Jumaat, 1 November 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Lupa bahasa, hilang identiti

Posted:

Lupa bahasa, hilang identiti

Lupa bahasa, hilang identiti

PREMAH KRISHNASAMY, 31, seorang ibu muda yang bekerjaya dan menetap di Shah Alam. Seperti ibu-ibu yang lain, dia mahu memastikan kedua-dua anaknya, Mithiran, 5, dan Tushali, 3, fasih dalam bahasa ibunda mereka, bahasa Tamil, tetapi pada masa yang sama anak-anaknya juga mampu menguasai bahasa Inggeris.

Kegusaran itu timbul ekoran pemerhatiannya yang mendapati, ramai anak-anak kecil yang lebih muda daripada anaknya begitu fasih bertutur dalam bahasa Inggeris.

"Suatu masa dahulu saya dalam dilema sama ada mahu bertutur dalam bahasa Inggeris atau bahasa Tamil. Akhirnya, saya dan suami memilih untuk menggunakan bahasa ibunda dengan anak-anak," kata Premah.

Premah merupakan salah seorang daripada ibu moden keturunan India yang merasa serba salah untuk menggunakan bahasa ibunda dalam kehidupan seharian apabila bahasa Inggeris semakin diangkat sebagai bahasa komunikasi dalam kalangan generasi muda India.

Sebagai seorang yang berlatar belakang keluarga yang bertutur dalam bahasa Tamil, Premah dan suaminya belajar di sekolah kebangsaan (tetapi kedua-duanya fasih berbahasa Inggeris.

Justeru menjadi harapan Premah dan suami supaya anak-anak mereka tidak membelakangkan bahasa Tamil sekali gus mahir dalam bahasa lain.

Standard keluarga

Kebimbangan Prema ada benarnya kerana segelintir ibu bapa moden kaum India masa kini enggan bertutur dalam bahasa ibunda dengan anak sendiri.

Ada yang beranggapan, bertutur dalam bahasa Inggeris dalam kalangan ahli keluarga dilihat sebagai satu pengiktirafan kepada kualiti keibubapaan, sekali gus meningkatkan standard keluarga itu.


PREMAH (kanan) dan suaminya, Kalaiarasu (kiri) akan memastikan anak-anak mereka bukan saja boleh bertutur dalam bahasa Inggeris, bahkan fasih dalam bahasa Tamil.


Sehinggakan, bayi yang baru lahir atau berusia beberapa bulan lebih memahami bahasa Inggeris mudah seperti mama, papa, uncle, aunty, go, come, milk, dog, cat dan sebagainya. Hakikatnya, pada masa yang sama, kanak-kanak ini langsung tidak tahu sepatah pun perkataan Tamil.

Lebih menyedihkan, kata Premah senario seperti ini merupakan satu kebanggaan mereka yang mengamalkan amalan tersebut.

Suami Premah, Kalaiarasu Ananthan, 34, mengakui senario ini wujud mungkin disebabkan beberapa faktor. Antaranya, kebimbangan ibu bapa jika anak-anak mereka tercicir dalam bahasa Inggeris. Pada masa yang sama, ibu bapa moden terbeban dengan tekanan sosial kerana mereka berada dalam lingkungan golongan terpelajar. Mereka beranggapan, kegagalan anak-anak mereka bertutur dalam bahasa Inggeris adalah sesuatu yang memalukan.

Kebimbangan itu menjurus kepada satu fenomena iaitu ibu bapa berasa malu apabila anak-anak mereka bertutur dalam bahasa ibunda, bahasa Tamil.

Kalaiarasu mengakui dia sendiri melihat ramai ibu bapa India moden memaksa anak-anak bertutur dalam bahasa Inggeris kerana mereka tidak mahu berhadapan dengan situasi yang dianggap memalukan. Anak-anak ini dilatih dan dibesarkan dengan satu bahasa yang dianggap bermaruah.

Tidak malu

"Tetapi saya tidak kisah jika terpaksa berdepan dengan situasi itu. Bukankah saya lebih malu apabila anak-anak saya tidak boleh berbahasa ibunda? Bahkan, kami tinggalkan anak-anak kepada ibu bapa sewaktu kerja. Mereka pula hanya boleh bertutur bahasa Tamil dan saya berpuas hati kerana anak-anak saya memiliki identiti dan kenali diri mereka sebagai seorang yang berketurunan India," katanya.

Sejak anak sulungnya, Mithiran dihantar ke tadika, dia sudah mula mengadaptasi diri dengan persekitaran pelbagai kaum dan bangsa. Ia memudahkannya untuk berkomunikasi dalam bahasa Inggeris dan Melayu.


SESETENGAH golongan yang berpendidikan beranggapan bahasa Inggeris lebih penting berbanding bahasa ibunda bagi menunjukkan status mereka. - Gambar hiasan


Anak lelakinya bukan sahaja fasih dalam bahasa Tamil, di sekolah dia boleh berbahasa Inggeris dan Melayu dan kerana guru-guru tadikanya turut mengajar bahasa Mandarin.

Sementara itu, Professor Madya Dr. Krishanan Maniam dari Jabatan Pengajian India, Universiti Malaya berkata, keutamaan sebilangan ibu bapa moden kaum India terhadap bahasa Inggeris yang membelakangkan bahasa ibunda, bahasa Tamil boleh melunturkan identiti diri dalam masa terdekat.

Menurut beliau, ibu bapa masa kini yang boleh dikategori sebagai golongan berkemampuan dari segi ekonomi dan sosial melihat penggunaan bahasa Inggeris sebagai satu kemestian dalam menunjukkan kemegahan mereka. "Namun, apa yang berlaku ialah lama-kelamaan semua yang berkaitan dengan bahasa iaitu budaya, sejarah, warisan, makanan, permainan, pakaian dan segala yang berkaitan tradisi itu akan turut diabaikan," kata Krishanan.

Beliau turut mengambil contoh kaum India seperti Chetti Melaka yang kini kurang mengamalkan tradisi dan kebudayaan kaum India. "Asimilasi yang berlaku dalam kalangan orang Chetti Melaka dengan budaya akhirnya membawa kepada satu budaya baharu," kata beliau.

Tanpa menolak kepentingan bahasa lain, khususnya bahasa rasmi negara, bahasa Melayu mahupun bahasa Inggeris, Krishanan mengakui perjuangan bahasa ibunda adalah tanggungjawab setiap individu.

Presiden Sasterawan Kavyan, Uthaya Sankar SB, yang aktif menghasilkan karya-karya penulisan berbahasa Melayu, berkata, walaupun segelintir ibu bapa moden India lebih suka digelar sebagai English speaking tetapi realitinya kebanyakan daripada mereka tidak bertutur bahasa Inggeris dengan betul.

Kurang yakin

"Mereka hanya mahu bercakap sekadar menunjuk tetapi tidak sedar kesalahan bahasa yang dilakukan. Ini menyebabkan anak-anak bukan sahaja ketinggalan mempelajari bahasa ibunda, tetapi bertutur bahasa Inggeris dengan tata bahasa yang salah. Bayangkan apa impak yang akan diterima apabila mereka berhadapan dengan dunia sebenar bila meningkat dewasa?" tanya Uthaya.

Sebagai seorang penulis bahasa Melayu dan pernah mengajar bahasa Inggeris kepada pelajar sekolah menengah, anaknya, Devishi Praba Sangkari, 11, sangat fasih dalam ketiga-tiga bahasa termasuk bahasa Tamil.

Uthaya turut menghantar anaknya ke sekolah kebangsaan akan memastikan Devishi tidak bertutur menggunakan bahasa rojak.

"Anak saya boleh bertutur dalam bahasa Tamil jauh lebih baik daripada saya. Begitu juga penggunaan bahasa Inggeris dan Melayunya," jelas beliau.

Uthaya mengakui, pendedahan terhadap bahasa lain sangat penting tetapi bukan menggunakan bahasa semberono.

Satu lagi sebab yang menyebabkan ibu bapa moden India memilih bahasa Inggeris dalam pertuturan harian ialah kerana perasaan rendah diri yang ada pada mereka.

"Hakikatnya, tiada kekurangan pada bahasa Tamil, tetapi segelintir tidak yakin dengan diri sendiri, jadi mereka menggunakan bahasa Inggeris sebagai agen keyakinan," katanya.

Kebanggaan palsu itu kata Uthaya, hanya akan menyebabkan anak-anak atau generasi akan datang gagal memahami diri mereka sendiri.

Lampu minyak tanah penerang Deepavali

Posted:

Lampu minyak tanah penerang Deepavali

Lampu minyak tanah penerang Deepavali


SEORANG wanita menghias lampu minyak tanah di Dharavi yang terletak di Mumbai, India.


DEEPAVALI adalah antara perayaan terpenting dalam kalendar penganut agama Hindu. Secara harfiah, Deepavali bererti barisan lampu, sekali gus menjelaskan persoalan ramai mengapa ia diraikan dengan hiasan lampu-lampu yang indah.

Menjelang Deepavali, setiap rumah akan diterangi dekorasi lampu yang indah. Secara tradisional, lampu minyak tanah bersumbu kapas menjadi pilihan utama famili Hindu bagi menerangi kawasan rumah mereka.

Bagaimanapun, peredaran masa telah menghakis populariti lampu minyak tanah yang kini digantikan dengan lilin atau lampu elektronik berwarna-warni. Namun konsep perayaan yang sinonim dengan gelaran pesta cahaya itu tetap dikekalkan.

Di beberapa daerah di India seperti Amritsar dan Allahab, India penduduknya masih menghargai kehalusan seni lampu minyak tanah. Kualiti dan keagungan nilai lampu tersebut masih menerima apresiasi membanggakan setiap kali perayaan Deepavali.


BISNES lampu minyak tanah tradisional di Hyderabad masih memberangsangkan terutama menjelang perayaan Deepavali.


Cara lama

Proses penghasilan lampu minyak tanah tradisional juga dikerjakan mengikut cara lama. Memilih tanah liat terbaik, membentuk bekas-bekas lampu menjadi tembikar kecil dan kemudiannya dikeringkan dalam jumlah yang banyak secara serentak.

Selepas ia kering, proses seterusnya diambil alih pereka hiasan yang bertanggungjawab mewarna dan mencorak lampu-lampu tersebut. Langkah itu juga merupakan prosedur terakhir sebelum ia dipasarkan.

Signifikan kepada penggunaan lampu minyak tanah pada Deepavali dipinjam daripada hikayat popular dalam kalangan penganut Hindu iaitu ketika kepulangan Rama ke Ayodhya selepas hidup dalam buangan bersama isteri dan adik lelakinya selama 14 tahun.

Rakyat Ayodhya menyalakan lampu sebagai keraian kepulangan raja mereka yang kemudiannya diteruskan sebagai tradisi sehingga kini. Di selatan India, orang ramai meraikan Deepavali sebagai tanda kejayaan Dewi Durga menumpaskan kuasa jahat bernama Narakasura.

Tangani 'kebosanan' subjek Sejarah

Posted:

Tangani 'kebosanan' subjek Sejarah

Tangani 'kebosanan' subjek Sejarah


PELBAGAI informasi, dokumen asal dan gambar mengenai pentadbiran negara boleh didapati di Arkib Negara.


DALAM minda Ameerah Mansor, subjek Sejarah amat membosankan berbanding mata pelajaran lain yang wajib diambil oleh setiap pelajar. Apabila ditanya mengapa, pelajar tingkatan empat Sekolah Menengah Kebangsaan Zainab (1), Kelantan itu pantas menjawab: "Banyak sangat fakta perlu diingat dan ia amat susah."

Anak ketiga daripada lima adik-beradik itu juga mempunyai pandangan berbeza apabila subjek sejarah tidak lebih daripada sekadar memenuhi keperluan untuk lulus peperiksaan.

Maka, dihafalnya satu persatu fakta sejarah dan langkah itu membuahkan hasil apabila dia berjaya mendapat gred A bagi mata pelajaran berkenaan pada Penilaian Menengah Rendah tahun lepas.

Apabila ditebak dengan beberapa soalan berkaitan sejarah yang pernah dipelajarinya sebelum ini: "Maaf, saya sudah lupa," katanya kepada Bernama.

Kisah Ameerah merupakan satu daripada rentetan cerita yang sama apabila menyentuh mengenai mata pelajaran berkenaan. Ia sering dianggap sebagai subjek yang tidak menarik dan boleh mengundang rasa mengantuk.

Malahan, senario pelajar mendapat keputusan cemerlang tetapi 'lupa' apabila ditanya kembali bukanlah satu polemik baharu berikutan ia juga dibangkitkan oleh sejarahwan negara, Prof. Emeritus Tan Sri Khoo Kay Kim.

Hakikat ini amat mengejutkan tetapi apa yang paling menyedihkan apabila terdapat segelintir pelajar mempersoalkan akan kewajaran mempelajari mata pelajaran itu.

Mereka mengakui sekiranya ia mata pelajaran elektif, mahu sahaja memilih untuk tidak mempelajarinya.

Kerajaan menyedari akan senario ini dan telah menjurus untuk mengkaji dan merangka kurikulum mata pelajaran Sejarah baharu dalam silibus sekolah menengah supaya tidak lagi dianggap sebagai mata pelajaran membosankan. Ini juga selari dengan hasrat kerajaan untuk menjadikan Sejarah wajib lulus bagi Sijil Pelajaran Malaysia mulai tahun ini.

Perlu kreatif

Dalam mengetengahkan perihal ini, sudah semestinya peranan para guru sebagai tonggak utama tidak terkecuali yang mana memerlukan mereka lebih kreatif dalam proses pengajaran mata pelajaran berkenaan.


RAKYAT Malaysia perlu menghayati dan mengenang sejarah untuk dijadikan pengajaran dalam kehidupan masing-masing.


Pelajar sudah tidak boleh bergantung sepenuhnya kepada buku teks dan mengehadkan pelajaran di bilik darjah semata-mata.

"Murid-murid berkata, bahawa mata pelajaran Sejarah adalah paling dibenci kerana mereka perlu menghafal. Kalau hendak menghafal, macam mana dengan saya yang sudah tua ini menghafal sejarah," kata Kay Kim yang dipetik dalam satu laporan berita.

Beliau juga mengutarakan kebimbangan apabila melihat bilangan pelajar mengambil mata pelajaran Sejarah semakin merosot seperti di Jabatan Sejarah Universiti Malaya. Sebelum ini, ia menerima 1,300 pelajar setahun dan kini semakin menurun jumlahnya.

Timbalan Menteri Pendidikan II, P. Kamalanathan turut berpandangan sama apabila dipetik berkata, medium praktikal dapat meningkatkan penghayatan sejarah dalam kalangan pelajar.

Justeru, dilihat ada keperluan untuk menjadikan muzium, tempat penyimpanan artifak berharga negara sebagai antara pelengkap pembelajaran mata pelajaran berkenaan.

Arkib Negara

Namun, ramai yang lupa akan kewujudan Arkib Negara Malaysia sebagai satu daripada tarikan untuk menambat hati pelajar.

"Guru sejarah boleh memainkan peranan menerusi penyebaran fungsi Arkib Negara Malaysia," kata Timbalan Ketua Pengarah Penyelidikan dan Pengembangan Arkib Negara Malaysia, Azemi Abdul Aziz.

Azemi tidak menafikan kehadiran ramai guru dan pelajar membuat rujukan di situ, namun ia masih belum menjadi 'budaya' dalam kalangan mereka.

Persoalan 'mengapa', mungkin bertitik-tolak daripada kurangnya pemahaman mereka mengenai penawaran yang disediakan oleh gedung khazanah ilmu ini.

Ketidakfahaman mengenai fungsi arkib juga menyebabkan ada antara mereka menganggapnya sebagai pusat untuk memperoleh dan memelihara rekod-rekod bernilai negara.

Walhal, ia juga adalah platform bagi sesiapa sahaja yang ingin mendapatkan kepelbagaian akses maklumat ataupun rujukan kepada rekod-rekod dan bahan arkib bernilai sejarah seperti peristiwa penting negara.

Bertitik-tolak daripada kurangnya kefahaman itu, Arkib Negara Malaysia telah menggerakkan usaha mendekati bakal guru menerusi program lestari ilmu Arkib Bersama Institut Pendidikan Guru Malaysia (IPGM).

Diadakan sejak tahun lepas, program lestari ilmu ini amat signifikan dalam memperkenalkan kepada bakal guru dan pelajar institusi pengajian tinggi akan perkhidmatan dan koleksi bahan yang terdapat di sana.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


40 murid tadika terima sijil

Posted:

40 murid tadika terima sijil

40 murid tadika terima sijil


HAMISA (belakang dari kiri) bergambar dengan 40 murid Tadika Kemas Ladang Tiger pada majlis konvokesyen tadika berkenaan di Tawau, Sabah baru-baru ini.


CEMERLANG. Seramai 40 kanak-kanak dari Tadika Kemas Ladang Tiger menerima sijil masing-masing pada majlis Konvokesyen Mini Kanak-kanak Tadika di Hotel Shervinton, Tawau, Sabah baru-baru ini.

Majlis penyerahan sijil-sijil berkenaan disampaikan Pembantu Menteri Pembangunan dan Kemajuan Teknologi Maklumat negeri, Datuk Hamisa Samat.

Seminar satelit komunikasi

Posted:

Seminar satelit komunikasi

Seminar satelit komunikasi


PARA peserta Seminar Aplikasi Satelit Komunikasi anjuran Angkasa bergambar di Planetarium Negara, Kuala Lumpur baru-baru ini.


SEMINAR. Sebanyak tujuh badan kerajaan dan agensi swasta yang terdiri daripada 50 orang peserta mengambil bahagian dalam Seminar Aplikasi Satelit Komunikasi anjuran Agensi Angkasa Negara di Dewan Planetarium Negara (Angkasa) Kuala Lumpur baru-baru ini.

Penyelaras program, Mohd. Farid Omar berkata, seminar itu diadakan bagi memberi peluang kepada para peserta mengutarakan isu-isu berkaitan penggunaan satelit komunikasi dalam agensi masing-masing.

Antara badan yang terlibat termasuklah Kementerian Pertahanan Malaysia, Kementerian Pendidikan Malaysia, Kementerian Kesihatan Malaysia dan Yayasan Angkasawan Malaysia.

Menteri Besar turun padang lawat Bazar Deepavali

Posted:

Menteri Besar turun padang lawat Bazar Deepavali

Menteri Besar turun padang lawat Bazar Deepavali


MOHAMED KHALED (tiga dari kanan) beramah mesra dengan peniaga dan pengunjung Bazar Deepavali di Jalan Ungku Puan, Johor Bahru, Johor semasa melawat bazar tersebut baru-baru ini.


MERIAH. Sempena sambutan Deepavali, Menteri Besar Johor, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin meluangkan masa untuk bertemu kaum India dan melawat gerai-gerai di Bazar Deepavali yang terletak di Jalan Ungku Puan, Johor Bahru, Johor baru-baru ini.

Mohamed Khaled meluangkan masa lebih satu jam di kawasan berkenaan sambil dihiburkan dengan tarian tradisional dan moden masyarakat kaum terbabit.

Penganjuran Bazar Deepavali kali kedua di jalan tersebut sejak beberapa minggu lalu itu bagaikan syurga membeli-belah buat kaum India untuk mendapatkan pelbagai barang pada harga yang berpatutan.

Sebanyak 250 gerai beroperasi di bazar Jalan Ungku Puan itu.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Janda muda mati ditikam di dada

Posted:

Janda muda mati ditikam di dada

Janda muda mati ditikam di dada

Oleh MOHD. AZLI ADLAN
azli.adlan@kosmo.com.my

JAAFAR menunjukkan gambar Nariza yang ditemui mati ditikam di dalam bilik di rumahnya pada sidang akhbar di Seri Manjung semalam.


SERI MANJUNG – Misteri menyelubungi kes pembunuhan seorang janda anak dua apabila mayatnya ditemui dalam keadaan tertiarap dan berlumuran darah dengan satu kesan tikaman di dadanya di rumahnya di tingkat satu Apartmen Bukit Pertama, Lumut dekat sini kelmarin.

Dia dikatakan terbaring di atas lantai bilik tidurnya. Polis kemudian bertindak menahan teman lelakinya yang merupakan seorang anggota Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) yang sebelum itu menghantar mayat Nariza Mustapha, 32, ke Hospital Seri Manjung (HSM) di sini pada pukul 10.30 pagi.

Anggota tentera tersebut bertugas di Pangkalan TLDM Lumut. Wanita itu pula membuka perniagaan di pasar raya Perwira Niaga Malaysia (Pernama) di dalam kem tersebut.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Hakisan di Cameron Highlands teruk

Posted:

Hakisan di Cameron Highlands teruk

Hakisan di Cameron Highlands teruk

Oleh HAFIZ ABBAS
mohdhafiz.abbas@kosmo.com.my


SEBAHAGIAN hutan di Kampung Terla, Cameron Highlands gondol akibat aktiviti penerokaan kebun sayur.


KUANTAN – Kerajaan Pahang mengakui sukar untuk membendung perlakuan tidak beretika sesetengah pekebun sayur dan bunga yang menarah bukit sewenang-wenangnya hingga mengakibatkan tanah tinggi Cameron Highlands kini mengalami masalah hakisan tanah sangat teruk.

Menteri Besar, Datuk Seri Adnan Yaakob berkata, masalah tersebut hanya boleh diatasi jika mereka memiliki kesedaran tinggi untuk memulihara alam sekitar dan bukan memikirkan keuntungan semata-mata.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Cameron Highlands tidak diwarta sebagai kawasan pelancongan

Posted:

Cameron Highlands tidak diwarta sebagai kawasan pelancongan

Cameron Highlands tidak diwarta sebagai kawasan pelancongan


DR. MAKETAB


KUALA LUMPUR – Seorang pakar alam sekitar tidak terkejut dengan kewujudan kebun haram seluas 10,432 padang bola di Cameron Highlands, Pahang kerana kawasan tanah tinggi itu tidak pernah diwartakan sebagai kawasan pelancongan.

Presiden, Persatuan Pencinta Alam Malaysia, Profesor Dr. Maketab Mohamed berkata, pihak berkuasa sepatutnya bertanggungjawab penuh terhadap masalah hakisan tanah yang berlaku di kawasan itu yang berpunca daripada aktiviti pembukaan kebun sayur dan bunga sejak sekian lama.

Berikut adalah soal jawab wartawan Kosmo! dengan Profesor Maketab Mohamed yang merupakan Pengarah Persekitaran, Keselamatan dan Kesihatan Pekerja Universiti Teknologi Malaysia (UTM):

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Pemotoran

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Pemotoran


Tha Heist jual gaya Amerika

Posted:

Tha Heist jual gaya Amerika

Tha Heist jual gaya Amerika

Oleh SHAWKATH AZDE
shawkath.ashraf@kosmo.com.my

IKLIM ekonomi global yang suram pada tahun 2009 menjadi pendorong kepada Scott Colosimo untuk menzahirkan impiannya mencipta motosikal mampu milik untuk semua orang. Colosimo ialah pengasas syarikat Cleveland CycleWerks (CCW).

Semuanya bermula apabila Colosimo hilang pekerjaan sebagai pereka hampagas di sebuah firma alat penjagaan di Amerika Syarikat (AS). Dia kemudiannya berganding bahu bersama dua rakan iaitu Jarrod Streng dan Curtis Ray.

Perjalanan CCW bukannya mudah terutama apabila Colosimo berdepan kesukaran mendapatkan komponen motosikal daripada pengeluar-pengeluar alat ganti dan aftermarket yang berpangkalan di negara Uncle Sam itu.

Pendek kata, rata-rata syarikat di AS enggan menerima tempahan barangan dalam volum kecil, malah ada yang memandang lekeh kesungguhan Colosimo untuk membangunkan CCW.

Akibat hampa dengan respons yang diterima, Colosimo mengambil keputusan untuk mencuba nasib di China. Kali ini, senarionya berbeza. Dia menerima sambutan memberangsangkan untuk memperoleh komponen bagi menjayakan rancangan produksi motosikal.

Tindakan Colosimo itu mengundang kutukan daripada sekelompok pengguna AS yang skeptikal terhadap produk keluaran China. Mereka mempersoal tindakan Colosimo membina motosikal di China tetapi melabelnya sebagai buatan Amerika.

Malah dalam laporan portal Crain's Cleveland Business, Colosimo ada menerima e-mel daripada individu yang berkata: "Saya harap motosikal awak meletup dan menyebabkan awak terbunuh."

Pun begitu, ada juga pihak yang memberi sokongan moral kepada Colosimo agar dia terus menjayakan impiannya. Dalam tempoh empat tahun sahaja, CCW membuktikan keupayaannya menembusi beberapa pasaran motosikal termasuk di Australia, New Zealand, Kanada, Republik Czech, Finland, Jerman, Itali, Mexico, Slovakia, Afrika Selatan, Switzerland, Rusia, Jepun dan terbaharu, Malaysia.

Tahun lalu, CCW berjaya menjual sebanyak 9,000 unit motosikal dan pencapaian itu hampir dua kali ganda berbanding 2010 (5,000 unit). Bagi tahun 2013, unjuran jualan Colosimo ialah 12,000 buah motosikal.


ENJIN yang digunakan adalah jenis Honda CG yang diimport dari China.


Apa yang menarik mengenai produk CCW ialah jenis motosikal yang dihasilkan. Motosikal jenis Chopper dan Bobber yang dicipta boleh dihasilkan mengikut selera para pelanggan. CCW turut menawarkan komponen motosikal dan aksesori pelbagai rupa dan warna.

Untuk pasaran Malaysia, motosikal CCW diedarkan oleh Soul Machines Sdn. Bhd. (Soul Machines). Syarikat itu juga dilantik sebagai pengedar tunggal bagi Brunei. Produk CCW pertama menemui pelanggan tempatan adalah model Tha Heist.

Pasang di Sarawak

Pengarah Urusan dan Pengasas Soul Machines, Joseph Tu ketika ditemui memberitahu CCW Tha Heist dihasilkan menerusi fasiliti pengeluaran di Sarawak.

Lebih tepat lagi, fasiliti dimaksudkan itu kilang sama yang terlibat dalam aktiviti pengeluaran motosikal jenama Daiichi. Apa yang menarik perhatian penulis ialah keupayaan motosikal sebegini meraih perhatian para pembeli di negara ini.

Ini bukan trend lazim dalam pasaran domestik ketika ini. Rata-rata pengeluar lebih cenderung ke arah pengenalan jentera berteknologi tinggi dan baharu, bukannya satu produk kejuruteraan semula.

Persoalan itu disambut baik oleh Pengerusi Eksekutif Bike Empire Sdn. Bhd. (Bike Empire ), Datuk SM Zulkifli SM Amin. Katanya, Tha Heist mengisi vakum berbeza daripada produk easy rider dan bobber premium sedia ada di negara ini.

Pendek kata, Tha Heist menawarkan model asas pada harga mampu milik, senang diselenggara, kos penjagaan rendah dan boleh dinaik taraf dengan mudah.

Tha Heist memperoleh kuasa daripada enjin empat lejang silinder tunggal sejukan udara berkapasiti 225cc. Transmisi yang diberikan sebagai padanan adalah lima kelajuan. Kadar kelajuan maksimum adalah sekitar 113 kilometer sejam.


JOSEPH (tengah) bersama SM Zulkifli (kiri) dan Mohd. Khairul Naem pada majlis pelancaran CCW Tha Heist di Kuala Lumpur baru-baru ini.


Sebenarnya enjin yang digunakan pada model itu merupakan enjin Honda CG yang diimport dari syarikat Lifan Industry (Group) Co. Ltd. di China.

Selayang pandang, motosikal itu kelihatan amat ringkas tetapi tetap menarik dengan lampu hadapan dan meter laju bulat serta tempat duduk tunggal yang amat nipis.

Tindakan menyerlahkan lagi sifat bobber disempurnakan menerusi pemasangan madgad klasik dan rim jejari berukuran 21 inci di hadapan serta 18 inci di belakang.

Buat masa ini, Soul Machines mempunyai empat pengedar eksklusif di Sarawak (CycleNation dan RigidWerx Inc.), Selangor (Bike Empire) dan Pahang (Titanium Biker).

Ketua Pegawai Operasi Bike Empire, Mohd. Khairul Naem Mokhtar berkata, Tha Heist disasarkan kepada peminat easy rider dan bobber serta mereka yang mahu kelainan pada motosikal sedia ada.

Malah sebagai strategi promosi dan pengembangan perniagaan produk CCW, Mohd. Khairul Naem bakal menyediakan khidmat penyewaan motosikal kepada orang ramai.

Rancangan itu bakal dilaksanakan sekitar bulan Februari tahun hadapan sekali gus menyemarakkan industri pelancongan bermotosikal di Malaysia.

Bike Empire berhasrat menjual antara 250 hingga 500 unit motosikal baharu itu pada tahun ini. Untuk tahun 2014, unjuran jualan adalah sekurang-kurangnya 80 buah setiap bulan.

Rancangan tahun hadapan pula bakal menyaksikan tambahan produk dalam portfolio CCW menerusi ketibaan model cafe racer dan bobber berkapasiti tinggi. Sama-sama kita nantikan kemunculannya.

Hyundai i10 2014

Posted:

Hyundai i10 2014

Hyundai i10 2014

Oleh MUHAMMAD MD TAJUDIN
garaj@kosmo.com.my


BUKAN sekadar pembaharuan kosmetik, generasi baharu i10 juga mempunyai enjin dengan prestasi yang dipertingkatkan.


KEYAKINAN pengguna terhadap kehebatan kereta buatan Korea seperti Kia dan Hyundai cukup sekadar dengan melihat jumlahnya yang semakin banyak di atas jalan raya.

Malah, model kompak Hyundai i10 sudah memasuki kitaran kedua melalui pelancaran model pengganti. Model itu dianggap sebagai ikon kemajuan Hyundai di dalam segmen kereta bandar dan memiliki peralatan dan ciri-ciri kereta segmen lebih tinggi.

Model baharu itu mempunyai ruang dalaman yang lebih luas. Saiz ruang kaki pemandu dan penumpang berjumlah 1,890mm. Kapasiti bonet juga ditingkatkan lebih daripada 10 peratus kepada 252 liter.

Rahsia saiz yang lebih besar itu berpunca daripada penggunaan platform baharu yang mempunyai jarak roda 5mm lebih panjang. Suspensi belakang juga diubah kedudukannya untuk kawalan kereta yang lebih tepat pada semua jenis permukaan jalan.


SKEMA warna jingga hitam mencerminkan sifat keremajaan dan pasti menarik minat pembeli muda.


Hyundai i10 baharu juga turut ditala untuk mempunyai dinamik pemanduan yang lebih baik dengan bunyi yang lebih rendah supaya piawaiannya sama dengan kereta segmen B.

Berbeza dengan Kia yang terkenal dengan Peter Schreyer, Hyundai lebih merendah diri mengenai perekanya. Pasukan pereka Hyundai Eropah yang diketuai oleh Ketua Pereka Thomas B├╝rkle berjaya menghasilkan bentuk yang dinamik menggunakan tema fluidic sculpture yang merupakan falsafah rekaan Hyundai bagi menyerlahkan ciri-ciri olahragawan dan saiz luaran yang luas.

Untuk nadi kuasa pula, i10 bakal ditawarkan dengan dua opsyen enjin petrol bersesaran 1.0 liter dan 1.2 liter. Enjin 1.0 liter berkuasa 66ps dengan tork 94Nm manakala enjin 1.2 liter pula berkuasa 87ps dengan tork 120Nm.

Dari segi chasis pula, sebanyak 29.2 peratus struktur menggunakan besi tegangan tinggi (HT steel) berbanding 9 peratus pada i10 generasi lama.


REKAAN bahagian belakang kelihatan lebih menarik berbanding model i10 sedia ada.


Ia bukan sahaja mempengaruhi tahap keselamatan kereta tetapi turut menambah baik daya penyerap bunyi, gegaran dan kekasaran (NVH).

Peralatan dalaman i10 tidak kurang hebatnya apabila dilengkapi kawalan suhu automatik, stereng kulit dengan pemanasan, kawalan pemanduan (cruise control), sistem pengawasan tekanan tayar (TPMS), kawalan penstabilan elektronik (ESC) dan enam beg udara.

Untuk pasaran Eropah, i10 baharu dipasang di kilang Hyundai yang terletak di Izmit, Turki. Model baharu itu dijangka memasuki pasaran tempatan pada tahun hadapan. Bagaimanapun pengedar tempatan masih tidak memberi sebarang petunjuk tepat.

Hyundai i10 perlu dikekalkan harganya seperti sekarang atau lebih murah agar dapat bersaing dengan model sekelasnya yang semakin popular di pasaran.

Toyota Vios NA garang

Posted:

Toyota Vios NA garang

Toyota Vios NA garang

Oleh AFIFI HAFIZ MOHD. NOR
afifihafiz.nor@kosmo.com.my


GARA-GARA minat mendalam terhadap dunia modifikasi, Nik Rozaimi sanggup berbelanja besar semata-mata untuk keretanya.


TOYOTA Vios merupakan kereta model import yang pernah mendapat jualan tertinggi untuk kereta jenama bukan nasional.

Malah, kemunculan model itu pada tahun 2003 di pasaran tempatan dengan menggunakan enjin 1.5 liter memberi satu impak kepada industri permotoran di negara ini.

Modifikasi yang ditampilkan pada keluaran kali ini merupakan sebuah Toyota Vios 1.5J dengan transmisi automatik keluaran tahun 2011 milik Nik Rozaimi Nik Zainuddin.

Kereta milik Nik Rozaimi itu, kelihatan biasa dari luaran sama seperti Toyota Vios yang lain. Namun persepsi itu berubah selepas mendengar deruman bunyi enjin kereta itu yang garang.

Nadi yang menggerakkan kereta itu masih 1NZ-FE iaitu enjin standard dengan modifikasi berkonsepkan aspirasi biasa (NA). Pemilik kereta ini mempunyai alasan tersendiri kerana tidak menggunakan enjin turbo.


NADI enjin 1.5 liter Toyota Vios nampak garang dengan penggunaan custome intake manifold Golden Eagle.


Pengubahsuaian yang dilakukan terhadap nadi enjin 1NZ-FE itu dengan menggantikan High Cam Shift jenama JUN 26.4 degree dengan menggunakan Valve Spring jenama BC.

Kereta ini menggunakan injektor 2ZZ milik Toyota Celica manakala throtle body 1ZZ untuk Toyota Altis menggantikan unit asal.

Penggunaan intake custom manifold jenama Golden Eagle pula menambah kelancaran melalui penambahan angin pada kebuk pembakaran enjin kereta itu.

Untuk merasai pemanduan yang sebenar Nik Rozaimi menukarkan sistem transmisi kepada manual dan menaik taraf klac kepada TRD stage 2.

Penukaran kepada lighten flywheel Sideway juga bertujuan untuk memberi respon serta meringankan enjin kereta ini.

Sistem ekzos kereta itu juga telah ditukar keseluruhannya Custom Extractor 4-2-1, Mufler jenama Art - Titanium disambungkan dengan paip besi tahan karat dua inci.

Nik Rozaimi turut memasang Haltech Platinium Sport 1000 untuk membantu sistem komputer Toyota Vios itu menjalankan tugas dengan lebih lancar.


METER optitron TRD telah mengantikan meter asal kereta ini untuk kelihatan lebih menarik di samping tambahan paparan pelbagai maklumat (MID).


Pun begitu, bahagian dalaman Toyota Vios itu masih mengekalkan elemen standard tetapi kemas. Berbeza dengan kebanyakan pemilik kenderaan yang meminati modifikasi. Nik Rozaimi cuma menukar panel meter TRD, gear knob TRD dan pemain LCD .

Kereta itu juga dipasang tiga bar dari jenama Ultra Racing seperti Strut bar 2 point, Anti roll bar 16mm dan Lower arm bar untuk menambah keyakinan ketika melalui selekoh.

Toyota Vios itu juga menyaksikan peningkatan kuasa kepada 130hp selepas menjalani proses talaan.

Bahagian luaran disolek menggunakan kit aksesori depan Vios S Spec, skirting belakang dan sisi TRD Version 1, spoiler Air Master dan gril Belta untuk kelihatan lebih garang.

Bagi melengkapkan keseluruhan modifikasi Nik Rozaimi memilih rim Rays F1 15 inci dengan tayar Toyo T1R 195/55/15.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Tugas terakhir Hodak

Posted:

Tugas terakhir Hodak

Tugas terakhir Hodak

Oleh AHMAD FAZLI MOHD. YADI dan MUHAMMMAD ZUHAILY BADLISHAH
sukan@kosmo.com.my

HODAK dilaporkan bakal meninggalkan Kelantan penghujung musim ini.


SEANDAINYA Kelantan sekali lagi dinobatkan sebagai juara Piala Malaysia 2013, ia masih belum mampu untuk mengubati kekecewaan peminat-peminat fanatik pasukan Pantai Timur itu.

Ini kerana mereka bakal kehilangan jurulatih berwibawa, Bojan Hodak.

Jurulatih kelahiran Croatia itu berjaya memimpin Kelantan dengan pencapaian yang sungguh membanggakan sehingga bergelar juara trebel musim lalu.

Begitupun, Hodak yang dilantik sebagai pengendali skuad Kelantan pada Mac 2012 lalu, dilihat lebih berminat untuk memberikan perhatian kepada aksi final berbanding memikirkan hala tuju kariernya selepas ini.

"Benar, ini adalah tugas terakhir saya untuk Kelantan tetapi saya lebih berminat untuk memberikan perhatian kepada aksi final Piala Malaysia.

"Peluang buat kedua-dua pasukan adalah seimbang. Buat pasukan saya sendiri, skuad Kelantan berada di dalam keadaan terbaik.

"Sudah tentu kami mahu memenangi Piala Malaysia. Pendapat saya, tiada sebarang perbezaan aksi final ini dengan mana-mana perlawanan lain.

"Namun, kami turun tanpa kelibat Obinna (Nwaneri). Kedua-dua pasukan memiliki kelebihan sama yang mana pemain-pemain ini mempunyai pengalaman beraksi di perlawanan besar seperti final Piala Malaysia.

"Jika Obinna beraksi, saya berani mengatakan bahawa peluang kami iaitu sebanyak 51-49 peratus untuk menjulang Piala Malaysia sekali lagi," katanya pada sidang akhbar selepas mesyuarat pengurus-pengurus pasukan yang bertanding pada final Piala Malaysia di Stadium Shah Alam, semalam.

Dalam perkembangan sama, Hodak juga tidak mahu terjerat dengan permainan psikologi Pahang pada final itu nanti.

Awas penyokong 'ganas'

Posted:

Awas penyokong 'ganas'

Awas penyokong 'ganas'

Oleh AHMAD FAZLI MOHD. YADI dan MUHAMMMAD ZUHAILY BADLISHAH
sukan@kosmo.com.my


AFANDI mengingatkan para penyokong agar mematuhi segala peraturan yang telah ditetapkan oleh pihak keselamatan.


PERSATUAN Bola Sepak Malaysia (FAM) tidak akan membiarkan penyokong yang bertindak 'ganas' pada final Piala Malaysia 2013 di Stadium Shah Alam malam esok terlepas tanpa sebarang tindakan.

FAM memandang serius isu keselamatan bagi memastikan final kejohanan berprestij antara Kelantan dengan Pahang itu berjalan lancar tanpa ada sebarang kejadian yang tidak diingini berlaku.

Bagi memastikan aspek keselamatan terjamin, FAM telah mendapat kerjasama daripada Polis Diraja Malaysia yang akan memantau setiap gerak-geri penonton di kawasan stadium berkenaan.

Malah, pihak PDRM juga bersedia menggunakan helikopter bagi meninjau suasana serta memantau perjalanan perlawanan akhir itu di Stadium Shah Alam.

Pengerusi Jawatankuasa Pertandingan Tempatan (JKPT) FAM, Datuk Afandi Hamzah berkata, seramai 2,155 anggota keselamatan akan ditugaskan bagi memastikan tiada sebarang insiden tidak diingini berlaku.

"Pihak kami memandang serius aspek keselamatan. Bagi FAM, kejayaan sesuatu perlawanan itu bukan sahaja bergantung dengan perjalanan perlawanan itu sahaja tetapi kami juga harus mengambil kira aspek-aspek lain iaitu sebelum dan selepas perlawanan.

"Justeru, pihak polis akan memantau suasana final Piala Malaysia pada tahun ini menerusi helikopter selain menempatkan lebih ramai anggota bertugas sepanjang perlawanan tersebut. Mereka akan memantau keadaan di dalam dan luar stadium," katanya pada sidang akhbar selepas mesyuarat pengurus-pengurus pasukan di Stadium Shah Alam, semalam.

Tambah Afandi, beliau turut berharap sikap profesional dan sokongan padu daripada penonton dapat menyerikan lagi suasana final Piala Malaysia pada tahun ini.

"Namun, kami juga memerlukan kerjasama daripada semua pihak agar kita dapat menyaksikan kelancaran perlawanan ini. Jika penonton hadir secara profesional, saya yakin perlawanan ini berjalan dengan baik," katanya.

Dalam perkembangan sama, Setiausaha Agung FAM, Datuk Hamidin Mohd. Amin turut memberikan amaran keras kepada penyokong-penyokong bola sepak tempatan bahawa pasukan kesayangan mereka bakal beraksi tanpa kelibat penonton jika didapati melakukan perkara yang melanggar peraturan FAM.

"Saya berharap para penyokong jaga tingkah laku masing-masing," kata Hamidin.

Awas Liverpool - Wenger

Posted:

Awas Liverpool - Wenger

Awas Liverpool - Wenger


OZIL (kiri) menjadi harapan Arsenal untuk menjinakkan Liverpool awal pagi esok.


LONDON - Selepas mengalami dua kekalahan berturut-turut di gelanggang sendiri, Arsenal tekad kembali bangkit seterusnya menjadikan Liverpool sebagai 'mangsa' pada perlawanan tumpuan Liga Perdana England minggu ini di The Emirates awal pagi esok.

Berbekalkan rekod cemerlang tujuh kemenangan dan satu seri dalam saingan liga domestik awal musim ini, Arsenal dilihat memiliki kelebihan dari segi keyakinan dan motivasi.

Kemenangan ke atas Liverpool bukan sahaja akan meningkatkan moral pemain malah mereka berpeluang mengukuhkan kedudukan sebagai pendahulu liga.

Ketika ini, Arsenal hanya memiliki kelebihan dua mata di depan Liverpool dan sekiranya menang, mereka mampu menjarakkan diri kepada lima mata.

Namun jika prestasi semasa diambil kira, kemampuan The Gunners mula dipersoalkan apabila kalah kepada Borussia Dortmund dalam Liga Juara-Juara minggu lalu diikuti tewas pula kepada Chelsea dalam Piala Liga yang kedua-duanya berlangsung di The Emirates.

Pengurus Arsenal, Arsene Wenger berkata, beliau yakin pertemuan dengan Liverpool nanti akan membuktikan kredibiliti sebenar mereka apabila bakal menyenarai kembali para pemain terbaiknya seperti Mesut Ozil dan Olivier Giroud dalam kesebelasan utama.

"Kami sudah bersedia. Kami akan membuktikan keupayaan sebenar ketika menentang Liverpool.

"Kami berada dalam kedudukan terbaik dalam Liga Perdana dan perlu mengambil peluang ketika bermain di gelanggang sendiri. Kami juga mampu bermain baik di gelanggang lawan namun menjadi lebih penting untuk kami lebih sempurna ketika bermain di hadapan penyokong sendiri," kata Wenger.

Sementara itu, bagi kem Liverpool pula, mereka lebih bermotivasi selepas mencatat kemenangan bergaya 4-1 ke atas West Bromwich yang mana Luis Suarez meledak hatrik dan Daniel Sturridge turut menjaringkan satu gol buat The Reds .

Ini ditambah apabila pengurus Liverpool, Brendan Rodgers mengesahkan pemain tengah Brazil, Philippe Coutinho akan kembali memperkuatkan pasukan The Reds dalam pertemuan dengan Arsenal itu selepas dia berehat sejak 16 September lalu akibat kecederaan bahu. - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Hokto Malaysia perkenal cendawan Maitake

Posted:

Hokto Malaysia perkenal cendawan Maitake

Hokto Malaysia perkenal cendawan Maitake


YAMAMOTO (tengah) memperkenalkan cendawan Maitake pada satu majlis pelancaran di Hotel The Gardens, Kuala Lumpur baru-baru ini.


MEMPUNYAI tekstur yang rangup, enak dimakan dan paling penting tidak perlu dibasuh sebelum dimasak. Itu antara ciri-ciri istimewa cendawan terbaharu Jepun keluaran Hokto Corporation.

Diimport dan dibekalkan oleh Hokto Malaysia Sdn. Bhd. (Hokto Malaysia), cendawan yang dinamakan Maitake itu telah berada di pasaran Malaysia baru-baru ini.

Dikenali juga sebagai Raja Cendawan di negara Matahari Terbit itu, cendawan Maitake kini dijual di semua pasar raya AEON serta BIG (Ben's Independent Grocer) di Publika, Damansara serta pasar raya terkemuka lain seperti Jaya Grocer, Grocer Village, Cold Storage, AEON BIG, Tesco dan ISETAN.

Selain dijual di pasar raya, cendawan Maitake juga dibekalkan ke hotel-hotel dan restoran-restoran Jepun di seluruh negara.

Sebelum ini, setiap bulan, Hokto Malaysia mengimport satu tan metrik cendawan Maitake dari Jepun dan selepas pelancarannya, jumlahnya mencecah 20 tan metrik sebulan.

Syarikat tersebut, sebelum ini mengedarkan dua jenis cendawan iaitu Bunashimeji dan Bunapi. Justeru, cendawan Maitake menambah kepada koleksi cendawan sedia ada.

"Kami akan memulakan pengeluaran cendawan Bunashimeji dan Bunapi di atas kawasan kemudahan pertanian sebesar 2.4 hektar di Bandar Enstek, Sepang bermula Oktober 2014. Cendawan Maitake pula akan diimport dari Jepun," kata Pengarah Urusan Hokto Malaysia, Ted Yamamoto.

Tambah beliau, pihaknya akan memantau maklum balas untuk cendawan Maitake di sini. Jika sambutan amat menggalakkan, mereka mungkin mempertimbangkan untuk mengeluarkannya di negara ini pada masa akan datang.

Maitake mempunyai rasa semula jadi, tekstur yang rangup dengan aroma yang terbaik. Ia sesuai dengan apa-apa jenis dan kaedah masakan.

Pada pelancaran yang berlangsung di Restoran Ri Yakitori, Hotel The Gardens & Residences, Kuala Lumpur, para tetamu dipersembahkan dengan demonstrasi masakan oleh Chef de Cuisine, Takao Yamashita melalui pelbagai cara penyediaan cendawan Maitake daripada pembuka selera, hidangan utama sehingga ke pencuci mulut.

Cendawan Maitake mempunyai berat kira-kira 100 gram. Kajian menunjukkan terdapat banyak ciri dan manfaat yang boleh membantu meningkatkan kesihatan seseorang melalui pengambilan cendawan Maitake.

Antaranya, antikanser, menguatkan sistem imun, antialergi, memperbaiki keadaan kulit, membantu menormalkan paras gula dan juga tekanan darah. Maitake juga sangat kaya dengan Vitamin D dan ia terkenal dalam membantu untuk menguatkan tulang dan otot. - KHADIJAH MOHAMAD NOR

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Pesona

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Pesona


Pil perancang bawa faedah

Posted:

Pil perancang bawa faedah

Pil perancang bawa faedah

Oleh DIYANATUL ATIQAH ZAKARYA

SEBELUM ini, pelbagai kisah negatif didengari Rohani Ilyas tentang pengambilan pil perancang. Ada yang mengatakan, pil perancang menyebabkan kanser payudara, pertambahan berat badan dan jerawat.

Bagaimanapun, wanita berusia 28 tahun itu bertindak bijak apabila berjumpa dan meminta nasihat daripada doktor sakit puan berhubung perkara tersebut.

Sehingga kini, ibu kepada sepasang anak kembar itu telah menggunakan pil perancang selama setahun tanpa menghadapi risiko kesihatan.

"Selepas mendapat khidmat nasihat daripada doktor dan penjelasan tentang pil perancang oral gabungan (COC), saya memutuskan untuk menggunakannya.

"Doktor memberitahu saya bahawa pil perancang ini tidak mendatangkan kesan negatif," katanya ketika ditemui Kosmo! baru-baru ini.

Rohani mengambil pil perancang bagi merancang kelahiran anak, sekali gus dapat memberikan tumpuan sepenuhnya kepada sepasang anak kembarnya.

"Saya mahu mereka membesar dulu selain pandai menguruskan diri sendiri. Pengambilan pil perancang merupakan usaha saya untuk memastikan perkara tersebut dapat dicapai.

"Selain itu, ia dapat menjamin kesejahteraan rumah tangga saya dan anak-anak tidak terabai," katanya lagi.

Situasi yang dihadapi Rohani dialami kebanyakan wanita di negara ini yang bimbang pengambilan pil COC mendatangkan bahaya kepada kesihatan.

Bagaimanapun, pil perancang telah disahkan tidak memberikan kesan sampingan, sebaliknya ia mengandungi kandungan semula jadi yang mampu memberi kebaikan kepada tubuh manusia.

Menurut Perunding Pakar Perbidanan dan Sakit Puan, Dr. K.K. Iswaran, pil COC telah dihasilkan bersesuaian dengan kitaran hormon tubuh badan manusia.

"Pil ini mengandungi dua hormon wanita sintetik iaitu hormon progestron dan estrogen yang berperanan untuk mencegah kehamilan.


PENGGUNAAN pil perancang membolehkan wanita merancang jarak kelahiran anak mereka. - Gambar hiasan


"Selain itu, pil COC ini mempunyai faedah kesihatan yang banyak berbanding kesan sampingan yang minimum.

"Pil COC ini dapat membantu meredakan senggugut, mengurangkan gangguan emosi, kanser ovari, endometrium dan merawat masalah jerawat," katanya pada satu sidang akhbar mengenai pengambilan pil perancang di Hotel Hilton, Petaling Jaya baru-baru ini.

Jelasnya, di negara maju, pil COC digunakan untuk memperbaiki atau mencegah gangguan berkaitan haid seperti kitaran haid tidak menentu, endrometriosis dan sindrom prahaid (PMS).

Dalam pada itu, Ahli Majlis Perancang Keluarga Asia Pasifik, Prof. Dr. Jamiyah Hassan berkata, kajian mengenai pil COC sebagai punca kanser payudara sudah lama diperdebatkan, namun ia tidak mempunyai keputusan yang mantap.

"Isu tentang kesan sampingan pil COC menyebabkan kanser payudara sudah lama dibincangkan oleh pihak-pihak bertanggungjawab.

"Bagaimanapun, tiada keputusan yang mengatakan pil COC menjadi penyebab penyakit ini dan tidak ada pula yang menafikannya," katanya.

Menurut satu kajian yang jalankan oleh Women's Contraceptive and Reproductive Experience antara 1994 dan 1998, pil COC tidak menyebabkan peningkatan risiko kanser payudara.

Seseorang berisiko mengalami kanser payudara sekiranya dia pembawa genetik BRCA1 dan BRCA2.

"Selain itu, mereka yang mempunyai saudara-mara yang menghidap penyakit kanser ovari juga berisiko tinggi menghidapi kanser payudara," katanya.


SEMPENA Hari Kontraseptif Sedunia, Exeltis Pharma mengumumkan hasil kajian berkenaan sikap preskripsi pil hormon wanita dalam pasaran.


Jamiyah berkata, individu yang mempunyai masalah tersebut berkemungkinan menjadi penyumbang ralat dalam kajian pengambilan pil COC.

"Ini kerana, katanya, mereka tidak mengetahui genetik yang dibawa atau sejarah penyakit kanser payudara dalam kalangan keluarga masing-masing.

"Seseorang penghidap kanser payudara mungkin memberitahu doktor yang dia mendapat penyakit itu selepas mengambil pil COC tanpa mengetahui ahli keluarga terdekatnya mempunyai sejarah kanser payudara," jelasnya.

Sempena Hari Kontraseptif Sedunia, anak syarikat Chemo Group yang merupakan bahagian penjagaan kesihatan sepadu, Exeltis Pharma baru-baru ini mengumumkan hasil kajian berkenaan sikap preskripsi pil hormon wanita dalam pasaran.

Keputusan kajian menunjukkan penggunaan pil COC di Malaysia masih lagi rendah iaitu kurang daripada empat peratus dalam kalangan wanita lingkungan umur 15 hingga 49 tahun.

Pakar penjagaan kesihatan mendapati bahawa pil COC drospirenone mewakili standard tertinggi terapi hormon wanita kerana keberkesanannya dan selamat digunakan.

Bagaimanapun, kos pil COC drospirenone dikatakan menjadi faktor utama yang mengehadkan pilihan wanita Malaysia untuk menggunakannnya.

Dalam pada itu, walaupun Malaysia antara negara paling rendah menggunakan pil COC, kajian menunjukkan yang jumlah wanita yang memerlukan rawatan hormon meningkat kepada 12 peratus berbanding tahun-tahun sebelumnya.

MENURUT Dr. Jamiyah Hassan, sehingga kini tiada kajian kukuh yang mengatakan pil perancang boleh menyebabkan kanser payudara.


Menurut Pengarah Urusan Farmasi Exeltis Malaysia dan Singapura, Andy Siow, peningkatan tersebut disebabkan oleh kehidupan seks yang aktif dan kesedaran tentang pencegahan kehamilan dalam kalangan wanita Malaysia.

Berdasarkan peningkatan tersebut, seorang daripada tiga wanita diberikan pil COC untuk merawat keadaan kesihatan termasuk pencegahan kehamilan, masalah haid, jerawat dan endometriosis.

Tambahnya, selain menjalankan kajian, sempena Hari Kontraseptif Sedunia, Exeltis Pharma turut memperkenalkan risalah pendidikan kepada pesakit.

"Ia bertujuan untuk meningkatkan kesedaran umum tentang faedah kesihatan tambahan pil COC dan menggalakkan wanita Malaysia dalam meningkatkan kesejahteraan diri mereka.

"Exeltis Pharma sendiri menawarkan tiga pil COC yang mengandungi drospirenone untuk memenuhi keperluan wanita yang berbeza-beza. Pada masa tertentu, kami juga memberikannya pada kos yang berpatutan dan mampu dimiliki.

"Bagaimanapun, golongan wanita disarankan mendapatkan saranan daripada doktor terlebih dulu kerana setiap individu memerlukan jenis pil yang berbeza," katanya yang memberitahu, risalah tersebut diedarkan di klinik, hospital, farmasi dan institusi pengajian tinggi.

Meraikan kemeriahan Deepavali

Posted:

Meraikan kemeriahan Deepavali

Meraikan kemeriahan Deepavali

Oleh DIYANATUL ATIQAH ZAKARYA


PENGUNJUNG di Pavilion Kuala Lumpur disajikan dengan persembahan tradisonal masyarakat India yang penuh warna-warni.


PALUAN padu gendang dholak dan chimta yang dimainkan oleh sekumpulan penghibur keturunan Sikh menukarkan suasana sibuk di Jalan Bukit Bintang, Kuala Lumpur menjadi seakan-akan sebuah perkampungan yang meriah meraikan suatu berita gembira.

Rentak itu dijulang dengan laungan "Hoi! Hoi! Hoi!" yang menggambarkan kebahagiaan dalam tarian Bangra.

Penari-penari wanita dan lelaki pula tidak jemu menguntum senyuman sambil menggerakkan badan mereka mengikut rentak irama yang penuh semangat dan mengujakan.

Sebagai pelengkap, persembahan itu menampilkan pakaian dan aksesori tradisional yang menarik dan penuh warna-warni.

Rata-rata para pelancong yang datang bertandang ke negara ini ternyata terpukau dengan kekayaan budaya Malaysia apabila mereka tidak melepaskan peluang merakamkan detik tersebut menggunakan peralatan elektronik masing-masing.

Dalam pada itu, suasana menjadi semakin gamat apabila seorang demi seorang pengunjung ditarik untuk menari bersama-sama dan merasai kegembiraan sambutan itu.

Seorang pengunjung pusat beli-belah Pavilion Kuala Lumpur, Nur Akmal Hashim, 26, memberitahu, dia terkejut, namun teruja apabila ditarik untuk menyertai tarian masyarakat India.

"Saya sangat terkejut apabila ditarik untuk menari bersama-sama mereka (penari) tetapi pada masa yang sama berasa sangat teruja kerana ini adalah pengalaman pertama saya menyertai tarian masyarakat India," katanya.

ORANG ramai berpeluang menyalakan pelita dan meletakkannya di atas kolam.


Kolam kontemporari

Acara yang bertemakan Shine a Light on Style itu telah dianjurkan oleh Pavilion Kuala Lumpur bagi meraikan warna-warni perayaan Deepavali yang akan disambut esok.

Sambutan Deepavali tentunya tidak lengkap tanpa kehadiran kolam-kolam indah di pintu masuk utama suatu kediaman atau bangunan. Kolam merupakan satu bentuk seni yang menggunakan tepung beras, beras atau sagu yang dipercayai membawa kesejahteraan terhadap kediaman itu.

Di Pavilion Kuala Lumpur, pihak penganjur telah menyediakan empat rekaan kolam unik dengan rekaan kontemporari yang memaparkan gandingan gaya fesyen, wangian mewah, keenakan manisan dan haruman rempah ratus bagi menarik perhatian pengunjung kepada kepelbagaian dan kekayaan budaya masyarakat India.

Kolam Chic Bergaya dihiasi dengan butang dan manik, jelas melambangkan gaya, fesyen dan sifat elegan manakala a Kolam Haruman Membelai menampilkan lilin-lilin wangi dan mewah.

Selain itu, Kolam Rempah dan Gaya terdiri daripada pelbagai rempah-ratus yang merupakan ramuan asas dalam hidangan masyarakat India dan Kolam Manisan Lazat menampilkan kepelbagaian manisan yang menggambarkan sifat positif, terang dan warna-warni kehidupan.

Menurut Pengarah Pemasaran Pavilion Kuala Lumpur, Kung Suan Ai, acara sambutan perayaan Deepavali itu ia akan terus disambut pada 3 November ini.

"Kami akan meneruskan sambutan Deepavali ini dengan persembahan tarian kontemporari Dandirass dan Karagattam di Pintu Masuk Utama Bukit Bintang Pavilion Kuala Lumpur pada hari itu," katanya.

Selain daripada itu, sehingga 3 November ini (Ahad), pelanggan berpeluang menerima barangan eksklusif Gift to Style untuk setiap resit pembelian bernilai RM300 dan ke atas.

Untuk maklumat lanjut, layari laman sosial Facebook PavilionKL dan Twitter Pavilion KL.

Jadilah jiran yang memuliakan tetangga

Posted:

Jadilah jiran yang memuliakan tetangga

Jadilah jiran yang memuliakan tetangga


SIKAP bantu-membantu dapat menyuburkan semangat kejiranan. - Gambar hiasan


BERADA di Madinah merupakan suatu nikmat. Namun, beramal ibadat di dalam Masjid Nabawi yang hanya terdapat di kota bercahaya ini suatu nikmat lain.

Ia tidak datang serentak. Saya sering berpesan kepada jemaah haji atau umrah perkara yang sama. Mereka boleh datang beberapa kali ke Madinah atau Mekah tetapi belum tentu lagi mereka dapat merasai nikmat berada di dalam Masjidil Haram atau Masjid Nabawi.

Ia ternyata pengalaman jelas, setelah kami bermukim lebih dua tahun di sini. Jemaah haji dan umrah secara purata berada antara empat atau lima jam di dalam masjid dan selebihnya dihabiskan di hotel, berehat-rehat atau membeli-belah.

Begitulah, setiap kali kami pulang bercuti dan kembali semula ke Madinah, maka Masjid Nabawilah tempat yang kami tuju.

Jarum jam sudah tidak berfungsi. Pagi atau petang, malam atau siang, sejurus meletakkan bagasi, kami akan terus ke masjid untuk menunaikan solat sunat dua rakaat, insya-Allah.

Itulah tanda kami mengucapkan syukur kepada Allah SWT yang telah memberikan peluang untuk berada di sini. Nanti, bila kami perlu pulang ke Malaysia, kami berharap tiada rasa kesal dan gelisah kerana tidak merebut peluang yang tersedia.

Ia agak normal untuk merasai kehilangan apabila apa yang ada di genggaman terlepas pergi. Ia kelihatan tidak berharga apabila ia mudah dan senang diperoleh.

Jiran tetangga

Masya-Allah, Subhanallah, Allahuakbar. Minggu ini saya ingin mencatatkan satu elemen yang memberikan kedamaian di hati. Di mana pun kita tinggal, terdapat perkara seiras yang perlu kita tempuhi. Misalnya, jiran tetangga.

Mereka merupakan kehidupan bernyawa yang mempunyai hati dan perasaan. Lalu itulah ujian berjiran yang paling besar. Tersentuh hati, mati. Tersentuh rasa, binasa kerana kebiasaannya, itulah tempat tinggal bersama, menunggu masa dipanggil pulang jika kediaman itu merupakan hak sendiri.

Allah ya Allah, dalam keadaan biasa, jiran tetangga boleh menjadi seperti sanak saudara rapat yang sentiasa dirindui. Ia juga boleh menjadi musuh paling ketat yang sangat dibenci.

Namun, Islam melihat jiran tetangga sebagai isu besar yang perlu difahami. Baginda SAW pernah bersabda melalui satu hadis yang diriwayatkan oleh Imam Bukhari. Maksudnya: "Sesiapa beriman dengan Allah dan hari akhirat, maka hendaklah mereka memuliakan jiran tetangganya."

Itulah tahap hubungan yang perlu terjalin. Maksudnya, ia melibatkan hati dan perasaan. Mereka yang memuliakan tetamu, tentu sekali mempunyai hati yang bersih. Lalu lahirlah perasaan damai yang bukan boleh dipaksa-paksa.


JIRAN yang baik sentiasa menjaga hubungan dengan jiran yang lain. - Gambar hiasan


Asas kepada memuliakan jiran tetangga kelihatan sangat mudah. Pertama, kita mahu bertemu mereka semula di syurga Firdaus. Natijahnya, perlumbaan kehidupan di dunia tidak membawa sebarang kebaikan.

Perasaan dengki, cemburu, iri hati atau berdendam bukanlah suatu sifat yang memuliakan jiran tetangga. Apa yang mereka miliki merupakan anugerah Allah SWT. Usah berduka atas sebab tersebut. Ia tidak membawa kita ke mana-mana.

Jika kita pula mempunyai pelbagai kelebihan sama ada harta atau ilmu, maka ia juga merupakan milik Allah SWT. Bersifat merendah diri dan saling bantu-membantu tidak akan merugikan. Agak saya begitu.

Kedua, kita boleh memuliakan jiran tetangga dalam diam. Saya sering menganjurkan agar mereka yang hampir termasuk jiran tetangga dimasukkan dalam senarai doa yang dipanjatkan kepada-Nya.

Jika jiran tetangga bukan kaki masjid, maka tidak usahlah membawa cerita kepada kaum keluarga yang datang bertandang ke rumah.

Tidak perlulah berasa gembira dengan menghebohkan kekurangan mereka. Kemuliaan kita yang suka ke masjid tentunya menjadi lebih hebat dengan mendoakan mereka pada sepertiga malam tersisa agar sama-sama menunaikan solat jemaah di rumah-Nya.

Berhati mulia

Itulah konsep memuliakan jiran tetangga yang paling mudah untuk diamalkan. Kami juga mempunyai jiran tetangga. Jiran paling hampir adalah sebelah pintu berbangsa Arab. Mereka masih muda berumur sekitar 30-an dan mempunyai seorang cahaya mata berusia dua tahun.

Jauh, sebelum berhijrah saya mendengar khabar betapa orang-orang Arab sangat sukar bercampur dengan orang luar. Mereka dikatakan mempunyai persepsi tertentu yang menghalang untuk menjalin hubungan.

Entah, saya sendiri tidak dapat memahaminya. Namun, dengan maklumat yang terbatas inilah saya memohon kepada-Nya agar hati kami sekeluarga tenang apabila sampai di Madinah.

Malah, kami memohon secara spesifik agar ditemukan dengan jiran tetangga yang bersifat mulia. Ia doa yang tidak henti-henti.

Alhamdulillah. Itulah yang dimakbulkan Allah SWT. Mereka sangat baik hati. Acapkali mereka menghantar makanan ke rumah apabila melihat kami terlalu kerap menerima tetamu. Mereka tahu saya meraikan jemaah haji.

Malah, setiap kali mahu pulang ke kampung halaman, seisi peti sejuk mereka diserahkan kepada kami sekeluarga. Hubungan kami ibarat keluarga yang hampir.

Benar, jiran tetangga yang mulia akan mendamaikan hati. Namun, janganlah menunggu mereka menjadi jiran yang baik. Biar ia bermula dari kita. Insya-Allah, nanti kita berkumpul semula di Firdaus.

Jumpa lagi minggu hadapan. Kami mohon keampunan-Mu ya Allah.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved