Khamis, 25 Julai 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Penghafaz kitab suci pilihan Allah

Posted:

Penghafaz kitab suci pilihan Allah

Penghafaz kitab suci pilihan Allah

PADA usia 11 tahun, Dr. Masyitah Musa sudah menunjukkan minat untuk menjadi hafizah Quran. Perasaan itu muncul dalam dirinya lantaran melihat kesungguhan abangnya, Muhammad Arif menghafaz kitab suci tersebut.

Muhammad Arif yang berusia 14 tahun ketika itu, mengikuti pengajian tahfiz di sebuah sekolah pondok di Kelantan.

Justeru, Masyitah mula menyuarakan keinginan untuk berbuat demikian kepada kedua-dua ibu bapanya. Namun, niat anak keempat daripada tujuh beradik itu pada awalnya kurang dipersetujui si ayah.

Ini kerana Masyitah merupakan anak perempuan dan ayahnya bimbang dia tidak dapat menyesuaikan diri apabila dihantar ke sekolah pondok bersama abangnya kelak. Tetapi, melihat semangat yang dipamerkan anak gadisnya, si ayah akhirnya akur.

"Saya kemudian dihantar ke tempat abang belajar iaitu di Sekolah Maahad Tahfiz Antarabangsa Al-Imam, Kubang Kerian, Kelantan. Saya berada di sana selama dua tahun setengah. Pembelajaran hanya fokus kepada hafazan al-Quran sepenuhnya, namun ada juga subjek teras disediakan.

"Walaupun kemudahan asrama di sekolah tersebut kurang sempurna, namun saya tidak mempunyai masalah untuk menyesuaikan diri. Apa yang dihidangkan, saya makan seadanya. Alhamdulillah, pada usia 13 tahun, saya berjaya menghafaz 30 juzuk al-Quran," ujar Masyitah yang kini bertugas sebagai Pegawai Perubatan Siswazah di Hospital Melaka ketika ditemui Kosmo! baru-baru ini.

Sebaik menamatkan pengajian di tahfiz, Masyitah bercita-cita pula untuk menjadi seorang doktor. Ini kerana beliau teruja selepas melihat isteri mudirnya di sekolah itu juga seorang doktor.


PELAJAR Maahad Tahfiz Tahsin al-Quran yang diasaskan Muhammad Nasir menghafaz al-Quran secara berkumpulan.


Ingatan lebih kuat

Maka, pada usia 14 tahun, beliau mendaftar di sebuah sekolah swasta iaitu Sekolah Islam Aman di daerah yang sama. Kesungguhannya belajar sendiri di samping mengikuti kelas tuisyen membolehkan Masyitah memperoleh keputusan 7A, 2B dalam Penilaian Menengah Rendah (PMR).

Begitu juga ketika menduduki Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) di Sekolah Menengah Imtiaz Dungun, Masyitah berjaya mendapat keputusan cemerlang 8A, 4B sekali gus membolehkannya mengikuti pengajian di matrikulasi. Setahun kemudian, beliau menyambung pelajaran dalam jurusan Ijazah Sarjana Muda Perubatan, bidang yang pernah diimpikan sewaktu awal remaja.

Bagaimanapun, dalam kesibukannya belajar akademik, beliau tidak pernah lupa untuk mengulang bacaan atau disebut murajaah antara satu ke dua juzuk setiap hari. Perkara itu sentiasa dilakukan sehingga kini, walaupun kerjaya sebagai doktor dipenuhi tekanan tersendiri.

"Bagi saya, antara kelebihan menghafaz al-Quran ialah mampu menjadikan ingatan kita lebih kuat. Maka, apabila kita belajar subjek akademik, ia menjadi lebih mudah untuk dikuasai," kata Masyitah yang baru sahaja melangsungkan perkahwinan dengan Shaiful Hisham Sharuddin, 31, pada Februari lalu.

Namun, pasangan itu terpaksa hidup berjauhan kerana Shaiful Hisham bertugas sebagai pegawai kewangan di Bank al-Bilad di Riyadh, Arab Saudi sejak lebih dua tahun lalu.

Ketika temu bual ini dilakukan, kebetulan suami Masyitah berada di tanah air kerana pulang bercuti. Apabila ditanya perasaan beristerikan seorang hafizah Quran, beliau pantas menjawab: "Rasa bangga, tetapi dalam masa yang sama rasa tercabar kerana kelebihan yang dimiliki isteri. Apa pun, saya bersyukur atas kurniaan Allah pada isteri tersayang."


KELUARGA besar Raja Aishah bergambar sewaktu perkahwinan Masyitah pada Februari lalu. Daripada tujuh anaknya, empat merupakan hafiz dan hafizah Quran.


Rasa syukur

Bagi wanita yang telah mengandungkan Masyitah selama sembilan bulan 10 hari, tiada apa yang mampu diungkapkan melainkan rasa syukur yang tidak putus-putus pada Ilahi kerana mengizinkannya mengecapi nikmat tersebut.

Menurut Raja Aishah Raja Adnan, 54, sebelum berkahwin lagi, beliau sudah pun memasang niat untuk menjadikan anak-anaknya yang akan dilahirkan sebagai hafiz Quran.

"Subhanallah, segala puji hanya bagi Allah. Tujuh zuriat lahir daripada rahim saya ini, empat daripadanya iaitu dua lelaki dan dua perempuan berjaya menjadi hafiz dan hafizah Quran. Ia merupakan satu anugerah Allah Yang Maha Besar kepada saya dan suami.

"Niat saya hanya satu, untuk menyelamatkan anak-anak daripada terjerumus dalam perkara yang tidak baik. Ini kerana apabila kita sentiasa menerapkan anak-anak dengan al-Quran, ia mampu membentuk peribadi dan akhlak mereka," tutur Raja Aishah yang telah banyak berkorban dalam usaha menjadikan anak-anaknya hafiz dan hafizah Quran.

Menurut Masyitah, ibunya sanggup menetap di Kubang Kerian selama setahun bagi memastikan keperluan mereka dua beradik sepanjang berada di tahfiz ketika itu mencukupi.

Malah, ketika melihat keadaan tandas dan lantai asrama yang agak kotor, Raja Aishah sanggup mencucinya untuk keselesaan anak-anak dan rakan-rakan mereka.

"Tanpa pengorbanan ibu dan ayah, mungkin saya dan adik-beradik yang lain tidak berada di tempat sekarang. Bukan sahaja wang ringgit, tetapi masa dan tenaga juga sanggup dikorbankan semata-mata untuk kejayaan kami," terang Masyitah mengagumi ketabahan si ibu.

Ironinya, al-Quran diturunkan sebagai pedoman buat seluruh umat Islam, namun bukan semua orang mampu menghafaz kitab suci tersebut.


DI Gua Hira' inilah Rasulullah SAW menerima wahyu pertama berupa ayat-ayat al-Quran iaitu kalimah Iqra' yang bermaksud 'Bacalah' melalui perantaraan Jibril a.s.


Manusia pilihan

Perkara ini diakui oleh Ustaz Muhammad Nasir Rustam al-Hafiz, 40, pengasas Madrasah Tahfiz Tahsin al-Quran di Puchong, Selangor. Menurut beliau, mereka yang berjaya menghafaz al-Quran hakikatnya tergolong sebagai manusia pilihan Allah.

Seperti sabda Rasulullah SAW: 'Orang yang paling baik antara kalian adalah orang yang mempelajari al-Quran dan mengajarkannya.'

"Justeru, nikmat tersebut perlu disyukuri para hafiz dan hafizah Quran. Di samping itu, fadilat orang yang belajar dalam bidang tahfiz dan menghafaz al-Quran sangat besar.

"Antaranya ibu bapa yang hantar anak-anak belajar tahfiz, rezekinya akan dimurahkan Allah. Kasih sayang Allah terserlah melalui hubungan keluarga yang baik.

"Di akhirat kelak, Allah akan memakaikan mahkota untuk kedua-dua ibu bapa penghafaz Quran. Paling utama mereka boleh memberi syafaat untuk menyelamatkan ahli keluarganya pada hari timbangan amal di hadapan Tuhan Yang Satu," ungkap Muhammad Nasir yang berjaya khatam menghafaz 30 juzuk Quran pada usia 12 tahun.

Populariti nasyidnaik sekali ganda

Posted:

Populariti nasyidnaik sekali ganda

Populariti nasyidnaik sekali ganda

RAMADAN merupakan bulan yang amat dinanti-nantikan umat Islam. Dalam bulan mulia inilah juga populariti irama nasyid dan lagu ketuhanan meningkat sekali ganda berbanding bulan yang lain.

Buktinya, banyak stesen televisyen dan radio memberi lebih ruang untuk irama nasyid berkumandang.

Bahkan kebanyakan kumpulan nasyid dan penyanyi lagu ketuhanan turut melancarkan album terbaharu pada bulan Ramadan.

Persoalannya, adakah irama nasyid dan lagu ketuhanan hanya popular pada bulan Ramadan?

Bertambah sibuk - Azadan Rabbani

Menurut Azadan Abdul Aziz yang merupakan anggota kumpulan nasyid Rabbani, tidak dinafikan sepanjang Ramadan ini jadual seni mereka lebih sibuk berbanding bulan lain.

Namun, itu tidak bermakna mereka hanya popular pada bulan Ramadan, sebaliknya kumpulan Rabbani sibuk sepanjang tahun.

"Kalau hendak diikutkan pengalaman sepanjang 17 tahun bersama Rabbani, kumpulan kami bukan popular ikut musim.

"Karya kami diterima sepanjang tahun cuma pada bulan Ramadan jadual kami cukup meriah dengan persembahan pentas," katanya.

Tambah Azadan, faktor tersebut dibantu oleh peranan pihak media yang memberi lebih ruang kepada penyanyi nasyid pada bulan penuh berkat ini.

"Bagi saya, bukan penyanyi nasyid sahaja yang sibuk. Penyanyi genre lain pun tidak menang tangan melayan permintaan peminat. Saya melihat publisiti meluas yang diberikan oleh media secara tidak langsung meningkatkan populariti kami," ujarnya.

Ceritanya lagi tentang kumpulan nasyid yang dianggotai lapan orang ahli itu, Rabbani juga mendapat tawaran persembahan pada Minggu Setiausaha, Hari Ibu dan pelbagai acara lain.


RAIHAN merupakan kumpulan nasyid yang memiliki pengaruh dan aura yang hebat.


Cuma, perhatian yang diberikan khalayak agak kurang pada waktu itu.

"Apabila tiba sahaja Ramadan, orang akan ingat kumpulan nasyid. Pihak hotel, media dan peminat muzik mula mencari kami. Maknanya, perhatian yang diberikan agak luar biasa.

"Saya tidak ada sebarang masalah dengan perhatian itu, kami bersyukur kerana rezeki untuk kami sentiasa ada sehingga ada waktunya kami terpaksa menolak tawaran kerana jadual yang sangat padat," katanya yang turut memberitahu bahawa Rabbani bakal muncul dengan album baharu pada Aidiladha tahun ini.

Bulan orang berbuat baik- Isman Hijjaz

Isman Nadim Isam, anggota kumpulan nasyid terkenal, Hijjaz, tidak bersetuju apabila dikatakan irama nasyid popular pada bulan Ramadan sahaja.

Katanya, pada bulan penuh keberkatan ini ramai orang membuat kebajikan dan apabila mereka ingin melakukan sesuatu yang baik, apa yang nampak seiring dengan hala tuju itu ialah irama nasyid.

"Nasyid tidak popular pada bulan Ramadan sahaja. Namun, apabila tiba Ramadan iaitu bulan orang berbuat lebih kebajikan, orang akan nampak kami kumpulan nasyid.

"Penyanyi genre lain pun menyanyi juga pada bulan Ramadan tetapi mereka memilih menyanyikan lagu nasyid atau ketuhanan dalam persembahan mereka. Secara tidak langsung, irama nasyid menjadi popular," katanya.

Menurutnya lagi, Hijjaz turut sibuk pada bulan yang lain, cuma persembahan mereka pada bukan bulan Ramadan tidak diuar-uarkan oleh pihak media.

"Kami sangat sibuk pada bulan yang lain tetapi tidak ada cerita, jadi orang ramai tidak tahu. Kesibukan jadual menyebabkan kami terpaksa melancarkan album terbaharu sehari sebelum Ramadan baru-baru ini," ujarnya.

Dalam pada itu, Isman membawa perkhabaran bahawa Hijjaz kini muncul dengan album ke-17 berjudul Janji selepas tiga tahun tidak menghasilkan album baharu.

"Sebenarnya boleh sahaja lancarkan album pada bila-bila masa, mungkin berkat Ramadan, publisiti serta respons yang diterima sangat positif. Ramai yang tidak tahu sebenarnya kumpulan kami ditubuhkan pada 10 Januari 1997 bersamaan dengan 1 Ramadan.

"Jadi apabila kami muncul dengan album ke-17 pada usia 17 tahun pembabitan Hijjaz dalam industri muzik, Ramadan kali ini sangat bermakna buat kami," ujarnya.

Bulan dekatkan diri dengan Allah- Hazamin In-Team

Pendapat yang sama turut dikongsi anggota kumpulan In-Team, Hazamin Harun yang menegaskan bahawa nasyid merupakan irama yang malar segar. Ia mempunyai peminat tegar sendiri.

"Pada bulan yang lain pun irama nasyid sentiasa mempunyai peminat, cuma permintaan itu lebih sedikit menjelang Ramadan.

"Tidak dinafikan juga publisiti yang diberikan membantu meningkatkan populariti kami," jelasnya.


JADUAL seni Rabbani lebih sibuk sepanjang Ramadan berbanding bulan lain.


Kumpulan In-Team yang muncul dengan album terbaharu, Iman dan Aman seminggu sebelum Ramadan lalu mengatakan, mengikut tradisi, mereka tidak pernah mengeluarkan album pada bulan Ramadan.

"Sebenarnya, kami langsung tidak pernah mengeluarkan album pada bulan Ramadan. Itu membuktikan kami tidak popular pada bulan Ramadan sahaja.

"Bezanya, tahun ini kami memilih mengeluarkan album beberapa hari sebelum Ramadan. Ini kerana sasaran kami pada bulan Ramadan ialah mempromosikan album ke seluruh negara.

"Bagi saya, sepanjang Ramadan orang ramai lebih mengutamakan keperluan dan kelengkapan raya daripada membeli sebuah album.

"Cuma jiwa mereka lebih dekat dengan Allah, jadi secara tidak langsung membantu mendekatkan muzik kami dengan pendengar dan memudahkan kerja-kerja promosi album," katanya.

Tambahnya, In-Team kekal bertahan sehingga ke hari ini atas sokongan peminat tegar kumpulan itu yang diberi nama Komuniti Teman In-Team.

"Faktor kumpulan kami kekal hidup meskipun kami ditubuhkan ketika zaman belajar di universiti dahulu ialah disebabkan peminat. Kami mempunyai peminat akar umbi yang kuat, mereka menyokong kami sejak zaman belajar sehingga ke hari ini.

"Oleh itu, kami tidak perlu risau kerana permintaan terhadap muzik kami sentiasa ada tanpa mengikut musim.

"Lagu kerohanian sentiasa diperlukan dan alhamdulillah selepas sebulan dipasarkan, album terbaharu kami telah terjual sebanyak 4,000 unit dan kini dalam proses cetakan kali kedua," balasnya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


50 peserta ikuti kursus membuat kek, menjahit YPS

Posted:

50 peserta ikuti kursus membuat kek, menjahit YPS

50 peserta ikuti kursus membuat kek, menjahit YPS

Mohd. ISA (duduk, dua dari kanan) dan Krishna Kumar (duduk, dua dari kiri) bergambar dengan peserta kursus di Jempol baru-baru ini.


BANTU. Seramai 50 wanita India di daerah Jempol, Negeri Sembilan menyertai Kursus Membuat Kek dan Menjahit anjuran Yayasan Pembangunan Sosial (YPS) baru-baru ini.

Kursus selama dua hari itu merupakan salah satu inisiatif di bawah Program Belia Wanita India (Benitia) yang mendapat sokongan Unit Perancang Ekonomi (UPU).

Turut hadir dalam program tersebut Ahli Parlimen Jempol, Tan Sri Mohd. Isa Abdul Samad dan Pengurus Besar YPS, B. Krishna Kumar.

Krishna Kumar berkata, program berkenaan merupakan salah satu usaha pihaknya membantu wanita India berniaga sekali gus meningkatkan pendapatan keluarga.

"Ramai peserta terdiri daripada mereka yang berpendapatan kecil dan kita mahu selepas ini mereka menggunakan kemahiran yang diajar untuk meningkatkan pendapatan keluarga.

"Selain kemahiran membuat kek serta menjahit, YPS juga mendedahkan mereka dengan ilmu keusahawanan dan akan memantau perkembangan mereka dari semasa ke semasa," katanya.

Penjitu jelajah 27 masjid

Posted:

Penjitu jelajah 27 masjid

Penjitu jelajah 27 masjid


MOHD. FAZREEN (depan, lima dari kanan) menyerahkan sumbangan buah kurma sempena Program Jelajah Masjid 2013 di sekitar Kuala Muda baru-baru ini.


SUMBANGAN. Buat kali pertama selepas penubuhannya awal tahun ini, Pertubuhan Kebajikan Melayu Bersatu Kedah (Penjitu) Sungai Petani dengan kerjasama Classic Worldwide Corporatian Sdn. Bhd. menganjurkan Program Jelajah Masjid 2013 di 27 buah masjid sekitar Daerah Kuala Muda, Kedah baru-baru ini.

Program bermula di Masjid Taman Keladi dan Masjid Muzaffar Shah, Taman Jubli Perak, Sungai Petani.

Setiausaha Penjitu, Mohd. Hermi Abd. Razak berkata, setiap masjid menerima dua kotak besar buah kurma untuk majlis berbuka puasa di masjid berkenaan.

"Program ini diharapkan dapat memberikan manfaat kepada pihak pengurusan masjid di daerah ini," katanya.

Hadir sama dalam program itu ialah Pengerusi Penjitu, Mohd. Fazreen Md. Fauzi dan wakil Classic Worldwide Corporatian, Nurlaila Idris.

Bubur lambuk warga Polisas

Posted:

Bubur lambuk warga Polisas

Bubur lambuk warga Polisas


KAKITANGAN dan pelajar Polisas mengacau bubur lambuk dalam pertandingan memasak sajian tradisi itu di Kuantan baru-baru ini.


KERJASAMA. Bagi menyemarak kemeriahan Ramadan, Politeknik Sultan Ahmad Shah (Polisas), Kuantan menganjurkan pertandingan memasak bubur lambuk baru-baru ini.

Pegawai Perhubungan Awam Polisas, Norazura Mohd. Ali berkata, bubur lambuk yang dimasak itu kemudian diagihkan kepada orang ramai untuk berbuka puasa.

"Program anjuran bersama Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) itu bertujuan merapatkan silaturahim pelajar serta kakitangan.

"Bubur tersebut turut diedarkan kepada pelajar, kakitangan dan orang ramai sekitar Semambu sebagai juadah berbuka puasa," katanya.

Sebanyak 12 kawah bubur lambuk dimasak dalam pertandingan tersebut yang dimenangi oleh Jabatan Kejuruteraan Awam Polisas.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Tiga kriteria utama jadi penentu

Posted:

Tiga kriteria utama jadi penentu

Tiga kriteria utama jadi penentu

Oleh MOHD. IKHSAN FIRDAUS AZMI
ikhsan.azmi@kosmo.com.my

ELYAS OMAR


KEBOLEHAN kepimpinan, kreatif dan berani antara tiga kriteria yang harus dimiliki oleh calon yang berhasrat menerajui Persatuan Badminton Malaysia (BAM).

Bekas Presiden BAM, Tan Sri Elyas Omar berkata, ketiga-tiga ciri itu penting untuk menjadikan badan induk tersebut sebagai persatuan sukan yang mantap dan tidak lapuk dimakan zaman.

"BAM merupakan persatuan yang berprofil tinggi. Jadi BAM seharusnya diterajui oleh orang yang dinamik serta mempunyai kebolehan pengurusan yang tinggi.

"Untuk menguruskan persatuan sukan dengan baik, pemimpin itu sendiri harus berani memberikan idea yang kreatif dan unik yang mampu mencetus bakat baharu, sekali gus mampu melahirkan pemain-pemain bertaraf dunia," kata Elyas ketika dihubungi Kosmo! semalam.

BAM akan mengadakan Mesyuarat Agung Tahunan Sabtu ini bagi memilih presiden baharu badan induk tersebut selepas Datuk Seri Mohd. Nadzmi Mohd. Salleh enggan mempertahankan kedudukannya itu.

Nadzmi mengumumkan hasrat beliau untuk melepaskan kerusi panas itu kerana mahu memberikan tumpuan selaku presiden Konfederasi Badminton Asia (BAC) sejak dilantik pada Mac lalu.

Difahamkan, jawatan presiden BAM bakal menyaksikan pertandingan dua penjuru antara Timbalan Presiden BAM, Datuk Mohamed Al-Amin Abdul Majid dan Naib Presiden BAM, Tengku Tan Sri Mahaleel Tengku Arif.

Mengakui tidak mengenali rapat dengan calon-calon terbabit, Elyas menasihatkan presiden baharu BAM nanti memberi keutamaan kepada program pembangunan.

"Kalau hendak cakap mengenai calon saya rasa tidak sesuai kerana saya sendiri tidak mengenali mereka dengan lebih dekat tetapi pesanan saya, jangan abaikan program pembangunan.

"Cetus idea dan berikan cadangan yang mampu memantapkan lagi program pembangunan, kita bukan tidak ada bakat, tetapi hendak mengekalkan konsistensi mereka menjadi kesukaran," tambah Elyas yang menerajui BAM pada 1985 hingga 1993.

Ketika Elyas menerajui BAM, Malaysia berjaya meraih gelaran keempat Piala Thomas pada 1992.

Beliau juga merupakan Ketua Kontinjen Malaysia ke Sukan Olimpik 1992 yang menyaksikan beregu lelaki badminton negara, Razif dan Jalani Sidek meraih gangsa.

Tiada unsur pilih kasih

Posted:

Tiada unsur pilih kasih

Tiada unsur pilih kasih

Oleh AHMAD FAZLI MOHD. YADI
fazli.yadi@kosmo.com.my


IMBAS... Rayzam (kanan) beraksi dalam acara 110m lari berpagar pada Sukan SEA 2011 di Palembang, Indonesia.


PRESIDEN Kesatuan Olahraga Malaysia (KOM), Datuk Zainal Abidin Ahmad menepis dakwaan sesetengah pihak berhubung isu pemilihan atlet acara 110 meter lari berpagar negara, Rayzam Shah Wan Sofian ke Kejohanan Olahraga Dunia di Moscow, Rusia bulan depan.

Sebaliknya, Zainal menegaskan bahawa pemilihan itu telah dibuat oleh barisan panel penilai KOM berdasarkan persembahan dan prestasi semasa yang dipamerkan atlet kelahiran Sabah itu.

Jelasnya, KOM telah membuat pertimbgangan sewajarnya terhadap penilaian itu sebelum membuat keputusan rasmi menghantar Rayzam sebagai wakil tunggal negara ke Moscow.

"Isu pilih kasih tidak pernah timbul kerana pemilihan Rayzam dipersetujui sebulat suara oleh Jawatankuasa KOM sendiri.

"Kita telah membuat penilaian dan keputusan kenapa Rayzam dipilih berbanding (atlet lompat tinggi), Lee Hup Wei kerana kami percaya dia masih berupaya memperbaiki catatan peribadinya.

"Oleh kerana KOM mendapat satu tiket wildcard ke kejohanan tersebut, jadi saya yakin pemilihan Rayzam adalah keputusan yang tepat," kata Zainal Abidin ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Sebelum ini, terdapat 'cakap-cakap' daripada pihak luar yang mempertikai pemilihan Rayzam ke Moscow selepas atlet tersebut gagal melepasi catatan masa kelayakan ke Sukan SEA iaitu 13.86 saat (s).

Sebagai rekod, pencapaian terbaik Rayzam ialah 13.96s yang dilakukannya ketika beraksi pada Grand Prix (GP) Asia di Colombo, Sri Lanka Mei lalu.

Terbaharu, dia hanya merekodkan catatan masa 14s pada Terbuka Vietnam minggu lalu.

Dalam perkembangan sama, Zainal juga tidak mahu perkara itu dijadikan sebagai isu untuk disensasikan oleh mana-mana pihak.

"Suasana KOM sekarang ini cukup harmoni. Tiada sebarang pertelingkahan berlaku berhubung pemilihan Rayzam buat masa ini.

"Saya tidak pasti jika ada orang 'bercakap belakang' kerana itu di luar kuasa saya.

"Namun, saya pasti bahawa tiada sebarang masalah akan berlaku apabila Rayzam dipilih beraksi pada Kejohanan Dunia atas tiket wildcard," katanya.

'Saya terkejut dipilih bimbing Barca'

Posted:

'Saya terkejut dipilih bimbing Barca'

'Saya terkejut dipilih bimbing Barca'

ROSARIO, Argentina - Gerardo Martino menganggap pemilihannya selaku jurulatih baharu Barcelona telah dibantu oleh bintang juara Liga Sepanyol itu, Lionel Messi.

"Saya tidak tahu secara terperinci apa yang diperkatakan oleh Jorge (bapa Messi) serta Lionel bagi mempengaruhi pemilihan saya (sebagai jurulatih), tetapi saya yakin mereka ada terlibat dengan pemilihan ini.

"Saya sangat pasti mereka ada memberi sokongan kepada lembaga pengarah kelab Barcelona untuk memilih saya," kata Martino yang berasal dari bandar yang sama dengan Messi iaitu Rosario di Argentina.

Pemilihan Martino sebagai pengendali baharu Barcelona ternyata mengejutkan ramai pihak kerana beliau kurang dikenali, baik ketika bergelar sebagai pemain mahu pun jurulatih.

Bulan lalu, nama Martino tiba-tiba muncul apabila beliau berjaya membantu kelab Argentina, Newell's Old Boys muncul juara Piala Argentina.

"Sejujurnya, jika saya tidak dibantu oleh sesiapa, saya pasti tidak berpeluang mendapat jawatan ini.

"Saya sangat terkejut dan saya juga tidak menyangka terpilih membimbing sebuah kelab terbaik di dunia," kata Martino pada sidang akhbar khas semalam.

Martino meninggalkan Newell's Old Boys dua minggu lalu selepas skuad kendaliannya tersingkir pada saingan separuh akhir Piala Libertadores.

Barcelona yang terdesak untuk mencari jurulatih baharu selepas Tito Vilanova terpaksa melepaskan jawatannya kerana perlu membuat rawatan lanjut terhadap kanser tekaknya.

"Tugasan ini sangat penting dan berat. Ia hadir dalam keadaan tergesa-gesa selepas jurulatih (Vilanova) terpaksa menerima rawatan susulan.

"Saya sangat berterima kasih kepada semua pihak yang memberi kepercayaan kepada saya dan juga staf-staf kejurulatihan saya bagi membawa Barcelona ke satu tahap lebih tinggi," kata Martino.

Martino yang dijangka tiba di Barcelona hari ini berharap mendapat kerjasama daripada semua pihak bagi meneruskan legasi kelab terbaik di dunia itu. - Reuters

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Album ketuhanan penyanyi pop rock

Posted:

Album ketuhanan penyanyi pop rock

Album ketuhanan penyanyi pop rock

Oleh HARYATI KARIM

KUMPULAN 6ixth Sense berkolaborasi dengan grup nasyid Saujana menerusi lagu Penerang Hati.


TIDAK hanya pada bulan Ramadan dan bukan penyanyi nasyid sahaja yang menghasilkan album berunsur kerohanian dan ketuhanan.

Penerimaan masyarakat terhadap album berbentuk sebegitu telah membuka peluang buat penyanyi genre lain untuk turut serta menghasilkan produk sedemikian.

Senario itu dapat dilihat di Malaysia bahkan Indonesia yang mempunyai album ketuhanan daripada penyanyi pelbagai genre muzik.

Datuk Siti Nurhaliza

ALBUM Tahajjud Cinta yang muncul pada bulan Ramadan tahun 2009 merupakan album genre ketuhanan pertama daripada Datuk Siti Nurhaliza. Mengandungi lapan buah lagu termasuk sebuah lagu ciptaan penyanyi Indonesia, Opick berjudul Ketika Cinta yang merupakan lagu tema filem Indonesia, Perempuan Berkalung Sorban.

6ixth Sense

KUMPULAN yang dianggotai oleh lima anak muda ini cukup popular dengan lagu bergenre pop rock di Malaysia. Mereka juga pernah tampil dengan album ketuhanan berjudul Tentang Kita pada tahun 2012 dan bergabung dengan kumpulan nasyid Saujana menerusi lagu Penerang Hati.

Datuk Sharifah Aini

PENYANYI bersuara lunak, Datuk Sharifah Aini tidak ketinggalan menghasilkan sebuah album kerohanian berjudul Yayadan pada tahun 1998. Album bergenre pop etnik itu mengandungi 11 buah lagu dan turut memuatkan lagu Sketsa Kehidupan nukilan Nazri Johani iaitu vokalis kumpulan nasyid Raihan.


SITI NURHALIZA muncul dengan album ketuhanan, Tahajjud Cinta pada tahun 2009.


Band Ungu

BAND Indonesia, Ungu yang terkenal dengan lagu-lagu cinta telah menghasilkan empat buah album ketuhanan bermula dari tahun 2006 sehingga tahun 2009.

Ia masing-masing berjudul Syurgamu, Para Pencarimu, Aku dan Tuhankan serta Maha Besar. Selain merancang untuk menghasilkan sebuah album pop, Disember ini mereka dijangka muncul dengan album ketuhanan terbaharu.

Band Gigi

SEBUAH lagi band Indonesia terkenal, Gigi yang memperjuangkan genre pop dan rock telah menghasilkan enam buah album berkonsep ketuhanan sejak tahun 2004 bermula dengan Raihlah Kemenangan. Sejak itu sehingga tahun 2012, band Gigi terus menghasilkan album ketuhanan seperti Raihlah Kemenangan Repackage (2005), Pintu Sorga (2006), Jalan Kebenaran (2008), Amnesia (2010) dan Aku dan Aku (2012).

Wali Band

WALI BAND yang popular dengan lagu Cari Jodoh turut mengeluarkan sebuah album ketuhanan yang berjudul Ingat Sholawat pada tahun 2009. Lagu popular dalam album ini ialah Mari Sholawat dan Tomat (Taubat Maksiat).

Menu diet Ramadan di D'bites Dim Sum

Posted:

Menu diet Ramadan di D'bites Dim Sum

Menu diet Ramadan di D'bites Dim Sum

LEBIH 30 hidangan dim sum halal dijual di D'bites Dim Sum, Alamanda, Putrajaya.


BAGI yang bosan dengan juadah berbuka puasa secara bufet di hotel, berkunjunglah ke D'Bites Dim Sum yang menyediakan kira-kira 57 menu hidangan dim sum yang dibahagikan kepada dua kategori iaitu mai dan dumpling.

Hanya mengambil masa lima minit untuk dihidangkan, dim sum merupakan antara menu yang sesuai bagi mereka yang menggemari hidangan ringkas semasa berbuka.

Bagi set mai, inti sirip yu, cendawan dan ayam dibaluti dengan wantan manakala dumpling pula merupakan set pau kecil yang mempunyai variasi inti.

Setiap set mengandungi tiga biji dim sum yang penuh berisi inti. Dua set dim sum berbeza yang dinikmati semasa berbuka puasa sudah cukup mengenyangkan. Setiap hidangan disediakan setelah mendapat pesanan daripada pelanggan.

Tekstur setiap hidangan dim sum juga amat pejal dan penuh berisi inti dan produk yang dihidangkan itu mendapat sijil pengesahan halal daripada Jabatan Kemajuan Islam Malaysia.

Antara set dim sum tersebut ialah mai otak-otak, mai lada hitam, mai ayam, mai sayuran, pau kacang merah dan bebola lima warna.

Mai ros siew merupakan antara hidangan yang harus dicuba kerana ia menggunakan putik bunga ros sebagai perencah utama. Putik tersebut merupakan antara agen yang mampu membuang toksin dalam badan.

Set dim sum boleh dinikmati dengan empat jenis sos iaitu sos cili, sos manis, sos bijan dan sos cili manis. Setiap hidangan dim sum juga hanya mempunyai 100 kalori dan ia sesuai untuk sesiapa yang sedang mengamalkan diet pada bulan Ramadan.

D'Bites Dim Sum baru beroperasi kira-kira enam bulan lalu di pusat beli-belah Alamanda, Putrajaya dan ia merupakan kios pertamanya di Malaysia.

Nikmat iftar di JM Bariani

Posted:

Nikmat iftar di JM Bariani

Nikmat iftar di JM Bariani


NASI beriani gam ayam dihidang bersama sambal dan acar buah.


PADA Ramadan tahun ini, cawangan baharu JM Bariani House Sdn. Bhd. (JM Bariani) yang terletak di Taipan USJ 9, Subang Jaya menawarkan pelbagai hidangan nasi beriani sebagai juadah iftar.

Nasi beriani gam ayam dan kambing merupakan tarikan utama pengunjung untuk datang ke restoran tersebut. Selain itu, menu sampingan seperti kambing goreng rosemary, ayam masak merah dan acar buah menjadi pelengkap hidangan nasi beriani tersebut.

Mi bandung, tauhu bakar dan rojak Perlis pula menjadi menu pembuka selera sebelum ke hidangan utama iaitu nasi beriani.

Walaupun baru dibuka kira-kira dua bulan lalu di USJ 9, JM Bariani ternyata menjadi destinasi makan-makan baharu bagi penduduk sekitar Subang Jaya.

Pengarah Urusan JM Bariani, Zulkarnain Mustapa berkata, sempena bulan Ramadan ini, 10 jenis hidangan utama menjadi taruhan restoran tersebut.

"Nasi beriani yang disediakan dikategorikan sebagai nasi beriani Johor. Teksturnya tidak berminyak kerana menggunakan beras yang terbaik. Selain itu, ia juga sesuai untuk hidangan lauk yang tidak pedas.

"Kambing goreng rosemary adalah menu tambahan yang menjadi kegemaran pelanggan JM Bariani. Dengan harga RM13.80 untuk lima orang, pelanggan dapat menikmati sepinggan hidangan kambing goreng yang menjadi signatur restoran ini," ujarnya ketika ditemui Kosmo! baru-baru ini.

Bagi yang pertama kali ke Restoran JM Bariani, menu sirap bandung soda merupakan minuman yang berupaya menghilangkan dahaga setelah seharian berpuasa. Campuran sirap, susu dan soda itu mempunyai rasa manis yang mencukupi.

Pelanggan juga harus mencuba puding krim karamel dan pelbagai jenis kek sebagai hidangan pencuci mulut.

Menu yang disediakan juga tidak banyak berbeza berbanding bulan-bulan lain. Sekiranya pelanggan ingin merasai menu nasi beriani selepas Ramadan, harga dan menu yang sama boleh didapati di 17 cawangan JM Bariani di sekitar Lembah Klang.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Keganasan cabar proses damai Thailand

Posted:

Keganasan cabar proses damai Thailand

Keganasan cabar proses damai Thailand

SKUAD pemusnah bom memeriksa lokasi letupan bom tepi jalan yang mengorbankan dua guru Islam di wilayah Narathiwat semalam.


NARATHIWAT - Beberapa serangan bom dan senjata api di selatan Thailand meragut lapan nyawa termasuk guru dan anggota polis, kata beberapa pegawai semalam.

Keganasan terbaharu itu berlaku di sebalik satu persetujuan damai untuk mengekang keganasan di selatan Thai.

Malaysia menjadi hos rundingan damai di antara kerajaan Thai dan beberapa kumpulan gerila Islam di selatan Thai termasuk Barisan Revolusi Nasional.

Kedua-dua pihak pada 12 Julai lalu bersetuju untuk mengelakkan pertumpahan darah sepanjang bulan Ramadan.

Namun, selepas situasi tenang seketika keganasan kembali meletus kelmarin dengan kematian enam orang termasuk dua anggota polis yang mengunjungi sebuah pasar di Wilayah Narathiwat untuk mengumpulkan maklumat.

Mangsa lain merupakan sepasang suami isteri berusia dalam lingkungan 50-an yang ditembak semasa memandu pulang.

Dua penduduk kampung Islam turut maut selepas sekumpulan lelaki bersenjata melepaskan tembakan rambang di sebuah kedai teh.

Polis menyatakan, dua guru perempuan terbunuh dalam satu letupan bom tepi jalan, manakala mangsa ketiga parah.

Penentangan di rantau selatan Thailand yang dihuni majoriti penduduk Islam telah meragut lebih 5,700 nyawa sejak 2004. - AFP

Tolak gerabak kereta api selamatkan wanita

Posted:

Tolak gerabak kereta api selamatkan wanita

Tolak gerabak kereta api selamatkan wanita

SERAMAI 40 penumpang dan kru menolak sebuah gerabak kereta api di Stesen Kereta Api Minami Urawa, Saitama pada Isnin lalu.


SAITAMA, Jepun - Sejumlah penumpang dan kru bertindak menolak gerabak sebuah tren sehingga senget untuk mengeluarkan seorang wanita yang tersepit di celah platform di Stesen Kereta Api Minami Urawa di sini.

Mereka menolak gerabak seberat 32,000 kilogram itu bagi menyelamatkan wanita berkenaan yang terjatuh dan tersepit di celah platform sedalam 20 sentimeter ketika waktu puncak pada Isnin lalu.

Kejadian itu dirakam oleh seorang jurugambar akhbar Yomiuri Shimbun yang berada di lokasi kejadian.

Menurut akhbar berkenaan, pengumuman mengenai insiden seorang penumpang terjatuh dan tersepit di celah platform dan gerabak kereta api mendorong sekitar 40 penumpang untuk memberi bantuan.

Mangsa yang berusia 30 tahun ditarik keluar tanpa mengalami sebarang kecederaan.

Orang ramai yang berada di tempat kejadian bertepuk tangan melihat mangsa berjaya diselamatkan. - AP

Waris takhta Britain dipertonton

Posted:

Waris takhta Britain dipertonton

Waris takhta Britain dipertonton


WILLIAM dan isterinya, Kate Middleton muncul bersama bayi mereka di luar Sayap Lindo Hospital St Mary di tengah London kelmarin.


LONDON - Pewaris takhta diraja Britain, Putera William dan isterinya, Kate Mid- dleton mempertonton bayi mereka kepada khalayak semasa meninggalkan sebuah hospital di sini kelmarin.

Orang ramai, wartawan dan jurugambar berkumpul di hadapan Sayap Lindo Hospital Saint Mary di sini untuk melihat putera baharu tersebut.

Pasangan diraja itu melambai dan bergilir mendukung bayi mereka yang dibaluti selimut putih dengan hanya kepala dan tangannya kelihatan.

"Kami masih mencari nama yang sesuai secepat mungkin," kata William kepada wartawan sambil menambah, beliau kini amat gembira.

"Dia mempunyai raut wajah ibunya, syukurlah," kata William kepada wartawan sambil menjeling ke arah Kate.

Pasangan tersebut meneruskan tradisi memberi kesempatan kepada orang ramai melihat anggota keluarga diraja baharu itu semasa mereka keluar dari hospital.

Perkara sama pernah dilakukan oleh bapa William, Putera Charles dan mendiang ibunya, Puteri Diana.

Ibu bapa Kate merupakan pelawat pertama yang menziarahi pasangan itu dan bayi mereka.

Bayi itu merupakan pewaris ketiga takhta diraja Britain selepas datuknya, Charles dan bapanya, William, 31. Putera Harry merupakan pewaris keempat.

Bagi meraikan kelahiran putera baharu itu, Artileri Diraja Britain melepaskan 41 das tembakan ke udara di Green Park di sini dan 62 das tembakan di Menara London. - Reuters

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Perakuan pengislaman tiga anak guru tadika batal dan tidak sah

Posted:

Perakuan pengislaman tiga anak guru tadika batal dan tidak sah

Perakuan pengislaman tiga anak guru tadika batal dan tidak sah

25/07/2013 9:55pm

IPOH - Mahkamah Tinggi di sini hari ini memutuskan perakuan pengislaman terhadap tiga anak seorang guru tadika, M. Indira Ghandi, adalah batal dan tidak sah.

Pesuruhjaya Kehakiman, Lee Swee Seng memutuskan pertukaran agama yang dibuat Mohd. Ridzuan Abdullah, bapa kepada Tevi Darsiny, 16; Karan Dinish, 15 dan Prasana Diksa, 5, adalah tidak mengikut peraturan.

"Berdasarkan Enakmen Pentadbiran Islam Perak, ketiga-tiga anak itu perlu mempunyai hasrat untuk memeluk agama Islam tanpa sebarang paksaan.

"Dalam kes ini, ketiga-tiga anak berkenaan tidak dapat dibuktikan melafazkan dua kalimah syahadah dan mereka serta ibunya tidak hadir ke Pejabat Agama Islam untuk mendaftar bagi tujuan menukar agama," katanya dalam penghakimannya yang dibaca selama 1 jam 40 minit.

Lee berkata, penukaran agama itu juga tidak sah dan batal kerana tiga beradik itu tidak hadir di hadapan pegawai agama bagi tujuan melafazkan pengisytiharan memeluk Islam (mengucap dua kalimah syahadah). - Bernama

Anggota polis lepas tembakan setelah cuba disamun

Posted:

Anggota polis lepas tembakan setelah cuba disamun

Anggota polis lepas tembakan setelah cuba disamun

25/07/2013 9:45pm

BENTONG - Seorang anggota polis melepaskan tembakan setelah beliau dan anak perempunnya cuba disamun dua lelaki bersenjata parang di simpang Lurah Bilut di sini petang tadi.

Dalam kejadian 4.10 petang itu, kereta yang dinaiki bersama anak perempuannya berusia 17 tahun dihalang dua suspek terbabit.

Anggota yang bertugas di Balai Polis Lurah Bilut itu, Kpl Awang Man Jaya, 40-an, sedang memandu kereta Proton Iswara dari Bandar Bentong untuk pulang ke rumahnya di Berek Polis Lurah Bilut.

Menurut Ketua Polis Daerah Bentong, Superintenden Mohamad Mansor Mohd. Nor, tiba di simpang Lurah Bilut, Mempaga, kereta yang dipandu anggota polis itu secara tiba-tiba dihalang sebuah kereta Mercedez Benz.

"Dua lelaki bertopeng dan bersenjatakan parang kemudiannya bertindak mengacu parang ke arah anak mangsa, namun mangsa bertindak melepaskan tembakan pistolnya ke arah suspek," katanya di sini, hari ini.

Tembakan itu mengenai bahagian badan salah seorang suspek. Kedua-dua suspek kemudiannya bertindak melarikan diri dengan kereta Mercedez Benz berwarna hitam. - Bernama

APMM pintas peniaga Indonesia cuba seludup barangan terkawal

Posted:

APMM pintas peniaga Indonesia cuba seludup barangan terkawal

APMM pintas peniaga Indonesia cuba seludup barangan terkawal

25/07/2013 9:29pm

KUCHING - Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) menggagalkan cubaan sekumpulan peniaga tukar barang Indonesia untuk menyeludup barangan terkawal dari Sarawak melalui Sematan, sebuah kawasan petempatan pesisir pantai kira-kira 100km dari sini, minggu ini.

Pengarah Operasi Maritim APMM Daerah Kuching, Komander Maritim Shahref Steve Mac Queen Abdullah hari ini berkata, bot kampit yang digunakan kumpulan itu dipintas kira-kira 8km di luar pantai Sematan pada kira-kira 5.15 petang Selasa.

"Pemeriksaan yang kami lakukan terhadap bot itu mendapati ia membawa kira-kira 420kg ayam beku, 150kg daging lembu, 23,000 telur ayam, susu tepung bayi yang disi di dalam 53 tin dan 40 kotak dan 33 kotak sausej," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Beliau berkata, barangan yang dirampas itu bernilai lebih RM11,000 dan merupakan barangan yang dilarang daripada dibawa keluar dari negara ini dalam jumlah yang banyak.

"Empat rakyat Indonesia berusia antara 36 tahun dan 49 tahun yang menaiki bot itu ditahan untuk membantu siasatan," katanya. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved