Ahad, 1 September 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Harga murah, produk berkualiti

Posted:

Harga murah, produk berkualiti

Harga murah, produk berkualiti

ROSLI ABDUL WAHAB sanggup menjelajah dari sebuah kedai ke kedai lain semata-mata mencari peralatan muzik terpakai.

Walaupun agak memenatkan, lelaki berusia 48 tahun itu tidak kisah asalkan barangan tersebut berkualiti dan harganya lebih murah.

"Sebelum membeli barangan terpakai, saya kaji secara mendalam tentang sesuatu produk itu dahulu. Sekiranya ia berbaloi dengan wang yang dibelanjakan barulah saya membelinya.

"Misalnya, jika satu set sistem bunyi terpakai dan baharu harganya sama, kita perlu lihat dari segi jenama dan buatannya. Barangan terpakai itu buatan Amerika dan barangan baharu pula buatan China, pasti anda boleh menilai sendiri kualiti barangan yang patut dibeli," katanya yang mula meminati barangan terpakai sejak tujuh tahun lalu.

Rosli yang menetap di Bandar Baru Ampang, Selangor mempunyai kumpulan muzik sendiri. Malah, dia sering mengunjungi kedai barangan terpakai bagi mencari peralatan muzik seperti sistem bunyi dan gitar.

Tidak dinafikan golongan seperti Rosli cukup peka dengan kualiti sesuatu barangan sebelum berbelanja. Justeru, membeli barangan terpakai merupakan salah satu langkah terbaik.

Tinjauan Kosmo! ke beberapa buah kedai barangan terpakai di sekitar Kuala Lumpur mendapati sambutan orang ramai terhadap produk tersebut amat baik.

Antara barangan yang paling diminati pengguna ialah perabot, gajet, kenderaan dan barangan elektronik.

Terdapat juga pelanggan yang mempunyai minat mengunjungi kedai-kedai barangan terpakai untuk mendapatkan barangan seperti alat-alat muzik, jam tangan berjenama, permainan video, buku dan barangan kulit.

Bagaimanapun, barangan seperti pakaian, perkakas dapur, telefon bimbit dan barangan yang sangat peribadi kurang diminati.

Faktor harga pastinya kriteria utama yang dinilai sebelum membeli barangan terpakai, apatah lagi bukan semua orang berminat memiliki barangan yang pernah digunakan oleh orang lain.

Namun, jika ia masih dalam keadaan baik dan harganya jauh lebih murah berbanding barang baharu, mengapa tidak?

Bagi Khairul Ahsan, 38, dia tidak menghadapi masalah menggunakan barangan terpakai kerana apa yang penting ialah barangan tersebut masih elok dan harganya murah.

Dia yang tinggal di Ampang pernah membeli satu set permainan alat pembinaan terpakai untuk anaknya yang berharga RM45.

"Saya biasanya akan melihat harga sebelum membeli, kecuali benar-benar meminati barangan tersebut. Lazimnya, harga barangan terpakai jauh lebih murah berbanding yang baharu.

"Sesetengah barangan terpakai turut disertai sijil jaminan. Jadi, saya tidak bimbang jika ia rosak dalam tempoh jaminan kerana kita boleh menghantarnya semula kepada penjual untuk dibaiki atau ditukar," katanya yang turut mengunjungi kedai barangan terpakai bagi membeli barangan seperti jam tangan dan permainan video.


SEORANG pelanggan memeriksa barangan terpakai sebelum membelinya.


Sejarah

Norziati Mohd. Rosman, 34, pula selain menimbangkan faktor harga, dia membeli barangan terpakai yang mempunyai nilai sentimental dan sejarah.

Bekerja di sebuah syarikat penerbitan di Bandar Baru Bangi, Norziati yang juga seorang penulis memberitahu, dia biasanya membeli buku-buku seperti sastera, novel dan fiksyen berbahasa Melayu terutama bagi cetakan terawal.

Selain itu, dia turut meminati novel Inggeris lama dan majalah terpakai.

"Saya dapat melihat perubahan tulisan dan cara bahasa yang digunakan pada waktu itu berbanding hari ini. Contohnya, saya memiliki cetakan pertama novel Pertentangan karya Sasterawan negara S. Othman Kelantan pada tahun 1967. Memiliki buku lama bukan kerana ia murah tetapi nilainya," kata Norziati.

Menurut Norziati, selepas membaca buku-buku tersebut, dia akan menyimpannya sebagai koleksi peribadi. Antara novel dalam koleksinya ialah Saga karya Abd. Talib Hassan dalam dua edisi, novel Perempuan Politikus Melayu (Faisal Tehrani) juga dalam dua edisi serta tiga edisi Salina karya Datuk A. Samad Said.

"Sebagai penulis, buku-buku lama ini membantu memperkembangkan perbendaharaan kata sambil mempelajari cara penyampaian penulisan yang lebih halus dan menyentuh perasaan.

"Memandangkan saya terlibat dalam transliterasi manuskrip, mendalami bahan-bahan lama merupakan satu keperluan kerana terdapat banyak perkataan yang tidak lagi digunakan hari ini, sehingga tidak wujud dalam kamus. Ini jelas berlaku pada manuskrip perubatan atau hikayat yang berkisar kepada keadaan setempat kerana ia menggunakan loghat tempatan," tambah Norziati.

Pulangan berganda

Selain buku, Norziati turut menyimpan mesin taip, seterika, lampu gasolin, televisyen lama, radio, jam tangan, jam dinding yang merupakan koleksi dan simpanan bapa beliau di kampung halamannya.

Bagi seorang penjual barangan terpakai, Farid Hidayat Fadzil, 32, dari Seberang Perai, Pulau Pinang, barangan terpakai bukan sahaja menguntungkan pengguna, malah membawa pulangan berganda kepada penjual.

Bagaimanapun, hanya beberapa barangan sahaja yang memberikan pulangan lumayan kepada penjual manakala selebihnya berdasarkan komisen.

Farid memberitahu, pada mulanya dia hanya melakukan kerja pelupusan komputer. Pada masa itu, Farid yang mengendalikan bisnes pelupusan komputer secara berlesen mula menerima banyak permintaan terhadap barangan tersebut. Ia sekali gus menimbulkan minat untuk berjual beli secara kecil-kecilan.


BUKU-BUKU terpakai milik Norziati yang sukar didapati di pasaran.


"Rupa-rupanya, barangan lama ini ada nilainya. Sejak itu, saya mula menceburi bidang ini termasuk mendapat kenalan dalam kalangan penjual dan pembeli barangan terpakai lain," kata Farid yang memulakan perniagaannya pada hujung tahun 2011.

"Permintaan sangat tinggi, khususnya perabot hotel. Pihak hotel biasanya menjual perabot terpakai yang kualitinya masih baik terutama hotel berstatus tiga bintang ke atas," katanya.

Perabot terpakai itu kemudian dijual secara pakej dan mempunyai permintaan yang baik dalam kalangan pembeli yang percaya ia mampu tahan lama serta berbaloi dimiliki.

Pada masa yang sama, sebagai penjual, hotel akan memberi komisen yang tinggi bagi memastikan urusan jual beli diselesaikan pada waktu yang ditetapkan.

Bercakap mengenai perbandingan harga, Farid memberitahu permintaan pelanggan yang banyak berpunca daripada harga yang jauh lebih rendah berbanding barang baharu. Farid memberitahu pada harga RM1,000 hingga RM1,200, seseorang boleh membeli set katil, meja solek, meja tepi dan almari.

"Harga itu sangat berbaloi kerana kualiti produk tersebut setaraf dengan barangan baharu yang dijual beberapa kali ganda lebih mahal," kata Farid.

Kebanyakan pelanggannya terdiri daripada pasangan baru berkahwin, mereka yang berpindah ke rumah baharu dan pengusaha resort atau hotel bajet.

"Saya beroperasi dalam talian kerana tidak mahu menyewa ruang menyimpan barang. Kalau terpaksa, baru saya sewa secara sementara," ujar Farid.

Ditanya tentang jaminan yang ditawarkan kepada pembeli, Farid akui barangan terpakai biasanya tiada jaminan. Malah, dia tidak menafikan pelanggan terpaksa menanggung risiko khususnya sewaktu penghantaran.

Pendakian bergaya di Korea Selatan

Posted:

Pendakian bergaya di Korea Selatan

Pendakian bergaya di Korea Selatan


MENDAKI gunung dan pakaian berjenama menjadi trend di Korea Selatan.


AKTIVITI pendakian di Korea Selatan semakin popular dalam kalangan rakyat negara itu. Namun, bagi yang mahu melibatkan diri dalam aktiviti tersebut, mereka perlu bersedia untuk membelanjakan sejumlah wang yang besar untuk membeli pakaian berjenama agar tidak kelihatan janggal.

Jika dahulu, pemakaian jean dan baju-t mampu menarik perhatian, tetapi pada waktu ini, jaket ultra ringan jenama North Face yang dihasilkan dengan teknologi tiga lapisan Gore-Tex berharga RM2,166 dibeli tanpa rasa teragak-agak.

Saban minggu, jutaan rakyat Korea akan memenuhi kawasan taman gunung di negara tersebut. Ia merupakan satu aktiviti yang biasa dilakukan sejak berdekad lamanya.

Daripada aspek umur, stamina dan motivasi ketika melakukan aktiviti tersebut mungkin jauh berbeza, namun satu persamaan antara mereka ialah kegilaan terhadap peralatan dan pakaian berjenama.

Sungguhpun puncak gunung tertinggi di Seoul, Gunung Bukhansa, mempunyai ketinggian sederhana iaitu 836 meter dari paras laut, kumpulan pendaki yang memanjat cerun itu berpakaian seperti ingin memanjat bahagian utara Gunung Eiger di Switzerland yang mempunyai ketinggian 1,800 meter.

"Ia sememangnya mahal, namun semua orang berpakaian seperti ini dan saya tidak mahu kelihatan janggal.

"Lagipun, pakaian ini mempunyai kualiti yang baik dan selesa dipakai," kata seorang suri rumah pertengahan usia yang lengkap berpakaian aktiviti luar berjenama terkemuka, Chung Da-hee kepada AFP.


SEPASANG pendaki melepasi sebuah butik pakaian aktiviti luar di Gunung Bukhunsa.


Populariti

Populariti aktiviti luar di Korea Selatan melonjak pada akhir tahun 1980-an, seiring dengan peningkatan standard kehidupan rakyatnya selain mereka mendapat ilham melakukan aktiviti tersebut setelah menjadi tuan rumah Sukan Olimpik musim panas pada tahun 1988.

Menurut Jung Juno yang mengetuai pertubuhan World Walking Headquarters yang berpangkalan di Seoul, gelombang kedua lonjakan populariti aktiviti itu telah tercetus daripada krisis kewangan yang melanda Asia pada tahun 1997.

Krisis itu menyebabkan Korea Selatan diselubungi kesukaran dan ramai rakyat kehilangan pekerjaan, khususnya lelaki pertengahan usia.

"Ketika itu, pada waktu siang mereka tidak tahu hendak ke mana. Lantaran itu, slogan paling popular di negara ini iaitu 'kekal sihat untuk kembali beraksi' menyebabkan ramai antara mereka mengambil inisiatif berjalan di kaki di kaki-kaki bukit dan gunung," jelas Jung.

Di samping itu, kerajaan pusat dan negeri turut memberi sokongan terhadap trend tersebut termasuk membuat denai dan menawarkan kursus mendaki di negara yang terkenal dengan panorama alam yang indah itu.

Warga Korea Selatan menjadikan hobi pada masa lapang mereka sebagai satu perkara yang serius.

Pemulihan ekonomi sehingga negara tersebut menjadi kuasa ekonomi keempat terbesar di Asia turut memberi kesan positif kepada rakyatnya.

Hasilnya, pasaran pakaian aktiviti luar melonjak daripada RM3.6 bilion pada tahun 2006 kepada RM17.6 bilion pada 2012.

Perkembangan fesyen

Persekitaran Seoul yang dikelilingi gunung menyebabkan banyak kedai pakaian berjenama antarabangsa seperti Merrell, North Face dan Berghaus dibuka di setiap laluan utama bersama jenama-jenama tempatan seperti Black Yak dan K2.

Pengusaha pakaian dari Kolon Industry, Yang Moon-Young berkata, peningkatan permintaan yang mendadak telah membuatkan banyak syarikat memberikan cuti rehat selama dua hari kepada pekerja berbanding sehari sebelum ini.

"Peningkatan masa santai yang digabungkan dengan pendapatan yang lebih tinggi telah melonjakkan pasaran pakaian aktiviti luar dalam tempoh yang singkat sejak lima tahun lalu," jelasnya.


BUKAN setakat suka mendaki, penduduk Seoul turut mengilai pakaian lasak yang berjenama.


Dia juga menekankan, pakaian aktiviti luar yang lebih bergaya kini diterapkan sebagai fesyen harian oleh generasi muda yang peka fesyen.

"Lebih ramai penduduk, khususnya pengguna muda, memakai pakaian ini kerana ia kelihatan kasual," katanya.

Tambah Moon-Young, pakaian aktiviti luar telah 'turun' dari gunung dan menakluki kaki lima jalan.

Sementara itu, guru sekolah tinggi, Kim Mi-Hye, 53, yang gemar mendaki Gunung Bukhansan pada setiap hujung minggu mengakui almarinya penuh dengan pakaian mendaki.

"Sesetengahnya begitu cantik dan bergaya ditambah pula dengan warna yang menawan.

"Saya sering mengingatkan diri sendiri pakaian yang ada mencukupi, tetapi apabila melihat jaket baharu, saya gagal mengawal diri dan terus membelinya," ungkapnya tersenyum.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Bekalan air semakin pulih

Posted:

Bekalan air semakin pulih

Bekalan air semakin pulih

Oleh SITI KAMILAH MUSTAPHA
kamilah.mustapha@kosmo.com.my


PENDUDUK terpaksa beratur untuk mendapatkan bekalan air bersih di Pangsapuri Mesra Ria, Taman Pandan Mesra, Ampang semalam.


KUALA LUMPUR – Kawasan bekalan air yang terjejas ekoran masalah pencemaran diesel di Sungai Selangor pada Jumaat lalu kini hanya melibatkan empat kawasan iaitu Petaling, Kuala Lumpur, Klang/Shah Alam dan Gombak.

Kawasan-kawasan lain yang sebelum ini turut terjejas iaitu di Hulu Selangor, Kuala Langat dan Kuala Selangor telah pulih sepenuhnya semalam.

Penolong Pengurus Besar, Jabatan Komunikasi Korporat dan Hal Ehwal Awam, Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn. Bhd. (Syabas), Priscilla Alfred berkata, empat kawasan yang terjejas itu hanya melibatkan 13 peratus daripada keseluruhan akaun pengguna yang terjejas berbanding 60 peratus kelmarin.

Beliau percaya krisis bekalan itu dijangka dapat diselesaikan dalam minggu ini.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Tanda Putera jadi bahan kajian

Posted:

Tanda Putera jadi bahan kajian

Tanda Putera jadi bahan kajian

Oleh FARHANA HANIM MOHD. MYDIN
farhana.mydin@kosmo.com.my

KUALA LUMPUR - Filem Tanda Putera arahan Datuk Paduka Suhaimi Baba akan dicadangkan supaya dijadikan sebagai bahan kajian ilmiah oleh pelajar di institusi pengajian tinggi (IPT) di negara ini.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Razali Ibrahim berkata, filem tersebut boleh dikaji dari sudut karya dan jalan ceritanya yang berkisar mengenai sejarah serta tokoh politik negara.

"Saya juga akan meminta Biro IPT Pemuda UMNO mengkaji filem tersebut daripada pelbagai sudut tanpa menyentuh hal sensitif atau politik," katanya selepas menonton filem tersebut bersama para pemimpin Pemuda parti komponen Barisan Nasional (BN) dan pemimpin mahasiswa di panggung GSC Mid Valley di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Batalkan konsert Lamb of God pada 28 September ini

Posted:

Batalkan konsert Lamb of God pada 28 September ini

Batalkan konsert Lamb of God pada 28 September ini

YAN - Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom meminta pihak bertanggungjawab mengambil tindakan segera membatalkan konsert kumpulan heavy metal Lamb of God yang dijadual membuat persembahan di Kuala Lumpur pada 28 September ini.

Katanya, tindakan itu perlu kerana banyak pihak bimbang terhadap kemungkinan merebaknya masalah moral dan keruntuhan akhlak khususnya dalam kalangan remaja berdasarkan latar belakang dan genre muzik yang dibawa oleh kumpulan terbabit.

"Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) telah mengeluarkan kenyataan membantah kemasukan kumpulan tersebut.

"Kita bersetuju dengan kenyataan itu agar pihak berwajib menimbangkannya kerana perkara seumpama itu perlu kita elak daripada dibawa masuk ke dalam masyarakat," katanya kepada pemberita selepas mengadakan pertemuan santai dan bersarapan pagi dengan masyarakat setempat di pekan Sungai Limau di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Program derma darah merdeka KPMB

Posted:

Program derma darah merdeka KPMB

Program derma darah merdeka KPMB

MENDERMA darah merupakan salah satu cara masyarakat menyumbang kepada negara.


INSIDEN pencerobohan pengganas Sulu di Lahad Datu pada hujung Februari dan awal Mac lalu secara tidak langsung meningkatkan semangat patriotisme dalam kalangan rakyat Malaysia.

Malah, tragedi berdarah yang mengorbankan 10 wira negara di bumi Sabah itu menjadi bukti betapa perjuangan mereka yang tidak mengenal erti putus asa, sebaliknya diteruskan hingga ke titisan darah terakhir.

Apa yang pasti, peristiwa itu membuka mata banyak pihak agar tidak sesekali memandang remeh terhadap usaha yang dilakukan pihak berkuasa dalam mempertahankan kedaulatan negara.

Justeru, sempena meraikan ulang tahun kemerdekaan negara ke-56 yang disambut pada Sabtu lalu, Kolej Profesional Mara Beranang (KPMB) akan mengadakan program Derma Darah dan Kuiz Kemerdekaan pada Khamis ini.

Acara tersebut akan berlangsung di Dewan Besar KPMB bermula pukul 10 pagi hingga 4 petang.

Menurut penyelaras program, Dr. Azwani Ismail, kedua-dua program itu dianjurkan oleh pelajar semester kelima Diploma Perakaunan KPMB sebagai inisiatif menyuntik semangat jati diri dalam kalangan rakan sebaya dan masyarakat sekitar.

"Oleh itu, kami amat mengalu-alukan penyertaan warga KPMB, para pelajar institusi pengajian tinggi awam dan swasta serta masyarakat setempat di sekitar kawasan Beranang atau Semenyih," ujarnya kepada Kosmo!.

KPMB menyasarkan penyertaan 300 penderma darah.


Menurut Azwani, melalui penganjuran program seperti itu, ia dapat memberi kesedaran kepada pelajar dan masyarakat mengenai kepentingan menyumbang kepada kesejahteraan negara dengan apa cara sekalipun.

"Kami menyasarkan seramai 300 individu tampil menderma darah untuk Tabung Darah Negara. Selain itu, penyertaan program Kuiz Kemerdekaan dibuka kepada semua pengunjung yang hadir.

"Pelbagai hadiah menarik seperti barangan elektrik, hamper dan makanan disediakan untuk para pemenang yang berjaya," jelasnya.

Program sehari tersebut turut mendapat kerjasama Pusat Darah Negara. Untuk maklumat lanjut atau sebarang pertanyaan, sila hubungi Azwani di talian 012-200 3419.

– KHADIJAH MOHAMAD NOR

Rangkaian penyental Scotch Brite

Posted:

Rangkaian penyental Scotch Brite

Rangkaian penyental Scotch Brite


SPAN ini mempu menyerap air sebanyak 10 kali ganda isipadunya.


PERNAHKAH anda terpaksa memilih antara produk mesra alam atau produk sintetik yang lebih efektif dalam membantu anda menyempurnakan tugas-tugas pembersihan?

Rangkaian produk pencuci 3M Scotch-Brite Greener Clean yang baharu pastinya memenuhi segala standard anda, baik sebagai pencinta alam mahupun sebagai pencinta kebersihan.

Rangkaian produk baharu itu bersifat mesra alam dan diperbuat daripada serat semula jadi tumbuhan agave yang teriodegradasi sepenuhnya apabila direndam dalam air dan bahan pencuci.

Pembungkusan rangkaian produk ini diperbuat daripada bahan yang boleh dikitar semula dan dipek secara leper bagi mengurangkan isipadu dan berat.

Terdapat empat produk penyental dalam rangkaian Scotch-Brite Greener Clean iaitu Non-Scratch Greener Clean Scour Pad, Greener Clean Scrub Sponge, Greener Clean Sponge dan Greener Clean Nat Expand Sponge.

Penyental Scotch Brite Non-Scratch Greener Clean Scour Pad dapat membersihkan secara efektif permukaan dan peralatan dapur tanpa mencalarkannya.

Untuk peralatan dapur yang mudah calar, gunakan Scotch Brite Greener Clean Scrub Sponge yang boleh membersih secara lembut tetapi menyeluruh.

Dengan menggunakan Scotch Brite Greener Clean Sponge dan Scotch Brite Greener Clean Nat Expand Sponge, anda bukan sahaja dapat memastikan dapur sentiasa bersih dan kering tetapi juga mampu mengurangkan pembaziran serta kebergantungan kepada sumber asli seperti pokok.

Serat semula jadi dan kertas kitar semula dalam produk ini bersifat menyerap secara semula jadi dan mampu menyerap air sebanyak 10 kali ganda isipadunya.

Span yang tahan lama ini juga mudah dibasuh dan boleh digunakan semula.

Rangkaian Scotch-Brite Greener Clean dijual pada harga RM6.95 ke atas di kedai-kedai runcit utama di seluruh negara.

Buku kompilasi lima penulis

Posted:

Buku kompilasi lima penulis

Buku kompilasi lima penulis

Oleh KHADIJAH MOHAMAD NOR


MUHAYA (tiga dari kiri) menyempurnakan majlis pelancaran buku Ilmu Kehidupan: Ringkas tapi Signifikan di Kuala Lumpur & Country Club, Bukit Kiara, Kuala Lumpur baru-baru ini.


SIAPA sangka, siri memberi kuliah melalui Universiti MKI di laman www.muhdkamil.org/home, menjadi permulaan kepada penerbitan buku bertajuk Ilmu Kehidupan: Ringkas tapi Signifikan.

"Saya menggelar laman web tersebut sebagai universiti main-main di alam maya. Kemudian, Allah memberi ilham untuk membukukan segala ilmu yang terdapat di dalamnya apabila siswa-siswi yang berdaftar melebihi 5,000 orang.

"Prosesnya berlaku sangat pantas. Lebih kurang dua bulan, namun tatacara penerbitannya seperti kebiasaannya sedikit mengambil masa. Alhamdulillah, buku ini sudahpun berada di pasaran," ujar Prof. Muhd. Kamil Ibrahim, salah seorang daripada lima penulis buku tersebut.

Selain Muhd. Kamil, empat penulis lain ialah Raudzah Roslan, Noor Azma Mohd. Khassim, Datuk Zaini Ariff dan Sabtu M. Ali.

Pensyarah Perakaunan di Universiti Taibah, Madinah itu berkata, sepanjang proses menerbitkan buku tersebut, pihaknya tidak menghadapi masalah besar walaupun penulisnya agak ramai bagi penghasilan sebuah buku.

"Secara umumnya kami berlima. Maka sudah tentu terdapat lima perangai berbeza, lima gaya dan lenggok bahasa serta pengalaman yang pelbagai. Oleh itu, tugas saya bagi memastikan kami semua bekerja mengikut jadual.

"Strategi saya mudah. Setiap seorang perlu menulis satu bab yang merangkumi 10 catatan. Saya sendiri menulis tiga bab (30 catatan). Ini bermakna lebih 40 peratus berada di bawah kawalan saya. Apa yang penting, saya perlu menunjuk contoh dan komitmen yang baik supaya mudah diikuti. Jujurnya, semua penulis tahu apa yang patut mereka lakukan," jelas Muhd. Kamil lebih lanjut.


ORANG ramai menyaksikan majlis pelancaran buku Ilmu Kehidupan: Ringkas tapi Signifikan yang menghimpunkan karya lima penulis itu.


Kisah penulis

Ironinya, semua tajuk yang dipaparkan di dalam buku ini berkisar kepada kehidupan penulis itu sendiri. Namun, ia dikaitkan dengan sifat-sifat Allah SWT.

Sebagai contoh di dalam bab 1, ceritanya berkaitan kehidupan seorang peniaga yang berjaya. Lalu temanya diberi nama Usahawan Akhirat. Ada pula penulis yang sudah bersara, lantas fokusnya dinamakan Di Hujung Senja.

Sementara itu, Noor Azma yang mempunyai kelulusan dalam bidang pengajian hadis dan al-Quran, menyiapkan tulisan berkaitan kebesaran Allah. Raudzah pula bercerita tentang tajuk Hidup Itu Indah jika dibawa dengan cara dan kaedah yang betul.

Tidak ketinggalan, Muhd. Kamil tampil dengan catatan mengenai realiti kehidupan masyarakat zaman ini.

Hakikatnya, semua hasil penulisan dan catatan hidup yang terdapat di dalam buku ini mampu memberi pedoman buat manusia yang sentiasa mahu bermuhasabah diri dan menjalani kehidupan berlandaskan syariat.

"Tiada apa yang kami harapkan melainkan buku ini akan menjadi ilmu yang bermanfaat buat semua pembaca. Insya-Allah," luah Muhd. Kamil lagi.

Diterbitkan oleh Galeri Ilmu Sdn. Bhd., semua royalti buku Ilmu Kehidupan: Ringkas tapi Signifikan untuk cetakan pertama ini dikhususkan kepada Yayasan Anak-anak Yatim Sultanah Haminah.

Ia merupakan sebuah yayasan yang menaungi banyak rumah anak-anak yatim di negeri Kedah. Justeru, pembeli buku ini bukan sahaja mendapat ilmu daripada isi kandungannya, bahkan memperoleh saham akhirat atas sumbangan yang dihulurkan secara tidak langsung kepada pertubuhan tersebut.

Majlis pelancaran tersebut telah disempurnakan oleh pendakwah terkenal, Prof. Dr. Muhaya Mohamad di Kuala Lumpur Golf & Country Club, Bukit Kiara, Kuala Lumpur pada bulan Ramadan lalu.

Buku ini dijual pada harga RM45 untuk Semenanjung Malaysia dan RM47 bagi Sabah dan Sarawak. Untuk maklumat lanjut, layari laman web www.galeriilmu.com atau hubungi talian 03-6142 1614.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Yob kecewa 'dirompak' pengadil

Posted:

Yob kecewa 'dirompak' pengadil

Yob kecewa 'dirompak' pengadil

Oleh NOR AZIRAN YUNUS
aziran.yunus@kosmo.com.my

IMBAS KEMBALI... Azraai (tengah) terpaksa mententeramkan pemainnya yang tidak berpuas hati dengan keputusan pengadil ketika aksi Liga Super menentang Lions XII di Ipoh Jun lalu.


PERSATUAN Bola Sepak Perak (Pafa) akan membuat aduan serta bantahan rasmi kepada Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) dalam masa terdekat.

Ia ekoran kontroversi jaringan penyerang import Perak, Paulo Rangel yang tidak disahkan oleh pengadil, Nafeez Wahab ketika aksi keempat Kumpulan D Piala Malaysia menentang Lions XII malam kelmarin.

Pada aksi di Stadium Jalan Besar, Singapura itu, Perak tewas 1-2 biarpun berpeluang mencuri satu mata hasil 'jaringan' Rangel tersebut pada minit ke-79.

Jurulatih Perak, Mohd. Azraai Khor Abdullah menegaskan, beliau sangat kecewa dengan keputusan Nafeez serta pembantu pengadil yang didakwa telah meragut semangat juang anak-anak buahnya.

"Saya sangat kecewa dengan keputusan itu, seolah-olah peluang kami untuk sekurang-kurangnya memungut satu mata telah 'dirompak'.

"Semalam (kelmarin) saya telah berbincang dengan pihak pengurusan Pafa dan mereka bersetuju untuk membuat bantahan rasmi kepada FAM dalam tempoh terdekat.

"Walaupun dengan bantahan itu dilihat tidak dapat merubah keputusan perlawanan, namun ia adalah demi kebaikan semua pasukan dalam Liga Malaysia pada masa akan datang," kata Azraai ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Sebelum jaringan Rangel itu dibatalkan, kedua-dua pasukan terikat 1-1 apabila Lions XII mendahului menerusi ledakan Harris Harun pada minit ke-60.

Berselang lima minit kemudian, pertahanan Perak, Mohd. Noor Hazrul Mohd. Mustafa berjaya menyamakan kedudukan buat skuad Kejor Yob Kejor menerusi sepakan percuma yang cukup menarik.

Memasuki minit ke-79, kapten Perak, Shahrulnizam Mustapha melakukan hantaran lintang sebelum Rangel berjaya merobek gawang Lions XII yang dikemudi Izwan Mahbud menerusi tandukan kencang.

Berdasarkan rakaman televisyen, bola jelas dilihat telah melepasi garisan gol sebelum Izwan berjaya menguis bola keluar daripada garisan gol.

Menurut Azraai, beliau lebih kecewa dan tidak berpuas hati kerana kejadian itu bukanlah insiden pertama yang terjadi kepada Perak ketika menentang Lions XII.

Jelasnya, dalam aksi terakhir Liga Super pada 25 Jun di Stadium Perak, Ipoh, pembantu pengadil, Hanif Rahman telah membiarkan perlawanan diteruskan walaupun jelas bola telah terkena tangan salah seorang pemain Lions XII.

"Akhirnya pemain itu sendiri berjaya menghasilkan gol penyamaan pada penghujung perlawanan bagi mengikat keputusan seri 1-1.

"Dalam aksi semalam (kelmarin), pembantu pengadil yang sama yang mengakibatkan kekecohan di Ipoh Jun lalu dan beliau sekali lagi telah menghukum kami.

"Saya mahu tahu kenapa pembantu pengadil yang sama diberi peranan dalam aksi semalam (kelmarin) walaupun beliau telah melakukan kesilapan besar sebelum ini.

"Saya tidak mahu ulas panjang dalam isu ini, biarlah pihak pengurusan Pafa menemui pihak FAM untuk menyelesaikan masalah ini daripada terus berulang lagi," kata Azraai.

Selangor masih membara

Posted:

Selangor masih membara

Selangor masih membara

Oleh NAN HIDAYAT NAN AZMIE
hidayat.azmie@kosmo.com.my

FORKEY DOE (kanan) diasak pemain Sime Darby pada aksi di Stadium Shah Alam malam kelmarin.


PENGENDALI sementara Selangor, P. Maniam belum mahu mengibarkan 'bendera putih'.

Meskipun sedar peluang Selangor 'mengetuk pintu' suku akhir Piala Malaysia cukup sukar, lantaran Gergasi Merah sekadar mengutip dua mata ketika aksi Kumpulan A hanya berbaki dua perlawanan, Maniam masih belum menyerah kalah.

Namun pada masa sama, Maniam mengakui situasi kali ini cukup berbeza berbanding ketika beliau mengambil alih 'baton' daripada K. Devan yang meletak jawatan ketika saingan peringkat kumpulan Piala Malaysia pada 2011.

Ketika itu, skuad kendalian beliau tetap berjaya mara ke separuh akhir sebelum dijinakkan Terengganu dengan agregat 2-4.

Kali ini, segala-galanya dilihat serba tidak menjadi buat Selangor sehingga memaksa bekas jurulatih, Irfan Bakti Abu Salim mengucapkan selamat tinggal sebaik Gergasi Merah tumpas 0-3 kepada Sime Darby minggu lalu.

Segera mengisi kekosongan yang ditinggalkan Irfan, Maniam bagaimanapun dilihat masih belum lulus ujian sulung kali ini apabila anak-anak buahnya sekadar seri 1-1 dengan Sime Darby di Stadium Shah Alam malam kelmarin.

"Situasi dan tekanan kali ini cukup berbeza berbanding 2011. Kali ini, saya terpaksa mengharap tuah kekalahan dua pasukan teratas (ATM dan Sime Darby) selain memburu enam mata maksimum selepas ini.

"Meskipun sukar, saya percaya kami mampu memberikan yang terbaik dalam dua lagi aksi selepas ini," kata Maniam kepada Kosmo! semalam.

Pada aksi kelmarin, Selangor terlebih dulu membuka tirai jaringan menerusi Francis Forkey Doe pada penghujung babak pertama sebelum penyerang berbisa Sime Darby, Karlo Primorac meledak gol penyamaan pada minit ke-79.

Justeru, Maniam menuntut anak-anak buahnya terutama beberapa pemain yang dipanggil menyertai skuad kebangsaan seperti Mohd. Amri Yahyah, Mahalli Jasuli, Asraruddin Putra Omar, K. Gurusamy dan S. Kunanlan memperoleh tonik semangat selepas ini.

"Moral pemain tidak begitu memberangsangkan ketika ini, jadi saya harap kesemua pemain terutamanya mereka yang menyarung jersi kebangsaan dapat memulihkan semula keyakinan mereka sebelum kembali membantu Selangor untuk mara ke suku akhir," katanya.

Ditanya mengenai desakan peminat Gergasi Merah yang mahukan beliau kekal menerajui Selangor musim depan dan bukan sekadar tampil sebagai 'pilihan kedua', Maniam berkata: "Itu terpulang kepada pihak pengurusan. Saya sayangkan Selangor dan berazam mahu memberikan yang terbaik."

Selangor akan berkunjung ke Stadium Majlis Perbandaran Selayang berdepan ATM pada 17 September sebelum melayan kunjungan Johor di Stadium Shah Alam empat hari kemudian.

Jang enggan dibuai mimpi indah

Posted:

Jang enggan dibuai mimpi indah

Jang enggan dibuai mimpi indah

Oleh SYED AHMAD ZULKARNAIN SYED ALI
zulkarnain.ali@kosmo.com.my


S. SIVANESAN (kanan) diraikan rakan-rakan sepasukannya selepas menjaringkan gol pertama Negeri Sembilan di Stadium Sultan Muhammad IV, Kota Bharu kelmarin.


NEGERI Sembilan enggan mendabik dada walaupun berjaya menumbangkan penyandang juara, Kelantan dalam aksi keempat Kumpulan C Piala Malaysia di Stadium Sultan Muhammad IV, Kota Bharu malam kelmarin.

Bagi pengendali sementara skuad Hoben Jang Hoben, Ridzuan Abu Shah, anak-anak buahnya berhak bergembira, namun beliau tidak mahu mereka terus dibuai mimpi indah dengan kejayaan tersebut.

Katanya, saingan dalam peringkat kumpulan masih belum tamat dan setiap pasukan mempunyai peluang sama rata untuk merebut slot ke peringkat kalah mati.

Beraksi di hadapan ribuan penyokong Kelantan malam kelmarin, Negeri Sembilan mempamerkan semangat juang yang tinggi untuk mengejutkan The Red Warriors 3-2.

Dengan kemenangan itu, Negeri Sembilan kini merampas kedudukan teratas Kumpulan C apabila memperoleh tujuh mata diikuti rapat Pahang dan Kelantan yang masing-masing berkongsi lima mata.

"Bagi saya kedudukan kami masih belum selamat kerana masih ada beberapa perlawanan yang perlu diharungi dan semua pasukan juga masih mempunyai peluang sama rata.

"Dua baki perlawanan (peringkat kumpulan) selepas ini sudah tentunya semakin sukar kerana semua pasukan sudah pasti akan bermain bermati-matian untuk merebut slot ke suku akhir," kata Ridzuan kepada Kosmo! semalam.

Menurut Ridzuan, masa untuk bergembira sudah tamat dan kini beliau mahu anak-anak buahnya berusaha bersungguh-sungguh memperbaiki kelemahan yang ada bagi menghadapi perlawanan seterusnya.

"Kemenangan ini perlu kita jadikan motivasi untuk buat yang lebih baik tetapi pada masa yang sama, saya menasihatkan para pemain supaya tidak cepat berpuas hati," tegasnya.

Mengulas lanjut aksi menentang Kelantan, Ridzuan memuji aksi anak-anak buahnya yang bekerja keras sepanjang perlawanan bagi meraih kemenangan berharga tersebut.

"Dalam perlawanan itu jelas pasukan lawan lebih mengusai permainan tetapi para pemain saya telah menunjukkan tahap disiplin yang tinggi bagi menyerap setiap gerakan Kelantan," ujarnya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Bashar mesti dihukum – Obama

Posted:

Bashar mesti dihukum – Obama

Bashar mesti dihukum – Obama

PRESIDEN AS, Barack Obama (kanan) mengeluarkan kenyataan berhubung Syria semasa pertemuan dengan beberapa Presiden rantau Eropah Timur di Rumah Putih, Washington kelmarin. - AFP


WASHINGTON – Presiden Amerika Syarikat (AS), Barack Obama menegaskan, ketakutan pada peperangan tidak boleh menjadi alasan kuasa dunia untuk tidak melaksanakan tanggungjawab menghukum Syria susulan serangan gas saraf yang membunuh beratus-ratus wanita dan kanak-kanak.

Walaupun masih belum membuat keputusan muktamad mengenai tindakan ketenteraan ke atas rejim Presiden Bashar Al-Assad, kenyataan Obama itu merupakan isyarat paling jelas bahawa AS akan menyerang Syria.

Komen beliau dibuat selepas AS menyiarkan laporan perisikan yang merumuskan bahawa rejim Bashar telah melancarkan serangan senjata kimia di pinggir bandar raya Damsyik pada minggu lalu.

Seramai 1, 429 orang termasuk sekurang-kurangnya 426 kanak-kanak mati dalam insiden tersebut.

"Serangan seperti ini mencabar (kesabaran) dunia," kata Obama dalam komen ringkas kepada wartawan di Rumah Putih di sini.

"Kita tidak boleh menerima dunia di mana wanita dan kanak-kanak serta orang awam yang tidak berdosa menjadi mangsa serangan gas berskala besar," tambahnya.

Obama juga menyifatkan serangan itu sebagai ancaman terhadap kepentingan keselamatan AS.

Beliau juga menyelar Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu kerana gagal bertindak ke atas Syria.

Terdahulu, Perancis memberikan sokongan kepada rancangan AS tetapi anggota-anggota Parlimen Britain mengundi untuk menolak terlibat dalam tindakan ketenteraan yang dicadangkan oleh Washington.

Dalam pada itu, sekutu paling kuat Syria, Rusia mempersoal hasil penemuan risikan AS berhubung serangan senjata kimia pada 21 Ogos lalu.

Moscow juga memberi amaran agar dunia tidak mengambil tindakan ketenteraan ke atas sekutunya itu tanpa sokongan PBB.

Dalam perkembangan berkaitan, pakar-pakar senjata kimia PBB selesai melakukan siasatan berhubung serangan kimia itu semalam dan akan menghantar laporan sama ada senjata pemusnah itu digunakan dalam konflik di Syria.

Jurang 750 kilometer ditemui di Greenland

Posted:

Jurang 750 kilometer ditemui di Greenland

Jurang 750 kilometer ditemui di Greenland


JURANG seluas 750 kilometer ini menyamai panjang sungai River Severn, di Britain.


WASHINGTON - Sebuah jurang dua kali ganda lebih besar daripada sungai terpanjang di Britain dan sedalam lembah Grand Canyon ditemui di bawah lapisan ais di Greenland, kata sepasukan saintis kelmarin.

Sebelum Pulau Greenland dilitupi ais sekitar 4 juta tahun dahulu, jurang itu dipercayai menjadi laluan utama air sungai dari pedalaman ke kawasan pantai.

Malah, pada hari ini, terusan sungai yang dalam itu masih mengalirkan air cairan glasier ke hujung lapisan ais menuju ke ke dalam laut.

Jurang tersebut berasal dari tengah Greenland dan berakhir di pantai utara pulau berkenaan.

"Penemuan jurang seluas 750 kilometer berusia berjuta-juta tahun di bawah timbunan salji itu sangat menakjubkan," kata saintis Kaji Selidik Antartika Britain, David Vaughan.

"Lapisan ais itu turut menyumbang kepada paras turun naik air laut, dengan penemuan ini dapat membantu kami memahami perubahan iklim yang berlaku," katanya lagi.

Pasukan saintis berkenaan menemui jurang tersebut menggunakan radar milik Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan (NASA) melalui Operasi IceBridge.

Operasi itu menggunakan gelombang radio yang boleh menembusi lapisan ais untuk mengukur kedalaman dasar laut. - AFP

Pegawai 'Abang Jam' dibicara kerana rasuah

Posted:

Pegawai 'Abang Jam' dibicara kerana rasuah

Pegawai 'Abang Jam' dibicara kerana rasuah


GAMBAR yang disiarkan oleh agensi berita Xinhua menunjukkan Yang Dacai dibicarakan di sebuah mahkamah di Xi'an, dalam wilayah Shaanxi di barat laut China kelmarin.


BEIJING - Seorang pegawai China yang menimbulkan kemarahan orang ramai selepas dia dirakam tersenyum di satu lokasi kemalangan maut dibicarakan kelmarin, menurut sebuah mahkamah.

Pegawai berkenaan, Yang Dacai turut digelar 'Abang Jam' kerana meminati jam tangan mewah.

Gelaran itu diberikan selepas imej dia memakai pelbagai jam tangan jenama mewah tersebar di internet.

Dacai mencetuskan kemarahan pengguna internet selepas dia dirakam tersenyum lebar semasa memeriksa bangkai bas dan lori tangki metanol yang terlibat dalam satu nahas jalan raya tahun lalu.

Sekurang-kurangnya 36 nyawa melayang dalam nahas tersebut.

Bekas pengarah biro keselamatan pekerjaan di wilayah Shaanxi, utara China itu merupakan antara sebilangan pegawai kanan yang kecundang selepas menjadi topik perbualan dan dicemuh di internet.

Seorang pegawai mahkamah di Shaanxi memberitahu bahawa perbicaraan kes Dacai bermula dan berakhir kelmarin.

Perbicaraan itu susulan siasatan oleh suruhanjaya disiplin Parti Komunis yang mendapati Dacai bersalah kerana mempamerkan senyuman tidak wajar dan memecatnya daripada jawatan tersebut.

Dia juga dituduh memiliki hartanah bernilai 5.04 juta yuan (RM2.7 juta) daripada sumber yang mencurigakan di samping menerima rasuah berjumlah 250,000 yuan(RM135,151).

Dia tidak menyangkal semua dakwaan terhadapnya dengan mahkamah akan menjatuhkan hukuman pada satu tarikh lain.- Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Tanda Putera jadi bahan kajian ilmiah di IPT

Posted:

Tanda Putera jadi bahan kajian ilmiah di IPT

Tanda Putera jadi bahan kajian ilmiah di IPT

01/09/2013 9:37pm

KUALA LUMPUR - Filem Tanda Putera bakal dicadangkan sebagai bahan kajian ilmiah untuk pelajar institusi pengajian tinggi (IPT), kata Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Razali Ibrahim.

Katanya, filem tersebut boleh dikaji dari sudut karya dan jalan ceritanya yang menceritakan tentang sejarah serta tokoh politik negara.

"Saya juga akan meminta Biro IPT Pemuda UMNO turut mengkaji filem tersebut dari segi pelbagai sudut termasuk kritikan dari sudut filem dan tidak menyentuh isu sensitif atau politik," katanya ketika ditemui selepas menonton filem tersebut bersama pemimpin-pemimpin pemuda BN dan pemimpin Mahasiswa IPT di pawagam GSC Midvalley disini hari ini.

Tambahnya, filem boleh dijadikan pengajaran kepada generasi pada masa kini supaya lebih menghayati pengorbanan pemimpin terdahulu yang sanggup berkorban untuk negara. - KOSMO!

Nicol lakar hatrik pertahan gelaran juara kebangsaan

Posted:

Nicol lakar hatrik pertahan gelaran juara kebangsaan

Nicol lakar hatrik pertahan gelaran juara kebangsaan

01/09/2013 8:56pm

KUALA LUMPUR - Ratu skuasy negara, Datuk Nicol Ann David mencipta hatrik apabila meraih gelaran juara kebangsaan pada edisi keempat Kejohanan Kebangsaan 2013 di Arena David Nicol, Pusat Skuasy Nasional, Bukit Jalil, di sini hari ini.

Nicol, selaku pemain nombor satu dunia dan pilihan utama pada kejohanan itu, bagaimanapun terpaksa memerah keringat sebelum menyingkirkan pemain nombor dua negara dan juara bertahan Low Wee Wern.

Dalam pertarungan selama 67 minit itu, Nicol, 30, membuktikan kejaguhannya dengan mencapai keputusan 11-8, 11-5, 7-11 dan 11-8 ke atas lawannya yang berusia 23 tahun. - Bernama

Meru dilanda banjir kilat

Posted:

Meru dilanda banjir kilat

Meru dilanda banjir kilat

01/09/2013 6:52pm

KLANG - Hujan lebat dengan ribut petir di daerah ini telah menyebabkan beberapa kawasan di Meru, di sini mengalami banjir kilat dan pokok tumbang.

Hujan dengan angin kuat bermula kira-kira pukul 2 petang itu juga telah menyebabkan beberapa rumah dimasuki air akibat bumbung tercabut.

Penolong Pengarah Operasi Bomba dan Penyelamat Selangor, Mohd. Sani Harul berkata, pihaknya telah menerima lebih 20 panggilan pokok tumbang di sekitar kawasan Pekan Meru dan Kapar sejak pukul 3.14 petang ekoran hujan ribut Menurutnya, tiga buah jentera bomba dari Balai Bomba dan Penyelamat Sungai Pinang, Kota Anggerik dan Kota Raja dengan kekuatan 21 anggota telah diarahkan untuk membantu memotong pokok tumbang yang menghalang dan menyebabkan kesesakan lalu lintas.

"Pada masa ini kerja operasi masih dijalankan dan berlakunya sedikit kesesakan lalu lintas di Meru," katanya ketika dihubungi di sini, hari ini. - KOSMO!

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Tanda aras Rusdi-Faezah

Posted:

Tanda aras Rusdi-Faezah

Tanda aras Rusdi-Faezah

SELEPAS memikul tanggungjawab sebagai pemegang watak penting dalam filem Tanda Putera, Rusdi Ramli dan Faezah Elai ternyata masih bugar dan tidak dicela.

Tiada sedikit pun kelopak keyakinan mereka gugur ekoran taufan kontroversi yang hampir-hampir membenamkan karya Datin Paduka Shuhaimi Baba itu.

Tanda Putera merupakan sebuah filem yang selama ini ditunggu-tunggu telah terhidang untuk diratah dengan amarah mahupun dihadam dalam santun. Ibarat sebuah makanan buat pencinta karya yang idealis, Tanda Putera hadir dalam wacana bukan sekadar sebuah filem yang biasa. Jika tidak, mengapa sejak pembikinannya seleasi dilakukan, filem berlatarkan era pasca merdeka itu ditunda selama beberapa kali untuk dijadikan tontonan umum.

Hari ini, debar Tanda Putera belum berpenghujung. Masuk hari keempat menerjah panggung seluruh tanah air, filem yang pernah digeruni kerana dianggap berisiko menggugat kesejahteraan kaum itu mampu menerbitkan rasa bangga jika ditonton tanpa curiga.

Tiada api sengketa yang hendak dikipas. Namun sesuatu yang nyata, pengisahan dua negarawan ulung, Perdana Menteri Malaysia Kedua, Tun Abdul Razak dan timbalannya, Tun Dr. Ismail yang menjadi intipati penceritaan dikecam bahkan ada juga tempias rasis terpercik ke muka pengarah dan pelakon terlibat. Namun bagi Rusdi dan Faezah, mereka positif walaupun banyak kekangan yang berlaku.

Dikecam rasis

"Dua kali ditunda dan sekarang barulah khalayak dapat menonton sendiri apa yang kontroversi sangatnya dengan filem Tanda Putera. Rasanya, sebelum ini pun ada filem yang ditunda tayangannya tapi statusnya tidak sama dengan Tanda Putera. Filem Tanda Putera ditunda tapi tiada janji atau tarikh bila ia boleh masuk panggung. Saya tidaklah tertekan sebagaimana yang dirasai oleh penerbit dan pengarah. Tapi, sebagai pelakon ada juga terfikir, kalaulah filem ini tidak dapat ditayangkan, bila lagi tawaran sebegini akan datang," luah Rusdi.

Bicaranya mengalir tenang, setenang keperibadiannya. Dia tersenyum sambil mengajak rakyat Malaysia untuk menilai sendiri secara rasional dengan menonton filem berkenaan.

"Bab dikecam atau digelar rasis, saya tahu. Tapi, tak layan sangat kerana saya bukan jenis yang suka melayari internet. Kalau ada yang masih dakwa kami ini buat filem rasis, itu salah. Isteri saya sendiri berketurunan Cina. Dia (Sharon Paul) juga terlibat sebagai komposer lagu tema filem berkenaan. Kami sama-sama faham dan tahu niat filem ini dibikin," jelas Rusdi yang memikul tugas besar dalam filem patriotik kedua lakonannya itu di bawah arahan Shuhaimi Baba selepas 1957: Hati Malaya.

Tidak merasa bijak atau menjadi arif mengenai sejarah, Faezah yang buat pertama kalinya muncul dalam filem Shuhaimi Baba itu pula merasakan apa yang disensasikan mengenai Tanda Putera mungkin ada hikmahnya.

SEBAGAI Tun Razak dan Tun Rahah, Rusdi dan Faezah berbesar hati tetapi dalam masa yang sama menunggu dengan penuh debaran penerimaan ramai terhadap keberkesanan lakonan mereka.


"Saya tak pernah putus harap untuk berkongsi filem ini dengan rakyat Malaysia. Rasanya, ia karya terbaik Shumi (panggilan untuk Shuhaimi Baba) setakat ini. Saya kata begitu bukan kerana saya salah seorang pelakon yang terbabit, tapi kerana filem itu sendiri yang bagus. Rugi jika ia tidak ditayangkan. Dalam masa yang sama, saya tahu Shumi tidak akan berhenti berjuang untuk filemnya.

"Saya sendiri tidak kesal dengan kontroversi yang timbul. Tapi, sedih dengan pemikiran segelintir pihak. Mungkin ada hikmahnya juga, apabila tiba waktu tayangan seperti sekarang, semua orang rasa mahu lihat apa yang sensasi sangat sebelum ini. Dalam Tanda Putera, kisah 13 Mei itu hanyalah latar masa dan fakta dalam sejarah. Ia dimasukkan untuk menggambarkan betapa sukarnya Tun Razak dan Tun Dr. Ismail bertindak memperbaiki situasi terburuk negara ketika itu," getus Faezah yang melakonkan watak Tun Rahah, isteri kepada Tun Razak.

Lebih mendebarkan Faezah, wanita bernama Tun Rahah bukan sekadar tokoh dalam sejarah bahkan ibu kepada Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Tuah suara

Merakamkan kisah kehidupan peribadi Tun Razak sehingga beliau digelar Bapa Pembangunan Malaysia ke dalam sebuah filem, kejayaan atau kegagalan filem itu bukannya kerja pengarah semata-mata.

"Dari segi pembikinan dan skrip, itu memang kerja pengarah tapi hasilnya, kerja lakonan yang akan difokuskan. Saya berbangga kerana diberi kepercayaan. Tapi, terbeban dengan amanah yang diberi.

PERJUANGAN terakhir Tanda Putera kini terserah untuk dinilai penonton.


"Sebagai pengarah, Shumi tidak akan jawab secara konkrit kenapa saya yang dipilih. Namun, sejak dahulu, dia selalu kata salah satu pemilihan pelakon diputuskan kerana nada suara. Saya letak seluruh kepercayaan kepada Shumi dan memberikan apa sahaja yang dia mahu termasuklah isu 13 Mei yang hangat diperkatakan.

"Saya yakin, ramai yang mahu lihat kisah itu dengan mata dan kepala sendiri. Jika tidak didedahkan, lama-kelamaan 13 Mei hanya akan jadi mitos dek bermacam-macam versi cerita yang didengar, sedangkan ia fakta. Secara peribadi, saya lebih tertarik kepada situasi negara yang sedang sakit dan dalam masa yang sama dipimpin oleh pemimpin yang sedang berjuang melawan penyakit. Tun Razak sakit leukimia manakala Tun Dr. Ismail pula sakit jantung.

"Jadi, sentimen perkauman tidak harus wujud kerana generasi sekarang sudah boleh berfikir. Semua orang bebas memilih ideologi politik tapi, berparang bukan cara yang sepatutnya," kata Rusdi yang kini berjinak-jinak dengan kerja pengarahan drama.

Enam bulan selepas melahirkan puteri sulung, Dealova Heyrinna, Faezah memanaskan enjin kariernya dengan penampilan pertama usai berpantang menerusi sebuah telemovie raya, Abah Tak Balik Malam Raya.

Lebih matang bersulam semangat hidup yang sedang bugar dalam dakapan, pelakon yang dikenali menerusi drama Asmara itu berganda debarannya. Bukan satu tetapi, dua filem termasuk naskhah pertama lakonannya masuk panggung secara serentak.

"Sekarang dua filem saya yang sama-sama memulakan tayangan bermula pada 29 Ogos, Tanda Putera dan KL Zombi. Ia dua buah filem yang berbeza genre," katanya yang tidak terjangka lakonannya akan disaksikan dalam dua judul filem sekali gus.

Bernostalgik kisah isteri yang tidak tahu penderitaan suami yang mengidap penyakit leukimia, wanita yang menjadi ibu tunggal pada umur 30-an dan mampu membesarkan anak-anak sehingga salah seorang daripadanya bergelar Perdana Menteri, tiada kata-kata yang dapat Faezah gambarkan untuk mendefinisikan wanita unggul itu.

"Ketika itu, saya belum berkahwin, masih tercari-cari bagaimana emosi isteri dan ibu. Apa yang terpapar dalam Tanda Putera adalah kerja terbaik yang pernah saya lakukan," katanya bercampur-campur antara terharu dan bangga.

Diletakkan di kerusi berdarjat, duduk, berjalan, ketawa dan menangis, semuanya harus terkawal dan dikawal, Tun Rahah serta Tanda Putera juga merupakan tanda aras yang sedang dicipta Faezah dan Rusdi bersama pelakon-pelakon lain dalam filem itu.

P. Ramlee the Musical berubah wajah

Posted:

P. Ramlee the Musical berubah wajah

P. Ramlee the Musical berubah wajah


NADIA AQILAH BAIDURI diberikan watak Junaidah dalam pementasan teater kali ini yang bertempat di Pusat Konvensyen Borneo.


KEHEBATAN produksi dan pembawa watak teater P. Ramlee The Musical yang dpentaskan di Panggung Sari, Istana Budaya, Kuala Lumpur masih utuh dalam ingatan.

Ia merupakan sebuah teater yang membawa ingatan khalayak kepada kisah hidup suka dan duka seorang insan seni yang martabatnya diangkat tinggi oleh masyarakat. Mata penonton melihat dan menyelusuri jalan hidup Tan Sri P. Ramlee, sewaktu dia bangun dan pernah rebah.

Kali ini, orang Sarawak berpeluang menyaksikan pementasan ketiga teater itu yang bakal berlangsung selama dua hari bermula pada 9 September ini bertempat di Pusat Persidangan Borneo, Kuching, Sarawak.

Teater yang berlangsung selama dua jam ini diadakan sempena sambutan Kemerdekaan ke-50 tahun Sarawak dalam Malaysia dan dianjurkan oleh pihak Enfiniti Events Sdn. Bhd.

Menariknya, semua para pelakon yang terlibat dalam teater ini merupakan 'wajah baharu' untuk karakter P. Ramlee, Saloma, Norizan dan Junaidah.

Jika sebelum ini tugas pembawa karakter P. Ramlee diberikan kepada Musly Ramlee dan Sean Ghazi, kepercayaan kali ini diberikan kepada aktor Tony Eusoff.


TIARA mengaku meminati perwatakan Norizan.


"Saya mencari rakaman belakang pentas P. Ramlee untuk mencari pesona dan cuma bertemu dengan satu video di laman YouTube. Saya terima watak ini kerana sukakan cabaran. Buat saya, P. Ramlee merupakan seorang artis dengan minda yang terbuka. Seorang seniman yang tulen dan mempunyai kasih sayang terhadap seni yang sangat tinggi," ujar Tony yang meminati filem Seniman Bujang Lapuk.

Buat Datin Seri Tiara Jacquelina, kali ini dia turun padang. Selain bertindak sebagai Penerbit Eksekutif untuk pementas di Pusat Konvensyen Borneo, dia turut membawakan watak Norizan, isteri kedua seniman P. Ramlee.

"Allahyarham Norizan merupakan isteri P. Ramlee yang paling saya minati. Saya menganggap wataknya mencabar kerana saya tidak pernah membawakan watak yang agresif. Jadi, saya tidak akan melepaskan peluang ini. Saya melihat ada persamaan antara saya dengan Norizan iaitu sikap mengawal," ujar Tiara yang pernah terlibat dalam satu drama bersama Norizan pada tahun 1992.

"Saya lupa tajuknya (drama itu) tetapi waktu itu, saya melihat Norizan mempunyai aura yang sangat besar. Walaupun hidup tidaklah senang tetapi dia tetap membawakan sisi elegan dalam dirinya," tambahnya yang melakukan kajian tentang Norizan.


BANYAK menonton filem-filem P. Ramlee, Tony yang diberi kepercayaan membawakan watak seniman tersebut menganggap ia sebagai cabaran baharu buat dirinya.


Merujuk kepada pertukaran wajah-wajah baharu dalam setiap karakter dalam teater ini, Tiara dengan senang hati melihat situasi itu sebagai satu yang segar untuk teater tersebut yang telah dipentaskan pada tahun 2007 dan 2008 dan ini.

Meminati Tony sebagai pelakon yang bagus, Tiara juga memberitahu tentang kesukaran untuk mereka mendapatkan seseorang yang bersuara lunak untuk membawakan watak Saloma.

"Akhirnya, Melissa Saila yang merupakan pengarah bersama teater ini mencadangkan Elly Mazlien. Sesuatu yang baru untuk para penonton," ujarnya yang berharap teater percuma ini akan mendapat sambutan daripada seluruh warga Borneo.

Selain teater yang dipentaskan pada 9 dan 10 September ini, sebuah konsert tribute P. Ramlee oleh pemain violin, Idris Sardi akan turut diadakan pada 12 dan 13 September di lokasi yang sama.

KL Gangster 2 tayang 3 Oktober

Posted:

KL Gangster 2 tayang 3 Oktober

KL Gangster 2 tayang 3 Oktober

YUSOF mahu pihak yang mensabotaj filem KL Gangster 2 dikenakan tindakan.


DUA tahun mengambil masa untuk proses suntingan dan belum pun sempat menemui penonton dengan penuh besar jiwa, filem KL Gangster 2 disambar dalang siber.

Pada Rabu lalu, kekecohan mula menular. Filem yang dijangka mengulangi sejarah kejayaan KL Gangster 1 yang mencatat kutipan hampir RM12 juta itu boleh ditonton hampir keseluruhan daripada durasi sebenar tanpa sebarang bayaran menerusi internet. Selaku pengarah, Syamsul Yusof sudah pun membuat laporan polis. Perkara itu sendiri mendapat perhatian Kementerian Komunikasi dan Multimedia.

Menterinya, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek turut mengusulkan kepada pihak Skop Production Sdn. Bhd. dan Grand Brilliance Sdn. Bhd. selaku produser untuk menayangkan KL Gangster 2 lebih awal.

"Saya telah diberikan kebenaran oleh Datuk Seri Shabeery Cheek untuk menayangkan KL Gangster 2 lebih awal, namun saya tidak sanggup berlaku tidak adil kepada rakan-rakan produser lain yang telah sekian menunggu tarikh lama tayangan filem mereka. Ia seolah-olah saya memijak kepala mereka demi kepentingan filem ini.

"Buat masa ini, beberapa petunjuk dan bukti sedang dikumpulkan dan kami menyerahkan hal ini kepada pihak berkuasa untuk membuat keputusan dan mengambil tindakan kepada pihak yang mensabotaj filem KL Gangster 2," tegas Datuk Yusof Haslam pada satu sidang media di Perbadanan Kemajuan Filem Nasional, pada Jumaat lalu.

Filem itu dijadualkan ditayangkan pada 3 Oktober depan. Ekoran tekanan teruk yang dihadapi Syamsul, dia yang sepatutnya hadir pada sidang media itu gagal menampilkan dirinya.

SYAMSUL YUSOF


Sebelum ini, Syamsul meluahkan kemarahannya terhadap perompak siber yang telah membocorkan filem arahannya yang berbaki sebulan lagi sebelum ia ditayangkan kepada umum.

Selaku penerbit sementelah pelakon yang turut terlibat dalam filem berkenaan, Rosyam Nor juga meluahkan kekesalannya berhubung perkara itu.

Menyifatkan pihak yang tidak bertanggungjawab membocorkan filem KL Gangster 2 ke laman YouTube sebagai penjenayah siber, Rosyam tidak sabar untuk melihat penjenayah itu ditangkap dan diheret ke muka pengadilan.

"Ini pertama kali dalam sejarah penerbitan filem, Malaysia berdepan jenayah seperti ini. Bukan sekadar footage, tetapi saya dimaklumkan seluruh filem berkenaan boleh ditonton secara haram sejak penyebarannya mula dikesan pada Rabu lepas.

"Saya merayu kepada seluruh pencinta filem tanah air, peminat yang menyayangi hasil kerja Syamsul begitu juga khalayak yang menghormati karya Yusof, inilah masanya kita semua memberikan sokongan kepada KL Gangster 2 dengan menolak cetak rompak.

"Saya juga percaya, peminat filem yang tegar tidak akan puas hanya sekadar menonton filem di YouTube, mereka sudah boleh berfikir dan tetap akan menggegarkan panggung apabila filem itu ditayangkan pada Oktober ini," katanya dengan bersungguh-sungguh ketika dihubungi Sensasi Bintang.

ROSYAM NOR


Mendakwa penyebaran filem KL Gangster 2 itu sebagai tindakan paling tidak bermaruah yang berlaku ke atas karyawan filem, ia juga seolah-olah dianggap satu penghinaan dan zalim yang dilakukan terhadap pembikinan filem di Malaysia.

"Khalayak kena faham dan lihat bagaimana kami sebagai karyawan sedang berusaha untuk memantapkan dan membangunkan kualiti filem tempatan. Saya cukup yakin, dalam situasi kemerosotan jumlah kutipan filem ketika ini, kehadiran KL Gangster 2 mampu mengubah lanskap pasaran lembap yang dilalui oleh filem tempatan," katanya yang turut hadir pada sidang media khas itu.

Sengaja menjentik emosi Rosyam, adakah berita penyebaran filem itu satu daripada strategi Skop Production untuk membiakkan bahang penayangan KL Gangster 2 yang bakal masuk panggung dalam tempoh lebih sebulan dari sekarang, Rosyam menolak dakwaan itu keras.

"Itu kerja gila. Kalaulah saya penerbitnya pun, mati hidup semula pun saya tak akan buat begitu. Yusof, Syamsul dan seluruh karyawan tidak akan sanggup berbuat begitu. Itu gila, bukan itu strateginya," tutup Rosyam yang berjanji akan bersatu hati bersama penerbit KL Gangster 2 untuk mempromosi filem itu secara agresif.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved