Selasa, 7 Januari 2014

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Membebaskan 'pelega kesakitan'

Posted:

Membebaskan 'pelega kesakitan'

Membebaskan 'pelega kesakitan'

RUANG kelas yang sepi tiba-tiba bertukar menjadi bising dengan dekahan ketawa tanpa henti 12 orang yang lagaknya seperti orang hilang akal.

Sambil tangan mengombak ke atas, mereka terus ketawa dengan penuh semangat dan saling berpandangan mengejek antara satu sama lain.

Bermula dengan ketawa dalam keadaan menunduk sambil menghayunkan tangan, mereka kemudian menukar gaya dan menepuk kedua-dua belah tangan sambil disusuli dekahan panjang.

Bagi Sophen Tew, 36, itu merupakan rutinnya pada setiap hujung minggu di dalam kelas Dr. Dhilip Kumar, seorang pakar psikoterapi dan naturopati di Pusat Yoga Kevala Centre, Subang Jaya.

Menurutnya, aktiviti itu dikenali sebagai terapi ketawa yang membantu dirinya mengawal emosi, sekali gus meningkatkan tahap kesihatan diri.

"Dahulu saya sering jatuh sakit dan kerap ke klinik kerana sering sakit kepala ekoran tekanan di tempat kerja.

"Bagaimanapun, sejak mengikuti kelas ini pada November 2011, saya boleh mengawal emosi dan tekanan yang dialami melalui kaedah pernafasan yang dituntut dalam terapi ketawa," katanya.

Tew menambah, badannya juga terasa lebih ringan dan lega apabila segala tekanan dikeluarkannya dalam bentuk ketawa.

Peranan berbeza

Sementara itu, Dhilip, 65, memberitahu, ketika individu ketawa, 'pelega kesakitan' atau hormon endorfin akan dibebaskan daripada kelenjar pituitari anterior dan mengurangkan tekanan serta mengembalikan mood seseorang.


TERAPI ketawa melibatkan teknik-teknik tertentu bagi memberikan manfaat optimum kepada diri individu.


Bukan sekadar itu, ujarnya, terapi tersebut juga membantu memperbaiki keadaan organ dalaman badan.

"Individu yang selalu terasa tertekan, bimbang dan marah kebiasaannya mengalami pernafasan laju dan pendek. Ini akan memudaratkan tahap kesihatan mereka.

"Terapi ketawa ini dapat membantu memperbaiki cara pernafasan dan menyediakan urutan sistematik pada otot abdomen, limpa, hati, buah pinggang, pankreas serta usus. Ia juga meningkatkan kecekapan sistem pernafasan, peredaran darah dan saraf," katanya.

Bagaimanapun, tegas beliau, terapi berkenaan bukan sekadar merawati penyakit tetapi juga merupakan agen antipenuaan semula jadi apabila kesemua otot muka turut bersenam ketika ketawa.

Terdapat beberapa teknik terapi ketawa yang mempunyai peranan berbeza dalam meningkatkan kualiti kesihatan.

Antara teknik terapi yang diajar oleh Dhilip adalah ketawa pendulum, menepuk tangan, cara teh tarik, satu meter, bercakap di telefon, goyangkan badan dan singa mengaum.

Teknik ketawa cara teh tarik misalnya merupakan latihan untuk memanjangkan pernafasan, sementara ketawa goyangkan badan dapat membantu melancarkan peredaran darah.

Bagi Jo Chew, 47, yang sudah mengikuti kelas terapi ketawa selama tiga tahun, kaedah rawatan itu membantu dirinya kembali tidur lena selepas 10 tahun mengalami insomnia atau kesukaran tidur.

"Sebelum ini saya mengambil pil tidur atau melakukan aktiviti yang menggunakan banyak tenaga supaya dapat tidur lena pada waktu malam.

"Bagaimanapun, selepas menghadiri kelas ini, saya berasa lebih tenang dan tidak lagi mengalami masalah sukar tidur, malah tidur saya lebih lena," ujarnya.

Menurutnya, dia mengalami masalah sukar tidur kerana banyak berfikir.


TEKNIK ketawa menggoyangkan badan membantu melancarkan peredaran darah.


Bagi Chew, terapi ketawa, yang diketahui menerusi seorang rakan, juga telah membantunya meningkatkan ketenangan rohani.

Mengulas lanjut tentang keistimewaan terapi ketawa, Dhilip berkata, aktiviti tersebut merupakan satu seni pernafasan memperbaiki masalah kesihatan secara semula jadi.

"Beberapa jenis penyakit atau masalah kesihatan yang tidak serius seperti kitaran haid tidak teratur, artritis, insomnia, asma, selesema, tekanan darah tinggi, kembung perut dan migrain sebenarnya boleh dirawati dengan terapi ketawa tanpa perlu mengambil pil-pil yang meninggalkan kesan sampingan,

"Apa yang perlu dilakukan hanyalah ketawa dengan sepuas-puasnya, tetapi ketawa juga mempunyai cara. Saya sendiri mengambil masa selama lima tahun untuk mahir dalam mengawal pernafasan," katanya.

Tambah oksigen

Mengajar terapi ketawa, Dhilip berkata, dia mula mengetahui tentang rawatan tersebut selepas berhijrah ke India untuk mengubati kedua-dua belah kakinya yang separuh lumpuh akibat kemalangan di tempat kerja.

"Sebelum ini saya bekerja sebagai seorang jurutera kapal terbang di sebuah syarikat penerbangan tempatan dan mengalami kemalangan ketika berusia 28 tahun.

"Selepas hampir berputus asa kerana kaki yang semakin lemah, rakan-rakan saya memberi sokongan dan mengesyorkan supaya mendapatkan rawatan di India. Ketika itulah saya diperkenalkan dengan terapi ketawa sambil dimaklumkan bahawa ia mampu membantu kelancaran peredaran darah," katanya.

Dhilip memberitahu, dia boleh berjalan semula dalam tempoh kurang dari tiga bulan selepas menjalani terapi berkenaan.

Selepas kembali pulih, beliau akhirnya terpikat dengan kursus pernafasan dan mendalami ilmu tersebut di India selama lima tahun sebelum meneruskan pengajian peringkat doktor falsafah (PhD) dalam bidang sains psikoterapi di Universiti Terbuka Antarabangsa di Sri Lanka pada tahun 1995.


TERAPI ketawa memperbaiki cara pernafasan dengan kadar yang lebih rendah dan sistematik.


Berpengalaman lebih 25 tahun dalam bidang pengurusan tekanan, Dhilip membuka kelas yoga di Subang Jaya, yang mengajar tentang teknik pernafasan dan terapi ketawa.

Kelas terapi ketawa tersebut diadakan selama sejam setengah dan diselitkan dalam setiap kelas yoga yang diadakan setiap hari.

Terapi ketawa dikatakan dapat meningkatkan fungsi tubuh badan dengan penambahan kuantiti oksigen pada otak setiap kali menarik nafas yang panjang.

Kekurangan oksigen akan melemahkan fungsi badan dan otak untuk berfikir yang seterusnya boleh membawa kepada masalah kesihatan yang lain.

Secara purata, setiap manusia bernafas antara 14 hingga 18 kali dalam seminit apabila bangun daripada tidur dan empat hingga lapan kali ketika tidur.

"Namun demikian, kadar purata yang terbaik bernafas adalah antara dua hingga tiga kali dalam seminit.

"Latihan bernafas menerusi kaedah terapi ketawa boleh mengurangkan kadar pernafasan kepada tiga hingga empat kali seminit," ujar Dhilip.

Restoran mewah banjiri pasaran India

Posted:

Restoran mewah banjiri pasaran India

Restoran mewah banjiri pasaran India


SUSUN atur restoran tampak mewah sesuai statusnya sebagai salah satu jenama terkenal antarabangsa.


CHEF MATTEO BOGLIONE diminta oleh pelanggannya untuk menghasilkan lebih banyak menu vegetarian di cawangan baharu restoran mewah, Le Cirque Signature di Mumbai, India.

Disebabkan itu, restoran yang terkenal dengan menu seperti stik T-Bone Florentine turut menawarkan hidangan baharu seperti cauliflower flan bersama porcini dan avocado panzanella, daging fondu mozzarella dan kulat hitam truffle pada harga yang lebih berpatutan.

Hidangan vegetarian itu diletakkan pada harga antara 1,250 rupee (RM66) berbanding menu mewah, stik T-Bone Florentine iaitu AS$130 (RM426).

Restoran berpangkalan di New York, Amerika Syarikat itu beroperasi di hotel terkemuka India, Leela Mumbai. Ia antara premis makanan mewah yang kini membanjiri negara kelahiran Mahatma Ghandi itu.

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, membuka restoran mewah antarabangsa menjadi trend di India seperti yang berlaku di Dubai dan Hong Kong.

Lokasi baharu

Banyak restoran mewah memberikan tumpuan kepada India sebagai lokasi baharu. Ia berikutan jumlah kekayaan isi rumah India yang meningkat RM6.56 trilion dalam masa lima tahun kebelakangan ini. Berdasarkan kenyataan Boston Consulting Group, ia dijangka meningkat kepada RM14.77 trilion pada 2017.


PELANGGAN Le Cirque, Mumbai lebih gemar membelanjakan wang membeli wain mahal berbanding menu mewah.


Cawangan jenama antarabangsa lain seperti Hakkasan, restoran makanan Cina dari London, England dibuka pada 2011 dan restoran Yauatcha yang popular dalam kalangan elit Mumbai, bakal dibuka di empat lokasi baharu di India. Tahun lepas, restoran dari Sepanyol, Arola dibuka di Hotel JW Marriott, Mumbai.

Namun begitu, ia berdepan dengan beberapa cabaran dalam menghidangkan menu signatur tetapi pada masa sama, menuruti permintaan sesetengah pelanggan yang berpegang kepada tradisi dan agama.

Sebilangan pengunjung India merupakan vegetarian dan tidak memakan daging lembu atas sebab tuntutan agama. Selain itu, kebanyakan ramuan diimport menyebabkan kos harga naik mendadak.

Sensitif harga

Dalam pada itu, wartawan Vir Sanghvi menyatakan, sebilangan pengguna India menolak untuk berbelanja secara mewah kerana telah imun dengan budaya restoran antarabangsa. Ia menjadikan India sebagai pasaran yang sensitif harga.

Restoran Le Cirque dibuka pada 1974 oleh Sirio Maccioni dan kini diselenggarakan oleh anaknya, Mario.

Rantaian restoran mewah di India memilih untuk membuka premis di hotel yang menjadikannya sebagai francais dengan menampung keseluruhan kos. Restoran itu juga tidak sukar mendapatkan pelanggan kerana sudah sedia ada peminat tersendiri. Pembukaan restoran tersebut dilihat menjadi faktor penting dalam perniagaan hotel.

Berdasarkan rekod buruk restoran-restoran Perancis yang banyak menghidangkan menu daging, Le Cirque di India mengambil langkah selamat dengan menekankan menu ala Itali.


PERBEZAAN adat dan kepercayaan menyebabkan Boglione mencipta menu baharu yang bersesuaian dengan sosiobudaya India.


"Restoran ala Perancis berdepan pelbagai masalah. Kami tidak mahu berada dalam kategori tersebut," ujar Presiden The Leela Palaces, Hotels and Resorts, Rajiv Kaul. Bulan hadapan, satu lagi cawangan Le Cirque akan dibuka di Bangalore.

Restoran termahal

Cawangan restoran itu di New Delhi yang dibuka pada tahun 2011, menawarkan menu signatur pada harga antara RM265 hingga RM318 seorang. Ia menjadikan Le Cirque sebagai antara restoran termahal di India dengan jumlah keuntungan sebanyak RM530,730 sebulan.

Sebuah lagi restoran import di hotel itu di New Delhi ialah restoran Jepun dari New York, Megu. Restoran berkenaan turut mengimport sebahagian bahan-bahan asas dari luar negara.

Kaul menjangkakan jumlah perbelanjaan di Le Cirque Mumbai adalah 20 peratus lebih rendah dari New Delhi. Saiz restoran juga kecil dan tidak terlalu formal jika dibandingkan dengan cawangan di New Delhi. Ia disebabkan kebanyakan pelanggan lebih gemar membelanjakan wang untuk membeli wain mahal.

Bagi Boglione, 38, memasak untuk pelanggan India bermakna dia perlu menghidangkan menu yang lebih vegetarian, tidak seperti yang biasa dilakukan oleh jejaka dari Florence, Itali itu. Malah dia merancang untuk menggunakan bahan-bahan yang sukar dicari seperti cendawan porcini dan ubi bit kuning.

"Dengan menggunakan sayur-sayuran, anda akan menghasilkan hidangan-hidangan yang menarik," ujarnya. - Reuters

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Infiniti

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Infiniti


PPZ-MAIWP sedia platform bayar zakat

Posted:

PPZ-MAIWP sedia platform bayar zakat

PPZ-MAIWP sedia platform bayar zakat

Oleh Hafiz Ahmad

PENGGUNAAN telefon pintar tidak lagi terhad untuk membuat panggilan dan menghantar kiriman mesej ringkas sahaja.

Perkembangan teknologi telefon pintar membolehkan pengguna melayari internet melalui sambungan data telekomunikasi dengan harga yang berpatutan.

Ia diselarikan dengan penciptaan variasi aplikasi pelbagai kategori seperti permainan, utiliti dan bahan bacaan yang dapat digunakan ketika melakukan kerja seharian atau berhibur pada waktu senggang.

"Tidak dinafikan, kecanggihan telefon pintar kini banyak membantu pengguna dalam melakukan urusan seharian. Sama ada membayar bil-bil, membaca surat khabar harian atau bermain permainan video," ujar Eksekutif Hartanah, Syazwan Arifin, 27, ketika ditemui Infiniti di pejabatnya di Kuala Lumpur baru-baru ini.

Dia menambah, kebanyakan syarikat korporat dan perbankan mula beralih kepada penciptaan aplikasi dengan fungsi yang ringkas dan mudah, sesuai dengan peranti telefon bimbit.

"Sebagai contoh, bank-bank utama seperti Maybank Berhad dan CIMB mempunyai aplikasi sendiri. Begitu juga syarikat penerbangan Malaysia Airlines dan AirAsia yang membolehkan pengguna membeli tiket dalam talian menggunakan aplikasi tersebut," kongsi pemuda kelahiran Kota Bharu, Kelantan itu.

Berdasarkan kajian laman carian Google, kadar penembusan telefon pintar di Malaysia meningkat hampir 300 peratus sejak tahun 2011.


VARIASI aplikasi boleh didapati dalam telefon pintar seiring dengan kepesatan teknologi maklumat.


Rakyat Malaysia mendahului Amerika Syarikat dan England dengan peratusan penggunaan telefon pintar yang tinggi. Kajian itu memperincikan setiap tiga penduduk Malaysia memiliki telefon pintar.

Ia jauh berbeza pada dua tahun lalu apabila hanya satu daripada 10 orang mempunyai alat komunikasi canggih tersebut.

Seiring dengan peralihan itu, Pusat Pungutan Zakat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (PPZ-MAIWP) melancarkan aplikasi iZakat sebagai medium baharu pembayaran zakat.

Percuma

Ia boleh dimuat turun secara percuma bagi pengguna telefon pintar Iphone dan Android menerusi aplikasi App Store dan Google Play.

Ia dilancarkan pada 14 Disember 2013 dan dibangunkan sendiri oleh Unit Pembangunan Web dan Multimedia PPZ-MAIWP manakala bagi pembayaran mobil dibiayai oleh pihak Unit Pemodenan Tadbiran Dan Perancangan Pengurusan Malaysia (MAMPU) dan dibangunkan oleh Dapat Vista Sdn. Bhd.

Menurut Eksekutif Pembangunan Web PPZ-MAIWP, Mohd. Hafizullah Kamaruddin, aplikasi iZakat mengambil masa empat bulan untuk disiapkan.

"Segala perisian dan maklumat yang terdapat dalam aplikasi tersebut adalah sama seperti dalam portal PPZ-MAIWP. Bagaimanapun, kami ringkaskan beberapa fungsi memandangkan sesuatu aplikasi perlu lebih padat dan ringan agar mudah dimuat turun pengguna," ujarnya.

Pembayaran

Antara aplikasi yang boleh diperoleh melalui iZakat ialah Zakat2u, kalkulator pengiraan zakat, info zakat dan lokasi kaunter zakat.

"Sejurus memuat turun aplikasi, pengguna boleh terus melakukan pembayaran dengan mengisi beberapa maklumat asas. Ia akan disimpan dalam pangkalan data kami untuk kegunaan pembayaran seterusnya.

"Bagi pembayaran bulan berikutnya, mereka hanya perlu memasukkan kad pengenalan sahaja," katanya.

APLIKASI iZakat boleh dimuat turun secara percuma di Apple Store dan Google Play.


Pada bahagian Zakat2U, terdapat tiga maklumat penting iaitu Taksir Zakat, Bayar Zakat dan Semak Penyata Zakat.

"Dalam ruangan Taksir Zakat, pengguna boleh membuat taksiran pelbagai jenis zakat harta seperti pendapatan, wang simpanan, perniagaan, emas, saham dam Kumpulan Wang Simpanan Pekerja. Taksiran itu akan disimpan dalam Rekod Taksiran," jelas Mohd. Hafizullah.

Tambahnya, Bayar Zakat merupakan ruangan yang penting dan menjadi tumpuan utama pengguna. Pengguna boleh membuat bayaran zakat dalam talian melalui saluran FPX atau kad kredit.

"Buat masa sekarang, pihak PPZ-MAIWP hanya menerima bayaran melalui kad kredit dari perbankan Islam," jelasnya.

Selepas melakukan pembayaran zakat, pengguna boleh melihat rekod bayaran rasmi mereka menerusi ruangan Semak.

"Rekod tersebut boleh dilihat selepas tiga hari pembayaran di iZakat. Bagi resit asli pula, ia akan dihantar ke alamat anda selepas 14 hari pembayaran dibuat," kata Mohd. Hafizullah.

iZakat turut menyediakan kalkulator bagi mengira jumlah bayaran yang perlu dibayar mengikut pendapatan tahunan yang diisi sendiri oleh pengguna. Pengiraan tersebut merangkumi semua pecahan zakat harta.

"Sebagai contoh pengiraan zakat pendapatan akan meliputi maklumat seperti tahun haul mengikut nisab, pendapatan kasar, penolakan perbelanjaan setahun dan taksiran," katanya.

Pengguna juga boleh mendapatkan maklumat tambahan mengenai zakat, kaedah pembayaran lain dan informasi mengenai PPZ-MAIWP disertakan dalam ruangan Info.

Pantai berbahaya di dunia

Posted:

Pantai berbahaya di dunia

Pantai berbahaya di duniaSUATU percutian pantai pastinya sempurna apabila berada di persekitaran bersih dengan pemandangan yang mempesonakan. Namun demikian, terdapat beberapa pantai di dunia yang tidak selamat dilawati. Infiniti menyenaraikan 10 pantai yang berbahaya di dunia untuk tatapan umum.

Pulau Fraser, Australia

PULAU unik seluas 123 kilometer persegi ini terletak berhampiran pesisir pantai Queensland, Australia. Selain keindahan yang mempesonakan, pulau ini juga merupakan pulau pasir terbesar di dunia. Keunikan Pulau Fraser ialah ia mempunyai sebuah hutan hujan yang tumbuh di atas bukit pasir setinggi 200 meter dari permukaan laut, sekali gus menjadi tarikan semula jadi di situ. Selain itu, pengunjung boleh mengetahui sejarah bangkai kapal di S.S Maheno yang terdampar di pantai tersebut, di samping mendekati keindahan cenuram pasir berwarna, The Pinnacles. Namun begitu, pengunjung perlu berhati-hati apabila berada di perairan pantai ini kerana terdapat haiwan marin yang ganas seperti jerung dan obor-obor beracun, di samping anjing liar yang dikenali sebagai Dingo yang dilaporkan adakalanya menyerang manusia.

Pantai Chowpatty, India

PANTAI Chowpatty terletak di Mumbai dan menjadi salah satu pantai umum paling terkenal di India. Ratusan penduduk daripada seluruh Mumbai akan membanjiri pantai ini di antara Ogos dan September setiap tahun bagi menyambut perayaan Ganesh Chaturthi yang diadakan untuk menghormati Dewa Ganapati.

Sungguhpun menjadi tumpuan ramai, Pantai Chowpatty dicemari dengan timbunan sampah sarap dan keadaan air yang tercemar, menjadikan aktiviti mandi-manda tidak digalakkan kerana berisiko menjejaskan kesihatan.

Pantai Gansbaai, Afrika Selatan

PANTAI Gansbaai menjadi destinasi pelancongan popular di Western Cape, Afrika Selatan. Ia terkenal dengan kepadatan tinggi populasi jerung putih dan lokasi melihat paus. Antara aktiviti tarikan di sana ialah menyelam di dalam sangkar bersama jerung putih.

Jerung putih dikatakan mengganas ketika musim anjing laut membiak.Kebanyakan serangan dipercayai berlaku apabila manusia disalah anggap sebagai anjing laut.

Pantai Bolinas, California

PANTAI Bolinas menjadi syurga bagi peminat sukan luncur air. Namun begitu, peluncur harus mengambil langkah berjaga-jaga kerana terdapat banyak jerung putih di pantai ini yang mencari sumber makanannya di sini.

Peluang untuk diserang pemangsa marin ini cukup tinggi kerana ia boleh dilihat dari air pantai yang jernih ini.

Selain itu, para pengunjung dinasihatkan untuk tidak turun ke pantai pada waktu malam bersendirian dan memakai sebarang perhiasan berkilat yang boleh menarik perhatian pemangsa berkenaan.Pantai Hanakapiai, Hawaii

PANTAI Hanakapiai terletak di Hawaii, Amerika Syarikat. Pantai berkeluasan 3.2 kilometer ini menjadi tumpuan dengan kehalusan pasir dan lautnya yang membiru. Sungguhpun demikian, sekurang-kurangnya 83 individu telah dilaporkan lemas ekoran keadaan ombak dan arus karau yang kuat.

Pantai Maho, Sint Maarten

PANTAI Maho terletak di pulau Caribbean, Saint Martin. Lokasi ini terkenal kerana Lapangan Terbang Antarabangsa Princess Juliana terletak bersebelahan pantai.

Ekoran itu, ia menjadi tumpuan pemerhati pesawat yang berkunjung untuk melihat pelbagai jenis pesawat komersial berlepas dan mendarat dari jarak dekat.

Selain masalah bising, pengunjung berdepan risiko terpelanting ke dalam air terkena tujahan enjin pesawat. Sehubungan itu, kerajaan tempatan telah meletakkan tanda amaran yang memaklumkan pesawat berlepas dan mendarat boleh menyebabkan kecederaan serius atau kematian.

Pantai Sandy, Hawaii

PANTAI Sandy yang terletak di selatan Oahu, Hawaii di Amerika Syarikat merupakan salah satu pantai yang popular dalam kalangan remaja dan dewasa. Ia dikenali sebagai lokasi menarik bagi aktiviti luncur badan kerana ombak yang pecah berhampiran dengan pantai.

Pantai yang mempunyai pasir putih menggoda ini berbahaya ketika gelombang ombak besar dengan kehadiran arus karau.

Pantai Copacabana, Brazil

KOTA Rio de Janeiro di Brazil merupakan kota yang terkenal dengan kemeriahan pelbagai acara. Kota ini juga memiliki pantai indah dengan hamparan pasir putih sepanjang empat kilometer iaitu Pantai Copacabana.

Padat dengan pengunjung, pantai terkenal itu juga dikenali dengan pencuri atau penyeluk saku. Oleh itu, pengunjung diminta untuk meninggalkan barang-barang berharga di hotel sebelum menikmati percutian mereka di pantai tersebut.

Bikini Atoll, Amerika Syarikat

BIKINI Atoll merupakan satu atol yang terdiri daripada gugusan 23 buah pulau di Kepulauan Marshall, Amerika Syarikat. Di antara tahun 1946 dan 1958, kepulauan yang kini menerima pengiktirafan sebagai Tapak Warisan Dunia Pertubuhan Pendidikan Saintifik dan Kebudayaan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO) ini menjadi lokasi lebih 20 ujian senjata nuklear. Selain risiko radioaktif yang mungkin masih wujud, pulau tersebut juga berbahaya kerana bilangan jerung yang tinggi.

Pantai Playa Zipolite, Mexico

PLAYA Zipolite merupakan komuniti pantai yang terletak di pesisir selatan Oaxaca, Mexico. Sesetengah pihak mendakwa perkataan 'Zipolite' datang daripada bahasa Nahutl yang bermakna 'Pantai kematian'.

Pantai kecil sepanjang dua kilometer yang sering menjadi tumpuan ini, khususnya golongan backpacker, terkenal dengan ombak besar dan arus karau yang kuat.

EV tingkat kualiti audio

Posted:

EV tingkat kualiti audio

EV tingkat kualiti audio


BOSCH melantik Wu sebagai duta untuk mikrofon RE320.


JENAMA terkemuka dunia, Bosch baru-baru ini melantik Virus Wu, bintang yang semakin bersinar dalam industri muzik Malaysia sebagai duta selebriti tempatan yang pertama untuk produk Electro-Voice (EV) iaitu mikrofon RE320.

Pengenalan mikrofon RE320 merupakan mikrofon yang bertaraf antarabangsa untuk penghasilan kualiti audio yang tinggi semasa rakaman studio mahupun persembahan secara langsung di atas pentas.

Selain itu, ia juga menyokong bakat muda tempatan dalam memartabatkan industri muzik tempatan. Di samping itu, produk rangkaian EV ini memberikan sistem bunyi yang lebih mengagumkan selain menjadikan vokal penyanyi lebih jelas.

Pengurus Besar Bahagian Sistem Keselamatan Bosch, Jacky Chuan berkata, mikrofon RE320 direka khas untuk mempertingkatkan kualiti bunyi agar setiap perkataan yang dilontarkan dapat didengar dengan jelas selain memberi kepuasan maksimum kepada pendengarnya.

"Melalui Wu, kami berharap dapat menyerlahkan inovasi canggih teknologi bunyi yang unggul sekali gus menyokong kebangkitan bakat-bakat muda muzik di Malaysia," katanya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


Pasangan pengantin diarak naik pembajak sawah

Posted:

Pasangan pengantin diarak naik pembajak sawah

Pasangan pengantin diarak naik pembajak sawah

NORSHAFARIZA dan Mohd. Fahmi diarak menaiki pembajak sawah di Kampung Rantau Panjang, Kota Aur, Kepala Batas, Pulau Pinang baru-baru ini.


UNIK. Mencari kelainan dalam perkahwinan, pasangan Mohd. Fahmi Fazim, 22, dan Norshafariza Abdul Rani, 22, memilih untuk diarak dengan jentera pembajak sawah di Kampung Rantau Panjang, Kota Aur, Kepala Batas, Pulau Pinang baru-baru ini.

Menurut Norshafariza, idea berarak menaiki pembajak sawah itu yang turut dihiasi tempat bersanding itu timbul kerana mahukan kelainan sempena majlis bersejarah dia dan suaminya

Pasangan terbabit menaiki pembajak sawah berkenaan sejauh kira-kira 200 meter dari rumah Norshafariza sebelum diarak oleh waris dan ahli keluarga pasangannya yang turut membawa bekas berisi hantaran.

Menurut Norshafariza, dia memilih menggunakan pembajak sawah pada majlis perkahwinan itu memandangkan kampung tersebut merupakan kawasan tanaman padi.

Mercy kumpul RM45,042 bantu mangsa banjir, taufan

Posted:

Mercy kumpul RM45,042 bantu mangsa banjir, taufan

Mercy kumpul RM45,042 bantu mangsa banjir, taufan


AHMAD FAEZAL (kanan) menerima sumbangan derma daripada Penerbit Eksekutif, Pan Productions Sdn. Bhd., Tunku Alizakri Aliasi (dua dari kiri) di Kuala Lumpur baru-baru ini.


BANTUAN. Persatuan Bantuan Perubatan Malaysia (Mercy Malaysia) berjaya mengumpul sumbangan bernilai RM45,042 untuk disalurkan kepada mangsa banjir di Pantai Timur dan Taufan Haiyan di Filipina, baru-baru ini.

Pengarah Eksekutifnya, Ahmad Faezal Mohamed berkata, sumbangan tersebut hasil daripada kutipan tiket dan derma melalui sebuah persembahan komedi dengan kerjasama Pan. Productions. Sdn. Bhd. sebelum ini.

Menurutnya, bantuan itu penting bagi Mercy Malaysia untuk memastikan kerja-kerja sukarelawan dan bantuan dapat dilakukan dengan secara konsisten.

Ini merupakan kali pertama Mercy Malaysia bekerjasama dengan pihak produksi bagi membuat kutipan derma.

Balu polis terima bantuan Sabati

Posted:

Balu polis terima bantuan Sabati

Balu polis terima bantuan Sabati


JAMILAH (empat dari kiri) menyampaikan bantuan sempena Hari Krismas kepada Jabah (empat dari kanan) di Kuching, Sarawak baru-baru ini.


SUMBANGAN. Badan Amal Tenaga Isteri-isteri Sarawak (Sabati) baru-baru ini menghulurkan sumbangan kepada balu anggota polis, Asisten Superintendan Michael Padel yang terkorban semasa Operasi Daulat bagi menghapus pengganas Sulu di Sabah Mac tahun lalu.

Sumbangan tersebut dihulurkan sempena sambutan Hari Krismas di Kuching.

Balu tersebut, Jabah Mingku dan anaknya Macluei Michael menerima bantuan kewangan dan hamper daripada Pengerusi Kebajikan Sabati, Puan Sri Jamilah Anu.

Jamilah berkata, sumbangan berkenaan adalah bagi meringankan beban yang ditanggung Jabah dan anaknya di samping penghargaan terhadap mendiang yang berkorban nyawa memelihara keamanan negara.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Jangan upah pekerja asing

Posted:

Jangan upah pekerja asing

Jangan upah pekerja asing

Oleh SUHANA MD. YUSOP
suhana.yusop@kosmo.com.my

SEORANG pekerja asing menyapu lantai di sebuah restoran makanan segera di Damansara Uptown, Petaling Jaya semalam.


PUTRAJAYA – Semua restoran makanan segera di negara ini tidak dibenarkan menggaji pekerja asing bagi memberi keutamaan kepada warga tempatan untuk mengisi kekosongan pekerjaan.

Perkara tersebut diputuskan dalam Mesyuarat Jawatankuasa Kabinet mengenai Pekerja Asing dan Pendatang Asing Tanpa Izin (JKKPA-PATI) di sini semalam.

Mesyuarat kali ke-11 yang berlangsung hampir tiga itu dipengerusikan oleh Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Urus setia JKKPA-PATI dalam satu kenyataan yang dikeluarkan selepas mesyuarat tersebut menegaskan, kerajaan memandang serius isu tersebut kerana masih ramai warga tempatan berminat untuk bekerja di restoran makanan segera tetapi tiada peluang.

"Kerajaan memandang serius perkara ini. Pengusaha restoran berkonsepkan fast food disaran mengambil dan menggaji pekerja tempatan memandangkan masih ramai lagi warga tempatan yang berminat bekerja di restoran itu," kata kenyataan itu.

Antara restoran makanan segera yang popular dalam kalangan rakyat Malaysia ialah Kentucky Fried Chicken, McDonald's, A&W dan Pizza Hut.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Tuntutan palsu diplomat Malaysia

Posted:

Tuntutan palsu diplomat Malaysia

Tuntutan palsu diplomat Malaysia

Oleh MOHD. TURMADZI MADUN
turmadzi.madun@kosmo.com.my


DUA diplomat meninggalkan pejabat SPRM di Putrajaya semalam selepas keterangan mereka direkodkan.


PUTRAJAYA - Dua diplomat Malaysia ditahan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) di sini semalam bagi membantu siasatan berhubung tuntutan palsu penggunaan kenderaan dan urusan logistik yang kesemuanya berjumlah AS$126,000 (RM378,000).

Kedua-dua pegawai berusia dalam 40-an tersebut ditahan pada pukul 3.30 petang ketika mereka hadir memberi keterangan kepada SPRM di sini.

Tuntutan melampau itu dikatakan dibuat kedua-dua pegawai kanan Kementerian Luar itu semasa mereka hadir pada Sidang Kemuncak Kerjasama Ekonomi Asia Pasifik (APEC) 2011 di Hawaii, Amerika Syarikat.

Pengarah Siasatan SPRM, Datuk Mustafar Ali berkata, siasatan kes tersebut dilakukan sebaik pihaknya mendapat maklumat daripada beberapa sumber mengenai tuntutan yang dibuat oleh dua pegawai tersebut yang dilihat meragukan.

Bagaimanapun, menurut beliau, kedua-dua diplomat itu dibebaskan dengan jaminan selepas mereka memberi keterangan selama empat jam di pejabat SPRM.

Mustafar bagaimanapun enggan mendedahkan jawatan kedua-dua pegawai kanan tersebut atas sebab-sebab tertentu.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

22 barang ditawar lebih murah

Posted:

22 barang ditawar lebih murah

22 barang ditawar lebih murah

Oleh SUHANA MD. YUSOP
suhana.yusop@kosmo.com.my


ISMAIL SABRI (tengah) menunjukkan cili merah yang dijual di pasar tani selepas melancarkan Program Jimat Belanja Dapur di Putrajaya semalam. Turut kelihatan Badruddin (kiri).


PUTRAJAYA – Berkuat kuasa semalam, orang ramai boleh menikmati penjimatan harga antara lima hingga 20 peratus bagi 22 jenis barangan terpilih di 513 buah pasar tani seluruh negara.

Langkah tersebut dilaksanakan melalui Program Jimat Belanja Dapur 2014 anjuran Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA).

Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, program yang akan berlangsung sepanjang tahun itu bertujuan mengurangkan beban rakyat yang berdepa n masalah kenaikan harga barang.

"Kesemua barangan yang ditawarkan ialah yang popular dibeli oleh pengguna antaranya, bawang merah besar, ubi kentang, lobak merah cina, cili merah minyak, tomato dan pelbagai jenis ikan yang kita turunkan harga.

"Sebagai contoh, pengguna boleh membeli ayam di pasar tani pada harga RM7.50 berbanding harga pasaran RM7.80 sekilogram, di sini pengguna dapat berjimat sebanyak 30 sen," katanya pada sidang akhbar di pasar tani Putrajaya di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Belum ada sebarang keputusan

Posted:

Belum ada sebarang keputusan

Belum ada sebarang keputusan

Oleh AHMAD FAZLI MOHD. YADI
fazli.yadi@kosmo.com.my

TAUFEK


PERSATUAN Bola Sepak Malaysia (FAM) menangguhkan kes perbicaraan terhadap tujuh pemain Kuala Lumpur yang didakwa terlibat dengan skandal rasuah dan mengatur perlawanan pada kempen Liga Malaysia (Liga M) musim lalu.

Pengerusi Jawatankuasa Tatatertib FAM, Datuk Taufek Razak memberitahu, tindakan itu dibuat selepas pihaknya dimaklumkan masih ada pemain dan pegawai Persatuan Bola Sepak Kuala Lumpur (KLFA) yang terlibat dengan gejala tersebut.

"Hasil daripada siasatan hari ini (semalam) yang telah melibatkan 15 individu membabitkan pegawai dan pemain, pihak jawatankuasa telah membuat rumusan yang mendalam.

"Setelah kajian dibuat selama tempoh perbicaraan itu, pihak jawatankuasa memutuskan untuk menangguhkan keputusan terhadap tujuh pemain terbabit sehinggalah seluruh pasukan termasuk pegawai dihadapkan ke jawatankuasa ini.

"Saya difahamkan masih ada baki lebih kurang enam pemain (yang dilaporkan terlibat dengan rasuah) dan kami memutuskan untuk memanggil semua (pemain) sebelum membuat keputusan," kata Taufek pada sidang akhbar di Wisma FAM, Kelana Jaya semalam.

Tujuh pemain yang kini dalam 'perbicaraan' FAM ialah Azizon Abdul Kadir, Benedict Martin, Muhammad Syazwan Mohamed Rani, J. Mughilan Kartik, Muhammad Azwan Jatin, S. Sivaraj dan Mohamad Amirul Asraf Mohd. Noor.

Kosmo! sebelum ini melaporkan, FAM telah menghukum jurulatih, Stanislav Lieskovsky serta dua pegawai pasukan, Rosli Omar dan pegawai, Shaari Jani digantung seumur hidup daripada sebarang kegiatan bola sepak dan denda RM20,000 atas kesalahan yang sama.

Turut menerima nasib sama seperti tiga individu tersebut ialah lima pemain Kuala Lumpur - Jeremy Danker, Khairul Anuar Shafie, Hafizi Roslee, Fadhlullah Yunsifar dan Phoo Kai Lun.

"Mungkin kita juga akan panggil Datuk George (Fredrick), beliau adalah pengurus pasukan. Kenapa selepas tiga perlawanan, dia mengambil keputusan untuk meletakkan jawatan? Jadi, sebenarnya perkara ini sangat serius," katanya.

Ketika ditanya mengapa lapan individu tersebut dihukum tanpa diberikan peluang untuk membela diri, Taufek menjawab: "Yang sebelum ini (lapan individu yang dikenakan hukuman gantung seumur hidup dan didenda RM20,000), mereka tidak menjawab surat pertuduhan.

"Kami hanya ikut prosedur dan Jabatan Undang-Undang FAM yang mengeluarkan surat pertuduhan kepada mereka."

Pada masa sama, Taufek mengesahkan bahawa pihaknya sudah mengenal pasti bookie yang terlibat dalam gejala tersebut.

Apek tetap setia bersama Kelantan

Posted:

Apek tetap setia bersama Kelantan

Apek tetap setia bersama Kelantan

Oleh ADHAM SHADAN
adham.shadan@kosmo.com.my


DARI kiri, Azman, Nik Shahrul Azim, Khairul Fahmi, Kevin dan Darby bergambar bersama pada sidang akhbar di Kota Bharu semalam.


PENJAGA gol Harimau Malaya, Khairul Fahmi Che Mat dan pemain pertahanan, Nik Shahrul Azim Ab. Halim mengikat kontrak baharu selama tempoh lima tahun bersama Kelantan.

Keputusan itu menyaksikan Khairul Fahmi dan Nik Shahrul Azim akan kekal menyarung jersi skuad The Red Warriors (TRW) sehingga 2019.

"Saya cukup menyanjung tinggi komitmen yang ditunjukkan oleh kedua-dua pemain tonggak berkenaan.

"Ini merupakan kontrak yang paling lama pernah ditandatangani oleh mana-mana yang pemain yang beraksi dalam saingan Liga Malaysia (Liga M)," kata Ketua Pegawai Eksekutif TRW Sdn. Bhd., Kevin Ramalingam.

Beliau berkata demikian kepada pemberita pada majlis pengumuman kontrak dua bintang The Red Warriors di Kota Bharu semalam.

Turut hadir, Setiausaha Agung KAFA, Azman Ibrahim dan ketua jurulatih Kelantan, Steve Darby.

Sementara itu, Khairul Fahmi atau Apek menyifatkan keputusannya sebagai tepat dan ia dianggap sebagai pengorbanan kepada skuad The Red Warriors yang telah sebati dengan dirinya.

"Saya terima tawaran ini sebab saya asal sini (Kelantan). Karier saya bermula dengan The Red Warriors dan The Red Warriors juga banyak berkorban untuk saya selama ini.

"Jadi sudah sampai masanya saya korbankan untuk pasukan pula.

"Saya rasa telah membuat keputusan yang tepat demi masa depan saya," katanya yang berasal dari Kota Bharu.

Nik Shahrul Azim pula menyifatkan hatinya memang bersama Kelantan.

"Saya yakin dengan keputusan itu... saya asal sini, keluarga pun di sini, memang hati saya di Kelantan," kata pemain kelahiran Rantau Panjang itu.

Dalam perkembangan lain, Kelvin memberitahu, selain Apek dan Nik Shahrul, dua lagi pemain berpengalaman turut berbuat tindakan hampir serupa iaitu Zairul Fitree Ishak dan ketua pasukan, Mohd. Badhri Radzi.

Selain Apek dan Nik Shahrul Azim, kapten Kelantan, Mohd. Badhri pula mengikat kontrak selama dua tahun manakala Zairul Fitri tiga tahun.

Dharma Raj dinaikkan pangkat

Posted:

Dharma Raj dinaikkan pangkat

Dharma Raj dinaikkan pangkat

Oleh LUQMAN HAKIM AB. RAHIM
luqmanhakim.rahim@kosmo.com.my


TENGKU ABDULLAH (tengah) berkata sesuatu kepada Dharma Raj sambil diperhatikan Revington selepas mempengerusikan mesyuarat MHC di Kuantan semalam.


PENGENDALI skuad hoki remaja negara, Muhammad Dharma Raj Abdullah telah dinaikkan pangkat sebagai penolong jurulatih skuad senior.

Pelantikan itu sudah pasti dianggap bonus buat Dharma Raj selepas beliau berjaya membimbing skuad Projek 2013 meraih kejayaan positif tahun lalu.

Selain Dharma Raj, dua bekas pemain negara, Nor Azlan Bakar dan K. Gobinathan turut dilantik sebagai penolong jurulatih kepada Paul Revington.

Presiden Konfederasi Hoki Malaysia (MHC), Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah berkata, pelantikan itu dibuat bagi memantapkan lagi skuad senior bagi menghadapi enam kejohanan utama tahun ini.

Menurut Tengku Abdullah, ia merupakan sebahagian perancangan yang diputuskan bagi menentukan hala tuju skuad negara bagi mengharungi jadual kejohanan yang cukup ketat bermula Mac hingga Oktober depan.

"Dengan pelantikan ini, skuad senior yang dibarisi seramai 35 pemain akan dikendalikan oleh Revington bersama-sama dengan tiga penolong jurulatih baharu yang dilantik.

"Tumpuan akan diberikan kepada Sukan Asia di Korea Selatan, kita sasarkan jadi juara di sana. Ia (Sukan Asia 2014) juga merupakan kelayakan bagi Sukan Olimpik Rio 2016.

"Kita mahu momentum pencapaian terbaik yang telah diperoleh sebelum ini berterusan dan persiapan itu dimulakan dengan melantik tenaga jurulatih yang berkaliber," katanya selepas mempengerusikan mesyuarat MHC di Kuantan semalam.

Mengikut jadual, skuad senior negara akan menghadapi Piala Sultan Azlan Shah pada 13 hingga 22 Mac di Ipoh, Perak dan Cabaran Juara-Juara 1 (25 April hingga 4 Mei) di Kuantan, Pahang.

Selepas Piala Dunia, anak-anak buah Revington akan berlepas ke Scotland untuk menyertai Sukan Komanwel (23 Julai hingga 3 Ogos) dan Sukan Asia di Korea Selatan September depan.

Dalam perkembangan berkaitan, Tengku Abdullah berkata, MHC akan mencari pengganti Dharma dan memberi keutamaan kepada calon tempatan.

Katanya, dua jurulatih - Lim Chiow Chuan dan Tai Beng Hai akan bertindak sebagai penyelaras untuk memilih calon yang sesuai bagi menggalas tugas tersebut.

"Kita akan teliti calon yang sesuai termasuk jurulatih dari luar, namun keutamaan diberi kepada calon tempatan," jelasnya.

Tengku Abdullah turut mengumumkan bahawa Mohd. Nasihin Nubli Ibrahim dan Lailin Abu Hassan kekal selaku jurulatih skuad senior dan junior wanita negara.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Warga Prihatin curi perhatian

Posted:

Warga Prihatin curi perhatian

Warga Prihatin curi perhatian

ANAK-ANAK RPWP bergambar bersama rombongan dari Brunei.


ACAPKALI kita dengar keluhan badan-badan bukan kerajaan (NGO) mengenai kekurangan pendedahan dan sokongan daripada masyarakat umum. Keadaan ini pada kebanyakan masa menyukarkan badan-badan tersebut menjayakan sesebuah acara demi manfaat komuniti naungan mereka.

Kesukaran itu bagaimanapun tidak melemaskan niat murni sebuah badan NGO berjiwa besar, Rumah Pengasih Warga Prihatin (RPWP) untuk menganjurkan satu karnival amal sekali gus acara rumah terbuka khusus untuk penyokong mereka.

Setelah lama dirancang, tarikh 25 Disember 2013 menjadi detik bersejarah bagi badan itu apabila hampir 3,000 orang menghadiri kedua-dua acara berkenaan.

Dilaksanakan pekarangan Sekolah Agama Rahmaniah di Sungai Ramal Baru, Kajang, Selangor, karnival itu turut menghimpunkan lebih 23 buah gerai dan 40 orang peniaga.

Cuaca baik ternyata mengiringi usaha murni RPRW. Pada masa yang sama, kelihatan beberapa buah kenderaan ulang-alik membawa tetamu dari tapak karnival ke bangunan RPWP yang berjarak kira-kira 200 meter.

Lebih istimewa, penganjur acara itu turut menerima rombongan khas dari Brunei Darussalam.

Menurut ketua rombongan tersebut, Hasnan Abdul Rahman, pihaknya memang bercadang untuk melawat RPWP apabila berada di Malaysia.

"Wakil kami telah menghubungi pihak RPWP melalui laman Facebook mereka tentang hasrat kami. Alhamdulillah, mereka menyambut dan mempelawa kami dengan baik sekali," ujarnya ketika ditemui Kosmo! pada majlis berkenaan.


HASIL jualan pada karnival amal itu akan turut digunakan bagi pembinaan sebuah sekolah bagi anak-anak asnaf.


Beliau yang mengetuai rombongan keluarga yang terdiri daripada hampir 40 orang itu berada di Malaysia selama enam hari.

"Di Brunei, persatuan seperti ini masih kurang dan saya tidak terkejut jika RPWP mendapat perhatian yang cukup istimewa di Malaysia," tambah lelaki yang berusia 57 tahun itu.

Karnival amal tersebut menyediakan gerai-gerai jualan yang menawarkan pelbagai barangan yang sebahagian besar terdiri daripada hidangan lazat seperti kuih-muih dan nasi beriani.

Selain itu, barangan lain seperti kosmetik, novel, pakaian Muslimah dan pakaian terpakai turut ditawarkan kepada pengunjung.

Sokongan ramai

Selaku Pengasas merangkap Pengetua RPWP, Dr. Masjuki Mohd. Musuri menzahirkan rasa syukur dengan sokongan yang diberikan oleh pelbagai pihak dalam menjayakan sambutan rumah terbuka dan karnival amal tersebut.

"Saya telah diberitahu, hampir 3,000 orang hadir memeriahkan program ini dengan kebanyakan daripada mereka datang dari Semenanjung Malaysia," katanya.

Tokoh yang lebih selesa digelar 'ayahanda' atau 'ayah' itu turut memberitahu, bilangan kehadiran pengunjung itu telah terbukti melalui koleksi gambar, rakaman video dan buku daftar tetamu yang disediakan oleh sukarelawan RPWP.

"Objektif utama kami mengadakan rumah terbuka ini adalah untuk meraikan penyokong-penyokong di Facebook kami yang kini mencecah hampir 65,000 orang.

Tambahnya, penganjuran acara ini juga membuka pintu kami memperkenalkan misi dan visi RPWP kepada masyarakat umum.


SEBAHAGIAN daripada 40 orang peniaga mengambil bahagian dalam Karnival Jualan Amal RPWP pada 25 Disember tahun lalu.


"Sementara itu, karnival amal yang kami jalankan adalah hasil kerjasama dengan sukarelawan dari Universiti Malaya. Ia bertujuan untuk mengutip dana bagi kerja-kerja penyelidikan dan pembangunan (R&D) dan membina sebuah sekolah untuk anak-anak asnaf ini," terangnya penuh bersemangat.

Karnival yang bermula seawal pukul 8.30 pagi sehingga 6 petang itu turut mengadakan beberapa aktiviti sampingan seperti pertandingan mewarna dan bercerita bagi kanak-kanak.

RPWP, yang ditubuhkan sejak tahun 2005, menerapkan konsep keluarga besar bagi menjadikan persatuan tersebut berbeza dengan pusat jagaan anak-anak yatim dan asnaf yang lain.

Orang ramai juga boleh mendapatkan maklumat lanjut mengenai RPWP di laman web www.prihatin.net.my.

Keajaiban lukisan Kartika Affandi

Posted:

Keajaiban lukisan Kartika Affandi

Keajaiban lukisan Kartika Affandi


PERSAMAAN Kartika dan allahyarham ayahnya, Affandi ialah mereka hanya menggunakan tiub warna untuk menghasilkan sesebuah karya.


TANPA menggunakan berus, teknik wanita itu melukis ternyata berbeza berbanding pelukis profesional lain. Berbekalkan pelbagai tiub warna di tangan kirinya, dia kelihatan asyik melukis wajahnya sendiri.

Tangan kanannya pula memegang cermin yang dihalakan ke wajahnya. Sambil melukis, matanya sesekali mengerling untuk melihat cermin yang dipegangnya itu. Ketika sibuk menyiapkan potret wajahnya, dia dihujani pelbagai soalan daripada peminatnya.

Namun, wanita yang berasal dari Jalan Kaliurang, Desa Pakem, Yogyakarta, Indonesia itu tetap melayan segala soalan peminatnya dengan baik.

"Sesebuah lukisan itu harus dihasilkan kurang satu jam. Sekiranya, ia mengambil masa lebih lama, hasil lukisan itu bukan lahir dari hati. Ia merupakan satu paksaan kepada pelukis untuk menghasilkan sesebuah lukisan," kata Kartika Affandi, 79, kepada pengunjung di Galeri RA Fine Arts, Solaris Dutamas, Kuala Lumpur, Disember lalu.

Kunjungan pelukis terkenal dari Indonesia itu ke galeri tersebut bersempena jemputan daripada pihak Bank Negara Malaysia untuk acara seni bersama yang mempersembahkan karya-karya pelukis prolifik Malaysia dan Indonesia di Sasana Kijang, Kuala Lumpur.

Lukisan Kartika yang bertajuk Heliconia dan Gunung Merapi turut dipamerkan untuk jualan di galeri tersebut dan ternyata mendapat perhatian pengunjung.

Dalam acara itu, pengunjung berpeluang menyaksikan Kartika melukis potretnya sendiri dan sesi soal jawab bersamanya. Acara itu juga memberi peluang kepada pelukis tempatan meminta tip lukisan daripada Kartika terutama aspek pemilihan warna.

Kenangan lama

Menurut anak kepada pelukis legenda dari Jawa Barat, Affandi yang meninggal dunia pada tahun 1990, kunjungannya ke ibu negara kali ini mengimbau kenangan lama sewaktu pertama kali menjejakkan kaki ke Malaysia.

"Pertama kali saya ke Kuala Lumpur pada tahun 1949. Ketika itu, saya berkesempatan melukis pemandangan di sekitar Kampung Baru. Pada kunjungan kali ini, saya juga ke situ untuk melukis. Tetapi keadaannya ternyata berbeza. Dari Kampung Baru, kelihatan bangunan-bangunan tinggi yang menjadi pemandangan utama.

HIJAU merupakan warna kegemaran Kartika sewaktu menghasilkan sesebuah karya.


Saya rindukan Kuala Lumpur yang dahulu," ujarnya yang gemar menghasilkan lukisan bercorak ekspresionis.

Pada usia yang lanjut, Kartika ternyata mempunyai daya ingatan yang kuat dan kelihatan amat bertenaga ketika menghasilkan sesebuah lukisan.

Menurut menantu Kartika merangkap pengurus peribadinya, Anna Kunherdiana, 51, ibu mertuanya itu ibarat sudah lupa usianya sebaik sahaja memegang tiub warna untuk melukis.

"Ibu Kartika tidak boleh berdiri lama tetapi apabila melukis, dia berupaya untuk berdiri sendiri tanpa bantuan sesiapa. Dia juga tidak gemar menceritakan mengenai kejayaannya kepada orang lain. Sebaliknya, dia sering berceritakan perihal kejayaan dan lukisan allahyarham ayahnya. Kartika juga berupaya melukis potret Affandi tanpa sebarang rujukan foto. Dia amat sayangkan ayahnya," ujarnya.

Tambahnya, Muzium Kartika Affandi yang mempamerkan karya-karya lukisan ibu mertuanya akan dibuka pada bulan November depan dan bakal menjadi destinasi pelancongan di Yogyakarta.

Peluang

Sementara itu, Pemilik dan Pengarah Galeri RA Fine Arts, Raja Ahmad Aminullah berkata, pihaknya mengambil kesempatan menjemput Kartika ke galeri itu untuk memberi peluang kepada pelukis-pelukis tempatan mengenali hasil lukisan ikon itu secara lebih dekat.

"Kartika pernah mengadakan pameran solo di galeri ini pada tahun 2008. Ini merupakan kunjungan rasmi kali kedua di sini. Karya-karya yang dihasilkannya mempunyai karakter dan signatur tersendiri yang tiada pada pelukis lain.

"Karyanya juga menceritakan suka dan duka kehidupannya sendiri. Penggunaan warna turut berbeza dengan pelukis lain. Kartika juga gemar menggunakan warna hijau untuk menggambarkan eksperimentasi suasana sekelilingnya," ujarnya. - MUHAMMAD AYMAN GHAFFA

Promosi ulang tahun Hawa Ghazzali

Posted:

Promosi ulang tahun Hawa Ghazzali

Promosi ulang tahun Hawa Ghazzali

KAFTAN moden dengan rekaan penuh bergaya daripada Hawa Ghazzali.


BUAT julung-julung kalinya, Hawa Ghazzali Collections, anak syarikat Hawa Ghazzali Holdings Berhad mengadakan jualan murah aksesori dan pakaian wanita iaitu sehingga 50 peratus.

Koleksi Hawa Ghazzali termasuklah gelang tangan, rantai, anting-anting perak tulen 925 dan pakaian kaftan moden.

Semua rekaan terhasil daripada idea pemilik dan Timbalan Pengerusi Hawa Ghazzali Holding Berhad, Datin Lynda Ghazzali.

Menariknya, koleksi aksesori Hawa Ghazzali dihasilkan menggunakan bahan berasaskan kaca Murano dalam bentuk manik yang ditempah khas dari kepulauan Venetion, Itali.

Ia didatangkan dalam dua saiz dan kategori seperti Excellency, Highness, Majesty dan Ambassador.

Koleksi ini antara pilihan paling hangat dalam kalangan muda-mudi dan mereka yang menggemari aksesori charm bracelet.

Koleksi kain kaftan pula diperbuat daripada fabrik yang dibawa khas dari Itali. Antara koleksi kain kaftan ialah Roberto Cavali, Etro, Kenzo dan D&G.

Selain kaftan terdapat juga dres dan blaus (kaftan pendek). Semua koleksi Hawa Ghazzali boleh dipakai oleh semua golongan dan peringkat umur.

"Saya mengambil kesempatan ini untuk mempelawa para pelanggan untuk bersama-sama menyambut ulang tahun koleksi Hawa Ghazzali yang pertama bermula 9 hingga 11 Januari 2014," kata Lynda.

Beliau berkata, promosi yang ditawarkan itu sebagai hadiah ulang tahun dan tahun baru kepada semua pelanggan yang memilih untuk membeli dan mengumpul koleksi aksesori Hawa Ghazzali.

Bukan itu sahaja, Lynda memberitahu, syarikatnya sedang mengorak langkah untuk membuka butik cawangannya di New York, Amerika Syarikat pada bulan ini.

Pelancarannya pula akan diumumkan dalam masa terdekat.

"Saya juga membuka peluang kepada sesiapa yang berminat untuk menjadi francais kami," katanya. – NIZHA PERIASWAMY

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Ariel Sharon kini menunggu ajal

Posted:

Ariel Sharon kini menunggu ajal

Ariel Sharon kini menunggu ajal

ARIEL SHARON


BAITULMUQADDIS - Bekas Perdana Menteri Israel, Ariel Sharon yang koma sejak 2006 kini di ambang maut selepas kesihatannya dilaporkan semakin merosot.

Pengarah Hospital Tel Hashomer, Zeev Rotstein berkata, sistem kardiovaskular pemimpin berusia 85 tahun itu stabil tetapi fungsi organ lain semakin merosot.

"Beliau semakin tenat setiap hari dan boleh dikatakan beliau berada dalam keadaan amat kritikal," kata Rotstein.

"Dua anak lelakinya kini menemani Sharon pada setiap hari," tambahnya.

Pemimpin Yahudi yang digelar sebagai 'Penyembelih Beirut' itu koma selepas diserang strok dan pendarahan otak pada 4 Januari 2006 semasa berkempen untuk partinya menjelang pilihan raya umum di Israel.

Beliau yang merupakan seorang bekas jeneral menjadi Perdana Menteri Israel dari tahun 2001 hingga 2006.

Sharon yang terkenal kerana kekejamannya dikutuk oleh masyarakat antarabangsa berhubung pembunuhan beramai-ramai orang Islam di Beirut, Lebanon.

Pada tahun 1982, Sharon yang menjadi Menteri Pertahanan Israel ketika itu mengarahkan beberapa kumpulan militia Kristian Lebanon untuk membunuh pelarian Palestin di kem pelarian Sabra dan Shatila di Beirut.

Ketika itu, tentera Israel menceroboh sebahagian Lebanon untuk mengusir pejuang Pertubuhan Pembebasan Palestin.

Menurut beberapa sumber Palestin, antara 3,000 hingga 3,500 orang termasuk wanita mengandung, bayi dan kanak-kanak dibunuh kejam dalam pembunuhan beramai-ramai tersebut.

Beribu-ribu pelarian turut diseksa dan dirogol dalam kekejaman tersebut yang berlaku selama tiga hari pada 16 September 1986. - Agensi

Angka korban bangunan runtuh meningkat 17 orang

Posted:

Angka korban bangunan runtuh meningkat 17 orang

Angka korban bangunan runtuh meningkat 17 orang


PETUGAS penyelamat menunggu untuk memulakan operasi mencari mangsa yang masih hidup di bawah timbunan sebuan bangunan runtuh di bandar Canacona, barat India semalam - REUTERS


PANAJI - Dua lagi mayat dijumpai oleh pasukan penyelamat daripada sisa sebuah bangunan lima tingkat yang runtuh di Canacona kelmarin menjadikan angka korban meningkat 17 orang.

Seorang pegawai kerajaan tempatan, Ramesh Tawadkar berkata, pasukan penyelamat setakat ini berjaya menyelamatkan seramai 23 pekerja daripada sisa runtuhan bangunan yang dalam pembinaan itu.

"Mangsa terakhir yang terselamat dijumpai lewat semalam (kelmarin) tetapi harapan menjumpai mangsa yang masih hidup sangat tipis,'' katanya.

Polis masih belum dapat menentukan berapa ramai pekerja yang berada di dalam bangunan berkenaan ketika kejadian itu selepas kontraktor dipercayai menghilangkan diri.

Seorang lagi pegawai kerajaan, Ajit Panchwadkar berkata, jumlah mangsa hanya dapat diketahui sekiranya kontraktor dapat dikesan atau sisa runtuhan dibersihkan sepenuhnya.

Kejadian bangunan runtuh sering berlaku di India dan setiap tahun beratus-ratus mangsa dilaporkan terkorban.

Permintaan tinggi untuk perumahan dan undang-undang yang longgar menyebabkan syarikat pembinaan mengambil kesempatan untuk mengurangkan kos dengan menggunakan bahan binaan tidak berkualiti.

39 ekor ikan paus mati terdampar di New Zealand

Posted:

39 ekor ikan paus mati terdampar di New Zealand

39 ekor ikan paus mati terdampar di New Zealand


BEBERAPA ekor ikan paus pilot terdampar di sebuah pantai di Wellington, New Zealand semalam.- AFP


WELLINGTON - Sebanyak 39 ekor ikan paus pilot ditemui mati selepas terdampar di sebuah pantai terpencil di New Zealand, kata beberapa pegawai konservasi semalam.

Jabatan Konservasi New Zealand memberitahu, semua paus tersebut dikesan terdampar di pantai Golden Bay, Pulau Selatan sejak kelmarin.

Pengurus Jabatan berkenaan, John Mason berkata, sebanyak 12 ekor paus itu mati secara semula jadi dengan bakinya dihapuskan.

"Kami mendapati paus-paus itu terdampar terlalu jauh dari laut untuk diapungkan semula," kata Mason

Insiden paus pilot terdampar biasa berlaku di New Zealand.

Setakat ini saintis-saintis masih keliru berhubung punca mamalia itu berenang secara beramai-ramai ke daratan. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved