Rabu, 3 Ogos 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Bukan hanya bisnes kaaum wanita

Posted:

Bukan hanya bisnes kaaum wanita

Bukan hanya bisnes kaaum wanita

Oleh IZYAN LIYANA MOHD. DARIFABDUL MAJID SAMAD, 58, kelihatan agak sibuk menguruskan stok-stok Tupperware yang baru diambil dari pejabat stokis. Tiga kotak bersaiz besar itu dibuka dengan berhati-hati agar produk di dalamnya tidak rosak. Kemudian, satu persatu produk Tupperware disusun mengikut senarai tempahan pelanggan.

"Inilah rutin mingguan saya. Sentiasa sibuk dengan pengambilan dan penghantaran barangan Tupperware. Jadual kerja perlu sistematik dan efektif kerana saya tidak mahu pelanggan terpaksa menunggu lama stok barangan mereka.

"Apatah lagi tempahan stok semakin banyak pada bulan Ramadan dan menjelang hari raya," tutur Abdul Majid mengenai bisnes Tupperware Brands yang diusahakan sejak tahun 2004 bersama isteri, Rohaya Abdul Rahman, 55.

Mengulas mengenai cintanya pada bisnes Tupperware yang dimonopoli oleh golongan wanita, anak kelahiran Jelebu, Negeri Sembilan, itu memberitahu semuanya tersemai ketika dia berusia 22 tahun. Pada waktu itu, Abdul Majid hanyalah pengguna setia Tupperware dan sentiasa membeli produk berkenaan daripada kakak iparnya yang merupakan ahli tetap Tupperware Brands.

"Saya tak pernah terfikir untuk menjadi ahli Tupperware kerana sudah mempunyai pekerjaan tetap di salah sebuah syarikat perumahan dan pemaju. Lagipun membeli barang Tupperware untuk kegunaan peribadi bukan untuk berniaga.

"Namun semuanya berubah ketika mengunjungi pejabat stokis Tupperware Brands di Wangsa Maju, Kuala Lumpur, untuk membeli botol minuman. Kebetulan pada waktu itu, saya telah bertemu ahli senior, Norlia Ismail, yang beria-ria mengajak saya menjadi ahli supaya menikmati potongan diskaun 30 peratus bagi setiap pembelian barangan Tupperware," jelas Abdul Majid kepada Kosmo! ketika ditemui di Gombak baru-baru ini.

Peluang berniaga


ORANG ramai kini berpeluang membuat piza dalam tempoh kurang 20 minit dengan menggunakan set piza jenama Tupperware Brands.


Bertitik tolak daripada episod itulah Abdul Majid mula berjinak-jinak menjual Tupperware dalam kalangan teman-teman dan jiran. Pada hujung minggu dia mengambil kesempatan mengadakan parti Tupperware bagi mempromosi produk Tupperware kepada para pelanggan baharu.

Jelas Abdul Majid, dia tidak malu mengendalikan bisnes Tupperware meskipun perniagaan itu sinonim dengan golongan wanita. Lebih mengujakan, bisnes Tupperware mendapat kepercayaan dan sambutan daripada orang ramai kerana produknya yang berkualiti dan tahan lasak.

Dalam pada itu, Salleh Fadhil Abdullah, yang sudah 13 tahun berniaga Tupperware menyifatkannya sebuah peluang perniagaan yang berbaloi dan mendatangkan manfaat kepada orang ramai. Tupperware yang diperkenalkan sejak tahun 1946 oleh Earl Tupper di Florida, Amerikat Syarikat (AS) bukan saja menjanjikan peluang perniagaan yang cerah malah koleksi produk tersebut selamat digunakan oleh semua lapisan masyarakat.

"Orang ramai cenderung membeli botol air dan bekas makanan plastik kerana harganya murah berbanding produk Tupperware yang berharga RM10 ke atas. Tetapi, tahukah anda bekas Tupperware lebih tahan lama kerana diperbuat daripada material tidak bertoksik dan tiada unsur karsinogenik? Lagipun produk Tupperware diiktiraf oleh Food & Drug Administration & Japan Polyolefin Hygienic Assocoation Standart (FDA).

"Penggunaan produk plastik boleh menjejaskan kesihatan terutamanya pada botol atau bekas makanan yang terdedah pada cuaca panas. Tindak balas haba itu akan menghasilkan bahan kimia tertentu yang memberi kesan buruk pada kesihatan," jelas Salleh sambil menunjukkan botol air Eco Tupperware yang hadir dalam enam warna menarik.

Salleh yang membahagi masa antara karier sebagai akauntan dan bisnes Tupperware menjelaskan, produk terbaharu itu selamat digunakan meskipun ia terdedah pada cuaca panas atau sejuk. Selain koleksi botol Eco Tupperware, Salleh turut menyarankan orang ramai menggunakan set Tapau untuk membungkus makanan berbanding menggunakan polisterin.

Berhenti kerja


LAZIMNYA para pelanggan membuat tempahan Tupperware berdasarkan produk-produk yang dipamerkan dalam katalog.


Sementara itu, Iffa Ismail, 28, yang baru enam tahun melibatkan diri dalam bisnes Tupperware bersyukur dengan rezeki yang dikecapi pada hari ini. Ibu kepada sepasang cahaya mata itu tidak menyangka keputusannya melepaskan jawatan sebagai pegawai bank di salah sebuah bank terkemuka telah membuka laluan rezeki yang lebih lumayan.

Sebelum ini, anak kelahiran Selangor itu kurang yakin pada bisnes Tupperware meskipun ibunya, Norlia Ismail, 52, merupakan salah seorang pengedar Tupperware.

"Pada mulanya saya enggan melibatkan diri dalam perniagaan ini kerana bimbang dengan risiko pasang dan surut berniaga. Sebab itu, saya mengambil keputusan bekerja apatah lagi setiap bulan saya memperoleh gaji tetap.

"Namun, semuanya berubah selepas melihat kejayaan ibu berjaya memperoleh komisen yang tinggi setiap bulan, hasil jualan Tupperware. Selepas berbincang dengan ibu dan mempelajari pelan perniagaan Tupperware, setiap hujung minggu saya ke pasar raya Giant Teluk Intan, Perak untuk membuka kios mini Tupperware dan mencari pelanggan baharu," jelas Iffa yang kini mempunyai ahli Tupperware dari Perak dan Kuantan, Pahang.

Lebih membanggakan, pada fasa pertama jualan Tupperware, Iffa berjaya mencatat hasil jualan sebanyak RM6,000 dalam masa kurang tiga jam.

Sehubungan itu, bagi memberi tumpuan sepenuhnya pada perniagaan Tupperware dan memudahkannya berulang-alik antara Kuala Lumpur, Perak dan Pahang, maka dia mengambil keputusan berhenti kerja. Lebih meyakinkan Iffa apabila dia memperoleh pendapatannya menjual Tupperware yang mencecah sehingga RM4,000, sebulan.

Parti Tupperware

Tambah Iffa: "Rezeki tidak datang bergolek sebaliknya ia memerlukan daya usaha yang tinggi. Sebab itu, saya menyarankan kelompok ibu tunggal ataupun suri rumah berkecimpung dalam bisnes ini untuk mendapatkan pendapatan sampingan.


PARTI Tupperware telah dipraktikkan selama enam dekad sebagai corak promosi barangan tersebut.


"Bagi mereka yang ingin memahami dengan lebih terperinci mengenai keistimewaan perniagaan Tupperware, bolehlah berjumpa dengan pengedar utama kami dan kami akan menerangkannya di parti Tupperware.

Berbicara mengenai parti Tupperware, Norlia Ismail, 52, memberitahu parti tersebut cukup sinonim dengan jenama Tupperware Brands di serata negara termasuklah di Malaysia.

Sejak pelan berkenaan diperkenalkan oleh Brownie Wise, jurujual wanita legenda dari Florida, Amerika Syarikat yang juga merangkap Timbalan Presiden Tupperware Brands sejak enam dekad lalu populariti produk tersebut semakin meningkat.

"Kewujudan parti Tupperware menambah kepelbagaian pada corak promosi produk ini. Secara tidak langsung pada acara tersebut, mereka yang menghadirinya bukan sekadar membelek katalog malah berpeluang melihat produk dengan lebih dekat dan memahami cara penggunaannya dengan betul.

"Lazimnya, seminggu sebelum parti berlangsung kami terlebih dahulu mengadakan perbincangan bersama tuan rumah atau penganjur parti Tupperware. Dalam diskusi itu, kami menyarankan pihak penganjur memilih set produk untuk dipromosi dan bersesuaian dengan sasaran para tetamu," terang Norlia yang kini berada pada tahap Pengarah Eksekutif Tupperware ketika ditemui Kosmo! baru-baru ini.

Norlia yang ditemui di kediamannya di Taman Sri Gombak, Selangor yang pernah mengungguli Anugerah Wanita Inspira Tupperware Brands berkata, pemilihan set produk wajar dititikberatkan bagi mengelakkan tetamu tepu kerana menerima informasi produk yang terlalu banyak.

"Koleksi produk Tupperware terbahagi pada beberapa set. Selain set piza yang membolehkan individu menghasilkan piza dalam tempoh 20 minit dan menyimpan ramuan dalam bekas tertentu, Tupperware Brands turut menampilkan set yang ideal disusun dalam peti sejuk, kabinet dapur ataupun ketika menjalani aktiviti berkelah," tutur Norlia sambil menguli tepung di dalam bekas Tupperware khas.

Dalam pada itu, jelas Norlia sekiranya pada parti Tupperware berkenaan jualan produk mencecah RM880 maka tuan rumah layak menerima hadiah istimewa daripada pihak Tupperware Brands.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Ledakan IT di sekolah Korea

Posted:

Ledakan IT di sekolah Korea

Ledakan IT di sekolah Korea


GURU perlu memantau penggunaan internet dalam kalangan pelajar kerana bimbang remaja menjadi ketagih kepada internet.


TATKALA musim panas menjengah, suasana luar bilik darjah cukup terasa bahangnya. Bagaimanapun, murid-murid tahun empat, kelas guru Yeon Eun Jung, terpaku memerhatikan paparan tablet di depan mereka yang menayangkan animasi mengenai seorang kanak-kanak lelaki dan perempuan bertengkar mengenai sama ada air lebih berat apabila ia beku atau semasa mencair.

Senario luar bandar tersebut merupakan sekelumit transformasi besar yang bakal dialami Korea Selatan.

Negara berkenaan sedang melaburkan kira-kira AS$2 bilion (RM5.9 bilion) dalam menggantikan buku teks konvensional kepada komputer tablet sebagai persediaan memperluas rangkaian akademik digital.

Negara lain seperti Perancis, Singapura dan Jepun sedang berlumba-lumba dalam membangunkan bilik darjah dilengkapi paparan skrin sentuh agar dapat mengakses jutaan informasi dengan mudah.

Korea Selatan yang merupakan negara Asia keempat terbesar dari segi ekonomi percaya ia mendapat kelebihan daripada senario itu apabila kanak-kanaknya dianggap pelayar paling celik dalam dunia digital.

Ia terbukti apabila satu kajian dilakukan Pertubuhan Kerjasama Ekonomi dan Pembangunan yang berpangkalan di Paris, Perancis pada tahun 2009 mendapati remaja Korea Selatan berusia 15 tahun mencatatkan markah tertinggi keupayaan menyerap informasi melalui peranti digital.

Masa hadapan

Di Sekolah Rendah Sosu, Goesan, Pengetua, Jo Yong deuk membicarakan mengenai masa hadapan apabila pelajar-pelajarnya berinteraksi bersama Ludwig van Beethoven dan Abraham Lincoln dalam dunia realiti maya.

Dalam bilik darjah berkenaan, murid-murid sedang asyik menconteng jawapan pada peranti tablet mereka menggunakan pen sentuh skrin sambil menyaksikan klip video menerangkan tentang sifat saintifik air beku.

"Saya sangat menyukai bab ini tetapi, klip yang paling digemari merupakan bagaimana bunga-bungaan mekar dan pokok menuai buah pada musim bunga," kata Jeong Ho-seok, 11, sambil mengukir senyuman.

Menurut Perkhidmatan Maklumat Pelajaran dan Penyelidikan Korea yang bertanggungjawab menyediakan perkhidmatan sokongan teknikal kepada program berkenaan, terdapat lebih 60 sekolah rendah, pertengahan dan menengah menggunakan buku teks digital sebagai salah satu kokurikulum mereka.

Seoul yakin dapat menyiapkan program yang menelan belanja berbilion ringgit itu dalam penyediaan satu rangkaian komputer dengan kandungan digital berkualiti menjelang 2015.

Bahkan, ia akan mengambil suku daripada perbelanjaan tersebut untuk menggantikan buku teks kepada tablet.


SEORANG remaja Korea asyik melayari komputernya yang kini menggantikan buku teks dalam kelas.


Bagaimanapun, pegawai Korea Selatan yang mengetuai projek tersebut, Kim Doo-yean, berkata negaranya tidak akan berdepan sebarang masalah bersaing dalam penggunaan tablet.

Syarikat pengehosan web AS, Akamai berkata, pada awal tahun ini, Korea Selatan menikmati sambungan internet paling laju di dunia.

Negara berkenaan juga menduduki tangga teratas dalam langganan jalur lebar tanpa wayar.

Seorang murid Sekolah Rendah Sosu, Lee Sang-hyeob menghabiskan banyak masa bermain permainan dalam talian dan berkomunikasi bersama teman sekolah melalui internet.

Jang Woo-dam pula, selalu melayari laman web sekolahnya untuk melihat mesej-mesej daripada pihak sekolah dan rakan sebaya.

Kim yang mengetuai projek tablet berkenaan berkata, negara tersebut menjangkakan pembangunan rangkaian akademik pelajar-pelajar akan melangkaui penggunaan buku teks digital dan sempadan negara.

"Pada masa hadapan, semua pelajar kami akan disambungkan kepada rangkaian komputer tunggal yang membenarkan mereka mempelajari daripada guru-guru negara lain," ujarnya lagi.

Menurut Kementerian Keselamatan dan Pentadbiran Awam, bilangan pelajar-pelajar yang ketagih kepada internet telah meningkat kepada 782,000 atau 12 peratus.

Kerajaan sangat bimbang mengenai isu berkenaan dan merancang untuk meningkatkan kaunselor dalam menangani ketagihan internet sehingga 5,500 orang pada tahun hadapan.

"Keperluan dalam pembelajaran digital adalah mempromosi sebanyak mungkin interaksi antara guru-guru dan pelajar-pelajar berbanding meninggalkan mereka bersendirian," kata Penyelidik Kanan Agensi Informasi Kemasyarakatan Kebangsaan, Kwon Jung-eun.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Horizon

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Horizon


Empat jam berpaut di pelampung

Posted:

Empat jam berpaut di pelampung

Empat jam berpaut di pelampung

Oleh SAKINI MOHD. SAIDKALAU anda merasakan berjauhan dengan telefon bimbit dan internet bagai sesuatu yang menyeksakan, maka Taman Negeri Royal Belum bukanlah tempat untuk anda. Tetapi jika anda bersedia untuk mengenepikan perasaan terasing itu, anda boleh bersedia untuk dibawa masuk ke alam fantasi yang menakjubkan.

Dengan lokasinya yang agak jauh serta bersempadan dengan Thailand (sebelah utara) dan Lebuh Raya Timur-Barat (sebelah selatan), ia memang akan mengasingkan anda daripada dunia luar.

Namun, perasaan gundah dan merasakan diri bagaikan terpenjara daripada hidupan teknologi moden hanyalah getaran awal kerana ia akan hilang sebaik menyelusuri perjalanan di sana.

Bukan hanya penulis yang berasa begitu tetapi, juga yang lain dalam kumpulan media serta pelajar Fakutli Komunikasi dan Media (FCM) Universiti Industri Selangor (Unisel) yang menyertai ekspedisi FCM Tasik Banding/Eksplorasi Belum anjuran universiti itu baru-baru ini.


PELAJAR Fakulti Komunikasi dan Media, Unisel bergambar kenangan bersama penduduk Orang Asli suku kaum Jahai dalam Ekspedisi Tasik Banding/Belum Explorasi di Taman Negeri Royal Belum.


Menariknya, hanya dua jenis pengangkutan sahaja yang boleh membawa seseorang pelancong itu ke Taman Negeri Royal Belum, sama ada menggunakan air mahupun udara.

Ini kerana laluan darat hanya dapat dihubungkan sehingga ke jeti awam, Pulau Banding, iaitu lokasi akhir sebelum meneruskan ekspedisi seterusnya menggunakan bot laju.

Biarpun terpaksa melalui perjalanan agak lama iaitu hampir tujuh jam merentasi ranjau rimba sepanjang Lebuh Raya Utara-Selatan dan Lebuh Raya Timur-Barat, namun keletihan hilang sebaik tiba di jeti awam dan melihat kejernihan Tasik Temenggor.

Panorama indah tatkala menyusuri Tasik Temenggor menggunakan housebot untuk sampai ke Sungai Kejar, sebuah kawasan pedalaman terakhir di Taman Negeri Royal Belum, membuatkan perasaan dibuai ketenangan dengan keindahan dan kehijauan alam sekeliling.

Biarpun tidak kelihatan hidupan liar di tepi tebing tasik, namun telatah anak-anak orang Asli yang masih nomad cara kehidupannya, menambah keasyikan menghargai alam semula jadi.

Sejurus sampai ke destinasi dituju di perkhemahan Sungai Kejar, semakin riuh suara anggota rombongan: "Wah jernihnya air, nak terjun mandilah," kata seorang pelajar dek terusik dengan kejernihan air yang menampakkan segala isi perut sungai berkenaan.

Khazanah suci


FOKUS utama Royal Belum adalah konservasi flora dan fauna.


Namun, untuk menikmati keindahan itu memasuki Taman Negeri Royal Belum bukanlah semudah hanya menyewa bot sahaja. Ini kerana permit perlu diperoleh daripada Perbadanan Taman Negeri Perak.

Timbul persepsi leceh dalam kalangan segelintir pihak kerana merasakan ia sepatutnya dipermudah sekiranya ingin menjadikan Royal Belum sebagai eko-pelancongan.

"Ini merupakan tanggapan yang silap kerana fokus utama Taman Negeri Royal Belum ialah konservasi flora dan fauna yang ada di sini. Eko-pelancongan adalah sebahagian daripadanya," kata Renjer Bahagian Penguatkuasaan dan Pendakwaan Perbadanan Taman Negeri Perak, Safri Muhiyuddin.

Diwartakan sebagai Taman Negeri Royal Belum pada 3 Mei 2007, ia meliputi kawasan seluas 117,500 hektar, iaitu hampir 90 peratus daripada keluasan Hutan Simpan Belum (132,000 hektar).

Berbanding hutan lain di Malaysia, Royal Belum merupakan hutan simpan yang cukup istimewa kerana ia dikatakan satu-satunya masih suci. Dengan anggaran terdapat lebih 3,000 spesies flora, 64 spesies paku-pakis, 62 spesies tumbuhan berlumut dan 23 jenis ikan sungai yang hidup bebas dan liar, sekali gus menjadikan Taman Negeri Royal Belum, khazanah berharga kepada negara.

Tarikan Taman Negeri Royal Belum


BOT menjadi pengangkutan utama untuk menyusuri Royal Belum.


Apa lagi yang menariknya di sini? "Terdapat tiga spesies bunga Rafflesia di sini iaitu R. Kerrii, R. Cantleyi dan R.Azlanii. Istimewanya, spesies R. Azlanii hanya terdapat di Royal Belum.

"Selain itu, Royal Belum juga menjadi tumpuan 10 spesies burung enggang, iaitu burung yang selalu dikaitkan dengan negeri Sarawak," katanya.

Tidak terhenti di situ, kerana ia juga merupakan syurga ikan bagi si pemancing. Antara spesies ikan yang terdapat di Royal Belum ialah ikan kelah, sebarau, baung, toman, temoleh, tengalan, tengas dan kejor.

Malah difahamkan, semakin jauh anda merentasi hutan, maka saiz ikan yang terdapat di sini juga semakin besar. Bagi mereka yang ingin merasakan kedinginan air terjun dan bermandi bersama-sama ikan, terdapat lapan lokasi air terjun yang boleh diterokai.

Paling menarik, air terjun di Sungai Koi kerana dengan ketinggian 50 meter, ia mengalir seperti air pancuran.

Santuari ikan kelah


AIR terjun boleh menjadi lokasi membasahkan badan saat di Royal Belum.


Dalam usaha memberi perlindungan dan mengelak kepupusan ikan air tawar khususnya kelah, temoleh dan tengas, Sungai Ruok yang mempunyai air terjun dijadikan santuari ikan berkenaan.

Bagi merasai sendiri pengalaman bermandi bersama ikan kelah, rombongan ekspedisi dibawa ke Sungai Ruok. Bot yang meluncur laju, tiba-tiba semakin perlahan tatkala merentasi laluan banyak pokok mati yang terpacak di air seolah-olah bagaikan pintu gerbang semula jadi.

Sebaik sampai di tebing sungai, perjalanan ke air terjun yang menempatkan santuari berkenaan hanya mengambil masa 15 minit. Teruja dengan saiz dan banyaknya ikan kelah, hampir semua tidak melepaskan peluang mandi bersama ikan-ikan itu.

"Kalau di tempat lain, ikan kelah boleh dipegang, tetapi tidak di sini kerana kami memang ajar liar," kata Safri.

Aktiviti lasak


PENGUNJUNG boleh melihat kegiatan Orang Asli suku kaum Jahai di sepanjang Sungai Kejar.


Bukan sekadar menikmati keindahan air terjun dan bermandi sungai, tetapi aktiviti lasak seperti trekking hutan, berakit serta water tubing juga antara program dijayakan sepanjang ekspedisi itu.

Paling menarik apabila rombongan ekspedisi perlu kembali ke tapak perkhemahan menggunakan rakit dan melepasi beberapa kawasan jeram. Ada rakit patah, ada yang terluka (tidak teruk) dan hilang kaca mata tatkala melepasi kawasan jeram, namun itu tidak melemahkan semangat semua.

Malah, momen terpaksa berpaut pada pelampung (selepas rakit patah) selama empat jam untuk kembali ke tapak perkhemahan sambil mengharungi jeram, memberi pengajaran baru kepada anggota ekspedisi.

Untuk tujuan itu, kami diingatkan supaya tidak memakai barang berkilat kerana ia akan menarik perhatian ikan toman, spesies karnivor.

Sesungguhnya, empat hari tiga malam di Taman Negeri Royal Belum, dirasakan satu jangka masa yang pendek. Sudah tentu sekiranya ada peluang dan kelapangan, Royal Belum akan dikunjungi lagi. – Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Mentarang buat masak lemak

Posted:

Mentarang buat masak lemak

Mentarang buat masak lemak

Oleh ADZRIEFAIZ ADZLAN'


PENULIS terpaksa meredah selut untuk mencari mentarang di Sungai Berembang.


SELEPAS ke Kampung Sedim, Kedah, minggu lalu, saya menyusur pula ke Kuala Perlis, yang merupakan bandar kedua terbesar di Perlis selepas Kangar. Saya sangat teruja apabila menjejak kaki ke sana kerana saya melihat rimbunan hijau di sekeliling yang masih lagi terjaga.

Misi pertama saya dalam episod kedua ini adalah mencari mentarang iaitu sejenis siput yang hanya boleh didapati di tepian pantai yang berselut kerana hidupan yang bercangkerang itu suka air yang mempunyai suhu rendah. Mentarang juga mudah didapati di Sungai Berembang, Kuala Perlis.


MENTARANG yang menjadi bahan utama dalam menu pertama yang dimasak penulis.


Belum apa-apa lagi, saya terpaksa menempuhi halangan pertama iaitu terpaksa masuk ke selut yang dalamnya mencecah sehingga ke bahagian paha.

Ini pengalaman saya yang pertama masuk selut dan perasaan saya macam rasa mahu tenggelam dalam selut. Saya ditemani oleh Pak Hamid, seorang penjual mentarang yang selalu membekalkan mentarang kepada peniaga-peniaga kecil.

Pak Hamid mengajar saya selok-belok untuk mengambil mentarang dan kami memulakan pencarian itu seawal 7 pagi. Hasil tangkapan saya selama dua jam itu dibawa pula ke destinasi seterusnya iaitu di Empangan Tasik Timah Tasoh.


INILAH pasar unik di tengah-tengah ladang getah.


Di tasik itu, saya ditemani pula oleh Abang Min, seorang peniaga pulut ayam di Cafe Cindai Klasik. Untuk episod kedua itu, penerbit ingin mendapatkan suasana perkhemahan.

Ia sangat mendamaikan apatah lagi dengan suasana yang dikelilingi oleh bukit-bakau.

Sementara menunggu mereka menyiapkan khemah, saya dan Abang Min pergi mencari bahan-bahan untuk memasak lemak mentarang umbut pisang di pasar Beseri, Beseri, Perlis.

Selesai mendapatkan bahan-bahan itu, saya perlu pula mencari umbut pisang. Nasib baiklah tidak perlu meredah hutan seperti mencari umbut bayas dulu kerana pokok pisang mudah dijumpai di sekeliling kawasan tersebut.


Menyediakan makanan popular Perlis di tepi Tasik Timah Tasoh.


Misi memasak mentarang umbut pisang masak lemak berjaya dan mendapat pujian dan usaha saya setelah meredah selut memang berbaloi.

Nasi ulam utara

Kini misi kedua pula iaitu nasi ulam merupakan menu paling popular di Perlis. Kepelbagaian ulam yang digaulkan bersama nasi menjadikan menu misi yang kedua ini lebih mencabar.

Di samping itu, suasana di pasar pagi yang terletak di tengah-tengah ladang pokok getah menjadikan misi mencari bahan-bahan nasi ulam lebih menarik. Cabaran seterusnya adalah mengenal jenis-jenis ulam yang diperlukan sebanyak tujuh jenis. Ini memang susah sikit sebab saya tidak hafal nama-nama ulam, apatah lagi bentuk rupanya.


MENJAMU selera dengan hidangan yang disediakan sendiri dalam suasana perkhemahan yang mendamaikan di Tasik Timah Tasoh.


Resipi diberi oleh Abang Min, namun, usaha saya untuk menyediakan menu makan tengah hari untuk rakan-rakan akhirnya gagal. Bukan gagal kerana tidak cukup bahan untuk masak tetapi, gagal kerana tidak tahu macam mana nak makan nasi ulam. Ada yang kata ulam-ulam tersebut dicampur sekali dengan nasi dan ada juga kata asingkan ulam dan juga nasi.

Kecewa sedikit bila gagal, tetapi saya bangga sekurang-kurangnya dapat belajar jenis-jenis ulam yang ada. Untuk tenangkan fikiran, saya pun terus pergi ke tepi tasik untuk aktiviti seterusnya iaitu berkayak di tepi Empangan Tasik Timah Tasoh yang mempunyai pemandangan yang sangat cantik.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Taktik kreatif seludup dadah

Posted:

Taktik kreatif seludup dadah

Taktik kreatif seludup dadah

Oleh MEGAT RAMLI MEGAT RAOF
megat@kosmo.com.my


Datuk Tun Hisan (kiri) melihat ukiran kepala harimau yang di perbuat daripada dadah syabu yang di rampas di KLIA Selasa lalu. Juga ditunjukkan kepada wartawan ialah sebahagian ikan kering yang disumbat dadah yang dirampas di KLIA.


SHAH ALAM - Seimbas pandang, ia memang barang cenderamata berbentuk kepala harimau yang halus buatannya.

Namun tidak disangka, selepas diperiksa berkali-kali, replika kepala harimau belang itu rupa-rupanya diperbuat menggunakan 8.4 kilogram (kg) dadah jenis syabu.

Hampir 100 peratus replika cenderamata itu diperbuat dengan syabu yang menggunakan acuan berbentuk kepala harimau sebelum ia diwarnakan.

Demikian rahsia cenderamata yang dibawa seorang warga Iran berusia 26 tahun yang ditahan pada pukul 11 pagi di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) di Sepang kelmarin.

Sebelum ditahan lelaki itu yang masuk sebagai pelancong berlepas dari Doha, Qatar.

Ketua Polis Selangor, Datuk Tun Hisan Tun Hamzah berkata, replika kepala harimau itu dibawa oleh suspek dengan memasukkannya ke dalam sebuah kotak.

"Apabila tiba di balai ketibaan, polis curiga melihat replika berbentuk kepala harimau di dalam kotak tersebut yang kononnya mahu dijadikan sebagai hadiah.

"Setelah diteliti beberapa kali, replika kepala harimau tersebut kemudian didapati bukan sekadar replika sebaliknya ia diperbuat daripada syabu bagi mengaburi pihak berkuasa," kata beliau pada sidang akhbar di Ibu Pejabat Kontinjen Polis Selangor di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Atlet menembak kahwin lari

Posted:

Atlet menembak kahwin lari

Atlet menembak kahwin lari

Oleh ROSLI HASSAN
rosli.hassan@kosmo.com.myMELAKA - Seorang bapa merayu anaknya, seorang atlet menembak pelapis kebangsaan yang menghilangkan diri setelah kahwin lari tahun lalu supaya kembali ke pangkuan keluarga.

Azlan Maidin, 53, juga merayu anaknya, Nabila Ashazra, 20, (gambar) supaya meneruskan kembali latihan menembak di Majlis Sukan Negara di Kuala Lumpur demi masa depan.

Nabila adalah pemenang pingat emas acara Air Pistol di Kejohanan Menembak Asia Tenggara di Bangkok tahun lalu.

Dia bagaimanapun menghilangkan diri setelah dipercayai berkahwin dengan seorang lelaki berusia 44 tahun di Wilayah Pattani, Thailand pada 12 November tahun lalu.

Lebih menyedihkan keluarga atlet tersebut ialah lelaki berkenaan yang sudah mempunyai empat anak mengambil Nabila sebagai isteri ketiga.

Azlan menjelaskan, dia mula menyedari kehilangan Nabila setelah mendapat panggilan telefon daripada seorang wanita yang mendakwa sebagai isteri pertama lelaki tersebut pada 25 Julai lalu.

Menurutnya, dalam perbualan singkat itu, wanita tersebut mendakwa anak perempuannya itu kini berada di Kampung Kor, Lorong Kubur, Kota Bharu, Kelantan.

"Saya sangat risau kerana dia dikatakan berkahwin dengan seorang lelaki berusia 44 tahun dan sudah pun mempunyai dua isteri serta empat anak," katanya kepada pemberita di Pusat Perkhidmatan Barisan Nasional (Pembela BN) Negeri Melaka, Ayer Keroh di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Najib dibenarkan keluar hospital

Posted:

Najib dibenarkan keluar hospital

Najib dibenarkan keluar hospital


NAJIB melambaikan tangan sejurus keluar dari Wad Diraja selepas menjalani pembedahan arthoscopic pada lutut kiri di Hospital Kuala Lumpur, Kuala Lumpur semalam.


KUALA LUMPUR - Datuk Seri Najib Tun Razak dibenarkan pulang daripada Hospital Kuala Lumpur (HKL) semalam selepas menjalani pembedahan lutut kirinya yang cedera akibat bersukan.

Perdana Menteri diiringi isterinya, Datin Seri Rosmah Mansor meninggalkan pekarangan hospital pada pukul 12.30 tengah hari.

Najib yang kelihatan sihat dan santai dengan kemeja lengan pendek berwarna hijau cair, sempat melambai tangan kepada beberapa jurufoto dan jurukamera yang menantinya di pekarangan Wad Diraja HKL.

Beliau menjalani pembedahan lutut kirinya melalui pembedahan arthoscopic pada Isnin lepas.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr. Hasan Abdul Rahman dalam satu kenyataan berkata, para doktor pakar yang melakukan pembedahan itu berpuas hati dengan hasil pembedahan serta perkembangan pemulihan Perdana Menteri yang telah mula berjalan sejak kelmarin.

"Perdana Menteri yang pulang ke rumah tengah tari tadi (semalam) untuk berehat, akan terus menyambung sesi pemulihan untuk beberapa hari lagi," katanya.

Najib dijangka memulakan tugas pada minggu hadapan.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Harimau Muda garang di Slovakia

Posted:

Harimau Muda garang di Slovakia

Harimau Muda garang di Slovakia

Oleh WAN FAKHRUL BAKAR
fakhrul@kosmo.com.mySKUAD Olimpik negara semakin garang di Slovakia. Semalam mereka mencatat kemenangan ketiga berturut-turut pada siri aksi persahabatan di negara tersebut dengan menewaskan kelab Liga 1 Slovakia, Tatran Liptovsky Mikulas 2-1. Slovakia kini menduduki ranking ke-29 dunia dan pernah layak ke pusingan akhir Piala Dunia 2010

di Afrika Selatan.

Pada kempen di Afrika Selatan itu, Slovakia berjaya melangkah ke pusingan kedua melibatkan 16 pasukan terbaik sebelum tewas 1-2 kepada Belanda. Dalam dua perlawanan sebelum ini, skuad bimbingan Ong Kim Swee itu berjaya menewaskan Bodva Moldava 1-0 pada 26 Julai lalu dan Topvar Topolcany 2-1 pada Sabtu lalu. Menurut Kim Swee, secara keseluruhannya, persembahan para pemainnya semakin menunjukkan peningkatan, namun masih banyak yang boleh diperbaiki.

"Perlawanan ini cukup sengit dengan intensiti yang cukup tinggi. Pemain telah berjaya mengawal permainan dengan baik. "Tapi pada babak kedua, kita kurang mengasak apabila pasukan lawan memberi tekanan terutama di bahagian tengah," kata Kim Swee ketika dihubungi Kosmo! di Slovakia semalam. Pada perlawanan itu, dua gol skuad Olimpik negara dijaringkan Ahmad Hazwan Bakri pada minit ke-11 dan Irfan Fazail minit ke-86 sebelum Mikulas merapatkan kedudukan menerusi tandukan Virgala Thomas pada minit ke-88.

Kim Swee menurunkan enam pemain kesebelasan bertemu Moldava iaitu Fandi Othman, Amer Saidin, Gary Steven Robbat, Zubir Azmi, Shukor Jusoh dan Irfan serta tiga pemain kesebelasan bertemu Topolcany iaitu Ferris Danial Mat Nasir, Azrif Nasrulhaq Badrul dan Hazwan. Dua lagi pemain iaitu penjaga gol, Zamir Selamat dan Syahrul Azwari Ibrahim turun buat kali pertama dalam kesebelasan utama. "Sepanjang separuh masa kedua, saya membawa masuk Izuan Solahuddin, Wan Zack Haikal Wan Nor, Nazirul Naim Che Hashim, Affize Faisal Mamat, Wan Zaharulnizam Wan Zakaria dan A. Thamil Arasu," ujar Kim Swee. Untuk aksi keempat, skuad Olimpik negara akan bertemu kelab Hungary, Honved Budapest pada Selasa depan.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

'Takkan satu emas sahaja'

Posted:

'Takkan satu emas sahaja'

'Takkan satu emas sahaja'

Oleh HELMI TALKAH
helmi.talkah@kosmo.com.my


KONTINJEN negara ke Sukan Universiti Dunia 2011 kini bersedia menggalas cabaran dengan misi untuk membawa pulang kejayaan.


KONTINJEN Malaysia yang akan beraksi pada Sukan Universiti Dunia (Universiade) 2011 macam sudah tahu dengan kekuatan yang ada pada mereka.

Mana tidaknya, pada temasya yang akan berlangsung di Shenzen, China bermula 12 hingga 24 Ogos itu, Malaysia hanya meletakkan sasaran untuk membawa pulang satu pingat emas, satu pingat perak dan satu pingat gangsa.

Walaupun temasya tersebut bakal disertai beberapa negara gergasi dalam sukan, tetapi Malaysia seharusnya lebih berani untuk memberi cabaran agar atlet memiliki semangat untuk memburu pingat.

Satu emas yang disasarkan sekadar memberi gambaran bahawa kontinjen hanya memiliki kekuatan dalam satu acara sahaja.

Bagi Timbalan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Dr. Hou Kok Chung, sasaran tersebut hanya bersandarkan kepada acara yang mempunyai peluang meraih pingat.

Menurutnya, sandaran terletak dalam acara terjun, renang, badminton dan berbasikal.

Bagaimanapuan, beliau menjelaskan bahawa tiada sandaran khusus diletakkan di atas bahu mana-mana atlet kerana tidak mahu memberi tekanan tambahan kepada mereka sepanjang beraksi di negara Tembok Besar itu nanti.

"Saya berharap barisan atlet negara terutamanya atlet baharu menggunakan peluang ini sepenuhnya untuk membuktikan kebolehan masing-masing beraksi di pentas antarabangsa.

"Saya juga berharap atlet yang akan beraksi di Shenzhen kali ini dapat menjadi contoh kepada masyarakat dan membuktikan kesungguhan pihak kerajaan dalam menjaga golongan pelajar yang bergiat aktif dalam sukan dan akademik.

Ia sekali gus dapat membantu usaha kerajaan menjayakan dasar 1Murid 1Sukan yang mula diperkenalkan baru-baru ini," jelas Kok Chung.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas acara penyerahan bendera kepada kontinjen Malaysia di Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) di Putrajaya semalam.

Tambah Kok Chung, pihak KPT juga akan memberi insentif khas dalam bentuk biasiswa pengajian kepada mana-mana atlet yang cemerlang di bumi China nanti.

"Kami (KPT) tidak bercadang memberi ganjaran dalam bentuk wang ringgit kepada atlet tetapi menawarkan insentif yang lebih bernilai dalam bentuk biasiswa," tambah Kok Chung.

Sebagai rekod, pencapaian terbaik kontinjen negara adalah memenangi pingat perak menerusi atlet taekwondo, Che Chew Chan di Bangkok, Thailand pada tahun 2007.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Separuh akhir sasaran badminton

Posted:

Separuh akhir sasaran badminton

Separuh akhir sasaran badminton

WALAUPUN tidak meletakkan sebarang sasaran pingat, skuad badminton tetap berazam untuk mara ke peringkat separuh akhir pada saingan di temasya Sukan Universiti Dunia (Universiade) 2011 yang akan berlangsung di Shenzen, China pada 12 hingga 24 Ogos ini.

Pengurus pasukan badminton, Ismail Abdul Jalil berkata, kekurangan pemain dalam kalangan mahasiswa menyebabkan mereka mengalami masalah untuk memilih pemian berwibawa untuk dijadikan sandaran meraih pingat.

"Walaupun tidak meletakan sebarang sandaran pingat, saya yakin salah seorang daripada lima atlet kita mampu mara sekurang-kurangnya ke peringkat separuh akhir di Shenzen nanti," katanya semalam.

Menurut Ismail, lima atlet badminton yang akan mengalas cabaran negara di Shenzen ialah Zulfadli Zulkifli, Loh Wei Sheng, Tan Wee Kiong, Julia Wong Pei Xian dan Stephanie Shalini.

Beliau berkata, temasya itu penting kepada semua pemain terutamanya pemain baru kerana mereka bakal mendapat pengalaman yang cukup berguna.

"Kita harap pemain negara dapat menggunakan sebaiknya peluang ini dan berusaha bersungguh-sungguh agar mampu melakukan sesuatu untuk mengharumkan negara," katanya.

Skuad badminton akan bertolak awal ke Shenzen iaitu pada 13 Ogos ini bagi menjalani latihan penyesuaian selama tiga hari sebelum memulakan aksi pada 16 Ogos.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Ibu lahirkan anak saman doktor

Posted:

Ibu lahirkan anak saman doktor

Ibu lahirkan anak saman doktor


HALINA JANE GILLETT (kiri) dan ibunya.


NEWCASTLE - Seorang ibu, Halina Jane Gillett menyaman seorang doktor terkenal, Profesor Jeffrey Robinson (gambar kecil) atas dakwaan melakukan kecuaian kerana dia tidak melakukan pembedahan semasa dia melahirkan anak, lapor sebuah akhbar semalam.

Menurut Halina, doktor itu tidak mengikut hasrat ibunya supaya satu pembedahan dilakukan semasa dia melahirkan anak lebih 25 tahun lalu di sebuah hospital di sini pada Oktober 1985.

Mahkamah diberitahu kelmarin bahawa lengan anak keempat Halina, Marilyn Benson-Inglis lumpuh disebabkan oleh kelahiran dengan menggunakan alat forsep.

Saman itu dikemukakan di sebuah mahkamah tinggi di sini. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Ibu lahir kembar lapan akan bertinju

Posted:

Ibu lahir kembar lapan akan bertinju

Ibu lahir kembar lapan akan bertinju

SPRINGFIELD, Massachusetts - Penganjur Persekutuan Tinju Selebriti, Damon Feldman mengumumkan kelmarin bahawa ibu yang melahirkan kembar lapan, Nadya Suleman (gambar) akan menyertai satu pertarungan di sini.

Dia mendapat kritikan dan diberi gelaran sebagai Octomom pada tahun 2009 apabila melahirkan kembar lapan di sebuah hospital di California.

Wanita itu yang merupakan seorang ibu tunggal yang menganggur memiliki enam lagi anak.

Feldman berkata, dia mencari seorang wanita yang mahu mendapatkan cincin dan berlawan dengan ibu terkenal itu.

Peserta wanita akan memakai sarung tangan besar dan pelindung kepala semasa bertinju. - AP

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Kajian dapati pengguna Internet Explorer miliki IQ yang rendah

Posted:

Kajian dapati pengguna Internet Explorer miliki IQ yang rendah

Kajian dapati pengguna Internet Explorer miliki IQ yang rendah

NEW YORK, Amerika Syarikat (AS) - Satu kajian baharu mendapati para pengguna perisian Internet Explorer (IE) adalah bodoh kerana mereka memiliki purata tahap kecerdasan intelektual (IQ) cuma 80, lapor sebuah akhbar semalam.

Internet Explorer (IE) yang mula digunakan pada awal 1990-an merupakan sistem operasi komputer popular ciptaan firma Microsoft yang diterajui bilionair, Bill Gates.

Kajian tersebut dilakukan oleh firma perunding Kanada, AptiQuant yang menguji 101,326 orang berusia 16 tahun dan ke atas dari pelbagai negara termasuk AS, Kanada, Britain, Australia serta New Zealand.

Mereka diminta mengambil ujian IQ manakala sistem operasi dan lokasi komputer mereka direkodkan menerusi alamat protokol Internet (IP).

Kajian mendapati mereka yang menggunakan IE rata-ratanya hanya memiliki IQ cuma sekadar 80.

Menurut skala IQ, kepintaran manusia normal ialah 100 manakala angka 80 dan ke bawah menunjukkan seseorang itu mengalami terencat akal.

Kajian sama mendapati pengguna sistem operasi Firefox atau Google Chrome memiliki IQ melepasi tahap normal iaitu sekitar 110.

Pengguna sistem operasi Opera atau Camino dikategorikan sebagai paling bijak dengan tahap IQ sekitar 120.

Kajian tersebut merumuskan bahawa IE masih popular dalam kalangan jutaan pengguna kerana ia mudah dan seseorang itu tidak memerlukan IQ yang tinggi untuk menggunankannya.

- Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Posted:

[unable to retrieve full-text content]
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Mahu terus mengembara

Posted:

Mahu terus mengembara

Mahu terus mengembara


MAYA lebih selesa dengan kehidupannya yang kini kurang diterpa gosip.


SEJAK lebih dua bulan lalu, kelibat aktres Maya Karin tidak dilihat dalam banyak acara hiburan. Dia juga tidak muncul di media massa. Perkembangan tentang dirinya hanya dapat diketahui melalui Twitter miliknya. Maya Karin, sejak dua bulan lalu telah kembali menikmati kecintaan lamanya, mengembara.

Menariknya, kembara Maya kali ini adalah destinasi yang tidak dijangka umum. Dia yang diketahui sebagai seorang wanita yang gemarkan cabaran dan mencintai alam sekitar memilih Brazil, Venezuela, Colombia dan Peru sebagai destinasi terkini kembaranya. Destinasi-destinasi itu diketahui sebagai kawasan hitam untuk diteroka.

Aktres itu senyum lebar saat dirinya sebagai seorang wanita lasak yang berani untuk masuk ke empayar yang terkenal sebagai wilayah dadah itu. Dia kemudian menjelaskan momokan tentang 'kehitaman' destinasi yang disinggahi tidaklah seteruk mana.

Katanya yang mengaku berasa bebas dan lebih bersemangat sebaik kembali daripada mengembara: "Memang satu dunia tahu Colombia misalnya sangat terkenal dengan kisah dadah dan gangster.

"Tetapi apabila saya sampai ke sana, ia tidaklah seburuk yang disangka. Saya kira mungkin 10 tahun lalu, ia memang satu wilayah hitam. Namun seiring masa beredar, Colombia boleh dikatakan agak selamat untuk dilawati." katanya yang bagaimanapun tidak menggalakkan wanita mengembara ke negara seperti itu seorang diri.

Mengutip sejuta pengalaman baru seperti perjalanan di dalam hutan selama empat hari untuk sampai ke Machu Picchu, Peru serta memerlukan masa selama hampir dua hari dengan menaiki pesawat, bas dan kemudian berjalan kaki masuk ke hutan untuk melihat keajaiban air terjun tertinggi di dunia, Air Terjun Angel's Falls di Venezuela, semua itu tidak mungkin diperoleh jika dia tidak bersetuju untuk menerima pelawaan adiknya, Armin.

Namun ada kisah di sebalik kembaranya itu. Selain menerima pelawaan Armin, 29, untuk menikmati keindahan dan mengenali budaya negara luar, Maya sendiri secara jujur mahu lari daripada suhu 'panas' yang menerjah dirinya lewat kebelakangan ini.

Dia mahu mengembalikan suhu seorang Maya Karin kepada suhu yang seimbang, tidak mahu lagi terus diterpa dengan gosip-gosip terutama yang berkaitan isu peribadi.

"Antara salah satu sebab saya mengembara juga adalah kerana saya rimas dengan gosip yang terlalu banyak menerpa sejak kebelakangan ini.

"Saya mahu meredakan semua gosip tersebut dan mahu khalayak kembali memberi tumpuan kepada kerjaya saya," ujarnya jujur.

Tambah Maya, lagi pula dia sendiri sudah lama tidak mengembara melihat dunia luar.

Melaksanakan mimpi

Memberitahu sudah enam tahun tidak mempunyai waktu untuk diri sendiri menjalani aktiviti kegemarannya ini, tahun lalu dia menanam azam agar niat mengembara harus dilaksanakan tahun ini.

Sementelah, jadual kerjanya tidak terlalu padat, lantas ini menjadi masa terbaik untuk dia melaksanakan mimpinya itu.

Namun yang menariknya, perancangan untuk menerima pelawaan Amir hanya dibuat dalam masa empat hari selepas dia tamat menjalani penggambaran filem terbaharunya, Lagenda Budak Setan.

Lebih menarik, agenda asal mahu mengembara selama dua minggu sahaja bertukar kepada dua bulan sebaik dia menjejakkan kaki ke Brazil.

"Perancangan untuk mengembara telah saya fikirkan sejak setahun lalu selepas saya hanya pergi mengembara ke negara-negara Asia seperti Bali dan Thailand.

"Kebetulan adik saya mengajak saya mengikut dia mengembara ke Brazil kerana dia mahu mempelajari bahasa Portugis jadi selepas melihat jadual saya agak tidak sibuk, saya bersetuju.

"Maka saya hanya melakukan persiapan dalam masa empat hari iaitu mencari tiket penerbangan dan mengetahui serba sedikit tentang geografi, budaya dan bahasa tentang negara yang ingin saya lawati.

"Namun sebaik sampai di Brazil, saya yang pada mulanya hanya ingin bercuti selama dua minggu telah memanjangkan cuti menjadi dua bulan!," ceritanya sambil ketawa.

Ujar aktres berkaliber ini lagi, jika dia tidak mengembara sekarang, dia tidak tahu bila masanya lagi dia akan dapat meneruskan kelangsungan cintanya terhadap aktiviti riadah tersebut.

"Sementara saya mempunyai waktu, kemampuan dan paling penting tidak terikat dengan sebarang komitmen, saya tidak mahu melepaskan peluang meneruskan kecintaan saya terhadap dunia ini," beritahu Maya yang mengaku hanya merindui masakan Melayu seperti Nasi Kandar berbanding merindui teman-teman di Malaysia sepanjang dia mengembara.

Ramadan dan Aidilfitri

Mengalih topik mengenai agenda seninya, Maya memberitahu sehingga akhir tahun dia tidak mempunyai sebarang komitmen di lokasi.

Dua buah filem terbaharunya iaitu Lagenda Budak Setan dan Ombak Rindu hanya menanti untuk ditayangkan pada tahun hadapan.

Sebaliknya dia kini kembali memberi fokus terhadap bidang nyanyian dengan single pertamanya, Terbang, sedang digiat menjalani promosi. Sementara selebihnya, dia mempunyai banyak masa untuk diri sendiri - satu hal yang sudah lama tidak dapat diberi perhatian kerana terlalu sibuk dengan kerja.

Disoal tidakkah bimbang jika ada yang mula terlupa mengenai dirinya, dalam senyum Maya menjawab: "Secara jujur, saya senang dengan suasana yang agak tenang sekarang.

"Saya selesa dengan perjalanan suku tahun kedua karier saya ini dan saya tidak keberatan jika cerita saya tidak banyak di media massa. Paling penting, saya kini makin bersemangat untuk terus mengembara ke destinasi yang lain pula."

Sementara itu, menyentuh tentang bulan Ramadan yang baru bermula, ia disambut Maya sama seperti tahun-tahun sebelum ini. Tiada yang terlalu berlebihan, sebaliknya selain mempertingkatkan ibadat, dia memilih untuk menghabiskan masa lebih banyak dengan keluarganya.

Ini kerana, sepanjang Ramadan, Maya tidak terikat dengan sebarang komitmen. Dia masih lagi dalam tempoh 'bulan madu' sehingga selepas Aidilfitri nanti.

"Jadi saya akan habiskan banyak masa bersama emak saya. Selain berada di Kuala Lumpur, mungkin saya akan pulang ke Pulau Pinang untuk berpuasa bersama sanak saudara di sana. Selebihnya, saya akan memenuhi undangan majlis berbuka puasa yang memerlukan saya hadir," ujarnya yang tidak suka bermewah makanan kala berbuka puasa.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Lawak Minggu Ini bukan lawak slapstik

Posted:

Lawak Minggu Ini bukan lawak slapstik

Lawak Minggu Ini bukan lawak slapstik

Oleh RONI HIDAYAT RIDWANSTESEN televisyen berbayar Astro menerusi salah satu salurannya yang semakin diminati ramai iaitu Astro Warna dilihat sering menyajikan rancangan-rancangan komedi yang menarik.

Selepas menyiarkan Maharaja Lawak selama 13 minggu yang menyaksikan kumpulan Sepah dinobatkan sebagai juara, kini saluran tersebut bakal menyediakan sebuah lagi rancangan komedi yang cukup menarik dan mencuit hati.

Bermula 5 Ogos ini pada setiap hari Jumaat pukul 10 malam, para penonton saluran berkenaan akan dihiburkan dengan sebuah rancangan berjudul Lawak Minggu Ini.

Pengurus Saluran Astro Warna, Nizam Sani berkata, rancangan yang akan berlangsung selama 12 minggu itu akan menampilkan seramai 12 orang pelawak popular tanah air.

"Setiap minggu seorang pelawak akan bertindak sebagai hos dan mengemudi pentas lawak menerusi cara masing-masing. Malah, mereka turut diberi kebebasan untuk memilih dan menyusun sendiri kandungan persembahan.

"Selain mempersembahkan idea dan pengisian lawak masing-masing, setiap pelawak turut diberi kebebasan untuk menjemput dua orang teman-teman artis yang terdiri daripada pemuzik dan penyanyi," jelasnya pada majlis pelancaran baru-baru ini.

Menurut Nizam, rancangan komedi terbaharu tersebut yang akan bersiaran selama sejam itu menampilkan empat buah segmen. Setiap segmen pelawak akan diberikan masa untuk membuat persembahan selama 15 minit.

Antara pelawak-pelawak yang menyertai rancangan tersebut seperti Abon, Apek, Yassin, Datuk Jamali Shadat, Sathiya, Nabil, Caca, Johan, Zizan dan Angah serta tiga buah kumpulan iaitu Jambu, Sepah dan Balas.

Pada masa yang sama, Nizam memberitahu ketika ini rancangan-rancangan yang berteraskan komedi dan lawak jenaka amat popular dan yakin rancangan Lawak Minggu Ini akan mendapat sambutan dan mampu menghiburkan penonton.

Ujarnya, ia dilihat berdasarkan kepada kejayaan beberapa buah rancangan komedi yang pernah diterbitkan oleh Astro sebelum ini seperti Raja Lawak, Spontan, Lawaking, Redah Kasi Pecah dan Maharaja Lawak.

"Kini lawak berbentuk slapstik semakin kurang digunapakai oleh pelawak generasi sekarang dan mereka dilihat lebih mementingkan kreativiti dan pengisian bahan-bahan lawak berdasarkan perkembangan semasa serta mampu menghiburkan orang ramai.

"Lagipun bukan mudah untuk membuat orang ketawa dan sebab itu Astro kini menyediakan pula sebuah lagi rancangan komedi yang menampilkan pelawak-pelawak terkenal tanah air," ujarnya.

Sementara itu, pelawak Shahrizan Ahmad atau lebih dikenali sebagai Abon berkata, dia sangat tertarik dengan konsep rancangan Lawak Minggu Ini yang memberi kebebasan kepada pelawak untuk persembahan mereka.

Terkenal sebagai seorang pelawak yang sering bertutur dalam loghat Jawa dalam kebanyakan persembahan, dia bagaimanapun cukup berdebar sewaktu menjalani rakaman untuk rancangan tersebut.

"Saya merupakan pelawak pertama yang membuat rakaman memandangkan akan muncul dalam minggu pertama nanti. Sudah tentu saya berdepan dengan cabaran kerana tiada sebarang rujukan yang boleh dibuat agar dapat menepati konsep rancangan ini.

"Bagaimanapun, saya gembira kerana telah dipilih oleh pihak Astro untuk menjayakannya dan telah memilih dua orang pelawak untuk bergandingan dengan saya iaitu Ali Mamak dan Pak Akob," ujarnya.

Bagi pelawak bukan Melayu terkenal iaitu Sathiya, dia berasa sangat teruja menyertai rancangan Lawak Minggu Ini biarpun sudah 25 tahun terbabit dengan rancangan komedi menerusi pelbagai saluran televisyen.

Menurutnya, apa yang paling mencabar buat dirinya untuk menghiburkan penonton dalam rancangan tersebut apabila terpaksa menyanyi bagi menepati tema muzikal seperti yang telah ditetapkan oleh pihak penerbit.

"Saya adalah pelakon komedi dan bukan penyanyi, namun saya berharap orang ramai akan tetap terhibur dengan persembahan yang ditampilkan. Selain itu, saya turut menerapkan nilai 1Malaysia dengan mengundang Angeline Tan dan Cha Cha Raja Lawak sebagai rakan gandingan," ujarnya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Beckham resah jauh dari keluarga

Posted:

Beckham resah jauh dari keluarga

Beckham resah jauh dari keluarga


BECKHAM bersama tiga anak bujangnya. Paling kiri, Cruz, Romeo dan di kanan, Brooklyn.


DAVID BECKHAM mendapati dirinya berada dalam keresahan jika berada berjauhan daripada isterinya, Victoria Beckham dan empat orang anaknya. Malah dia mengakui melalui saat-saat yang sukar tanpa mereka.

Bintang bola sepak tersohor itu baru-baru ini terpaksa terbang ke New Jersey, Amerika Syarikat dan meninggalkan keluarganya di London untuk perlawanan bola sepak antara MLS All Stars yang disertainya untuk berhadapan dengan kelab bola sepak lamanya, Manchester United.

"Saya asyik mengira masa bila saya dapat kembali ke pangkuan Victoria dan anak-anak kami kerana saya berasa sangat bersalah meninggalkan Victoria yang baru dua minggu melahirkan anak keempat kami. Harper Seven," luah Beckham kepada UsMagazine.

Selain Harper Seven, Beckham mempunyai tiga anak lelaki terdiri daripada Brooklyn, 12 tahun, Romeo, 8, dan Cruz, 6.

Katanya lagi: "Saya cukup bertuah kerana beristerikan Victoria dan apabila terpaksa meninggalkan dia dan anak-anak biarpun buat seketika membuatkan saya berada dalam keresahan dan kesukaran. Saya tidak sabar untuk kembali kepada Victoria dan anak-anak."

Beckham yang melabelkan Harper Seven sebagai 'sangat hebat' itu juga mengakui dia begitu gembira kerana tiga anak lelakinya itu boleh menerima kehadiran anggota baharu dalam keluarga mereka itu.

Ujarnya: "Anak-anak lelaki saya cukup gembira dengan kelahiran Harper Seven. Mereka asyik ingin berada di sampingnya, jadi saya harap biarlah keadaan itu berkekalan 20 tahun lagi."

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved