Selasa, 6 Disember 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Tentera berbasikal takluk Tanah Melayu

Posted:

Tentera berbasikal takluk Tanah Melayu

Tentera berbasikal takluk Tanah Melayu

ANTARA kisah zaman pendudukan Jepun yang kerap diulang oleh bapa ialah mengenai basikal arwah datuk yang dirampas semasa Perang Dunia Kedua.

Ceritanya, basikal jenama Raleigh yang baru dua minggu dibeli itu dirampas seorang askar negara Matahari Terbit itu sebaik arwah datuk ditahan di hadapan rumahnya di Kampung Batu 2, Sungai Pelek, Sepang, Selangor.

Waktu itu, gerombolan askar Jepun baru mendarat di pantai Bagan Lalang untuk ke Kuala Selangor seterusnya menawan Kuala Lumpur.

Sebagai ganti, sebuah basikal yang telah rosak diberi sebelum pemiliknya seorang peniaga Cina datang menuntut keesokan hari.

Kisah yang seakan-akan sama sebenarnya berlaku hampir di semua kampung Melayu atau pekan yang disinggahi oleh tentera Jepun. Kemaraan kira-kira 30,000 tentera berbasikal dari utara dan timur ke selatan Semenanjung sebenarnya bukan satu kebetulan.

Sebelum menyerang Tanah Melayu, perancang peperangan Jepun telah memutuskan bahawa basikal merupakan mod pengangkutan yang terbaik jika ingin menewaskan tentera British di sini.

Hasilnya, strategi ini menyaksikan Tanah Melayu dan Singapura ditakluki dalam masa tujuh minggu sahaja sebelum strategi yang sama diguna semasa Jepun menyerang Filipina kemudian.

Menurut penganalisis pertahanan, Muhammad Fuad Mat Noor, idea tentera berbasikal ini merupakan antara percaturan strategi dan taktik yang paling berkesan dalam sejarah peperangan moden.

Beliau yang juga Pengarang majalah Tempur berkata, maklumat perisikan Jepun mendapati hampir sebahagian besar rakyat Tanah Melayu memiliki basikal sebagai pengangkutan penting ketika itu.

"Hampir setiap keluarga memilikinya termasuklah di kampung-kampung. Walaupun harganya mahal, tetapi sebuah keluarga pasti memilikinya.


HANYA sepasukan kecil sahaja dibekalkan dengan basikal yang dibawa dari Jepun.


"Pasukan khas perisikan yang diketuai Kolonel Masanobu Tsuji pada tahun 1941 berpendapat konsep pasukan tempur berperisai (kalvari) pula digantikan dengan infantri berbasikal kerana lebih mudah dan pantas," ujarnya.

Tambah Muhammad Fuad, rangkaian jalan raya yang baik antara bandar-bandar utama di Tanah Melayu selain banyak laluan pedalaman seperti jalan kampung dan jalan estet memberi kelebihan jika basikal digunakan.

Rampas basikal

"Tentera berbasikal telah memberi dimensi baharu dalam konsep infantri Jepun yang bukan sahaja bergantung kepada penggunaan kenderaan perisai dan pesawat udara," ujar beliau.

Serangan Jepun dilaksanakan oleh Pasukan Tentera Darat Ke-25 di bawah pemerintahan Leftenan Jeneral Tomoyuki Yamashita dengan tiga divisyen terbaik dalam tentera darat Jepun.

Difahamkan daripada 20,000 infantri Jepun yang mendarat di Tanah Melayu, hanya sepasukan kecil sahaja dibekalkan dengan basikal yang dibawa dari Jepun.

Lalu tentera yang lain bertindak merampas basikal milik penduduk kampung. Keengganan menyerahkan basikal mengundang tindakan buruk!

Oleh itu, tindakan pertama tentera Jepun sebaik menawan sesebuah bandar atau pekan di Tanah Melayu ialah mencari basikal atau merampasnya daripada penduduk setempat.

Penyelidik Kumpulan Sejarah Malaysia (MHG), Shaharom Ahmad pula memberitahu, teka-teki kemaraan pantas tentera Jepun ke selatan dengan berbasikal hanya diketahui Tentera Berikat pada 14 Januari 1941 iaitu semasa pertempuran di Gemencheh, Negeri Sembilan.

Katanya, Tentera Berikat yang diketuai Panglima Divisyen Ke-8 Tentera Darat Australia, Mejar Jeneral Gordon Bennet ketika itu diarah meletupkan jambatan kayu yang menghubungkan Gemas ke Kuala Lumpur.

"Kedudukan Gemas amat strategik kerana ia mempertemukan laluan dari arah pantai timur dan pantai barat Semenanjung.

"Namun apa yang dilihat oleh Tentera Berikat pada petang itu cukup memeranjatkan.

"Bukan kemaraan konvoi kenderaan atau tentera berjalan kaki, sebaliknya ribuan tentera Jepun berbasikal dengan senjata terselimpang pada badan," jelasnya.

Kemaraan tentera infantri berbasikal Jepun ini sekali gus menamatkan teka-teki pada Tentera Berikat tentang kepantasan pergerakan tentera infantri Jepun yang kali pertama disaksikan.

Walaupun jambatan dibom, tentera Jepun masih mampu menyerang balas sehingga memaksa tentera berikat berundur.


JENERAL Yamashita (duduk paling kiri) semasa menerima nota kekalahan pihak berikat di Singapura pada 15 Februari 1942.


Tentera berbasikal ini kemudian pantas mara ke Kuala Lumpur, melepasi bandar Muar serta mematahkan sekatan berikat dalam pertempuran di Batu Pahat dan seterusnya mara ke Singapura.

Menurut Shaharom, difahamkan sebaik pasukan ini tiba menghampiri Singapura, kebanyakan basikal yang dinaiki tentera tiada roda getah atau telah rosak kerana digunakan secara maksimum.

Katanya, keberkesanan tentera berbasikal menjadikan Jeneral Yamashita satu nama besar dalam sejarah peperangan moden.

"Kesannya juga apabila sehingga hari ini basikal Jepun kekal sebagai salah satu relik Perang Dunia Kedua di Tanah Melayu yang diingati," kata Shaharom.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Infiniti

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Infiniti


Memacu adrenalin dalam teater 6D Memacu adrenalin

Posted:

Memacu adrenalin dalam teater 6D Memacu adrenalin

Memacu adrenalin dalam teater 6D Memacu adrenalin

Oleh NADZARUL AMIR ZAINAL AZAM

SEMPENA musim cuti persekolahan, sudah tentu ramai yang mencari destinasi sesuai untuk meluangkan masa berkualiti bersama keluarga dan sahabat handai.

Ada yang ingin bersantai di pantai sambil pukulan ombak menjadi lagu mendamaikan jiwa atau ada juga yang mahu meneroka hutan simpan negara untuk menghargai keindahan alam semula jadi.

Bahkan, ada juga yang mempunyai cara tersendiri dalam menghabiskan cuti apabila merasai pengalaman adrenalin sehingga berdegup jantung dengan menaiki roller-coaster.

Bagaimanapun, kekangan masa sering kali mencemburui kita apatah lagi apabila ingin mencari destinasi sesuai merasai pengalaman menaiki roller-coaster yang mengujakan.

Dalam memenuhi permintaan peminat roller-coaster itu, Carlson White Entertainment Technologies membawa masuk teknologi teater XD yang dapat menawarkan pengalaman pergerakan simulasi di dalam teater.

Pengarah Carlson White Entertainment Technologies, Michael Gomez memberitahu, teknologi teater XD yang ditawarkan di Menara Kuala Lumpur didatangkan khas dari Kanada.

"Kita sangat bertuah kerana dapat bekerjasama dengan Menara Kuala Lumpur dalam memperkenalkan teknologi terbaharu ini.

"Pengenalan teknologi teater tersebut di Menara Kuala Lumpur merupakan yang pertama seumpamanya di negara ini," katanya kepada Kosmo!.

Dia menambah, teater XD tersebut agak berlainan kerana mampu memberi pengalaman menarik enam dimensi (6D) kepada pengunjung.

Michael menjelaskan, secara dasarnya tiga dimensi (3D) hanya terletak pada tayangan filem definisi tinggi (HD) dipaparkan pada skrin.

Sebaliknya 6D menggabungkan pergerakan kerusi, efek cahaya dan efek angin.

"Dalam Teater XD ini, ia dilengkapi kerusi khas yang mampu mencecah sehingga 2G pecutan graviti. Ia akan mengikuti setiap pergerakan filem ditayangkan untuk memberi kepuasan kepada pengunjung.

"Efek pencahayaan dan efek angin yang mengagumkan melengkapkan tawaran 6D kepada pengunjung," ujarnya.

Terdapat tiga tayangan ditawarkan kepada pengunjung iaitu Jett and Jin, Canyon Coaster dan Ravin Racer yang masing-masing mempunyai durasi selama empat minit.

Perbezaan

Teknologi teater XD sangat berbeza jika dibandingkan dengan platform pergerakan lain yang ditawarkan kepada pengguna.


TEATER XD dapat memberikan pengalaman lebih mengujakan berbanding tayangan 3D biasa.


Dia berkata, kebanyakan platform pergerakan masa kini akan menggerakkan semua kerusi yang terdapat di dalam teater.

Tidak seperti teater XD, beliau memberitahu, kerusi-kerusi yang terdapat di dalam teater tersebut akan bergerak secara individu.

"Dengan teknologi Mad Wave Motion, kerusi khas ini berupaya menjana sehingga 400 pergerakan malah, mampu mencecah sehingga 2G pecutan graviti.

"Ia adalah lebih laju berbanding platform pergerakan lain yang hanya mampu mencecah kelajuan pecutan graviti 1G sahaja," ujarnya lagi.

Disebabkan kerusi-kerusi tersebut bergerak secara individu, Michael menambah, ia akan memberi pengalaman lebih realistik dan mengujakan kepada pengunjung.

"Bahkan, pengunjung tidak perlu berasa bimbang kerana jika tidak mampu mengawal rasa panik, anda hanya perlu membuka tali pinggang keledar untuk menghentikan kerusi terbabit.

"Ini kerana terdapat sistem automatik yang akan menghentikan pergerakan kerusi apabila dilucutkan tali pinggang keledar," katanya.

Menjimatkan

Dari segi penyelenggaraan, ia lebih mudah diselenggara kerana hanya perlu membaiki satu kerusi sahaja berbanding seluruh platform sekiranya berlaku kerosakan.

Katanya, teater XD tersebut turut menggunakan sistem pergerakan elektrik yang lebih kos efektif dan mudah dikendalikan.

"Menariknya tentang sistem ini adalah, ia tidak memerlukan seseorang yang mempunyai pengetahuan teknikal dalam mengendalikan teater tersebut.

"Ia secara tidak langsung membolehkan sesiapa sahaja mengendali dan menyelenggara teater berkenaan," katanya.

Michael menambah, dia bercadang memperluaskan lagi perkhidmatan teater XD di rantau Asia Tenggara.

Selepas Malaysia, beliau memberitahu, akan membuka teater XD di Singapura pula kerana sambutan yang diterima amat menggalakkan di Menara Kuala Lumpur.

Mengujakan

Dalam pada itu, seorang pengunjung, Samsul Zamzuri, 36, yang mengunjungi Menara Kuala Lumpur sempena cuti sekolah berkata, dia sangat teruja apabila mencuba dan memasuki teater XD tersebut.

"Apabila duduk di kerusi khas yang disediakan di dalam teater ini, saya berasa seolah-olah seperti menaiki roller-coaster sebenar.

"Berdebar dan agak terkejut juga apabila kerusi bergerak-gerak sambil merasai angin dan bunyi efek sepanjang empat minit di dalam teater," katanya tersenyum.


TEATER XD menjadi salah satu tarikan terbaharu di Menara Kuala Lumpur sempena musim cuti persekolahan.


Nur Insyirah Adriana Ishak, 5, pula memberitahu, dia sangat terhibur dan seronok apabila menonton teater 6D tersebut.

"Tidak takut tetapi sangat seronok dan akan mencuba lagi," katanya.

Tarikan terbaharu

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif, Menara Kuala Lumpur, Datuk Zuraidah Mohd. Said, berkata, teater XD yang menjadi tarikan terbaharu ditawarkan kepada pelancong tempatan dan luar negara mula diperkenalkan pada 11 November lalu.

"Para pelancong akan merasai pengalaman mendebarkan, teruja dan menyeronokkan apabila mencuba teater XD ini. Mereka akan merasai seolah-olah berada di awangan ketika menduduki kerusi di dalam teater tersebut," katanya lagi.

Zuraidah memberitahu, tarikan inovatif terbaharu itu ditawarkan pada harga RM18 seorang dan bersesuaian untuk kanak-kanak berusia 6 tahun ke atas.

Katanya, pengenalan tarikan terbaharu itu amat bertepatan apatah, lagi apabila ramai ibu bapa membawa anak-anak mereka bercuti pada musim cuti persekolahan.

Full content generated by Get Full RSS.

Menukar takungan kepada santuari

Posted:

Menukar takungan kepada santuari

Menukar takungan kepada santuari

Oleh ADLAN JAAFAR


RAJA Nong Chik (dua dari kanan) merasmikan acara Go Green - The Smart Way dengan menanam 20 batang pokok pertama sambil diiringi Jan Verplancke (paling kiri).


KETIKA orang ramai sedang lena dibuai mimpi pada awal pagi Ahad minggu lalu, seramai 1,200 sukarelawan sudahpun berada bersebelahan laluan Projek Pengurusan Air Banjir dan Terowong (Terowong SMART), Taman Desa, Kuala Lumpur seawal pukul 7 pagi dengan satu tujuan iaitu menanam pokok demi kelangsungan alam sekitar.

Mereka terdiri daripada kakitangan Standard Chartered, ahli Yayasan Anak Warisan Alam (YAWA) dan para pelajar sekolah. Ketua Pegawai Maklumat kumpulan Standard Chartered, Jan Verplancke dan Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar, Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin turut tidak ketinggalan turun padang untuk menyertai aktiviti tersebut.

Pagi yang bermakna itu menyaksikan Raja Nong Chik merasmikan acara Go Green - The Smart Way anjuran Standard Chartered dengan kerjasama agensi kerajaan dan badan bukan kerajaan. Beliau menanam 20 batang pokok pertama daripada kira-kira 4,000 batang pokok yang disasarkan untuk ditanam pada hari itu.

Sebelum aktiviti dimulakan, Pengarah Pendidikan Lestari YAWA, Mohd. Fikri Mohd. Bakri, 47, memberi tunjuk ajar kepada para peserta mengenai cara-cara menanam dan mengendali benih pokok serta langkah-langkah keselamatan.

Semua peserta dibahagikan kepada 30 buah kumpulan yang kemudiannya bergerak di atas plot tanaman dengan luas keseluruhan 11,000 hektar. Pokok-pokok yang ditanam adalah berbeza mengikut kawasan.

Menurut Mohd. Fikri, pihaknya merancang untuk menjadikan kawasan tersebut sebagai sebuah kawasan perlindungan flora dan fauna selain berfungsi sebagai takungan air ketika hujan.

Sebanyak 16 jenis pokok ditanam di situ mengikut dua jenis corak penanaman iaitu secara estet dan berkelompok (cluster). Setiap corak mempunyai fungsinya masing-masing.

Cepat surut

Di bahagian kaki takungan sebelum air dilimpah masuk, corak pokok ditanam mengikut cara estet iaitu pokok-pokok disusun dalam garisan lurus.


SEBELUM acara penanaman dibuat, Mohd. Fikri memberi penerangan tentang cara-cara menanam pokok dengan betul.


Ujar Fikri, ketika air mengalir ke kolam, paras air akan meningkat secara mendadak tetapi ia akan surut dalam tempoh satu jam sahaja.

Pokok-pokok yang ditanam di kawasan itu seperti kelat paya, karas dan gelam yang tahan pada air. Pihak YAWA mahu mengkaji ketahanan pokok tersebut terhadap sistem takungan air SMART itu.

Kaedah penanaman kedua pula adalah iaitu pokok-pokok ditanam secara rapat-rapat antara satu sama lain. Pertumbuhannya akan menjadi sangat lambat tetapi yang menariknya adalah dedaun yang gugur tidak perlu dibersihkan sebaliknya dibiar menjadi humus.

"Ia amat menjimatkan dari segi masa dan wang. Sekarang, kami sedang cuba mempromosi jenis tanaman ini untuk ditanam di sepanjang lebuh raya," kata Mohd. Fikri kepada Kosmo!

Kebanyakan pokok yang dipilih untuk ditanam secara cluster adalah dari jenis meranti seperti meranti tembaga, rambai daun dan sarang punai.

Selain daripada dua jenis pokok tadi, pokok-pokok buah-buahan turut ditanam di persekitaran kawasan perlindungan itu nanti seperti petai dan rambai.

Burung migrasi

Terangnya, jika diperhatikan di kawasan sekeliling kelihatan burung-burung berterbangan sama ada untuk berehat atau mencari makanan.

Mohd. Fikri memberitahu bahawa burung-burung tersebut adalah daripada jenis migrasi dari luar negara atau zoo-zoo berdekatan. Jadi, langkah untuk menanam pokok buah-buahan akan menjadi sumber makanan bagi haiwan tersebut.

Jika impian menjadikan kawasan takungan tersebut sebagai santuari berjaya maka, ia bakal mempunyai sebuah ekosistem yang seimbang.


PENANAMAN pokok bertujuan untuk menciptakan sebuah santuari yang seimbang.


Raja Nong Chik dalam ucapan pembukaan berkata, pihak kerajaan akan menanam sebanyak 30,000 batang pokok di Kuala Lumpur termasuk 500 batang pokok yang bakal ditanam oleh pihak swasta pada tahun 2012.

"Objektif utamanya adalah untuk meningkat jumlah kawasan terbuka yang bersifat praktikal dan menyenangkan warga bandar sekali gus menambah bilangan kawasan hijau," katanya.

Perancangan itu juga merangkumi pewartaan kawasan seluas 3,953 hektar kawasan terbuka pada bulan Jun 2012 di Kuala Lumpur untuk taman, hutan simpan, tanah perkuburan dan kemudahan koridor pejalan kaki.

Usaha tersebut bertujuan melahirkan imej dan pemandangan yang baik di Kuala Lumpur, menjadikan ruang pejalan kaki lebih selesa serta menggalakkan orang ramai berjalan kaki.

Full content generated by Get Full RSS.

Cabaran teka-teki Portal

Posted:

Cabaran teka-teki Portal

Cabaran teka-teki Portal

Oleh MOHAMMAD RADZI ZOHRI


PORTAL merupakan permainan FPS mencabar dan mampu membuatkan gamer tidak lekang daripada paparan skrin.


PADA 9 Oktober 2007 Valve Corporation yang merupakan sebuah syarikat yang lebih dikenali ramai dengan permainan video first person shooter (FPS) iaitu Half Life dan Counter Strike melancarkan sebuah permainan video berjudul Portal.

Permainan terbaharu itu, mempunyai gandingan elemen unik dan menarik bagi sebuah permainan video FPS apabila menerapkan elemen-elemen teka-teki sekali gus membuka ruang untuk semua pembikin permainan video melaburkan idea dalam genre tersebut.

Pada awalnya, Portal boleh didapati dalam set bundle Valve Corporation yang dipanggil The Orange Box bersama-sama beberapa permainan video mereka yang lain. Ia juga hanya ditawarkan untuk platform Microsoft Windows dan XBOX360. Platform PlayStation 3 pula turut serta pada 11 Disember 2007.

Plot

Dalam permainan Portal, pemain akan menerajui watak bernama Chell. Para pemain akan mendapati bahawa diri mereka berada dalam sebuah fasiliti yang agak terbiar. Di situ bermula pelbagai ujian yang membabitkan muslihat Portal.

Pada awal permainan, pemain akan ditemani sebuah robot bernama GLaDOS yang juga akan memberi bantuan kepada pemain untuk melepasi bermacam-macam jenis ujian Portal.

Semua itu seringkali membuatkan diri Chell alam keadaan tidak terurus dan pening. Namun, GLaDOS menjanjikan sebuah kek dan kaunseling emosi setiap kali dia berjaya melepasi ujian-ujian itu.

Pada peringkat awal permainan, niat GLaDOS tersebut boleh dianggap murni. Begitupun, pelbagai perkara akan terjadi dan didedahkan kepada pemain sepanjang permainan lalu berkemungkinan mengubah persepsi serta perspektif pemain terhadap GLaDOS.

Persembahan

Sama seperti francais Valve lain, Portal menawarkan persembahan yang sangat kemas buat semua golongan. Secara keseluruhannya, menu utama yang ditonjolkan dalam permainan itu mudah difahami dan mesra pengguna.

Permainan video itu juga menggunakan enjin yang sama digunakan oleh francais Valve lain iaitu Source. Persembahan Portal yang menarik dan tersusun sangat membantu dalam menarik lebih ramai gamer terutamanya golongan belia.

Cara permainan

Dengan menggunakan enjin yang sama seperti Half Life 2 dan Counter Strike: Source, Portal turut mempunyai wajah dan rasa yang sama. Bagaimanapun, perkara yang membezakan Portal dengan genre FPS lain ialah, ia lebih memfokuskan kepada konsep permainan berunsurkan teka-teki.

Pemain juga akan menggunakan senapang Portal Gun sepanjang permainan yang kelihatan agak futuristik bagi membolehkan mereka melepasi pelbagai rintangan.

Portal Gun boleh menembak dua jenis portal berbeza iaitu yang berwarna biru dan jingga. Chell pula boleh bergerak secara bebas antara kedua-dua portal bagi membolehkan pemain melepasi teka-teki yang mereka hadapi.

Sepanjang permainan video ini, teka-teki akan menjadi lebih mencabar dan pemain bakal memerlukan masa yang lebih lama untuk menyelesaikan setiap rintangan tersebut.


KONSEP permainan Portal mencabar pengetahuan gamer dalam menyelesaikan pelbagai teka-teki untuk meraih kejayaan.


Grafik

Menggunakan enjin Source, Portal mempunyai grafik yang lebih kurang sama sahaja dengan francais Valve yang lain iaitu Half Life 2 dan Counter Strike: Source. Bagaimanapun, unsur grafik dalam Portal adalah lebih futuristik dan kemas dalam cara tersendiri.

Secara keseluruhan, Portal merupakan sebuah permainan video FPS yang mencabar dan penuh dengan pelbagai teka-teki. Namun, hal yang sedikit mengecewakan adalah Portal tidak mempunya mod permainan dalam talian. Oleh sebab itu, pemain dilihat lebih tertumpu kepada plot utama permainan.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


230 pelajar Instep tamat latihan

Posted:

230 pelajar Instep tamat latihan

230 pelajar Instep tamat latihan

JUNIWATI (tengah), Wan Azhar Lotfi (kanan) dan Khairul (kiri) bergambar bersama beberapa graduan cemerlang pada majlis Konvokesyen 2011 Instep di Batu Rakit, Kuala Terengganu baru-baru ini.


BERJAYA. Seramai 230 orang pelatih Institut Teknologi Petroleum Petronas (Instep) di Batu Rakit, Kuala Terengganu menerima sijil masing-masing pada majlis konvokesyen institut itu baru-baru ini.

Majlis konvokesyen berkenaan disempurnakan oleh Naib Presiden Pengurusan Sumber Manusia Petronas, Juniwati Rahmat Hussin. Turut hadir ialah Ketua Penyelidikan dan Pembelajaran Petronas, Khairul Azman.

Ketua Pegawai Eksekutif Instep, Wan Azhar Lotfi Wan Yusof dalam ucapannya berkata, para pelajar perlu berbangga dapat menimba ilmu di institut berkenaan yang merupakan salah satu pusat latihan berkaitan sektor gas dan petroleum.

"Selain pelajar tempatan, kita juga bersedia memberi latihan kepakaran dalam sektor gas dan petroleum kepada warga asing dari beberapa negara termasuk Turkmenistan, Myanmar serta Vietnam tidak lama lagi," katanya.

Full content generated by Get Full RSS.

Kelab bola sepak Tok Janggut dapat sumbangan

Posted:

Kelab bola sepak Tok Janggut dapat sumbangan

Kelab bola sepak Tok Janggut dapat sumbangan


AHLI Kelab Bola Sepak Veteran Tok Janggut bergambar bersama Rosidi (berdiri di tengah) selepas penyerahan jaring gol dan bola di padang SK Pohon Tanjong, Tumpat baru-baru ini.


SUMBANG. Kelab Bola Sepak Veteran Tok Janggut, Pasir Pekan, Tumpat mendapat suntikan baharu apabila menerima sumbangan berupa jaring gol dan bola daripada Pergerakan Pemuda UMNO Bahagian Tumpat, Kota Bharu, Kelantan baru-baru ini.

Majlis ringkas penyampaian sumbangan tersebut diadakan di padang Sekolah Kebangsaan (SK) Pohon Tanjong dan disampaikan oleh ketua pergerakannya, Rosidi Mahmud Kamaruddin.

Timbalan presiden kelab itu, Mokhtar Abd. Rahman berkata, sumbangan itu sedikit sebanyak membantu kelabnya dan secara tidak langsung membentuk semangat perpaduan antara komuniti setempat.

"Saya amat berterima kasih kepada Pergerakan Pemuda UMNO bahagian kerana walaupun sumbangan ini tidak seberapa namun ia begitu bermakna bagi kami untuk membina semangat demi kejayaan kelab ini," katanya.

Full content generated by Get Full RSS.

Kanak-kanak kurang bernasib baik dirai

Posted:

Kanak-kanak kurang bernasib baik dirai

Kanak-kanak kurang bernasib baik dirai


BOON POH menyampaikan mainan terpakai kepada kanak kanak kurang bernasib baik sempena pelancaran Krismas Fantasia di Seberang Jaya, Pulau Pinang baru-baru ini.


GEMBIRA. Seramai 60 kanak-kanak kurang bernasib baik dari Rumah Kanak-kanak Shan, Persatuan Kebajikan Shammah dan Rumah Kanak-kanak Sunshine dirai pada majlis pelancaran Krismas Fantasia sempena sambutan Krismas yang akan disambut pada 25 Disember ini.

Majlis itu dianjurkan oleh Pusat Beli-belah Sunway Carnival di Seberang Jaya baru-baru ini.

Selain persembahan nyanyian oleh kakitangan Sunway Carnival, kanak-kanak tersebut turut diberi permainan terpakai yang disumbangkan oleh pengunjung pusat beli-belah itu yang disampaikan oleh Pengerusi Kesihatan dan Kebajikan serta Masyarakat Penyayang negeri, Phee Boon Poh.

Pada akhir program, kanak-kanak berkenaan turut diberi peluang untuk menonton filem animasi Happy Feet 2 bagi memeriahkan majlis.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Peniaga heret PKNS ke mahkamah

Posted:

Peniaga heret PKNS ke mahkamah

Peniaga heret PKNS ke mahkamah

Oleh NORHAYATI YAHAYA
norhayati.yahaya@kosmo.com.my

SEBAHAGIAN 100 peniaga yang menyatakan bantahan terhadap Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) bersama peguam mereka, Kamarudin Ahmad (bertali leher) di Shah Alam, Selangor semalam.


SHAH ALAM - Persatuan Peniaga-Peniaga Kompleks Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) memfailkan tuntutan injunksi (perintah sekatan) di Pejabat Pendaftar Mahkamah Tinggi di sini semalam bagi menghalang PKNS daripada menaikkan kadar sewa lot kedai di kompleks itu mulai Januari tahun depan.

Yang dipertua persatuan, Amran Yahya selaku plaintif memfailkan saman tersebut melalui firma guaman Tetuan Kamarudin & Partners dan menamakan PKNS sebagai defendan.

Turut hadir kira-kira 100 peniaga di kompleks tersebut.

Dalam tuntutan setebal enam muka surat itu, plaintif menyatakan pihak defendan tidak mengadakan apa-apa perbincangan dengan peniaga untuk menaikkan kadar sewa premis perniagaan di antara 70 hingga 100 peratus mulai 1 Januari 2012.

Ini bermakna terdapat sesetengah peniaga terpaksa membayar sewa kedai sebanyak RM12,000 sebulan mulai tahun depan berbanding RM6,000 sebulan sebelum ini.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.

235,908 individu jadi bankrap

Posted:

235,908 individu jadi bankrap

235,908 individu jadi bankrap

KOTA KINABALU - Setakat Oktober tahun ini, seramai 235,908 individu diisytiharkan bankrap di negara ini, kata Ketua Pengarah Insolvensi, Datuk Abdul Karim Abdul Jalil .

Beliau berkata, berdasarkan rekod Jabatan Insolvensi Malaysia (JIM), punca utama yang melibatkan kebankrapan ialah pinjaman sewa beli iaitu 26 peratus, diikuti pinjaman peribadi (21 peratus), pinjaman perumahan (14 peratus) dan pinjaman lain termasuk pinjaman perniagaan dan penjamin korporat.

Beliau berkata, statistik tersebut meletakkan Malaysia antara negara yang mempunyai jumlah kebankrapan yang tinggi berbanding dengan negara lain iaitu puratanya 41 individu diisytiharkan bankrap setiap hari.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.

Pertingkat kekuatan sistem pertahanan

Posted:

Pertingkat kekuatan sistem pertahanan

Pertingkat kekuatan sistem pertahanan


AKSI menarik pasukan Krisakti yang membuat bentuk 'Love' di udara menggunakan pesawat Extra 300L buatan Jerman sempena majlis perasmian LIMA '11 di Langkawi semalam.


LANGKAWI - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak semasa merasmikan Pameran Aeroangkasa dan Maritim Antarabangsa Langkawi 2011 (LIMA '11) memberi penekanan peri mustahaknya pertahanan serta keselamatan kepada kepentingan strategik negara dan serantau.

Pada edisi ke-11 LIMA yang disertai lebih 400 syarikat dari 35 negara, beliau berkata, pertahanan dan keselamatan menjamin bukan sahaja keutuhan wilayah tetapi juga kedaulatan yang amat dihargai oleh semua negara.

Beliau berkata, Asia kini menikmati ekonomi yang paling pesat berkembang di dunia dan perbelanjaan pertahanan tidak terkecuali.

"Perbelanjaan aeroangkasa dan maritim semakin melonjak dan bakal meningkat lagi ketika kerajaan terus menangani ancaman keselamatan tradisional dan bukan tradisional," kata Najib ketika merasmikan pameran pertahanan dan keselamatan terulung Malaysia di Pusat Pameran Antarabangsa Mahsuri (MIEC) di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Amaran FAM

Posted:

Amaran FAM

Amaran FAM

PERSATUAN Bola Sepak Malaysia (FAM) memberi amaran kepada mana-mana pihak agar tidak membuat rundingan dengan pemain Harimau Muda selagi mereka tidak 'dibebaskan' oleh badan induk itu.

Bagi Setiausaha Agung Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Datuk Azzuddin Ahmad, beliau mahu setiap persatuan negeri atau kelab bertindak lebih profesional kerana kebanyakan pemain Harimau Muda masih terikat dengan kontrak.

"Selagi mereka (pemain-pemain Harimau Muda) tidak dibebaskan, mereka masih lagi di bawah pengurusan pihak kami (FAM).

"Hormati FAM dan kontrak pemain. Jika ada pemain yang sudah melebihi umur 23 tahun, kita akan mengadakan perbincangan," kata Azzuddin semalam.

Azzuddin turut mengesahkan bahawa FAM melepaskan lima pemain Harimau Muda untuk berhijrah musim depan disebabkan faktor usia mereka telah melebihi 23 tahun.

Lima pemain terbabit ialah Mohd. Muslim Ahmad, Abdul Shukor Jusoh yang menyertai Terengganu, K. Gurusamy (Selangor), K. Sasikumar (Johor) dan Mohd. Zamir Selamat (Johor FC).

PERSATUAN Bola Sepak Malaysia (FAM) tidak akan memanjang tempoh pendaftaran pemain bagi menghadapi kempen Liga Malaysia (Liga M) musim depan.

Sebelum ini, FAM telah menetapkan kepada semua pasukan yang berminat menggunakan khidmat pemain supaya mendaftar pemain berkenaan sebelum atau pada 8 Disember ini.

"Kalau dilanjutkan, ia akan memberi masalah kepada pihak sekretariat untuk menentukan jadual perlawanan, penyediaan pengadil perlawanan, kad akreditasi dan sebagainya.

"FAM telah banyak memberi peluang kepada pasukan untuk menyiapkan pasukan masing-masing dalam tempoh yang ditetapkan.

"Kita lebih perlu untuk meningkatkan serta memartabatkan profesionalisme kita dari segi pengurusan persatuan dan kelab supaya segala keperluan yang ditetapkan oleh FAM seperti pendaftaran pemain dapat dipenuhi dalam masa yang diberikan," kata Setiausaha Agung FAM, Datuk Azzuddin Ahmad semalam.

Beliau ditemui pemberita pada majlis menandatangani perjanjian antara FAM dengan pembekal vaksin, Sanofi Pasteur di Wisma FAM, Kelana Jaya.

Terdahulu, Azzudin diminta mengulas mengenai permohonan beberapa pasukan agar tarikh tutup pendaftaran pemain dipanjangkan.

Azzuddin menegaskan, sekiranya pihak pengurusan pasukan masih gagal memberikan senarai penuh pemain mereka menjelang Khamis ini (esok), Jawatankuasa Pertandingan Tempatan (JKPT) FAM dijangka mengambil tindakan susulan.

"Pihak JKPT akan menasihatkan pengurusan pasukan terbabit untuk mendaftar pemain terutama pemain import mereka pada musim kedua pendaftaran dari 6 hingga 20 April tahun depan," tambahnya.

Beliau berkata, FAM mahu meningkatkan mutu liga tempatan terutama Liga Super supaya setanding dengan liga bola sepak negara lain.

"Sehubungan itu JKPT akan sentiasa mencari mekanisme terbaik dalam memperbaiki mutu bola sepak tempatan supaya mendapat pengiktirafan antarabangsa," katanya.

Full content generated by Get Full RSS.

Komen Kim Swee disalah tafsir

Posted:

Komen Kim Swee disalah tafsir

Komen Kim Swee disalah tafsir

Oleh AHMAD FAZLI MOHD. YADI
sukan@kosmo.com.my


MUSLIM (kanan) menimba banyak pengalaman di pentas antarabangsa.


"INI bukan satu sistem yang pelik." Demikian jelas Setiausaha Agung Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Datuk Azzuddin Ahmad ketika diminta mengulas mengenai keputusan lima pemain Harimau Muda berhijrah menjelang kempen Liga Malaysia (Liga M) musim depan.

Lima pemain terbabit ialah Mohd. Muslim Ahmad, Shukor Jusoh yang menyertai Terengganu, K. Gurusamy (Selangor), K. Sasikumar (Johor) dan Mohd. Zamir Selamat (Johor FC).

Azzuddin berkata, FAM telah bersetuju untuk melepaskan kelima-lima pemain terbabit atas faktor usia mereka yang sudah melebihi 23 tahun.

Jelasnya, ada beberapa pihak mungkin tersilap 'tafsir' mengenai kenyataan jurulatih Harimau Muda, Ong Kim Swee baru-baru ini mengenai isu barisan pemain muda negara yang menjadi buruan beberapa pasukan dan kelab.

"Bagi saya, ini bukan satu sistem yang pelik. Mungkin ada pihak yang masih kurang jelas mengenai kenyataan Ong Kim Swee.

"Apa yang dimaksudkan Kim Swee adalah sebenarnya persatuan negeri atau kelab sepatutnya menjadi platform untuk melahirkan pemain-pemain muda yang berbakat.

"Malah, persatuan negeri atau kelab bakal mendapat manfaat di mana pemain muda terbabit bakal menyarungkan jersi negeri kelahiran sendiri atau kelab selepas didedahkan dengan pengalaman antarabangsa.

"Selain itu, beliau juga akan mempunyai banyak pilihan untuk memilih pemain-pemain muda untuk terus digilap bagi meneruskan kecemerlangan bola sepak negara. Inilah sistem yang dimaksudkan oleh Kim Swee," jelas Azzuddin semalam.

Dalam masa yang sama, Azzuddin memberikan amaran kepada mana-mana pihak agar tidak mengadakan rundingan dengan pemain Harimau Muda selagi mereka tidak 'dibebaskan' oleh FAM.

"Seperti kes lima pemain terbabit, pihak FAM bersetuju untuk melepaskan mereka memandangkan faktor usia mereka sudah melebihi 23 tahun.

"Jadi, FAM telah bersetuju membenarkan mereka kembali beraksi bersama negeri kelahiran sebagai tanda membalas jasa persatuan negeri kerana membenarkan mereka beraksi bersama Harimau Muda A sebelum ini," katanya.

Menurut Azzuddin lagi, beliau mahu setiap persatuan negeri atau kelab bertindak lebih profesional kerana kebanyakan Harimau Muda masih terikat dengan kontrak.

"Seperti yang saya jelaskan, selagi mereka tidak dibebaskan, mereka masih lagi di bawah pengurusan pihak kami.

"Pemain yang selalu menjadi sasaran utama, Nazmi Faiz Mansor antara rebutan antara persatuan negeri dan kelab, namun ingin saya tegaskan, lupakan sahaja hasrat itu.

"Ini kerana pemain berusia 17 tahun itu (Nazmi Faiz) masih mempunyai kontrak dengan FAM dan dia masih mampu beraksi empat kali Sukan SEA.

"Hormati FAM dan kontrak pemain. Jika Nazmi sudah lebih berumur 23 tahun, kita akan mengadakan perbincangan," katanya.

Full content generated by Get Full RSS.

32 pasukan buru mahkota juara

Posted:

32 pasukan buru mahkota juara

32 pasukan buru mahkota juara

Oleh AHMAD FAZLI MOHD. YADI
sukan@kosmo.com.my


IMBAS KEMBALI... Pasukan lelaki RSA Figos dan skuad wanita Selangor meraikan kejayaan muncul juara Futsal Kebangsaan Felda/FAM 2009 di Shah Alam, Selangor.


LIGA Futsal Kebangsaan Felda/FAM 2011/2012 akan kembali menggegar Kompleks Sukan Triways, Shah Alam bermula 17 Disember ini.

Hadiah wang tunai melebihi RM180,000 menjadi rebutan 32 pasukan (16 lelaki dan 16 wanita) pada saingan liga yang memasuki edisi kelima tahun ini.

Pengarah Besar Felda, Datuk Dzulkifli Abd. Wahab berkata, saingan liga kali ini lebih panjang berbanding hanya tiga pusingan peringkat kumpulan yang diadakan tahun lalu.

"Pada edisi kali ini, sebanyak lapan pusingan akan diadakan berbanding tahun lalu iaitu tujuh pusingan supaya ia dilihat lebih mencabar kepada pasukan yang terlibat.

"Sebanyak 32 pasukan yang akan terlibat membabitkan 16 pasukan lelaki dan wanita. 12 pasukan lelaki dan wanita telah layak secara automatik berdasarkan keputusan liga musim lalu.

"Baki empat lagi slot pula, pasukan terbabit telah layak menerusi pusingan kelayakan yang diadakan pada 12 dan 13 November lalu.

"Apa yang pasti, kita bakal dapat menyaksikan persaingan sengit pasukan-pasukan terlibat bagi merebut gelaran juara bagi edisi kali ini," kata Dzulkifli ketika berucap pada Majlis Pelancaran dan Undian Kejohanan Liga Futsal Kebangsaan Felda/FAM 2011/2012 di Shah Alam semalam.

Turut hadir ialah Timbalan Menteri Belia dan Sukan, Senator Guan Ping Shou dan Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Futsal dan Bola Sepak Pantai FAM, Datuk Dr. Hamdan Mohamed Khalid.

Dzulkifli turut berharap bakat-bakat baharu khususnya daripada kalangan generasi Felda yang dapat mewarnai sukan futsal tempatan.

Menurutnya, menerusi kejohanan sebegini, ia menggerakkan generasi baharu Felda supaya bergiat aktif dalam bidang bersukan, sekali gus mengelakkan mereka terlibat dalam aktiviti kurang berfaedah.

"Saya berharap semua pemain yang terlibat dalam menampilkan aksi terbaik mereka kerana inilah pentas untuk mereka dipanggil menyertai skuad futsal kebangsaan.

"Diharapkan juga liga dengan kerjasama Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) ini, dapat melahirkan ramai pemain negara yang berkaliber," tambahnya.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


2 warga myanmar palsukan dokumen ditahan

Posted:

2 warga myanmar palsukan dokumen ditahan

2 warga myanmar palsukan dokumen ditahan

06/12/2011 10:40pm

PUTRAJAYA – Jabatan Imigresen berjaya menumpaskan satu sindiket pemalsuan dokumen pengenalan diri berteknologi tinggi, selepas menahan dua lelaki warga Myanmar di sebuah kondominium mewah di ibu negara, semalam.

Pengarah Bahagian Penguat Kuasa Imigresen, Mohd Zamberi Abdul Aziz berkata, kegiatan sindiket itu, yang memiliki kepakaran memproses pelbagai dokumen pengenalan diri dalam masa kurang 10 minit, berjaya ditumpaskan dalam satu serbuan pada pukul 1.30 tengah hari semalam hasil intipan yang dilakukan kira-kira dua bulan lepas.

Beliau berkata, antara dokumen pengenalan diri yang dirampas ialah MyKad, pasport Malaysia, kad pelarian Suruhanjaya Tinggi Bangsa-Bangsa Bersatu Mengenai Pelarian (UNHCR) dan lesen memandu.

"Dua suspek termasuk seorang yang masih bebas dikatakan menjalani kehidupan mewah kerana mampu mengaut untung melebihi RM30,000 sebulan atau RM36,000 hasil jualan pasport Malaysia yang dijual dengan harga RM18,000 setiap satu.

"Mereka turut memalsukan pasport negara lain yang dijual pada harga RM250 satu, visa Malaysia (RM500 setiap satu), MyKad (RM300 setiap satu), manakala kad UNHCR pula dijual pada harga RM30 setiap satu," katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.

Mohd Zamberi berkata, pihaknya turut menemui 10 pasport Malaysia, 57 pasport Myanmar, 21 (Bangladesh), enam (Indonesia), dua (Thailand) dan satu (India) serta 30 MyKad asli dan palsu, dalam serbuan itu. – Bernama

Full content generated by Get Full RSS.

Legoland Malaysia tepati jadual dibuka 2012

Posted:

Legoland Malaysia tepati jadual dibuka 2012

Legoland Malaysia tepati jadual dibuka 2012

06/12/2011 10:40pm

KUALA LUMPUR – Legoland Malaysia menepati jadual bagi pembukaannya pada 2012 di Iskandar Malaysia.

Dalam satu kenyataan hari ini, Legoland Malaysia mengumumkan pemasangan kerangka keluli bagi ujian landasan permainan ikonnya iaitu "roller coaster" yang diberi nama Lego Technic, dan penjualan pas tahunan.

Bagi suatu tempoh yang terhad, Legoland Malaysia menawarkan pas tahunan prapembukaan pada harga RM195 bagi orang dewasa (harga biasa RM275) dan RM150 bagi kanak-kanak (harga biasa RM210).

Pas masuk berharga RM140 bagi orang dewasa dan RM110 bagi kanak-kanak, manakala pemegang MyKad mendapat rebat RM30 di pintu masuk.

Legoland Malaysia adalah taman tema pertama seumpamanya dibuka di Asia Pasifik dan yang keenam di dunia. – Bernama

Full content generated by Get Full RSS.

Curi coklat: 2 penganggur dipenjara, didenda

Posted:

Curi coklat: 2 penganggur dipenjara, didenda

Curi coklat: 2 penganggur dipenjara, didenda

06/12/2011 8:47pm

KUALA LUMPUR – Gara-gara mencuri beberapa keping coklat, dua remaja berusia 18 tahun masing-masing dihukum penjara sehari dan denda RM500 oleh Mahkamah Majistret di sini hari ini.

Majistret Erry Shahriman Nor Aripin memerintahkan kedua-dua remaja itu menjalani hukuman penjara hari ini atau dipenjara sebulan jika gagal membayar denda yang ditetapkan.

Kedua-dua mereka yang menganggur kemudian membayar denda berkenaan.

Remaja pertama, Shaiful Azhan Shaiful Azmi, mengaku bersalah atas dakwaan mencuri dua keping coklat bernilai RM7.80, jenama KitKat dan Barnsberry di Pasar Raya Mydin, Jalan Tuanku Abdul Rahman pada 2 petang, Jumaat lepas.

Remaja kedua, Mohd Azlil Al Jefri pula mengaku bersalah mencuri coklat serta pelbagai barangan keperluan lain dengan nilai berjumlah RM52.40 di pasar raya yang sama, pada hari dan tarikh yang sama.

Dia didakwa mencuri dua keping coklat KitKat, sebotol syampu jenama Head and Shoulders, dua botol syampu jenama Pantene dan sebotol syampu jenama Follow Me dari tempat simpanan barang di pasar raya itu. – Bernama

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Saintis sahkan glasier cair di Himalaya

Posted:

Saintis sahkan glasier cair di Himalaya

Saintis sahkan glasier cair di Himalaya

GAMBAR fail bertarikh 4 Disember 2009 menunjukkan glasier di kawasan Gunung Everest 140 kilometer dari timur laut Kathmandu, Nepal.


KATHMANDU, Nepal - Berjuta-juta orang terancam akibat glasier cair di banjaran Himalaya, menurut beberapa saintis yang melakukan kajian menyeluruh mengenai perubahan iklim di rantau berkenaan.

Penemuan yang disiar dalam tiga laporan Pusat Antarabangsa bagi Integrasi Pembangunan Pergunungan (ICIMOD) itu menunjukkan glasier Nepal mengecil sebanyak 21 peratus manakala glasier Bhutan menyusut 22 peratus sejak lebih 30 tahun lalu.

Siri laporan berkenaan yang dibentangkan di mesyuarat iklim Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) di Durban, Afrika Selatan, kelmarin merupakan pengesahan rasmi pertama mengenai tahap kecairan glasier di Banjaran Himalaya.

Ia menyusul selepas pengumuman beberapa saintis pada 2007 bahawa glasier di rantau berkenaan akan hilang menjelang 2035.

Satu kajian selama tiga tahun yang dibiayai kerajaan Sweden diketuai ICIMOD menunjukkan 10 glasier di rantau itu sedang mengecil dengan penyusutan besar berlaku antara tahun 2002 dan 2005.

Satu kajian lagi mendapati terdapat pengurangan besar dalam jumlah kawasan dilitupi salji di rantau berkenaan dalam tempoh sedekad lalu.

"Laporan-laporan ini menyediakan asas baharu selain maklumat lokasi spesifik untuk memahami perubahan iklim yang berlaku di kawasan ekosistem antara paling rapuh di dunia (banjaran Himalaya)," kata pengerusi panel antarabangsa mengenai perubahan iklim (IPCC), Rajendra Pachauri. - AFP

Full content generated by Get Full RSS.

Raja Thai bertitah selama lima minit

Posted:

Raja Thai bertitah selama lima minit

Raja Thai bertitah selama lima minit


RAJA BHUMIBOL ADULYADEJ (tengah) bertitah di Istana Besar, Bangkok semalam.


BANGKOK - Pemerintah Thailand, Raja Bhumibol Adulyadej meminta rakyatnya bersatu padu sebagai respons ke atas banjir paling buruk dalam tempoh setengah abad negara ini.

Raja Bhumibol bertitah semalam bagi meraikan ulang tahun keputeraan baginda yang ke-84 tahun.

Baginda bertitah di Istana Besar selama lima minit selepas dibawa dari sebuah hospital berdekatan.

Raja Bhumibol dirawat di hospital itu lebih dua tahun.

Sejumlah penduduk berbaris di tepi jalan dengan mengibarkan bendera dan menyorak panjang umur buat raja mereka.

Kehidupan kira-kira satu perlima daripada 64 juta penduduk Thailand terjejas ekoran banjir yang bermula lewat Julai lalu.

Lebih 600 orang telah mati.

Raja Bhumibol memberitahu kepada para pegawai bahawa kestabilan bergantung kepada kegembiraan rakyat.

Menurut baginda, adalah menjadi tanggungjawab untuk bekerjasama dan menyelesaikan masalah dengan mengikut kemampuan yang terbaik mereka.

"Perkara paling penting adalah anda tidak sepatutnya berpisah atau bergaduh sesama sendiri," titah baginda.

Negara Thailand telah menjadi sebuah negara yang berada dalam ketidaktentuan politik sejak tentera merampas kuasa pada 2006 bagi menggulingkan Perdana Menteri, Thaksin Shinawatra sekali gus menyebabkan perbalahan kuasa di antara para penyokong dan penentangnya.

Perbalahan itu kadang-kadang menyebabkan keganasan dengan pada tahun lalu, 90 orang kehilangan nyawa dan beberapa buah bangunan dibakar. - Agensi

Full content generated by Get Full RSS.

Majalah dakwa gambar aktres Pakistan tulen

Posted:

Majalah dakwa gambar aktres Pakistan tulen

Majalah dakwa gambar aktres Pakistan tulen


GAMBAR yang dirakamkan pada 15 November lalu
menunjukkan Veena Malik bergambar di lokasi penggambaran filem All U need. Love di Mumbai.


NEW DELHI, India - Pihak pengurusan majalah FHM versi India mempertahankan muka depan isu terbaharunya yang menampilkan aktres Pakistan, Veena Malik berbogel dengan lengannya dicacah tatu ISI iaitu singkatan untuk agensi perisikan Pakistan.

Majalah FHM edisi Disember masih belum berada di pasaran tetapi prebiu majalah berkenaan di laman webnya menimbulkan kontroversi terutamanya selepas Veena menafikan dia bergambar bogel.

Malah, aktres berkenaan menuduh FHM menggunakan teknik pertindihan gambar untuk mengubah imejnya.

Mengulas isu tersebut, pengarang FHM India, Kabeer Sharma memberitahu agensi berita AFP bahawa dia keliru dengan tuduhan aktres itu.

"Mungkin tindakan dia bergambar bogel itu telah memakan diri justeru, dia menafikannya.

"Kulit majalah ini tulen. Ia menampilkan tubuh sebenar Veera, dia memiliki tubuh yang hebat," kata Sharma.

Perbuatan berbogel untuk filem dan majalah masih tidak dapat diterima oleh komuniti India apatah lagi rakyat Pakistan yang majoritinya beragama Islam.

Veera yang sudah lama menceburi industri perfileman Pakistan, Lollywood, terkenal di India selepas muncul dalam program televisyen Big Boss yang diadaptasi daripada program realiti popular Big Brother di Eropah. - Agensi

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Cinta atau sumpah setia

Posted:

Cinta atau sumpah setia

Cinta atau sumpah setia

CINTA Dara pada Aduka atau ikatan pertunangan antaranya dan Taruna? Mana satu pilihan Dara untuk dikorbankan? Persoalan itu dibiarkan tergantung untuk penonton yang akan hadir menyaksikan naskhah filem Semerah Padi yang diangkat ke pentas teater di Istana Budaya bermula 22 Disember ini, jawapan ada di hujung ceritanya.

Dara, watak yang akan dilakonkan oleh Jue Aziz manakala Aduka dan Taruna masing-masing dimainkan oleh pelakon berbakat Khir Rahman dan Fauzi Nawawi.

Semerah Padi, sebuah karya hebat arahan Allahyarham Tan Sri P. Ramlee pada tahun 1956 yang mengisahkan dua sahabat Aduka (lakonan P. Ramlee) dan Taruna (lakonan Nordin Ahmad) yang mahir dalam ilmu persilatan di kampung Semerah Padi.

Biarpun Dara (lakonan Saadiah) yang merupakan anak kepada penghulu kampung itu sudah ditunangkan bersama Taruna, cinta tetap 'menghalalkan' hubungannya dengan Aduka. Khilaf pada agama dan persahabatan diakhiri dengan hukuman hudud seperti tuntutan dalam Islam.

Pertemuan pada petang Khamis lalu beriring gerimis manja pantas terisi dengan kisah menarik sepanjang proses latihan teater Semerah Padi arahan Rosdeen Suboh itu.

Bersama Khir Rahman, Fauzi Nawawi dan Jue Aziz, kami menyelak lembaran kisah pendukung watak utama - Aduka, Taruna dan Dara.

Interpretasi Khir

Ibarat orang mengantuk disorong bantal, watak Aduka sememangnya sudah didamba oleh sutradara berkaliber, Khir Rahman, 38.

"Saya memang mahukan watak Aduka, bila sudah dapat memang sangat berbesar hati. Namun perlu ingat, tiada siapa dapat gantikan tempat P. Ramlee.

"Sama ada ia boleh jadi lebih baik atau lebih teruk daripada versi asal, saya pilih untuk jadi lebih baik!" kata pemilik nama Khairulizam Abdul Rahman.

Teater Semerah Padi ujar Khir perlu diberi makna dalam setiap pengucapan dialog begitu juga pergerakan bagi menyalut sifat teater itu dengan momen 1950-an.

"Kalau kita teliti, cara gerak dan percakapan dalam filem-filem dahulu lebih dramatik, perilakunya berbeza daripada sekarang. Itu yang istimewanya teater ini, mengubat rindu orang-orang lama," luncur butir bicara sambil menunjukkan beberapa contoh aksi yang dikatakannya dramatik itu.

Menterjemahkan filem ke pentas teater bukan kerja mudah kata Khir. Perlu diberi penelitian atas segala aspek. Risiko untuk penonton membanding bezakan filem dan teater juga tinggi.

"Tapi seelok-eloknya usah membandingkan naskhah filem dan teater sebab masing-masing ada sudut pandangan tersendiri, kadangkala ia menyeronokkan dan tidak mustahil mengecewakan," ulas pendukung watak Aduka.

Aduka bagi Khir adalah seorang yang setia pada kawan karibnya, Taruna. Menerusi teater itu watak Aduka akan 'dipusing' sedikit, setelah menyelamatkan Dara daripada tangan Borek dia terpaksa menjadi 'pak sanggup' semata-mata untuk menjaga maruah Dara yang telah diperkosa.

Pakej Fauzi

Taruna pula taat dan tegas! Kata pemain watak itu, Fauzi Nawawi, 38, dek kerana sifat itu, Dara berpaling perhatian kepada Aduka.

"Watak itu (Taruna) memang sudah sinonim dengan Nordin Ahmad, seorang yang setia pada pemerintah dan taat pada agama.

"Tidak jauh beza watak asal dengan ciri-cirinya dalam teater, cuma perbualan tak akan sama sebab dia legenda, kalau nak tiru memang tidak mampu, apa yang boleh ikut cara saya sendiri," ucap Fauzi yang sudah siap berpakaian pendekar ketika sesi temu ramah berlangsung.

Berkobar-kobar dan menyala-nyala api semangatnya menyarung pakaian yang mula memperkenalkan seorang Fauzi Nawawi 15 tahun dulu.

"Seni silat mungkin menjadi kelebihan pada saya untuk memainkan peranan Taruna, saya akan pamerkan sesuatu yang selama ini tidak berpeluang untuk beraksi dalam drama atau filem.

"Akhirnya dapat juga saya kembali bersilat setelah lama tinggalkan dunia pendekar," ujar Fauzi akan pakej sempurna yang dimilikinya.

Boleh berlakon, menyanyi dan menari merupakan kredit eksklusif yang dimiliki suami kepada pelakon jelita, Lisdawati. Namun, mempunyai kemahiran dalam seni mempertahankan diri menolaknya sedikit ke hadapan.


DARI kiri: Khir, Jue dan Fauzi akan berusaha menghidupkan Semerah Padi dalam pemahaman mereka dengan sebaik mungkin.


"Untuk menjadi anak seni bagi saya perlu ada pakej lengkap, perlu tahu semua bidang. Berlakon, menyanyi dan menari serta kredit jika tahu seni mempertahankan diri," katanya yang pada asal terkeliru mengenai naskhah Semerah Padi ini sama ada ia sebuah teater atau bangsawan.

Janji Fauzi, kualiti dan hasil terbaik akan dihadiahkan khusus untuk peminatnya. Katanya:"Kejujuran dan keikhlasan dalam berkarya itu penting, orang yang menonton akan menilainya sendiri."

Jue dirogol

Inti cerita daripada filem Semerah Padi dibentang untuk menjadi landasan dan kompas buat naskhah baharu iaitu sebuah teater memecut laju.

Perlu diingat, tidak semestinya segala yang tersurat di filem diterjemahkan ke pentas. Umpama babak Dara yang dirogol ketika diculik oleh kumpulan penjahat yang diketuai oleh Borek (lakonan Opie Zami) yang hakikatnya berlainan susur galur cerita asal filem.

Kata empunya nama Zuliana Abdul Aziz, 28, babak dia dirogol oleh watak Borek paling mencabar baginya.

"Jue suka babak ini, sumpah! Susahnya sebab cipta aksi sendiri, Jue sendiri yang minta dipukul dan diterajang melalui perbincangan dengan Opie.

"Itu kepuasan bagi Jue, mungkin setiap pelakon ada lain-lain penerimaan, tapi bila kita sendiri puas penonton juga akan dapat rasa. Memang semua akan terkejut, babak itu sangat zalim!" cerita Jue yang turut cedera sepanjang sesi latihan yang masih berlangsung.

Ditanya adakah Jue sendiri akan menyanyi, menari dan berlakon pada waktu yang sama? Jawabnya: "Jue akan menari, tapi kalau menyanyi nanti orang akan dengar Jue buat versi rock dalam teater Melayu."

Dara dalam kisah Semerah Padi adalah anak kepada penghulu yang akur pada arahan orang tuanya untuk dijodohkan dengan Taruna biarpun dalam hati kuat membentak.

Bergolak setiap kali berjumpa Aduka yang akan sentiasa bersama Taruna, terumbang-ambing dipukul perasaan sayang dan bersalah. Dara berdepan dua sisi berbeza saat bertemu dengan Taruna mahupun Aduka.

"Jue mainkan dua karakter berbeza, dengan Aduka lain, lebih relaks, berterus-terang dan degil.

"Tapi kalau dengan Taruna, Jue tak sanggup pandang mukanya sebab dia terlalu baik dan dia Jue sanjungi," singkap figura berambut panjang mengurai itu.

Mana satu pilihan Jue atau Dara akan terjawab dalam pementasan teater Semerah Padi yang akan bermula pada 22 Disember ini di Istana Budaya, Kuala Lumpur. Maklumat lanjut layari www.istanabudaya.gov.my dan www.ticket2u.biz atau hubungi 03-41478600.

Full content generated by Get Full RSS.

Karyawan seni hargai jasa MACP

Posted:

Karyawan seni hargai jasa MACP

Karyawan seni hargai jasa MACP

Oleh NOOR ASHREEN ISMAIL


FARHAN dan Hazama berkolaborasi menghibur tetamu dan rakan seperjuangan.


RATA-RATA penggiat seni seperti komposer dan penulis lirik di Malaysia meluahkan rasa gembira dan mengucapkan terima kasih kerana mempunyai sebuah badan yang menjaga kutipan royalti bagi pengkarya seni di atas penjualan album atau penyiaran karya-karya mereka menerusi televisyen, radio dan juga di tempat-tempat awam.

Salah satu organisasi bukan kerajaan yang aktif menjaga royalti para pengkarya ini merupakan Badan Perlindungan Hakcipta Karyawan Malaysia (MACP) yang bertujuan untuk mengutip royalti lagu-lagu yang disiarkan di tempat-tempat terbuka di mana hasil kutipan itu akan diberi kepada para komposer dan penulis lirik lagu tersebut.

Baru-baru ini, demi menghargai dan mengiktiraf pencapaian para pengkarya seni ini, MACP telah mengadakan sebuah majlis sederhana iaitu Malam Mesra Badan Perlindungan Hakcipta Karyawan Muzik Malaysia 2011 (MACP) yang bertempat di Hotel Grand Dorsett, Subang Jaya, Selangor yang juga dihadiri oleh ramai penggiat muzik tempatan.

Pada malam tersebut, 11 anugerah telah dipertandingkan melalui kategori seperti, Kategori Persembahan Terbanyak - Lagu Bahasa Inggeris, Lagu Bahasa Cina, Lagu Bahasa Melayu dan Luar Negara.

Manakala kategori lain pula merupakan kategori Pendapatan Luar Negara Tertinggi, Komposer Muda Berpotensi, Penerbit Tempatan Dengan Pendapatan Terbanyak, Penulis Lirik Dengan Pendapatan Terbanyak, Komposer Dengan Pendapatan Terbanyak dan akhir sekali Anugerah Nadi Cipta.

Sejak mula diadakan pada tahun 1995, penulis lirik, komposer, dan penyanyi tersohor di dalam industri muzik tempatan, Datuk M. Nasir masih lagi mengungguli Anugerah Komposer Dengan Pendapatan Terbanyak buat kali ke-12 berturut-turut.

Menurutnya, dia merupakan antara ahli pertama mendaftar diri serta karyanya di bawah MACP ketika mula-mula diwujudkan dahulu.


DATUK M. NASIR masih lagi mengungguli Anugerah Komposer Dengan Pendapatan Terbanyak buat kali ke-12 berturut-turut.


"Pada mula penubuhannya, mungkin ada orang yang tidak begitu yakin dengan MACP. Namun, apa yang dilihat, setelah sekian lama, mereka bersungguh-sungguh menjalankan proses mengenai royalti ini dan dengan undang-undang yang ada, MACP merupakan yang paling berjaya di dunia," jelas M. Nasir, pemilik syarikat Luncai Emas Sdn. Bhd. yang turut memenangi anugerah Penerbit Tempatan Dengan Pendapatan Terbanyak.

Selain itu, ketika ditanya mengenai kehadiran komposer dan penulis lirik muda yang tumbuh seperti cendawan selepas hujan, jawab M. Nasir, kehadiran anak muda ini amat dialu-alukan di dalam industri muzik.

"Tidak dinafikan, sebagai seorang 'orang lama' di dalam penghasilan lagu, kita perlu mengikut trend terkini dan saya akui ia agak laju dan kuat saingannya namun itu merupakan perkara yang baik berlaku di dalam industri muzik.

"Kadangkala, apabila mereka menghasilkan lagu dan menyampaikannya sendiri, mungkin ia lebih menjiwai kerana mereka tahu apa yang hendak diekspresikan melalui lagu yang digubah dan mereka yang paling layak untuk mencapainya," komen M. Nasir yang mengaku dia memang sukar untuk berhenti dari menulis lirik dan menggubah lagu.

Bagi penulis lirik terkenal yang telah mula menceburkan diri di dalam bidang menulis lirik sejak tahun 1979, Syed Mohd. Amin Syed Hashim atau lebih dikenali sebagai S. Amin Shahab telah diberi pengiktirafan sebagai pemenang Anugerah Nadi Cipta yang mana ia juga seperti anugerah tertinggi yang diberi MACP.

"Ini kali pertama saya memenangi Anugerah Nadi Cipta di dalam MACP. Saya sangat gembira kerana diiktiraf oleh badan yang sememangnya telah banyak bantu pemuzik tempatan untuk mendapatkan hasil dari karya yang dihasilkan.

"Saya juga menghargai MACP kerana mereka begitu mengambil berat dan prihatin terhadap pengkarya muzik kita. Dan mereka juga satu-satunya badan yang menjaga royalti artis dan tanpa mereka, kami juga sukar sebenarnya untuk memperoleh pendapatan dari karya yang dihasilkan," tutur S. Amin semasa ditemuramah media.

Sebagai pendatang baharu di dalam industri, dua nama besar Yuna dan Sam dari kumpulan Bunkface juga berjaya mencapai kejayaan melalui kategori masing-masing.

Seperti Sam atau nama sebenarnya, Shamsul Annuar Mohd. Baharum yang telah dianugerahkan sebagai Komposer Muda Berpotensi yang mengiktiraf bakat-bakat komposer muda yang berusia 25 tahun dan ke bawah.

Selain berterima kasih, menurut abang kepada aktres Siti Saleha ini, mendengar lagu-lagu Allahyarham Tan Sri P. Ramlee semasa zaman kanak-kanak turut membantu dirinya di dalam menghasilkan karya bagi kumpulannya ini.

"Sebenarnya lagu-lagu yang saya tulis ialah banyak berkisar tentang perjalanan dan pengalaman hidup saya sendiri. Jujur saya katakan, saya tidak pernah menulis lagu yang tidak pernah terjadi pada saya.


ISTERI Allahyarham Loloq atau Rosli Khamis, Hariah Yaacob (bertudung) mengambil pengiktirafan Penulis Lirik Dengan Pendapatan Paling Banyak.


"Kesemua lagu saya merupakan kisah benar dari apa yang saya nampak, apa yang saya mahu dan perubahan yang saya inginkan," ujar Sam yang turut mengatakan oleh sebab itu, RTM mengharamkan single mereka yang berjudul Panik yang hanya mempunyai perkataan reformasi.

Bagi Yunalis Zarai atau nama komersialnya Yuna, semasa mendaftar diri di bawah MACP, dia tahu ini merupakan perkara yang harus dilakukannya bagi melindungi hak ciptaannya dari diciplak.

"Ini kali pertama saya hadir majlis ini dan apabila saya mendapat tahu yang saya memenangi anugerah, saya berasa gembira. Saya juga ada menyarankan rakan-rakan artis baharu yang lain untuk daftar di bawah MACP kerana mereka memang menjaga royalti artis dan ia juga akan melindungi karya ciptaan mereka.

"Bagi saya MACP merupakan satu-satunya badan yang menjaga artis dan karya. Secara tidak langsung, tindakan MACP ini, memberi galakan dan menyokong karier kami sebagai penulis lirik dan komposer," jelas Yuna yang memenangi anugerah Persembahan Lagu Melayu Terbanyak menerusi Dan Sebenarnya.

Full content generated by Get Full RSS.

Deepika tampar hos TV

Posted:

Deepika tampar hos TV

Deepika tampar hos TV


DEEPIKA PADUKONE


DEEPIKA PADUKONE telah bikin gempar! Aktres jelita itu telah mengejutkan umum apabila dia menampar hos TV, Vivaan pada majlis pelancaran program Zoom di Mumbai, India baru-baru ini.

Namun, Deepika nampaknya ada alasan tersendiri. Kata Deepika: "Sebenarnya ia adalah kehendak skrip. Saya diperlukan untuk menampar Vivaan untuk episod pertama Zoom. Jadi saya pun tampar muka dia."

Namun perbuatannya tidak dilihat oleh peminatnya dan masyarakat umum sebagai suatu skrip, justeru keadaan itu memaksa Deepika untuk tampil memberikan penjelasan mengenainya.

Tambahnya kepada lawab web TOI: "Ya, saya faham peminat saya dan masyarakat umum tidak memahami bahawa saya tampar Vivaan itu atas kehendak skrip. Sebab itu saya tampil membuat penjelasan ini supaya tidak timbul masalah di masa depan."

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved