Selasa, 22 Januari 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Sekolah tahfiz pilihan ibu bapa

Posted:

Sekolah tahfiz pilihan ibu bapa

Sekolah tahfiz pilihan ibu bapa

SUARA alunan ayat-ayat suci al-Quran memecah kedinginan suasana pagi di Sekolah Menengah Islam IQKL (IQKL), Pinggir Taman Tun Dr. Ismail, Kuala Lumpur.

Hanna Farihin Mohd. Fadglullah, 16, juga tidak ketinggalan mengikuti kelas pada hari tersebut. Minat dan cintanya untuk menghafaz al-Quran begitu mendalam.

"Menghafal al-Quran tidak susah kerana saya mempunyai minat yang mendalam. Cara saya menghafal ialah dengan membaca dulu ayat-ayat tersebut, kemudian baca terjemahan sebelum mula menghafalnya," katanya yang lebih mesra dengan panggilan Hanna.

Sejak memasuki sekolah tahfiz swasta kendalian IQKL Sdn. Bhd. dua tahun lalu, Hanna mula menghafal satu muka surat al-Quran setiap hari. Adakalanya dia mampu menghafal sehingga tujuh muka surat.

Akhirnya dalam tempoh dua tahun tiga bulan, Hanna berjaya menghafal 30 juzuk al-Quran. Biasanya para pelajar IQKL diberi masa untuk menghafal al-Quran dalam tempoh antara lima tahun bermula dari tingkatan satu hingga lima.

Kecemerlangannya tidak terhenti di situ. Anak kelahiran Rawang itu turut mencatat 9A dalam Penilaian Menengah Rendah (PMR) tahun lalu. Kini, dia menumpukan perhatian terhadap penghafazan bersanad selain mencapai cita-cita menjadi doktor suatu hari nanti.


PARA pelajar wanita tekun menghafaz al-Quran di Akademi Darul-Huffaz, Kajang.


Perubahan

Jika beberapa dekad lalu, pengajian di sekolah tahfiz dipandang sepi segelintir masyarakat, para pelajarnya dianggap tidak mempunyai masa depan cerah dan sukar mendapat pekerjaan terutama dalam bidang profesional kecuali menjadi imam masjid atau tugas-tugas berkaitan agama.

Sekitar tahun 2006, penulis pergi ke sebuah sekolah tahfiz yang terletak dalam sebuah ladang kelapa sawit di Johor Bahru, Johor. Keadaan bangunannya cukup daif, menggunakan air perigi dan bilangan pelajar tidak sampai 10 orang. Kewujudannya mengundang syak wasangka kepada penduduk sekitar. Pengajian hanya berasaskan menghafaz al-Quran semata-mata.

Pelajar-pelajar tahfiz ketika itu dilihat mengutip derma di stesen-stesen minyak atau kawasan tumpuan orang ramai bagi pelbagai tujuan seperti pembiayaan pengajian dan pengurusan tempat tersebut.

Bagaimanapun, sejak beberapa tahun kebelakangan ini, institusi tahfiz atau sekolah tahfiz semakin berkembang. Jika melayari internet, pelbagai sekolah boleh diakses. Ibu bapa pula semakin berminat menghantar anak-anak mereka ke sekolah berkenaan sehinggakan pihak sekolah terpaksa menolak permohonan kerana kekurangan tempat.

Adakah sekolah tahfiz ini telah mengalami evolusi? Apakah magnet yang menyebabkan sekolah tahfiz menjadi pilihan mereka?

IQKL misalnya, ditubuhkan pada 1997 ketika itu dikenali sebagai Institut Quran Kuala Lumpur dan hanya mempunyai seramai 50 orang pelajar. Kini, ia beroperasi di sebuah bangunan lima tingkat di Pinggir Taman Tun Dr. Ismail dengan pelajar seramai 230 orang.


SUASANA kelas akademik di Sekolah Menengah Islam IQKL.


Sistem pendidikan berteraskan hafazan 30 juzuk al-Quran, namun IQKL menyediakan sistem akademik aliran sains teras berpandukan Kurikulum Bersepadu Sekolah Menengah (KBSM). Para pelajar belajar sepenuh masa dan tinggal di asrama. Selain itu, terdapat dua makmal untuk kegunaan kelas biologi, kimia dan fizik.

"Visi kami ingin melahirkan golongan hafiz yang faham al-Quran, sahsiah dan akhlak yang baik. Selain itu, kami juga mahu melahirkan golongan profesional yang hafiz.

"Kami juga amat menitikberatkan kualiti pelajar termasuk berkeperibadian yang baik. Sebab itulah, pelajar dilatih melakukan terjemahan al-Quran. Ketika ini, guru-guru kami dalam proses menterjemahkan al-Quran khusus bagi memudahkan para pelajar memahami terjemahan al-Quran.

"Lajnah pentashih kitab tafsir tersebut dilakukan oleh pensyarah Universiti Malaya, Universiti Kebangsaan Malaysia dan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia," kata pengetua IQKL, Nor Azimah Mohd. Ghazali ketika ditemui baru-baru ini.


MESKIPUN sepenuh masa menghafaz al-Quran, para pelajar Akademi Al-Quran Cinta Madinah tetap yakin akan berjaya mencapai cita-cita masing-masing.


Menurut Nor Azimah, IQKL mempunyai tiga Lembaga Pengarah iaitu Tengku Datuk Seri Hamuddin Tengku Othman, Datuk Mohamad Hassan Mukthar Mohd. Ali dan Mohd. Fuzi Ahamad. Ia ditubuhkan bukan berasaskan keuntungan dan turut menaja 25 pelajar anak-anak yatim.

Bagi menjamin kualiti pelajar, syarat-syarat kemasukan juga ketat seperti memperoleh minimum 4A dalam Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR), perlu menghadiri temuduga, ujian pembacaan al-Quran dan lain-lain.

Dalam pada itu, Akademi Darul-Huffaz yang berpusat di Taman Putra, Kajang pula mempunyai visi menjadi akademi tahfiz dan sains terbaik di dunia dengan melahirkan hafiz-hafiz al-Quran profesional.

"Ia dapat direalisasikan dengan memberi penekanan serius terhadap kanak-kanak dalam pendidikan tahfiz selain memberi peluang kepada semua lapisan masyarakat untuk menghafal al-Quran.

"Kami juga mempunyai matlamat melahirkan bakat-bakat dalam pertandingan Johan Tahfiz Kebangsaan dan Antarabangsa," kata pengasasnya, Lokman Shazly Al-Hafiz Al-Maulawi Zaharin.

Ditubuhkan pada tahun 2007, akademi berkenaan kini mempunyai seramai 120 pelajar yang terbahagi kepada sepenuh dan separuh masa. Mereka berumur antara setahun hingga 60 tahun. Pendidikan akademik berasaskan sains turut diajar di akademi tersebut.


PERMAINAN ping-pong antara aktiviti yang dilakukan pelajar di Akademi Al-Quran Cinta Madinah pada waktu petang.


"Bagi pelajar sekolah rendah dan menengah kami menyediakan akademik berasaskan sains tulen. Tujuannya ialah apabila dewasa kelak mereka dapat melanjutkan pengajian ke peringkat tertinggi termasuk ke luar negara dengan pelbagai pilihan kerjaya profesional," katanya.

Menurut Lokman, penubuhan akademi tahfiz sains tersebut juga berbeza daripada konsep sekolah tahfiz konvensional yang sebelum ini banyak bergantung kepada sumbangan orang ramai.

"Kami mengenakan yuran pengajian pada harga berpatutan, menyediakan asrama, kawasan riadah, makanan dan perkhidmatan dobi kepada para pelajar. Justeru, para pelajar boleh menumpukan sepenuh perhatian terhadap pengajian.

"Pelajar mempunyai jadual harian yang ketat termasuk menghafal al-Quran setiap hari yang diselang-selikan dengan pengajian akademik," katanya.

Kos operasi cabaran tubuh sekolah tahfiz

Posted:

Kos operasi cabaran tubuh sekolah tahfiz

Kos operasi cabaran tubuh sekolah tahfiz

Sekolah tahfiz terpaksa menggunakan yuran bulan yang tinggi bagi menampung keperluan pusat tersebut.


LOKMAN mengajar para pelajar membaca al-Quran dari satu ayat ke ayat lain.


TERLETAK di Taman Putra Kajang, Selangor, premis baharu Akademi Darul-Huffaz mudah diakses dari Lebuh raya Sistem Lingkaran Luar Kajang (Silk).

Premis tiga tingkat itu bukan sahaja menempatkan asrama pelajar lelaki, malah pusat pembelajaran, pejabat, sebuah restoran dan kedai alat-alat tulis.

Asrama pelajar perempuan dan kelas pengajian mereka serta pusat bimbangan kanak-kanak terletak di blok berasingan.

Pengurusan akademi tahfiz ini dijalankan secara profesional dan sistematik. Ia bagi memastikan para pelajar mendapat pendidikan berkualiti seiring visi pusat tersebut yang ingin melahirkan golongan tahfiz profesional dan terbaik di dunia.

"Kami benar-benar serius dalam melahirkan golongan tahfiz tanpa mengira peringkat umur. Kami ingin menjadi sekolah tahfiz dan sains terbaik di dunia pada tahun 2015. Kami menyasarkan pembukaan 1,000 francais sekolah tahfiz dan mahu menjadi sebuah universiti terunggul pada tahun 2025.

"Seiring dengan matlamat tersebut, kami perlu mengenakan bayaran tertentu kepada para pelajar. Ia bagi menampung kos operasi dan kelangsungan kami dalam bidang ini," kata Pengasasnya, Lokman Shazly Al-Hafiz Al-Maulawi Zaharin.

Cabaran besar akademi tahfiz berkenaan ialah kos operasi yang tinggi merangkumi sewa bangunan, gaji guru, bil-bil utiliti dan makanan pelajar yang melebihi ratusan ribu ringgit sebulan.

Para pelajar juga perlu membayar kos pengajian sebanyak RM990 sebulan bagi pengajian peringkat sekolah rendah.

"Yuran bulanan tersebut nampak agak mahal tetapi ia masih belum mencukupi untuk menampung kesemua kos operasi Akademi Darul-Huffaz. Ia hanya dapat menampung 95 peratus daripada kos operasi akademi. Jika ada pihak luar menghulurkan sumbangan, ia sedikit sebanyak dapat meringankan beban kami.

"Bagi anak Selangor, Lembaga Zakat Selangor membantu mereka sebanyak RM150 sebulan tetapi jumlah tersebut kecil berbanding yuran yang dibayar. Jika kadar yuran lebih rendah, saya yakin lebih ramai ibu bapa mampu menghantar anak mereka ke sekolah tahfiz sains," katanya.


TINGKAT atas bangunan kedai dijadikan tempat riadah para pelajar di Akademi Darul-Huffaz, Kajang.


Bantuan kewangan

Justeru, Lokman Shazly berharap kerajaan dapat memberi bantuan kewangan atau menampung sebahagian daripada yuran para pelajar terutama bagi golongan yang kurang berkemampuan.

Akademi Al-Quran Cinta Madinah, Beranang juga turut berdepan kekangan sumber kewangan. Kadar yuran bulanan RM350 bagi setiap pelajar masih tidak dapat menampung operasi akademi tahfiz berkenaan.

Pengasasnya, Rahimi Shamsuddin berkata, pihaknya menyewa rumah teres dua tingkat di kawasan berkenaan pada kadar RM550 sebulan. Kutipan yuran itu turut digunakan untuk perbelanjaan makan minum pelajar, bil air dan elektrik.

"Fokus untuk melahirkan pelajar tahfiz menguatkan semangat kami dalam meneruskan perjuangan ini. Bantuan dan sumbangan badan-badan bukan kerajaan dan orang perseorangan secara tidak langsung dapat meringankan beban tersebut.

"Sekiranya kerajaan turut membantu pasti akademi tahfiz akan lebih kukuh sekali gus melahirkan ahli tahfiz yang berkualiti dan mempunyai sahsiah tinggi," katanya.

Bagi Sekolah Menengah Islam IQKL di Pinggir Taman Tun Dr. Ismail, lokasi bangunan yang strategik menyebabkan sekolah berkenaan dapat beroperasi dengan baik.

"Syukur, kami dapat melatih dan melahirkan ramai pelajar yang hebat dan mendapat keputusan cemerlang dalam peperiksaan. Masyarakat sekeliling juga banyak memberi sumbangan terhadap sekolah dan ia digunakan untuk perjalanan sekolah ini.

"Dalam pada itu, para pelajar juga dikenakan yuran bulanan sebanyak RM650. Seramai 25 pelajar anak yatim IQKL ditaja oleh pihak-pihak tertentu," kata pengetuanya, Nor Azimah Mohd. Ghazali.

Gila buru gading, sumbu badak

Posted:

Gila buru gading, sumbu badak

Gila buru gading, sumbu badak


PEMBURUAN haram gajah dan badak sumbu melibatkan jenayah terancang, malah sesetengah daripada mereka merupakan pengganas yang lengkap bersenjata api.


PERMINTAAN yang tinggi terhadap gading dan sumbu menyebabkan haiwan Afrika seperti badak dan gajah menjadi korban pemburu haram paling banyak sepanjang tahun lalu.

Menurut data yang dikeluarkan oleh Kementerian Alam Sekitar Afrika Selatan, sepanjang pertengahan Disember lalu, pemburu haram dilaporkan telah membunuh 633 ekor badak sumbu di Afrika Selatan.

Jumlah itu menjadikan ia sebagai rekod baharu dalam pemburuan badak sumbu. Malah, ia semakin meningkat sejak 448 tahun lalu.

Sementara itu di beberapa kawasan lain di benua Afrika, kisah gajah menjadi mangsa sembelihan kejam pemburu haram tidak pernah surut termasuk pembunuhan besar-besaran yang dilaporkan di Cameroon dan Republik Congo.

Berdasarkan laporan Kumpulan Pemuliharaan Traffic yang bertindak memantau perdagangan haiwan dan tumbuh-tumbuhan global, jumlah gading yang dirampas pihak berkuasa menjunam sejak 2011. Tetapi, kajian mendapati pada masa yang sama jumlah gading yang dicuri meningkat di peringkat global.

"Ini bermakna semakin banyak gading berjaya sampai ke tangan pembeli haram. Nampaknya tahun 2012 merupakan antara tahun yang menguntungkan buat pedagang gading haram berbanding tahun 2011," kata Tom Milliken yang menguruskan Sistem Informasi Perdagangan Gajah Traffic.

Pada tahun 2011, dianggarkan sebanyak 40 tan gading gajah diseludup yang mengakibatkan kematian ratusan ekor gajah. Tahun lalu, sebanyak 28 tan gading dirampas namun angka itu dijangka meningkat.

Permintaan tinggi

"Bermula 2009, empat daripada lima jumlah tertinggi penyeludupan melibatkan gading," jelas Tom.

Permintaan tinggi ke atas gading sebagai barangan perhiasan meningkat dengan pantas di Asia. Ia juga telah membuka peluang luas untuk penyeludupan gajah dan haiwan lain selari dengan peningkatan pengaruh masyarakat China dan pelaburan di Afrika.

"Jumlah kematian gajah akibat pemburuan haram untuk mendapatkan gadingnya meningkat begitu mendadak dan ia melibatkan jenayah terancang. Ini kerana sesetengah kes dilakukan oleh pengganas yang mempunyai kelengkapan senjata," menurut kenyataan Konvensyen Perdagangan dan Perlindungan Hidupan Liar Flora dan Fauna Terancam Antarabangsa (CITES).

Penyeludupan gading turut dikaitkan dengan konflik. Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) baru-baru ini mengadakan siasatan ke atas pergerakan haram perdagangan melibatkan Lord's Resistance Army (LRA) di Uganda.

Diketuai oleh individu yang diburu oleh Kesatuan Afrika dan pasukan tentera bantuan Amerika Syarikat, Joseph Kony, LRA telah dituduh menyebabkan berlakunya keganasan di kawasan selatan sejak dua dekad lalu melalui penculikan kanak-kanak untuk dijadikan samseng atau hamba seks.

"Di Taman Negara Bouba N'Djida yang terletak di utara Cameroon, lebih 450 ekor gajah telah dibunuh secara haram oleh kumpulan dari Chad dan Sudan awal tahun 2012," kata CITES.

Dalam kes sumbu badak pula, permintaan semakin meningkat di Vietnam. Ramai yang ingin membelinya kerana dikatakan dapat menyembuhkan pelbagai jenis penyakit termasuk kanser.

Penyeludup dadah

Sungguhpun dakwaan itu tidak dapat dibuktikan dengan teknologi sains, permintaan tinggi telah menyebabkan harga sumbu badak mencecah AS$65,000 (RM195,000) sekilogram membuatkan ia lebih mahal daripada emas. Kebanyakan badak sumbu dibunuh di kawasan selatan Taman Negara Kruger di Afrika.

Sekumpulan pemburu haram yang dilengkapi senjata api dan gogal penglihatan malam masuk melalui negara jiran, Mozambique iaitu tempat yang sering digunakan oleh penyeludup untuk membawa keluar dadah dari Asia Tenggara ke Afrika.

"Taman Negara Kruger hanya sebesar Israel dan ia menyukarkan pihak polis. Anda berhadapan dengan sindiket antarabangsa yang cekap dalam mengendalikan urus niaga sumbu badak," kata pengarang buku Killing for Profit, Julian Rademeyer.

Julian turut menjangkakan jumlah badak sumbu yang dibunuh untuk sumbunya bakal meningkat pada tahun 2013 sekali gus akan menyebabkan haiwan itu menghampiri kepupusan.

Rentetan itu, kerajaan Afrika Selatan telah mengarahkan pasukan tentera untuk mengawasi Kruger, manakala agensi pengutip cukai SARS dan polis telah berusaha keras untuk mengekang pemburu haram. Bagaimanapun, beberapa faktor termasuk penyelewengan pekerja menyebabkan usaha tersebut menemui kegagalan.

Afrika Selatan memiliki hampir keseluruhan populasi iaitu sebanyak 18,800 ekor badak sumbu putih atau 93 peratus dan kira-kira 40 peratus spesies jarang ditemui iaitu badak sumbu hitam.

"Afrika Tengah mengalami kehilangan gading yang amat banyak tetapi dalam tempoh beberapa tahun kebelakangan ini, ia juga telah meningkat di Kenya, Tanzania dan Mozambique," ujar Tom lagi. - Reuters

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Infiniti

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Infiniti


Mengejutkan orang ramai di CES 2013

Posted:

Mengejutkan orang ramai di CES 2013

Mengejutkan orang ramai di CES 2013

PEMAIN-PEMAIN industri pembuatan televisyen dunia berlumba-lumba menunjukkan produk terbaharu mereka yang lebih besar dan paparan lebih menarik dengan pelbagai teknologi yang lebih pintar untuk para pelanggan yang mahukan pengalaman menonton berbilang skrin.

Syarikat-syarikat seperti Samsung, Sony, LG, Sharp dan Panasonic menayangkan evolusi terbaharu televisyen mereka pada Pameran Elektronik Pengguna (CES 2013) yang berlangsung di Las Vegas, Nevada, Amerika Syarikat (AS).

Acara yang berlangsung pada awal Januari lalu itu memperlihat generasi televisyen baharu yang dikenali sebagai Ultra HD (Ultra Berdefinisi Tinggi), ia berdefinisi tinggi 4K (3840 × 2160 resolusi).

Ultra HD memberikan paparan yang lebih menakjubkan, imej-imej seakan-akan hidup tetapi dijual pada harga yang tinggi.

Saiznya turut bertambah dengan kebanyakan pengguna mencari skrin televisyen berukuran kira-kira 60 inci (152 sentimeter atau lebih besar) terutamanya di AS, menurut kaji selidik yang dibuat oleh pemain industri.


SAMSUNG turut mempamerkan televisyen berdefinisi tinggi keluaran mereka di CES.


"Bagi pengguna-pengguna di AS, lebih besar sudah semestinya lebih baik," kata wakil AS untuk pengeluar televisyen dari Jepun, Sharp.

Sharp merupakan salah satu pengeluar terbesar televisyen jumbo di pasaran AS.

Syarikat tersebut menjual televisyen dengan paparan sehingga 84 inci (213 sentimeter) menggunakan teknologi definisi tinggi dipanggil IGZO (indium galium zink oksida).

Syarikat dari Korea Selatan, Samsung turut memperkenalkan televisyen baharu yang membolehkan dua individu menonton dua buah program berbeza dalam satu masa.

Televisyen F9500 merupakan yang pertama di dunia menawarkan ciri berbilang pandang (multiview) menggunakan teknologi skrin yang dipanggil Organik Diod Pemancar Cahaya (OLED).

Para penonton mesti memakai cermin mata tiga dimensi, manakala pembesar suara binaan dalam dapat memberikan audio dalam bentuk stereo terus kepada mereka.

Namun, Ultra HD dan televisyen-televisyen lain masih lagi perlahan dalam menawan pasaran sedia ada kerana harganya yang terlalu tinggi sehingga mencapai AS$10,000 (RM30,153).


SONY memperkenalkan televisyen Ultra HD 4K pada CES.


Ramalan jualan

Ramalan jualan itu dikeluarkan oleh Persatuan Pengguna Elektronik yang menunjukkan segmen tersebut hanya meliputi lima peratus pasaran AS sehingga tahun 2016.

Para pengeluar televisyen masih lagi dalam langkah agresif bagi mendapatkan pengguna yang lebih ramai pada produk terbaharu mereka termasuk menyenarai beberapa isu.

Antaranya, kekurangan kandungan yang bersesuaian dengan format baharu televisyen.

Sebagai contoh, Sony mengumumkan rancangan untuk melancarkan perkhidmatan video 4K di AS pada tahun ini dan juga mendedahkan cadangan untuk mengeluarkan lebih banyak televisyen mampu milik berukuran 55 dan 65 inci (140 dan 165 sentimeter) sebagai tambahan sedia ada, set 84 inci.

LG pula akan melancarkan kali pertama set OLED dan bakal berada di pasaran AS pada harga runcit lebih kurang AS$12,000 (RM45,229) untuk model berukuran 55 inci.


PANASONIC juga memperkenalkan televisyen 4K dengan OLED.


"Televisyen OLED akan menjadi permulaan era pada hiburan di rumah.

"Dengan warna yang hidup, nisbah kontras tidak terbatas dan nipis, LG OLED memberikan pengalaman menonton yang mengagumkan.

"Ia tidak boleh disangkal lagi merupakan sebuah produk premium yang berbaloi pada harga yang premium juga," kata timbalan kanan presiden, LG Electronics AS, Jay Vandenbree.

Pengalaman menonton

Sementara itu, Samsung turut mendedahkan televisyen OLED pertama di dunia melengkung, menurut pengeluar itu, ia mampu menawarkan pengalaman menonton yang lebih mengasyikkan.

Pengeluar dari China juga tidak ketinggalan dalam perlumbaan televisyen dengan memperkenalkan barangan elektrik itu dengan lebih menarik.

Contohnya, Haier dan TCL mendedahkan televisyen pintar baharu yang boleh menggunakan platform Google 3.0 yang akan dijual di AS sekitar tahun ini.

Bagi para analisis pula berpendapat, pengguna lebih fokus pada ciri-ciri baharu televisyen termasuk kebolehan untuk pergerakan data daripada peranti mobil ke skrin besar atau sebaliknya.

"Kita hidup di dalam dunia yang didominasi oleh aplikasi sama ada pada telefon pintar, tablet atau televisyen. Para pengguna mahu mengakses aplikasi mereka setiap masa tanpa mengira jenis peranti termasuk televisyen.


TIMBALAN presiden strategik pemasaran produk Sharp, Jim Sanduski turut memperkenalkan kepada umum televisyen ultra HD mereka.


"Televisyen perlu menawarkan ciri yang terbaik dan paling senang untuk pengalaman pengguna," kata penganalisis kanan CEA, Kevin Tillman.

CEA menemui lebih seorang daripada lima orang lelaki dewasa AS mempunyai satu aplikasi pintar untuk HDTV dan 90 peratus menggunakan aplikasi yang ada pada paparan pada tahap tertentu.

"Pada pendapat saya, penyelarasan kandungan merupakan magis yang ada. Orang ramai menggunakan purata lima atau enam peranti dan dengan mudah mendapat data yang sama pada semua jenis peranti," kata penganalisis teknikal pengguna IDC, Danielle Levitas.


MASALAH dengan televisyen 4K adalah masih lagi tiada bahan tontonan dalam format ultra HD di dunia.


Danielle berkata, inisiatif terbaharu yang dikenali televisyen yang membolehkan pengguna berdaftar menonton pada peranti ketika sedang dalam pemergian.

"Disebabkan kandungannya dilesenkan, banyak pengalaman menonton hanya terhad di rumah. Orang ramai mahu menonton kandungan dalam tablet di lokasi yang jauh ke dalam atau di dalam bilik hotel," katanya.

James McQuivey dari Forrester berkata, para pengguna lebih fokus pada tablet dan bersedia untuk membeli televisyen baharu.

Tambahnya, kebanyakan mereka sudah memiliki set definisi tinggi yang masih lagi boleh digunakan dan hanya melihat Ultra HD sebagai peningkatan yang terlalu kecil atau tidak penting.

"Para pengguna tidak perlu resolusi. Tidak ada cara untuk mereka melihat perbezaan tersebut melainkan kamu mempunyai skrin yang bersaiz sebuah dinding.

"Malah, tidak ada kandungan rancangan dalam format 4K. Jadi, sesiapa sahaja yang membeli televisyen 4K dalam erti kata lain, seperti membakar duit mereka sendiri," katanya. - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Najib marakkan perjuangan Palestin

Posted:

Najib marakkan perjuangan Palestin

Najib marakkan perjuangan Palestin


HUBUNGAN AKRAB... Najib (kiri) menyatakan sesuatu pada pertemuan dengan Ismail di Gaza.


GAZA, Palestin - Datuk Seri Najib Tun Razak menjadi Perdana Menteri Malaysia yang pertama menjejak kaki di bumi Palestin apabila beliau mengadakan lawatan kemanusiaan ke Gaza semalam.

Najib tiba di kawasan sempadan Rafah di wilayah Palestin kira-kira pukul 10.40 pagi (waktu Gaza) atau kira-kira pukul 4.40 petang waktu Malaysia.

Satunya-satunya pintu masuk ke Genting Gaza tanpa memerlukan kebenaran Israel adalah melalui lintasan Rafah di Mesir.

Ketibaan Najib disambut Perdana Menteri Palestin, Ismail Haniyeh di kawasan sempadan Gaza.

Lagu kebangsaan Malaysia, Negaraku, dan Palestin berkumandang dalam upacara sambutan ketibaannya.

Najib juga memeriksa barisan kehormat pasukan polis Palestin.

Sebelum itu, Najib menempuh perjalanan darat sejauh 55 kilometer dari lapangan terbang El-Arish di Mesir ke kawasan sempadan Rafah.

Selepas memeriksa kawalan kehormat, Najib dan Ismail mengadakan perbincangan di Pusat Pemeriksaan Imigresen Rafah.

Di Gaza, Najib melawat sekolah yang dibiayai rakyat Malaysia, Al Madrasah Al Malaziah, sebelum meninjau tapak pembinaan pejabat baharu untuk Ismail. Pejabat lama Ismail musnah dalam serangan Israel pada November tahun lepas.

Kemudian, Najib dan isterinya Datin Seri Rosmah Mansor menghadiri majlis jamuan tengah hari yang dihoskan Ismail di Hotel Movenpick sebelum melawat Universiti Al-Aqsa, di mana Najib dianugerahkan Ijazah Kehormat Kedoktoran.

Sementara itu, Najib dalam laman Twitternya turut menyatakan kesyukuran kerana segala urusan berkaitan kunjungan bersejarahnya ke Gaza berjalan lancar.

Ketibaannya di Gaza disambut oleh Ismail, pemimpin tertinggi Hamas, dan lebih menggembirakan apabila beliau dapat mengunjungi tapak projek sekolah Malaysia di Gaza.

"Alhamdulillah, urusan di Gaza berjalan dengan selamat dan jayanya. (Saya) harap lawatan ini dapat mengeratkan hubungan persaudaraan antara dua negara," ujarnya.

Dalam mesej Twitter pada pukul 11 malam tadi (waktu Malaysia), Najib menyatakan beliau sudah pun keluar dari Gaza.

Perdana Menteri yang sedang dalam rangka lawatan kerja tiga hari ke Mesir tiba di Kaherah kelmarin.

Penjenayah larikan budak, Toyota Wish

Posted:

Penjenayah larikan budak, Toyota Wish

Penjenayah larikan budak, Toyota Wish

Oleh MULLER ASEN
berita@kosmo.com.my

CHEYANNE ditenteramkan oleh ibunya sebaik dia ditemui oleh orang awam dan diserahkan ke Balai Polis Gita, Kuching semalam.


KUCHING – Seorang budak perempuan melalui detik mencemaskan selama 30 minit apabila dia dilarikan bersama kereta milik ibunya oleh sekumpulan perompak di sebuah stesen minyak di Jalan Matang di sini semalam.

Sebelum kejadian pada pukul 6.15 pagi, Cheyanne Michcal, 8, ditinggalkan sendirian di dalam kenderaan Toyota Wish yang enjinnya dihidupkan tetapi berkunci selepas ibunya pergi ke tandas.

Kejadian tersebut disedari oleh ibu mangsa, Christinah Madan, 42, yang terkejut apabila mendapati kenderaan itu dan anaknya tiada selepas dia keluar dari tandas beberapa minit kemudian.

Bagaimanapun, Cheyanne bernasib baik apabila dia ditemui oleh seorang penjual kuih di kawasan Pasar Raya E-Mart kira-kira 500 meter dari lokasi kejadian sebelum mangsa dihantar ke Balai Polis Gita.

Ketika ditemui, murid Sekolah Kebangsaan (SK) Petra Jaya itu sedang menangis meminta pertolongan orang awam.

Christinah yang juga seorang guru di SK St. John, Bau berkata, sebelum kejadian, dia meninggalkan anaknya di dalam kenderaan kerana ketika itu mangsa tidur.

"Saya hanya mampu menjerit meminta tolong kerana telefon, komputer serta beg tangan mengandungi wang, kad bank dan dokumen peribadi ditinggalkan di dalam kereta yang hilang bersama anak saya," katanya ketika ditemui di sini.

Bagaimanapun, menurut wanita itu, dia bernasib baik apabila terdapat orang awam sudi menghulurkan bantuan menghubungi suaminya sebelum dia pergi ke Balai Polis Gita untuk membuat laporan.

"Sebaik tiba di balai polis, saya terkejut melihat anak saya berada di situ," katanya yang bersyukur kerana Cheyanne ditemui selamat selepas hilang kira-kira 30 minit.

Sementara itu, Timbalan Ketua Polis Daerah Kuching, Superintendan Pauzi Bujang berkata, polis percaya suspek berjaya melarikan kenderaan itu selepas mengumpil pintunya dengan alat khas mencuri kenderaan.

Budak lelaki maut dihempap TV

Posted:

Budak lelaki maut dihempap TV

Budak lelaki maut dihempap TV

Oleh SHAHNI FARHANA MAT SAHIR
berita@kosmo.com.my


luqhman


ALOR SETAR – Sebuah keluarga tidak menyangka keseronokan selepas pulang daripada makan malam berakhir tragedi apabila anak tunggal mereka maut akibat dihempap sebuah televisyen bersaiz 29 inci di Kampung Masjid Lama, Telok Chengai di sini kelmarin

Dalam kejadian pukul 10 malam itu, Muhammad Luqhman Hakim Lazzuan, 2, mati sebaik tiba di sebuah hospital swasta di sini kerana mengalami kecederaan parah di kepala dan dada.

Bapa mangsa, Lazzuan Ishak, 37, berkata, semasa kejadian dia sedang mandi, isterinya, Waida Kasim, 27, bersolat Isyak manakala mangsa menonton televisyen sambil bermain-main berhampiran rak televisyen di ruang tamu rumah sejurus pulang daripada makan.

Ketinggian rak tersebut kira-kira satu meter.

"Sebelum mandi saya menemani Luqhman sementara menunggu isteri solat namun disebabkan berasa panas saya pergi mandi dengan meninggalkan anak saya diperhatikan oleh neneknya," kata Lazzuan ketika ditemui di sini semalam.


INILAH rak dan televisyen yang meragut nyawa Luqhman.


Lazzuan yang bekerja sebagai pemandu bas berkata, ketika sedang mandi dia mendengar bunyi dentuman kuat menyebabkan dia keluar bilik air.

"Saya terkejut apabila melihat televisyen berusia lebih 10 tahun bersama rak tempat letak televisyen telah rebah dengan Luqhman berada di bawah televisyen.

"Ketika itu juga saya lihat darah banyak keluar dari belakang kepalanya menyebabkan saya segera menghantarnya ke sebuah hospital swasta di sini," ceritanya sedih.

Ketika tiba di hospital, Luqhman masih bernafas namun dia disahkan meninggal dunia ketika diperiksa oleh doktor di wad kecemasan.

Pemandu bas itu berkata, dia dan nenek mangsa tidak mengetahui bagaimana rak televisyen itu boleh jatuh.

Mayat Luqhman dipindahkan ke Hospital Sultanah Bahiyah (HSB) untuk bedah siasat.

Sebelum ini, Lazzuan berkata, dia sering menegur Luqhman agar tidak bermain berhampiran rak televisyen kerana bimbang kejadian ini berlaku.

"Setiap kali saya nampak Luqhman bermain di rak televisyen saya akan panggil dan beritahu dia jangan bermain di situ namun tidak menyangka kejadian sebegini terjadi juga," katanya.

Sementara itu, bapa saudara mangsa, Ariff Abu Bakar, 33, berkata, dia tidak menyangka aktiviti memancing yang dilakukan bersama anak buahnya pada waktu petang sebelum kejadian merupakan detik-detik terakhir bersamanya.

"Ketika memancing Luqhman kelihatan sangat manja berbanding hari-hari sebelum ini," katanya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Lions XII rebah di kaki T-Team

Posted:

Lions XII rebah di kaki T-Team

Lions XII rebah di kaki T-Team

Oleh NADZARUL AMIR ZAINAL AZAM
amir.azam@kosmo.com.my

CALEB (dua dari kanan) kurang menyerlah pada aksi menentang Lions XII di Kuala Terengganu semalam.


PENGENDALI T-Team, Peter James Butler mengotakan janjinya untuk mengejutkan Lions XII dalam saingan liga Super.

Semalam, T-Team meraih kemenangan 1-0 ke atas wakil Singapura itu pada aksi yang berlangsung di Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah, Kuala Terengganu.

Gol kemenangan The Titans hadir menerusi sepakan penalti yang disempurnakan Mohd. Badrul Hi- syam Morris pada minit ke-73.

Skuad kendalian Butler memperoleh sepakan penalti apabila salah seorang pertahanan Lions XII tertampan bola dalam petak penalti.

Butler memberitahu, anak-anak buahnya berhak memperoleh tiga mata penuh pada perlawanan tersebut kerana mereka dilihat lebih banyak menguasai permainan.

"Sudah pasti saya berpuas hati dengan prestasi yang ditunjukkan semua pemain pada perlawanan hari ini (semalam). Kita berhak memperoleh tiga mata penuh kerana para pemain telah menunjukkan persembahan yang lebih baik," ujarnya.

Mengulas mengenai penyerang import, Caleb Folan yang dikeluarkan pada babak kedua, Butler memberitahu, pemain itu mengalami kecederaan hamstring dalam perlawanan tersebut.

"Kalau saya mengetahui dia mengalami kecederaan, saya tidak akan menyenaraikan dalam kesebelasan utama tetapi Caleb tetap bersemangat untuk turun bagi membantu pasukan memusnahkan impian Lions XII.

"Kita pasti akan kembali lebih garang selepas ini dengan kehadiran semula George Boateng yang dilaporkan sudah pulih sepenuhnya daripada kecederaan," ujarnya.

Begitupun, Butler mengakui kecewa dengan persembahan Caleb sepanjang lima perlawanan dalam saingan Liga Super setakat ini meskipun dia mudah untuk menyesuaikan diri dengan rentak permainan yang diterapkan.

"Dia (Caleb) masih belum mempamerkan aksinya yang sebenar tetapi kami akan memberi dia masa untuk mengembalikan prestasi serta keyakinannya," katanya.

Sementara itu, pengendali Lions XII, V. Sundram Moorthy berkata, beliau akan menilai semula tayangan video sama ada bola terkena tangan anak buahnya pada perlawanan menentang T-Team.

"Saya merasakan keputusan seri adalah adil pada perlawanan petang ini (semalam). Saya berpuas hati dengan prestasi semua pemain walaupun beberapa tonggak utama tidak dapat beraksi pada perlawanan ini akibat kecederaan.

"Apa pun, saya akan melihat semula ulang tayang perlawanan ini, itu yang penting sekali. Saya juga tidak boleh mengubah keputusan hari ini (semalam) dan perlu meneruskan saingan Liga Super," katanya.

'Tubuh jawatankuasa khas bendung kekecohan'

Posted:

'Tubuh jawatankuasa khas bendung kekecohan'

'Tubuh jawatankuasa khas bendung kekecohan'


MASALAH kekecohan penyokong boleh dihentikan jika semua pihak bersikap lebih profesional.


KELAB penyokong bola sepak tanah air mencadangkan agar Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), menubuhkan sebuah jawatankuasa khas bagi membendung insiden kekecohan yang dicetuskan para penyokong di stadium.

Timbalan Presiden Kelab Penyokong Siber Bola Sepak Kelantan Darul Naim (Kelate.net), Mahizi Mahmood berkata, jawatankuasa khas yang akan dianggotai kelab penyokong bola sepak negeri itu perlu kerana pada masa ini mereka tidak mempunyai kuasa mencegah masalah tersebut, sedangkan setiap kali berlaku kekecohan mereka dipersalahkan.

"Kita hanya mampu memberi nasihat menerusi laman web dan blog tetapi tidak ramai peminat yang melayarinya. Jadi, adalah wajar jika FAM memberi kuasa kepada kelab penyokong negeri untuk mengambil langkah pencegahan bagi membendung perkara ini," katanya semalam.

Sebelum ini, FAM menuding jari kepada kelab penyokong negeri kerana gagal mengawal tindakan liar peminat seperti yang berlaku ketika saingan Liga Super antara Kelantan dengan Johor Darul Takzim di Stadium Sultan Muhammad IV, Kota Bharu serta perlawanan antara Terengganu menentang Selangor di Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah, Kuala Terengganu pada 18 Januari lepas.

Mengulas lanjut, Mahizi berkata, hubungan yang rapat dengan penyokong membolehkan kelab bertindak lebih awal dalam menghidu tindakan tidak bermoral segelintir penyokong sebelum merebak.

"Dengan kuasa yang diberi, kita boleh membantu menahan lebih ramai penyokong yang melakukan perkara tidak bermoral seperti membaling mercun dan objek lain ke kawasan padang sebelum menyerahkan kepada pihak berkuasa untuk tindakan lanjut," katanya.

Beliau berkata, penubuhan jawatankuasa itu bukan sahaja dapat membendung insiden kekecohan di stadium tetapi juga boleh mewujudkan kerjasama lain demi kemajuan bola sepak tanah air.

Turut bersetuju dengan pandangan itu ialah Presiden Kelab e-Penyokong Bola Sepak Negeri Sembilan (n9fotbal.com), Ahmad Zaini Baharun yang berpendapat, banyak perkara dapat diselesaikan jika ada kerjasama secara rasmi seperti itu.

"Ketika ini kelab penyokong hanya bergerak secara sendiri dan bergantung kepada blog untuk mengumpul penyokong. Jika ada kerjasama dua hala, kelab penyokong dapat membantu FAM menyampaikan maklumat lebih jelas kepada penyokong," katanya.

Beliau berkata, dengan adanya pengiktirafan daripada FAM, kelab penyokong negeri dapat memperluaskan lagi aktiviti mereka dan pada masa sama menjaga kebajikan anggota.

Presiden Johor Fan Club, Azman Jalil berkata, cadangan untuk mewujudkan jawatankuasa bersama dengan FAM itu adalah satu perkara yang baik demi memupuk persefahaman dengan peminat bola sepak tanah air.

"Dengan wujudnya kerjasama itu nanti, kelab penyokong dapat memainkan peranan yang lebih besar untuk mendidik penyokong masing-masing," katanya.

Harimau Selatan tunjuk taring

Posted:

Harimau Selatan tunjuk taring

Harimau Selatan tunjuk taring

Oleh AHMAD FAZLI MOHD. YADI
fazli.yadi@kosmo.com.my


SAFEE Sali (kiri) menjaringkan gol pembukaan Johor DT pada aksi menentang PKNS malam tadi.
Johor DT menang 3-1.


JOHOR Darul Takzim (DT) menepati ramalan apabila mudah menundukkan cabaran Selangor PKNS selepas merakamkan kemenangan 3-1 pada aksi Liga Super di Stadium Shah Alam malam tadi.

Tiga gol skuad Harimau Selatan itu dijaringkan oleh Safee Sali, Ahmad Ezrie Shafizie Sazali dan penyerang import sensasi, Daniel Guiza manakala pemain pertahanan PKNS, Mohd. Faiz Mohd. Isa meledak gol sagu hati pasukannya.

Johor DT tidak mengambil masa lama untuk membuka jaringan menerusi tandukan Safee yang menerima hantaran lintang Guiza pada minit ke-18.

Skuad yang mendapat jolokan Harimau Selatan itu yang tampil dengan persembahan bertenaga, hampir menggandakan kedudukan pada minit ke-35 hasil gerakan solo Pemain Paling Bernilai Liga Malaysia musim lalu, Norshahrul Idlan Talaha, namun sepakannya terkeluar daripada sasaran.

Johor DT dilihat semakin garang apabila sering melakukan asakan ke gawang lawan, namun penyudah yang kurang berkesan menafikan mereka untuk menambah jaringan dan kedudukan 1-0 kekal sehingga tamat aksi separuh masa pertama.

Bersambung pada babak kedua, usaha skuad kendalian Fandi Ahmad untuk mengukuhkan kedudu- kan akhirnya berhasil apabila Ahmad Ezrie menjaringkan gol kedua pada minit ke-61.

PKNS kembali bangkit mengatur serangan, namun setiap percubaan mereka mudah dihalang pertahanan Johor DT.

Ketika pasukan berstatus kelab itu terdesak untuk mengurangkan jurang jaringan, Guiza memastikan Harimau Selatan meraih kemenangan bergaya dengan meledak gol ketiga Johor DT pada minit ke-87.

PKNS yang tampil dengan semangat juang tinggi akhirnya berjaya membolosi gawang Johor DT menerusi jaringan Mohd. Faiz pada masa kecederaan, namun keputusan 3-1 kekal sehingga tamat perlawanan.

Jurulatih Johor DT, Fandi Ahmad mengakui yang kemenangan itu dilihat bakal memberikan suntikan moral buat pemainnya untuk menampilkan aksi lebih bertenaga pada perlawanan akan datang.

"Saya berpuas hati dengan kemenangan ini yang akan menjadi pencetus semangat kepada semua pemain untuk meraih lebih banyak kemenangan selepas ini," katanya.

Menurutnya, barisan pemain Johor DT sudah mula memperli- hatkan keserasian serta keyakinan diri yang tinggi.

Sementara itu, jurulatih PKNS, Abdul Rahman berkata: "Perlawanan yang cukup sengit tetapi pemain PKNS tidak dapat meningkat prestasi kepada tahap yang lebih baik bagi mengatasi lawan."

Sementara itu, pada perlawanan di Stadium Tuanku Abdul Rahman, Paroi, Angkatan Tentera Malaysia (ATM) terus mengukuhkan kedudukan mereka dalam liga selepas meraih kemenangan 2-0 ke atas Felda United.

Pendahulu liga, Pahang terus garang apabila mengecewakan Terengganu 3-0 pada aksi yang berlangsung Stadium Darul Makmur, Kuantan.

Perak pula seri 1-1 dengan Selangor pada perlawanan yang berlangsung di Stadium Lumut, Perak.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Penginapan mampu inap di Langkawi

Posted:

Penginapan mampu inap di Langkawi

Penginapan mampu inap di Langkawi


BANGUNAN Kuala Melaka Inn (KMI), projek terbaharu kumpulan MK Land Hotel and Resorts di Langkawi.


JUMLAH hotel di Langkawi mencatatkan pertumbuhan yang memberangsangkan sejak kebelakangan ini ekoran peningkatan jumlah pelancong. Perkembangan ini berikutan terdapat pelbagai jenis dan kelas hotel di Langkawi termasuk bertaraf bintang, inap desa dan motel untuk memenuhi kehendak pelbagai jenis pengunjung di pulau tersebut.

Lazimnya, hotel mewah terletak di kawasan eksklusif yang jauh dari hotel murah dan bajet. Bagaimanapun, MK Land Holdings Berhad (MK Land), satu nama besar dalam bidang hartanah tempatan, mengambil keputusan untuk menempatkan penginapan mewah dan kelas pertengahan berdekatan dan berhampiran pantai serta restoran.

MK Land yang ditubuhkan pada tahun 2003 telah memajukan Langkawi Lagoon Resort (LLR) yang bertaraf empat bintang. Ia menjadi destinasi pilihan pelancong dari Asia Barat.

Kini syarikat itu kembali dengan dua projek baharu iaitu Kuala Melaka Inn (KMI) dan Ombak Villa (OV). KMI merupakan hotel berkonsepkan mampu diduduki manakala OV pula menerapkan ciri-ciri mewah dengan konsep pembangunan mesra alam.

KMI dibuka kepada orang ramai sejak bulan Julai tahun lalu manakala OV dijangka beroperasi sebelum berlangsungnya Pameran Maritim dan Udara Antarabangsa Langkawi (LIMA) 2013 pada bulan Mac ini.

Dengan adanya dua projek ini menjadikan nilai pelaburan keseluruhan MK Land melalui anak syarikatnya, Tema Teladan Sdn. Bhd. (LLR dan OV) dan Pujaan Pasifik Sdn. Bhd. (KMI) berjumlah RM162 juta.

Pengasas dan pengerusi MK Land, Tan Sri Mustapha Kamal berkata, beliau mahu memenuhi usaha yang dilaksanakan Lembaga Pembangunan Langkawi (Lada) dan Tourism Malaysia (TM) yang aktif mempromosikan destinasi ini di mata dunia.

Menurut Lada, jumlah pelancong di Langkawi meningkat daripada 1.84 juta pada 2005 kepada 2.82 juta pada 2011.

Sejak bulan Januari hingga September 2012, jumlah pelancong ke Langkawi mencecah 2.1 juta orang.

"Kewujudan hotel dan resort kami di Pulau Langkawi ini bertujuan menunjukkan sokongan kami terhadap Lada dan TM," jelas Mustapha.


LUAS. Bilik standard family Kuala Melaka Inn ini dilengkapi televisyen dengan saluran Astro.


Peluang pekerjaan

Mustapha juga melihat kewujudan industri perhotelan terutama yang diusahakan MK Land akan membuka peluang pekerjaan kepada penduduk di Langkawi.

"Kami mengutamakan tenaga kerja tempatan kerana mereka juga mampu menguruskan perniagaan hotel dengan baik dan ini telah pun terbukti," tambahnya.

Sehingga kini, pelaburan MK Land dalam industri perhotelan telah membuka peluang pekerjaan kepada 980 orang di seluruh negara.

Hotel enam tingkat berkapasiti 69 bilik itu menawarkan bilik pelbagai jenis seperti standard twin (21 bilik), standard room (26 bilik), standard triple (14 bilik) dan standard family (lapan bilik) yang terletak hanya lima minit perjalanan dari Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi.

Bilik-bilik ini selain bersaiz besar, ia dilengkapi dengan televisyen saluran Astro, pendingin hawa dan kemudahan mandian air panas.

Di lobi hotel, tersedia sebuah pasar mini dan kopitiam yang boleh memuatkan 120 pelanggan pada satu-satu masa serta kemudahan internet jalur lebar menggunakan WiFi.

Lebih menarik, Rooftop Food Court, kafeteria berkonsep gerai terbuka di bumbung hotel dengan sajian makanan tradisional Melayu dan tempatan satu lagi tarikan KMI.

Pengunjung boleh menikmati pemandangan Laut Andaman yang indah dan hamparan sawah padi di belakang hotel. Turut kelihatan ialah puncak Gunung Mat Cincang. Ia boleh disewa untuk majlis persendirian.

Ruang bumbung hotel ini juga adalah lokasi strategik untuk menonton demonstrasi udara LIMA memandangkan jaraknya yang sangat dekat dengan lokasi pertunjukan.

Pusat spa yang terletak di tingkat empat menawarkan pelbagai pakej urutan, rawatan muka serta rawatan kuku tangan dan kaki.

Pengunjung juga dibenarkan menggunakan pantai persendirian di LLR yang terletak hanya di seberang jalan.

Ombak Villa menyediakan 79 unit suite mewah yang dilengkapi balkoni dengan pemandangan menghadap laut. Bilik-bilik berkenaan juga bercirikan seni bina tradisional Melayu.

Ia turut mendapat sentuhan pereka terkenal, Rizalman Ibrahim atau lebih dikenali sebagai Rizalman.

Menariknya di OV, terdapat tiga suite istimewa. Dua daripadanya ialah suite bulan madu dan satu Vila Premier.

OV yang bercirikan mesra alam dalam pembinaannya menyediakan takungan air hujan, lampu jalan berkembar, penggunaan mentol jimat tenaga, ruang lobi bersiling tinggi dan penanaman tanaman herba sebagai landskap.

Pengunjung juga boleh menjamu selera di Rooftop Food Court di KMI.

Kedudukan LLR, KMI dan OV yang berjiran antara satu sama lain menjadikan ketiga-tiga hotel ini saling melengkapi untuk menberi satu pengalaman unik kepada pengunjung.

Hari ini, semakin ramai pelancong memilih untuk ke pulau legenda menggunakan pengangkutan udara. Justeru hotel-hotel ini boleh menjadi satu pilihan kepada pengunjung.

Untuk maklumat lanjut mengenai pakej dan diskaun LLR dan OV, hubungi pejabat jualan di Kuala Lumpur di talian 03-7724 1282 atau e-mel klso@langkawilagoonresort.com.

Maklumat berkenaan KMI, sila hubungi pejabat jualan di talian yang sama atau e-mel ke klso@kualamelakainnlangkawi.com. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Tindakan pantas URB tahan tiga penyamun

Posted:

Tindakan pantas URB tahan tiga penyamun

Tindakan pantas URB tahan tiga penyamun

22/01/2013 11:32pm

KUALA LUMPUR – Unit Rondaan Bermotosikal (URB) mula menunjukkan keberkesanannya dengan kejayaan menahan tiga lelaki yang menjalankan kegiatan samun di sekitar Kepong di sini.

Ketua Siasatan Jenayah Daerah Sentul, DSP Habibi Majinji berkata, kejayaan itu dicapai apabila anggota URB bertindak pantas sebaik mendapat maklumat mengenai seorang mangsa yang diugut supaya mengeluarkan wang di sebuah bank di Medan Putra, Kepong, Khamis lepas.

Lima minit selepas dimaklumkan, bilik gerakan Ibu pejabat Polis Daerah Sentul, dua anggota URB yang meronda di kawasan itu menahan seorang suspek.

Susulan tangkapan itu, dua lagi rakan suspek ditahan setengah jam kemudian di sebuah rumah kedai di Taman Ferdason, Kepong.

Ketiga-tiga suspek yang berumur lingkungan 30-an itu yang positif syabu dan tidak mempunyai rekod jenayah lampau, direman sehingga esok, katanya. – BERNAMA

Banduan Penjara Penor bolos ketika cuci tasik

Posted:

Banduan Penjara Penor bolos ketika cuci tasik

Banduan Penjara Penor bolos ketika cuci tasik

22/01/2013 10:42pm

KUANTAN – Seorang banduan dipercayai melarikan diri dari Penjara Penor ketika sedang melakukan kerja-kerja mencuci tasik dalam kawasan penjara itu petang ini.

Menurut Ketua Polis Pahang, Datuk Sharifuddin Ab Ghani, kejadian itu hanya disedari seorang petugas penjara ketika memeriksa bilangan banduan yang melakukan kerja-kerja tersebut.

"Banduan terbabit, Mohd Norhafiza Mat Sudin, 26, berasal dari Felda Tenang, Besut, Terengganu sedang menjalani hukuman selepas didapati bersalah mengikut Seksyen 2(2) (3)/15(1) (a) Akta Dadah Berbahaya 1952.

"Dia dihukum menjalani hukuman penjara mulai 15 September lepas dan tarikh bebas ialah pada 6 Disember 2013," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Beliau berkata, banduan berkenaan melarikan diri dalam kawalan anggota penjara kira-kira jam 1.15 petang.

"Polis menerima laporan kira-kira jam 4.43 petang dan terus melancarkan operasi bersama kakitangan penjara di semua kawasan yang disyaki dan sempadan bagi mencari banduan itu," katanya. – BERNAMA

Pelajar kosongkan Dewan Malaysia mulai esok

Posted:

Pelajar kosongkan Dewan Malaysia mulai esok

Pelajar kosongkan Dewan Malaysia mulai esok

22/01/2013 10:39pm

JAKARTA – Baki lapan pelajar Universiti Trisakti dari Malaysia yang masih ditempatkan sementara di Dewan Malaysia Jakarta Pusat, akibat banjir di kawasan penempatan mereka di Jakarta Barat, akan mengosongkan dewan itu mulai esok.

Pengarah Education Malaysia (EM) Indonesia Prof Madya Dr Juzhar Jusoh berkata, mereka dibenarkan pulang setelah keadaan di tempat kediaman masing-masing pulih daripada banjir.

Pada kemuncaknya Ahad lepas, Dewan Malaysia menampung 62 pelajar Malaysia yang menuntut di Universiti Trisakti setelah rumah mereka atau jalan akses menuju rumah mereka dinaiki air, katanya ketika dihubungi di sini, hari ini.

Dr Juzhar berkata, Dewan Malaysia Jakarta sentiasa bersedia menempatkan pelajar Malaysia jika kejadian banjir berulang. – BERNAMA

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Haluan muzik Yuna, Aizat

Posted:

Haluan muzik Yuna, Aizat

Haluan muzik Yuna, Aizat

YUNA dan Aizat merupakan dua nama besar yang kini sedang meniti di bibir peminat muzik tempatan. Ditambah pula dengan kejayaan yang diraih melalui Anugerah Juara Lagu ke-27 (AJL 27) baru-baru ini, kemanisan mengharungi kejayaan dalam karier yang dibina lebih bermakna.

Sememangnya sebelum ini, belum pernah Yuna atau nama sebenarnya, Yunalis Zarai dan Muhammad Aizat Amdan yang lebih mesra disapa sebagai Aizat berkolaborasi dalam mana-mana lagu mahupun sebarang konsert atau majlis persembahan mega.

Adakah mungkin kejayaan pada AJL 27 akan menyatukan Yuna dan Aizat kelak untuk suatu kolaborasi?

Ketika ditemui pada majlis kesyukuran Yuna dan Aizat di TAR Villas, Taman Ampang Jaya, Ampang, Selangor, kelmarin, tutur kedua-dua anak muda ini, mereka tidak mempunyai masalah untuk berkolaborasi bersama.

Namun, jadual yang padat dan tambahan pula kini Yuna sendiri telah mempunyai karier yang sibuk di Amerika Syarikat (AS) membuatkan perancangan tersebut tertangguh.

Memang tidak dinafikan, setelah Aizat membantu Yuna menyampaikan lagu ciptaan sepenuhnya Yuna, Terukir Di Bintang pada peringkat akhir AJL 27, terserlah keserasian antara mereka dan Aizat dikatakan sesuai membawa lagu Yuna itu bagi versi lelaki.

"Kami pernah rancangkan perkara ini sudah lama sebenarnya, tetapi belum punya masa untuk duduk bersama dan berbincang secara serius mengenainya. Ini kerana, Yuna memang dapat kita lihat, dia kini sedang sibuk dengan kerjayanya di AS.

"Bagi merealisasikan perkara tersebut buat masa ini, memang agak sukar. Jadi, saya tidak mahu terlalu tergesa-gesa untuk melakukannya. Saya percaya, jika ada rezeki, pasti peluang itu akan hadir kelak," ujar Aizat.

Aizat cemburukan Yuna

Buat masa ini, tutur Yuna dan Aizat, kedua-dua masing-masing sedang sibuk untuk membuat persiapan album baharu yang berkemungkinan dilancarkan tahun ini.

Menurut Aizat yang bernaung di bawah syarikat labelnya sendiri iaitu Kasi Gegar Entertainment (KGE), dia kini dalam proses menyiapkan album ketiganya.


YUNA dan Aizat ada membuat perancangan untuk berkolaborasi.


"Album ketiga saya itu sudah 10 peratus siap dan kali ini saya ingin membuat perubahan terhadap muzik. Saya mahu muzik saya kali ini dapat dinikmati oleh semua golongan peminat ketika membuat persembahan di atas pentas.

"Saya tidak mahu menjadi penyanyi yang hanya 'layan' lagu sendiri tanpa menghiraukan peminat.

"Jadi kali ini, album saya ada banyak kejutan. Dalam album terbaharu ini juga, banyak lagu yang saya buat penyusunan muzik sendiri. Jadi, saya memang teruja untuk nantikan kehadirannya kelak," jelas Aizat yang banyak belajar daripada kursus yang diikutinya selama dua bulan di London pada tahun lepas.

Tambah pelantun lagu Pergi ini, sebanyak 12 buah lagu akan diselitkan dalam album ketiganya itu termasuk yang berbahasa Inggeris.

Katanya lagi, sudah tiba masanya untuk dia berubah dan menyuntik kelainan dalam muziknya.

"Semenjak saya berada lama dalam industri dan boleh dikatakan dewasa, saya rasakan dahulu saya tulis lirik ikutkan apa yang telinga saya suka dengar.

"Namun kali ini, saya rasa pelbagai perkara lagi yang boleh dilakukan sebagai penyanyi. Saya tidak mahu lagi banyak menulis lagu tentang cinta dan perpisahan. Mungkin saya akan ke arah lain yang berkisar tentang pelbagai perkara," bicara Aizat.

Selain itu, sebagai penyanyi muda, Aizat juga jujur mengakui bahawa dia cemburu dengan peluang yang diperoleh Yuna.

Dapat bekerjasama dengan komposer dan pemuzik hebat seperti gitaris dari kumpulan legenda, Incubus iaitu Mike Einziger yang merupakan idolanya sejak kecil lagi adalah impian setiap pemuzik.

Kolaborasi Yuna, David Foster

Bukan mudah untuk menambat hati komposer atau penulis lirik malah syarikat label besar antarabangsa bagi mempercayai bakat yang ada pada diri terutamanya penyanyi dari luar.

Namun, berbekalkan bakat yang wujud dalam diri, segala usaha Yuna sebagai pemuzik tercapai kerana baru-baru ini, Yuna telah meraih kepercayaan daripada legenda muzik terkenal, David Foster untuk menandatangani kontrak dengan label Verve Music Group.

"Alhamdulillah, setelah selesai kontrak bersama The Fader, kini saya telah pun bernaung di bawah Verve Music Group yang dipengerusikan oleh David Foster.

"Mereka memang sudah lama mahu bernaung dengan syarikat itu, namun ketika itu saya masih lagi di bawah The Fader.

"Saya bakal muncul dengan sebuah album baharu pada bulan Jun atau Julai tahun ini.


YUNA dan Aizat mesra melayan tetamu yang hadir pada majlis kesyukuran anjuran mereka di Ampang Jaya, Selangor, kelmarin.


"David sangat menyokong saya dan dia faham arah tuju muzik saya bagaimana. Sebagai seorang komposer dia memberi kebebasan kepada saya," ujar Yuna.

Isu Uji Rashid

Melihat kepada kejayaan yang dicapai Yuna dalam industri muzik di AS, anak kelahiran Alor Setar, Kedah ini mengakui label pertama yang menaungi karier seninya di sana iaitu The Fader sangat membantu dalam mempromosikan dirinya ketika dalam proses membina nama di situ.

Kini, dia tidak perlu lagi terlalu bertungkus-lumus untuk memperkenalkan diri walaupun telah berada di bawah label muzik baharu dan hanya memberi konsentrasi terhadap promosi muzik sahaja.

Menjawab persoalan mengenai kontroversi nama Uji Rashid yang digugurkan daripada menyampaikan Terukir Di Bintang pada AJL 27 baru-baru ini, beritahu Yuna, dia memohon agar isu ini tidak dipanjangkan lagi.

Katanya, semua persoalan telah dijawab dan dia menganggap isu tersebut sudah selesai.

"Memang saya yang membuat keputusan untuk memilih Uji Rashid kerana saya sangat meminati dirinya dan ingin tampilkan kelainan dalam persembahan.

"Namun, saya juga perlu akur dengan keputusan pihak pengurusan dan mereka yang lebih arif tentang perkara ini.

"Jika mahu penjelasan yang lebih lanjut, boleh merujuk semula kepada kenyataan yang dibuat oleh pihak pengurusannya dalam program Melodi. Semuanya ada di situ," jelas Yuna.

Poonam tambah berat badan

Posted:

Poonam tambah berat badan

Poonam tambah berat badan

MODEL bikini, Poonam Pandey bakal mengorbankan tubuhnya yang bersaiz kosong itu bagi menjadikannya lebih berisi demi untuk filem sulung lakonannya.

Bagi penampilan pertamanya di layar perak menerusi filem Nasha, dia akan menambahkan berat badannya sebanyak 6 kilogram (kg). Berat badan model yang sering muncul seksi itu kini hanya 45kg.

Menurut sumber kepada IANS, Poonam dikatakan sangat teruja untuk berlakon dalam filem yang skripnya ditulis oleh Amit Saxena itu.

"Poonam Pandey meraih peluang pertama untuk muncul di layar perak menerusi filem Nasha. Justeru, dia diminta untuk menambahkan sedikit berat badannya yang kini hanya 45kg.

"Poonam sangat teruja dan tidak sabar lagi mahu memulakan penggambaran filem itu. Ini kerana hatinya begitu tersentuh selepas membaca skrip filem tersebut yang ditulis oleh Amit Saxena."

Tambah sumber, bagi menambahkan berat badannya, Poonam kini tidak lagi mengamalkan diet pemakanannya tetapi sebaliknya dia banyak makan makanan ringan.

Saya masih lagi vokalis Kristal! - Razlan

Posted:

Saya masih lagi vokalis Kristal! - Razlan

Saya masih lagi vokalis Kristal! - Razlan

Oleh FATEN SAPHILLA MOHAMED ISA


KUMPULAN Kristal menegaskan mereka tidak mempunyai masalah dalaman.


ANGIN tiada,ribut pun tiada tiba-tiba suhu termometer hiburan kembali panas. Dalam ruangan gosip Diva Kosmo!Ahad baru-baru ini, penyanyi kelahiran Akademi Fantasia, Yazer dikatakan bakal menggantikan vokalis kumpulan Kristal, Razlan atau Lan.

Semuanya gara-gara Razlan sudah didakwa sudah mempunyai bisnes sendiri dan sibuk dengan urusan lain yang harus diberikan keutamaan.

Maklumat yang diperoleh Diva daripada sumber yang tidak mahu disiarkan nama itu juga memberitahu, sebaliknya Kristal pula terpaksa menerima tawaran mengadakan persembahan sedangkan Razlan tiada untuk bertindak sebagai vokalis.

Kosmo! menghubungi Razlan untuk mendapatkan penjelasannya berhubung perkara tersebut.

Kosmo!: Adakah benar Yazer bakal menjadi vokalis kumpulan Kristal menggantikan anda?

RAZLAN: Tidak benar sama sekali. Saya masih lagi vokalis kumpulan Kristal malah kami baru sahaja selesai mengadakan persembahan di Pulau Pinang pada 25 Disember lalu.

Adakah anda pelik tiba-tiba gosip ini boleh timbul?

Ketika saya baca tajuk gosip tersebut, 'Yazer vokalis Kristal?', saya rasa pelik. Bila saya baca isi kandungan gosip itu saya lantas jadi marah. Sebabnya, ia berkaitan periuk nasi saya.

Adakah anda bergaduh dengan ahli kumpulan Kristal yang lain?

Ia adalah sesuatu yang pelik. Seolah-olah penulisan tersebut ingin melaga-lagakan kami. Sedangkan saya dan ahli-ahli kumpulan Kristal lain tidak ada masalah. Mereka juga terkejut dengan gosip ini.

Jadi, bagaimanakah gosip itu boleh timbul?

Mungkin perkara ini timbul sebab kumpulan Kristal pernah mendapatkan khidmat beberapa penyanyi termasuk Yazer dalam persembahan jika saya tidak dapat menyanyi. Bagaimanpun, perkara ini sepatutnya tidak perlu dijadikan isu sebab kami sudah sepakat tidak hanya fokus pada kumpulan Kristal tetapi ahli-ahli boleh bergerak secara solo. Kami tidak menghalang. Saya juga ada anak dan isteri yang perlu diberi fokus.

Maksud anda Kristal boleh menjemput mana-mana penyanyi untuk menjadi vokalis?

Ya, kami sudah buat perjanjian, malah saya juga kadang-kadang ada menyanyi solo untuk majlis yang hanya inginkan penyanyi solo dan bukan berkumpulan. Malah, ahli-ahli Kristal yang lain juga boleh bergerak secara solo. Contohnya, Rody muncul solo mengadakan persembahan pada Anugerah Juara Lagu ke-27 baru-baru ini.

Adakah anda akan bergerak solo selepas ini dan meninggalkan kumpulan Kristal?

Saya membesar dengan Kristal. Kalau saya tinggalkan Kristal takut dikatakan tidak mengenang budi pula. Ia mMemang tidak akan berlaku. Saya hanya akan bergerak solo jika majlis itu memerlukan hanya penyanyi solo.

Apakah bisnes yang dilakukan anda?

Syarikat saya iaitu Triple Network Solution Malaysia Sdn. Bhd. menjadi pembekal barangan seperti kertas untuk kegunaan pejabat. Saya juga menguruskan acara-acara.

Perkembangan terbaharu anda dan kumpulan Kristal?

Tahun 2012, Kristal muncul dengan album Jom Ago Go dengan syarikat Universal Music. Tahun 2013, kami merancang buat album baharu tetapi tidak pasti lagi sama ada dengan Universal Music. Sebabnya, kontrak dengan Universal Music sudah tamat dan tidak pasti sama ada kami akan sambung kontrak atau tidak.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved