Khamis, 19 Mei 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Harapan stesen nuklear terbesar

Posted:

Harapan stesen nuklear terbesar

Harapan stesen nuklear terbesar

Oleh AMMAR JAZLAN MAD LELADI atas peta, Jaitapur hanyalah sebuah pelabuhan kecil yang terletak di daerah Ranagiri, barat daya Maharashtra, India. Kedudukannya yang terletak di persisir Laut Arab menjadikan Jaitapur sebagai salah sebuah pelabuhan terpenting untuk tujuan perdagangan sejak beratus-ratus tahun dahulu.

Sejak empat tahun lalu, namanya tiba-tiba menjadi perhatian masyarakat antarabangsa. Semuanya, disebabkan cadangan pembinaan Projek Janakuasa Nuklear Jaitapur, sebuah stesen janakuasa nuklear terbesar di dunia.

Firma multinasional Perancis, Areva telah dipilih untuk membina enam reaktor nuklear berkuasa 9,900 Megawatt (MW) di Madban, berhampiran Jaitapur.

Pada mulanya, usaha menjayakan projek bernilai AS$10.1 bilion (RM30.7 bilion) seakan-akan berjalan lancar, biarpun wujud tentangan kecil dalam kalangan penduduk setempat.

Pengajaran Fukushima

Bagaimanapun, tarikh 11 Mac lalu telah mengubah segala-galanya. Tragedi gempa bumi dan tsunami yang melanda Jepun di samping kebakaran reaktor nuklearnya, Fukushima telah meningkatkan kebimbangan rakyat India berhubung status keselamatan projek itu.

Seorang penduduk di perkampungan nelayan Sakhri Nate berhampiran Jaitapur, Pravin Gaonkar berkata, krisis nuklear yang berlaku di Jepun menjadi pengajaran berguna kerana keadaan pantai Konkan sekitarnya yang terdedah kepada ancaman gempa bumi.


SALAH sebuah stesen janakuasa nuklear di India terletak di Narora.


"Sebelum tragedi itu, kami diberitahu tentang kecanggihan teknologi yang digunakan di Jepun. Walaupun berada di zon gempa bumi namun, mereka tetap mempunyai loji nuklear.

"Kini apa yang berlaku telah mengubah senario yang sedia ada. Kami bimbang perkara yang sama akan berlaku di sini," katanya yang merupakan salah seorang penduduk yang menyertai kempen antinuklear yang semakin meningkat di seluruh negara.

Di sekitar kampungnya, penduduk menyuarakan bantahan terhadap kerajaan melalui poster-poster berbunyi, 'Katakan Tidak Untuk Tenaga Nuklear', 'Kami Tidak Mahu Sakit' dan 'Pergi Berambus Areva'.

Seorang penduduk Abdul Majid Goalkar, 45, mendakwa, jika projek itu diteruskan, kehidupan 5,000 nelayan yang bergantung hidup kepada sumber laut di kawasan itu bakal terjejas.

"Apabila mereka mula menempatkan paip penyejuk reaktor, kami tidak akan dapat ke laut dan menangkap ikan. Air panas yang keluar dari reaktor ini akan mempengaruhi habitat dan mencemarkan laut, perkara itu tidak dapat disangkal lagi," katanya.

Di samping kemusnahan hidupan laut, wujud kebimbangan terhadap sektor pertanian di kawasan sekitarnya terutama tanaman mangga Alphonso yang terkenal dan menjadi eksport utama ketika ini.

"Sumber ekonomi utama di kawasan ini ialah penangkapan ikan dan tanaman mangga," kata Mahesh Karankar, 32, yang mengendalikan sebuah kedai runcit di perkampungan itu.

"Jika semuanya telah hilang, apa lagi yang boleh kami lakukan? Bagaimana kami mahu mendapatkan wang?"

Peningkatan tentangan


TRAGEDI letupan nuklear Chernobyl menyebabkan kesan radiasi kepada mangsa.


Siri penentangan yang pada mulanya berlaku secara aman sebelum ini bertukar ganas pada 18 April lalu, apabila polis bertempur dengan penunjuk perasaan mengakibatkan seorang terbunuh, manakala tujuh lagi cedera.

Keesokannya, parti pembangkang berpengaruh di Maharashtra, Shiv Sena mengadakan tunjuk perasaan di Ratnagiri. Tayar-tayar dibakar di laluan utama Mumbai menuju ke Goa, manakala bas-bas turut dilempar dengan batu.

Beberapa kumpulan penentang seperti Janahit Seva Samiti dan Konkan Bachao Samiti mahu kerajaan menghentikan pembinaan reaktor nuklear di Jaitapur dan mengkaji semula polisi peningkatan kuasa nuklear sehingga 63,000 MW seperti yang dirancangkan pada 2032.

"Sedangkan Jepun kini mahu meninjau semula program nuklearnya dan Jerman juga telah menghentikan penambahan reaktor, tetapi kerajaan tetap berkeras mahu meneruskannya.

"Kami merasakan keputusan ini bermotifkan politik dan mengabaikan realiti yang berlaku pada hari ini," kata Adwait Pednekar, Ketua Kumpulan Konkan Bachao Samiti.

Biarpun, mendapat bantahan keras daripada masyarakat, namun kerajaan India seakan-akan tidak mahu menoleh ke belakang bagi memenuhi keperluan sumber tenaganya yang semakin kritikal.

Menteri Alam Sekitar India, Jairam Ramesh memberitahu projek itu akan tetap diteruskan mengikut pelan asal.

Bagaimanapun, beliau berkata, satu kajian menyeluruh akan dilakukan berhubung tahap keselamatan reaktor itu selepas tragedi di Fukushima.

"India tidak boleh menghentikan pembinaan reaktor nuklearnya. Dari sudut kesan rumah hijau, tenaga nuklear dilihat lebih praktikal," katanya.

Sementara itu, Menteri Pertanian India, Sharad Pawar memberitahu, sepasukan pakar kaji laut akan dihantar ke Jaitapur bagi menjalankan kajian dan berdialog dengan penduduk setempat.

"Penduduk setempat perlu diberi penjelasan berhubung tahap keselamatannya. Projek ini amat penting kepada India dan tidak akan menjejaskan aktiviti dan ekonomi mereka," katanya ketika mengadakan pertemuan dengan sekumpulan nelayan di Ganpatipule, Ranagiri baru-baru ini.

Perkembangan teknologi nuklear bagi tujuan keamanan mula meningkat di India selepas perjanjian dengan Amerika Syarikat pada 2008. Perjanjian itu membolehkan negara tersebut melakukan perdagangan bahan bakar nuklear dan teknologi dengan negara-negara lain selepas ia diharamkan pada 1974.

Kini, India mempunyai 20 loji nuklear kecil yang beroperasi di enam lokasi dengan keupayaan 4,780 MW atau tiga peratus daripada keperluan semasanya.

Sumber alternatif

Pakar teknologi nuklear tempatan, Prof. Datuk Dr. Sukiman Sarmani berkata, nuklear merupakan alternatif terbaik untuk menjana elektrik bagi menjamin sekuriti bekalan tenaga mencukupi bagi sesebuah negara maju.


AMARAH sebahagian warga India tidak dapat dibendung lagi hingga ada yang terbunuh dalam demonstrasi.


Beliau menggambarkan nuklear seperti sebuah enjin baru yang sedang berkembang, apatah lagi bagi negara yang memerlukan penggunaan sumber tenaga yang besar bagi menampung kepesatan ekonominya seperti India.

"Kepentingan nuklear turut di sedari oleh beberapa negara termasuk Malaysia bagi mengatasi masalah penyediaan sumber tenaga mencukupi di samping mengelak kebergantungan terhadap sumber fosil semata-mata.

"Penggunaannya bukan sahaja menguntungkan pihak industri malah, ia merupakan tenaga yang bersih dan menghasilkan gas karbon jauh lebih rendah bagi setiap unit kuasa elektrik yang dijana," katanya.

Tambah Sukiman, dari segi kelebihannya tenaga nuklear mempunyai rekod keselamatan yang cemerlang sejak 60 tahun yang lalu.

Katanya, kajian yang dijalankan pada tahun 1970 hingga 1992 mendapati loji nuklear hanya mencatatkan 31 kemalangan berbanding arang batu (6,400), gas asli (1,200) dan hidro (4,000).

Jelasnya, kemalangan di Three Mile Island, Amerika Syarikat dan Chernobyl, Ukraine yang melibatkan loji nuklear masing-masing berlaku lebih 30 dan 20 tahun dahulu dan pelbagai langkah keselamatan telah diambil selepas itu bagi mengelak kejadian sama berulang.

Ditanya mengenai tragedi di Fukushima yang menjadi modal pembangkang di India bagi menghalang pembinaan loji nuklear di Jaitapur, Sukiman berkata, loji nuklear dari generasi pertama yang dibina pada penghujung 1960-an tidak mengalami kerosakan teruk seperti yang dijangkakan.

"Ia dikelilingi tembok setinggi lima kaki, namun tsunami yang melanda lebih daripada 13 meter menyebabkan bekalan elektrik terputus di samping merosakkan sistem kawalan penyejukannya.

"Gas hidrogen yang panas akhirnya meruap sehingga memusnahkan bumbung loji menyebabkan kira-kira 10 peratus bahan radioaktif tersebar di udara, terasnya langsung tidak terjejas.

"Kerajaan Jepun berjaya menyejukkan loji menggunakan air laut di samping memulihkan bekalan elektrik ke stesen itu bagi memastikan ia berfungsi semula," katanya yang menyifatkan ia antara malapetaka terburuk dalam sejarah Jepun.

Bagaimanapun katanya, kebanyakan loji nuklear pada hari ini merupakan generasi ketiga yang mempunyai tahap keselamatan maksimum daripada strukturnya sehinggalah operasi yang dijalankan.

"Teknologi Reaktor Imbangan Eropah (EPR) Perancis yang digunakan di Jaitapur telah terbukti keberkesanannya. Ia menjadi pilihan beberapa negara seperti Vietnam, Maghribi, Indonesia, Chile, Argentina dan Emiriyah Arab Bersatu (UAE) dalam membangunkan teknologi nuklear mereka.

"Perancis boleh dianggap sebagai model terbaik kerana hampir 80 peratus sumber tenaganya dihasilkan melalui teknologi nuklear lebih 30 tahun yang lalu," jelasnya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Noor Jan waris palsu

Posted:

Noor Jan waris palsu

Noor Jan waris palsu

Oleh AHMAD SYAKIR SAZILI
syakir.sazili@kosmo.com.my


RAJA ROZLAN (kiri) dan Raja Omar Ikram (tengah) pada sidang akhbar mengenai jurai keturunan Raja Noor Jan di Ipoh semalam.


IPOH – Persatuan Waris Kerabat Negeri Perak (PWKNP) semalam buat pertama kali meminta Raja Noor Jan Shah Raja Tuah supaya berhenti daripada membuat dakwaan bahawa beliau ialah pewaris Kesultanan Melaka dan Perak kerana dakwaan yang dibuat tidak berasas sama sekali.

Yang Dipertua PWKNP, Raja Rozlan Raja Yaacob berkata, Raja Noor Jan seharusnya menghentikan segera tindakan menjaja cerita kononnya dia mempunyai salasilah Kesultanan Perak dengan mendakwa datang daripada keturunan Raja Alang Abdul Rahman.

Menurutnya, dakwaan Raja Noor Jan itu tidak benar sama sekali kerana buku-buku sejarah termasuk yang ditulis pada zaman penjajahan British jelas menunjukkan Sultan Abdullah Mohammad I tidak mempunyai anakanda bernama Raja Alang Abdul Rahman. Sebaliknya menurut Raja Rozlan, Raja Alang Abdul Rahman tidak wujud kerana anakanda Sultan Perak ke-22 ialah Raja Pandak Abdul Rahman. "Mana mungkin seorang bapa (Sultan Abdullah Mohammad I) akan menamakan dua anak lelakinya menggunakan nama yang sama dan Raja Alang. "Apa yang pasti, Raja Alang Abdul Rahman itu tidak wujud dalam salasilah Kesultanan Perak," katanya pada sidang akhbar di sebuah hotel di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Buang masa di talian sejam sehari

Posted:

Buang masa di talian sejam sehari

Buang masa di talian sejam sehari


KAJIAN menunjukkan Facebook dan Twitter bukan masalah besar kepada pekerja pejabat.


KUALA LUMPUR - Secara puratanya seseorang pekerja menggunakan di antara 30 sehingga 60 minit sehari dalam talian untuk tujuan-tujuan peribadi, menurut satu kajian oleh Universiti Teknologi Swinburne di Melbourne dan syarikat keselamatan sesawang Australia MailGuard. Namun yang menarik, Facebook dan Twitter bukanlah gangguan utama dalam kebanyakan kes. Kajian itu menganalisis data tanpa nama dengan kebenaran daripada syarikat-syarikat pelanggan Australia dan mengesan tabiat-tabiat perayauan pekerja, sesetengahnya berpangkalan di luar negara dari Januari sehingga Disember 2009. Walaupun 40 peratus daripada pekerja yang dikaji dalam sampel seramai 50,000 orang telah menggunakan Facebook dalam jangka masa enam bulan kajian tersebut, purata masa yang dihabiskan untuk laman sosial itu hanyalah beberapa minit.

Kajian-kajian lain menganalisis data pengguna dan melakukan kajian kualitatif, tetapi kajian ini adalah yang pertama mengkaji tingkah laku individu dalam satu jangka masa tertentu. "Kegunaan-kegunaan ini adalah kegunaan-kegunaan biasa: mereka membaca berita, ramalan kaji cuaca dan jadual-jadual pengangkutan," kata Dr. Rajesh Vasa dari Fakulti Teknologi Komunikasi dan Maklumat universiti tersebut.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Firma AS setuju labur RM6 bilion

Posted:

Firma AS setuju labur RM6 bilion

Firma AS setuju labur RM6 bilion


NAJIB ketika berucap pada satu majlis makan tengah hari bersama anggota Dewan Perniagaan AS di New York semalam.


NEW YORK - Beberapa firma multinasional Amerika Syarikat akan melabur antara RM5 dan RM6 bilion di Malaysia dalam masa dua hingga tiga tahun akan datang, kata Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Beliau berkata, pelaburan berkenaan akan melibatkan sektor elektronik lanjutan, tenaga yang boleh diperbaharui, minyak dan gas, teknologi maklumat dan komunikasi, penjagaan kesihatan, farmaseutikal serta perkhidmatan.

Menurut beliau, Motorola yang telah beroperasi di Malaysia sejak 37 tahun lepas dengan 7,000 pekerja, akan melabur kira-kira RM4 bilion bagi menubuhkan Pusat Kecemerlangan Global di kilangnya di Pulau Pinang bagi menyediakan sokongan perkhidmatan kepada pelanggan di seluruh Asia Pasifik.

"Ini merupakan suatu pencapaian besar. Mereka berpuas hati dengan kerjasama yang diberikan kerajaan Persekutuan. Mereka kini terlibat dalam sistem teknikal untuk Polis Diraja Malaysia," kata beliau pada sidang akhbar sempena hari kedua lawatan kerja beliau ke New York semalam.

Najib berpuas hati dengan sambutan dan komitmen yang ditunjukkan oleh beberapa ketua industri dan pengurus dana yang menghadiri 'Invest Malaysia New York 2011' yang berlangsung selama dua hari di sini untuk melabur di Malaysia.

Perdana Menteri yang sebelum itu mengadakan perbincangan meja bulat dan makan tengah hari bersama Dewan Perniagaan AS berkata, beberapa syarikat teknologi tinggi juga membayangkan perancangan untuk melabur kira-kira RM1 bilion terutama di Cyberjaya yang bakal mewujudkan 2,000 pekerjaan berkemahiran tinggi.

"Saya tidak boleh menyatakan syarikat mana kerana mereka perlu mendapatkan kelulusan daripada lembaga pengarah mereka dan badan kawal atur di Malaysia serta di sini tetapi pelaburan berkenaan pasti berlaku," kata Najib.

Syarikat-syarikat AS telah melabur kira-kira RM120 bilion (AS$40 bilion) dalam sektor pembuatan dan perkhidmatan Malaysia dan AS merupakan negara rakan dagang keempat terbesar negara dengan jumlah perdagangan sebanyak RM117.32 bilion (AS$36.43 bilion). - Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Gula daripada habuk kayu

Posted:

Gula daripada habuk kayu

Gula daripada habuk kayu

Oleh NOREHAN SALEH


MIMI SAKINAH menunjukkan anugerah Best Women Inventor daripada World Intelectual Property Organisation (WIP0) hasil projek penyelidikan beliau.


SELAMA ini kita hanya mengetahui gula dihasilkan daripada tebu. Kemudian beberapa tahun lalu, penemuan daun stevia sebagai alternatif gula turut menarik perhatian ramai.

Bagaimanapun, apabila seorang penyelidik muda dari Universiti Malaysia Pahang (UMP), Prof. Madya Dr. Mimi Sakinah Abdul Munaim berjaya menghasilkan gula ringkas daripada habuk kayu, penemuan itu bukan sahaja melonjakkan namanya, bahkan membolehkan beliau bakal membuka sebuah kilang tidak lama lagi.

Pensyarah Kanan di Fakulti Kejuruteraan Kimia dan Sumber Asli (FKKSA) itu berkata, melalui penemuan itu beliau telah menerima geran daripada Malaysian Technology Development Corporation (MTDC) sebanyak RM500,000 bagi membina sebuah kilang.

"Saya telah menerima geran daripada MTDC bagi membina sebuah kilang dan lokasi kilang tersebut bagaimanapun, masih dalam perbincangan," kata pensyarah berusia 34 tahun itu kepada pemberita pada Malam Cendekia Bitara UMP 2010 di Kuantan, Pahang baru-baru ini.

Penyelidikan tersebut membawa tuah buat beliau apabila berjaya menerima anugerah Best Women Inventor daripada World Intelectual Property Organisation (WIP0) hasil projek penyelidikan yang bertajuk Sustainable Production of Sorbitol From Biomass Using Green Technology Approach pada tahun lalu.

Pengiktirafan tersebut merupakan yang tertinggi dianugerahkan oleh badan antarabangsa kepada penyelidik yang menghasilkan penyelidikan yang memberi impak kepada negara.


MALAM Cendekia Bitara UMP menghargai penyelidik-penyelidiknya termasuk Mimi Sakinah (duduk kanan) baru-baru ini.


Sehingga kini, beliau telah menghasilkan sebanyak 50 kertas kerja persidangan, 15 buah artikel yang diterbitkan dalam jurnal berwasit, satu fail yang telah dipatenkan di Malaysia dan dua fail dipatenkan di Amerika Syarikat.

Pada Malam Cendekia Bitara UMP itu Mimi Sakinah dinobatkan sebagai Tokoh Cendekia Bitara dan Anugerah Projek Penyelidikan yang membawa pulang wang tunai RM10,000 berserta trofi dan sijil penghargaan setelah hasil penyelidikannya diiktiraf di peringkat antarabangsa.

"Syukur Alhamdulillah, saya berjaya menerima hadiah bagi kedua-dua kategori tersebut walaupun tidak menyangka ia sangat berhasil.

"Walaupun terpaksa menjalankan tanggungjawab sebagai penyelidik, pensyarah dan ibu secara serentak, namun Alhamdulillah ia sangat berbaloi," katanya sambil tersenyum.

Mengulas mengenai penyelidikannya, ujar Mimi Sakinah habuk kayu sesuai digunakan sebagai bahan mentah kerana ia mengandungi selulosa yang boleh diproses menjadi gula ringkas.

Dengan teknologi hijau farmentasi katanya, ia dimanfaat bagi mengurangkan kos pengeluaran berbanding kaedah hidrogen yang digunakan secara meluas dalam penghasilan gula itu ketika ini.

"Gula yang dihasilkan menerusi projek ini bukan saja boleh digunakan sebagai pemanis makanan bahkan, untuk pelbagai industri lain seperti kosmetik.

"Penggunaan habuk kayu sebagai sumber penghasilan gula ini sekali gus mengatasi masalah pembuangan sisa industri itu yang mencapai 15 juta tan setahun di seluruh dunia.

Penyelidikan tersebut turut dibantu Dr. Zularisam Ab. Wahid serta Rusmawarni Ramli.

Pencapaian dibanggakan


PENGHASILAN gula ringkas menggunakan habuk kayu mengelakkan sisa industri tersebut dibuang begitu sahaja sekali gus mempromosikan alam sekitar yang lebih bersih.


Sementara itu, UMP kini giat mengkomersialkan hasil ciptaan penyelidiknya sebagai permulaan untuk menjadi sebuah universiti teknikal bertaraf dunia.

Naib Canselor UMP, Prof. Datuk Dr. Daing Nasir Ibrahim berkata, bagi tujuan itu UMP kini sedang memperbanyakkan bilangan penyelidikan serta membangunkan pelbagai projek.

"Alhamdulillah UMP telah berjaya melalui dua fasa penting iaitu meletakkan asas universiti teknikal (2002-2007) dan memperkukuhkan asas serta menjana kecemerlangan (2008-2010).

"Kini era pelan strategik (2011-2015) dan warga UMP sedang giat berusaha merealisasikan UMP ke arah universiti pilihan utama," katanya.

Universiti tersebut kini melindungi harta inteleknya sejak tahun 2008 dengan mempatenkan empat fail dan ia bertambah kepada 49 fail setahun selepas itu.

Ia sekali gus menjadikan universiti berkenaan antara institusi yang memfailkan paten terbanyak pada peringkat nasional.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Kawan rosakkan kereta Lamborghini RM1.1 juta

Posted:

Kawan rosakkan kereta Lamborghini RM1.1 juta

Kawan rosakkan kereta Lamborghini RM1.1 juta


KERETA Lamborghini Murcielago yang remuk teruk dalam kemalangan di Sydney pada Ahad lalu.


SYDNEY - Seorang remaja berusia 22 tahun dilaporkan memandu sebuah kereta sport Lamborghini Murcielago bernilai AS$363,657 (RM1.1 juta) milik kawannya yang melanggar sebuah teksi, lapor sebuah akhbar semalam.

Dia memandu kereta itu pada pagi Ahad lalu sebelum hilang kawalan di sebatang jalan raya di Sydney, Australia. Lebih malang lagi, kereta tersebut kemudian bertembung dengan sebuah teksi yang mengakibatkan kedua-dua buah kereta mengalami kerosakan teruk.

Pemandu teksi itu merupakan wanita berusia 51 tahun dan dia terperangkap di dalam kenderaan lebih sejam sebelum diselamatkan dengan sebelah kakinya patah.

Pemilik kereta Lamborghini Murcielago yang berusia 30 tahun itu mungkin berdepan masalah untuk menuntut kerugian daripada syarikat insurans kerana kereta tersebut tidak diinsuranskan kepada pemandu berusia bawah 25 tahun.

Dia memberi pinjam kepada rakannya itu namun keretanya kini sukar untuk dikenali pasti kerana remuk teruk.

"Saya menganggap pemandu kereta itu berada (dirawat) dalam ambulans kedua. Sukar dipercayai dia masih boleh berjalan tanpa sebarang kecederaan," kata seorang saksi, Daisy Buckle.

Seorang lagi penumpang kereta sport itu yang berusia 26 tahun mengalami cedera ringan di bahagian dada.

Kereta sport Lamborghini Murcielago didedahkan kepada umum pada tahun 2002.

Pembuat kereta dari Itali itu menggunakan enjin bersesaran 6.2 liter V12.

Pihak polis sedang menyiasat kemalangan itu dan akan mendakwa pemandu tersebut kerana memandu secara berbahaya.

Seorang jurucakap polis mengesahkan bahawa pemandu itu tidak berada di bawah pengaruh alkohol. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Mangsa serangan seks ketua IMF dibimbangi ada HIV

Posted:

Mangsa serangan seks ketua IMF dibimbangi ada HIV

Mangsa serangan seks ketua IMF dibimbangi ada HIV

NEW YORK - Ketua Dana Kewangan Antarabangsa (IMF), Dominique Strauss-Kahn (gambar), 62, yang dituduh menyerang dan cuba merogol seorang pekerja wanita Hotel Sofitel di sini berdepan kebimbangan baharu, lapor sebuah akhbar semalam.

Kebimbangan itu adalah kerana pekerja wanita yang berusia 32 tahun itu dikatakan tinggal di sebuah apartmen di Bronx yang dikhaskan untuk penghidap HIV atau AIDS.

Pekerja wanita itu yang merupakan pendatang dari Afrika dilaporkan tinggal di rumah tersebut bersama anak perempuannya yang berusia 15 tahun sejak Januari lalu. Sebelum ini, dia tinggal di sebuah lagi apartmen milik pertubuhan kebajikan Harlem Komuniti AIDS.

Akhbar itu bagaimanapun tidak dapat mengesahkan sama ada pekerja hotel itu menghidap AIDS atau sebaliknya. Namun, pihak kebajikan Harlem menegaskan sekurang-kurangnya seorang penyewa apartmen di bawah seliaannya mestilah individu yang disahkan menghidap penyakit berbahaya itu.

"Apartmen itu tidak disewa di bawah namanya," jelas seorang pengurus bangunan tersebut, Chaim Gross.

Wanita itu menuduh Strauss-Kahn yang juga disebut-sebut bakal bertanding pilihan raya Presiden Perancis memaksanya melakukan seks oral sebanyak dua kali selain cuba merogolnya ketika dia membersihkan sebuah bilik Hotel Sofitel di Times Square, New York pada Sabtu lalu.

Pusat Kawalan Penyakit Persekutuan Amerika Syarikat (AS) menjelaskan wujud kemungkinan seorang pelaku seks dijangkiti HIV menerusi seks oral.

Strauss-Kahn kini ditahan di penjara Rikers Island dan berada di bawah kawalan rapi kerana dibimbangi mungkin akan membunuh diri.

Sebelum ini, hakim sebuah mahkamah tidak membenarkan dia diikat jamin. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Tentera Mesir tiada rancangan maafkan Hosni

Posted:

Tentera Mesir tiada rancangan maafkan Hosni

Tentera Mesir tiada rancangan maafkan Hosni

KAHERAH - Majlis ketenteraan yang mentadbir Mesir buat sementara menolak spekulasi bahawa ia akan memaafkan bekas Presiden, Hosni Mubarak.

Hosni, 83, yang kini sedang disiasat kerana rasuah dan penyalahgunaan kuasa ditahan di sebuah hospital di pusat peranginan Sharm el-Sheikh di negara ini.

Isterinya, Suzanne yang juga sakit semasa ditahan pihak berkuasa telah dibebaskan kelmarin selepas bersetuju menyerahkan sejumlah aset tetapi berdepan dengan siasatan rasuah.

"Majlis Tertinggi Angkatan Tentera menegaskan tidak terdapat sebarang kebenaran berhubung apa (berita) yang disiarkan oleh media bahawa pihak majlis akan memaafkan bekas presiden dan keluarganya," kata satu kenyataan tentera yang disiarkan di laman Facebook.

Hosni meletakkan jawatan pada 11 Februari lalu selepas penunjuk perasaan berkumpul selama 18 hari di Dataran Tahrir, Kaherah bagi menuntut beliau meletakkan jawatan selepas berkuasa hampir 30 tahun. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Polis NS tumpas kumpulan curi kenderaan

Posted:

Polis NS tumpas kumpulan curi kenderaan

Polis NS tumpas kumpulan curi kenderaan

19/05/2011 6:29pm

SEREMBAN - Polis Negeri Sembilan menumpaskan satu kumpulan enam lelaki dan merampas 10 kenderaan bernilai lebih RM200,000 yang kesemuanya dilaporkan dicuri di Selangor.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah negeri ACP Hamdan Majid berkata, kesemua kenderaan tersebut iaitu sembilan buah kereta dan sebuah lori tiga tan dirampas di sekitar Sepang, Kajang dan Cheras di Selangor selain di Melaka dan di Negeri Sembilan.

"Kesemua rampasan kenderaan tersebut adalah berkaitan dengan kes kecurian kenderaan di Selangor. Siasatan awal mendapati kenderaan yang dicuri akan dijual pada orang perseorangan dan bengkel kereta," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Hamdan berkata, enam suspek yang berumur 20-an dan 30-an itu ditangkap di beberapa lokasi berasingan di ketiga-tiga negeri itu bulan lepas. - Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Pemandu lori mengaku tak bersalah dera anak

Posted:

Pemandu lori mengaku tak bersalah dera anak

Pemandu lori mengaku tak bersalah dera anak

19/05/2011 6:29pm

KLANG - Seorang pemandu lori dihadapkan ke Mahkamah Majistret di sini hari ini atas tuduhan menyebabkan kecederaan fizikal terhadap anak perempuannya berusia 13 tahun dengan memukul mangsa menggunakan kayu.

K. Segar, 39, mengaku tidak bersalah dan minta dibicarakan selepas tuduhan itu dibacakan terhadapnya di hadapan Majistret Nadia Othman.

Tertuduh yang berasal dari Bentong, Pahang didakwa melakukan kesalahan itu terhadap S. Anusia, di rumah No:8-15, Blok E, Perdana Villa Apartment, Jalan Sungai Jati, Taman Sentosa di sini, antara 25 Disember tahun lepas sehingga akhir bulan lepas.

Dia didakwa mengikut Seksyen 31(1)(a) Akta Kanak-kanak 2001 dan boleh dihukum bawah seksyen sama yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 10 tahun dan denda tidak melebihi RM20,000 atau kedua-duanya sekali jika sabit kesalahan.

Timbalan Pendakwa Raya Puteri Iskandariah Md. Tahir membantah sebarang ikat jamin kerana pertuduhan menggambarkan kekejaman yang dilakukan tertuduh terhadap mangsa meskipun tertuduh adalah bapa kandungnya sendiri dan ia melibatkan kepentingan awam. - Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Wujudkan program realiti cungkil bakat belia

Posted:

Wujudkan program realiti cungkil bakat belia

Wujudkan program realiti cungkil bakat belia

19/05/2011 3:45pm

KUALA LUMPUR - Kerajaan digesa mewujudkan sebuah program realiti televisyen sebagai satu cara mencungkil bakat-bakat belia selain dijadikan pentas untuk memberi nafas baru kepada program-program belia.

Ketua Penerangan Majlis Belia Malaysia (MBM), Hasnul Fairuz Hushin Amri berkata, cadangan tersebut wajar dipertimbangkan memandangkan program-program belia sebelum ini tidak diberi pendedahan yang secukupnya dalam media.

Menurutnya disebabkan kekurangan pendedahan dalam media, ramai menyifatkan pertubuhan-pertubuhan belia di negara ini lesu dari segi penganjuran aktiviti.

"Menariknya mengenai program realiti TV ini ialah ia akan digerakkan sendiri oleh belia-belia kita menerusi aktiviti-aktiviti sehingga ke peringkat akar umbi," katanya ketika ditemuramah dalam Program Kerusi Panas, terbitan Bernama Radio24 semalam. - Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved