Sabtu, 27 Ogos 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Tiada lagi nasi buluh ibu

Posted:

Tiada lagi nasi buluh ibu

Tiada lagi nasi buluh ibu

Oleh SYALMIZI HAMID

TRAGEDI tanah runtuh di Kampung Sungai Ruil, Tanah Rata, Cameron Highlands, Pahang pada 7 Ogos lalu masih jelas terbayang di mata Azhar Jaafar, 26.

Menurut Azhar, bayangan itu seakan-akan klip video yang ditayang berulang-ulang terutamanya menjelang waktu berbuka puasa sepanjang Ramadan ini.

"Pada masa kejadian, bapa, ibu dan adik saya sedang menyiapkan juadah berbuka puasa di dapur," imbas Azhar, anak kedua daripada lima beradik.

Seramai enam ahli keluarga Azhar terkorban dalam tragedi itu. Mereka ialah bapanya, Jaafar Balad, 48; ibunya, Normah Gunung, 51; adiknya, Mohd. Ikbal, 15; adik iparnya, Yusniza Yusof, 22; ibu saudaranya, Sara Gunung, 37; dan neneknya, Normadiah Lasik, 69.


FIFA, Azhar dan Zulkarnain berbuka puasa tanpa ahli keluarga yang lain.


Turut terkorban dalam tragedi pukul 5.45 petang di perkampungan yang telah diduduki selama lebih lima dekad lalu itu ialah jiran mereka, Mat Ali Ah San, 50.

Kata Azhar, kejadian itu berlaku dalam sekelip mata tetapi amat menakutkan. Ada penduduk menceritakan bunyi runtuhan tanah itu seperti petir yang menggegar rumah-rumah di lereng bukit itu.

'Air besar' dilihat turun bergulung-gulung dari atas bukit, membawa batang pokok dan menyambar enam buah rumah yang berada di sepanjang lereng itu.

Salah seorang saksi kejadian ialah Pembantu Pembangunan Masyarakat, Jabatan Kemajuan Orang Asli, Mohd. Yusuf Ngasri, 54. Kata Yusuf, kejadian yang disaksikannya dari balkoni rumahnya itu merupakan yang pertama kali berlaku dalam sejarah 54 tahun perkampungan Orang Asli itu.

Yusuf terkejut melihat rumah keluarga Azhar tiba-tiba lenyap daripada pandangannya.

Azhar dan semua ahli keluarganya memeluk Islam sejak tiga tahun lalu. Tahun ini merupakan kali keempat mereka berpuasa pada bulan Ramadan.

Secara kebetulan, inilah kali pertama neneknya, Normadiah datang ke rumahnya untuk berbuka puasa bersama-sama.

"Nenek saya baru sahaja tiba dari kampungnya yang terletak tidak jauh dari sini. Kami sangat gembira kerana berpeluang berbuka puasa bersamanya.

Nasi buluh


TRAGEDI tanah runtuh pada petang 7 Ogos lalu meragut nyawa tujuh penduduk Kampung Sungai Ruil.


"Kebetulan pada sebelah pagi dia pergi ke Hospital Sultanah Hajjah Kalsom di Tanah Rata untuk menjalani pemeriksaan rutin penyakit darah tingginya, jadi dia singgah ke rumah kami," ujar Azhar yang bekerja di sebuah hotel di pusat peranginan tanah tinggi itu.

Semasa kejadian tempoh hari, Azhar sedang bertugas di hotel yang terletak di pekan Brinchang itu.

Satu-satunya anak perempuan tunggal dalam keluarga itu, Nor Fifa Jaafar, 20, terkilan kerana dia tidak lagi dapat merasai bubur kacang hijau masakan ibunya.

Menurut Fifa, menu tersebut merupakan hidangan wajib ibunya ketika menyambut Hari Raya Aidilfitri selain rendang dan kuih-muih.

"Sepanjang tiga tahun menyambut hari raya, bubur kacang hijau ibu adalah makanan kegemaran saya," katanya ketika ditemui Jurnal di pusat pemindahan sementara mangsa tanah runtuh Kampung Sungai Ruil di Dewan Serbaguna, Sekolah Jenis Kebangsaan (C) Brinchang.

Kenang Fifa lagi, selain daripada masakan biasa pada hari raya seperti rendang ayam dan lemang, ibunya turut menyediakan hidangan tradisi iaitu nasi buluh.

Dalam bahasa suku Semai, nasi tersebut dipanggil po'ol, merujuk kepada nasi yang dimasak di dalam buluh.

Hari Raya Aidilfitri yang dijangka disambut Selasa ini pasti terasa sayu.

"Perkara pertama yang akan kami lakukan pada pagi raya ialah menziarahi kubur ahli keluarga kami.

"Selalunya sebelum ini, selepas selesai menunaikan solat sunat Aidilfitri di Masjid Brinchang, kami akan berkumpul di rumah tetapi kali ini berlainan pula.

Homestay


PETUGAS Jabatan Kerja Raya memeriksa keadaan tanah berikutan kejadian tanah runtuh baru-baru ini.


"Saya sedih kerana tidak dapat bermaaf-maafan dengan ibu dan ayah pada pagi Syawal nanti," kata Zulkarnain, anak keempat Jaafar. Zulkarnain merupakan pelajar tahun satu diploma kesihatan di Institut Assyifa' dan Sains Kesihatan Bersekutu, Taiping, Perak.

Di sebalik tragedi yang menimpa, Azhar, Fifa, Zulkarnain dan abang sulung mereka, Riduan Jaafar, 31, memutuskan untuk terus tinggal di kampung itu dan membina sebuah rumah lain demi kecintaan mereka kepada ahli keluarga.

Menurut Tok Batin kampung berkenaan, Kadir Asan, 42, kira-kira 20 peratus daripada 1,000 penduduk perkampungan itu beragama Islam.

Kawasan penempatan itu merupakan sebahagian daripada 27 kampung Orang Asli yang terdapat di daerah Cameron Highlands.

Mengikut bancian yang dikeluarkan oleh Jabatan Hal Ehwal Orang Asli (JHEOA), negeri Pahang mencatatkan jumlah penduduk Orang Asli paling ramai dengan 50,792 orang diikuti oleh Perak dengan 42,841 orang.

Perjalanan dari Tapah ke Tanah Rata sahaja sudah menemukan pengunjung dengan beberapa penempatan Orang Asli di sepanjang laluan berbukit dan berliku itu.

Mereka juga mendirikan gerai menjual hasil hutan seperti orkid liar, rebung, petai, akar kayu dan madu lebah.

Ada juga hasil kraf yang dijual, antaranya sumpit, tudung saji dan bakul mengkuang.


NASI buluh merupakan makanan tradisi Orang Asli Cameron Highlands.


Jika bernasib baik, pengunjung berpeluang melihat Orang Asli yang masih memakai cawat menggalas bakul mencari hasil hutan.

Sesuai dengan reputasinya sebagai pusat pelancongan tanah tinggi terkenal di negara ini, beberapa perkampungan Orang Asli di Cameron Highlands telah dipilih mengikuti program homestay. Ini termasuk Kampung Sungai Ruil, yang terletak dua kilometer dari Jalan Brinchang-Tanah Rata.

Menteri Pelancongan, Datuk Seri Dr. Ng Yen Yen yang melancarkan Pakej Pelancongan Orang Asli di perkampungan berkenaan pada tahun 2009 berkata, produk terbaru itu berpotensi menarik pelancong yang berminat untuk mendalami budaya serta kehidupan masyarakat Orang Asli.

Secara keseluruhannya, pakej itu mengetengahkan konsep percutian seperti inap desa di perkampungan orang asli.

Menerusinya, para pelancong akan dibawa mendekati keindahan alam semula jadi selain didedahkan dengan keunikan kehidupan masyarakat Orang Asli seperti kraf tangan, persenjataan, makanan, kebudayaan, tarian, lagu dan alat muzik.

Bazar Ramadan Orang Asli

Posted:

Bazar Ramadan Orang Asli

Bazar Ramadan Orang Asli


BAZAR Ramadan pekan Brinchang tempat utama penduduk Cameron Highlands membeli juadah berbuka puasa.


TERLETAK tidak jauh dari pekan Brinchang, Cameron Highlands, Kampung Sungai Ruil didiami oleh hampir 190 penduduk Islam Orang Asli.

Seperti Muslim lain di Malaysia, masyarakat Orang Asli yang beragama Islam turut mengamalkan cara hidup dan makan makanan yang halal.

Menurut Tok Batin kampung itu, Kadir Asan, sambutan Aidilfitri di kampung itu cukup meriah biarpun hanya sebahagian kecil penduduknya beragama Islam.

"Sambutan hari raya di sini seperti biasa. Umat Islam akan bersama-sama bersembahyang hari raya dan terdapat amalan kunjung-mengunjung.

"Bagi yang tidak beragama Islam pula mereka akan turut meraikan hari kemenangan umat Islam itu kerana masing-masing mempunyai pertalian darah," katanya.

Tambah kadir, masyarakat Orang Asli di kampung itu saban hari turut mempraktikkan cara moden termasuklah ketika Aidilfitri.

"Kalau dahulu kami memasak menggunakan buluh, kini peralatan moden seperti dapur gas banyak membantu. Justeru makanan yang dimasak menggunakan buluh sudah berkurangan tetapi tetap dihidangkan ketika hari raya," katanya.

Sementara itu, bazar Ramadan pekan Brinchang kerap dikunjungi Orang Asli dari Kampung Sungai Ruil. Seorang peniaga bazar Ramadan di situ yang hanya mahu dikenali sebagai Azman, 35, menjelaskan bazar Ramadan tersebut merupakan satu-satunya lokasi membeli juadah berbuka puasa terbesar di Cameron Highlands.

"Hanya terdapat dua lokasi bazar Ramadan di kawasan Cameron Highlands iaitu di Brinchang dan Tanah Rata.

"Bazar di sini lebih meriah kerana beberapa peniaga sahaja yang menjalankan perniagaan di Tanah Rata," katanya yang berasal dari Gua Musang, Kelantan.

Tinjauan Jurnal mendapati pelbagai juadah dijual di bazar Ramadan itu, yang kebanyakannya terdiri daripada hidangan dari Negeri Pantai Timur. Bagaimanapun, tiada peniaga makanan Orang Asli yang berniaga di bazar itu.

Impian Datin Linda

Posted:

Impian Datin Linda

Impian Datin Linda

Oleh SITI NOR AFZAN KASIMAN


DALAM masa tiga tahun penubuhannya, Casa Impian Living kini sudah ada 18 cawangan di seluruh Malaysia.


BERTEMU dengan pemilik empayar Casa Impian ini, pemilik mudah menyusun bicara. Orangnya peramah dan mudah mesra dan kami berbual seperti sudah lama mengenali satu sama lain, hinggakan penulis terlupa ada gelaran datin dipangkal namanya.

Datin Noorlinda Abd. Taib, 40-an merupakan usahawan hiasan dalaman Bumiputera yang berjaya di negara ini.

Melihatkan jenama Casa Impian sahaja, hasil air tangan ibu kepada empat anak ini memang sudah cukup terkenal di mana-mana.

"Alhamdulillah, walaupun semakin hari semakin banyak saingan, Casa Impian masih berdiri teguh di dalam hati peminat produk kami," ujar Linda.

Dia yang meminati seni menghias kediaman ini asalnya bukanlah suka menghias rumah.

"Masa zaman anak dara dulu, memang kena paksa dengan emak baru saya mengemas rumah.

"Bila asyik disuruh, lama-kelamaan minat itu datang dan saya kembangkannya hingga menjadi satu perniagaan pada hari ini," ujar Linda yang lebih gemar menghias landskap pada awal pembabitannya dalam kerja menghias rumah.

Tambahnya, bagaikan satu kepuasan apabila setiap pokok yang ditanamnya menjadi, lebih-lebih lagi pokok kesidang yang lebat berbuah di rumahnya.

Pilih sendiri

"Pernah juga keluarga dan rakan-rakan beritahu yang tangan saya ini tangan emas kerana apa yang saya tanam, semuanya menjadi," selorohnya.

Enggan bertapak dalam satu bidang sahaja, Pengarah Urusan Casa Impian Holding yang menawarkan pakej perunding hiasan dalaman berani mempertaruhkan jenama sama untuk anak syarikatnya, Casa Impian Living, yang menjual pelbagai aksesori dan hiasan rumah.

"Pada 2008, atas minat dan rasa percaya diri, saya tekad menubuhkan Casa Impian Living.

"Alhamdulillah, dari hari pertama, hingga kini, sayap baru Casa Impian ini berjaya menarik minat ramai rakyat Malaysia malah ia mempunyai kumpulan peminatnya tersendiri," katanya.

Apa yang membanggakannya, butik Casa Impian Living sudah ada di 18 cawangan pasar raya AEON Jusco terpilih di seluruh negara.

Menganggap perniagaan sebagai nadi hidupnya, Linda akui, dia lebih senang bekerja sendiri daripada bekerja di bawah orang lain.

"Sebelum ini saya sering bekerja di bawah bos yang suka marah-marah. Lama-lama, tertekan juga kita dibuatnya.

"Memandangkan saya memang graduan aliran perniagaan, saya ambil keputusan untuk cuba berniaga, syukur ia menjadi," kata Linda yang menganggap pekerja-pekerjanya sebagai rakan.

"Saya mahu mereka rapat dengan saya. Pengalaman yang lalu mengajar saya untuk tidak terlalu bertegas dengan pekerja sebaliknya saya akan menggunakan diplomasi sekiranya wujud masalah komunikasi antara kami.

"Dengan cara ini, walaupun kami sering bergelak ketawa bersama, mereka masih menghormati dan patuh dengan ketegasan saya sebagai ketua.

"Saya juga sering mengingatkan diri saya sendiri supaya tidak sesekali menindas orang lain untuk berada di atas," katanya.

Sebagai peniaga yang juga ketua kepada puluhan kakitangannya, Linda amalkan sikap turun padang dari dulu lagi.

Tidak kira sama ada melihat setiap ruang kediaman hinggalah memilih aksesori di Bali atapun China, semuanya mahu dilakukan sendiri.

"Saya tak kisah masuk kilang yang penuh dengan debu atau berjalan di bawah panas terik dari satu kedai ke kedai lain untuk mencari barang yang saya mahukan.


BARANGAN hiasan dalaman dari Bali menjadi pilihan Linda.


"Bagi saya, keunikan dan kualiti adalah kunci kejayaan Casa Impian," katanya yang gemar memilih eksesori yang dihasilkan daripada alam semula jadi untuk dijual di kedainya.

Tidak hairanlah upih, mayang dan lidi kelapa digunakan untuk membentuk aksesori seperti bekas kuih, bekas majalah, bakul kuih, dulang cawan dan sebagainya.

"Bagi yang mahu kediaman kelihatan rustik, gaya aksesori seperti ini memang sesuai, apatah lagi harganya berpatutan," kata Linda yang turut gemar membaca buku motivasi dan perniagaan.

Jelasnya, dalam sebulan dia mendisplinkan dirinya untuk menghabiskan dua buah buku dan jadual kerja yang padat tidak pernah menghalangnya untuk dia memenuhi hobinya itu.

Selain membaca, Linda turut menetapkan pada dirinya sendiri bahawa hujung minggu adalah waktu untuknya berehat selain bersantai bersama suami dan anak-anak.

"Anak-anak masih membesar, jadi masa hujung minggu memang masa yang saya khususkan untuk bersama mereka.

"Biasanya kami akan makan bersama, menonton dan membeli-belah. Sesekali, saya akan bawa dua anak perempuan saya ke spa untuk terapi tubuh," ujarnya yang akan bercuti bersama keluarganya ke Phuket sempena cuti raya tahun ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Puduraya jadi Pudu Sentral

Posted:

Puduraya jadi Pudu Sentral

Puduraya jadi Pudu Sentral

NAJIB berbual dengan pelancong asing ketika lawatan
beliau ke Pudu Sentral, Kuala Lumpur semalam.


KUALA LUMPUR - Hentian Puduraya di sini yang mula beroperasi pada 1976 dan baru sahaja dinaik taraf, kini dikenali sebagai Pudu Sentral.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak ketika mengumumkan nama baru terminal bas itu semalam berkata, penukaran nama itu selaras dengan wajahnya yang moden dan baru, setaraf dengan sebuah lapangan terbang.

Beliau berkata keputusan itu dibuat berikutan cadangan seorang pengikut twitternya selepas beliau tweet setelah bersahur awal semalam bahawa beliau akan melawat Hentian Puduraya.

"Ramai yang memberi maklum balas dan saya terima cadangan supaya nama hentian bas ini ditukar supaya mencerminkan terminal yang tinggi kualitinya," katanya kepada pemberita selepas merasmikan wajah baru bas terminal itu di sini semalam.

Menurutnya, selepas berbincang dengan pihak pengurusan hentian itu, beliau telah bersetuju untuk menukar namanya kepada Pudu Sentral.

Hentian Puduraya ditutup sementara pada Mac tahun lepas, setahun selepas kerajaan mendapati terminal itu perlu sangat dinaik taraf dan diubahsuai untuk memperbaiki perkhidmatan dan mengambil kira keselamatan awam setelah ia beroperasi lebih tiga dekad.

Kemudahan itu kini dilengkapi dengan pendingin hawa, kemudahan eskalator dan sistem pengumuman awam untuk mengumumkan ketibaan dan pelepasan bas dan disediakan dengan 296 kamera litar tertutup (CCTV).

CCTV dipasang di semua tempat strategik yang dipantau oleh 48 kakitangan keselamatan untuk memastikan keselamatan dan keselesaan pelawat dan penumpang.

Najib turut meluangkan masa melawat sekitar terminal baru tersebut dan berinteraksi dengan para pengguna serta memberikan sumbangan kuih raya kepada penumpang bas ekspres yang pulang ke kampung sempena Aidilfitri.

Ini merupakan lawatan ketiganya ke terminal bas tersebut sejak menjadi Perdana Menteri pada 3 April 2009, di mana tiga minggu selepas itu Najib turun padang melawat tiga kawasan di tengah-tengah bandar raya, termasuk Hentian Puduraya.

Berikutan dengan lawatan itu beliau mengarahkan supaya Hentian Puduraya dinaik taraf dengan segera, memandangkan keadaan bangunannya yang daif serta tidak memberi keselesaan sama sekali kepada para pengguna.

Kerja-kerja menaik taraf itu dijalankan oleh UDA Holdings Berhad dalam dua fasa dengan kos RM52 juta.

Sementara itu tinjauan Bernama di terminal bas tersebut turut mendapati pengguna sangat berpuas hati dengan kemudahan yang disediakan.

Seorang warga emas, K.P Lim, 66, berkata, persekitaran di Pudu Sentral sekarang sangat berbeza berbanding dahulu memandangkan ia kini dilengkapi dengan pendingin hawa dan tidak bising.

"Dahulu (Puduraya) sangat panas, sangat bising. Orang tua seperti saya sangat tidak selesa keadaan seperti itu. Saya sangat berpuas hati dengan penambahbaikan kemudahan di sini. Memang sangat berbeza kalau dibandingkan dengan yang dulu," katanya.

Bagi Maimunah Ahmad Pardi, 55, persekitaran Pudu Sentral yang bersih dan nyaman membolehkan orang ramai menunggu bas dalam keadaan yang selesa walaupun penumpang terpaksa menunggu lama.

Malaysia iktiraf kerajaan sementara Libya

Posted:

Malaysia iktiraf kerajaan sementara Libya

Malaysia iktiraf kerajaan sementara Libya

KUALA LUMPUR - Malaysia mengiktiraf Majlis Peralihan Kebangsaan (NTC) sebagai kerajaan sementara Libya yang sah, kata Menteri Luar, Datuk Seri Anifah Aman.

Beliau berkata, Kuala Lumpur berharap NTC, yang disokong oleh rakyat Libya akan mengurus pentadbiran sementara negara itu ke arah perpaduan nasional, perdamaian dan pembangunan semula yang membawa keamanan dan kestabilan berkekalan kepada Libya dan rakyatnya.

NTC dipengerusikan oleh Mustafa Abdul Jalil dan Mahmoud Jibril serta anggota lain yang dilantik.

"Malaysia menyertai gesaan antarabangsa mendesak tentera Muammar Gaddafi supaya menyerah kepada pilihan majoriti rakyat Libya," kata Anifah dalam kenyataan di sini malam kelmarin.

Katanya, tindakan itu bagi mengelak lebih banyak pertumpahan darah dalam kalangan rakyat tempatan dan mencegah negara utara Afrika itu daripada terjebak ke dalam kancah krisis kemanusiaan yang dahsyat.

Setakat ini sebanyak 57 negara telah mengiktiraf NTC dengan kebanyakan daripadanya adalah negara-negara Barat.

mengulas pendirian Malaysia itu, pakar sains politik Universiti Sains Malaysia (USM), Prof. Dr. Ahmad Atory Hussain ketika dihubungi menyifatkan ia satu keputusan yang wajar berdasarkan keadaan di Libya pada masa ini.

Beliau menjelaskan, walaupun NTC didalangi pasukan pemberontak, majoriti rakyat Libya sendiri menyokong pergerakan itu dan menolak rejim Gaddafi.

"Ia membuktikan Malaysia sebuah negara yang mengamalkan hubungan diplomatik yang praktikal dan realistik.

"Tidak timbul isu patutkah pengiktirafan diberikan (kepada NTC), ini kerana kerajaan kita juga memikirkan kesan pengiktirafan tersebut terhadap rakyat Malaysia yang masih berada di Libya," katanya.

Lagi berita perkembangan Libya di muka 55

Ingin panjat Menara Berkembar

Posted:

Ingin panjat Menara Berkembar

Ingin panjat Menara Berkembar

Oleh NAN HIDAYAT NAN AZMIE
hidayat.azmie@kosmo.com.my


KHAGENDRA melambai tangan ke arah wartawan sambil didukung ayahnya di Kuala Lumpur semalam.


KUALA LUMPUR - "Saya mahu 'tawan' menara tertinggi di sini (Menara Berkembar Petronas)."

Demikian kata bekas manusia terpendek di dunia, Khagendra Thapa Magar dari Nepal yang akan berada di beberapa lokasi di negara ini bagi mempromosikan Tahun Melawat Nepal 2011 sehingga 1 September depan.

Khagendra, 19, yang tiba di ibu negara pagi semalam berkata, peluang melawat Menara Berkembar Petronas yang sering diceritakan rakan-rakannya sebelum ini pastinya tidak dilepaskan kali ini, tambahan pula hasratnya sebelum ini tidak kesampaian apabila terpaksa membatalkan lawatannya ke negara ini pada tahun lepas.

"Saya memang sukakan tempat dan bangunan yang tinggi meskipun saya pendek.

"Malah, jika ikutkan hati, Gunung Everest di negara saya juga saya mahu tawan namun kesihatan saya kurang mengizinkan," katanya pada sidang akhbar sempena Tahun Melawat Nepal 2011 di sini semalam.

Turut hadir ialah Duta Besar Nepal ke Malaysia, Dr. Rishi Raj Adhakari dan bapanya, Rup Bahadur.

Dilahirkan pada 14 Oktober 1992, Khagendra yang hanya setinggi 0.67 meter merupakan manusia terpendek di dunia yang diiktiraf Guinness Bookof Records sejak 14 Oktober 2010 sebelum rekod itu diambil alih oleh Jun Rey Balawing, 18, seorang lelaki warga Filipina yang hanya setinggi 0.59 meter pada 12 Jun lalu.

Khagendra bersama artis-artis tempatan Nepal dijadualkan berada di empat lokasi berasingan di seluruh negara bagi mempromosikan Tahun Melawat Nepal 2011.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Barca gergasi Eropah

Posted:

Barca gergasi Eropah

Barca gergasi Eropah

MONACO – Barcelona terus mengukuhkan reputasi mereka sebagai kelab gergasi Eropah.

Semalam, kelab dari Sepanyol itu menjulang gelaran pertama pada musim baharu ini selepas bergelar juara Piala Super.

Ia diraih menerusi kemenangan 2-0 ke atas Porto pada aksi pembuka tirai kejuaraan Eropah.

Piala Super menemukan dua kelab Eropah membabitkan juara Liga Juara-Juara serta juara Liga Europa.

Barcelona memegang status sebagai juara Liga Juara-Juara musim lepas, manakala Porto dari Portugal merupakan juara Liga Europa.

Pada aksi pembuka tirai saingan Eropah semalam, pemain baharu Barca, Cesc Fabregas menikmati saat paling indah apabila tampil sebagai penjaring gol pada perlawanan tersebut dan ia merupakan jaringan pertamanya dalam kejohanan berprestij bersama kelab baharunya itu sejak berpindah dari Arsenal awal bulan ini.

Fabregas menemui penyudah hanya dua minit selepas dimasukkan sebagai pemain gantian pada separuh masa kedua.

Lionel Messi meletakkan Barca di depan pada minit ke-39 untuk membantu kelab gergasi Sepanyol itu menambah koleksi kejuaraan Piala Super Eropah selepas mereka turut memenangi Piala Super Sepanyol minggu lepas. – AFP

Wang bukan segala-galanya - Nasri

Posted:

Wang bukan segala-galanya - Nasri

Wang bukan segala-galanya - Nasri


NASRI menafikan perpindahannya ke City adalah disebabkan faktor kewangan.


LONDON - Pengurus Tottenham Hotspur, Harry Red- knapp menjelaskan bahawa penghijrahan pemain sayap Arsenal, Samir Nasri ke Manchester City semata-mata kerana wang.

Pemain baharu City itu menegaskan baru-baru ini bahawa dia menyertai skuad kendalian Roberto Mancini bukan disebabkan faktor wang, namun Redknapp tidak mempercayai alasan tersebut.

Pemain antarabangsa Perancis itu dikatakan menerima gaji £175,000 (RM853,981) seminggu sebaik melengkapkan perpindahannya ke Eastland dengan nilai perpindahan £24 juta (RM117 juta).

Pemain yang berusia 24 tahun itu naik angin selepas dia dilabel sebagai mementingkan wang berbanding trofi.

Nasri menolak dakwaan itu sambil berkata: "Wang bukan faktor yang sebenarnya. Saya tidak boleh menghalang pemikiran orang lain (berfikir tentang saya).

"Saya tahu pilihan saya. Semuanya kerana bola sepak dan kita akan menyaksikan pasukan kami bakal mengecapi kejayaan musim ini.

"Semua orang yang menuduh saya lebih mementingkan wang daripada trofi sebenarnya silap."

Namun bagi pengurus Spurs, Redknapp yang bakal bertemu dengan City hari ini mengejek kenyataan Nasri itu.

Katanya: "Saya langsung tidak percaya (dengan alasan Nasri). Dia boleh berhijrah ke Manchester United (jika inginkan kejuaraan) dan dia sendiri mendedahkan mahu beraksi bersama United berdasarkan apa yang saya dengar selama ini.

"Namun City mengemukakan tawaran wang lebih lumayan dan tanpa ragu-ragu, dia memilih City. City hanya kelab mewah bukan kelab besar. United merupakan kelab England yang besar, malah mereka (City) tidak mempu- nyai tradisi itu seperti Arse- nal, Liverpool dan United.

"City berkuasa kerana mampu membayar gaji seba- gaimana yang dituntut oleh pemain," ujarnya.

- Agensi

Fergie tetap hormati Arsenal

Posted:

Fergie tetap hormati Arsenal

Fergie tetap hormati Arsenal

MANCHESTER – Alex Ferguson (gambar) menjelaskan bahawa Manchester United masih perlu berwaspada dengan ancaman Arsenal apabila kedua-dua kelab itu bertembung dalam aksi Liga Perdana England malam ini.

Juara bertahan itu telah memulakan saingan musim ini dengan bergaya apabila mencatat dua kemenangan berturut-turut, manakala kelab pencabar lain pula hanya mampu mengutip satu mata.

United bakal memiliki kelebihan lapan mata selepas pertemuan di Old Trafford itu, namun Ferguson tidak mahu memandang mudah pertemuan tersebut.

Beliau sedar Arsenal dan pengurusnya, Arsene Wenger masih terluka di atas premulaan hambar mereka musim ini dan penjualan kapten Cesc Fabregas dan Samir Nasri memburukkan lagi keadaan mereka.

Begitupun, kemenangan 2-1 ke atas Udinese berjaya membawa The Gunners kembali ke saingan Liga Juara-Juara, sekali gus menyuntik semangat juang pemain mereka.

"Mereka telah menutup semula mulut pengkritik mereka Rabu lalu. Pasukannya (Wenger) bermain dengan baik. Mereka berjaya mencatat kemenangan tatkala ramai orang mahu melihat mereka gagal.

"Saya tahu mereka mampu memenanginya. Pertemuan Ahad ini (hari ini) juga bakal menjadi titik tolak kepada kebangkitan mereka.

"Mereka akan cuba pastikan mereka menang sekali lagi tetapi kami juga dalam keadaan terbaik dan tidak sabar lagi turun beraksi dalam perlawa- nan ini.

"Pertemuan United-Arsenal selalunya sengit dan penting dari segi saingan pada baki musim ini. Ia satu perlawanan yang kamu amat nanti-nantikan."

Kehadiran semula Rio Ferdinand, Antonio Valencia, Javier Hernandez dan Darren Fletcher yang kembali cergas telah memberi banyak pilihan kepada Ferguson.

"Kami dalam keadaaan terbaik ketika ini dengan beberapa pemain sudah kembali cergas," kata Ferguson.

"Darren Fletcher telah beraksi satu perlawanan yang mana ia dalam satu berita bagus. Rio dan Valencia juga kembali menjalani latihan." – AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


206 karton rokok dirampas

Posted:

206 karton rokok dirampas

206 karton rokok dirampas

27/08/2011 2:53pm

LUMUT – Pasukan Gerakan Marin (PGM) Perak merampas 206 karton rokok putih pelbagai jenama bernilai RM14,470 dalam serbuan ke sebuah sebuah rumah kedai di Ayer Tawar, Sitiawan dekat sini semalam.

Pegawai Pemerintah Markas Operasi PGM DSP Shaari Ariffin berkata seorang lelaki berusia 46 tahun turut ditahan dalam serbuan pada kira-kira 9 malam itu.

Bercakap kepada Bernama di sini, beliau berkata serbuan itu hasil maklumat orang awam mengenai aktiviti penjualan rokok seludup.

"Sepasukan lima anggota telah dihantar ke lokasi untuk menyiasat dan mengintip aktiviti penjualan haram itu sebelum menyerbu premis berkenaan. Hasil serbuan sebanyak 206 karton rokok putih pelbagai jenama dijumpai tersorok dalam sebuah bilik di rumah kedai itu," katanya. - Bernama

Perlis import 2,000 lembu

Posted:

Perlis import 2,000 lembu

Perlis import 2,000 lembu

27/08/2011 2:52pm

KANGAR - Perlis membawa masuk 1,664 ekor lembu dari Thailand dan Kedah serta 47 ekor kerbau dari Thailand dan Pulau Pinang bagi memastikan bekalan dagingnya mencukupi sepanjang Aidilfitri ini.

Pengerusi Jawatankuasa Pertanian dan Industri Asas Tani negeri Sabry Ahmad berkata, selain itu 700 tan matrik ikan juga dibekalkan tiga pembekal utamanya bagi menampung keperluan rakyat Perlis.

Oleh itu, diharapkan orang ramai tidak membuat pembelian panik menjelang Aidilfitri kerana barangan keperluan mencukupi, katanya kepada pemberita, selepas melancarkan Karnival Industri Asas Tani dan Pasar Tani Khas Aidilfitri, di sini hari ini.

Mengulas mengenai karnival anjuran Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (Fama) itu, Ahmad berkata mereka mensasarkan jualan RM280,000 sepanjang tiga hari ia berlangsung.

Selain itu katanya, Fama juga menganjurkan program "Jimat Belanja Dapur" yang berlangsung selama tiga bulan bermula bulan ini bagi membantu pengguna berberbelanja secara berhemah.

Melalui program yang dilaksana di pasar tani Fama itu, pengguna dapat berjimat sehingga 15 peratus daripada belanja dapur mereka, katanya. - Bernama

Teksi diskaun Medan Tunku

Posted:

Teksi diskaun Medan Tunku

Teksi diskaun Medan Tunku

27/08/2011 2:50pm

ALOR SETAR - Pakatan Kebajikan Pemandu-pemandu Teksi Medan Tunku di sini memberi diskaun 10 peratus kepada pelanggan yang menggunakan perkhidmatan teksi mereka bermula hari ini hingga hari raya ketiga.

Pengerusinya Muhamad Radzuan Ahmad berkata diskaun tambang itu untuk menggalakkan orang ramai menggunakan kenderaan awam bagi mengelakkan kesesakan lalu lintas terutamanya di sekitar Bandaraya Alor Setar.

"Kita menyambut dua perayaan serentak iaitu perayaan Hari Kebangsaan dan perayaan Aidilfitri. Jadi orang ramai sudah mula pulang ke kampung menyebabkan jalan-jalan di sekitar Alor Setar malah di jalan-jalan lain seperti Jalan Langgar juga mengalami kesesakan.

"Apabila kita memberi potongan harga kepada mereka, saya harap mereka boleh menggunakan perkhidmatan teksi bagi mengurangkan kesesakan yang dialami," katanya kepada pemberita, di sini hari ini.

Beliau berkata terdapat 50 teksi yang bernaung di bawah pakatan itu dan orang ramai boleh mengenalinya menerusi pelekat yang ditampal di hadapan teksi.

"Potongan ini hanya melibatkan teksi dalam persatuan pakatan kami sahaja.

Untuk persatuan teksi yang lain, saya tidak pasti sama ada mereka juga turut memberi diskaun," katanya. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Rumah anak Gaddafi ada arak

Posted:

Rumah anak Gaddafi ada arak

Rumah anak Gaddafi ada arak

RUANG bar yang terdapat dalam rumah Mutassim.


TRIPOLI - Para pemberontak kelmarin menggeledah sebuah lagi rumah anak pemimpin Libya, Muammar Gaddafi di sini, lapor sebuah akhbar semalam.

Rumah itu milik Mutassim yang terletak di kawasan tepi pantai di pinggir Tripoli.

Mutassim yang berusia 34 tahun merupakan komander tentera bapanya di Brega yang berjuang menentang para pemberontak di bandar Sirte.

Bandar Sirte merupakan bandar kelahiran Gaddafi.

Di dalam rumah itu, para pemberontak menemui hiasan perabot mewah selain botol arak yang berjenama mahal.

Beberapa jet ski, tab mandi air panas, katil kulit dan pintu besi terdapat di rumah berkenaan.

Jika di kawasan Mediterranean di Itali, rumah itu mungkin bernilai berjuta-juta dolar.

Rumah itu mempunyai botol vodka Absolut, arak Havana, Martini dan wiski Johnnie Walker Blue Label selain sebuah bar.

Ia merupakan antara rumah milik keluarga Gaddafi yang digeledah para pemberontak selepas mereka berjaya menawan Tripoli.

Sementara itu, Majlis Peralihan Kebangsaan (TNC) telah memindahkan ibu pejabatnya dari bandar Benghazi ke Tripoli.

Seorang pegawai TNC, Ali al-Tarhuni berkata, majlis itu telah memulakan operasi di bandar ini, lapor stesen televisyen Al-Jazeera semalam.

TNC merupakan badan yang mewakili para pemberontak yang berjaya menguasai hampir keseluruhan Tripoli sehingga mengakibatkan Gaddafi sehingga kini belum keluar dari tempat persembunyiannya.

Namun, tentera Gaddafi dilaporkan bertindak balas dengan mengebom sebuah lapangan terbang utama di sini.

Jet-jet pejuang tentera Britain, Tornado juga melancarkan serangan semalaman di ibu pejabat Gaddafi di bandar kelahirannya di Sirte semalam.

Namun, Setiuasaha Pertahanan Britain, Liam Fox menafikan Gaddafi menjadi sasaran serangan.

Puluhan mayat juga ditemui di sebuah hospital yang ditinggalkan di sini.

Hospital itu di kawasan Abu Salim itu didadapti hampir kosong pada pagi semalam.

Namun, puluhan mayat itu dipercayai askar Gaddafi kerana warna kulit mayat tersebut gelap dan tidak sama dengan penduduk tempatan.

Dalam perkembangan berkaitan, para pemberontak menemui gambar-gambar bekas Setiausaha Negara AS, Condoleezza Rice di rumah Gaddafi di sini.

Rice pernah menjadi pujaan Gaddafi kerana pemimpin tersebut pernah menyatakan dia merupakan seorang wanita berketurunan Afrika yang boleh memberi arahan kepada penduduk berkulit putih. - Agensi

Madonna bercuti bersama kekasih muda di Perancis

Posted:

Madonna bercuti bersama kekasih muda di Perancis

Madonna bercuti bersama kekasih muda di Perancis


MADONNA dan Brahim Zaobat menaiki jet ski di Antibes, Perancis kelmarin.


NEW YORK, Amerika Syarikat (AS) - Kekasih baharu Madonna, Brahim Zaobat sudah diterima sebagai sebahagian keluarga penyanyi itu, lapor sebuah akhbar semalam.

Tanggapan penerimaan tersebut dibuat ekoran Madonna yang berusia 53 tahun keluar bercuti dengan anak-anaknya bersama kekasihnya itu yang hanya berumur 24 tahun.

Madonna dan Brahim juga bermain jet ski di Antibes, Perancis.

Empat anak Madonna iaitu Lourdes, 15, Rocca, 10, David, 5 dan Mercy, 4, menyertai percutian ibu mereka itu.

Beberapa laporan baru-baru ini mendakwa penyanyi lagu Ray of Light itu sedang mabuk cinta dengan Brahim yang merupakan seorang penari Perancis.

"Dia bangga dengan Brahim dan merasakan tidak perlu menyembunyikan hubungan cinta mereka," kata sumber yang rapat dengan Madonna kepada majalah hiburan Star Magazine.

"Madonna tidak pernah dilamun cinta seperti ini sejak bertahun-tahun dahulu. Selepas hampir setahun bersama, dia mahu memperakukan Brahim sebagai teman lelakinya," jelas sumber yang sama. - Agensi

Harga sewa bilik, hotel meningkat di Mekah

Posted:

Harga sewa bilik, hotel meningkat di Mekah

Harga sewa bilik, hotel meningkat di Mekah


PEMANDANGAN di Masjidilharam di Mekah pada 20 Ogos lalu.


MEKAH, Arab Saudi - Penduduk tempatan yang mengerjakan ibadat umrah mengadu tentang harga bilik hotel dan unit kediaman yang melonjak tinggi semasa Ramadan berbanding bulan-bulan lain, lapor sebuah akhbar semalam.

Seorang penduduk tempatan dari Riyadh, Saleh Al-Mutlaq berkata: "Saya berkunjung ke Mekah untuk melakukan umrah pada setiap Ramadan sejak 40 tahun lalu. Namun harga penginapan hotel-hotel berdekatan Masjidilharam kini melonjak tinggi."

"Saya dan ibu saya membayar sekitar 130,000 riyal (RM103,816) untuk tinggal di Mekah selama sebulan pada bulan Ramadan," tambahnya.

Menurut Saleh, pada masa lalu, sewa sebuah apartmen berhampiran Masjidilharam untuk sebulan cuma 25,000 riyal (RM19,955).

Seorang lagi warga tempatan dari Jeddah, Umm Thamir memberitahu: "Saya menghabiskan masa 10 hari terakhir pada bulan Ramadan di Mekah. Harga penginapan meningkat dengan drastik. Sebuah bilik untuk dua orang lengkap dengan berbuka puasa dan sahur dikenakan sewa 39,900 riyal (RM31,847) selama 10 hari."

Pendapat mereka turut dipersetujui seorang lagi warga tempatan, Hanan Muhammad yang mengakui harga penginapan hotel-hotel sekitar Masjidilharam melambung tinggi.

"Saya dan suami membayar sekitar 10,000 riyal (RM7,966) untuk tinggal tiga hari di sebuah bilik hotel yang tidak menyediakan makanan berbuka puasa atau bersahur," katanya.

Ketika diminta mengulas mengenai isu terbabit, Jawatankuasa Kebangsaan Untuk Haji dan Umrah (NCHU), sebaliknya memberitahu, sudah menjadi perkara biasa untuk para peniaga menaikkan harga pada bulan Ramadan supaya mereka dapat membayar kos operasi hotel selain meraih keuntungan daripada pelaburan mereka.

Kos penginapan tinggi itu dijangka menurun sebaik sahaja projek-projek pembangunan di Mekah siap dengan pengguna memiliki lebih banyak pilihan ketika tinggal di Mekah. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Karipap-karipap penyatu cinta

Posted:

Karipap-karipap penyatu cinta

Karipap-karipap penyatu cinta

IMPAK keunikan kuih karipap, mampu menggoncang sukma hingga jatuh terperosok ke lembah cinta. Dek kerana resipi rahsia yang ada pada sebiji karipap mampu membuatkan Sarah jatuh hati kepada Ali.

Mungkin ada yang tertanya-tanya siapa pula gerangan Sarah dan siapakah Ali? Sebenarnya, kedua-dua watak ini telah digarap dengan sempurna daripada naskhah asal iaitu sebuah novel nukilan Nazri M. Annuar berjudul Karipap Karipap Cinta .

Setelah difilemkan, kedua-dua watak utama itu masing-masing direalisasikan oleh Gambit Saifullah dan pendatang baharu dalam industri perfileman, Melia Amellia.

Bagi Gambit, kesempatan yang diberikan untuk berlakon dalam filem yang diarahkan oleh sutradara yang terkenal dengan mesej sinikal dalam setiap karya, Othman Hafsham, bukan calang-calang nilainya.

"Seronok berlakon dengannya (Othman Hafsham) yang sentiasa berdisiplin, cabarannya terletak pada saya sendiri yang sebelum ini tidak pernah membaca novel berkenaan dan hanya mendalami watak menerusi imaginasi dan skrip sahaja," kata aktor yang mula berjinak berlakon filem menerusi watak Khalif dalam filem Cinta pada tahun 2006 itu.

Malah kata pemilik nama sebenar Gambit Saifullah, 26, itu lagi, kesabaran benar-benar teruji apabila berlakon pada bulan puasa.

"Penggambaran ini dimulakan pada bulan puasa tahun lepas dan saya harapkan berkat bulan Ramadan dan Syawal tahun ini membolehkan peminat datang menontonnya di pawagam," katanya yang terpesona dengan kreativiti lawak yang ditonjolkan dalam filem itu.

Filem tersebut mengisahkan seorang pemuda bernama Ali yang bekerja di sebuah syarikat akhbar politik dan majalah misteri yang jatuh hati pada Sarah, seorang graduan dari Universiti Al-Azhar dan bertugas sebagai seorang kartunis.


EMPAT SEKAWAN. Gelagat melucukan empat aktor Karipap Karipap Cinta. Dari kiri: Syawal, Gambit, P. Jagen, Elyas Iskandar.


Demi menambat hati Sarah, Ali terpaksa berbohong dengan menyatakan dia juga lulusan daripada universiti yang sama seperti Sarah.

Dalam satu insiden yang memaksanya memecah masuk ke dalam rumah bosnya, Ali menemui resipi rahsia untuk memperoleh kebahagiaan bersama Sarah melalui kuih karipap.

Filem sulung Melia

Bagi gadis berusia 18 tahun, Melia Amellia yang baru pertama kali muncul menghiasi layar perak, berdepan cabaran sebagai pendatang baharu menjadi isu utama buat dirinya.

"Mungkin ramai yang kurang mengenali Melia kerana sebelum ini Melia sering terlibat dengan berlakon drama dan tampil dengan imej bertudung mahupun isteri orang.

"Ini permulaan buat Melia untuk mengembangkan karier Melia dalam industri filem dan watak yang diberikan kepada Melia kali ini juga agak mencabar," ceritanya ketika sesi fotografi di Studio Utusan Chan Sow Lin, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Namun, mentelaah novel asal setebal 254 muka surat tidak menjadi hal buat Melia yang terpilih daripada 180 calon yang hadir uji bakat untuk filem tersebut.

"Selepas mendapat skrip, Melia berkurung dalam bilik selama tiga hari tiga malam untuk menghafal dan menghayati skrip yang diberikan.


FILEM Karipap Karipap Cinta menemui penonton di pawagam pada Hari Raya Pertama.


"Oleh kerana perwatakan Sarah dalam filem dan novel ini (Karipap Karipap Cinta) adalah lemah lembut sesuai dengan kelulusannya dari Universiti Al-Azhar berbanding diri sebenar Melia yang agak kasar bermakna lebih homework perlu dibereskan sebelum mula penggambaran," ujarnya yang juga berdepan dengan kesukaran bersilat yang menuntutnya beraksi dalam beberapa babak.

Menangis setiap kali aksi berlawan disebabkan berdepan kesukaran untuk beraksi lasak, watak Sarah juga memerlukannya bertutur dalam bahasa Arab.

"Jadi, setiap kali ada babak yang perlukan Melia berlawan atau bercakap dalam bahasa Arab mesti ada seorang guru yang akan membetulkan mana-mana silap yang Melia buat," tambahnya.

Teruja menantikan filem sulungnya yang bakal terbit di panggung seluruh negara pada hari raya pertama, pemilik nama sebenar Noor Melia Aimiellia Zaidi itu juga ternanti-nanti berkat Syawal pada tahun ini.

"Karipap Karipap Cinta filem pertama saya, mana mungkin tidak teruja dan cemas dengan hasil yang bakal dibikin kelak.

"Begitu pun, semoga keberkatan bulan mulia ini mengiringi perjuangan filem pertama saya di panggung wayang," katanya yang berkemungkinan beraya di Kuala Pilah, Negeri Sembilan.

Telefilem, dokumentari merdeka raya

Posted:

Telefilem, dokumentari merdeka raya

Telefilem, dokumentari merdeka raya


JOHAN dan Zizan.


SUDAH menjadi suatu kebiasaan apabila setiap kali sambutan hari lebaran, kesemua stesen televisyen tempatan tidak akan ketinggalan untuk menyiarkan pelbagai drama dan telefilem serta dokumentari menarik untuk tatapan umum. Berikut adalah senarai rancangan yang akan ditayangkan sepanjang raya ini untuk tatapan bersama ahli keluarga dan tetamu yang berkunjung ke rumah.

1 Pontianak Beraya di Kampung Batu

MERUPAKAN kesinambungan kepada telefilem Pontianak Kampung Batu. Ia mengisahkan mengenai Tira dan Riana yang bermusuhan, sekali lagi bersemuka apabila paku yang mengurung Riana telah dicabut oleh seorang budak lelaki rempit bernama Zack. Kak Kiah yang dapat mengesan pembebasan Riana itu telah menghubungi Tira yang kini sudah menetap di Kuala Lumpur dan merupakan seorang pereka kebaya terkenal. Tira kembali ke Kampung Batu untuk memastikan keadaan kampung tersebut berada dalam keadaan aman.

Tarikh tayangan: 2 September

Pukul: 9 malam

Saluran: Astro Ria

Pelakon: Erra Fazira, Didie Alias, Rashidi Ishak, Hazama, Mariani

2 Drogba dan Rooney

NAMA yang diilhamkan menerusi

pemain bola sepak terkenal, Didier dan Wayne adalah sebuah telefilem komedi tentang dua anak muda yang berkawan baik dan mempunyai minat yang sama iaitu meminati Liga Perdana Inggeris. Johan dan Zizan berkawan sejak dari bangku sekolah lagi dan mereka menetap di asrama yang sama. Namun, Johan ternyata meminati pasukan Chelsea, manakala Zizan pula lebih cenderung untuk menyokong pasukan Manchester United.

Tarikh tayangan: 30 Ogos

Pukul: 12 tengah hari

Saluran: Astro Prima

Pelakon: Johan, Zizan, Yus Raja Lawak, Maimon Mutalib, Almy Nadia, Ozlynn Waty

3 Jangan Bakar Mayat Anakku

MENGISAHKAN tentang seorang anak

yang alim dan berpelajaran tinggi, tetapi derhaka kepada ibunya. Gara-gara mendengar fitnah orang kampung yang mengatakan ibunya menggoda seorang lelaki, Rahmat berasa malu lalu dia telah meninggalkan kampung halamannya dan mengambil keputusan untuk tidak lagi kembali lagi ke kampungnya itu.

Tarikh tayangan: 31 Ogos

Pukul: 12 tengah hari

Saluran: Astro Prima

Pelakon: Beego, Khatijah Tan, Emelda Rosnaida

4 Kiah Beraya Solo

MEMAPARKAN kisah mengenai

sambutan hari raya pada tahun ini yang ternyata berbeza buah Kiah. Dia masih hidup bersendirian tetapi mempunyai banyak wang. Untuk menghilangkan kesunyian, Kiah mengajak Tipah dan Wan untuk menjalankan perniagaan internet sempena musim perayaan. Bagaimanapun, secara tiba-tiba bekas suami datang menagih cinta lama.

Tarikh tayangan: 30 Ogos

Pukul: 7.30 malam

Saluran: Astro Warna

Pelakon: Rozita Che Wan, Ebby Yus, Zain Saidin, Zila Bakarin, Aiman Ridza

5 Istimewa Majalah Tiga 'Banzai Raya'

SEBUAH rancangan edisi istimewa Majalah Tiga yang menyingkap kembali kenangan generasi lama ketika menyambut hari lebaran semasa zaman penjajahan Jepun.

Turut dipaparkan mengenai cara pengumuman tarikh hari raya pada masa itu apabila hanya radio yang menjadi satu-satunya menjadi medium komunikasi utama.

Jangan lupa saksikan episod khas sempena Hari Kemerdekaan dan Hari Raya Aidilfitri di Majalah Tiga.

Tarikh tayangan: 27 Ogos

Pukul: 9 malam

Saluran: TV3

6 Raya Bapa Merdeka

RANCANGAN ini mengimbas

kembali detik bersejarah serta perjalanan hidup Bapa Kemerdekaan yang juga Perdana Menteri Malaysia Pertama, Almarhum Tunku Abdul Rahman bermula 1 April 1957 iaitu hari permulaan puasa sehingga tarikh kemerdekaan negara pada 31 Ogos 1957. Antara segmen yang menarik adalah mengenai sambutan dan persiapan beliau di hari raya ketika negara bersiap sedia untuk mencapai kemerdekaan. Rakaman dijalankan di sekitar Rumah Merdeka, Makam Diraja Langgar, Masjid Jamek Alam Shah, Memorial Tunku Abdul Rahman dan Arkib Negara Malaysia,

Tarikh tayangan: 31 Ogos

Pukul: 1 petang

Saluran: TV3


KIAH BERAYA SOLO


7 Ku Petik Dosa

MENGISAHKAN mengenai pasangan

Aina dan Haris yang berkahwin pada usia yang muda dan dikurniakan anak perempuan, Nia Qaseh. Aina mengambil keputusan untuk kembali bekerja apabila mereka tidak mempunyai wang mencukupi untuk menghantar Qaseh ke sekolah tadika swasta dan membelikan pakaian berjenama. Kemudian pasangan tersebut menghantar Qaseh ke rumah jiran, Kak Sal untuk dijaga. Bagaimanapun, Qaseh telah dirogol oleh suami Kak Sal iaitu Khalid dan Qaseh turut didera apabila menjadi mangsa kemarahan Kak Sal terhadap suaminya itu.

Tarikh tayangan: 2 September

Pukul: 11 pagi

Saluran: TV9

Pelakon: Fasha Sanda, Fadilah Mansor, Zaidi Omar, Farah Nadia, Fikree Bakar

8 Sekering Jiwa Ente

KISAH menarik tentang tiga jejaka

iaitu Hamzah, Ajis dan Abe yang tinggal serumah, tetapi bekerja di tempat yang berasingan. Antara ketiga-tiga jejaka berkenaan, Hamzah mempunyai karakter yang berlainan sehingga mengaburi mata Kak Nor yang mempunyai anak perempuan. Walaupun bekerja sebagai seorang despatch, namun dia suka berlagak di hadapan orang lain dan sering berlagak alim semata-mata mahu memikat anak Kak Nor. Malah, sepanjang bulan Ramadan dia gemar memakai jubah dan memegang tasbih serta memberitahu orang ramai dia hendak menunaikan solat tarawih, sedangkan dia sebenarnya melencong ke tempat lain dan melepak di kedai mamak.

Tarikh tayangan: 1 September

Pukul: 6.30 petang

Saluran: TV 9

Pelakon: Bell Ngasri, Syed Ali, Eyzendy Aziz, Ramona Zamzam, Ainina Ahmad


BELL NGASRI membintangi Sekering Jiwa Ente.


9 Di Pintu Barzakh

MEMAPARKAN pergolakan jiwa Alias

yang sewaktu kecilnya sering dibuli pelajar lelaki menyebabkan dia terdorong untuk memilih perempuan sebagai rakannya dan mula bersikap seperti perempuan. Merasakan wanita sebagai subjek yang selamat dan menarik, Alias telah terdorong untuk menukar identiti sebenarnya.

Tarikh tayangan: 30 Ogos

Pukul: 1 pagi

Saluran: RTM 1

Pelakon: Anding Indrawani, Safura Yacob, Ku Mohd Yusri, Sahronizam Noor

10 Syawal Buat Bonda

TELEFILEM yang mengisahkan

keluarga Pak Samad dan Mak Yam yang berpecah-belah kerana konflik dalaman. Kematian Pak Samad pada minggu ketiga Ramadan telah menemukan mereka adik-beradik. Namun begitu, kedatangan cahaya Syawal telah kembali menyatukan keluarga ini dan merupakan saat yang begitu membahagiakan bagi Mak Yam.

Tarikh tayangan: 31 Ogos

Pukul: 2 pagi

Saluran: TV2

Pelakon: Jalil Hamid, Fauziah Nawi, Riezman Khuzaimi, Fezrul Khan, Zarynn Minn

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved