Selasa, 19 Februari 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Alumni untuk penerima Biasiswa Chevening

Posted:

Alumni untuk penerima Biasiswa Chevening

Alumni untuk penerima Biasiswa Chevening

SHAZWAN MUSTAFA KAMAL, 26, sedang melanjutkan pelajaran dalam peringkat sarjana dalam bidang Diversity and The Media di Universiti Westminster, Harrow, London, United Kingdom (UK).

Dia sudah pun berada di situ selama tiga bulan setengah. Kejadian rusuhan di London baru-baru ini diakui telah menyebabkan banyak harta awam rosak dan keselamatan ramai tergugat.

"Ia merupakan masalah sosioekonomi masyarakat UK, tetapi sebagai pelajar di sini, saya tidak merasakan keselamatan saya terancam," katanya ketika dihubungi melalui e-mel.

Namun, Shazwan mengakui dia perlu sentiasa berwaspada dan mengelakkan diri daripada berada di kawasan yang mempunyai kadar jenayah tinggi terutamanya pada waktu malam.

Tambahnya: "Keadaannya sama juga seperti di Malaysia."

Bercerita mengenai bidang yang dipelajarinya sekarang, media boleh menjadi alat positif untuk setiap lapisan masyarakat dan skop pembelajarannya memberi fokus terhadap peranan media dalam memupuk kefahaman dalam kalangan masyarakat yang berbilang keturunan serta agama.

"Bidang ini amat sesuai dengan saya," katanya ringkas sambil menambah, dia pernah bekerja sebagai wartawan selama tiga tahun sebelum ini.

Sepanjang di sana, dia menerima Biasiswa Chevening yang merupakan program meliputi seluruh dunia oleh kerajaan UK dan dibiayai Pejabat Pejabat Luar Negara dan Komanwel (FCO) serta organisasi-organisasi lain.

Program tersebut dimulakan pada tahun 1983 dan terus berkembang menjadi skim antarabangsa yang berprestij. Setakat ini, lebih 41,000 orang alumni Chevening di seluruh dunia dari lebih 100 buah negara.

Mereka tanpa mengira umur menjadi satu rangkaian yang sering bekerjasama daripada pelbagai peringkat pengajian seperti perubahan iklim, pembangunan mapan, kewangan Islam dan banyak lagi. Alumni Chevening sangat dihormati pada tahap global.

Saringan ketat


PARA penerima biasiswa Chevening dari Malaysia pada tahun lalu ini sedang melanjutkan pelajaran di universiti pilihan masing-masing.


Permohonan setiap tahun sangat ketat terutamanya pada peringkat temu duga bagi melihat tahap kesungguhan pemohon. Pengarah Perbankan Pelaburan, Ecmlibra Investment Bank, Sharifah Bakar Ali, 38, dari Kuala Lumpur masih jelas mengingati kepayahan memohon biasiswa itu.

Sharifah memohon biasiswa Chevening sebanyak dua kali sebelum dianugerahkan biasiswa tersebut. Akuinya, permohonan kali pertama tidak berjaya kerana dia kurang persediaan pada peringkat permohonan.

Sharifah menamatkan pengajian pada peringkat sarjana muda di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, Gombak pada tahun 1998. Selepas tamat pengajian, Sharifah bekerja di Arthur Andersen & Co (Ernst & Young) dalam bidang percukaian.

Kali pertama Sharifah memohon biasiswa Chevening adalah pada tahun 2002. Selepas permohonan itu ditolak, dia menukar kerjaya daripada bidang percukaian ke perbankan pelaburan.

Sharifah juga membuat keputusan untuk berpindah ke Bahrain pada tahun 2006 selama dua tahun untuk memperoleh pengalaman bekerja di sana.

Sebaik pulang ke tanah air, Sharifah membuat keputusan untuk memohon biasiswa itu sekali lagi pada tahun 2010.

"Pengalaman dan pendedahan yang ditimba ketika bekerja di Malaysia serta luar negara termasuk mendalami budaya asing dapat membentuk personaliti.

"Saya berpendapat, pengalaman kerja itu menjadikan saya lebih bersedia sekali gus mempunyai misi yang lebih mantap untuk cuba memohon buat kali kedua," kata Sharifah yang ditemui di Bangsar Shopping Centre, Kuala Lumpur.

Wanita yang gemar membaca terutamanya majalah Economist itu melanjutkan pelajaran di Universiti Cambridge dan memperoleh Ijazah Sarjana Pentadbiran Perniagaan.

Sebagai pelajar yang memegang biasiswa Chevening, prestasi sepanjang proses pembelajaran sentiasa dipantau. Semasa di Cambridge, Sharifah giat mendedahkan rakan-rakan sekelas kepada prinsip-prinsip perbankan Islam iaitu bidang yang sangat diminatinya.

Sharifah yakin bidang tersebut mempunyai masa depan yang cerah terutamanya di Malaysia melalui usaha-usaha kerajaan memperkembangkan dan membangunkan lapangan itu.

Pada Mei 2010, dia telah menganjurkan Persidangan Perbankan Islamik pertama di Universiti Cambridge yang mendapat sambutan menggalakkan daripada bank-bank Islam di UK. Persidangan itu ditaja sepenuhnya oleh KFH Research Ltd. yang beribu pejabat di Malaysia.

Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) turut menyokong persidangan tersebut dan telah menghantar seorang pakar yang bertindak sebagai ahli panel forum.


UNIVERSITI Cambridge merupakan antara pusat pengajian yang terdapat di UK dan turut menjadi pilihan Sharifah.


Sharifah juga merupakan Setiausaha Kehormat Chevening Alumni of Malaysia iaitu persatuan alumni yang sangat aktif menganjurkan aktiviti bagi ahlinya seperti forum-forum awam dan sesi ramah mesra sesama ahli.

Terdapat lebih kurang 1,250 orang ahli Alumni Chevening di Malaysia dan setiap aktiviti yang diadakan bertemakan Pembangunan Negara.

Forum-forum yang setakat ini pernah diadakan menyentuh topik-topik ekonomi, kewangan, sosial, iklim, hak asasi dan sebagainya.

"Setiap ahli alumni merupakan mereka yang pakar dalam bidang masing-masing menjadikan peluang untuk berkongsi pengalaman dan pengetahuan tidak terbatas," ujar Sharifah lagi.

Masih berhubung

Seorang lagi alumni Chevening, Jayaprakash Murulitharan, 31, yang kini menetap di Puchong, Selangor baru sahaja menamatkan pelajaran peringkat sarjana pada hujung September 2012 lalu.

Dia menamatkan pelajaran dalam Pengajian Persekitaran dan Kelestarian di Universiti Strathclyde, Glosgow, UK. Jayaprakash kini bertugas sebagai penolong setiausaha bahagian tenaga lestari, Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air (Kettha).

Ujarnya, Alumni Chevening sentiasa mengekalkan hubungan sesama ahli di seluruh dunia terutamanya pada era mobil. Akaun Twitter dan Facebooknya sentiasa dikemas kini mengenai perkembangan terbaharu alumni.

"Akaun rasmi alumni diselenggara oleh pejabat FCO dan setiap tweet merupakan perkara serius dan bermanfaat seperti pemberitahuan pembukaan permohonan biasiswa.

"Kami sentiasa mendapat kemas kini mengenai cabang kursus yang ditawarkan setiap tahun," terang lelaki yang berasal dari Ipoh, Perak itu ketika ditemui di Kelab Tasik Putrajaya, Selangor.

Ikatan persaudaraan antara Alumni Chevening sebenarnya telah dipupuk sejak mereka masih lagi menuntut di UK.

"Alumni Chevening ada menganjurkan majlis yang menjemput semua penerima biasiswa pada tahun tersebut dari semua negara terlibat.


AHLI alumni sangat aktif melakukan forum mengenai isu-isu semasa seperti ekonomi dan alam sekitar di negara masing-masing termasuk di Malaysia.


"Daripada acara tersebut kami bertemu dan beramah-mesra selain dapat membina rangkaian hubungan yang meliputi seluruh dunia," ceritanya lagi.

Setahun di sana, Jayaprakash mempunyai rangkaian yang agak luas, malah mempunyai rakan dari negara Belize yang terletak di Amerika Tengah. Akuinya, dia tidak pernah mendengar nama negara tersebut sebelum mengenali rakannya.

Sharifah juga mempunyai rakan dari Mexico dan kini, giat belajar bahasa Sepanyol kerana bakal mengembara ke negara itu pada tahun hadapan.

Barangkali, mereka sudah pun mencapai tahap negara maju jadi, pengisian rohani lebih diutamakan, ungkap Jayaprakash.

"Pintu dibuka untuk memberi laluan kepada wanita dan apabila mahu duduk, lelaki mereka menarik kerusi untuk kaum wanita," katanya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Infiniti

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Infiniti


Najis jadi tenaga elektrik dan baja

Posted:

Najis jadi tenaga elektrik dan baja

Najis jadi tenaga elektrik dan baja

Oleh ADLAN JAAFAR


BAJA yang terhasil dapat digunakan sebagai industri sampingan untuk pertanian.


JIKA anda memandu di Lebuh Raya Kajang-Seremban (Lekas) berdekatan Pajam, Negeri Sembilan, pandangan mata anda pasti tertancap pada sebuah binaan yang sangat besar dengan ketinggian bersamaan bangunan lima tingkat.

Berwarna putih dan berbentuk sfera, ia merupakan salah satu komponen daripada keseluruhan Loji Biogas kelolaan SP Multitech Renewable Energy Sdn. Bhd. (SP Multitech) bertujuan mengitar semula bahan-bahan buangan di sebuah ladang ternakan ayam.

Berdiameter 15 meter, sistem storan membran biogas itu merupakan tempat penyimpanan biogas yang terhasil daripada loji biogas itu.

Ia berbeza dengan sistem penyimpanan gas asli untuk kenderaan (NGV) dan gas petroleum cecair (LPG) yang memerlukan banyak tenaga untuk dimampat bagi membolehkan penyimpanan dalam ruangan yang kecil.

Penyimpanan LPG pula menggunakan tenaga yang lebih banyak kerana mahu menyimpan kandungan gas dalam bentuk cecair dalam ruang kecil.

Bagaimanapun, kedua-dua tangki penyimpanan itu diperlukan kerana kegunaan dan kesesuaian pada persekitaran serta pengguna.

Sistem penyimpanan membran biogas di Pajam itu mempunyai dua lapisan yang mempunyai fungsi yang berbeza.

Lapisan pertama pada bahagian dalam bertindak sebagai ruang penyimpanan yang akan berkembang apabila mempunyai biogas, ia berkembang dan mengempis ketika tiada isipadu.

Justeru, disebabkan sistem tersebut bertindak begitu, maka tiada tenaga daripada luar digunakan dalam proses penyimpanan. Lapisan luar pula bertindak sebagai pelindungan dan sentiasa pada bentuk yang sama walau apa keadaan sekalipun.

Seiring dengan perkembangan semasa, permintaan terhadap daging dan telur ayam di negara kita semakin meningkat disebabkan ia merupakan antara sumber protein yang boleh dinikmati penduduk Malaysia yang berbeza keturunan dan agama.

Keperluan ayam


SEDAR atau tidak, kita menggunakan telur dan daging ayam dalam pelbagai hidangan hampir setiap hari.


Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan SP Multitech Corporation Berhad, William Tan, 45, berkata, secara purata penduduk Malaysia menggunakan 25 hingga 28 juta biji telur sehari.

"Telur ayam dimakan secara terus iaitu boleh dilihat ciri fizikal atau tidak langsung seperti kek, mi, spageti dan kuih-muih," terang William ketika ditemui di pejabatnya di Puchong, Selangor.

Seekor ayam telur mampu mengeluarkan lebih kurang 300 biji telur sepanjang hayat, maka beratus-ratus ribu ekor ayam diperlukan bagi memenuhi permintaan dan itu tidak termasuk ayam daging dan ternakan-ternakan lain.

Penambahan bilangan ayam juga menyebabkan najis ayam bertambah. Seekor ayam mengeluarkan kira-kira 100 gram najis setiap hari menjadikan secara purata 3,000 tan najis dihasilkan.

Kaedah tradisional yang digunakan ialah menjadikan najis ayam sebagai baja organik tetapi kuantitinya bertambah sekali gus menyebabkan bau yang kurang senang dikeluarkan.

Najis ayam mempunyai gas hidrogen sulfida (H2S) yang mengeluarkan bau, ia lebih berat sedikit berbanding udara biasa.

Aduan pernah diterima daripada penduduk sekeliling sejauh lingkungan 10 kilometer dari ladang ternakan Pajam yang telah dibawa oleh tiupan angin.

Pendedahan terhadap H2S dengan ketumpatan sehingga 10 bahagian per juta menyebabkan simptom-simptom seperti iritasi pada mata, hidung dan tekak.

Teknologi pencernaan anaerob

SP Multitech membangunkan projek tersebut sejak tahun 2009, menggunakan teknologi pencernaan anaerob yang telah dibangunkan lebih 50 tahun di Jerman.

Teknologi tersebut merupakan proses mikroorganisma memecahkan bahan-bahan yang boleh terbiodegradasi tanpa kehadiran oksigen.


LOJI Biogas kelolaan SP Multitech Renewable Energy ini membantu ladang ayam di Pajam bebas daripada mengeluarkan bau yang kurang menyenangkan.


Jerman merupakan sebuah negara yang tidak mempunyai sumber asli dan kini, ia mampu menampung keperluan tenaga sendiri melalui tenaga diperbaharui seperti biogas, kincir angin dan solar.

Pencernaan anaerobik merupakan sebuah proses yang menyerupai pembentukan sumber tenaga berasaskan hidrokarbon, namun perbezaannya terletak pada durasi masa yang diambil.

Hidrokarbon mengambil masa berjuta-juta tahun tetapi teknologi pencernaan anaerobik memendekkan tempoh sekitar 20 hari.

Teknologi tersebut terbahagi kepada dua kategori iaitu seperti di Pajam, Nilai yang dikenali sebagai Loji Biogas Penapaian Basah (WFAD).

Najis-najis ayam melalui proses penapaian di tangki pencernaan, kemudian ia melalui Desulfurizer untuk merawat biogas yang tinggi kandungan H2S.

Kemudian, ia disimpan dalam sistem penyimpanan membran sebelum ditukar menjadi bekalan elektrik dengan menggunakan generator biogas.

Kini, ladang ayam di Pajam itu sudah dapat menjimatkan kos bekalan tenaga elektrik lebih RM200 juta setahun selepas mengaplikasi teknologi tersebut.

Aduan mengenai bau najis ayam pun sudah tidak kedengaran daripada penduduk sekeliling, malah kata William, ayam-ayam itu tinggal umpama dalam sebuah pangsapuri kerana dilengkapi dengan pendingin hawa.

Lebihan tenaga yang terhasil daripada najis dan tidak digunakan pula disalurkan ke grid Tenaga Nasional Berhad untuk digunakan seluruh penduduk Malaysia.

Selain bekalan tenaga elektrik yang didapati, bahan keluaran yang lain pula boleh dijadikan baja organik.

Untuk pelupusan sampah

Satu kategori lagi ialah Biogas Penapaian Kering (DFAD) tetapi ia masih belum lagi ada di Malaysia.

Pada masa hadapan, SP Multitech bakal mewujudkan Zero-Waste Park (Taman Sifar Hasil Buangan) yang mampu menggantikan kaedah konvensional, tapak pelupusan sampah.

Kata William, cara lama itu tidak mapan kerana secara purata tapak pelupusan sampah hanya boleh beroperasi dalam tempoh kira-kira 20 tahun.


SFERA ini digunakan sebagai tangki penyimpanan biogas sama seperti fungsi tangki gas LPG NGV.


Sampah menghasilkan sejenis cecair dikenali sebagai bahan larut lesap (leachate) yang masih mengalir keluar untuk tempoh sekurang-kurangnya 40 tahun walaupun kawasan pelupusan sudah berhenti beroperasi.

Zero-Waste Park itu nanti menggunakan teknologi Hibrid Penapaian Kering Pencernaan Anaerobik (Hibrid DFAD) yang menggabungkan kebolehan mencernakan bahan buangan kering dan basah.

Proses Hibrid DFAD bermula apabila sampah sarap yang dihantar akan diasing mengikut kategori organik dan bukan organik. Bagi bahan bukan organik, ia diasing berdasarkan jenis seperti kaca, plastik atau tin.

Sampah organik dimasukkan ke dalam sistem pencernaan anaerobik, manakala bukan organik akan dihantar Pusat Bahan Sukar Dikitar untuk ditukar menjadi bahan mentah pembinaan atau jalan raya.

Timbunan sampah yang dihantar ke Hibrid DFAD juga menghasilkan leachate dan ia akan turut melalui proses pencernaan sekali gus menghasilkan biogas dalam masa yang sama.

Proses tersebut menggunakan Reaktor Tangki Adukan Berterusan.

Buat masa sekarang, kata William, pihak berkuasa tempatan di Pahang dan Selangor sudah menunjukkan minat mahu membina Zero-Waste Park di negeri-negeri terbabit.

Tanam api-api sebagai penampan tsunami

Posted:

Tanam api-api sebagai penampan tsunami

Tanam api-api sebagai penampan tsunami


PELBAGAI kaedah digunakan dalam memastikan pokok bakau yang ditanam dapat hidup dengan sihat dan membesar.
KESAN tsunami boleh memusnahkan penempatan di tepi laut dalam masa yang singkat.


KESAN daripada gempa bumi kuat Sumatera-Andaman pada tahun 2004 mengakibatkan berlakunya tsunami Lautan India paling dahsyat dalam sejarah yang membawa kesan malapetaka kepada 14 buah negara termasuk Malaysia.

Tsunami itu, berpunca daripada gempa bumi dengan magnitud 9.1 hingga 9.3 skala momen (Mw), memusnahkan pesisiran pantai Sumatera di Indonesia, Tamil Nadu di India, Sri Lanka, Thailand dan Somalia di Afrika.

Lebih daripada suku juta orang terkorban dan memusnahkan banyak bandar di pesisir pantai.

Banyak perkara yang dipelajari manusia daripada tragedi itu. Negara-negara mula sedar bahawa kawasan pesisir pantai mereka terdedah kepada lautan terbuka. Oleh itu negara-negara ini memutuskan untuk melindungi pantai mereka dalam cara yang inovatif.

Mereka mewujudkan zon penampan daripada hutan bakau.

Malaysia pantas memberikan tindak balas dengan melancarkan projek kebangsaan Program Penanaman Pokok Bakau dan Spesies Sesuai di Pesisiran Pantai Negara pada 14 April 2005 di bawah Rancangan Malaysia Kesembilan.

Projek di bawah tanggungjawab Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar menyaksikan penanaman spesies bakau dan pantai terpilih.

Jabatan Perhutanan Semenanjung Malaysia (JPSM) menanam secara giat pokok bakau di kawasan pesisiran pantai di seluruh negara seluas 2,260 hektar.

Projek itu penting bagi meningkatkan kestabilan zon penampan yang memainkan peranan sebagai pelindung semula jadi terhadap keselamatan penduduk pesisir, kemudahan asas dan harta benda daripada risiko ancaman tsunami, angin kencang dan hakisan pantai.

Menilai kejayaan

Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia (FRIM) pula dilantik sebagai pengerusi bahagian kedua iaitu Jawatankuasa Teknikal Penyelidikan dan Pembangunan (JTRD) untuk melakukan kajian menyeluruh pelbagai aspek penyelidikan dan pembangunan (R&D) selain memantau serta menilai kejayaan projek penanaman.

Menurut FRIM, tanah lumpur yang sukar diduga menyukarkan anak pokok bakau tumbuh selain risiko tanah berlumpur, arus laut dan haiwan berbisa kepada penyelidik serta petugas.

Bagaimanapun, ia perlu dilaksanakan kerana penanaman inovatif amat diperlukan bagi menstabilkan tanah daripada hakisan memandangkan impak daripada ombak kuat selain hakisan, menyukarkan tumbuhan pesisir pantai untuk membesar secara semula jadi.

AKTIVITI penanaman pokok bakau dijalankan secara lebih giat sejak tahun 2005. - Gambar hiasan


Datuk Dr. Marzalina Mansor yang mengetuai pasukan FRIM terlibat dalam penyediaan anak-anak pokok.

Beliau mengakui mempunyai pengalaman yang terhad dalam mendapatkan biji benih bakau, tetapi ia mesti dilakukan demi mendapatkan jawapan kepada teknik penghasilan benih bagi menjayakan program penanaman semula spesies pesisir pantai itu.

"Usaha mendapatkan buah atau biji benih yang diperlukan untuk kajian fenologi mesti dilakukan setiap bulan bagi menentukan musim bunga dan buah spesies yang dikaji," jelas beliau.

Antara pengalaman yang paling mengerikan beliau ialah melihat ular air berenang-renang di hadapan mata dan pengalaman terjerlus masuk ke dalam lumpur semasa memastikan anak pokok api-api dapat tumbuh di pesisir pantai.

"Bayangkanlah, terbenam hingga ke paras dada di dalam selut dan menyedari kasut but telah ditelan pasir jerlus. Alhamdulillah rakan-rakan akhirnya berjaya menarik saya keluar selepas bergelut kira-kira 10 minit," katanya.

Bakti api-api

Bagi Marzalina dan pasukannya, kejadian itu tidak melemahkan semangat mereka, walaupun cabaran berlaku hampir setiap hari.

Pasukan beliau juga bertugas untuk mengkaji distribusi semula jadi spesies liar dalam usaha memilih spesies terbaik yang mampu berhadapan dengan pukulan ombak dan hasilnya, mereka mendapati bahawa api-api mempunyai kelebihan itu.

Api-api mempunyai jaringan akar yang menakjubkan dan akar nafas yang boleh memastikan ia hidup walaupun ditenggelami air beberapa jam apabila air pasang.

"Meskipun peredaran masa akan merubah pasir dan tambak binaan, sistem akar api-api membantu mengukuhkan kepadatan pasir bagi membolehkan spesies seterusnya seperti perepat dan bakau lain tumbuh serta membesar," jelas Marzalina.

Lebih penting lagi, pokok api-api yang mati, dapat pula memberi ruang kehidupan kepada pokok jenis lain untuk tumbuh.


PROGRAM menanam pokok bakau telah dimulakan dari tahun 2005 sebagai usaha memastikan kestabilan zon penampan. - Gambar hiasan


Penduduk prihatin

Sementara itu, Kampung Dato' Hormat di Sabak Bernam, Kuala Selangor, Selangor telah menjadi lokasi kajian utama program itu ekoran hakisan teruk pinggir sungai yang dikhuatiri mendatangkan pelbagai risiko kepada penduduk setempat.

Kampung itu dipilih selepas penduduk mengadu dan memohon kerjasama FRIM untuk membantu mereka memulihkan semula kawasan pinggir sungai berkenaan.

Selepas pelbagai kajian dilakukan, aktiviti khas penanaman 900 anak bakau dilaksanakan di situ oleh 70 orang penduduk kampung dengan tunjuk ajar 10 orang petugas FRIM.

Usaha itu jelas menunjukkan bahawa masyarakat setempat yang hidup berhampiran pesisiran pantai cukup sedar akan kepentingan pokok asli hutan pesisir pantai.

Malah, mereka mahu terlibat secara langsung bagi melindungi kawasan pantai mereka daripada rosak terhakis. - Bernama

Telefon pintar rama-rama

Posted:

Telefon pintar rama-rama

Telefon pintar rama-rama


HTC Butterfly menawarkan skrin lima inci dengan visual yang lebih jelas.


DENGAN kedatangan siri televisyen berdefinisi tinggi, HTC Butterfly menjadi telefon pintar pertama yang turut memaparkan teknologi yang sama. Paparan skrin bersaiz lima inci itu mampu mempamerkan visual yang hebat pada 440 piksel per inci (PPI).

Fizikalnya direka supaya lebih nipis berbanding peranti lain yang memiliki saiz sama. Lengkok pada bahagian belakang sebanyak empat milimeter memberi keselesaan genggaman tangan atau dalam poket.

Sistem operasi menggunakan Android 4.1 (Jelly Bean) dengan HTC Sense 4+, manakala memori dua gigabait RAM memastikan ia boleh berfungsi dengan baik walaupun sedang menggunakan pelbagai aplikasi secara serentak.

HTC VideoPic membolehkan pengguna merakam gambar dan video pada satu masa semudah menekan butang Continuous Shooting dengan merakam beberapa foto sehingga empat bingkai per saat.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


Pelajar UiTM P. Pinang sertai larian isi tabung MDAB

Posted:

Pelajar UiTM P. Pinang sertai larian isi tabung MDAB

Pelajar UiTM P. Pinang sertai larian isi tabung MDAB


SEBAHAGIAN daripada peserta yang menyertai larian bagi mengisi tabung MDAB di Bukit Mertajam baru-baru ini.


LARIAN AMAL. Seramai 500 pelajar Universiti Teknologi Mara (UiTM) cawangan Pulau Pinang berjaya mengumpulkan sebanyak RM2,000 untuk tabung Mengubah Destini Anak Bangsa (MDAB) di Bukit Mertajam baru-baru ini.

Ia berjaya dikumpul menerusi larian amal yang dianjurkan Jawatankuasa Perwakilan Kolej B universiti itu yang dibahagikan kepada dua kategori iaitu peserta lelaki sejauh 5.3 kilometer (km) dan wanita (4.4 km).

Penasihat jawatankuasa berkenaan, Zuraisah Dollah berkata, tabung tersebut ditubuhkan bagi membantu pelajar-pelajar miskin meneruskan pengajian mereka di peringkat pradiploma.

Pabloascova ungguli kejohanan bola sepak Piala PPP

Posted:

Pabloascova ungguli kejohanan bola sepak Piala PPP

Pabloascova ungguli kejohanan bola sepak Piala PPP


ANDREW (berdiri, enam dari kanan) bergambar bersama pasukan Pabloascova dan Garuda FC di George Town baru-baru ini.


SUKAN. Kehebatan pasukan Pabloascova sukar digugat lawannya, Garuda FC apabila muncul juara Kejohanan Bola Sepak Bersama Parti Progresif Penduduk Malaysia (PPP) Pulau Pinang di George Town baru-baru ini.

Kemenangan 2-1 di pentas akhir itu menyaksikan pasukan tersebut berpuas hati membawa pulang hadiah wang tunai berjumlah RM300, piala dan medal manakala lawannya pula menerima RM200 beserta piala.

Majlis penutup dan penyampaian hadiah disempurnakan oleh Bendahari Pemuda Kebangsaan PPP, Andrew Rajah di Padang Rukun Tetangga Bayan Baru.

Pemilik Nissan Grand Livina berhimpun

Posted:

Pemilik Nissan Grand Livina berhimpun

Pemilik Nissan Grand Livina berhimpun


PARA pemilik kenderaan Nissan Grand Livina yang mengadakan pertemuan di Kota Damansara, Selangor baru-baru ini.


MESRA. Lebih 50 orang ahli komuniti Kajang Livinian, Sungai Buloh Livinian dan Gombak Livinian bertemu untuk mengeratkan silaturahim antara mereka baru-baru ini.

Mereka yang merupakan komuniti Pemilik Nissan Grand Livina Malaysia (PNGL) mengadakan perjumpaan di Restoran Gulam Mee, Kota Damansara.

Menurut penganjur program, Hasrizal Hasmi, perjumpaan itu bertujuan untuk mengembangkan jaringan komuniti PNGL.

"Jika ada yang berminat untuk menyertai pelbagai aktiviti berbentuk kekeluargaan, mereka boleh melayari Facebook PNGL," katanya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Ibu cemas kereta dirempuh tayar lori

Posted:

Ibu cemas kereta dirempuh tayar lori

Ibu cemas kereta dirempuh tayar lori

Oleh FIRDAUS HASSAN
firdaus.hassan@kosmo.com.my

LORI yang tayar depannya tercabut tersadai di tengah jalan di Bulatan Datuk Abang Kipali Abang Akip Kuching semalam.


KUCHING - Seorang ibu mengalami detik cemas apabila sebiji tayar seberat 100 kilogram yang tercabut dari sebuah lori enam tan tercabut lalu bergolek dan menghentam kereta yang dipandunya dalam kejadian di Bulatan Datuk Temenggong Abang Kipali Bin Abang Akip, Petra Jaya di sini semalam.

Dalam kejadian pada pukul 3.40 petang itu, mangsa, Syafiah Shafie, 36, yang menaiki kereta jenis Perodua Kancil dari arah Jalan Astana menuju ke Matang untuk ke tempat kerja sebelum mengalami kejadian cemas tersebut.

Syafiah berkata, apabila tiba di bulatan tersebut, dia melihat sebiji tayar lori bergolek dan melantun-lantun dari arah kanan menuju ke kenderaannya.

"Tayar tersebut betul-betul menuju ke tempat duduk pemandu dalam keadaan yang laju.

"Mujur saya sempat menekan pedal minyak kereta dan tayar tersebut menghentam bahagian pintu penumpang belakang sebelah kanan dan bumbung kereta saya," ujar ibu kepada seorang anak perempuan berusia 11 bulan itu.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Jel 20 tahun balasan lambung bayi

Posted:

Jel 20 tahun balasan lambung bayi

Jel 20 tahun balasan lambung bayi

Oleh SHAHRULANOOR ISHAK
berita@kosmo.com.my

KUANTAN – Seorang pembantu rumah Indonesia dijatuhi hukuman penjara 20 tahun oleh Mahkamah Sesyen di sini semalam selepas mengaku salah atas dua tuduhan mendera seorang bayi berusia empat bulan pada minggu lalu.

Hakim Mohd. Azhar Othman memutuskan tertuduh, Yuliana, 24, berasal dari Aceh dipenjara 15 tahun bagi tuduhan pertama dan penjara lima tahun untuk tuduhan kedua.

Mahkamah bagaimanapun memerintahkan kedua-dua hukuman itu dijalankan serentak bermula dari tarikh tangkapan pada 15 Februari lalu.

Mohd. Azhar sebelum menjatuhkan hukuman berkata, perbuatan tertuduh merupakan kesalahan serius kerana memberi kesan mendalam kepada masyarakat.

"Semoga hukuman yang diberikan boleh menjadi pengajaran kepada masyarakat. Kanak-kanak memerlukan perlindungan dan jagaan.

"Kamu (tertuduh) telah diberikan amanah untuk menjaga bayi itu tetapi kamu tidak menjalankan amanah itu dengan baik," tegas Mohd. Azhar sebelum menjatuhkan hukuman.

Bagi pertuduhan pertama, Yuliana yang baru sehari bekerja dengan keluarga malang itu didakwa menghempas dan melambung Mohamed Hareez Mohamed Zamri sebanyak sembilan kali sehingga boleh menyebabkan kematian mangsa.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Projek Medini kukuh hubungan

Posted:

Projek Medini kukuh hubungan

Projek Medini kukuh hubungan


NAJIB (empat dari kiri) dan Hsien Loong (tiga dari kiri) melihat model resort yang akan dibina di Medini sempena majlis Pecah Tanah Medini Wellness Centre di Nusajaya, Johor semalam.


NUSAJAYA - Projek kesejahteraan Afiniti Medini dan Avira di Medini Iskandar Malaysia, bakal menjadi projek mercu tanda yang bukan sahaja memberi manfaat kepada rakyat Malaysia dan Singapura, malah turut mencerminkan hubungan semakin kukuh antara kedua-dua negara, kata Perdana Menteri.

Datuk Seri Najib Tun Razak menyifatkannya sebagai permulaan pelaburan yang semakin meningkat dari Singapura.

Kata beliau, menerusi sokongan kerajaan Singapura, sektor swasta di republik itu akan memberi sambutan positif untuk memindahkan pelaburan atau membuat pelabuhan baharu di Iskandar Malaysia.

"Pada perbincangan dua hala pagi ini (semalam), kami menekankan mengenai pentingnya kumpulan kerja industri untuk bertemu secara tetap bagi menggalakkan pelabur dari Singapura memindahkan pelaburan ke sini, selain membuat pelaburan baharu di Iskandar.

"Iskandar mempunyai banyak tarikan. Kejayaan Iskandar sudah melepasi rancangan serantau dan saya yakin, menerusi sokongan kerajaan Singapura, sektor swasta akan memberikan sambutan positif," katanya.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Pertemuan ATM, Selangor aman

Posted:

Pertemuan ATM, Selangor aman

Pertemuan ATM, Selangor aman

Oleh SYED AHMAD ZULKARNAIN SYED ALI
zulkarnain.ali@kosmo.com.my

PEMAIN ATM dan Selangor bersalaman selepas tamat aksi Liga Super di Stadium Tuanku Abdul Rahman, Paroi malam tadi.


KEDUDUKAN Selangor di persada Liga Super tidak bertahan lama apabila skuad Gergasi Merah itu tewas 0-2 di tangan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) di Stadium Tuanku Abdul Rahman, Paroi malam tadi.

Dalam perlawanan itu, tiada sebarang insiden panas berlaku sebagaimana aksi kedua-dua pasukan dalam pusingan pertama Piala FA di Stadium Shah Alam pada 25 Januari lalu.

Pada aksi babak pertama, penjaga gol Selangor, Norazlan Razali menjadi pemain paling sibuk di atas padang apabila beberapa kali menafikan beberapa percubaan berbahaya The Gladiators.

Bagaimanapun, ketangkasan Norazlan tidak bertahan lama apabila penyerang ATM, Bruno Marteloto menjaringkan gol pertama tuan rumah pada minit ke-16.

Gol tersebut menjelma selepas penyerang berbisa ATM, Marlon Alex James yang berjaya melepasi kawalan ketat pertahanan Selangor, sempat melorongkan bola untuk disudahkan oleh Marteloto.

Tersentak dengan gol tersebut, Selangor melancarkan serangan balas dan hampir menyamakan kedudukan pada minit ke-30.

Namun, percubaan penyerang import, Frankey Doe berjaya ditepis penjaga gol ATM, Md. Farizal Harun.

Tuan rumah yang banyak menguasai perlawanan terus mengasak kubu Selangor, namun gagal menambah jaringan sehingga tamat babak pertama.

Selangor yang terdesak mencari gol penyamaan, melancarkan serangan bertali arus sebaik babak kedua bermula dan hampir memecah kebuntuan pada minit ke-59, namun rembatan kencang Shukor Jusoh terkena palang.

Keghairahan pasukan pelawat mencari gol penyamaan hampir membawa padah apabila percubaan Alex James dan Shukor Adan, masing-masing pada minit ke-67 dan ke-68 berjaya ditepis keluar oleh Norazlan.

Perjuangan Selangor semakin pudar apabila pemain tengah, Mohd. Raimi Md. Nor dibuang padang pada minit ke-80 selepas didapati menampar muka pemain pertahanan ATM, Norfazly Alias.

Alex James terus memadamkan impian Selangor apabila menjaringkan gol kedua menerusi sepakan penalti pada minit ke-90.

Kemenangan tersebut menyaksikan ATM berada di puncak liga apabila merekodkan 14 mata.

Annuar sangkal dakwaan karut

Posted:

Annuar sangkal dakwaan karut

Annuar sangkal dakwaan karut

Oleh KHAIRI MOHAMAD
khairi.mohamad@kosmo.com.my"JANGAN buat cerita yang bukan-bukan."
Itu amaran yang dikeluarkan oleh Presiden Persatuan Bola Sepak Kelantan (KAFA), Tan Sri Annuar Musa (gambar) ketika diminta mengulas prestasi hambar The Red Warriors dalam kempen Liga Malaysia (Liga M) musim ini.

Menurut Annuar, ada sesetengah pihak cuba mengaitkan masalah yang melanda Kelantan ketika ini adalah disebabkan kegagalan pihak pengurusan KAFA membayar bonus dan melunaskan janji-janji yang ditabur sebelum mereka menjulang kejuaraan trebel musim lalu.

"Tiada masalah bonus. Inilah penyakit di Kelantan, tiada cerita buat cerita. Semua (bonus) sudah dibayar. Pemain sudah cuba habis-habisan. Jangan lari daripada masalah sebenar.

"Kalau kita bagi bonus banyak mana pun kalau pasukan tak bagus, ia tetap tak bagus.

"Saya tahu ada orang nak tengok kita kalah kerana ini musim pilihan raya tetapi kita tak akan masuk dalam perangkap mereka," kata Annuar ketika ditemui semalam.

Beliau memberitahu, tindakan beberapa pemain meninggalkan pasukan dengan tidak melalui saluran yang biasa menyebabkan The Red Warriors berdepan masalah.

Annuar tanpa ragu menyifatkan masalah yang dilalui Kelantan adalah berpunca daripada masalah ketiadaan penyerang yang mampu menggantikan pemain sebelum ini.

"Masalah sebenarnya adalah pasukan Kelantan tidak mempunyai penyerang. Kita tidak mempunyai pengganti yang setimpal seperti Mat Yo (Norshahrul Idlan Talaha), Muhammad Ghaddar, S. Chanturu dan Nurul Azwan Roya.

"Pemain pergi tiada masalah, tetapi pergi di saat-saat akhir menyebabkan pengurusan tidak berkesempatan untuk membuat gantian sehingga menjejaskan pasukan dan tindakan berkenaan boleh ditafsirkan sebagai sabotaj yang kesannya sangat besar.

"Saya hanya mampu menukar pemain atau membuat pelaburan tambahan. Sebab itu saya kata kalau setakat Mat Yo bayar RM299,000, itu tidak boleh buat apa-apa. Kita memerlukan RM1 juta mengubati masalah yang ada," ujarnya.

Annuar turut mengumumkan bahawa tiga lagi muka baharu akan membuat penampilan bersama The Red Warriors sebaik jendela perpindahan dibuka pada 8 April nanti dan ketiga-tiga mereka bukan lagi sekadar pemain 'tangkap muat', malah dipilih dengan kriteria yang cukup ketat.

"Tiga pemain yang ada sekarang terpaksa dikeluarkan kerana mengikut syarat Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), hanya 25 pemain sahaja boleh didaftarkan. Ini bukan kerana mereka tidak bagus tetapi kerana kepentingan pasukan.

"Masa masih ada. Pemain yang ada sekarang ini akan kekal sehingga 8 April. Saya tidak mahu bayangkan siapa yang akan keluar.

"Semua pemain masih ada 10 perlawanan, lima perlawanan liga, tiga untuk Piala FA dan dua lagi untuk Piala AFC untuk mereka buktikan keupayaan," jelasnya.

Anuar tidak sabar gegar LTdL

Posted:

Anuar tidak sabar gegar LTdL

Anuar tidak sabar gegar LTdL

Oleh NORZASRUDIN MOHAMED NOR
zasrudin@kosmo.com.my

ANUAR akan membuat penampilan sulung bersama pasukan Synergy Baku Cycling Project pada perlumbaan LTdL 2013 yang akan bermula secara rasmi di Kangar, Perlis esok.


JAGUH pecut negara, Anuar Manan semakin teruja untuk memulakan kayuhan pada kejohanan lumba basikal Le Tour de Langkawi (LTdL) 2013.

Anuar, 27, yakin dengan kemampuannya untuk melakar satu lagi kejutan meskipun pada edisi ke-18 kali ini, dia akan menyarung jersi pasukan baharu - Synergy Baku Cycling Project (BCP).

"Untuk perlumbaan LTdL tahun ini, saya sudah membuat persiapan yang rapi bersama jurulatih, Jeremy Hunt di Melbourne, Australia.

"Saya juga berasa sedikit teruja, terutamanya selepas melihat latar belakang rakan-rakan sepasukan yang tidak kurang hebatnya.

"Saya turut membuat persiapan dengan menyertai beberapa perlumbaan pada awal tahun ini dan ia dianggap sebagai persediaan yang lebih baik berbanding tahun-tahun sebelum ini.

"Jadi, saya rasa saya sudah bersedia untuk beraksi bersama pasukan baharu," kata pelumba kelahiran Kampung Kuala Ibai, Terengganu itu kepada pemberita di Pulau Langkawi, Kedah semalam.

Ketika ditanya mengenai kekuatan BCP, Anuar berkata, pasukan benua dari Azerbaijan itu tampil serba lengkap kerana memiliki kelebihan dari semua aspek.

Selain dibarisi barisan pelumba agresif, pasukan itu turut mempunyai pelumba pendakian yang baik manakala Anuar dan Rico Rogers dari New Zealand dianggap sebagai pelumba pecut.

"Saya dan Rogers merupakan pelumba pecut dalam pasukan ini dan kami mempunyai sasaran tersendiri tetapi saya rasa, dia akan memberi laluan kepada saya untuk mara ke depan bagi mencapai sasaran saya pada LTdL 2013," katanya.

Dari aspek pasukan bertanding dan laluan perlu ditempuhi, Anuar mengakui, perlumbaan kali ini sangat mencabar kerana disertai ramai pelumba termasuk mereka yang sudah mencipta nama di pentas dunia.

Anuar berkata, dia telah membuat 'kerja rumah' dengan mengkaji nama-nama pelumba yang akan menyertai perlumbaan kali ini.

Bagaimanapun, dia yakin dengan kemampuannya dan berjanji untuk melakukan yang terbaik buat pasukannya serta Malaysia.

Sementara itu, Anuar yakin barisan pelumba Malaysia akan melakukan kejutan seperti mana yang dilakukannya pada tahun 2010.

"Sebelum ini tidak ramai pelumba Malaysia yang menyertai perlumbaan ini tetapi tahun ini jumlah itu sudah bertambah seramai 16 orang. Tidak mustahil salah seorang daripada kami mampu melakar kejutan kerana saya pernah melakukannya.

"Selain Harrif (Saleh), pasukan Malaysia turut disertai ramai pelumba berpengalaman dan pelumba muda yang sedang meningkat naik. Jadi, tidak ada masalah untuk mencatat keputusan yang baik tahun ini," katanya.

Untuk rekod, Anuar pernah mencipta sejarah pada 2010 apabila melakar kejayaan berganda.

Anuar yang ketika itu menyarung jersi pasukan Guemsan Ginseng Asia mencipta kejutan apabila menjadi pelumba pertama Malaysia memenangi satu peringkat perlumbaan.

Dia menguasai peringkat kelima dari Muar, Johor ke Port Dickson, Negeri Sembilan sejauh 111.5 kilometer.

Kejayaan tersebut membuka ruang kepada Anuar untuk dinobatkan selaku Raja Pecut pada edisi ke-15 perlumbaan berprestij di Asia yang memenang status Hors itu.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


19 tahun Planetarium Negara

Posted:

19 tahun Planetarium Negara

19 tahun Planetarium Negara

Oleh KHADIJAH MOHAMAD NOR

KOMPLEKS Planetarium Negara yang dirasmikan pada 7 Februari 1994 oleh Tun Dr. Mahathir Mohamad menyediakan pelbagai aktiviti menarik untuk diterokai pengunjung.


GELAGAT sekumpulan pelajar yang teruja melihat permukaan matahari dengan menggunakan teleskop khas di pekarangan Planetarium Negara, Jalan Perdana, Kuala Lumpur menarik perhatian mata yang memandang.

Walaupun berada di bawah terik mentari, masing-masing tetap setia menunggu giliran untuk menyaksikan bintang terdekat dengan Bumi yang memiliki jarak purata 149,680,000 kilometer itu.

Sebanyak 10 teleskop disediakan oleh Planetarium Negara, Jabatan Mufti Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Balai Cerap Selangor, Kelab-Kelab Falak Sekolah Wilayah Persekutuan dan Persatuan Astronomi Star Hunter bagi tujuan tersebut.

Aktiviti mencerap matahari itu merupakan salah satu daripada acara yang dianjurkan sempena sambutan ulang tahun ke-19 Planetarium Negara pada 7 Februari lalu dengan kerjasama Agensi Angkasa Negara (Angkasa) dan Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI).

Ketua Pengarah Angkasa, Dr. Mustafa Din Subari berkata, Planetarium Negara telah dirasmikan oleh mantan Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad pada 7 Februari 1994.

Ia bertujuan untuk meningkatkan tahap kesedaran dan pengetahuan rakyat Malaysia tentang program-program sains angkasa.

Memukau pengunjung

"Sejak mula ditubuhkan hingga kini, Planetarium Negara telah berjaya menarik kehadiran hampir lima juta pengunjung dari dalam dan luar negara.

"Selain itu, pelbagai aktiviti kesedaran peringkat kebangsaan telah dijalankan seperti National Space Challenge (NSC), pertandingan Pelancaran Teknologi Roket, pencerapan langit, syarahan umum mengenai fenomena angkasa dan pameran bergerak ke seluruh negara," jelas Mustafa.

Tambahnya, selain aktiviti luar, pihaknya turut menyediakan dua slot tayangan baharu bertajuk Journey To The Star dan Across The Universe: The Voyager Show sempena sambutan tersebut secara percuma kepada pengunjung.

Dokumentari yang berdurasi lebih kurang 30 minit itu memaparkan tentang pengembaraan ke ruang angkasa dan meneroka asal usul kewujudan bintang yang terdapat dalam alam semesta.


PEMAHAMAN mengenai pelbagai kejadian alam semesta dapat dipelajari melalui tayangan dokumentari di Planetarium Negara.


"Tayangan ini diharap dapat memberi pendedahan kepada orang ramai tentang bintang dan teknologi angkasa yang semakin canggih. Setiap tahun, Planetarium Negara akan membawakan tiga dokumentari baharu untuk dipertontonkan kepada pengunjung," ujar beliau sambil memberitahu, tayangan akan diadakan setiap satu jam.

Di samping itu, program sambutan 19 tahun penubuhan Planetarium Negara turut dimeriahkan dengan syarahan umum berkenaan fenomena-fenomena angkasa yang akan berlaku sepanjang tahun 2013.

Ia dikendalikan oleh Presiden Kelab Astronomi Amatur Malaysia (KAAM), Shahrin Ahmad yang juga merupakan pengasas portal Falak Online.

Tidak ketinggalan, para pengunjung turut diberi peluang untuk melawat Balai Cerap Planetarium Negara yang dilengkapi dengan teleskop robotik C14.

Teater kubah

Mengambil masa tiga tahun untuk dibina, Kompleks Planetarium Negara menempatkan sebuah teater berbentuk kubah di tengah-tengahnya. Keunikan reka bentuk teater tersebut telah memberi cabaran yang cukup hebat kepada jurubina projek, jurutera dan kontraktor bangunan.

Ketelitian dan ketepatan yang diperlukan bagi projektor bintang dan filem berformat besar juga memberi cabaran yang tidak kurang hebatnya.

Hakikatnya, Planetarium Negara memainkan peranan penting dalam menyuntik kesedaran tentang kepentingan bidang sains angkasa dalam kalangan masyarakat. Pada masa yang sama, ia mengorak langkah pertama dalam usaha mendekatkan rakyat Malaysia dalam bidang berkenaan.

Selain Mustafa, turut hadir pada sambutan kali ini ialah Timbalan Ketua Pengarah Angkasa, Dr. Noordin Ahmad dan Pengarah Bahagian Pendidikan Sains Angkasa merangkap Pengarah Planetarium Negara, Azreena Ahmad.

Stimbot halal di Silver Pot

Posted:

Stimbot halal di Silver Pot

Stimbot halal di Silver Pot

Oleh HAFIZ AHMAD


PAPAN tanda Restoran Silver Pot mudah dikenal pasti pengunjung.


PERUT yang kosong selalu saja meronta-ronta untuk minta diisi dengan makanan. Dalam membuat pilihan untuk makan di luar rumah, restoran ala stimbot tentunya tidak terlepas dalam senarai cadangan.

Di bandar-bandar besar seperti di Kuala Lumpur misalnya, terdapat banyak restoran yang menawarkan konsep masakan stimbot.

Faktor tata rias dalaman restoran yang selesa, pilihan hidangan yang beraneka dan apatah lagi kalau menjadi sebutan ramai, tentu saja seseorang ingin melangkah masuk untuk menjamu selera.

Begitupun, timbul pula keraguan tentang status halal lebih-lebih lagi kalau tiada sebarang tanda atau sijil pengesahan daripada Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) kelihatan di restoran tersebut.

Hal sebegitu boleh membantutkan niat untuk menjamu selera. Walau bagaimanapun, isu tersebut tidak perlu dikhuatiri jika berkunjung ke Restoran Silver Pot yang diusahakan oleh pengusaha makanan Cina Muslim, Johan Tai Abdullah.

Restoran itu mula beroperasi pada tahun 2004 dengan nama asalnya Jolly Express.

"Para pengunjung tidak perlu meragui status halal di restoran ini kerana kami telah mendapat pengesahan dan mempunyai sijil daripada Jakim," ujar Johan ketika ditemui di restorannya yang terletak di Taman Tun Dr. Ismail, Kuala Lumpur.

Tambahnya, memang wujud kesukaran untuk mencari restoran stimbot yang benar-benar halal. Disebabkan itu, Johan mendapat idea untuk membuka restoran yang boleh dikunjungi oleh semua kaum tidak mengira pegangan agama.

"Istimewanya restoran Silver Pot, setiap pengunjung akan mempunyai satu periuk masakan sendiri, berbeza dengan kebanyakan restoran stimbot yang lain," jelas Johan.

Oleh yang demikian, mereka boleh memilih menu makanan sendiri tanpa perlu berkongsi periuk dengan rakan atau ahli keluarga lain.

Selera berbeza


PELANGGAN tentu rambang mata melihat pilihan makanan yang disediakan.


Selera yang berbeza membolehkan pengunjung membuat pilihan sup yang digemari antaranya sup tomyam, sup ayam atau sup sayuran.

"Sesetengah pengunjung tidak boleh makan makanan laut atau mereka seorang vegetarian, maka konsep sebegini bersesuaian dengan semua lapisan masyarakat," kata Johan yang mendapat ilham membuka restoran stimbot ketika berkunjung ke Taiwan.

Sempena kedatangan tahun baharu, Silver Pot telah mengubah konsep ala-carte kepada bufet yang jauh lebih murah dan berpatutan.

"Sejak perubahan konsep tersebut, kami menerima maklum balas positif daripada para pengunjung yang berpuas hati dengan hidangan dan harga ditawarkan oleh Silver Pot," luah Johan.

Sebelum ini, Silver Pot menawarkan hidangan makanan secara ala carte dengan pilihan menu yang telah ditetapkan. Menerusi konsep bufet, pengunjung boleh memilih variasi makanan dan membayar pada harga yang sama iaitu RM19.90 seorang.

JOHAN menunjukkan pilihan menu yang terdapat di restorannya.


Antara pilihan yang terdapat dalam menu bufet ialah udang basah, sotong, ketam dan kerang-kerangan. Selain itu, terdapat juga beberapa jenis sayur-sayuran, mi dan bebola sejuk beku.

"Saya juga mencipta sos istimewa yang mengambil masa selama dua bulan untuk menghasilkan ramuannya," ujar Johan.

Memandangkan tempoh makan bufet yang mengambil masa lama, Johan menggalakkan orang ramai untuk membuat tempahan awal sebelum datang ke Silver Pot.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Saintis dakwa temui serpihan tahi bintang

Posted:

Saintis dakwa temui serpihan tahi bintang

Saintis dakwa temui serpihan tahi bintang

KOMBINASI gambar rakaman sebuah kamera video menunjukkan sebutir tahi bintang meluncur di langit Chelyabinsk, sekitar 1,500 kilometer ke timur Moscow, Rusia pada Jumaat lalu.


MOSCOW - Sepasukan saintis semalam mendakwa yang mereka telah menemui serpihan tahi bintang yang jatuh di Pergunungan Ural, Rusia selepas mencetuskan gelombang yang menyebabkan 1,200 orang cedera dan beribu-ribu buah rumah rosak.

Batu angkasa lepas gergasi itu meluncur di langit bandar Chelyabinsk, tengah Rusia pada Jumaat lalu dengan tenaga bersamaan 30 butir bom atom yang digugurkan ke bandar Hiroshima, Jepun pada Perang Dunia Kedua.

Tahi bintang tersebut meletup beberapa kilometer dari Bumi tetapi serpihan-serpihannya dipercayai bertaburan di serata rantau tersebut.

Sebelum ini, sekumpulan petugas yang memeriksa sebuah tasik kecil di mana serpihan-serpihan tahi bintang itu dipercayai jatuh gagal membuat sebarang penemuan.

Namun, sepasukan saintis Akademi Sains Rusia yang melakukan beberapa ujian kimia ke atas beberapa batu aneh kelmarin berkata, serpihan itu datang dari angkasa lepas.

"Kami mengesahkan bahawa beberapa partikel yang ditemui oleh pasukan ekspedisi kami berhampiran Tasik Chebarkul benar-benar memiliki komposisi meteorit," kata saintis berkenaan, Viktor Grokhovsky menurut agensi berita RIA Novsosti.

Universiti Persekutuan Ural tempat Grokhovsky bertugas turut menyiarkan gambar seorang lelaki memegang sebutir batu hitam kecil semalam.

"Meteorit ini berasal daripada kondrit kelas biasa (angkasa lepas)," kata pihak universiti berkenaan dalam satu kenyataannya.

Menurut Grokhovsky, batu itu mengandungi komposisi besi metalik selain krisalit dan sulfit.

Kandungan besi dalam batu tersebut dianggarkan sebanyak 10 peratus.

"Besar kemungkinan, batu ini akan dinamakan sebagai Meteorit Most Chebarkul," kata kenyataan.

Gelombang kuat tahi bintang itu memecahkan tingkap-tingkap hampir 5,000 bangunan dan menyebabkan 40 orang termasuk tiga kanak-kanak dirawat di hospital kelmarin kerana mengalami luka dan kecederaan lebih serius.

Sekitar 24,000 petugas kecemasan dan sukarelawan sibuk menggantikan tingkap-tingkap yang pecah pada hujung minggu lalu sebelum orang ramai mula bekerja.

Serpihan-serpihan tahi bintang tersebut yang jatuh ke Bumi turut mencetuskan minat banyak pihak.

Beberapa pengumpul serpihan angkasa lepas di Rusia telah menyiarkan iklan di internet yang menawarkan bayaran AS$10,000 (RM30,900) untuk serpihan batu tersebut. - AFP

LG perkenal telefon pintar lebih 2 juta piksel

Posted:

LG perkenal telefon pintar lebih 2 juta piksel

LG perkenal telefon pintar lebih 2 juta piksel


DUA model bergaya bersama siri telefon pintar Optimus G Pro keluaran LG Elektronik di Seoul, Korea Selatan semalam.


SEOUL - Firma Korea Selatan, LG Electronics semalam memperkenalkan versi terbaharu telefon pintarnya yang menawarkan skrin beresolusi lebih tinggi bagi mengatasi saingannya termasuk Samsung.

Dinamakan Optimus G Pro, gajet tersebut merupakan telefon pintar LG pertama yang menawarkan skrin resolusi tinggi (HD) penuh.

Dalam satu kenyataannya, LG memberitahu, telefon pintar itu akan mula dijual di Korea Selatan esok dan berada di pasaran Jepun serta Amerika Utara pada suku kedua tahun ini.

Telefon baharu itu dijana perisian Android dan berukuran 15.2 sentimeter (sm) panjang dengan lebar 7.6sm.

Optimus G Pro menampilkan paparan 13.9sm (5.5 inci) dengan lebih dua juta piksel atau dua kali ganda melebihi piksel skrin HD telefon pintar biasa untuk imej lebih terang serta jelas.

"Dengan saiz telefon pintar kini semakin besar, fungsi visualnya menjadi bertambah penting," kata LG dalam satu kenyataan.

LG yang merupakan pengeluar televisyen skrin rata kedua terbesar di dunia dan pembuat telefon kelima terbesar telah bergelut selama beberapa tahun dalam pasaran telefon pintar untuk menyaingi iPhone dan Galaxy S.

Namun, promosi beberapa model baharu menyaksikan jualan telefon pintar LG pada suku keempat 2012 melonjak 56 peratus berbanding tahun lalu untuk mencatat jualan mencecah 8.6 juta unit. - AFP

Bayi mati selepas 'dipulau' 10 hospital

Posted:

Bayi mati selepas 'dipulau' 10 hospital

Bayi mati selepas 'dipulau' 10 hospital


Dera Nur Anggraini meninggal dunia di Hospital Zahira di Jakarta pada Sabtu lalu.


JAKARTA, Indonesia - Seorang bayi berusia seminggu meninggal dunia akibat masalah pernafasan selepas 10 buah hospital di sini enggan merawatnya, kata bapa bayi tersebut semalam.

Elias Setya Nugroho yang bekerja sebagai penjaja berkata, dia tidak mampu membayar caj yang dikenakan oleh sebahagian hospital berkenaan untuk merawat bayinya.

Bayi tersebut, Dera Nur Anggraini dilahirkan tidak cukup bulan bersama saudara kembarnya, Dara pada 10 Februari lalu.

Dera turut mengalami kecacatan tekak yang menghalang pernafasannya.

Menurut lelaki tersebut, keluarganya cuba mendapatkan rawatan tetapi ditolak oleh pihak pengurusan 10 buah hospital.

Sebahagian mereka memberikan alasan tidak memiliki peralatan yang diperlukan manakala sebahagian lagi mendakwa hospital mereka penuh.

"Dera dikebumikan kelmarin tidak jauh dari rumah kami," kata Elias.

Menurutnya, bayi itu meninggal dunia selepas dibawa kembali ke Hospital Zahira tempat dia dilahirkan di sini.

Menurut Elias, hospital-hospital swasta di sini meminta bayaran pendahuluan berjumlah 15 juta rupiah (RM4,795) walaupun keluarganya memiliki kad kesihatan yang membolehkan rakyat berpendapatan rendah sepertinya mendapat perkhidmatan kesihatan percuma. - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Rebat 30 peratus untuk penggambaran di Malaysia

Posted:

Rebat 30 peratus untuk penggambaran di Malaysia

Rebat 30 peratus untuk penggambaran di Malaysia

19/02/2013 7:47pm

KUALA LUMPUR — Penggiat seni kreatif tempatan dan asing yang menjalankan penggambaran di negara ini akan diberikan rebat sebanyak 30 peratus melalui Insentif Penerbitan Filem di Malaysia (FIMI) yang mula dilaksanakan tahun ini.

Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr Rais Yatim berkata, pengenalan FIMI itu diharap dapat menarik minat pengeluar filem asing memilih Malaysia sebagai destinasi penggambaran dan menjalankan aktiviti perfileman mereka.

Selain itu insentif berkenaan diharap dapat meningkatkan azam penggiat seni tempatan untuk menghasilkan karya yang lebih bermutu.

"Malaysia menawarkan kelainan dari segi kos yang lebih efisien, barisan karyawan, artis dan krew yang boleh menyumbang karya yang jitu serta lokasi penggambaran yang mencerminkan rantau Asia," katanya dalam ucapan pelancaran FIMI di Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (Finas) di sini hari ini.

Teks ucapannya dibacakan Ketua Setiausaha KPKK, Datuk Seri Kamaruddin Siaraf pada majlis yang turut dihadiri Pengerusi Finas, Datuk Md. Afendi Hamdan dan Ketua Pengarah Finas, Raja Rozaimie Raja Dalnish Shah.

Rebat 30 peratus perbelanjaan dalam negara selepas diaudit akan diberikan kepada produksi tempatan dengan had minimum perbelanjaan sebanyak RM2.5 juta bagi aktiviti produksi dan pascaproduksi dan RM500,000 bagi aktiviti pascaproduksi sahaja.

Bagi produksi asing pula, had minimum aktiviti produksi dan pascaproduksi perlu berjumlah RM5 juta dan bagi pascaproduksi sahaja, RM1.5 juta.

Rais berkata, FIMI turut dilaksanakan bagi menangani permasalahan industri perfileman dan kandungan kreatif tempatan seperti dapat menambah peluang pekerjaan artis dan krew tempatan sepanjang penggambaran berlangsung.

Jelas beliau, rebat itu juga dijangka mampu meningkatkan jumlah serta memantapkan kualiti filem yang diterbitkan sama ada sebagai satu usaha tempatan 100 peratus ataupun perjanjian kerjasama dengan produksi, penerbit dan pengedar filem asing. — BERNAMA

Pemotong rumput rugi RM8,000 akibat disamun

Posted:

Pemotong rumput rugi RM8,000 akibat disamun

Pemotong rumput rugi RM8,000 akibat disamun

19/02/2013 7:35pm

KUANTAN — Seorang pemotong rumput kerugian hampir RM8,000 selepas disamun tiga lelaki bersenjatakan parang di Wakaf Pantai Rekreasi Balok, dekat sini semalam.

Dalam kejadian 6.09 petang itu, mangsa berumur 27 tahun dan berasal dari Chendor, Kemaman, sedang berehat di wakaf berkenaan selepas seharian memotong rumput sebelum didatangi penyamun terbabit yang mengacukan parang ke lehernya dan meminta menyerahkan barangan berharga.

Pegawai Urusetia Jabatan Siasatan Jenayah Pahang, ASP Noor Asyikin Shamsuri berkata, mangsa terpaksa menyerahkan wang tunai RM870 dan sebuah telefon bimbit kepada penyamun terbabit kerana bimbang dicederakan.

Suspek turut melarikan motosikal milik mangsa jenis Yamaha RXZ berwarna hitam dengan nombor pendaftaran JCN 4932, katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Noor Asyikin berkata, polis percaya suspek memerhatikan mangsa yang sedang berehat di wakaf dari jauh sebelum menghampirinya dengan menunggang dua buah motosikal.

"Mangsa juga tidak mengecam suspek kerana wajah mereka dilindungi topi keledar penuh muka," katanya. — BERNAMA

Jakim perkenal Sistem HVE bagi mohon sijil halal

Posted:

Jakim perkenal Sistem HVE bagi mohon sijil halal

Jakim perkenal Sistem HVE bagi mohon sijil halal

19/02/2013 7:33pm

KUALA LUMPUR — Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) bakal memperkenalkan sistem baharu yang sistematik, antara lain perlu menyertakan maklumat bahan mentah digunakan dalam produk, bagi mendapatkan sijil halal.

Pengarah Bahagian Hab Halal Jakim, Hakimah Mohd Yusoff berkata sistem dikenali "Halal Verified Engine" (HVE) itu merupakan sistem penyimpanan maklumat yang direka Jakim untuk membantu industri apabila memohon sijil halal.

Dalam permohonan mereka, katanya, setiap pengusaha produk terutama sekali pengusaha produk makanan perlu menyertakan maklumat bahan mentah yang digunakan dalam produk mereka dan ia perlulah disahkan halal.

Menerusi sistem maklumat HVE, permohonan untuk mendapatkan sijil halal akan menjadi lebih mudah dan tersusun berikutan ia dapat diakses dengan mudah oleh Jakim, katanya kepada Bernama ketika ditemui pada sesi bersama media "Perkembangan Industri Halal Negara" di sini hari ini.

" HVE akan mula beroperasi mulai tahun depan," katanya dan menurutnya sistem tersebut akan meliputi semua produk dalam pasaran halal untuk eksport dan import.

Hakimah berkata, pada tahun ini Jakim menyasarkan kira-kira 4,000 hingga 5,000 permohonan sijil halal dan menurutnya daripada kira-kira 4,000 permohonan pada tahun lepas, hanya 3,000 layak diberikan sijil halal.

Turut hadir pada majlis itu adalah Ketua Setiausaha Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Dr Rebecca Sta Maria, Setiausaha Kerja Persatuan Pengguna Islam Malaysia Datuk Nadzim Johan, Ketua Pegawai Eksekutif HDC, Datuk Seri Jamil Bidin dan Ketua Eksekutif SME Corp Malaysia, Datuk Hafsah Hashim. — BERNAMA

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved