Isnin, 25 Februari 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Paten bisnesikut musim

Posted:

Paten bisnesikut musim

Paten bisnesikut musim

SEBAGAI seorang pelajar institusi pengajian tinggi awam, kereta menjadi mod pengangkutan yang penting kepada Noor Aizad Ibrahim, 25.

Memandangkan dia tidak memiliki kereta sendiri, pelajar tahun akhir kejuruteraan kimia dari Universiti Teknologi Mara (UiTM) Shah Alam itu lebih selesa menyewa kereta.

Anak kelahiran Sabak Bernam, Selangor itu menyewa kereta sejak dia dalam pengajian tahun dua. Bagi tujuan tersebut, dia perlu berbelanja sekitar RM800 sebulan.

Bagaimanapun, Aizad menyewa kereta bukan untuk urusan berulang-alik ke kelas semata-mata, sebaliknya kemudahan tersebut adalah untuk menghantar barang.

"Saya bekerja sambilan. Upah yang saya peroleh itu saya gunakan untuk membayar sewa kereta. Jika tidak ada kerja atau pendapatan saya jarang menyewa kecuali terdesak atas urusan pengajian," ujar Aizad yang ketika itu membantu perniagaan kakaknya.

Menetap dan belajar di Seksyen 7, Shah Alam, Aizad menyewa kereta daripada sebuah syarikat sejak tahun 2009.

"Saya selesa menyewa daripada syarikat tersebut kerana mereka sangat profesional. Jika ada masalah pada kereta, mereka akan datang membantu," katanya yang tidak meminjam kereta daripada rakan-rakan.

Menceritakan kecekapan perkhidmatan syarikat terbabit, kereta yang dipandunya kehabisan bateri semasa dia sampai di Ipoh, Perak.

Pada awalnya dia buntu lantaran tidak tahu tindakan yang harus dilakukannya. Aizad terus menghubungi syarikat Kumpulan Kereta Sewa SACR yang berpangkalan di Shah Alam itu. Mujur masalah tersebut diberi perhatian dan dalam masa dua jam, petugas syarikat terbabit tiba memberi bantuan kepada Aizad.

Bantuan rakan


PENYEWA perlu memberi butiran peribadi seperti salinan kad pengenalan, kad pelajar (bagi penuntut), lesen, slip gaji dan sebagainya bagi mengelakkan kereta sewa disalah guna.


Walaupun menyedari menyewa kereta daripada rakan kolej atau universiti tidak seperti meminjam daripada syarikat penyewa, P. Magaenthiran, 30, lebih gemar menyewa kereta daripada rakan-rakan.

Namun, dia hanya menyewa kereta semasa menuntut di kolej dan ketika mencari kerja sekitar kira-kira enam tahun dahulu. Magaenthiran yang memiliki kereta sendiri mengakui menyewa daripada rakan lebih jimat, selesa dan murah.

"Lazimnya apabila menyewa daripada rakan, kita tidak terikat dengan banyak syarat. Jika berurusan dengan ejen penyewa, ia agak melecehkan," kata Magaenthiran.

Sepanjang dia menyewa kereta daripada kenalan rapat, dia pernah berdepan dengan beberapa masalah seperti tayar pancit, tingkap automatik yang tersekat atau bilah pengelap cermin yang rosak. Selalunya, kerosakan kecil sebegitu adalah di bawah tanggungannya.

"Saya tidak pernah berdepan masalah besar, tetapi kalau kecil dan mampu ditangani, saya uruskan sendiri.

"Bagi saya, kadar sewa kereta yang murah yang dimiliki kenalan lebih mudah dikendalikan," katanya yang pernah meminjam kereta Kancil rakannya pada kadar sewa kurang daripada RM40 sehari.

Rata-rata penyewa kereta yang ditemui mempunyai pilihan masing-masing, sama ada menyewa daripada syarikat penyewa kereta atau rakan-rakan seperti yang banyak dilakukan oleh pelajar institusi pengajian tinggi.

Pendapatan sampingan

Lazimnya, penyewa kereta terdiri daripada para pelajar. Bagi Azrin Abdullah, 28, permintaan tersebut membuka matanya tentang peluang bisnes.

"Kami mula berniaga kereta, ini ketika menjadi pelajar," katanya sewaktu ditemui di pejabat SACR di Seksyen 7, Shah Alam.

Seperti kebanyakan pelajar lain yang menyewa kereta peribadi, pengusaha kereta sewa itu mengakui ia satu trend yang menjanjikan pendapatan sambilan yang menguntungkan.

"Kini saya menjalankan perniagaan sewa, kereta sewa bersama rakan-rakan. Secara keseluruhannya, kami membekalkan lebih 200 buah kereta," kata Azrin yang memiliki lebih 50 buah kereta sewa.

AZRIN (kanan) dan Kairul akan memastikan kenderaan dalam keadaan baik sebelum digunakan pelanggan.


Pengusaha itu dan rakannya, Kairul Hisham, 26, kelihatan mewah dan berjaya, tetapi menurut mereka, menguruskan perniagaan itu tidak semudah yang disangka.

Azrin yang berpengalaman berdepan dengan jatuh bangun operasi dalam beberapa perniagaan lain sebelum ini memberitahu, lebih banyak keuntungan yang diperoleh dalam sesebuah perniagaan, lebih tinggi risikonya.

Dia memulakan bisnes kereta sewa dengan kereta Perodua model Kancil sejak tahun 2008. Secara berperingkat, Azrin menyasar untuk menambah bilangan kereta setiap tahun.

Bagaimanapun, selepas memiliki 51 buah kereta, Azrin beranggapan bahawa jumlah itu sudah memadai.

Pada peringkat awalnya, Azrin mengakui agak sukar untuk mengendalikan perniagaan tersebut kerana tiada pengalaman dalam membuat pinjaman dan pembelian kereta. Namun, lama-kelamaan proses pinjaman dan pembelian kereta menjadi lancar.

Azrin juga sedia membantu rakan-rakan lain di bawah rangkaian perniagaan kereta sewa. Menurut Kairul, selain bantuan rakan, kenalan luar turut membantunya mengembangkan perniagaan.

Kerjasama dengan polis

"Menyewa kereta mempunyai banyak risiko. Tanpa kenalan dan hubungan baik dengan pihak tertentu mungkin sukar untuk kita menguruskan waktu kecemasan," kata Kairul.

Pihak SACR juga menjalinkan kerjasama baik dengan pihak polis. Hal itu penting kerana mereka pernah melalui pengalaman kereta yang disewakan itu digunakan untuk tujuan jenayah.

Begitupun, Kairul mengakui dapat membuktikan pihak syarikatnya tidak bersalah dengan memnunjukkan rekod pinjaman yang kukuh dan data-data peminjam yang lengkap.

Menurut Kairul, proses menyewa kereta akan dilakukan secara profesional. Peminjam perlu memberi salinan kad pengenalan, kad pelajar (bagi penuntut), lesen, slip gaji dan sebagainya.

Semua data itu didokumentasi dengan cermat selain disalin ke dalam satu aplikasi khusus telefon pintar.

"Melalui aplikasi ini, saya lebih mudah mengesan masa dan penyewa, sekiranya kami berdepan dengan saman dan sebagainya," katanya yang turut memasang sistem sistem pengesan kedudukan global (GPS) dalam semua kereta sewa mereka.

Kairul berpendapat, ada beberapa punca yang menyebabkan bisnes kereta sewa menemui kegagalan.

Pertama ialah mendapatkan pinjaman, kelulusan dan urusan membeli kereta. Selain itu, pemilik kereta perlu tegas dan berdisiplin.

AZRIN menunjukkan data penyewa yang didokumentasi dan disalin ke dalam satu aplikasi khusus telefon pintar.


"Hati kena kuat, jangan cepat mengasihani sesiapa. Itu sebabnya kita melihat ramai yang kena tipu, kereta dibawa lari, hilang dan pelbagai masalah lain," ujarnya.

Selain itu, pemberi sewa perlu bergerak secara berkumpulan jika berdepan dengan penyewa yang bermasalah seperti enggan membayar sewa atau melarikan kereta.

Di samping itu, Azrin menambah, risiko lain ialah berdepan dengan kereta yang terlibat dengan kemalangan, saman, dicalar, hilang atau ditinggalkan di sesebuah tempat dengan sengaja atau dan digunakan untuk jenayah.

Paten perniagaan kereta sewa juga bermusim. Menurut Kairul, apabila musim semester bermula dan wang pinjaman masuk, maka perniagaan agak baik.

"Kami banyak bergantung kepada pelajar universiti berhampiran," kata Kairul yang mempunyai penyewa yang terdiri daripada kakitangan kerajaan dan swasta.

Bagi penyewa yang bekerja pula, lazimnya mereka mempunyai akaun sewa selama berbulan-bulan.

"Ada syarikat persendirian yang menyewa kereta untuk satu tempoh lama dengan membayar RM3,000 setiap bulan sebagai sewa kereta," jelasnya.

Lazimnya, setiap kali kereta disewa, bayaran penuh akan dilakukan kecuali mereka yang mahu melanjutkan tempoh pada saat-saat akhir.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


4,000 golongan bujang di Gombak terima BR1M

Posted:

4,000 golongan bujang di Gombak terima BR1M

4,000 golongan bujang di Gombak terima BR1M


SAID ANUAR (tengah) bersama para penerima BR1M untuk golongan bujang di Gombak baru-baru ini.


TERIMA. Seramai 4,000 golongan bujang yang berkelayakan menerima Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) 2.0 berjumlah RM250 setiap seorang di Gombak baru-baru ini.

Ia disampaikan oleh Penyelaras Dewan Undangan Negeri Gombak Setia, Datuk Said Anuar Said Ahmad.

Menurut beliau, pihaknya menerima maklum balas yang positif daripada belia yang menghargai bantuan tersebut.

Katanya, selain golongan bujang, seramai 7,000 isi rumah berpendapatan rendah pula menerima BR1M berjumlah RM500.

40 pegawai, penyelia Kemas ikuti kursus keselamatan

Posted:

40 pegawai, penyelia Kemas ikuti kursus keselamatan

40 pegawai, penyelia Kemas ikuti kursus keselamatan

PARA pegawai dan penyelia Kemas yang menyertai kursus tahap keselamatan Tabika Kemas di Putrajaya baru-baru ini.


PEMANTAUAN. Seramai 40 pegawai dan penyelia Jabatan Kemajuan Masyarakat (Kemas) dari seluruh Malaysia yang menghadiri kursus tahap keselamatan Taman Bimbingan Kanak-kanak (Tabika) Kemas di Putrajaya membuat pemantauan tahap keselamatan di Tabika Kemas Kampung Sungai Ramal Dalam, Kajang baru-baru ini.

Menurut Ketua Unit Pengurusan Bahagian Pengurusan dan Pemakanan Kemas, Anies Suzana Azhar Ahmad yang mengetuai tugasan tersebut, pemantauan tersebut dilakukan untuk mengenal pasti tahap keselamatan dan beberapa piawaian lain yang dipatuhi.

Selain itu, menurutnya, ia adalah satu tugasan kepada para pegawai dan penyelia tersebut mengisi slot khusus memantau kekurangan terhadap bangunan yang disewa untuk dijadikan kelas tabika.

lMesyuarat agung Mubarak cawangan Perak kali ke-11

Posted:

lMesyuarat agung Mubarak cawangan Perak kali ke-11

lMesyuarat agung Mubarak cawangan Perak kali ke-11


ZAMBRY (tiga dari kiri) menyampaikan baju-T sebagai simbolik program turun padang Mubarak Perak kepada ahlinya, Datuk Peter Chin Gun Oon sambil diperhatikan Saharuddin (dua dari kanan) dan Abdul Aziz (dua dari kiri) di Ipoh baru-baru ini.


BERSATU. Majlis Bekas Wakil Rakyat (Mubarak) cawangan Perak mengadakan mesyuarat agung tahunan ke-11 di kediaman rasmi Menteri Besar Perak di Ipoh baru-baru ini.

Yang Dipertuanya, Datuk Saharuddin Abdul Jabar berkata, mesyuarat dihadiri kira-kira 80 ahli terdiri daripada bekas wakil rakyat Perak dan dirasmikan oleh Menteri Besar, Datuk Seri Dr. Zambry Abd. Kadir.

Turut hadir, Presiden Mubarak, Tan Sri Abdul Aziz Abdul Rahman.

Katanya, Mubarak berazam membantu Barisan Nasional mempertahankan mandat kerajaan negeri Perak pada Pilihan Raya Umum Ke-13.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Rita dakwa masih sayang Aidil

Posted:

Rita dakwa masih sayang Aidil

Rita dakwa masih sayang Aidil

Oleh SYED AHMAD ZULKARNAIN SYED ALI
zulkarnain.ali@kosmo.com.my

RITA RUDAINI di Mahkamah Rendah Syariah Seremban semalam.


SEREMBAN - Pemain bola sepak kebangsaan, Aidil Zafuan Abd. Razak meminta isterinya, Rita Rudaini Mokhtar supaya hentikan sandiwara dan segera menamatkan krisis rumah tangga mereka yang berlanjutan sejak lebih setahun lalu.

Desakan itu dibuat selepas Rita Rudaini, 37, yang merupakan seorang pelakon membantah permohonan cerai yang difailkan Aidil Zafuan, 26, di Mahkamah Rendah Syariah di sini semalam, dengan alasan masih sayangkan suaminya itu.

"Kalau dia masih sayangkan saya, kenapa dia tidak mengikut arahan saya sebagai seorang suami. Saya bukan meminta dia membuat perkara yang tidak baik.

"Saya harap dia berhenti 'berlakon' seolah-olah masih sayangkan saya, kerana banyak kenyataannya di dalam akhbar sebelum ini mengaibkan saya sebagai seorang suami," tegas pemain bola sepak pasukan Johor Darul Takzim itu kepada media sejurus prosiding.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Ada bukti Dirang dibunuh, bakar

Posted:

Ada bukti Dirang dibunuh, bakar

Ada bukti Dirang dibunuh, bakar

Oleh RADIAH SAORI
radiah.saori@kosmo.com.my

GAMBAR fail menunjukkan Milnah (dua dari kanan) bersama ahli keluarganya melihat tempat Dirang dibunuh dan dibakar di Masai, Johor Bahru tahun lalu.


JOHOR BAHRU – Pihak pendakwaan yang bersidang di Mahkamah Tinggi di sini semalam menyatakan mereka mempunyai bukti untuk mengaitkan seorang buruh kontrak terlibat dalam kes pembunuhan seorang kanak-kanak, Nurul Nadirah Abdullah, 5, sebelum mayatnya dibakar di sebuah ladang kelapa sawit tahun lalu.

Ketua Unit Pendakwaan Johor, Umar Saifuddin Jaafar dalam ucapan pembukaan perbicaraan kes itu berkata, pihaknya mempunyai bukti mengatakan asid deoksiribonukleik (DNA) milik Muidin Maidin, 26, disahkan sepadan dengan spesimen yang diambil daripada vagina dan anal mangsa.

Umar Saifuddin mengatakan bukti itu akan dikemukakan oleh pakar dari Jabatan Kimia Negeri Johor.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

RM28 juta bantu pekebun kecil

Posted:

RM28 juta bantu pekebun kecil

RM28 juta bantu pekebun kecil

Oleh MOHD. ZAINI SAMSU HADI
zaini.hadi@kosmo.com.my


NAJIB bersalaman dengan hadirin yang terdiri daripada petani,
peladang, penternak dan nelayan pada majlis perasmian Menara Lembaga Pertubuhan Peladang di Kuala Lumpur semalam.


KUALA LUMPUR - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak semalam mengumumkan peruntukan RM28 juta sebagai sumbangan sekali bayar kepada para pekebun kecil dan kumpulan kor tani di seluruh negara.

Sumbangan tersebut merupakan bantuan bagi memenuhi permintaan golongan berkenaan yang merupakan sebahagian daripada kelompok peladang dan penternak yang sebelum ini tidak mendapat sebarang bantuan untuk bergerak dalam sektor itu.

Peruntukan itu turut dijadikan suntikan kepada golongan petani pelapis yang dikenali sebagai kumpulan kor tani berusia 16 hingga 40 tahun.

Bagi pekebun kecil, bantuan itu akan disalur menerusi 208 Pertubuhan Peladang Kawasan di seluruh negara.

Bantuan akan berdasarkan keperluan seorang pekebun kecil yang disyaratkan hanya memiliki kebun tidak kurang daripada dua hektar.

Pengumuman peruntukan itu merupakan respons segera Perdana Menteri bagi memberi peluang kepada golongan berkenaan yang tercicir dalam sektor pertanian berbanding petani dan nelayan yang sebelum ini pernah menerima imbuhan daripada kerajaan.

Beliau mengumumkan berita gembira itu ketika berucap pada Majlis Perasmian Menara Lembaga Pertubuhan Peladang (LPP) di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Stailo

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Stailo


Minimalis konsep fesyen jalanan

Posted:

Minimalis konsep fesyen jalanan

Minimalis konsep fesyen jalanan

Oleh HAFIZ AHMAD

CUTI hujung minggu rugi rasanya dibiarkan berlalu tanpa melakukan sebarang aktiviti. Lelah selama lima hari bekerja perlu direhatkan dengan beriadah atau sekadar berjumpa teman-teman di pusat beli-belah dan kafe-kafe yang menjadi kunjungan tetap anak muda.

Menyusuri butik-butik pakaian sekitar ibu kota, mata tertumpu dengan penampilan ditonjolkan oleh para remaja yang tidak mahu mengalah dengan penataan fesyen gaya tersendiri.

Ada yang penuh yakin membawa imej harajuku ala gadis comel negara Jepun. Di satu sudut kelihatan anak muda dengan penampilan grunge persis kumpulan rock penuh edgy. Kedengaran ketawa kecil anak gadis manis bertudung lilit, berjalan riang berkasut but. "Oh, itu yang terkini, hijabista," bisik seorang teman.

Fesyen kini tidak lagi terhad kepada kelompok tertentu sahaja kerana ia mula mendapat perhatian anak muda dengan fesyen jalanan yang mempunyai aura tersendiri.

"Tidak semestinya kita memakai pakaian mewah untuk tampil bergaya. Jika bijak memilih dan menata pakaian serta aksesori pasti penampilan anda menarik banyak mata ketika di luar," ujar jurutera muda, Mohd Ridwan Mustafa, 26.

Mengikut falsafah fesyen jalanan bagi Ridwan, tidak perlu menyarung pakaian berlebihan, cukup sekadar memakai baju-T dipadankan seluar jean yang kena dengan susuk tubuh.

"Saya lebih senang bergaya ala fesyen jalanan kerana ia lebih ringkas, malah tidak banyak memerlukan aksesori tambahan. Cukup sekadar topi atau jam tangan," jelas anak kelahiran Dungun, Terengganu itu lagi.

BAJU T berkonsep kenegerian melambangkan jati diri anak tempatan yang bangga dengan tempat kelahiran masing-masing.


Jika inginkan kelainan, kata Ridwan, pilih baju T yang mempunyai penegasan melalui rona atau motif pada rekaan.

"Sekarang banyak jenama tempatan yang mengetengahkan fesyen jalanan dengan menampilkan rekaan menarik setanding produk luar," ujar Ridwan.

Tidak dinafikan fesyen jalanan yang dihasilkan pereka anak watan mempunyai keistimewaan dan cita rasa yang tersendiri.

Jika sebelum ini, penggemar fesyen jalanan hanya mengenali nama-nama seperti Obey, Huf dan Rebel8, kini kita boleh berbangga kerana jenama lokal turut berdiri sama tinggi sebaris dengan produk import lain.

Kebangkitan tahun 2012

Sekadar menyebut beberapa nama seperti The Super Sunday, Abstrax dan Kuku Besi, jenama lokal sudah mula menawan hati golongan belia untuk mengikut rentak fesyen yang menjurus kepada identiti selera tempatan.

"Bermula tahun 2012, arena jenama lokal melalui fesyen jalanan mula kembali mendapat sambutan dengan kemunculan banyak label yang menampilkan produk berkualiti," ujar Pengarah Seni Abstrax, Fahmi Fabilah ketika ditemui Stailo bersama dua lagi tunjang utama jenama lokal iaitu Super Sunday, Tengku Aminuddin Syafiq Tengku Ibrahim dan Kuku Besi, Muhammad Fazli Ab. Latif.

Jelas Fahmi, remaja kini mula sedar tentang kewujudan jenama fesyen jalanan tempatan melalui pendedahan band-band muzik alternatif seperti Bunkface dan Hujan.


KONSEP Street Rebel oleh Abstrax memupuk penampilan agresif dari segi disiplin diri.


"Jenama Abstrax mula dikenali apabila kami berkolaborasi dengan Bunkface untuk menghasilkan barangan jualan mereka sekitar tahun 2009," tambahnya.

Perhatian yang meluas tidak dipersia-siakan, malah digunakan sebaiknya sehingga muncul beberapa koleksi bagi mengukuhkan lagi jenama Abstrax.

"Setakat ini kami mempunyai 10 koleksi sejak ditubuhkan pada tahun 2008. Terbaharu, Abstrax menampilkan koleksi yang memberi penghargaan kepada dua pemimpin negara di bawah koleksi Malaya Heroes," kata pemuda berasal dari Dengkil, Selangor.

Memegang konsep Street Rebel, Fahmi menjelaskan fesyen Abstrax menjurus kepada penampilan agresif dan berdisiplin tinggi seperti seorang askar.

"Pada tahun ini, kami mengeluarkan item-item yang lebih berkarakter dan lasak, berbeza dengan jenama lain.

"Bagi memudahkan pemakai menzahirkan imej Abstrax, padanan warna-warna gelap amat bersesuaian untuk konsep kali ini. Mereka boleh menyesuaikan jenama Abstrax dengan memakai seluar jean hitam dan kasut but Dr. Marten," jelas Fahmi.

Selain baju T, jenama itu turut mengeluarkan produk-produk seperti jaket varsiti, topi dan seluar denim.

Resipi nusantara

Jika Abstrax menggunakan ilham rekaan berprofil tinggi, jenama Kuku Besi menunjukkan rasa kecintaan kepada negara melalui ciptaan seni berunsurkan negeri-negeri di Malaysia. Setiap baju T dihiasi jata-jata negeri dengan diterapkan fahaman fesyen Kuku Besi.

"Koleksi itu mendapat sambutan menggalakkan kerana seni reka kami berlainan dengan konsep jenama lain. Walaupun dijual pada harga yang tinggi, pembeli masih dapat menerima item-item keluaran Kuku Besi," kata Fazli.

Kuku Besi bermula pada tahun 2000 sebagai pengeluar baju T untuk komuniti laman web seperti Melayu.com dan band Butterfingers secara kecil-kecilan. Penglibatan dalam dunia fotografi menghasilkan produk atas nama Fotoradikal."Selepas mendapat pengikut yang semakin ramai, saya secara serius menubuhkan jenama Kuku Besi pada tahun 2006," imbas Fazli.

Tambah pereka kelahiran Cameron Highlands, Pahang itu, Kuku Besi banyak mengambil konsep dari negara luar sebagai rujukan. Melalui pengamatan yang dilakukan, Fazli mengubahnya mengikut adunan resipi nusantara.

"Selain itu, jenama saya mengetengahkan rekaan berdasarkan beberapa isu dan budaya di sekeliling kita dengan harapan ia mendapat perhatian pelancong luar untuk dijadikan barangan cenderahati," jelas Fazli yang aktif dalam dunia fotografi dan suntingan gambar.

Sehingga kini, jenama Kuku besi mempunyai 50 rekaan yang merangkumi baju T, kemeja, kasut but kulit dan item terbaharu ialah dompet kulit.

"Secara purata 80 peratus penjualan kami adalah menerusi dalam talian. Selain itu, Kuku Besi juga boleh didapati di beberapa butik-butik terpilih seluruh negara," jelasnya.

Rekaan berstruktur menyerlah gaya

Posted:

Rekaan berstruktur menyerlah gaya

Rekaan berstruktur menyerlah gaya


NILAI maskulin pasti terserlah apabila menyarungkan jaket ini.


PAKAIAN santai dan gaya relaks merupakan kunci penampilan yang perlu dipegang setiap kali menjelang musim panas. Lupakan sejenak etika formal atau konsep fesyen mewah mahupun elegan.

Sesekali cuba ciptakan perwatakan nakal melalui gaya kasual ringkas. Koleksi musim bunga/panas 2013 keluaran Timberland mampu memenuhi kehendak lelaki dan wanita yang mahukan perbezaan dalam penampilan.

Meskipun masih mengekalkan identiti Timberland yang bersesuaian dengan gaya lasak, namun kali ini ia bermain dengan rekaan lebih berstruktur agar dapat menarik pandangan si fashionista.

Jaket earthkeepers technical wharf yang dihasilkan daripada material chambray iaitu fabrik kapas biasa menggunakan benang lungsin berwarna dan benang pakan putih dilihat menepati karakter jejaka yang sentiasa bergerak aktif.


PAKAIAN yang tahan lasak sesuai digayakan ketika melakukan aktiviti luar seperti memancing.


Ia sesuai disarungkan di rumah, tepi pantai atau ketika melakukan aktiviti air. Jaket tersebut turut dilengkapi pelapik kalis air beserta jaring trikot bertujuan mengekalkan kehangatan tubuh, kering dan selesa.

Dengan perincian menarik, jaket earthkeepers wharf bagi wanita pula cukup stailo untuk digayakan saat bersiar-siar di atas kapal layar atau bersantai di tepi pantai.

Selain menyumbang kepada pemuliharaan alam semula jadi, jaket yang menggunakan 100 peratus kapas organik itu juga memberi keselesaan serupa seperti kapas tradisional.

Siluet feminin pada jaket tersebut menyuntik gaya ranggi kepada wanita agar penampilan kekal lembut walaupun dibayangi sedikit elemen maskulin.


SIFAT feminin masih dapat dikekalkan walaupun pakaian ini berkonsep lasak.


Mereka yang memilih untuk berkelah di sungai atau pantai, anda disarankan mencuba pakaian berstail kasual seperti baju T polo berkolar dengan cetakan jalur oxford. Timberland turut memodenkan siluet baju T klasik polo agar selari dengan perkembangan semasa.

Buat si gadis yang sedang meningkat dewasa, apa kata anda tampil bersahaja dengan celana pendek chino yang diperbuat daripada 98 peratus kapas organik.

Rona-rona ceria termasuk biru laut dan pastel seperti warna pasir semestinya membangkitkan semangat saat bergembira.

Kecantikan daripada sumber alam

Posted:

Kecantikan daripada sumber alam

Kecantikan daripada sumber alam


PRODUK Linden Leaves menyatukan bahan semula jadi dengan kandungan bahan berkualiti tinggi.


KEPELBAGAIAN produk kecantikan dalam pasaran menimbulkan kesukaran kepada kita memilih yang terbaik untuk diri dan keluarga.

Jika tersilap pilih, kulit mungkin akan timbul kesan kemerah-merahan atau kegatalan kerana produk yang digunakan itu tidak sesuai.

Ia sering berlaku kepada pengguna yang mempunyai kulit sensitif akibat alahan pada sesetengah bahan dalam produk kecantikan. Alahan boleh terjadi disebabkan tindak balas kimia antara produk dan kulit. Oleh yang demikian, produk yang berasal daripada bahan semula jadi adalah pilihan yang tepat untuk kulit sensitif.

Banyak produk kini diperbuat daripada bahan semula jadi dengan gabungan sains dan teknologi kecantikan. Salah satu daripada produk tersebut ialah Liden Leaves yang berasal dari Christchurch, New Zealand.

Produk edaran theSkintopic mengeluarkan produk mandian, aromaterapi dan pembersih wajah yang sesuai untuk semua jenis kulit, terutamanya kulit sensitif.

Mengimbas kembali sejarah di sebalik terciptanya Linden Leaves, formulasi dan kandungan yang terdapat dalam produk tersebut dihasilkan oleh pengasasnya, Brigit Blair, untuk anaknya yang menghidap penyakit ekzema dan alahan kulit.

Disebabkan tidak mendapat produk yang bersesuaian dengan kulit anak dan ahli keluarga lain, Brigit mula mencari penyelesaian dengan mencipta produk kesihatan dan kecantikan daripada bahan-bahan semula jadi berkualiti tinggi.

"Produk syarikat kami diperbuat menggunakan bahan-bahan semula jadi yang diperoleh daripada sumber tempatan. Kami memilih kandungan gred terbaik kerana percaya produk yang bermutu diperbuat daripada bahan berkualiti," ujar Brigit.

Seleksi produk pembersih wajah Linden Leaves mengandungi organik teh putih dan minyak rosehip yang memberikan nutrisi asli untuk memulih serta mengembalikan seri kulit muka.

Rangkaian aromaterapi mengandungi produk-produk seperti minyak badan, krim tangan, losen pelembab, gel mandian dan sabun sayuran. Ia direka dengan warna menarik dan empat haruman berbeza mengikut mood untuk meningkatkan keserian dan kesegaran pada tubuh.

Set mandian pula terdiri daripada losen badan, krim mandian dan semburan wangian. Ia terdapat dalam beberapa pilihan iaitu fid licorice, ginger peach, markisa, teh hijau, daun limau nipis dan ginseng.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Malaysia berdepan misi sukar

Posted:

Malaysia berdepan misi sukar

Malaysia berdepan misi sukar

Oleh SHAHRIL NIZAM ABDULLAH
shahril.abdullah@kosmo.com.my


MALAYSIA berdepan laluan sukar pada PSAS tahun ini kerana semua pasukan bertanding antara yang terbaik dalam ranking dunia.


SKUAD hoki negara bakal berdepan cabaran sukar dalam misi mencipta kejutan pada Kejohanan Hoki Piala Sultan Azlan Shah (PSAS) 2013 yang bakal berlangsung di Ipoh, 9 hingga 17 Mac depan.

Ini kerana empat pasukan yang beraksi dalam Trofi Juara-Juara di Melbourne tahun lalu iaitu kejohanan utama dalam kalendar hoki dunia, bakal menghantar pasukan terkuat mereka pada kejohanan ini yang reputasinya mula dilihat antara berprestij di Asia.

Pasukan No. 2 dunia, Australia bakal menghantar skuad gabungan pemain berpengalaman dan muda dalam misi merangkul gelaran ketujuh mereka dalam PSAS manakala juara bertahan, New Zealand pula sudah pasti mahu mempertahankan gelarannya biarpun melakukan kejutan dengan menghantar pemain muda.

Berdasarkan ranking dunia, Malaysia yang dibimbing jurulatih baharu, Paul Revington kini menduduki ranking ke-13 dunia dan paling terendah dalam kalangan tiga pasukan Asia yang lain iaitu Pakistan (ke-5), Korea Selatan (ke-8) dan India (ke-11).

Jurulatih Australia, Ric Charlesworth menjelaskan, tujuh pemain dalam skuad yang menjuarai Trofi Juara-Juara di Melbourne tahun lepas akan digabungkan dengan pemain muda yang hanya membuat beberapa penampilan di pentas antarabangsa sebelum ini.

"Kami akan menggabungkan tujuh pemain dalam skuad yang memenangi Trofi Juara-Juara tahun lepas, lima pemain baharu dan yang selebihnya pemain yang pernah membuat beberapa penampilan dalam skuad senior di PSAS nanti," kata Charlesworth dalam laman web PSAS baru-baru ini.

"Dengan gabungan ini, PSAS 2013 akan menjadi platform terbaik bagi pemain-pemain muda ini mengutip pengalaman dan ia juga adalah sebahagian daripada program pembangunan kami.

"Kami memiliki tiga pemain daripada skuad Olimpik 2012 dan berharap dapat mencapai hasil yang lebih baik selepas pemain-pemain ini dikumpulkan sejak lima tahun lalu," jelasnya lagi.

Sementara itu, New Zealand yang menewaskan Argentina 1-0 pada final tahun lepas, berada di ranking keenam dunia dan akan turun dengan misi menjadi pasukan kedua mempertahankan kejuaraan dua tahun berturut-turut selepas Australia melakukannya pada 2004 dan 2005.

Jurulatihnya, Colin Batch menjelaskan, beliau bakal menurunkan barisan muda pada kempen kali ini sebagai pendedahan pasukannya dalam menghadapi kejohanan utama pada tahun 2013.

"Kami pulang dari kem latihan dengan hasil yang positif dan ada beberapa pemain baharu beraksi dengan baik dan patut diberi peluang beraksi dalam skuad ini.

"Saya kagum dengan kualiti pemain-pemain muda kami. Pengalaman dalam kejohanan antarabangsa sangat penting sebagai usaha pembangunan untuk masa hadapan dan PSAS sudah pasti menjadi program utama kami."

FAM terlalu kebal

Posted:

FAM terlalu kebal

FAM terlalu kebal

TINDAKAN Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), menguatkuasakan peraturan melarang anggota gabungannya menegur atau mengkritik badan induk bola sepak negara itu boleh menyebabkan mereka bakal kehilangan ramai 'kawan' yang jujur dalam membangunkan bola sepak negara.

Pengkritik sukan negara, Prof. Emeritus Tan Sri Dr. Khoo Kay Kim berkata, Artikel 88 Statut FAM yang melarang anggotanya termasuk jurulatih dan pemain mengkritik badan induk bola sepak negara itu, boleh mengundang perasaan benci peminat bola sepak tempatan terhadap FAM.

"FAM seharusnya lebih bersifat terbuka, menerima kritikan kerana ia dapat membantu menambah baik persatuan itu dan bukan terus menjatuhkan hukuman ke atas pihak yang membuat teguran. Saya bimbang suatu hari nanti, semua orang jemu dengan tindakan FAM.

"FAM sepatutnya lebih risau prestasi skuad Harimau Malaya yang semakin merudum sejak kebelakangan ini, dan bukannya sibuk menjatuhkan hukuman terhadap anggota gabungannya," katanya ketika dihubungi semalam.

Presiden Persatuan Bola Sepak Perlis (PFA), Datuk Seri Shahidan Kassim menjadi mangsa terbaharu Artikel 88 Statut 2010-2014 FAM apabila digantung dua tahun enam bulan dan didenda RM39,000 kerana kesalahannya mengkritik badan induk itu.

Pada tahun lepas, Timbalan Presiden FAM, Tan Sri Annuar Musa yang juga Presiden Persatuan Bola Sepak Kelantan (KAFA), digantung dua setengah tahun kerana melanggar peraturan yang sama.

Sebelum itu, dua bekas Naib Presiden FAM, Datuk Raja Ahmad Zainuddin Raja Omar dan Allahyarham Datuk Ahmad Basri Akil menjadi mangsa hukuman FAM berikutan kritikan mereka terhadap badan induk itu.

Sementara itu, jurucakap Utras Malaya, Lekir Ahmad berkata tindakan FAM menjatuhkan hukuman kepada persatuan negeri dan individu yang mengkritik badan induk itu hanya membuatkan penyokong bola sepak negara semakin membenci FAM.

"FAM memang dibenci peminat sejak dari dahulu lagi kerana mereka tidak pernah menghormati atau mendengar cadangan daripada peminat sedangkan bola sepak adalah milik masyarakat dan bukannya milik FAM," katanya.

Beliau berkata, peminat dan persatuan bola sepak negeri boleh diibaratkan sebagai 'mentimun' dan FAM pula adalah 'durian' yang sentiasa kebal dan tidak terjejas dengan apa juga kritikan.

Lekir berkata, kelab penyokong bola sepak Malaysia itu menyokong tindakan berani Presiden Persatuan Bola Sepak Negeri Johor (PBNJ), Tunku Mahkota Johor (TMJ) Tunku Ismail Idris Sultan Ibrahim yang mengkritik mutu pengadilan yang dikatakan lemah, bukan sahaja pada perlawanan membabitkan Johor Darul Takzim (Johor DT) tetapi dalam hampir semua saingan Liga Malaysia.

"Kita tunggu dan lihat apa keputusan yang bakal dilakukan oleh FAM selepas ini sama ada akan terus menghukum TMJ atau pun sebaliknya," kata beliau.

Sementara itu, menurut sumber dalaman FAM, Artikel 88 FAM menyebabkan mereka terpaksa 'mengunci mulut' masing-masing daripada mengemukakan sebarang kritikan ataupun teguran kepada FAM.

"Kita tidak boleh terlampau mengikut emosi dalam mengeluarkan kenyataan kerana terikat dengan peraturan FAM. Sekiranya FAM berkuasa menjatuhkan hukuman kepada timbalan presiden, inikan pula kepada ahli biasa," katanya.

– Bernama

Arrendondo tawan puncak Genting

Posted:

Arrendondo tawan puncak Genting

Arrendondo tawan puncak Genting

Oleh NORZASRUDIN MOHAMED NOR
norzasrudin@kosmo.com.my


ARRENDONDO (kiri) muncul juara perlumbaan peringkat kelima dari Proton, Shah Alam ke puncak Genting Highlands semalam, sekali gus mengambil alih kedudukan pendahulu keseluruhan.


PELUMBA Colombia, Julian Arredondo menampilkan kayuhan yang bertenaga untuk menawan puncak Genting Highlands pada saingan peringkat kelima kejohanan lumba basikal Le Tour de Langkawi (LTdL) 2013 semalam.

Arredondo, 25, yang menyarung jersi pasukan benua dari Jepun, Team Nippo-De Rosa, mengambil masa tiga jam 11 minit 41 saat untuk melepasi garisan penamat pada perlumbaan yang bermula dari Proton, Shah Alam ke Genting Highlands sejauh 110.30 kilometer (km) itu.

Pelumba Orica GreenEDGE, Pieter Weening di tempat kedua (3'12:07s) manakala Victor Nino Corredor daripada RTS Racing Team di kedudukan ketiga (3'12:25s).

Kemenangan itu turut membolehkan naib juara Tour of Japan tahun lalu itu untuk merampas Jersi Kuning (Individu Keseluruhan) dan Jersi Merah (Raja Bukit) daripada pelumba Hengxiang Cycling Team, Wang Meiying.

Bagaimanapun, kejayaan Arredondo lebih bermakna selepas dia berjaya meneruskan legasi pelumba kelahiran Amerika Selatan untuk menawan puncak Genting Highlands.

Arredondo mengikut jejak langkah rakan senegaranya, Jose Serpa yang melakukannya bersama Androni Giocattoli pada 2009 dan 2012.

Dua pelumba Venezuela, Jose Rujano daripada ISD-NERI dan Jonathan Monsalve yang beraksi bersama Vini Fantini-Selle Italia tahun ini, menang pada 2011.

"Strategi kami hari ini (semalam) adalah tunggu dan lihat. Kami perhatikan Wang Meiyin mendahului dan selepas itu baru kami melakukan serangan untuk menang Jersi Kuning. Ini adalah kemenangan terbaik saya.

"Saya baru bermula sebagai pelumba profesional tahun lalu. Saya ada memenangi beberapa perlumbaan di Jepun. Saya harap kemenangan ini dapat membantu saya mencipta lebih banyak kejayaan," katanya.

Sementara itu pelumba, Astana Pro Team, Andrea Guardini masih lagi mengekalkan Jersi Biru (Raja Pecut) selepas mengutip 44 mata.

Pelumba kelahiran Itali itu meninggalkan Wang Meiyin (36 mata) dan Francesco Chicchi dari Vini Fantini-Selle Italia (33 mata).

"Masih ada lima peringkat untuk saya cuba menaiki podium. Seperti saya cakap sebelum ini, saya akan cuba untuk menang.

"Perlumbaan esok (hari ini) mungkin sukar bagi saya kerana laluan panjang, sekali gus menyukarkan saya untuk mengawal keadaan," katanya.

Sementara itu, Wang Meiyin yang terlepas Jersi Kuning, hanya berpuas hati dengan Jersi Putih (Terbaik Asia) tetapi hanya lima saat di depan Amir Kolahdozhagh dari Tarbriz Petrochemical Team).

Perlumbaan peringkat keenam hari ini iaitu yang terpanjang pada edisi tahun ini akan bermula di Mentakab dan berakhir di Kuantan sejauh 217.5km.

Terdapat tiga zon pecutan iaitu di Jerantut, Bandar Jengka, Maran manakala zon pendakian pula menanti pelumba di Sungai Piul, Kota Gelanggi dan Jengka.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Promosi Festival Hantu Lapar

Posted:

Promosi Festival Hantu Lapar

Promosi Festival Hantu Lapar

Oleh ZAKI SALLEH

PULAU PINANG kaya dengan tarikan pelancongan berasaskan budaya masyarakat Cina.


DENGAN status destinasi pelancongan yang popular, Pulau Pinang tidak pernah ketandusan daya tarikannya malah negeri tersebut kerap meneroka segmen pelancongan baharu.

Kepelbagaian budaya dan warisan etnik yang masih diamalkan di Pulau Pinang sememangnya berpotensi untuk diketengahkan, seterusnya dikomersialkan dalam pakej pelancongan.

Justeru, Tourism Malaysia mengenal pasti tiga tarikan baharu bagi melonjakkan lagi tarikan pelancongan sedia ada di destinasi dengan jolokan nama Pulau Mutiara itu. Tarikan tersebut adalah Festival Hantu Lapar, berbasikal dalam bandar dan musim durian.

Ketua Pengarah Tourism Malaysia, Datuk Mirza Mohammad Taiyab berkata, ketiga-tiga program tersebut bukan sahaja mempunyai nilai komersial yang tinggi, malah mempunyai keistimewaan tersendiri.

Menurut beliau, pendekatan pihaknya ketika ini adalah meneroka segmen pelancongan kreatif dan inovatif di Pulau Pinang yang selama ini dikenali sebagai pusat makanan, beli-belah dan pelancongan warisan.

"Festival Hantu Lapar yang disambut masyarakat Cina di sini sepanjang bulan Ogos hingga September cukup meriah dan keunikannya berpotensi menarik pelancong dari luar serta boleh dipelbagaikan.

"Persembahan opera Cina, permainan patung tradisi serta upacara sembahyang yang diadakan sepanjang bulan itu adalah nilai kebudayaan yang mampu menarik kunjungan pelancong," ujarnya.

Beliau berkata demikian semasa sidang akhbar Majlis Taklimat Tahun Melawat Malaysia 2014 (TMM 2014) kepada pengusaha dan pengendali pelancongan di Pulau Pinang di sebuah hotel di sini baru-baru ini.

Pulau Pinang menjadi destinasi pertama sesi penerangan oleh Tourism Malaysia itu selepas pelancaran TMM 2014 disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak di Putrajaya pada 19 Januari lalu.

Tourism Malaysia Pulau Pinang juga cuba menjadikan negeri itu sebagai hab durian (kepada pelancong) dan percubaan kali pertama tahun lalu berjaya menarik 700 pelancong Taiwan dan Hong Kong.


BANYAK lokasi menarik di Pulau Pinang boleh diterokai bersama keluarga dan teman-teman. - Gambar hiasan


Sasaran tahun ini untuk menarik kira-kira 1,000 pelancong menerusi kerjasama dengan syarikat penerbangan Cathay Pacific terutamanya dalam kalangan penggemar durian Musang King dari negara tersebut.

Tarikan eksotik

"Walaupun semua negeri ada durian terbaik masing-masing, tetapi kelainan di Pulau Pinang ialah tarikan eksotiknya selain kebanyakan kebun-kebun duriannya terletak tidak jauh dari bandar.

"George Town yang merupakan bandar terbesar didiami masyarakat Cina di luar Tanah Besar China juga memberi kelebihan untuk menarik pelancong dari Hong Kong, Taiwan dan China ke sini," jelasnya.

Bercakap lebih lanjut, Mirza memberitahu, segmen berbasikal dalam bandar pula menepati dengan kehendak semasa sama ada pelancong luar ataupun domestik yang menjadikan aktiviti berbasikal sebagai gaya hidup baharu.

Katanya, pengiktirafan George Town sebagai bandar warisan dunia oleh Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa Bersatu (UNESCO) menawarkan kelebihan bagi segmen tersebut.

"Tourism Malaysia akan menganjurkan program Jelajah Berbasikal Pulau Pinang di Balik Pulau pada April nanti serta Berbasikal Menyusuri Tapak Warisan Dunia George Town.

"Buat pertama kali juga, kita akan anjurkan Bicycle Heritage Hunt iaitu program mencari harta karun dengan para pesertanya mesti berbasikal. Ia adalah program yang pertama seumpamanya di negara ini," ujarnya.

Beriani asli katering SKDP

Posted:

Beriani asli katering SKDP

Beriani asli katering SKDP


ABDULLAH (kiri) dan Mohamad Saiful menunjukkan nasi beriani asli daripada dapur Selera Kampung Daun Pisang.


PERNIAGAAN katering bukan terjadi dalam masa sehari, ia memerlukan masa yang lama daripada menu yang sudah pasti sedap dan menepati kehendak semua lapisan masyarakat sehinggalah layanan terbaik untuk pelanggan.

Semua itu telah ditempuhi oleh Abdullah Mail, 57, yang berasal dari Sungai Besar, Selangor. Pengalamannya bermula dengan perniagaan kecil-kecilan menjual soto, laksa dan lontong di sebuah gerai.

Selain tiga jenis hidangan tersebut, nasi lemak yang dimasak oleh isterinya juga menjadi makanan yang begitu terkenal pada waktu itu.

"Kami perlu menanak nasi lebih kurang 16 gantang dalam sehari dan pasti kesemuanya habis dijual. Nasi lemak kami beralas daun pisang. Nama katering kami bersempena dengan alas pisang itu," katanya ketika ditemui di Kuala Lumpur.

Nama syarikat katering milik keluarga Abdullah ialah Selera Kampung Daun Pisang (SKDP) yang kini diuruskan oleh pasangan itu dan tiga orang anak mereka.

Selepas mendapat maklum balas yang positif dan saranan daripada rakan-rakan, dia membuka sebuah restoran. Namun, hari tidak selalunya indah, restorannya di Padang Jawa, Selangor dirobohkan demi memberi laluan pembinaan jalan raya.

Tidak berputus asa, Abdullah dan isteri, Umi Kalsum Suratman, 56, berniaga di kafeterina, kilang CCM Fertilizer selama 11 tahun. Ketika itu muncul idea dalam diri bapa tujuh orang anak itu untuk memulakan perniagaan katering.

"CCM Fertilizer kerap mengadakan acara makan-makan dan meminta kami menyediakan hidangan. Melihat peluang yang ada saya perlahan-lahan menceburi dunia katering," katanya ketika ditemui di pejabat Kosmo! baru-baru ini.

Menurutnya, rasa makanan yang sedap merupakan inti pati sesebuah perniagaan yang melibatkan makanan sama ada restoran, katering mahu pun gerai kecil-kecilan.

Ujarnya: "Saya sentiasa berasa iri hati dan mahukan masakan saya sentiasa sedap."

Lantaran itu, rasa iri hati tersebut diambil secara positif olehnya dengan mengembara sehingga ke Batu Pahat, Johor untuk mempelajari sendiri masakan nasi beriani asli dari negeri itu.

Anaknya yang juga pengurus operasi SKDP, Mohamad Saiful Apandi Abdullah, 31, berkata, nasi beriani mereka menggunakan resipi asli dan dalam masa yang sama diberikan penambahbaikkan.

"Kami tidak menanak nasi seperti resipi asal, tetapi nasi dikukus menghasilkan butiran nasi lebih muai dan berderai," ujar Mohamad Saiful.

Tambahnya, nasi beriani yang dikukus bukan tugas mudah kerana nasi dan rempah-ratus perlu diasing terlebih dulu serta tempoh mengukus yang lama iaitu kira-kira empat jam.

Selain nasi beriani, masakan kampung seperti ikan keli berlada, sambal goreng Jawa dan nasi ambeng turut menjadi identiti SKDP.

Kambing golek barbeku SKDP juga merupakan keistimewaan katering milik keluarga Abdullah itu dengan gaya masakan yang dapat mengekalkan rasa dan aroma kambing.

Kerja-kerja penyediaan makanan seperti memotong daging dan menanak nasi sehingga mengaul dilakukan oleh ramai individu kerana kuantiti yang besar memerlukan banyak tenaga.

Namun, ibu Mohamad Saiful menjadi satu-satunya individu yang mengawal rasa setiap hidangan yang dimasak termasuk sewaktu menumis rempah-ratus.

Katering SKDP turut menyediakan perkhidmatan lain seperti majlis keraian, seminar dan majlis perkahwinan yang terdiri daripada kad jemputan, pelamin, andaman serta kompang.

Daripada bajet, Mohamad Saiful dapat memberi cadangan yang bersesuaian untuk bilangan tetamu, menu atau memerlukan penambahan modal.

"Bajet paling ideal buat masa sekarang lebih kurang RM12,000 untuk 1,000 tetamu," ujarnya. Khidmat nasihatnya tidak dikenakan sebarang caj. - ADLAN JAAFAR

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Israel minta Palestin reda ketegangan

Posted:

Israel minta Palestin reda ketegangan

Israel minta Palestin reda ketegangan

SEKUMPULAN penunjuk perasaan berdiri di depan seorang askar Israel dalam satu
pertempuran di Kampung Saair, Hebron semalam.


BAITULMUQADDIS - Israel semalam menyatakan pihaknya menghantar tuntutan kepada kepimpinan Palestin supaya mengekang kekacauan selepas beribu-ribu tahanan mengadakan mogok lapar di penjara-penjara Israel, manakala para penyokong mereka bertempur dengan pasukan keselamatan di Tebing Barat yang ditakluki rejim Zionis.

Menurut kenyataan Tel Aviv, Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu pada masa yang sama mengarahkan pembayaran hasil cukai untuk bulan Januari yang dipungut oleh Israel bagi pihak Palestin dipindahkan kepada Pihak Berkuasa Palestin (PA).

Ia sebagai usaha untuk 'memujuk' PA campur tangan untuk meredakan ketegangan ekoran isu mogok lapar tersebut.

Protes di Tebing Barat semakin memuncak sebagai tanda sokongan kepada tahanan Palestin yang ditahan Israel dan bagi membantah perluasan penempatan haram Yahudi.

Seorang pegawai berkata, hampir semua tahanan Palestin di penjara-penjara Israel mengadakan mogok lapar semalam selama sehari bagi membantah kematian mengejut seorang tahanan yang didakwa pihak berkuasa penjara meninggal dunia akibat serangan jantung.


BEBERAPA pelajar Palestin cuba melarikan diri bagi mengelak terkena tembakan gas pemedih mata askar Israel di Kampung Saair.


"Seramai 4,500 orang, sebenarnya hampir setiap tahanan (mengadakan mogok lapar)," kata jurucakap Perkhidmatan Penjara Israel, Sivan Weizman.

Banduan itu, Arafat Jaradat, 30, meninggal dunia secara mengejut di Pusat Tahanan Megiddo, utara Israel.

Satu kenyataan daripada pejabat Perdana Menteri Palestin, Salam Fay- yad berkata, beliau mahukan penjelasan sebenar berhubung kematian bapa kepada dua orang anak itu.

Beberapa saksi dan sumber keselamatan berkata, berita kematian Jaradat mencetuskan pertempuran antara pemuda Palestin dan pasukan keselamatan Israel di Hebron.

Menurut perkhidmatan perisikan Israel, Shin Bet, Jaradat ditahan kerana terlibat dalam insiden baling batu sehingga menyebabkan seorang warga Israel cedera pada November 2012.

- Agensi

Bashar dikecam sebagai syaitan bisu

Posted:

Bashar dikecam sebagai syaitan bisu

Bashar dikecam sebagai syaitan bisu

SHARJAH, Emiriah Arab Bersatu – Perdana Menteri Turki, Recep Tayyip Erdogan, semalam mengecam Presiden Syria, Bashar Al-Assad dengan memanggilnya sebagai 'syaitan bisu'.

Beliau berkata demikian kerana pemimpin Syria itu telah melakukan serangan terhadap rakyatnya sendiri dan tidak terhadap Israel yang menduduki beberapa wilayah di Syria secara haram.

Erdogan menghadiri forum komunikasi pemerintah di negara ini.

Beliau bersama para pemimpin rantau Teluk turut memberi sokongan kepada para penentang Bashar.

"Kami tidak akan berdiam diri ketika berdepan diktator yang zalim, syaitan bisu yang melakukan pembunuhan beramai-ramai terhadap rakyatnya sendiri. Namun, beliau hanya membisu dan sepi terhadap pihak (Israel) yang menduduki wilayahnya sejak berdekad-dekad lalu," kata Erdogan pada forum tersebut.

Lebih 60,000 orang terbunuh dalam pertempuran antara kumpulan penentang yang terdiri daripada penduduk tempatan dengan askar-askar Bashar sejak Mac 2011.

Para penentang itu mahu menggulingkan Bashar ekoran kejayaan kebangkitan penduduk di Libya, Mesir dan Tunisia. – Agensi

Rai kejayaan tawan gunung Everest

Posted:

Rai kejayaan tawan gunung Everest

Rai kejayaan tawan gunung Everest


dari kiri Hornbein, Dyhrenfurth, Whittaker dan Dingman


BERKELEY, California - Pasukan pendaki Amerika Syarikat (AS) pertama yang menakluki Gunung Everest bergabung semula untuk meraikan pencapaian itu.

Pasukan tersebut terdiri daripada Norm Dyhrenfurth, 94, Jim Whittaker, 84, Tom Hornbein, 82, dan Dave Dingman, 76 yang masih hidup.

"Apabila saya mula menimbulkan idea tersebut (mendaki Gunung Everest) orang ramai berkata, pencapaian itu telah dilakukan, kenapa mahu melakukannya lagi," kata Dyhrenfurth pada Jumaat lalu.


Gambar fail pada tahun 1963 menunjukkan sebahagian anggota pasukan pendaki Amerika Syarikat berehat semasa perjalanan untuk menawan puncak Everest.


Beliau dan tiga anggota ekspedisi Everest yang terselamat pada pendakian 1963 itu berkumpul di kawasan Teluk San Francisco untuk meraikan ulang tahun ke-50 kejayaan mereka menakluki Everest. Namun, menurutnya, pendakian itu ternyata amat sukar dengan Whittaker hampir kehilangan nyawa dalam usaha tersebut.


PUNCAK Gunung Everest pada tahun 1963.


Whittaker tiba di puncak dunia itu pada 1 Mei 1963 diikuti oleh beberapa rakan-rakan sepasukannya selang beberapa minggu kemudian.

Dia dan seorang Sherpa, Nawang Gombu berada di puncak Everest sedekad selepas gunung tersebut ditakluki oleh pendaki New Zealand, Edmund Hillary.

Hillary merupakan manusia pertama yang tiba di puncak setinggi 8,534 meter itu. - AP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Tembok di tapak pembinaan Ukay Perdana runtuh

Posted:

Tembok di tapak pembinaan Ukay Perdana runtuh

Tembok di tapak pembinaan Ukay Perdana runtuh

25/02/2013 7:11pm

KUALA LUMPUR — Tembok sepanjang kira-kira 50 meter runtuh akibat hujan lebat petang ini di sebuah tapak pembinaan rumah banglo di Taman Nusa Tropika, Ukay Perdana, di sini.

Seorang pengguna jalan raya yang melalui kawasan itu, Belinda Mohd. Ishak, 38, berkata, ketika kejadian kira-kira pukul 3 petang, beliau dalam perjalanan ke rumahnya di Bukit Antarabangsa.

"Masa itu hujan lebat sangat. Ketika melalui lokasi kejadian, saya nampak tembok rumah banglo yang sedang dalam pembinaan itu tiba-tiba runtuh beserta bunyi yang kuat.

"Nasib baik tembok itu tak jatuh betul-betul ke atas jalan dan mengenai kereta yang melaluinya," katanya.

Beliau berkata, pada ketika itu dilihat pekerja binaan rumah banglo tersebut bertempiaran lari bagi menyelamatkan diri.

Belinda berkata, selepas kejadian itu, jalan raya di situ menjadi sesak kerana serpihan tembok dan pasir menutupi lorong kiri jalan dan air melimpah akibat paip yang pecah berhampiran kawasan perumahan itu.

Tinjauan di lokasi kejadian mendapati kerja-kerja membersih dilakukan oleh pekerja binaan.

Namun, usaha menemu bual pekerja binaan dan Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ), gagal. — BERNAMA

Bicara kes bunuh Dirang bermula hari ini

Posted:

Bicara kes bunuh Dirang bermula hari ini

Bicara kes bunuh Dirang bermula hari ini

25/02/2013 7:05pm

JOHOR BAHRU — Perbicaraan kes seorang buruh yang didakwa membunuh Nurul Nadirah Abdullah atau Dirang, 5, yang rangkanya ditemui di ladang kelapa sawit di Nusa Damai, Masai pada Mac tahun lepas, bermula di Mahkamah Tinggi di sini hari ini.

Pada prosiding hari ini, Ketua Unit Pendakwaan Johor, Umar Saifuddin Jaafar dalam ucapan pembukaannya berkata, pendakwaan akan memanggil beberapa saksi termasuk ibu dan nenek Dirang serta Doktor Mohamad Aznool Haidy Ahsorori yang melakukan bedah siasat ke atas mangsa.

"Keterangan saksi pakar ini akan membuktikan bahawa melalui penemuan fungal dan telur lalat pada mayat si mati membuktikan si mati telah mati pada 2 Mac 2012 atau lebih awal dari tarikh itu.

"Seterusnya, di akhir perbicaraan nanti, kesemua keterangan yang akan dikemukakan itu bakal membentuk suatu keterangan yang melampaui keraguan munasabah bahawa tertuduh terlibat dan menyebabkan kematian Nurul Nadirah," katanya.

Di kandang tertuduh ialah Muidin Maidin, 26, yang didakwa membunuh mangsa di Ladang Kelapa Sawit, Jalan Suria 47, Bandar Seri Alam di sini antara pukul 11.30 pagi pada 1 Mac 2012 dan 12 malam, 2 Mac 2012.

Tertuduh dibicarakan mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman mati mandatori, jika sabit kesalahan.

Nurul Nadirah dilaporkan hilang pada 1 Mac tahun lepas ketika keluar membeli mi segera dan telur di kedai runcit berhampiran rumahnya di Flat Seri Delima, Bandar Seri Alam sebelum disahkan meninggal dunia akibat dibunuh dan dibakar pada 12 Mac tahun lepas.

Kematiannya disahkan melalui ujian asid deoksiribonukleik (DNA) terhadap rangka manusia yang ditemui di ladang kelapa sawit di Nusa Damai, Masai pada 8 Mac tahun lepas.

Hari ini, mahkamah mendengar keterangan ibu mangsa Roselyn Alan, Milnah Jul serta tiga jurugambar Jabatan Siasatan Jenayah Ibu Pejabat Polis Daerah Seri Alam iaitu Lans Koperal Mohamad Fouzi Zakaria, Koperal Rosman Abdullah dan Koperal Northa Basiman.

Perbicaraan di depan Hakim Datuk Abdul Halim Aman bersambung esok. — BERNAMA

25,290 dapat rawatan pemulihan dadah di C&C

Posted:

25,290 dapat rawatan pemulihan dadah di C&C

25,290 dapat rawatan pemulihan dadah di C&C

25/02/2013 6:50pm

KOTA BHARU — Sebanyak 25,290 orang pesakit yang mengalami masalah ketagihan dadah terutama golongan remaja menerima rawatan di 11 Klinik Pulih dan Rawat (C&C) di seluruh negara sejak ia diwujudkan pada Julai 2010.

Ketua Pengarah Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK), Datuk Zuraidah Mohamed berkata, 85 peratus daripada pesakit itu terdiri daripada remaja dan pelajar sekolah.

Katanya, mereka datang ke pusat itu secara sukarela bersama ibu bapa mereka kerana terlibat dalam penagihan dadah jenis pil kuda.

Beliau berkata, AADK menyasarkan lebih ramai penagih dadah untuk datang mendapatkan rawatan di pusat berkenaan dengan sebuah lagi pusat seumpama itu akan ditubuhkan di Sungai Ruan, Pahang, pada tahun depan.

"Kita akan terus meningkatkan usaha dengan mengadakan pendekatan baharu sama ada dalam menerima dan merawat penagih yang memerlukan perkhidmatan," katanya selepas Majlis Penyampaian Hadiah Pertandingan Lanskap Laman Terapi Irama Alam, AADK 2012 peringkat Kebangsaan di sini hari ini.

Antara Klinik C&C yang diwujudkan setakat ini ialah di Sungai Buloh, Selangor, Kota Baharu (Kelantan); Tampin (Negeri Sembilan); Bukit Mertajam (Pulau Pinang); Tampoi (Johor), Papar dan Kuching (Sarawak). — BERNAMA

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved