Rabu, 18 September 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Tiga tahun tidak naik bertelur

Posted:

Tiga tahun tidak naik bertelur

Tiga tahun tidak naik bertelur

LANGKAHNYA diatur perlahan saat dia berpijak di atas deraian pasir pantai yang sesekali membenam kakinya. Bayu petang menerpa wajah tuanya. Ya, lelaki itu sudah berumur 74 tahun. Fizikalnya tidak lagi gagah, namun tenaga dan semangatnya mungkin mengatasi orang yang jauh lebih muda.

Kedua-dua anak matanya dihamparkan ke arah ombak yang berlumba-lumba menghempas pantai. Apa yang bermain dalam minda Mohd. Nor Hamid ketika itu, tiada siapa pun mengerti. Apa yang pasti, gelora resahnya bukan bersifat peribadi, malah lebih kepada igauan nostalgia terhadap keagungan fauna yang pernah menjadi sebahagian daripada hidupnya.

"Dahulu, waktu petang macam ini sudah boleh nampak ia berenang menghampiri pantai. Bila malam, ia naik mendarat dan mencari tempat terbaik untuk bertelur," dialek Terengganu mengisi setiap butir kata Mohd. Nor tatkala bercerita tentang spesies penyu kesayangannya itu.

Tambah imam Masjid al-Huda, Rantau Abang itu: "Sejak saya kecil, Rantau Abang sudah popular dengan penyu belimbing. Dahulu bilangannya penyu yang naik untuk bertelur boleh mencecah 100 ekor tetapi selepas tahun 1984, jumlahnya merosot sampai sekarang."

Keluhan Mohd. Nor itu bukan baru ini disuarakan. Namun, ancaman kepupusan penyu belimbing terus dipandang sepi.

Kali terakhir spesies penyu terbesar di dunia itu naik mendarat di pantai Malaysia adalah pada tahun 2010. Tiga ekor penyu itu menghasilkan sebanyak 385 biji telur melibatkan lapan buah sarang.

Seekor daripada penyu betina itu dikenal pasti sebagai Puteri Rantau Abang iaitu antara penyu belimbing yang dilepaskan di pantai yang sama pada program penetasan pada tahun 1978 anjuran Jabatan Perikanan Malaysia.

Ketika kepulangan bersejarah Puteri Rantau Abang ke tempat kelahirannya itu, Mohd. Nor dipanggil bagi memastikan kesahihan identiti penyu tersebut. Selepas melihat ekor penyu itu, Mohd. Nor yakin ia penyu yang sama ditanda olehnya 35 tahun lalu.

"Ketika itu, saya mengambil tender memungut telur penyu di pantai Rantau Abang daripada Jabatan Perikanan," singkap Mohd. Nor yang sanggup bersusah payah menjadi pemungut telur penyu demi kecintaannya yang mendalam terhadap hidupan marin prasejarah itu.

Telur tidak menetas


KESEMUA telur penyu diambil dan diserahkan kepada pusat santuari penyu bagi tujuan perlindungan dan penetasan.


Berdasarkan sumber yang diperoleh daripada Pusat Penyelidikan Penyu dan Ekosistem Marin (Tumec) Rantau Abang, pendaratan penyu belimbing mengalami kemerosotan sebanyak 90 peratus sejak tahun 1991.

"Bagaimanapun, kita belum boleh mengisytiharkan penyu belimbing sebagai spesies yang telah pupus. Beberapa tahun lepas, ia masih mendarat dalam bilangan kecil untuk bertelur.

"Mengikut jangkaan, penyu belimbing sepatutnya naik bertelur pada tahun lalu. Ramalan itu dibuat berdasarkan pola pendaratan spesies itu sejak tahun 2000 yang naik bertelur setiap dua tahun.

"Namun sehingga kini tidak ada seekor pun penyu belimbing naik bertelur," jelas Ketua Tumec, Syed Abdullah Syed Abdul Kadir.

Tambah kritikal apabila Syed Abdullah memberitahu, sejak tahun 2004, tidak ada sebiji pun telur penyu belimbing yang menetas bagi membolehkan usaha pemuliharaan spesies itu diteruskan.

Kajian awal ke atas embrio, darah dan telur penyu itu mendapati, ia mungkin disebabkan ketiadaan persenyawaan yang berlaku antara penyu jantan dan betina. Sebelum penyu-penyu betina bertelur di daratan, mereka perlu melakukan persenyawaan terlebih dahulu dengan penyu jantan bagi membolehkan telur-telur yang mereka hasilkan dapat menetas

Sebab yang sama turut didedahkan oleh Dana Hidupan Liar Sedunia (WWF) Malaysia yang menyatakan bahawa kemungkinan kekurangan penyu belimbing jantan sebagai antara faktor telur-telur tersebut tidak disenyawakan.


PENYELIDIK memasang alat pengesan radio pada seekor penyu di Rantau Abang bagi mengesan pergerakan reptilia itu.


Pengurus Program Marin Semenanjung Malaysia, WWF-Malaysia, Gangaram Pursumal berkata, nisbah penyu jantan kepada betina dipengaruhi oleh suhu sarang penyu yang menjadi penentu kepada jantina anak penyu yang menetas.

"Secara amnya, sarang yang panas (lebih daripada 29 darjah Celsius) menghasilkan lebih banyak anak penyu betina manakala suhu sarang kurang daripada 29 darjah Celsius mempunyai kemungkinan tinggi menetaskan anak penyu jantan.

"Usaha pemuliharaan yang dijalankan sekitar tahun 1960 dan 1970-an itu tidak mengambil kira faktor suhu yang menentukan jantina haiwan ketika proses pengeraman. Kesemua telur didedahkan kepada suhu panas dan tidak diteduhkan menyebabkan penyu yang menetas adalah betina.

"Faktor suhu itu hanya diketahui pada tahun 1990-an dan ia mungkin sedikit terlewat memandangkan penyu betina yang dilepaskan ke laut tidak boleh melalui proses persenyawaan akibat kekurangan penyu belimbing jantan," ujar Gangaram.

Obor-obor kurang

Dalam tempoh 50 tahun lepas, pada musim penyu belimbing bertelur, kira-kira 10,000 sarang boleh ditemui. Namun situasi itu kini tinggal memori yang mungkin hanya menjadi rujukan sejarah untuk generasi akan datang.

Aktiviti perikanan menggunakan pukat tunda atau jaring pukat pari sering mengakibatkan penyu (tanpa mengira spesies) terperangkap dan menyebabkan kecederaan dan kematian.

Syed Abdullah menjelaskan: "Kes penyu tersangkut dalam pukat memang menjadi masalah di peringkat antarabangsa.

"Namun dalam konteks penyu belimbing, ia boleh dilihat dari skop yang luas termasuk kemusnahan habitat akibat pembangunan. Ada juga penyu yang berhijrah ke negara lain sehingga ke Jepun dan Amerika Syarikat bagi mencari habitat yang lebih sesuai.

"Apabila ia berada di perairan negara asing, ancaman buruan ke atas spesies ini sangat tinggi. Ada pihak yang menangkap penyu belimbing bagi tujuan komersial dan dijadikan hidangan eksotik.

"Tidak lupa pencemaran laut seperti tumpahan minyak yang memberi kesan langsung kepada makanan utama penyu belimbing iaitu obor-obor.

"Di Terengganu sendiri, nelayan memberitahu sejak 10 tahun kebelakangan ini, obor-obor kian sukar ditemui walaupun menjelang musimnya pada bulan Mei sehingga Ogos."

Sementara itu, Gangaram menambah bahawa sebelum penjualan telur penyu belimbing diharamkan oleh kerajaan negeri Terengganu, pemakanan dan penjualan telur tersebut begitu berleluasa sekali gus menyumbang kepada ancaman kepupusan reptilia itu.

TED elak penyu tersangkut pada pukat

Posted:

TED elak penyu tersangkut pada pukat

TED elak penyu tersangkut pada pukat


TED mampu meningkatkan hasil tangkapan nelayan.- Gambar hiasan


BERMULA pada tahun 1984, Peranti Penyisih Penyu (TED) yang dipasang pada pukat tunda diperkenalkan di Malaysia buat pertama kalinya di Pantai Remis, Perak. Alat itu kemudian diadaptasi Pusat Pembangunan Perikanan Asia Tenggara (Seafdec) pada tahun 1997 di lokasi sama selain di Sandakan, Sabah.

Yayasan Penyelidikan Marin (MRF) meneruskan keberkesanan TED di Sandakan selama dua tahun iaitu pada tahun 2007 dan 2008. Selang tiga tahun kemudian, Jabatan Perikanan Malaysia dengan kerjasama Pusat Penyelidikan Penyu dan Ekosistem Marin (Tumec), Rantau Abang, Terengganu memulakan kajian penggunaan TED ke atas pukat tunda udang musim tengkujuh di Kemaman.

Ironinya, peralatan itu mula diperkenalkan pada tahun 1970-an oleh nelayan dari Amerika Syarikat (AS) sebelum digunakan kebanyakan negara maju lain.

Objektif utama TED adalah bagi menjamin keselamatan semua spesies penyu di laut yang sering terperangkap pada pukat hanyut, pari, tunda, pancing dan bubu.

"Pengenalan TED yang kami jalankan di Kemaman menjadi antara usaha pihak Jabatan Perikanan dan Tumec dalam mengekang ancaman kepupusan penyu di negara ini. Program ini dijalankan selama tiga tahun bermula 2011 sehingga sekarang.

"Kami memilih Kemaman memandangkan ia merupakan pantai yang mencatat pendaratan penyu agar tertinggi di Semenanjung Malaysia. Pendaratan itu berlaku sepanjang tahun dengan purata 900 sehingga 1,200 sarang setahun," jelas Ketua Pengarah Perikanan Malaysia, Datuk Ahamad Sabkhi Mahmood ketika ditemui Kosmo!.


AHAMAD SABKHI (duduk dua dari kiri) melepaskan penyu yang dipasang peranti satelit ke laut pada program Kenali Penyu, Sayangi Penyu 2013.


TED yang berdiameter 0.5 meter mempunyai beberapa bentuk seperti bulat, separa bulat dan segi empat. Bentuk ini bergantung pada jenis pukat tunda yang digunakan. Biasanya bentuk TED yang digunakan di Malaysia berbentuk separa bulat. TED diperbuat daripada besi galvanis yang tahan karat dan mempunyai empat bahagian utama, iaitu kerangka luar, jeriji tegak, penyambung pukat dan injap bagi keluar masuk penyu.

Hasil meningkat

AS telah memperkenalkan beberapa jenis TED seperti Georgia Jumper, Super Shooter, Matargorda TED dan Weedless TED. Kebanyakan negara termasuk Malaysia lebih gemar menggunakan TED daripada jenis Super Shooter kerana keberkesanannya melepaskan penyu dan material lain seperti sampah yang besar dan tongkol kayu.

Sebagai permulaan, seramai 20 nelayan dipilih bagi menjalani latihan menggunakan TED.

"Nelayan kita sudah biasa menggunakan pukat sedia ada. Jadi bila ada benda baharu begini, kami terangkan secara terperinci agar mereka faham fungsinya. Proses pemindahan teknologi memang memakan masa tapi kami harap nelayan dapat melihat keberkesanan TED dalam membantu meningkatkan hasil tangkapan mereka, dan dalam masa yang sama menyelamatkan nyawa penyu.

"Kalau program ini berjaya, kami akan laksanakan di seluruh negara secara berperingkat-peringkat," jelas Ahamad Sabkhi.

Berdasarkan kajian selama program itu berlangsung, pukat tunda udang yang dipasang TED mencatatkan hasil tangkapan sebanyak 48 kilogram (kg) untuk enam kali tundaan dengan purata tangkapan sebanyak 8kg setiap tundaan.

Jumlah itu adalah lebih tinggi berbanding pukat tunda tanpa TED yang menyaksikan hasil tangkapan sebanyak 42.5kg untuk jumlah tundaan sama dengan purata 7.1kg setiap tundaan.


EKSPLOITASI dan kekejaman nelayan asing ke atas penyu juga menjadi punca kepada penurunan populasi penyu di seluruh dunia.


"Pasaran udang pada musim tengkujuh adalah pada harga antara RM30 sehingga RM60 setiap kg. Justeru, nelayan yang memasang TED memperoleh pendapatan tambahan antara RM60 sehingga RM180 sehari.

"Kami juga mendapati TED berjaya mengurangkan tangkapan ubur-ubur sebanyak 34 peratus. Pengurangan hidupan ini juga membantu meningkatkan hasil tangkapan komersial sekali gus memudahkan kerja pengasingan ikan dijalankan.

"Sebanyak 10 peratus sampah yang tersangkut pada pukat dapat dikurangkan menerusi TED dan penjimatan bahan api diesel turut berkurangan sebanyak 1.4 liter bagi setiap tundaan," demikian maklumat yang disampaikan Ahamad Sabkhi.

Sementara itu, pelaksanaan pukat TED itu juga diharapkan dapat membuka kembali pasaran pengeksportan udang negara yang kini disekat oleh AS. Sekatan yang telah berkuat kuasa selama lebih 10 tahun itu adalah atas faktor kegagalan Malaysia mencapai status negara yang memulihara spesies penyu secara menyeluruh. -ALIF ABU BAKAR

Mercu tanda baharu The Intermark

Posted:

Mercu tanda baharu The Intermark

Mercu tanda baharu The Intermark

Oleh KHADIJAH MOHAMAD NOR
khadijah.mohamadnor@kosmo.com.my


LOKASI perniagaan eksklusif, The Intermark di Jalan Tun Razak menjadi pilihan Jaya Grocer untuk membuka cawangan pertamanya di Kuala Lumpur.


SEBELUM ini, pasar raya makanan segar, Jaya Grocer yang dimiliki Trendcell Sdn. Bhd., banyak bertumpu di kawasan perumahan. Antara lokasinya ialah cawangan sulung yang terletak di pusat beli-belah Jaya 33, Kelana Jaya diikuti Damansara Perdana, Sierramas, Mutiara Tropicana, Empire Shopping Gallery dan Plaza Jelutong.

Kini, ia semakin mengorak langkah melalui pembukaan cawangan ketujuh yang lebih canggih dalam tempoh lima tahun. Bangunan The Intermark, Kuala Lumpur yang dipenuhi deretan pejabat eksklusif, gedung barangan berjenama dan Hotel Double Tree Hilton menjadi saksi kehadiran Jaya Grocer.

Dengan keluasan 9,144 meter persegi, cawangan terbaharu pasar raya ini ternyata lebih besar dan eksklusif. Baik dari aspek hiasan dalaman mahupun pilihan makanan import premium, produk hasil organik sehingga pilihan hidangan menjamu selera yang pelbagai.

Pengarah Operasi Jaya Grocer, Daniel Teng berkata, keberadaan pasar raya itu di The Intermark menyebabkan mereka perlu menyesuaikan diri dengan suasana baharu.

"Justeru, hiasan dalaman dan susun atur di dalamnya haruslah lebih menarik perhatian pengunjung dan membangkitkan suasana beli-belah yang mengujakan.

"Bagaimanapun, apa yang lebih penting, kami tetap mengutamakan keselesaan pelanggan seperti menyediakan ruang yang luas untuk menolak troli," ujar pemuda berusia 26 tahun yang mempunyai kelulusan Ijazah Perakaunan dari Australia itu.


SUSUN atur buah-buahan dan sayur-sayuran sama seperti pasar pagi cuma lantai di sini sentiasa kering.


Menurut Teng, bagi memenuhi tujuan tersebut, dua pasukan reka bentuk telah diberi tanggungjawab menghasilkan susun atur pasar raya itu.

"Laluan pejalan kaki yang disediakan oleh pakar dalaman kami cukup luas sehingga beberapa pelanggan boleh menolak troli mereka tanpa bertembung sesama sendiri.

"Lebih menyenangkan ialah laluan di seluruh pasar raya ini yang membolehkan pelanggan pergi ke mana-mana bahagian pilihan mereka dengan mudah," katanya yang juga anak sulung kepada pengasas Jaya Grocer, Teng Sek How.

Menjelas lanjut, beliau berkata, sebagai contoh, sekiranya anda telah selesai membeli barangan di kaunter keju dan tidak lagi memerlukan sebarang produk tenusu, anda hanya perlu mengambil jalan pintas untuk sampai ke bahagian barangan runcit.

Selain itu, deretan gerai sepanjang 33.5 meter dipenuhi dengan sayur-sayuran dan buah-buahan segar, sama seperti suasana di pasar pagi atau pasar basah. Cuma, lantainya tidak licin dan basah berbanding di pasar-pasar tradisional.

Tambah Teng, matlamat Jaya Grocer adalah setiap gerai atau sudut jualan akan dikendalikan oleh seorang petugas khas yang akan membantu pelanggan mencari keperluan yang diinginkan.

Sementara itu, perunding luaran Jaya Grocer juga telah mencipta reka bentuk yang ceria dan menghiburkan di laluan keluar kaunter bayaran ke Medan Makan.


LALUAN pejalan kaki yang luas memudahkan pelanggan menolak troli tanpa bergesel dengan pelanggan lain.


Di sini, ciri utama yang menjadi tumpuan ialah sebuah jam besar seakan-akan lukisan yang dicat dan memenuhi keseluruhan siling. Ia sebenarnya dalam bentuk 3D dan akan berbunyi pada permulaan setiap jam.

Mereka yang sudah biasa membeli-belah di Jaya Grocer pasti teruja mengetahui barangan yang sedia ada di cawangan-cawangan yang lain juga boleh didapati di The Intermark.

Ia termasuk konsainan hantaran makanan laut yang segar dari Kuala Selangor setiap pagi. Pelanggan juga berpeluang memilih daging atau makanan laut yang pelbagai yang boleh dimasak oleh chef di restoran Fresco secara percuma.

Tidak ketinggalan, kedai roti Baker's Son yang akan menjamu selera anda dengan aroma roti yang dibuat dalam premis Jaya Grocer manakala Bonjour Cafe menggoda dengan pastri dan kek yang lazat.

Bayaran letak kereta adalah percuma untuk dua jam yang pertama bagi sebarang pembelian melebihi RM30.

Teng memaklumkan, pihaknya merancang untuk membuka dua cawangan baharu Jaya Grocer iaitu di pusat beli-belah Bangi Gateway and Cheras Central (dahulu dikenali sebagai Plaza Phoenix).

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Horizon

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Horizon


Pengaruh kreativiti sekeping gambar

Posted:

Pengaruh kreativiti sekeping gambar

Pengaruh kreativiti sekeping gambar

Oleh ADLAN JAAFAR
adlan.jaafar@kosmo.com.my

PADA 13 September lalu, Nordiyana Abdul Aziz, 24, dari Subang Jaya, Selangor selamat dinikahkan dengan jejaka pilihan keluarganya, Syed Hazrat Shah Sadeik Husin Shah, 28 manakala majlis bersanding pula bakal diadakan pada 6 Oktober ini.

Antara persediaan yang telah dilakukan pasangan ini ialah membuat penggambaran praperkahwinan untuk cetakan kad jemputan majlis resepsi.

Tidak seperti penggambaran praperkahwinan lain yang lazimnya menggayakan baju pengantin dan berlatar belakang taman bunga, Nordiyana memilih sesuatu yang ringkas.

Dengan seluar legging, baju T dan jaket, penggambaran dijalankan di bangunan-bangunan, kawasan taman dan siar kaki sekitar Seksyen 13, Shah Alam, Selangor.

Nordiyana dan suaminya yang berkahwin atas dasar persetujuan keluarga, maka istilah janji temu berdua tidak ada.

Justeru, tema yang digunakan untuk penggambaran praperkahwinannya ialah janji temu dengan fesyen jalanan yang dipakai, lokasi dan gaya yang diberikan memenuhi tema tersebut.

"Sebenarnya kami mahu membuat penggambaran di lokasi yang lain tetapi disebabkan terlambat sampai, maka tempat penggambaran diubah supaya sesuai dengan pencahayaan yang ada," katanya ketika dihubungi.

Ditanya mengenai pemilihan tema yang santai, Nordiyana menjelaskan, majlis perkahwinan sememangnya memerlukan banyak perbelanjaan. Justeru, cara itu dapat menjimatkan perbelanjaan.

"Lagipun, penggambaran bertema romantik tidak sesuai dengan personaliti saya. Gaya yang kelihatan bebas begini sepadan," katanya diikuti hilai tawa.


TEMA yang dibawa Nordiyana tampa terlalu santai kerana mahu mengikut personalitinya.


Ujar Nordiyana, sahabatnya ada membuat penggambaran praperkahwinan dengan mengambil inspirasi filem Indonesia, Radit dan Jani. Sehubungan itu, pakaian, cara bergaya dan lokasi sedaya-upaya direka untuk mirip dengan filem itu.

Lokasi dan cuaca

Lain pula ceritanya dengan Balqis Musa, 29, yang mengadakan penggambaran praperkahwinan kerana sesi itu termasuk dalam pakej yang disediakan oleh pihak jurufoto, Finger Touch Photographer.

"Ia percuma dengan pakej gambar perkahwinan yang kami ambil, jadi kami bersetuju untuk membuat penggambaran lagi pun seronok mengambil gambar sebenarnya," katanya tersenyum lebar.

Konsep yang dimahukan wanita ini adalah urban dan tidak nampak seperti majlis perkahwinan. Sebab itulah, jurufoto mencadangkan sesi pengambaran dibuat di sebuah bangunan di Damansara Perdana, Petaling Jaya, Selangor.

Penggambaran dimulakan sekitar pukul 8 pagi untuk mendapatkan sinaran cahaya. Tiada sebarang jalan cerita atau filem yang cuba dimimik, Balqis dan bakal suaminya, Mira Aidil Izzafizz Mira Hussein, 25, cukup sekadar memberikan gaya mesra.

"Sepatutnya jika mahu mengadakan sebarang sesi penggambaran di situ perlu meminta kebenaran dan sejumlah bayaran perlu dijelaskan.


LIAW berpengalaman dalam bidang fotografi perkahwinan selama dua dekad.


"Kami tidak berbuat demikian, jadi pada akhir-akhir sesi datang pengawal mengganggu. Mujur sempat menghabiskannya," ceritanya.

Sebenarnya, terdapat banyak perbezaan antara penggambaran praperkahwinan dengan majlis perkahwinan kerana ia sebagai persediaan untuk majlis resepsi, kata Balqis.

Ini termasuk menjaga tatasusila pasangan seperti tidak berpegangan tangan memandangkan mereka perlu bernikah.

"Bagi saya ia perlu ringkas dan tidak terlalu melampau. Barangkali boleh menunjuk romantik sebagai sepasang kekasih, tetapi tidak berlebihan," terang wanita yang bekerja sebagai guru pendidikan khas itu.

Pemilihan lokasi penggambaran sememangnya diakui dapat menaikkan mood dan memberi impak kepada tema yang dipilih.

Jalan cerita

Jurufoto perkahwinan dan potret, Jim Liaw Photography Studio, Jim Liaw, 45, berpendapat bahawa pemilihan lokasi dalam mengadakan penggambaran praperkahwinan sangat penting.

Liaw telah pergi ke banyak negara bersama-sama bakal pasangan pengantin yang mahu mengadakan penggambaran praperkahwinan seperti ke Makati, Filipina, Yogyakarta, Indonesia dan akan ke Istanbul, Turki serta Myanmar dengan tujuan yang sama.

"Lokasi yang menarik dan tidak diduga mengilhamkan banyak idea bergantung kepada suasana, lokasi, landskap dan masyarakat," terangnya ketika ditemui di Hotel DoubleTree by Hilton, Kuala Lumpur.

Dalam karya-karya Liaw, dia mahukan setiap keping mempunyai jalan cerita dan konsep. Contohnya, ketika dia mengadakan penggambaran di Candi Sewu, Indonesia.

JIKA dilihat sekali imbas, foto-foto Nordiyana tidak kelihatan seperti tipikal praperkahwinan.


"Penggambaran dibuat pada pukul 6 pagi. Pengantin perempuan dengan gaun panjang berjalan ke arah candi dengan layah dilayangkan ke atas sambil penggambaran dijalankan.

"Sudah pasti untuk pengambaran sebegini, latihan beberapa kali dibuat sehingga sempurna," tutur Liaw lagi yang gemar bermain dengan warna alam semula jadi.

Biarkan sifat keanak-anakan dalam diri anda bebas, ungkap Liaw sambil memberitahu, sifat itu boleh membuatkan jurufoto menjadi lebih kreatif dan berani mencuba pelbagai idea yang bermain dalam fikirannya.

Liaw berpengalaman dalam bidang fotografi kira-kira dua dekad dan mempunyai dua buah studio di London dan Kuala Lumpur serta bakal membuka cawangan baharu di Australia.

Ujarnya, lokasi penggambaran sebenarnya boleh dilakukan di mana-mana pun waima di belakang rumah selagi seorang jurufoto itu mengetahui dengan jelas mengenai konsep, pemilihan masa dan alatan yang dimiliki.

Namun, tempat yang cantik dan terbaik daripada lokasi tempat yang pernah dilawati oleh Liaw ialah New Zealand dan Maghribi.

Menurutnya, New Zealand terutamanya di bahagian South Island mempunyai banyak tempat yang menarik dengan landskap flora dan fauna yang pelbagai, sementara Maghribi menampilkan persekitaran yang mencabar dan memukau.

Liaw turut berkongsi tip untuk mengadakan sesi fotografi praperkahwinan. Antaranya, adakan penggambaran seawal pagi antara pukul 6 hingga 9 pagi atau sekitar pukul 5.30 hingga 7.30 petang.

Masa tersebut adalah yang terbaik untuk pencahayaan dan keadaan bandar pada ketika itu kosong serta sepi.

Keindahan lembah di Pakistan

Posted:

Keindahan lembah di Pakistan

Keindahan lembah di Pakistan


HOTEL dan kediaman penduduk yang terletak di lereng bukit Pekan Gupis.


BARU-BARU ini penulis berpeluang ke Pakistan untuk meneroka keunikan dan tarikan pelancongan di negara tersebut.

Pakistan terletak berdekatan Laut Arab. Beberapa banjaran di negara itu antaranya, banjaran Hindiga telah mengangkat Pakistan sebagai negara yang mempunyai landskap terindah di Asia.

Penulis mengembara ke Pakistan secara solo. Pakistan menjadi destinasi wajib bagi pengembara dari luar negara yang gemar mendaki gunung, dan berbasikal di sepanjang lebuh raya Karakarum. Kawasan itu juga menjadi tumpuan untuk mereka yang gemar melakukan ekspedisi melihat haiwan buas (safari) dengan menaiki jip.

Selain aktiviti lasak, Pakistan juga kaya dengan kepelbagaian budaya, etnik dan bahasa mengikut kawasan dan daerah yang berbeza.

Industri pelancongan di Pakistan jatuh merudum sejak insiden serangan 11 September 2001 di Amerika Syarikat.

Selain itu, keadaan politik dalaman yang kurang stabil merupakan salah satu faktor lain yang memburukkan lagi industri tersebut.

Terdorong dengan sifat ingin tahu dan mencuba sesuatu yang baharu, penulis menjejakkan kaki di bumi Pakistan dan sempat meneroka Lembah Ghizer yang pada hemat penulis merupakan antara tempat tercantik yang pernah dikunjungi setakat ini.

Lembah itu terletak di bahagian barat daerah Gilgit-Baltistan yang didiami oleh pelbagai etnik dengan bahasa pertuturan yang berbeza. Khowar, Shina dan Burushaski merupakan tiga bahasa utama yang digunakan oleh penduduk di kawasan tersebut.

Lokasi lembah itu yang terletak di antara dua banjaran gunung Hindu Kush dan Karakarum dengan keindahan alam semula jadi seperti gunung-ganang, sungai dan tasik yang tersendiri.

Perjalanan ke lembah itu bermula dari bandar Gilgit dengan menaiki sebuah kenderaan pacuan empat roda. Perjalanan mengambil masa selama empat jam untuk sampai ke destinasi pertama sebelum tiba di Pekan Gupis.

Pemandangan indah gunung-ganang dan air sungai yang jernih di tepi jalan merupakan peneman setia sepanjang perjalanan. Jambatan besar yang digunakan oleh penduduk tempatan untuk menyeberangi Sungai Gilgit ternyata mencuri tumpuan penulis.


PENULIS sempat bergambar dengan kanak-kanak yang memancing ikan di Tasik Khalti.


Dirikan khemah

Kira-kira 20 minit dari pekan Gupis, kami sempat singgah di Tasik Khalti yang menjadi kawasan tumpuan penduduk tempatan memancing ikan salmon. Pengembara juga berpeluang mendirikan khemah di tapak-tapak yang telah disediakan oleh pihak berkuasa tempatan secara percuma.

Bagi mereka yang mahu menginap di hotel, penginapan Perbadanan Pembangunan Pelancongan Pakistan (PTDC) di Pekan Gupis merupakan pilihan terbaik.

Selain memancing, pengembara juga boleh mendaki di bukit berdekatan dengan tasik itu. Pendakian ke puncak yang mengambil masa selama 30 minit itu melalui pohon-pohon ceri, aprikot dan kacang walnut. Jika bernasib baik, anda berpeluang bertemu dengan penduduk tempatan yang tidak lokek berkongsi hasil tanaman mereka dengan pelancong.

Hari berikutnya penulis bersama pengembara lain ke Lembah Yassin. Sepanjang perjalanan, kami disajikan dengan pemandangan air sungai yang jernih sehingga membuatkan kami sempat singgah untuk beristirehat di sebatang sungai.

Sumber air bersih dari sungai di Pakistan mudah diperoleh di mana-mana sahaja. Kami berpeluang menikmati air yang menyegarkan itu, mungkin kerana ia datang dari sumber semula jadi.

Di Lembah Yassin, pengembara boleh melakukan aktiviti merentas hutan atau memilih untuk bersantai di tepi sungai. Selain itu, kami berpeluang memasuki kawasan kampung-kampung kecil dengan berjalan kaki dan melihat sendiri kehidupan penduduk tempatan dalam menjalani kehidupan seharian mereka.

Ketika merentas hutan, kami terserempak dengan seorang kanak-kanak perempuan yang sedang berjalan kaki seorang diri sambil membawa sebotol jus yogurt untuk neneknya. Kanak-kanak yang dikenali sebagai Yusra, 10, itu memenuhi pelawaan kami untuk berjalan bersama. Yusra seorang penghafaz al-Quran juga berkebolehan berbicara mengenai politik dan isu-isu semasa.


PERTEMUAN dengan Yusra ketika merentas hutan di Lembah Yassin telah membawa kami ke kediaman gadis berumur 10 tahun itu.


Apabila sampai di rumah neneknya, kami dipelawa untuk singgah sambil membasahkan tekak terlebih dulu. Kami disajikan dengan yogurt dan teh. Kami menghabiskan masa selama satu jam berbicara mengenai pelbagai topik bersama Yusra dan neneknya sebelum meneruskan kembali aktiviti merentas hutan.

Kami melalui sebatang sungai yang sangat jernih tetapi arusnya amat deras. Cuaca sejuk dan nyaman membuatkan kami sedikit pun tidak berasa letih walaupun telah berjalan selama beberapa jam.

Pada hari ketiga, kami meneruskan perjalanan ke Lembah Phandar. Perjalanan mengambil masa selama dua jam dari Lembah Yassin dengan kenderaan. Seorang rakan pengembara turut berhenti di kawasan sungai di tepi jalan untuk mencuba nasib memancing ikan. Cuaca sejuk dan berangin merupakan faktor utama dia tidak memperoleh sebarang tangkapan pada hari itu.

Perjalanan kami terhenti apabila melalui kawasan tanah runtuh lalu menyebabkan jalan raya terpaksa ditutup. Menurut penduduk tempatan, jalan tersebut telah ditutup selama beberapa minggu.

Kami terpaksa meninggalkan kenderaan di sebuah kawasan yang selamat untuk berjalan kaki merentas kawasan tanah runtuh itu.

Berjalan kaki selama 20 minit membawa kami ke Sungai Pingal. Di situ, kami menyewa sebuah kereta daripada penduduk tempatan untuk meneruskan perjalanan yang masih jauh ke Lembah Phandar.

Lembah Phandar merupakan destinasi terbaik untuk pengembara dan pelancong yang meminati aktiviti memancing. Kami berjaya menjinakkan ikan salmon yang akhirnya menjadi hidangan makan malam buat kami pada malam itu.

Sepanjang mengembara di bumi Pakistan, berada di Lembah Ghizer merupakan antara pengalaman manis dalam diari kehidupan saya. Melalui pengembaraan ini, saya bersyukur kerana dapat melihat keindahan alam semula jadi di Pakistan yang jarang diterokai oleh pengembara-pengembara lain.

Menikmati kopi gaya Itali

Posted:

Menikmati kopi gaya Itali

Menikmati kopi gaya Itali

Oleh ADLAN JAAFAR
adlan.jaafar@kosmo.com.myTERLETAK sejauh 22 kilometer dari pusat bandar Kuala Lumpur, Baci Italian Cafe (Baci) memberi pilihan terbaharu kepada peminat tegar kopi.

Melangkah kaki ke dalam premis tersebut, suasana santai begitu terasa terutama pada penggunaan perabot dan susun letaknya.

Menggunakan tema minimalis, warna yang digunakan berona gelap seperti hitam dan kelabu, manakala barang-barang perhiasan pula mempunyai reka bentuk ringkas.

Mirip kafe-kafe di Itali, Baci memberikan peluang kepada orang ramai untuk menikmati kopi seperti berada di negara itu.

Ruang membuat kopi terletak di tengah-tengah restoran termasuk tempat penyediaan makanan seperti kek dan pastri. Reka bentuk kaunter dapur dan kopi ringkas dengan permukaan binaan kaunter cukup sekadar simen tanpa sebarang marmar atau mozek. Terpampang papan menu seakan-akan papan hitam yang menyatakan menu utama harian.

Ruang makan terbahagi kepada dua iaitu dalam dan luar, bergantung kepada keinginan pengunjung sama ada mahu menikmati sajian dalam kedinginan pendingin hawa atau udara semula jadi.


SENI latte terbahagi kepada tuangan bebas dan goresan.


Baci menyediakan semua jenis kopi termasuk pelbagai pilihan latte , mocha, macchiato dan cappuccino, menjadikannya antara lokasi kegemaran penggemar kopi.

Hirupan kopi terasa tidak lengkap tanpa pastri atau sepotong kek dengan tiga pilihan berbeza iaitu kek red velvet, kek keju dan kek lapis pisang untuk dinikmati.

Promosi

Sempena Hari Kopi Antarabangsa yang disambut pada 29 September setiap tahun, Baci mengadakan promosi secawan kopi dan satu pilihan kek atau pastri pada harga RM19.90 selama sebulan.

Pada tarikh tersebut, para pengunjung yang datang antara pukul 10 pagi hingga 2 petang dan makan di restoran boleh menikmati kopi sepuas-puasnya pada harga secawan kopi.


KAUNTER pembayaran dan dapur di Baci direka begitu ringkas dengan permukaan simen terdedah menaikkan mood kedai kopi jalanan di Eropah.


Pada majlis taklimat khas yang diadakan baru-baru ini, pelatih barista, Baci, Boyd Yap, 35, turut melakukan demonstrasi membuat kopi yang mempunyai seni tersendiri.

"Buih dan cecair susu yang dibiarkan boleh menjadi dua lapisan, ia perlu kerap dikacau. Begitu juga kopi pekat espresso yang perlu dikacau," ujarnya yang ditemui di Ara Damansara, Selangor.

Corak-corak yang ada pada setiap hidangan kopi bukan saja menggembirakan diri si peminum, tetapi menurut Yap, ia sekadar faktor pelaris kerana pembuatan kopi sebenar bergantung pada suhu yang tepat dan cara kawalan menuang buih susu ke dalam espresso.

"Secawan kopi yang dibuat pada suhu yang tepat dengan corak yang terhasil di permukaannya tanpa dikacau boleh kekal walaupun kopi dihirup," ungkapnya.

Jika anda tiada sebarang aktiviti pada hujung minggu ini, berkunjunglah ke Baci dan nikmati secangkir kopi dengan penuh elegan.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


SMK Langkon guna sistem solar jana elektrik

Posted:

SMK Langkon guna sistem solar jana elektrik

SMK Langkon guna sistem solar jana elektrik


ONGKILI (barisan dua, empat dari kanan) bersama pelajar dan guru SMK Langkon bergambar kenangan selepas majlis pelancaran projek sistem solar sekolah berkenaan di Kota Marudu, Sabah baru-baru ini.


PRIHATIN. Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Langkon, Kota Marudu, Sabah menerima sistem solar photovoltaic 9.kW (PV) yang akan menjana tenaga elektrik, di samping penjimatan bil elektrik.

Pemasangan sistem itu dilaksanakan Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air dengan Pihak Berkuasa Pembangunan Tenaga dan Sabah Electricity Sdn. Bhd (SESB).

Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, Datuk Dr. Maximus Ongkili berkata, projek tersebut akan menjadi perintis kerana ia adalah kali pertama digunakan di Sabah.

"Projek ini dapat mempromosi dan menyebarkan kesedaran kepada pelajar dan masyarakat mengenai kepentingan tenaga boleh diperbaharui," katanya pada majlis pelancaran projek sistem solar sekolah berkenaan baru-baru ini.

PUITNPP rai ibu tunggal

Posted:

PUITNPP rai ibu tunggal

PUITNPP rai ibu tunggal


WAKIL Reezal Merican, Hamzah Sidek (tengah) menyampaikan sumbangan kepada salah seorang ibu tunggal di Kepala Batas, Pulau Pinang baru-baru ini.


RAI. Seramai 50 ibu tunggal yang terdiri daripada golongan berpendapatan rendah mendapat perhatian Persatuan Usahawan Ibu Tunggal Negeri Pulau Pinang (PUITNPP) sempena Jamuan Hari Raya dan Program Sentuhan Kasih yang diadakan di Kepala Batas, Pulau Pinang baru-baru ini.

Program kali pertama anjuran bersama Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK) Daerah Seberang Perai Utara dan Pusat Khidmat Ahli Parlimen Kepala Batas itu dihadiri lebih 300 jemputan.

Kesemua mereka menerima bantuan kewangan dan bahan keperluan harian yang disumbangkan oleh Ahli Parlimen Kepala Batas, Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican.

Penduduk Taman Sri Iman anjur program rumah terbuka

Posted:

Penduduk Taman Sri Iman anjur program rumah terbuka

Penduduk Taman Sri Iman anjur program rumah terbuka


MOHD. SYAHBUDDIN (empat dari kanan di barisan depan) bergambar kenangan bersama penduduk pada majlis sambutan Hari Raya Aidilfitri di Taman Sri Iman Kota Bharu, baru-baru ini.


MERIAH. Lebih 500 penduduk pelbagai kaum di Taman Sri Iman, Panji, Kota Bharu berkumpul bagi meraikan Majlis Sambutan Hari Raya Aidilfitri yang diadakan di Dewan Orang Ramai di taman itu baru-baru ini.

Timbalan Pengerusi Taman Sri Iman, Mohd. Syahbuddin Hashim berkata, majlis itu merupakan acara tahunan persatuan penduduk berkenaan bagi mengukuhkan perpaduan antara satu sama lain.

"Majlis ini turut dianjurkan bagai meraikan kemenangan Taman Sri Iman yang muncul johan Pertandingan Kebersihan 2012 kategori Taman Perumahan anjuran Majlis Perbandaran Kota Bharu Bandar Raya Islam (MPKB-BRI) baru -baru ini," ujarnya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


1,000 nikah di Thailand sebulan

Posted:

1,000 nikah di Thailand sebulan

1,000 nikah di Thailand sebulan

Oleh YATIMIN ABDULLAH
berita@kosmo.com.my

MASIH ramai rakyat Malaysia memilih untuk bernikah di selatan Thailand.


SONGKHLA – Secara purata 1,000 rakyat Malaysia terutamanya dalam kalangan mereka yang berumur 30-an melangsungkan perkahwinan di selatan Thailand pada setiap bulan.

Konsulat Jeneral Malaysia di Songkhla, Mohd. Faizal Razali berkata, angka tersebut tidak termasuk pernikahan membabitkan rakyat negara ini melalui orang tengah atau sindiket.

"Jumlah yang direkod membabitkan mereka yang melangsungkan pernikahan melalui saluran sah dan mengikut garis panduan Jabatan Agama Islam Malaysia (Jakim), Majlis Agama Islam Wilayah berkenaan dan mendapat pengesahan pejabat Konsulat Malaysia di sini.

"Ada dalam kalangan pasangan tersebut berkahwin dengan pasangan warganegara lain seperti Thailand, India dan Pakistan," dedah beliau selepas menyaksikan majlis menandatangani memorandum persefahaman (MoU) antara Kolej Poly-Tech Mara (KPTM) dan Persatuan 12 buah sekolah di Songkhla, Thailand di Kompleks Sukan di sini semalam.

MoU tersebut akan menyaksikan kerjasama KPTM dan 12 buah sekolah di Songkhla dalam menjayakan pusat bahasa yang ditubuhkan KPTM di wilayah itu untuk membantu pelajar-pelajar di negara jiran menguasai bahasa Melayu dan Inggeris.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Mayat Sherul Aizam dikebumi

Posted:

Mayat Sherul Aizam dikebumi

Mayat Sherul Aizam dikebumi

Oleh MOHD. AZLI ADLAN
azli.adlan@kosmo.com.my


DAMANHURI (kiri) menyiram air mawar ke pusara anaknya, Sherul Aizam di Tanah Perkuburan Islam Gurap, Ipoh semalam.


IPOH – Setelah 60 hari tersimpan di Rumah Mayat Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB) di sini, jenazah Sherul Aizam Mohd. Damanhuri, 27, akhirnya dikebumi oleh keluarganya semalam.

Jenazah pemuda yang mati tersepit di celah palang tingkap rumah jirannya pada 20 Julai lalu itu selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Gurap, Jalan Kuala Kangsar di sini pada pukul 12 tengah hari.

Ibunya, Zaitun Hassan, 45, berkata, hatinya kini lega dan tenteram selepas jenazah anak sulung daripada empat beradik itu akhirnya disemadikan juga.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Bakar arang untuk bunuh anak

Posted:

Bakar arang untuk bunuh anak

Bakar arang untuk bunuh anak

Oleh ZULHILMI JALIL
zulhilmi.jalil@kosmo.com.my


MAYAT Mabel yang mati sejak tujuh hari lalu akibat terhidu asap arang diusung keluar dari rumahnya di Petaling Jaya, Selangor semalam.


PETALING JAYA – Sepasang suami isteri yang tertekan dengan masalah kewangan bertindak di luar jangkaan apabila membuat tiga percubaan membunuh diri yang akhirnya membawa kepada kematian menyayat hati ke atas anak perempuan mereka di Blok D, Sri Manja Square di sini semalam.

Mayat Mabel Hiew Mun, 5, yang disyaki telah mati tujuh hari lalu ditemui dalam keadaan mula mereput dan berbau busuk pada pukul 9 pagi oleh seorang ibu rakan sekolah tadika mangsa.

Mangsa merupakan pelajar Tadika Jin Ying yang terletak kira-kira tiga kilometer dari rumahnya.

Ibu rakan sekolahnya bertindak demikian selepas merasa pelik apabila mendapati mangsa tidak hadir sejak lima hari lalu manakala ibu kanak-kanak itu pula gagal dihubungi.

Wanita itu berada di rumah ketika mayat mangsa ditemui.

Mangsa dikatakan mati selepas lemas akibat terhidu asap arang yang dibakar pasangan tersebut di dalam bilik tidur utama.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


FAM kenal pasti tiga calon hebat

Posted:

FAM kenal pasti tiga calon hebat

FAM kenal pasti tiga calon hebat

Oleh AHMAD FAZLI MOHD. YADI
fazli.yadi@kosmo.com.my

KONTRAK Rajagobal (kanan) bersama FAM akan tamat pada 31 Disember depan.


SPEKULASI mengenai pengganti Datuk K. Rajagobal sebagai ketua jurulatih Harimau Malaya semakin bertiup kencang apabila Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) mengesahkan telah menerima permohonan daripada tiga pengendali bertaraf dunia yang berminat mengisi jawatan tersebut.

Setiausaha Agung FAM, Datuk Hamidin Mohd. Amin memberitahu, pihaknya telah menapis senarai jurulatih berdasarkan kemampuan calon-calon tersebut.

Sebelum ini, bekas jurulatih Jepun, Philippe Troussier antara calon paling 'panas' dikaitkan sebagai pengganti Rajagobal selepas FAM dikatakan sedang berusaha untuk mendapatkan khidmatnya.

Sebagai rekod, Troussier berjaya membimbing skuad Samurai Biru itu beraksi di peringkat kalah mati Piala Dunia 2002 di Jepun dan Korea selain menjulang Piala Asia tahun 2000.

Hamidin yang menepis laporan media bahawa FAM serius untuk mendapatkan khidmat Troussier menegaskan, pihaknya telah menerima tiga permohonan daripada jurulatih yang memiliki pencapaian cemerlang berbanding pengendali kelahiran Perancis itu.

Difahamkan, bekas jurulatih skuad utama Liverpool, Alex Miller selain legenda Jerman, Rudi Voller adalah antara tiga individu tersebut.

"Sebenarnya ada lagi calon yang telah kemukakan permohonan (jawatan jurulatih Harimau Malaya), malah mungkin (status) mereka lebih hebat daripada Troussier.

"Permohonan kini terus meningkat setiap hari dan seperti yang saya katakan sebelum ini, itu adalah hak jurulatih yang berminat untuk menghantar permohonan mereka.

"Saya tidak dapat memberitahu siapakah individu terbabit kerana buat masa ini, peringkat (untuk mencari pengganti Rajagobal) masih belum ada dan kami sebenarnya tidak pernah membuka jawatan tersebut," katanya kepada pemberita di Wisma FAM, Kelana Jaya semalam.

Hamidin memberitahu, pihaknya masih memberikan perhatian terhadap perkembangan Rajagobal yang diletakkan Petunjuk Prestasi Utama (KPI) bagi membimbing Harimau Malaya layak secara automatik ke pusingan akhir Piala Asia 2015.

Hamidin menegaskan, buat masa ini FAM belum memberi kata putus mengenai masa depan Rajagobal yang berkemungkinan akan dilanjutkan kontraknya jika beliau berjaya mencapai KPI yang ditetapkan.

"Peluang Harimau Malaya masih belum tertutup (pada kempen kelayakan Piala Asia).

"Ini kerana perlawanan terakhir menentang Yemen bakal menjadi penentu nasib Harimau Malaya dalam saingan kelayakan Piala Asia.

"Selepas itu baru FAM akan tampil membuat satu kenyataan sama ada mahu melanjutkan kontrak Rajagobal atau sebaliknya," katanya.

Langkah Kelantan makin bergaya

Posted:

Langkah Kelantan makin bergaya

Langkah Kelantan makin bergaya

Oleh KHAIRI MOHAMAD
khairi.mohamad@kosmo.com.my


TONGGAK Kelantan, Azizi Mat Rose (kanan) diasak Owona pada aksi Piala Malaysia di Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah malam kelmarin.


KEMENANGAN 3-1 ke atas Terengganu di gelanggang lawan malam kelmarin ternyata membuka laluan lebih cerah buat Kelantan mara ke saingan suku akhir Piala Malaysia.

Sebelum bertandang ke Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah, Kuala Terengganu, Kelantan diramal menghadapi tugas getir untuk sekurang-kurangnya membawa pulang satu satu.

Bagaimanapun, Kelantan membuktikan betapa mereka benar-benar mahu mempertahan kejuaraan yang dimenangi musim lalu apabila mudah membenam Terengganu di hadapan ribuan penyokong skuad Peteh itu.

Percaturan pengendali Kelantan, Bojan Hodak meletakkan tiga pemain tengah, Shakir Shaari, Mohd. Badhri Radzi dan Zairo Anuar Zailani ternyata memberi impak sehingga membolehkan The Red Warriors pulang dengan tiga mata berharga.

"Sebenarnya kemenangan 3-1 ke atas Terengganu di hadapan ribuan penyokong mereka bukan suatu yang mudah.

"Mereka mempunyai pemain serangan yang baik tetapi kami berjaya mendominasi bahagian tengah sehingga menyebabkan mereka agak sukar untuk bergerak dan melakukan sesuatu," kata Hodak ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Mengulas mengenai persembahan Dickson Nwakaeme, Hodak tidak berpuas hati dengan aksi yang dipamerkan tonggak import dari Nigeria itu biarpun hanya diturunkan dalam tempoh kurang 45 minit.

"Saya tidak gembira dengan persembahannya (Dickson) kerana dia memiliki banyak peluang dan gagal menyudahkannya. Namun, perlu diingat dia baru sahaja pulih daripada kecederaan serta cuba mencari kembali rentak.

"Saya fikir sumbangannya termasuk terlibat dalam menghasilkan gol ketiga yang dijaringan oleh Piya (Badhri) itu sudah mencukupi. Dia perlu bersedia untuk perlawanan seterusnya dan cergas secepat mungkin," ujarnya.

Pada aksi kelmarin, Kelantan terlebih dulu memecahkan kebuntuan pada minit ke-27 menerusi jaringan sendiri kapten Terengganu, Hasmizan Zakaria yang tertampan bola ke gawang sendiri.

Babak kedua menyaksikan Kelantan terus menjarakkan kedudukan apabila Indra Putra Mahayuddin menanduk bola hantaran Badhri pada minit ke-56.

Terengganu berjaya merapatkan defisit gol apabila Ashaari Samsudin meledak gol pada minit ke-74.

Badhri melengkapkan malam gemilang Kelantan menerusi gol ketiga lima minit sebelum perlawanan tamat.

Penyokong Johor cetus kekecohan

Posted:

Penyokong Johor cetus kekecohan

Penyokong Johor cetus kekecohan

Oleh TAUFIK SALIMIN
sukan@kosmo.com.my


SEBAHAGIAN penyokong Johor berkumpul di hadapan bilik persalinan pemain
di Stadium Perbandaran Pasir Gudang malam kelmarin.


HAMPIR 2,000 penyokong setia Johor membuat kecoh di pekarangan Stadium Perbandaran Pasir Gudang kerana kecewa dan tidak berpuas hati dengan keputusan seri antara Johor dan Sime Darby pada saingan Kumpulan A kempen Piala Malaysia malam kelmarin.

Difahamkan, kekecohan tersebut timbul kerana penyokong Johor beranggapan keputusan seri tersebut telah diatur memandangkan ia telah tersebar menerusi laman sosial Facebook sejak seminggu yang lalu.

Pengurus Johor, Onn Jabbar berkata, perkara itu menjadi serius kerana secara kebetulan keputusan perlawanan kelmarin sama dengan dakwaan yang terdapat dalam laman sosial tersebut.

"Sebenarnya mereka (penyokong) tidak berpuas hati dengan beberapa pemain Johor kerana menganggap perkara itu sudah dirancang dan mendakwa mereka tertipu apabila secara kebetulan keputusan pada perlawanan itu sama seperti dalam dakwaan tersebut," katanya ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Onn bagaimanapun menafikan terdapat unsur-unsur mengatur perlawanan atau bookie yang melibatkan para pemainnya.

Katanya, penyokong hanya bertindak melulu dan mempercayai dakwaan tersebut tanpa memaklumkan perkara tersebut kepada pihak pengurusan pasukan.

"Sepatutnya mereka memberitahu kepada pihak pengurusan kerana antara kami sudah mengenali dan perkara itu boleh disiasat dengan lebih terperinci," katanya.

Onn turut memaklumkan, disebabkan kejadian itu, pihak pengurusan membawa beberapa pemain dan jurulatih bersemuka dengan penyokong bagi menyelesaikannya.

Justeru, katanya, pihak pengurusan akan menjalankan siasatan bagi mencari punca isu tersebut yang mencetuskan kecoh selama satu jam sejurus perlawanan tamat.

"Kita pun tidak mengenali siapa bookie yang dimaksudkan itu," katanya.

Onn turut menasihatkan para penyokong Johor agar tidak bertindak secara melulu dan menganggap apa yang berlaku kelmarin amat merugikan pasukan.

"Penyokong sepatutnya memberikan peluang kepada pemain sehingga tamat perlawanan dan tidak membuat provokasi yang akhirnya memberi kelebihan pasukan lawan," katanya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Puluhan polis Thailand cedera dalam protes

Posted:

Puluhan polis Thailand cedera dalam protes

Puluhan polis Thailand cedera dalam protes

SEKUMPULAN penunjuk perasaan bertempur dengan anggota polis antirusuhan di wilayah Nakhon Si Thammarat untuk menuntut subsidi getah yang lebih tinggi.- AP


NAKHON SI THAMMARAT - Kerajaan Thailand menyatakan semalam bahawa mereka akan mengisytiharkan darurat di sebuah daerah di selatan negara itu bagi membendung tunjuk perasaan ganas berhubung harga getah yang rendah.

Perkara itu diputuskan sehari selepas berpuluh-puluh anggota polis dan penunjuk perasaan cedera dalam rusuhan.

Sejumlah penunjuk perasaan yang menuntut subsidi lebih tinggi untuk penoreh getah membaling batu, bata dan beberapa objek lain ke arah polis antirusuhan serta membakar beberapa kenderaan polis kelmarin.

Kejadian berlaku di dae- rah Cha-uat, wilayah Na- khon Si Thammarat.

Seramai 77 anggota polis dan sekurang-kurangnya 10 penunjuk perasaan cedera.

Keganasan meletus selepas polis cuba meleraikan para penunjuk perasaan yang menyekat lalu lintas.

Bantahan bermula sejak Ogos lalu apabila beribu-ribu penoreh getah menghalang sebahagian jalan dan landasan kereta api di sela- tan negara itu.

Timbalan Setiausaha Agung kepada Perdana Menteri, Yingluck Shinawatra, Suporn Atthawong berkata, lokasi bantahan yang terletak 580 kilometer dari Bangkok tenang semalam.

Ia selepas pihak berkuasa Nakhon Si Thammarat menggubal satu perintah keselamatan khas bagi menghalang penunjuk pera- saan mendekati kawasan itu.

"Kerajaan sedang menilai keadaan. Beberapa agensi keselamatan akan menentu- kan sama ada undang-undang lain seperti Akta Keselamatan Dalam Negeri diperlukan," kata Atthawong.

Dalam pada itu, jurucakap polis, Mejar Jeneral Somchai Uamthanom berkata, sebahagian besar keganasan dicetuskan oleh golongan remaja yang menyertai bantahan tersebut. - AP

12 mati ditembak bekas anggota tentera

Posted:

12 mati ditembak bekas anggota tentera

12 mati ditembak bekas anggota tentera


SEKUMPULAN anggota polis memeriksa sekitar kawasan Limbungan Tentera Laut Washington selepas insiden tembakan rambang kelmarin.- REUTERS


WASHINGTON - Sebanyak 12 nyawa melayang apabila seorang bekas anggota simpanan tentera laut Amerika Syarikat (AS) melepaskan tembakan rambang di sini.

Penyerang kemudian maut ditembak polis selepas mengamuk di pangkalan Limbungan Tentera Laut Washington kelmarin.

Pihak berkuasa mengenal pasti lelaki bersenjata itu sebagai Aaron Alexis dari Fort Worth, Texas. Dia pernah berkhidmat dalam Tentera Laut AS dari tahun 2007 hingga 2011.

Pihak berkuasa AS yang menyiasat tragedi itu memberitahu semalam bahawa Alexis bertindak bersendirian.

Media tempatan pula melaporkan, seramai 14 orang turut cedera dalam kejadian tersebut.

"Kami berasa lega kerana individu yang bertanggungjawab menyebabkan kehilangan nyawa di pangkalan ini telah ditangani," kata ketua polis Wa- shington, Cathy Lanier.

Dalam perkembangan berkaitan, Biro Siasatan Persekutuan (FBI) merayu kepada orang ramai untuk tampil memberi maklumat mengenai lelaki berusia 34 tahun itu.

Menurut FBI, Alexis dibelenggu masalah disiplin semasa berkhidmat dalam tentera, malah dia pernah ditahan kerana menembak peluru menembusi siling apartmennya tetapi tidak pernah didakwa.

"Semua maklumat tentang penembak ini adalah berguna.

"Kami sedang menyiasat pergerakan, kenalan dan rakan-rakannya," kata Penolong Pengarah Lapangan FBI, Valerie Parlave.

Insiden itu mencetuskan ketakutan di bandar raya ini. Beberapa jam kemudian orang ramai sekali lagi terkejut apabila seorang lelaki membaling mercun ke perkarangan White House di sini. Suspek segera ditahan polis.

Setakat ini, polis masih tidak jelas tentang motif Alexis yang berkhidmat selama empat tahun dalam tentera laut, mengamuk menggunakan raifal AR-15. - AFP

Victoria Bekham didakwa bersifat perkauman

Posted:

Victoria Bekham didakwa bersifat perkauman

Victoria Bekham didakwa bersifat perkauman


BARISAN model kulit putih menggayakan rekaan baju Victoria Beckham pada Minggu Fesyen New York minggu lalu.- Agensi


NEW YORK - Selebriti terkenal, Victoria Beckham didakwa mengamalkan sifat perkauman apabila tidak menggunakan model dari pelbagai warna kulit pada pertunjukan fesyennya baru-baru ini, lapor akhbar Daily Mail semalam.

Baju-baju rekaan bekas ahli kumpulan Spice Girl itu tampil sebanyak dua kali dalam senarai pereka-pereka fesyen yang disusun oleh model terkenal Iman dan Naomi Campbell.

Kedua-dua model berkulit hitam itu kemudian mendakwa, mereka berasa bersalah kerana tindakan Victoria yang berbaur perkauman.

Isteri kepada bekas pemain bola antarabangsa, David Beckham itu memaparkan kedua-dua koleksi Minggu Fesyen New York yang berlangsung pada minggu lalu dan hanya seorang model bukan berkulit putih memperagakan rekaannya.

Iman dan Campbell menyertai bekas model, Bethann Hardison untuk mewujudkan Gabungan Kepelbagaian yang menekankan mengenai prejudis perkauman dalam dunia fesyen.

"Tidak menerima model lain berdasarkan warna kulit mereka, jelas berada di luar kawalan estetik apabila ia diselaraskan dengan jenama pereka fesyen.

"Sama ada ia keputusan pengarah pereka, jurugaya atau pengambilan, tindakan menggunakan semua model kulit putih menunjukkan sifat yang tidak patut kepada masyarakat moden," kata Iman.

Dalam perkembangan sama, kumpulan profesional fesyen telah menghantar surat terbuka kepada majlis Minggu Fesyen untuk menyenaraikan pereka fesyen yang menampilkan seorang atau tidak langsung menggunakan model berkulit hitam, termasuklah Victoria Beckham. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Mahkamah Tinggi tolak rayuan pegawai bank untuk saman PTPTN

Posted:

Mahkamah Tinggi tolak rayuan pegawai bank untuk saman PTPTN

Mahkamah Tinggi tolak rayuan pegawai bank untuk saman PTPTN

18/09/2013 9:18pm

KUALA LUMPUR - Seorang pegawai bank, yang disenarai hitam kerana didakwa gagal melunaskan pinjaman pendidikan, hari ini gagal dalam usahanya untuk mengetepikan keputusan Mahkamah Sesyen menolak samannya terhadap Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN).

Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Seri Zakaria Sam menolak di dalam kamarnya rayuan Mandeep Singh untuk mengetepikan keputusan Mahkamah Sesyen menolak samannya terhadap PTPTN.

Peguam Abdul Malik Hakim yang mewakili Mandeep memberitahu pemberita bahawa hakim itu juga memerintahkan anak guamnya membayar kos RM3,500 kepada PTPTN.

Abdul Malik berkata, beliau sedang menunggu keputusan anak guamnya sama ada ingin merayu terhadap keputusan mahkamah hari ini.

Pada 30 Mei tahun lepas, Hakim Mahkamah Sesyen Unaizah Mohd menolak saman pegawai bank itu setelah memutuskan bahawa plaintif (Mandeep) gagal membuktikan dakwaannya terhadap PTPTN.

Pada 20 September 2011, Mandeep menyaman PTPTN kerana mendakwa memfitnah dan menyebabkannya ditangkap secara salah selepas dia disenarai hitam kerana didakwa gagal melunaskan pinjaman pendidikan. - Bernama

Konsulat Indonesia puas hati layanan warganya di Pusat Tahanan Sementara Sandakan

Posted:

Konsulat Indonesia puas hati layanan warganya di Pusat Tahanan Sementara Sandakan

Konsulat Indonesia puas hati layanan warganya di Pusat Tahanan Sementara Sandakan

18/09/2013 9:17pm

SANDAKAN - Konsulat Jeneral Republik Indonesia Kota Kinabalu berpuas hati dengan layanan diberikan terhadap 79 rakyat negara itu yang ditahan di Pusat Tahanan Sementara (PTS) Sandakan di sini.

Konsul Jeneral Indonesia di Kota Kinabalu, Soepeno Sahid berkata, semua warga negara itu yang ditahan di pusat tahanan berkenaan berada dalam keadaan baik dan menerima layanan sewajarnya oleh pihak PTS yang dikendalikan oleh Pasukan Petugas Khas Persekutuan.

Katanya, pihaknya tidak menerima sebarang aduan berhubung layanan buruk membabitkan anggota petugas di PTS Sandakan mahupun PTS di Kimanis Papar.

"Saya berpuas hati dengan layanan oleh pihak kerajaan Malaysia terhadap tahanan warganegara Indonesia di semua PTS di negeri ini," katanya kepada pemberita selepas melakukan lawatan dan menghadiri majlis dialog bersama tahanan warga Indonesia di PTS Sandakan di Jalan Sibuga di sini hari ini.

Beliau menasihatkan semua tahanan Indonesia supaya mematuhi undang-undang dan peraturan yang dikuatkuasakan sepanjang berada dalam tahanan sebelum dihantar pulang ke negara mereka. - Bernama

Kadar minimum saman AES RM150 - Hishammuddin

Posted:

Kadar minimum saman AES RM150 - Hishammuddin

Kadar minimum saman AES RM150 - Hishammuddin

18/09/2013 9:16pm

PUTRAJAYA - Kadar minimum saman Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) dicadangkan RM150 dan cadangan itu akan dibawa ke kabinet untuk kelulusan, kata Pemangku Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein.

Bagaimanapun, katanya kadar maksimum RM300 akan dikenakan sekiranya pesalah membayar lewat dan juga bergantung kepada kesalahan tahap had laju (dirakam AES).

"Bagi status saman-saman tertunggak AES, mesyuarat jawatankuasa Unit Pengurusan Prestasi dan Pelaksanaan (Pemandu) yang bersidang hari ini telah bersetuju bahawa isu berkenaan akan turut dibawa ke kabinet untuk tindakan selanjutnya," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas mempengerusikan Mesyuarat Jawatankuasa Pemandu berkaitan pelaksanaan AES di ibu pejabat Kementerian Pengangkutan di sini hari ini. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved