Sabtu, 6 Julai 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Hobi bertukar perniagaan

Posted:

Hobi bertukar perniagaan

Hobi bertukar perniagaan

MEMELIHARA ikan hiasan untuk dijual bukanlah sesuatu yang asing lagi kepada penduduk di negara ini.

Namun, ramai yang tidak mengetahui selain ikan, memelihara udang juga boleh menjadi hobi yang menarik dan mampu memberikan pendapatan yang lumayan kepada pengusahanya.

Daya tarikan itu telah mendorong Mohd. Fazuli Ismail, 31, untuk meneroka lebih jauh lagi dalam industri yang sudah terkenal di negara seperti China, Thailand dan India tetapi masih kurang dikenali di Malaysia.

Menurutnya, hobi baharunya itu bermula sekitar dua tahun lalu ketika melayari internet untuk mencari maklumat mengenai ikan hiasan galaxy.

"Saya sememangnya mempunyai hobi membela ikan hiasan dan secara tidak sengaja saya terbaca mengenai pemeliharaan udang hiasan yang semakin popular di beberapa buah negara.

"Bermula dari situ, saya menimba pengetahuan mengenai udang hiasan dan saya tidak menyangka haiwan itu boleh dibela sama seperti ikan.

"Saya bertanya kepada peniaga-peniaga di beberapa buah kedai akuarium tetapi majoritinya menyatakan mereka tidak menjual udang jenis tersebut melainkan udang yang dijual untuk dijadikan umpan memancing ikan.

"Saya tertarik untuk memelihara udang hiasan ini kerana ia merupakan satu perniagaan baharu di Malaysia yang sangat unik," tambahnya yang mendapat sokongan penuh daripada isterinya, Noor Asmawati Ismail, 31.


MOHD. FAZULI menggunakan media sosial untuk memudahkan proses jual beli udang hiasan.


Menurut Mohd. Fazuli, perniagaan itu unik kerana terdapat pelbagai spesies udang hiasan yang mempunyai pelbagai warna menarik seperti merah, biru dan kuning.

"Selepas membaca mengenainya, saya agak terkejut apabila mengetahui terdapat spesies udang hiasan yang dijual pada harga RM4,000 seekor," ujarnya.

Pemuda itu berkata, secara kebetulan, dia mempunyai rakan yang mengenali seorang pengusaha udang hiasan dari Singapura yang mendapat bekalan haiwan tersebut dari Taiwan. Menurutnya, dia kemudian membeli 10 ekor udang hiasan.

Setiap seekor udang itu, katanya, berharga RM2.

Mohd. Fazuli berkata, dia meletakkan udang tersebut di dalam sebuah akuarium.

"Saya belajar cara untuk membela udang hiasan ini berpandukan tunjuk ajar daripada pengusaha tersebut.

"Entah di mana silapnya, kesemua udang yang dibela itu mati begitu sahaja. Namun, kegagalan itu langsung tidak mematahkan semangat saya untuk terus mencuba sehingga berjaya.

"Jika orang lain, pasti sudah mengalah apabila tidak berjaya pada peringkat permulaan. Bagaimanapun, saya terus berusaha dan selepas lebih 10 kali melakukan percubaan, akhirnya saya berjaya juga membela udang hiasan yang dikenali sebagai udang ceri.

"Saya tidak pernah terfikir untuk menjadikan hobi ini sebagai sumber pendapatan.

"Namun, apabila bilangan udang hiasan ini bertambah, saya menawarkannya kepada rakan-rakan yang berminat membelanya. Saya tidak sangka pertaan terhadap udang hiasan ini sangat menggalakkan," jelasnya yang bertugas dengan Tentera Udara Diraja Malaysia.

Ujar Mohd. Fazuli, pada mulanya dia memelihara udang hiasan yang mempunyai pelbagai warna sebagai hobi.

Hobi itu, katanya, kemudian bertukar menjadi perniagaan apabila rakan-rakannya meminta dia menjual hidupan tersebut.

"Saya turut memberi tunjuk ajar kepada rakan-rakan mengenai cara untuk memelihara udang hiasan ini supaya tidak mati. Sebenarnya, ia lebih mudah dipelihara berbanding ikan hiasan.

"Keadaan itu berlaku kerana kita tidak perlu menukar air di dalam akuarium dengan kerap. Sebaliknya, kita hanya perlu menambahkan sahaja kuantiti air. Saya membersihkan akuarium sebulan sekali.

"Terdapat cara untuk memelihara udang hiasan ini. Saya hanya membuat rujukan di internet serta bertanya kepada mereka yang pernah membelanya," katanya yang memelihara udang hiasan itu di dalam 10 buah akuarium mengikut warna udang.

Jelas Mohd. Fazuli, suhu di dalam akuarium udang hiasan mesti tidak melebihi 28 darjah Celsius bagi mengelakkan haiwan itu mati kepanasan.

"Suhu bilik sangat tidak sesuai untuk memelihara udang hiasan. Justeru, saya menggunakan penyejuk air atau kipas akuarium untuk memastikan ia berada pada paras suhu yang sesuai.

Suhu


TIDAK ramai peniaga di Malaysia yang menjual udang hiasan.


Warna

"Sebenarnya, udang hiasan boleh memakan apa jua makanan. Semasa mula-mula memeliharanya, saya memberikannya timun selain sayur yang dicelur terlebih dahulu seperti lobak merah serta bayam.

"Namun, kini, saya memberi haiwan itu barli bagi menjaga kualiti dan kecantikan kulitnya. Setakat ini, saya memelihara dua jenis udang hiasan sahaja iaitu neo caridina dan caridina," ujarnya yang kini menggunakan khidmat ejen dari Pulau Pinang bagi mendapatkan bekalan udang hiasan secara terus dari Taiwan.

Dia berkata, harga udang hiasan itu ditentukan mengikut jenis dan warna.

Menurutnya, jika warna udang itu lebih terang serta berkilat, harganya lebih mahal sehingga mencecah ribuan ringgit.

Mohd. Fazuli berkata, dia pernah menjual udang hiasan pada harga RM180 seekor. Dia memberitahu, saiz udang hiasan itu pula berukuran 1 sentimeter (sm) hingga 5sm dengan jangka hayatnya kurang dua tahun.

"Ia akan bertelur setiap dua bulan sekali dan seekor udang hiasan betina boleh menghasilkan antara 30 hingga 40 biji telur.

"Haiwan itu tidak boleh bercampur dengan udang yang berwarna lain.

"Ia kerana kemungkinan anak yang dihasilkan tidak akan mempunyai warna jika haiwan itu bercampur dengan udang yang mempunyai warna lain," katanya.

Dia berkata, kualiti udang hiasan itu ditentukan oleh kepekatan warna dan kilatan haiwan tersebut.

"Setakat ini, saya pernah memelihara udang hiasan yang dikenali sebagai red fire selama satu tahun sebelum menjualnya kepada pelanggan.

"Ekoran jangka hayat haiwan itu pendek, saya akan menjualnya sebelum ia mati. Jika tidak menjualnya, segala usaha saya menjaganya akan menjadi sia-sia.

"Udang hiasan ini tidak boleh terdedah kepada penyembur serangga kerana ia boleh menyebabkannya mati.

"Sudah dua kali saya mengalami kejadian seperti itu. Dalam kejadian pertama, saya menggunakan penyembur serangga ketika bermain komputer di rumah.

"Kejadian kedua pula berlaku apabila semburan kabut dilakukan secara besar-besaran di kawasan perumahan saya ini.

"Kira-kira 100 ekor udang hiasan saya mati disebabkan racun serangga itu. Sejak itu, saya mula berhati-hati bagi mengelakkan kejadian tersebut berulang lagi," ceritanya. Dia memberitahu, ukuran keasidan (pH) air juga perlu dijaga.

Menurutnya, kadar pH yang ditetapkan adalah di antara enam hingga tujuh bagi mengelakkan haiwan itu mati.


AKSESORI di dalam akuarium udang hiasan sama seperti yang digunakan untuk memelihara ikan hiasan.


Penyembur serangga

Ujarnya, dia kini menjadi pembekal udang hiasan ke kedai-kedai akuarium.

"Selain melihat udang hiasan yang saya miliki di Facebook, pelanggan juga boleh melayari laman web, www.onestopshrimpcenter.com.my bagi mendapatkan keterangan lanjut.

"Saya menggunakan media sosial sebagai medium promosi kerana ia lebih mudah serta menjimatkan kos," katanya yang berasal dari Johor Bahru.

Menurutnya, proses jual beli menjadi lebih mudah kerana para pelanggan sama ada dari dalam atau luar negara hanya perlu memilih udang pilihan mereka menerusi Facebook.

Selepas pelanggan menjelaskan bayaran, katanya, dia akan menghantar haiwan itu menerusi pos.

"Saya sering menyertai forum di laman web Malaysian Aquatic Community bagi bertukar-tukar pendapat mengenai perniagaan yang dijalankan.

"Saya juga merancang mahu membuka sebuah kedai menjual udang hiasan supaya urusan jual beli menjadi lebih lancar dan memudahkan pelanggan untuk membuat pilihan.

"Kewujudan sebuah galeri udang hiasan juga merupakan salah satu impian saya," jelasnya yang akan memperbaharui bekalan setiap tiga bulan.

Perahu kolek berwarna-warni

Posted:

Perahu kolek berwarna-warni

Perahu kolek berwarna-warni


PERAHU berwarna-warni yang berlabuh di tebing tali air Kampung Pulau Gajah menjadi tarikan pelancongan.


BUNYI pesawat yang memecah sunyi seakan-akan tidak dihiraukan orang ramai yang mundar-mandir di sekitar tali air Kampung Pulau Gajah, Pengkalan Chepa, Kelantan ini.

Sebahagiannya sibuk bergelumang dengan hidupan laut segar manakala yang lain pula ralit menjadi sang penonton.

Tatkala Indeks Pencemaran Udara (IPU) di seluruh negara meningkat naik baru-baru ini apabila alam kelabu dilitupi jerebu, penulis bersama jurugambar Irwan Majid terpesona dengan warna-warni kehidupan di kampung agak terpencil ini yang terletak tidak jauh dari Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra.

Meskipun dikatakan tidak lagi seindah dulu apabila perahu-perahu kolek yang berwarna-warni berlabuh di tepi Pantai Sabak yang pasirnya memutih, pemandangan yang sedang disaksikan di tali air buatan ini juga mempunyai keunikannya yang tersendiri.

Sebuah tali air sepanjang kira-kira 200 meter yang menghubungkan sungai itu merupakan pangkalan untuk perahu-perahu kolek yang dicat dengan pelbagai warna milik nelayan di kampung ini mencari rezeki di samudera.

Sebahagian perahu kolek itu mengandungi berbagai-bagai bentuk ukiran.

Biasan bebayang di air tenang dan puluhan perahu itu membuatkan pemandangan kelihatan amat mengasyikkan.

Bunga seri pagi yang tumbuh melata di atas tebing dan kehadiran sangkar-sangkar burung candik mampu mencetuskan aura kedamaian.

Bukan sesuatu yang menghairankan apabila terdapat kelibat beberapa pelancong asing membawa kamera di penempatan ini.

Ada antara mereka yang duduk di satu sudut sambil melukis manakala sebahagian lain mengamati perahu yang dicat dengan warna-warna terang.

Terdapat juga pelancong asing yang asyik melihat suasana kehidupan komuniti nelayan di sini.


PANTANG bagi nelayan di sini memasuki perahu dengan memakai kasut. Mereka mesti berkaki ayam.


Semasa kunjungan penulis dan jurugambar baru-baru ini, terdapat sepasang pelancong asing tidak mahu melepaskan peluang untuk mengabadikan pemandangan di kampung ini dengan lensa kamera.

Sebenarnya, Kampung Pulau Gajah merupakan sebuah penempatan baharu.

Rata-rata penduduknya datang dari perkampungan berhampiran Pantai Sabak yang dipindahkan secara berperingkat-peringkat kerana ancaman hakisan ombak yang 'menghilangkan' rumah-rumah mereka.

Biarpun begitu, gaya hidup atau benih-benih tradisi yang ditanam nenek moyang mereka di Pantai Sabak dahulu masih terus subur.

Perahu yang dicat dengan variasi warna sudah diamalkan oleh nelayan-nelayan di sini sejak zaman-berzaman.

Tidak cukup dengan itu, ia turut dipasang bendera-bendera yang beraneka warna.

Seorang nelayan, Mat Wi Mat, 49, memiliki sebuah perahu yang mempunyai warna biru dan merah jambu.

Dia berkata, perahu kolek itu dicat dengan pelbagai warna sama seperti yang dilakukan oleh bapanya dahulu di Pantai Sabak.

"Nelayan-nelayan di Pantai Sabak dahulu sukakan perahu-perahu yang dicat berwarna-warni kerana bagi mereka, ia akan menarik perhatian ikan-ikan," katanya yang ramah diwawancara penulis walaupun dia baru pulang dari menangkap ikan di laut.

Barangkali kata-katanya itu dapat memberi jawapan mengapa nelayan-nelayan di sini memakai baju-baju berwarna terang dan berwarna-warni ketika pulang daripada menangkap ikan.

Mat Wi yang berpindah dari Pantai Sabak ke sini ketika berusia 30 tahun berkata, tapak asal kampung ini ialah sungai yang kemudian dikambus pasir pantai untuk dijadikan penempatan baharu.

"Muara tidak jauh, dalam tempoh lima minit kami boleh sampai dengan menggunakan perahu kolek yang kini berkuasa enjin.

"Cuma untuk tiba ke laut, ia mengambil masa antara satu jam setengah sehingga dua jam," katanya yang menyifatkan musim tengkujuh sebagai waktu untuk nelayan mengecat dan mencantikkan perahu mereka.

Ditanya tentang pantang larang yang diamalkan nelayan di sini, Mat Wi dengan pantas berkata:

"Tak boleh pakai selipar dalam perahu.

"Itu (memakai selipar) tidak hormat (pada perahu). Perahu itu kami gunakan untuk mencari rezeki, jadi kena beradab. Perahu itu macam rumah," katanya.

Lelaki itu berkata, mereka juga dilarang duduk membelakangkan bahagian hadapan perahu atau berpaling semasa meninggalkan pangkalan.


SALAH satu ukiran bercorak-corak yang terdapat pada badan sebuah perahu.


Pemilik-pemilik perahu yang lebih menggemari seni ukiran dan corak, mereka mungkin perlu mengeluarkan wang untuk mengupah pengukir termasuk dari Narathiwat, Thailand.

"Upah mengecat perahu sahaja yang mengandungi pelbagai corak adalah sebanyak RM1,000, kalau disertai ukiran ia boleh mencecah RM3,000.

"Mereka (pengukir-pengukir dari Narathiwat) boleh datang bila kita panggil, empat jam pun sahaja ke sini.

"Tidak ada apa yang pelik, sebab ramai antara kami turut mempunyai saudara-mara di sana (Narathiwat) yang terpisah semasa pendudukan Jepun," katanya.

Seorang nelayan yang juga pengukir perahu tempatan, Zulkarnain Hasin, 50, berkata, dia memperoleh pendapatan sebanyak RM50 sehari untuk membaiki atau mengukir perahu pada musim tengkujuh.

"Antara Disember hingga Februari, ketika musim tengkujuh, saya membuat kerja-kerja membaiki atau mengukir perahu.

"Ada yang mengambil masa sehingga seminggu dan ada yang sampai setengah bulan (untuk membaiki perahu).

"Ukiran yang paling mendapat banyak tempahan dan menjadi kesukaan ramai ialah naga dan burung yang diukir pada bahagian tertentu perahu," katanya.

Petani 92 tahun berkahwin gadis 22 tahun

Posted:

Petani 92 tahun berkahwin gadis 22 tahun

Petani 92 tahun berkahwin gadis 22 tahun


MUSALI duduk bersama Muna (tiga dari kiri), cucu lelakinya (kiri) dan seorang isteri kepada cucunya pada majlis perkahwinan itu.


PERCINTAAN tidak mengenal usia tua dan muda. Ungkapan itu amat tepat buat seorang petani Iraq yang berusia 92 tahun, Musali Mohammed al-Mujamaie.

Petani yang tinggal di sebuah kampung di utara Baghdad itu akhirnya menemui jodoh dengan seorang gadis berusia 22 tahun.

Majlis perkahwinan Musali dengan gadis pilihannya itu, Muna Mukhlif al-Juburi itu diadakan pada malam Khamis lalu.

Persandingan antara Musali dan Muna itu diadakan di rumah petani tersebut di Kampung Gubban, selatan bandar Samarra.

Majlis itu turut dimeriahkan oleh dua cucu lelakinya yang juga melangsungkan perkahwinan pada hari yang sama.

Isteri pertama petani itu meninggal dunia tiga tahun lalu selepas mendirikan rumah tangga dengannya selama 58 tahun.

Musali dan isterinya itu mempunyai 16 orang anak.

"Saya berasa gembira untuk berkahwin dalam majlis perkahwinan bersama-sama dengan dua cucu lelaki saya," kata Musali kepada agensi berita AFP kelmarin.

"Saya seperti berumur 20 tahun," tambah petani tersebut.

Musali menyatakan, sebelum ini majlis perkahwinan dua cucunya itu terpaksa ditangguhkan manakala majlis perkahwinannya dengan gadis tersebut sedang dalam perancangan.

Justeru, katanya, keputusan kemudian dibuat supaya kedua-dua cucunya itu turut berkongsi majlis perkahwinan dengannya.

Dua cucu lelakinya itu masing-masing berusia 16 dan 17 tahun.

Majlis perkahwinan itu diadakan dalam tempoh empat jam.

Persembahan tarian, muzik dan beberapa das tembakan dilepaskan ke udara bagi memeriahkan majlis perkahwinan itu.

Majlis perkahwinan itu turut dihadiri oleh beberapa pemimpin keagamaan dan penduduk suku kaum di kampung tersebut.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Maut diserang ketika lari berbogel

Posted:

Maut diserang ketika lari berbogel

Maut diserang ketika lari berbogel

Oleh NUR AISHAH AMIN
nuraishah.amin@kosmo.com.my

LOKASI seorang pelancong warga Vietnam ditemui mati dengan kesan tikaman di Cheras semalam.


KUALA LUMPUR - Pertelingkahan antara dua lelaki di dalam sebuah bilik hotel dekat Cheras di sini semalam berakhir apabila seorang daripadanya, pelancong warga Vietnam maut akibat ditikam.

Dalam kejadian pada pukul 5.38 pagi itu, suspek, warga tempatan berusia 44 tahun yang hanya memakai seluar dalam mengejar mangsa sambil memegang dua bilah pisau dari sebuah bilik di tingkat empat hotel tersebut.

Ketua Polis Daerah Cheras, Asisten Komisioner Mohan Singh Tara Singh berkata, kedua-dua lelaki itu dipercayai bergaduh di dalam bilik sebelum suspek mengejar mangsa yang dalam keadaan bogel ke tingkat satu.

"Mangsa yang berusia 23 tahun diserang di kawasan tangga tingkat satu hotel berkenaan dan mati di tempat kejadian akibat cedera parah," katanya ketika ditemui di Balai Polis Alam Damai di sini.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

'Mak, ayah tiri kita jahat'

Posted:

'Mak, ayah tiri kita jahat'

'Mak, ayah tiri kita jahat'

Oleh MANIRAH OTHMAN
manirah.othman@kosmo.com.my


AHMAD bersama isteri, Toh Puan Norliza Mahmud melawat tiga beradik mangsa dera ibu dan bapa tiri di HSNZ di Kuala Terengganu semalam.


KUALA TERENGGANU - Budak mangsa dera, Mohd. Rafiq Haikal Yusman enggan memaafkan ibu kandung dan bapa tirinya atas perbuatan kejam pasangan itu mendera dia dan dua adik lelakinya, Mohd. Aqil Zaquan, 2, serta Mohd. Afiq Hazwan, 5, di sebuah rumah di Gong Badak di sini.

Kanak-kanak berusia tujuh tahun itu, berkata, ibu dan bapa tirinya zalim apabila sanggup melihat dua jari kaki kirinya mengalami kecacatan kekal akibat melecur apabila disimbah air panas beberapa bulan lepas.

Menurutnya, dia dan dua adiknya itu juga diperlakukan seperti binatang apabila diikat dengan tali, dicucuh puntung rokok dan kena gantung pada kipas.

Katanya, dia percaya nasib malang itu tidak akan menimpa ke atas dirinya dan dua adiknya jika bapa kandungnya masih hidup dan tinggal bersama.

"Kami tidak suka dan tidak sayang mak dan ayah (tiri) kita, sebab dia jahat, ayah (kandung) baik kita dah mati, kita tak akan maafkan mak dan ayah yang jahat itu.

"Kami kena ikat dengan tali, dicucuh (puntung) rokok, kena gantung pada kipas, kena simbah air panas dan banyak lagi," ceritanya.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

KPDNKK lancar Ops Harga 2013

Posted:

KPDNKK lancar Ops Harga 2013

KPDNKK lancar Ops Harga 2013

Oleh RAIS YEOP JOHARI


HASAN (tiga dari kiri) meninjau harga daging lembu selepas melancarkan Ops Harga 2013 peringkat kebangsaan di Pasar Besar Seremban semalam.


SEREMBAN – Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK), Datuk Hasan Malek semalam melancarkan Ops Harga 2013 untuk menangani isu kenaikan harga barangan keperluan sempena bulan Ramadan dan Hari Raya Aidilfitri.

Menurut beliau, seramai 1,845 anggota penguat kuasa di seluruh negara akan digerakkan bagi menjayakan operasi tersebut.

Selain itu, katanya, seramai 1,071 pegawai pemantau harga kementerian akan melakukan pemantauan bagi mengesan kenaikan harga.

"Operasi itu juga bertujuan memastikan peniaga tidak mengambil kesempatan memanipulasi harga dan mematuhi perundangan di bawah undang-undang yang dikuatkuasakan.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas melancarkan Ops Harga 2013 peringkat kebangsaan di Pasar Besar Seremban di sini.

Ops Harga 2013 dilancarkan serentak di seluruh negara semalam.

Hasan berkata, dalam usaha menyekat kenaikan harga yang tidak berpatutan, tindakan undang-undang boleh dikenakan kepada peniaga di bawah Akta Kawalan Harga dan Antipencatuan 2011.

Menurutnya, individu yang melakukan kesalahan menjual barangan harga terkawal melebihi harga maksimum boleh didenda oleh mahkamah sehingga RM100,000 atau tidak melebihi tiga tahun atau kedua-duanya atau dikompaun sehingga RM50,000.

"Bagi syarikat yang melakukan kesalahan tersebut, mereka berhadapan denda sehingga RM500,000 atau dikompaun sehingga RM250,000," katanya.

Orang ramai yang ingin membuat laporan mengenai kenaikan harga barangan, boleh hubungi KPDNKK di talian hotline 1800-886-800.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Malaysia musnahkan Pakistan

Posted:

Malaysia musnahkan Pakistan

Malaysia musnahkan Pakistan

Oleh RADIAH SAORI
radiah@kosmo.com.my

PEMAIN-PEMAIN Malaysia meraikan kejayaan menewaskan Pakistan 3-1 pada Liga Hoki Dunia di Stadium Hoki Taman Daya, Johor Bahru semalam.


IMPIAN skuad negara untuk menghuni tangga kelima keseluruhan pada Liga Hoki Dunia semakin hampir menjadi kenyataan selepas menewaskan Pakistan 3-1 di Stadium Hoki Taman Daya, Johor Bahru semalam.

Selepas mengalami kekecewaan gagal mara ke pusingan separuh akhir, sekali gus tidak layak ke Piala Dunia di Belanda tahun hadapan, skuad bimbingan Paul Revington kini mempunyai misi untuk menghuni tangga kelima bagi membolehkan mereka memperbaiki ranking dunia.

Pada aksi semalam, skuad negara dilihat cukup bersemangat untuk menewaskan Pakistan yang juga pasukan No. 1 Asia buat pertama kalinya selepas sekadar seri 4-4 pada peringkat kumpulan lalu selain seri 2-2 pada Piala Sultan Azlan Shah 2013 dan seri 3-3 pada Trofi Juara-Juara Asia 2012.

Gol pertama skuad negara diperoleh pada minit ke-14 menerusi pukulan sudut penalti Muhammad Razie Abd. Rahim sebelum Pakistan yang dibimbing Abdul Khan bangkit untuk menyamakan kedudukan dua minit kemudian melalui jaringan padang Shafqat Rasool.

Malaysia memperoleh jaringan saguhati selepas penjaga gol Pakistan, Imran Butt menjaringkan gol sendiri ketika cuba menahan pukulan kencang pemain negara, Faizal Saari dari luar kawasan D pada minit ke-19 untuk kedudukan 2-1.

Masuk babak kedua, permainan semakin rancak dengan kedua-dua pasukan berjaya membuat beberapa cubaan berbahaya terutama menerusi pukulan sudut penalti.

Namun, penyerang negara, Tengku Ahmad Tajudin Abdul Jalil berjaya meletakkan Malaysia dalam kedudukan lebih selesa apabila menjaringkan gol ketiga menerusi jaringan padang pada minit ke-38.

Revington berkata, kemenangan itu adalah hasil daripada kerjasama berpasukan dan keyakinan yang tinggi kesemua anak buahnya.

"Memang saya gembira dengan kemenangan ini kerana ia merupakan kemenangan pertama kami ke atas Pakistan. Walaupun pemain ada melepaskan beberapa peluang untuk menambah jaringan, secara keseluruhannya saya tetap gembira dengan keputusan ini.

"Saya harap, pemain akan terus menunjukkan komitmen tinggi pada perlawanan terakhir esok (hari ini)," katanya pada sidang akhbar selepas perlawanan semalam.

Pada perlawanan penentuan tempat kelima hari ini, Malaysia bakal bertemu Jepun yang terlebih dahulu menewaskan Afrika Selatan 1-0 menerusi penentuan pukulan penalti selepas kedudukan terikat 2-2 setelah tamat permainan.

Pakistan dan Afrika Selatan pula akan bertemu bagi menentukan kedudukan ketujuh dan kelapan.

Selangor melayakkan diri ke Piala AFC 2014

Posted:

Selangor melayakkan diri ke Piala AFC 2014

Selangor melayakkan diri ke Piala AFC 2014


PEMAIN-PEMAIN Selangor meraikan kejayaan mereka melayakkan diri ke saingan Piala AFC 2014 selepas seri 1-1 dengan Johor DT di Stadium Tan Sri Hassan Yunos, Larkin malam tadi.


PENYERANG import Selangor, Francis Forkey Doe memastikan pasukan itu beraksi dalam kempen Piala AFC musim depan selepas meledak gol penyamaan ketika seri 1-1 menentang Johor Darul Takzim (Johor DT) di Stadium Tan Sri Hassan Yunos, Larkin malam tadi.

Lebih manis, pemain kelahiran Liberia itu membantu skuad Gergasi Merah menamatkan kempen Liga Super musim ini dengan mengekalkan kedudukan di tangga kedua liga, manakala Harimau Selatan berada di tangga ketiga berdasarkan perbezaan jaringan meskipun berkongsi 40 mata dengan skuad kendalian Irfan Bakti Abu Salim itu.

Pada aksi tersebut, penyerang import, Leonel Nunez terlebih dahulu meletakkan tuan rumah di depan menerusi jaringannya pada minit ke-22.

Selangor kembali bangkit dan berjaya menyamakan kedudukan menerusi Forkey Doe pada minit ke-51.

Harimau Selatan yang terdesak untuk memburu gol kemenangan, akhirnya terpaksa akur selepas gagal menembusi benteng pertahanan Selangor apabila keputusan 1-1 kekal sehingga tamat perlawanan.

DI Stadium Majlis Perbandaran Petaling Jaya, impian Felda United untuk terus kekal beraksi dalam Liga Super tidak kesampaian meskipun berjaya mencatat kemenangan 2-1 ke atas Negeri Sembilan.

Ia gara-gara T-Team kekal berada di tangga ke-18 liga selepas berjaya mengikat Terengganu 2-2 semalam.

Felda terlebih dahulu membuka jaringan menerusi pemain veteran, Rudie Ramli seawal minit ke-16.

Eddy Helmi Abdul Manan mengikat kedudukan dengan menjaringkan gol penyamaan buat pasukan pelawat pada minit ke-52.

Begitupun, Rudie sekali lagi menjadi tumpuan apabila meledak gol kemenangan Felda United pada masa kecederaan.

Felda secara rasmi kini menyertai Negeri Sembilan yang beraksi dalam saingan Liga Premier musim depan.

DI Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah, Kuala Terengganu, kejayaan T-Team mengikat Terengganu 2-2, sekali gus mengekalkan kedudukan pasukan berstatus kelab itu beraksi di kancah Liga Super musim depan.

Penyerang import skuad The Titans, Damir Ibric membuka jaringan pada minit ke-13 namun pemain Terengganu, Nasril Izzat Jalil menyamakan kedudukan pada minit ke-38.

Mohd. Fakhrurazi Musa kembali meletakkan Skuad Penyu di depan menerusi jaringannya pada minit ke-51, namun Ahmad Syamim Yahaya memastikan T-Team terus kekal dalam kempen Liga Super dengan meledak gol penyamaan pada minit ke-60.

DI Stadium Shah Alam, empat gol daripada penyerang import Selangor PKNS, Patrick Ronaldinho Wleh belum cukup untuk menjamin kebangkitan pasukannya selepas tewas 4-5 kepada Pahang.

Skuad pelawat terlebih dahulu membuka jaringan menerusi Mohd. Amirul Hadi Zainal dan R. Gopinathan pada minit ke-11 dan 20.

Ronaldinho berkerja keras untuk mengurangkan defisit jaringan dan hasilnya, penyerang Liberia itu berjaya menjaringkan gol pertama PKNS pada minit ke-34.

Namun, penyerang import Pahang, Martias Conti terus meletakkan skuad Tok Gajah dalam keadaan selesa dengan menjaringkan gol ketiga pada minit ke-44.

Bersambung di babak kedua, Fauzi Roslan menjaringkan gol keempat pada minit ke- 49 sebelum Pahang 'dihadiahkan' satu jaringan sendiri dari pemain PKNS, Alyy Imran Samarkhan (m-54).

PKNS tidak menyerah kalah apabila Ronaldinho berjaya mengurangkan defisit jaringan menerusi tiga jaringan pada minit ke-70, 78 dan masa kecederaan, namun keputusan 4-5 kekal sehingga wisel penamat dibunyikan pengadil perlawanan.

DI Stadium Sultan Muhammad IV, Kota Bharu, Kelantan menundukkan juara Liga Super, Lions XII 2-0 menerusi jaringan kapten, Mohd. Bahdri Mohd. Radzi dan Dickson Nwakaeme pada minit kelima dan 59.

DI Stadium Perak, Ipoh, Angkatan Tentera Malaysia (ATM) tewas kepada Perak 0-1 hasil jaringan tunggal penyerang import Seladang, Paulo Rangel.

Perlis sedia dana RM135 juta

Posted:

Perlis sedia dana RM135 juta

Perlis sedia dana RM135 juta

Laporan MOHD. IKHSAN FIRDAUS AZMI, NOR AZIRAN YUNUS dan SHANIKA ABDULLATIB
sukan@kosmo.com.my


ABDUL JAMIL (kiri) mengumumkan Perlis memperuntukkan dana sebanyak RM135 juta sebagai kos untuk perbelanjaan persiapan penganjuran Sukma ke-17 tahun depan.


PERLIS menyediakan peruntukan sebanyak RM135 juta sebagai kos untuk perbelanjaan persiapan penganjuran Sukan Malaysia (Sukma) ke-17 tahun depan.

Perlis menjadi tuan rumah Sukma buat pertama kalinya dan temasya itu dijangka membuka tirai pada 24 Mei hingga 7 Jun 2014.

Exco Belia dan Sukan Perlis, Abdul Jamil Saad berkata, jumlah itu termasuk pembinaan tiga venue baharu serta kerja-kerja menaiktaraf infrastruktur sedia ada.

"Pembinaan venue baharu melibatkan acara badminton, skuasy dan lapangan sasar, manakala kerja naik taraf akan dimulakan pada minggu pertama bulan depan.

"Bagaimanapun, pembinaan velodrom mini yang dicadangkan sebelum ini tidak dapat diteruskan kerana kekangan masa dan masalah kewangan. Kami akan berbincang dengan persatuan negeri bagi mencari alternatif lain untuk acara lumba basikal," katanya pada sidang akhbar di pusat media di Bukit Jalil semalam.

Abdul Jamil berkata, Perlis akan memastikan semua venue yang berlangsung di Perlis tanpa melibatkan penggunaan venue di Kedah, manakala penginapan atlet akan ditempatkan di institut pengajian tinggi sekitar negeri itu.

Sehingga kini persiapan venue adalah 30 peratus.

Sementara itu, Perlis turut memperkenalkan empat acara baharu iaitu tenis, kenu, petanque dan golf.

"Tenis adalah antara acara yang dijangka mampu menyumbang pingat dan kami juga akan mempertaruhkan atlet kami iaitu juara remaja Asia.

"Bagi acara kenu, pencapaian pada Sukma sebelum ini amat memberangsangkan apabila kami berjaya mencuri beberapa pingat daripada Terengganu. Kerana itu, kami memperkenalkan acara ini pada temasya akan datang," kata Abdul Jamil.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Alam fantasi Dewan Shah Alam

Posted:

Alam fantasi Dewan Shah Alam

Alam fantasi Dewan Shah Alam

PAKEJ makanan laut antara pilihan istimewa sempena Ramadan yang ditawarkan Dewan Shah Alam.


MELANGKAH masuk ke Dewan Shah Alam yang terletak di Jalan Iktisas 14/6, Shah Alam, hati pasti terpaut dengan suasana dan susun atur restoran itu yang berbeza daripada tempat berbuka biasa.

Jika kebanyakan restoran membuat dekorasi ala kampung, Juraidah Amoni pula menghias restorannya seperti sebuah taman fantasi yang unik.

Bunga-bunga rona ceria dihias indah di samping penataan rona lembut memberi pemandangan menakjubkan untuk dipotretkan sebagai foto kenangan bersama keluarga.

Juraidah berkata, ketika berkunjung ke restoran atau hotel pada bulan Ramadan, dia sering melihat dekorasi yang hampir sama iaitu ala kampung.

"Saya ingin membuat kelainan dan dekorasi ala fantasi dipilih kerana saya jarang melihat restoran direka seperti taman dengan penggunaan bunga dan lampu yang menarik," ujarnya ketika ditemui baru-baru ini.

Pada masa sama, Dewan Shah Alam memberi pilihan menu berbuka yang jarang dihidangkan di restoran atau hotel lain.

"Dalam mencari kelainan, kami memilih untuk menghidangkan tetamu dengan makanan laut yang segar. Terdapat beberapa pakej yang boleh dipilih oleh pengunjung berdasarkan jenis hidangan. Mereka juga boleh menentukan cara masakan mengikut selera masing-masing," kata Juraidah yang turut menyediakan perkhidmatan katering.

Selain itu, pengunjung masih boleh memilih untuk hidangan bufet ala kampung apabila ruang atas yang dinamakan Mahligai Cinta, menyediakan lebih daripada 10 jenis menu utama selain beberapa juadah pemanis mulut.

"Menariknya, pengunjung juga akan dihiburkan oleh kumpulan nasyid popular, Rabbani, yang membuat persembahan hampir setiap hari sepanjang bulan Ramadan ini.

"Para pelanggan juga boleh menunaikan sembahyang tarawih bersama-sama Kumpulan Rabbani di restoran ini," tambah Junaidah.

Junaidah turut memberi potongan sebanyak 30 peratus pada tiga hari pertama Ramadan sebagai tanda penghargaan kepada para pelanggannya.

Menu ala kampung GTower

Posted:

Menu ala kampung GTower

Menu ala kampung GTower

HOTEL GTower menawarkan juadah asli makanan kampung.


KEENAKAN nasi hujan panas berlaukkan ayam goreng lengkuas pasti memberi kepuasan apabila dinikmati ketika berbuka puasa.

Sekiranya ada yang ingin menikmati hidangan tersebut, jangan gusar kerana Hotel GTower di Jalan Tun Razak, Kuala Lumpur menyediakan juadah itu sebagai menu utamanya.

"Kami menumpukan masakan Melayu asli kerana ia merupakan hidangan yang pasti dicari oleh pengunjung. Menariknya, setiap hidangan dimasak secara tradisional oleh chef berpengalaman," ujar Penolong Pengurus Komunikasi Pemasarannya, Imelda Shubari kepada Kosmo!.

Pemilihan juadah berbuka dibuat berdasarkan pengamatan kegemaran ramai oleh chef selebriti, Chef Johnny Fua yang mengetuai kumpulan masakan untuk berbuka. Pengunjung pasti mendapat kepuasan melalui deretan makanan berteraskan hidangan kegemaran orang Malaysia seperti kerabu perut, kerabu jantung pisang, pasembor dan sambal belacan.

Bukan itu sahaja, variasi pencuci mulut juga bakal membuatkan pengunjung terkenang suasana damai di kampung.

Setiap hidangan disusun mengikut kategori bagi memudahkan pengunjung mencari makanan pilihan mereka. Terdapat juga menu kambing bakar yang disertakan bersama nasi arab bagi melengkapkan selera.

Sambil menjamu hidangan, mata akan bertumpu pada persekitaran dan dekorasi Dewan Rajang, Hotel GTower yang berkonsepkan ciri-ciri mesra alam. Mata juga terpukau dengan perabot-perabot unik dan replika cili gergasi yang diletakkan di tengah-tengah hotel itu.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


SKMM perlu wujud mekanisme terbaik tangani tentera siber - Wan Junaidi

Posted:

SKMM perlu wujud mekanisme terbaik tangani tentera siber - Wan Junaidi

SKMM perlu wujud mekanisme terbaik tangani tentera siber - Wan Junaidi

06/07/2013 8:48pm

KUALA LUMPUR - Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) perlu merangka mekanisme terbaik untuk memantau serta menangani pelbagai isu yang dicetuskan di alam siber bagi memastikan ia tidak menggugat kestabilan negara.

Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Dr. Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata, SKMM perlu lebih proaktif dalam tindakan mereka, terutama dalam menangani propaganda 'tentera siber' yang dikaitkan dengan pembangkang.

Ini bagi memastikan agenda yang cuba diketengah tidak menjurus kepada timbulnya ketegangan dalam masyarakat.

"Memang daripada sudut yang kita lihat, ada tindakan pihak tertentu cuba mempromosi kempen politik mereka sehingga boleh menjejaskan keselamatan negara, jadi dalam hal ini, SKMM perlu bertindak mengawal perkara itu.

"Sekiranya ini sudah tidak boleh dikawal sehingga menjejaskan keselamatan dalam negeri, maka pihak polis akan bertindak," katanya.

Wan Junaidi berkata, segala tohmahan keterlaluan yang dilempar di media sosial, jika tidak dibendung, boleh menimbulkan persepsi negatif dalam kalangan masyarakat. - Bernama

Kapal APMM selamatkan tiga nelayan Indonesia di perairan Lumut

Posted:

Kapal APMM selamatkan tiga nelayan Indonesia di perairan Lumut

Kapal APMM selamatkan tiga nelayan Indonesia di perairan Lumut

06/07/2013 8:46pm

LUMUT - Sebuah kapal Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) menyelamatkan tiga nelayan warga Indonesia di perairan Lumut - kira-kira 32.5 batu nautika dari barat laut Pangkor di sini petang semalam, selepas hanyut apabila bot mereka kerosakan enjin.

Ketua Penguatkuasa Daerah Maritim 3 Lumut, Kapten (M) Abdul Razak Johan berkata, ketiga-tiga nelayan itu diselamatkan oleh kapal APMM berpangkalan di sini yang sedang dalam perjalanan untuk operasi dan menyelamat seorang pemancing tempatan yang hilang di laut.

"Kapal APMM menemui bot mereka yang terapung-apung serta terdapat awak-awak dalam keadaan yang tidak bermaya. Pemeriksaan mendapati enjin bot mereka rosak dan ketiga-tiga nelayan telah hanyut di laut selama tiga hari tanpa bekalan makanan," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Beliau berkata, bot tersebut berpangkalan di Aceh Tamiang, Acheh manakala ketiga-tiga nelayan itu dikenali sebagai Bransyah, 34; Maad Kurniaan, 23; dan Tengku Darma, 17 tahun.

Kapal APMM kemudiannya menunda bot terbabit ke jeti perikanan Kampung Acheh di sini bagi tujuan penyerahan kepada Kedutaan Indonesia dan pembaikan enjin bot, katanya. - Bernama

Pelancong Vietnam maut ditikam

Posted:

Pelancong Vietnam maut ditikam

Pelancong Vietnam maut ditikam

06/07/2013 7:36pm

KUALA LUMPUR - Seorang pelancong lelaki Vietnam mati dipercayai akibat ditikam pemandu pelancong rakyat tempatan di sebuah hotel di Cheras di sini awal hari ini.

Ketua Polis Daerah Cheras, ACP Mohan Singh Tara Singh berkata, dalam kejadian kira-kira 5.30 pagi itu, suspek yang berumur 44 tahun itu dipercayai menikam mangsa berusia 23 tahun susulan pergaduhan antara mereka.

"Mereka pada mulanya bergaduh di sebuah bilik di tingkat empat hotel itu dan ini berlarutan ke tingkat satu. Mayat mangsa ditemui dalam keadaan bogel di bawah tangga tingkat satu," katanya kepada pemberita di sini.

Beliau berkata, polis menjumpai sebilah pisau di tempat kejadian dan suspek diberkas bersama sebilah lagi pisau di bilik tingkat empat itu.

"Ketika ditahan, suspek hanya berseluar dalam dengan beberapa kecederaan di bahagian badan," katanya. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Penyokong dan puak anti-Morsi adakan bantahan di jalanan

Posted:

Penyokong dan puak anti-Morsi adakan bantahan di jalanan

Penyokong dan puak anti-Morsi adakan bantahan di jalanan

PARA penentang Morsi melaungkan slogan sambil memegang poster General Abdel Fattah al-Sisi ketika berarak di DataranTahrir, Kaherah semalam.


KAHERAH - Beribu-ribu penyokong pergerakan persaudaraan Islam, Ikhwanul Muslimin mengadakan tunjuk perasaan semalam sebagai membantah tindakan tentera menggulingkan Presiden Mesir pertama yang dipilih secara demokrasi setahun lalu, Mohammed Morsi.

Gesaan untuk protes aman di seluruh Mesir itu dibuat oleh pihak Pakatan Nasional untuk Menyokong Kebenaran yang ditubuhkan oleh Ikhwanul Muslimin.

Morsi yang tidak dilihat sejak Rabu lalu dikatakan telah mengeluarkan bantahan menerusi satu ucapan yang direkodkan beberapa jam sebelum beliau digulingkan.

Perhimpunan beribu-ribu penyokong Morsi di masjid Rabaa al-Adawiya itu mencetuskan kebimbangan keganasan baharu mungkin akan berlaku.

Dalam perkembangan sama, kumpulan liberal menggesa golongan anti-Morsi supaya membanjiri jalan raya sebagai tindakan balas terhadap protes yang dilakukan oleh penyokong Morsi.

Barisan Penyelamat Nasional yang membenarkan tindakan tentera menggulingkan Morsi menyatakan rakyat Mesir mesti melindungi 'Revolusi 30 Jun' yang menyaksikan bantahan besar-besaran diadakan.

Ketua Tentera, General Abdel Fattah al-Sisi mengumumkan penggulingan Morsi pada malam Rabu berikutan kegagalannya menamatkan krisis politik yang kian meruncing.

Polis tentera turut menahan pimpinan tertinggi Ikhwanul Muslimin, Mohammed Badie dan Mahdi Akef. Morsi pula dikatakan ditahan di lokasi tidak diketahui.

Sumber perundangan memberitahu, pihak pendakwaan akan mula menyoal siasat Morsi dan ahli Ikhwanul Muslimin atas dakwaan menghina perlembaaan. Seramai 25 orang dilarang daripada ke luar negara.

Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama menyatakan bahawa beliau benar-benar bimbang dengan perkembangan terkini di Mesir. Obama bagaimanapun enggan menyifatkan campur tangan tentera itu sebagai satu bentuk rampasan kuasa.

Sementara itu, Kesatuan Afika (AU) semalam mengambil keputusan untuk menggantung keahlian Mesir dalam AU. Ketua Suruhanjaya AU, Nkosazana Dlamini-Zuma memberitahu penggulingan Morsi melibatkan perubahan kerajaan.

Maka, Mesir akan dihalang daripada menyertai sebarang aktiviti AU sehinggalah kerajaan sebenar ditubuhkan. - Agensi

Set makanan Maharaja Patalia dilelong RM9.58 juta

Posted:

Set makanan Maharaja Patalia dilelong RM9.58 juta

Set makanan Maharaja Patalia dilelong RM9.58 juta

SEBAHAGIAN daripada set makanan Maharaja Patalia yang dilelong di London kelmarin.


LONDON - Satu set perkakasan makanan yang dikurniakan oleh bekas Maharaja Patalia telah dilelong oleh sebuah firma lelongan pada harga AS$3 juta (RM9.58 juta) di sini kelmarin.

Menurut firma lelongan Christie di London, kira-kira 1,400 keping set perkakasan makanan itu telah dibeli oleh seorang pengumpul yang tidak dikenali.

Set perkakasan seberat hampir 500 kilogram itu telah ditempah dari London sebagai penghargaan atas lawatan selama tiga hari keluarga diraja yang berakhir dengan jamuan yang indah pada 24 Februari 1922.

Setiap keping set makanan yang indah itu mempunyai sepuhan perak yang mempunyai hiasan rumit.

Ia dikurniakan oleh Maharaja Bhupinder Singh pada tahun 1922 untuk lawatan ke Patiala oleh Putera Wales yang merupakan King Edward VIII.

Christie dalam kenyataannya berkata, setiap keping set perkakas itu datang dengan corak skrol dan sempadan daun di atas barisan watak serta corak haiwan. Setiap set itu dipisahkan oleh pisau.

"Terdapat pelbagai jenis ukiran yang diukir dalam bentuk senjata, mahkota dan pelbagai huruf.

"Ia dijual sebagai sebahagian daripada Jualan Luar Biasa Rumah Lelong," kata firma lelongan Christie kepada BBC.- Agensi

Swift beri amaran guna lirik sendiri

Posted:

Swift beri amaran guna lirik sendiri

Swift beri amaran guna lirik sendiri

LOS ANGELES - Penyanyi terkenal, Taylor Swift mendirikan notis larangan menceroboh di kawasan rumahnya di tepi pantai menggunakan lirik lagunya, lapor akhbar dalam talian MailOnline kelmarin.

Dia dilapor mengeluarkan perintah itu dengan merujuk kepada sebuah lagu pada tahun 2012, I Knew You Were Trouble.

Notis tersebut ditulis, 'I knew you were trouble when you walked in' dan di bawahnya tertera amaran dilarang menceroboh.

Swift, 23, berpindah ke rumah agam di Watch Hill, Rhode Island bernilai AS$17.8 juta (RM56.8 juta) pada Mei lalu selepas membelinya secara tunai.

Dia pernah mencetuskan kemarahan jiran-jirannya di situ kerana mereka tidak boleh memasuki kawasan pantai berkenaan dengan selesa.

Mereka mendakwa kerap dihalau pengawal keselamatan bekas kekasih anggota kumpulan nyanyian, One Direction, Harry Styles itu.

Penyanyi lagu Red itu juga sudah memiliki dua rumah di Amerika Syarikat masing-masing di Beverly Hills, California dan di Nashville, Tennessee.

Namun, sebuah lagi kediaman yang dibeli berdekatan rumah bekas kekasihnya, Conor Kennedy di Hyannis Port, Massachusetts telah dijual pada Mac lalu.

- Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Nikita gembira popular di Malaysia

Posted:

Nikita gembira popular di Malaysia

Nikita gembira popular di Malaysia

BERKESEMPATAN bertemu artis cantik kelahiran Indonesia, Nikita Willy buat kali kedua baru-baru ini, timbul rasa kagum terhadap dirinya yang kelihatan semakin cantik.

Menariknya, kehadiran Nikita ke Malaysia kali ini bagi melancarkan album sulungnya, Lebih Dari Indah tidak keseorangan kerana dia turut ditemani ibunya iaitu Yora Febriana.

Menurut Nikita, dia sangat bersyukur kerana sepanjang 10 tahun berkecimpung dalam bidang seni, peminat sentiasa memberikan respons yang positif dan kebanyakan sinetron yang dilakonkannya mendapat sambutan baik.

"Selain mempunyai ramai peminat di negara kelahiran sendiri, saya teruja kerana turut popular di Malaysia. Saya tahu kebanyakan sinetron lakonan saya ditayangkan di negara ini seperti Putri Yang Ditukar, Safa Dan Marwah dan Yusra Dan Yumna.

"Jadi, peluang untuk kembali hadir ke Malaysia sudah tentu tidak dilepaskan sama sekali dan album Lebih Dari Indah ini merupakan hadiah istimewa buat saya kepada peminat di sini," ujarnya yang didakwa sebagai antara artis yang menerima bayaran paling tinggi di Indonesia.

Bercerita lebih lanjut mengenai perkembangan kerjayanya pula, Nikita memberitahu segala nikmat yang diperoleh itu bukanlah datang dengan cara yang mudah.

Utamakan lakonan

Ujarnya, dia terpaksa membayar harga yang cukup tinggi, terutamanya melepaskan usia remajanya memandangkan jadual penggambarannya yang cukup padat setiap hari.

"Kalau kebanyakan remaja dapat menghabiskan masa dengan rakan-rakan untuk bersosial, saya pula melalui kehidupan yang agak berbeza kerana setiap hari perlu berada di lokasi penggambaran dari pukul 12 tengah hari hingga 12 tengah malam.

"Bagaimanapun, saya mempunyai beberapa orang teman rapat yang memahami kerjaya saya ini. Biasanya kami akan pergi bersarapan bersama atau mereka akan berjumpa saya di lokasi penggambaran," jelasnya yang kini sibuk menjalani penggambaran sinetron Surat Kecil Untuk Tuhan.

Memandangkan kebanyakan sinetron yang dilakonkan Nikita kerap menampilkan dirinya membawakan watak-watak seorang gadis yang baik, dia turut ditanya sama ada pernah mendapat tawaran untuk membawakan watak antagonis.

NIKITA mesra di sampingnya ibunya, Yora.


Jelas pemilik nama sebenar Nikita Purnama Willy itu dia memang teringin untuk cuba membawakan watak yang berbeza, namun watak protagonis seolah-olah sudah sebati dengan dirinya.

"Secara jujurnya saya memang mempunyai keinginan untuk menjadi seorang antagonis dalam sesebuah sinetron, tetapi saya risau sekiranya peminat tidak suka dengan watak yang saya bawakan itu nanti," ujarnya.

Dikenali ramai sebagai seorang pelakon sinetron yang cukup popular, Nikita juga turut berkecimpung dalam bidang nyanyian sejak berusia 16 tahun dan telah menghasilkan album pertamanya iaitu Lebih Dari Indah.

Ujar Nikita, albumnya itu terpaksa dihasilkan selama dua tahun memandangkan jadual lakonannya yang padat dan telah dilancarkan di Indonesia pada tahun lalu.

"Mengenai album Lebih Dari Indah ini ia mengandungi sebanyak 11 buah lagu. Menariknya, tujuh buah daripadanya merupakan lagu-lagu tema untuk sesebuah sinetron.

"Selepas album saya ini dilancarkan di Indonesia, baru sekarang saya berkesempatan untuk melancarkannya di Malaysia. Selain pelancaran saya turut terlibat dalam rangka promosi di radio dan televisyen," jelasnya.

Antara lagu yang terkandung dalam album tersebut ialah Akibat Pernikahan Dini, Maafkan, Ku Tetap Menanti, Pantas Untukku, Lebih Dari Indah, Bohong, Luka, Cinta Putihmu, Tafakur, Pantas Untukku dan Nonton Bioskop.

Peluk Islam

Apabila ditanya sama ada dia kini mahu bergiat aktif dalam dunia nyanyian pula, Nikita menyatakan lakonan tetap menjadi keutamaan buat dirinya.

"Semasa mula-mula ditawarkan menyanyi dahulu saya mengambil masa yang agak lama untuk membuat keputusan. Kemudian hasil perbincangan dengan ibu, akhirnya saya bersetuju menerimanya.

"Selama ini saya lebih dikenali sebagai seorang pelakon sahaja. Jadi, saya memikirkan tidak salah untuk cuba menerokai bidang baharu dalam kerjaya seni dan tidak sangka ramai yang memberikan sokongan kepada saya untuk menyanyi," ujarnya.

Menurutnya, sebelum ini dia langsung tidak menyangka mempunyai bakat dalam bidang nyanyian dan sebelum memulakan rakaman untuk lagu pertamanya iaitu Ku Tetap Menanti, dia telah menjalani kelas latihan vokal selama sebulan.

Selain bercerita tentang perkembangan kerjaya seninya, Nikita turut ditebak mengenai kisah percintaannya dengan pemain bola sepak kelahiran Belanda, Diego Muhammad Robbie Michiels.

NIKITA cukup sinonim dengan watak baik menerusi pelbagai sinetron lakonannya.


Menjawab pertanyaan wartawan, dia menjelaskan hubungannya dengan Diego sudah berlanjutan selama dua tahun. Namun begitu, mereka terpaksa berjauhan memandangkan kekasihnya itu menetap di Palembang kerana mewakili kelab Sriwijaya FC.

"Walaupun sudah lama menjalinkan hubungan cinta, tetapi kami masih belum merancang untuk berkahwin. Lagipun kami berdua masih lagi muda dan biarlah kami menumpukan kepada kerjaya masing-masing dahulu.

"Sepanjang dua tahun menjalinkan hubungan cinta saya sangat selesa dengan Diego kerana dia merupakan seorang lelaki yang baik dan memahami diri saya sebagai seorang pelakon. Keluarga kami juga merestui hubungan yang terjalin ini," ujarnya.

Menurut Nikita, dia melahirkan rasa gembiranya apabila kekasihnya itu telah membuat keputusan untuk memeluk agama Islam pada Februari lalu.

"Memang ramai yang menyangka dia menukar agamanya semata-mata kerana saya, tetapi saya ingin menegaskan keputusannya itu tidak berkaitan dengan diri saya kerana ia dilakukan atas kerelaan hatinya.

"Dia ada memberitahu kepada saya bahawa keputusannya untuk menukar agama kerana sudah lama tertarik Islam memandangkan dia dibesarkan di kawasan kejiranan Islam semasa di Belanda dan mempunyai ramai rakan-rakan Muslim," jelasnya.

Dilema pelakon drama Tamil

Posted:

Dilema pelakon drama Tamil

Dilema pelakon drama Tamil

Oleh IZRINDA BADROLHISHAM


BERPOTENSI. Dari kiri, Raja Ilya, Perlija Raj, Jasmine Michael, Anu Ramamoothy dan Kristina Vinokree.


KEHADIRAN pelakon yang menempa nama menerusi produksi Tamil dalam industri seni Melayu seperti Kenchana Dewi dan Pushpa Narayan boleh dibilang dengan jari.

Namun, kini muncul lima pelakon Tamil yang dijangka memberi impak kepada industri drama dan filem Melayu.

Bertempat di Rafflesia, Hotel Park Royal Kuala Lumpur baru-baru ini, berlangsung majlis memperkenalkan empat aktres yang sebelum ini aktif berlakon dalam produksi Tamil iaitu Raja Ilya, Jasmine Michael, Kristina Vinokree, dan Anu Ramamoothy di samping penampilan khas aktor dari Sri Lanka, Pearlija Raj.

Mereka berlima muncul serba glamor dan penuh pesona memperagakan busana rekaan Albert King serta dilengkapi aksesori mutiara daripada Rafflesia.

Kelima-limanya Raja Ilya, Jasmine, Kristina, Anu dan Pearlija sepakat berpendapat bahawa untuk menembusi industri seni Melayu, mereka harus mencuba nasib dengan memperkenalkan diri kepada penonton Melayu.

Kebolehan bertutur dalam bahasa Tamil merupakan satu keistimewaan Raja Ilya yang berasal dari Ipoh, Perak. Ia menyebabkan dia kini terpaksa membahagikan masa untuk berlakon dalam produksi Tamil dan Melayu.

"Saya boleh berbahasa Tamil, Urdu, dan Hindustan, jadi saya berkeupayaan untuk aktif dalam dua industri seni yang berbeza iaitu Tamil dan Melayu.

"Namun, ia tidak semudah itu kerana untuk memulakan sesuatu, kita perlulah bermula dari bawah.

"Saya akui agak susah dan tiada platform yang betul untuk pelakon Tamil menceburi industri drama Melayu," ujar Raja Ilya membawa watak Haliza dalam drama bersiri Dahlia.

Heroin filem Estet, Jasmine Michael turut mengakui bahawa sukar bagi dirinya untuk terjun ke dalam industri drama Melayu. Ini kerana permintaan yang tinggi daripada produksi Tamil menyebabkan dia terpaksa menolak beberapa tawaran berlakon drama Melayu.

"Saya ada terima tawaran berlakon drama Melayu. Namun setiap kali saya mahu menerima tawaran tersebut, dalam masa yang sama saya sibuk dengan penggambaran drama mahupun filem Tamil. Saya tidak boleh lari (ke produksi Melayu) kerana saya memegang watak utama dalam produksi Tamil," katanya

Jasmine berharap dia dapat menembusi industri Melayu sekali lagi pada tahun ini.

Dia turut berpendapat bahawa pelakon India di negara ini perlu mencari dan merebut peluang yang ada untuk lebih dikenali, malah jangan terlalu memilih watak atau produksi.

Sementara pengarah yang pernah mengarah drama Tamil, Anjali untuk siaran RTM pada tahun 2011, Along Kamaruddin berpendapat pelakon-pelakon Tamil harus diberi peluang sekiranya mereka memiliki bakat.

"Saya menyarankan pengarah-pengarah beri peluang kepada pelakon bukan Melayu supaya mereka boleh membuktikan bakat mereka.

"Selain itu, untuk pelakon Tamil, dapatkan pengarah yang bagus, penceritaan yang bagus, dan cerita yang akan meletup. Melalui platform tersebut ramai akan mengenali mereka," ujarnya.

DJ Lin tidak mahu lagu diputarkan

Posted:

DJ Lin tidak mahu lagu diputarkan

DJ Lin tidak mahu lagu diputarkan

Oleh NURUL NAFISAH MAZLAN

DEEJAY LIN kini mempunyai single berjudul Ranting Harapan.


BELUM ada lagi artis yang merakamkan lagu tidak mahu lagunya diputarkan di stesen radio, tetapi itulah yang berlaku pada seorang penyampai radio iaitu Deejay Lin.

Deejay Lin atau nama sebenarnya Roslinda Abdul Majid, 37, baru-baru ini telah melancarkan single pertamanya berjudul Ranting Harapan ciptaan Eddie Hamid.

Namun, dia tidak berharap lagu yang dirakamnya itu akan disiarkan di mana-mana stesen radio termasuklah stesen tempat dia bekerja iaitu Suria FM.

Menurut Lin, dia tidak mahu dengan memutarkan lagu sendiri di radio, timbul pula isu kontroversi deejay syok sendiri.

Katanya, rakaman lagu itu dibuat sekadar untuk memenuhi permintaan peminat yang mahukan dirinya menyanyikan lagu sendiri.

"Saya terlalu menghargai peminat, apa sahaja permintaan yang mereka mahukan saya akan cuba penuhi. Jadi, terciptalah lagu Ranting Harapan yang berkisar mengenai kisah sebenar tentang hidup saya yang terpaksa meninggalkan orang tersayang di Johor.

"Lagu itu dimuatkan dalam album kompilasi Persona Cinta sebagai single baharu. Baki 23 buah lagu lagi dalam album tersebut merupakan pilihan bersama saya dan pihak penerbit," jelasnya ketika ditemui pada majlis pelancaran album itu yang berlangsung Red Box Ria, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Tambahnya, penghasilan Ranting Harapan bukan untuk bersaing dengan artis sedia ada kerana dia sedar dirinya tidak berbakat besar.

Sementara itu, bercerita mengenai pengalamannya ketika merakamkan lagu tersebut, Lin memberitahu, dia mengambil masa selama dua hari untuk merakamkannya.

Oleh kerana dia bekerja pada waktu malam sehingga lewat pagi, rakaman lagu tersebut hanya boleh dibuat selepas habis tugasannya di konti iaitu sekitar pukul 2 pagi.

Namun begitu, dengan bantuan Eddie Hamid, lagu itu dapat disiapkan mengikut tempoh yang ditetapkan.

Ditanya tidakkah dia takut untuk menerima kritikan daripada peminat, ujar Lin, apa sahaja respons sama ada positif atau negatif daripada pendengar akan diterima dengan hati terbuka.

"Saya terima apa saja respons. Namun, setakat ini semua tindak balas yang saya terima amat positif. Mereka menyokong kerjaya saya," jelas ibu tunggal kepada Nureen Areesya, 10, dan Nazreen Asyran, 8, ini.

Album Persona Cinta boleh didapati di semua cawangan kedai muzik pada harga RM25.50.

Kepada pembaca yang belum mengenali Lin, dia merupakan penyampai radio yang mengendalikan rancangan Suria Cinta di Suria FM setiap Isnin hingga Jumaat dan Ahad dari pukul 11 malam hingga 2 pagi.

Pengendali program Suria Cinta yang mempunyai lebih 70,000 peminat menerusi Facebook itu berharap kecemerlangan yang diperoleh pada tahun lalu akan terus berkekalan pada tahun seterusnya.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved