Rabu, 6 Februari 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Memartabat autentik dan estetika seni

Posted:

Memartabat autentik dan estetika seni

Memartabat autentik dan estetika seni

LANGKAH dibuka penuh bergaya. Lima jejaka berkain pelikat berkopiah putih, lapan wanita berkebaya moden putih berkain sarung, tutup kepala merah jambu dan seorang daripada mereka menggendong bayi seraya bertingkah tatkala lagu bergema.

Berubah transisi, kain batik yang dahulunya dijelmakan sebagai bayi berubah menjadi multifungsi iaitu endoi (buaian), kemudiannya dicantumkan berlapan menjadi alunan ombak serta selendang sisi secara solo.

Si jejaka pula mempelbagaikan fungsi payung - ibarat senjata bertempur dan perisai buat wanita berlindung.

Pergerakan 13 penari disusun tingkahnya daripada asas gerak tari zapin Umang Ting Ting yang berasal dari Brunei.

Diiringi lagu yang disulam sedikit bunyi bayi menangis pada babak awal dan akhirnya, juga diselitkan bunyi teriakan burung camar dan desiran air pantai, persembahan diberi judul, Dodoiku Sayang ini ternyata digarap dengan plot - ada introduksi, debar dan konklusinya.


UPM (tengah) merupakan juara keseluruhan Festari Makum 2012 selepas bersaing hebat dengan UM (kanan) dan UniMAS (kiri) yang masing-masing terpaksa berpuas hati meraih tempat kedua dan ketiga.


Penceritaannya ringkas, mengisahkan kelahiran cahaya mata dalam sesebuah keluarga Melayu Islam dan tarian kreatif berdurasi 11 minit itu ditutup dengan selawat ke atas junjungan besar Nabi Muhammad SAW.

Kedengaran sedikit asing, namun kata pereka tari Universiti Malaya (UM), Mohd. Hairil Anuar Bari, tarian yang diasaskan daripada pergerakan zapin masyarakat Melayu Brunei itu menyampaikan mesej tanggungjawab pasangan ibu dan bapa menyambut kelahiran individu baharu dalam keluarga.

"Tunjang utama penceritaan dalam tarian yang dikreatifkan daripada zapin itu adalah keprihatinan seseorang bapa dalam memainkan peranan untuk membesarkan bayi dan bukanlah semata-mata melepaskan tanggungjawab itu kepada wanita," jelasnya mengenai makna hubungan kekeluargaan dalam tarian itu.

Payung mewakili metafora sebuah perlindungan dan kain sarung pula mewakili unsur kesucian dipersembahkan dengan penuh bergaya oleh kumpulan Tari9 dari UM yang melayakkan mereka untuk dinobatkan sebagai Kumpulan Kreatif Terbaik pada Festival Tari Makum (Festari Makum) 2012 yang berlangsung di Kangar, Perlis, baru-baru ini.

Ujar Mohd. Hairil lagi, lagu asalnya yang sarat komposisi bunyi gambus itu diadun dengan sedikit bunyi kontemporari iaitu alam sekitar, selain kebaya yang merupakan busana asal tarian Umang Ting Ting diubah suai menjadi separa seluar panjang.


MITOS pahlawan burung helang masyarakat Sarawak dipersembahkan penuh bertenaga oleh UniMAS.


"Gerakan asas zapin Umang Ting Ting masih dikekalkan cuma langkahnya digandakan dan ditarikan dengan lebih agresif," tambahnya.

Pertandingan tarian yang melibatkan 16 Institut Pengajian Tinggi Awam (IPTA) seluruh Malaysia anjuran Majlis Kebudayaan Universiti-Universiti Malaysia (Makum) dan Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia (KPT) itu kali ini melantik Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) selaku tuan rumah yang sebelum ini pernah dilaksanakan oleh Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) pada tahun 2009.

Antara universiti yang mengambil bahagian kali ini ialah Universiti Putra Malaysia (UPM), Universiti Teknologi Mara (UiTM), Universiti Sains Malaysia (USM), Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM), Universiti Malaysia Terengganu (UMT), Universiti Malaysia Sarawak (Unimas) dan Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM).


LANGKAH dan gaya tarian tersendiri peserta yang mewakili UiTM berjaya memberikan daya saing pada Festari Makum kali ini.


Tingkilang Ramang

Mencuri tumpuan selain UM, persembahan berdasarkan kisah dongeng pahlawan masyarakat Bidayuh Sarawak, Madu Sawan oleh Unimas.

Kesatria itu diarahkan untuk bertempur dengan burung helang legenda, Tingkilang Ramang demi memperisterikan Dara Buda yang merupakan anak kepada Raja Pleiades.

Kata salah seorang anggota kumpulan tarian Bayu Unimas, Nurul Fatihah Saifulanuar, 21, kumpulannya mengambil masa hanya seminggu untuk menyiapkan karya kreatif tersebut.

"Pertandingan ini berbeza daripada sebelum ini kerana persaingan sangat sengit, susah untuk meneka sama ada juri tertarik atau tidak dengan setiap karya yang dipersembahkan.

"Apapun, usaha ini melibatkan kerjasama berkumpulan apatah lagi untuk memastikan keseragaman tarian," ujar penuntut jurusan Kajian Komunikasi tahun dua itu.

Penat sebenarnya kata Nurul Fatihah untuk mempersembahkan tarian selama 12 minit itu, tambahan dia juga jatuh sakit beberapa hari menjelang pertandingan.

Persembahan yang diberi judul, Tingkilang Ramang itu menitikberatkan pergerakan asas tarian Rejang Beuh (tarian helang) dan banyak bermain dengan pergerakan perlahan serta gimik tersendiri.

Beberapa persembahan tarian kreatif lain yang membongkar khazanah kehidupan dan budaya tempatan juga menarik untuk disaksikan adalah kreatif dabus berjudul, Putih ( oleh UPSI), adaptasi wayang kulit dan wayang gedek, Wayang (UniMAP), kreatif tarian Layang Mas dan Terinai iaitu Tari Layang ( UPM), kreatif boria yang dinamakan sebagai Boria Gelong (USM) dan kreatif sewang yang diberi judul, Jaranduwe (UTHM).

Selain kategori kreatif, Festari Makum 2012 turut mempertandingkan tarian rampaian asli yang mewajibkan semua peserta terbabit mengambil bahagian.


PESERTA yang mewakili UPSI tampil dengan olahan tarian Dabus yang cukup terkenal di negeri Perak.


Evolusi

Sementara itu, mengulas mengenai penganjuran Festival Tari Makum yang direhatkan beberapa tahun sejak 2009, kata Pegawai Kebudayaan Universiti Sains Malaysia (USM), Hafiz Mohd. Sani, ruang selama tiga tahun itu memberikan persediaan kepada universiti untuk mencari idea baharu.

"Setiap kali penganjuran, ada peningkatan kualiti persembahan dan idea setiap peserta malah, jurang perbezaan antara universiti yang bertanding juga sudah semakin tipis.

"Kecewa juga apabila terlalu lama masa yang diambil untuk dianjurkan semula namun tempoh itu sebenarnya memberikan peluang untuk peserta mencari keunikan baharu untuk ditampilkan kali ini.

"Pada masa sama, penganjuran kali ini merupakan satu penanda aras untuk untuk peserta yang rata-ratanya menempuh pengalaman pertama Festari," ujarnya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Horizon

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Horizon


Tarikan negara bukan Islam

Posted:

Tarikan negara bukan Islam

Tarikan negara bukan Islam

Peningkatan ketara pelancong Muslim terutamanya dari Asia Barat dengan kuasa beli yang tinggi membuatkan banyak negara tidak mahu ketinggalan menarik kedatangan mereka.

DARIPADA pusat rawatan spa halal hingga bilik sembahyang di terminal lapangan terbang, industri pelancongan Islamik global semakin meningkat dan dijangka terus rancak dalam dekad akan datang.

Menurut pakar, bilangan golongan kaya beragama Islam terutamanya di Asia Barat meningkat dengan ketara dan mereka pula gemar melancong ke luar negara.

Bukan itu sahaja, jumlah perbelanjaan golongan tersebut ketika melancong juga menunjukkan peningkatan ketara dan dijangka mencecah AS$192 bilion (RM584 bilion) pada tahun 2020. Pada tahun 2011, perbelanjaan mereka kira-kira RM383 bilion.

Statistik tersebut didedahkan kepada AFP oleh syarikat pelancongan halal yang beribu pejabat di Singapura iaitu Crescentrating dan agensi penyelidikan pasaran Muslim global, DinarStandard.

Agensi di Amerika Syarikat itu membuat kajian pasaran berkaitan gaya hidup Muslim di 47 buah negara di seluruh dunia.

Kedua-dua syarikat tersebut pakar dalam kajian berhubungan industri pelancongan dunia.

Ketua Pegawai Eksekutif Crescentrating, Fazal Bahardeen berkata, negara dengan majoriti penduduknya beragama Islam seperti Mesir, Malaysia dan Indonesia telah lama menjadi pasaran kegemaran pelancong Muslim, namun kini negara bukan Islam semakin digemari.

Berdasarkan kajian itu, Malaysia berada di tempat pertama destinasi tumpuan pelancong Muslim, malah sepanjang Ramadan pelancong turut berkunjung ke negara berkenaan.


AKSI salah seorang peniaga medan selera yang menjual sate di sebuah lokasi popular di pinggir Sungai Singapura.


Bulan madu

Mohammed Ali Alali, 23, pelajar kejuruteraan petroleum dari Dammam, Arab Saudi melancong dan berbulan madu di Malaysia bersama pasangannya, pelajar perubatan berusia 20 tahun.

"Negara ini tidak begitu jauh dari Arab Saudi dan kos perbelanjaan lebih murah berbanding melancong ke Eropah. Malaysia juga negara Islam dan ia banyak memudahkan kami dalam pelbagai perkara seperti lokasi masjid dan makanan Arab," katanya selepas berbuka puasa di sebuah restoran Arab di Kuala Lumpur baru-baru ini.

Berdasarkan kajian itu, mudah mendapat masakan halal merupakan keperluan utama para pelancong berkenaan.

Fazal berkata, destinasi pelancongan seperti Thailand dan Australia terutamanya Gold Coast, kini turut mengambil pendekatan serupa iaitu menyediakan perkhidmatan dan kemudahan kepada para pelancong Muslim.

Antaranya, termasuk menyediakan surau di terminal lapangan terbang dan hotel-hotel, restoran dan spa halal yang memenuhi tuntutan agama Islam.

'Mengapa tidak mencuba Gold Coast untuk Ramadan tahun ini?' Slogan ajakan tersebut dipetik daripada sebuah laman web pelancongan di Queensland, Australia.

Banyak pakar ekonomi global mendedahkan, usaha memenuhi keperluan dan kehendak kira-kira 1.8 bilion orang Islam di seluruh dunia merupakan satu peluang perniagaan yang menguntungkan.

"Daripada makanan dan perbankan Islamik, industri tersebut terus mengembangkan sayap dalam bidang farmaseutikal, fesyen, pelancongan dan pelbagai sektor lain," kata pakar tersebut.

Separuh daripada populasi masyarakat Islam dunia merupakan golongan berusia 24 tahun ke bawah dan kebanyakannya berpendidikan tinggi.


KEMUDAHAN mendapatkan makanan halal membuatkan ramai pelancong Asia Barat menyukai Malaysia. – Gambar hiasan


Spa halal

Thailand juga giat menjalankan usaha bagi tujuan menarik kedatangan pelancong Islam ke Negara Gajah Putih itu.

Pihak berkuasa pelancongan negara berkenaan yang mempunyai pejabat di Dubai, Emiriah Arab Bersatu (UAE), telah mempromosikan spa halal untuk pelancong Islam dengan menitikberatkan privasi para pelanggan lelaki dan wanita.

Selain itu, mereka turut mengadakan festival makanan Thai di Dubai yang berlangsung dalam tempoh panjang iaitu dari 8 Jun hingga 7 Julai.

Menurut kajian Crescentrating, Lapangan Terbang Suvarnabhumi Bangkok dipilih paling baik dari segi lapangan terbang mesra pelanggan Islam di negara bukan Islam.

Kajian itu juga menunjukkan bahawa pelancong dari Negara-Negara Teluk seperti Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Arab Saudi dan UAE merupakan golongan yang paling banyak berbelanja.

Negara-Negara Teluk mewakili 37 peratus daripada perbelanjaan pelancong Islam pada tahun 2011 di Thailand meskipun bilangan mereka cuma tiga peratus daripada populasi Islam global. - AFP

Penyatuan warisan Bangkok dan Ayutthaya

Posted:

Penyatuan warisan Bangkok dan Ayutthaya

Penyatuan warisan Bangkok dan Ayutthaya


KELINCAHAN para penari sewaktu mempersembahkan tarian dan seni mempertahakan diri sangat mengagumkan para penonton.


BERKUNJUNG ke Bangkok dan Ayutthaya, Thailand baru-baru ini sempena lawatan anjuran syarikat tempat saya bekerja merupakan satu pengalaman yang sangat mengujakan kerana banyak perkara menarik ditemui di negara Gajah Putih itu.

Sebagai seorang peminat sejarah, kunjungan ke beberapa tempat pelancongan di negara tersebut membuka mata saya tentang sejarah, agama dan budaya masyarakat di sana.

Apa yang pasti, rakyatnya sangat mengagumi dan menghormati raja mereka, di mana-mana sahaja gambar pemerintah tersebut mudah disaksikan.


HIDANGAN tomyam di Bangkok dan Ayutthaya lebih asli dan sedap.


Arah kiblat

Pada hari pertama menjejak kaki di Lapangan Terbang Suvarnabhumi, Bangkok, rombongan kami disambut wakil agensi pelancongan Bang Chalong Travel merangkap pemandu pelancong kami dikenali sebagai Woody.

Sebelum menaiki bas, seorang gadis Thailand berpakaian tradisional menyambut kami dengan senyuman manis dan kalungan bunga. Selepas itu, barulah kami bertolak ke hotel lima bintang iaitu Grande Centre Point Hotel and Residence, Sukhumvit.

Setelah memasuki hotel, saya terkejut kerana negara yang penduduk Islam merupakan golongan minoriti tetapi bilik hotel mempunyai arah kiblat. Tanda arah kiblat itu terletak di dalam laci meja berhampiran katil.

Keistimewaan hotel itu di tingkat bawahnya terdapat kompleks beli-belah Terminal 21 dan saya sempat bersiar-siar melihat barangan yang dijual.


SEEKOR harimau memakan daging yang dihulurkan dari dalam sangkar oleh seorang pekerja wanita di Safari World & Marine World, Bangkok.


Tomyam tersedap

Kunjungan ke Thailand tidak sah sekiranya tidak menikmati hidangan tomyam. Walaupun di Malaysia terdapat banyak restoran menyajikan tomyam, namun rasanya tidak sehebat di Thailand.

Selama enam hari lima malam di negara berkenaan, setiap restoran yang saya kunjungi rasa tomyam yang dihidangkan kepada kami nyata berbeza rasa.

Namun, tomyam tersedap yang saya nikmati adalah di sebuah restoran di tepi sungai di Ayutthaya. Tomyam gong dan kari hijau terung pipit rasanya lazat.

Ketika menikmati hidangan di beberapa buah restoran, kami turut disajikan dengan persembahan muzik tradisional Thai.

Di Restoran Nopparat, Bangkok misalnya, sebanyak tujuh jenis tarian tradisional dan seni mempertahankan diri dipersembahkan kepada para pelanggan. Pada persembahan terakhir, para penari menjemput pengunjung untuk sama-sama menari di atas pentas.

Di Siam Niramit, Ayutthaya kami turut menyaksikan pementasan seni budaya Thai selama lebih sejam. Persembahan itu sangat mengagumkan dan menggunakan pentas terbesar di dunia yang diiktiraf Guinness World Record.


ISTANA lama dijadikan kuil di Ayutthaya yang mempunyai nilai dan estetika seni bina yang tinggi.


Menjejaki sejarah

Thailand mempunyai banyak bangunan bersejarah termasuk kuil-kuil lama dengan seni bina yang unik. Semasa menyusuri Sungai Chao Phraya di River City, saya bukan sahaja dapat menikmati pemandangan sungai yang indah, malah pemandu pelancong turut menerangkan sejarah bangunan atau kawasan yang dilalui sepanjang sungai itu.

Saya tidak melepaskan peluang mendengar dengan penuh minat sejarah setiap bangunan yang diceritakannya.

Dalam lawatan itu juga, saya meneroka beberapa buah istana lama. Antaranya, istana purba di Ayutthaya yang menjadi pusat pemerintahan lama iaitu sekitar tahun 1360-an. Ia merupakan Tapak Warisan Dunia Lembaga Eksekutif Pertubuhan Pendidikan Saintifik dan Kebudayaan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO).

Istana purba itu kini dijadikan kuil dan terdapat sebuah patung Buddha tembaga bersalut emas yang besar di dalamnya.

Kira-kira 50 meter dari kuil lama itu terdapat sebuah lagi kuil kerajaan purba iaitu Wat Phra Si Sanphet. Di dalamnya terdapat tiga bangunan stupa (seperti piramid di Mesir) yang mengandungi abu mayat tiga raja dari zaman pemerintahan berbeza.

Sepanjang lawatan tersebut, baru saya tahu mengapa Thailand tidak pernah dijajah bangsa asing. Ini kerana, mereka tidak pandai berperang, malah dalam beberapa siri perangan menentang Burma (kini Myanmar), mereka tidak pernah menang. Terdapat banyak kesan tinggalan peperangan seperti kemusnahan kuil dan patung-patung rosak.

Justeru, kekalahan dalam peperangan dengan Burma membuatkan pihak pemerintah Thailand mengamalkan pendekatan perbincangan dengan orang luar bagi menggelakkan penjajahan.

Patung-patung Buddha di Thailand mempunyai rupa bentuk yang pelbagai. Perbezaan itu berikutan ia dihasilkan mengikut fizikal raja yang memerintah pada zaman-zaman tertentu. Oleh itu, setiap patung turut menggambarkan zaman yang berbeza.


PENULIS sempat bergambar kenangan dengan penari sewaktu singgah makan malam di Siam Niramit.


Hormat raja

Ketika dalam perjalanan melawat Balai Rong Seri Ananta Samakhom, bas kami berhenti di hadapan tugu Raja Rama Kelima.

Ketika itu, lalu rombongan yang membawa puteri raja untuk keluar dari istana bersebelahan. Walaupun berada dalam bas, kami tidak dibenarkan mengambil gambar atau merekod video kenderaan diraja dan kenderaan pengiringnya (kira-kira lebih 10 buah kereta).

Adat masyarakat Thailand, dilarang keras memandang tepat wajah keluarga diraja kecuali mereka memberi izin atau mencemar duli untuk berjumpa rakyat. Penjaga-penjaga pintu istana juga memandang ke arah bertentangan (membelakangi) ketika kereta puteri keluar dari situ.

Gambar-gambar raja mereka juga mudah dilihat sepanjang berada di Thailand. Perbuatan itu menunjukkan penghormatan yang tinggi rakyat negara berkenaan kepada raja mereka.

Justeru, sepanjang melawat Thailand, saya berasa sangat seronok kerana dapat menyelami sejarah negara tersebut yang unik. Jika berpeluang, sudah tentu saya akan datang kembali ke negara berkenaan.

Pengiktirafan untuk hotel hijau

Posted:

Pengiktirafan untuk hotel hijau

Pengiktirafan untuk hotel hijau

Oleh AMMAR JAZLAN MAD LELA


PHILEA Resort & Spa mendapat pelbagai pengiktirafan di atas komitmennya sebagai sebuah hotel mesra alam.


HARI ini isu alam sekitar semakin mendapat perhatian masyarakat di seluruh dunia termasuk di Malaysia. Penggunaan teknologi hijau misalnya telah menjadi sebahagian daripada bidang sains masa depan bertujuan mengurangkan impak terhadap alam sekitar.

Industri perhotelan juga tidak terkecuali, justeru tidak hairanlah kebanyakan hotel kini mula melaksanakan inisiatif mesra alam secara lebih komprehensif dari segi konsep, reka bentuk, operasi dan penyelenggaraan sebagai tarikan kepada pelanggan.

Salah satu daripadanya ialah Philea Resort and Spa, resort bertaraf lima bintang terletak di Ayer Keroh, Melaka.

Sejak beroperasi kira-kira dua tahun lalu, resort kabin kayu pertama dan terbesar di Malaysia itu turut mengetengahkan konsep hijau demi kelestarian alam sekitar.


BANGKAI kapal terpakai turut diubah suai menjadi perabot bagi merealisasikan konsep kitar semula.


Usaha itu tampak berbaloi, apabila ia tersenarai antara 10 hotel berkonsepkan mesra alam 2012 oleh Agoda.com, peneraju laman web tempahan hotel terkemuka di Asia.

Pengarah Komunikasi dan Permasarannya, Connie Chin berkata, pengiktirafan itu secara tidak langsung memacu resort itu menjadi destinasi percutian kelas dunia pada masa hadapan.

Katanya, lebih manis, Philea Resort and Spa antara dua resort dari Malaysia yang tersenarai dalam kategori itu berbanding resort-resort terkemuka lain di serata dunia.


ELEMEN kayu pada binaan setiap resort menyerlahkan pesonanya.


Kitar semula

"Ia merupakan satu kebanggaan kepada penduduk di Melaka dan Malaysia, amnya. Sebelum ini kami pernah memenangi anugerah Best Green Resort daripada Persatuan Pelancongan Melaka dan Excellent Award for Landscape Design and Planning daripada Institut Landskap Arkitek Malaysia (ILAM)," katanya.

Tambah Connie, selain penggunaan kayu sebagai bahan binaan utama, resort itu juga mengetengahkan konsep kitar semula di samping penggunaan bahan pencuci yang mesra alam.


KEHIJAUAN pokok-pokok memberi rasa damai kepada pengunjung ke Philea Resort & Spa.


"Misalnya, tangga pada setiap bilik serta pagar resort diperbuat daripada lebih 8,000 keping kayu landasan kereta api terpakai, tembok resort yang menggunakan 6,000 tan blok marmar, manakala bangkai kapal pula telah diubah suai dan dijadikan perabot di bahagian lobi.

"Pada masa yang sama, kami turut menanam lebih 3,000 pokok di sekeliling resort ini bagi mewujudkan suasana hijau di samping menyejukkan pandangan," katanya.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif Agoda.com, Robert Rosenstein memberitahu, kebanyakan hotel dan resort kini mula menyedari kepentingan menjaga alam sekitar.


PENGURUS Besar Philea Resort & Spa, Ronald Choong (lima dari kanan) bersama-sama kakitangan resort menunjukkan isyarat bagus sebagai simbolik pengiktirafan yang diberikan Agoda.com.


"Kebanyakan hotel yang dahulunya diiktiraf mesra alam kini mula mengambil tindakan selanjutnya seperti membersihkan sampah, melabur dalam amalan terbaik penjagaan alam sekitar sekali gus turut meningkatkan kehidupan mampan masyarakat di sekeliling mereka.

"Sama ada di bandar-bandar besar atau pulau terpencil, pelanggan-pelanggan kami sememangnya menggemari resort yang berkonsepkan mesra alam," katanya.

Selain Malaysia, beberapa resort dan hotel bertaraf antarabangsa yang tersenarai termasuklah di Shanghai, Melbourne, Barcelona, New Delhi, Bangkok dan Koh Samui.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


257 peniaga ingkar kena kompaun

Posted:

257 peniaga ingkar kena kompaun

257 peniaga ingkar kena kompaun

Oleh NOR IDAYU BOSRO
idayu.bosro@kosmo.com.my


LIAN HOE (tengah) meninjau harga ayam yang termasuk dalam Skim Kawalan Harga Musim Perayaan Tahun Baru Cina di Kuala Lumpur semalam.


KUALA LUMPUR – Seramai 257 peniaga di seluruh negara telah dikenakan kompaun sebanyak RM30,431 sepanjang tahun lalu kerana melakukan pelbagai kesalahan di bawah Skim Kawalan Harga Musim Perayaan.

Tindakan tersebut dikenakan terhadap peniaga terbabit oleh Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) kerana melanggar peraturan skim tersebut pada musim perayaan Tahun Baru Cina, Pesta Kaamatan, Hari Gawai, Hari Raya Aidilfitri, Deepavali dan Krismas.

Timbalan Menterinya, Datuk Tan Lian Hoe berkata, daripada jumlah itu, 181 kes adalah disebabkan kegagalan peniaga menggunakan tanda harga khas berwarna merah jambu, 13 kes tiada tanda harga, manakala 12 kes menjual barang kawalan melebihi harga maksimum.

"Dalam operasi penguatkuasaan sepanjang tempoh tersebut, KPDNKK telah melakukan pemeriksaan terhadap 209,680 perniagaan borong dan runcit dengan nilai rampasan berjumlah RM25,999.79," katanya selepas membuat pemantauan harga di Pasar Taman Muda, Ampang dan TLC Hypermarket di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Wanita Malaysia diherdik jika enggan melacur

Posted:

Wanita Malaysia diherdik jika enggan melacur

Wanita Malaysia diherdik jika enggan melacur


KERATAN akhbar Kosmo! keluaran Selasa
lalu yang menyiarkan kisah wanita Malaysia jadi hamba seks di Sydney.


SYDNEY - Seorang wanita dari Malaysia yang dipaksa menjadi pelacur memberitahu sebuah mahkamah Australia bahawa dia diherdik kerana enggan melakukan aksi seks dan dipaksa bekerja 17 jam sehari di sebuah rumah pelacuran di sini, lapor agensi Australian Associated Press semalam.

Mahkamah Daerah Sydney di sini diberitahu semalam bahawa seorang ibu ayam, Wong Chee Mei mengajar wanita tersebut aksi-aksi seks yang perlu dilakukan dan memarahinya selepas seorang pelanggan mengadu dia enggan melakukan beberapa aksi lucah itu.

Chee Mei, 37, mengaku tidak bersalah berhubung dakwaan menjalankan perniagaan melibatkan perkhidmatan seks dan enam pertuduhan mengupah dan mengeksploitasi warga asing dengan melanggar syarat visa mereka.

Mahkamah mendakwa Chee Mei yang juga dikenali sebagai Yoko menguruskan rumah pelacuran Diamonds brothel di Willoughby, utara bandar raya ini antara 2008 hingga 2010.

Mahkamah diberitahu, dia mengupah enam wanita berdarah India yang direkrut di Malaysia dan dihantar ke Australia dengan menggunakan visa pelajar untuk menjadi pelacur.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Menyamar anak Sultan Kedah

Posted:

Menyamar anak Sultan Kedah

Menyamar anak Sultan Kedah

Oleh MAZLINA ABDUL MAJID
mazlina.majid@kosmo.com.my


MOHD. ASZURAIDI (kanan) didakwa menyamar sebagai anak Sultan Kedah bagi memperdaya pegawai bank di Mahkamah Majistret Johor Bahru semalam.


JOHOR BAHRU – Gara-gara mendakwa dirinya putera kepada Sultan Kedah, seorang pesawah padi didakwa di Mahkamah Majistret di sini semalam atas 13 pertuduhan memperdaya seorang pegawai bank tahun lalu.

Bagaimanapun, Mohd. Aszuraidi Abd. Aziz, 31, mengaku tidak bersalah ke atas semua pertuduhan yang dibacakan di hadapan Majistret Mohd. Azlan Shah Mohd. Alias.

Mengikut pertuduhan, dia didakwa telah memperdaya seorang pegawai bank, Akbar Mohamad, 53, antara 8 Ogos hingga 27 November tahun lalu di Taman Istimewa Pandan di sini dengan mengaku dirinya anak kepada Sultan Kedah dan mempunyai banyak harta di bawah nama 'ayahandanya' itu.

Tertuduh yang berasal dari Alor Setar, Kedah mendakwa mahu membuat urusan penukaran nama harta Sultan Kedah kepada namanya dan memerlukan sejumlah wang untuk tujuan itu.

Dia kemudian berjumpa dengan mangsa dan melakukan penipuan hingga mendorong pegawai bank berkenaan menyerahkan wang kepadanya secara berperingkat-peringkat yang keseluruhannya berjumlah RM1,898.

Bagi kesalahan itu dia didakwa mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan. Jika sabit kesalahan, tertuduh berdepan penjara antara setahun hingga 10 tahun dan sebat serta sebatan bagi setiap pertuduhan.

Mohd. Azlan Shah Mohd. Alias kemudian memerintahkan tertuduh diikat jamin sebanyak RM30,000.

Bagaimanapun, tertuduh gagal membayar jaminan.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Mohd. Afif Ali dan Khazrin Haffiz Khalil manakala tertuduh tidak diwakili peguam dan kes akan disebut semula pada 6 Mac ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


HENTIKAN!

Posted:

HENTIKAN!

HENTIKAN!

Oleh SHAHRULANOOR ISHAK
sukan@kosmo.com.my

PELBAGAI spekulasi timbul selepas Nazmi bertindak kembali ke tanah air untuk beraksi dalam saingan Liga Super.


"HENTIKAN membuat spekulasi berhubung pemain muda negara, Muhammad Nazmi Faiz Mansor."

Demikian titah Timbalan Presiden Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah semalam yang meminta agar semua pihak tidak membuat sebarang spekulasi berhubung pemain muda negara itu yang kini menyertai Selangor PKNS.

Tengku Abdullah bertitah, baginda bagaimanapun mengakui terkejut dengan keputusan Nazmi meninggalkan kelab S.C. Beira–Mar dalam Liga Divisyen Satu Portugal untuk kembali bermain dalam liga bola sepak tempatan.

Begitupun, baginda berharap agar Nazmi dapat mengembalikan keyakinan diri dan bermain dengan sebaik mungkin.

Tambah baginda, Nazmi juga wajar membuat pertimbangan sekiranya diberi tawaran baharu untuk beraksi dengan mana-mana kelab bola sepak dari luar negara pada masa akan datang.

"Saya masih belum berkesempatan berjumpa dengan dia (Nazmi). Saya berharap, jangan kita cepat kritik dia kerana ia boleh menyebabkan dia cepat putus asa.

"Jika ada tawaran lagi untuk bermain di luar negara, harapan saya supaya dia dapat membuat pertimbangan kerana usianya masih muda," titah baginda kepada pemberita di Rompin, Pahang semalam.

Baginda bertitah demikian ketika ditanya mengenai isu Nazmi yang membuat keputusan menamatkan kontrak lebih awal dengan Beira–Mar dan kembali semula ke tanah air untuk beraksi dengan Selangor PKNS dalam Liga Super.

Dalam pada itu, Tengku Abdullah turut menasihati para pemain muda yang ditawarkan beraksi di kelab luar negara supaya mengambil peluang keemasan tersebut selain membuat keputusan secara lebih matang.

"Kalau dapat tawaran seperti itu, jangan ada perasaan takut hendak meninggalkan rumah dan keluarga. Kalau tolak tawaran, para pemain sukar mendapat pengalaman berharga bermain dengan kelab luar negara.

"Peluang bermain dengan kelab-kelab di luar negara adalah suatu pengiktirafan dan ia harus diambil bagi membuktikan kemampuan mereka," titah baginda.

Ketika ditanya mengenai kemungkinan kesan yang boleh menjejaskan kesediaan para pemain muda tempatan untuk beraksi di luar negara akibat tindakan Nazmi meninggalkan Beira–Mar, baginda menjelaskan: "Ia perkara terpencil. Mereka (para pemain muda) tidak perlu risau dan sewajarnya berfikir secara mendalam sekiranya menerima tawaran daripada mana-mana kelab luar negara."

Jelajah Australia capai objektif

Posted:

Jelajah Australia capai objektif

Jelajah Australia capai objektif

SEMUA pemain Harimau Muda sentiasa bersaing sesama sendiri untuk merebut tempat dalam skuad utama.


GOLD COAST, Australia - Siri jelajah skuad Harimau Muda ke Australia mencapai objektifnya.

Jelajah selama 10 hari itu yang bermula penghujung Januari lalu, berakhir dengan kejayaan yang cukup membanggakan yang menyaksikan mereka meraih tiga kemenangan dan tewas sekali dalam empat perlawanan persahabatan dengan kelab tempatan di Australia.

Pencapaian tersebut menunjukkan skuad kendalian Ong Kim Swee (gambar kecil) itu kini semakin memperlihatkan kematangan, selain mempamerkan peningkatan yang sungguh luar biasa.

Boleh dikatakan skuad bola sepak muda negara itu sudah tidak ada perasaan gerun untuk beraksi di pentas antarabangsa.

Ketika berada di bumi Australia, Harimau Muda memulakan jelajah mereka dengan penuh bergaya apabila meraih kemenangan 5-1 ke atas kelab Palm Beach Sharks dalam aksi persahabatan pertama, diikuti kemenangan 2-1 ke atas Brisbane Sharks pada perlawanan kedua.

Namun, mereka tewas 1-2 kepada Brisbane Olympic pada perlawanan ketiga.

Pada aksi terakhir kelmarin, rentak cemerlang mereka semakin terserlah apabila membelasah pasukan Australia Queensland Academy 7-0.

Sepatutnya, skuad Harimau Muda dijadualkan menentang juara Liga Australia, Brisbane Roar pada perlawanan terakhir itu tetapi kelab berkenaan tidak dapat beraksi ekoran masalah yang tidak dapat dielakkan.

Di sebalik kejayaan cemerlang itu, masih ada juga pihak yang tidak bertanggungjawab tampil dengan kenyataan bahawa siri lawatan skuad muda negara itu ke Australia sebagai sesi 'makan angin' sahaja.

Dakwaan tersebut segera dinafikan oleh Kim Swee yang menyatakan tanggapan tersebut sebagai tidak berasas.

Tanpa berselindung, jurulatih kelahiran Melaka itu mengakui beliau sangat kecewa dengan dakwaan seperti itu yang hanya bertujuan untuk merosakkan imej mahupun reputasi skuad Harimau Muda.

"Sudah tentu saya kecewa kerana matlamat kita sepanjang jelajah ini adalah untuk memberi pendedahan serta latihan kepada pemain dan ia telah dicapai dengan cemerlang," katanya.

Sambil menyifatkan Harimau Muda telah mencapai matlamat sebenar di bumi Australia, Kim Swee turut memberitahu bahawa beliau cukup berpuas hati dengan komitmen yang ditunjukkan oleh semua pemain.

Tumpuan Kim Swee selepas ini adalah pertemuan menentang Myanmar pada 22 Februari ini dan Slovakia (23 Mac) dan beliau menuntut agar semua pemain meneruskan momentum cemerlang bagi menghadapi dua perlawanan tersebut.

"Kami perlu bekerja lebih keras lagi sebagai usaha memperkuatkan skuad Harimau Muda dalam misi mempertahankan pingat emas pada Sukan SEA di Myanmar penghujung tahun ini.

"Secara keseluruhannya, siri Jelajah Australia Harimau Muda memberi kepuasan kepada saya kerana para pemain telah menunjukkan sikap yang amat terpuji dalam setiap perlawanan yang mereka harungi.

"Jelajah ini juga menjadi medan buat saya menilai prestasi pemain-pemain baharu yang diserapkan dalam skuad ini seperti D. Kenny Pallraj, Muhammad Nurridzuan Abu Hassan serta Mohd. Adam Nor Azlin dan mereka juga tidak menghampakan saya.

"Jadi, jelajah ini memberikan saya lebih banyak ruang menilai kelemahan," katanya.

Jelasnya lagi, beliau yakin skuad kendaliannya akan memanfaatkan segala pengalaman sepanjang berada di Australia sebelum beraksi pada Pestabola Merdeka yang dijangka diadakan pada Ogos depan.

Satu perkara menarik yang berlaku dalam skuad muda negara itu ialah semua pemain tampil dengan penuh bersemangat untuk merebut tempat dalam skuad utama dan bagi Kim Swee, persaingan seperti itu merupakan perkembangan yang sihat.

"Ini membuktikan bahawa semua pemain dalam skuad bersaing sesama sendiri untuk menampilkan prestasi terbaik, sekali gus merebut tempat dalam skuad utama," katanya.

"Pemain-pemain yang sudah lama dalam skuad juga turut bekerja keras untuk mengekalkan prestasi seperti Irfan Fazail, Izham Tarmizi Roslan dan Izzaq Faris Ramlan.

"Malah, saya juga amat bangga dengan pemain-pemain seperti Adam, Nurridzwan, Kenny dan Muhammad Ariff Farhan Mohd. Isa yang menunjukkan kesungguhan untuk bersaing pada peringkat lebih tinggi. Bukan sahaja kepada pihak lawan tetapi bersaing sesama sendiri dalam pasukan.

"Pemain-pemain ini mempamerkan keseriusan yang tinggi dan saya tidak nampak mereka bersikap sambil lewa dan ia adalah petanda positif buat skuad ini untuk mara lebih jauh.

"Jika banyak lagi pendedahan pada peringkat antarabangsa untuk Adam, Ariff, Nurridzwan termasuk Rozaimi Abdul Rahaman, saya percaya mereka ini akan menjadi lebih matang dengan corak permainan masing-masing," jelas Kim Swee.

'Buru gelaran juara Asia'

Posted:

'Buru gelaran juara Asia'

'Buru gelaran juara Asia'


ABU SAMAH (dua dari kanan) dan Muzammil (tiga dari kanan) ketika hadir pada majlis penajaan Jersi LTdL oleh MAS di Bukit Jalil semalam.


PELUMBA berbasikal lebuh raya negara diharap dapat mengambil kesempatan untuk mencipta kejayaan selaku juara Asia pada kejohanan lumba basikal Le Tour de Langkawi (LTdL) yang bermula pada 21 Februari ini hingga 2 Mac depan.

"Sepanjang penganjuran LTdL, tiada pelumba Malaysia yang berjaya meraih kejayaan sebagai pelumba terbaik Asia.

"Untuk edisi kali ini, kita mempunyai seramai 17 pelumba mengambil bahagian dan diharap ada di antara mereka yang mampu muncul sebabai pelumba terbaik Asia," kata Presiden Persekutuan Kebangsaan Berbasikal Malaysia (PKBM), Datuk Abu Samah Wahab semalam.

Beliau ditemui pemberita pada majlis penyerahan tajaan Jersi Putih Malaysia Airlines (MAS) untuk pelumba terbaik Asia di ibu pejabat LTdL di Pusat Akuatik Nasional, Bukit Jalil semalam.

"Walaupun mereka (pelumba) mewakili pelbagai pasukan, termasuk pasukan kebangsaan, mereka seharusnya ingat bahawa mereka berlumba untuk menaikkan nama Malaysia. Saya harap semua pelumba akan dapat bekerjasama," katanya.

Untuk edisi ke-18 LTdL tahun ini, selain 12 pelumba tempatan yang masing-masingnya mewakili pasukan kebangsaan dan Terengganu Cycling Team (TSG), terdapat lima lagi pelumba yang mewakili pasukan profesional benua dan benua.

Mereka terdiri daripada Anuar Manan (Synergy-Baku Cycling Project), Adiq Husainie Othman (Champion System Pro Cycling Team), Ng Yong Li (RTS Racing Team) serta Loh Sea Keong dan Ahmad Haidar Anuawar daripada pasukan OCBC Singapore Continental Cycling Team.

Persaingan untuk pelumba terbaik Asia diperkenalkan pada edisi ketiga LTdL pada 1998 yang menyaksikan pelumba Indonesia, Tonton Susanto menjadi pelumba pertama memenanginya.

Untuk rekod, Tonton turut muncul sebagai pelumba terbaik Asia pada 2002 dan 2009, sekali gus menjadikannya pemegang rekod kategori tersebut dengan tiga kemenangan.

Sementara itu, Naib Presiden Kanan Serantau MAS, Muzammil Mohamad berkata, kerjasama dengan penganjur LTdL dapat membantu syarikat penerbangan tersebut memperluas dan memperkukuhkan jenamanya.

Penajaan MAS kali ini merangkumi tiket penerbangan dan memberi tambahan lebihan berat bagasi daripada 10 kilogram (kg) kepada 15kg.

"Memandangkan setakat ini tiada pelumba negara yang berjaya meraih Jersi Putih selaku juara Asia, pihak MAS ingin mengumumkan bahawa sekiranya ada pelumba negara yang berjaya meraih Jersi Putih, mereka akan menerima penajaan tiket penerbangan pergi-balik ke Paris untuk menyaksikan perlumbaan Tour de France.

"Bagi pemenang peringkat pula kita akan memberikan imbuhan berupa tiket penerbangan pergi-balik untuk destinasi rantau Asia Tenggara," kata Muzammil.

Katanya, selaku penaja Jersi Putih berkenaan dan mahu turut terlibat dalam pembangunan sukan di negara ini, imbuhan berkenaan adalah sebagai pemangkin kepada pelumba negara untuk mencipta kejayaan.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Felda bakal bina stadium sendiri di Jengka

Posted:

Felda bakal bina stadium sendiri di Jengka

Felda bakal bina stadium sendiri di Jengka

06/02/2013 8:00pm

SEREMBAN – Pembinaan stadium milik Felda di Jengka, Pahang dijangka bermula awal bulan depan dan siap dalam tempoh dua tahun, kata Pengerusi Felda, Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad.

Beliau berkata, kontraktor untuk pembinaan stadium itu dilantik minggu lepas.

Stadium baharu ini dianggar menelan belanja sekurang-kurangnya RM80 juta dan boleh menampung 30,000 penonton, katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Menurut Mohd Isa, pembinaan stadium itu adalah fasa pertama dalam pembinaan kompleks sukan bersepadu yang meliputi pembinaan beberapa kemudahan sukan lain.

"Bagaimanapun ini bergantung kepada pemaju kita yang juga mempunyai tanah.

"Ini mengikut perbincangan kita untuk fasa kedua. Fasa pertama dikhususkan untuk pembinaan stadium baharu ini," katanya. – BERNAMA

Selesai kes culik suami isteri kurang 4 jam

Posted:

Selesai kes culik suami isteri kurang 4 jam

Selesai kes culik suami isteri kurang 4 jam

06/02/2013 7:35pm

KOTA BHARU - Tidak sampai empat jam laporan polis dibuat, sepasang suami isteri yang diculik empat lelaki di rumah mereka diselamatkan anggota polis dari Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kota Bharu.

Ketua Polis Daerah Kota Bharu, ACP Azham Othman berkata, dalam kejadian 12.30 malam 31 Januari lepas, rumah sepasang suami isteri di Kubang Kerian di sini, diceroboh empat lelaki, dua daripadanya warga Myanmar sebelum suspek bertindak memaksa pasangan tersebut menaiki sebuah kereta ke Jerteh, Terengganu.

"Pasangan suami isteri itu dipaksa menaiki sebuah kereta yang turut dinaiki dua suspek, manakala dua suspek lagi mengekori mereka dengan sebuah kereta lain dan dibawa ke sebuah rumah di Jerteh, Terengganu.

"Ketika tiba di rumah tersebut, empat lagi rakan suspek menunggu mereka, masing-masing tiga lelaki tempatan dan seorang warga Myanmar. Salah seorang suspek meminta wang RM10,000 daripada mangsa untuk dilepaskan," katanya pada sidang akhbar di IPD Kota Bharu di sini hari ini.

Azham berkata, pada 2 petang (31 Januari), suami mangsa dibawa dua suspek ke Melor, di sini untuk mengambil wang tersebut, manakala isterinya masih lagi ditahan suspek yang lain.

"Apabila sampai di Taman Tengku Ahmad Rithauddeen, Melor, kedua-dua suspek menyuruh mangsa pergi mengambil wang berkenaan, bagaimanapun mangsa bertindak meminjam motosikal rakannya dan pergi ke Balai Polis Melor untuk meminta bantuan polis," katanya. - BERNAMA

Tempoh tebus rebat RM200 komunikasi dilanjut

Posted:

[unable to retrieve full-text content]KUALA LUMPUR - Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) melanjutkan tempoh penebusan rebat RM200 Pakej Komunikasi Belia (PKB) daripada sebulan kepada tiga bulan bermula hari ini.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Ahmadinejad lawat Kaherah

Posted:

Ahmadinejad lawat Kaherah

Ahmadinejad lawat Kaherah

REUTERS
AHMADINEJAD (kiri) duduk di sebelah Morsi di sebuah lapangan terbang di Kaherah semalam.


KAHERAH - Presiden Iran, Mahmoud Ahmadinejad membincangkan krisis Syria dengan rakan sejawatannya di Mesir, Mohammed Morsi semalam.

Ketibaan Ahmadinejad ke sini merupakan lawatan pertama yang dibuat seorang pemimpin Iran dalam tempoh lebih tiga dekad.

Presiden Iran itu berada di Mesir selama tiga hari.

Lawatan seperti itu tidak pernah berlaku ketika Mesir diperintah Hosni Mubarak.

Hosni meletakkan jawatan pada 11 Februari 2011 ekoran kebangkitan rakyat yang mahu beliau berundur atas dakwaan korup dan salah guna kuasa.

Ketika Hosni berkuasa, Mesir merupakan sekutu kuat Amerika Syarikat yang menentang program nuklear Iran.

Ahmadinejad diberi sambutan karpet merah di sebuah lapangan terbang di sini.

Beliau dan Morsi kemudian berbincang selama 20 minit tentang krisis di Syria.

Ahmadinejad juga akan menghadiri sidang kemuncak Pertubuhan Kerjasama Islam di sini.

Seorang pakar tentang Iran, Mohammed Abbas Nagi berkata, Morsi cuba untuk memulihkan beberapa peringkat hubungan diplomatik dengan Teheran.

Menurutnya, usaha itu dibuat bagi menunjukkan hubungan diplomatik Mesir lebih bersifat terbuka berbanding ketika di zaman Hosni. - Agensi

Anak Muhammad Ali nafi bapanya tenat

Posted:

Anak Muhammad Ali nafi bapanya tenat

Anak Muhammad Ali nafi bapanya tenat


AP
GAMBAR fail menunjukkan Ali (kanan) di sebuah stadium di New Orleans pada 2 Januari lalu.


NEW ORLEANS - Seorang anak perempuan kepada petinju legenda Muhammad Ali menafikan khabar angin tentang bapanya itu sedang nazak.

Dia menyatakan bahawa bapanya itu berada di rumah menonton satu perlawanan bola sepak Amerika semasa khabar angin itu tersebar.

Anak petinju legenda itu, May May Ali berkata, dia telah bercakap dengan bapanya melalui telefon pada pagi Ahad lalu dan dia berada dalam keadaan sihat.

Katanya, dia sedang menonton perlawanan di rumahnya di Arizona dengan memakai sehelai jersi pasukan Baltimore Ravens.

"Dia berada dalam keadaan sihat. Suaranya kedengaran baik.

"Khabar angin seperti ini akan datang sekali-sekala tetapi ia tidak membawa apa-apa makna buat mereka," katanya menerusi telefon.

Keluarganya kemudian telah memuat naik sekeping gambar Ali di laman Twitter.

Gambar itu memaparkan Ali sedang duduk di atas sebuah kerusi dengan memakai sehelai baju Ray Lewis.

Khabar angin itu tersebar selepas sebuah akhbar tabloid Britain memetik kenyataan adik Ali iaitu Rahman yang menyatakan bahawa bekas juara tinju dunia itu semakin nazak.

Laporan kematian Ali itu juga telah tersebar secara meluas di internet.

Terdapat ucapan takziah di laman sosial Twitter dan Facebook ekoran khabar angin itu dianggap sebagai benar.

Ali turut mengalami masalah penyakit Parkinson.

Dia menyambut ulang tahun kelahiran ke-71 pada bulan lalu.

Ali merupakan juara heavyweight dunia sebanyak tiga kali. - Agensi

Wanita didakwa dirogol dihukum penjara

Posted:

Wanita didakwa dirogol dihukum penjara

Wanita didakwa dirogol dihukum penjara

ABDIAZIZ


MOGADISHU - Seorang wanita yang mendakwa dia telah dirogol oleh askar-askar Somalia dihukum penjara selama setahun oleh Hakim Ahmed Adan di sebuah mahkamah di sini, semalam.

Seorang wartawan yang melaporkan kisah tersebut, Abdiaziz Abdinuur Ibrahim turut dihukum penjara selama setahun.

Pemerintah Somalia sebelum ini menyatakan wanita itu sengaja membuat cerita dia dirogol.

Pihak pendakwa raya menyatakan, bukti-bukti perubatan menunjukkan wanita tersebut tidak dirogol.

Namun, tertuduh dibenarkan menjalani tahanan di rumah sebagai ganti hukuman penjara kerana dia terpaksa menjaga seorang anaknya yang masih kecil.

Peguam-peguam wanita dan wartawan itu menyatakan, mereka akan membuat rayuan berhubung hukuman tersebut.

Hukuman itu mencetuskan kemarahan sebuah pertubuhan hak asasi manusia.

"Pemerintah baharu Somalia berfikir mereka akan dapat menutup keganasan seksual oleh pasukan keselamatan dengan menghukum wanita yang membuat aduan rogol dan wartawan yang melaporkannya," kata beberapa penyelidik pertubuhan Human Rights Watch.

"Polis Somalia bukan sahaja tidak melakukan siasatan tetapi menggunakan tenaga mereka untuk memalukan wanita tersebut dengan mendakwa dia dan wartawan itu berkomplot untuk menjatuhkan imej pemerintah bagi mendapatkan keuntungan," kata pertubuhan itu.

Pemerintah Somalia yang disokong masyarakat antarabangsa mula menguasai pemerintahan di negara ini sejak September tahun lalu memberitahu, pihaknya tidak campur tangan dalam proses kehakiman tersebut. - dpa

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Siti Saleha tak perlukan lelaki

Posted:

Siti Saleha tak perlukan lelaki

Siti Saleha tak perlukan lelaki

SALEHA muncul dengan pelbagai filem lakonannya pada tahun ini.


LELAKI mana yang tidak tertarik dengan kejelitaan yang dimiliki aktres Siti Saleha atau nama sebenarnya Siti Saleha Mohd. Baharum? Bagaimanapun, figura yang bakal muncul menerusi filem Kerat 14, gandingannya bersama aktor tersohor, Aaron Aziz ini mengakui tidak memerlukan perlindungan daripada seorang lelaki dalam kehidupannya.

Menurut pelakon berusia 23 tahun itu, dalam alam realiti, dirinya tidak sebegitu lemah seperti kebanyakan watak yang pernah dimainkan menerusi drama bersiri TV mahupun filem.

"Saya tidak memerlukan lelaki untuk menjaga ataupun melindungi diri saya kerana saya tidak selemah seperti watak-watak yang pernah saya bawakan dalam drama TV mahupun filem.

"Saya boleh menjaga diri saya sendiri, malah saya juga ada menyertai kelas muay thai sejak tahun lepas lagi sebagai langkah menjaga keselamatan diri," katanya.

Tambah Saleha, untuk menjadi seorang yang sangat lemah-lembut, pemalu, sensitif dan cepat emosi dalam lakonan merupakan satu perubahan karakter yang sangat mencabar bagi dirinya.

"Watak-watak yang diberikan kepada saya adalah sangat kontra daripada karakter sebenar diri saya, kerana saya sebenarnya seorang yang periang, berfikiran terbuka, tidak bergantung kepada lelaki, tegas dan suka berjenaka.

"Jadi untuk menghayati watak-watak yang penuh sifat kewanitaan dan gadis desa merupakan satu perkara yang sangat mencabar dan menguji mutu lakonan saya," katanya.

Masih solo

Menuntut kisah cinta daripada gadis jelita yang pernah dilanda kontroversi bercinta dengan seorang penjaga gol bola sepak, Syed Adney iaitu adik kepada pelakon Sharifah Sofea, Siti Saleha memberitahu, dia masih solo dan sehingga kini tidak mempunyai hubungan dengan siapa-siapa.

"Saya masih solo dan tidak mempunyai sebarang hubungan istimewa dengan mana-mana lelaki. Itu semua gosip. Bukan saya tidak mahu (bercinta), tetapi tiada siapa yang mahukan saya (ketawa)," katanya berjenaka.

Ujar Saleha lagi, dia kini sangat sibuk dengan jadual penggambaran yang padat.

"Saya kini sibuk berlakon untuk drama dan juga filem, jadi isu untuk mengadakan hubungan istimewa dengan mana-mana lelaki ini tidak menjadi keutamaan saya buat masa ini," katanya.

Selepas berjaya menambat hati para pononton di rumah, kini gadis sunti berusia 23 tahun itu beralih arah ke layar perak dengan filem-filem terbaharu yang bakal menjengah pawagam termasuklah Mamak Cupcake, Bravo, Pencinta, KL Zombie dan Kerat 14 yang bakal ditayangkan pada 14 Februari ini.

Menurut Siti Saleha, dia bagaimanapun akan terus berlakon drama dan tidak tertumpu kepada lakonan untuk filem sahaja.

"Saya akan mengimbangi lakonan saya di televisyen dan juga di pawagam. Bagi saya, itu yang terbaik. Jika saya memilih untuk berlakon di layar perak sahaja, penonton dan peminat saya yang mempunyai kekangan masa untuk ke pawagam mungkin tidak dapat melihat lagi hasil kerja saya. Jadi, saya rasa ia lebih adil buat mereka jika saya teruskan lakonan saya di dalam drama dan juga filem," katanya.

Adik kepada penyanyi kumpulan popular, Shamsul Anuar atau Sam Bunkface itu turut mengakui selepas tiga tahun mencurahkan seratus peratus komitmen dalam kerjayanya, dia kini mula menikmati pulangan setiap keringat yang telah dicurahkan dalam dunia hiburan tanah air.

"Alhamdulillah, pada tahun ini, rezeki saya mencurah-curah, tidak kiralah untuk drama bersiri mahupun filem. Saya sangat menghargai peluang-peluang dan kepercayaan yang telah diberikan kepada saya oleh penerbit-penerbit drama dan filem tersebut.

"Sebagai tanda berterima kasih kepada mereka, saya akan cuba beri yang terbaik sehingga tiba masa saya boleh berbangga dengan pencapaian dan hasil titik peluh saya sendiri," katanya.

Saya cuma ubah penampilan - Azza

Posted:

Saya cuma ubah penampilan - Azza

Saya cuma ubah penampilan - Azza

Oleh RONI HIDAYAT RIDWAN

KEPUTUSAN yang dibuat Azza untuk bertudung adalah atas pilihan dirinya sendiri.


SEMENJAK kebelakangan ini, sudah ramai selebriti wanita tanah air yang telah melakukan penghijrahan terutamanya dari segi penampilan yang lebih muslimah.

Kali ini, tiba pula giliran pelakon dan penyanyi Nor Azzarima Zawari atau Azza, 34, yang pernah popular bersama kumpulan Elite suatu ketika dahulu apabila kini turut tampil bertudung.

Berkesempatan menemui Azza pada majlis pelancaran produk Zarraz yang diadakan di Hotel Concorde, Shah Alam, Selangor baru-baru ini, dia mengakui sudah mula bertudung sejak 6 Januari lalu.

Masih tetap kelihatan manis dan anggun apabila sudah bertudung, Kosmo! juga cuba mengorek kisah di sebalik penghijrahan yang dilakukannya itu.

Kosmo!: Bolehkah Azza kongsi sedikit tentang perubahan penampilan sekarang?

AZZA: Hati saya mula terdetik untuk bertudung ketika berlakon drama Mujahid pada tahun lalu. Dalam drama tersebut saya memegang watak sebagai seorang majistret yang bertudung.

Kemudian pada 22 Disember lalu, saya telah menemani ibu ke majlis perkahwinan saudara kami di Pulang Pinang. Pada majlis tersebut saya lihat semua saudara-mara termasuk sepupu saya semuanya bertudung.

Akhirnya sewaktu dalam perjalanan pulang ke Kuala Lumpur, tiba-tiba timbul perasaan sedih terhadap ibu kerana saya seorang sahaja yang masih belum bertudung berbanding ahli keluarga sebelah ibu saya.

Kemudian apakah yang berlaku seterusnya?

Pada mulanya saya masih lagi berbelah bahagi sama ada mahu bertudung atau tidak. Namun begitu, suami saya (Azlan Zulaily) banyak memberikan dorongan dan sokongan kerana dia memang mahu lihat saya bertudung.

Akhirnya, pada 6 Januari lalu saya mula memakai tudung dan tampil dalam khalayak umum untuk acara Anugerah Juara Lagu ke-26 di Stadium Putra Bukit Jalil.

Apakah perasaan Azza setelah bertudung?

Saya berasa tenang dan gembira dengan keadaan sekarang ini, cuma saya perlu kuat dari segi mental dan fizikal. Tidak dinafikan banyak cabaran yang perlu saya lalui apabila mengambil keputusan sebegini.

Antaranya, pandangan sesetengah pihak beranggapan pelakon yang sudah bertudung akan kurang mendapat tawaran berlakon. Namun begitu, bagi saya rezeki sudah ditentukan oleh Allah dan faktor bertudung tidak boleh dijadikan alasan.

Bagaimanakah pula dengan perkembangan kerjaya Azza sekarang?

Walaupun kini sudah bertudung saya masih lagi berlakon, menyanyi dan mengacara. Apa yang berubah cuma penampilan sahaja dan ia langsung tidak menghalang untuk saya terus bergiat aktif dalam bidang seni.

Saya juga ingin mengambil kesempatan untuk menyeru kepada para penerbit dan pengarah supaya terus memberi peluang kepada artis bertudung berlakon dengan watak yang bersesuaian dengan imej yang ditampilkan.

Adakah Azza ada melakukan sebarang aktiviti yang lain?

Pada awal tahun ini saya telah memulakan perniagaan bedak sejuk yang menggunakan jenama Azzas yang berharga RM20 sebotol. Idea untuk menjalankan perniagaan ini sudah lama, cuma sekarang ini barulah saya ada masa untuk melakukannya secara kecil-kecilan.

Telefilem Walit Walid kisah perjuangan wanita

Posted:

Telefilem Walit Walid kisah perjuangan wanita

Telefilem Walit Walid kisah perjuangan wanita

Oleh RONI HIDAYAT RIDWAN


BARISAN karyawan telefilem, Walit Walid yang dihasilkan bersempena Hari Wanita Sedunia yang bakal diraikan pada 18 Mac setiap tahun.


DALAM sesebuah drama atau telefilem yang ditayangkan, golongan isteri selalunya digambarkan sebagai tulang belakang terhadap sesebuah kejayaan yang diraih oleh suami.

Bagaimanapun, telefilem berjudul Walit Walid yang diterbitkan oleh Unit Drama TV Radio Televisyen Malaysia (RTM) memaparkan sebuah jalan cerita dari sudut berbeza iaitu kejayaan seorang wanita yang banyak disokong oleh suami.

Telefilem berkenaan mengisahkan tentang seorang isteri bernama Natasha yang menolak bekerja di pejabat suaminya dan berhasrat menjalankan perniagaan sendiri.

Akhirnya, suami Natasha iaitu Walid telah menghadiahkan sebuah rumah burung walit dan bermulalah kerjaya isterinya itu sebagai pengusaha burung walit yang berjaya.

Namun begitu, Natasha terpaksa berhadapan dengan pelbagai cabaran apabila suaminya lumpuh setelah mengalami kemalangan jalan raya serta sikap ibu mertuanya yang tidak merestui perkahwinannya dengan Walid.

Pengarah Walit Walid, Nurfadilla Kamal Shah yang ditemui pada majlis pelancaran yang diadakan di Shah Alam, Selangor menjelaskan, drama berkenaan dihasilkan bersempena dengan Hari Wanita Sedunia yang akan disambut pada 18 Mac setiap tahun.

"Sebelum telefilem ini dihasilkan, pihak atasan RTM telah meminta Unit Drama TV RTM supaya menghasilkan sebuah telefilem yang bertemakan tentang wanita.

"Pada mulanya saya ingin menghasilkan sebuah cerita mengenai cinta, tetapi apabila difikirkan semula cerita sebegitu terlalu klise. Kami lalu bercadang untuk memaparkan kisah kejayaan seorang wanita," ujarnya yang kali pertama mengarah telefilem.

Antara barisan pelakon yang menjayakan telefilem Walit Walid ialah Ery Putra (Walid), Sharifah Anis Syed Zainal Al Idrus (Natasha), Aznah Hamid (Mak Salma), Mas Muharni (Diana), Livonia (Nina) dan Adam Shah (Effendi).

Menurut Nurfadilla, sebelum telefilem berkenaan memulakan penggambaran pada 2 Februari lalu dia ada menerima beberapa buah skrip, tetapi kebanyakannya menampilkan jalan cerita yang agak berat.

Setelah beberapa penilaian dibuat akhirnya dia tertarik dengan skrip yang dihasilkan oleh Tommy Ct Loh kerana jalan cerita yang lebih ringan dan mudah difahami.

Ketika ditanya mengenai perniagaan burung walit sebagai plot utama telefilem berkenaan, Nurfadilla memberitahu bisnes tersebut masih lagi kurang sinonim terutama dalam kalangan masyarakat Melayu.

"Sebenarnya saya ada melakukan sedikit kajian mengenai perniagaan ini. Menerusi kajian tersebut, saya dapati ia merupakan perniagaan yang boleh mendatangkan pendapatan yang cukup lumayan," ujarnya.

11 telefilem

Mengenai pemilihan para pelakon pula, Nurfadilla mengakui pada mulanya dia memang berhasrat untuk menampilkan banyak nama popular membintangi telefilem berkenaan.

Bagaimanapun, ada pelakon yang terpaksa menolak kerana jadual yang tidak sesuai, namun tetap berpuas hati dengan barisan pelakon yang sedia ada terutamanya Ery dan Anis selaku teraju utama.

"Biasanya untuk drama atau telefilem yang ditayangkan menerusi saluran RTM, pihak stesen sememangnya turut menggalakkan pembabitan pelakon-pelakon baharu.

"Anis yang memegang watak Natasha misalnya, dipilih memandangkan dia antara pelakon baharu yang sedang meningkat naik. Selain itu, saya juga mahukan watak Natasha dipegang oleh seorang pelakon yang bertudung," jelasnya.

Bagi mereka yang ingin mengetahui kesudahan telefilem tersebut, ia akan disiarkan di saluran TV 2 pada 12 Mac ini menerusi Slot Citra pada pukul 10 malam.

Sementara itu, Timbalan Pengarah Seksyen Produksi TV RTM, Norliza Mohd. Ali yang turut hadir pada majlis pelancaran tersebut memberitahu Walit Walid merupakan telefilem pertama yang dihasilkan oleh Unit Drama TV RTM untuk 2013.

Ujarnya, pada tahun ini unit tersebut sudah merancang untuk menghasilkan sebanyak 11 telefilem berdasarkan sambutan hari-hari tertentu seperti Hari Guru, Hari Ibu, Hari Kemerdekaan serta perayaan Aidilftri dan Aidiladha.

"Selama ini pihak RTM begitu dikenali kerana menghasilkan produk-produk berkualiti dan sinonim dengan penonton seperti drama Opah yang pernah mendapat sambutan yang baik.

"Pada tahun ini kami akan meneruskan kesinambungan dengan menghasilkan drama dan telefilem yang lebih menarik sebagai langkah memberikan saingan dalam industri hiburan di negara ini," ujarnya.

Menurutnya, selain 11 telefilem unit berkenaan juga bakal menghasilkan sebuah drama bersiri sebanyak 30 episod berjudul Balqis yang akan ditayangkan sepanjang bulan Ramadan akan datang.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved