Isnin, 15 Ogos 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Cabaran berdepan waris si mati

Posted:

Cabaran berdepan waris si mati

Cabaran berdepan waris si mati

Oleh ALIF ABU BAKAR

BERDEPAN dengan mayat setiap hari bukan satu perkara yang mudah apatah lagi bukan semua individu mampu berteman dengan orang mati dalam tugasan harian.

Namun, kerja-kerja pengurusan mayat sudah lali ditempuh oleh seorang Pembantu Perawatan Kesihatan (PPK), Roesmal Azwan Abd. Malik, 33, yang hampir setahun berkhidmat dengan Jabatan Forensik, Hospital Kuala Lumpur (HKL).

Rutin harian Roesmal bukan hanya memindahkan mayat dari wad ke bilik mayat sahaja tetapi sebagai PPK, lelaki yang berasal dari Kelantan itu juga membantu doktor dan pegawai perubatan melakukan bedah siasat.

Kerja-kerja bedah siasat seringkali divisualkan sebagai berbahaya dan memerlukan ketelitian, apatah lagi jasad yang dibedah siasat itu kebanyakannya berada dalam keadaan menyedihkan.

"Forensik HKL banyak menguruskan kes-kes kematian melibatkan perundangan (medico legal) seperti jenayah ataupun kemalangan.

"Jadi membedah siasat mayat yang tidak lengkap anggota badan, fizikal hancur dan sebagainya sudah sebati dalam tugasan kami," jelasnya yang memberitahu sekurang-kurangnya tujuh mayat perlu dibedah siasat setiap hari.


AUTOPSI mayat akan dilaksanakan mengikut kalendar mahkamah.


Mayat akibat nahas jalan raya seringkali berada dalam keadaan fizikal yang meruntun jiwa sehingga ada yang tidak menyerupai bentuk manusia langsung.

Menyedari kesukaran berdepan dengan waris mangsa yang menuntut mayat tersebut, forensik HKL mengambil langkah proaktif dengan menyempurnakan mayat itu.

Anggota-anggota tubuh yang tercerai akan dijahit sebaik mungkin bagi mengelakkan penderaan emosi terlampau dalam kalangan waris si mati.

Momen paling diingati Roesmal adalah saat menjalankan autopsi ke atas mayat yang telah lama disimpan kerana bau busuk mayat tersebut ternyata menganggu konsentrasi kerjanya.

"Bau mayat tersebut memang tidak dapat ditahan dan saya rasa boleh membuatkan orang muntah walaupun memakai topeng mulut.

"Bayangkan selama dua jam bedah siasat dijalankan, saya cuba menghilangkan rasa tidak selesa itu tetapi lama-kelamaan bau tersebut hilang begitu sahaja," ujarnya.

Momokan kisah mistik

Logik di sebalik kisah spiritual pula dirasakan tidak boleh boleh diguna pakai memandangkan tiada gangguan melampau diterima oleh pekerja-pekerja rumah mayat tersebut.

"Gangguan makhluk halus ada di mana-mana, jadi tidak wajar orang menganggap rumah mayat penuh dengan kisah-kisah mistik.

"Persepsi orang ramai terhadap pekerja rumah mayat juga sebenarnya meleset kerana wajah-wajah kami tidaklah pucat seperti mayat seperti diperkatakan ramai orang.

"Setakat ini kesemua petugas di sini tidak berdepan masalah besar dengan mayat tetapi selalunya masalah melibatkan waris si mati," jelasnya.

Bercerita tentang jenis-jenis mayat di forensik HKL, Penolong Pegawai Perubatan jabatan tersebut, Zainorden Tamat, 41, menjelaskan mayat-mayat diterima mereka terdiri daripada medico legal dan mayat biasa.


HKL tidak menggunakan bahan pengawet ke atas mayat sebaliknya mayat hanya disimpan di dalam peti ais.


Menurut Zainorden, jenazah medico legal dibahagikan kepada dua kategori iaitu membabitkan jenayah seperti bunuh dan bukan jenayah seperti kemalangan, kebakaran dan lain-lain.

"Kita juga mengendalikan mayat-mayat pesakit yang mati di wad iaitu selepas satu jam dari waktu kematian, mayat akan dibawa PPK ke bilik mayat.

"Waris akan dihubungi dan mayat tersebut akan dituntut selepas proses pengecaman dijalankan.

"Bagi mayat yang tidak berwaris, kita akan tunggu sehingga tiga hari bagi mereka beragama Islam dan 14 hari bagi agama lain sebelum ia diuruskan pihak kami," ujar Zainorden yang berkhidmat di HKL selama 16 tahun.

Mayat Islam yang tidak dituntut itu akan diserahkan kepada pejabat khas Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) di HKL bagi menguruskan kes-kes tersebut.

Mayat Medico Legal

Si mati yang diuruskan tidak hanya sendirian tanpa waris, malah ada juga yang tidak diketahui identiti menyebabkan pengkebumian mereka dilakukan di kawasan lapang seperti di tanah perkuburan Jalan Karak.

Begitu juga dengan mayat agama lain. Selepas usaha mengesan waris menemui kegagalan, mayat tersebut akan diserahkan kepada Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) sebelum dibakar di tempat pembakaran di Cheras.

Menyelak kes-kes medico legal, Zainorden merungkaikan bahawa majoriti mayat membabitkan urusan polis dan urusan mahkamah perlu menjalani proses bedah siasat.

Rasional bedah siasat dijalankan bertujuan mencari punca kematian si mati sama ada melibatkan jenayah atau sebaliknya, tetapi ia hanya dijalankan jika surat arahan daripada pihak polis dikeluarkan.

"Jabatan kami akan menjalankan bedah siasat mengikut kalendar mahkamah bagi kes-kes jenayah seperti pembunuhan.

"Disebabkan kematian individu tersebut melibatkan perundangan, maka mayatnya terpaksa disimpan sehingga surat kebenaran untuk melupuskan mayat dikeluarkan," ujar Zainorden lagi.


HKL pernah menyimpan mayat sehingga enam bulan bagi kes medico legal.


Pihaknya juga pernah menyimpan mayat membabitkan kes medico legal selama enam bulan.

Suhu peti ais menyimpan mayat adalah di antara 2 darjah Celcius hingga 8 darjah Celsius tanpa menggunakan bahan pengawet.

Menurut Zainorden, mengawet mayat di HKL bagi mengekalkan ciri-ciri fizikal mayat adalah ditegah dan mereka tidak mampu untuk menyekat proses pereputan sekiranya mayat disimpan terlalu lama.

Kematian ahli keluarga merupakan detik paling tidak ingin dihadapi oleh semua orang, namun ia adalah ketentuan yang tidak dapat dielakkan.

Petugas bilik mayat jabatan itu tidak hanya berhadapan cabaran autopsi dan pengurusan mayat, malah turut diduga dengan reaksi waris si mati.

Seorang lagi Penolong Pegawai Perubatan HKL, Zaidun Che Mat, 47, menyatakan, berdepan dengan keluarga si mati antara situasi paling sukar memandangkan kes-kes kematian medico legal adalah mengejut dan keadaan mayat yang tidak sempurna.

"Tidak semua autopsi dapat melengkapkan semula fizikal mayat kerana ada jasad yang memang langsung tidak dapat diselamatkan.

"Waris yang melihat si mati yang dalam keadaan menyayat hati sukar menerima kenyataan dan menyebabkan mereka meraung hingga pihak kami terpaksa menenangkan keadaan.

"Sehubungan itu, kami menyediakan bilik khusus yang dipanggil Bilik Menangis untuk waris mangsa bertenang sehingga mereka berkeupayaan meneruskan proses tuntutan mayat," ceritanya yang telah 13 tahun menyaksikan pelbagai situasi menyedihkan.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Isu tahlil jenazah yang belum dikebumi

Posted:

Isu tahlil jenazah yang belum dikebumi

Isu tahlil jenazah yang belum dikebumi

SEPERTI yang diketahui, mayat tidak wajar disimpan untuk tempoh yang panjang bagi menghormati roh si mati.

Kebanyakan agama menggalakkan upacara pengebumian dijalankan sesegera mungkin supaya roh tidak terseksa dan menempuh alam ghaib dengan tenang.

Sehubungan itu, timbul persoalan bagaimana pula dengan mayat-mayat yang perlu disimpan untuk tempoh tertentu bagi tujuan siasatan kes yang melibatkan bedah siasat?

Menyentuh kekeliruan tersebut, juara program realiti, Imam Muda musim kedua, Mohd. Hassan Adli Yahaya@Yahuza, 26, meletakkan situasi tersebut sebagai perkara yang tidak dapat dielakkan.

"Apabila terjadi hal sedemikian, tidak mengapa mayat itu disimpan untuk tempoh yang diperlukan asalkan mayat itu diletakkan dalam keadaan baik.

"Begitu juga dengan mayat yang tidak dituntut waris. Tempoh yang diberikan adalah bagi memberi ruang kepada waris menuntut jenazah dan disempurnakan sendiri ahli keluarga,"jelasnya ketika dihubungi baru-baru ini.

Apabila mayat itu belum dikebumikan, timbul pula spekulasi bahawa roh si mati akan berlegar-legar di atas bumi kerana masih belum mengecap ketenangan dan tersekat antara duniawi dan alam abadi.

Hassan memberitahu, terdapat pelbagai pendapat berhubung perkara tersebut. Antaranya mayat yang belum dikebumikan itu hanya jasad kepada roh, jadi ia tidak mengganggu urusan roh si mati menuju ke alam ghaib.

"Itu semua rahsia Allah, jadi kita pun tidak mampu untuk meletak andaian apa akan terjadi kepada roh tersebut," jelas Hassan.

Bagi yang beragama Islam, majlis tahlil selepas pengebumian si mati perlu dilakukan. Persoalannya, adakah majlis tahlil perlu dilakukan sekiranya mayat masih ditahan untuk siasatan kes? Atau adakah tahlil perlu ditangguhkan sehingga waris dibenarkan menuntut mayat si mati?

Berdasarkan penerangan Hassan, bermula dari tarikh kematian si mati, maka secara automatik tercerainya jasad daripada roh. Justeru, roh akan bertemu Tuhan manakala jasad akan hancur dimamah bumi.

"Walaupun jenazah masih belum boleh dikebumi, tahlil tetap boleh dijalankan seperti biasa kerana yang menjadi keutamaan adalah iringan doa buat roh si mati dan bukan jasadnya.

"Selepas mayat si mati bebas daripada siasatan, upacara pengebumian juga dijalankan seperti biasa dan waris boleh menyambung tahlil mengikut tempoh yang serupa dari tarikh kematian," jelas Hassan.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Meninjau penghuni Laluan Emas

Posted:

Meninjau penghuni Laluan Emas

Meninjau penghuni Laluan Emas


PERALATAN yang digunakan oleh tukang emas di Laluan Emas dipamerkan kepada pelancong.


KVETA ZRUSTOVA, 91, masih ingat dengan jelas kenangan pada musim bunga tahun 1938 ketika dia memasuki sebuah rumah kecil di Laluan Emas terkenal di Prague untuk meminta nasihat daripada seorang tukang tilik, Madame de Thebes.

"Saya benar-benar takut ketika itu. Dia duduk di satu sudut dengan seekor kucing di atas bahunya," kata Zrustova yang ketika itu berusia 18 tahun dan mahu meramal nasib mengenai peperiksaan sekolahnya.

Madame de Thebes, yang kemudian mati semasa disoal siasat Nazi selepas meramalkan kejatuhan Adolf Hitler adalah salah seorang daripada warna-warni kehidupan di jalan bersejarah tersebut.

Ditutup sejak awal tahun lalu, lorong yang telah diubah suai di Istana Prague dan merupakan salah satu tarikan utama pelancongan di bandar itu dibuka semula pada awal bulan ini untuk memberi peluang kepada pengunjung untuk mengintai kehidupan mereka yang pernah tinggal di situ.

Kebanyakan daripada 20 rumah kecil di sepanjang jalan tersebut telah berubah menjadi muzium kecil, dengan setiap perincian kepada penghuninya satu ketika dulu.

Hidup sederhana

"Tujuannya adalah untuk menunjukkan pelawat mengenai hidup orang biasa yang tinggal dan bekerja di sini, seolah-olah mereka baru saja meninggalkannya," kata ahli sejarah, Pavel Jiras yang bertanggungjawab atas perubahan yang dilakukan.


SEBAHAGIAN besar rumah di Laluan Emas diubah suai menjadi muzium kecil.


Rumah-rumah tersebut dibina sebagai pengukuhan kubu berasaskan dekri yang dikeluarkan oleh Maharaja Jerman dan Raja Czech, Rudolph II (1552-1612).

"Tukang jahit, tabib herba dan tukang emas. Setiap rumah ada sejarah tersendiri.

"Terdapat keindahan dalam kehidupan mereka yang serba sederhana. Magis misteri yang nyata berbeza dengan era agresif dan kejam kita," kata Jiras.

Tidak seperti yang diceritakan dalam legenda dan sering diuar-uarkan berterusan oleh pemandu pelancong, jalan itu tidak pernah menempatkan ahli kimia yang diupah Rudolph II untuk cuba menukarkan plumbum kepada emas.

Penghuni Laluan Emas termasuklah Franz Kafka (1883-1924), penulis Yahudi kelahiran Prague yang mencari inspirasi di situ dari tahun 1916 hingga 1917.

"Di rumah nombor 22, Kafka menulis naratif yang muncul dalam cerita ringkas berjudul A Country Doctor.

"Apa yang tidak diketahui oleh ramai orang ialah Kafka juga sebenarnya adalah seorang ilustrator," kata pengurus kedai buku yang ditempatkan di situ, Gabriela Cinkova, sambil menunjukkan sebuah buku kecil dengan lukisan penulis di sebelah novel terkenalnya Amerika: The Missing Person, The Trial dan The Castle.

Ribuan filem

Rumah nombor 12 pernah dihuni oleh sejarawan Josef Kazda yang berjaya menyelamatkan ribuan filem Czech daripada dimusnahkan oleh Nazi.

Sementara rumah nombor 15 diubah suai menjadi rumah tukang emas sebagai memori kepada sejumlah mereka yang mencari rezeki dengan profesion tersebut selama berkurun lamanya sehingga ia turut digelar Laluan Tukang Emas.


HIASAN dalaman rumah dijaga baik seolah-olah penghuninya baru sahaja meninggalkan rumah tersebut.


"Anda dapat melihat bengkel tukang emas sebenar dengan kesemua peralatan yang diperlukan," kata Pengarah Jabatan Pelancongan di Istana Prague, Frantisek Kadlec.

Katanya, peralatan tersebut dihadiahkan oleh sebuah keluarga Czech yang mendengar laporan radio mengenai pengubahsuaian tersebut dan memutuskan untuk menyumbangkannya selepas ia diwarisi daripada seorang anggota keluarga yang meninggal pada tahun 2009.

Di rumah nombor 26 yang pernah didiami oleh tukang jahit turut memaparkan gambar kekasihnya dalam pakaian seragam tentera Austria yang dirakamkan sebelum dia terbunuh dalam Perang Dunia Pertama.

Perangkap komersial

Penghuni terakhir terpaksa meninggalkan Laluan Emas tidak lama selepas komunis mula berkuasa di negara bekas Czechoslovakia itu pada tahun 1948.

Rejim totalitarian digulingkan pada tahun 1989. Empat tahun kemudian negara itu berpecah kepada Republik Czech dan Slovakia.

Dengan berkembangnya kapitalisme, pengkritik mendakwa laluan itu menjadi perangkap komersial secara melampau.

Namun bagi Pengarah Pejabat Pentadbiran di Istana Prague, Ivo Velisek menegaskan, Laluan Emas kini adalah lebih baik selepas menjalani pengubahsuaian paling besar yang pernah dibuat.

"Untuk satu jangka masa yang panjang kita pernah mempunyai penghuni tetap iaitu sepasang burung hantu. Ia meninggalkan kawasan ini lima tahun lalu, mungkin kerana merasakan tempat ini sudah tidak sesuai didiami.

"Tetapi kedua-duanya datang semula pada musim bunga seolah-olah untuk memberitahu kami yang Laluan Emas sudah kembali hidup," katanya. - AFP

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Klip video Asyraf ditonton 3 juta orang

Posted:

Klip video Asyraf ditonton 3 juta orang

Klip video Asyraf ditonton 3 juta orang

SEORANG pengunjung laman web YouTube melihat klip video yang menayangkan serangan ke atas Asyraf Haziq di London baru-baru ini.


LONDON - Klip video YouTube mengenai serangan kejam dan kejadian samun ke atas seorang pelajar Malaysia, Mohd. Asyraf Haziq Rossli (gambar kecil) di Barking, East London, telah ditonton hampir tiga juta orang, menurut sumber-sumber pemantauan British.

Ini adalah klip video single mengenai rusuhan dan rampasan di London dan di bandar raya lain di Britain.

"Cakap-cakap mengenai serangan kejam terhadap pelajar Malaysia itu telah tersebar luas yang hampir semua yang saya tahu, mahu melihat klip itu di YouTube. Orang ramai bersimpati dengan nasib pelajar itu dan ketabahannya," kata Percy Higgins, ahli kimia di London dalam temu bual melalui telefon dengan Bernama.

Asyraf, 20, pelajar tahun pertama jurusan perakaunan tajaan Mara di Kaplan College, yang telah keluar dari Royal London Hospital selepas pembedahan berkata kepada wartawan bahawa beliau tidak ada perasaan dendam atau sakit hati dengan rakyat Britain.

Katanya, beliau akan meneruskan pengajiannya di London kerana itulah tujuannya datang ke Britain, walaupun ibu bapa Asyraf menggesa anaknya itu untuk pulang ke Malaysia dan meneruskan pelajarannya di sana.

Perdana Menteri Britain, David Cameron, yang telah menonton filem itu, mengutuk serangan tersebut dan menyifatkan ia perlakuan yang memalukan.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Amaran tutup, denda RM50,000

Posted:

Amaran tutup, denda RM50,000

Amaran tutup, denda RM50,000

Oleh LUQMAN RIDHWAN
MOHAMED NOR
berita@kosmo.com.my

KUALA LUMPUR - Pengendali laman web yang didapati menyebarkan maklumat palsu di internet boleh didenda sehingga RM50,000 atau penjara tidak lebih setahun atau kedua-duanya sekali jika disabitkan kesalahan di bawah Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.

Berdasarkan Seksyen 211 akta tersebut, pengendali laman web dilarang membenarkan penyiaran sebarang bentuk kandungan yang sumbang, lucah, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk mengacau, mencaci, mengugut atau mengganggu mana-mana pihak.

Selain denda, pihak berkuasa juga boleh menutup laman web tersebut bagi membendung gejala penyebaran maklumat palsu itu daripada berleluasa.

Pengarah Eksekutif Forum Kandungan Komunikasi dan Multimedia Malaysia (CMCF), Mohd. Mustaffa Fazil Mohd. Abdan berkata, pelayar internet sepatutnya membuat siasatan sendiri terlebih dahulu dan jangan mempercayai bulat-bulat maklumat yang terkandung di dalam mana-mana laman web.

"Cari dahulu sumber sahih yang boleh memberikan penjelasan, contohnya Jakim (Jabatan Kemajuan Islam Malaysia) jika menyentuh isu halal atau tidak sesuatu produk.

"Mungkin produk yang dikatakan haram itu menggunakan bahan terlarang dan menjadikan ia haram di luar negara, tetapi untuk pasaran negara ini ia telah diubah suai untuk kegunaan umat Islam,'' katanya ketika dihubungi di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Jakim sahkan mentega haram

Posted:

Jakim sahkan mentega haram

Jakim sahkan mentega haram


MENTEGA Pure Creamery Butter-Golden Churn ini dibalut dengan bungkusan mengandungi tanda halal.


KUALA LUMPUR - Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) semalam mengesahkan mentega jenama Pure Creamery Butter-Golden Churn yang dipasarkan di Malaysia adalah tidak halal.

Ketua Pengarahnya, Othman Mustapha (gambar kecil) berkata, keputusan itu dibuat selepas mendapati produk tersebut datang dari kilang yang sama dengan yang diedarkan di Sarawak walaupun pengimportnya berbeza dan untuk pasaran berlainan.

"Perkara ini disahkan sendiri oleh wakil syarikat Ballantyne Food dari New Zealand yang mengeluarkan produk itu.

"Sehubungan itu umat Islam seluruh negara diminta untuk tidak menggunakan produk tersebut," katanya dalam satu kenyataan di sini semalam.

Sehubungan itu, Othman meminta pemegang dan permohonan baharu Sijil Pengesahan Halal dari Jakim atau jabatan agama Islam negeri yang telah menggunakan produk tersebut agar menukarnya kepada bahan yang mempunyai sijil halal yang diiktiraf serta mengemukakan resit pembelian bahan ramuan baharu.

Menurut beliau, mereka juga perlu melakukan proses samak dengan disaksikan jabatan agama Islam negeri serta mengemukakan bukti akuan samak.

Othman berkata, perkara itu juga telah dimaklumkan kepada syarikat pengimport dan mereka bersetuju menarik balik produk terbabit dari pasaran.

Pada 19 Julai lalu, Jabatan Agama Islam Sarawak mengisytiharkan produk itu yang digunakan segelintir pengusaha kek lapis sebagai tidak halal kerana dikesan mengandungi asid deoksiribonukleik (DNA) babi, menyebabkan industri makanan itu terjejas. - Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Urban

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Urban


Syawal gaya Pavilion, Mid Valley dan 1 Utama

Posted:

Syawal gaya Pavilion, Mid Valley dan 1 Utama

Syawal gaya Pavilion, Mid Valley dan 1 Utama

Oleh NIZHA PERIASWAMY

MUSIM perayaan adalah antara musim yang dinanti-nantikan oleh semua orang baik kanak-kanak mahu pun dewasa. Tetapi apa yang lebih menarik di bandar-bandar khususnya di sekitar Lembah Klang adalah musim membeli-belah berlatar belakang dekorasi penuh menarik. Pada musim ini, pusat beli-belah berlumba-lumba menyediakan dekorasi terbaik untuk menarik pelanggan ke premis mereka.

Rata-rata kebanyakan pusat beli-belah di sekitar ibu kota memastikan dekorasi dan reka bentuk lobi utama sempena Hari Raya Aidilfitri sebagai satu kewajipan tanpa mengira kos. Ini kerana mereka percaya ia mampu mengamit lebih ramai orang dan memberikan satu kepuasan dari aspek sosial.

Urban sempat melawat beberapa pusat beli-belah utama dan seperti saban tahunnya, Mid Valley Megamall yang berlokasi di Lingkaran Syed Putra, pasti memberikan pengalaman perayaan yang mengujakan.

Arabica Raya


HIASAN bertemakan Arabica menjadi pilihan Mid Valley tahun ini.


Antara pusat beli-belah yang paling sibuk di ibu kota, Mid Valley tahun ini tampil dengan tema Arabica Raya. Dikelilingi pokok nipah dan zaitun, Centre Court pusat kini dipenuhi dengan bazar-bazar yang menjual pelbagai barangan sempena Hari Raya Aidilfitri.

Daripada makanan, minuman, barangan dan perkhidmatan, semuanya ditawarkan pada harga terbaik. Ia dimeriahkan lagi dengan latar muzik Arab untuk menghidupkan lagi suasana seiring tema. Bukan itu sahaja, pihak pengurusan turut menambah nilai dekorasi dengan barangan tradisional tanah Arab seperti karpet, barang kemas perak, lampu, barangan seni dan sebagainya.

Bercakap mengenai bazar, pihak pengurusan memberitahu, ia telah mula beroperasi sejak 11 Ogos lalu dan akan berlangsung sehingga 4 September untuk memberikan peluang kepada pengunjung dari luar turut merasai suasana Arabica Raya.

"Selain bazar, lebih 430 setor di sini turut mengambil bahagian dalam jualan raya dan lebih 100 restoran dan kafe menawarkan makanan sama ada berbuka atau menjamu selera selepas penat membeli-belah," kata wakil pihak pengurusan.

Mereka turut menyarankan beberapa butik seperti Butik Kriteria untuk pakaian Melayu, KT Songket untuk pilihan songket yang pelbagai, Kohimaran Oriental and Lifestyle Gallery untuk pilihan karpet.


DEKORASI serta hiasan dalaman oleh Pavilion sempena Hari Raya Aidilfitri.


Mid Valley juga turut menawarkan pelbagai tawaran penebusan sepanjang musim ini bermula 8 Ogos hingga 4 September termasuk sarung kusyen kepada pemegang kad kredit HSBC, balang biskut kaca kepada pemegang MasterCard, paket duit raya dan pemberian bendera Malaysia percuma bersempena sambutan Hari Kemerdekaan.

Bazar Aidilfitri dan Jualan Mega

Pusat beli-belah 1 Utama di Bandar Utama, Petaling Jaya pula memilih tema batik pada tahun ini. Sebagai satu nama yang sinonim dengan seni tradisi dan budaya, 1 Utama yang berlokasi di Bandar Utama memilih tema Batik Malaysia. Sepanjang 12 Ogos hingga 4 September, para pengunjung dapat melihat kecantikan dekorasi di samping menghayati kedatangan Syawal.

Ruang LG Oval di dekorasi dengan struktur buluh yang dililit dengan tekstil batik yang dihasilkan dengan penuh kreativiti dan berwarna-warni. Selain memberikan pemandangan yang cantik, pusat beli-belah itu juga menawarkan pelbagai produk perayaan seperti butik pakaian, aksesori dan kasut.

Bermula 12 Ogos hingga 1 September, 1 Utama akan memberikan hadiah-hadiah istimewa sempena dwisambutan, Hari Raya Aidilfitri dan Jualan Mega.

Tidak cukup dengan itu, 1 Utama turut menawarkan para pengunjung dengan pelbagai acara atas pentas seperti dramatari Cinta Sang Wira, persembahan muzik kumpulan angklung, tarian klasikal Melayu dan sebagainya.


SELEKSI bekas lilin dan pelita yang boleh menjadi penyeri kediaman anda.


Bengkel-bengkel menarik seperti pembuatan wau oleh Kraftangan Malaysia juga akan dimuatkan. Juga jangan lupa gunakan kad Onecard dan kad kredit Maybank untuk menebus poin serta hadiah misteri.

Kejutan Pavilion

Di tengah jantung ibu kota pula, pusat beli-belah Pavilion tidak melepaskan peluang berhari raya bersama pengunjung. Menjanjikan sesuatu yang baru, Pavilion menyambut Syawal ini dengan tema Rahsia Raya.

Semuanya mengenai rahsia di Pavilion seperti rahsia penebusan hadiah, rahsia untuk sebab murni, rahsia untuk penampilan hebat, rahsia untuk hiburan langsung, rahsia pewangi dan banyak lagi.

Dekorasi di Pavilion mungkin hanya bertumpu di pintu masuk utama dan beberapa tempat terpilih, tetapi pengurusan Pavilion mengakui mereka lebih memberi tumpuan kepada tujuh rahsia raya yang dikongsi bersama.

Pavilion berkolaborasi dengan pementasan The Secrects Life of Nora, muzikal ektravaganza terbaru Tiara Jacquelina.

Pavilion adalah tempat untuk mendapatkan tiket-tiket persembahan dengan tawaran berbuka puasa dengan pelakon The Secrect Life of Nora.

Bagi rahsia murni pula, bagi setiap RM50 derma untuk kempen tanggungjawab sosial Pavilion, pengunjung akan diberi peluang memandu kereta Bufori Classic. Derma tersebut akan disumbangkan kepada Rumah Amal Siraman Kasih.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Hamper inspirasi beg berjenama

Posted:

Hamper inspirasi beg berjenama

Hamper inspirasi beg berjenama


HAMPER yang berkonsepkan rekaan jenama Burberry, Gucci dan Louis Vuitton nampak mewah dan mempesona.


HAMPER merupakan antara bingkisan yang paling sinonim setiap kali menjelang Aidilfitri. Sebagai tanda menghargai antara satu sama lain, buah tangan itu akan dijadikan sebagai hadiah wajib yang akan diberikan kepada rakan taulan dan sanak saudara.

Syarikat-syarikat korporat juga tidak ketinggalan mencari hamper-hamper yang menawan untuk dihadiahkan kepada klien masing-masing.

Pemilihan material bekas hamper sebenarnya tertakluk juga kepada cita rasa masing-masing.

Ada yang gemar bekas hamper yang diperbuat daripada kayu. Tidak kurang juga yang gemar dengan gubahan daripada tumbuhan seperti rotan.

Kepada yang mahukan gaya yang lebih ringkas tapi kreatif, bekas kotak pelbagai warna dan bentuk menjadi pilihan.

Namun, meneliti sudut pasaran kontemporari, nampaknya hamper yang mengambil inspirasi beg berjenama menjadi pilihan masa kini.


LOUIS Vuitton merupakan jenama beg bermutu tinggi yang diidam-idamkan oleh ramai wanita.


Jenama-jenama terkenal seperti Louis Vuitton, Gucci, Prada, Hermes, Coach dan Chanel telah didekorasikan oleh usahawan tempatan menjadi bekas hamper yang cukup menawan.

Meskipun materialnya tidak tulen, corak eksklusif pada jenama beg berkenaan nampak begitu mewah dan eksklusif.

Salah seorang usahawan yang mengusahakan bisnes sebegini, Azman Anas memberitahu, harga hamper yang dijualnya bermula dari RM120 ke atas.

"Bukan sekadar bekas hamper malah kami turut menyediakan biskut raya termasuk kek lapis yang ditempah berasingan," kata pemilik Kaz Timeless Decor dan Restoran Salero Negori kepada Kosmo! baru-baru ini.

Selain Azman, terdapat banyak syarikat lain yang menjalankan perusahaan membuat hamper yang disifatkan begitu menguntungkan.

Namun, yang pasti setiap daripada mereka mempunyai gaya persembahan tersendiri.

– MAZLINA ABDUL MAJID

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Britain timbang sekat media sosial

Posted:

Britain timbang sekat media sosial

Britain timbang sekat media sosial

BEBERAPA anggota polis mengawal sebatang jalan raya di Hackney, London kelmarin.


LONDON - Perdana Menteri Britain, David Cameron kelmarin menyatakan kerajaannya menimbang untuk melarang individu yang bakal mencetuskan masalah menggunakan media sosial.

Media sosial seperti Twitter dan Facebook serta perkhidmatan mesej BlackBerry didapati digunakan para perusuh untuk mengatur rusuhan yang berlaku sejak Sabtu lalu.

Rusuhan itu berlaku ekoran kematian seorang lelaki berkulit hitam, Mark Duggan yang disyaki suspek penjenayah ditembak mati polis di Tottenham, utara London.

Ia kemudian merebak di beberapa buah bandar dengan banyak bangunan dibakar manakala rompakan di kedai-kedai berlaku sehingga menyebabkan 16,000 anggota polis dikerah untuk mengawal ketenteraman.

Namun, London dan beberapa buah bandar lain seperti Manchester kembali tenteram sejak Rabu lalu selepas anggota polis dikerah mengawal ketenteraman.

"Setiap orang menyaksikan tindakan yang dahsyat ini akan berasa terkejut dengan cara mereka (perusuh) diatur melalui media sosial.

"Pengaliran maklumat yang bebas boleh digunakan untuk tujuan kebaikan.

"Namun, ia juga akan menyebabkan perkara buruk," kata Cameron kepada ahli-ahli parlimen di Dewan Rakyat.

'Dan apabila orang ramai menggunakan media sosial untuk keganasan, kita perlu menghentikannya," jelas Cameron. - AFP

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Pelajar Malaysia sedih kerana penyerangnya budak

Posted:

Pelajar Malaysia sedih kerana penyerangnya budak

Pelajar Malaysia sedih kerana penyerangnya budak


MOHAMMAD ASHRAFHAZIQ


LONDON - Pelajar Malaysia, Mohammad Ashraf Haziq memberitahu, dia tidak membenci Britain selepas dibenarkan keluar dari hospital tempat dia dirawat kerana cedera akibat disamun di Barking, dalam rusuhan yang berlaku di bandar raya ini, lapor sebuah akhbar kelmarin.

Ashraf yang patah tulang rahang dalam serangan tersebut pada Isnin lalu sebaliknya menyatakan, dia masih menganggap Britain sebuah negara yang hebat.

Pelajar jurusan akauntan berusia 20 tahun itu telah berada selama sebulan di Britain semasa kejadian berkenaan.

Menurutnya, dia tidak menaruh kebencian atau dendam terhadap Britain walaupun mengalami pengalaman pahit diserang sekumpulan penunjuk perasaan yang meminta basikalnya.

Bercakap pada satu sidang media selepas dibenarkan keluar daripada Hospital Diraja London, Ashraf yang berasal dari Kuala Lumpur memberitahu, dia berasa sedih dengan mereka yang menyerangnya.

"Saya berasa sedih dengan mereka kerana antara mereka, terdapat budak," katanya.

"Ada seorang budak lelaki berusia peringkat sekolah rendah, rasa saya. Ia mengejutkan kerana saya menjangkakan penyerang saya seorang yang lebih tua tetapi rupanya, dia seorang budak lelaki," tambahnya.

Ashraf diacukan pisau dan ditumbuk. Beberapa orang dilihat cuba membantunya supaya bangun dan kelihatan seperti cuba menenangkan pelajar berkenaan.

Namun, mereka sebenarnya menggeledah beg sandangnya dan mencuri beberapa barangan. Klip video pemuda itu disamun turut disiarkan di YouTube.

Beberapa minit selepas sidang akhbarnya di Pejabat Pesuruhjaya Malaysia di London, polis menyatakan seorang lelaki berusia 20 tahun telah ditangkap kerana disyaki terlibat merompaknya.

Ashraf berkata: "Keluarga saya bimbangkan saya dan ibu saya mahu saya pulang ke tanah air tetapi saya berazam untuk tinggal (di Britain). Britain hebat.". Ashraf berkata, dia juga mahu ibunya datang dan melawatnya.

"Adalah sesuatu yang baik untuk anda membantu saya. Saya merancang untuk menamatkan pengajiansaya di sini dan kemudian selepas menamatkan pengajian, saya akan kembali ke tanah air. Itu akan memakan masa dalam tempoh dua tahun," katanya.

Ashraf berkata, dia menghargai sokongan yang diberikan oleh Perdana Menteri, David Cameron terhadapnya di Dewan Rakyat semalam.

Menurutnya, dia tidak mahu memberi komen berhubung gambaran Cameron yang menyatakan terdapat "masyarakat yang sakit" di Britain.

Ashraf berkata, dia dibantu oleh dua gadis dan seorang wanita ekoran kejadian itu. Menurutnya, dia dalam perjalanan ke rumah rakannya semasa diserang. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Soros disaman bekas kekasih RM150 juta

Posted:

Soros disaman bekas kekasih RM150 juta

Soros disaman bekas kekasih RM150 juta


GAMBAR fail menunjukkan George Soros bersama bekas kekasihnya, Adriana Ferreyr.


NEW YORK, Amerika Syarikat (AS) - Ahli perniagaan terkenal yang juga seorang bilionair, George Soros disaman bekas kekasihnya, Adriana Ferreyr, lapor sebuah akhbar kelmarin.

Soros disaman kerana dia didakwa mungkir janji untuk membelikan Ferreyr sebuah apartmen mewah.

Ferreyr, 28, yang merupakan bintang drama telenovela Brazil, mahu menuntut ganti rugi berjumlah AS$50 juta (RM150.3 juta).

Dia mendakwa, taikun pelaburan berusia 80 tahun itu sebaliknya menghadiahkan apartmen berkenaan yang terletak di sini kepada kekasih baharunya selepas hubungan mereka retak.

"Ia satu percubaan untuk memeras ugut Soros," kata seorang jurucakap pelabur berkenaan, Michael Vachon.

"Saman ini dangkal dan langsung tidak berasas," tambah jurucakap itu.

Sementara itu, seorang rakan aktres berkenaan, Selma Fonseca, 45, mendakwa bahawa Soros bersumpah akan membelikan sebuah kediaman mewah kepada Ferreyr semasa mereka sedang hangat bercinta.

Memegang janji Soros, katanya, wanita itu menghabiskan banyak masa dan tenaga untuk mencari kediaman sesuai sebelum terpikat dengan apartmen tersebut.

"Saya berpendapat Soros tidak berlaku adil. Anda tidak melakukan perbuatan menjengkelkan seperti itu terhadap wanita yang telah lima tahun bersama anda," kata Fonseca.

Ferreyr merupakan seorang pelajar Universiti Columbia.

Soros menjadi terkenal di Asia selepas dia didakwa mendalangi serangan spekulatif mata wang pada tahun 1997 hingga 1998 yang menyebabkan mata wang beberapa buah negara merosot dengan teruk termasuk Malaysia. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Permohonan guru gagal sebab bidang kuasa

Posted:

Permohonan guru gagal sebab bidang kuasa

Permohonan guru gagal sebab bidang kuasa

15/08/2011 6:49pm

PUTRAJAYA — Cubaan bekas guru muzik memohon Mahkamah Persekutuan di sini untuk menyemak keputusan Mahkamah Rayuan berhubung kes jenayahnya, ternyata sia-sia.

Panel lima hakim Mahkamah Persekutuan diketuai Hakim Besar Malaya Tan Sri Arifin Zakaria sebulat suara memutuskan mahkamah itu tidak mempunyai kuasa untuk menyemak keputusan Mahkamah Rayuan yang menolak permohonan Abdul Wahid Mohd. Haneepa mendapatkan lanjutan masa bagi memfailkan petisyen rayuan.

Beliau berkata, Mahkamah Persekutuan hanya mempunyai kuasa untuk menyemak keputusannya sendiri.

Arifin yang bersidang bersama-sama Hakim Besar Sabah dan Sarawak Tan Sri Richard Malanjum dan hakim-hakim Mahkamah Persekutuan Tan Sri James Foong Cheng Yuen, Tan Sri Md Raus Sharif dan Datuk Abdull Hamid Embong.

Abdul Wahid, 44, dijatuhi hukuman penjara 15 tahun oleh Mahkamah Tinggi Kuantan kerana dua tuduhan mencabul pelajar berusia 14 tahun ketika kejadian dan satu tuduhan, memaksa pelajar itu melakukan seks oral di bilik muzik sekolahnya antara hujung Mac 2007 dan April 2007.

Dia kemudian memfailkan notis rayuan di Mahkamah Rayuan terhadap keputusan itu tetapi gagal untuk memfailkan petisyen rayuan dalam tempoh yang ditetapkan. — Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

SBA anjur Kursus Kejurulatihan Kebangsaan

Posted:

SBA anjur Kursus Kejurulatihan Kebangsaan

SBA anjur Kursus Kejurulatihan Kebangsaan

15/08/2011 6:13pm

KOTA KINABALU — Persatuan Badminton Sabah (SBA) dengan kerjasama Persatuan Badminton Malaysia (BAM) akan menganjurkan Kursus Kejurulatihan Kebangsaan Tahap 1 pada 12-16 Okt ini.

Presiden SBA, Senator Datuk Maijol Mahap berkata kursus itu akan diadakan di Kompleks Rakan Muda, Jabatan Belia Dan Sukan Persekutuan, Pasir Putih, Putatan dekat sini.

Dalam kenyataan yang dikeluarkan hari ini, beliau berkata, kursus itu akan dikendalikan oleh jurulatih bertauliah dan pensyarah sains sukan, termasuk seorang pengadil Persekutuan Badminton Dunia (BWF).

Maijol berkata, tarikh tutup pendaftaran ialah pada 7 Okt. Maklumat lanjut boleh diperolehi dengan menghubungi pejabat SBA di talian 088-255193, Yapp (012-8254119) atau Roslan Sohasto (016-8102300). — Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Wanita Thai ditahan bawa dadah mampat

Posted:

Wanita Thai ditahan bawa dadah mampat

Wanita Thai ditahan bawa dadah mampat

15/08/2011 4:19pm

ALOR SETAR — Seorang wanita rakyat Thailand ditahan bersama 11 ketulan mampat dadah dipercayai jenis ganja bernilai kira-kira RM33,000 di Stesen Bas Shahab Perdana, di sini pada Sabtu lepas.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik (JSJN) Kedah, Supt. Baharom Othman berkata, operasi dilakukan pasukan JSJN Bukit Aman dan Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kedah selepas menerima maklumat awam dan juga intipan.

"Semasa operasi 8.30 malam itu, wanita berumur 28 tahun terbabit berada dalam keadaan mencurigakan dan di sebelahnya terdapat sebuah beg pakaian.

Kami kemudian memeriksa beg pakaian suspek dan menjumpai 11 ketulan mampat dipercayai dadah jenis ganja seberat 11 kilogram," katanya kepada pemberita, di sini hari ini.

Beliau berkata, tidak ada dokumen pengenalan diri ditemui pada wanita tersebut yang dipercayai mahu menuju ke Kuala Lumpur berdasarkan tiket bas yang ada padanya.

Pemeriksaan awal juga mendapati suspek bukan pertama kali datang ke Malaysia semasa ditahan, malah sering keluar masuk negara ini dan boleh berbahasa Melayu, katanya.

"Kita percaya dadah yang dibawa suspek adalah dari negaranya dan ia mungkin melibatkan satu sindiket. Mungkin dia (suspek) dijadikan keldai dadah," katanya.

Beliau berkata, kes disiasat mengikut Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952 dan jika sabit kesalahan boleh dikenakan hukuman gantung mandatori.

"Suspek direman shingga Sabtu depan untuk siasatan lanjut," katanya. — Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved