Isnin, 5 Disember 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Kemuraman politik Myanmar

Posted:

Kemuraman politik Myanmar

Kemuraman politik Myanmar

TIADA bangunan pencakar langit mahupun pusat beli-belah mewah, apatah lagi sistem kereta api bawah tanah. Apa yang jelas kelihatan hanyalah lubang-lubang di kaki lima dan konkrit bangunan yang pecah serta rosak.

Inilah paparan persekitaran terkini yang berlaku di Yangon iaitu bekas ibu negara dan bandar terbesar di Myanmar. Lebih menyedihkan, sebahagian besar bangunan bersejarah yang berusia setengah abad turut musnah, terbengkalai dan tidak diurus rapi oleh pihak junta tentera yang mengambil kuasa pemerintahan sejak tahun 1962.

Tumpuan kerajaan tentera kini tidak lagi pada Yangon, selepas mereka memindahkan ibu kota dari Yangon ke Naypyidaw pada bulan November 2005. Ia adalah sebuah kota di tengah-tengah belantara kira-kira 320 kilometer di sebelah utara Yangon, .

Mantan Perdana Menteri Singapura, Lee Kuan Yew, pernah menyelar tindakan kerajaan Myanmar yang memutuskan untuk memindahkan pentadbirannya ke Naypyidaw. Jelas Kuan Yew, perpindahan tersebut menyukarkan pembangunan ekonomi dan mengganggu usaha penyelesaian masalah kestabilan politik.

"Mereka menutup ibu pejabat kerajaan di Yangon dan membuka pejabat baharu di Pyin mana, atau entah apa nama tempat itu, yang tidak ada apa-apa. Mereka ialah jeneral yang agak bodoh dalam bab pengurusan ekonomi.

"Bagaimanakah mereka boleh mengurus ekonomi dan mencapai peringkat seteruk ini sedangkan negara itu memiliki begitu banyak sumber asli?" kata Kuan Yew kepada kolumnis Amerika Syarikat (AS), Tom Plate dalam wawancara pada 27 September empat tahun lalu.

Kata-kata itu ada benarnya. Ketika Myanmar mencapai kemerdekaan pada tahun 1948, ibu kota itu mewah dengan sumber asli dan lebih kaya berbanding Singapura.

Bukan itu saja, pada abad ke-20, Myanmar atau nama asalnya Burma merupakan salah satu negara terkaya di Asia dan menjadi pilihan pihak British membuka empayar.

Buktinya, bangunan berkonsepkan era Victoria tersergam indah di hadapan air pancut di tengah-tengah bandarnya. Kebanyakan pusat jualan juga menjual barangan yang diimport khas dari Eropah. Panggung wayang popular seperti Palladium dan Excelsior juga sesak saban waktu.


BUKAN saja bangunan bersejarah malah kawasan petempatan juga tidak dilakukan proses pemuliharan.


Selepas menakluk Yangon pada tahun 1852 dan menukar nama pada Rangoon, pihak British mula membangunkan bandar berkenaan menjadi tapak asas pentadbiran mereka dengan membina bangunan-bangunan mahkamah, Parlimen, taman untuk bersantai dan taman botani. Ini termasuklah membina Universiti Rangoon pada tahun 1878, sehingga ia menjadi salah sebuah universiti terkemuka di Asia.

Kegemilangan bandar Rangoon cukup menyerlah kerana ia menggabungkan idea dan kreativiti sejumlah perancang bandar British.

Kekejaman junta

Malangnya, sebahagian besar bangunan di Rangoon telah rosak dan binasa semasa kedatangan Jepun pada Perang Dunia Kedua. Tetapi, Myanmar berusaha mengekalkan empayar British selepas mencapai kemerdekaan tahun 1948.

Namun erti kebebasan sebenar bagi rakyat Myanmar hanya bersifat sementara. Pada 8 Ogos 1988, berlaku mogok dan tunjuk perasaan besar-besaran di Myanmar bagi menuntut hak asasi dan demokrasi. Demonstrasi besar-besaran tersebut bertujuan untuk menentang pemerintahan tentera yang menguasai Myanmar selama 25 tahun.

Pemimpin junta tentera, Jeneral Ne Win yang memegang kuasa sejak tahun 1958 mengarahkan tentera menembak rakyat yang sedang berhimpun itu. Akibatnya, dianggarkan 10,000 orang telah terbunuh.

Kebencian rakyat kepada kerajaan tentera bertambah-tambah apabila Ne Win mengamalkan konsep nasionalisasi dan pengasingan global.

Pemuliharaan

Bukan sahaja masalah politik, kemerosotan usaha pemuliharaan bangunan-bangunan bersejarah di Yangon dilihat semakin kronik. Rata-rata penduduk menyifatkan sekiranya permasalahan tersebut tidak diatasi dengan segera, maka tidak mustahil bangunan berusia beratus-ratus tahun di negara itu terus lenyap.

Dalam pada itu, kehadiran generator minyak diesel berwarna kuning dan jingga yang sebahagian besarnya bersaiz seperti bas jelas menunjukkan bahawa bekalan tenaga elektrik di bandar yang didiami kira-kira 5 juta orang itu semakin lumpuh.


PERSEKITARAN Yangon yang dipenuhi dengan bangunan-bangunan lama berusia setengah abad.


"Kadangkala, tenaga elektrik terpaksa dipotong. Adakalanya ia kembali normal. Kami sudah biasa dengan keadaan seperti ini," jelas Abdullah Mingala, 71, anak kelahiran Myanmar berketurunan India.

Sementara itu, seorang bekas profesor sejarah Burma, U Kha Myint, 77, memberitahu dia terpaksa bersara awal dari berkhidmat di sebuah universiti awam pada usia 64 tahun, setahun sebelum layak mendapatkan pencen.

Menyedari atmosfera ekonomi di Yangon kurang memberangsangkan, maka setiap hari dia menghabiskan masa dengan mengunjungi rumah ibadat dan pagoda Shwedagon. Di sana ,dia meminta derma tunai dengan menawarkan perkhidmatan informasi dan cerita sejarah kepada pelawat mengenai stupa dan prinsip agama Buddha.

"Hidup adalah perjuangan. Kos sara hidup di sini amat tinggi. Bayangkan, sekilo beras dijual pada 1,500 Kyat (RM723) berbanding harga sebelum ini 1,000 Kyat (RM490)," tegasnya yang ingin bergelar sami pada tahun depan.

Kemarahan AS dan EU

Dasar demokrasi dan hak asasi manusia yang tidak dipedulikan oleh kerajaan tentera mendatangkan kemarahan pada pihak Amerika Syarikat (AS) dan Kesatuan Eropah (EU). Ini disusuli dengan tindakan junta tentera yang tegar membunuh dan memenjara beribu-ribu aktivis demokrasi gara-gara kalah pada pilihan raya tahun 1990.

Sehubungan itu, sebagai tanda protes dan memboikot sikap kejam junta tentera Myanmar, maka AS dan EU menghentikan segala bentuk bantuan. Ini termasuklah bantuan daripada Bank Dunia dan Tabung Kewangan Antarabangsa.

Produk jenama antarabangsa juga semakin berkurangan kecuali penjualan barangan keluaran Asia seperti Hitachi dan Samsung. Tiada lagi kelihatan iklan-iklan Coca-Cola atau Heineken di Yangon.

Sebaliknya hanya terdapat papan iklan yang memaparkan jenama buatan Myanmar seperti Sunday Mix Coffee dan Tea Mix, Wellman Vitabiotics Supplement dan ubat gigi Fresh Up.

Namun pemboikotan AS dan EU sedikitpun tidak membimbangkan pemimpin junta, Jeneral Kanan Than Shwe. Sebaliknya, dia pernah menyelar negara seperti AS yang sering mengkritik rekod hak asasi manusia di Myanmar.

"Berdasarkan pengalaman adalah amat jelas negara-negara tertentu menunjukkan ketidakpuasan hati kerana mereka ingin memaksa pengaruh mereka terhadap negara kita. Mereka juga melancarkan banyak usaha untuk menjejaskan perpaduan kita," ujar Than Shwe.


CLINTON (kiri) bertemu Suu Kyi di Yangon pada 2 Disember baru-baru ini.


Selepas 55 tahun mengamalkan dasar tutup pintu terhadap Myanmar, akhirnya AS mengambil keputusan untuk menjalinkan semula hubungan antara dua negara.

Tarikh 30 November 2011 pastinya mencatat sejarah apabila setiausaha AS, Hillary Clinton, menemui Presiden Myanmar, Thein Sein, Menteri Luar Negara, Wunna Maung Lwin dan Ahli Tertinggi Parlimen di ibu negara, Naypyitaw.

"Kedatangan saya pada hari ini disebabkan Presiden AS, Barack Obama dan diri saya sendiri yang ingin mengajak anda dan kerajaan anda menyediakan sesuatu kepada rakyat anda," jelas Clinton kepada Thein Sein pada pertemuan berkenaan.

Dalam pada itu, Thein Sein menyifatkan kehadiran Clinton bagaikan membuka lembaran baharu.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


650 murid sertai Khatan Perdana Kota Bharu

Posted:

650 murid sertai Khatan Perdana Kota Bharu

650 murid sertai Khatan Perdana Kota Bharu

SEBAHAGIAN 650 murid yang menyertai Majlis Berkhatan Perdana di Kota Bharu baru-baru ini.


ALAM DEWASA. Seramai 650 murid daripada 27 buah sekolah rendah dalam Parlimen Kota Bharu menyertai Majlis Berkhatan Perdana baru-baru ini.

Ia anjuran UMNO Bahagian Kota Bharu dengan kerjasama Pejabat Pelajaran Daerah, Klinik Kesihatan Bandar dan Balai Bomba Daerah.

Majlis berkhatan itu dirasmikan oleh Ketua UMNO Bahagian, Datuk Mohamad Fatmi Che Salleh dan dilangsungkan di Sekolah Kebangsaan (SK) Tanjong Mas, Kota Bharu.

Murid-murid yang berpakaian baju Melayu diraikan dengan paluan kompang dan bunga manggar sebelum disirami pancutan air dari sebuah jentera bomba.

Full content generated by Get Full RSS.

Ceramah menghayati pengertian Maal Hijrah

Posted:

Ceramah menghayati pengertian Maal Hijrah

Ceramah menghayati pengertian Maal Hijrah


ORANG ramai mendengar ceramah yang disampaikan oleh Mohd. Kazim di Permatang Pauh baru baru ini.


TEKUN. Lebih 500 tetamu hadir bagi mendengar ceramah perdana sempena sambutan Maal Hijrah 1433 di Sekolah Kebangsaan (SK) Permatang Pauh, Pulau Pinang baru-baru ini.

Ceramah yang disampaikan oleh Mohd. Kazim Alias Al-Hafiz itu merupakan program yang dianjurkan oleh Persatuan Ibu Bapa dan Guru SK Permatang Pauh dengan kerjasama Badan Keluarga Utusan Melayu (M) Berhad cawangan Seberang Jaya dan jemaah Masjid Jamek Permatang Pauh.

Penasihat jawatankuasa penganjur, Salimah Abdullah berkata, program tersebut memberi peluang kepada semua umat Islam di sekitar kawasan itu untuk menghayati semula pengertian Maal Hijrah menerusi ceramah agama yang disampaikan oleh penceramah itu.

Selain mendengar ceramah agama, tetamu juga berpeluang membeli buku agama di samping beberapa cakera padat video yang mengandungi ceramah-ceramah beberapa tokoh agama.

Full content generated by Get Full RSS.

Ahli kelab Warisan FC lepak tonton bola di bandar Marang

Posted:

Ahli kelab Warisan FC lepak tonton bola di bandar Marang

Ahli kelab Warisan FC lepak tonton bola di bandar Marang


AHLI kelab Warisan FC bersama ahli keluarga bersantai sambil menonton perlawanan bola sepak di Marang baru-baru ini.


ERAT. Pelbagai cara dilakukan untuk merapatkan hubungan sesama ahli persatuan atau kelab termasuk mengadakan aktiviti menonton perlawanan bola sepak menerusi skrin besar.

Usaha itu dilakukan oleh kelab bola sepak Warisan FC yang mengajak ahli kelab berkenaan bersama anggota keluarga masing-masing bersantai di sebuah restoran di Bandar Marang, Terengganu baru-baru ini.

Sambil menonton perlawanan bola sepak Liga Malaysia, mereka turut berpeluang memenangi cabutan nombor bertuah berupa hamper selain menikmati hidangan beraneka juadah yang disediakan.

Hadiah-hadiah disampaikan oleh Timbalan Pengerusi Warisan FC Marang, Abdul Rahman Yusuf dan pengurus pasukan itu, Mohd. Rasdi Hussain.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Hospital 'bebas sakit'

Posted:

Hospital 'bebas sakit'

Hospital 'bebas sakit'

HOSPITAL Raja Permaisuri Bainun, Ipoh.


IPOH - Kementerian Kesihatan semalam melancarkan perkhidmatan 'hospital bebas kesakitan' di tiga hospital kerajaan yang membolehkan pesakit tidak merasai kesakitan khususnya selepas pembedahan.

Ketika melancarkannya di Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB) di sini, Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata, perkhidmatan itu dapat disediakan hasil perkembangan teknik bius, pembedahan, peralatan serta ubat selain memanfaatkan teknik perubatan tradisional dan komplimentari terutama rawatan akupuntur.

Perkhidmatan itu, yang turut disediakan di Hospital Putrajaya dan Hospital Serdang, menyasarkan pesakit yang menjalani prosedur yang berkemungkinan meninggalkan kesan kesakitan yang kuat.

"Tiga buah hospital ini dipilih untuk menjalankan projek perintis ini di mana semua modaliti rawatan dilaksanakan secara berintegrasi untuk meringankan beban sakit pesakit," kata beliau kepada pemberita.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.

Cemburu punca 1,200 terkandas

Posted:

Cemburu punca 1,200 terkandas

Cemburu punca 1,200 terkandas

Oleh MOHD.AZLI ADLAN
azli.adlan@kosmo.com.my


GAMBAR fail menunjukkan sebahagian penumpang beratur menaiki bas selepas perkhidmatan kereta api tergendala angkara panggilan bom palsu di Tapah Khamis lalu.


IPOH – Siasatan polis terhadap kes panggilan bom palsu hingga menyusahkan 1,200 pengguna kereta api dari Tapah Road ke Tanjung Malim Khamis lalu hampir terungkai dengan tertangkapnya seorang lelaki yang disyaki berbuat demikian semata-mata hendak menghalang kekasihnya pergi ke Kuala Lumpur.

Lelaki berusia 25 tahun itu ditahan pada pukul 6.10 petang di Teluk Intan Sabtu lalu selepas polis mengenal pasti identitinya. Suspek yang merupakan jurujual di sebuah syarikat jualan langsung membuat panggilan dengan telefon bimbit.

Suspek berbuat demikian untuk menghalang kekasihnya yang juga bekerja di situ untuk pergi berkursus di Kuala Lumpur. Difahamkan, dia cemburu kerana bimbang jika kekasihnya terpaut hati terhadap seorang rakan sekerja mereka yang turut mengikuti kursus itu.

Pasangan itu juga dikatakan sering bergaduh tetapi berbaik semula selepas keadaan reda.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.

Malaysia-Qatar tingkatkan dagangan

Posted:

Malaysia-Qatar tingkatkan dagangan

Malaysia-Qatar tingkatkan dagangan


NAJIB menyambut ketibaan Sheikh Hamad Jassim sempena lawatan kerja beliau ke Malaysia selama empat hari di Perdana Putra, Putrajaya semalam.


PUTRAJAYA - Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, Malaysia dan Qatar berkeyakinan bahawa kedua-dua negara akan dapat meningkatkan lagi perdagangan keseluruhan dan kepelbagaian produk antara kedua-dua negara.

Perdana Menteri berkata, keyakinan itu adalah berikutan perdagangan keseluruhan antara Malaysia dan Qatar telah meningkat hampir 200 peratus sehingga mencecah RM3.3 bilion di dalam tempoh sembilan bulan pertama tahun ini.

Sambil kedua-dua negara bersetuju meningkatkan kerjasama dan pelaburan, kedua-dua Perdana Menteri itu juga bersetuju untuk bekerjasama bagi menubuhkan satu dana pelaburan Malaysia-Qatar.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Urban

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Urban


Surut dalam tiga jam

Posted:

Surut dalam tiga jam

Surut dalam tiga jam

Oleh: NIZHA PERIASWAMY

RAMAI yang terkejut dan kaget dengan peristiwa banjir kilat di Kajang, Selangor sama ada yang mengalaminya sendiri, berjiran dengan kawasan itu atau mendengar berita melalui kaca TV. Banjir kilat yang berlaku di pusat bandar Kajang (Jumaat lepas) adalah yang terburuk pernah berlaku sejak tahun 1971.

Ramai yang menuding jari kepada pembangunan bandar yang tidak terancang atau tidak terkawal sejak akhir-akhir ini di Kajang.

Pembangunan di kawasan urban hakikatnya memang tidak boleh dielakkan memandangkan permintaan yang tinggi terhadap hartanah di situ. Tetapi kealpaan untuk menilai dan merancangnya dengan teliti akhirnya membawa musibah.

Tutup kedai

"Apabila hujan mula turun, saya dan suami merasakan ia seperti biasa. Tetapi air melimpah masuk secara tiba-tiba membuat kami mula kelam-kabut menyelamatkan kasut-kasut dan barangan lain," kata pembuat kasut di tepi jalan kedai, Asnian Ahmad, 50. Beliau yang kehilangan barang-barang seperti tapak kasut, benang dan jarum memberitahu tidak tahu sebab di sebalik bah itu.


LEBIH 250 kenderaan dijangka rosak dalam banjir kilat Jumaat lepas di Kajang.


Banjir kilat pada Jumaat lalu di Kajang melibatkan jalan-jalan di perbandaran pusat bandar Kajang apabila hujan lebat bermula kira-kira pukul 3 petang sehingga lewat malam.

Menurut laporan, sebaik 15 minit hujan yang lebat turun mencurah-curah, air sudahpun naik kira-kira satu meter dan memasuki kawasan pusat beli-belah termasuk kompleks Plaza Metro, kedai-kedai seperti kedai kain, aksesori kereta, telekomunikasi, restoran, restoran makanan segera dan lain-lain.

Selain pusat bandar itu sendiri, kawasan lain yang turut terlibat dalam banjir kilat itu ialah Pekan Semenyih berhampiran jalan ke Bangi Lama, Pasar Besar Kajang, Jalan Jerlok, Sungai Kantan, Jalan Semenyih dan Jalan Kelapa.

"Ia berlaku terlalu cepat. Dalam masa kurang 15 minit, kami terpaksa menutup kedai," kata V. Shanmugam, 64 dari kedai emas Madras Jewellers.

Ujar beliau, kedainya mengalami kerugian mencecah RM50,000 hingga RM60,000 dalam banjir kilat yang merosakkan komputer, perabot dan kotak barangan kemas berbaldu yang disimpan di setor.

"Apa yang saya dengar banjir ini disebabkan oleh limpahan air sungai. Tetapi buat masa ini saya belum dapat pengesahan sesiapa kerana sibuk mengemas kedai dan membersihkan lumpur-lumpur," kata Shin Sun Kaat, 39, dari Sun Yit Sports Centre yang sibuk mengemas ketika ditemui.


BANJIR kilat di Kajang tempoh hari antara terburuk sejak 30 tahun.


Kebanyakan orang yang ditemui dalam tinjauan Kosmo! Ahad lalu, menyalahkan perparitan yang kecil di sungai sekitar Kajang dan pembangunan sebagai punca utama banjir kilat.

Sistem perparitan

Sampah-sarap yang banyak tersumbat dan menyebabkan air melimpah ke jalan raya melepasi tebing sungai dikatakan antara faktor lain.

"Pembangunan itu penting tetapi, jika fokus hanya diberi pada pembangunan tetapi sistem perparitan dan sungai dibiarkan sama sejak 30 tahun, bagaimana pula?" tanya pekedai Actscom Sdn. Bhd., Alex Chee.

Sementara itu, peniaga barangan serbaneka, Fully Shop, Alwin Ling, 28, pula berharap supaya pihak kerajaan dan penguatkuasa dapat melakukan sesuatu agar masalah itu tidak berulang.

"Pada masa kejadian, orang ramai berpusu-pusu masuk dan lari ke tingkat atas. Kami terpaksa membuka ruang atas supaya ia dapat menyelamatkan orang ramai. Agak panik juga sewaktu hujan turun sekitar pukul 3 hingga 6 petang," kata pengurus restoran makanan segera, McDonald's, Faizal Jamari.


RAMAI yang gempar dengan peristiwa Kajang dilanda bah mengejut.


Dalam satu temu bual, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kajang, Lee Kim Sin memberitahu, kejadian banjir di Kajang sebagai satu kejadian berkala. Namun, beliau mengakui ia bah terburuk berbanding sebelumnya.

Beliau merujuk kepada projek tebatan banjir yang pernah dilakukan pada tahun 2008 dengan membesarkan Sungai Jelok dan muara Sungai Jelok supaya air mengalir ke bahagian Sungai Langat.

"Kami juga membina dinding tebatan setinggi 1.5 meter dan melebarkan sungai. Mungkin kerana hujan yang lebat menyebabkan air di Sungai Jelok dan Sungai Langat melimpah memasuki pusat bandar sekali gus menyebabkan banjir," katanya.

Dalam pada itu, Penolong Pengarah Operasi Jabatan Bomba dan Penyelamat Selangor, Mohd. Sani Harul pula berkata, walaupun air naik mendadak sehingga ke paras pinggang, ia juga segera surut dan kembali kepada keadaan biasa selepas beberapa jam.

Korek pasir haram

Dalam satu lagi laporan akhbar kelmarin, kegiatan sindiket mengorek pasir secara haram juga menjadi penyumbang kepada banjir kilat luar biasa yang berlaku di bandar Kajang.

Ketua Pusat Penyelidikan Alam Sekitar Universiti Teknologi Mara, Prof. Dr. Ku Halim Ku Hamid dipetik berkata, selain pembangunan, kegiatan mengorek pasir secara haram mempercepatkan berlakunya banjir di samping hujan lebat.


TIMBUNAN sampah dipercayai sebahagian faktor yang menyebabkan banjir kilat di pusat bandar Kajang.


"Pembangunan dan aktiviti manusia (mengorek pasir) boleh menjejaskan sistem pengaliran air dan bahan-bahan konkrit seperti jalan dan bangunan. Ia akan menyebabkan berlakunya gangguan aliran sungai seterusnya mempercepatkan banjir," ujarnya beliau.

Full content generated by Get Full RSS.

Aladdin penuh warna-warni

Posted:

Aladdin penuh warna-warni

Aladdin penuh warna-warni

Oleh NIZHA PERIASWAMY


RAMAI artis berbakat besar melibatkan diri untuk menghidupkan teater muzikal ini.


KANAK-KANAK sememangnya suka dan gemar menonton persembahan berbentuk cerita dongeng. Malah orang dewasa juga tidak ketinggalan jika persembahan cerita dongeng di bawa secara matang, penuh unsur lawak jenaka dan santai serta mampu menangani tekanan.

Justeru, Sunway Lagoon yang pernah membawa beberapa teater muzikal terkenal seperti Peter Pan pada musim cuti sekolah yang lalu, tampil dengan persembahan teater muzikal tiga dimensi (3D) yang penuh kejutan dan pembaharuan iaitu Aladdin The Musical.

Teater ini bukan sahaja membawa watak-watak dan cerita dongeng antarabangsa terkenal secara bersahaja malah kepelbagaian persembahan dan lakonan pasti akan memukau setiap penonton.

Produksi persembahan yang berpusat di London, West End Production memainkan peranan utama menawarkan tenaga pelakon yang terdiri daripada enam karakter utama dan sampingan.

"Persembahan teater muzikal ini bukan lagi seperti sebelumnya. Kali ini, kami membawa teater muzikal beberapa langkah lebih maju dengan menyelitkan aspek teknikal yang lebih canggih iaitu ia dipersembahkan dalam bentuk 3D," ujar Ketua Pegawai Eksekutif Sunway Lagoon dan Penerbit Eksekutif persembahan Aladdin The Musical, Aaron Soo.

Susulan itu, Aaron tidak mahu sesiapa, khususnya kanak-kanak terlepas peluang menyaksikan persembahan yang akan dilangsung sepanjang musim cuti sekolah ini.

Persembahan memukau

Pengarah Aladdin The Musical dari West End Production, Chris Colby memberitahu Kosmo!, teater muzikal itu secara amnya terdiri daripada dua bahagian iaitu segmen satu dan diikuti segmen dua selepas 15 minit rehat di antaranya.

Setiap segmen akan membawa tujuh dan enam adegan serta diselang-seli dengan alunan lagu.

"Ia satu kisah umum yang diketahui ramai namun Aladdin The Musical mempunyai kelainan. Elemen pencahayaan yang menakjubkan, efek lampu laser di atas pentas, karpet terbang, latar bunyi yang dramatik dan lakonan pelakon itu sendiri mampu memberikan satu pengalaman tersendiri kepada setiap penonton," ujar Aaron.

Lagu dan tarian

Selain itu, pemilihan lagu yang berkesan, aspek koreografi dan elemen komedi yang ditampilkan melalui watak jin (lakonan Gareth Heesom) yang keluar dari lampu ajaib akan menjanjikan kejutan yang hebat untuk para penonton.

Selain watak Aladdin dan jin lampu ajaib yang menjadi tarikan utama, tidak dilupakan ialah watak heroin, Puteri Jasmine (lakonan Nikki Mae), watak antogonis Jaafar (lakonan Michael Morgan), watak Sultan yang ceria (lakonan Peter Jamieson) serta watak jin cincin (lakonan Jess Ellemer).


WATAK jin menjadi tarikan yang menghidupkan elemen jenaka teater itu.


Krew ini turut dibantu oleh pelakon-pelakon sampingan yang menghidupkan lagi set penggambaran termasuk haiwan-haiwan dari Taman Wildlife di Sunway Lagoon sendiri.

Seperti mana kata Aaron, persembahan itu akan mendorong penonton untuk terus menikmatinya tanpa berganjak dari tempat duduk.

Persembahan teater muzikal 3D yang penuh menghiburkan yang bertempat di Amphitheatre di Sunway Lagoon itu akan dilangsungkan sepanjang musim sekolah bermula 25 November 2011 hingga 2 Januari 2012 nanti.

Persembahan teater muzikal akan diadakan sekali setiap hari, dari Ahad ke Jumaat pada pukul 7.45 petang. Sementara pada hari Selasa, pentas direhatkan.

Persembahan akan diadakan dua kali pada hari Sabtu iaitu pada pukul 7.15 petang dan 9.15 malam serta persembahan tambahan pada Hari Natal, 25 Disember dan 1 Januari 2012 pada pukul 7.15 petang dan 9.15 malam.

Pilihan harga tiket untuk dewasa adalah RM100, RM200, RM250 dan RM300 manakala RM50, RM100, RM120 dan RM150 untuk kanak-kanak.

Untuk keterangan lanjut, sila hubungi Sunway Lagoon di talian 03-5639 000 atau layari laman web www.sunwaylagoon.com atau di Facebook menerusi sunwaylagoonMsia dan akaun @sunwaylagoon1 di Twitter.

Full content generated by Get Full RSS.

Misi selamatkan boneka bernyawa

Posted:

Misi selamatkan boneka bernyawa

Misi selamatkan boneka bernyawa

Oleh FATEN SAPHILLA MOHAMED ISA

KETIKA bercuti ke Los Angeles, seorang peminat setia The Muppets, Walter, bersama rakan-rakannya, Gary dan Mary mendapat tahu bahawa tauke minyak, Tex Richman, mahu merobohkan teater Muppets untuk menggali minyak di tapak teater itu.

Bagi mendapatkan wang berjuta-juta dolar untuk menyelamatkan tapak tersebut, mereka berusaha menghimpunkan semula semua ahli Muppets yang telah membawa haluan masing-masing demi sebuah persembahan terbesar.

Filem White Vengeance pula berkisar mengenai zaman pemerintahan Dinastin Qin. Raja Huai yang dibantu dua pahlawan iaitu Liu Bang dan Xiang Yu begitu hebat dalam peperangan hingga berjaya menakluk pusat pentadbiran Dinasti Qin. Walaupun demikian, setelah melihat keserasian yang terjalin di antara kedua-dua askarnya yang kuat itu, Raja Huai merasa takut dan tergugat dengan mereka.

Turut berada di pawagam minggu ini adalah cerita mengenai Datin Ghairah. Melihat pada tajuknya, pasti ramai beranggapan bahawa cerita itu mengisahkan tentang seorang datin yang penuh berahi. Namun, ia sebenarnya merujuk kepada seorang wanita berstatus datin yang bernama Ghairieyah.

Selain itu, para penonton juga diajak ke pawagam untuk menyaksikan filem komedi romantik, New Year's Eve.

The Muppets

Tarikh Tayangan: 8 Disember 2011

Genre: Komedi

Durasi: 1 jam 45 minit

Pengarah: James Bobin

Pelakon: Mila Kunis, Emily Blunt,Jason Segel, Amy Adams, Selena Gomez, Neil Patrick Harris, Katy Perry, Whoopi Goldberg

Sinopsis: Apabila peminat setia Muppet, Walter dan rakannya Gary (Jason Segel) serta Mary (Amy Adams) mengetahui rancangan seorang saudagar minyak, Tex Richman (Chris Cooper), untuk menghancurkan teater Muppets, mereka berasa terpanggil untuk membantu.

Mereka perlu mendapatkan wang sebanyak AS$10 juta untuk menyelamatkan teater berkenaan. Untuk itu, Walter, Mary dan Gary membantu Kermit untuk mengumpul semua ahli Muppets yang kebanyakannya sudah membawa haluan mereka masing-masing. Mereka menempuhi pelbagai cabaran dalam usaha menjayakan persembahan terbesar, The Muppets Show.

Datin Ghairah

Tarikh Tayangan: 08 Disember 2011

Genre: Romantik, komedi

Durasi: 1 jam 29 minit

Pengarah: Sabree Fadzil

Pelakon: Maria Farida, Aaron Aziz, Faizal Hussein, Yank Kassim, Hairie Othman, Sheera

Sinopsis: Datin Ghairieyah atau lebih dikenali sebagai Datin Ghairah adalah balu kepada arwah Datuk Mahfuz, seorang ahli perniagaan yang terkenal di Malaysia. Emelia dan Emelda ialah dua orang anak hasil perkongsian hidup mereka selama hampir 20 tahun bersama.

Setelah hampir dua tahun Datin Ghairieyah berstatus janda, dia bangkit untuk meneruskan empayar perniagaan peninggalan arwah suaminya. Dia semakin 'ghairah' untuk memperluaskan empayar perniagaannya. Sufian yang merupakan rakan karib arwah Datuk Mahfuz sedaya upaya cuba untuk memikat Datin Ghairieyah demi kepentingan perniagaannya.

Akhirnya hubungan antara Datin Ghairieyah dengan Sufian semakin intim. Perbuatan dan sikap Sufian yang licik tidak sedikitpun menimbulkan curiga di hati Datin Ghairieyah.

White Vengeance

Tarikh Tayangan: 8 Disember 2011

Genre: Aksi

Durasi: 2 jam 17 minit

Pengarah: Daniel Lee

Pelakon: Leon Lai, Anthony Wong, Jordan Chan, Liu Yi Fei

Sinopsis: Ketika zaman pemerintahan Dinastin Qin, kelompok pemberontak telah bangkit dan negara menjadi huru-hara. Liu Bang dan Xiang Yu, dua orang pemimpin askar perusuh di bawah telunjuk Raja Huai telah bergabung dalam peperangan hingga berjaya menakluk pusat pentadbiran Dinasti Qin.

Begitupun, Raja Huai merasakan Liu dan Xiang terlalu berpengaruh dan berasa tergugat dengan kehadiran mereka. Justeru, dia membuat helah untuk melaga-lagakan mereka berdua dan ternyata muslihat itu berhasil. Xiang merancang membunuh Liu pada majlis keramaian di Hong Men. Sempatkah mereka mengetahui dalangnya sebelum salah seorang terkorban?

New Year's Eve

Tarikh Tayangan: 8 Disember 2011

Genre: Komedi, romantik

Durasi: 2 jam

Pengarah: Garry Marshall

Pelakon: Jessica Biel, Jon Bon Jovi, Abigail Breslin, Chris Ludacris Bridges, Robert De Niro, Josh Duhamel, Zac Efron, Hector Elizondo, Katherine Heigl, Ashton Kutcher, Seth Meyers, Lea Michele, Sarah Jessica Parker, Michelle Pfeiffer, Til Schweiger, Ryan Seacrest, Hilary Swank dan Sofia Vergara

Sinopsis: Filem New Year's Eve meraikan cinta, harapan, kemaafan, peluang kedua dan permulaan baharu dalam beberapa kisah pasangan serta individu. Dengan latar belakang kehidupan pelbagai lapisan masyarakat di kota New York, malam menjelang tahun baharu akhirnya menjadi momen yang paling bermakna dalam hidup golongan tersebut.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Nicol menakjubkan

Posted:

Nicol menakjubkan

Nicol menakjubkan

RATU skuasy negara, Datuk Nicol Ann David wajar dijulang sebagai tokoh sukan paling berjaya dalam sejarah negara apabila mampu mempertahankan gelaran pemain terbaik dunia sebanyak enam kali berturut-turut.

Demikian tegas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, semalam.

Perdana Menteri berkata, kejayaan yang dicapai Nicol itu adalah satu pencapaian yang belum pernah dicapai oleh sesiapa dalam sejarah sukan negara.

"Saya bagi pihak kerajaan dan rakyat Malaysia ingin mengucapkan setinggi-tinggi tahniah kepada Nicol," katanya selepas menerima kunjungan pemain No. 1 dunia itu di pejabat beliau di Putrajaya, semalam.

Turut hadir, ayah dan ibu Nicol, Desmond David dan Anne Marie David serta Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan CIMB, Datuk Seri Nazir Razak.

Najib berkata, beliau berharap kejayaan Nicol itu akan menjadi pendorong serta penguat semangat kepada atlet sukan bukan sahaja dalam arena skuasy tetapi juga sukan lain.

"Nicol juga patut dijadikan contoh ikutan, beliau merupakan seorang ikon sukan yang paling berjaya dalam sejarah negara kita," katanya.

"Diharapkan Nicol akan terus mencipta kejayaan yang lebih cemerlang pada masa akan datang, seterusnya meletakkan satu penanda aras yang tinggi untuk sukan negara terutamanya skuasy," kata beliau.

Sementara itu, Nicol berkata, pertemuan dengan Perdana Menteri semalam merupakan satu peluang yang amat bermakna buat diri dan kedua-dua ibu bapanya.

"Ia adalah satu penghormatan untuk saya dan keluarga untuk mendapatkan pengiktirafan daripada kerajaan dan rakyat Malaysia, terima kasih atas segala sokongan," katanya.

Full content generated by Get Full RSS.

Wan Zack belum pasti ke Australia

Posted:

Wan Zack belum pasti ke Australia

Wan Zack belum pasti ke Australia


KECEDERAAN mungkin memaksa Wan Zack Haikal (kiri) terlepas peluang beraksi dalam tiga perlawanan persahabatan di Australia bulan ini.


PENYERANG skuad Harimau Muda, Wan Zack Haikal Wan Mohd. Noor bakal terlepas peluang menyertai skuad kendalian Ong Kim Swee itu bagi menghadapi tiga perlawanan persahabatan dengan tiga kelab Australia bermula 10 hingga 22 Disember ini ekoran kecederaan buku lali yang masih belum pulih sepenuhnya.

Kecederaan tersebut dialaminya ketika perlawanan pertama kelayakan Olimpik 2012 menentang Jepun pada 21 September lepas di Stadium Tosu, Fukuoka.

Ia menyebabkan beliau terpaksa disisihkan daripada menyertai skuad itu ke Sukan SEA Indonesia baru-baru ini.

Pemain kelahiran Pahang berusia 20 tahun ini berkata, beliau masih dalam proses pemulihan dan dijangka mengambil masa dua bulan.

"Kini saya melakukan latihan senaman secara bersendirian untuk mempercepatkan pemulihan kecederaan saya. Mengenai perlawanan persahabatan ke Australia, saya menyerahkannya kepada jurulatih sama ada mahu membawa saya atau tidak," katanya kepada Bernama semalam.

Skuad Bawah 23 tahun negara dijadualkan menentang pasukan Sydney FC pada 13 Disember, Central South Mariner (15 Disember) sebelum menutup aksi menentang Newcastle United pada 19 Disember.

Perlawanan tersebut merupakan persiapan awal skuad berkenaan sebelum menyertai Liga Singapura musim depan dan persediaan menghadapi baki tiga perlawanan kelayakan Olimpik 2012 menentang Syria, Bahrain dan Jepun pada Februari tahun depan.

Diminta mengulas mengenai perpindahan pemain Harimau Muda ke dalam pasukan tempatan musim depan, Wan Zack yang pernah bermain dengan kelab divisyen 1 Slovakia, FC Vion selama tiga bulan berkata, beliau masih setia bersama pasukannya sekarang.

"Saya akan terus bermain dengan pasukan saya kerana banyak pendedahan mengenai bola sepak yang saya peroleh ketika menentang pasukan hebat dari luar negara," katanya.

Tiga pemain yang melebihi usia 23 tahun musim depan dan tidak beraksi lagi bersama skuad B-23 ialah Mohd. Muslim Ahmad yang memilih menyertai Terengganu, K. Gurusamy (Selangor) dan Mohd. Zamir Selamat (Johor FC).

Full content generated by Get Full RSS.

Tenis: Venus sah sertai Terbuka Malaysia 2012

Posted:

Tenis: Venus sah sertai Terbuka Malaysia 2012

Tenis: Venus sah sertai Terbuka Malaysia 2012

Oleh MOHD. IKHSAN FIRDAU AZMI
ikhsan.azmi@kosmo.com.my


AHMAD Shabery (dua dari kanan) ketika merasmikan pelancaran Kejohanan Tenis WTA Terbuka Malaysia 2012 di ibu negara, semalam.


BEKAS pemain No. 1 dunia, Venus Williams adalah antara nama yang telah mengesahkan penyertaan pada Kejohanan Tenis WTA Terbuka Malaysia BMW 2012 yang akan berlangsung di Bukit Kiara Equestrian & Country Resort penghujung Februari depan.

Kejohanan seminggu itu juga akan menyaksikan penyertaan dua lagi pemain antarabangsa Perancis, Marion Bartoli dan Shuai Peng dari negara China.

Menurut Pengarah Urusan BMW Group Malaysia, Geoffrey Briscoe, kejohanan kedua tajaan BMW itu kini telah mendapat sambutan yang menggalakkan daripada beberapa pemain tenis wanita antarabangsa yang telah menyatakan kesediaan untuk hadir.

"Walaupun Venus telah mengalami masalah kecederaan sehingga menghalangnya untuk menyertai beberapa kejohanan utama pada tahun ini, kini dia telah memilih jelajah Persatuan Tenis Wanita (WTA) yang dianjurkan di Malaysia sebagai salah satu tempat untuk memulihkan kariernya.

"Sepanjang kariernya, Venus telah memenangi 43 kejuaraan termasuk tujuh Grand Slam sementara Marion pula berada di kedudukan No. 9 dunia dan telah memenangi tujuh kejuaraan utama.

"Manakala bagi Peng Shuai pula, dia merupakan bakat baru dari China yang sudah mula mencipta nama di pentas antarabangsa," katanya pada majlis pelancaran kejohanan tersebut di sebuah hotel terkemuka di ibu negara semalam.

Turut hadir di majlis tersebut ialah Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek dan Presiden Persatuan Lawn Tenis Malaysia (LTAM), Tan Sri Abdul Latif Razak.

Ahmad Shabery berharap agar kejohanan tenis terbesar itu bukan sahaja dapat menaikkan nama Malaysia di peringkat dunia malah dapat membantu negara melahirkan bakat baharu.

"Dengan kejohanan berprestij seperti itu dilangsungkan di sini, maka ia akan dapat meningkatkan tahap kesedaran terhadap sukan tenis dan secara tidak langsung melahirkan bakat baharu di negara ini.

"Kita juga berharap ia juga dapat wujudkan budaya masyarakat yang bergiat aktif dalam sukan tenis, saya tahu ramai orang bermain tenis tetapi mereka tidak diikat dalam satu rangkaian yang baik," katanya.

Sejumlah US$220,000 (RM690,173) akan menjadi rebutan pada kejohanan itu yang akan disertai 32 orang pemain bagi kategori perseorangan dan 16 pasangan bagi kategori beregu.

Dalam pada itu, Abdul Latiff berkata, komitmen yang ditunjukkan oleh BMW dalam penganjuran kejohanan ini telah membuka peluang kepada Malaysia untuk menjadi destinasi baharu bagi jaguh-jaguh tenis antarabangsa.

"Dengan pengesahan beberapa pemain terbaik dunia, ia akan menjadikan kejohanan ini lebih baik dan dengan itu, saya yakin tidak keraguan lagi bahawa kejohanan ini akan menjadi sesuatu yang menakjubkan," katanya.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Parti-parti Islam Mesir dapat 65 peratus undi

Posted:

Parti-parti Islam Mesir dapat 65 peratus undi

Parti-parti Islam Mesir dapat 65 peratus undi

POSTER calon parlimen Parti Salafist Al-Nur ditampal pada sebatang tiang di luar gereja Saint Peter's di Kaherah semalam.


KAHERAH - Parti-parti Islam memenangi 65 peratus undi dalam pusingan pertama pilihan raya Parlimen Mesir, menurut perangkaan rasmi yang diperoleh agensi berita AFP semalam.

Parti Ikhwanul Muslimin memenangi 36.62 peratus undi diikuti Salafist Al-Nur dengan 24.36 peratus undi dan Al-Wasat sebanyak 4.27 peratus undi.

Perangkaan itu dikeluarkan oleh Setiausaha Agung Jawatankuasa Pilihan Raya Mesir, Yusri Abdel Karim.

Menurut satu senarai rasmi, Parti Kebebasan dan Keadilan yang mewakili pergerakan Ikhwanul Muslimin memenangi 3.56 juta undi daripada 9.73 juta undi sah.

Parti Salafist Al-Nur memenangi 2.37 juta dan Parti Wasat memperoleh 415,590 undi.

Perikatan liberal, Blok Mesir menerima 13.35 peratus dengan 1.29 juta undi.

"Kami mengalu-alukan pilihan penduduk Mesir," kata jurucakap Parti Kebebasan dan Keadilan, Ahmed Sobea.

"Mesir kini memerlukan semua parti untuk bekerjasama bersama untuk keluar daripada krisis," tambahnya.

Pergerakan Ikhwanul Muslimin dikenali sejak berdekad-dekad lalu melakukan kerja-kerja kebajikan dan menentang pemerintahan Hosni Mubarak sebagai Presiden Mesir selama 30 tahun.

Hosni meletakkan jawatan pada Februari lalu selepas sejumlah besar penunjuk perasaan berhimpun di Dataran Tahrir di sini untuk menuntut peletakan jawatannya.

Namun, prestasi Parti Salafist Al-Nur yang memperjuangkan tafsiran fundamental mengenai Islam mengejutkan sekali gus mencetuskan kebimbangan menjadi lebih konservatif dalam Parlimen yang mengandungi 498 anggota.

Pilihan raya itu diadakan pihak tentera yang memerintah sementara Mesir bagi membolehkan kuasa pentadbiran diserahkan kepada pemerintahan pilihan rakyat.

Keputusan pilihan raya di Mesir itu adalah sama seperti di Tunisia dan Maghribi apabila parti Islam turut menang kesan daripada kebebasan baharu yang dibawa oleh pergerakan demokrasi. - Agensi

Full content generated by Get Full RSS.

Bandar lengang kerana bom Perang Dunia Kedua

Posted:

Bandar lengang kerana bom Perang Dunia Kedua

Bandar lengang kerana bom Perang Dunia Kedua


BEG-BEG pasir diletakkan di sekeliling bom milik tentera Britain di Sungai Rhine, Koblenz kelmarin.


BERLIN - Pusat bandar Koblenz semalam kosong selepas 45,000 orang termasuk banduan dari sebuah penjara meninggalkan bandar itu sebelum tiga butir bom Perang Dunia Kedua dipindahkan dari tepi sebatang sungai.

Bom itu ditemui pada minggu lalu selepas paras air surut akibat kekurangan hujan.

Ia merupakan perpindahan penduduk yang paling ramai ekoran bom Perang Dunia Kedua yang tidak meletup dalam sejarah Jerman.

Bom itu dan sebutir bom milik Amerika Syarikat (AS) yang lebih kecil dan terletak berdekatan akan dimatikan.

Ia turut ditemui selepas paras air sungai surut.

Sebutir bom lagi yang terletak dekat dengan dua lagi butir bom tersebut mungkin akan diletupkan.

Bandar Koblenz dihujani dengan bom dari udara menjelang perang tersebut kerana terdapat pangkalan tentera yang utama.

Hampir separuh daripada 106,000 penduduk di bandar itu telah berpindah.

Tujuh buah sekolah di pinggir bandar dibuka untuk menjadi tempat perlindungan tetapi ia hanya dihuni seramai 330 orang.

Para banduan dari sebuah penjara dipindahkan pada Jumaat lalu ke sebuah lagi penjara.

Sebelum ini perpindahan terbesar ekoran penemuan bom yang tidak meletup dalam sejarah Jerman adalah pada 1997 di bandar Ludwigshafen.

Kira-kira 2,500 orang dipindahkan dalam operasi pemindahan bom itu.

Namun, bom itu meletup secara tidak sengaja semasa operasi pemindahan. - Agensi

Full content generated by Get Full RSS.

JLo jalani penggambaran di Lima

Posted:

JLo jalani penggambaran di Lima

JLo jalani penggambaran di Lima


SEORANG jurugambar merakamkan aksi Jennifer Lopez dalam program Q'Viva: The Chosen di Lima, Peru kelmarin.


LIMA, Peru - Penyanyi terkenal, Jennifer Lopez menjalani penggambaran program realiti terbaharu terbitannya, Q'Viva: The Chosen di sini.

Lopez yang terkenal dengan panggilan JLo, 42, mengumumkan ketibaannya di Peru sebelum ini di laman Twitter.

Menurut mesejnya di laman itu, penyanyi tersebut menyatakan dia amat teruja untuk mencari bakat baharu penghibur dalam program tersebut.

Dia dilaporkan tiba di sini dengan dua anaknya, Max dan Emma serta kekasihnya yang merupakan seorang penari yang lebih muda daripadanya, Casper Smart yang berusia 24 tahun.

Program itu diterbitkan dengan kerjasama penyanyi Marc Anthony yang telah berpisah dengannya selepas mereka mengumumkan perceraian baru-baru ini.

Kelmarin, JLo merakamkan salah satu episod program itu apabila dia menendang sebiji bola. - Agensi

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Venus Williams sertai Terbuka Malaysia 2012

Posted:

Venus Williams sertai Terbuka Malaysia 2012

Venus Williams sertai Terbuka Malaysia 2012

05/12/2011 9:10pm

KUALA LUMPUR – Bekas pemain nombor satu dunia, Venus Williams dari Amerika Syarikat adalah antara tiga pemain utama bakal menjadi tarikan utama pada Kejohanan Tenis Wanita BMW Terbuka Malaysia 2012.

Selain Williams, kejohanan bernilai AS$220,000 (RM689,484) itu turut menarik penyertaan pemain nombor sembilan dunia, Marion Bartoli dari Perancis dan bintang meningkat dari China, Peng Shuai.

Kejohanan itu akan diadakan di Bukit Kiara Equestrian & Country Resort di sini dari 27 Februari hingga 4 Mac tahun depan.

Presiden Persatuan Lawn Tenis Malaysia (LTAM), Tan Sri Abdul Razak Latiff berkata, kejohanan itu merupakan batu loncatan untuk negara membawa sukan tenis ke peringkat yang lebih tinggi.

"Ini terbukti dengan kehadiran barisan pemain yang menarik dan paling popular dan saingan di sini pasti lebih hangat dan kompetitif," katanya pada sidang media di sini hari ini.

Kejohanan tersebut yang merupakan siri jelajah Persatuan Tenis Wanita (WTA) menampilkan 32 pemain perseorangan utama dunia dan 16 beregu dalam pertandingan kalah mati. – Bernama

Full content generated by Get Full RSS.

Dapur gas meletup, suri rumah maut melecur

Posted:

Dapur gas meletup, suri rumah maut melecur

Dapur gas meletup, suri rumah maut melecur

05/12/2011 8:53pm

KUALA LUMPUR – Seorang suri rumah maut akibat melecur teruk, manakala suaminya cedera di bahagian tangan dan kaki selepas dapur gas di rumah mereka di tingkat 15, Projek Perumahan Rakyat (PPR) Desa Rejang, Setapak Jaya di sini, meletup hari ini.

Kejadian berlaku pada kira-kira pukul 1 petang semasa Tutty Suri Yati Abd Manan, 34, dipercayai sedang memasak di ruang dapur rumahnya.

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Setapak, Suki Anuar berkata, wanita itu melecur hampir 80 peratus daripada keseluruhan badan, manakala suaminya melecur di bahagian tangan dan kaki.

Beliau berkata, tiga jentera bomba bersama 21 anggota dari balai Setapak, Wangsa Maju dan Jelatek bergegas ke tempat kejadian selepas menerima panggilan kecemasan pada pukul 1.21 petang, dan sebaik tiba, api yang merebak itu sudah dipadamkan oleh orang ramai.

Tutty Suri Yaty disahkan meninggal dunia di Hospital Kuala Lumpur pada 4.59 petang, manakala suaminya Raja Basir Ali Peer Bux, 56, masih sedang menerima rawatan di hospital berkenaan.

Raja Basir dipercayai cuba menyelamatkan isterinya selepas mendengar bunyi letupan dan melihat api mula marak di ruang dapur rumah. – Bernama

Full content generated by Get Full RSS.

Sukan Para ASEAN: 120 atlet bawa cabaran

Posted:

Sukan Para ASEAN: 120 atlet bawa cabaran

Sukan Para ASEAN: 120 atlet bawa cabaran

05/12/2011 8:50pm

KUALA LUMPUR – Seramai 120 atlet paralimpik negara meletakkan sasaran 57 pingat emas pada temasya Sukan Para ASEAN yang akan berlangsung di Solo (Surakarta), Indonesia dari 12 hingga 22 Disember ini.

"Secara keseluruhan, kontinjen kita adalah seramai 180 orang, merangkumi atlet, pembimbing, jurulatih dan pegawai pengurusan," kata ketua kontinjen Malaysia, Datuk Borhan Dollah kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat pengurus pasukan di Bukit Jalil di sini, hari ini.

"Kita telahpun memulakan program persediaan sejak berakhirnya Sukan Para ASEAN yang lepas di sini. Bagaimanapun, sasaran pingat emas pada temasya kali ini adalah tidak tinggi berbanding temasya lepas," kata Borhan, yang juga Ketua Pengarah Jabatan Belia dan Sukan Negara (JBSN), Kementerian Belia dan Sukan.

Pada edisi kelima di Kuala Lumpur pada 2009, Malaysia menjadi naib johan keseluruhan dengan memperoleh 94 pingat emas, 81 perak dan 71 gangsa, di belakang Thailand yang mengumpul 157 pingat emas, 75 perak dan 57 gangsa.

Malaysia akan menyertai 10 acara iaitu memanah, olahraga, badminton, goalball, powerlifting, renang, ping-pong, bola tampar duduk, tenis berkerusi roda dan tenpin boling. – Bernama

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Sejarah hidup tanpa memori

Posted:

Sejarah hidup tanpa memori

Sejarah hidup tanpa memori

JIKA mengimbau kembali kenangan 16 tahun lalu, tiada apa yang istimewanya gadis bernama Siti Nurhaliza Tarudin. Dia hanya gadis kampung yang dilahirkan di Berek Polis Kampung Awah, Temerloh, Pahang. Kehidupan semasa kecilnya banyak dihabiskan dengan membantu keluarga menjual kuih karipap sardin dan keria.

Namun, perubahan kehidupan anak keempat daripada lapan beradik itu mula berubah sekelip mata selepas melibatkan diri dalam dunia seni suara bermula pada tahun 1995.

Kini, dia dikenali sebagai Datuk Siti, 32, dan kejayaan yang dikecapi dalam bidang seni dan perniagaan produk Simply Siti sememangnya cukup membanggakan warga Malaysia. Tidak cukup dengan itu, dia juga mempunyai aura yang mampu membuatkan orang sekelilingnya menyanyangi dan menyanjunginya.

Bukan sengaja ingin membuka kisah lampau Siti tetapi ini semua adalah rentetan perjalanan hidup Siti daripada gadis kampung menjadi penyanyi berprolifik tinggi yang bakal disiarkan dalam saluran History (Astro 555). Menariknya, dokumentari itu bakal ditayangkan pada 11 Januari 2012 pada pukul 10 malam sempena sambutan hari jadi Siti yang ke-33.


DATUK Siti Nurhaliza memberitahu keluarganya tidak mempunyai kamera sewaktu zaman dia membesar. Justeru semua sejarah hidupnya berjalan tanpa rakaman memori secara visual.


Hakikatnya, dokumentari yang bertajuk Siti Nurhaliza itu juga bakal menyingkap rahsia dan sisi Siti yang tidak pernah diketahui peminatnya selama ini. Malah, Siti sendiri tidak menentukan atau mengedit dokumentari terbitan Red Communication Sdn. Bhd. tersebut agar ia telus ditonton masyarakat Malaysia.

Siti sendiri melahirkan rasa bangga dan tidak sangka diberi pengiktirafan untuk memaparkan kisah hidupnya dalam saluran History. Dia sedia maklum selama ini hanya orang yang bukan calang-calang sahaja berjaya memahatkan sejarah kehidupannya dalam saluran History. Antaranya, bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad, seniman Agung, Allahyarham Tan Sri P. Ramlee dan penghibur tersohor, Allahyarham Sudirman Arshad.

"Kalau diikutkan ramai lagi artis senior yang lebih layak tetapi Siti dipilih. Siti bersyukur dan berbesar hati kerana perjalanan hidup dipaparkan dalam saluran History. Siti harap perjalanan hidup sepanjang 16 tahun dalam dunia seni ini dapat memberi manfaat khususnya kepada golongan muda," katanya ketika ditemui pada sidang media Biografi Siti Nurhaliza di The Courtyard Garden, Damansara Heights, Kuala Lumpur semalam.

Dokumentari selama sejam itu akan memaparkan bagaimana sukarnya Siti tatkala mula melangkah ke dunia seni dengan melalui pelbagai ranjau dan duri namun semuanya dapat dihadapi olehnya sehingga menjadi insan seni tersohor negara.

Hakikatnya Siti berjaya membuktikan anak gadis kampung seperti dia mampu menjadi bintang yang amat berharga sekiranya bakat yang dianugerahkan itu digunakan pada jalan yang betul.

Diterbitkan oleh penerbit filem Pisau Cukur, Lina Tan, antara individu yang ditemu bual untuk berkongsi rahsia dan kisah hidup Siti ialah pengurus yang juga kakak ipar Siti, Rozi Abdul Razak, Jennifer Tompson (penerbit Anugerah Industri Muzik (AIM), Zainal Alam Kadir (wartawan, penerbit), Adnan Abu Hassan (komposer), Nurul Shukor (jurusolek Siti) dan Michael Ong (pereka fesyen Siti).

Antara yang menarik, personaliti televisyen terkemuka, Najib Ali juga ditemubual untuk mendedahkan mengenai Siti yang pernah menyertai uji bakat untuk program Asia Bagus di Singapura sewaktu berusia 14 tahun.

Bongkar rahsia


DARI kiri: Lina Tan, Datuk Siti Nurhaliza dan Chris Humphrey.


Jika sebelum ini peminat Siti hanya melihat senyuman di sebalik wajah manisnya dan kejayaan yang dimiliki namun peminat juga dapat melihat sikap Siti yang lain di dalam dokumentari tersebut.

"Bagi yang dekat dengan Siti sahaja yang tahu bagaimana Siti menghadapi situasi sewaktu tertekan. Misalnya, juru solek Nurul Shukor yang sudah bekerjasama dengan Siti selama 10 tahun. Dia tahu bagaimana Siti juga ada kalanya memberontak dan marah ketika stres," ungkapnya yang bersikap terbuka berkongsi kehidupan peribadinya bersama peminat.

Berkongsi cerita, Siti juga mengaku tidak mempunyai foto ketika kecil kerana keluarganya tidak memiliki kamera. Jadi, ia agak menyukarkan pihak penerbit untuk mendapatkan gambarnya ketika kecil.

Mujur, teman-teman dan jiran Siti di kampung mempunyai koleksi gambar Siti dan pihak penerbitan berjaya memperoleh untuk dimuatkan dalam dokumentari Siti.

Siti juga mengaku agak emosional dan tidak dapat membendung air mata tatkala mengimbau kembali kenangan bersama arwah ayahnya, Tarudin Ismail.

"Siti cuba menahan sedih tetapi apabila mengimbau kembali kenangan bersama arwah ketika ditemu bual pihak penerbit, air mata Siti tidak dapat ditahan," katanya yang turut memberitahu suaminya, Datuk Khalid tidak akan ditemu bual di dalam dokumentari tersebut atas sebab dia tidak mahu.


SITI akan berganding dengan Johan Raja Lawak untuk sebuah program berbentuk permainan.


Kata Siti, suaminya hanya memberi dorongan untuk dia melibatkan diri dalam dokumentari tersebut.

Selain sibuk dengan projek terbaharu rakaman kisah mengenai sejarah hidupnya untuk saluran History, Siti juga akan menjadi hos rancangan permainan terkini.

Dalam rancangan itu Siti dijangka bergandingan dengan Johan (Raja Lawak) dan menjayakan beberapa permainan yang turut melibatkan para artis lain.

"Insya-Allah selepas rancangan bual bicara iaitu Siti, terkini pihak syarikat produksi Global Station mahu menghasilkan sebuah rancangan permainan pula," jelasnya.

Full content generated by Get Full RSS.

Kak Ani rindu irama etnik

Posted:

Kak Ani rindu irama etnik

Kak Ani rindu irama etnik

Oleh KHAIRUL AMRI HASSAN


ALBUM Primadona Noraniza Idris banyak dibantu idea oleh suaminya, Jeffri Hudi yang memilih lagu sesuai untuk dimuatkan di dalam produk terkini penyanyi itu.


"RINDU memang rindu, tapi nak hasilkan album berentak etnik kena fikir sepuluh kali," itu luahan pemilik nama Noraniza Idris atau lebih dikenali dengan panggilan Kak Ani, 43, saat ditanya kerinduan genre yang menjadi makanannya.

Katanya, lebih banyak pancaroba berbanding prospek jika berkehendakkan irama tradisional atau etnik kreatif diangkat semula ke dalam industri muzik semasa.

"Adakalanya, penari dan pemuzik tidak sehati dengan kita dan kadangkala ada yang lebih utamakan bayaran, malah orang melihat kita (penyanyi etnik) mahu mempromosi diri sendiri berbanding seni dan budaya," tuturnya yang rimas dengan senario masyarakat.

Usaha untuk mengangkat kembali keunggulan irama Malaysia dan etnik kreatif yang pada ketikanya masyhur sekitar era 90-an bertambah payah apabila kurang mendapat sokongan daripada stesen radio.

"Sekarang kebanyakan stesen radio sudah ada syarat tertentu untuk sesebuah lagu dikeudarakan, ada boleh dan ada tidak boleh.

"Jadi, langkah terbaik adalah mencari satu inisiatif untuk mengadakan program yang boleh berikan keuntungan kepada semua, maka dengan itu program jelajah adalah solusi terbaik," hujahnya yang sentiasa optimis dengan pembangunan seni dan budaya bangsa.

Biarpun sudah meletakkan satu taraf buat diri sendiri untuk tidak lagi terlibat dalam sebarang pertandingan, butir bicaranya jelas menampakkan industri irama Malaysia atau etnik kreatif perlukan bantuan.

"Genre ini kena ada satu platform untuk naik semula, baru boleh hidup," lembut tapi ada kobaran semangat di sebalik patah kata pelantun lagu Awallah Dondang itu.

Primadona

Noraniza yang ditemui ketika sidang akhbar Santai Primadona Noraniza Idris 2012 dalam pada itu turut menguar-uarkan program yang dirancangnya untuk tahun depan.

Menerusi syarikat miliknya, Noraniza Idris Production Ventures Sdn. Bhd. (NIPV), satu program jelajah ke seluruh Malaysia akan diadakan pada tahun depan sempena promosi Festival Kahwin-Kahwin Masyhur 1Malaysia 2012.

Dalam pada itu, Noraniza juga kini sedang sibuk menyiapkan album terbaharunya, Primadona Noraniza Idris yang menampilkan enam buah lagu daripada tiga penyanyi pujaannya; Sharifah Aini, Rafeah Buang dan Sanisah Huri.

"Single pertama, Dekatlah Padaku nyanyian biduanita negara, Sharifah Aini, akan dilancarkan pada 25 Disember ini sempena program Santai Primadona Noraniza Idris 2012 di Hotel MSuite, Johor Bahru pada pukul 8 malam," maklumnya mengenai album yang dijangka siap pada bulan Mei tahun depan ketika ditemui di Restoran Seri Melayu, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Single pertama Dekatlah Padaku akan mengandungi tiga track terdiri daripada fulltrack, minus one dan instrumental.

Album Primadona Noraniza Idris memuatkan lagu Kekasih Pujaan (Sharifah Aini), Perpisahan dan Pengorbanan (Rafeah Buang) serta Sejak Bertemu Padamu dan Kerana Kau (Sanisah Huri).

Relevan kesemua lagu itu dipilih berlandaskan minat mendalam Noraniza kepada tiga nama besar itu dan dia sendiri membesar dengan lagu-lagu popular artis era 70-an tersebut.

"Pilihan lagu banyak datang daripada suami (Jeffri Hudi, 52), mungkin apa yang Kak Ani pilih nanti tidak sesuai pada telinga orang," katanya mengenai pemilihan lagu-lagu dalam albumnya.

Biar pun terkenal dengan lagu-lagu klasik Melayu, menerusi album Primadona Noraniza Idris tidak banyak lari daripada lenggok suaranya.

"Kak Ani dulunya terkenal dengan panggilan penyanyi ciplak sebab suka menyanyi lagu-lagu pop Indonesia, jadi tidak ada masalah untuk menyanyikan lagu-lagu pop Melayu seperti mana album ini," getus peserta bintang Radio Televisyen Malaysia (RTM) 1985 itu.

Proses promosi turut merangkumi siri jelajah yang akan terus 'masuk' ke dalam masyarakat pendengar dengan kaedah lama.

"Promosi melalui jelajah lebih berkesan, kita patah balik kepada cara lama tapi lebih global dan menyerlah serta memfokuskan pada pelancong luar," katanya yang mengambil masa lebih kurang dua bulan untuk memperkenalkan sesebuah lagu betul-betul kepada peminatnya.

Memandangkan sepanjang tahun 2012 jadualnya sudah terisi dengan pelbagai aktiviti, bagaimana pula kehidupan peribadinya apatah lagi setelah kini bergelar isteri?

"Kebetulan Kak Ani ada suami yang lebih kepada pemasaran, tugas Kak Ani menyusun jadual dan promosi album.

"Dulu biasa hidup bersendiri, sekarang penekanan lebih kepada famili, mujur suami memahami dan tidak halang Kak Ani terus berkarier, kalau Kak Ani letih dia yang akan buat semua kerja rumah," tambahnya.

Ditanya soalan mengenai cahaya mata, jawab ratu irama Malaysia itu, "Kalau ada anak perempuan pasti ia jadi penyeri kami."

Full content generated by Get Full RSS.

Komik Cage bernilai RM6.5 juta

Posted:

Komik Cage bernilai RM6.5 juta

Komik Cage bernilai RM6.5 juta


NICOLAS CAGE


MUNGKIN anda tidak percaya ada komik yang boleh terjual sehingga bernilai RM6.5 juta. Namun anda harus percaya itu kerana ia satu kenyataan yang telah dibuktikan oleh aktor Nicolas Cage!

Cage telah melelong komik miliknya iaitu Action Comics No. 1 secara online dan telah dibeli dengan harga RM6.5 juta. Alasannya hanya terdapat 100 naskhah komik tersebut di dunia dan milik Cage masih berada dalam keadaan yang baik. Syarikat yang selalu memberi penilaian terhadap keadaan komik iaitu Certified Guaranty Company, memberi nilai sembilan buat komik milik aktor tersebut.

Daripada 50 orang yang membida lelongan tersebut, akhirnya salah seorang daripada mereka berani membayar sebanyak RM6.5 juta untuk komik ini. Jumlah wang yang diperoleh Cage ini sekali gus menumbangkan rekod komik termahal yang sebelum ini dipegang oleh komik berjudul sama yang terjual bulan Mac lalu dengan nilai RM4.6 juta.

Menariknya, sebelum ini komik yang menceritakan tentang kisah awal Superman itu sempat terlepas dari tangan Cage sekitar 10 tahun lalu. Namun pada bulan April lalu komik itu telah berjaya ditemui kembali oleh Cage.

Cage yang memang terkenal sebagai peminat tegar Superman telah membeli komik Action Comics No. 1 dengan nilai RM470,000 pada tahun 1997. Lantar obses dengan karakter adi wira tersebut juga, dia telah memberi nama Kal-El kepada anak lelakinya. Kal-El adalah nama sebenar Superman.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved