Selasa, 20 November 2012

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Satu jam bersih satu tiang

Posted:

Satu jam bersih satu tiang

Satu jam bersih satu tiang

ANITA HASAN sudah beberapa kali berpusing-pusing di tempat yang sama dengan keretanya di sekitar Jalan Enggang, Taman Keramat, Kuala Lumpur. Sambil matanya meliar mencari Jalan Enggang Utara, dia pelik kerana lorong atau jalan tersebut gagal ditemuinya walaupun sudah 15 minit berlegar di kawasan sekitar.

Papan tanda yang ada di situ hanyalah menunjukkan Jalan Enggang 6 dan Lorong Enggang. Hampir putus asa mencari, Anita akhirnya mengambil keputusan untuk memberhentikan kereta dan bertanyakan kepada seorang penjual buah di tepi jalan.

Selepas diberi petunjuk jalan barulah Anita tahu dia sebenarnya sudah beberapa kali melalui jalan tersebut. Namun, akibat iklan-iklan haram yang ditampal di pelbagai lokasi termasuk papan tanda, perkataan utara yang sepatutnya tertera hilang daripada papan tanda jalan.

Apa yang dialami Anita mungkin juga pernah berlaku dalam kalangan kita. Bahkan, iklan haram yang bermaharajalela di kebanyakan bandar besar terutamanya di ibu negara bukan sahaja menyusahkan orang ramai, malah menyakitkan pandangan mata.

"Sangat menyakitkan hati apabila tidak dapat melihat nama jalan tersebut, malah lebih buruk perbuatan keji itu turut mencemarkan kebersihan kawasan sekitar," keluhnya.

Kongsi Anita, beberapa lokasi yang menjadi kegemaran penampal iklan haram termasuklah papan tanda jalan, dinding bangunan, pondok telefon, perhentian bas dan stesen transit aliran ringan.

Vandalisme baharu

Tambah wanita berusia 49 tahun itu, kawasan rumahnya di PPR Sri Semarak, Setapak, Kuala Lumpur juga tidak terkecuali daripada vandalisme cara baharu itu terutamanya di kawasan dan di dalam lif.

"Pernah saya menegur individu yang menampal iklan-iklan seumpamanya, tetapi dia tidak memberi sebarang reaksi sebaliknya meneruskan kerja tanpa rasa bersalah," ujarnya.

Tambah Anita, pekerja tersebut memberitahu, mereka hanya menjalankan kerja yang dibayar dengan sedikit imbuhan kecil.

"Selain menampal, mereka turut meletakkan salinan iklan ke dalam peti surat. Perkara ini menyebabkan kertas-kertas tersebut jatuh bersepah walaupun telah dibersihkan setiap hari," jelasnya.

Tindakan individu tidak bertanggungjawab tersebut selayaknya dikenakan tindakan atau didenda oleh pihak berkuasa. Pendapat itu diutarakan oleh Halimah Hasan, 40, yang berpendapat proses pembersihan iklan-iklan haram itu menuntut masa yang lama malah tenaga yang digunakan hanya sia-sia kerana ia masih dilakukan selang sehari kemudian.

"Usaha yang dilakukan pihak berkuasa nyata sia-sia kerana penampal iklan masih melakukan aktiviti mereka," ujarnya.

Kedua-dua wanita itu ditemui ketika menyertai program

Rockcorps anjuran bersama Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) dan sebuah badan bukan kerajaan (NGO) The Zhariff Initiative Sdn. Bhd. (TZI) bagi membanteras perbuatan menampal iklan haram di ibu negara.

Dalam program itu, peserta program dapat merasai sendiri betapa sukarnya proses menanggalkan iklan haram yang ditampal pada tiang-tiang elektrik dan papan tanda jalan raya.

Peserta yang terdiri daripada pelbagai lapisan masyarakat dan peringkat usia membersihkan kawasan yang dicemari dengan iklan haram di sekitar lingkungan Wangsa Link, Wangsa Maju.


IKLAN-IKLAN haram yang ditampal di merata-rata tempat bukan sahaja menyakitkan mata bahkan kadangkala memberi kesukaran kepada orang ramai untuk mencari arah.


Sedarkan masyarakat

"Sebatang tiang elektrik sahaja mengambil masa hampir sejam untuk dibersihkan. Itupun tidak bersih sepenuhnya kerana mereka menggunakan gam yang sukar ditanggalkan," ujar Anita.

Akibat kikisan tersebut, ia menyebabkan cat pada tiang dan papan tanda turut tertanggal sekali gus menyebabkan tiang itu kelihatan buruk.

Rasa geram melihat iklan haram dan kesukaran menanggalkan jutaan iklan haram ditampal sesuka hati memberi gambaran jelas objektif sebenar program Rockcorps. Ia tidak lain dan tidak bukan ingin menyedarkan masyarakat untuk menghargai harta benda awam.

Penaung TZI, Muhammad Zhariff Afandi memberitahu, dalam program tersebut seramai 200 sukarelawan mengerah tenaga turun padang untuk mengikuti program julung-julung kali TZI iaitu menanggalkan iklan-iklan haram yang mencacatkan keindahan ibu kota.

"Melalui aktiviti ini, mereka dapat merasai bagaimana sukarnya tugas pekerja DBKL mengharungi proses pembersihan yang dilakukan hampir setiap minggu," ujar Muhammad Zhariff yang turut serta dalam program tersebut.

Kata beliau, ia merupakan kesedaran yang disuntik dalam diri masyarakat secara perlahan-lahan.

Kos tinggi

"Apabila masyarakat turut dilibatkan menjadi individu yang membanteras iklan haram, barulah tahap sensitiviti dan kesedaran mereka dapat ditingkatkan. Jika sebelum ini mereka hanya melihat sepintas lalu individu yang sedang menampal iklan haram, selepas ini mungkin mereka akan menegur atau menelefon pihak berwajib untuk menangkap pelaku yang tidak bertanggungjawab ini," luah Muhammad Zhariff.

Sementara itu, Pengurus Kawasan Setiawangsa DBKL, Abdul Satar Abdul Halim menjelaskan, operasi pembersihan iklan-iklan haram itu merangkumi premis perniagaan, tiang elektrik dan papan-papan tanda jalan raya.


PERBUATAN menampal iklan haram di papan tanda jalan merupakan perbuatan tidak bertanggungjawab dan remaja ini berusaha membersihkan tampalan orang yang suka mengambil kesempatan itu.


"Dalam operasi tersebut, pihak DBKL turut menurunkan iklan seperti pemidang yang telah tamat tarikh dan iklan yang tidak mempunyai lesen yang sah daripada DBKL," ujarnya ketika ditemui dalam program itu.

Menurut Abdul Satar, setiap operasi memerlukan perbelanjaan yang tinggi kerana pihaknya menggunakan bahan peluntur khas untuk menanggalkan iklan yang terlekat pada bangunan.

Walaupun tiada sebarang tangkapan yang diambil setakat ini tambahnya, DBKL tetap mengambil serius masalah itu, malah pernah mengenakan denda kepada mereka yang didapati bersalah.

"Kami amat mengharapkan bantuan penduduk setempat dalam memberi maklumat kepada DBKL jika terlihat individu tidak bertanggungjawab mencemari harta benda awam," jelasnya.

Setakat ini sebanyak 20 aduan telah diterima daripada orang awam yang melaporkan masalah iklan haram.

Antara bulan Januari 2012 hingga Julai 2012, DBKL telah mengeluarkan tindakan menurun dan menanggalkan iklan haram sebanyak 637,719.

Pesalah boleh dikenakan hukuman di bawah Undang-Undang Kecil (Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur) 1982 iaitu denda RM2,000 atau hukuman penjara tidak melebihi dua tahun atau kedua-duanya sekali.

Selain itu, nombor-nombor yang dipamerkan dalam iklan-iklan katanya, akan dibatalkan oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) di bawah arahan DBKL.

Orang ramai boleh membuat laporan kepada Pusat Panggilan Setempat DBKL di talian bebas tol 1-800-88-3255.

Dalam pada itu, Abdul Satar memberitahu, DBKL turut menjalankan kerjasama bersama NGO yang melakukan aktiviti kemasyarakatan seperti yang dilakukan oleh TZI.

"DBKL sentiasa memberi galakan kepada NGO yang ingin bersama membantu menjaga kebersihan dan keharmonian alam sekitar. Antaranya termasuklah program Rockcorps anjuran TZI, kami menyokong usaha murni mereka dalam mendedahkan kepada golongan muda kepada aktiviti kemasyarakatan," jelasnya.

DBKL memperuntukkan perbelanjaan dari segi peralatan, logistik dan lain-lain sebagai salah satu tanda penghargaan atas semangat dan dedikasi peserta sukarelawan program tersebut.

"Penganjuran Rockcops yang sebahagian besarnya diikuti oleh golongan belia menunjukkan masih ada yang prihatin menjaga kebersihan bandar raya Kuala Lumpur di samping mendidik mereka kepentingan bersama menjaga alam sekitar," ujarnya.

Kerinduan Turdi terhadap Obama

Posted:

Kerinduan Turdi terhadap Obama

Kerinduan Turdi terhadap Obama

Turdi, bekas pengasuh Presiden AS, Barack Obama meluahkan harapan mahu bertemu dengan pemimpin negara itu meskipun beliau merasakan impiannya itu sesuatu yang mustahil.


OBAMA pernah mendapat jolokan Little Barry ketika zaman kanak-kanaknya.


TRANSGENDER terkenal di Indonesia selepas muncul dengan pengakuan pernah bekerja sebagai pengasuh Presiden Amerika Syarikat (AS), Barack Obama lewat 1960-an, Turdi, 66, hanya mempunyai satu permintaan daripada pemimpin negara itu.

Bukan harta benda mahupun wang ringgit, dia mahu bertemu semula presiden yang mendapat jolokan Little Barry ketika kecil itu suatu hari nanti.

Kru-kru stesen televisyen dan wartawan memenuhi sebuah pondok konkrit kecil yang menjadi tempat Turdi berteduh di kawasan setinggan timur Jakarta.

Dia kini menyara hidup melalui pendapatan yang tidak seberapa hasil upah mencuci pakaian jiran-jirannya dengan tangan.

"Saya bukan individu yang hebat dan tidak mengharapkan apa-apa daripada Barry. Saya cuma berharap dapat berjumpa dengan beliau semula. Itu sahaja," kata Turdi ketika ditemui di rumahnya yang mempunyai bau yang tidak menyenangkan akibat masalah saluran kumbahan.

Memori manis

Turdi berkata, dia mempunyai memori manis berkenaan Obama yang berusia lapan tahun ketika itu, ibunya yang berasal dari AS, Ann Dunham dan ayah tiri Obama berketurunan Indonesia, Lolo Soetoro.

Mereka menganggap Turdi sebagai sebahagian daripada ahli keluarga sepanjang dua tahun bekerja di rumah yang terletak di Menteng, sebuah kawasan mewah di pinggir bandar Jakarta.

"Mustahil beliau (Obama) akan melawat saya di bilik sewa ini dan untuk terbang ke Amerika pula merupakan sesuatu yang hanya boleh berlaku dalam mimpi.

"Jika Tuhan memberikan keizinan dan bersabar, kami akan bertemu semula," ujar Turdi menaruh harapan.

Rumah Putih masih lagi belum mengeluarkan sebarang komen terhadap kenangan pengasuh itu tetapi beberapa jiran-jiran lama Obama yang masih lagi menetap di laluan yang sama empat dekad tahun lalu mengaku mengenali Turdi dan menerima dia sebagai seorang transgender.

Namun, ketika dia menjadi pengasuh kepada kanak-kanak yang pada hari ini merupakan presiden AS kulit hitam pertama, Turdi cuba untuk tidak menonjolkan diri sebagai seorang transgender.

Dia sekali-kali tidak pernah memakai pakaian perempuan jika berada dengan Obama.

"Saya berasa begitu bebas apabila berpakaian seperti seorang wanita, rasa seperti saya baru dibebaskan dari penjara. Dia terlalu muda untuk mengetahui dunia kami," kata Turdi.

Walaupun Obama sangat popular, kawan-kawannya pasti mengejek pengasuh itu dengan memanggil Turdi banci iaitu satu perkataan Indonesia yang menghina golongan tersebut.


MESKIPUN seorang yang celaru jantina, namun Turdi tidak pernah memakai pakaian seperti wanita jika berada dengan Obama.


"Apabila saya mengambil beliau dari sekolah, kawan-kawannya akan mengejek saya dengan menjerit banci(pondan), banci. Namun, beliau tidak mempedulikan mereka dan hanya berkata, mari kita pulang," kenang Turdi yang mahu dipanggil Evie dalam kalangan rakan-rakannya.

Pelajar-pelajar lain juga mengejek Obama kerana mempunyai struktur badan yang besar, rambut dan kulit wajah yang berlainan, ujarnya.

"Kawan-kawan Obama memanggilnya dengan gelaran seperti Barry Negro apabila kalah dalam perlawanan bola sepak tetapi dia hanya ketawa. Dia selalu berkata, kamu mesti bersedia untuk menang atau kalau dalam sesebuah perlawanan," ceritanya.

Turdi sangat bangga dengan Obama yang merupakan seorang budak kulit hitam biasa dengan peribadi merendah diri kini berjaya menjadi Presiden Amerika.

Dia percaya, Obama ialah ketua yang boleh membantu menghapuskan semua diskriminasi di dunia termasuk golongan transgender seperti dirinya.

Menurut Turdi, dia dan rakan-rakannya yang lain telah mengalami penderitaan berulang kali sehinggalah pada satu tahap Turdi mengambil keputusan adalah lebih selamat mengekalkan penampilan maskulin.

Merindui Obama

Homoseksual dan golongan pondan amat dihindari di Indonesia yang merupakan sebuah negara berpopulasi 240 juta dengan majoriti penduduk beragama Islam.

Kutukan dan serangan terhadap golongan gay oleh pejuang Islam menjadi perkara biasa di negara itu.

Mujur komuniti setinggan Turdi menerima golongan tersebut yang turut didiami kira-kira 50 orang lain di persekitaran itu.

Biarpun dia telah melalui kehidupan yang panjang daripada menetap di rumah lama Obama sehingga ke kawasan setinggan termasuk pernah menjadi pekerja seks, Turdi tetap tenang dengan setiap perkara yang terjadi.

Dia berharap suatu hari nanti dapat bersiar-siar di sekolah rendah Obama bersama-sama presiden itu. Dia amat merindui tokoh negara tersebut sejak lawatannya ke Jakarta pada tahun 2010 dan 2011.

"Saya mahu memberitahu beliau bahawa bukan sahaja rakyat Amerika tetapi semua orang di dunia ini menghormatinya.

"Beliau pernah menunjukkan jarinya pada sekeping gambar Presiden Sukarno dan berkata, saya harap saya mahu membesar dan menjadi seperti dia.

"Jika Barry yang saya kenal masih sama dengan Barry yang telah menjadi lelaki pertama Amerika, saya pasti, beliau akan menerima saya seadanya sama ada sebagai transgender atau tidak," luahnya. - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Infiniti

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Infiniti


Ujian platform jamin kesegaran susu lembu

Posted:

Ujian platform jamin kesegaran susu lembu

Ujian platform jamin kesegaran susu lembu

Oleh ADLAN JAAFAR

TUGAS harian Bacha Lal Baboothiram sejak tiga dekad lalu ialah bangun awal pagi untuk memerah susu lembu pada pukul 7.30 pagi. Tepat pukul 10 pagi, dia bergerak membawa susu yang dibungkus untuk dihantar di setiap rumah para pelanggannya.

Lelaki yang berusia 57 tahun itu sanggup menghantar sendiri walaupun dia kini sudah memiliki pekerja.

Kebanyakan individu yang membeli susu segarnya terdiri daripada pengguna tetap, malah Bacha Lal mempunyai seorang pelanggan setia, seorang doktor.

Pelanggannya itu telah menjadi pengguna setia selama empat dekad lalu iaitu sejak zaman bapa Bacha Lal mengusahakan penternakan lembu.

Bacha Lal yang berasal dari Melaka itu merupakan generasi ketiga gembala lembu tenusu sejak datuknya sampai di Tanah Melayu.

Kini, anaknya, Rajnath Dinessh Lal, 24, juga menunjukkan minat yang sama menyambung pekerjaan yang menjadi warisan keluarga itu secara turun-temurun.


SUSU dikumpul dalam dua buah tangki ini pada suhu malar iaitu kira-kira 4 darjah Celsius.


Jual ladang

Berkecimpung dalam bidang tenusu, Bacha Lal melalui banyak pengalaman termasuklah pernah menjual ladang penternakannya sekitar tahun 90-an.

"Ketika itu harga susu begitu rendah serendah 50 sen seliter manakala masalah penyakit melibatkan lembu tidak terkawal," katanya ketika ditemui di Jalan Air Molek, Melaka baru-baru ini.

Ladang ternaknya di Hutan Pecah, Melaka dijual kerana masalah harga susu yang terlalu murah sehingga pernah mencecah harga 50 sen seliter.

Bukan itu sahaja, bapa kepada lima anak itu turut merasai perbezaan hasil tenusu apabila cara ternakan secara lepas ditukar kepada fidlot iaitu kaedah mengurung lembu.

Makanan yang kurang menjadikan hasil susu lembu menurun dan Bacha Lal terpaksa mencari rumput di serata Melaka.

Ladang tenusu fidlot Bacha Lal dan keluarganya kurang 300 ekor untuk ternakan dan induk.

Selain susu dijual secara penghantaran dari rumah ke rumah, Bacha Lal juga menghantar hasil perahan ke Pusat Perkhidmatan Industri Tenusu (PPIT) yang terletak di Alor Gajah, Melaka.

PPIT Alor Gajah merupakan pusat kecil pengumpulan susu tetapi sering menerima susu dalam kuantiti yang banyak iaitu sekitar 1,550 liter berbanding pusatnya di Jasin kira-kira 750 liter.

Dibuka pada dua waktu yang berbeza iaitu dari pukul 7 pagi sehingga 10.40 pagi dan 6 petang sehingga 8.45 malam. Pusat itu menerima susu daripada penternak lembu kawasan sekitar lebih kurang 18 orang.

Apabila susu sampai di PPIT, tong-tong susu dibawa turun dengan pantas bagi menjalani ujian ringkas dan cepat bagi memastikan susu tidak terbiar sekali gus mengelakkan berlaku pencemaran daripada persekitaran.


SUSU yang melepasi ujian platform boleh diterima dan dikumpul dalam tangkidi PPIT, Air Molek.


Perkara pertama yang akan dilakukan oleh Suliman Puasa, operator susu di PPIT Air Molek, Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV) ialah mengocak susu yang tersebut bagi memastikan kandungannya sekata.

Empat ujian ringkas yang dikenali sebagai Ujian Platform terbahagi pada dua bahagian iaitu pancaindera dan meja (desk test).

Ujian secara fizikal

Ujian pancaindera memerlukan Suliman memeriksa susu secara fizikal pada rasa, bau dan warna sumber protein itu.

"Seterusnya, sampel diambil untuk dilakukan beberapa ujian yang tidak boleh dilihat dengan mata kasar iaitu ujian alkohol, suhu, graviti spesifik (sg) dan pepejal tanpa lemak (snf)," kata Suliman lagi.

Kandungan cecair alkohol yang digunakan ialah sebanyak 80 peratus. Bagi ujian pula, nisbah yang digunakan ialah satu bahagian susu bersama satu bahagian alkohol.

Ujian alkohol adalah untuk mengesan kandungan asid dan rasa masam susu. Susu yang berasid selalunya berketul-ketul.

Analisis suhu pula hanya menggunakan termometer, kelihatan sangat ringkas tetapi penting kerana ia bagi memastikan susu tidak dimasak bagi mengelirukan kualitinya. Suhu susu ialah sekitar 35 darjah celsius.

Bagi ujian sg pula, sampel susu dimasukkan ke dalam bekas keluli tahan karat dan mempunyai alat yang menentukan ketumpatan susu. Secara kasar, ujian tersebut mampu mengesan kandungan air yang berkemungkinan ditambah dalam susu sebelum dijual.


BEKAS penyimpanan susu juga perlu bersih dan kedap udara supaya pencemaran dapat dikurangkan.


Sentiasa segar

Ujian platform yang terakhir ialah ujian snf yang memerlukan sejenis alat dipanggil meter refleksi. Ia dapat membaca dan menentukan gred susu dengan pantas. Gred minimum yang boleh diterima ialah pada bacaan 8.5.

Susu yang diterima akan melalui tapisan bagi menapis benda asing melalui sebuah tangki kemasukan khas yang mempunyai penapis pada bahagian atas.

Kemudian, susu disalurkan ke dua buah tangki penyejukan yang besar. Dalam tangki penyejukan ada alat yang mengerakkan susu supaya suhu sentiasa stabil.

"Tangki penyejukan mempunyai bacaan suhu yang tetap iaitu pada takat 4 darjah Celsius. Suhu yang sejuk boleh memastikan susu sentiasa segar dan tidak rosak," kata Pengurus PPIT Air Molek, Muhammad Adam, 52, sambil menambah bacaan suhu tersebut penting bagi memastikan tiada pembiakan bakteria.

Setiap kali susu baharu dimasukkan ke dalam tangki, bacaan suhu pada bacaan tangki penyejukan akan meningkat. Namun, suhu akan kembali ke bacaan sepatutnya dalam beberapa minit sahaja.

Susu yang terkumpul akan dibawa ke kilang pemprosesan setiap hari Isnin dan Khamis. Biarpun ujian kelihatan ringkas dan boleh diragui, Suliman berpendapat sebaliknya.

Ujarnya, ujian platform di PPIT merupakan antara kaedah terbaik kerana ia bersifat menyeluruh dan beberapa ujian dilakukan bagi mendapatkan keputusan yang sama.

Lawatan Suliman ke Vietnam membuka matanya kerana negara tersebut hanya menjalankan satu ujian iaitu analisis alkohol ketika penghantaran susu dilakukan.

Sekali dalam seminggu, sampel susu yang dihantar akan diambil bagi menjalankan ujian yang lebih intensif.

Ujian platform tidak dapat memberikan keputusan kandungan dalam susu seperti bakteria dalam bentuk yang lebih tepat.

Antara ujiannya ialah Kiraan Jumlah Plat (TPC) yang dilakukan di makmal induk JPV. Ia akan menghasilkan data secara tepat kuantiti mikroorganisma atau bakteria.

"Ia dilakukan secara berkala bagi memastikan susu berada pada tahap yang memuaskan selain ia juga menentukan harga susu oleh pihak koperasi," kata Muhammad.

Susu merupakan bahan yang sangat sensitif kepada udara dan persekitaran. Ia mampu membiakkan bakteria dan kuman dalam tempoh yang sangat cepat.

Menurut Suliman, bekerja dalam industri penternakan seseorang itu mesti berada dalam keadaan bersih. Suliman sendiri jika berada di PPIT akan memastikan dirinya dalam keadaan bersih dan kerap cuci tangan.

PPIT yang dibuka pada waktu pagi dan petang adalah kerana ia merupakan waktu yang memiliki suhu terendah. Waktu tengah hari pula mempunyai suhu yang paling tinggi dalam tempoh 24 jam.

Suhu yang tinggi mampu membiakkan kuman dengan cepat berbanding waktu lain manakala lembu pula pada masa sama perlu diberikan makan dan berehat.

"Pengurusan ladang yang baik juga dapat memastikan mutu susu yang bagus dan sedikit kandungan bakteria," kata Suliman yang bekerja di situ sejak enam tahun lalu.

Sebagai contoh, lembu perlu dimandikan dulu sebelum diperah dan sebagainya. JPV menyediakan perkhidmatan penerimaan, penyimpanan dan penghantaran susu manakala setahun sekali, pihak tersebut turut melakukan lawatan ke ladang-ladang lembu.

Variasi spesies hidupan akuarium

Posted:

Variasi spesies hidupan akuarium

Variasi spesies hidupan akuarium

Lebih 100 tangki ikan yang merangkumi pelbagai spesies berbeza dipamerkan sempena Ekspo Akuarium Antarabangsa Taiwan yang berlangsung pada 9 hingga 12 November lalu.


IKAN pendarfluor antara spesies ikan yang paling menarik perhatian ramai.


MENYAKSIKAN kawanan angelfish (Pterophyllum) yang bebas berenang di dalam sebuah akuarium mampu membangkitkan ketenangan dalam diri. Ikan berwarna merah jambu yang mampu mengeluarkan cahaya daripada badannya itu turut dikenali sebagai ikan pendarflour.

Ia merupakan hasil penyelidikan bersama antara Akademi Penyelidikan Kebangsaan Taiwan, Academia Sinica, National Taiwan Ocean University dan Jy Lin, sebuah syarikat swasta bioteknologi.

Apa yang pasti, angelfish merupakan sebahagian daripada hidupan yang dipamerkan sempena Ekspo Akuarium Antarabangsa Taiwan yang berlangsung pada 9 hingga 12 November lalu.

Ekspo selama empat hari yang diadakan di Dewan Pameran Nangang, Pusat Dagangan Dunia Taiwan itu merupakan acara tahunan yang berjaya menggamit kehadiran ribuan pengunjung sama ada pelawat tempatan mahu pun pelancong asing.

Kepelbagaian spesies ikan dan terumbu karang boleh dilihat pada pameran tersebut.

Di samping itu, terdapat juga hidupan lain yang dipamerkan termasuklah kuda laut, obor-obor, ikan emas, udang dan banyak lagi. Kesemua hidupan tersebut didatangkan khas dari seluruh dunia melalui 43 pempamer yang mengambil bahagian.

Kawasan pameran itu dibahagikan mengikut tema seperti bahagian ikan pendarflour, ikan hiasan, reka bentuk kreatif dan sebagainya.

Dalam pada itu, sepasang ikan pari mutiara bernilai AS$17,628 (RM54,149) turut menarik perhatian pengunjung. Menurut Setiausaha Agung Persatuan Akuarium Republik China, Chou Hsu-ming, Taiwan membiak 5,000 baka ikan pari air tawar sebulan iaitu paling tinggi di dunia," kata beliau sambil menambah bahawa spesies pari dengan tompok keemasan itu popular dalam kalangan pengumpul ikan kerana digunakan untuk meramal nombor loteri.

Timbalan Ketua Majlis Agrikultur Taiwan, Hu Sing-hwa berkata, acara yang mula dianjurkan sejak tahun 2009 itu dibuka percuma kepada orang awam. Setiap kali pameran itu berlangsung, ia berjaya mencatat kehadiran lebih 100,000 pengunjung.

"Pasaran global untuk ikan akuarium dan produk periferal adalah sangat lumayan dan ia dianggarkan bernilai AS$6 bilion (RM18.4 bilion)," katanya.

Informasi pemanduan dengan HUD

Posted:

Informasi pemanduan dengan HUD

Informasi pemanduan dengan HUD

Oleh KHAIRUL ANUARABDUL RAHMAN


Dengan HUD pemandu tidak perlu mengalihkan mata daripada hadapan jalan untuk membaca meter.


MENDAPATKAN informasi pemanduan ketika anda sedang memandu kereta kini menjadi lebih mudah. Terima kasih kepada kemajuan teknologi paparan muka hadapan atau HUD (head-up displays).

Teknologi yang pada asalnya dibangunkan untuk juruterbang pesawat pejuang itu sudah mula diguna pakai dalam industri automobil.

Teknologi HUD hari ini semakin baik berbanding sewaktu ia mula diperkenalkan dalam industri automobil lebih sedekad lalu.

Ciri-ciri yang terdapat dalam HUD telah diperbaiki dengan imej berwarna yang menggambarkan kelajuan kenderaan, kedudukan lorong, penukaran arah, kawalan fungsi radio dan pelbagai maklumat lain.

Kesemua data itu timbul di hadapan pemandu pada jarak yang hampir menyamai bumper hadapan kereta. Paparan maklumat penting membolehkan pemandu memberikan tumpuan yang lebih kepada pemanduan tanpa perlu menjeling kepada panel meter yang menempatkan tahap kelajuan, putaran enjin dan suhu enjin.

Gangguan terhadap penumpuan pemanduan seringkali menjadi punca kemalangan, maka implementasi teknologi HUD dapat mengurangkan risiko kemalangan akibat pandangan mata pemandu yang beralih dari memandang jalan di hadapan.

Aplikasi HUD pada hari ini masih terhad. Salah satu sebab, ia hanya terdapat pada kenderaan mewah kerana kosnya yang tinggi.


DALAM penerbangan jet pejuang, ketepatan masa dan fokus amat penting.


Berkembang pada tahun 2015

Ia sama seperti teknologi kamera FLIR atau Forward Looking Infra Red yang pada hari ini boleh didapati pada sesetengah model kereta mewah sahaja.

Namun begitu, teknologi seumpama itu bakal menjadi salah satu elemen keselamatan penting pada sesebuah kenderaan pada masa hadapan.

Maka tidak mustahil ia akan ditawarkan pada kenderaan kelas pertengahan dalam masa beberapa tahun sahaja lagi.

Penganalisis automobil pula menjangkakan teknologi HUD bakal dilengkapkan pada segmen kenderaan kelas pertengahan sekitar tahun 2015.

Jika diimbau kembali, satu ketika dahulu teknologi seperti beg udara juga hanya terdapat pada kenderaan mewah, namun hari ini ia telah mula dipasangkan pada kenderaan biasa.

Ketika ini, teknologi HUD telah diperkenalkan pada model kereta mewah keluaran BMW, General Motors dan beberapa pengeluar automobil lain.

Antara cabaran dalam membangunkan paparan tersebut adalah pengunaannya di persekitaran yang agak sukar dengan variasi gegaran, elemen, suhu dan keadaan cahaya yang berbeza.

Tidak seperti paparan monitor televisyen, cermin hadapan kenderaan yang lutsinar dengan latar belakang boleh bertukar mengikut faktor cahaya kemungkinan boleh menjejaskan imej yang dipaparkan.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Dua maut kongsi gelap bergaduh

Posted:

Dua maut kongsi gelap bergaduh

Dua maut kongsi gelap bergaduh

Oleh FARHANA HANIM MOHD. MYDIN
farhana.mydin@kosmo.com.my

SEORANG penduduk melihat tempat dua mangsa ditetak sampai mati oleh sekumpulan lelaki di padang permainan kanak-kanak di Kampung Ampang Campuran, Ampang Jaya kelmarin.


AMPANG JAYA - Dendam angkara berebut kawasan untuk dikuasai melibatkan dua kumpulan kongsi gelap dipercayai menjadi punca dua pemuda maut manakala seorang lagi cedera parah diserang oleh sekumpulan lelaki bersenjatakan parang di padang permainan kanak-kanak di Lorong Ikan Jelawat 6, Kampung Ampang Campuran di sini kelmarin.

Sebelum kejadian pada pukul 6.30 petang, ketiga-tiga mangsa yang berusia 21 dan 25 tahun itu bersama empat lagi rakan berkumpul dan minum di padang berkenaan sebelum mereka tiba-tiba dihampiri sekumpulan 10 lelaki yang menaiki sebuah kereta Proton Waja dan empat buah motosikal.

Ketua Polis Daerah Ampang Jaya, Asisten Komisioner Amiruddin Jamaluddin berkata, kesemua suspek itu kemudian turun dari kenderaan masing-masing sebelum beberapa pemuda dalam kumpulan lelaki yang bersenjatakan parang itu menyerang tiga mangsa yang duduk di padang itu.

Ketiga-tiga mangsa cuba melarikan diri tetapi mereka dikejar sebelum ditetak bertubi-tubi oleh kumpulan lelaki itu.

Bagaimanapun, menurut beliau, empat lagi rakan mangsa yang berada di situ tidak dicederakan.

"Serangan itu menyebabkan seorang mangsa maut di tempat kejadian, seorang lagi mati sejurus tiba di Hospital Ampang manakala seorang lagi cedera parah di beberapa bahagian badan," kata beliau kepada Kosmo! di sini.

Kata beliau, siasatan awal mendapati ada kemungkinan kumpulan berkenaan merancang untuk menyerang ketiga-tiga sahabat itu setelah mendapat maklumat mereka berada di padang tersebut.

Mangsa yang mati di tempat kejadian ialah B. Balaraj. Lelaki berusia 25 tahun itu dikatakan mati dalam keadaan ngeri dengan kepalanya putus. T. Haridas, 21, yang meninggal dunia di Hospital Ampang pula dikatakan hampir putus tangan dan kaki kirinya.

Amiruddin memberitahu, seorang orang awam yang menjadi saksi kejadian dan empat lagi rakan mangsa telah dipanggil dan diambil keterangan bagi membantu siasatan kes pembunuhan itu.

Kes tersebut disiasat mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan kerana membunuh dan kedua-dua mayat dipindahkan ke Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (PPUKM) untuk bedah siasat.

Mengikut satu sumber, kumpulan mangsa dan kumpulan penyerang dipercayai menganggotai kumpulan kongsi gelap yang bertapak di Ampang Jaya dan Cheras.

Dua kumpulan kongsi gelap itu dipercayai berdendam selepas berlaku masalah dalam perebutan kawasan untuk dikuasai.

Selain itu, semasa kejadian kumpulan penyerang berada dalam pengaruh alkohol.

Sementara itu, bapa saudara kepada Haridas, Abdul Rahman Jayaraja, 53, berkata, anak saudaranya itu bukan anggota kongsi gelap tetapi dia yang bekerja sebagai penghantar surat turut ditetak ketika cuba menyelamatkan rakan-rakannya yang diserang lebih 10 lelaki.

Menurutnya, Haridas sentiasa melindungi rakan-rakannya dan kematiannya kelmarin juga kerana dia mahu menyelamatkan rakan-rakannya daripada diserang.

"Saya diberitahu, dia baru pulang daripada kerja dan singgah sebentar di tempat kejadian untuk berjumpa rakan-rakannya.

"Sebelum kejadian, Haridas dikatakan singgah di padang itu tetapi tiba-tiba sekumpulan lelaki muncul dan menyerang rakan-rakannya," kata Abdul Rahman ketika ditemui di Bilik Mayat PPUKM di sini.

Nasib malang anak comel ditinggal ibu bapa

Posted:

Nasib malang anak comel ditinggal ibu bapa

Nasib malang anak comel ditinggal ibu bapa

Oleh AHMAD SYAKIR SAZILI
syakir.sazili@kosmo.com.my


dorothy Chong Mei Sem menunjukkan gambar ibu dan bapanya pada sidang akhbar bersama Lee Kon Yin di Ipoh semalam.


IPOH – Kata pepatah Cina, kasih ayah setinggi gunung, kasih ibu sedalam laut.

Bagaimanapun, pepatah tersebut tidak menggambarkan nasib seorang kanak-kanak comel berusia tiga tahun, Chong Mei Sem apabila dia ditinggalkan oleh ibu bapanya untuk dipelihara oleh seorang peniaga sejak tiga bulan lalu.

Lebih memilukan, bapa kanak-kanak malang itu, Chong Chee Liong sanggup pula mengucapkan selamat hari lahir untuk anaknya itu melalui khidmat pesanan ringkas baru-baru ini.

Dia juga sanggup meletakkan sebiji kek hari jadi untuk anaknya itu di hadapan pintu pagar rumah penjaga anaknya di sini baru-baru ini.

Bercerita lanjut mengenai masalah yang timbul, wanita dikenali sebagai Madam Choong, 52, yang memelihara Mei Sem berkata, kanak-kanak tersebut ditinggalkan oleh ibunya sendiri yang dikenali sebagai Chu Sin di rumahnya di Kampung Gunung Rapat dekat sini pada kira-kira pukul 10 malam, 9 Ogos lalu.

Katanya, Chu Sin meminta dia menjaga Mei Sem sementara dia keluar untuk mencari kerja dan berjanji memberikan upah sebanyak RM1,000 sebulan.

"Betul, memang dia beri upah RM1,000 itu dengan memasukkannya ke akaun bank saya tetapi hanya pada bulan September. Selepas itu langsung tiada apa-apa berita daripada mereka.

"Setiap panggilan ke telefon bimbit Chu Sin dan suaminya langsung tidak berjawab malahan saudara-mara pasangan terbabit juga tidak tahu ke mana mereka pergi," katanya pada sidang akhbar bersama Pengerusi Biro Pusat Khidmat dan Aduan Barisan Nasional negeri, Datuk Lee Kon Yin di sini semalam.

Menurutnya, Mei Sem seorang kanak-kanak yang baik dan tidak pernah buat perangai.

"Apabila diberitahu ibu bapanya tiada, dia cuma diam dan bermain seperti biasa.

"Cuma sekarang saya tidak mampu lagi menanggungnya. Saya minta ibu atau bapanya ambil semula anaknya dan saya beri masa seminggu sebelum menyerahkan kanak-kanak ini ke Jabatan Kebajikan Masyarakat," ujarnya.

Sementara itu, Kon Yin meminta orang ramai yang mempunyai maklumat mengenai ibu bapa kanak-kanak itu supaya menghubungi beliau menerusi talian 05-253 6981 atau 012-515 1178.

Kecewa isteri tetap ingkar

Posted:

Kecewa isteri tetap ingkar

Kecewa isteri tetap ingkar

Oleh FAIZAL NAZARUDDIN
faizal.nazaruddin@kosmo.com.my


YUSRI menunjukkan surat keputusan Mahkamah Tinggi Syariah di Kangar semalam.


KANGAR – Seorang suami sanggup turun naik tangga Mahkamah Tinggi Syariah di sini lebih 22 kali semata-mata untuk mengesahkan status perkahwinan selepas diceraikan oleh isterinya dengan menggunakan surat cerai taklik palsu kira-kira dua tahun lalu.

Kesungguhan Yusri Ahmad Jusoh, 55, itu berbaloi apabila mahkamah tersebut pada 8 Novemver lalu memutuskan bahawa perkahwinannya dengan Intan Fazilah Othman, 35, pada 29 Januari 2009 sebagai sah.

Bagaimanapun, dia terus berdepan dengan kekecewaan apabila isterinya masih tidak pulang ke pangkuannya selepas hampir dua minggu mahkamah membuat keputusan tersebut.

Malah ketika dia cuba menghubungi isterinya itu secara baik, seorang lelaki yang menjawab panggilan telefon telah memberi amaran kepadanya supaya jangan mengganggu wanita itu.

"Ketika mahkamah membuat keputusan tersebut, dia dan saya berada di hadapan hakim mendengarnya. Kami faham dengan perintah yang dikeluarkan itu.

"Tetapi selepas selesai kes di mahkamah, dia terus keluar dan menghilangkan diri.

"Keesokannya saya dapat menghubungi telefon bimbit Intan Fazilah tetapi saya terkejut apabila seorang lelaki memberi amaran jangan mengganggu wanita itu sedangkan dia isteri saya yang sah," katanya ketika di temui di pejabat Kosmo! di sini semalam.

Kosmo! pada Mac 2011 lalu melaporkan Yusri yang merupakan seorang peniaga kecewa selepas ikatan perkahwinannya terputus apabila isterinya menghantar surat perceraian taklik dari negara jiran.

Lebih mengejutkan, Yusri mendakwa surat taklik yang dihantar oleh Intan Fazilah itu rupa-rupanya palsu setelah dia membuat pemeriksaan di Jabatan Agama Islam Songkhla.

Dua bulan kemudian, dia membuat permohonan terhadap status perkahwinannya di Mahkamah Tinggi Syariah di sini dan prosiding kes tersebut berlarutan selama dua tahun apabila mahkamah memutuskan perkahwinan mereka masih sah pada 8 November lalu.

Yusri menjelaskan, sehingga kini dia masih gagal menghubungi isterinya itu untuk berbincang mengenai keputusan mahkamah terbabit bagi merancang masa depan termasuk nasib seorang anak perempuan hasil perkahwinan mereka yang sehingga kini dia tidak dibenarkan berjumpa.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Malaysia terikat seri dengan Bangladesh

Posted:

Malaysia terikat seri dengan Bangladesh

Malaysia terikat seri dengan Bangladesh

Oleh NAN HIDAYAT NAN AZMIE dan AHMAD FAZLI MOHD. YADI
sukan@kosmo.com.my

KHYRILL Muhymeen (tengah) sedang diasak dua pertahanan Bangladesh pada aksi persahabatan di Stadium Nasional, Bukit Jalil malam tadi.


SKUAD Datuk K. Rajagobal hampir malu besar. Lawan Bangladesh pun tidak boleh menang, inikan pula mempertahankan AFF Suzuki. Sudah tentu itu mesej yang cukup jelas diterima pengendali Harimau Malaya, Rajagobal semasa skuad kendaliannya sekadar seri 1-1 dengan Bangladesh dalam aksi persahabatan antarabangsa di Stadium Nasional, Bukit Jalil malam tadi.

Dengan hanya kurang 2,000 penonton hadir ke stadium, itupun sebahagiannya penyokong Bangladesh, tidak mustahil senario yang lebih kurang sama bakal berulang ketika aksi pembuka tirai Kumpulan B Kejohanan Piala AFF Suzuki menentang Singapura di stadium sama Ahad ini.

Apa tidaknya, 'penyakit lama' Harimau Malaya yang sering kehilangan kawalan bola seperti mana ketika tumpas 0-1 dan 0-2 kepada Vietnam dan Thailand serta seri 1-1 dengan Hong Kong dalam tiga siri persahabatan sebelum ini dilihat sekali lagi berulang ketika berdepan Bangladesh malam tadi.

Janji Rajagobal untuk menghadiahkan kemenangan buat penyokong Malaysia dalam 'eksperimen terakhir' malam tadi juga tidak ubah sekadar lawak semata-mata.

Mujurlah ada sorakan 'Ultras Malaya' yang setia berdiri teguh di belakang skuad negara di stadium malam tadi bagi mengimbangi sokongan gegak gempita penyokong Bangladesh.

Pada aksi malam tadi, Malaysia bermula garang seawal minit keenam namun percubaan Khyrill Muhymeen Zambri terus ke dakapan penjaga gol lawan, Mamun Khan.

Tuan rumah bertambah kecewa apabila rembatan kaki kiri Mohd. Safee Sali tersasar pada minit ke-17 sebelum tandukan Safiq Rahim juga gagal menemui sasaran empat minit kemudian.

Penantian Harimau Malaya akhirnya berbaloi apabila Khyrill tenang menanduk masuk hantaran Safiq hasil satu sepakan penjuru untuk gol pendahuluan tuan rumah pada minit ke-22.

Gol itu jelas menyuntik semangat Malaysia menggandakan asakan apabila Khyrill sekali lagi merobek gawang lawan pada minit ke-33, namun jaringannya dibatalkan pengadil, Nagor Amir Noor Mohamed kerana ofsaid.

Skuad kendalian Saiful Bari Titu yang sekali-sekala menyerang begitupun kecewa apabila sepakan percuma Md Zahid Hossain melambung tinggi sebelum rembatan Md Waly Faisal ditepis penjaga gol kebangsaan, Farizal Marlias pada penghujung babak pertama.

Percaturan Rajagobal membawa beberapa pemain gantian seperti Baddrol Bakhtiar dan Ahmad Fakri Saarani pada babak kedua juga tidak menjadi.

Sebaliknya, Bangladesh yang tempang dengan 10 pemain selepas Pranotosh Kumer Des dibuang padang pada minit ke-78 gara-gara mengutip kad kuning kedua pula dilihat bertambah garang menggempur kubu tuan rumah.

Hasilnya, pelawat berjaya menyamakan kedudukan apabila Md Jahid Hasan Ameli tenang menyempurnakan sepakan penalti pada minit ke-81 untuk gol penyamaan Bangladesh selepas Mithun Chowdry dikasari Irwan Fadli Idrus.

Peluang terakhir Malaysia menebus maruah juga berkecai apabila sepakan percuma Baddrol ditepis keluar Mamun Khan pada masa kecederaan.

Apa yang pasti, keputusan itu bukan sahaja meresahkan peminat tempatan tetapi juga mengundang debar Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek yang dilihat bergegas bertemu Rajagobal selepas perlawanan tamat.

Apa pun, sama ada Harimau Malaya mampu 'mengaum' atau tidak pada kejohanan Piala AFF Suzuki kali ini, hanya Rajagobal yang mengetahui jawapannya.

MSN, IPTS tawar biasiswa RM6.4 juta

Posted:

MSN, IPTS tawar biasiswa RM6.4 juta

MSN, IPTS tawar biasiswa RM6.4 juta


KETUA Pengarah MSN, Datuk Seri Zolkples Embong (kiri) bertukar dokumen dengan Naib Canselor Allianze University College of Medical Sciences, Prof. Datuk Dr. Muhamad Abdul Razak sambil diperhatikan oleh Ahmad Shabery (dua dari kiri) di Kuala Lumpur semalam.


MAJLIS Sukan Negara (MSN) dengan kerjasama 10 Institusi Pengajian Tinggi Swasta (IPTS) akan menawarkan biasiswa berjumlah lebih RM6.4 juta kepada atlet kebangsaan bagi menyuntik semangat serta memberi galakan kepada mereka untuk cemerlang dalam bidang akademik.

Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek berkata setakat ini, tawaran tersebut diberi kepada 160 atlet kebangsaan yang bebas memilih jurusan pengajian yang mereka kehendaki di mana-mana 10 IPTS berkenaan.

"Selalunya IPTS dianggap universiti yang memerlukan perbelanjaan besar untuk menyambung pengajian. Kerjasama MSN dan IPTS ini membuka peluang yang luas kepada atlet kebangsaan untuk cemerlang bukan sahaja dalam bidang sukan tetapi merangkumi akademik.

"Ini merupakan satu era baharu dalam kecemerlangan untuk atlet kebangsaan," katanya kepada pemberita selepas menyaksikan majlis menandatangani memorandum persefahaman (MoU) antara MSN dan 10 IPTS di ibu negara semalam.

Ahmad Shabery berkata, atlet yang cemerlang bukan sahaja perlu mempertingkatkan kredibiliti daripada aspek fizikal tetapi mempunyai kemampuan berbeza dalam bidang lain termasuk akademik.

"Menjadi ahli sukan, mereka perlu ada kemahiran dalam pelbagai bidang. Ini baru permulaan, selepas ini lebih banyak lagi IPTS akan tampil untuk menyuntik semangat atlet kebangsaan menjadi lebih cemerlang," katanya.

Sepuluh IPTS yang menawarkan biasiswa tersebut ialah Allianze University College of Medical Sciences, Berjaya University College of Hospitality, Cyberlinx College, Erican College, Help University, Segi University, Tunku Abdul Rahman College, Taylor University, University Tunku Abdul Rahman dan Sunway University.

Harun dapat tawaran negara jiran

Posted:

Harun dapat tawaran negara jiran

Harun dapat tawaran negara jiran

Oleh HELMI TALKAH
helmi.talkah@kosmo.com.my

DIAM-DIAM ubi berisi.

Mungkin itu peribahasa sesuai buat bekas ketua jurulatih olahraga negara, Harun Rasheed Othman (gambar).

Selepas tamat tempoh penggantungan selama setahun yang dikenakan oleh Kesatuan Olahraga Malaysia (KOM) September lalu, Harun kini ada cerita baharu.

Beliau mengakui ada menerima tawaran untuk menjadi jurulatih olahraga di luar negara.

Bagaimanapun, Harun yang enggan mendedahkan nama negara tersebut sebaliknya hanya memberitahu bahawa beliau dipelawa oleh 'bos besar' persatuan olahraga negara itu untuk menjadi jurulatih.

"Beliau minta saya membuat permohonan bagi mengisi jawatan selaku jurulatih. Saya perlu mengikut proses yang telah ditetapkan persatuan tersebut kerana mereka tidak mengambil mana-mana individu sebagai jurulatih begitu sahaja.

"Namun, saya masih belum melakukannya lagi kerana saya mahu memberi tumpuan kepada anak perempuan saya yang ketika ini sedang menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

"Mungkin selepas itu nanti, saya akan fikirkannya. Itu sahaja yang saya boleh beritahu dan saya tidak mahu komen panjang mengenai hal ini," kata Harun ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Ditanya sama ada destinasi terbaharu untuk beliau mengembangkan karier sebagai jurulatih itu dalam kalangan negara Asia Tenggara (ASEAN), Harun sekadar menjawab: "Negara dekat-dekat sahaja," ujarnya.

Kredibiliti Harun selaku jurulatih terbukti apabila berjaya membentuk kuartet 4x100 meter wanita negara yang dibarisi Siti Zubaidah Adabi, Nor Jannah Hafizah Jamaludin, Yee Yi Ling dan Nurul Sarah Abdul Kadir dengan pencapaian tidak kurang hebatnya.

Selepas 21 tahun, kuartet negara itu mempamerkan kebangkitan apabila berjaya mencatat rekod baharu kebangsaan dengan catatan 45.33 saat yang dilakukan pada Kejohanan Olahraga Grand Prix (GP) Poland pada Julai 2010.

Namun, ekoran tindakan melarikan diri daripada menjalani ujian antidoping pada Mei tahun lalu, kuartet tersebut terpaksa dibubarkan.

Tempiasnya turut terkena kepada Harun apabila beliau didakwa menjadi 'dalang' terhadap tindakan kuartet itu melarikan diri dan sekali gus digantung selama setahun oleh KOM bermula pada 9 September 2011 hingga 9 September lalu.

Sebelum ini, Harun ada menyuarakan hasratnya untuk kembali membimbing atlet olahraga negara sebaik tamat penggantungannya itu.

Namun, beliau memberitahu bahawa sehingga kini tidak ada sebarang tawaran daripada KOM mengatakan mahu mendapatkan khidmatnya semula sebagai jurulatih olahraga negara.

"Tidak ada sebarang tawaran lagi daripada KOM. Jadi, kita tunggu dan lihat sahaja kerana seperti saya katakan saya mahu memberi tumpuan kepada anak perempuan yang sedang menduduki peperiksaan SPM.

"Mungkin KOM ada perancangan mereka yang tersendiri," jelas Harun yang kini sedang membantu dua atlet olahraga negara melakukan persiapan bagi menghadapi temasya Sukan Universiti ASEAN di Laos bulan depan.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Kerja amal finalis Wanita Ikon 2011/2012

Posted:

Kerja amal finalis Wanita Ikon 2011/2012

Kerja amal finalis Wanita Ikon 2011/2012

Oleh KHADIJAH MOHAMAD NOR


DALAM tempoh kurang satu jam, Saaidah bersama para pelajar Kolej Mara Banting berjaya menghabiskan kerja-kerja membersih sebuah rumah di Kampung Cheras Baru, Kuala Lumpur.


PERSEKITARAN rumah papan bernombor 12B di Jalan 38, Kampung Cheras Baru itu agak berselerak. Botol dan tin-tin kosong serta timbunan kayu yang tidak digunakan berlonggok di satu tempat sekali gus menyesakkan pandangan mata.

Keadaan rumah usang yang didiami Nazilah Ismail, 52, bersama lapan anaknya itu ternyata menggamit rasa kasihan dalam hati Dr. Saaidah Abdul Rahman, Timbalan Pengarah Hal Ehwal Akademik, Kolej Mara Banting.

Sehubungan itu, beliau bersama enam pelajarnya tampil menghulurkan tenaga membersihkan kawasan rumah tersebut di samping menyumbang beberapa barangan keperluan harian untuk keluarga tersebut.

Dalam tempoh kurang satu jam, mereka berjaya menghabiskan kerja-kerja pembersihan dan membuang sampahsarap yang tidak diperlukan.

Itu antara tugasan khas kerja amal yang dilakukan Saaidah merangkap salah seorang daripada lima finalis pencarian Anugerah Wanita Ikon (AWI) 2011/2012 anjuran majalah Wanita terbitan Utusan Karya Sdn. Bhd. (UKSB).

Pupuk sifat prihatin

Wanita berusia 47 tahun itu bagaimanapun mengakui, bantuan yang dihulurkan bukan atas dasar untuk memenangi pertandingan tersebut, sebaliknya beliau mahu memupuk sifat prihatin dan bertanggungjawab dalam kalangan pelajar kolej tersebut.


KIRI: Mumtaz (dua dari kiri) berkunjung ke rumah Norli Mat Nageri yang mempunyai anak cacat di Kampung Cheras Baru, Kuala Lumpur.


"Melalui aktiviti sebegini, para pelajar secara tidak langsung terdidik untuk melibatkan diri dalam kerja-kerja amal yang membolehkan mereka membantu golongan yang memerlukan.

"Tambahan pula, setiap minggu para pelajar akan melaksanakan kerja-kerja kebajikan selama tiga jam dan ini termasuk dalam penilaian kursus mereka," ujar Saaidah sambil memberitahu, anak didiknya berpengalaman menjalankan melakukan kerja amal sehingga ke Kemboja dan Vietnam.

Ditanya tentang peluang untuk merangkul gelaran AWI 2011/2012, Saaidah nyata optimis untuk bergelar juara.

"Saya percaya setiap calon mempunyai kehebatan dan kelebihan masing-masing. Tetapi, saya juga yakin dengan kebolehan diri. Apa yang penting, jika berjaya meraih gelaran Wanita Ikon, ia membolehkan saya menyuarakan pelbagai isu berkaitan wanita untuk ditangani pada masa hadapan.

"Gelaran tersebut seolah-olah memberi ruang untuk kami selaku kaum wanita bangkit dalam memperjuangkan nasib golongan hawa," tegasnya penuh semangat.

Sementara itu, Nazilah melahirkan rasa syukur di atas bantuan yang dihulurkan Saaidah dan kakitangan majalah Wanita.

"Alhamdulillah, dengan sumbangan ini, sedikit sebanyak meringankan beban kami sekeluarga. Terima kasih diucapkan kepada pihak yang membantu. Hanya Allah yang mampu membalas jasa mereka," ujar Nazilah yang bekerja sebagai operator pengeluaran dengan gaji harian sebanyak RM25.

Pada majlis tersebut, Nazilah menerima sumbangan wang tunai bernilai RM1,000 serta produk makanan seperti beras, tepung, minyak, susu dan gula serta peralatan elektrik berupa kipas berdiri kesemuanya bernilai RM1,500.


NARTHEZA PUTERI (duduk kanan) beramah mesra dengan salah seorang penghuni Rumah Jagaan dan Rawatan Orang Tua Al-Ikhlas Kampung Meranti, Puchong, Selangor.


Selain Saaidah, empat finalis lain ialah Ketua Unit Kualiti, Kolej Profesional Mara, Melaka, Dr. Mumtaz Begam Abdul Kadir; Pengarah Urusan Nazra Sdn. Bhd., Ratna Nainy; pemilik Firma Guaman Tetuan Adillah A. Nordin, Adillah Ahmad Nordin dan Pengarah Eksekutif Talasco Dagang Sdn. Bhd., Narthreza Puteri Abdullah.

Proses pemilihan

Dalam pada itu, Ketua Unit Majalah Keluarga UKSB merangkap Pengarang Majalah Wanita, Normala Hamzah berkata, tugasan kerja-kerja amal yang diberikan kepada lima finalis berkenaan adalah sebahagian daripada proses pemilihan AWI 2011/2012.

"Berbanding sebelumnya, anugerah tahun ini menyaksikan finalis dikehendaki melakukan kerja-kerja amal yang akan mengambil 30 peratus daripada markah keseluruhan. Ia bertepatan dengan ciri-ciri yang diperlukan untuk bergelar wanita ikon iaitu berpersonaliti menarik, berkeperibadian murni dan aktif dalam kerja kemasyarakatan.

"Matlamat kami hanya satu iaitu untuk melahirkan seorang tokoh yang mampu menjadi sumber inspirasi kepada wanita lain dalam membantu mereka yang berada dalam kesusahan," jelas Normala sambil memaklumkan lima finalis tersebut dipilih daripada 35 pencalonan sejak pencarian itu dimulakan.

AWI 2012 diadakan dengan kerjasama strategik bersama Mara serta penaja seperti D'Navechee, Harmony, Alfio Raldo, Habib Jewels, Loreal serta Plus & Plus Travel & Tours.

Malam Gala Anugerah Wanita Ikon akan berlangsung pada 30 November ini di Hotel Royale Chulan, Kuala Lumpur. Pertubuhan wanita, pihak korporat atau individu yang berminat untuk memeriahkan majlis, amat dialu-alukan.

Jualan meja bermula daripada harga RM5,000, RM7,000 dan RM10,000 manakala RM300 untuk individu. Mereka yang berminat untuk membeli meja boleh menghubungi Sekretariat Wanita di talian 03-8926 2999 untuk maklumat lanjut.

Anugerah Wanita Ikon pertama kali diperkenalkan pada tahun 2007 yang menyaksikan ahli perniagaan Syarikat Megah Padu merangkap usahawan produk kecantikan Kayla Beverly Hills, Datuk Normaziah Sheikh Mohamad dinobatkan sebagai penerima.

Pada tahun 2008 pula, anugerah ini dirangkul oleh pemilik D'Navechee Beauty (M) Sdn. Bhd., Datuk Azlina Che Abdullah.

Didik wira eko masa hadapan

Posted:

Didik wira eko masa hadapan

Didik wira eko masa hadapan


PARA pelajar dari enam buah sekolah yang mengambil bahagian melakukan aktiviti bagi mengawal kualiti air di sebatang anak sungai.


RAKAN Alam Sekitar merupakan satu program tanggungjawab korporat sosial (CSR) yang dilaksanakan oleh Chemical Company of Malaysia Berhad (CCM) dalam usaha untuk mendidik dan memberi kesedaran kepada para pelajar tentang kepentingan memelihara alam yang kita diami.

Ini termasuklah menjaga kebersihan sungai yang menjadi nadi utama kepada pelbagai hidupan seperti manusia, haiwan dan tumbuh-tumbuhan yang berada di sekitarnya.

Diadakan buat kali pertama di Pensiangan, Sabah sejak dua tahun lalu, tahun ini program anjuran bersama Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar itu mengambil tempat di Melaka.

Sebanyak enam buah sekolah di negeri Hang Tuah itu telah dipilih menyertai Program Rakan Alam Sekitar 2012 iaitu Sekolah Kebangsaan (SK) Kampung Tun Razak, Sekolah Rendah Kebangsaan Bukit Baru, SK Bukit Lintang, Sekolah Jenis Kebangsaan (Cina) Yu Hwa, Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Bukit Baru dan SMK Tun Mutahir.

Nilai murni

Melalui program ini, para pelajar berpeluang memainkan peranan aktif di samping menyemai nilai-nilai murni untuk memulihara sumber air asli seperti sungai dan tasik bagi mewujudkan persekitaran yang bersih.

Rakan Alam Sekitar diterajui oleh Bahagian Kimia CCM yang menyediakan pengalaman praktikal kepada pelajar terlibat bagi melakukan penyelidikan di laluan-laluan air berhampiran mereka serta melaksanakan projek pemuliharaan sungai.

Pengarahnya, Mohd. Nazmi Sallehhudin berkata, program berkenaan membantu pendidikan alam sekitar dari aspek menyedarkan generasi muda tentang alam sekitar serta menghargai anugerah alam semula jadi yang kita kecapi sekarang.

"Mewujudkan kesedaran dan mendidik kanak-kanak bukan sahaja dilakukan menerusi ilmu pengetahuan, tetapi juga mempelajari konsep mengambil tindakan yang betul dan bertanggungjawab yang memberi manfaat kepada seluruh masyarakat.

"Membentuk minda kanak-kanak pada peringkat awal boleh mempengaruhi tindakan mereka terhadap perkembangan di sekeliling mereka. Program ini secara tidak langsung mendedahkan para pelajar kepada pengetahuan teori dan kemahiran praktikal mengenai kebersihan serta kesihatan sumber air di sekitar mereka.

"Ini mampu menyedarkan mereka tentang alam sekitar dan membolehkan mereka belajar tentang bagaimana tindakan mudah berupaya menghasilkan perbezaan positif terhadap alam sekeliling," ujar Mohd. Nazmi.

Di bawah program berkenaan, para pelajar akan melaksanakan beberapa aktiviti seperti memantau kualiti air dan memeriksa paras pH sungai daripada sampel air dan organisma hidup dalam air menggunakan alat bioindikator yang disediakan oleh Jabatan Pengairan dan Saliran.

Para pelajar akan melakukan pengambilan sampel selama beberapa ketika bagi memastikan perubahan kualiti air sungai berdekatan sekolah mereka. Jabatan Alam Sekitar Melaka turut mengadakan kuiz untuk para pelajar dari sekolah-sekolah menengah terpilih supaya mereka benar-benar faham tentang pemuliharaan alam sekitar dan sumber air.

Usaha kementerian

Program Rakan Alam Sekitar 2012 telah dirasmikan oleh Timbalan Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar, Tan Sri Joseph Kurup.

Peraduan mewarna telah diadakan untuk para pelajar sekolah rendah sempena pelancaran program tersebut dan wang bernilai RM1,500 telah disampaikan kepada SMK Bukit Baru dan SMK Tun Mutahir bagi menubuhkan Kelab Rakan Alam Sekitar masing-masing.

Kelab Rakan Alam Sekitar merupakan salah satu daripada usaha kementerian untuk membina kesedaran tentang alam sekitar dan bagi mendorong penyertaan para pelajar dalam kegiatan pemuliharaan alam sekitar menerusi pendidikan.

CCM, pengilang farmaseutikal generik dan baja sebatian yang terbesar di Malaysia, tersenarai di papan utama Bursa Malaysia dan merupakan pemain utama dalam industri baja, kimia dan farmaseutikal.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Korban serangan Zionis meningkat 96 orang

Posted:

Korban serangan Zionis meningkat 96 orang

Korban serangan Zionis meningkat 96 orang

PENDUDUK Palestin berkumpul melihat sebuah rumah yang musnah selepas serangan udara tentera Israel di Khan Younis, selatan Genting Gaza.


GENTING GAZA - Serangan udara tentera Israel yang masuk hari keenam semalam meragut 13 lagi nyawa warga Palestin menjadikan angka korban keseluruhan kini meningkat kepada 96 orang.

Serangan itu berlaku ketika usaha gencatan senjata sedang giat dilakukan oleh para pemimpin antarabangsa bagi menamatkan kekejaman Zionis.

Serangan yang dilancarkan ke atas wilayah Genting Gaza kali ini adalah yang terburuk dalam tempoh empat tahun.

Dalam pada itu, tentera Israel menyatakan, pihaknya telah berjaya mengambil alih sebuah program stesen televisyen milik Hamas.

Dalam perkembangan berkaitan, beberapa penganalisis politik berkata, pemimpin Israel berpuas hati dengan kejayaan Operation Pillar of Defence yang dilancarkan pada Rabu lalu bertujuan untuk menghentikan tembakan roket pejuang Hamas.

Operasi tersebut melibatkan serangan udara bertubi-tubi ke atas wilayah Palestin berkenaan.

Sejak keganasan ke atas Genting Gaza bermula, Israel tidak henti-henti melakukan serangan udara dan langsung tidak menunjukkan sebarang tanda untuk berhenti walaupun serangan udara kian berkurangan sejak Jumaat.

Sehingga semalam, pihak tentera Israel berkata, ia telah membedil lebih daripada 1,350 kawasan Gaza manakala pejuang Hamas telah menembak lebih 850 roket ke Tel Aviv dan satu ke Baitulmuqaddis.

Kelmarin, Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu berkata, pasukan tentera daratnya kini bersedia untuk menggempur Genting Gaza bagi menentang pejuang Hamas.

Stesen radio awam melaporkan seramai 40,000 pasukan tentera simpanan kini bersiap sedia berhampiran sempadan Gaza.

Sementara itu, Perdana Menteri Mesir, Hisham Kandil berkata, usaha damai yang dikelolakan pihaknya sedang berjalan dan peluang untuk menamatkan peperangan adalah cerah.

"Rundingan sedang berjalan sekarang ini dan saya berharap kami akan mencapai sesuatu bagi membolehkan keganasan dihentikan," kata Hisham dalam satu wawancara di Kaherah. - Agensi

Puluhan ribu penduduk keluar sambut Obama

Posted:

Puluhan ribu penduduk keluar sambut Obama

Puluhan ribu penduduk keluar sambut Obama


WARGA Myanmar berbaris di jalan raya semasa konvoi yang membawa Obama tiba di Yangon semalam.


YANGON, Myanmar - Berpuluh-puluh ribu orang membanjiri jalan-jalan raya di sini untuk menyambut kedatangan Presiden Amerika Syarikat (AS), Barack Obama yang tiba di negara ini semalam.

Obama merupakan Presiden AS pertama yang melawat Myanmar.

Selepas mendapat sambutan karpet merah, Presiden AS berkenaan menemui rakan sejawatnya dari Myanmar, Thein Sein.

Dalam pertemuan tersebut, beliau menyeru bekas jeneral itu supaya mempercepatkan proses demokrasi di Myanmar setelah negara mengamalkan pemerintahan tentera selama beberapa dekad.

Bercakap di hadapan beribu-ribu orang di Universiti Yangon di sini, Obama menghulur tangan persahabatan dan menyatakan komitmen AS kepada rakyat Myanmar.

"Sepanjang setahun setengah yang lepas, satu peralihan dramatik bermula apabila pemerintahan diktator selama lima dekad kini kian pudar," kata Obama kepada para hadirin.

Beliau berkata, kerajaan awam yang baharu perlu memupuk demokrasi atau melihat demokrasi dan sokongan AS kepada negara itu pudar.

Myanmar merupakan kemuncak lawatan empat hari Obama ke rantau ke Asia Tenggara yang bermula di Bangkok Thailand dan berakhir di Phnom Penh, Kemboja hari ini.

Presiden berkenaan dijangka menghadiri Sidang Kemuncak Asia Timur di Kemboja.

Dalam lawatan pertama ke luar negara selepas memenangi pilihan raya Presiden AS, Obama turut mengunjungi kediaman ikon demokrasi Aung San Suu Kyi.

Pada pertemuan mereka, Obama memberikan ciuman dan pelukan erat kepada Suu Kyi yang dianggapnya sebagai sumber inspirasi. - Agensi

Puting beliung air landa pantai

Posted:

Puting beliung air landa pantai

Puting beliung air landa pantai


SEBUAH kenderaan pacuan empat roda melalui jalan pantai di Teluk Batemans, Australia ketika puting beliung air berlaku kelmarin.


SYDNEY, Australia - Satu kejadian puting beliung air gergasi dilihat di kawasan pantai Teluk Batemans yang terletak sekitar 225 kilometer ke selatan bandar raya ini kelmarin, lapor akhbar dalam talian MailOnline kelmarin.

Fenomena alam semula jadi itu terbentuk apabila puting beliung berlaku di atas permukaan laut.

Puting beliung air boleh bergerak selaju 128 kilometer sejam (km/j) dengan pusaran anginnya pula bertiup pada kelajuan antara 96 km/j hingga 192 km/j.

Ribut berkenaan boleh menyebabkan kemusnahan besar pada terumbu karang, hidupan marin dan mengancam bot, pesawat serta perenang.

Walaupun jarang berlaku di Australia, empat puting beliung air gergasi pernah dilihat di Pantai Avoca di sini pada Mei tahun lalu. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved