Ahad, 26 Jun 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Memahami emosi si penjaga pesakit

Posted:

Memahami emosi si penjaga pesakit

Memahami emosi si penjaga pesakit

Oleh NURUL IZZA ROSLY
izza.rosly@kosmo.com.myACAP KALI kita melontarkan simpati apabila mengetahui seseorang itu didiagnosis menghidap sesuatu penyakit, lebih-lebih lagi jenis penyakit yang kritikal seperti barah.

Tanpa kita sedari, rasa simpati dan rasa belas itu hanya difokuskan kepada 'derita' empunya badan yang menanggungnya sahaja tanpa memikirkan kemelut emosi yang terpaksa dilalui oleh si penjaga pesakit atau caregiver.

Penjaga pesakit merupakan seseorang yang menguruskan pesakit yang bergantung sepenuhnya atau bergantung separa untuk hal-hal pengurusan diri.

Ramai yang tidak mengetahui bahawa penjaga pesakit juga berdepan dengan banyak masalah terutamanya dari segi emosi tatkala menjaga ahli keluarga yang memerlukan perhatian mereka.

Bukan mahu mengeluh mengenai khidmat yang dicurahkan atau menganggap amanah itu sebagai beban, penjaga pesakit juga berhadapan dengan isu tersendiri.

Mereka sebenarnya memerlukan kekuatan bagi mengurus pesakit yang dijaga tanpa mengabaikan penjagaan diri mereka sendiri.

Banyak kemelut emosi dan fizikal yang mereka rasai tidak dapat dilihat secara zahir. Penjaga pesakit turut berdepan dengan keadaan yang mengundang stres, rasa bersalah dalam diri, takut, murung, kelesuan dan sebagainya.

Bagi Amiron Zuki, 50, dirinya mula merasai kemelut emosi apabila anak bongsunya, Nor Amiza, 10, didiagnosis menghidap leukemia seawal usia dua tahun.

Tubuh anaknya begitu lemah dan simptom seperti demam denggi merupakan tanda bahawa puterinya itu sedang menanggung kesakitan.

"Pada masa itu, Tuhan sahaja yang tahu perasaan saya yang bercampur baur. Sedih sudah semestinya. Saya tidak percaya anak yang baru mahu mengenal erti hidup menghidap penyakit itu.

"Pada mulanya memang susah untuk menerima. Perasaan saya tertekan kerana sebelum ini saya tidak tahu langsung tentang penyakit leukemia. Bagaimana mahu menjaga anak saya? Apa tindakan saya jika anak saya sakit?" katanya ketika ditemui di kediamannya di Danau Kota, Setapak, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Tambahnya yang bekerja sebagai pemandu, dia hanya bergantung kepada doktor untuk mendapatkan maklumat mengenai penyakit leukemia.

Kehilangan isteri tercinta, Zaitun Ariffin akibat penyakit darah tinggi dan sakit jantung ketika Amiza baru berusia lima bulan amat dirasainya ketika dia menghadapi saat-saat genting dalam penjagaan kesihatan Nor Amiza.

"Walaupun isteri tiada di sisi, saya bersyukur kerana tiga orang lagi anak saya iaitu Fairul Azman, 27, Nor Idayu, 22, dan Nor Maliya, 19, yang dulunya masih bersekolah turut membantu menjaga Amiza di hospital secara bergilir-gilir.

"Banyak pengorbanan ketika menjaga orang sakit ini terutamanya dari segi masa. Banyak aktiviti tidak dapat dilakukan kerana sepenuh perhatian perlu diberikan kepada anak yang sakit berbanding anak-anak yang lain," ujarnya.

Begitupun, Amiron lebih suka menyimpan masalah dan stres yang dihadapinya sendirian. Sesekali, dia berjumpa dengan rakan-rakan yang berdepan situasi sama.

Kebiasaannya, topik perbualan adalah berkisar mengenai cara mengurus anak-anak yang sakit. Baginya perjumpaan tersebut sedikit sebanyak membantu mengurangkan tekanan yang dihadapinya.


AMIRON (kiri) menyaksikan gelagat Nor Maliya (tengah) yang memanjakan adik bongsu kesayangannya, Nor Amiza.


"Amiza menjalani rawatan di Hospital Kuala Lumpur (HKL) dan keadaannya kritikal pada usia dua tahun.

"Hampir dua tahun kami anak-beranak 'berkampung' di HKL ibarat rumah kedua kami.

"Menjaga orang sakit ini amat memerlukan kesabaran yang tinggi. Jika tidak sabar, anda selaku penjaga bukan sahaja akan tertekan malah boleh melukakan perasaan pesakit yang kita jaga," kata pesara tentera itu.

Tambah Amiron, sokongan moral daripada rakan-rakan, anak-anak, saudara-mara dan doktor menjadi tonik untuknya terus cekal mengharungi dugaan hidup.

Walaupun kini anaknya sudah sembuh, doktor menyarankan supaya tidak mengabaikan temu janji rawatan susulan bagi memantau keadaan kesihatan anaknya itu.

Kasih kakak

Mengimbas kembali rutinnya menjaga adik kesayangannya, Nor Maliya memberitahu: "Balik sahaja dari sekolah, saya terus ke hospital. Waktu bermain dengan kawan-kawan bukan lagi keutamaan saya kerana tanggungjawab menjaga adik lebih penting."

Disebabkan usia Nor Maliya baru 12 tahun ketika diuji dengan aspek tanggungjawab tersebut, dia mengakui adakalanya dia melepaskan kemarahan kepada Nor Amiza.

"Namun, apabila kemarahan sudah reda timbul kekesalan terhadap perbuatan tersebut," katanya yang sempat berkongsi tanggungjawab itu bersama kakak dan abangnya.

Ujar Nor Maliya, melihat Amiza yang kini sihat dan ceria, dirinya puas dan lega walaupun terlepas fasa keseronokan yang dialami rakan-rakan lain.

Keadaan kesihatan Nor Amiza kini jauh lebih baik. Murid darjah empat Sekolah Kebangsaan Danau Kota 2 itu sangat pemalu dan manja dengan ayahnya.

"Di sekolah, saya sangat suka subjek bahasa Melayu, Saya juga aktif dalam acara lumba lari, bola tampar dan lontar peluru," ujarnya dalam nada segan.

Menjaga emosi

Mengambil tanggungjawab menjadi penjaga pesakit bukanlah sesuatu yang mudah kerana kebanyakan mereka mengalami masalah emosi.

Ia adalah sesuatu yang normal dan apabila emosi ini diurus dengan bijak, seseorang itu mampu memberikan komitmen sebagai seorang penjaga pesakit dengan lebih baik.

Menceritakan pengalaman menjaga orang tua yang menghidap Alzheimer, Rokiah Zamani, 42, memberitahu, kesabarannya benar-benar teruji.

Alzheimer merupakan sejenis penyakit penurunan fungsi saraf otak yang kompleks. Ia bukannya penyakit berjangkit.

Penyakit Alzheimer membuatkan daya ingatan seseorang merosot dengan teruk sehinggakan penghidapnya tidak mampu menguruskan diri sendiri.

Pengalamannya menjaga ibu mertua menghidap Alzheimar atau nyanyuk selama empat tahun sedikit sebanyak menguji kekuatan mental dan fizikalnya.

"Kesabaran adalah perkara yang paling utama kerana penghidap Alzheimer akan bertanya perkara yang sama berulang kali.

"Jika anda ditanya mengenai perkara yang sama dekat 20 kali berturut-turut, apa yang anda rasa? Marah bukan? Itulah yang saya alami sepanjang empat tahun," katanya yang mengumpamakan menjaga pesakit Alzheimer seperti menjaga bayi.

Rokiah mengakui berasa tertekan sepanjang tahun pertama menjaga ibu mertuanya itu.

Pernah sekali, ibu mertuanya keluar dari rumah dan berjalan-jalan di kawasan perumahan sementara dia sibuk memasak di dapur.

"Cemas saya dibuatnya. Jika sesuatu tidak diingini berlaku pasti saya akan dipersalahkan oleh suami dan ipar-ipar yang lain. Mujur jiran saya yang mengenalinya bawa pulang ke rumah.

"Menjaga orang nyanyuk memerlukan banyak pengorbanan terutamanya dari segi masa. Jika dulu saya mempunyai masa keluar bersama rakan-rakan dan keluarga, kini banyak masa dihabiskan di rumah," jelasnya.

Rokiah memberitahu, dirinya kerap diselubungi rasa bersalah dan kecil hati apabila ada adik-beradik suaminya mempertikaikan cara dia menjaga ibu mereka.

"Itu yang membuatkan saya rasa lebih tertekan sedangkan saya menjaga ibu mereka seperti ibu saya sendiri. Mujur suami saya memahami dan banyak membantu saya dalam kerja-kerja rumah," luahnya.

Bagi mengurangkan rasa tertekan, Rokiah banyak membaca dan mendapatkan informasi mengenai penyakit itu di Internet selain mendapatkan pandangan rakan-rakan yang mempunyai pengalaman menjaga pesakit Alzheimer.

Khidmat nasihat


PELBAGAI aktiviti dianjurkan oleh pihak NCSM untuk golongan penjaga pesakit dan pesakit tanpa dikenakan sebarang bayaran.


Sementara itu, Ketua Pusat Sumber dan Kesejahteraan Persatuan Kanser Kebangsaan Malaysia (NCSM), Adeline Joseph mengakui ramai penjaga pesakit yang tampil dan menghubungi NCSM bagi mendapatkan nasihat berhubung penjagaan pesakit kanser.

"Tidak dinafikan bahawa yang kerap menjadi fokus adalah diri pesakit walaupun keperluan si penjaga juga perlu diambil kira.

"Penjaga juga mengalami apa yang ditanggung oleh pesakit kecuali kesakitan yang mereka alami. Jadi, bagi meringankan beban si penjaga ini, kami menyediakan maklumat yang mereka mahukan selain memberikan panduan untuk mengurus pesakit," katanya.

Menurutnya, Pusat Sumber dan Kesejahteraan NCSM menyediakan pelbagai aktiviti untuk pesakit dan penjaga mereka tanpa sebarang bayaran.

Begitupun, tidak ramai yang tampil menggunakan sepenuhnya peluang tersebut.

Adeline memberitahu, ada di antara penjaga pesakit mengadu masalah mereka kerana kebanyakan mereka tertekan kerana beberapa faktor.

"Kebiasaannya mereka akan rasa takut, marah dan kecewa, kesepian, rasa bersalah, kemurungan dan sebagainya. Semua perkara ini adalah biasa.

"Perasaan itu bercampur baur kerana mereka tidak mahu kehilangan orang yang mereka sayang. Mereka takut tidak mampu memberikan penjagaan yang terbaik selain tidak tahu ke mana untuk merujuk masalah mereka," jelasnya.

Tambah Adeline, sama seperti pesakit, penjaga pesakit juga memerlukan kumpulan sokongan supaya mereka dapat mengharungi dan mengurus kemelut emosi dengan baik.

"Di sini contohnya, kami membantu penjaga pesakit yang memerlukan bantuan dan sokongan dengan memberikan mereka nombor telefon penjaga pesakit yang mempunyai pengalaman yang sama seperti mereka.

"Jadi mereka boleh menghubungi dan bertanya terus kepada orang berkenaan. ia juga bertindak sebagai sistem sokongan antara satu sama lain," ujarnya.

Adeline sempat menitipkan pesan buat penjaga pesakit supaya banyakkan membaca dan belajar mengenai penyakit yang dihidapi oleh individu yang mereka jaga.

"Jangan pendam masalah, sebaliknya kongsi masalah anda dengan ahli keluarga mahupun penjaga pesakit yang lain dan ketahuilah anda tidak keseorangan dalam hal ini.

"Paling penting adalah kekuatan dalaman anda dan sentiasalah berfikiran positif kerana segalanya akan menjadi mudah," katanya yang merupakan survivor kanser.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


Program Talk To Me erat hubungan warga SMK Rawang

Posted:

Program Talk To Me erat hubungan warga SMK Rawang

Program Talk To Me erat hubungan warga SMK Rawang


SUBAHAN (empat dari kiri) bergambar bersama sebahagian daripada pegawai yang terlibat pada program Talk To Me di SMK Rawang baru-baru ini.


BINCANG. Kira-kira 100 pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Rawang mengikuti program Talk To Me anjuran pejabat Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Taman Templer di sekolah itu baru-baru ini.

Matlamat utama program itu adalah untuk menyampaikan maklumat tentang permasalahan pelajar yang terlibat dengan kes-kes disiplin.

Selain itu, program tersebut memberi peluang kepada ADUN Taman Templer, Datuk Subahan Kamal untuk berjumpa dan berinteraksi dengan ibu bapa, penjaga dan pelajar secara bersemuka dan berbincang mengenai prestasi akademik dan disiplin anak masing-masing.

Subahan berkata, program yang dianjurkan buat kali keempat itu penting dalam usaha mengeratkan hubungan antara pemimpin masyarakat, ibu bapa dan warga sekolah.

Katanya, sekolah itu dipilih kerana merupakan salah satu sekolah yang mendapat bantuan tuisyen percuma untuk murid tingkatan tiga dan tingkatan lima. Pada majlis ini juga, beliau menyalurkan sumbangan sebanyak RM5,000 bagi mengisi dana tuisyen tersebut.

Turut hadir pada majlis itu ialah wakil daripada Pejabat Pelajaran daerah Gombak, Ibu Pejabat Polis daerah Gombak, Jabatan Kebajikan Masyarakat daerah Gombak, Jawatankuasa Kebajikan Kanak-Kanak daerah Gombak dan Yayasan Kebajikan Anak-anak Yatim Malaysia serta Persatuan Ibu Bapa dan Guru.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

200 peserta hadiri seminar Teknologi Hijau

Posted:

200 peserta hadiri seminar Teknologi Hijau

200 peserta hadiri seminar Teknologi Hijau


SEBAHAGIAN daripada peserta yang menghadiri seminar Teknologi Hijau di Intan, Bukit Kiara, Kuala Lumpur baru-baru ini.


ALAM SEKITAR. Kira-kira 200 peserta dari Institut Tadbiran Awam Negara (Intan) dan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) menghadiri seminar bertajuk Etika Kehidupan Dalam Teknologi Hijau yang diadakan di Intan, Bukit Kiara, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Seminar selama dua hari itu mengupas mengenai pendekatan teknologi hijau, cabarannya dan pengenalan terhadap teknologi berkenaan.

Seminar yang turut disokong oleh Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air itu telah dirasmikan oleh Timbalan Ketua Setiausaha, Teknologi Hijau dan Air kementerian itu, Nor'Aini Abdul Wahab.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Warga emas, golongan miskin jalani pemeriksaan kesihatan

Posted:

Warga emas, golongan miskin jalani pemeriksaan kesihatan

Warga emas, golongan miskin jalani pemeriksaan kesihatan


ORANG RAMAI menyertai program pemeriksaan kesihatan percuma di Bayan Baru, Pulau Pinang baru-baru ini.


PRIHATIN. Seramai 70 orang penduduk miskin sekitar Bayan Baru dan Pantai Jerejak, Pulau Pinang yang rata-ratanya warga emas menerima rawatan serta pemeriksaan kesihatan percuma baru-baru ini.

Program klinik bergerak inisiatif pejabat Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pantai Jerejak, Sim Tze Tzin itu turut disertai dua pakar perubatan swasta, Dr. Khoo Teng Lye dan Dr. Oun Boon Han bagi membantu golongan tersebut.

Menurut penyelaras program itu, Latifah Husainsa, perkhidmatan tersebut telah diadakan di Kampung Sungai Nibong Kecil, Kampung Sungai Nibong Tengah dan Flat Lengkok Mahsuri.

"Walaupun hanya singgah beberapa jam di lokasi, ia merupakan satu khidmat komuniti kepada orang ramai terutamanya warga emas dan kanak-kanak bagi membolehkan mereka menjalani pemeriksaan kesihatan percuma," katanya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Muslihat hidupkan fahaman komunis

Posted:

Muslihat hidupkan fahaman komunis

Muslihat hidupkan fahaman komunis

Oleh RIZAM ZAKARIYA
mohdrizam@kosmo.com.my


ABD. RAHIM (dua dari kiri) menunjukkan barangan yang dirampas daripada kumpulan dipercayai ahli PSM di Kepala Batas, Pulau Pinang semalam.


KEPALA BATAS - Polis percaya kumpulan 31 warga tempatan yang ditahan di Plaza Tol Sungai Dua, Butterworth, dekat sini ketika menaiki sebuah bas petang kelmarin, cuba menghidupkan semula fahaman komunis di negara ini.

Timbalan Ketua Polis Pulau Pinang, Datuk Abd. Rahim Jaafar berkata, ia berdasarkan penemuan pelbagai bukti yang ditemui dan dirampas pihak polis di dalam bas yang dinaiki oleh kumpulan tersebut.

"Kumpulan itu dilihat cuba mewujudkan semula fahaman komunis menerusi Perhimpunan Bersih yang dirancang diadakan nanti.

"Ini satu perkara serius yang boleh mengancam keselamatan negara," katanya pada sidang akhbar di Ibu Pejabat Polis Daerah Seberang Perai Utara di sini semalam.

Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) akan mengadakan perhimpunan di ibu kota pada 9 Julai ini.

Menurut Abd. Rahim lagi, beberapa barangan yang dirampas daripada kumpulan terbabit dengan jelas cuba menghasut rakyat supaya menentang kerajaan dengan menyertai Perhimpunan Bersih terutamanya menerusi beberapa jenis risalah yang dicetak dalam pelbagai bahasa.

Selain itu katanya, beberapa helai baju-T berwarna merah yang dirampas juga ada mempunyai cetakan gambar pemimpin fahaman komunis iaitu Abdullah C.D., Rashid Maidin, Chin Peng dan Suriani Abdullah selain beberapa helai baju lain yang tertera tulisan serangan neo-liberal rakyat terus sengsara dan anti-capitalism.

Jelas Abd. Rahim, polis turut merampas 15 naskhah akhbar Sosialis berbahasa Tamil, 10 naskhah akhbar Sosialis berbahasa Melayu, 15 bendera logo Parti Sosialis Malaysia (PSM), 600 helai risalah tertera Perhimpunan Bersih 2.0 dalam bahasa Melayu dan 1,500 helai risalah PSM dalam bahasa Melayu.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Khairy terima SMS ugutan bunuh

Posted:

Khairy terima SMS ugutan bunuh

Khairy terima SMS ugutan bunuh


KHAIRY menunjukkan SMS ugutan yang diterimanya di KLIA, Sepang semalam.


SEPANG - Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia, Khairy Jamaluddin menerima ugutan bunuh melalui khidmat pesanan ringkas (SMS) tengah malam kelmarin yang ditujukan kepada ahli Pemuda UMNO yang akan menyertai perhimpunan 9 Julai ini.

SMS itu yang diterima pada pukul 12.18 tengah malam dari nombor yang tidak dikenali pemiliknya turut mengandungi kata-kata kesat.

Bercakap kepada pemberita di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) di sini semalam, Khairy berkata, laporan polis mengenai perkara tersebut akan dibuat oleh setiausaha pergerakan itu, Datuk Megat Firdouz Megat Junid yang turut menerima SMS serupa dari nombor yang sama.

"Saya nampak perkara ini amat bahaya sekali dan mengancam keselamatan dan seolah-olah memberi satu ancaman terhadap mana-mana ahli Pemuda UMNO yang ingin turun pada 9 Julai.

"Saya harap polis boleh mengambil tindakan sebab ini adalah perkara yang serius," tegasnya.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Menteri sedia jumpa keluarga

Posted:

Menteri sedia jumpa keluarga

Menteri sedia jumpa keluarga

Oleh NORLIDA AKMAR IDROS
norlida.idros@kosmo.com.my

ALOR SETAR – Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Chor Chee Heung sedia berjumpa keluarga bekas pelatih bomba bagi mendengar sendiri kejadian sebenar rambut wanita itu dipotong sehingga botak ketika menjalani latihan di Akademi Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Wakaf Tapai di Marang, Terengganu pada 2 Mei lalu.

Sehubungan itu, beliau akan menetapkan satu tarikh yang sesuai bagi mengatur pertemuan dengan keluarga bekas pelatih bomba tersebut.

"Saya sedia berjumpa keluarga bekas pelatih itu bagi mendengar sendiri insiden yang berlaku seterusnya berbincang dengan baik supaya keadaan dapat dijernihkan semula," katanya ketika dihubungi Kosmo! di sini semalam.

Berhubung permohonan maaf, Chee Heung berkata, ia sudah dilakukan secara terbuka menerusi media kelmarin dan berharap agar keluarga bekas pelatih bomba itu dapat menerimanya dengan baik.

"Saya harap keluarga bekas pelatih itu dapat terima permohonan maaf itu kerana ia telah dilakukan secara terbuka dan selepas ini satu pertemuan akan diatur dengan mereka," ujarnya lagi.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Chong Wei tunai misi

Posted:

Chong Wei tunai misi

Chong Wei tunai misiLANGKAH Datuk Lee Chong Wei (gambar) terlalu unggul untuk disekat apabila mudah mengetepikan pemain Denmark, Peter Gade 21-11, 21-7 bagi menjuarai acara perseorangan lelaki pada Kejohanan Badminton Terbuka Indonesia buat kali ketiga berturut-turut.

Pada perlawanan akhir di Stadium Istora Senayan, Jakarta semalam, Chong Wei, 28, hanya memerlukan masa 31 minit untuk menjinakkan Gade, 34, yang jelas gagal menyaingi kepantasan, ketepatan dan aksi bertenaga pemain No. 1 dunia itu.

Kejayaan tersebut sekali gus melebarkan rekod kemenangan Chong Wei ke atas Gade kepada 13-1 sepanjang 14 pertemuan dalam karier mereka.

Kali terakhir mereka bertemu ialah pada perlawanan akhir Terbuka India bulan lalu di mana Chong Wei menang dalam aksi yang berlanjutan hingga tiga set.

"Saya bermain cukup yakin hari ini (semalam) walaupun sering disorak penonton Indonesia setiap kali saya melakukan smash.

"Namun, Peter masih seorang pemain yang bagus. Cuma yang memisahkan antara kami ialah saya sudah tahu cara dia mahu bermain," kata Chong Wei yang membawa pulang AS$45,000 (RM135,000) selaku juara.

Kejayaan yang dilakar semalam menjadikan Chong Wei menjadi pemain bukan Indonesia pertama merangkul kejuaraan hatrik dan melakar nama sebaris dengan wira tempatan seperti Ardy Wiranata dan Taufik Hidayat.

Dalam pada itu, Gade berkata, dia tidak dapat menandingi ketangkasan Chong Wei yang melakukan pelbagai corak serangan.

"Chong Wei telalu kuat bagi saya," kata Gade, pemain berusia 34 tahun itu yang membawa pulang wang tunai AS$22,800 (RM70,000).

Pada aksi semalam, selain penyokong fanatik Indonesia, Chong Wei menjadi perhatian pasukan China selepas enam pemain terbaik mereka termasuk jaguh Olimpik, Lin Dan gagal ke final.

Pegawai pasukan China meletakkan kamera di empat penjuru gelanggang untuk merakamkan aksi Chong Wei.

Sementara itu, China masih mempamerkan dominasi dalam lain-lain acara apabila muncul juara dalam acara perseorangan wanita, beregu wanita, beregu lelaki dan beregu campuran.

Dalam perseorangan wanita, pemain India, Saina Nehwal gagal mempertahankan kejuaraan apabila tewas 21-12, 21-23, 14-21 kepada Wang Yihan.

Dalam acara akhir beregu lelaki, gandingan Cai Yun-Fu Haifeng pula menewaskan rakan senegara, Chai Biao-Guo Zhendong 21-13, 21-12.

Pemain China turut menguasai acara beregu wanita apabila gandingan Wang Xiaoli-Yu Yang menewaskan beregu tuan rumah, Vita Marissa-Nadya Melati 21-12, 21-10.

Indonesia terus kempunan meraih kejuaraan di bumi sendiri apabila gandingan Ahmad Tantowi-Liliyana Natsir tewas kepada beregu China, Zhang Nan-Zhoa Yunlei 22-20, 14-21, 9-21 dalam acara beregu campuran.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Hadi bawa khabar gembira

Posted:

Hadi bawa khabar gembira

Hadi bawa khabar gembira

fakhrul@kosmo.com.my


HADI mengalami kecederaan otot di bahagian belakang pinggul pada sesi latihan di Wisma FAM, Kelana Jaya Khamis lalu


KEBIMBANGAN berhubung kecederaan yang menimpa penyerang skuad kebangsaan, Abdul Hadi Yahaya sedikit terlerai apabila pemain skuad Liga Super Terengganu itu mengesahkan ia tidak serius.

Menurut Hadi, 26, dia mengalami kecederaan otot di bahagian belakang pinggulnya ketika melepaskan rembatan pada sesi latihan di Wisma FAM, Kelana Jaya, Khamis lalu.

"Kesakitan semakin kurang. Ia tidaklah begitu serius dan saya kini sudah boleh berlari. Mungkin sempat pulih sepenuhnya dalam tempoh beberapa hari.

"Harap tiada masalah kerana saya begitu bersemangat untuk turun beraksi menentang Taiwan," kata Hadi ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Skuad kebangsaan diberi rehat sehari sebelum kembali berlatih hari ini sebagai persiapan terakhir menghadapi Taiwan pada aksi pertama pusingan pertama Kelayakan Piala Dunia 2014 di Stadium Nasional, Bukit Jalil, Rabu ini.

Hadi telah menjaringkan satu gol ketika skuad kebangsaan seri 1-1 dengan Hong Kong pada 3 Jun lalu dan dia turut beraksi ketika menewaskan Myanmar 2-0 di Kota Bharu pada 18 Jun lalu.

Namun pemain yang berasal dari Klang, Selangor itu direhatkan sepenuhnya ketika skuad kebangsaan menewaskan Harimau Muda A 3-1 pada perlawanan ujian di Stadium MBPJ, Kelana Jaya, Jumaat lalu.

Dalam pada itu, jurulatih kebangsaan, Datuk K. Rajagobal bakal mengumumkan senarai akhir 23 pemain untuk menentang Taiwan pada sesi latihan petang ini.

Skuad kebangsaan kini mempunyai seramai 30 pelatih termasuk lima penjaga gol.

"Saya sudah ada gambaran awal tetapi mahu melihat keadaan terkini para pemain pada pagi esok (hari ini) sebelum mengumumkan senarai terakhir.

"Tentang Norshahrul Idlan Talaha, saya akan nilai tahap kecergasannya. Mungkin namanya akan berada dalam senarai 23 pemain," kata Rajagobal ketika dihubungi semalam.

Andai Hadi dan Norshahrul sudah pulih sepenuhnya, Rajagobal pasti kembali lega dengan memiliki banyak pilihan di jentera serangan selain Safee Sali, Baddrol Bakhtiar dan Ahmad Fakri Saarani.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Gelaran keenam Mexico

Posted:

Gelaran keenam Mexico

Gelaran keenam Mexico


PARA pemain Mexico bersorak kegembiraan selepas pasukan itu muncul juara Piala CONCACAF 2011 awal pagi semalam.


LOS ANGELES, California - Mexico tampil dengan kelas tersendiri apabila merangkul gelaran keenam pada kempen Piala Emas CONCACAF 2011 awal pagi semalam.

Kejayaan itu hadir selepas skuad kendalian Jose Manuel de la Torre itu menewaskan musuh tradisi, Amerika Syarikat (AS) 4-2 pada aksi final di Stadium Rose Bowl, Pasadena, California.

Meskipun dikejutkan dengan dua gol pendahuluan pihak lawan, Mexico ternyata tidak mudah mengalah apabila kembali bangkit untuk menjaringkan empat gol.

AS mendahului saingan dengan 2-0 hasil jaringan yang dilakukan Michael Bradley seawal minit kesembilan dan Landon Donovan (ke-22).

Begitupun, kegembiraan AS tidak bertahan lama selepas Pablo Barrera merapatkan jurang buat Mexico hasil jaringan pada minit ke-28.

Andres Guardado berjaya mengikat kedudukan apabila meledak gol kedua Mexico pada minit ke-35 sebelum Barrera sekali lagi membuktikan ketajaman sentuhannya dengan gol kedua peribadi (ke-49).

Giovanis Dos Santos melengkapkan hari gemilang buat Mexico apabila menjaringkan gol keempat pada minit ke-76.

"Tidak ada apa yang lebih menggembirakan kami (Mexico) selain daripada kejayaan ini. Segala-galanya kini sudah pun berlalu," kata De la Torre.

Sementara itu, penyerang muda Mexico, Javier Hernandez dinobatkan sebagai Pemain Paling Berharga.

Hernandez membuktikan betapa dia layak menerima anugerah tersebut selepas merekodkan tujuh gol sepanjang kempen Piala Emas CONCACAF 2011.

Sementara itu, kapten AS, Carlos Bocanegra mengakui bahawa kelemahan di bahagian pertahanan antara faktor kekalahan pasukan itu.

"Kami (AS) memang kecewa kerana gagal mencatat kemenangan pada perlawanan hari ini (awal pagi semalam)," jelas Bocanegra. - AFP

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Stailo

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Stailo


Serlahkan penampilan pengantin wanita

Posted:

Serlahkan penampilan pengantin wanita

Serlahkan penampilan pengantin wanita

Oleh IZYAN LIYANA MOHD. DARIF
izyanliyana.darif@kosmo.com.myPEREKA Azura Mazaruddin, 27, mula dikenali selepas dres rona ungu rekaannya yang digayakan pelakon sitkom Puteri, Nora Danish, dinobatkan busana terbaik pada acara Anugerah Juara Lagu ke-23.

Tanpa rekaan dan aksesori yang berlebihan, penampilan Nora yang melintasi karpet merah masih terserlah kerana Azura bijak menghasilkan potongan dres yang ideal dengan sosok tubuh Nora yang genit itu.

"Memang tidak sangka akan mendapat pengiktirafan seumpama itu. Tapi, ia rezeki yang tak ternilai dan platform terbaik buat saya untuk terus mengukuhkan lagi nama dalam bidang fesyen tempatan.

"Kini kecenderungan saya pada rekaan pakaian pengantin. Tetapi pada masa yang sama, saya masih membuka tempahan untuk dres formal, kasual dan pakaian tradisional," terang Azura yang mengasaskan label Azura Couture.

Signatur busana Azura terletak pada gaya seni klasik dan moden kontemporari. Busana pengantinnya tidak terhad kepada permainan warna lembut malah turut diserikan dengan palet warna ceria dan terang.

"Saya gemar fabrik sifon kerana teksturnya yang lembut akan menyerlahkan sisi keanggunan dan feminin ratu sehari. Aspek meleret, kembang dan kain konsep ala duyung turut menjadi pilihan kerana elemen ini menyuntik aura glamor dan seri pengantin.

"Gaun perkahwinan perlu dihasilkan dengan teliti dan sempurna memandangkan ratu sehari akan menjadi tumpuan para tetamu sepanjang majlis berlangsung," ujar graduan fesyen dari Universiti Teknologi Mara (UiTM), Shah Alam.

Mengulas trend wanita Malaysia yang obses menggayakan baju pengantin berasaskan fabrik renda berbanding tekstil warisan songket, Azura mempunyai jawapan peribadi.

Anak sulung daripada empat orang adik-beradik itu, mengakui pakaian pengantin yang diperbuat daripada kain songket semakin dilupakan. Situasi itu berbeza jika dibandingkan fesyen pengantin pada era 80-an dan 90-an yang menggunakan fabrik songket sepenuhnya.

Pengantin perlu berbeza

"Segelintir pihak menyifatkan keistimewaan ratu sehari bagaikan hilang seri kerana para tetamu yang hadir turut menggayakan pakaian daripada kain yang sama. Maka, di sinilah tanggungjawab pereka dalam memastikan penampilan pengantin tampak berbeza dan cantik.

"Biasanya dalam menghasilkan sepasang busana itu, saya suka menggabungkan cita rasa dan personaliti pelanggan bersama kreativiti rekaan saya," jelas Azura yang pernah memenangi Anugerah Jarum Berlian pada tahun 2003.

Azura turut menambah kain renda yang hadir dalam pelbagai warna dan sulaman merupakan simbolik pada majlis perkahwinan. Bukan sekadar di Eropah, Amerika Syarikat (AS) dan Indonesia, bahkan kegilaan terhadap kain berkenaan turut dirasai di Malaysia.

"Namun, ini tidak bermakna songket diabaikan kerana sesetengah pelanggan masih ingin mengekalkan elemen tradisional dan klasik. Mereka menyifatkan baju kebaya pendek dan labuh kelihatan menarik sekiranya diperbuat daripada kain songket.

"Bagi mereka yang mencintai konsep fesyen moden dan klasik, saya sarankan gabungkan songket bersama fabrik moden seperti renda, sifon, shantung ataupun tafeta," jelas Azura ketika ditemui Stailo di butik terbaharunya di Taman Melawati, Kuala Lumpur.


AZURA (tengah) bersama dua orang model yang memperagakan busana pengantin rekaannya.


Vera dambaan selebriti

Vera Wang, 62, nama yang tidak asing lagi dalam industri fesyen gaun pengantin. Sejak mempelopori bidang tersebut sekitar tahun 1999 di Britain, Vera bagaikan tidak menang tangan melayan puluhan pelanggan yang hadir dari serata negara.

Anak kelahiran New York, Amerika Syarikat (AS) itu lebih selesa pada kombinasi rekaan yang ringkas, kembang dan meleret serta penggunaan fabrik polos yang menyuntik elemen mewah dan glamor.

Ternyata kehadiran graduan Seni Sejarah dari Kolej Sarah Lawrence, New York, AS, itu telah mencipta fenomena baharu dalam industri fesyen gaun pengantin.

Berbekalkan pengalaman bertugas sebagai editor di majalah Vogue secara tidak langsung membantu kreativiti Vera menghasilkan gaun pengantin yang terdedah di bahagian bahu dan dada.

"Semua wanita ingin tampil cantik pada hari perkahwinan, begitu juga saya. Justeru, sebaik saja mengambil keputusan untuk mendirikan rumah tangga pada usia 40 tahun, saya berusaha mencari gaun pengantin di merata-rata tempat.

"Namun, saya hampa kerana kebanyakan gaun pengantin pada tahun tersebut tidak menggabungkan elemen rekaan moden dan sofistikated. Pengalaman itu memberi idea kepada saya untuk berkecimpung dalam industri fesyen pengantin dan berazam menghasilkan gaun pengantin yang mewah dan glamor," tutur Vera yang sering menjadi pilihan golongan kenamaan dan para selebriti yang bakal melangsungkan perkahwinan.

Ivanka Marie Trump, 30, anak kepada jutawan Donald Trump, ialah salah seorang sosialit atau orang kenamaan yang menggunakan khidmat pereka Vera Wang dua tahun lalu.

Impiannya untuk meraikan majlis perkahwinan bersama penerbit New York Observer, Jared Kushner dalam suasana tradisional Inggeris direalisasikan dengan baik.

"Saya sama sekali tidak menyangka Ivanka, anak hartawan hartanah mengimpikan busana pengantin yang ringkas tetapi elegan dan menyerlahkan gaya feminin.

"Ivanka hanya mahukan sepasang gaun nuansa putih yang banyak bermain dengan renda dan tidak terlalu seksi. Ciri-ciri rekaan gaunnya itu diinpirasi daripada gaun pengantin Grace Kelly ketika berkahwin dengan Putera Rainier dari Monaco," ujar Vera.


SEBAHAGIAN daripada koleksi perkahwinan yang ditawarkan di butik Azura Couture.


Ujar Vera, gaun pengantin rekaannya bukan sekadar mengikut trend fesyen semasa malah mengambil kira aspek fizikal dan personaliti pelanggan.

"Bagi saya kecantikan dan keseksian pengantin terserlah apabila menggayakan busana yang selesa," ulasnya.

Penyanyi terkenal Indonesia, Kris Dayanti, turut tidak ketinggalan menggayakan gaun pengantin rekaan Vera pada majlis persandingannya bersama Raul Lemos di Hotel Mulia, Jakarta, Indonesia, awal tahun ini.

Elizabeth pilihan Diana

Dalam pada itu, Elizabeth Emanuel, 68, juga merupakan antara pereka wanita profesional dan popular di persada fesyen pengantin di London.

Dia dianggap pereka legenda yang paling bertuah kerana dipilih menghasilkan gaun pengantin buat Puteri Diana dengan pewaris takhta Britain, Putera Charles, pada 29 Julai 1981.

"Kami diberi tempoh tiga bulan saja untuk menyiapkan gaun pengantin Puteri Diana. Tidak kira siang atau malam, saya dan suami bertungkus-lumus memastikan gaun itu siap dengan sempurna seperti yang dirancang.

"Ia merupakan pengalaman manis kerana diberi peluang menghasilkan gaun pengantin buat keluarga diraja. Terkejut juga apabila mendapat panggilan telefon daripada Puteri Diana sendiri yang meminta saya mereka sepersalinan gaun pengantin yang istimewa buatnya," jelas Elizabeth yang bersama-sama suaminya, David Emanuel, menyiapkan busana pengantin berkenaan.

Berbicara mengenai rekaan gaun pengantin yang berasaskan fabrik sutera tafeta itu, Elizabeth menyatakan ia merupakan gabungan idea antara dia dan Puteri Diana.

Selain konsep kembang pada bahagian bahu, gaun berkenaan tampak glamor dengan bahagian belakangnya meleret sepanjang 7.26 meter.

Ternyata bagi ketiga-tiga pereka pakaian pengantin yang diketengahkan Stailo kali ini, iaitu Azura, Vera mahupun Elizabeth, mereka mempunyai penilaian tersendiri dalam menghasilkan rekaan bagu pengantin. Objektifnya tetap sama, untuk menjadikan si pengantin tampil anggun dan menyerlah sempena hari penting dalam hidup seseorang wanita.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Pertaruhan gaya asas Cyber Jubah

Posted:

Pertaruhan gaya asas Cyber Jubah

Pertaruhan gaya asas Cyber Jubah


CYBER JUBAH dengan penerapan motif batik.


DAHULU, sering kali fesyen Muslimah kurang diberi perhatian oleh pereka fesyen tanah air sama ada fesyen untuk ke acara santai, makan malam yang istimewa, minum petang, menghadiri majlis perkahwinan ataupun sekadar untuk ke pejabat.

Namun, keadaan itu sudah jauh berubah. Kini, Datuk Tom Abang Saufi turut mengambil pendekatan menghasilkan busana Muslimah yang semakin mendapat tempat di hati penggemar fesyen Muslimah di seluruh negara.

Dengan membawakan jenama Tas Iman, koleksi kali ini memaparkan busana moden yang mudah digayakan dan memberikan keselesaan maksimum.

Pancaran rona cerah seperti hijau dan kuning, rekaan berlisu yang sofistikated dan fabrik berkualiti menjadi pertaruhan himpunan gaya Tas Iman ini.

Mengetengahkan gaya asas Cyber Jubah yang dihasilkan dalam pelbagai rona, ia cukup sempurna digunakan untuk tujuan ibadah terutamanya semasa berkunjung ke kota suci Mekah. Dengan adanya Cyber Jubah ini, kaum wanita tidak perlu lagi menggalas beg tangan.

Poket-poket yang disediakan boleh memuatkan buku, kunci, telefon bimbit dan selipar. Semua kelebihan ini telah difikirkan oleh Tom semasa merekanya supaya ia mempunyai kegunaan penuh kepada wanita-wanita di luar sana.

Selain itu, penutup kepalanya mampu diubah suai bagi menutup rambut, manakala butang di tangan busananya boleh diketatkan untuk melakukan solat.

Dalam pada itu, koleksi Tas Iman ini boleh didapati di laman web beli-belah Fashion Valet (FV) iaitu www.fashionvalet.net. Koleksi terdahulu iaitu label Tom Abang Saufi juga boleh didapati di laman web sama.

Pengarah Urusan FV, Vivy Yusof memberitahu, jenama Tom Abang Saufi dan Tas Iman telah menjadi salah satu label fesyen di dalam laman web beli-belah FV yang telah menembusi pasaran Brunei dan Singapura.

Koleksi Tas Iman boleh didapati dengan harga RM180 hingga RM480 di laman web FV yang sudah mula dipasarkan sejak sebulan lalu.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Bentuk kening seimbang

Posted:

Bentuk kening seimbang

Bentuk kening seimbang


ANGELINA JOLIE ialah antara aktres yang memiliki bentuk kening sempurna.


KENING ibarat bingkai gambar yang menghiasi mata seseorang. Bingkai yang tepat pastinya menjadikan mata dan keseluruhan wajah tampak lebih menarik dan seimbang.

Sama seperti potongan rambut yang diibaratkan sebagai bingkai wajah, ukuran dan bentuk kening yang tepat juga dapat meremajakan penampilan seseorang.

Walaupun bentuknya sering berubah mengikut perkembangan semasa, asas pembentukannya masih kekal sama.

Bentuk kening mestilah lebih panjang berbanding mata, supaya wajah akan nampak seimbang. Jurusolek berpendapat kening dan bulu mata merupakan ciri-ciri wajah yang paling penting kerana bentuk yang tepat mampu menjadikan mata tampak lebih besar dan wajah menjadi seimbang.

Walaupun ada yang suka menukar bentuk kening, terdapat satu perkara penting yang mesti diambil serius supaya setiap rekaan bentuk kening kelihatan seimbang dan sesuai dengan wajah, iaitu ukuran kepanjangannya.

Mengukur

Untuk menentukan kepanjangan kening, ia mestilah bermula dari hujung dalaman kening sehingga ke hujung luarannya.

Dengan menggunakan sebatang pensil, letakkan ia dalam keadaan melintang bermula di hujung bibir dan melalui tepi lubang hidung sehingga merentasi kening. Di situlah permulaan hujung dalaman kening ditentukan.

Bagi menentukan hujung luaran kening pula, letakkan pensil tadi dalam keadaan melintang sekali lagi bermula di tepi lubang hidung sehingga merentasi hujung tepi mata dan melalui kening. Di situlah hujung kening luaran ditentukan.

Setelah ukuran selesai, bulu kening yang melepasi ukuran bolehlah dicukur sebelum corak kening yang dikehendaki dilakarkan.

Namun sebelum itu, pilihlah alat cukuran yang berkualiti yang dapat memberikan cukuran licin dan tidak mencederakan kulit di sekitar mata yang sensitif.

Kening yang tidak terurus akan merosakkan solekan di wajah. Justeru, seseorang itu mestilah mengetahui ukuran kening yang tepat dan corak cukuran yang sesuai dengan wajah masing-masing.


UKURAN kening yang tepat menyerlahkan mata seseorang.


Ini kerana, tujuan asal pembentukan kening adalah bagi membuang bulu-bulu yang tidak dikehendaki di sekitar kening dan mata supaya mata tampak lebih galak dan menyerlahkan bentuk wajah.

Untuk mengukir bentuk kening yang sesuai, bantuan pakar mungkin boleh digunakan. Bagaimanapun, sekiranya asas cukuran sudah diketahui, lebih mudah untuk mengekalkan bentuknya dengan cukuran kerap.

Periksa kening anda selang beberapa hari, kerana bulu-bulu kening akan tumbuh dengan cepat. Sekiranya dibiarkan lebih lama, tanda cukuran mungkin hilang dan cukuran baharu yang dibuat mungkin tidak tepat sekiranya tidak diukur semula.

Bagaimanapun, sekurang-kurangnya setahun sekali, dapatkan perkhidmatan profesional untuk membentuk kening anda, supaya anda dapat mengikuti trend semasa dan memastikan cukuran anda tidak terpesong daripada cukuran asal.

Justeru, penting juga untuk memastikan lebihan kening yang dicabut (sekiranya tidak dicukur), ditarik mengikut arah bulu kening itu tumbuh supaya ia kekal tumbuh mengikut arah yang sama.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Jual lukisan bantu kanak-kanak

Posted:

Jual lukisan bantu kanak-kanak

Jual lukisan bantu kanak-kanak

Oleh MAZLINA ABDUL MAJID dan IZYAN LIYANA MOHD. DARIF
rencana@kosmo.com.my


ADNAN (tengah) komited menjayakan program bertemakan 'Kesepaduan Melalui Seni'. Turut bersamanya ialah Profesor Bilkis (kiri) dan Yusof Gajah.


TERLALU banyak cara untuk sesebuah syarikat melaksanakan tanggungjawab sosial korporat (CSR). Pihak MBG Fruits Sdn. Bhd. (MBG Fruits), misalnya, menunjukkan sokongan mereka kepada aktiviti kesenian anak muda baru-baru ini.

Dalam program yang dianjurkan oleh Institut Kajian Etnik (KITA), Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) itu, konsep seni telah diolah menjadi satu pendekatan untuk meraih dana dalam membantu kanak-kanak yang sedang mendapat rawatan di Hospital UKM (HUKM).

Bertemakan 'Kesepaduan Melalui Seni', 50 orang pelajar dari empat buah sekolah di sekitar Bangi menghasilkan lukisan mengikut kreativiti masing-masing.

Mereka mewakili Sekolah Jenis Kebangsaan (SJK) Cina Yua Hua, Sekolah Kebangsaan (SK) Bandar Baru Bangi, SK Jalan Tiga dan SJK Tamil West Country.

Selain para pelajar, program itu turut dihadiri oleh Pengarah Urusan MBG Fruits, Adnan Lee; Ketua Jabatan Pediatrik HUKM, Prof. Madya Dr. Bilkis Abdul Aziz dan pelukis tersohor tanah air, Yusof Gajah.

Semua lukisan itu kemudiannya dipamerkan di Dewan Pameran UKM untuk dilelong kepada umum dengan harga RM250 setiap satu. Sehingga kini, dana terkumpul berjumlah RM3,000.

Sebelum itu, MBG yang diwakili oleh Adnan terlebih dulu menghadiahkan sebuah lukisan kepada HUKM. Secara keseluruhan, pihak MBG menyumbang sebanyak RM10,000 kepada aktiviti kebajikan yang dianjurkan oleh KITA.

"Tujuan kami adalah untuk membantu mewujudkan persekitaran yang bahagia, sihat dan membangkitkan semangat kepada kanak-kanak di hospital itu. Kita mendoakan agar mereka cepat sembuh," kata Adnan.

Dalam pada itu, MBG turut mengambil kesempatan melancarkan kelab kesenian dan forum atas talian. Menurut Adnan, matlamatnya ialah menggalakkan penggemar-penggemar seni mengekspresikan kreativiti serta hasil seni untuk tontonan umum.

"Selain berbuat demikian, peminat-peminat seni boleh berkomunikasi sesama mereka.

"Paling penting, mereka boleh bertukar-tukar pandangan di alam maya tanpa perlu meninggalkan rumah. Sebenarnya, cara ini adalah platform terbaik dalam melakukan kerja-kerja amal tanpa sempadan," jelas Adnan.

Menjelaskan lebih lanjut peranan forum itu dengan aktiviti kesenian KITA, UKM tersebut, beliau memberitahu, orang ramai juga berpeluang mengetahui secara jelas hasil terkini jualan lukisan.

Hari Bapa


DUA orang kanak-kanak ini ialah antara ramai peserta yang begitu tekun menghasilkan lukisan terbaik mengikut kreativiti mereka.


Dalam pada itu, sempena memeriahkan sambutan Hari Bapa, pada minggu lalu MBG bersama syarikat perabot Fella Design, meraikan golongan bapa melalui acara kesenian di gedung Subang Parade, Subang Jaya, Selangor.

Mengangkat tema 'Keluarga Sihat, Rumah Selesa', pihak penganjur telah mengadakan pertandingan melukis yang membuka penyertaan kepada bapa dan anak-anak.

Dalam tempoh tiga jam, para peserta perlu menyiapkan lukisan bagi merebut hadiah wang tunai RM3,000 dan sebuah sofa kanak-kanak eksklusif jenama Fella Design.

Adnan memberitahu, seperti acara tahun lepas, Hari Bapa pada tahun ini bertujuan merapatkan jurang interaksi di antara para bapa dan anak-anak. Ini disebabkan saban hari ramai golongan bapa yang sibuk dengan tugasan di pejabat.

"Lazimnya, pertandingan melukis hanya terbuka kepada anak-anak, sementara ibu atau bapa memberi sokongan dari jauh saja. Justeru, bagi mencipta kelainan kami mengambil inisiatif mengalu-alukan supaya golongan bapa turut serta dalam pertandingan ini," tambah Adnan.

Menariknya, acara berkenaan bukan sahaja meraikan Hari Bapa, malah tutur mengadakan program amal bagi mengutip sumbangan dan dana buat rumah Yayasan Kebangsaan Sindrom Down Kiwanis.

Pada hari itu, Fella Design telah menghasilkan koleksi beg yang diperbuat daripada fabrik lebihan pembuatan sofa syarikat berkenaan.

Beg yang boleh didapati dalam dua saiz dan pelbagai warna itu dijual pada harga RM10 dan RM15 setiap satu.

"Hasil jualan beg-beg ini akan disalurkan bagi meringankan beban pihak Kiwanis, untuk membeli peralatan dan kelengkapan para pelajar di sana," ujar Presiden Fund Club Fella Design, Mohd. Nor Abd. Latif.

Sementara itu, wakil Yayasan Kebangsaan Sindrom Down Kiwanis, Rosnah Abdullah, terharu kerana dua syarikat besar sanggup berganding bahu menjayakan program amal buat rumah Kiwanis.

Sila layari www.mbg.com.my untuk mendapatkan maklumat jelas tentang kelab dan forum ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


AS komited bantu Filipina dalam isu Spratly

Posted:

AS komited bantu Filipina dalam isu Spratly

AS komited bantu Filipina dalam isu Spratly


GAMBAR dirakam Agensi Berita Vietnam yang disiarkan pada 14 Jun 2011 menunjukkan Pulau Phan Vinh yang dituntut Vietnam di Kepulauan Spratly. - AFP


WASHINGTON - Setiausaha Negara Amerika Syarikat (AS), Hillary Rodham Clinton menegaskan bahawa AS komited terhadap pertahanan Filipina dan akan membekalkan negara berkenaan dengan persenjataan yang mampu ia miliki.

Kenyataan pada Khamis lepas itu dibuat Clinton susulan ketegangan di Laut China Selatan yang kian memuncak terutamanya melibatkan tuntutan bertindih ke atas Kepulauan Spratly.

Kawasan tersebut yang kaya dengan hasil minyak dan gas dituntut oleh Filipina, China, Taiwan, Vietnam, Brunei dan Malaysia.

Setiausaha Negara AS berkenaan bagaimanapun enggan mengulas ketika ditanya sama ada AS akan membantu Filipina jika berlaku serangan oleh China ke atas tentera negara itu berhampiran Kepulauan Spratly.

Beliau sebaliknya memberitahu, AS akan menghormati perjanjian pertahanan dengan sekutunya di Asia Tenggara itu.

"Saya tidak mahu membincangkan perkara berbentuk andaian tetapi saya mahu menegaskan komitmen kami (AS) terhadap pertahanan Filipina," kata Clinton pada satu sidang media di sini Khamis lepas selepas pertemuannya dengan Menteri Luar Filipina, Albert del Rosario.

Pada pertemuan tersebut, Rosario memaklumkan kepada Clinton bahawa China melakukan sembilan pencerobohan di perairan Spratly yang dituntut oleh Filipina sejak 25 Februari lalu.

Situasi berhubung tuntutan ke atas Kepulauan Spratly bertambah tegang selepas Vietnam turut terbabit dalam pertikaian diplomatik dengan China berhubung dua insiden di Laut China Selatan baru-baru ini.

Pada tahun 1988, beberapa pertempuran membabitkan tuntutan keatas Kepulauan Spratly antara China dan Vietnam telah meragut nyawa lebih 70 kelasi Vietnam. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Wanita ada 'radar gay'

Posted:

Wanita ada 'radar gay'

Wanita ada 'radar gay'


KEINGINAN wanita mencari pasangan memberikannya naluri untuk mengecam kecenderungan seks lelaki.


TORONTO, Kanada - Sekiranya seorang wanita berkata, dia boleh mengecam lelaki gay dengan hanya memandangnya, dakwaan tersebut sememangnya benar, lapor sebuah akhbar semalam.

Sekumpulan saintis University Toronto, Kanada menyatakan, wanita memiliki naluri yang berfungsi seperti 'radar gay' untuk membantu mereka mengecam lelaki homoseks dengan hanya memandang wajahnya.

Kebolehan tersebut, kata mereka, paling kuat apabila wanita berada dalam fasa subur dan teruja untuk melakukan hubungan intim.

Penemuan unik itu berdasarkan tiga eksperimen melibatkan 40 wanita yang mana mereka diberikan gambar 80 lelaki mengandungi ekspresi wajah yang sama.

Para penyelidik seterusnya mendapati mereka dapat mengecam lelaki gay dan bukan gay dalam gambar-gambar itu.

Ketua kajian berkenaan, Profesor Nicholas Rule berkata, kebolehan semula jadi wanita dalam kajian itu didorong keinginan mereka untuk mencari pasangan dan memiliki anak.

"Namun, naluri wanita tidak ketara apabila dia diminta untuk mengecam kecenderungan seks wanita lain," katanya. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Penderaan polis, tentera berleluasa di Indonesia

Posted:

Penderaan polis, tentera berleluasa di Indonesia

Penderaan polis, tentera berleluasa di Indonesia

JAKARTA - Penderaan fizikal terhadap orang awam oleh anggota polis dan tentera masih berleluasa di Indonesia dengan ramai mangsa takut untuk membuat aduan, kata sebuah pertubuhan hak asasi manusia semalam.

"Sejak Julai 2010 hingga Jun tahun ini, kami mendapati tujuh kes penderaan melibatkan tentera dan 23 kes lagi dilakukan anggota polis," kata penyelidik Suruhanjaya Mangsa Keganasan dan Kehilangan Manusia (Kontras), Papang Hidayat.

Pada Januari lalu, mahkamah tentera Indonesia memenjarakan tiga anggota tentera hingga 10 bulan kerana melakukan penderaan selepas satu klip video menunjukkan mereka menyeksa orang awam di wilayah Papua.

Dalam klip video berkenaan yang disiarkan di YouTube, askar-askar terbabit dilihat mencucuh kayu terbakar pada kemaluan seorang lelaki tidak bersenjata dan mengugut rakannya dengan menggunakan pisau ketika mereka disoal siasat mengenai lokasi tempat simpanan senjata. - AFP

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


40,000 kunjung hari terbuka TUDM

Posted:

40,000 kunjung hari terbuka TUDM

40,000 kunjung hari terbuka TUDM

26/06/2011 2:48pm

BESUT — Lebih 40,000 orang mengunjungi hari terbuka Pangkalan Udara Gong Kedak, di sini selama dua hari yang berakhir semalam.

Komandan Pangkalan, Brigadier Jeneral Mohd Faudzi Ahmad berkata, hari terbuka bersempena sambutan ke-53 TUDM itu merupakan satu kejayaan besar kerana telah menarik penduduk tempatan termasuk dari Terengganu dan Kelantan berbanding hanya 3,000 hingga 5,000 yang datang tahun lalu.

Selain membeli cenderamata yang ditawarkan pada hari terbuka itu, orang ramai berpeluang melihat persembahan udara yang membabitkan pelbagai jenis pesawat terutamanya Sukhoi SU30MKM dan aksi penerjunan yang menjadi tarikan utama pengunjung kali ini, katanya di sini, hari ini.

"Orang ramai yang datang bersama keluarga juga tertarik dengan persembahan sampingan seperti persembahan pancaragam TUDM dan kawad senyap serta pertunjukan tempur tanpa senjata yang diadakan," katanya. - Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Kosongkan tangki septik

Posted:

Kosongkan tangki septik

Kosongkan tangki septik

26/06/2011 2:45pm

MUAR — Hanya lima peratus atau 69,000 daripada 1.22 juta tangki septik individu di seluruh negara pernah dikosongkan tahun lalu, kata Timbalan Menteri Tenaga, Teknologi dan Air, Noriah Kasnon.

Beliau berkata, ini membimbangkan kerajaan kerana kegagalan mengosongkan tangki septik menjadi salah satu faktor yang menyumbang kepada pencemaran sungai yang telah meningkat daripada 48 sungai pada 2008 kepada 54 sungai pada 2009.

"Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN) menyeru semua pengguna tangki septik individu supaya lebih prihatin terhadap pencemaran air kumbahan daripada tangki septik yang boleh menyebabkan menularnya penyakit pembawa air seperti Hepatitis A, taun, demam kepialu dan disentri yang boleh mengancam kesihatan orang awam," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Kempen Pengosongan Tangki Septik Individu peringkat kebangsaan di Kampung Kenangan Tun Dr Ismail 2 di sini hari ini. - Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Pemuda ke tali gantung

Posted:

Pemuda ke tali gantung

Pemuda ke tali gantung

26/06/2011 2:43pm

KUALA TERENGGANU — Seorang pemuda berumur 24 tahun hari ini dijatuhi hukuman gantung sampai mati setelah didapati bersalah membunuh pengusaha ikan dalam sangkar empat tahun lalu.

Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Abdul Rahim Uda membuat keputusan itu setelah mendapati pihak pembelaan gagal membuktikan keraguan munasabah terhadap pertuduhan ke atas Mohd Faizal Juhari.

Mohd Faizal yang berasal dari Kampung Gong Beris, Pulau Kerengga, Marang dituduh membunuh Tan Hai Peng, di sebuah rumah tidak bernombor di Kampung Gong Beris, Marang pada 30 Nov 2007, antara pukul 1.30 pagi hingga 1.53 pagi.

Dia didakwa mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman mati mandatori jika sabit kesalahan.

Dalam penghakimannya, Abdul Rahim antara lain berkata keterangan tertuduh ketika membela diri yang tidak mengingati kejadian bunuh itu diragui memandangkan tertuduh mengingati apa yang berlaku sebelum dan selepas mangsa dibunuh. - Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved