Sabtu, 19 November 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Bayar cukai jika mahu gemuk

Posted:

Bayar cukai jika mahu gemuk

Bayar cukai jika mahu gemuk

Oleh KUMARA SABAPATTY

KOLESTEROL yang terkumpul bahagian pinggang menyebabkan obesiti.


DENMARK muncul sebagai negara pertama yang mengenakan kutipan cukai lemak terhadap barangan berasaskan lelemak seperti minyak sapi, mentega, minyak masak dan produk susu. Tujuannya murni, memastikan kesihatan rakyat negara itu terjamin.

Cukai yang dilaksanakan bermula pada 2 Oktober lepas itu bertujuan menjadikan makanan berlemak tidak ekonomikal kepada 5.6 juta penduduk negara itu setelah 19 peratus dari jumlah penduduknya kini obes.

Kadar cukai yang dikenakan ialah 16 kroner (RM8.90) untuk setiap sekilogram lemak tepu dalam setiap produk yang mempunyai kandungan lemak melebihi 2.3 peratus.

Secara tidak langsung, cukai ini menyumbang kepada peningkatan harga setiap 250 gram mentega.

Pelaksanaan cukai tersebut bagi mengurangkan pengambilan makanan berasaskan lemak di kalangan penduduk negara itu.

Idea pengenalan cukai itu juga diikuti oleh negara-negara Eropah yang lain seperti Hungary.

Hungary dengan 9.9 juta penduduk, mengenakan cukai lemak 0.37 euro (RM1.58) ke atas makanan siap diproses yang mempunyai kandungan gula, garam serta karbohidrat melebihi sukatan ditetapkan.

Ini bertujuan untuk mengurang kadar obesiti di negara itu yang berada pada tahap 18.8 peratus.

Adakah cukai lemak relevan dilaksanakan di negara ini?

Menurut bekas Ketua Pengarah Kementerian Kesihatan, Tan Sri Dr. Mohd. Ismail Merican, cukai lemak yang dilaksanakan di Denmark dan Hungary belum tiba masanya untuk dikuatkuasakan di negara ini.

"Jika kita mengikuti langkah Denmark mengenakan cukai ke atas barangan mengandungi lemak, ia tidak mengubah keadaan sebaliknya akan mencetus kemarahan pengusaha industri makanan tempatan.

"Mereka (pengusaha) pasti akan meminta kerajaan mengemukakan bukti kukuh produk lemak ialah penyumbang utama masalah obesiti," katanya ketika ditemui Jurnal baru-baru ini.

Katanya, langkah pelaksanaan cukai lemak dianggap tidak relevan, sekurang-kurangnya buat sekarang.

"Andai kata kerajaan menaikkan cukai dan hasilnya kadar obesiti berkurangan, itu boleh diterima dan bukan semata-mata ingin mengikuti jejak langkah Denmark dan Hungary.

"Cukai lemak di Denmark memang relevan kerana negara itu maju selangkah ke hadapan dan perlaksanaan undang-undang selain turut dipersetujui oleh rakyat negara itu sendiri," katanya.

Tertinggi


ZENNY SALIHUDIN berjaya menguruskan badannya dalam tempoh enam bulan setelah mengikuti rejim Biggest Loser Asia dan diet khas.


Ismail berpendapat, implikasi cukai lemak tidak akan berjaya di negara ini dan langkah terbaik yang perlu dibuat ialah peningkatan dari sudut pendidikan serta maklumat lanjut termasuk kempen-kempen berkaitan kesihatan secara efektif.

Namun, hakikatnya tanpa pelaksanaan cukai lemak tersebut penduduk negara ini sedang berhadapan dengan majoriti penduduk menghadapi masalah obesiti.

Baru-baru ini media melaporkan, Malaysia menduduki tempat pertama di kalangan negara-negara ASEAN dan kedudukan keenam di rantau Asia Pasifik yang berhadapan masalah obesiti penduduk.

Fakta itu didedahkan Timbalan Menteri Kesihatan, Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin di Parlimen.

Jelas Ismail Merican, semasa menjawat jawatan sebagai Ketua Pengarah Kementerian Kesihatan, beliau sering menasihatkan pesakit dan kakitangan hospital kerajaan supaya mengamalkan pemakanan seimbang dan berkualiti tetapi hakikatnya kurang dua peratus kakitangannya mengikut nasihat tersebut.

"Saya gemar makan nasi lemak sehingga hari ini tetapi dalam kuantiti sedikit dengan tambahan sayur-sayuran.

"Tidak perlu nasi lemak itu ditambah dengan telur goreng, ayam goreng, sotong dan sebagainya," katanya.

Katanya lagi, beliau juga gemar berjoging selain sering naik turun tangga sehingga berpeluh.

"Tetapi, para kakitangan saya dulu menggunakan perkhidmatan lif walaupun menuju ke tingkat pertama," katanya.

Jelas beliau, obesiti kini menjadi suatu ancaman di peringkat global menyaksikan trend masalah obesiti kian meningkat setiap tahun bukan sahaja melibatkan golongan muda dan tua malah juga kanak-kanak.

Sepertiga daripada penduduk negara mengalami masalah berat berlebihan atau obesiti.

"Kita belum mencapai ke tahap di mana rakyat kita tahu sepenuhnya mengenai masalah obesiti.

"Rakyat kita tahu akan kebaikan amalan pemakanan sihat dan senaman namun hanya 15 peratus rakyat mengamalkannya manakala 75 peratus lagi tidak mempraktikkannya," ujarnya.

Katanya, negara masih kekurangan kemudahan taman rekreasi yang lengkap dengan peralatan senaman dan trek joging.

Tambahnya, beberapa taman rekreasi yang mempunyai kemudahan itu tidak sempurna dan selamat untuk digunakan kanak-kanak.

"Ada ibu bapa memilih untuk mengunjungi pusat senaman atau gim untuk bersenam namun berapa ramai antara kita yang mampu membayar yuran perkhidmatan setiap bulan," katanya.

Dibuang kerja

Realitinya di negara ini, terdapat ramai lelaki yang mempunyai berat badan melampau.

Tidak terkecuali Balaji Muniandy, 44. Dia pernah mencecah 280 kilogram (kg) sehingga menyebabkan tahap kesihatan lelaki berasal dari Farlim, Bandar Baru Air Itam, Georgetown, Pulau Pinang ini dalam keadaan amat teruk.

Semuanya disebabkan dia diberhentikan kerja sebagai pengawal keselamatan sebuah syarikat swasta.

Akibat tekanan selepas dibuang kerja, Balaji bertindak mengurung diri dalam rumah.

"Saya tertekan selepas dibuang kerja dan terus mengurung diri tanpa berbual dengan sesiapa pun," katanya.

Bagaimanapun, fizikal Balaji sedikit berubah selepas menerima rawatan dan kawalan pemakanan yang diselia sepasukan pegawai perubatan Hospital Pulau Pinang.

Diet makanan yang hanya berasaskan jus buah-buahan susu rendah lemak serta bijirin berjaya mengurangkan berat badan Balaji sebanyak 80 kilogram dalam tempoh setahun lalu.

"Saya berputus asa pada mulanya kerana tidak yakin untuk mengurangkan berat badan, tetapi hasil rawatan serta nasihat doktor, saya berjaya mengurangkan berat badan daripada 280 kg kepada 200 kg sahaja.

"Dulu saya tidak boleh berdiri dengan baik selain memerlukan bantuan emak, tetapi kini saya boleh berdiri sendiri dan boleh berjalan dengan bantuan tongkat," katanya.

Full content generated by Get Full RSS.

Guna tali, plastik halau makhluk halus

Posted:

Guna tali, plastik halau makhluk halus

Guna tali, plastik halau makhluk halus

Oleh MEGAT LUTFI MEGAT RAHIM


KAIN berwarna putih digunakan oleh Abdul Rejab untuk merawat pesakitnya.


TIDAK sah perubatan tradisioal tanpa jampi mantera malah ada pengamal perubatan alternatif menggunakan pelabagai aksi fizikal.

Di sebalik semua formula ajaib itu, Abdul Rejab Ahmad mendakwa dia mampu menyembuhkan individu yang diganggu makhluk halus tanpa menyentuh pesakitnya.

Malah paparan foto Abdul Rejab merawat pesakit yang terdapat dalam laman web Pusat Pakar Terapi Rawatan Islam Ilahi yang diasaskan oleh beliau sejak lima tahun lalu juga menunjukkan beliau merawat pesakit dengan hanya menggunakan batang plastik dan tali.

Teruja dengan dua dakwaan tersebut, krew Jurnal berkunjung ke pusat rawatan itu yang di Bukit Beruntung, Selangor untuk mendapat gambaran sebenar kaedah rawatan yang dijalankan oleh lelaki berusia 51 tahun itu.

Pada pagi Khamis minggu ini, kedatangan penulis ke Pusat Pakar Terapi Rawatan Islam Ilahi disambut baik oleh Abdul Rejab yang segak memakai songkok serta berkemeja kemas.

Kunjungan penulis ternyata tidak sia-sia kerana semasa itu, beliau sedang merawat pasangan suami isteri yang datang dari Kuala Terengganu, Terengganu.

Lelaki itu hanya ingin dikenali sebagai Izat ditemani isterinya, Liza. Kedua-dua mereka berumur dalam lingkungan 40-an.

Izat mendakwa sering mengalami kesakitan pada dada sejak setahun lalu. Liza pula sering mengadu kesakitan di bahu.

Seperti mengetahui tujuan sebenar kedatangan penulis, sesi rawatan terhadap pasangan suami isteri itu segera dilakukan oleh Ahmad Rejab.

Kaedah rawatan yang dilakukan lelaki yang tidak lekang dengan telefon bimbit Blackberry dan gajet canggih iPad ini cukup berbeza.

Tidak seperti pengalaman perubatan tradisonal yang lain yang menggunakan kemenyan, keris serta kain kuning beliau hanya menggunakan tali, batang plastik serta kain berwarna putih sebagai alat untuk merawat pesakit.

Proses rawatan bermula dengan Ahmad Rejab bertanyakan anggota badan Izat yang sering mengalami kesakitan. Izat kemudian menunjukkan bahagian dadanya.

Berusaha


TALI digunakan oleh Abdul Rajab sebagai langkah keselamatan.


Abdul Rejab meletakkan batang plastik itu di bahagian dada Izat selain kain putih diikat pada bahagian dada pesakit.

Kemudian, beliau membacakan zikir. Tangan kiri dan kanannya bergerak-gerak seperti menepis sesuatu dan terdapat satu ketika gerakan tangannya seperti membuang sesuatu.

Agak istimewa tetapi proses rawatan itu cukup singkat denganmengambil masa kurang lima minit.

Selesai rawatan, beliau bertanya kepada Izat adakah kesakitan yang dialami Izat telah pulih.

"Lega rasanya dan sakit di bahagian dada tiada lagi," jelas Izat.

Sesi rawatan kemudian diteruskan dengan Liza yang mengalami kesakitan di bahagian bahu kanan.

Ternyata menggunakan kaedah yang sama dan jawapannya juga sama - kesakitan di bahagian bahu kanan tiba-tiba hilang.

Abdul Rejab merenung penulis yang seakan-akan tidak percaya pasangan suami isteri itu mampu pulih dengan proses rawatan yang cukup singkat.

"Kenapa tidak percaya, mari saya merawat anda pula," katanya.

Penulis kemudian mengatakan sering mengalami kesakitan pada bahagian tapak kaki kiri serta bahagian pinggang.

Abdul Rejab mengulangi proses rawatan yang sama.

Hasilnya agak mengejutkan, tapak kaki kiri serta pinggang penulis tidak lagi sakit.

"Itu semua kuasa Allah SWT, saya hanya berusaha.

Beliau kemudian menjelaskan proses rawatan yang beliau lakukan sebentar tadi.

"Kebanyakan penyakit disebabkan oleh gangguan jin, syaitan, iblis dan roh jahat. Jika dalam perubatan moden sakit disebabkan kuman dan virus.

"Bagaimanapun, ada pesakit yang mengundang bala sendiri seperti menuntut ilmu dan mengamal ilmu salah, berubat dengan pawang, bomoh atau dukun yang mempunyai jin sebagai pembantu mereka selain disihir dan disantau oleh orang tertentu," katanya.

Katanya, kesakitan yang dialami seseorang juga disebabkan jin, syaitan, iblis mahupun roh jahat yang mendiami anggota badan tertentu sehingga menyebabkan mereka sering mengalami kesakitan di bahagian tersebut," dakwa Abdul Rejab.

Zikir

Katanya, petanda awal terkena gangguan makhluk halus ialah melalui tanda atau kesan lebam yang terdapat pada badan.

"Itu merupakan penanda aras gangguan makhluk halus yang terdapat dalam tubuh seseorang terutama pada bahagian sendi, tengkuk, pinggang.

"Gangguan itu kemudian dibersihkan dan dihapuskan. Itu menyebabkan kesakitan pesakit hilang," katanya.

Bercerita mengenai alatan seperti alatan seperti batang plastik, tali dan kain putih yang digunakan untuk proses rawatan Abdul Rajab memberikan alasan tertentu penggunaan alatan tersebut.

Ujarnya, batang plastik itu digunakan untuk mengurangkan sentuhan badan dengan pesakit kerana khuatir makhluk halus yang terdapat dalam badan pesakit masuk ke dalam tubuhnya.

"Tali pula digunakan untuk mengikat pesakit yang diganggu makhluk halus supaya tidak membuat tindakan yang di luar jangkaan.

"Kain putih pula sebagai alas ditempat sakit juga supaya tidak bersentuhan dengan wanita yang bukan muhrim. Asasnya ketiga-tiga alat itu tidak memberikan sebarang fungsi sebenarnya," katanya.

Full content generated by Get Full RSS.

Lelaki monumen bergerak

Posted:

Lelaki monumen bergerak

Lelaki monumen bergerak


CLARK mencacah 383 nama rakannya yang terkorban dalam peperangan di Afghanistan.


NAMA sahabat-sahabatnya bukan sahaja dekat dalam hati Shaun Clark malah terus terpahat di badannya.

Bekas tentera itu tidak ubah seperti sebuah monumen bergerak. Beliau bangga menjadi ibarat sebuah memorial bergerak yang membawa nama tentera Britain yang mati di medan peperangan.

Kesemua nama-nama itu ialah anggota tentera yang terkorban dalam peperangan di Afghanistan.

Jika dihitung satu persatu, terdapat kira-kira 383 nama anggota tentera yang maut dicacah dalam bentuk tatu pada bahagian badannya.

Ia termasuklah di bahagian dada, belakang dan kedua-dua belah kakinya.

"Saya ada ramai kawan yang berkhidmat di Afghanistan dan ada antara mereka yang kini masih berkhidmat di sana.

"Saya mahu melakukan sesuatu agar orang ramai sedar bahawa perang masih berlaku di Afghanistan. Ia lebih berbaloi berbanding saya menyumbangkan tenaga dengan berjalan kaki atau melakukan terjunan udara semata-mata untuk menyatakan sumbangan," kata bapa kepada dua cahaya mata itu.

Clark kini bekerja sebagai pegawai keselamatan di sebuah mahkamah di England menyertai Batalion Light Infantry Regiment kelapan pada 1989 hingga 1996.

Dia mula mengukir tatu tersebut ketika sambutan Hari Peringatan pada 2009 sedikit demi sedikit sehingga lebih 300 nama terukir pada tubuhnya.

Clark yang berusia 45 tahun itu mula membuat tatu sejak tahun 2009.

Sempena sambutan Hari Peringatan pada tahun ini, Clark telah menambah 40 lagi nama lain pada kedua-dua belah kakinya selepas pukul 11 pagi pada 11 November lalu.

Baru-baru ini, beliau mengunjungi sebuah pusat tatu, Doncaster's Fantasy Studio berdekatan rumahnya di England.

Di situ, seorang artis tatu, Kevin Kent berkerja selama hampir dua jam untuk mengukir 40 nama tersebut.

Biarpun sakit, Clark rela untuk diperlakukan sedemikian.

Dia tidak menyangka bahwa ada pihak yang sanggup menderma. Beliau berjaya mengumpul kira-kira £4,500 (RM22,470) untuk diisi ke dalam tabung kebajikan Help for Heroes.


CLARK sedar bahawa nama mereka yang gugur di Afghanistan akan terus bertambah sehingga tiada lagi ruang memahat tatu ditubuhnya.


Clark kini tinggal bersama isterinya, Mandy, 44, dan dua orang anak iaitu Peter, 22, dan Robert, 19 di Rossington, Doncaster, England.

Jelas Clark, pada mulanya kesemua ahli keluarganya termasuk isteri dan anak-anaknya menganggap tindakannya itu sebagai satu perbuatan yang gila.

"Semua mereka mengatakan saya gila. Sejak 2009 sudah ada lebih 300 nama yang terpahat pada badan saya ini. Saya puas dan ingin melakukannya lagi," katanya.

"Untuk menyiapkan kesemuanya, ia mengambil masa lebih daripada lima jam dan sangat menyakitkan tetapi tindakan itu berbaloi," kata Clark.

Biarpun gembira membuat tatu tersebut pada badannya, jauh di sudut hati lelaki itu dia berasa sedih setiap kali ada tatu tertulis nama baharu tentera Britain yang terkorban di badannya.

"Saya akan bersedih kerana jumlah nama-nama itu akan bertambah pada masa akan datang," katanya dalam nada sugul.

Biarpun memiliki tubuh badan yang tinggi dan gempal, Clark sedar bahawa nama mereka yang gugur akan terus bertambah sehingga tiada lagi ruang untuk diisi di badannya.

Apa yang menggembirakannya apabila anak lelakinya, Peter akan meneruskan usahanya itu dengan menyumbangkan tubuh badannya untuk dijadikan monumen baharu.

"Saya sudah membuat perancangan. Anak saya akan meneruskan mengukir nama-nama itu pada badannya apabila tidak cukup ruang lagi pada badan saya.

"Apabila kematian tentera bertambah, Peter akan mengambil alih tempat saya," katanya lagi.

Clark sedar bahawa kelakuan peliknya itu memberi kesan yang besar kepada kehidupannya. Privasi kini seakan menjauh daripada hidupnya.

Dia kini menjadi tumpuan buat mereka yang berminat untuk melihat nama-nama tersebut.

Itu membuatkan Clark tidak ubah seperti sebuah monumen bergerak.

"Selepas menjadi perhatian orang ramai, saya menghadapi masalah lain pula.

"Bayangkan saya perlu menyelak baju apabila ada yang meminta untuk melihat tatu tersebut," katanya.

Ujarnya, kisah pelik beliau telah merebak sejak beberapa tahun lalu di England. Sejak itu ramailah yang meminta untuk melihat tatu tersebut.

"Ada juga di kalangan hakim dan peguam turut meminta izin untuk melihat tatu ini," katanya sambil ketawa.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Seksa duduk rumah 'popular' pencuri

Posted:

Seksa duduk rumah 'popular' pencuri

Seksa duduk rumah 'popular' pencuri

Oleh ATIKAH DALI
atikah.mohddali@kosmo.com.my

BAHAGIAN dalam rumah Esah yang rosak teruk selepas disyaki diceroboh sebelum dibakar.


SEMENYIH – Sebuah keluarga di Bandar Tasik Kesuma, Beranang di sini hidup dalam keadaan tidak tenteram apabila rumah teres satu tingkat milik mereka dipecah masuk pencuri bukan sekali dua tetapi sebanyak lapan kali sejak mereka menghuni kediaman itu pada tahun 1999.

Perbuatan jahat itu mencapai kemuncaknya awal pagi semalam apabila rumah tersebut bukan sahaja diceroboh untuk kali kelapan malah turut dibakar awal pagi ketika keluarga malang itu bermalam di tempat lain.

Pemilik rumah tersebut, Esah Ahmad, 57, mendakwa, dia mengetahui kejadian malang itu pada pukul 2.28 pagi semalam apabila telefon bimbitnya berbunyi selepas menerima isyarat kecemasan daripada alat penggera yang dipasang sejak dua tahun lalu.

Menurut Esah, ketika kejadian, dia bersama suami, Md. Nasir Ahmad, 60, serta anak-anaknya berada di rumah adiknya di Ampang.

"Sebaik saya menerima panggilan telefon daripada rumah (yang disambung pada alat penggera), saya mula rasa tak sedap hati.

"Saya cuba menghubungi semula nombor telefon rumah malangnya talian itu gagal dihubungi semula," katanya ketika ditemui di rumahnya di sini semalam.

Pengurus operasi syarikat swasta itu memberitahu, dia mengambil keputusan pulang ke rumahnya untuk mengetahui keadaan sebenar tetapi terkejut apabila terhidu bau asap dari luar rumah.

"Bila saya buka pintu rumah, asap tebal keluar.

"Kami cuba padam api, malangnya asap semakin tebal menyebabkan usaha kami terbantut," katanya yang menghubungi pihak bomba untuk tindakan lanjut.

Katanya, alat penyahkod bagi sistem penggera rumahnya yang diletakkan dalam bilik tidur utama dan ruang tamu turut lesap.

Sistem penggera itu canggih kerana mampu mengesan dan memberi amaran jika ada objek seberat 40 kilogram dan ke atas berada di atas bumbung rumah.

Mangsa sekeluarga mendiami rumah teres tersebut sejak 12 tahun lalu dan kali terakhir rumah itu dipecah masuk penceroboh adalah pada tahun 2009.

Beliau percaya suspek mengumpil pintu dan tingkap sebelum melarikan barang berharga seperti perkakas elektrik termasuk televisyen.

"Selepas kejadian samun dulu, saya sudah serik untuk membeli peralatan elektrik yang mahal kerana tahu ia akan dicuri.

"Bukan sahaja barang dalam rumah, malah ukiran besi pada pagar rumah turut lesap," katanya yang bekerja di ibu negara, kira-kira 36 kilometer dari situ.

Ekoran kejadian semalam, mangsa membuat laporan di Balai Polis Semenyih.

Esah mengaku, demi mengelak rumahnya daripada terus menjadi sasaran pencuri, dia dan suami terpaksa mengeluarkan duit poket sendiri sebanyak RM90 setiap bulan untuk mengupah orang memotong rumput di rumah jirannya yang kosong.

"Saya juga ada memesan pagar untuk dipasang di rumah jiran itu dengan harapan penjenayah menyangka rumah itu berpenghuni," katanya.

Untuk sementara waktu, Esah akan membawa keluarganya menumpang di rumah anak sulungnya di ibu negara.

Biarpun nasib malang mereka kerap bertimpa, dia tidak bercadang untuk menjual rumah tersebut.

"Anak-anak saya sukakan rumah ini dan menghabiskan cuti hujung minggu mereka di sini," katanya.

Kes seumpama itu bukan yang pertama di kawasan berkenaan, malah pada 23 Oktober lalu, rumah banglo milik seorang juruterbang Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) yang terletak kira-kira satu kilometer dari rumah Esah telah dipecah masuk dan dibakar mengakibatkan kerugian sebanyak RM500,000.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Kajang, Asisten Komisioner Ab. Rashid Ab. Wahab ketika dihubungi mengesahkan perkara itu dan sedang menyiasat punca kejadian.

Full content generated by Get Full RSS.

Tiada cadangan selaras yuran PIBG

Posted:

Tiada cadangan selaras yuran PIBG

Tiada cadangan selaras yuran PIBG

PONTIAN - Timbalan Menteri Pelajaran, Dr. Mohd. Puad Zarkashi berkata, sehingga kini masih belum ada sebarang cadangan untuk menyelaraskan yuran Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) di seluruh negara.

Bagi menyelaraskan yuran berkenaan, kajian terperinci perlu dilaksanakan untuk memastikan mekanisme yang diwujudkan nanti benar-benar berkesan dan boleh dilaksanakan.

Beliau berkata, yuran PIBG yang dikenakan di setiap sekolah kini dibuat berdasarkan keadaan semasa sekolah dan aktiviti yang dijalankan sepanjang tahun selain mengambil kira kemampuan setiap ibu bapa di sekolah tersebut.

"Yuran PIBG di setiap sekolah itu dibuat menerusi mesyuarat dan keputusan itu perlu diperakui atau disahkan oleh pengetua sekolah atau guru besar selepas menerima maklum balas daripada ibu bapa.

"Sekiranya tidak setuju, mereka boleh menyuarakannya dalam mesyuarat PIBG," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Majlis Anugerah Sekolah Cemerlang Parlimen Pontian di Dewan Sultan Ibrahim, di sini semalam.

Oleh yang demikian beliau menasihati ibu bapa agar menghadiri setiap mesyuarat PIBG yang diadakan.

Berdasarkan rekod Majlis Permuafakatan Persatuan Ibu Bapa dan Guru Nasional (PIBGN), yuran PIBG sekolah kebangsaan ialah di antara RM50 hingga RM100 manakala bagi sekolah menengah pula sebanyak RM100 hingga RM300.

Full content generated by Get Full RSS.

Borang bantuan khas mulai 1 Dis.

Posted:

Borang bantuan khas mulai 1 Dis.

Borang bantuan khas mulai 1 Dis.

IPOH - Borang program bantuan khas kerajaan RM500 kepada rakyat berpendapatan isi rumah kurang RM3,000 sebulan yang diumumkan semasa pembentangan Bajet 2012 akan mula diedarkan melalui Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) kepada umum secara percuma pada 1 Disember ini.

Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah berkata, kerajaan menggunakan mekanisme itu bagi memastikan setiap isi rumah yang berpendapatan kurang dari RM3,000 sebulan berhak menerima bantuan berkenaan.

"Dijangka 3.4 juta individu akan mendaftar melibatkan nilai bantuan keseluruhan berjumlah RM2.6 bilion. Untuk itu seramai 2,000 sukarelawan LHDN akan digerakkan ke seluruh negara bagi memudahkan proses pendaftaran," katanya kepada pemberita selepas menyerahkan peruntukan RM1.5 juta bagi pembinaan masjid dan penyampaian hadiah Tadika Firdaus, Rancangan Perumahan Tersusun Batu 4 di sini semalam.

Beliau berkata, kementerian berkenaan juga menyediakan bilik gerakan sepanjang proses pendaftaran dan pengagihan wang berkenaan yang dijangka bermula Januari depan.

Katanya, pendaftaran akan dibuat melalui LHDN, pejabat daerah atau agensi kerajaan terlibat serta kerajaan akan mengumumkan penerima yang layak melalui media massa.

Ahmad Husni berkata, proses pendaftaran adalah sangat penting dan LHDN juga akan buka bilik gerakan dan kesemua sukarelawan akan membantu sepanjang proses pendaftaran termasuk di kawasan pedalaman.

Oleh yang demikian pihaknya menasihatkan orang ramai supaya tidak terpedaya dan sentiasa berhati-hati dengan tindakan pihak tertentu yang mengambil kesempatan mengedar borang permohonan palsu.

Beliau berkata, proses pendaftaran haruslah melalui saluran yang betul dan tidak melalui orang tengah.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Harimau Muda tempah slot final

Posted:

Harimau Muda tempah slot final

Harimau Muda tempah slot final

BEBERAPA pemain negara meraikan kejayaan Ahmad Fakri meledakkan gol kemenangan 1-0 Malaysia ke atas Myanmar pada aksi separuh akhir di Stadium Gelora Bung Karno, Jakarta semalam.


JAKARTA - Harimau Muda melangkah bergaya ke final dalam acara bola sepak pada Sukan SEA 2011 selepas membenam Myanmar 1-0 pada aksi separuh akhir di Stadium Gelora Bung Karno semalam.

Ahmad Fakri Saarani muncul sebagai watak penting di sebalik kejayaan Harimau Muda itu apabila meledak gol tunggal perlawanan ketika perlawanan hanya berbaki lima minit.

Bagaimanapun, di sebalik keghairahan kem Harimau Muda meraikan kejayaan mara ke final, episod malang berterusan menimpa jurulatih, Ong Kim Swee.

Sudahlah terpaksa berada di bangku duduk penonton kerana menjalani penggantungan satu perlawanan, malah Kim Swee turut tidak dibenarkan berkongsi kejayaan bersama anak-anak buahnya di tengah padang sejurus selepas tamat perlawanan.

Situasi itu jelas sekali mengundang rasa kecewa Kim Swee yang menganggap seperti 'ada yang tidak kena' terhadap hukuman yang dikenakan ke atas dirinya.

"Saya percaya ada sebab tertentu sehingga saya dikenakan tindakan sedemikian. Pertamanya, saya tidak boleh menggunakan sebarang peralatan (komunikasi) seperti walkie talkie dan telefon bimbit.

"Selepas tamat perlawanan, saya juga tidak dibenarkan masuk ke kawasan padang. Saya sendiri tidak tahu hukuman apa yang dijatuhkan kepada saya sehingga saya tidak dibenarkan berjumpa dengan para pemain," kata Kim Swee pada sidang media sejurus tamat perlawanan semalam.

Disebabkan tidak dapat berkomunikasi kepada para pemainnya ketika perlawanan berlangsung, Kim Swee terpaksa menggunakan 'orang tengah' iaitu tukang urut Harimau Muda, Zaidi Abdul Latip untuk memberi setiap arahan kepada pembantunya, Hassan Sazali.

Sepanjang 90 minit perlawanan berlangsung, Zaidi dilihat mundar mandir dari tempat duduk Kim Swee sebelum beliau memberikan nota kecil kepada Hassan berkenaan arahan dan taktikal yang ditulis pengendali Harimau Muda itu.

Mengulas aksi anak-anak buahnya, Kim Swee mengakui, barisan Harimau Muda gagal memberikan aksi yang diharapkan khususnya pada babak pertama.

"Pada babak pertama, para pemain tidak bermain dengan begitu baik. Mungkin mereka keletihan selepas aksi menentang Indonesia sebelum ini (Khamis lalu).

"Bagaimanapun, pada babak kedua, mereka mula menampilkan karakter yang sebenar sehingga berjaya memperoleh gol pada lewat perlawanan," jelas Kim Swee.

Menyentuh kelibat Fakri yang sebelum ini gagal menemui sentuhan gol, Kim Swee menjawab: "Saya tahu kemampuan para pemain saya. Sebelum ini, saya sudah katakan, Fakri mampu menjaringkan gol.

"Hari ini (semalam) dia sudah membuktikan kepada saya yang dia mampu menjaringkan gol," tambahnya.

Sementara itu, jurulatih Myanmar, Stefan Hasson tetap berpuas hati dengan prestasi anak-anak buahnya, sekali gus akur dengan kekalahan kepada skuad Harimau Muda.

"Kedua-dua pasukan memberikan aksi yang baik dan kami menerima padah apabila leka pada penghujung perlawanan.

"Punca kekalahan kami juga disebabkan para pemain gagal menyudahkan beberapa peluang terbaik dan gagal mengambil kesempatan atas faktor keletihan pemain Malaysia," jelas Stefan.

Full content generated by Get Full RSS.

Gol tunggal Fakri julang Malaysia

Posted:

Gol tunggal Fakri julang Malaysia

Gol tunggal Fakri julang Malaysia

JAKARTA - Jaringan tunggal Ahmad Fakri Saarani memastikan Harimau Muda mara ke final acara bola sepak Sukan SEA 2011 hasil kemenangan 1-0 ke atas Myanmar pada aksi separuh akhir di Stadium Gelora Bung Karno semalam.

Ketika perlawanan seakan-akan berlanjutan hingga masa tambahan, Fakri menggembira kem Harimau Muda apabila berjaya merobek gawang Myanmar pada minit ke-85.

Menerusi satu serangan balas di sebelah kanan pintu gol Myanmar, penyerang gantian, Izzaq Faris Ramlan berjaya melakukan hantaran lintang sebelum disudahkan Fakri.

Gol tunggal perlawanan itu memadai buat Harimau Muda beraksi di pentas final esok dan akan membuat perhitungan dengan Indonesia yang menewaskan Vietnam 2-0 dalam satu lagi aksi separuh akhir semalam.

Pada aksi semalam, Harimau Muda beraksi 'tanpa' kelibat jurulatih, Ong Kim Swee yang terpaksa berada di bangku penonton kerana menjalani penggantungan satu perlawanan.

Kim Swee dikenakan hukuman tersebut selepas beliau diarahkan meninggalkan padang ketika Harimau Muda menang 1-0 ke atas Indonesia pada aksi terakhir Kumpulan A, Khamis lalu.

Biarpun Kim Swee tidak berada di tepi padang, barisan Harimau Malaya masih mampu bergerak sebagai satu unit yang ampuh dengan 'sentuhan' pembantu jurulatih, Hassan Sazali.

Kim Swee hanya membuat sedikit rombakan apabila menyenaraikan Fakri dalam kesebelasan utama manakala Syahrul Azwari Ibrahim mengisi tempat Wan Zaharul Nizam.

Sebaik wisel permulaan ditiup pengadil dari Korea Utara, Kao Jung-Fang, kedua-dua pasukan dilihat menampilkan corak permainan dengan melancarkan beberapa serangan ke kubu lawan masing-masing.

Seawal minit kelima, Syahrul Azwari Ibrahim dan Irfan Fazail terlebih dahulu menguji benteng Myanmar yang diterajui penjaga gol, Thihasthu.

Pada minit ke-35, sepakan percuma yang diambil kapten Harimau Muda, Baddrol Bakhtiar pula melepasi palang gol.

Nasib malang menimpa Baddrol apabila dilayangkan kad kuning selepas melakukan kekasaran terhadap Shwe Hlaing Win pada minit ke-45.

Sebaik babak kedua bersambung, Harimau Muda terus menggempur kubu Myanmar dengan larian deras daripada Syahrul Azwari di sebelah kiri pintu gol lawan.

Pada minit ke-56, tandukan Fakri sedikit melewati palang gol manakala rembatan Mohd. Fandi Othman empat minit kemudian berjaya dinafikan Thihasthu.

Dalam tempoh 20 minit terakhir babak kedua, barisan Harimau Muda lebih banyak mendominasi perlawanan dengan melancarkan beberapa percubaan merbahaya ke kubu Myanmar.

Hasilnya, Fakri berjaya menggempur kubu lawan hasil hantaran lintang Izzaq dari sebelah kanan pintu gol Myanmar pada minit ke-85.

Full content generated by Get Full RSS.

Kayuhan emas

Posted:

Kayuhan emas

Kayuhan emas


FATEHAH berjaya meraih pingat emas dalam kategori 500 meter ujian masa individu wanita semalam.


JAKARTA - Fatehah Mustapa sanggup mengetepikan masalah kesihatan semata-mata mahu menyumbang pingat emas buat skuad basikal trek negara pada temasya Sukan SEA 2011.

Sekalipun diberitakan tidak sihat sebelum turun menggegar di Velodrom Rawamangun, dekat sini, Fatehah membuktikan semangat juang mampu mengatasi segala-galanya.

Diletakkan sebagai pelumba pilihan, pelumba kelahiran Terengganu itu berjaya meraih pingat emas dalam kategori 500 meter ujian masa individu wanita dengan catatan 36.843 saat.

"Saya tidak begitu sihat dan seperti hendak demam sejak beberapa hari lalu. Ini menyebabkan saya terpaksa beraksi dalam keadaan tidak cergas sepenuhnya.

"Bagaimanapun, bersandarkan keazaman untuk memberikan emas pertama buat skuad basikal trek negara, saya kuatkan semangat dan cuba melakukan pecutan yang terbaik.

"Saya berharap permulaan yang baik ini akan mencetuskan semangat kepada rakan-rakan sepasukan untuk mencipta kejayaan yang sama," kata Fatehah semalam.

Mengulas lanjut kejayaannya itu, Fatehah berkata, dia tidak berasa terlalu tertekan sekalipun tumpuan lebih banyak terarah kepadanya.

"Saya hanya fokus di trek dan cuba memberikan kayuhan terbaik. Saya gembira kerana hasrat untuk mencatat masa terbaik tercapai," jelas Fatehah yang berpangkalan di Melbourne, Australia di bawah kendalian ketua jurulatih, John Beasley.

Pingat perak kategori tersebut dimenangi pelumba Filipina, Epingger Apryl yang merakamkan masa 38.134s manakala gangsa milik pelumba tuan rumah, Muzizah Uyan (38.338s).

Sejurus kejayaan Fatehah, skuad negara terus menambah koleksi emas, kali ini giliran pelumba lelaki, Mohd. Harrif Salleh yang menjuarai acara 10 kilometer scratch.

Pingat perak dimenangi pelumba Thailand, Satjakul Sianglam, manakala gangsa menjadi milik pelumba Filipina, Jan Paul Morales.

Sementara itu, Presiden Persekutuan Kebangsaan Berbasikal Malaysia (PKBM), Abu Samah Wahab berkata, kayuhan emas menerusi Fatehah dan Harrif sudah pasti bakal memberi tonik tambahan kepada barisan pelumba trek negara untuk menambah koleksi emas pada temasya kali ini.

"Kejayaan mereka hari ini (semalam) adalah permulaan yang sempurna buat skuad basikal trek dalam mencapai sasaran lima pingat emas pada Sukan SEA di Jakarta," jelas Abu Samah.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


620 kediaman ikuti program migrasi Syabas

Posted:

620 kediaman ikuti program migrasi Syabas

620 kediaman ikuti program migrasi Syabas

19/11/2011 3:43pm

KUALA LUMPUR – Sebanyak 620 unit kediaman di Pangsapuri Sri Baiduri, Taman Ukay Perdana bakal menikmati bekalan air pada kadar caj yang lebih rendah melalui program migrasi, meskipun ia pada awalnya agak sukar mendapat kerjasama daripada penduduk setempat.

Pengurus Program Migrasi Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (Syabas) R.Krishnamoorthi berkata meskipun kelulusan dasar telah diberikan kepada penduduk pangsapuri ini untuk menjalani proses migrasi (penukaran meter pukal kepada meter individu) lebih kurang setahun yang lepas namun ia hanya dapat dilaksanakan pada hari ini.

"Proses melaksanakan migrasi itu adalah amat mudah dan ringkas cuma di peringkat awal dari segi mendapatkan maklum balas seperti borang permohonan, mendapatkan salinan cukai taksiran, kad pengenalan dan dokumen lain daripada para penduduk agak sukar sehingga memakan masa selama setahun.

"Oleh kerana kami tidak mendapat 100 peratus permohonan daripada penduduk di pangsapuri ini jadi daripada 800 unit kediaman di sini hanya 620 sahaja yang akan menikmati caj pada kod 10 (meter individu) iaitu RM0.57 bagi 20 meter padu air berbanding RM1.38 mengikut kod 17 (meter pukal) sebelum ini dengan bayaran minima RM6 sebulan berbanding RM173 sebulan," katanya kepada pemberita selepas program migrasi dilaksanakan di Pangsapuri Sri Baiduri, di sini hari.

Krishnamoorthi berkata sementara sejumlah 180 unit yang lain akan masuk dalam kod 11 (meter pukal) dan perlu membayar sebanyak RM2.07 untuk 20 meter padu.

Katanya proses migrasi iaitu penukaran meter pukal kepada meter individu ini hanya akan dilakukan berdasarkan permohonon dan bagi menggalakkan lebih ramai penduduk bertukar kepada meter individu ini Syabas menjalankan program turun padang.

Beliau berkata objektif pelaksanaan program migrasi ini merupakan jalan terbaik bagi memastikan golongan yang membuat bayaran bil air tidak menjadi mangsa kepada golongan yang enggan membayar bil.

"Apabila meter pukal tidak dibayar, tindakan pemotongan akan dilakukan meskipun ada di antara penduduk yang telah membuat pembayaran kepada pihak JMB," katanya.

Setakat ini, Syabas telah menerima sebanyak 1,211 permohonan migrasi yang melibatkan 243,429 akaun individu dan daripada jumlah tersebut sebanyak 494 permohonan telah diluluskan sementara 227 permohonan telahpun dilaksanakan proses migrasi. - Bernama

Full content generated by Get Full RSS.

63 warga asing ditahan dalam Ops 6P di Nilai

Posted:

63 warga asing ditahan dalam Ops 6P di Nilai

63 warga asing ditahan dalam Ops 6P di Nilai

19/11/2011 3:41pm

SEREMBAN – Jabatan Imigresen Negeri Sembilan menahan 63 orang warganegara asing termasuk seorang wanita dan seorang bayi lelaki dalam satu operasi khas yang dikenali Ops 6P di kawasan Taman Semarak Nilai dan juga kedai runcit di sekitar Nilai malam tadi.

Pengarahnya Faizal Fazri Othman berkata warga asing yang paling ramai ditahan ialah 37 orang Bangladesh, Nepal (15), Myanmar (lapan) dan Indonesia (tiga.

"Antara kesalahan yang dilakukan mereka termasuk tidak memiliki dokumen perjalanan dan tinggal lebih masa. Kesemua mereka yang ditahan kemudian dibawa ke Depot Tahanan Imigresen Lenggeng untuk tindakan lanjut," katanya kepada pemberita di sini, hari ini.

Operasi yang bermula pukul 8.30 malam tadi sehingga 5.15 pagi ini membabitkan 70 pegawai Imigresen, 50 anggota Ikatan Relawan Rakyat (Rela) dan enam pegawai Jabatan Pendaftaran Negara (JPN).

Faizal Fazri berkata seramai kira-kira 1,000 orang warga asing telah diperiksa dan daripada jumlah itu 780 orang telah disaring. - Bernama

Full content generated by Get Full RSS.

Pelbagai aktiviti sempena Hari UNESCO Malaysia

Posted:

Pelbagai aktiviti sempena Hari UNESCO Malaysia

Pelbagai aktiviti sempena Hari UNESCO Malaysia

19/11/2011 3:41pm

KUALA LUMPUR – Pelbagai aktiviti termasuk pameran, persembahan kebudayaan dan permainan tradisional diadakan sempena sambutan Hari Pertubuhan Pendidikan Saintifik dan Kebudayaan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO) Malaysia di Pasar Seni di sini, hari ini.

Sambutan yang julung kali diadakan itu bertujuan meningkatkan visibiliti dan peranan Suruhanjaya Kebangsaan UNESCO Malaysia (SKUM) di peringkat kebangsaan selain meningkatkan jalinan kerjasama antara SKUM dengan agensi kerajaan, badan bukan kerajaan (NGO) dan orang awam.

SKUM dianggotai enam Jawatankuasa Kecil Tetap iaitu Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM), Kementerian Pengajian Tinggi, Kementerian Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan, Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi, Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat dan Kementerian Luar.

Sambutan yang berlangsung dari 10 pagi hingga 6.30 petang itu terbuka kepada orang ramai termasuk pelancong asing untuk melihat dengan lebih dekat penglibatan Malaysia dalam UNESCO.

Sambutan Hari Unesco Malaysia dirasmikan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dalam satu majlis berlainan di sini, semalam. - Bernama

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Arroyo ditangkap polis

Posted:

Arroyo ditangkap polis

Arroyo ditangkap polis

ARROYO duduk di atas kerusi roda semasa beliau dilarang meninggalkan Lapangan Terbang Antarabangsa Ninoy Aquino di Paranaque, Metro Manila pada Selasa lalu.


MANILA - Polis Filipina semalam menangkap bekas presiden, Gloria Macapagal Arroyo kerana didakwa berkomplot dengan seorang panglima perang untuk menipu dalam pilihan raya.

Beliau boleh dipenjarakan seumur hidup kerana kesalahan tersebut.

Penangkapan itu berlaku selepas pihak berkuasa menghalang Arroyo, 64, daripada meninggalkan Filipina setibanya beliau di lapangan terbang Manila di sini dengan memakai alat penyokong leher.

Ketika itu, Arroyo mahu meningglakan Filipina untuk menjalani rawatan perubatan sakit tulang di luar negara.

Menurut polis, Arroyo bersama suami dan peguamnya semasa waran tangkap dihantar ke biliknya di Pusat Perubatan St. Luke di bandar Taguig, Manila tempat bekas presiden tersebut dirawat kerana sakit tulang.

Keputusan mendakwa Arroyo oleh Suruhanjaya Pilihan Raya semalam kerana menipu dalam pilihan raya senator pada 2007 turut menandakan kemuncak kempen Presiden sekarang, Benigno Aquino untuk mendakwa pemimpin itu kerana jenayah rasuah.

"Aquino berikrar untuk membawa Arroyo ke muka pengadilan selepas beliau memperoleh kemenangan besar dalam pilihan raya pada tahun lalu.

"Arroyo akan berada dalam negara dan berdepan dakwaan mensabotaj pilihan raya" kata Setiausaha Kehakiman, Leila de Lima dalam satu kenyataan selepas sebuah mahkamah di sini mengeluarkan waran tangkap terhadap bekas presiden berkenaan.

"Adalah menjadi hasrat kami supaya rakyat Filipina mendapat keadilan yang sepatutnya," tambah kenyataan sama.

Arroyo yang merupakan seorang bekas profesor universiti dan presiden wanita kedua Filipina didakwa melanggar banyak akta rasuah dan penipuan pilihan raya semasa era pemerintahan beliau dari 2001 hingga pertengahan tahun lalu.

Beliau beberapa kali menggagalkan usaha Parlimen untuk memecatnya ekoran dakwaan melakukan penipuan dalam pilihan raya semasa memerintah Filipina.

Beberapa pembantu Arroyo menyatakan beliau dirawat di hospital kerana menghidap sejenis penyakit tulang yang jarang berlaku.

Arroyo juga telah menjalani tiga pembedahan tulang belakang sepanjang tahun ini.

De Lima berkata, pemerintah tidak membantah Arroyo ditangkap ketika beliau dirawat di hospital.

Namun, pihak berkuasa tidak bertindak segera untuk menangkap Arroyo.

Setakat ini, tidak dapat dipastikan sama ada bekas pemimpin itu akan ditahan sehingga perbicaraan berlangsung.

Menurut Suruhanjaya Pilihan Raya, penipuan undi itu berlaku di wilayah Maguindanao, selatan Filipina yang diperintah oleh keluarga Ampatuan.

Sekutu-sekutu Arroyo rapat dengan keluarga Ampatuan.

Keluarga Ampatuan mempunyai reputasi sebagai penglima perang dan melaksanakan pemerintahan di wilayah itu selama satu dekad dengan satu kumpulan tentera peribadi yang ganas. - Agensi

Full content generated by Get Full RSS.

Bakar mercun kerana marahkan banjir

Posted:

Bakar mercun kerana marahkan banjir

Bakar mercun kerana marahkan banjir


SEBUAH bot melalui sebuah kawasan banjir di Bangkok semalam.


BANGKOK - Polis menyatakan sekumpulan penduduk yang berang telah bertindak dengan membuat satu letupan kuat berhampiran sebuah terusan banjir di sempadan bandar raya ini.

Ia dilakukan untuk meluahkan kekecewaan berhubung penderitaan berterusan yang mereka alami akibat banjir.

Letupan yang mencetuskan bunyi kuat tetapi tidak menyebabkan kecederaan itu berlaku malam kelmarin di sebuah penghadang yang memisahkan bandar raya ini dengan wilayah Pathum Thani.

Seorang pegawai polis, Kolonel Harn Lertthaweesap berkata, polis mengesyaki perbuatan itu dilakukan penduduk Pathum Thani yang kecewa kerana komuniti mereka ditenggelami air bah disebabkan terusan tersebut.

Terusan itu dibina untuk melindungi kota metropolitan ini daripada bencana banjir.

Harn memberitahu, letupan itu berpunca daripada pembakaran mercun dan bukan bahan letupan.

Banjir akibat hujan lebat sejak hujung Julai lalu menenggelami 19 daripada 77 wilayah termasuk ibu kota Thailand di sini.

Sekurang-kurangnya 594 orang terkorban dalam bencana tersebut. - Agensi

Full content generated by Get Full RSS.

Moore berpisah dengan suami muda

Posted:

Moore berpisah dengan suami muda

Moore berpisah dengan suami muda


GAMBAR fail menunjukkan Demi Moore dan Ashton Kutcher pada 4 Mei tahun lalu di New York.


LOS ANGELES, Amerika Syarikat (AS) - Aktres terkenal, Demi Moore dengan rasa sedih mengumumkan kelmarin bahawa perkahwinannya dengan Ashton Kutcher telah berakhir selepas aktor tersebut dilapor curang dengan seorang wanita yang jauh lebih muda daripada isterinya.

Pengesahan tersebut dibuat selepas laporan mengenai keretakan rumah tangga mereka disiarkan media AS sejak beberapa bulan lalu. Pasangan selebriti itu berkahwin pada 2005 ketika usia Moore 42 dan Kutcher, 27 tahun.

Moore yang kini berusia 49 tahun sebelum ini pernah berkahwin dengan aktor Bruce Willis selama 13 tahun. "Dengan perasaan sedih dan hati yang berat saya telah memutuskan untuk menamatkan perkahwinan enam tahun saya dengan Kutcher," kata aktres tersebut dalam satu kenyataan yang dikeluarkan oleh publisisnya.

Moore pernah berlakon dalam beberapa filem blockbuster termasuk Ghost (1990), A Few Good Men (1992), Indecent Proposal (1993) dan G.I. Jane (1997), mungkin perlu menukar nama akaun Twitternya iaitu @mrskutcher. - AFP

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Titian yang panjang

Posted:

Titian yang panjang

Titian yang panjang

TIDAK dinafikan bahawa sambutan terhadap muzik rock tidaklah sehangat dahulu, namun ia langsung tidak menghalang kumpulan Search untuk terus kukuh bertahan selama tiga dekad dalam industri muzik tempatan.

Bagi yang mengikuti perkembangan kumpulan tersebut, nama-nama seperti Amy (vokalis), Kid (gitar utama), Nasir (gitar bass), Nordin (gitar irama) dan Yazit (dram) sememangnya sudah cukup sinonim kepada mereka.

Malah, lagu-lagu seperti Fantasia Bulan Madu, Isabella, Gadisku dan Rozanna adalah antara ratusan lagu-lagu nyanyian mereka yang terus menjadi siulan ramai termasuklah golongan muda pada hari ini.

Sudah berjuang selama 30 tahun dalam arena muzik rock tanah air, pelbagai kenangan manis serta pahit getir yang telah dilalui oleh mereka sepanjang bergelar anak seni.

Selain rentetan kejayaan demi kejayaan yang diraih terutamanya menerusi penjualan album, kumpulan tersebut juga sebenarnya pernah terpalit dengan memori hitam apabila pernah dibubarkan seketika dan kerap bertukar ahli kumpulan.

Namun, segala pengalaman yang pernah dilalui itu telah menjadikan mereka lebih kukuh dan pada hari ini kumpulan Search masih lagi terus berdiri teguh untuk menghiburkan peminat setia mereka.

Menyingkap serba sedikit mengenai sejarah kumpulan yang ditubuhkan pada tahun 1981 itu, Yazit selaku pemain dram menceritakan bahawa pada awal kemunculan dahulu mereka belum lagi menggunakan nama Search.

Jelasnya, selama beberapa bulan mengadakan persembahan di merata-rata tempat ketika mula-mula ditubuhkan, mereka langsung tidak menggunakan sebarang nama untuk kumpulan mereka.

"Sebenarnya nama Search ini dipilih adalah hasil daripada perbincangan sesama rakan-rakan. Ketika berkumpul bersama 11 orang rakan di rumah, masing-masing akan memberikan satu nama.

"Kemudian nama-nama yang dipilih itu diletakkan pula di kelab tempat kami sering mengadakan persembahan untuk dipilih oleh pengunjung. Akhirnya majoriti pengunjung yang datang telah memilih nama Search dan ia terus kekal sehingga sekarang," jelasnya.

Vokalis utama Search, Amy yang ditemui sewaktu sidang akhbar kedua Konsert Fenomena 30 Tahun Search baru-baru ini berkata, tempoh 30 tahun dirasakan berlalu dalam masa yang cukup pantas buat mereka.

Jelasnya, kira-kira 10 tahun selepas Search ditubuhkan, dia sendiri sebenarnya pernah terfikir bahawa adakah kumpulannya itu akan dapat bertahan untuk tempoh yang lebih lama lagi.


SEARCH sudah melalui zaman sukar dan senang bersama lima anggota asal mereka ini sejak 30 tahun lalu. Dari kiri: Din, Amy, Nasir, Kid dan Yazit.


"Sudah tentu kini saya sangat bersyukur kerana Search masih lagi terus wujud dan sudah tentu ia memberi satu erti yang cukup besar buat kami kerana sudah berusia tiga dekad.

"Apa yang membuatkan kami terharu adalah sokongan yang terus diberikan kepada kami. Bukan sahaja peminat yang membesar bersama lagu-lagu kami, malah kepada golongan muda yang turut mengikuti perkembangan Search selama ini," ujarnya.

Tambah Amy, sebagai menghargai sokongan diberikan kepada peminat, dia berharap agar Konsert Fenomena 30 Tahun Search yang akan berlangsung di Pulau Pinang, Johor Bahru dan Kuala Lumpur dapat dijadikan hadiah yang paling bermakna.

Ujarnya, dia memberi keyakinan bahawa ketiga-tiga konsert yang akan berlangsung itu akan memberi kepuasan dan kenangan yang tersendiri memandangkan ia adalah sebagai sebahagian daripada sambutan ulang tahun Search yang ke-30.

"Kepada mereka yang akan hadir pada konsert itu nanti, mereka bukan sahaja akan dihiburkan dengan lagu-lagu popular kami, malah mereka akan turut mendapat sehelai baju-t eksklusif sebagai cenderamata.

"Lebih menarik lagi, pengunjung yang bertuah pada malam konsert turut berpeluang untuk membawa pulang hadiah lumayan iaitu sebuah kereta Perodua Viva di setiap lokasi," jelasnya.

Menurutnya lagi, buat masa ini persiapan untuk mengadakan konsert sedang berjalan dengan lancar dan mereka sekarang sedang giat berlatih menjelang konsert pertama yang akan diadakan di Pulau Pinang pada 19 November ini.

Isabella

Tidak dinafikan lagu berjudul Isabella sebenarnya adalah merupakan lagu yang telah membawa nama Search ke puncak kejayaan sehingga menjadi band rock Malaysia yang cukup terkenal di luar negara.

Menerusi album Fenomena yang dihasilkan pada tahun 1989 serta mengandungi beberapa lagu hit seperti Isabella, Pawana dan Gadis Misteri telah terjual sebanyak 220,000 unit di Malaysia dan 600,000 unit di Indonesia.

Menariknya, berdasarkan lagu berkenaan juga telah terhasilnya dua buah filem berjudul Isabella yang menggandingkan Amy dan Nia Zulkarnaen serta filem Fenomena yang menampilkan Datuk M. Nasir, Amy dan Ramona Rahman sebagai teraju utama pada tahun 1990.

Menurut Amy, dia sendiri mengakui bahawa lagu Isabella memang telah memberi impak yang cukup besar terhadap kumpulannya dan lagu itu juga seolah-olah sudah melekat di hati peminat.

"Boleh dikatakan Isabella adalah satu lagu yang dilihat menjadi kemuncak kepada perjalanan Search untuk berjaya di Malaysia dan dapat mengembangkan lagi sayap di luar negara seperti di Indonesia.

"Sehingga ke hari ini kalau kami diundang untuk membuat persembahan di Indonesia, pasti mereka meminta lagu Isabella untuk dinyanyikan oleh kami dan ia seolah-olah sudah menjadi lagu wajib," jelasnya.


SEARCH memotong kek ulang tahun ke-30 mereka bersama satu-satunya individu yang mempertahankan mereka dalam industri saat banyak orang tidak yakin dengan grup ini, Datuk M. Nasir (jaket coklat).


Menurut Amy lagi, mereka juga turut mempunyai keinginan untuk mengadakan konsert secara besar-besaran di negara tersebut setelah kali terakhir melakukannya pada tahun 1993.

Jepun

Mengakui amat berpuas hati dengan pencapaian yang diraih sepanjang 30 tahun Search berada dalam industri muzik tanah air, Amy menjelaskan sebenarnya masih ada lagi impian yang belum dapat direalisasikan.

Ujarnya, sejak dari dahulu lagi mereka sebenarnya mempunyai impian yang cukup besar iaitu mengadakan satu persembahan istimewa untuk para peminat muzik rock di negara Jepun.

Ditanya tentang apa yang membuat mereka tertarik sehingga berhasrat untuk mengadakan persembahan di negara berkenaan, Amy menjelaskan kebanyakan lagu-lagu yang mereka nyanyikan dapat diterima oleh pendengar di sana.

"Jurutera bunyi yang selalu bekerjasama dengan Search untuk konsert-konsert besar iaitu Yamaguchi pernah membawa beberapa album Search ke negaranya dan ibunya sendiri tertarik apabila mendengar lagu-lagu nyanyian kami.

"Malah, saya mendapat tahu ada peminat muzik rock Jepun yang turut memiliki koleksi album Search. Kalau boleh saya berharap sangat sekiranya dapat membuat persembahan selama lima minit atau sebuah lagu sahaja di hadapan mereka," jelasnya.

Ujarnya lagi, antara lagu yang akan dipersembahkan oleh mereka nanti sekiranya mendapat peluang yang diimpikan itu adalah lagu Isabella atau Fantasia Bulan Madu.

Full content generated by Get Full RSS.

Eksentrik Widuri Bob Tutupoly

Posted:

Eksentrik Widuri Bob Tutupoly

Eksentrik Widuri Bob Tutupoly

Oleh KHAIRUL AMRI HASSAN


KERJASAMA. Bob bersama pemilik Erama Records, Datuk Md. Efendi Hamdan.


54tahun bukan tempoh masa singkat untuk berkhidmat menghiburkan orang ramai. Begitu juga pada usianya yang baru saja mencecah ke angka 72 pada 13 November lalu. Katanya: "Selama boleh menyanyi maka saya menyanyilah."

Kekuatan untuk bertahan dari zaman ke zaman yang bersilih ganti diakui Bob atas dasar sokongan peminat.

"Lebih 50 tahun menyanyi, kita hiburkan orang dan bagi apa yang mereka mahu. Apa yang orang sekarang jarang buat adalah pergi kepada mereka dan menyanyi. Di situ letaknya sumber kekuatan saya," ujarnya yang ditemui ketika sesi minum petang dan pelancaran single terbaharu Melodi Cinta di Hotel Legend, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Bob atau nama sebenarnya Bobby Willem Tutupoly masyhur dengan lagu Widuri dan tidak sah jika dalam apa jua undangan dia tidak menyanyikan lagu 'berhantu' itu.

Selain itu lagu-lagu seperti Lidah Tidak Bertulang, Tiada Maaf Bagimu dan Tinggi Gunung Seribu Janji turut meniup namanya di seluruh Nusantara.

"Lagu Widuri dimestikan dalam setiap acara, sudah jadi sinonim, walau sudah lama tapi sentiasa diperbaharui seperti lagu Getaran Jiwa," bicara Bob.

Sepanjang tempoh menyanyikan lagu nostalgia itu, Bob tidak terlepas daripada berdepan situasi yang melucukan dan mungkin dianggap aneh baginya.

"Bayangkan pernah sekali saya terlupa lirik lagu Widuri sebab terlalu kerap menyanyikan lagu itu. Sehingga saya terpaksa tanya pemuzik di sebelah apa kata-kata pertama lagu itu," ceritanya mengenai lagu yang dirakam 35 tahun lalu itu.

Ada juga kisah unik yang berlaku di sebalik penghasilan lagu Widuri sebenarnya. Katanya kalau bukan kerana seorang budak daif yang memintanya menyanyikan lagu itu nescaya tiada apa yang ada pada Widuri hingga ke hari ini.

"Widuri dirakam tahun 1977 selepas balik dari New York. Masa itu sudah sembilan lagu selesai dirakam dalam piring hitam. Tiba-tiba datang seorang budak meminta saya nyanyikan sebuah lagu, tapi orang-orang lain ketika itu tidak kasi.

"Tapi saya bertegas untuk nyanyikan lagu itu dan akhirnya lagu terakhir itu yang popular dan penerbit datang ucapkan tahniah pada saya," singkapnya yang percaya pada tuah.

Tegasnya lembut: "Saya adalah seorang yang bertuah, segalanya berjalan lancar dalam karier dan kehidupan, sesungguhnya orang tidak boleh hidup tanpa tuah."

Ditanya adakah Bob punyai rahsia sendiri untuk menjaga suara hingga kekal selama tempoh lebih separuh abad, tuturnya ringkas: "Tiada pantang!"

"Saya tak pernah jaga suara, saya minum apa yang saya mahu dan tak ada pantang," itu jawab penyanyi yang merangkap pelakon filem Gli Innamorati Della Becak (Kisah Cinta si Tukang Becak, 1958), Penasaran (1977) dan Sebelah Mata (2008).

Bob yang bertandang ke tanah Malaysia demi kerjasamanya dengan Erama Records mempromosikan single terbaharunya berjudul Melodi Cinta.

Single itu turut termuat bersama sembilan buah lagu lain dalam album yang dijangka diterbitkan pada awal tahun depan.

"Lagu ini menceritakan perasaan terharu dan terima kasih saya kepada peminat, sebagai artis tanpa peminat siapa kita," katanya yang akan memasarkan album itu di Malaysia terlebih dahulu sebelum ke negaranya Indonesia serta Brunei.

Ada sebab mengapa pilihan itu dibikin Bob. Dia sebenarnya kesal dengan isu cetak rompak yang membadai industri kreatif terutama muzik Indonesia.

"Melodi Cinta diterbitkan eksklusif di Malaysia dulu sebagai tanda penghormatan saya, di Indonesia banyak masalah pembajakan (cetak rompak), kalau tunggu lagi sampai kapan (bila)?

"Pembajakan tidak akan hilang dan saya akan makin tua dan mungkin saya yang akan hilang dulu, now or never!" gesa Bob.

Bob menambah, kadangkala dia turut berputus asa akibat masalah tersebut dan tambah mendukacitakan apabila dalam tiga album yang dipasarkan di sana cuma satu saja daripadanya yang benar-benar asli.

Antara lagu yang terkandung dalam album Melodi Cinta adalah Ku Tetap Mencintaimu, Kemuning, Di Mana dan Widuri yang akan dinyanyikan dalam bahasa asing.

Bob pernah berasa kesal dan merajuk untuk terus menyumbang bakat dalam nyanyian, kerana terasa dipinggirkan.

"Penyanyi-penyanyi lama sudah makin dipinggirkan, kalau mahu terus kekal kena ada isu-isu sensasi, malah untuk siapkan album pun perlu keluarkan wang sendiri," katanya yang berminat jika diberikan peluang berduet dengan penyanyi Malaysia.

Full content generated by Get Full RSS.

Norman tawar hati dengan FFM 24?

Posted:

Norman tawar hati dengan FFM 24?

Norman tawar hati dengan FFM 24?

Oleh FATEN SAPHILLA MOHAMED ISA


NORMAN ABDUL HALIM


SELEPAS filem Magika terbitan KRU Studios berjaya memenangi tujuh kategori daripada 12 kategori yang dicalonkan pada Festival Filem Malaysia Ke-23 (FFM 23). Tahun ini, KRU Studios sekali lagi mencipta rekod apabila filem Hikayat Merong Mahawangsa tercalon menerusi 12 pencalonan daripada 23 kategori yang dipertandingkan dalam Festival Filem Malaysia Ke-24 (FFM 24)) yang bakal berlangsung pada esok, 20 November di Pusat Konvesyen Antarabangsa Putrajaya (PICC).

Norman Abdul Halim ketika ditemui selepas sidang akhbar filem Cinta Kura-Kura di Cineleisure, Damansara, Kuala Lumpur baru-baru ini menyatakan perasaan syukur kerana sekali lagi menerima pencalonan sebanyak 12 kategori untuk filem Hikayat Merong Mahawangsa pada FFM 24.

Walaupun pernah berasa tawar hati untuk bertanding dalam FFM 24 setelah kemenangan filem Magika pada FFM 23 dipertikaikan banyak pihak, namun dia tetap merasa gembira dan bersyukur.

"Saya bersyukur filem Hikayat Merong Mahawangsa mendapat pencalonan luar biasa dalam pertandingan FFM 24 tahun ini.

"Untuk mengulangi perkara yang serupa seperti tahun lepas ia sesuatu yang sukar. Namun, saya percaya pada rezeki.

"Magika menang banyak anugerah dan kami menerima banyak maklum balas. Sehinggakan saya tawar hati untuk bertanding sebab bila menang orang tetap pertikaikan dan bila kalah pula mereka bagi persepsi sebaliknya," katanya.

Mujurlah, kata Norman, Yusry dan Edry menguatkan semangatnya untuk terus bertanding. Norman juga menganggap sistem penjurian adalah subjektif di mana setiap juri mempunyai kriteria tersendiri. Disebabkan itu, orang tidak dapat meramal keputusan juri.

Pembakar semangat

Begitupun, Pengarah Urusan KRU Studios dan juga Penerbit Hikayat Merong Mahawangsa itu menganggap pencalonan tersebut sebagai pembakar semangatnya untuk menghasilkan lagi filem-filem bermutu di masa akan datang.

Lebih mengujakan, katanya, Yusry juga berjaya menempatkan diri dalam kategori Pengarah Filem Terbaik untuk filem epik tersebut.

Mengulas lanjut mengenai kejayaan filem Hikayat Merong Mahawangsa, pada mulanya dia mengaku tidak meletakkan harapan terlalu tinggi.

"Saya tidak letak harapan yang tinggi pada filem ini kerana ia bukan 100 peratus berbahasa Melayu. Cuma 60 peratus sahaja dan selebihnya berbahasa Inggeris. Saya pun tidak pasti sama ada ia layak bertanding sebagai filem berbahasa Melayu atau tidak. Tapi, tak sangka akhirnya dapat 12 pencalonan. Ini satu pencapaian yang luar biasa. Ia adalah pengiktirafan dalam industri perfileman tempatan.

Dalam pada itu, Norman juga memberitahu kini pihak KRU Studios sedang menyasar untuk menerbitkan sebanyak 50 buah filem berkualiti dalam masa tiga tahun.

Norman juga merancang untuk menambah tenaga produksi, terutama krew yang bertanggungjawab untuk menghasilkan skrip terbaik sekali gus menghasilkan filem yang baik.

"Untuk tahun yang akan datang kami ingin meletakkan sasaran untuk mengeluarkan 50 buah filem dalam masa tiga tahun. Ia termasuk filem bergenre bahasa Inggeris, Cina dan Tamil.

"Disebabkan itu, pihak KRU Studios sedang dalam proses menubuhkan sebuah unit khas untuk mengumpul material dari segi skrip," katanya.

Bercerita tentang filem Cinta Kura-Kura, Norman memberitahu, filem itu merupakan salah satu filem yang diterbitkan untuk tujuan komersial. Filem itu dibintangi oleh Tiz Zaqyah, Aeril Zafrel, Zizan Raja Lawak, Shy8, Fara Fauzana dan Fizz Fairuz.

"Filem Cinta Kura-Kura ini diarahkan oleh pengarah baharu iaitu Nizam Zakaria dan ia akan ditayangkan pada bulan Mac 2012. Kami juga mempunyai beberapa strategi untuk menerbitkan filem untuk tujuan pertandingan atau komersial," katanya.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved