Selasa, 30 April 2013

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Esscom kenap pasti individu terbabit dalam penceroohan Lahad Datu

Posted:

Esscom kenap pasti individu terbabit dalam penceroohan Lahad Datu

Esscom kenap pasti individu terbabit dalam penceroohan Lahad Datu

30/04/2013 2:28pm

KOTA KINABALU - Bahagian Risikan Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur (Esscom) telah mengenal pasti individu yang terlibat dalam insiden pencerobohan militan Sulu di Lahad Datu pada Februari lepas.

Ketua Pengarah Esscom, Datuk Mohammad Mentek berkata mereka termasuk orang yang telah lama berada di Sabah.

"Mereka ini akan dipantau," katanya ketika berucap pada perhimpunan bulanan penjawat awam persekutuan yang turut dihadiri Setiausaha Persekutuan Sabah, Datuk Abu Bakar Hassan di Kompleks Pentadbiran Kerajaan Persekutuan di sini, hari ini.

Menurut Mohammad, setakat ini Esscom yang bekerjasama dengan pasukan keselamatan termasuk Polis Diraja Malaysia tidak menerima laporan mengenai ancaman pencerobohan dan serangan pihak luar ke atas Sabah.

Pada masa yang sama, beliau mengalu-alukan kerjasama daripada agensi dan jabatan kerajaan bagi menyokong usaha Esscom dalam menjamin keselamatan di pesisir pantai timur Sabah sepanjang 1,400 kilometer itu. - Bernama

Masyarakat Cina Sabah tidak dipinggirkan dalam arus pembangunan

Posted:

Masyarakat Cina Sabah tidak dipinggirkan dalam arus pembangunan

Masyarakat Cina Sabah tidak dipinggirkan dalam arus pembangunan

30/04/2013 1:51pm

SANDAKAN - Masyarakat Cina tidak pernah dipinggirkan dalam agenda pembangunan yang dilaksanakan kerajaan Barisan Nasional (BN), kata Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Musa Aman.

Beliau berkata, kerajaan memberi perhatian kepada keperluan semua kaum termasuk masyarakat Cina dalam bidang pendidikan, ekonomi dan keagamaan.

"Penyaluran peruntukan kepada sekolah aliran Cina contohnya tanda BN sentiasa sedar dan memberi perhatian kepada keperluan masyarakat Cina dalam bidang pendidikan," katanya pada perjumpaan bersama masyarakat Cina di Taman Khong Pak Tak dekat sini malam tadi.

Menurut Musa yang juga Pengerusi BN Sabah, keprihatinan tersebut bagi memastikan tidak ada mana-mana kaum di negeri ini tercicir daripada menikmati arus pembangunan.

Sehubungan itu, beliau berkata, sokongan daripada masyarakat Cina diperlukan pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13) ini dalam usaha meneruskan agenda pembangunan negara menuju ke arah negara maju.

"Sokongan berterusan daripada rakyat amat perlu bagi membolehkan BN dapat meneruskan usaha membangunkan negara dan membela nasib rakyat dengan sewajarnya," kata Musa. - Bernama

Kerajaan negeri cadang bina sebuah lagi hospital di Melaka

Posted:

Kerajaan negeri cadang bina sebuah lagi hospital di Melaka

Kerajaan negeri cadang bina sebuah lagi hospital di Melaka

30/04/2013 12:12pm

ALOR GAJAH - Kerajaan Barisan Nasional (BN) Melaka bercadang menambah sebuah lagi hospital di negeri itu bagi menampung keperluan rakyat.

Ketua Menteri, Datuk Seri Mohd. Ali Rustam berkata, cadangan itu yang akan dilaksana jika BN kekal mentadbir Melaka selepas pilihan raya umum kali ini mengambil kira beban hospital sedia ada iaitu Hospital Melaka dan Jasin.

"Sebagai contoh di Hospital Melaka, kita hanya ada 1,040 katil pesakit dan ia tidak mencukupi untuk menampung jumlah pesakit yang semakin bertambah kerana permintaan rakyat terhadap perkhidmatan kesihatan meningkat," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Hospital Alor Gajah di Paya Datuk di sini.

Sementara itu, Ketua Setiausaha Kementerian Kesihatan, Datuk Farida Mohd Ali yang turut hadir, berkata Hospital Alor Gajah yang dibina dengan kos RM109.5 juta mula beroperasi pada 18 Feb lepas dengan kemudahan 78 katil, menggantikan hospital lama yang hanya mempunyai 39 katil.

Beliau berkata, hospital yang dibina di atas tanah berkeluasan 14.32 hektar itu dilengkapi peralatan canggih serta pendingin hawa di setiap wad, lif, 48 unit kuarters dan asrama jururawat.

"Kemudahan perkhidmatan seperti unit forensik, perkhidmatan bahan steril serta dewan bedah turut dibina bagi memberi manfaat kepada penduduk setempat,"katanya.

Katanya, hospital itu mempunyai 401 petugas termasuk 22 pegawai perubatan.

Farida berkata, hospital lama di bandar Alor Gajah di sini akan dijadikan klinik kesihatan. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved