementari (TCM) semakin mendapat kepercayaan berikutan kerancakan aktiviti penyelidikan dan kecanggihan teknologi yang digunakan pengeluar. Lagi...

Full content generated by Get Full RSS.

Iran sambut baik kematian Gaddafi

Posted:


Ruang

Kaktus 'gurun' tropika

PADANG pasir dan tanah tandus sinonim dengan kawasan gurun. Justeru tidak hairanlah ia jarang didiami oleh hidupan dan tumbuhan. Lagi...

Infiniti

Tayangan digital penuh di planetarium

JARI-JEMARI Syaharudin Mohd. pantas menekan tetikus dan papan kekunci untuk memastikan paparan imej muncul tepat pada waktunya. Pada waktu yang sama dia memutarkan butang pada papan kekunci lampu bagi mengawal pencahayaan semasa tayangan filem pada siling kubah Planetarium Negara Kuala Lumpur. Lagi...

Kesihatan

Ubat bertukar racun

DEWASA ini penggunaan ubat-ubatan tradisional dan komplementari (TCM) semakin mendapat kepercayaan berikutan kerancakan aktiviti penyelidikan dan kecanggihan teknologi yang digunakan pengeluar. Lagi...

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Angelina Jolie Korea Selatan

Posted:


Ruang

Kaktus 'gurun' tropika

PADANG pasir dan tanah tandus sinonim dengan kawasan gurun. Justeru tidak hairanlah ia jarang didiami oleh hidupan dan tumbuhan. Lagi...

Infiniti

Tayangan digital penuh di planetarium

JARI-JEMARI Syaharudin Mohd. pantas menekan tetikus dan papan kekunci untuk memastikan paparan imej muncul tepat pada waktunya. Pada waktu yang sama dia memutarkan butang pada papan kekunci lampu bagi mengawal pencahayaan semasa tayangan filem pada siling kubah Planetarium Negara Kuala Lumpur. Lagi...

Kesihatan

Ubat bertukar racun

DEWASA ini penggunaan ubat-ubatan tradisional dan komplementari (TCM) semakin mendapat kepercayaan berikutan kerancakan aktiviti penyelidikan dan kecanggihan teknologi yang digunakan pengeluar. Lagi...

Full content generated by Get Full RSS.

Perang chef di dapur

Posted:


Ruang

Kaktus 'gurun' tropika

PADANG pasir dan tanah tandus sinonim dengan kawasan gurun. Justeru tidak hairanlah ia jarang didiami oleh hidupan dan tumbuhan. Lagi...

Infiniti

Tayangan digital penuh di planetarium

JARI-JEMARI Syaharudin Mohd. pantas menekan tetikus dan papan kekunci untuk memastikan paparan imej muncul tepat pada waktunya. Pada waktu yang sama dia memutarkan butang pada papan kekunci lampu bagi mengawal pencahayaan semasa tayangan filem pada siling kubah Planetarium Negara Kuala Lumpur. Lagi...

Kesihatan

Ubat bertukar racun

DEWASA ini penggunaan ubat-ubatan tradisional dan komplementari (TCM) semakin mendapat kepercayaan berikutan kerancakan aktiviti penyelidikan dan kecanggihan teknologi yang digunakan pengeluar. Lagi...

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved