Selasa, 6 September 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Mesin cepatkan proses pengeluaran

Posted:

Mesin cepatkan proses pengeluaran

Mesin cepatkan proses pengeluaran

Oleh BASIR ABU BAKAR
basir.abubakar@kosmo.com.my

MENGIMBAU kembali kenangan ketika mula-mula mengusahakan perusahaan kuih tradisional yang dilakukan secara kecil-kecilan di dapur rumah sejak 10 tahun lalu membuatkan Siti Hawa Md. Zin termenung seketika.

Dia terbayang kepayahan yang ditempuhi olehnya ketika itu sehingga terpaksa membanting tulang empat kerat seorang diri demi mencari pendapatan tambahan dan membantu suami.

Sudahlah terpaksa menahan panas berdiri seharian di tepi kuali dan api panas demi menghabiskan adunan 10 kilogram tepung, malah tuntutan tugas itu menyebabkan dia tidak boleh membuat kerja lain seperti mengemas, menjaga anak mahupun menguruskan tempahan kuihnya.

Menurut Siti Hawa, kaedah tradisional dalam menghasilkan rempeyek sebenarnya rumit dan memenatkan selain mengambil masa yang lama untuk memprosesnya.

"Kita yang memasaknya terpaksa 'berdiang' (berada dekat api) di tepi dapur untuk menggoreng snek yang sedap dan popular ini.

"Selain memenatkan, kaedah tradisional ini juga menyukarkan kita untuk mengambil tempahan dalam kuantiti banyak kerana guna tenaga yang tidak mencukupi dan terbatas oleh faktor masa," kata ibu berusia 53 tahun itu.


TEKNOLOGI mesin yang diketengahkan MARDI dan ZullDesign banyak membantu pengusaha industri kecil dan sederhana.


Menurutnya, setiap kali menjelang musim perayaan kuih-muih tradisional memang menjadi pilihan walaupun pembuatannya agak sukar. Permintaan terhadap kuih-muih tradisional seperti rempeyek, baulu, kuih ros, karas dan lemang juga semakin meningkat.

Lebih mencabar, pembuatan secara manual biasanya tidak dapat menampung permintaan tersebut.

"Disebabkan tidak mampu menampung permintaan kuih yang semakin meningkat saya terfikir seketika mengenai kaedah terbaik untuk mengatasinya.

"Bagai pucuk dicita ulam mendatang, pada tahun 2003, hasil permohonan saya kepada Jabatan Pertanian dan inisiatif mereka saya berpeluang menjadi pengusaha yang juga perintis menggunakan mesin prototaip snek rempeyek di negeri Melaka ciptaan Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI)," kata ibu beranak empat itu.

Mampu penuhi permintaan

Pengenalan mesin ciptaan Pegawai Penyelidik di MARDI, Samsudin Ahmad, telah merubah dimensi perniagaan industri kecil dan sederhana serta proses membuat kuih tradisional dengan lebih baik dan efisien bagi Siti Hawa.

Sejak diperkenalkan dengan mesin memproses rempeyek, pengeluaran dan pemprosesan rempeyek pemilik syarikat SHMZ Enterprise itu berjaya meningkat sekali gus ia mampu memenuhi permintaan pasaran yang berkehendakkan kuih tradisional buatannya itu.

"Jika dulu, saya mengambil masa satu hari untuk pemprosesan 10 kilogram tepung bagi membuat rempeyek secara tradisional.

"Tapi sebaliknya dengan menggunakan mesin, saya hanya mengambil masa setengah hari untuk menyiapkannya," katanya yang kini telah memasarkan produk rempeyeknya ke pasar raya Jusco di seluruh negara dengan jenama Sahajat.

Katanya, mesin kuih itu mampu menjimatkan masa memproses kuih, mengurangkan guna tenaga kerja, meningkatkan kuantiti penghasilan kuih dan meningkatkan penjualan produk.


ZULKIFLI (kiri) berbincang dengan pereka muda ZullDesign bagi merealisasikan reka bentuk mesin.


"Dengan ada mesin ini dianggarkan sebanyak 80 hingga 100 keping rempeyek dapat dihasilkan oleh seorang pekerja dalam tempok satu jam berbanding cara manual.

"Kita hanya perlu bancuh tepung dan sediakan kacang mengikut kesesuaian di dalam bekas mesin yang disediakan untuk dicelup oleh acuan rempeyek ikut kesesuaian sebelum digoreng," katanya yang menyifatkan penggunaan mesin tersebut sangat berbaloi dan menguntungkan.

Menurutnya, mesin separa automatik lebih ringkas dan mudah digunakan tetapi ia memerlukan dua orang pekerja untuk mengendalikannya manakala mesin automatik hanya perlukan seorang pekerja dan beroperasi secara berterusan bagi kerja mengisi bahan mentah dan menggoreng.

"Mesin ini berupaya menghasilkan 3 hingga 4 kali lebih banyak. Maka, harga jualan dapat dikurangkan.

"Dari segi kualiti, ia kurang berminyak dan mempunyai warna yang lebih seragam. Dari segi rasa, tiada perbezaan yang ketara malah hasil yang dibuat menggunakan mesin lebih sedap," jelas Siti Hawa lagi.

Pelbagai mesin

Pegawai Penyelidik Prinsipal, Pusat Mekanisasi dan Automasi MARDI, Samsudin Ahmad berkata, pihaknya telah menghasilkan pelbagai jenis mesin dan peralatan bagi menghasilkan makanan tradisional.

"Antaranya adalah mesin menghasilkan lemang, emping, kuih karas, rempeyek, kuih ros, tabaloi, baulu cermai, cakar ayam, keropok lekor, sate, batang buruk, biji rotan, karipap, mesin mengekstrak isi durian dan jus buah-buahan.

"Kebanyakan mesin yang dihasilkan oleh MARDI telah dikomersialkan dan mendapat sambutan menggalakkan dalam kalangan usahawan industri kecil dan sederhana ( IKS)," katanya semasa ditemui di pejabatnya di Serdang, Selangor baru-baru ini.

Misalnya mesin menghasilkan lemang, kuih karas, rempeyek, ros, keropok lekor dan sate telah digunakan oleh usahawan IKS seluruh negara.

Terkini pihak MARDI telah menghasilkan tiga lagi produk untuk membangunkan IKS tempatan iaitu mesin memproses kuih tradisional empat dalam satu, mesin menggoreng keropok mudah susun dan mesin serba guna bagi mengekstrak sitrus dan mengasing biji benih cili.

Mesin memproses kuih tradisional empat dalam satu hasil rekaan pegawai penyelidik Pusat Mekanisasi dan Automasi MARDI, Hasmin Hakim Hasbullah berupaya menghasilkan empat jenis kuih tradisional dengan hanya menggantikan acuan.

Nekad berhenti kerja

Sementara itu seorang pengusaha lain, Zaharani Abu Bakar, 49, yang menetap di Batang Kali, Hulu Selangor mula berkecimpung dalam perusahaan membuat sejak tiga tahun lalu dan mula menggunakan mesin moden pembuat kuih pada tahun 2010.

"Saya bertindak nekad berhenti kerja di Majlis Daerah Hulu Selangor (MDHS) pada tahun 2009 dan terus memulakan perniagaan membekalkan bahan mentah untuk sebuah institut pendidikan di Kuala Kubu Bahru.

"Selain itu, saya cuba mencari peluang mengusahakan perniagaan kuih tradisional bagi meningkatkan pendapat seisi rumah secara kecil-kecilan," katanya.

Lama-kelamaan, perusahaan kuih tradisional yang dijalankan Zaharani secara kecil-kecilan berkembang pesat ekoran khabar dari mulut ke mulut oleh para pelanggan yang berpuas hati.

Oleh itu, pembuatan kuih yang diusahakan Zaharani bertambah setiap tahun. Daripada modal permulaan sebanyak RM200, keuntungan sebulan perniagaannya kini mampu mencecah RM30,000 sebulan.

Justeru atas inisiatif sendiri, Zaharani cuba mencari penyelesaian terbaik untuk mengatasi jumlah permintaan kuih yang semakin bertambah dan tidak mampu dipenuhinya.

Kata Zaharani yang mula fokus dan serius mengusahakan kuih sejak 2010 itu, dia mula memikirkan untuk mendapatkan bantuan mesin membuat kuih bagi memenuhi permintaan yang semakin meningkat setiap hari terutama bulan puasa.

Ketika itu ramai yang mengesyorkan pelbagai idea termasuk menyarankan agar dia menemui pereka ternama tanah air, Zulkifli Haron, 52, dari syarikat Zull Design Autotronic.

"Sebelum ini memang saya ada terbaca di akhbar, Internet dan rancangan televisyen mengenai Zulkifli Haron tetapi, saya tidak tahu sama ada beliau juga mereka bentuk mesin dan peralatan untuk membuat kuih-muih tradisional dan moden," cerita ibu kepada empat orang anak remaja itu.

Memudahkan perniagaan

Setelah mendapatkan maklumat, Zaharani terus bergegas ke Rawang untuk bertemu dengan Zulkifli dan hasil perbincangan mereka terhasillah Mesin Memproses Pelbagai Kuih (Mepek).

"Saya hanya perlu gambarkan idea seperti yang dikehendaki manakala Zul akan berusaha untuk merealisasikannya. Dalam tempoh masa yang singkat, mesin yang saya gambarkan telah siap dibina. Ia sangat berguna dan telah banyak membantu memudahkan perniagaan saya," katanya lagi.

Mepek yang dihasilkan Zull Design itu dijana kuasa angin (pneumatik) yang dihasilkan daripada pemampat elektrik yang dibekalkan bersama mesin tersebut.

Bergerak secara mekanikal, pengendali Mepek harus meletakkan adunan kuih secara manual dan mengawal mesin tersebut sehingga mendapat bentuk kuih yang dikehendaki.

Kata Zaharani yang kini menyewa sebuah kedai, dia membeli mesin Mepek ciptaan ZullDesign pada harga RM6,800 untuk memproses kuih seperti semperit, tart nanas dan muruku.

"Dengan mesin yang saya beli pada bulan empat 2011 ini, saya mampu menghasilkan kira-kira 30,000 biji kuih sebulan.

"Berbanding ketika tidak menggunakan mesin kuantiti kuih yang mampu dihasilkan jauh lebih rendah," katanya yang kini menjalankan perniagaan di bawah syarikat Nifa Jaya Enterprise.

Tambahnya lagi, selain membuat muruku, tart nanas dan samprit, dia turut membuat kira-kira lapan kuih moden lain dan beberapa jenis makan sejuk beku seperti karipap dan daging kambing perap yang mendapat permintaan ramai.

Dilema tanah perkuburan Mumbai

Posted:

Dilema tanah perkuburan Mumbai

Dilema tanah perkuburan Mumbai


KOS tanah yang tinggi dan kepadatan populasi menjadi punca masalah kekurangan kawasan perkuburan.


BATU nisan marmar berwarna putih terbaring kaku di atas tanah di Gereja St. Andrew di Bandra, salah satu rumah ibadat Katolik Roman tertua di Mumbai, ibu negara India.

Nama yang terukir di batu nisan tersebut menjadi saksi kepada warisan Portugis di bandar tersebut, dengan si penjaga kubur yang setia menyapu daun-daun basah dari nisan yang tertera nama-nama Da Silvas, D'Souzas, Pintos, Pereiras, Furtados dan Fonsecas.

Di belakang gereja putih itu, terdapat tempat persemadian yang lebih kecil, disusun secara berlapis-lapis seperti laci di dinding perimeter tinggi bersempadan dengan laut.

Di dalam susunan khusus itu, ditempatkan mayat baharu bagi menggantikan ruang yang sebelumnya terdapat tulang-belulang mereka yang telah mati sejak beberapa tahun lalu.

Kenaikan harga tanah dan ketirisan penyediaan merupakan isu besar terhadap kira-kira 18 juta rakyat yang memenuhi modal kewangan dan hiburan India.

Namun, kenaikan tersebut meninggalkan kesan di bandar itu termasuk perubahan mendadak berkaitan adat resam ritual kematian, sekali gus memaksa kenaikan harga untuk pengebumian atau mengamalkan penyelesaian lain bagi masalah kekangan ruang.

"Ia merupakan satu isu utama di semua gereja. Tiada ruang untuk kita mengebumikan mayat dengan sempurna.

"Kami tidak lagi dibenarkan untuk membuat kubur kekal. Sesiapa yang masih mempunyai ruang kubur warisan keluarga boleh menggunakannya. Namun bagi yang tiada, kami memberi mereka ruang khusus," kata Michael Goveas, paderi di St. Andrew yang lot kuburnya boleh ditemui hingga ke koridor menuju ke ruang gereja utama.

Kawasan sesak

Kekurangan tanah perkuburan merupakan masalah yang menghantui kebanyakan penganut Kristian dan Islam di negara yang pesat membangun. Di India, masalah tersebut paling kritikal dihadapi di Mumbai.

Pihak berkuasa tempatan menganggarkan hanya 1.3 kaki persegi (0.12 meter persegi) tanah hijau dapat disediakan untuk setiap orang. Keadaan itu jelas menunjukkan kepadatan populasinya.

Satu langkah penyelesaian yang dihantar ke pihak Majlis Bangunan Tinggi dan Habitat Urban yang berpangkalan di Amerika Syarikat, adalah untuk membina menara, dengan ruang untuk tanah perkuburan penganut Kristian dan Islam serta tempat pembakaran mayat penganut Hindu.

Idea tersebut cuba menjelaskan bahawa kaedah tradisional sudah tidak boleh digunakan. Kebanyakan gereja lama dan juga yang baharu tidak lagi mempunyai atau menyediakan kawasan untuk pengebumian.

"Kawasan perkuburan mempunyai sistem iaitu mereka tidak perlu mengebumi jasad melebihi dua tahun. Tulang-belulang itu kemudian akan dipindahkan ke rumah kubur," kata jurucakap Ketua Bishop Bombay, paderi Anthony Charanghat.

Satu kesan yang besar melibatkan isu ketiadaan tanah perkuburan ialah peningkatan jumlah penganut Katolik yang memilih agar mayat mereka dibakar yang sering menjadi kebiasaan penganut Hindu.

"Anda mesti mendapatkan kebenaran untuk dibakar. Ia sudah menjadi trend sekarang. Tetapi masalahnya jika dibakar, tiada lagi kebangkitan. Jika anda terbakar, ia satu perkara lain," tegas paderi Micheal.

Permintaan terhadap ruang untuk dikebumikan telah menyebabkan sesetengah gereja memberi nasihat untuk menggunakan kain linen atau keranda yang dibuat daripada papan lapis untuk mempercepatkan proses penguraian, kata Dolphy D'Souza dari Sabha Katolik Bombay.

"Dengan peningkatan populasi dan kekurangan tanah, ia (pengebumian) menjadi terlalu sukar dan kitaran semula berlaku selama hampir 18 bulan selepas mayat dikebumi," ujarnya lagi.

Para pengendali mayat dan kubur memberitahu, belanja untuk mengurangkan tapak perkuburan persendirian untuk pajakan selama 30 tahun telah meningkat sama seperti perbelanjaan melancarkan roket.

Pengarah Pengebumian, Dion Pinto berkata, bagi tapak asas sebesar 6.5 kaki x 3 kaki (1.99 x 0.9 meter) telah meningkat mendadak sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

"Harganya cuma 5,000 rupee (RM323) pada enam atau tujuh tahun lalu. Sekarang ia meningkat seperti harga rumah," katanya.

Situasi itu menyebabkan ramai penganut Islam telah membatalkan hasrat itu terutamanya yang mempunyai masalah untuk mendapatkan ruang tanah untuk dikebumikan.

Di Bada Qabrastan, iaitu bandar yang mempunyai kawasan pengkebumian terbesar penganut Islam, kira-kira 5,000 jenazah yang telah disemadikan di bawah pokok kelapa, ros dan pokok yang menjalar. Perkara itu ternyata dipandang serius oleh pihak berkuasa.

"Mana-mana Muslim boleh dikebumikan di sini, dengan syarat mereka mendapatkan pengesahan dari pihak perbandaran," kata Shakil Ahmed Shabazker yang menguruskan tapak perkuburan seluas lapan ekar (3.2 hektar) di tanah besar selatan Mumbai.

"Kubur yang tidak bertanda untuk mayat yang tidak dituntut akan digali semula selepas setahun. Kami mengalihkan tulang-belulang ke tempat lain dengan cara terhormat dan menggalinya semula di tempat yang sama," tambahnya. – AFP

Lapan jenis biskut raya Ana

Posted:

Lapan jenis biskut raya Ana

Lapan jenis biskut raya Ana

Oleh RADIAH SAORI
radiah.saori@kosmo.com.my


ROHANA menunjukkan sebahagian kuih yang dikeluarkan di kilangnya di Simpang Renggam, Johor baru-baru ini.


ADAT berniaga kadang-kala untung, kadangkala rugi. Bagi yang tidak cekal atau tidak memiliki keazaman yang tinggi, situasi tersebut mungkin dijadikan alasan untuk terus menyerah kalah. Namun, tidak bagi usahawan biskut industri kecil dan sederhana (IKS), Rohana Ghazali.

Wanita berusia 54 tahun itu pernah mengalami detik paling mencabar dalam hidupnya apabila mengalami kerugian yang bukan sedikit nilainya.

Namun, ia tidak pernah dijadikan sebagai penghalang untuk terus mencuba bagi mengecap kejayaan.

Hasilnya, Rohana yang lebih senang dipanggil Ana kini boleh berbangga apabila dilabel sebagai salah seorang usahawan biskut raya yang berjaya. Saban tahun, Ana yang mengusahakan biskut raya di Kampung Pinggir, Simpang Renggam, Johor tidak menang tangan menerima tempahan sehingga terpaksa menambah kakitangan untuk membantu.

Menurut Ana dia bersyukur kerana masih mampu untuk meneruskan perniagaan yang amat digemarinya itu meskipun suatu ketika pernah terlintas di fikirannya untuk berhenti gara-gara menanggung kerugian.

"Kerugian paling besar yang pernah saya alami ketika musim perayaan Aidilfitri tahun 2009. Semuanya gara-gara karenah pelanggan yang tidak jujur. Ketika itu, saya menerima tempahan biskut raya hampir 10,000 balang tetapi selepas tempahan tersebut siap, pelanggan pula memberi banyak alasan untuk tidak mengambil tempahan biskut.

"Ada pula yang ambil tetapi tidak bayar dan ada juga yang sudah ambil tetapi dipulangkan semula apabila tidak habis dijual. Ketika itu, saya mengalami kerugian yang bukan sedikit. Sampaikan banyak biskut-biskut saya akhirnya terpaksa dibuang begitu sahaja," ceritanya yang mengimbau kenangan ditipu pembeli.

Ibu kepada tiga orang cahaya mata itu juga mengakui, selepas insiden tersebut, dia berbelah-bahagi untuk meneruskan perniagaan membuat biskut pada musim perayaan seterusnya. Namun, demi minat, dia berazam untuk meneruskan juga meskipun sedar dia mungkin mengalami kerugian sekali lagi.

Belajar daripada pengalaman, Ana lebih berhati-hati dalam menguruskan perniagaan dan menerima tempahan. Menurut Ana, dia kini fokus terhadap biskut yang benar-benar mendapat sambutan setiap kali tiba musim perayaan.

"Untuk tahun ini, saya hanya membuat lapan jenis biskut raya yang mendapat sambutan paling tinggi selain lebih bertegas terhadap pelanggan yang ingin membuat tempahan dalam kuantiti yang banyak.

"Saya juga lebih selesa membuat jualan sendiri terus kepada pengguna. Dengan cara ini, pengguna dapat membeli biskut dengan harga yang lebih rendah dan saya sendiri tidak perlu risau mengenai kerugian.

"Tahun ini saya telah membina sebuah kedai di hadapan rumah untuk membolehkan pelanggan membeli terus daripada kami pada harga borong," katanya.

Menurut Ana, antara biskut yang menerima sambutan tertinggi antaranya makmur, tat, dahlia, gajus cornflakes, suji Brunei, almond London dan juga semperit.

Ana yang turut menjalankan perniagaan menjual murtabak segera menjelaskan, pada hari biasa dia hanya memerlukan dua orang pembantu tetapi dua bulan sebelum Ramadan, dia terpaksa menambah bilangan pembantu bagi memastikan semua tempahan siap dibuat dalam masa ditetapkan.

"Jika hari biasa, saya hanya dibantu oleh dua pekerja tetap tetapi, menjelang musim perayaan, saya terpaksa mendapatkan pekerja tambahan bagi membantu menyiapkan tempahan.

"Pekerja saya pula terdiri daripada penduduk kampung sendiri kerana niat saya ingin membantu mereka mendapatkan pendapatan tambahan menjelang Hari Raya Aidilfitri," jelas Ana yang agak bertuah kerana turut disokong suaminya, Ab. Rahim Nordin dan seorang daripada tiga anaknya.

Bagi yang berminat untuk membeli dan membuat tempahan biskut perusahaan ini terutamanya untuk dihidangkan sempena rumah terbuka tahun ini boleh datang sendiri ke kedainya di Batu 42, Kampung Pinggir, Simpang Renggam atau hubungi Rohana di talian 019-737 7912.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Infiniti

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Infiniti


Menjana minda jurutera muda

Posted:

Menjana minda jurutera muda

Menjana minda jurutera muda

Oleh LILY YEAN
rencana@kosmo.com.my

PERALATAN elektronik dan alat-alat tulis pada mulanya bertaburan di atas lantai. Beberapa kumpulan pelajar tekun menyiapkan tugasan mereka dalam tempoh masa beberapa jam yang diberikan.

Ada yang tersenyum dan ada pula yang mengerutkan muka. Masing-masing berusaha dan berharap untuk mencapai kemenangan yang diidamkan dalam projek tersebut.

Begitulah keadaan di dewan Sekolah Menengah Kebangsaan Kajang Utama, Selangor (SMKKU) yang dipenuhi seramai 189 orang pelajar hujung Julai lalu.

Semuanya berusaha menunjukkan bakat dalam reka cipta robotik sempena Hari Inovasi dan Rekacipta Asas Robotik untuk menarik perhatian guru-guru dan para juri yang bakal menilai hasil mereka.

Walaupun ada dalam kalangan mereka yang terbantut dalam proses penyiapan projek itu, namun keriangan dapat dilihat di raut wajah mereka.

Menurut wakil kumpulan pemenang pertama tahun lalu, Sheikh Amir Usman Seikh Salim, 16, dia sanggup mengetepikan masa senggang untuk bersama keluarga demi menyertai pertandingan tersebut.

"Saya memang minat dalam bidang mekatronik dan robotik. Ibu bapa saya memberi kebebasan dan sokongan penuh dalam bidang yang saya minati selama ini.

"Oleh sebab itu, saya perlu mencuba sedaya-upaya untuk mencapai keputusan yang terbaik untuk membuktikan minat saya ini," katanya dengan semangat berkobar-kobar.

Begitu juga dengan wakil kumpulan pemenang kedua tahun lalu, Wan Muhammad Imran Mohammad Kahiri, 15, yang berharap dengan sokongan ibu bapanya, dia mampu melangkah lebih jauh.

Dalam pertandingan tersebut, dia yang meminati permainan kereta Tamiya mendapat idea melalui permainan kesayangannya dan yakin akan menang dalam pertandingan tersebut.


BINAAN asas robotik yang menggabungkan pelbagai komponen kecil.


Lain pula cerita Fatimah Bazilah Nazari, 15, yang menyertai pertandingan tersebut untuk kepuasan diri.

Kata wakil kumpulan pemenang ketiga tahun lalu itu, sama ada menang atau kalah, perasaan akan cukup puas setiap kali melihat hasil reka cipta berjaya disiapkan untuk bertanding.

Selain itu, dia turut mengakui banyak ilmu dapat dipelajari dari pertandingan tersebut.

"Tahun lepas, kami hanya berupaya menghasilkan sebuah kereta yang biasa sahaja. Tahun ini, dengan pengalaman dan ilmu yang diperolehi dari tahun lepas, kami berupaya menghasilkan kereta robot bertemakan Domo," ujarnya yang jelas kelihatan gembira.

Malah, peningkatan kemahirannya dalam pertandingan tersebut telah menambah keyakinan dan semangatnya untuk mencapai cita-cita menjadi jurutera elektronik suatu hari nanti.

Pendedahan

Program yang berlangsung kali kedua itu merupakan hasil kerjasama antara Universiti Kuala Lumpur Malaysia France Institute (UniKL MFI) dengan SMKKU.

Menurut Pensyarah Jabatan Perindustrian Automasi Mekatronik dan Robotik (UniKL MFI), Rostam Salleh, pertandingan itu bertujuan untuk memberi pendedahan awal kepada pelajar sekolah mengenai asas mekatronik dan robotik serta memupuk minat mereka dalam bidang tersebut.

Katanya, para pelajar dapat mempelajari dan memahami bidang mekatronik dan robotik secara lebih mendalam melalui program seperti itu.


PROJEK ini memerlukan daya ketelitian yang tinggi.


"Pada masa sama, ia memberi ruang kepada para pelajar untuk memilih kerjaya mereka sekiranya mereka betul-betul berminat dalam bidang robotik," ujarnya.

Rostam yang cenderung dalam bidang tersebut menawarkan diri untuk membantu para pelajar dengan memberi nasihat dan panduan dalam proses penyiapan projek mereka.

Selain itu, beliau turut memberi ceramah dan bengkel mengenai mekatronik dan robotik sebelum pertandingan tersebut berlangsung.

"Ini bertujuan untuk memastikan mereka memahami tentang mekatronik dan robotik agar projek yang dihasilkan akan berjaya," jelasnya.

Nilai tambah

Menurut Pengetua SMKKU, Hidayah Mokhtar, pertandingan yang diadakan khusus untuk pelajar-pelajar Kelas Rancangan Khas (KRK) merupakan satu nilai tambah kerana berpeluang untuk menghasilkan inovasi baharu.

"Di samping itu, para pelajar juga diberi peluang untuk meneroka bidang yang berkaitan dengan kejuruteraan mekatronik dan robotik," ujarnya.

Melalui pertandingan tersebut, beliau turut berharap pelajar SMKKU akan berjaya dalam bidang reka cipta robotik dan berupaya menyertai pertandingan-pertandingan yang akan berlangsung pada peringkat daerah, negeri serta kebangsaan.

Peserta pada Hari Inovasi dan Rekacipta Asas Robotik yang dibahagikan kepada 19 kumpulan yang terdiri daripada 10 orang pelajar antara tingkatan satu hingga tingkatan lima.

Penyelaras Kelas Rancangan Khas SMKKU, Arpah Abu Chik berkata, tujuan menggabungkan pelajar dari pelbagai tingkatan adalah untuk memastikan semangat berpasukan dapat diwujudkan dalam kalangan pelajar iaitu pelajar senior akan membantu dan membimbing pelajar yang baharu.

"Kami akan memberi idea kepada para pelajar dan mereka akan melaksanakan idea yang kami berikan, yang penting sekali mereka harus melaksanakan tugas tersebut bersama," katanya.

Tambahnya, idea tersebut telah diberikan seminggu lebih awal supaya para pelajar mempunyai masa untuk mengagihkan tugasan masing-masing.

"Secara langsung, proses tersebut akan memupuk semangat berpasukan dan mewujudkan nilai murni seperti saling bantu-membantu dalam kalangan pelajar yang mengambil bahagian dalam pertandingan tersebut," ujar Arpah.

WL 700 bukan sekadar televisyen

Posted:

WL 700 bukan sekadar televisyen

WL 700 bukan sekadar televisyen


REKAAN futuristik hasil sentuhan pereka terkenal Jacob Jensen.


KINI televisyen bukan sekadar sumber hiburan dalam kediaman semata-mata. Jika memilih jenis rekaan yang berseni, televisyen turut mencerminkan keperibadian dan tahap prestij pemiliknya.

Syarikat pengeluar barangan elektrik, Toshiba Sales and Services Sdn. Bhd. baru-baru ini melancarkan sebuah televisyen, siri WL700 dengan rekaan yang futuristik hasil kerjasama dengan Jacob Jensen Design.

Jacob Jensen ialah pereka bentuk industri dari Denmark yang mendapat perhatian dunia melalui ilham rekaannya. Dia pernah mengadakan pertunjukan seni secara solo di New York pada tahun 1978.

Rekaannya, bingkai televisyen siri WL700 sangat unik sehingga ia tidak kelihatan dengan sekali pandang, manakala sistem sokongannya berwarna perak menyebabkan bingkai televisyen itu nampak seakan-akan terapung.

Bahan buatan WL700 pada kemasan yang diperbuat daripada logam berkilau memberikan impak gaya dan keanggunan kepada siri model televisyen tersebut.

Dilengkapi teknologi tiga dimensi, kepuasan menonton filem-filem keluaran Hollywood mampu dicapai dengan kualiti gambar yang terbaik.

Resolusi tiga dimensi yang tinggi memberikan paparan imej berdefinisi tinggi sepenuhnya (Full HD), perincian yang jelas dalam gambar dan objek imej yang tajam.

Perisian Intelligent 3D pula memastikan kualiti gambar yang terhasil sentiasa terbaik sama ada ketika menonton filem tiga dimensi atau dua dimensi.

Menggunakan teknologi pemprosesan Meta Brain Premium memastikan siri televisyen WL 700 memberikan imej yang sangat jelas dengan pemeringkatan imej semula jadi, tekstur dan warna.

Bagi sistem bunyi pula, Audyssey EQ membaiki masalah akustik seperti pantulan dan serapan bunyi pada dinding sekali gus memberikan bunyi yang jelas.

10 aplikasi iPad untuk pendidik

Posted:

10 aplikasi iPad untuk pendidik

10 aplikasi iPad untuk pendidik

Oleh KHAIRUL ANUAR ABDUL RAHMAN
rencana@kosmo.com.my


GURU boleh meningkatkan minat pelajar menerusi pendidikan interaktif melalui iPad.


ARUS pembangunan teknologi digital kini memasuki sepenuhnya era tablet. Sebut sahaja tablet, hampir segenap lapisan masyarakat dari warga emas hingga kanak-kanak yang belum memasuki alam persekolahan mampu memberikan definisi sebuah tablet.

Apple iPad merupakan salah satu jenama yang sering menjadi topik perbualan hangat kerana reka bentuk unik selain pilihan ribuan aplikasi menyokong peranti itu.

IPad bukan lagi suatu gajet mewah yang hanya mampu digunakan oleh golongan atasan. Harganya yang berpatutan bermula dari RM1,499 menjadikan tablet itu pilihan mereka yang inginkan pengalaman pengkomputeran bergerak tanpa memerlukan sebuah komputer riba.

Operasi ringkas dan memerlukan masa yang singkat untuk dihidupkan (boot time) berbanding komputer biasa, menjadikannya popular dalam tempoh yang begitu pantas.

Golongan pendidik, tidak kira guru sekolah mahupun pensyarah di institusi pendidikan tinggi turut tidak terlepas daripada tempias teknologi itu. Salah satu cabaran sebagai seorang pendidik ialah merangka pelan pembelajaran. Berita baiknya, terdapat cabang teknologi yang boleh membantu seseorang menjadi seorang pendidik efektif.

Aplikasi iPad yang boleh membantu para pendidik menguruskan masa dan juga mencatatkan idea pelan pembelajaran adalah seperti :-

1. Bento: Aplikasi ini memudahkan pendidik memantau pelan pembelajaran, janji temu dan nota tentang pelajar.

2. Tetikus mudah alih: Dapat mengubah iPad anda menjadi alat kawalan jauh untuk kegunaan di dalam kelas.

3. Dropbox: Membolehkan rekod berkaitan pelajaran disimpan di komputer dan diselaraskan dengan ruang simpanan di Internet. Fail yang disimpan kemudiannya boleh diakses dari sekolah mahupun dari komputer di rumah.

4. Quick Voice Recorder: Rekod aktiviti pembelajaran di dalam kelas dan analisis butirannya bagi tujuan pemeriksaan untuk menambah baik kualiti pembelajaran.

5. Idea Boards: Jangan biarkan idea yang timbul secara spontan hilang begitu sahaja. Rekodkan idea dan jadikannya deraf untuk mengatur kelas. Anda juga boleh meletakkan peringatan pada nota-nota yang telah disimpan.

6. World Atlas HD: Aplikasi percuma yang ditawarkan oleh National Geographic ini membolehkan anda menggunakan peta bagi tujuan rujukan. Peta ini boleh dikaitkan dengan elemen menarik agak pelajar tidak mudah jemu ketika sesi pembelajaran.

7. BBC News: Gunakan sumber berita terkini sebagai salah satu sumber material bagi menyediakan bahan mengajar berkaitan peristiwa semasa, sejarah dan pelbagai lagi.

8. The Skeletal System Pro: Guru biologi atau pensyarah kursus perubatan boleh memanfaatkan aplikasi ini untuk memudahkan pemahaman pelajar mengenai sistem rangka, otot, pencernaan dan juga anatomi yang lain.

9. GoSkyWatch Planetarium: Aplikasi astronomi ini merupakan alat bantuan mengajar terbaik bagi subjek berkaitan dengan astronomi. Ia boleh digunakan ketika mencerap bintang bagi mengukuhkan lagi pemahaman para pelajar.

10. Cram: Pendidik boleh menggunakan aplikasi ini untuk menyediakan kuiz dan juga ujian untuk pelajar. Guru juga boleh mengakses bank simpanan kuiz dan ujian secara dalam talian bagi memudahkan lagi penilaian tahap pemahaman terhadap satu-satu subjek yang diajar.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Serang bas dekat plaza tol

Posted:

Serang bas dekat plaza tol

Serang bas dekat plaza tol

Oleh AHMAD SYAKIR SAZILI
syakir.sazili@kosmo.com.my

SEBAHAGIAN daripada 25 penumpang bertindak keluar dari bas ekspres selepas berlaku kekecohan.


IPOH – Seramai 25 penumpang sebuah bas ekspres melalui pengalaman mencemaskan apabila mereka 'ditawan' selama 10 minit oleh sekumpulan empat individu termasuk dua wanita bersenjatakan kayu dan payung dalam kejadian berdekatan Plaza Tol Jelapang di sini kelmarin.

Kejadian mencemaskan pukul 7.30 malam itu berlaku apabila penyerang terbabit dikatakan tidak berpuas hati dengan pemandu bas tersebut kerana didakwa enggan berhenti selepas melanggar sebuah kenderaan pelbagai guna (MPV), Perodua Alza kira-kira dua kilometer sebelum plaza tol tersebut.

Kejadian itu didakwa berlaku apabila bas tersebut merempuh belakang Perodua Alza terbabit hingga menyebabkannya terbabas ke dalam longkang. Ekoran itu, salah seorang daripada tiga penumpangnya cedera manakala kesemua penumpang bas terselamat.

Pemandu bas tersebut merupakan warga Thailand dan mereka dalam perjalanan ke Kuala Lumpur dari Hatyai, Thailand. Rata-rata penumpang dari Singapura dan Hatyai.

Timbalan Ketua Polis Daerah, Supritendan Ahmad Termizi Abdul Haq berkata, pemandu bas berusia lingkungan 50-an tersebut kemudian meneruskan perjalanan sejauh 1.2 kilometer sebelum berhenti di lorong kecemasan yang lebih selamat dan tidak membahayakan pengguna lebuh raya.

Katanya, sebaik berhenti, sebuah kereta Proton Iswara yang dinaiki empat individu terbabit berhenti berhampiran bas lalu bertindak memecahkan cermin bas dengan membaling batu.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Perjalanan tertangguh sebab enggan ambil penumpang

Posted:

Perjalanan tertangguh sebab enggan ambil penumpang

Perjalanan tertangguh sebab enggan ambil penumpang


SEBAHAGIAN daripada penumpang yang terkandas di perhentian bas Jertih, Besut semalam.


BESUT – Orang lain punya pasal, orang lain yang terima padah. Demikian yang menimpa 44 individu apabila bas yang mereka naiki gagal tiba di di Kangar, Perlis mengikut jadual mengakibatkan semua rancangan mereka tergendala kelmarin.

Ia berikutan bas yang berlepas dari Dungun, Terengganu pada pukul 8.30 malam itu gagal meneruskan perjalanan kerana pemandu bas syarikat berkenaan enggan mengambil lima penumpang yang menunggu di perhentian bas Jerteh. Bas itu sepatutnya tiba di Kangar pada pukul 5 pagi semalam.

Difahamkan, sebaik bas itu tiba di Jertih tiga jam kemudian, lima penumpang terbabit dihalang menaiki bas dari syarikat yang sama dengan alasan ia tidak menuju ke Kangar dan menyuruh mereka menunggu bas lain.

Namun, sebaik bas kedua sampai, pemandu bas memaklumkan penumpang telah cukup iaitu seramai 44 orang dan dia enggan mengambil penumpang lain kerana melebihi muatan.

Alasan itu kemudian telah menimbulkan kemarahan buat lima penumpang berkenaan hingga menimbulkan kekecohan di situ sebelum pemandu bas bertindak menghubungi pemandu bas terdahulu dan pihak pengurusan tetapi gagal.

Geram dengan keadaan itu, lima penumpang yang gagal menaiki bas itu kemudian membuat laporan di Balai Polis Jertih.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Malu bekerja di restoran mamak

Posted:

Malu bekerja di restoran mamak

Malu bekerja di restoran mamak

Oleh RIZAM ZAKARIYA
mohdrizam@kosmo.com.my

BUTTERWORTH – Walaupun gaji yang ditawarkan mencecah RM2,500 sebulan, kempen tawaran kerja di restoran mamak anjuran Persatuan Restoran Muslim Malaysia (Presma) sejak awal tahun lalu didakwa menerima sambutan dingin di kalangan rakyat tempatan.

Presma mendakwa, daripada 25,000 kerja kosong ditawarkan melibatkan pelbagai bidang tugas, hanya 200 orang rakyat tempatan mengemukakan permohonan.

Timbalan Presiden Presma, K.K. Sihabutheen berkata, kempen bermula pada 27 Februari tahun lalu itu melibatkan lebih 2,000 restoran seluruh negara yang merupakan ahli Presma termasuk di Kuala Lumpur dan Pulau Pinang.

Jelasnya, antara jawatan yang ditawarkan ialah pembantu kedai dengan gaji RM800 hingga RM1,200 sebulan, juruwang (RM1,000 hingga RM1,300) serta penyelia dan tukang masak (RM1,500 hingga RM2,500).

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Malaysia kembali ‘bernyawa’

Posted:

Malaysia kembali 'bernyawa'

Malaysia kembali 'bernyawa'

Oleh SHAHRIL NIZAM ABDULLAH
shahril@kosmo.com.my

MALAYSIA akhirnya mencatat kemenangan sulung pada Kejohanan Hoki Trofi Juara-Juara Asia apabila berjaya menewaskan China 4-2 petang semalam.

Setelah tumpas 2-3 kepada Pakistan dan dikalahkan Korea Selatan 3-4, skuad negara bangkit mencuri tiga mata penting dalam usaha merealisasikan misi menduduki kelompok empat pasukan terbaik pada kejohanan yang diperkenalkan buat kali pertama di Asia itu.

Pada aksi di Ordos, China semalam, skuad negara mendahului 2-1 pada babak pertama hasil jaringan padang Tengku Ahmad Tajuddin Abd. Jalil dan gol sudut penalti Muhd. Amin Rahim.

Namun kealpaan benteng pertahanan skuad negara sekali lagi dihukum apabila China kembali bangkit menyamakan kedudukan 2-2 pada awal babak kedua.

Mujur tindakan penyudah penyerang muda negara, Izwan Firdaus Ahmad Tajuddin berjaya meletakkan Malaysia di depan 3-2 menerusi gol padang ketika perlawanan berbaki 17 minit.

Penyerang berbisa, Faizal Saari mengesahkan kemenangan bergaya Malaysia apabila meledak gol keempat hasil jaringan menerusi pukulan sudut penalti empat minit sebelum perlawanan berakhir.

Jurulatih negara, Tai Beng Hai ternyata berpuas hati dengan persembahan anak-anak buahnya meskipun mengakui prestasi mereka kurang menyerlah, tidak seperti ketika dua perlawanan awal menentang Pakistan dan Korea Selatan.


FAIZAL (kiri) menyumbang gol keempat Malaysia ketika menentang China di Ordos semalam.


"Saya berpuas hati dengan kemenangan kita ke atas China hari ini (semalam) dan persembahan yang ditunjukkan mereka juga agak bagus," kata Beng Hai ketika dihubungi Kosmo! semalam.

"Walaupun saya akui kemenangan ini amat penting, namun saya dapati prestasi pemain kita tidak sebagus ketika kalah kepada Pakistan dan Korea Selatan tiga hari lepas.

"Kita kalah tipis kepada Pakistan dan Korea adalah kerana pemain gagal menggunakan peluang di depan gol dengan baik. Jika dinilai secara keseluruhannya, kita berjaya memberi saingan sengit kepada mereka," tambahnya lagi.

Peluang skuad negara untuk mencipta kejutan dalam kempen kali ini juga semakin cerah sekiranya mampu mencatat kemenangan kedua ke atas pasukan No. 9 dunia, India pada aksi keempat petang ini.

Malah tidak mustahil anak-anak buah Beng Hai itu mampu menduduki tempat lebih baik dalam kumpulan selepas juara Sukan Asia, Pakistan dikejutkan Jepun 1-3.

Petang ini, Malaysia dijadualkan berdepan India pada aksi keempat dan peluang untuk mencipta keju- tan juga semakin cerah selepas Pakistan tumpas mengejut 1-3 kepada Jepun dan India mengalahkan Korea Selatan 5-3 semalam.

"Sasaran tempat keempat saya rasa memang boleh dicapai, namun tidak mustahil kita mampu bersaing merebut kedudukan lebih baik lagi kerana saya dengan Jepun berjaya mengejutkan Pakistan 3-1.

"Namun semuanya bergantung kepada keputusan kita dengan India esok (hari ini). Pemain kita akan mencuba sebaik mungkin untuk mencatat kemenangan kedua ke atas India sebelum bertemu Jepun pada saingan terakhir Jumaat ini," kata Beng Hai.

Pelumba negara ikrar kekal rentak

Posted:

Pelumba negara ikrar kekal rentak

Pelumba negara ikrar kekal rentak


ADIQ (dua dari kiri) antara sandaran utama skuad negara pada Jelajah Brunei yang membuka tirainya hari ini.


MASIH segar dengan kejayaan pada Grand Cycling TelBru 2011 April lalu, skuad basikal lebuh raya negara kini memburu kemenangan kedua apabila turun beraksi dalam Jelajah Brunei yang bermula hari ini.

Pada Grand Cycling TelBru 2011 yang turut diadakan di Brunei baru-baru ini, skuad Malay- sia berjaya mengetepikan cabaran pasukan benua, Terengganu Cycling Team (TSG).

Pengurus pasukan Malaysia, Kamarul Aizad Othman yakin pengalaman yang dikutip barisan pelumba negara dalam kejo- hanan tersebut mampu memberi kelebihan kepada mereka pada perlumbaan lima peringkat Jelajah Brunei sejauh 629.5 kilometer yang kali pertama diperkenalkan dalam Jelajah Asia.

"Sebenarnya ini bukan kali pertama kami berlumba di Brunei. Sebelum ini kami telah memenangi perlumbaan TelBru 2011," kata Kamarul Aizad.

"Dua pelumba yang beraksi pada kejohanan tersebut turut berada dalam pasukan kami iaitu Ng Yong Li dan Nik Mohd. Azwan Zulkiflie.

"Sudah pasti kami mahu memburu satu lagi kemenangan. Jelajah Brunei ini juga menjadi persiapan terakhir kami sebelum beraksi pada Sukan SEA di Indonesia, November depan," tambahnya lagi.

Selain Yong Li dan Nik Mohd Azwan, skuad Malaysia turut mempertaruhkan Muhammad Adiq Husainie Othman, Mohamad Al-Ghazali Abd Hamid, Mohamad Hafiz Mohamed Sufian dan Mohd Nazri Muhamad.

Tiga lagi pelumba, Ahmad Fakhrullah Alias, Mohamad Faris Abdul Razak dan Muhammad Zulhilmie Afif Ahmad Zamri disenaraikan sebagai simpanan.

Tumpuan pasti terarah kepada pelumba sensasi negara, Adiq Husainie yang juga meme- nangi pingat gangsa acara scratch di Kejuaraan Remaja Dunia 2009.

Pelumba yang menyertai pasukan Drapac Professional Cy- cling itu juga menjuarai satu peringkat perlumbaan di Jelajah Korea, April lepas.

Begitupun, Kamarul Aizad sedar cabaran daripada pasukan TSG juga tidak boleh dipandang ringan dalam kejohanan ini.

"TSG memiliki pakar pecut yang bagus seperti Anuar Manan dan Mohamad Harrif Salleh," kata Kamarul Aizad.

"Laluan perlumbaan Jelajah Brunei ini kebanyakannya landai dan ia memberi kelebihan kepada pelumba pecut.

"Saya rasa pasukan yang mempunyai pakar pecut yang bagus dan berpengalaman berpeluang cerah untuk menang.

"Namun pasukan lain seperti Giant Kenda (Taiwan), Tabriz Petrochemical (Iran) dan pasukan kebangsaan iaitu Thailand dan Uzbekistan juga mampu memberi saingan sengit dalam perlumbaan ini."

Azlan sedia gegar Autopolis

Posted:

Azlan sedia gegar Autopolis

Azlan sedia gegar Autopolis

PELUMBA pasukan Boon Siew Honda Racing Malaysia, Azlan Shah Kamaruzaman mahu mengubati kekecewaan yang dialami dalam kategori Super- Sports 600cc menjelang Pusingan 4 Kejuaraan Motosikal Asia (ARRC) Petronas di Litar Lumba Antarabangsa Autopolis, Jepun minggu ini.

Azlan hampir mencatat kemenangan pertamanya musim ini pada Pusingan 3 di Chennai, India, namun pada dua pusingan terakhir, dia gagal menga- wal jenteranya lalu terjatuh ketika sedang mendahului Perlumbaan 2.

Azlan berupaya meneruskan perlumbaan, namun sekadar berada di kedudukan ke-14.

Menjelang perlumbaan kali ini, Azlan sedia bangkit mene- bus kesilapan di samping berharap dapat menamatkan penantian untuk bergelar juara pada musim ini.

"Saya telah mensia-siakan peluang yang ada kerana terlalu inginkan kemenangan.

"Saya telah mencuba melebihi kemampuan saya kerana pada ketika itu saya tidak berada dalam keadaan yang benar-benar cergas," kata Azlan yang meraih kejayaan terakhir pada tahun 2009 di Jepun.

Sudah melupakan kesilapan tersebut dan bersedia sepenuhnya untuk menghadapi cabaran sengit di Jepun, Azlan menambah: "Sudah tentu pelumba-pelumba Jepun seperti Katsuaki Fujiwara dan Toshiyuki Hamaguchi mempunyai kelebihan beraksi di tempat sendiri, namun ia tidak menjadi alasan menyekat kemahuan saya."

Pelumba berusia 27 tahun itu menjelaskan, kru pasukannya mempunyai banyak pengalaman di Litar Autopolis dan ia akan menjadi bekalan terbaik untuk mereka melakar kejayaan.

"Selain itu, dengan adanya Yoshiteru Konishi (juara empat kali Kejuaraan Seluruh Jepun SuperSports 600cc) yang bertindak sebagai mentor dan juru- latih, saya percaya kami dapat menyahut cabaran.

"Dengan tunjuk ajar Konishi, kemahiran tunggangan saya semakin meningkat, terutamanya ketika di selekoh. Saya tidak lagi tergelincir seperti mana yang sering berlaku sebelum ini.

"Jentera Honda saya juga berada dalam keadaan terbaik, pasukan teknikal Harc-Pro begitu berkemahiran dan saya juga percaya dengan kemampuan yang saya miliki.

"Kami menggabungkan kesemua perkara ini bersama-sama untuk mencapai keputusan terbaik dan saya juga begitu bersemangat untuk meraih kejayaan pertama pada musim ini," tambah Azlan.

Dalam misi memburu kejayaan sulung, Azlan turut menyatakan Fujiwara, Hamaguchi, Mohd. Zamri Baba dan pasangan pelumba Thailand, Decha Kraisart dan Charlempol Pola- mai akan menjadi pesaing utamanya nanti.

Dengan lima kejayaan menaiki podium daripada enam perlumbaan, Azlan kini berada di kedudukan kedua keseluruhan dengan mengumpul 84 mata.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Lelaki ditemui mati selepas ugut cederakan isteri

Posted:

Lelaki ditemui mati selepas ugut cederakan isteri

Lelaki ditemui mati selepas ugut cederakan isteri

06/09/2011 8:00pm

BESUT — Seorang lelaki ditemui mati tergantung selepas mengugut untuk mencederakan isteri dan anggota keluarganya dalam satu kejadian di Kampung Tembila Besut di sini hari ini.

Dalam kejadian kira-kira pukul 8.45 pagi, mangsa berusia 30-an yang tidak mempunyai pekerjaan itu dilaporkan bergaduh dengan isterinya sebelum bertindak mengambil sebilah parang di dapur untuk mencederakan anggota keluarganya.

Ketua Polis Daerah Besut, Supt. Kamaruddin Mohd Zakaria berkata, oleh kerana takut dicederakan dan untuk mengelak sebarang kejadian yang tidak diingini, isteri mangsa segera membawa tiga anaknya berumur lingkungan 2 hingga 5 tahun serta ibu mertuanya keluar dari rumah.

"Kira-kira 15 minit kemudian, isterinya mendengar dentuman kuat dari dalam rumah dan apabila memeriksa mendapati suaminya yang juga seorang penagih dadah sudah tergantung di kawasan ruang tamu rumah berkenaan," katanya kepada pemberita di sini.

Polis mengklasifikasikan kes itu itu sebagai kematian mengejut. — Bernama

UMT terima 1,900 penuntut baru

Posted:

UMT terima 1,900 penuntut baru

UMT terima 1,900 penuntut baru

06/09/2011 7:31pm

KUALA TERENGGANU — Seramai 1,900 penuntut hari ini mendaftar di Universiti Malaysia Terengganu (UMT), di sini bagi mengikuti 25 program peringkat Ijazah Sarjana Muda sesi 2011/2012.

Naib Canselornya, Prof. Datuk Dr. Aziz Deraman berkata sebanyak 2,382 surat tawaran dikeluarkan bagi sesi kemasukan kali ini dan daripada jumlah itu seramai 1,900 pelajar menerima tawaran itu.

UMT turut menerima 12 penuntut antarabangsa iaitu dari Indonesia, India, Somalia, Uzbekistan, Yaman dan China, katanya ketika ditemui semasa meninjau proses pendaftaran penuntut baru di Dewan Sultan Mizan, UMT di sini.

Beliau berkata, UMT akan memperkenalkan dua program baru iaitu Diploma Pengurusan Pelancongan dan Diploma Kejuruteraan Infomatik Marin mulai sesi kemasukan tahun depan. — Bernama

Agro industri dan sumber asli tumpuan siswa UMK

Posted:

Agro industri dan sumber asli tumpuan siswa UMK

Agro industri dan sumber asli tumpuan siswa UMK

06/09/2011 7:29pm

KOTA BHARU — Inisiatif kerajaan persekutuan yang menjalankan pelbagai program untuk menyuburkan sektor pertanian semakin membuahkan hasil apabila bidang Agro Industri dan Sumber Asli kini dilihat menjadi tumpuan pelajar-pelajar lepasan sekolah untuk menyambung pengajian dalam bidang itu.

Naib Canselor Universiti Malaysia Kelantan (UMK), Prof. Datuk Zainai Mohamed berkata, ini kerana daripada 1,291 orang pelajar yang mendaftar masuk ke universiti itu hari ini, seramai 451 daripadanya memilih bidang Agro Industri dan Sumber Asli di universiti itu.

"Seramai 1,291 pelajar lepasan Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (SPTM) telah mendaftar untuk kemasukan kali kelima sejak universiti berkenaan mula beroperasi pada tahun 2007 dan kemasukan ini mencatatkan peningkatan dua kali ganda berbanding tahun lalu iaitu daripada 600 orang kepada 1,291.

"Daripada jumlah itu, Fakulti Agro Industri dan Sumber Asli (FASA) merupakan fakulti yang tertinggi menerima kemasukan pelajar baru seramai 451 orang, diikuti dengan Fakulti Keusahawanan dan Perniagaan (FKP), seramai 439 orang, Fakulti Teknologi Kreatif dan Warisan (FTKW) 309 orang dan Fakulti Perubatan Veterinar (FPV) 38 orang," katanya kepada pemberita di sini hari ini. — Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Kawasan kubur jadi tapak apartmen di Singapura

Posted:

Kawasan kubur jadi tapak apartmen di Singapura

Kawasan kubur jadi tapak apartmen di Singapura

GAMBAR bertarikh 16 Ogos lalu menunjukkan seorang lelaki berjalan melintasi Bukit Brown di Singapura.


SINGAPURA - Kawasan perkuburan Bukit Brown seluas 86 hektar di sini akan dibangunkan untuk didirikan apartmen.

Ia dianggap sebagai kawasan perkuburan paling tua yang dipercayai menempatkan kubu penduduk Cina yang tertua di Singapura.

Bukit Brown dibuka pada 1922 dan dinamakan sempena seorang pemilik kapal, George Henry Brown yang tiba di Singapura pada 1840.

Bagaimanapun, para penyokong pemuliharaan warisan meminta ia dipulihara daripada sebarang kegiatan pembangunan.

"Bagi saya, Bukit Brown merupakan salah satu daripada aspek warisan Singapura yang patut diberikan peluang kedua," kata Irving Johnson yang bertugas sebagai penolong profesor Kajian Asia Tenggara di Universiti National Singapura. - AFP

Penduduk kampungtangkap buaya gergasi

Posted:

Penduduk kampungtangkap buaya gergasi

Penduduk kampungtangkap buaya gergasi


GAMBAR yang dirakamkan kelmarin menunjukkan Datuk Bandar Bunawan, Cox Elorde mengukur buaya gergasi yang ditangkap hidup-hidup di Bunawan, Filipina.


MANILA - Sekumpulan penduduk kampung dan beberapa pakar menangkap seekor buaya gergasi air masin seberat satu tan pada lewat Sabtu lalu yang akan dijadikan daya tarikan sebuah taman ekopelancongan di sebuah bandar di selatan Filipina.

Datuk Bandar Bunawan, Cox Elorde semalam memberitahu, puluhan penduduk kampung dan pakar menangkap buaya jantan sepanjang 6.4 meter itu di sebuah teluk di bandar Bunawan, wilayah Agusan del Sur selepas pemburuan selama tiga minggu.

Ia merupakan antara buaya terbesar pernah ditangkap hidup-hidup di Filipina sejak beberapa tahun lalu.

Elorde berkata, buaya berkenaan membaham seekor kerbau dalam serangan yang disaksikan oleh beberapa penduduk kampung pada bulan lepas.

Reptilia itu juga dipercayai menyerang seorang nelayan yang didapati hilang sejak Julai lalu.

Beliau memberitahu, meletakkan buaya gergasi di sebuah taman pelancongan akan mengubah haiwan itu daripada ancaman kepada satu aset. - AP

Ribuan pemberontak tiba di kubu kuat Gaddafi

Posted:

Ribuan pemberontak tiba di kubu kuat Gaddafi

Ribuan pemberontak tiba di kubu kuat Gaddafi

TARHOUNA, Libya - Para pemberontak tiba di salah satu kubu kuat Muammar Gaddafi di Bani Walid semalam walaupun dia diberikan peluang untuk menyerah diri.

Ribuan pemberontak tiba di Bani Walid yang merupakan bandar di sebuah kawasan gurun yang terletak 140 kilometer ke tenggara Tripoli.

Gaddafi kini sedang melarikan diri selepas rejimnya tumbang manakala bandar Tripoli ditawan pemberontak yang mahu dia menyerah diri selepas 42 tahun berkuasa.

Para pemberontak kini menguasai kebanyakan kawasan di Libya dan kini dalam proses mewujudkan sebuah kerajaan.

Buat sementara waktu, Libya kini ditadbir Majlis Peralihan Kebangsaan (NTC) yang mewakili pemberontak.- Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Lebih banyak tawaran solo

Posted:

Lebih banyak tawaran solo

Lebih banyak tawaran solo

TIGA sekawan ini mengambil keputusan untuk membawa haluan masing-masing.


SEMENJAK dijulang sebagai juara Maharaja Lawak pada bulan Mei lalu, tidak dinafikan kumpulan Sepah yang dianggotai Mohd. Nadzri Zainal Abidin (Jep), Shahmira Muhamad (Shuib) dan Mohd. Noor Murad (Mamat), sememangnya layak untuk digelar sebagai pelawak nombor satu tanah air.

Cuma di sebalik kejayaan kumpulan yang berasal dari Kulai, Johor itu muncul juara, turut terdapat cerita yang kurang enak apabila mereka dikhabarkan mahu berpecah sebaik sahaja berakhir rancangan tersebut.

Namun begitu, setelah beberapa bulan ternyata tiada nampak sebarang tanda-tanda kumpulan tersebut bakal berkubur. Sebaliknya mereka dilihat terus bersama, sekali gus cerita perpecahan berkenaan terus berlalu begitu sahaja.

Kemudian pada awal bulan Ramadan yang lalu tiba-tiba cerita perpecahan mereka kembali kedengaran dan kumpulan Sepah dikatakan akan berkubur dan tinggal sejarah selepas Aidilfitri ini.

Ketika ditanya kepada anggota kumpulan tersebut iaitu Mamat dan Shuib, mereka lantas menafikan tentang berita perpecahan tersebut dan menganggap ia sekadar salah tafsiran tentang kenyataan yang dibuat.

Sementara itu, Jep yang turut dihubungi pula memberitahu dia sendiri tidak mahu kumpulan Sepah berkubur, meskipun jauh di lubuk hatinya itu memang pernah tersirat agar mereka bertiga membawa haluan masing-masing.

Namun begitu, ketika tinggal beberapa hari sahaja lagi umat Islam akan meraikan sambutan Aidilfitri, semua persoalan terjawab apabila Jep sendiri telah mengesahkan mengenai perpecahan mereka.

"Memang ini adalah satu keputusan yang nekad kerana sudah tiba masanya untuk kami bertiga membawa haluan masing-masing. Perkara ini sudah lama difikirkan iaitu selepas menjuarai Raja Lawak.

"Ketika kumpulan Sepah semakin diterima ramai, masalah mula timbul apabila disiplin yang diterapkan sebelum bergelar juara dahulu semakin terhakis. Namun, kami mendapat peluang kedua untuk memantapkan semula kumpulan sehinggalah bergelar juara Maharaja Lawak pula," jelasnya.

Menurutnya, dia sendiri mengakui keputusan yang dibuat sememangnya agak berat, tetapi tidak ada gunanya untuk mereka terus bersama jika masing-masing tidak dapat memberikan sepenuh komitmen terhadap kumpulan.


SEPAH kini hanya tinggal kenangan.


"Sebelum bermulanya saingan akhir Maharaja Lawak dahulu, memang ada terlintas di fikiran saya untuk berpecah. Kemudian apabila dinobatkan sebagai juara kami berusaha untuk membina semula kumpulan ini.

"Bagaimanapun, apa yang diusahakan kami ini kelihatan seolah-olah tidak berhasil dan akhirnya saya merasakan perpecahan ini adalah jalan terbaik untuk kami meneruskan karier masing-masing," ujarnya.

Sementara itu, Shuib pula ketika diminta mengulas mengenai perpecahan kumpulan Sepah memberitahu, dia pada mulanya cukup terkejut memandangkan keputusan yang dibuat adalah ketika umat Islam akan menyambut Hari Raya Aidilfitri.

Ujar Shuib, dia sendiri sememangnya sangat menyayangi kumpulan yang telah menaikkan nama mereka di persada seni hiburan tanah air, namun tetap akur dengan keputusan yang telah dibuat.

"Perkara mengenai perpecahan kumpulan Sepah memang sudah lama timbul dan dibincangkan bersama. Cuma baru sekarang perkara ini telah diputuskan dan saya terima dengan hati yang terbuka tentang perkara ini.

"Mungkin sudah tidak ada jodoh lagi untuk kami terus kekal bersama. Apa yang saya harapkan agar kehadiran kami bertiga dalam industri ini akan terus diterima ramai, meskipun bukan di bawah nama Sepah lagi," ujarnya.

Bagi Mamat pula, dia sendiri tidak kisah dan tetap menerima kenyataan terhadap perpecahan kumpulannya itu. Mengakui sedikit kecewa dengan keputusan tersebut, namun dia berharap agar ada hikmah di sebalik apa yang berlaku.

Di sebalik perpecahan kumpulannya itu, Mamat meminta orang ramai agar tidak salah sangka dan menganggap mereka bertiga bercakaran sesama sendiri. Meskipun sudah tidak lagi bersama, tetapi mereka masih lagi berkawan.

"Hubungan kami bertiga tetap baik dan masih sama seperti sebelum kami menubuhkan kumpulan Sepah. Tidak bermakna kalau sudah berpecah dan membawa haluan masing-masing, hubungan persahabatan juga akan turut berkubur.

"Lagipun perpecahan yang berlaku ke atas kami bertiga ini bukanlah disebabkan bergaduh dan berselisih faham. Cuma sekarang ini kami tidak dapat memberi komitmen sepenuhnya memandangkan lebih kerap mendapat tawaran secara individu," ujarnya.

Menurutnya lagi, dia menyifatkan apa yang telah berlaku ke atas mereka itu adalah ketentuan Allah. Tanpa mahu menyalahkan sesiapa, dia merasakan mungkin perpecahan tersebut adalah jalan terbaik.

Ustaz Asri Kenangan Rabbani

Posted:

Ustaz Asri Kenangan Rabbani

Ustaz Asri Kenangan Rabbani

Oleh KHAIRUL AMRI HASSAN


KANAN: Suasana pada majlis tahlil dan doa selamat yang diadakan khusus buat Allahyarham Ustaz Asri.


DIAM tak diam sudah 20 tahun usia kumpulan nasyid yang popular dengan lagu Pergi Tak Kembali, Rabbani yang dahulunya pernah menghangatkan industri nasyid tanah air bersama rakan seangkatan Raihan, Hijjaz dan Brothers.

Diam tak diam juga, dua tahun vokalis utamanya, Allahyarham Ustaz Mohamad Asri Ibrahim, 40, pergi menghadap Ilahi dan pada tanggal 13 Ramadan satu majlis tahlil memperingati pemergian arwah diadakan di Hotel Singgahsana, Kuala Lumpur.

"Arwah Ustaz Asri dahulunya seorang yang tidak mudah menyerah, malah arwah pernah berkata kalau kawan-kawan sanggup susah senang bersama maka kumpulan Rabbani akan tetap hidup," kata Azadan Abdul Aziz yang kini memegang jawatan Pengarah Komunikasi Korporat Rabbani Productions (M) Sdn. Bhd.

Malah, menjadi tradisi untuk kumpulan yang kini ditunjangi lapan orang ahli itu untuk mengadakan persembahan dan latihan di Hotel Singgahsana sejak kumpulan Rabbani yang dulunya dikenali Nada Murni belum berpecah.

"Kalau dulu Ustaz Asri akan amalkan meminum susu kambing suam dan daging kambing panggang untuk berbuka dan menghiburkan anak-anak yatim di hotel ini, kini amalan itu dipraktikkan oleh pihak hotel pula," ujarnya lagi.

Masih terngiang-ngiang azimat yang disemat bekas ketua kumpulan itu sebelum menghembuskan nafas terakhir pada 13 Ogos 2009 akibat serangan jantung ketika raptai dalam sidang akhbar program Syahadah di Angkasapuri, Radio Televisyen Malaysia (RTM), begitu jua hajat terakhir yang belum sempat dilunaskan arwah yakni mengerjakan haji.

"Syukur Alhamdulillah, pada tahun yang sama kehilangan arwah juga, kami jalankan upah haji, cukup terkesan apabila arwah juga tidak sempat membuat ukuran baju terakhir yang kami pakai hari ini," tambah Azadan menceritakan ritual luar biasa Ustaz Asri yang mendahulukan rakan-rakan lain sebelum kehilangannya.

Mengenang tentang Syawal dia pasti akan bersama Ustaz Asri yang sudah dianggapnya seperti abang kandung.

"Sayalah yang akan butangkan baju Melayu arwah setiap kali sebelum bermula persembahan dan pada hari raya kami akan pergi sembahyang raya bersama, makan sama-sama dan memenuhi undangan raya bersama apabila isteri dan anak-anak kami balik kampung pada hari raya pertama," tambahnya.

Rabbani Junior


AZADAN (berdiri dua dari kanan) dan Zulkifli (duduk, kanan) bersama anggota Rabbani yang kini masih bersemangat cekal bagi meneruskan hayat kumpulan nasyid yang sudah menjangkau usia 20 tahun penubuhannya.


Bukan niat untuk bersara tapi beransur memperlahankan aktiviti seni untuk berdakwah menerusi lagu nasyid, Rabbani kini dalam perancangan untuk melatih bakat-bakat baharu untuk menyambung pergerakan asal mereka.

"Mereka (Rabbani Junior) terdiri daripada anak-anak daripada anggota Rabbani yang ada bakat menyanyi dan boleh diketengahkan untuk menggantikan kami (Rabbani) kelak memandangkan usia kami yang sudah matang.

"Insya-Allah kami akan perlahan-lahan dan akan kurangkan aktiviti menyanyi sebaliknya menguruskan syarikat yang telah dibina Ustaz Asri," katanya yang kini dalam proses menyiapkan single pertama Rabbani Junior.

Rabbani Junior seolah-olah mengikut jejak langkah Rabbani apabila anak Ustaz Asri sendiri dilantik menjadi vokalis utama.

Maulaya

Rabbani yang pernah memenangi anugerah Album Nasyid Terbaik dan Vokal Berkumpulan Terbaik dalam Album ketika Anugerah Industri Muzik (AIM) 2001 itu juga kini dalam rangka proses menyudahkan pembikinan album ke-18 berjudul Maulaya.

"Tajuk asal album ini adalah Maulana dan semua lagu telah dirakam dan diedarkan di Kuwait, syukur Alhamdulillah kami mendapat respons yang baik daripada pendengar di sana.

"Kini kami sedang merekod semula muzik asal untuk susunan yang sedikit berbeza, album ini juga ada dua versi berbeza iaitu instrumental dan bervokal," kata ahli kumpulan nasyid yang kini punyai studio sendiri di Bandar Manjalara, Kepong.

Luah anggota kumpulan itu lagi, pihaknya kini masih mencari pelapis Rabbani yang masih belum ditemui hingga sekarang.

"Susah hendak mencari kumpulan baharu yang ada matlamat yang sama, selain berhibur kita juga ingin sampaikan dakwah," getusnya yang ditemui usai majlis tahlil dan doa selamat itu.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved