Isnin, 29 April 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Amanah dengan tugas Pengerusi SPR

Posted:

Amanah dengan tugas Pengerusi SPR

Amanah dengan tugas Pengerusi SPR

WALAUPUN menghadapi banyak cabaran dan tohmahan daripada pelbagai pihak, Abdul Aziz tetap komited mengemudi bahtera SPR dengan cara tersendiri.


MEMEGANG jawatan yang boleh dianggap sebagai antara kerusi panas tanah air, Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Tan Sri Abdul Aziz Mohd. Yusof, 63, mengakui, banyak cabaran yang dihadapi sejak menggalas tanggungjawab tersebut bermula 31 Disember 2008.

Apatah lagi ketika itu, negara berdepan dengan tsunami politik yang hebat rentetan daripada keputusan Pilihan Raya Umum Ke-12 (PRU-12) yang menyaksikan gelombang baharu politik negara.

Ekoran PRU-12 yang sengit lima buah negeri iaitu Pulau Pinang, Perak, Kedah, Wilayah Persekutuan dan Selangor jatuh ke tangan Pakatan Rakyat selain Kelantan yang sememangnya sudah berada di bawah pentadbiran Parti Islam Se Malaysia (Pas).

Bagaimanapun Abdul Aziz memberitahu, sudah menjadi amalannya apabila ditugaskan memegang apa-apa jawatan, ia akan dilaksanakan dengan amanah, penuh kesungguhan dan komitmen.

"Jujurnya saya tidak pernah terfikir langsung untuk menjawat jawatan ini. Tetapi, apabila dilantik berdasarkan perlembagaan dan mendapat perkenan Yang di-Pertuan Agong atas nasihat Majlis Raja-Raja, saya menganggap ia satu cabaran besar untuk dilunaskan.

"Tambahan pula, saya difahamkan kebanyakan Pengerusi SPR sebelum ini tidak berdepan masalah yang begitu mencabar kerana senario politik negara ketika itu amat terkawal. Sebaliknya, apabila saya mengambil alih tugas daripada Tan Sri Abdul Rashid Abdul Rahman, suasana politik Malaysia amat berbeza," ujar Abdul Aziz ketika ditemui Kosmo! di Putrajaya baru-baru ini.

Menurut beliau, perbezaan yang dimaksudkan adalah adanya pertembungan dua kumpulan besar politik antara pemimpin-pemimpin dan pengikut-pengikut Barisan Nasional (BN) selaku parti pemerintah dengan satu kumpulan lain iaitu Pakatan Rakyat (Pas, PKR dan DAP) yang bergabung secara pakatan.

"Dari segi undang-undang, tidak ada gabungan itu kerana pakatan tersebut tidak mempunyai satu simbol parti untuk melambangkan ketiga-tiganya. Justeru, SPR menganggap mereka sebagai tiga parti berbeza.

"Namun, tetap nampak persaingan hebat kerana rakyat jelata khasnya pengundi-pengundi telah mempunyai pendidikan tinggi, pengetahuan yang luas serta mempunyai perkongsian pengalaman dari negara-negara luar yang banyak kerana adanya media-media elektronik, media sosial dan blog-blog untuk mendapatkan pelbagai maklumat," jelas beliau lagi.

Sepanjang hampir lima tahun bergelar Pengerusi SPR, Abdul Aziz berkata, beliau membahagikan parti politik di negara ini kepada tiga kumpulan. Kumpulan pertama adalah parti politik yang tidak ambil kisah dan peduli kerana keadaannya yang tidak aktif. Jadi, apa sahaja yang dicadangkan dan diputuskan tidak mendapat respons daripada mereka.


BERSAMA timbalannya, Datuk Wan Ahmad Wan Omar (kanan) sebelum mempengerusikan mesyuarat bagi menentukan tarikh penamaan calon dan pengundian daftar pemilih bagi PRU-13.


Kumpulan kedua pula terdiri daripada parti-parti politik yang peramah dan mesra dengan SPR. Mereka suka berbincang, bertukar-tukar fikiran dan memberi pandangan serta kritikan membina kepada SPR dengan cara yang baik tanpa menghebah-hebahkan pada media.

"Mereka ini selalu datang berjumpa saya memberi cadangan serta teguran secara jujur.

"Kumpulan ketiga pula terdiri daripada parti politik yang selalu berada dalam keadaan tidak berpuas hati. Apa sahaja yang dilakukan SPR, akan dipandang negatif. Kalau kita buat A, mereka akan kata sepatutnya buat B, kemudian apabila kita buat B, mereka kata buat A bagus pula sekali gus menyebabkan SPR serba-salah.

"Kumpulan ini juga suka mengkritik, memperlekeh dan mencemarkan integriti SPR supaya kami dipandang sebagai satu badan yang prokerajaan, tidak berdikari dan tidak cekap meskipun berbagai-bagai perubahan telah dibuat berlandaskan undang-undang," tegas Abdul Aziz.

Persediaan SPR

Menjelang tarikh pengundian sempena PRU-13 yang akan diadakan pada 5 Mei ini, bekas Ketua Setiausaha Kementerian Keselamatan Dalam Negeri itu menjelaskan, SPR sudah mula membuat perancangan bagi menghadapi pilihan raya umum sejak tiga tahun lalu.

"Kami telah bekerja kuat dalam tempoh itu. Lebih-lebih lagi dengan tertubuhnya satu Jawatankuasa Khas Pilihan Parlimen Berhubung Penambahbaikan Proses Pilihan Raya oleh kerajaan bagi membincangkan, mengesyorkan cadangan-cadangan untuk memperbaiki proses dan sistem pilihan raya.

"Jawatankuasa ini terdiri daripada wakil pelbagai parti politik. Rentetan itu, banyak kertas kerja telah dihantar selain ramai kumpulan dan individu tertentu datang berjumpa mereka untuk memberi cadangan.

"Akhirnya, mereka telah mengemukakan 32 syor kepada SPR dalam aspek jangka pendek, pertengahan dan jangka panjang. Hasil kerjasama semua pihak, banyak syor yang dikemukakan oleh jawatankuasa ini diterima oleh SPR dan akan dilaksanakan," kata beliau.

Secara keseluruhan terdapat 19 pembaharuan yang dilakukan SPR pada PRU-13 kali ini. Antaranya, penggunaan dakwat kekal, memperkenalkan undi awal kepada anggota tentera dan polis, memperluaskan undi pos kepada semua rakyat Malaysia di luar negara serta menjemput pemerhati antarabangsa dan dalam negeri.

Semua pembaharuan yang pertama kali diperkenalkan itu turut mengundang kerisauan pada Abdul Aziz sama ada ia boleh dilaksanakan dengan berkesan sebagaimana yang dirancang.


MENJELANG PRU-13, Abdul Aziz banyak ditemu bual pelbagai agensi termasuk rancangan Momentum oleh Radio IKIMfm.


Zaman kanak-kanak

Dilahirkan pada 21 Januari 1950, Abdul Aziz merupakan anak jati Kampung Teluk Baru, Sabak Bernam, Selangor. Beliau merupakan anak keenam daripada tujuh beradik yang terdiri daripada tiga lelaki dan empat perempuan.

Ayahnya, Mohd. Yusof Awaluddin meninggal dunia sewaktu beliau baru berusia dua tahun manakala ibunya, Puteh Jaali ketika itu mengandungkan adik bongsunya.

Sejak itu, Abdul Aziz adik-beradik dipelihara dengan penuh kasih sayang oleh ibunya sambil dibantu oleh bapa saudara, Yaakub Awaluddin. Mereka sekeluarga hidup cara kampung hasil daripada kebun kelapa.

"Menurut arwah mak, arwah bapa saya seorang yang serba boleh. Arwah pandai menggunting rambut, bermain muzik, bertukang, membina rumah, membuat sampan, melukis serta pandai menangkap ikan dan udang.

"Dahulu mak pernah cerita, kalau nak makan udang, ayah akan pergi ke Sungai Bernam. Satu jam kemudian dia akan balik bawa udang untuk dinikmati sekeluarga. Begitulah mudahnya hidup di kampung zaman dahulu," ungkapnya sambil tersenyum.

Walaupun tidak mendapat kasih sayang ayah namun, Abdul Aziz bertuah kerana dipelihara dengan baik oleh ibu dan bapa saudaranya.

Malah, terdapat satu peristiwa yang sehingga kini masih diingati Abdul Aziz dan menjadi titik tolak kepada semangatnya untuk berjaya.

"Pada hari pertama untuk masuk darjah satu, saya dihantar oleh bapa saudara ke sekolah. Dalam perjalanan dari rumah, kami perlu melalui ladang getah dan ladang kelapa. Ketika itu, burung-burung berbunyi dan berkicau riang.

"Kemudian, bapa saudara saya berkata, 'Aziz, dengar tak burung tu cakap? Semua burung-burung tu suruh Aziz belajar sungguh-sungguh supaya jadi orang pandai.'

"Bapa saudara saya bukan orang terpelajar tetapi, dia pandai psikologi. Waktu itu, memang saya dengar burung itu bercakap betul-betul seperti yang dikatakan bapa saudara. Alhamdulillah, dalam keadaan serba kekurangan saya berjaya memperoleh keputusan pelajaran yang baik," tutur beliau.

Apa yang pasti, kedua-dua individu tersebut merupakan insan penting dalam mencorak kehidupan Abdul Aziz hingga mencapai ke tahap seperti sekarang.

"Mak saya orangnya sederhana. Dia selalu nasihatkan anak-anak agar tidak lupa sembahyang, jangan sombong, selalu menghormati orang lebih tua dan sentiasa menolong orang. Jika dengar ada orang susah, dia akan mula keluar dompet dan bersedekah. Mak saya sangat pemurah walaupun dia bukan orang senang.

"Bapa saudara saya pula sangat rajin bekerja. Bila ada masa tertentu, dia akan masuk hutan mencari rotan. Hasil jualan rotan kemudian dibuat modal beli kebun. Akhirnya dia jadi seorang yang kaya di kampung kami dan mempunyai banyak kebun kelapa.

"Sifatnya yang rajin bekerja, berjimat-cermat, hidup dengan sederhana dan ingat masa depan membuatkan saya mengagumi keperibadiannya," jelas Abdul Aziz.

Rangka orang purba ditemui

Posted:

Rangka orang purba ditemui

Rangka orang purba ditemui


CECILE menunjukkan rangka mayat yang dipercayai pahlawan Celtic.


DI sebuah padang berlumpur di Seine iaitu terletak di tenggara Paris, Perancis, ahli-ahli arkeologi telah menemui tanah perkuburan manusia Zaman Besi. Mereka percaya penemuan itu bakal membawa sinar dalam merungkai pemerintahan tamadun Gaul.

Sebelum ini, tapak berkenaan yang terletak di pinggir Troyes dibangunkan untuk projek perindustrian dan ketika itu pelbagai bahan bersejarah yang menakjubkan telah dijumpai.

Ia termasuk kubur lima pahlawan Celtic yang lengkap bersenjata dan perhiasan sekali gus membuktikan wujudnya anggota tentera elit pada zaman itu.

Ahli arkeologi, Emilie Millet mencangkung di atas kubur yang merupakan salah satu daripada 14 perkuburan yang ditemui di kawasan tersebut sejak beberapa minggu lalu. Ia ditemui selepas proses penggalian bermula sembilan tahun lalu di kawasan lapang berkeluasan 260 hektar.

Rangka pahlawan

Di bawah tapak kakinya terdapat rangka seorang pahlawan berjawatan tinggi lengkap dengan pedang besi sepanjang 70 sentimeter.

"Saya tidak pernah melihat sesuatu seperti ini," ujarnya sambil menatap perisai logam yang mempunyai rangka kayu dan kulit yang telah reput.

Di sebelah rangka pahlawan itu ditemui beberapa rangka wanita yang memakai barang perhiasan seperti rantai leher berpintal logam dan kerongsang besar perak yang direka dengan batu karang berharga.

Dalam sebuah kubur lain ditemui rangka lelaki dan wanita yang hanya dipisahkan oleh lapisan tanah. Berdasarkan kedudukan rangka-rangka itu, dipercayai ia mempunyai hubungan rapat ketika hidup.

"Kawasan ini merupakan tanah perkuburan yang besar dan ia satu penemuan yang luar biasa," kata wakil Institut Penyelidikan Penyenggaraan Arkeologi Kebangsaan (Inrap), yang melakukan kerja-kerja menggali tapak sebelum jentolak dibenarkan masuk.

Berdasarkan barang-barang kemas yang ditemui, rangka-rangka itu dipercayai dikebumikan antara tahun 325 Sebelum Masihi (SM) dan 260 SM iaitu tempoh masa yang dikenali sebagai La Tene. Satu lagi petunjuk daripada analisis yang dikeluarkan oleh Scabbards ialah perubahan hiasan fesyen tentera. Reka bentuk pakaian tentera dalam tempoh masa itu biasanya mempunyai simbol dua ekor naga menghadap satu sama lain dengan badan bergulung.


SALAH satu kubur ditemui ialah kubur rangka lelaki dan wanita dalam kedudukan bertentangan.


Tamadun berkembang

La Tene mendapat nama melalui tapak arkeologi di Switzerland yang wujud antara abad ke-5 SM hingga abad pertama Selepas Masihi, menandakan tahun kegemilangan orang Celtic.

Pada zaman itu, tamadun orang Celtic berkembang daripada kawasan pusat mereka di tengah Eropah hingga sejauh utara Scotland dan pantai Atlantik Sepanyol.

Zaman kegemilangan kaum tersebut seiring dengan kebangkitan empayar Rom yang ketika itu sedang berperang meluaskan kawasan jajahan mereka.

Orang Celtic digambarkan sebagai orang berkulit pucat, memakai seluar dan berambut perang. Ketika berperang, mereka dikatakan memenggal kepala musuh manakala jasad ketua musuh mereka disimpan dalam minyak sedar.

Begitupun, imej kasar itu telah disangkal oleh kajian sejarah dalam beberapa dekad kebelakangan ini. Kaum tersebut dikatakan mempunyai tamadun yang kompleks selain memiliki kepakaran dalam bidang logam dan sistem perdagangan. Kekuasaan mereka menjangkaui seluruh Eropah dan menjana kekayaan yang besar.

Penemuan terbaharu di Bucheres itu menimbulkan beberapa persoalan kerana di kawasan berkenaan tidak dijumpai sebarang bukti yang menunjukkan ia pernah menjadi kawasan penempatan orang Celtic.

"Kubur-kubur itu ditemui pada kedalaman kira-kira dua meter di kawasan lapang yang tidak ditemui sebarang tanda menunjukkan ia kawasan tanah perkuburan. Jika dibandingkan dengan tamadun awal iaitu Zaman Gangsa boleh ditemui tanda-tanda peninggalan seperti barisan bonggol-bonggol di sekitar kawasan pengebumian. Ia boleh jelas kelihatan sejauh beberapa kilometer," kata Cecile Paresys yang merupakan ahli arkeologi dari Inrap.

Penggalian yang dilakukan oleh Inrap masih belum menemui sebarang bukti seperti tembikar atau makanan yang sering dimasukkan ke dalam kubur Era Besi untuk bekalan si mati di dunia roh.

Tiada mayat kanak-kanak ditemui seperti kebiasaan dalam kubur orang Celts. Perkara tersebut jelas mengelirukan dan sukar dijelaskan oleh ahli antropologi.

Bagaimanapun, kerja-kerja forensik yang dilakukan dijangka bakal merungkai petunjuk tentang cara kehidupan tamadun berkenaan. Dalam pada itu, rangka-rangka yang dijumpai sedang direkod sebelum dikeluarkan dari kubur untuk proses pemuliharaan.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


MAYC, belia Kuala Langat berkonvoi sokong BN

Posted:

MAYC, belia Kuala Langat berkonvoi sokong BN

MAYC, belia Kuala Langat berkonvoi sokong BN

CALON BN Parlimen Kuala Langat, Sharuddin (tengah) bersama para peserta Program Ramah Mesra dan Konvoi Jelajah Motosikal di Kuala Langat, Banting, Selangor baru-baru ini.


ORANG MUDA. Lebih 200 belia telah menyertai aktiviti penjelajahan menaiki motosikal sempena Program Ramah Mesra dan Konvoi Jelajah Motosikal di Kuala Langat, Selangor baru-baru ini.

Naib Pengerusi 2, Malaysian Association of Youth Clubs (MAYC) Selangor, Ajmal Ismail berkata, golongan belia khususnya di Kuala Langat, Banting merupakan kelompok yang ramai dan aktif dalam menjalankan aktiviti-aktiviti kebajikan.

"Sepanjang konvoi, kami membawa bendera Barisan Nasional (BN) sebagai tanda menyokong calon BN di Selangor," katanya.

Ajmal berkata, MAYC juga membantu berkempen untuk calon BN Parlimen Kuala Langat, Sharuddin Omar pada Pilihan Raya Umum ke-13 ini.

Pegawai PTD anjur program kebajikan di Sepang

Posted:

Pegawai PTD anjur program kebajikan di Sepang

Pegawai PTD anjur program kebajikan di Sepang


AHLI Kumpulan Orange X pada program kebajikan bersama penghuni Rumah Pertubuhan Kebajikan dan Bimbingan At-Taqwa, Sepang, Selangor baru-baru ini.


PRIHATIN. Sebanyak 25 Pegawai Tadbir dan Diplomatik (PTD) sesi dua, tahun 2003 yang menggelarkan diri mereka Kumpulan Orange X telah menganjurkan program kebajikan di Rumah Pertubuhan Kebajikan dan Bimbingan At-Taqwa di Taman Putra Perdana, Sepang, Selangor baru-baru ini.

Program itu dianjurkan sempena 10 tahun penglibatan mereka sebagai kumpulan profesional perkhidmatan kerajaan selain tanggungjawab sosial membantu golongan kurang bernasib baik.

Pengarah projek berkenaan, Zemilla Abdullah berkata, selain memberi bantuan wang, program itu juga bertujuan untuk mewujudkan persekitaran kondusif kepada penghuni rumah kebajikan tersebut.

"Kita telah menjalankan aktiviti seperti gotong-royong membersihkan kawasan dan mengecat bangunan supaya anak-anak yatim di sini mampu menjalani kehidupan selesa," katanya.

Pelajar PTPL cari pengalaman baharu melawat Indonesia

Posted:

Pelajar PTPL cari pengalaman baharu melawat Indonesia

Pelajar PTPL cari pengalaman baharu melawat Indonesia


PARA pelajar Kolej PTPL Shah Alam, Selangor pada program lawatan antarabangsa PTPL Charity Expedition A Journey To Jakarta-Bandung di Bandung, Indonesia baru-baru ini.


PELUANG. Pendedahan terhadap sesuatu bidang memberikan pengalaman baharu di samping memperkasakan kemahiran insaniah dalam kalangan pelajar.

Menyedari hakikat itu, Kolej Pusat Teknologi Pengajian Lanjutan (PTPL) Shah Alam melalui Unit Pembangunan Pelajar telah menganjurkan program lawatan antarabangsa dipanggil PTPL Charity Expedition A Journey To Jakarta-Bandung, Indonesia baru-baru ini.

Program itu melibatkan sebanyak 13 pelajar dan seorang pegawai dengan objektif utama memberi peluang kepada pelajar mendapat pengalaman antarabangsa.

Selain itu, mereka juga boleh mendapat pengalaman baharu di negara asing terutama daripada aspek budaya dan gaya hidup berbeza.

Antara tempat yang dilawati mereka adalah Kawasan Perindustrian Bandung yang terkenal dengan kilang-kilang pengeluar barangan seperti baju, Gunung Berapi Tangkuban Parahu, Muzium Negara, Bandar Kota Belanda dan Tugu Monas di pusat bandar Jakarta.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Dibebaskan selepas disoal

Posted:

Dibebaskan selepas disoal

Dibebaskan selepas disoal

Oleh NUR AISHAH AMIN dan ZULHILMI JALIL
jjenayah@kosmo.com.my

TIGA daripada 35 ahli Al-Arqam menolak bagasi masing-masing sebaik mendarat di KLIA dari Jeddah semalam selepas diusir kerajaan Arab Saudi kelmarin.


SEPANG – Sekumpulan 13 pengikut Al-Arqam yang diusir kerajaan Arab Saudi kelmarin diberkas sebaik menjejakkan kaki di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur di sini petang semalam.

Sembilan lelaki dan empat wanita itu ditahan oleh Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) sebaik mendarat pada pukul 1 petang dari Lapangan Terbang Jeddah bersama 22 lagi pengikut Al-Arqam. Bagaimanapun mereka yang turut diusir itu tidak ditahan.

Kesemua 13 pengikut Al-Arqam dibebaskan selepas diambil keterangan dengan syarat setiap orang mempunyai seorang penjamin.

Difahamkan, kesemua mereka terpaksa membeli tiket sendiri untuk pulang ke Malaysia selepas mendapat pengampunan dari kerajaan Arab Saudi atas kesalahan visa dan dokumen perjalanan. Mereka tidak diiring pihak berkuasa ketika penerbangan.

Menurut sumber, pengikut ajaran yang difatwakan sesat berusia antara 20 hingga 60 tahun itu ditahan selepas didapati memiliki bahan-bahan yang boleh mengaitkan diri mereka dengan ajaran tersebut.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Budak tiga tahun maut nahas, ahli keluarga cedera

Posted:

Budak tiga tahun maut nahas, ahli keluarga cedera

Budak tiga tahun maut nahas, ahli keluarga cedera


ORANG ramai melihat keadaan kereta Perodua Myvi yang terbalik hingga mengorbankan Nik Muqri Danish di Kuantan kelmarin.


KUANTAN - Seorang kanak-kanak lelaki terbunuh apabila kereta jenis Perodua Myvi yang dipandu bapanya terbabas lalu merempuh sebatang tiang elektrik di Kilometer 26, Jalan Kuantan-Sungai Lembing di sini kelmarin.

Kemalangan pukul 4 petang itu mengakibatkan Nik Muqri Danish Nik Faiza, 3, meninggal dunia di tempat kejadian akibat parah di kepala manakala bapanya, Nik Faiza Nik Mat, 32, bersama lima lagi penumpang lain hanya cedera ringan.

Difahamkan, sebelum kejadian mereka sekeluarga baru pulang dari berkelah di Sungai Mas dekat Sungai Lembing dan dalam perjalanan pulang ke sini.

Menurut Pegawai Penguat Kuasa Tadbir/Trafik Pahang, Asisten Superintendan Zainalabidin Othman, sebelum kejadian mangsa sekeluarga dalam perjalanan dari Sungai Lembing ke Kuantan.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Buruh berdepan hukuman penjara seumur hidup

Posted:

Buruh berdepan hukuman penjara seumur hidup

Buruh berdepan hukuman penjara seumur hidup

KOTA BHARU - Seorang buruh mengaku tidak bersalah ketika dihadapkan ke Mahkamah Sesyen di sini semalam atas tuduhan memiliki heroin dan syabu dua minggu lalu.

Mohd. Rozlam Salleh, 42, dari Tanjung Stan, Kubang Kerian, membuat pengakuan itu di hadapan Hakim Mohd. Yusoff Yunus.

Mengikut kertas pertuduhan, Mohd. Rozlam didakwa memiliki lima botol berisi heroin seberat 7 gram di sebuah rumah di Kubang Kerian pada pukul 6.30 pagi 19 April lalu.

Dia didakwa mengikut Seksyen 12(2) Akta Dadah Berbahaya 1952 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 39A(2) dengan penjara seumur hidup atau lima tahun dan 10 sebatan jika sabit kesalahan.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Agihan permit teksi individu dijangka selesai Mei ini - Syed Hamid

Posted:

Agihan permit teksi individu dijangka selesai Mei ini - Syed Hamid

Agihan permit teksi individu dijangka selesai Mei ini - Syed Hamid

29/04/2013 9:09pm

KUALA LUMPUR - Pengagihan permit teksi individu kepada pemohon yang layak dijangka selesai Mei ini, kata Pengerusi Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Darat (SPAD), Tan Sri Syed Hamid Albar.

Beliau berkata lebih 12,000 permohonan diterima bagi 1,000 permit yang ditawarkan, menyebabkan setiap permohonan diproses dengan teliti untuk memastikan hanya individu yang layak sahaja mendapat permit ini.

Antara kriteria yang dinilai SPAD ialah sama ada pemohon mempunyai rekod jenayah atau kesalahan trafik serius selain disiplin.

Penerima permit diminta tidak menyalahgunakannya atau berdepan risiko permit ditarik balik, kata Syed Hamid ketika berucap pada majlis penyerahan surat tawaran kelulusan permit individu kepada 300 pemandu teksi di sini, hari ini.

"Yang terima permit ini ada keistimewaan. Saya tak nak sesiapa pergi kepada syarikat-syarikat teksi dan jual (permit) teksi kepada mereka. Saya nak lihat Teks1M (Teksi 1Malaysia) jadi penanda aras kepada perkhidmatan teksi di seluruh dunia, malah lebih baik daripada teksi London Black Cab," katanya.

Syed Hamid turut kecewa kerana kurangnya pemohon wanita kerana SPAD memperuntukkan 10 peratus daripada jumlah keseluruhan permit untuk pemandu teksi wanita.

Seorang penerima, Rasidin Kamari, 49, yang berpengalaman memandu teksi selama 15 tahun, menyifatkan pemberian permit ini sebagai bukti keprihatinan kerajaan terhadap nasib pemandu teksi.

"Kalau bawa teksi syarikat, kena bayar lebih kurang RM1,000 kepada mereka setiap bulan berbanding teksi sendiri, tak sampai banyak tu," katanya.

Lim Chan Seng, 51, pula berterima kasih kerana kerajaan menunaikan janjinya memandangkan dengan pemberian permit itu, beliau tidak lagi risau tentang membayar sewa bulanan kepada syarikat.

Pada 24 Mac lalu, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mengumumkan pemberian permit individu sebagai satu langkah memartabatkan industri teksi negara yang dilaksanakan SPAD melalui program Transformasi Industri Teksi.

Semua penerima permit akan menggunakan teksi baharu Proton Exora serta geran RM5,000 dari 1Malaysia Development Berhad (1MDB) serta bantuan pinjaman kewangan dari Bank Simpanan Nasional (BSN). - Bernama

35,000 orang sambut PM Najib Razak di Skudai, Johor

Posted:

35,000 orang sambut PM Najib Razak di Skudai, Johor

35,000 orang sambut PM Najib Razak di Skudai, Johor

29/04/2013 9:57pm

SKUDAI - Kehadiran Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd. Najib Tun Razak yang mengadakan lawatan mesra di Kolej Universiti Selatan sebentar tadi disambut dengan penuh gilang-gemilang oleh kira-kira 35,000 orang ramai daripada pelbagai masyarakat di sekitar negeri ini.

Selain paluan gendang Cina dan kompang yang menyemarakkan suasana, hadirin turut mendendangkan beberapa buah lagi dan melaungkan kata-kata 'Semangat BN'.

Pada majlis tersebut, beliau terlebih dulu melancarkan bangunan pendidikan antarabangsa yang baharu di kolej berkenaan.

Hadir sama ialah isterinya, Datuk Seri Rosmah Mansor; Presiden MCA, Datuk Seri Chua Soi Lek, calon Barisan Nasional (BN) Parlimen Gelang Patah, Datuk Abdul Ghani Othman, calon calon Dewan Undangan Negeri (DUN Nusajaya, Dr. Zaini Abu Bakar; calon DUN Skudai, Lim Ah Chy dan calon DUN Permas, Datuk Seri Khaled Nordin. - KOSMO!

Kakak Mamat Sepah cedera parah dalam kemalangan

Posted:

Kakak Mamat Sepah cedera parah dalam kemalangan

Kakak Mamat Sepah cedera parah dalam kemalangan

29/04/2013 6:24pm

KOTA TINGGI - Ketua Pergerakan Puteri UMNO Bahagian Tenggara, Anita Murad, 36, yang juga kakak kepada pelawak dan pelakon terkenal tanah air, Mamat Sepah cedera dalam satu kemalangan jalan raya di kilometer 33.6 Jalan Kulaijaya-Kota Tinggi di sini.

Dalam nahas kira-kira pukul 6.15 petang itu, mangsa bersama dua rakannya iaitu Setiausaha Pergerakan puteri UMNO Bahagian Tenggara, Nor Alohan Abd Ghani, 36, dan ahli jentera parti Barisan Nasional (BN), Zaliza Mohd. Dahan, 35, dalam perjalanan pulang ke rumah di Kulaijaya sebaik saja selesai membantu kempen pilihan raya bagi Parlimen Tenggara di sini.

Akibat daripada kemalangan itu, Nor Alahan mengalami kecederaan parah di bahagian kepala sementara Anita dan Zaliza hanya cedera ringan di beberapa anggota tubuh badan.

Menurut Ketua Polis Daerah Kota Tinggi, Superitendan Mohd. Nor Rasid, kejadian dipercayai berlaku apabila sebuah kereta jenis Proton Gen2 yang datang dari arah Kulaijaya cuba memotong sebuah kenderaan namun gagal sebelum bergesel dengan sebuah motokar jenis Perodua Myvi yang datang dari arah bertentangan.

"Akibat pergeseran itu, kereta Gen 2 itu berpusing dan terhenti di tengah jalan sebelum dirempuh oleh mangsa yang gagal mengelak dan melanggar penghadang jalan.

"Kesemua mangsa yang cedera dibawa ke Hospital Kota Tinggi untuk mendapatkan rawatan susulan," katanya.

Mamat Sepah ketika ditemui berkata, dia yang terkejut dengan insiden itu namun bersyukur semua mangsa termasuk kakaknya terselamat.

Sementara itu, calon BN Parlimen Tenggara, Datuk Halimah Mohamed Sadique turut meluangkan masa kira-kira satu jam melawat kesemua mangsa yang juga anak buahnya.

"Harapan saya semua pihak akan mendoakan kesejahteraan mangsa dan tidak mematahkan semangat juang kita pada pilihan raya ini," katanya. - KOSMO!

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Rolling Stone buat persembahan di kelab kecil

Posted:

Rolling Stone buat persembahan di kelab kecil

Rolling Stone buat persembahan di kelab kecil

GAMBAR yang dirakamkan pada 12 Julai tahun lalu menunjukkan Watts (kiri) dari kumpulan Rolling Stones berdiri di sebelah Richards, Wood dan Jagger.- afp


LOS ANGELES – Kumpulan rock legenda, Rolling Stones membuat persembahan di sebuah kelab kecil di sini kelmarin.

Persembahan itu dibuat beberapa hari sebelum mereka memulakan konsert jelajah di Pusat Staples, Los Angeles dalam minggu ini.

Band dari Britain itu membuat persembahan di kelab Echoplex yang mampu memuatkan 650 pengunjung.

Harga tiket hanya sekitar AS$20 (RM61) dan ia habis dijual dalam tempoh sejam.

Menurut laporan, Rolling

Stones menyanyikan lagu-lagu terkenal kumpulan itu termasuk You Got me Rockin', Street

Fighting Man, Start Me Up, Brown Sugar dan Jumpin Jack Flash.

Kumpulan yang ditubuhkan pada tahun 1962 itu dianggotai penyanyi utamanya, Mick Jagger, 69, Keith Richards, 69, Charlie Watts, 71, dan Ronnie Wood, 65.

Pada Oktober tahun lalu, Rolling Stones pernah membuat persembahan dengan harga tiket pada harga yang sama di hadapan 350 penonton di kelab kecil Trabendo di Paris, Perancis. – Agensi

Vergnaud berusaha tambah bilangan cheetah

Posted:

Vergnaud berusaha tambah bilangan cheetah

Vergnaud berusaha tambah bilangan cheetah


VERGNAUD bergambar bersama seekor cheetah di kawasan persendirian miliknya di Inverdoom, Afrika Selatan pada 22 Mac lalu.


JOHANNESBURG, Afrika Selatan – Seorang pemilik sebuah hutan simpan persendirian di Inverdoom 200 kilometer dari timur Cape Town memelihara beberapa ekor cheetah untuk menambahkan bilangan haiwan itu.

Pemilik hutan itu, Damien Vergnaud memelihara sejumlah haiwan tersebut di kawasan seluas 100 hektar.

"Kami berharap akan dapat membebaskan tiga ekor cheetah ke kawasan habitat liar," katanya.

Bilangan haiwan itu yang boleh berlari sehingga 120 kilometer sejam kini berjumlah 10,000 ekor yang hidup liar.

Terdapat sejumlah kecil haiwan itu hidup di Iran.

Pada awal abad ke-20, terdapat kira-kira 100,000 ekor cheetah di Afrika, Asia Barat dan di beberapa buah negara di Asia.

Menurut pakar-pakar, haiwan itu mungkin akan pupus menjelang tahun 2030 jika tiada usaha dibuat untuk menambahkan bilangan cheetah.

Cheetah gagal menandingi kekuatan singa dan harimau bintang semasa memburu haiwan untuk dijadikan makanan di dalam hutan.

Haiwan-haiwan yang telah mati diburu cheetah akan dicuri oleh singa dan binatang lain.

Terdapat kes cheetah akan terbunuh semasa perebutan makanan itu berlaku.– AFP

Israel lancar tiga serangan di Gaza

Posted:

Israel lancar tiga serangan di Gaza

Israel lancar tiga serangan di Gaza


SEORANG lelaki merakamkan gambar kemusnahan akibat serangan udara tentera Israel di sebuah kem latihan ketenteraan di Rafah semalam.


BAITULMUQADDIS – Tentera Israel melancarkan tiga serangan udara di Genting Gaza semalam dengan menyasarkan kumpulan Jihad Islam, kata beberapa saksi.

Bagaimanapun, saksi-saksi itu menyatakan, serangan tersebut tidak menyebabkan sebarang kematian dan kecederaan.

Dua daripada tiga serangan udara itu berlaku di bandar Khan Yunis dengan menyasarkan sayap kumpulan Jihad Islam, Briged Al-Quds.

Menurut saksi-saki tersebut, serangan ketiga berlaku di bandar Rafah yang terletak di sempadan Mesir.

Seorang jurucakap tentera Israel mengesahkan serangan itu di Gaza.

Bagaimanapun, beliau tidak memberikan maklumat lanjut berhubung serangan itu.

Kementerian Pertahanan Israel menyatakan, sebuah pusat kemasukan barang-barang di Kerem Shalom turut ditutup sehingga notis yang selanjutnya dikeluarkan.

Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu memberitahu mesyuarat Kabinet, Israel akan melancarkan tindak balas terhadap sebarang serangan roket dan peluru berpandu yang dilancarkan para pejuang Palestin.

"Saya mahu menjelaskan bahawa kami akan bertindak balas dengan cara yang amat melampau terhadap sebarang serangan roket atau peluru berpandu.

"Kami akan mengambil semua langkah yang diperlukan untuk memastikan keselamatan penduduk Israel," kata pejabat Netanyahu.

Pada 19 April lalu, dua buah roket yang dilancarkan para pejuang Palestin mendarat di selatan Israel.

Namun, serangan itu tidak mendatangkan kemusnahan, kematian atau kecederaan. – AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Hilang kerana berehat

Posted:

Hilang kerana berehat

Hilang kerana berehat

PERNAH beberapa kali pemilik nama Wan Sharmila Wan Muhamed atau mesra disapa Lala tersilap percaturan merangka langkah dalam industri hiburan.

Cerita berpakaian seksi dalam dua acara besar industri hiburan sebelum ini sesekali mengingatkan semula akan kewujudan Lala sebagai seorang pelakon yang cuba mencari sensasi.

Bagaimanapun, kisah itu berlalu sekadar satu percikan yang menjadi rencah dalam kehidupan seorang artis. Kemudian, nama Wan Sharmila kembali perlahan namun tidak terus hilang.

Melihat akan kecenderungan dan perubahan fasa yang dialami pelakon berusia 32 tahun itu, dia akur dan sedar akan proses dunia lakonan yang kini bukan lagi berpihak kepadanya.

"Mungkin sekarang trend nama-nama baharu dalam industri sedang meningkat naik, kelompok pelakon seperti saya sekadar mengintai peluang kalau-kalau ada yang berkehendak," getus Lala menghela nafas berat.

Bukan merajuk atau mempertikaikan atmosfera dunia hiburan tapi Lala ujarnya akur akan permainan politik dan turun naik bidang yang digalasnya.

Lala dibedah

Kehilangannya dalam dunia hiburan beberapa bulan lalu mengundang pertanyaan banyak pihak. Ada yang mendakwa janda kepada pemilik Radius One, Fazli Baharom itu telah berkahwin senyap-senyap.

Lala bagaimanapun menafikan dakwaan itu dan katanya dia baru pulih selepas menjalani pembedahan pada bahagian pinggangnya sekitar bulan Ogos tahun lalu.

"Tapi saya tidak mahu berkongsi jenis penyakit saya kerana bimbang orang lain fikir penyakit itu serius. Alhamdulillah saya sudah kembali sihat untuk menjalankan tugasan seperti biasa," maklum Lala.

Berdepan dengan suasana menjelang detik pembedahan sepanjang dirawat selama sebulan di hospital, kata Lala dia hanya teringat ajal dan air matanya tidak henti-henti mengalir.

"Perasaan itu hanya Allah saja yang tahu, gemuruh saya tidak dapat diluahkan dengan perkataan. Sekarang saya tahu bagaimana perasaan apabila dikelilingi doktor sebelum dibedah.

"Apatah lagi sebelum masuk ke bilik pembedahan saya dinasihatkan oleh beberapa rakan artis agar mengambil wuduk dan banyakkan selawat. Perasaan takut itu semakin bertambah," cerita Lala bersungguh-sungguh.

Kini, Lala memberitahu dia terpaksa mengurangkan makanan pedas dan pengambilan minuman kopi secara berlebihan kerana bimbang akan kadar kesihatan dan impak pembedahan itu.


WAN SHARMILA memilih untuk menjalani karier yang tidak terlalu pantas naik, sebaliknya dia senang melalui perjalanan kariernya perlahan-lahan.


Eropah

Kehilangan seketika Lala disokong dengan percutian ke beberapa buah negara Eropah sekitar awal bulan Mac lalu. Cerita Lala, perjalanan yang dirancang saat-saat akhir itu mencabar adrenalinnya.

"Percutian ke Eropah ini ibarat percutian kawan-kawan saat akhir, kebetulan saya sedikit lapang dan tengah mencari ruang untuk berehat sekejap.

"Selama 10 hari berada di sana rasa seperti tidak mahu pulang ke Malaysia. Walaupun kami ke sana cuma bertiga, tapi pengalaman bawa diri sendiri di tempat orang sangat menyeronokkan!

"Bukan berbelanja sakan pun di sana, tapi saya lebih suka melawat tempat-tempat orang dan melihat perbezaan budaya masyarakat di sana dengan kita," kata Lala.

Singkap Lala lagi, dia ibarat terpukau dengan keajaiban Barcelona dan menyifatkan lokasi percutian itu telah membuatkannya 'jatuh cinta pandang pertama'.

Selain Barcelona, Lala sempat berkunjung ke Madrid sepanjang berada di Sepanyol serta meluangkan sedikit waktu menjenguk lokasi percutian menarik di kepulauan Grenada, Amsterdam dan Portugal.

Filem tanda aras

Bakal muncul dengan beberapa projek terbaharu antaranya sebuah telefilem Wira bersama pelakon Syed Aiman yang akan ditayangkan di RTM tidak lama lagi, Lala mengakui minatnya kini lebih tertumpu dalam dunia pengacaraan.

"Kalau ditanya mengenai telefilem, ia ibarat kita makan nasi. Sampaikan saya sendiri terlupa jumlah telefilem lakonan saya.

"Mungkin juga saya jenis seorang yang suka bercakap maka apabila ditawarkan untuk menjadi pengacara, saya dipermudahkan jalannya dan sekarang bidang itu menjadi minat saya," kata Lala.

Kongsi Lala lagi, keseronokannya mengacara berganda apabila diberikan kesempatan untuk berkolaborasi dengan Fizz Fairuz dalam program gameshow terbitan RTM, Seiring Sejalan yang akan bersiaran tidak lama lagi.

Sementara itu, Lala mengakui teruja menantikan sambutan filem seram pertamanya, Bisikan Syaitan yang akan menemui penonton pada 2 Mei ini.

"Sudah masuk dua tahun filem ini menunggu untuk masuk pawagam dan saya mencurahkan segala keringat yang saya mampu untuk melakonkan watak Kamilia.

"Kamilia merupakan mangsa kepada abangnya, Kamil (Fizz Fairuz) yang telah membuat perjanjian dengan ilmu hitam," ujarnya mengenai filem arahan Faizul A. Rashid itu.

Filem Bisikan Syaitan turut dibintangi oleh Fizz Fairuz, Nabila Huda dan Azam Pitt.

Apabila kisah cinta beralih menjadi pokok bicara, Lala tersipu-sipu malu. Ditanya adakah hatinya kini sudah dimiliki mana-mana jejaka, Lala menjawab dengan lontaran senyum.

"Perancangan untuk kahwin ada, tapi orangnya masih belum ada. Mungkin orang sekeliling nampak saya jenis tidak kisah tapi sebenarnya hati wanita mana tidak terdetik untuk berumah tangga, bahagia dan memiliki cahaya mata sendiri.

"Barangkali faktor usia membuatkan saya malas untuk mencari pasangan dan saya pun bukan seorang yang suka merapati seseorang kalau saya menyukainya," terang Lala.

Berhenti sekolah, Chacha akan duduki SPM

Posted:

Berhenti sekolah, Chacha akan duduki SPM

Berhenti sekolah, Chacha akan duduki SPM

Oleh RONI HIDAYAT RIDWAN
roni.ridwan@kosmo.com.my

SELAMA ini peminat lebih mengenali Emma Maembong sebagai seorang pelakon muda yang semakin meningkat naik, namun dia juga mempunyai seorang adik iaitu Chacha Maembong yang turut berlakon.

Sebenarnya, Chacha atau nama sebenarnya terlebih dahulu berkecimpung dalam lakonan sejak empat tahun lalu, berbanding kakaknya yang hanya mula berlakon sejak tahun lepas.

Menariknya, nama Emma pula kini lebih dikenali ramai sehingga ada yang menganggap bahawa dirinya seakan-akan tenggelam dengan populariti yang diraih oleh kakaknya itu.

Mengulas mengenai perkara tersebut, Chacha yang ditemui semasa majlis pelancaran drama Kisah Chenta Cornetto Uda & Dara menyatakan dia tidak kisah apabila ada pihak yang cuba membandingkan mereka berdua.

Malah, Chacha turut memberitahu, walaupun tidak menamatkan persekolahannya, dia telah mendaftar sebagai calon yang akan menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) pada tahun ini.

Kosmo!: Ceritakan tentang watak Chacha dalam drama Kisah Chenta Cornetto Uda & Dara ini?

CHACHA: Saya telah diberikan watak sebagai gadis bernama Aisha, seorang blogger yang cukup aktif dan pada masa yang sama menjalani latihan praktikal di sebuah syarikat perhubungan awam.

Selain tertarik dengan jalan cerita yang dipaparkan, saya teruja untuk membintangi drama ini kerana ia menggandingkan beberapa pelakon popular dan baharu serta memberikan pengalaman yang cukup menarik buat diri saya.

Bercerita tentang popular, Emma kini dilihat lebih popular berbanding anda sekarang ini. Apakah pandangan anda mengenai perkara tersebut?

Sebagai adik saya sudah tentu berasa cukup bangga dengan pencapaian yang diraih oleh Emma sekarang. Walaupun saya lebih awal berlakon, tetapi rezeki nampaknya lebih berpihak kepada kakak saya.

Adakah anda tidak cemburu apabila Emma lebih menyerlah?

Rasanya saya tidak perlu rasa cemburu apabila Emma lebih menyerlah dan popular. Sebagai adik-beradik sudah tentu kami saling menyokong kerjaya masing-masing dan tidak kisah siapa antara kami yang lebih popular.

Pembabitan kami berdua dalam dunia lakonan ini bukanlah semata-mata mahu mengejar populariti, sebaliknya ia lebih kepada minat yang mendalam. Jadi, sepatutnya kami tidak boleh menanamkan perasaan cemburu dalam diri.

Adakah anda dan Emma pernah ditawarkan berlakon dalam sebuah drama yang sama?

Tawaran berlakon bersama-sama memang pernah kami peroleh, cuma jadual yang bertentangan menyebabkan kami terpaksa menolaknya. Lagipun saya tidak kisah sekiranya ditawarkan berlakon berdua.

Sebelum ini Emma ada membuat kenyataan bahawa dia mengambil keputusan berhenti sekolah dan belajar sendiri di rumah. Adakah anda turut mengambil langkah yang sama?

Tidak dinafikan saya turut mengikut jejak langkah Emma dan ia lebih memudahkan saya mengembangkan karier lakonan. Bagaimanapun, saya tetap memberi tumpuan kepada pelajaran dan sudah mendaftar sebagai calon persendirian untuk mengambil peperiksaan SPM tahun ini.

Wings Rockestra menyengat

Posted:

Wings Rockestra menyengat

Wings Rockestra menyengat

Oleh KHAIRUL AMRI HASSAN
amri.hassan@kosmo.com.my


KUMPULAN Wings harus menerima pujian yang hebat kerana mampu merealisasikan Wings Rockestra dengan piawaian yang cukup baik.


TIGA bulan persiapan menjelang Konsert Wings Rockestra yang telah membuka tirai persembahan bermula malam Jumaat lalu hingga Selasa ini (30 April), Wings bagaimanapun belum cukup puas dengan pencapaian yang diraih hari ini.

Tempoh 28 tahun menggalas peranan sebagai sebuah band yang memperjuangkan muzik-muzik rock, Wings menyasarkan untuk beraksi di konsert solo berskala besar di stadium pula.

"Sudah pasti impian setiap penyanyi untuk mengadakan konsert sendiri dan Wings mengimpikan untuk membuat konsert di dalam stadium selepas ini.

"Diberikan kepercayaan untuk membuat persembahan di pentas berprestij umpama Istana Budaya menerusi Wings Rockestra sebenarnya sudah cukup membuatkan kami teruja dan berbangga," ujar vokalis Wings, Awie yang ditemui sejurus selepas tamat persembahan pada malam previu khas bersama media, 25 April lalu di Istana Budaya, Kuala Lumpur.

Tambah Awie, dia juga mengimpikan untuk membuat persembahan bersama band dari Amerika Syarikat selepas ini sekiranya diberi peluang.

"Kami sebelum ini pernah mengadakan persembahan bersama band dari United Kingdom, Brunei dan Singapura. Sekarang menjadi cita-cita kami pula untuk beraksi bersama band dari Amerika Syarikat," katanya yang memasang hajat untuk berkongsi pentas bersama Metallica dan Motley Crew.

Wings Rockestra yang turut diiringi oleh 43 orang pemuzik Orkestra Simfoni Kebangsaan yang dipimpin oleh Mustafa Fuzer berlangsung selama dua setengah jam dan menampilkan untaian lagu yang sebelum ini jarang dipersembah atau diperdengarkan di radio.

Ujar gitaris Wings yang merupakan penggerak utama Wings Rockestra, Joe, pemilihan lagu dibuat berdasarkan kesesuaian rentak lagu untuk digabungkan dengan Orkestra Simfoni Kebangsaan.

"Lagu orkestra lebih kepada rentak klasikal dan kami memilih lagu-lagu yang sesuai untuk memberikan mood tersebut sepanjang persembahan berlangsung.

"Cabaran kali ini adalah melaksanakan muzik tanpa ada pertukaran saat akhir dan harus 'bermain' sama seperti latihan tanpa berlanggar dengan pemuzik orkestra," tambah Joe.

Wings Rockestra membuka persembahan dengan lagu Amok disusuli 19 buah lagu berikutnya seperti Bujang Senang, Suara Kita, Anugerah, Alam Barzakh, Julang Timur Tengah, Ranjang Mawar dan lagu yang paling digemari Awie iaitu Harapan dan Dari Tuhan.

Masih menyelitkan lagu-lagu malar segar Wings antaranya Misteri Mimpi Syakila, Taman Rashidah Utama dan Opera Hidup, konsert penuh nostalgik itu ditutup dengan lagu Sejati yang membuatkan audiens meremang bulu roma dengan gubahan muzik lagu tersebut.

Mencuri tumpuan segmen Ilusi Intonasi yang menampilkan tiga pemain gitar legenda iaitu gitaris kumpulan Search, Hillary Ang, gitaris band terkemuka Indonesia, God Bless, Ian Antono dan Joe Wings sendiri.

Kata Awie secara tidak langsung dia telah mengimbau kembali langkah sulung Wings sekitar tahun 1987 apabila berjaya menyampaikan lagu-lagu yang jarang diperdengarkan kepada peminat.

"Peminat selalu minta lagu yang selalu mereka dengar dan ini peluang untuk kami mempersembahkan lagu-lagu yang jarang dan tidak sempat dimainkan sebelum ini. Alhamdulillah semua berjalan lancar," simpul Awie.

Apapun, syabas diucapkan kepada Wings atas kejayaan konsert solo kedua mereka Wings Rockestra selepas melakar kejayaan sama pada Konsert Wings Opera Hidup dua tahun lalu!

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved