Khamis, 22 November 2012

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Derita Palestin belum bernoktah

Posted:

Derita Palestin belum bernoktah

Derita Palestin belum bernoktah

PETANG 10 November lalu, Mohammed Ussama Hassan Harara, 16, dan Ahmed Mustafa Khaled Harara, 17, seperti biasa keluar bermain bola sepak di taman permainan berdekatan rumah mereka di Al-Shoja'iya, timur Gaza.

Namun, tidak lama berada di taman itu tiba-tiba kedengaran siren dan jeritan kuat menyuruh mereka menyembunyikan diri.

Tatkala rakan-rakan mereka bertempiaran lari, namun langkah Mohammed Ussama dan Ahmed Mustafa ternyata tidak cukup pantas.

Bedilan meriam tentera Zionis Israel tepat jatuh di taman permainan itu dan meragut nyawa kedua-dua remaja berkenaan.

Berita kematian mereka hanya menjadi bisikan sepi dunia kerana ternyata ia bukanlah satu kisah asing.

Sebelum Mohammed Ussama dan Ahmed Mustafa, sejak tahun 2000 lebih 1,477 kanak-kanak Palestin sudah terbunuh di tangan Tentera Pertahanan Israel (IDF).

Pada 14 November lalu, Hamas melancarkan serangan ke atas Israel sehingga meragut tiga nyawa warga Israel yang merupakan orang awam. Berita tersebut dimainkan oleh media-media Barat pro-Israel. Atas alasan mempertahankan diri, Zionis kembali bermaharajalela sekali gus melancarkan operasi Pillar of Defence.

Namun pada asalnya, segala-galanya berpunca daripada serangan awal Israel yang mengorbankan Ketua Ketenteraan Gaza, Ahmed Jabari.

Sehari sebelum umat Islam menyambut Maal Hijrah, peluru berpandu dan meriam Zionis mula menghujani langit Palestin.

Genap seminggu Israel belum juga menunjukkan rasa belas kasihan. Setakat hari ketujuh kekejaman Israel (Selasa lalu), sudah 100 nyawa orang Palestin kecundang.

Persoalannya, di manakah perikemanusiaan masyarakat antarabangsa, di manakah keadilan untuk orang Palestin dan polis dunia seperti Amerika Syarikat (AS)?

Bagaimanakah dunia boleh menghalalkan dosa-dosa Israel yang sudah menjangkau lebih enam dekad sehinggakan darah-darah orang Palestin sudah tidak bermakna lagi?

Memetik kata-kata Presiden AS, Barack Obama: "Israel mempunyai hak untuk mempertahankan diri dan AS menyokong sepenuhnya tindakan Israel dalam mematahkan serangan yang dilancarkan pihak Hamas."

Mengulas kekejaman terbaharu Israel itu, Presiden Pergerakan Keadilan Sejagat (Just), Dr. Chandra Muzaffar menyatakan, Israel tahu bahawa AS sentiasa menyokong setiap keputusan yang dilaksanakan mereka.

"Walaupun Obama tahu Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu ialah penyokong Mitt Romney yang tewas dalam pilihan raya lalu, beliau masih meletakkan kepercayaan kepada Israel.

"Keadaan ini tidak mengejutkan dunia kerana politik AS sebenarnya dikuasai oleh pihak-pihak asing yang digelar pelobi. Kebanyakan pelobi ini datang daripada kumpulan pro-Israel," jelasnya ketika dihubungi Kosmo!.

Secara telusnya, penderitaan rakyat Palestin bermula sejak tahun 1946.

Berdasarkan statistik yang diperoleh daripada B'Tselem, sejak tahun 2000 sehingga September 2012, seramai 14,922 warga Palestin telah terkorban. Jumlah itu berbeza dengan kematian yang melibatkan rakyat Israel iaitu sebanyak 1,097 yang kebanyakannya merupakan tentera Israel.

Derita enam dekad

Dosa Israel ternyata bukan hanya membunuh, mereka juga merampas sedikit demi sedikit tanah Palestin, malah menyekat sumber air umat Islam.

Statistik Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menunjukkan pada tahun 1946 Palestin mempunyai keluasan tanah 26,990 kilometer persegi, tetapi hari ini angka itu hanya tinggal 6,220 kilometer persegi (5,860 di Tebing Barat dan 360 kilometer persegi di Gaza).

Berkongsi lebih dekat penderitaan penduduk Palestin, Kosmo! sempat menemu bual Ketua Misi Bantuan Palestin anjuran Yayasan Kemanusiaan Muslim Aid Malaysia, Muhammad Kamarulazizi. Beliau baru pulang ke tanah air Selasa lalu, selepas mengikuti rombongan ke Tebing Barat pada awal November lepas.

Ujarnya, keadaan di Palestin boleh dipecahkan pada dua kategori.


JENAZAH Mohammed Ashour yang berumur sembilan tahun dibawa untuk pengebumian selepas dia terbunuh berhampiran rumahnya di Gaza pada 21 November lalu ekoran serangan Israel.


"Bandar-bandar penduduk Palestin kotor dan tidak dibersihkan majlis perbandaran sedangkan mereka membayar cukai yang tinggi. Kami hairan melihat kawasan orang Israel yang jauh lebih teratur dan diselenggara dengan baik walhal perumahan mereka hanya bersebelahan.

"Apa yang pasti, warga Palestin ibarat hidup terbuang di dalam negara sendiri. Lesen perniagaan dikenakan bayaran tinggi dan disebabkan itu ramai dalam kalangan mereka menjalankan urus niaga secara rahsia. Ekonomi dan sosiologi Palestin pada dasarnya diperintah Israel walaupun ia tidak terletak di bawah bidang kuasa mereka.

"Paling ketara ialah agihan bekalan air. Rakyat Palestin tahu pihak Israel akan melakukan sekatan air pada bila-bila masa, jadi setiap rumah menyediakan satu tangki simpanan air sebagai kegunaan pada waktu kecemasan," kongsi Muhammad panjang lebar.

Ujarnya, ketika umat Islam lelaki di seluruh dunia menjalankan ibadat solat Jumaat dengan tenang, warga Palestin berumur 14 hingga 40 tahun pula terpaksa bertarung nyawa bagi menunaikan tanggungjawab tersebut.

Menurut Muhammad, kumpulannya sendiri menyaksikan ketegangan yang berlaku antara orang Palestin dan tentera Israel yang berkawal di luar tembok Masjid al-Aqsa.

Penafian rejim Zionis terhadap orang Palestin yang ingin memasuki masjid menimbulkan kemarahan mereka dan bertindak membaling batu ke arah tentera-tentera tidak berhati perut itu.

Akibatnya, warga Palestin yang bertindak sedemikian ditangkap tanpa diberi ruang membela diri.

Selama sembilan hari di Palestin, rombongan Muhammad turut berkesempatan melawat dua buah sekolah yang terletak di pekarangan masjid al-Aqsa dan Baitulmuqaddis.

Gencatan senjata


MUHAMMAD (tengah) bersama kanak-kanak Palestin ketika menjayakan misi bantuan ke Tebing Barat bermula 12 hingga 19 November lalu.


"Suasana pembelajaran sama seperti negara lain. Namun, kanak-kanak Palestin perlu melepasi pintu pemeriksaan yang dikawal tentera Israel setiap kali mereka ingin ke sekolah. Ia menunjukkan betapa ketatnya pergerakan rakyat Palestin meskipun berada dalam kawasan sendiri.

"Bagaimanapun, semangat kanak-kanak Palestin dalam memperjuangkan kebangkitan semula negara mereka sangat tinggi," cerita Muhammad.

Daripada 22 negara yang menyertai Liga Arab (termasuk Palestin dan Libya), hampir semua memilih jalan selamat untuk tidak mencetuskan pertikaian dengan Israel.

Mesyuarat dalam kalangan menteri luar negeri ahli Liga Arab yang diadakan pada Sabtu lalu di Kaherah, Mesir tidak mencapai sebarang penyelesaian terhadap penderitaan yang sedang dialami Palestin. Rata-rata bersetuju dengan cadangan gencatan senjata berbanding menentang kekejaman Zionis.

Perdana Menteri Qatar, Sheikh Ahmad Jassim dalam mesyuarat tersebut menyatakan, kesemua negara Arab takut untuk mengeluarkan rancangan konkrit terhadap Palestin kerana mahu menjaga hubungan baik dengan AS dan Israel.

"Sebarang rancangan yang teliti memerlukan keputusan serius yang akan menyinggung Israel dan AS," ujar seorang diplomat Liga Arab pada mesyuarat tersebut.

Kenyataan yang dikeluarkan pegawai rasmi dari Mesir pula secara jelas meneguhkan prinsip mereka untuk membantu dalam pergolakan Palestin. Mesir enggan memulakan sengketa dengan Israel atau AS memandangkan negara itu sedang dalam proses permohonan pinjaman daripada Tabung Kewangan Antarabangsa.

Persoalannya, jika kuasa besar seperti Liga Arab dan PBB hanya mampu melontar pandangan tanpa sebarang tindakan agresif terhadap Israel, mampukah Palestin menamatkan konflik dan membina negara merdeka dengan kaki sendiri?

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


MAIPs rai pelajar Maahad Tarbiyah Imam Nawawi

Posted:

MAIPs rai pelajar Maahad Tarbiyah Imam Nawawi

MAIPs rai pelajar Maahad Tarbiyah Imam Nawawi


TUANKU Syed Faizuddin (berdiri, tengah) bersama pelajar selepas melawat dan menyampaikan sumbangan mesin basuh dan wang tunai RM2,000 kepada pengurusan kebajikan pelajar Matin sempena program Jaulah Hijrah MAIPs di Bintong, Kangar, Perlis baru-baru ini.


SAMBUTAN. Lebih 100 penghuni Maahad Tarbiyah Imam Nawawi (Matin) diraikan melalui program Jaulah Hijrah Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs) sempena menyambut Tahun Baru Maal Hijrah di di Bintong, Kangar, Perlis baru-baru ini.

Pada program tersebut, MAIPs menyampaikan sumbangan mesin basuh dan wang tunai RM2,000 kepada pengurusan kebajikan sekolah terbabit.

Memeriahkan program tersebut ialah keberangkatan Raja Muda Perlis, Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalulail.

Turut bersama dalam aktiviti berbasikal itu iaitu Ketua Pegawai Eksekutif MAIPs, Abdul Malik Hussin dan ketua-ketua jabatan yang lain.

Tradisi berkhatan cara lama diteruskan

Posted:

Tradisi berkhatan cara lama diteruskan

Tradisi berkhatan cara lama diteruskan


ZAINAL ABIDIN (kanan)
menyembur kanak-kanak yang akan berkhatan menggunakan hos bomba di Sungai Acheh, Pulau Pinang baru-baru ini.


ALAM DEWASA. Seramai 121 kanak-kanak dari kawasan Dewan Undangan Negeri Sungai Acheh, Nibong Tebal, Pulau Pinang diraikan pada Majlis Khatan Perdana baru-baru ini.

Terdahulu, mereka dimandikan beramai-ramai menggunakan pancutan hos bomba sebagai simbolik mengekalkan cara tradisi masyarakat Melayu lama dahulunya berendam di dalam sungai.

Majlis diserikan dengan kehadiran Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Pulau Pinang, Datuk Zainal Abidin Osman yang turut mengambil peluang memandikan kanak-kanak yang berkhatan.

Beliau ketika ditemui memberitahu, ia merupakan majlis ketiga dianjurkan oleh penduduk di kawasan berkenaan yang sekali gus dapat mengeratkan hubungan sesama penduduk menerusi gotong-royong.

150 ahli hadir majlis ramah mesra pertubuhan kebajikan

Posted:

150 ahli hadir majlis ramah mesra pertubuhan kebajikan

150 ahli hadir majlis ramah mesra pertubuhan kebajikan


ARIFFIN (duduk, empat dari kiri) bersama sebahagian daripada ahli-ahli pertubuhan kebajikan Epanco dan Harimau Keramat pada majlis ramah mesra di Ampang, Selangor baru-baru ini.


SEMANGAT. Lebih 150 ahli Pertubuhan Kebajikan Epanco Malaysia (Epanco) dan Pertubuhan Kebajikan Harimau Keramat Malaysia (Harimau Keramat) beramah mesra dalam satu majlis Gabungan Badan Bukan Kerajaan (NGO) di Ampang, Selangor baru-baru ini.

Program anjuran Epanco itu bertujuan mengeratkan tali silaturahim antara NGO-NGO di daerah berkenaan seterusnya membincangkan hala tuju dan program tahunan yang bakal dianjurkan.

Presiden Epanco, Ariffin Abu Bakar berkata, pihaknya berharap lebih banyak pertubuhan kebajikan baharu diwujudkan di daerah berkenaan di samping bekerjasama untuk menarik lebih banyak golongan muda menyertainya.

Turut hadir pada majlis tersebut ialah Timbalan Presiden Harimau Keramat, Mohd. Rizal Abdul Rahim.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Mati terjatuh sebelum jumpa kekasih

Posted:

Mati terjatuh sebelum jumpa kekasih

Mati terjatuh sebelum jumpa kekasih

Oleh NASRUL FAIZ ABU AZAL dan KHAIRIYAH HANAFI
jenayah@kosmo.com.my

INILAH apartmen di Desa Pandan lokasi Khadijah ditemui mati selepas terjatuh dari tingkat tujuh untuk menemui kekasihnya.


KUALA LUMPUR – Hajat seorang gadis keluar dari rumah tanpa pengetahuan keluarga bagi bertemu kekasihnya mengundang padah apabila dia maut selepas terjatuh dari tingkat tujuh sebuah apartmen kuarters kerajaan di Desa Pandan di sini semalam.

Sebelum kejadian pada pukul 8 pagi, mangsa, Siti Khadijah Muhammad, 16, mengurung diri di dalam bilik di rumahnya selepas dipercayai memberontak kerana dihalang keluarga untuk bertemu kekasihnya.

Bagaimanapun, selepas terdesak untuk berjumpa kekasihnya, mangsa cuba keluar dari tingkap di bilik rumahnya.

Khadijah dikatakan menyambung lima helai selendang yang setiap satu sepanjang kira-kira satu meter setengah dengan niat dapat sampai ke bawah dan berjumpa kekasihnya.

Semasa kejadian, ibu gadis itu dan empat adik mangsa berada di rumah sementara bapa mangsa berada di pejabat.

Bagaimanapun, hajat Khadijah bertemu buah hatinya tidak kesampaian apabila kain selendang yang disambungnya itu terputus sebaik mangsa bergantung pada kain tersebut.

Mangsa ditemui terbaring berlumuran darah dalam keadaan sudah tidak bernyawa oleh penduduk di apartmen sembilan tingkat itu.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Remaja lelaki sedih kehilangan Khadijah

Posted:

Remaja lelaki sedih kehilangan Khadijah

Remaja lelaki sedih kehilangan Khadijah

KUALA LUMPUR - Seorang remaja lelaki yang mendakwa kekasih Siti Khadijah Muhammad, 16, yang ditemui mati terjatuh dari sebuah apartmen di Desa Pandan di sini tidak dapat menerima hakikat dia sudah kehilangan gadis itu.

Menerusi laman Twitter miliknya, remaja berusia 16 tahun yang dikenali sebagai Farid itu melahirkan rasa sedih kerana tidak dapat berjumpa mangsa sebelum gadis itu meninggal dunia.

Remaja lelaki yang tinggal di Damansara Damai, Petaling Jaya itu turut mendakwa, ibu dan seorang adik perempuan mangsa menjadi punca gadis itu nekad keluar daripada rumah melalui tingkap.

Antara petikan yang ditulis dalam Twitter remaja lelaki itu: "Aku hidup sekarang sampai mati aku takkan maafkan korang berdua ****. Kalau korang bagi dia keluar aku rasa dia masih ada lagi."

Selepas mendapat maklumat kekasihnya mati terjatuh daripada apartmen, remaja lelaki itu terus pergi Rumah Mayat Hospital Kuala Lumpur untuk menatap wajah kekasihnya itu.

Mengikut Twitter itu lagi, remaja berkenaan meluahkan, air matanya tidak berhenti mengalir selepas menatap wajah gadis pujaannya yang sudah tidak bernyawa di hospital.

Pada sebelah petang, remaja lelaki itu mengemas kini Twitter miliknya lagi dengan memberitahu, dia yang tiada wang memberanikan diri menaiki teksi ke rumah arwah kekasihnya untuk sama-sama membaca surah Yasin.

Sampai di apartmen tersebut, remaja itu memberitahu, dia bernasib baik kerana keluarga kekasihnya membayar wang tambang teksi.

Kemas kini pada pukul 8.30 malam tadi pula menyebut, dia berasa bersalah kerana kematian Khadijah dianggap mempunyai kaitan dengan dirinya.

"Aku rasa serba salahlah, dia meninggal sebab aku. Dia sanggup buat macam itu semata-mata nak jumpa dengan aku."

Tinjauan Kosmo! di akaun Twitter remaja itu pada pukul 8.47 malam tadi mendapati akaun tersebut dibanjiri ucapan takziah pengikutnya yang berjumlah 3,390 orang yang rata-ratanya melahirkan rasa simpati terhadap nasib mangsa dan remaja lelaki itu.

Remaja itu bagaimanapun gagal dihubungi Kosmo! bagi mendapatkan komen mengenai kejadian itu.

Sementara itu, laman Facebook dan Twitter milik Khadijah sudah ditutup oleh keluarga mangsa.

Majoriti tidak subur

Posted:

Majoriti tidak subur

Majoriti tidak subur

Oleh NADIA SHAIFUL BAHARI
nadia.bahari@kosmo.com.my


GAYA hidup masa kini yang mementingkan kerjaya boleh menjejaskan kesuburan. - Gambar hiasan


KUALA LUMPUR - Satu kajian mengenai kesuburan dalam kalangan pasangan yang baru berumah tangga di Malaysia mendapati kira-kira 69 peratus tidak menyedari mereka dikategorikan sebagai tidak subur jika gagal mendapat anak setelah setahun berkahwin.

Masalah tersebut berpunca daripada sikap pasangan yang terlalu fokus kepada pencapaian dalam kerjaya, kesihatan dan keinginan memiliki hubungan yang stabil sebelum memiliki anak.

Kajian Starting Families Asia 2011-2012 yang dijalankan ke atas 1,000 orang wanita di 10 buah negara Asia mendapati, mereka mengalami jurang pengetahuan yang tinggi tentang kesuburan, punca ketidaksuburan dan pilihan mendapatkan rawatan kesuburan.

Pakar Perunding Kanan Jabatan Obstetrik dan Ginekologi Universiti Kebangsaan Malaysia, Prof. Dr. Zainul Rashid Mohamad Razi berkata, keadaan bertambah buruk apabila pasangan terbabit enggan mendapatkan bantuan pakar dengan segera.

Beliau berkata, sikap itu bertentangan dengan negara-negara lain di Asia apabila kaum wanita negara ini menentukan masa sesuai untuk memiliki anak berbanding suami mereka.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Sultan Ahmad Shah kecewa

Posted:

Sultan Ahmad Shah kecewa

Sultan Ahmad Shah kecewa

PEMAIN negara gigih berlatih sebagai persiapan terakhir menjelang kempen Piala Suzuki AFF yang membuka tirainya di Stadium Nasional Bukit Jalil, Ahad ini.


PRESIDEN Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Sultan Ahmad Shah kecewa dengan prestasi skuad Harimau Malaya pada siri perlawanan persahabatan.

Menurut baginda, prestasi tersebut agak membimbangkan menjelang Piala Suzuki AFF 2012 yang membuka tirainya di Stadium Nasional Bukit Jalil, Ahad ini.

Naib Presiden FAM, Datuk Hamidin Mohd. Amin berkata, baginda menyatakan kekecewaan itu ketika mengadakan pertemuan selama tiga jam dengan skuad kebangsaan di Wisma FAM, Kelana Jaya semalam.

"Semalam (kelmarin), Sultan Ahmad Shah berjumpa dengan skuad kebangsaan dan mengadakan perbincangan dari hati ke hati bersama pemain serta turut meluahkan kekecewaan terhadap prestasi pemain yang ditunjukkan dalam beberapa perlawanan persahabatan sebelum ini.

"Bagaimanapun, baginda masih yakin dengan kemampuan skuad kebangsaan di bawah ketua jurulatih, Datuk K. Rajagobal," katanya ketika ditemui pemberita pada majlis pengumuman Radio Televisyen Malaysia (RTM) sebagai penyiar rasmi Piala Suzuki AFF 2012 di Angkasapuri, Kuala Lumpur semalam.

Pada aksi persahabatan sebelum ini, skuad Harimau Malaya tumpas 0-1 kepada Vietnam, dikalahkan Thailand 2-0 dan masing-masing seri 1-1 ketika bertemu Hong Kong dan Bangladesh.

Hamidin percaya kehadiran Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak menyaksikan skuad Harimau Malaya menjalani latihan dan memberikan kata-kata semangat di padang Wisma FAM kelmarin juga akan mendorong pemain menampilkan aksi terbaik pada kejohanan itu kelak.

Beliau juga berharap penyokong dan peminat bola sepak tempatan akan terus memberi sokongan kepada skuad Harimau Malaya pada kejohanan kali ini.

"Sudah tentu untuk meraih kejayaan, pasukan memerlukan sokongan daripada penyokong. Saya berharap sokongan itu diberikan sehingga ke perlawanan terakhir.

"Saya yakin dengan kemampuan pemain, lebih-lebih lagi dengan peluang bermain di tempat sendiri, ditambah dengan sokongan rakyat Malaysia, tidak mustahil kita mampu merangkul kejuaraan," katanya.

Malaysia yang merupakan juara bertahan akan membuka tirai perlawanan Kumpulan B menentang Singapura, Ahad ini diikuti Laos (28 November) sebelum menamatkan aksi kumpulan menentang Indonesia pada 1 Disember.

Kedah umum 21 pemain

Posted:

Kedah umum 21 pemain

Kedah umum 21 pemain

Oleh AHMAD SYAHIR KASSIM
syahir.kassim@kosmo.com.my


AKMAL (tengah) kembali menyarung jersi skuad Kedah musim depan.


PERSATUAN Bola Sepak Kedah (KFA) semalam mengumumkan senarai 21 pemain dengan sebahagian besar pemain merupakan anak negeri termasuk bekas pemain kebangsaan, Akmal Rizal Ahmad Rakhli yang kembali semula menyarung jersi hijau kuning bagi mengharungi saingan Liga Malaysia musim depan.

Kedah yang bakal beraksi dalam Liga Premier turut memanggil semula pemain import, Nelson Martin dari Chile yang pernah membantu skuad Kenari meranggul piala trebel bagi musim 2007/08 lalu.

Skuad bimbingan ketua jurulatih, Mario Tot itu juga bakal diperkuatkan dengan penyerang baharu dari Brazil, Chayene Mederiros Oliveiro Santos.

Presiden KFA, Datuk Seri Azizan Abdul Razak berkata, perubahan turut berlaku pada barisan pengurusan melibatkan pengurus pasukan, Datuk Khazali Din yang diganti oleh Timbalan Presiden KFA, Datuk Jeffrey Low Hang Chow.

Katanya, Mario Tot akan dibantu oleh Antonio Siscis dari Croatia manakala Talib Saidi pula dilantik menjadi jurulatih penjaga gol menggantikan Radhi Mat Din dan Ahmad Sobri Ismail.

"Dalam bola ini biasalah, ada turun naik bukan kita boleh menang selalu. Dulu kita juara sekarang orang lain pula juara.

"Saya harap lepas buat rombakan ini, kita dapat kenal pasti masalah pemain dan harap permainan mereka bertambah bagus," katanya kepada pemberita di Wisma Darul Aman, Alor Setar semalam.

Selain Akmal Rizal yang sebelum ini beraksi bersama Perak, Kedah turut diperkuat dengan 'ayam tambatan' mereka, kapten

Baddrol Bakhtiar dan Mohd. Khyril Muhymeen Zambri, sekali gus menutup

desas-desus yang dua pemain itu bakal meninggalkan skuad 'Negeri Jelapang Padi' itu.

Pemain lain yang dikekalkan ialah Mohamad Muhaimin Mohamad, Mohd. Fiqry Md Isa, Khairul Helmi Johari, Mohd. Sabree Mat Abu, Fazliata Taib, Mohd. Faizal Abu Bakar, Abdul Hadi Abdul Hamid, Hattaphon Bun An, Wan Mohd. Syukri Wan Ahmad, Mohamad Syamim Alif Mohd. Sobri dan Muhammad Ridzuan Rumlee.

Skuad Kenari turut mendapatkan enam tenaga import tempatan iaitu dua dari Sabah melibatkan Mohd. Fariss Azlan Mat Isa dan Zuraindet Jumai selain Hariri Mohd. Safi (Terengganu), Wan Hossein Wan Abd. Ghani (Perak), Arman Fareez Mohd. Ali (Kuala Lumpur) dan Mohd. Shahrul Ezrain Shamsuddin (T-Team).

Dalam pada itu, Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Belia, Sukan, Kesenian dan Warisan, Kebudayaan negeri, Datuk Dr. Hamdan Mohamed Khalib pada sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) kelmarin berkata, KFA membuat perancangan untuk mengembalikan semula kecemerlangan bola sepak Kedah yang merosot tahun ini sehingga terpaksa beraksi dalam Liga Premier tahun depan.

Beliau yang juga Setiausaha Agung KFA memberitahu, pihaknya memberi gaji yang cukup tinggi dengan empat pemain memperoleh gaji melebihi Menteri Besar dan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

"Tahun ini KFA belanja RM200,000 sebulan dan tahun depan akan belanjakan RM400,000 sebulan. Tahun ini keseluruhan peruntukan adalah RM5.1 juta untuk semua pasukan bola sepak Kedah. Tahun depan keseluruhan peruntukan adalah RM8 juta dengan RM4.8 juta untuk skuad Liga Premier sahaja.

"Ini semua bagi memastikan kita dapat kembali ke Liga Super pada 2014," katanya.

Rajagobal belum panik

Posted:

Rajagobal belum panik

Rajagobal belum panik

Oleh AHMAD FAZLI MOHD. YADI
fazli.yadi@kosmo.com.my


RAJAGOBAL (tengah) belum mahu berasa panik meskipun skuad kendaliannya berdepan pelbagai kritikan ekoran aksi hambar pada perlawanan persahabatan.


"MEREKA (Harimau Malaya) tidak bermain semata-mata kerana saya tetapi mereka berhempas-pulas kerana ingin mengharumkan nama negara."

Demikian reaksi pengendali skuad Harimau Malaya, Datuk K. Rajagopal ketika diminta mengulas mengenai prestasi semasa skuad negara sebelum mengharungi kejohanan Piala Suzuki AFF 2012 semalam.

Menurut Rajagobal, beliau sentiasa berbangga dengan barisan pemainnya yang terus gigih menjalani latihan dalam usaha mempertahankan kejuaraan Piala Suzuki AFF yang dimenangi dua tahun lalu.

Jelasnya, beliau yakin anak-anak buahnya akan tampil dengan aksi lebih kemas serta bertenaga pada kejohanan tersebut.

Harimau Malaya akan memulakan kempen menentang Singapura di Stadium Nasional, Bukit Jalil, Ahad ini.

"Sebagai jurulatih, saya perlu sentiasa memberikan motivasi kepada semua pemain saya.

"Kami pernah melalui detik sukar pada Sukan SEA (2009) dan Piala Suzuki AFF 2010.

"Mereka boleh menerima segala (pendapat) negatif tetapi saya percaya dengan pengalaman lalu, mereka akan kembali bangkit dengan mempamerkan aksi lebih bertenaga.

"Apa yang tak betul, saya tidak sesekali mengatakan ia bagus tetapi saya tetap yakin mereka perlukan 'sinar' (ketika menentang Singapura) pada Ahad ini," katanya kepada pemberita selepas sesi latihan skuad negara di Stadium Nasional, Bukit Jalil semalam.

Jurulatih berusia 50 tahun itu mengakui, pandangan daripada Presiden Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Sultan Ahmad Shah bakal dijadikan suntikan moral buat pemain untuk mempamerkan aksi lebih konsisten.

"Kunjungan baginda amat dihargai oleh semua pemain skuad negara. Sepanjang penglibatan Sultan Ahmad dalam bola sepak tempatan selama 28 tahun, baginda sering memberikan perhatian kepada Harimau Malaya.

"Setiap pandangan dan nasihat baginda menjadikan kami lebih bersemangat dan sudah tentu keinginan kami untuk beraksi lebih kemas semakin berkobar-kobar.

"Pemain-pemain perlukan suntikan motivasi daripada seluruh rakyat terutama ketika berada dalam tekanan. Saya percaya mereka tahu untuk mengawal situasi tersebut.

"Selepas mendapat amanat daripada Presiden FAM serta Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, saya mahu mereka bersedia untuk berjuang pada kejohanan itu kelak," katanya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Atasi konflik demi elak perceraian

Posted:

Atasi konflik demi elak perceraian

Atasi konflik demi elak perceraian

PASANGAN yang bahagia juga menghadapi konflik namun ia boleh diatasi secara positif. - Gambar hiasan


CUTI persekolahan sudah bermula. Ia bukan hanya musim pelajar sekolah bercuti, malah musim untuk pasangan muda kita memulakan alam perkahwinan.

Semoga perkahwinan mereka itu bukan sahaja berkekalan ke akhir hayat, lebih daripada itu, mereka dapat menikmati kemanisan berumah tangga.

Sekiranya ada gelombang yang menguji kehidupan rumah tangga mereka, terutamanya pada awal usia perkahwinan, mudah-mudahan mereka mampu menanganinya dengan baik.

Ini penting kerana kajian-kajian yang dilakukan oleh ahli psikologi jelas menunjukkan bahawa mereka yang berkonflik pada awal usia perkahwinan mempunyai potensi besar untuk bercerai. Ia berbeza pula bagi mereka yang memulakan awal perkahwinan yang membahagiakan.

Apatah lagi, dalam kehidupan moden hari ini, perceraian seolah-olah menjadi perkara biasa. Secara purata setiap tahun, kira-kira 20,000 kes perceraian berlaku dalam kalangan masyarakat Islam di negara kita.

Lebih membimbangkan, dianggarkan bahawa perceraian berlaku setiap 15 minit. Ia mengingatkan kita dengan satu pepatah Perancis, love makes the time pass and time make love pass.

Dipengaruhi budaya

Tatkala bercinta, manusia terleka sehingga tidak menyedari masa yang berlalu. Bagaimanapun, semakin berubahnya masa, manusia juga tidak lagi menghiraukan cinta yang pernah mereka janjikan.

Jangka hayat perkahwinan juga kelihatannya dipengaruhi oleh budaya dan norma hidup sesebuah masyarakat.

Dalam masyarakat Barat yang terkenal dengan nilai individualistik, masyarakatnya berpegang kepada suara hati mereka sendiri. Mereka akan meneruskan atau membubarkan sesebuah perkahwinan bergantung kepada 'apa yang dirasakan sebagai yang terbaik untuk naluri mereka', dan bukannya orang lain.

Situasinya terbalik dalam masyarakat kolektif, iaitu usia sesebuah perkahwinan biasanya bergantung kepada 'apa yang orang lain akan perkatakan?'

Inilah yang ada kalanya menjadikan seseorang itu sanggup meneruskan perkahwinan walaupun menderita, manakala ada pula yang berakhir dengan perceraian walaupun dugaan yang dihadapi tidak begitu besar.

Ada juga orang yang terpaksa menghadapi kehidupan rumah tangga yang sangat menyakitkan kerana keluarga tidak memberikan restu, walaupun pada hakikatnya pasangan tersebut tidak mempunyai sebarang masalah.

Keluarga harmoni

Secara umumnya, kajian-kajian menunjukkan bahawa perkahwinan biasanya kekal dalam kalangan pasangan yang dibesarkan dalam keluarga yang harmoni, mempunyai taraf pendidikan yang sama, mempunyai pendapatan yang baik, tinggal di kawasan luar bandar dan mempunyai pegangan agama yang baik.

Bagaimanapun, dalam kebanyakan kes, komunikasi dikatakan sebagai aspek yang sangat utama dalam menentukan survival sesebuah hubungan.

Komunikasi dalam konteks ini tidak semestinya hanya dalam bentuk perbualan, tetapi ia turut melibatkan bahasa tubuh yang lain.

Kajian-kajian yang dijalankan sejauh ini menunjukkan bahawa pasangan yang bahagia biasanya memiliki ciri-ciri yang sama iaitu lebih kerap untuk saling menyetujui, menurut kehendak pasangan dan gemar untuk ketawa.

Pasangan yang mengalami konflik pula biasanya lebih cenderung untuk mendominasi pasangan, sukar bersetuju dalam satu-satu isu dan saling mengkritik antara satu sama lain.

Ini menjadikan rumah tangga telah menjadi kanvas tekanan hidup yang cukup menyedihkan. Ramai yang bermain kata yang indah semasa bercinta, tetapi mengeluarkan kata yang menyakitkan sesudah berumah tangga.

Realiti yang harus difahami oleh pasangan baru berkahwin, bahawa setiap rumah tangga pasti akan berhadapan dengan konflik dan masalah. Sekalipun ketika bercinta semua perkara boleh menjadi indah, ia tidak semestinya benar ketika berada di alam rumah tangga.

Bagaimanapun, bukanlah bermakna bahawa konflik itu akan menyebabkan seseorang tidak bahagia.

Hakikat perbezaan

Kajian-kajian juga melaporkan bahawa mereka yang bahagia juga sebenarnya menghadapi konflik. Bagaimanapun, mereka mampu mengecap bahagia kerana menyedari hakikat perbezaan dan lebih kerap untuk menghadapi konflik dengan reaksi yang lebih positif, misalnya senyuman, sentuhan, penghargaan dan ketawa.

Sebaliknya, mereka yang menangani konflik secara negatif seperti meluahkan kata-kata sindiran kepada pasangan, sering berbalah pendapat atau menyakiti pasangan, biasanya akan berakhir dengan perceraian.

Atas sebab itulah, pasangan muda yang baru memulakan alam rumah tangga, mereka mesti belajar untuk menangani konflik rumah tangga secara positif. Masalah yang dihadapi tidak boleh ditangani secara terburu-buru.

Kebiasaannya, manusia akan mampu menangani konflik dengan baik sekiranya mereka bersikap positif terhadap masalah yang dihadapi dan bersangka baik bahawa keadaan akan berubah pada masa hadapan.

Ini biasanya berlaku pada peringkat kognitif atau dalam minda individu. Ada pula pasangan yang cuba menstabilkan keadaan dengan menyuarakan kelemahan yang dihadapi dan mencari jalan untuk diperbaiki.

Apabila berhadapan konflik yang sangat berisiko, salah seorang daripada pasangan perlulah melakukan pengorbanan dengan terus mengekalkan kesetiaan. Besar kemungkinan, keadaan akan bertambah baik pada masa mendatang.

Memilih bercerai setiap kali perselisihan belum tentu menjanjikan sesuatu yang lebih membahagiakan. Tabah menghadapi ujian itulah hakikat keindahan sebuah perkahwinan.

Sime Darby hulur bantuan

Posted:

Sime Darby hulur bantuan

Sime Darby hulur bantuan


YATELA (depan, dua dari kanan) bersama sebahagian daripada penghuni rumah kebajikan yang mendapat sumbangan bantuan daripada Sime Darby.


PENGHUNI Persatuan Kebajikan Kanak-kanak Istimewa (PKKI) Kajang, Selangor dapat merasai kemeriahan sambutan perayaan Deepavali dan sambutan Maal Hijrah bersama-sama rakyat Malaysia yang lain apabila menerima sumbangan daripada Yayasan Sime Darby (YSD) baru-baru ini.

Sejumlah 80 penghuni berumur antara satu hingga 57 tahun menerima sumbangan seperti baju, kasut dan duit poket.

PKKI merupakan pusat latihan kepada golongan kurang upaya yang memberi bantuan awal kepada kanak-kanak berumur satu hingga lima tahun. Selain itu, PKKI juga menjalankan program latihan sehari kepada penghuni berumur 14 hingga 24 tahun dan program latihan pekerjaan kepada golongan dewasa.

Kebanyakan penghuni merupakan golongan tidak berkemampuan atau daripada keluarga ibu bapa tunggal.

Ketua Pegawai Eksekutif YSD, Yatela Zainal Abidin dalam kenyataannya berkata, pemberian sumbangan kepada golongan istimewa tersebut diharap dapat meningkatkan taraf kehidupan mereka yang memerlukan.

"Sebagai rakyat Malaysia, kita bertuah kerana tidak perlu risau tentang keperluan yang sentiasa mencukupi. Namun, kadangkala kita terlupa bahawa tidak semua masyarakat dapat merasai kegembiraan tersebut.

"Program ini membuktikan bahawa Sime Darby sentiasa mengambil berat akan kekurangan yang melingkari hidup segolongan masyarakat," ujarnya.

Program tersebut merupakan usaha YSD di bawah projek Sinar Harapan yang menberi sumbangan kepada rumah kebajikan terpilih. Ia merupakan program besar YSD dalam membantu golongan yang memerlukan tanpa mengira agama, bangsa, budaya dan jantina.

Dalam masa sama, YSD turut melawat dan menyampaikan sumbangan kepada 241 penghuni di empat buah rumah kebajikan sekitar Selangor.

Antara rumah kebajikan tersebut ialah Persatuan Penjagaan Kanak-kanak Cacat Klang, Persatuan Kebajikan Kanak-kanak Kajang, Persatuan Rumah Warga Emas Klang dan Persatuan Jagaan Orang Kurang Upaya dan Terbiar Lovely, Petaling Jaya.

YSD turut merancang untuk terus menghulurkan sumbangan dan bantuan demi meningkatkan kehidupan penghuni rumah kebajikan yang terpilih itu.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


17 cedera letupan bas di Tel Aviv

Posted:

17 cedera letupan bas di Tel Aviv

17 cedera letupan bas di Tel Aviv

BEBERAPA pakar bom memeriksa bahagian bawah bas yang meletup di Tel Aviv. Israel semalam -REUTERS


TEL AVIV, Israel – Sebutir bom yang diletakkan di dalam sebuah bas meletup berhampiran ibu pejabat tentera di sini tengah hari semalam menyebabkan 17 orang cedera.

Kejadian terbaharu itu dilihat merumitkan usaha gencatan senjata antara Israel dan pejuang Hamas di Genting Gaza.

Serangan tersebut berlaku ketika Setiausaha Amerika Syarikat (AS), Hillary Clinton berulang-alik antara Baitulmuqaddis dan Tebing Barat untuk berusaha mencapai satu perjanjian damai terhadap konflik Asia Barat itu yang masuk hari kelapan semalam.

Setakat ini, seramai 130 orang rakyat Palestin termasuk wanita dan kanak-kanak disahkan terbunuh dalam serangan bertalu-talu oleh rejim Zionis.

Lima rakyat Israel turut dilaporkan terbunuh akibat terkena bedilan roket pejuang Hamas yang dilancarkan ke selatan Israel.

Sementara itu, Washington segera mengutuk serangan bom itu yang disifatkan akan melemahkan usaha damai dalam konflik Israel-Gaza.

"Serangan terhadap orang awam Israel yang tidak bersalah adalah keterlaluan," kata White House dalam satu kenyataan.

Dalam pada itu, Clinton dilaporkan tiba di ibu kota Mesir, Kaherah untuk menemui Presiden Mohammed Morsi bagi membincangkan usaha gencatan senjata bagi mengakhiri konflik di Gaza.

Serangan udara ke atas Gaza oleh tentera Israel bermula pada 14 November lalu mendapat kecaman masyarakat antarabangsa.

Selain menggunakan pesawat pejuang untuk membedil Gaza, tentera Israel turut menggunakan meriam untuk menyerang beberapa kedudukan penting pejuang Hamas.

Dalam perkembangan lain, pemerintah Iran telah menghantar bantuan ketenteraan kepada pejuang Hamas, kata speaker Parlimen semalam.

"Kami berbangga dapat mempertahan penduduk Palestin dan Hamas dan bantuan kami meliputi kewangan dan ketenteraan," kata Ali Larijani di dalam laman web rasmi Parlimen negara itu. – Agensi

Eksekutif tipu bank RM7.04 bilion dipenjara

Posted:

Eksekutif tipu bank RM7.04 bilion dipenjara

Eksekutif tipu bank RM7.04 bilion dipenjara

Adoboli


LONDON - Seorang eksekutif bank UBS, Kweku Adoboli (gambar) dijatuhi hukuman penjara selama tujuh tahun kelmarin kerana didapati bersalah menyalahguna wang bank Switzerland itu sebanyak AS$2.3 bilion (RM7.04 bilion).

Ia merupakan kes penipuan terbesar di Britain.

Adoboli , 32, yang merupakan rakyat Ghana didapati bersalah atas dua tuduhan penipuan oleh pihak juri di Mahkamah Southwark Crown kelmarin, tetapi terlepas daripada empat pertuduhan penipuan akaun.

"Terdapat sifat kuat berjudi pada diri kamu," hakim Brian Keith memberitahu Adoboli ketika menjatuhi hukuman tersebut.

"Kamu terlalu angkuh kerana menyangka peraturan bank terhadap pedagang tidak terpakai terhadap kamu".

Hakim berkata, Adoboli perlu menjalani separuh daripada hukumannya sebelum diberikan parol.

Adoboli mengesat air matanya apabila keputusan dibacakan.

Dia mengaku kerana kehilangan wang tersebut tetapi menafikan melakukan perkara salah.

Adoboli merupakan anak bekas seorang pegawai Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

Taktiknya itu membuahkan hasil apabila berjaya memperoleh AS$90 juta (RM275.4 juta) untuk bank tersebut pada Mei 2011 dan bank memberikan ganjaran bonus yang besar kepadanya sebanyak £250,000 (RM1.21 juta) pada 2010 berbanding £15,000 (RM73,039) pada 2008.

Bagaimanapun, apabila timbul krisis kewangan, pertaruhan Adoboli tidak menjadi sehingga boleh menyebabkan bank UBS kehilangan AS$12 bilion (RM36.7 bilion).

Penangkapannya pada September lalu mengakibatkan nilai saham bank tersebut jatuh sepuluh peratus. - Agensi

Datuk popular selepas peraga fesyen wanita

Posted:

Datuk popular selepas peraga fesyen wanita

Datuk popular selepas peraga fesyen wanita


GAMBAR butik Yuekou menunjukkan Xianping memperagakan koleksi fesyen cucu perempuannya di Guangzhou, selatan China.


GUANGZHOU - Seorang datuk di China menjadi popular sekelip mata selepas gambar-gambarnya memperagakan pakaian wanita disiar di Internet, lapor akhbar MailOnline kelmarin.

Pada mulanya, lelaki berusia 72 tahun itu, Liu Xianping, bergambar dengan memakai pakaian koleksi butik atas talian Yuekou milik cucu perempuannya sebagai bahan jenaka.

Namun, selepas cucunya memuat naik gambar-gambar itu di Internet, mereka tidak menyangka imej tersebut menjadi popular dalam masa semalaman.

Gambar-gambar itu kemudian menjadi bahan publisiti yang berjaya, sekali gus meningkatkan jualan koleksi butik Yuekou sebanyak lima kali ganda.

Butik tersebut beribu pejabat di sini dalam wilayah Guangdong, selatan China.

Menurut akhbar tempatan, China Newsweek, wanita berkenaan memberitahu bahawa idea untuk memperagakan fesyen wanita itu datang daripada datuknya.

"Dia mengambil sehelai pakaian dan mencubanya untuk memberi tunjuk ajar mengenai suai dan padan," kata cucu perempuan Xianping.

"Kami anggap aksinya lucu dan terus merakamnya," tambah wanita itu. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


15 suspek pecah rumah diburu di George Town

Posted:

15 suspek pecah rumah diburu di George Town

15 suspek pecah rumah diburu di George Town

22/11/2012 6:52pm

GEORGE TOWN - Polis sedang mengesan 15 suspek termasuk seorang wanita yang dipercayai terbabit dengan pelbagai kes pecah rumah, samun dan ragut di sekitar bandar ini.

Ketua Polis Daerah Timur Laut ACP Gan Kong Meng berkata kesemua suspek berusia antara 20 dan 40 tahun itu dipercayai terbabit dalam lima kes jenayah di Jalan Patani, dua kes di Pulau Tikus dan masing-masing satu kes di Air Itam, Datuk Keramat, Kampung Bahru, Batu Ferringhi serta Sungai Nibong melibatkan kerugian kira-kira RM300,000.

Suspek terbabit adalah S. Krisna beralamat di 847-A Mukim 12 Sungai Ara, Bayan Lepas, T. Sundaraj, 293 West, Jelutong, M. Chandrasekar, Blok 1-19-27, Flat Jalan Patani, B. Jeevan, No 116 D, Telekom Lab Lines Off Jalan Sungai Pinang; S.Devaraj, beralamat di 15 Lebuh Queen dan B. Sittaratan, 1-4-05, Flat Jalan Mohd Saad, Butterworth, R. Vijaya Kumar, Blok A-10-04 Pangsapuri Laksamana Batu Caves, Selangor dan M. Kumarasinggam beralamat di 73 Jalan Serai Indah, Bagan Serai, Perak.

Selain itu, turut diburu adalah Shahiful Osman beralamat di 390 Sungai Gelugor, Mohd Noor Shamil Azimat, 30 J Pintasan Sungai Dua, Noraisyah Mahani, Blok A-2-13, Jalan Thamby Kecil, Pangsapuri Bagan Jaya, Bukit Mertajam, Ho Kah Chee beralamat di Blok E-18-03 Halaman Tenggiri 1, Seberang Jaya, Ng Chee Kuan, No 463, Kampung Tasek, Ampang, Selangor, Tan Chiu Chau, 21 Lorong Tenang 5 Taman Sri Tenang dan Cheng Lai Tik, No 28, Taman Sago, Kulim, Kedah.

"Ada antara mereka bergerak secara individu dan terdapat juga yang melakukan kegiatan jenayah secara sindiket," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Beliau meminta orang ramai yang mempunyai maklumat mengenai kesemua suspek supaya menghubungi balai polis Jalan Patani di talian 04-2282222 atau 04-2181919 untuk membantu siasatan. - BERNAMA

AUKU: Mahkamah Persekutuan tolak rayuan

Posted:


Ruang

Infiniti

Ujian platform jamin kesegaran susu lembu

TUGAS harian Bacha Lal Baboothiram sejak tiga dekad lalu ialah bangun awal pagi untuk memerah susu lembu pada pukul 7.30 pagi. Tepat pukul 10 pagi, dia bergerak membawa susu yang dibungkus untuk dihantar di setiap rumah para pelanggannya. Lagi...

Kesihatan

Kandungan ibu tanpa rahim

HUJUNG minggu lalu menjadi hari paling bermakna kepada dua wanita berusia 30-an di Stockholm, Sweden apabila berjaya memiliki rahim selepas menjalani pembedahan pemindahan uterus yang dilakukan oleh sekumpulan doktor pakar di Hospital Sahlgrenska yang terletak di barat negara itu. Lagi...

Benitez jurulatih baharu Chelsea

Posted:

Benitez jurulatih baharu Chelsea

Benitez jurulatih baharu Chelsea

22/11/2012 6:24pm

LONDON - Chelsea secara mengejut membawa masuk Rafael Benitez sebagai jurulatih sementara bagi menggantikan Roberto Di Matteo yang dipecat semalam.

Jurulatih kelahiran Sepanyol itu hanya mempunyai tempoh enam bulan untuk memastikan The Blues mempertahankan gelaran Liga Juara-juara.

Benitez bersetuju mengikat kontrak dengan pasukan itu sehingga akhir musim ini iaitu selepas hampir dua tahun dia dipecat oleh Inter Milan. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Anuar suka Nora

Posted:

Anuar suka Nora

Anuar suka Nora

"NORA DANISH memiliki ciri-ciri seorang wanita yang saya idamkan." Kata-kata yang terlontar daripada mulut Anuar Zain membuatkan seluruh ruang di White Box, Publika Solaris Dutamas, Kuala Lumpur terdiam seketika.

Harus diakui bahawa pengumuman yang berbaur soal jodoh dan pilihan hati si jejaka kacak yang tidak dimamah usia itu merupakan penantian yang membuahkan hasil yang selama ini dinanti-nantikan banyak pihak.

Bicara Anuar, 42, semasa sidang akhbar bersempena tayangan khas klip video dua single terbaharunya, Ajari Aku dan Sempurnakan Aku itu pantas mengaitkan dirinya dengan aktres comel, Nora Danish.

"Selain memiliki skil lakonan yang bagus, Nora juga berjaya memberikan perasaan luar biasa sehingga menusuk jauh ke dalam lubuk jiwanya," luah pemilik nama sebenar Shahrul Anuar Zain ini.

Tambahnya: "Nora amat tepat untuk dipilih sebagai seorang isteri. Saya suka melihat dia sejak daripada siri Puteri lagi dan dia nampak manja serta mempunyai raut wajah yang murni.

"Jika wajahnya sudah kelihatan seperti seorang bidadari, pastinya dia memiliki sekeping hati yang suci."

Tidak menolak sekiranya takdirnya bertemu seorang wanita yang pernah menjadi suri di hati orang lain sebelumnya, kata Anuar lagi status seseorang bukan penghalang untuk lebih mengenali.


ANUAR mengakui bersedih dengan sambutan yang kurang memberangsangkan terhadap dua singlenya sebelum ini, Ku Berjanji Kerna Cinta dan Cinta Tak Harus Memiliki.


"Saya mahu mencari seorang wanita yang lebih kurang seperti Nora Danish. Saya terima jika jodoh saya dengan wanita yang berstatus sepertinya. Tapi, buat masa sekarang saya belum terfikir akan soal hati.

"Kami bersama atas dasar kerja saja, peribadi atau personal belum terlintas. Saya juga tidak rasa ada cetusan perasaan sama antara kami berdua," hurainya lanjut.

Hal yang harus diakui sebenarnya, Anuar telah memilih Nora untuk membintangi klip video untuk dua single terbaharunya, Ajari Aku dan Sempurnakan Aku.

Hubungan profesional antara dirinya dan Nora di set penggambaran kedua-dua video klip itu tegas Anuar, tidak melarat sehingga ke peringkat yang lebih mendalam.

Tegas Anuar: "Setakat ini saya masih solo."

Pemilihan Nora hasil perbincangan dengan pengarah klip video tersebut, Ghaz Abu Bakar, kata Anuar dirasakan amat tepat.

Ini memandangkan Nora merupakan aktes yang berupaya menjiwai watak sebagai suri hatinya dalam klip video itu dengan berkesan.

"Naik bulu roma saya apabila bersama dengan Nora dalam set penggambaran yang sama. Dia seorang pelakon yang hebat dan boleh memberikan perasaan kepada kita.

"Nora merupakan jenama yang ada kredibiliti. Kalau bekerja, dia tidak akan mencampuradukkan dengan hal peribadi. Biasanya kami akan meluangkan masa bersembang seketika sementara menantikan penggambaran bermula," ulas Anuar lagi.

Dua single

Selain Nora Danish, Anuar turut memilih Datuk Rahim Razali yang mendukung peranan sebagai bapanya dalam kedua-dua klip video tersebut.

"Banyak yang saya dapat belajar daripada mereka dan saya harapkan magis kali ini menjadi. Mereka adalah bintang dalam klip video ini," luncur harapan Anuar.


INILAH dua keping foto gandingan mesra Anuar dan Nora di set penggambaran klip video Ajari Aku dan Sempurnakan Aku yang dimuatkan dalam Istagram Nora.


Single Ajari Aku dan Sempurnakan Aku dipilih Anuar selepas beberapa single terdahulu daripada album Anuar Zain 2011 iaitu Ku Berjanji Kerna Cinta dan Cinta Tak Harus Memiliki dilancarkan dua tahun lalu.

Anuar bagaimanapun turut meluahkan rasa kesal mengenai hasil kedua-dua single sebelum ini yang kurang memberikan impak kepadanya.

"Single Ku Berjanji Kerna Cinta kurang mendapat sambutan. Sedih memang sedih tetapi saya tidak berputus asa. Lagu seterusnya (Cinta Tak Harus Memiliki) juga mempunyai banyak jiwa, tapi mungkin kurang pendedahan untuk lebih diterima ramai.

"Peminat mendengar dan menilai sesebuah lagu yang dimainkan di radio, mereka juga ada hak untuk memilih. Saya tidak akan mengubah muzik dan nyanyian saya selama ini kerana saya fikir kita perlu memberikan kepelbagaian dengan cara sendiri," getus pelantun lagu Sedetik Lebih itu.

Konsert

Pengumuman penting sebenarnya berhubung konsertnya pada 16 Februari tahun depan merupakan klimaks kepada pertemuan dengan penyanyi berbakat besar itu.

Konsert mega Anuar Zain - Tiga Dekad Muzik, Cinta dan Sanubari itu kata Anuar akan menterjemahkan dirinya di kaca mata peminat sepanjang 30 tahun berkarya.

Bakal diiringi oleh pengarah muzik tersohor, Mac Chew, kembara konsert itu akan dipersembahkan dengan iringan 26 orang pemuzik berserta lagu-lagu hit sepanjang zaman.

"Lagu-lagu akan dipetik daripada album saya sejak tahun 1998 dan ditukar sedikit susunan muziknya. Selain itu, akan dipaparkan gambar-gambar saya dari kecil hingga sekarang.

"Pertama kali menjayakan konsert sendiri pastinya perasaan gemuruh itu ada, tapi tetap teruja memberikan yang terbaik kepada peminat yang menyokong saya selama ini," katanya yang sebelum ini berdepan dengan masalah kewangan sehingga terpaksa menunggu hingga tiba detik ini.

Konsert tersebut akan berlangsung pada 16 Februari 2013 di Stadium Putra Bukit Jalil, Kuala Lumpur.

Hebe mahu bekukan ovum

Posted:

Hebe mahu bekukan ovum

Hebe mahu bekukan ovum


HEBE TIAN


SALAH seorang anggota kumpulan S.H.E, Hebe Tian yang bakal mencecah usia 30 tahun pada Mac tahun depan mengakui dia sudah mulai risau tentang dirinya yang masih belum berkahwin.

Hebe yang baru membuat kemunculan semula bersama S.H.E menerusi album terbaharu, The Flowers Are Blossoming Again dikatakan risau kerana dia seorang sahaja dalam kalangan anggota kumpulan itu yang belum berkahwin.

Bagaimanapun, dia telah mengejutkan dua lagi anggota S.H.E, Selina dan Ella dengan pengakuannya yang bercadang untuk membekukan ovum (telur) dirinya bagi kegunaan kehamilan pada masa depan.

"Saya mungkin mahu mencuba untuk menjalani teknologi pembekuan ovum (telur) bagi kehamilan (tanpa berkahwin) di masa depan. Bagaimanapun buat masa ini, saya belum berani melakukannya kerana prosedurnya sangat menyakitkan," ujarnya kepada media Taiwan baru-baru ini.

Tambahnya: "Bagaimanapun, saya juga berharap dan berasa lebih elok andainya saya menemui cinta sejati dan berkahwin suatu hari nanti."

Saya tidak gagal - Usop Wilcha

Posted:

Saya tidak gagal - Usop Wilcha

Saya tidak gagal - Usop Wilcha

Oleh RONI HIDAYAT RIDWAN


USOP mempunyai sebab tersendiri kenapa dia meninggalkan Hot FM biarpun kontraknya dengan stesen radio tersebut hanya tamat pada Jun 2013.


POPULARITI pelakon komedi Syed Mohamad Asri Syed Osman Jamalullail atau lebih sinonim dengan gelaran Usop Wilcha meningkat naik menerusi filem lakonannya, Hantu Kak Limah Balik Rumah.

Gara-gara populariti dengan gelaran tersebut menerusi karakter yang dibawakan dalam filem berkenaan, Usop kemudian menerima lamaran menjadi penyampai radio di stesen radio Hot FM.

Dia mula bertugas di Hot FM pada Jun 2011 dengan mengikat kontrak selama dua tahun sehingga Jun 2013.

Namun begitu, jodoh Usop, 47, bersama stesen radio tersebut tidak panjang apabila dia mengambil keputusan menamatkan kontraknya itu setelah lebih setahun mengendalikan segmen Hot FM AM Krew bersama Faizal Ismail, Fara Fauzana dan AG.

Usop yang ditemui sewaktu majlis pelancaran filem Kahwin 5 di Cathay e @ Curve, Mutiara Damansara, Selangor baru-baru ini menjelaskan, terdapat beberapa faktor yang menyebabkan dia mengambil keputusan sedemikian.

Kosmo!: Kenapakah Usop secara tiba-tiba mahu meninggalkan Hot FM sedangkan kontrak belum tamat?

USOP: Sebenarnya ini bukanlah keputusan yang dibuat secara tiba-tiba kerana saya sudah berhasrat untuk berhenti dua bulan lalu, namun saya baru sahaja menghantar surat penamatan kontrak awal bulan ini. Kalau ikut kontrak, tugas saya akan berakhir pada Jun 2013. Kalau diikutkan memang agak berat saya buat keputusan ini, tetapi antara sebab utama saya tidak mahu lagi menjadi penyampai radio kerana faktor usia dan masa yang tidak mengizinkan.

Bolehkah Usop jelaskan dengan lebih lanjut tentang sebab-sebab yang dinyatakan itu?

Tahun ini usia saya sudah mencecah 47 tahun dan tidak mampu lagi untuk melakukan banyak kerja dalam satu masa. Sebagai contohnya, saya terpaksa tidur awal sebelum pukul 11 malam dan bangun seawal pukul 4 pagi. Kemudian pada masa yang sama saya juga menerima tawaran berlakon sehinggakan jadual harian saya sangat padat. Disebabkan itu, saya pernah mengalami demam selama seminggu selepas selesai menjalani penggambaran filem Kahwin 5.

Selain itu, saya juga mahu meluangkan masa lebih banyak dengan keluarga memandangkan saya sentiasa sibuk. Adakalanya selepas selesai tugas di konti saya akan bergegas ke lokasi penggambaran atau menghadiri acara-acara yang dianjurkan oleh Hot FM.

Apakah komen Usop apabila ada persepsi segelintir pihak yang akan menganggap penyertaan anda gagal memberi impak kepada Hot FM?

Saya tiada hak untuk menghalang sebarang persepsi orang terhadap pengunduran ini kerana mereka tidak berada dalam situasi saya sekarang. Lagipun, saya tidak pernah melihat ia merupakan satu kegagalan kerana saya ada sebab tersendiri yang membuatkan saya tidak dapat lagi meneruskan kerjaya sebagai penyampai radio.

Adakah Usop menyesal menerima tawaran menjadi penyampai radio sebelum ini?

Sudah tentu saya tidak menyesal kerana sekurang-kurangnya saya sudah memperoleh serba sedikit pengalaman terbabit dengan dunia penyiaran radio.

Jadi, apakah perancangan Usop pada masa akan datang?

Selepas ini saya akan memberikan sepenuh tumpuan kepada bidang lakonan memandangkan peminat terlebih dulu mengenali saya sebagai pelakon. Apatah lagi nama Usop Wilcha ini juga adalah hasil daripada karakter saya dalam filem dan menerusi nama itu yang membuatkan diri saya popular dan dikenali ramai.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved