Jumaat, 7 Jun 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Cegah kecederaan pada peti suara

Posted:

Cegah kecederaan pada peti suara

Cegah kecederaan pada peti suara

PERNAHKAH dalam sehari anda tidak menggunakan suara untuk berinteraksi bersama rakan-rakan kecuali atas alasan tertentu seperti anda seorang kelainan upaya? Apakah perasaan anda ketika tekak dijangkiti kuman dan sukar mengeluarkan suara? Situasi ini sangat merumitkan lebih-lebih lagi jika pekerjaan harian seseorang itu ialah penyanyi, ahli politik atau guru sekolah.

Ringkasnya, suara cukup penting dalam kehidupan seharian. Ia merupakan salah satu medium interaksi utama dengan orang sekeliling. Namun, tanpa kita sedari, aktiviti sehari-hari yang dilalui sebenarnya telah menghakis dan memudaratkan suara.

Sewaktu berada di tempat hiburan yang memasang muzik dengan kuat atau bunyi bernada tinggi, kita sedaya upaya akan menjerit ketika bercakap bersama teman-teman. Begitu juga ketika meluahkan rasa marah, tanpa semena-mena vokal bertukar kasar dan suara menjadi keras.

Situasi begini sebenarnya mencederakan peti suara yang mengambil masa untuk kembali pulih seperti biasa.

Disebabkan itu, penjagaan dan rawatan suara perlu difahami bagi mengelakkan kita kehilangan nikmat bersuara secara bebas.

Disebabkan selalu mengikuti pertandingan dan mengadakan persembahan nyanyian sejak berusia 10 tahun, Siti Mariyah Salmah Johari, 22, mula mengambil inisiatif untuk memelihara suaranya dalam jangka masa panjang.

"Dahulu saya hanya menyanyi tanpa sebarang teknik atau mempelajari sebarang cara pernafasan dengan betul. Kadangkala, suara saya akan mengalami gangguan seperti serak dan tekak menjadi sakit akibat penggunaan vokal secara terus-menerus.

"Ketika itu, saya tidak mempedulikan situasi tersebut kerana percaya ia adalah sesuatu yang normal. Bagaimanapun, selepas mempelajari cara penjagaan suara yang betul, sakit tekak atau serak itu boleh dielakkan.

"Ia boleh dikurangkan melalui pernafasan dan penggunaan vokal dengan betul," ujar Mariyah ketika ditemui Kosmo! baru-baru ini.

Penjagaan suara

Perubahan besar dari segi penghasilan suara dan penggunaan nafas mula dirasainya apabila belajar secara formal di Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan (Aswara).

Segala teknik yang digunakannya selama ini tidak betul dan boleh mengakibatkan kecederaan.

"Baru saya tahu terdapat banyak cara yang boleh diamalkan bagi mengelakkan berlakunya kecederaan pada peti suara," ujar pelajar Diploma Muzik di Aswara itu lagi.

Salah satu petua yang sering dilakukan oleh Mariyah adalah dengan meneguk segelas air selepas menyanyi. Ia penting terutama sekali ketika mengadakan persembahan besar yang menuntut penggunaan suara pada tahap optimum.

"Air sangat penting kepada seseorang yang kerap menggunakan suara seperti penyanyi. Ia boleh melegakan urat-urat kerana tekak yang kering lebih mudah untuk mengakibatkan kecederaan," ujarnya yang berasal dari Cheras, Selangor.

TEKNIK penjagaan suara yang betul amat penting untuk seorang penyanyi. - Gambar hiasan


Penjagaan vokal tidak terhad kepada golongan penyanyi sahaja kerana ia juga bermanfaat kepada mereka yang banyak menggunakan vokal seperti guru, pengacara, penceramah, pembaca berita atau bilal masjid.

Malah, menurut Ketua Jabatan Seni Suara Aswara, Profesor Siti Chairani Proehoeman, pembelajaran teknik suara juga perlu kepada ibu bapa yang mempunyai anak-anak kecil.

"Mungkin mereka tidak perlu belajar secara formal, cukup perkara-perkara asas sahaja. Sebagai contoh teknik pernafasan, penegasan suara dan pemilihan cara pengeluaran suara yang betul," ujarnya sewaktu ditemui pada sambutan Hari Suara Sedunia di Fakulti Sains Kesihatan, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Kuala Lumpur baru-baru ini.

Pembelajaran secara formal mengambil masa selama empat hingga lima tahun untuk menguasai teknik-teknik vokal yang betul.

Katanya, penjagaan suara perlu dilakukan sejak muda lagi terutamanya bagi golongan penyanyi kerana teknik yang salah akan memendekkan 'jangka hayat' mereka dalam bidang seni suara.

"Suara yang sakit atau serak jangan dipaksa untuk bekerja kerana kesannya akan memudaratkan dalam tempoh masa yang lama. Kalau mereka mahu serius sebagai seorang penyanyi, ambil kursus atau kelas vokal dan belajar secara formal," jelas vokalis tersohor yang berasal dari Jakarta, Indonesia itu.

Sebagai contoh dakwaan mengenai tabiat merokok kononnya boleh membuka rongga pernafasan untuk keselesaan menyanyi adalah tidak benar sama sekali. Malah tegas Siti Chairani, ia boleh mendatangkan masalah kepada penyanyi kerana merokok mengakibatkan nafas akibat gangguan pada paru-paru.

"Malah kalau dilihat kebanyakan penyanyi profesional opera klasik, mereka kurang berbicara dan bercakap jika perlu sahaja.

"Semua ini dilakukan untuk memelihara suara dalam jangka masa yang lama," tambahnya.

Nama Siti Chairani bukan asing dalam dunia seni vokal klasik. Dia pernah melontarkan suara hebatnya di pentas-pentas agung beberapa buah negara termasuklah Itali, Jerman, Perancis dan Amerika Syarikat. Malah dua figura terkenal iaitu Ning Baizura dan Syafinaz merupakan anak didik kepada Siti Chairani.

Kesedaran masyarakat tempatan masih lagi belum meluas dalam hal penjagaan dan penggunaan suara dengan betul. Kebanyakan daripada kita mengambil remeh perkara tersebut dengan sewenang-wenangnya memaksa ia keluar sehingga pada tahap optimum.

Perkara itu menjadi satu kebimbangan kepada Penyelaras Program Sains Pertuturan UKM, Prof. Madya Kartini Ahmad yang mengatakan kita seakan-akan mendera suara dengan menjerit atau bercakap dalam tempoh lama tanpa henti.


LATIHAN vokal perlu diamalkan tanpa mengira bidang pekerjaan kerana ia memberi manfaat kepada suara dalam jangka masa yang panjang.


Masalah-masalah suara

Peti suara merupakan sepasang otot kecil sebesar ibu jari. Ia perlu dijaga dengan baik agar tidak mengakibatkan kecederaan. Jika otot itu terus diabaikan, ia boleh mengakibatkan seseorang itu menghidap kanser tekak," ujarnya ketika ditemui di pejabatnya di Fakulti Sains Kesihatan UKM baru-baru ini.

Proses pengeluaran suara berlaku apabila bunyi yang terhasil daripada getaran di peti suara disebabkan oleh hembusan udara yang melalui bahagian larinks. Ia menyebabkan kedua-dua peti suara saling berdekatan antara satu sama lain.

Masalah-masalah pada suara berlaku apabila seseorang itu mengalami perubahan ketika bercakap. Simptom-simptom itu boleh diketahui dengan jelas sekiranya suara bertukar garau, kasar atau parau. Mereka yang mengalami situasi begini mula merasai perbezaan pada nada suara, kehilangan suara dan rasa sakit untuk menelan. Lebih serius lagi, tekak akan mengeluarkan mukus berserta gumpulan darah.

"Situasi sebegini boleh dielakkan apabila kita tahu sejauh mana tahap kemampuan suara. Penjagaan suara bukan bermakna kita tidak boleh menggunakan vokal tinggi tetapi kita harus jelas mengapa perlu melakukannya? Adakah terdapat alternatif selain menjerit atau meninggikan suara ketika menegur anak-anak?

"Jika boleh, cari alat bantu seperti mikrofon jika anda sedang memberi ucapan atau ceramah dalam sebuah dewan besar. Ia dapat membantu menjaga suara daripada terseksa akibat aplikasi yang salah," jelas Kartini.

Penjagaan suara juga sama penting dengan melestari kesihatan tubuh badan.

Senaman untuk suara tidak memerlukan besi-besi berat di gimnasium kerana ia cukup sekadar latihan seperti membaca buku atau surat khabar dengan bersuara atau menyanyi mengikut lagu di corong radio.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


Penyelidik UniMAP johan keseluruhan ITEX'13

Posted:

Penyelidik UniMAP johan keseluruhan ITEX'13

Penyelidik UniMAP johan keseluruhan ITEX'13

KAMARUDIN (duduk di tengah) bersama para penyelidik UniMAP yang muncul johan pada ITEX'13 di Kuala Lumpur baru-baru ini.


JUARA. Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) muncul johan keseluruhan pada International Invention, Innovation and Technology Exhibition 2013 (ITEX'13) di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur baru-baru ini.

UniMAP yang menghantar 60 produk penyelidikan dalam pertandingan tersebut berjaya meraih 36 pingat emas, 26 perak dan satu gangsa menumpaskan pencabar terdekatnya daripada Universiti Teknologi Petronas yang menduduki tempat kedua.

Naib Canselor UniMAP, Prof. Datuk Dr. Kamarudin Hussin yang meraikan kejayaan tersebut berkata, produk yang dihasilkan oleh para penyelidik menunjukkan kematangan dan semakin berdaya saing.

ITEX'13 yang merupakan anjuran Malaysian Invention and Design Society dengan kerjasama World Intellectual Property Organization telah diadakan buat kali ke-24 membabitkan penyertaan lebih 1,000 produk penyelidikan daripada pelbagai agensi dalam dan luar negara.

Tiga program disambut secara serentak

Posted:

Tiga program disambut secara serentak

Tiga program disambut secara serentak


ZAMBRY (duduk di tengah) melihat pokok herba yang ditanam di Taman Herba As-Syifa selepas merasmikan sambutan Hari Hutan Antarabangsa ke-67, Hari RTM ke-67 dan Hari Telekomunikasi Sedunia peringkat negeri di Ipoh baru-baru ini.


KERJASAMA. Menteri Besar Perak, Datuk Seri Dr. Zambry Abd. Kadir merasmikan sambutan Hari Hutan Antarabangsa ke-67, Hari Radio Televisyen Malaysia (RTM) ke-67 dan Hari Telekomunikasi Sedunia peringkat negeri di Kompleks Bersepadu Kementerian Komunikasi dan Multimedia, Ipoh baru-baru ini.

Zambry berkata, sambutan tiga program serentak melibatkan warga Jabatan Perhutanan, RTM dan Telekom Malaysia Berhad (TM) itu merupakan sebahagian daripada pendekatan Strategi Lautan Biru Kebangsaan.

"Kerjasama strategik tersebut bertujuan untuk memperkasa kesedaran masyarakat terhadap alam sekitar, komunikasi dan perhubungan awam.

"Bagi menunjukkan komitmen antara tiga agensi tersebut, sebuah taman mini dinamakan Taman Herba As-Syifa yang ditanam dengan 130 spesies pokok herba telah diwujudkan di pekarangan kompleks bersepadu ini," katanya.

5,000 orang kunjungi Karnival Jom Masuk UM

Posted:

5,000 orang kunjungi Karnival Jom Masuk UM

5,000 orang kunjungi Karnival Jom Masuk UM


NORHANOM (tengah) menerangkan sesuatu kepada pengunjung mengenai program-program pengajian sarjana dan ijazah doktor falsafah yang ditawarkan UM pada Karnival Jom Masuk UM di Kuala Lumpur baru-baru ini.


KARNIVAL. Lebih 5,000 pelajar institusi pengajian tinggi (IPT) dan orang ramai tidak melepaskan peluang mengunjungi Karnival Jom Masuk Universiti Malaya (UM) yang berlangsung selama dua hari di Auditorium Kompleks Perdana Siswa UM, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Karnival anjuran Institut Pengajian Siswazah (IPS) itu diadakan bertujuan untuk memperkenalkan program-program pengajian sarjana dan ijazah doktor falsafah yang ditawarkan.

Dekan IPS UM, Prof. Datin Dr. Norhanom Abdul Wahab berkata, karnival tersebut merupakan kali ketiga dianjurkan dan mendapat sambutan yang membanggakan daripada orang ramai.

Naib Canselor UM, Tan Sri Dr. Ghauth Jasmon merasmikan karnival tersebut.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Pemotoran

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Pemotoran


SUV yang mendahului kelasnya

Posted:

SUV yang mendahului kelasnya

SUV yang mendahului kelasnya

Oleh AHMAD SYUKRAN ZAINUDDIN

PERTUMBUHAN sebanyak 50 peratus dalam pasaran SUV di Malaysia sejak akhir-akhir ini membuatkan para pemain industri automotif tempatan begitu agresif dalam memperkenalkan SUV masing-masing.

Perkembangan sihat ini sememangnya memberi manfaat kepada pengguna. Bukan sekadar mewah dengan pilihan, malah pengeluar kenderaan juga perlu memastikan produk mereka benar-benar kompetitif. Jadi, hanya yang terbaik ditawarkan ke pasaran. Terbaik dari segi harga, nilai untuk wang, teknologi, reka bentuk dan sebagainya.

Jadi, kalau anda sedang merancang untuk mendapatkan sebuah SUV, saya ada syor mengenai SUV mana yang perlu diambil perhatian secara serius.

Baru sahaja dilancarkan pada Khamis lalu, SUV daripada Ford ini boleh saya katakan sebagai memiliki pakej yang lengkap.

Ditawarkan pada harga RM159,999 (di atas jalan termasuk insurans) bersama jaminan selama lima tahun dan perbatuan sehingga 200,000 kilometer, ditambah dengan pelbagai ciri yang akan saya perincikan nanti, memang tidak ada sebab kenapa anda sekurang-kurangnya memandu uji Kuga.

Sejak diperkenalkan ke pasaran Eropah pada akhir tahun lalu, Kuga mendapat sambutan yang cukup memberangsangkan. Gelombang populariti Kuga nampaknya diteruskan di semua pasaran yang ditembusinya, tidak terkecuali di Malaysia.

Buktinya, semua 150 unit kumpulan pertama Kuga sudah pun habis dijual. Justeru, tidak hairanlah jika pengedar rasmi kenderaan Ford di Malaysia, Sime Darby AutoConnexion (SDAC) optimis bahawa Kuga akan membantu meneruskan momentum pertumbuhannya yang mencecah sebanyak 109 peratus pada tahun ini.

Harus tahu bahawa Malaysia merupakan negara pertama di rantau Asia Tenggara yang ditawarkan dengan Kuga. Produk daripada program One Ford itu nyata menyerlah menerusi penampilan luaran serta teknologi yang dimilikinya.

Kuga dlihat sebagai SUV ideal buat pengguna urban yang mahukan prestasi dan teknologi. Ini kerana ia menawarkan penjimatan bahan api luar biasa menerusi penggunaan enjin EcoBoost 1.6L dengan teknologi Ti-VCT.

Berupaya menjana kuasa sehingga 180PS dengan tork setinggi 240Nm, enjin yang telah memenangi pelbagai anugerah itu hanya memerlukan bahan api sebanyak 7.7 liter untuk setiap 100 kilometer.

Penjimatan tersebut banyak disumbangkan oleh sistem pengecas turbo dan pancitan terus yang membolehkan penghantaran bahan api lebih tepat.

CBU dari Sepanyol


ANDA pasti kagum dengan keupayaan sistem Ford SYNC yang dikuasakan oleh Microsoft.


Enjin itu kemudian dipadankan dengan kotak gear automatik SelectShift enam kelajuan yang menjanjikan prestasi lancar.

Active Grille Shutter juga meningkatkan penjimatan bahan api dengan cara memaksimumkan kecekapan aerodinamik dan sistem penyejukan enjin.

Kuga menampilkan gayaan luaran kinetik yang menyerlahkan elemen 'tenaga dalam pergerakan'. Ia mula diperlihatkan pada kereta-kereta konsep Ford bagi memaparkan rasa pergerakan yang dinamik, bertenaga dan keterujaan. Garis sisi tinggi, alur yang kemas dan bentuk maskular memberikan Kuga penampilan yang lasak tetapi lembut.

Bagi memastikan pengendalian menerajui kelasnya, jentera yang diimport sepenuhnya dari Valencia, Sepanyol itu dilengkapi sistem pacuan semua roda (AWD) pintar Ford.

Sistem itu berperanan mengukur perbezaan kelajuan di antara roda hadapan dan belakang untuk menentukan pengagihan kuasa tork yang sesuai ketika membelok bagi mengelakkan berlakunya masalah torque steer. Selain mengurangkan olengan tubuh, AWD juga meningkatkan dinamik dan kualiti pengendalian kenderaan.

Gabungan sistem Torque Vectoring Control, Advance Track dengan Roll Stability Control (RSC), Trailer Sway Control, (TSC), Hill Start Assist (HSA) dan Curve Control nyata menjadikan Kuga sebuah SUV pintar yang selamat serta berprestasi tinggi.

Premium insurans rendah

Kuga memperoleh penarafan lima bintang oleh Euro NCAP. Skor itu diperoleh menerusi penggunaan besi regangan ultra tinggi pada stuktur badannya. Bukan itu sahaja, Kuga juga satu-satunya kenderaan dalam segmennya yang menawarkan tujuh beg udara.

Dalam kemalangan yang melibatkan pengaktifan beg udara, Sistem Amaran SOS Pasca Kemalangan akan menghidupkan lampu kecemasan dan membunyikan hon sehinggalah ia dimatikan atau kehabisan bateri.

Ciri kunci berkembar pada Kuga pula berfungsi untuk menutup semua tingkap dan mengunci pintu dari jauh untuk mengelakkan penumpangnya daripada keluar. Jadi, ia boleh menghalang penjenayah yang berjaya masuk ke dalam kenderaan daripada melarikan diri.

Digabungkan dengan sistem penggera Thatcham Category 1 dan pelumpuh enjin (immobilizer), ciri-ciri keselamatan Kuga menawarkan tahap keselamatan yang tinggi dan premium insurans lebih rendah.

Ciri yang paling saya suka pada Kuga ialah pintu belakang (liftgate) yang boleh dibuka dan ditutup dengan hanya menggerakkan kaki di bawah bampar belakang.

Bagaimana ia berfungsi? Alat-alat pengesan akan mengesan kombinasi akses pintar pada kunci di dalam poket, beg atau beg tangan dengan pergerakan kaki dan tulang kering anda bagi mengelakkan bukaan yang tidak disengajakan.


KUGA mendapat sambutan hangat di pasaran Eropah sejak dilancarkan pada tahun lalu.


Anda juga boleh menetapkan ketinggian bukaan pintu tersebut. Ciri itu sememangnya berguna jika terpaksa memakir di tempat yang sempit dan rendah. Sebagai langkah keselamatan, sesiapa yang ingin membuka pintu belakang itu mestilah memegang kunci dengannya. Jika tidak pintu belakang tidak akan terbuka begitu sahaja.

Bahagian dalaman Kuga telah dioptimumkan untuk menawarkan lebih ruang. Tempat duduk dengan konfigurasi 60:40 menyediakan ruang kargo mencecah 1,603 liter.

Demi memberikan keselesaan maksimum, Kuga menggunakan ruang dalaman antialahan yang tidak akan mengeluarkan gentian bawaan udara yang boleh mengganggu deria anda.

Sebagai model global Ford, jentera itu turut menampilkan sistem Ford SYNC yang eksklusif. Ford SYNC adalah sistem pengaktifan suara, hiburan dan komunikasi bebas tangan yang dikuasakan oleh Microsoft.

Sistem tersebut membolehkan pengguna membuat dan menerima panggilan telefon, membaca mesej serta memainkan lagu pilihan dengan mudah. Ford SYNC menyempurnakan lagi sistem audio Sony yang terdiri daripada sembilan pembesar suara berkapasiti tinggi dan satu paparan cecair kristal TFT bersaiz 4.2 inci.

Sama seperti semua kenderaan penumpang Ford yang ada di Malaysia, Kuga turut hadir dengan Pelan Servis Tambahan Ford (ESP), demi memberikan ketenangan jiwa kepada para pelanggan tanpa sebarang penambahan kos.

Ford ESP adalah program penyelenggaraan percuma selama tiga tahun atau 60,000km yang merangkumi kos alat ganti dan buruh. Sebagai tambahan kepada pemeriksaan rutin dan penyelenggaraan, Ford ESP juga melibatkan penggantian barangan yang haus dan lusuh seperti palam pencucuh, penyerap hantakan, tali sawat enjin, pad brek serta penggilap cermin.

Didatangkan dalam beberapa warna pilihan iaitu hijau, hitam, putih dan perak, Kuga sememangnya sebuah SUV yang bernilai untuk wang dan boleh menjadi pencabar utama untuk SUV sedia ada di pasaran.

Australia siasat kenderaan VW

Posted:

Australia siasat kenderaan VW

Australia siasat kenderaan VW


VOLKSWAGEN Golf yang dipandu oleh Melissa Ryan berenjin petrol dengan transmisi manual, bukannya berenjin diesel dengan kotak gear DSG seperti yang didakwa. – Gambar hiasan


PIHAK berkuasa Australia kini sedang menyiasat laporan mengenai masalah kehilangan kuasa pada kenderaan keluaran Volkswagen AG. Ia berikutan inkuiri terhadap kematian seorang wanita, Melissa Ryan akibat dilanggar oleh sebuah trak ketika mangsa memandu Volkswagen Golf pada tahun 2011.

Siasatan itu hadir hanya selepas beberapa minggu pengeluar kenderaan dari Jerman tersebut menarik semula kira-kira 91,000 unit keretanya di Jepun kerana kemungkinan berlakunya masalah kotak gear. Kerosakan itu boleh menyebabkan kereta tiba-tiba memecut atau menjadi perlahan ketika dipandu.

"Kami sedang menyiasat laporan-laporan berkaitan keselamatan kenderaan Volkswagen. Ini bagi memastikan sama ada isu-isu keselamatan sistem memang berlaku atau sebaliknya," kata Jabatan Infrastruktur dan Pengangkutan Australia dalam satu kenyataan.

Volkswagen Group Australia (VGA) dalam kenyataan balasnya menyatakan laporan pihak media bahawa kematian disebabkan oleh masalah nyah pecutan secara tiba-tiba adalah tidak benar.

Tidak wujud korelasi antara inkues serta laporan pengguna mengenai timbulnya masalah pada enjin diesel dan kotak gear DSG. Ini kerana kenderaan yang disiasat oleh inkues itu menggunakan enjin petrol dan bertransmisi manual. - Reuters

MPV premium untuk kapten industri

Posted:

MPV premium untuk kapten industri

MPV premium untuk kapten industri

Oleh MUHAMMAD MD TAJUDIN


ELGRAND sesuai dijadikan kenderaan rasmi syarikat.


JIKA disemak model di pasaran, sebenarnya Nissan mempunyai produk dalam semua segmen termasuklah kategori kereta sport.

Perancang produk di Edaran Tan Chong Motor Sdn. Bhd. (ETCM) harus dipuji.

Sebabnya, produk yang dibawa unik belaka. Antaranya Navara King Cab, Nissan Leaf dan paling mengejutkan ialah Elgrand 3.5 V6 pada kala penjual kereta import terpakai (recond) galak menjual Toyota Vellfire, Toyota Alphard dan Honda Elysion.

Memandu uji sebuah MPV premium memerlukan jangka masa dan jarak perjalanan yang jauh. Oleh itu, saya dan keluarga seramai lima orang dewasa dan dua kanak-kanak mengembara ke Kelantan melalui Gua Musang dan pulang melalui Terengganu mengikut jalan pantai.

Mengamati dari luar, Elgrand nampak besar dan mewah. Namun, saiz yang besar itu sebenarnya lebih kecil jika dibandingkan dengan MPV mewah lain. Elgrand generasi keempat itu menyaksikan Nissan menyemak semula sifir reka bentuknya.

Ruang yang berlebihan dikurangkan dan menjadikannya lebih rendah berbanding generasi lama. Hasilnya ialah sebuah MPV yang aerodinamik dan kompak.

Memasuki ruang kabin, terserlah suasana mewah Elgrand. Kerusi pemandu dan penumpang sebelah yang dibalut kulit, ditambah dengan perehat lengan yang merupakan aksesori wajib untuk sebuah MPV.

Kedua-dua kerusi tersebut boleh dilaras secara automatik dan bonus untuk penumpang sebelah apabila ia didatangkan dengan perehat kaki persis kelas bisnes penerbangan.


TEMPAT duduk jenis kapten yang memberi keselesaan maksimum kepada penumpang Elgrand.


Visual bantuan pemandu pula moden dengan kamera yang memberi imej sekeliling kereta (Around View Monitor) dengan sensor sonar yang sangat membantu ketika memarkir Elgrand.

Pemandu juga boleh melaras sistem audio, kamera, penggera, penggunaan minyak dan jadual servis melalui skrin monitor yang sama. Cuma apa yang kurang ialah Elgrand tidak didatangkan dengan telefon sambungan bluetooth, kawalan audio pada stereng dan auto cruise. Agak ralat juga untuk MPV mewah seperti ini.

Tempat duduk selesa

Bahagian penumpang belakang juga tidak kurang hebat dan mewah dengan konfigurasi kerusi kapten. Walaupun kerusi tersebut dilaras secara manual, namun ia didatangkan dengan perehat kaki yang empuk menjadikan pemanduan jauh begitu selesa.

Penumpang belakang pula tidak perlu bersusah-susah untuk membuka pintu pada kedua-dua belah sisi kerana ia dikawal secara elektronik.

Keselesaan penumpang terjamin menerusi empat corong penyaman udara yang boleh dikawal secara berpusat atau tunggal. Jika hendak merasa angin semula jadi, buka sahaja bumbung suria pada barisan kedua tempat duduk atau di atas pemandu.

Cermin penumpang belakang tidak memerlukan filem penapis haba yang tebal kerana setiap tingkap didatangkan standard dengan langsir.

Satu perkara yang agak kritikal untuk sebuah MPV ialah kerusi barisan ketiga dan ruang bagasi yang dianaktirikan. Kedua-dua ciri tersebut pada Elgrand saya fikir lulus ujian, terutamanya kerusi barisan ketiga yang boleh diduduki dengan selesa oleh orang dewasa.

Bagi ruang penyimpanan pula, bonetnya agak dalam dan muat untuk diisi empat bagasi bersaiz sederhana dengan beberapa beg kecil di atasnya. Jika tidak memerlukan kerusi barisan ketiga, baringkan sahaja dengan menekan butang elektronik. Bonet belakang pula turut boleh dioperasikan secara elektronik.

Memandu Elgrand dengan jarak 1,200 kilometer (km) selama empat hari ternyata tidak memenatkan. Tiada masalah memandu pada waktu malam dengan adanya bantuan lampu utama AFS (Adaptive Front Lighting System) yang bergerak mengikut arah stereng.

Dari segi pengendalian, Elgrand tidak terasa bergoyang yang memang sinonim dengan MPV besar. Saya fikir jurutera Nissan berjaya mengimbangi antara kehendak pemandu dan keselesaan penumpang.


SUSUN atur butang kawalan cukup ergonomik dan mudah untuk dioperasi.


Cuma yang menjadi masalah ialah suspensinya yang terasa sikit keras. Kuasa yang dibekalkan oleh enjin 3.5 liter V6 CVTC pula walaupun besar tetapi tidak terasa buas. Dipadankan dengan transmisi XTRONIC CVT enam kelajuan, Elgrand mampu mendaki bukit Karak dengan selesa.

Bagi mereka yang tidak kisah dengan karakter enjin linear dan mahu mendapatkan penjimatan, tekan sahaja butang Eco. Jika ingin merasa prestasi, alihkan gear ke seleksi manual yang merubah karakter enjin.

Penggunaan minyak yang saya peroleh sepanjang pandu uji ialah 12 liter untuk setiap 100km iaitu jumlah yang boleh dikatakan jimat untuk enjin 3.5 liter dan badan yang besar. Menyentuh tentang ciri-ciri keselamatan pula, Elgrand dilengkapi beg udara enam SRS. Kuasa membrek dibantu oleh sistem ABS dengan EBD dan BA.

Harga? Nissan Elgrand Highway Star ditawarkan pada harga RM398,361. Mungkin ada yang merasakannya mahal. Namun, harus diingat bahawa MPV premium ini diimport sepenuhnya dari Jepun serta didatangkan dengan jaminan selama tiga tahun atau perbatuan 100,000km.

MPV premium ini sangat sesuai untuk firma yang menyediakan pengangkutan untuk pihak pengurusan tertinggi dengan keselesaan, muatan yang lebih berbanding kereta sedan premium buatan Eropah dengan harga yang lebih kurang sama.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Mayat ditemui bawah konkrit

Posted:

Mayat ditemui bawah konkrit

Mayat ditemui bawah konkrit

Oleh NOORHASLIZA NUSI
liza.nusi@kosmo.com.my

KEADAAN kereta Perodua Kelisa milik mangsa ketika berjaya dikesan pasukan penyelamat.


BAYAN LEPAS - Polis semalam berjaya mengeluarkan mayat seorang lelaki yang tersepit di dalam sebuah kereta yang dihempap timbunan konkrit dalam kejadian runtuhan penyambung susur keluar Jambatan Kedua Pulau Pinang di Lebuh Raya Tun Dr. Lim Chong Eu dekat Batu Maung malam kelmarin.

Mayat mangsa, Tajuddin Zainal Abidin, 45, ditemui pasukan penyelamat dalam kereta yang dihempap batang besi dan konkrit kira-kira pukul 4.30 petang.

Bagaimanapun, mayat mangsa yang tinggal di Permatang Damar Laut, Bayan Lepas hanya dapat dikeluarkan pada pukul 8.40 malam iaitu selepas 25 jam operasi menyelamat dilakukan.

Tajuddin ditemui dalam keadaan telangkup pada papan pemuka (dashboard) kereta jenis Perodua Kelisa setelah kerja-kerja menyelamat dilakukan sejak malam kelmarin.

Kereta mangsa remuk akibat dihempap beberapa batang besi dan konkrit seberat kira-kira lebih 200 tan manakala tubuh mangsa dikatakan mengalami kecederaan teruk akibat terkena runtuhan tersebut.

Timbalan Ketua Polis Pinang, Datuk Abdul Rahim Jaafar berkata, pasukan penyelamat menghadapi kesukaran untuk mengeluarkan mayat mangsa kerana timbunan konkrit tersebut agak besar dan berat.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Pendaki Everest Felda dapat insentif

Posted:

Pendaki Everest Felda dapat insentif

Pendaki Everest Felda dapat insentif


NAJIB (berdiri empat dari kiri) bergambar bersama tujuh pendaki Everest Felda 2013 pada majlis penyerahan insentif di Putrajaya semalam. Turut hadir, Pengerusi Felda, Tan Sri Isa Samad (berdiri tiga dari kanan).


PUTRAJAYA - Tujuh pendaki yang berjaya menawan puncak Everest di bawah Projek Everest Felda 2013 pada Mei lepas, masing-masing menerima insentif RM50,000 yang disampaikan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak semalam.

Selain itu, beberapa pendaki dan anggota sokongan projek berkenaan masing-masing turut menerima insentif RM10,000 sumbangan Felda Global Ventures Holdings Bhd. (FGV) pada majlis penghargaan khas yang diadakan di Jabatan Perdana Menteri di sini.

Perdana Menteri dalam ucapannya berkata, kejayaan anak-anak muda itu adalah cerminan manifestasi kepada usaha transformasi yang sedang diperjuangkan negara.

Beliau berkata, jika generasi pertama Felda berjuang dan menempah kejayaan dengan menebas hutan rimba, kini generasi kedua mencatat kejayaan yang berlainan apabila mereka melihat bahawa sempadan pemikiran dan dimensi ruang lingkup mereka tidak terbatas kepada sempadan kawasan Felda semata-mata, malah merentasi sempadan negara, menjangkau ke puncak tertinggi dunia.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Culik, tiga dipenjara seumur hidup

Posted:

Culik, tiga dipenjara seumur hidup

Culik, tiga dipenjara seumur hidup


DARI kiri, Rudhra, Ramesh dan Roshan ketika dibawa ke Mahkamah Majistret Klang semalam untuk didakwa menculik seorang CEO pada 23 Mac 2011.


SHAH ALAM - Bekas pramugara syarikat penerbangan tempatan dan dua warga Nepal dihukum penjara seumur hidup oleh Mahkamah Tinggi di sini semalam selepas disabitkan bersalah menculik Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) sebuah syarikat keselamatan dengan meminta tebusan berupa 10 kilogram (kg) emas bernilai RM1.44 juta, tiga tahun lalu.

Hakim Datuk Abdul Alim Abdullah menjatuhkan hukuman itu terhadap bekas pramugara, C. Rudhra dan dua rakannya, R. Roshan dan T. Ramesh selepas mereka mengaku bersalah terhadap tuduhan tersebut.

Mereka bertiga juga memohon maaf kepada mangsa culik dan keluarga mangsa.

Abdul Alim ketika memutuskan hukuman itu berkata, hukuman yang dijatuhi ke atas tertuduh dikenakan sebagaimana diperuntukkan dalam undang-undang.

"Mahkamah turut berpuas hati tiada kecederaan dialami mangsa, malah wang tebusan yang diminta kesemua tertuduh berjaya dijumpai dan dikembalikan semula kepada keluarga mangsa," kata beliau.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


FAM jamin bayar insentif kepada PBNJ

Posted:

FAM jamin bayar insentif kepada PBNJ

FAM jamin bayar insentif kepada PBNJ

oleh shahril nizam abdullah
shahril.abdullah@kosmo.com.my

TENGKU ABDULLAH (tengah) meluangkan masa beramah mesra bersama pemain hoki muda negara selepas merasmikan Kejohanan Hoki Piala Guruhara di Kelab Aman Kuala Lumpur petang semalam.


TIMBALAN Presiden Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah memberi jaminan bahawa Persatuan Bola Sepak Negeri Johor (PBNJ) akan menerima bayaran insentif RM15,000 satu perlawanan sebagai hak tuan rumah dalam siaran langsung Liga Malaysia (Liga M).

Begitupun baginda menegaskan, FAM perlu meneliti terlebih dahulu kontrak perjanjian yang telah dipersetujui dengan Astro berhubung perkara tersebut.

Sebagai tuan rumah, jelas baginda, PBNJ dan persatuan bola sepak negeri lain berhak menerima insentif berkenaan sekiranya ia termaktub di dalam kontrak perjanjian.

"Saya sebenarnya tidak tahu maklumat terperinci tentang kontrak tersebut dengan Astro, tetapi FAM akan melihat semula kontrak berkenaan.

"Kalau dalam kontrak berkenaan mengesahkan bahawa tuan rumah memang betul akan mendapat hak seperti yang dijanjikan itu, maka kita akan bagi kepada semua persatuan negeri, termasuk PBNJ.

"Kita perlu menghormati dengan apa yang telah dijanjikan seperti dalam kontrak dan FAM akan menjawab tuduhan atau isu yang dibangkitkan oleh Tunku Mahkota Johor (Tunku Ismail Sultan Ibrahim) ini," ujar Tengku Abdullah.

Tengku Abdullah ditemui selepas merasmikan Kejohanan Hoki Piala Guruhara di Kelab Aman, Kuala Lumpur petang semalam.

Kosmo! kelmarin melaporkan, Tunku Ismail meluahkan rasa dukacita dan hairan baginda apabila PBNJ masih belum menerima sebarang bayaran yang dijanji selaku tuan rumah perlawanan yang mempunyai hak penyiaran.

Sebelum ini, FAM mengumumkan insentif itu menerusi Mesyuarat Exco FAM yang mana dana bernilai RM15,000 itu akan diagihkan kepada pasukan tuan rumah.

Bayaran RM5,000 pula akan diserahkan kepada pasukan pelawat selepas FAM bersetuju untuk memberikan dana kepada pasukan Liga M yang menjadi tuan rumah untuk liputan siaran langsung dalam mesyuarat itu, April lalu.

Sementara itu, mengenai kritikan yang dibuat oleh Tunku Ismail meskipun baginda digantung enam bulan sebagai presiden PBNJ di bawah Artikel 88 Status FAM, Tengku Abdullah menjelaskan, ia adalah hak baginda sebagai orang luar untuk memberi kritikan.

"Itu adalah hak dia untuk beri komen sebagai kapasiti TMJ, FAM tiada masalah. Kami terbuka dengan sebarang kritikan atau cadangan daripada orang luar.

"Kalau kenyataan tersebut ada kebaikan, FAM perlu ambil iktibar kerana mungkin kenyataannya itu boleh membawa kebaikan.

"Tetapi kalau faktanya salah, ia perlu diperbetulkan," jelas baginda lagi.

Harimau Malaya tewas di Australia

Posted:

Harimau Malaya tewas di Australia

Harimau Malaya tewas di Australia


PENYERANG Harimau Malaya, Norshahrul Idlan Talaha (tengah) diasak pemain Canberra FC pada perlawanan persahabatan di Stadium Deakin, Canberra, Australia semalam.


SKUAD Harimau Malaya bermula langkah sumbang untuk aksi perlawanan persahabatan pertama selepas tewas tipis 2-3 kepada kelab Australia, Canberra FC di Stadium Deakin semalam.

Beraksi di babak pertama perlawanan, pasukan tuan rumah terlebih dahulu membuka jaringan menerusi pemain Alex Oloriegbe pada minit ke-28.

Skuad kendalian Datuk K. Rajagobal kembali mengatur serangan namun pasukan berstatus kelab divisyen dua Australia itu sekali lagi menghukum kerapuhan benteng pertahanan skuad bola sepak negara dengan meledak gol kedua menerusi Ryan Keir pada minit ke-34.

Bersambung separuh masa kedua, percaturan Rajagobal bertindak mengeluarkan 10 pemain yang beraksi di babak pertama perlawanan dan mengekalkan Mohd. Aidil Zafuan Adha Abd. Radzak, memasukkan Muhammad Nazmi Faiz Mansor dan Safee Sali memberikan impak kepada corak permainan Harimau Malaya.

Pemain tengah Selangor PKNS, Nazmi bijak memberikan hantaran kepada bintang Johor Darul Takzim (Johor DT), Safee yang tidak bermasalah untuk meledak gol pertama buat skuad negara pada minit ke-61.

Safee terus mempamerkan sentuhan cemerlang apabila menjaringkan gol kedua pada minit ke-83.

Ketika permainan dilihat berakhir keputusan seri, Harimau Malaya dikejutkan apabila pasukan tuan rumah memperoleh kelebihan selepas mendapat sepakan penalti pada masa kecederaan.

Philippe Bernabo memastikan kemenangan mutlak pasukan tuan rumah dengan meledak gol kemenangan, sekali gus impian skuad negara untuk melakarkan sekurang-kurangnya keputusan seri tidak kesampaian.

Harimau Malaya akan meneruskan siri perlawanan persahabatan menentang Sydney Olimpic pada Selasa ini.

Perlawanan terakhir skuad negara bertemu Sydney United, dua hari selepas perlawanan tersebut untuk siri persahabatan dirancang oleh Rajagobal.

Stadium Nasional ditutup 6 bulan

Posted:

Stadium Nasional ditutup 6 bulan

Stadium Nasional ditutup 6 bulan


KHAIRY (tengah) ditemani pegawai Perbadanan Stadium Malaysia memeriksa rumput di Stadium Nasional Bukit Jalil, Kuala Lumpur semalam.


KUALA LUMPUR - Perbadanan Stadium Malaysia akan menutup Stadium Nasional Bukit Jalil di sini selama enam bulan mulai Oktober depan untuk kerja-kerja baik pulih padang stadium itu, kata Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar.

Khairy berkata, beliau telah melihat keadaan padang di Stadium Nasional dan didapati ia perlu ditukar dengan rumput baharu.

"Keadaan rumput padang di stadium ini sudah tidak mencapai standard antarabangsa," katanya kepada pemberita selepas melawat Stadium Nasional dan Yayasan Kebajikan Atlet Kebangsaan (Yakeb) di sini semalam.

Beliau memberitahu, usaha baik pulih perlu dibuat kerana ia merupakan stadium utama bukannya 'stadium kedua atau ketiga'.

Beliau menarik perhatian bahawa pemain-pemain bola sepak kelab antarabangsa yang pernah beraksi di stadium itu ada memberi komen mengenai keadaan padang.

Khairy berkata, beliau turut meminta Perbadanan Stadium Malaysia mengurangkan aktiviti bukan berkaitan sukan di Stadium Nasional dan ia akan dilaksanakan secara berperingkat.

Sementara itu, Pengerusi Perbadanan Stadium Malaysia, Datuk Jamil Salleh berkata, tender untuk kerja membaik pulih itu akan dikeluarkan pada penghujung Ogos atau awal September depan dan anggaran kos bergantung kepada jenis rumput dan kerja yang perlu dilakukan.

"Kita tidak akan menukar rumput padang stadium dengan rumput sintetik," jelasnya sambil memberitahu tempoh enam bulan untuk kerja baik pulih padang mencukupi.

Menurutnya, semua aktiviti sukan termasuk perlawanan akhir bola sepak Piala Malaysia masih boleh dilangsungkan di situ sehingga hujung September.

Untuk rekod, pada April 2005, Perbadanan Stadium Malaysia yang ketika itu dikenali sebagai Perbadanan Stadium Merdeka melaksanakan kerja menukar rumput di Stadium Nasional buat kali pertama sejak dibuka untuk Sukan Komanwel 1998.

Langkah menggantikan rumput jenis Bermuda di padang itu kepada jenis Marimo Paspalum menelan kos RM1.2 juta dan siap sepenuhnya pada Oktober 2005.

Padang stadium berkenaan sekali lagi ditutup bagi semua aktiviti sukan pada November 2006, untuk dibaik pulih sebelum dijadikan venue Kejohanan Bola Sepak Piala Asia pada Julai 2007. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Kepentingan kain kendong bayi

Posted:

Kepentingan kain kendong bayi

Kepentingan kain kendong bayi

PENGGUNAAN Hippychick seperti tali pinggang dapat mengurangkan tekanan pada belakang dan tulang si ibu apabila menggendong bayi.


SELEPAS mengandung selama sembilan bulan, melahirkan dan menyusukan bayi, aktiviti mendukung bayi menawarkan hubungan paling hampir antara seorang ibu dengan anaknya.

Bapa juga dapat merasai ikatan serta-merta dengan anak melalui cara tersebut. Ia satu pengalaman yang tidak dapat dirasai andai mereka menolak bayi menggunakan kereta sorong.

Bayi kurang menangis, lebih tenang dan bahagia apabila berada di dalam kain kendong atau pembawa kerana bayi merasakan diri mereka lebih disayangi dan selamat.

Suhu badan, bau yang dikenali dan corak pernafasan ibu bapa mereka mewujudkan suasana ketenangan serta kebahagiaan.

Pengurus Negara (Malaysia), B&G Baby and Maternity Distribution (M) Sdn. Bhd., Jonathan Horsley memberitahu, mendukung bayi dapat memberikan signal bahawa mereka disayangi, selamat dan dijaga.

"Manfaat mendukung bayi dilaporkan dalam satu kajian yang diterbitkan dalam jurnal Pediatrics mendedahkan bahawa bayi yang didukung kurang menangis. Ia merupakan satu trend yang harus diraikan," katanya.

Dengan peningkatan trend mendukung bayi, pelbagai jenis kain kendong dan pembawa bayi ditawarkan di pasaran.

Faktor keselamatan, sokongan yang baik terhadap tulang belakang bayi dan mengelakkan displasia (ketaknormalan perkembangan) pinggul merupakan elemen penting yang harus dititikberatkan ibu bapa dalam memilih pembawa yang sesuai kerana tidak semua pembawa dicipta serupa.

Dr. Moira Robertson, seorang doktor kiropraktik memberitahu, sokongan yang sihat diperlukan dalam pembawa dan kain kendong bayi ekoran perkembangan tulang belakang yang seiring dengan pembesaran bayi.

"Ibu bapa harus mengelakkan diri daripada membeli pembawa kelangkang yang menyebabkan kaki dan pinggul anak-anak mereka terjuntai ke bawah atau lurus kerana ia menghalang pinggul berada dalam soketnya.

"Pembawa yang baik harus mempunyai tapak yang luas agar pinggul bayi berada dalam soket dengan betul," ujar Moira ketika sesi penerangan bertajuk 'Kepentingan Memilih Pembawa Bayi Yang Betul' di Kuala Lumpur baru-baru ini.

HARITH ISKANDER dan isteri selesa membawa permata hati mereka menggunakan Ergobaby.


Menyokong tulang belakang

Tambahnya, ibu bapa disyorkan memilih pembawa bayi yang menyokong perkembangan tulang belakang bayi iaitu mengekalkan lengkungan 'C' apabila bayi berbaring dan mengagih berat badan di keseluruhan bahagian tempat duduk bermula dari lutut apabila badan menegak.

Sebuah pembawa bayi harus menyokong tulang belakang ibu bapanya juga, dengan mengagihkan berat daripada pinggul dan bahu seiring dengan pembesaran bayi mereka.

Varian penggendong Bloom & Grow terdiri daripada theBabaSling, Ergobaby dan Hippychick memenuhi kriteria penjagaan tulang belakang yang sihat.

TheBabaSling menampilkan revolusi dalam rekaan, keselesaan dan kesederhanaan dengan rekaan rajut buai (hammock) bagi menyokong pembentukan tulang belakang bayi yang baru lahir.

Hippychick pula seperti tali pinggang sokongan belakang, dengan bahagian berpad diperkenalkan untuk membenarkan golongan dewasa membawa anak mereka secara semula jadi di bahagian pinggul mereka tanpa rasa sakit di belakang.

Penggendong Ergobaby pula mampu menyokong perkembangan tulang belakang bayi dan pada masa sama mengagihkan berat bayi ke pinggul dan bahu ibu bapa mereka sekali gus mengurangkan tekanan di belakang dan tulang.

Pelancaran Kempen Kesedaran Mendukung Bayi tersebut dimeriahkan dengan kehadiran selebriti tempatan yang tampil berkongsi pengalaman peribadi masing-masing.

Lina Teoh, penyampai televisyen dan bekas Ratu Cantik Malaysia yang baru melahirkan seorang bayi lelaki, mendapati theBabasling bersesuaian dengan bayinya.

"Dengan gaya hidup aktif, saya sentiasa keluar melakukan pelbagai perkara pada satu masa dan memerlukan tangan saya bebas. Saya juga perlu mengetahui anak saya, Dylan, sentiasa selamat ketika dalam penggendong," katanya.

Dalam pada itu, pelawak popular, Harith Iskander dan isterinya, Dr. Jezamine, masing-masing mempunyai sebuah Ergobaby untuk dipakai bersama anak mereka, Zander Xayne Iskander.

Ashley Ho, ibu sepenuh masa dan Kaunselor Penyusuan Badan Bertauliah, mendapati Hippychick merupakan kelegaan yang besar semasa cuti sekolah dan ketika membeli-belah kerana anaknya, Kaylene yang berusia dua tahun setengah boleh berada dalam keadaan selesa di tempat duduk pinggul apabila dirinya ingin didukung.

Bagi mendapatkan maklumat lanjut mengenai amalan mendukung bayi menggunakan theBabasling, Ergobaby dan Hippychick, layari laman web www.bloomandgrowasia.com atau laman Facebook www.facebook.com/bloomandgrowasia. - NURUL IZZA ROSLY

Senaman air Aquazumba

Posted:

Senaman air Aquazumba

Senaman air Aquazumba


AQUAZUMBA sesuai bagi mereka yang menginginkan bentuk badan yang menarik.


KAUM wanita memang mengidamkan bentuk badan menarik. Pelbagai kaedah pasti dicuba bagi memastikan impian itu menjadi kenyataan.

Apa kata, anda mencuba teknik senaman dalam air yang dikenali sebagai Aquazumba yang ditawarkan oleh Celebrity Fitness Malaysia (Celebrity Fitness).

Senaman tersebut bukan sahaja menyeronokkan malah ia mampu membakar sehingga 400 kalori dalam tempoh masa 45 minit. Senaman itu juga menggunakan gerakan tarian sambil mengikut rentak muzik Latin.

Anda tidak perlu bimbang kerana tenaga pengajar pengalaman, Maria Teresa Stone akan membimbing aktiviti senaman tersebut.

Kelas latihan Aquazumba itu merupakan yang pertama di Asia dan diperkenalkan oleh Celebrity Fitness bagi meningkatkan kecergasan badan dan kesihatan peserta.

Latihan tersebut adalah selamat dan lebih mencabar kerana peluh lebih banyak dikeluarkan ketika melakukan senaman di dalam air. Ia baik untuk jantung dan pembentukan semula struktur badan.

Maria berkata, individu yang bersemangat amat sesuai menyertai Aquazumba. Walaupun nampak mudah, aktiviti yang dilakukan menggunakan banyak gerakan otot badan termasuk lengan dan kaki.

"Pergerakan akan menjadi perlahan disebabkan rintangan air namun senaman yang dibuat tetap berkesan. Ia juga sesuai untuk mereka yang menghidap sakit tulang belakang.

"Saya rasa gembira kerana Celebrity Fitness mengambil langkah pertama memperkenalkan teknik senaman ini di Malaysia. Ia pasti memberikan pengalaman berbeza," katanya sebelum memulakan aktiviti tersebut di kolam renang Celebrity Fitness, Kuala Lumpur, baru-baru ini.

Ahli-ahli Celebrity Fitness turut berpeluang menyertai Aquazumba secara percuma di cawangannya yang terletak di Mid Valley, Kuala Lumpur.

Sebarang maklumat lanjut, anda boleh menghubungi Celebrity Fitness di talian 1300-222-348 atau layari laman web www.celebrityfitness.com.

– NADIA SHAIFUL BAHARI

Produk terbaharu Munchy's

Posted:

Produk terbaharu Munchy's

Produk terbaharu Munchy's


PRODUK terbaharu Munchy's ini mempunyai khasiat oat dan bijirin yang baik untuk kesihatan jantung.


ANDA seorang yang mengejar masa dan mengamalkan gaya hidup aktif tetapi masih mementingkan kesihatan?

Kini anda boleh meneruskan rutin harian yang sibuk tanpa mengenepikan keperluan menyediakan makanan berkhasiat untuk tubuh.

Oat Krunch Chia Speed daripada Munchy's merupakan pilihan terbaharu dalam rangkaiannya yang sesuai untuk kesihatan jantung. Ia didatangkan dengan khasiat oat dan bijirin yang mudah disediakan dan boleh dinikmati ketika bekerja.

Pakar pemakanan menggelarkan bijirin Chia sebagai superfood kerana kandungan khasiatnya yang tinggi. Ia mengandungi tahap asid lemak Omega-3 dan Omega-6 yang tinggi, kaya protein, serat, kalsium, antioksidan, vitamin dan mineral.

Biskut tersebut juga boleh dimakan dengan pelbagai cara mengikut kegemaran masing-masing. Selain boleh dimakan begitu sahaja, anda boleh menghancurkan biskut ke dalam minuman susu kocak kesukaan atau di atas salad bagi menyediakan sajian sihat.

Oat Krunch Chia Speed kini boleh didapati di semua gedung runcit utama. Bagi pek 416 gram (g) dijual pada harga RM8.50 di Semenanjung Malaysia dan RM8.90 di Sabah serta Sarawak. Bagi pek kongsi 156 g pula berharga RM4 (Semenanjung Malaysia) dan RM4.40 (Sabah dan Sarawak).

Untuk maklumat lanjut, sila layari laman www.munchys.com.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Empat warga Malaysia ditahan di Singapura kerana seludup rokok

Posted:

Empat warga Malaysia ditahan di Singapura kerana seludup rokok

Empat warga Malaysia ditahan di Singapura kerana seludup rokok

07/06/2013 10:22pm

SINGAPURA - Kastam Singapura merampas 12,276 karton rokok seludup dengan nilai keseluruhan termasuk cukai lebih dolar Singapura 2.2 juta (RM4.5juta) serta menahan enam orang termasuk empat warga Malaysia.

Kastam Singapura dalam satu kenyataan di sini hari ini, berkata rampasan itu adalah yang ketiga terbesar bagi mereka tahun ini.

Rampasan itu adalah hasil kerjasama Kastam Singapura dan pihak imigresen republik tersebut yang memeriksa dua kontena di Stesen Pengimbasan Tanjong Pagar pada 21 Mei lalu.

Pihak kastam yang memantau pergerakan kontena itu ke kawasan penyimpanan barang terbuka di Jalan Ahmad Ibrahim kemudian mendapati kontena terbabit mengandungi rokok seludup, bukan 'lateks' seperti yang diisytiharkan.

Kastam Singapura turut memberkas enam individu yang dipercayai terbabit dalam penyeludupan itu. Kesemua mereka iaitu dua rakyat tempatan dan empat warga Malaysia kini menghadapi tindakan undang-undang di mahkamah negara itu. - Bernama

Pegawai polis dipercayai terlibat dalam kematian N.Dharmenderan diburu

Posted:

Pegawai polis dipercayai terlibat dalam kematian N.Dharmenderan diburu

Pegawai polis dipercayai terlibat dalam kematian N.Dharmenderan diburu

07/06/2013 8:59pm

KUALA LUMPUR - Polis sedang memburu seorang pegawai polis yang menghilangkan diri selepas disyaki terlibat dalam kes N. Dharmenderan yang ditemui mati dalam lokap di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kuala Lumpur, 21 Mei lepas.

Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata, usaha mengesan suspek sedang dipergiatkan selepas tiga anggota polis yang terlibat dalam kes tersebut didakwa di Mahkamah Majistret pada Rabu lepas.

"Kita akan kesan suspek, kerana suspek tersebut telah menjadi buruan polis dan diletakkan dalam senarai orang yang dikehendaki. InsyaAllah tidak lama lagi kita dapat (tahan) suspek," katanya.

Sebelum ini, tiga anggota polis masing-masing seorang berpangkat sarjan dan dua koperal dihadapkan ke mahkamah atas pertuduhan membunuh Dharmenderan, 32, di lokap tersebut. - Bernama

Remaja parah dibelasah lima lelaki di kedai makan

Posted:

Remaja parah dibelasah lima lelaki di kedai makan

Remaja parah dibelasah lima lelaki di kedai makan

07/06/2013 7:36pm

KUANTAN - Seorang remaja lelaki parah dibelasah lima lelaki di sebuah kedai makan di Teluk Chempedak, di sini, awal pagi semalam.

Ketua Polis Daerah Kuantan ACP Mohd Jasmani Yusoff berkata kejadian berlaku kira-kira 2 pagi selepas mangsa berumur 18 tahun itu dan abangnya berumur 22 tahun dan seorang rakan perempuan selesai makan.

Ketika itu abang mangsa pergi ke tandas manakala rakan perempuan itu mengambil barang di kereta, katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Dipercayai sasaran kumpulan lelaki itu adalah abang mangsa dan remaja itu disangka sasaran kerana mempunyai fesyen rambut yang sama dengan abangnya, katanya dan menurutnya bagaimanapun motif kejadian sedang disiasat, "Mangsa kini menerima rawatan di Hospital Tengku Ampuan Afzan...kelima-lima suspek berhenti membelasah mangsa selepas menyedari mangsa bukan sasaran mereka," katanya.

Mohd Jasmani berkata, polis sedang mengesan lima suspek terbabit. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Dua askar PBB cedera di Bukit Golan

Posted:

Dua askar PBB cedera di Bukit Golan

Dua askar PBB cedera di Bukit Golan

ASAP kelihatan dalam pertempuran yang berlaku melibatkan kumpulan penentang Syria dengan tentera Bashar di Bukit Golan, Syria semalam.


NEW YORK - Dua anggota pengaman Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) mengalami kecederaan dalam pertempuran semalam di zon gencatan senjata di Bukit Golan di antara Israel dan Syria semalam.

"Dua anggota itu mengalami cedera ringan akibat kesan serangan senjata api di kawasan itu," kata jurucakap pengaman PBB, Kieran Dwyer.

Pentadbiran Filipina pada awalnya menyatakan bahawa salah seorang anggota tenteranya dalam Pasukan Pemantau Gencatan Senjata PBB di Bukit Golan cedera dalam pertempuran.

Dwyer enggan menyatakan sama ada serangan itu dikaitkan dengan operasi Syria merebut kembali kawasan di Bukit Golan daripada pasukan penentang.

Dia juga tidak mendedahkan kerakyatan anggota yang cedera itu.

Menurut wartawan agensi berita AFP, para penentang Syria itu hanya merampas kawasan di sepanjang zon gencatan senjata di Bukit Golan.

Bagaimanapun, tentera Presiden Bashar Al-Assad kemudian merampas kembali wilayah itu.

Dalam pada itu, satu kenyataan tentera Filipina berkata, seorang anggota pengaman PBB Filipina cedera akibat terkena serpihan peluru semasa pertempuran melibatkan askar-askar rejim Bashar dengan kumpulan penentang.

"Ketika ini, dia dirawat oleh pegawai-pegawai perubatan di kawasan perlindungan dan berada dalam keadaan stabil serta baik," menurut satu kenyataan tentera. - AFP

Anak Jackson cuba bunuh diri

Posted:

Anak Jackson cuba bunuh diri

Anak Jackson cuba bunuh diri


GAMBAR fail menunjukkan Paris (tengah), Prince Michael II (kiri) dan Prince Jackson I di Los Angeles pada 27 Januari 2012.


LOS ANGELES - Paris Jackson yang merupakan anak perempuan penyanyi yang digelar sebagai Raja Pop, mendiang Michael Jackson, (gambar kecil) dikejarkan ke sebuah hospital di sini selepas dia cuba membunuh diri, kata ibunya, Debbie Rowe kelmarin.

Rowe semasa memberitahu program televisyen Entertainment Tonight berkata, Paris mengalami banyak tekanan sejak akhir-akhir ini.

Peguam Rowe, Perry Sanders Jr. kemudian memberitahu, keadaan Paris kini stabil selepas dia dibawa ke hospital.

Portal hiburan TMZ.com melaporkan, anak kedua Jackson bersama Rowe itu dipercayai cuba mengelar pergelangan tangan kanannya menggunakan pisau pemotong daging. Dia juga telah menulis nota bunuh diri.

Menurut portal itu, Paris dibawa ke hospital dari rumahnya di Calabasas, California dengan sebuah ambulans pada Rabu lalu sekitar pukul 2 pagi waktu tempatan.

Sementara itu, sumber keluarga Paris mendakwa remaja berusia 15 tahun itu mungkin marah ekoran dia tidak dibenarkan pergi menyaksikan konsert penyanyi rock lelaki, Marilyn Manson di sini semalam.

Manson terkenal dengan imej pelik serta popular menerusi lagu-lagu seperti Sweet Dreams dan Mobscene.

Satu lagi sumber memberitahu akhbar New York Daily News, Paris tertekan kerana dia terlibat memberi keterangan dalam kes mahkamah berhubung kematian ayahnya.

Dia dilaporkan pernah menghantar mesej ke laman Twitter pada Selasa lalu yang menyentuh tentang kesedihannya.

"Menjadi sensitif pada usia 15 tahun merupakan suatu yang amat sukar untuk ditempuhi. Ia lebih sukar apabila anda kehilangan individu yang paling rapat," kata neneknya, Katherine dalam satu kenyataan.

Jackson meninggal dunia ketika dia berusia 50 tahun akibat pengambilan berlebihan ubat bius propofol di rumah sewanya di sini pada Jun 2009.

Dia yang berkahwin dengan Rowe pada tahun 1996 hingga 1999 turut mempunyai seorang anak lelaki, Prince Michael Jackson I berusia 16 tahun.

Jackson juga mempunyai seorang lagi anak lelaki, Prince Michael Jackson II berusia 11 tahun yang dipercayai dilahirkan oleh seorang ibu tumpang.

Hak penjagaan ketiga-tiga anaknya kini diserahkan kepada Katherine dan sepupu penyanyi itu, TJ. - Agensi

Erdogan enggan bertolak ansur dengan penunjuk perasaan Turki

Posted:

Erdogan enggan bertolak ansur dengan penunjuk perasaan Turki

Erdogan enggan bertolak ansur dengan penunjuk perasaan Turki


SEKUMPULAN penunjuk perasaan melakukan senaman yoga di Taman Gezi di Dataran Taksim, Istanbul semalam.


ISTANBUL - Perdana Menteri Turki, Recep Tayyip Erdogan semalam menyatakan rancangan pembangunan semula Taman Gezi di Dataran Takzim di sini akan diteruskan.

Beliau membuat kenyataan itu walaupun para penunjuk perasaan msih berhimpun di Taman Gezi sebagai usaha untuk menentang rancangan tersebut.

Menurutnya, projek itu ditentang oleh pihak pembangkang kerana rancangan tersebut datangnya daripada Parti Keadilan dan Pembangunan (AKP).

Erdogan yang bercakap kepada pemberita di Tunis, Tunisia semasa melakukan lawatan ke negara itu berkata, terdapat beberapa kumpulan pengganas yang memanipulasi tunjuk perasaan tersebut yang pada mulanya bermula sebagai kempen alam sekitar tetapi bertukar menjadi perhimpunan antipemerintahannya.

Tunjuk perasaan di Turki yang bermula dengan rancangan pemerintah untuk menebang 600 pokok di Taman Gezi di Dataran Taksim di sini untuk mendirikan sebuah pusat beli-belah dan pusat kebudayaan masih berlanjutan sejak Jumaat lalu.

Bilangan penunjuk perasaan semakin ramai apabila mereka bukan sahaja menentang rancangan untuk menebang pokok itu tetapi juga menyatakan perasaan marah terhadap Erdogan yang dianggap bersikap angkuh.

Tunjuk perasaan anti-Erdogan itu kemudian merebak ke beberapa buah bandar lain seperti di Ankara dan Izmir.

Menurut beberapa kumpulan hak asasi manusia dan perkhidmatan perubatan, pertempuran yang melibatkan para penunjuk perasaan dengan polis itu telah menyebabkan dua orang terbunuh dan lebih 4,000 orang cedera.

Tumpuan para penunjuk perasaan itu ialah Dataran Taksim dan Taman Gezi di tengah Istanbul yang kini didiami oleh sejumlah penunjuk perasaan.

Pada hari pertama tunjuk perasaan tersebut yang berlaku pada minggu lalu, Erdogan menggelarkan para penunjuk perasaan itu dalam bahasa Turki sebagai capulcu yang bermakna perompak dan penjarah.

Para penunjuk perasaan kemudian mengambil kesempatan dengan mengubah perkataan capulcu itu dengan menggantikannya sebagai capulling yang membawa maksud penentangan. Mereka nekad terhadap serangan gas pemedih mata dan menjerit slogan anti-Erdogan.

Perkataan itu kemudian digunakan oleh para pengguna rangkaian sosial.

Para pengguna Facebook mengemas kini status mereka dengan menggunakan perkataan itu.

Tunjuk perasaan anti-Erdogan yang paling besar itu turut disertai oleh para pekerja yang memakai sut, wanita memakai tudung kepala dan para peminat bola sepak.

Semua lapisan masyarakat itu bersatu bagi menentang Erdogan yang dianggap mengamalkan gaya pentadbiran autokratik.

Erdogan sebelum ini merupakan Perdana Menteri Turki yang paling popular dalam kalangan penduduk dalam tempoh beberapa dekad lalu.

Namun, kini sebahagian penyokongnya turut menyertai tunjuk perasaan itu.

"Terdapat pegawai-pegawai dan anggota di dalam partinya yang tidak gembira dengan perkembagan terbaharu itu," kata satu sumber yang rapat dengan parti AKP pimpinan Erdogan.

Parti itu memperoleh kuasa menerusi tiga pilihan raya sejak tahun 2002.

"Ia merupakan situasi yang tidak pernah berlaku ke atas Erdogan. Beberapa orang di dalam AKP berpendapat, dasar-dasarnya perlu dilembutkan," tambah sumber tersebut.

Timbalan Perdana Menteri, Bulent Arinc sebelum ini meminta maaf kepada para penunjuk perasaan yang cedera selepas anggota-anggota polis bertindak keras terhadap mereka dengan melepaskan gas pemedih mata.

"Erdogan mengendalikan semua perkara dengan caranya sendiri. Beliau mewujudkan gaya pemerintahan autoritarian," kata seorang wartawan yang mengikuti rapat kerjaya Perdana Menteri itu, Cengiz Candar.

Seorang anggota pertubuhan Antikapitalis Muslim, Fatma Dogan yang ditubuhkan pada tahun 2001 menyatakan, pihaknya akan terus berada di Dataran Taksim untuk melindungi Taman Gezi.

Menurutnya, beliau dan para penyokongnya menentang pemerintahan autoritarian dan keganasan polis.

Taman Gezi tersebut kini dipenuhi dengan khemah-khemah para penunjuk perasaan yang menentang rancangan pembangunan semula itu. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved