Rabu, 22 Jun 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Dikecam demi cinta gamelan

Posted:

Dikecam demi cinta gamelan

Dikecam demi cinta gamelan

Oleh KHAIRUL AMRI HASSANamri.hassan@kosmo.com.myPALUAN peralatan muzik oleh ahli kumpulan gamelan terdiri daripada sebiji gong, dua buah gendang, beberapa buah bonang, kenong, gambang dan saron bergabung bersama tiupan seruling serta gesekan rebab menerawang di ruang atmosfera sebuah premis di daerah Tohpati, Denpasar, Bali.

Mereka, 25 orang, kesemuanya lelaki seawal usia 15 tahun sedang asyik menghayati baris-baris notasi irama Semara Pagulingan yang telah menjangkau 20,000 tahun usianya.

Di sudut sebelah kanan berdepan dengan ahli kumpulan gamelan tadi, seorang penari wanita meliuk-lentok tubuh serta jari-jemarinya sambil menyanyikan bait-bait kata daripada dialek Bali.

Uniknya gabungan tari dan muzik itu, pengawalan asasnya tertumpu pada tarian. Maksudnya, si penari akan mengawal hala tuju pemuzik gamelan berserta temponya berdasarkan nyanyian dan corak persembahan tariannya.

Menambahkan keunikannya lagi, langkah memulihara muzik gamelan Bali itu dilaksanakan pasangan yang berputik cintanya daripada akar budaya itu sendiri.

Pasangan yang sudah berkahwin itu adalah penari tersebut dan salah seorang daripada 25 lelaki tadi yang ternyata paling unik di kalangan mereka kerana dia merupakan satu-satunya lelaki mat saleh dalam kumpulan lelaki Indonesia itu.

Penari itu bernama Putu Evie Suyadnyani, 28, yang seratus peratus berbangsa Indonesia manakala si suami iaitu lelaki mat saleh tadi pula ialah Vaughan Hatch, 30, anak kelahiran New Zealand tetapi fasih berbahasa Indonesia dan kadangkala diselangi dengan dialek Bali.

Sesungguhnya kebolehan Hatch itu cukup mengagumkan bagi seorang mat saleh. Ada cerita menarik di sebaliknya, dan sudah tentu pencetusnya ialah cinta!

Kecintaan Vaughan terhadap muzik gamelan Bali sebenarnya telah membuatkan dirinya bukan setakat setia terhadap kesenian itu tetapi sekali gus menyebabkan dia sanggup untuk menetap terus di bumi Bali.

Cinta Vaughan terhadap gamelan sebenarnya mula berputik ketika dia masih bergelar pelajar universiti.

"Ketika itu saya sedang melanjutkan pelajaran di Universiti Otago, New Zealand dalam jurusan arkeologi dan kesusasteraan bahasa Jepun apabila sekumpulan pemuzik gamelan datang membuat persembahan di situ.

"Pada ketika itu saya langsung tidak tahu apa itu muzik gamelan tapi pertama kali mendengar iramanya, saya tidak mahu melepaskannya pergi dari hidup saya.

"Sesudah itu, saya mendengar irama gamelan setiap hari selama enam bulan dan belajar memainkan instrumen gamelan yang dikenali sebagai gender wayang (atau nama lainnya, saron) dengan seorang guru (gamelan) dari Bali," ujarnya.

Atas dasar pesona muzik gamelan yang tidak tertanggung lagi meresap dan merasuk seluruh jiwa dan raganya itu serta sedikit rasa ingin meluaskan skop minda bersosial, Vaughan berhijrah ke Bali pada tahun 1997 selepas menamatkan pelajaran selama tiga tahun di universiti tersebut.

Lelaki gagah berkemban


VAUGHAN HATCH mengalunkan keunikan bunyi alat yang dipanggil genderwayang.


Awal penglibatannya dalam bidang muzik gamelan Bali, ada di kalangan ahli keluarga Vaughan menyelar dan mengecam tindakannya belajar gamelan dan menetap di Bali.

Begitu juga penerimaan masyarakat setempat yang enggan memberikan kerjasama dalam berkongsi ilmu muzik gamelan Bali dengan Vaughan, tidak terkecuali golongan yang pesimis terhadap langkahnya untuk memulihara khazanah seni itu.

"Ada juga sesetengah penduduk tempatan yang mengambil kesempatan terutamanya menerusi pelaburan kewangan yang saya buat untuk mencari muzik-muzik gamelan lama di kampung-kampung yang jauh. Namun, hasilnya tiada dan mereka menghilangkan diri dengan wang saya itu begitu sahaja. Bagaimanapun, saya teruskan juga usaha dan lama-kelamaan keluarga saya dan masyarakat Bali semakin menyokong usaha saya itu.

"Mungkin mereka merasakan bahawa saya masih orang asing di Bali dan untuk meraih kepercayaan itu saya akui perlukan sedikit pengorbanan masa," getusnya lagi.

Menurutnya, kelainan gamelan Bali terletak pada elemen penceritaan dalam setiap lagu memandangkan kebanyakan muzik gamelan diambil daripada kuil-kuil Hindu yang menceritakan hikayat dan riwayat masyarakat silam.

"Kerana itu, terdapat tempo dalam muzik gamelan Bali dilajukan dan ada diperlahankan berdasarkan mood penceritaan dalam lagu itu," ujar Vaughan lebih lanjut.

Kostum ahli kumpulan gamelan Bali pula masih mengutamakan nilai keaslian dengan kain penutup badan separuh dada ke bawah. Biar agak aneh melihat sekumpulan lelaki yang gagah dan maskulin seolah-olah berkemban seperti perempuan, namun begitulah konsep pemakaian ahli kumpulan gamelan Bali.

Selain itu, konsep pakaian seperti mana pemuzik asal di kuil-kuil Hindu itu juga mewajibkan setiap daripada mereka memakai penutup kepala yang dikenali dengan panggilan udeng.

Sebenarnya Vaughan pada mulanya 'direstui' apabila permohonan biasiswanya untuk mengkaji muzik gamelan di Institut Seni Bali berjalan lancar untuk tempoh setahun pertama.

Namun, apabila dia terpaksa berdepan dengan masalah kekurangan tenaga pengajar, justeru inisiatif sendiri terpaksa dilaksanakan dengan mengunjungi kawasan-kawasan terpencil di sekitar Bali semata-mata untuk belajar bermain alat muzik gamelan.

"Setiap bulan saya terpaksa laburkan lebih AS$20 dolar (RM64) untuk masuk ke kampung-kampung dan belajar muzik gamelan daripada mereka. Lama-kelamaan saya terpaksa melupakan bantuan biasiswa dan bergerak (dengan menggunakan wang) sendiri demi mencari muzik-muzik gamelan Bali kuno untuk dipulihara," bicaranya penuh iltizam.

Akhirnya, Vaughan berkorban wang miliknya sendiri untuk membeli satu set gamelan Bali yang terdiri daripada bonang atau dikenali dengan panggilan terompong, saron, gong dan gendang.

Semara Pagulingan


PUTU EVIE begitu asyik mempersembahkan tarian gending jerbong kepada audiens.


Demi mengekalkan khazanah muzik tidak ternilai itu, Vaughan yang juga dikenali nama versi Bali iaitu Wayan Pon Semara membuka sebuah organisasi keseniannya sendiri bersama Evie pada tahun 2000 yang diberi nama Mekar Bhuana, sebelum dia mengahwini Evie pada 2004.

"Percintaan saya dan Evie pula tercetus sekitar tahun 1998 selepas sering bersua dengan kelibat dirinya yang menjadi penari gamelan Bali ketika itu," ujarnya tersenyum mengenangkan nostalgia lampau sebelum dikurniakan dua zuriat, yang masing-masing kini berusia lima dan dua tahun.

Vaughan menjadikan kediamannya sendiri sebagai lokasi titik fokus untuk penduduk tempatan dan luar negara berlatih, mempelajari dan berusaha memulihara muzik gamelan Bali kuno itu.

Malah hasil usaha Vaughan selama 14 tahun menetap di Bali, dia kini sudah mampu memainkan pelbagai alatan muzik gamelan Bali terutamanya saron. Titik peluhnya juga terbukti dengan penghasilan album lagu gamelan Bali pertama yang diberi judul, Semara Pagulingan.

"Semara Pagulingan juga merupakan sebuah orkestra gamelan Bali yang sangat jarang ditemui dan dalam album khas ini kami mengumpulkan sepuluh buah lagu yang usianya mencecah jutaan tahun. Kaedah pertama yang kami lakukan adalah meneroka muzik-muzik gamelan Bali di kuil-kuil Hindu yang jauh di kampung-kampung seperti Klungkung dan setiap bunyi asalnya dirakam.

"Kemudian, semua bahan itu dibawa ke Mekar Bhuana dan dimainkan semula dalam versi lebih jelas namun masih mengekalkan atmosfera aslinya," jelasnya yang terpaksa merakamkan semua lagu gamelan yang dikumpulkannya di studio yang terletak jauh di kota Denpasar, Bali.

Menurut Vaughan lagi, Semara Pagulingan dipilih sebagai judul album pertamanya disebabkan ia mempunyai maksud tersendiri yang mempunyai nilai tulen dan eksotik.

"Semara bermaksud cinta dan Pagulingan pula diertikan sebagai kaedah untuk tidur. Oleh itu, kombinasi kedua-dua perkataan ini membawa tafsiran suntikan gelora ibarat di awang-awangan daripada kemerduan jiwa muzik gamelan Bali.

"Ritma Semara Pagulingan dikatakan berasal daripada kerajaan Gelgel di daerah Klungkung sekitar tahun 1515 hingga 1686 dan kebanyakan elemen bunyinya didominasi oleh seruling buluh atau dipanggil gamelan gambuh.

"Kini, orkestra Semara Pagulingan yang asli hanya boleh ditemui di beberapa buah perkampungan di Bali ketika upacara keagamaan rasmi di kuil-kuil Hindu," ujarnya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Horizon

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Horizon


Destinasi libur warisan Kuala Lumpur

Posted:

Destinasi libur warisan Kuala Lumpur

Destinasi libur warisan Kuala Lumpur

Oleh AMMAR JAZLAN MAD LELA
ammar.jazlan@kosmo.com.mySEMENJAK Raja Abdullah dan Raja Jumaat bersama 87 pekerja Cina menghilir Sungai Klang sehingga ke Sungai Gombak dan menemui bijih timah di Ampang sekitar 1850-an, Kuala Lumpur tidak pernah berhenti membangun.

Daripada sebuah pekan perlombongan yang dihuni pelombong-pelombong bijih timah, ia terus berkembang sebagai sebuah kota metropolitan yang menjadi pusat pentadbiran dan perniagaan yang terulung di negara ini.

Perubahan demi perubahan yang dilakukan menyebabkan bandar raya yang diiktiraf sebagai ibu negara Malaysia dengan populasi menghampiri dua juta penduduk itu terus gah dengan pelbagai kegemilangan dan kejayaan.

Jika dahulu, ia dikelilingi rumah-rumah beratap nipah, kini ia diserikan dengan kehadiran bangunan-bangunan pencakar langit.

Kehadiran beberapa mercu tanda baru seperti Menara Berkembar Petronas yang pernah mencatat sejarah sebagai bangunan tertinggi di dunia serta Menara Kuala Lumpur, menyaksikan ibu negara Malaysia itu terus gah di mata dunia.

Di sebalik pembangunan pesat kota metropolitannya, Kuala Lumpur juga kaya dengan pelbagai kesan sejarahnya yang tersendiri. Antaranya ialah bangunan-bangunan bersejarah yang terus kekal sehingga ke hari ini serta menjadi tumpuan pelancong dari dalam dan luar negara.

Horizon minggu ini cuba mengupas beberapa lokasi bersejarah yang tersenarai di antara 10 ikon pelancongan utama di Kuala Lumpur oleh Kementerian Pelancongan Malaysia.

Muzium Negara


MUZIUM Negara terus menjadi tumpuan bagi mereka yang mahu mengenali kebudayaan dan sejarah negara.


Memulakan operasinya pada tahun 1963 hasil daripada ilham bekas bekas Perdana Menteri, Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj. Reka bentuk bangunan adalah bercirikan elemen estetik dan ukiran bangunan istana Melayu tradisional.

Seni bina bangunan Muzium Negara disokong oleh 26 batang tiang konkrit secara keseluruhan. Gabungan tiang konkrit iaitu 13 tiang pada bahagian timur dan 13 tiang lagi pada bahagian barat bangunan mempunyai falsafahnya sendiri iaitu melambangkan Malaysia dibentuk daripada 13 buah negeri.

Muzium Negara memuatkan pelbagai informasi dan sejarah mengenai Malaysia dari dahulu sehingga kini. Ia terbahagi kepada beberapa galeri utama iaitu zaman prasejarah, zaman kesultanan Melayu, kolonial, selepas kemerdekaan di samping pencapaian dan kejayaan yang diperoleh negara.

Ketua Pengarah Jabatan Muzium Negara (JMN), Datuk Ibrahim Ismail berkata, sejak dibuka Muzium Negara terus menjadi menjadi tumpuan pelancong dari dalam dan luar negara yang mahu mengenali kebudayaan dan pelbagai sejarah negara ini dengan lebih dekat.

Katanya, dalam konteks masa pada hari ini peranan muzium bukan sekadar memaparkan maklumat semata-mata bahkan, memberikan pengalaman yang menyeronokkan kepada pengunjung.

"Pelbagai bahan pameran dipamerkan secara interaktif sejajar dengan perkembangan semasa. Pada masa yang sama, JMN turut mengadakan pelbagai siri pameran khas seperti pameran keranda, pameran senjata, pameran Orang Asli dan sebagainya bertujuan memberi nilai tambah terhadap pameran yang sedia ada," katanya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Tarikan acara tradisi kampung

Posted:

Tarikan acara tradisi kampung

Tarikan acara tradisi kampung

Oleh BASIR ABU BAKAR
basir.abubakar@kosmo.com.my


BALAI polis lama yang sudah dibaik pulih ini menyimpan banyak sejarah mengenai kisah jenayah dan isu keselamatan.


KESERONOKAN dan keunikan merasai pengalaman menginap di homestay sering kali menjadi buah mulut para pelibur khususnya pelancong domestik.

Konsep inap desa itu pasti akan membuatkan sesiapa sahaja yang mendengar berasa teringin dan teruja untuk merasai sendiri tawaran pakej yang banyak disediakan di negara ini.

Oleh itu, jemputan Kementerian Pelancongan Malaysia untuk mengunjungi rumah peserta Inap Desa Kampung Sungai Pasu dan Kampung Gali Hilir di Raub, Pahang tidak dilepaskan oleh Kosmo!.

Inap Desa Sungai Pasu sememangnya tidak asing dalam kalangan pelancong dalam dan luar negara. Cuma kunjungan kali ini turut memperkenalkan tarikan di sebuah lagi inap desa iaitu Kampung Gali Hilir.

Inap Desa Sungai Pasu yang berdaftar dengan Kementerian Pelancongan sejak tahun 2002 merupakan salah satu daripada banyak inap desa yang aktif di negara ini.

Terletak hanya 13 kilometer dari bandar Raub atau 150 kilometer dari Kuala Lumpur, keindahan kampung dengan kedudukan rumah yang tersusun dan masing-masing dihiasi landskap pokok bunga di pekarangannya sudah cukup menyenangkan pengunjung.

Pengalaman desa

Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK), Mohd. Zambri Maarof, 45, berkata, sejak memulakan operasi inap desa pada 1992, kini terdapat 22 buah rumah yang terlibat menyediakan pakej inap desa sekali gus memberi pengalaman kehidupan desa sebenar.

Katanya, pelancong akan disajikan dengan gaya hidup kampung tradisional bersama keluarga angkat dalam suasana damai dan udara yang bersih lagi menyegarkan.

Katanya, keistimewaan dan keunikan Inap Desa Sungai Pasu datangnya daripada aktiviti-aktiviti yang disediakan peserta program inap desa yang terlibat.

"Selain mendalami budaya masyarakat Melayu Pahang, antara permainan tradisional yang boleh disertai ialah permainan tradisional seperti bermain gasing, congkak dan batu seremban serta persembahan tarian," katanya.

Selain itu, tambah Mohd. Zambri, pengunjung turut didedahkan dengan aktiviti harian penduduk tempatan yang mencari sumber rezeki melalui aktiviti menoreh getah dan bekerja di ladang kelapa sawit.

Selain daripada itu, pertunjukan masakan hidangan tradisional Pahang dan Jawa juga sentiasa mendapat perhatian tetamu inap desa. Masakan seperti sambal goreng tempe, sambal hitam, ikan masak tempoyak dan pulut turut disediakan para wanita tempatan selain kuih-muih tradisional.

Kampung terbersih


RUMAH ini adalah salah satu daripada 22 buah rumah yang menyertai program inap desa di Kampung Sungai Pasu.


Peserta program inap desa, Norhaila Serahan, 36, berkata, kerana keindahan dan kebersihan di sini, Kampung Sungai Pasu pernah memenangi pertandingan kampung terbersih peringkat negeri selama beberapa tahun.

Katanya, ketibaan pelancong akan disambut dengan majlis penuh tradisi dan berwarna-warni bagi memperkenalkan adat budaya tempatan.

"Setiap pelancong akan dilayan seperti sebahagian daripada keluarga tuan rumah. Mereka akan makan apa yang tuan rumah makan dan bergaul mesra dengan ahli keluarga tuan rumah.

"Tuan rumah akan menyediakan bilik mengikut kehendak dan keperluan pelancong. Mereka akan tinggal sebumbung bersama peserta (tuan rumah) inap desa di sini," katanya.

Majoriti penduduk kampung itu, jelasnya, terdiri daripada orang Melayu berketurunan Jawa yang telah menetap di daerahtersebut sejak lebih 50 tahun lalu.

"Pertembungan budaya antara Jawa dan Melayu sekali gus menghasilkan cara hidup dan adat resam yang unik serta menarik," ujarnya.

Di samping itu, jelas Norhaila, kampung itu turut didiami masyarakat Orang Asli suku Che Wong yang mengamalkan cara hidup separa moden.

Para pelancong dapat melihat dan menyaksikan sendiri cara hidup unik masyarakat minoriti itu.

Lazimnya, para tetamu inap desa akan dibawa melawat ke perkampungan Orang Asli untuk menyaksikan demonstrasi menyumpit dan tarian sewang serta budaya hidup suku tersebut.

"Tetamu homestay juga berpeluang menyumpit dan mencuba tarian sewang yang sangat mengasyikkan itu," jelasnya.

Ternakan ikan

Di Kampung Sungai Pasu, keluarga peserta program inap desa itu turut mengujakan tetamu dengan tarikan di kolam ternakan ikan air tawar mereka.

Ternakan ikan tilapia, patin dan tongsan sudah menjadi sebahagian daripada usaha menambah sumber pendapatan mereka. Lebih menarik, para tetamu homestay dibenarkan memancing tanpa bayaran.

Antara aktiviti lain dalam pakej penginapan homestay itu termasuklah lawatan ke Pusat Perlindungan Gajah dan Deerland di Lanchang, Temerloh. Tetamu boleh merasai sendiri pengalaman menunggang dan memandikan gajah.

Bagi yang inginkan lebih elemen lasak, aktiviti sukan air seperti berakit dan berkayak serta terbang keluang (flying fox) turut disediakan di Taman Tasik Sungai Pasu.

Di samping itu, pelancong turut dibawa dalam aktiviti treking di Hutan Simpan Ulu Dong untuk melihat bunga rafflesia yang tumbuh liar.

Sebagai tarikan bonus, inap desa tersebut juga terletak hanya lima kilometer dari pusat rekreasi Lata Jarum dan Pulau Chekas yang terletak dalam kawasan hutan simpan tersebut.

Tangkap itik


WAKTU petang yang redup amat sesuai untuk menyertai aktiviti berkayak di tasik.


Sementara itu, Pengendali Tasik Kampung Sungai Pasu, Salman Wagirun, 43, berkata, inap desa di sini turut menawarkan pelbagai aktiviti rekreasi di Tasik Kampung Sungai Pasu yang telah beroperasi 18 tahun itu.

"Peserta inap desa diberi peluang untuk berkayak mengelilingi tasik dan duduk bersantai sambil memancing ikan dengan hanya menggunakan pancing tradisional .

"Selain itu, aktiviti yang cukup menyeronokkan ialah menangkap itik dan ikan di dalam lumpur, berakit serta bermain gasing," katanya.

Tidak ketinggalan, terdapat juga tapak perkhemahan seluas 1.2 hektar dan dewan serba guna juga turut tersedia di dalam kawasan tasik seluas 3.2 hektar itu.

Tasik pelbagai guna itu sememangnya menjadi tumpuan untuk bersiar-siar dan bersantai, apatah lagi di tengah-tengahnya telah dibina sebuah jambatan.

Dengan keadaan sekeliling tasik yang dipenuhi rimbunan pokok buah-buahan, sesiapa sahaja akan berasa damai dan seronok.

Tambah Salman, kedamaian itu sememangnya sukar diperoleh di bandar.

Keseronokan berkayak, menoreh getah dan melakukan aktiviti-aktiviti kampung sememangnya cukup bermakna terutama bagi yang sudah lama hidup di kota konkrit.

Justeru, bagi yang inginkan kelainan semasa bercuti, merasai kehidupan desa di Inap Desa Kampung Sungai Pasu dan Kampung Gali Hilir, Raub, Pahang adalah pilihan terbaik.

Untuk maklumat lanjut sila hubungi Mohd. Zambri di talian 019-990 6222 atau penyelaras homestay, Sumi Ngah di talian 019-314 2558.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Udara nyaman di Cherengin

Posted:

Udara nyaman di Cherengin

Udara nyaman di Cherengin

Oleh BASIR ABU BAKAR
basir.abubakar@kosmo.com.my


RESORT ini menawarkan kemudahan kolam renang yang luas untuk keperluan riadah tetamunya.


BILA disebut tentang Kampung Janda Baik yang cukup popular di Pahang, pasti ramai antara kita akan berfikir sejenak mengenainya dan tidak kurang pula pasti ada yang tersenyum mendengar ungkapan nama tersebut.

Kampung Janda Baik yang dikelilingi kehijauan hutan hujan tropika pada altitud 600 hingga 800 meter di atas paras laut mampu menggamit perasaan, bukan sahaja bagi penggemar alam semula jadi malah bagi mereka yang ingin lari daripada rutin kota.

Seorang anak jati Janda Baik, Mohd. Fauzi A. Latif terdorong untuk membangunkan kawasan kampungnya dengan sebuah resort bertaraf antarabangsa yang tidak mengetepikan kepentingan memulihara kawasan hijau.

Ekoran itu, menurut Ketua Pengarah Eksekutif Cherengin Hills Convention & Spa Resort tersebut, berbekalkan pengalaman yang ada, dia bertindak membeli tanah seluar 4.4 hektar di Kampung Cheringin dan membangunkan Cherengin Hills Convention & Spa Resort.

Resort tersebut dilengkapi pelbagai kemudahan termasuk 136 buah bilik penginapan pelbagai saiz termasuk 10 unit suit termasuk dua suit perdana.

"Kami juga menyediakan kolam renang, bilik persidangan, kafetaria dan restoran yang menyajikan makanan Barat, Timur serta beberapa makanan popular penduduk Janda Baik.

"Lebih menarik, pelbagai aktiviti boleh dilakukan di resort ini dan ia bukan hanya terbatas untuk riadah atau program bina diri sahaja," jelasnya.

Bagi mereka yang gemar aktiviti berekreasi dan sukan lasak katanya, pihak resort turut menawarkan aktiviti memanjat bukit untuk ke Air Terjun Ulu Tampit.

"Kepenatan memanjat bukit hilang sebaik sahaja menyaksikan air terjun yang sungguh indah. Tarikan di kawasan ini pasti mengagumkan mereka yang berkunjung ke situ," ujarnya.


BERSIAR-SIAR dengan mengayuh basikal menjadi aktiviti riadah yang digemari para tetamu resort.


Untuk ke lokasi tersebut, pengunjung perlu menggunakan pemandu pelancong yang disediakan oleh pihak resort.

Selain itu, banyak lagi tempat menarik yang boleh dilawati. Antaranya adalah lawatan ke ladang heliconia, kolam ternakan ikan dan ladang organik yang menjadi tapak subur pelbagai jenis sayur dan pokok-pokok tempatan.

Kata Mohd. Fauzi, jika pengunjung inginkan lebih cabaran, kakitangan rekreasi resort juga boleh membawa pengunjung mengikuti aktiviti mendaki Gunung Nuang atau ke Air Terjun Kuala Gua.

Ekoran keunikan resort yang masih memelihara keaslian kawasan hijau ketika ia dibina, tidak hairanlah jika pengunjung terus merasakan kenikmatan udara bersih dan dingin, biarpun ketika matahari memancar terik pada waktu tengah hari.

Pada waktu malam pula, adakalanya suasana nyaman di situ akan mencecah suhu sehingga 22 darjah Celsius.

Mohd. Fauzi menambah, matlamat utama resort itu diwujudkan adalah untuk menjadikannya sebagai sebuah pusat sehenti bagi pakej program bina diri dan percutian lengkap sekeluarga.

"Dengan adanya pelbagai jenis bilik hotel yang disediakan termasuk kolam renang, bilik persidangan, kafe dan restoran, mereka yang menginap di sini tidak perlu keluar bagi mengisi kehendak mereka.

"Lebih daripada itu, mereka boleh melakukan banyak aktiviti menarik di sini, tanpa terasa terlalu jauh meninggalkan Kuala Lumpur," katanya yang mahukan tetamu berasa seronok dengan aktiviti bernilai tambah lain seperti berbasikal, merentas hutan dan tubing iaitu me

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


Pelajar TATiUC pamer inovasi

Posted:

Pelajar TATiUC pamer inovasi

Pelajar TATiUC pamer inovasi


SEBAHAGIAN peserta Persidangan Antarabangsa Sistem Automasi, Robotik, Inovasi Kimia dan Teknologi Pembuatan di Kolej TATiUC, Kuala Terengganu baru-baru ini.


KREATIF. Kira-kira 5,000 pengunjung membanjiri Perpustakaan Awam Terengganu bagi mengambil peluang menyaksikan sebanyak 50 hasil inovasi penuntut Kolej Universiti Tati (TATiUC) sempena Persidangan Antarabangsa Sistem Automasi, Robotik, Inovasi dan Teknologi Pembuatan selama tiga hari di Kuala Terengganu, baru-baru ini.

Persidangan itu bertujuan memberi pendedahan kepada masyarakat mengenai kreativiti dan keupayaan penuntut TATiUC.

Pengarah program, Hamdan Azmi Abdul Aziz berkata, antara ciptaan kreatif yang dihasilkan oleh enam fakulti di kolej berkenaan ialah robot, acuan plastik, polimer, teknologi solar, automotif dan mesin.

"Pameran ini sedikit sebanyak mampu membuka mata banyak pihak mengenai keupayaan pelajar tempatan menghasilkan sesuatu yang menarik sekali gus mempromosi program pengajian TATiUC," katanya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Program promosi teknologi pertanian ciptaan UPM

Posted:

Program promosi teknologi pertanian ciptaan UPM

Program promosi teknologi pertanian ciptaan UPM


HASSAN (lima dari kiri) bersama sebahagian pelajar yang terlibat dalam program UPM@ Seri Menanti di Kuala Pilah baru-baru ini.


MASUK DESA. Program UPM@ Seri Menanti : Klinik Pertanian Putra dan Peluang Pengajian Universiti Putra Malaysia (UPM) telah diadakan di Dewan Tuanku Ampuan Najihah, Bandar Diraja Seri Menanti, Kuala Pilah, Negeri Sembilan baru-baru ini.

Ia dirasmikan oleh Timbalan Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah merangkap Ahli Parlimen Kuala Pilah, Datuk Hassan Malek.

Jurucakap program, Zubir Zaiyadi berkata, program berkenaan merupakan inisiatif para pelajar Bacelor Komunikasi (Eksekutif), Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi UPM dan Majlis Daerah Kuala Pilah.

"Program sehari ini bertujuan untuk memberikan pendedahan mengenai kepentingan dan perkembangan terkini industri pertanian yang dihasilkan oleh UPM," katanya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Pelajar, wakil Nepal sertai program homestay Selangor

Posted:

Pelajar, wakil Nepal sertai program homestay Selangor

Pelajar, wakil Nepal sertai program homestay Selangor


SHAMSUDIN (bersongkok), Rashidi (empat dari kanan) bersama wakil negara Nepal dan penduduk tempatan sempena program menanam pokok di Kuala Selangor baru-baru ini.


SIMBOLIK. Kira-kira 80 pelajar menyertai Program 1Malaysia Bersih dan Indah peringkat Kuala Selangor dan Hari Kecemerlangan Persatuan Anak-Anak Homestay Negeri Selangor di Kuala Selangor, baru-baru ini.

Timbalan Ketua Setiausaha (Industri Pelancongan), Kementerian Pelancongan, Rashidi Hasbullah yang merasmikan program itu berkata, program yang sama turut dihadiri oleh sekumpulan wakil delegasi dari negara Nepal.

Sebagai simbolik perasmian, para peserta terlibat menanam pokok di sekitar kawasan Pusat Aktiviti Homestay Sungai Sireh.

Program yang sama turut dihadiri oleh Ahli Dewan Undangan Negeri Sungai Burong, Datuk Shamsudin Lias.

"Objektif program ini adalah untuk meningkatkan kesedaran masyarakat Malaysia berkenaan kepentingan menjaga kebersihan di kawasan yang ada produk-produk pelancongan," ujarnya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Simpan air dalam periuk, plastik

Posted:

Simpan air dalam periuk, plastik

Simpan air dalam periuk, plastik

Oleh NAN HIDAYAT NAN AZMIE dan AHMAD FAZLI MOHD. YADI
berita@kosmo.com.my


BEG plastik hitam yang biasanya digunakan untuk membungkus sampah bertukar fungsi menjadi bekas menyimpan bekalan air di Medan Selera Kelana Jaya, Petaling Jaya semalam.


KUALA LUMPUR – Sebahagian besar penduduk Kuala Lumpur dan Petaling Jaya mula berjimat cermat menggunakan air sambil melakukan apa sahaja cara untuk menyimpan air berikutan gangguan bekalan selama tiga hari akibat kerja-kerja penyelenggaraan loji di Ijok, Hulu Selangor mula dilaksanakan semalam.

Tinjauan Kosmo! di beberapa lokasi yang terjejas mendapati ramai penduduk sudah menyimpan bekalan air untuk keperluan sehingga esok dengan menggunakan pelbagai peralatan daripada baldi, bekas plastik, karung sampah hingga periuk.

Pengusaha taman asuhan kanak-kanak (Taska) di Taman Bukit Mayang Mas, Petaling Jaya, Rosalind Adedeji, 45, mengakui kelam-kabut menyimpan air sejak malam kelmarin selepas mendapati tekanan air di rumahnya semakin rendah.

"Saya terpaksa menyimpan air pakai periuk dan besen, harap-harap cukup sampai Jumaat ini (esok)," katanya semasa ditemui semalam.

Muka depan Kosmo! semalam melaporkan hampir 800,000 pengguna di sekitar Kuala Lumpur dan Petaling Jaya bakal mengalami gangguan bekalan air selama tiga hari bermula semalam hingga pagi esok.

Antara kawasan yang terlibat adalah sebahagian daripada Kuala Lumpur termasuk keseluruhan Bukit Kiara, Hulu Selangor, Gombak dan Wilayah Petaling.

Gangguan tersebut berikutan penutupan operasi Loji Rawatan Air Syabas di Sungai Selangor, Ijok, Hulu Selangor untuk kerja-kerja penyelenggaraan bekalan.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Polis edar gambar bomoh Siam

Posted:

Polis edar gambar bomoh Siam

Polis edar gambar bomoh Siam

Oleh MANIRAH OTHMAN
manirah.othman@kosmo.com.my


JAMSHAH menunjukkan gambar Kak Yah (kanan) dan Norhisham pada sidang akhbar di Kuala Terengganu semalam.


KUALA TERENGGANU - Polis semalam mengedarkan gambar seorang bomoh bergelar Kak Yah atau Kak Moh yang dikehendaki bagi membantu siasatan kes pembunuhan seorang lelaki ketika melakukan rawatan tradisional konon untuk membuang makhluk asing yang mendiami badan mangsa minggu lalu.

Kak Yah, 30-an, yang sebelum ini menetap di Kampung Pulau Rusa, Merchang, Marang, dipercayai telah melarikan diri bersama suaminya, Norhisham Mustapha, 33, dengan menaiki sejenis kenderaan sebaik mangsa dibawa ke hospital oleh ahli keluarganya pada 16 Jun lalu.

Kak Yah berasal dari Thailand manakala suaminya dari Rantau Panjang, Kelantan.

Difahamkan, polis menghadapi kesukaran untuk menjejaki Kak Yah kerana kekurangan maklumat mengenai dirinya dan Norhisham merupakan kunci bagi mencari wanita tersebut.

Jika sebelum ini, polis percaya bomoh tersebut telah melarikan diri ke Thailand namun semalam Ketua Polis negeri, Datuk Jamshah Mustapa memberitahu wanita berkenaan sedang bersembunyi di sempadan Malaysia-Thailand.

"Kita sedang berusaha keras untuk menjejaki wanita tersebut dan telah meminta bantuan polis antarabangsa (Interpol) bagi mencarinya.

"Dengan penyebaran gambar pasangan tersebut, kita harap orang ramai yang mengetahui di mana mereka berada supaya menghubungi polis dengan segera," katanya di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Najib lancar Kedai Rakyat 1Malaysia

Posted:

Najib lancar Kedai Rakyat 1Malaysia

Najib lancar Kedai Rakyat 1Malaysia


NAJIB membuat bayaran selepas berbelanja di Kedai Rakyat 1Malaysia di Stesen LRT Kelana Jaya, Petaling Jaya semalam.


PETALING JAYA - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak semalam melancarkan Kedai Rakyat 1Malaysia di Stesen LRT Kelana Jaya di sini yang diurus oleh Mydin Mohamed Holdings Bhd. dengan kerjasama kerajaan.

Ia berkonsepkan pasar mini yang menjual pelbagai barangan keperluan asas tanpa jenama, pada harga berpatutan berbanding banyak jenama lain yang terdapat dalam pasaran.

"Melalui Kedai Rakyat 1Malaysia ini, saya difahamkan bahawa selain daripada menawarkan barangan keperluan pada harga yang jauh lebih rendah berbanding pasar raya lain, ia turut menjadi ejen pemangkin untuk pembangunan industri kecil tempatan menerusi penyumberan bekalan daripada perusahaan kecil dan sederhana dalam negara," kata Perdana Menteri.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


'Peluang di tangan kita'

Posted:

'Peluang di tangan kita'

'Peluang di tangan kita'

Oleh WAN FAKHRUL BAKAR
fakhrul@kosmo.co.my


TEKUN... Kim Swee (tengah) memberi arahan kepada anak-anak buahnya pada sesi latihan di Padang Astroturf Majlis Sukan Negara (MSN), Bukit Jalil malam tadi.


"PELUANG kini di tangan kita sendiri. Keputusan seri di Beirut tidak akan bermakna jika kita tewas di laman sendiri dan gagal melayakkan diri ke pusingan ketiga."

Demikian pesan jurulatih skuad Olimpik negara, Ong Kim Swee kepada anak-anak buahnya menjelang aksi kedua pusingan kedua Kelayakan Olimpik 2012 menentang Lebanon di Stadium Nasional, Bukit Jalil malam esok.

Skuad Olimpik negara telah mempamerkan prestasi yang boleh diberi pujian ketika mengikat Lebanon 0-0 pada aksi pertama di Beirut, Ahad lalu dan mereka selamat tiba di tanah air pagi semalam.

Menurut Kim Swee, tidak banyak perubahan atau latihan dapat dibuat dalam tempoh dua hari melainkan bagi memastikan kesemua pemain kembali cergas selepas mengharungi perjalanan jauh.

"Pemain jelas keletihan selepas mengharungi perjalanan selama 20 jam termasuk transit. Selain itu, perubahan waktu selama lima jam juga boleh memain peranan kepada kedua-dua pasukan.

"Untuk aksi kedua ini, kita tak boleh biarkan Lebanon mendapat gol awal kerana ia penting bagi format kelebihan gol di tempat lawan jika perlawanan berakhir dengan seri.

"Jadi kita kena kuasai bahagian tengah untuk mencatat kemenangan. Cuma pemain jangan terlalu ghairah dan gopoh. Pamerkan aksi berdisiplin," kata Kim Swee kepada Kosmo! semalam.

Anak-anak buah Kim Swee turun menjalani latihan ringan di Padang Astroturf Majlis Sukan Negara (MSN), Bukit Jalil malam tadi dan akan mengadakan sesi latihan terakhir di Stadium Nasional hari ini.

Tambah Kim Swee, dia akan mengekalkan kesemua 21 pemain yang dibawa ke Lebanon sambil memantau kecederaan dialami dua pemain sayap, Wan Zack Haikal Wan Nor dan Fandi Othman.

"Wan Zack cedera di bahagian dada manakala Fandi cedera di betis, tetapi saya jangka kecederaan mereka ini tidak serius," jelasnya.

Dalam pada itu, Kim Swee berharap penyokong tempatan dapat hadir beramai-ramai ke Stadium Nasional bagi menambahkan lagi semangat anak-anak buahnya.

"Di Beirut kami mendapat sokongan lebih 100 anggota Malbatt dan Malcon. Jadi harap ramai penyokong hadir memberi semangat di Stadium Nasional nanti," ujar Kim Swee.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Buru gol awal elak rasa tertekan - Khairul Fahmi

Posted:

Buru gol awal elak rasa tertekan - Khairul Fahmi

Buru gol awal elak rasa tertekan - Khairul Fahmi

SKUAD Olimpik negara perlu memburu gol awal bagi memastikan keadaan lebih selesa dan tidak tertekan ketika menentang Lebanon pada aksi kedua pusingan kedua Kelayakan Olimpik 2012 di Stadium Nasional Bukit Jalil malam esok.

Kapten skuad Olimpik negara, Khairul Fahmi Che Mat mahu rakan-rakan sepasukannya segera bangkit mencari gol awal sekiranya mahu melayakkan diri ke pusingan ketiga.

"Kami sudah bersedia mengasak kubu lawan dan pertahankan gawang gol habis-habisan selepas seri tanpa jaringan dengan Lebanon di Beirut.

"Saya dan semua rakan sepasukan bertekad mahu memburu kejayaan menentang Lebanon di gelanggang sendiri nanti," katanya selepas tiba bersama skuad Olimpik negara dari Beirut di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) pagi semalam.

Khairul Fahmi berkata, dia dan rakan-rakan sepasukannya berharap tidak akan menghampakan semua penyokong negara dan layak ke pusingan ketiga nanti merupakan hadiah kepada seluruh rakyat Malaysia.

"Saya berharap semua peminat bola sepak tempatan akan membanjiri Stadium Nasional bagi memberi semangat serta sokongan kepada skuad negara," jelas penjaga gol Kelantan ini.

Skuad Olimpik negara mara ke pusingan kedua Kelayakan Olimpik 2012 selepas menewaskan Pakistan dengan agregat 2-0 pada Mac lalu.

Sebagai rekod, kali terakhir Malaysia layak ke Sukan Olimpik ialah pada 1980 di Moscow, Rusia, tetapi kerajaan Malaysia memboikot temasya itu kerana membantah pencerobohan Soviet Union ke atas Afghanistan.

Sebelum itu, Malaysia beraksi pada Sukan Olimpik 1972 di Munich, Jerman.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Gelanggang uji petinju muda

Posted:

Gelanggang uji petinju muda

Gelanggang uji petinju muda

Oleh SAJIDA ASARULAH KHAN
sukan@kosmo.com.my


MOHD. ISA (kiri) bersalam dengan jurulatih dan petinju-petinju yang menyertai Kejohanan Tinju Piala Malaysia di Komples Rakan Muda Jempol malam kelmarin.


KEJOHANAN Tinju Piala Malaysia yang berlangsung di Kompleks Rakan Muda Jempol, Negeri Sembilan malam kelmarin merupakan platform bagi melahirkan petinju berbakat pada masa hadapan.

Presiden Persekutuan Tinju Amatur Malaysia (PTAM), Tan Sri Mohd. Isa Abdul Samad berkata, menerusi kejohanan tersebut, PTAM boleh menilai keupayaan barisan petinju muda untuk diserapkan dalam skuad negara.

"Apa yang kita lakukan ini juga merupakan persediaan menghadapi temasya Sukan SEA di Indonesia pada 11 hingga 22 November depan.

"PTAM telahpun mengenal pasti seramai 16 petinju dan hanya lapan daripada mereka akan membawa cabaran negara pada temasya di Indonesia itu nanti," katanya.

Mohd. Isa berkata, setiap negeri wajar menghantar petinju terbaik masing-masing bagi menyertai kejohanan tersebut supaya teknik serta skil setiap petinju dapat dipertingkat.

"Saya melihat kejohanan ini adalah platform yang berkesan mencungkil bakat baru dan barisan pelapis. Latihan di luar negara pula bergantung kepada persetujuan Majlis Sukan Negara (MSN)," katanya.

Sementara itu, seorang petinju, Mohd. Azlin Abd. Aziz, 32, berkata, kejohanan sedemikian mampu memperbaiki skilnya.

"Saya gembira kerana dapat berhadapan petinju dari Kelantan dalam kejohanan ini.

"Biarpun telah lapan tahun bergiat dalam sukan tinju, ini merupakan kali pertama saya mewakili negeri ini dalam kejohanan peringkat kebangsaan ini," katanya yang beraksi dalam kategori 60 kilogram (kg).

Petinju Kuala Lumpur, Mohamad Saiful Bahari Rosdi, 22, berkata, sukan tinju memerlukan keberanian.

"Cedera adalah perkara biasa. Kita boleh mengelaknya jika tahu skil dan cara bertinju.

"Apa yang penting jangan ada perasaan dendam selepas selesai bertarung atas gelanggang. Ini sukan bukan bertinju seperti orang bergaduh," katanya.

Seorang lagi petinju, Mohamad Fairus Shah Safuddin, 21, memberitahu, generasi muda wajar menyertai tinju kerana ia dianggap antara sukan yang menitikberatkan aspek disiplin.

"Bakat muda diperlukan untuk mengembangkan sukan ini selain menjadikan Malaysia sebagai jagoan dalam sukan tinju di peringkat antarabangsa," jelasnya yang mewakili Johor.

Kejohanan Tinju Piala Malaysia mempertandingkan sembilan kategori iaitu 46kg, 49kg, 52kg, 56kg, 60kg, 64kg, 69kg, 75kg dan 81kg.

Kejohanan itu melibatkan 15 pasukan termasuk Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Angkatan Tentera Malaysia (ATM).

Bagaimanapun, Perlis tidak menghantar kontinjen pada kejohanan kali ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


B-Boy Formosa Crew ke Korea

Posted:

B-Boy Formosa Crew ke Korea

B-Boy Formosa Crew ke Korea


AKSI lenturan badan mengagumkan oleh seorang krew B-Boy.


KETANGKASAN dan kemahiran melaksanakan rutin tarian dengan kemas serta bertenaga memberi kelebihan kepada Pasukan B-Boy Taiwan, Formosa Crew menjuarai pertandingan B-Boy R16 peringkat Asia Tenggara dan Taiwan.

Pertandingan yang diadakan di Pavillion, Kuala Lumpur baru-baru ini mengumpulkan lapan pasukan B-Boy terkemuka dari Malaysia, Singapura, Indonesia, Taiwan, Vietnam, Laos dan Thailand untuk mengejar tiket pertandingan akhir yang bakal diadakan di Seoul, Korea Selatan pada 2 dan 3 Julai depan.

Dalam pertandingan anjuran Organisasi Pelancongan Korea (KTO) dan LG Electronics (Malaysia) Sdn. Bhd. itu, Formosa Crew terpaksa berhempas-pulas terlebih dahulu dalam pusingan tie break untuk menumpaskan pasukan dari Vietnam, Big Toe Crew sebelum bergelar juara peringkat Asia Tenggara yang turut melibatkan Taiwan.

Ketua pasukan Formosa Crew, Liu Chih Chiang, 32, berkata, latihan intensif dilakukan selama tiga bulan untuk memastikan setiap pergerakan dapat dilaksanakan dengan sempurna dalam pertandingan kali ini.

"Bagaimanapun, kami perlu melakukan lebih banyak latihan dan rutin yang lebih sukar untuk memastikan dapat melakukan tarian terbaik pada peringkat akhir kelak.

"Ini kerana dalam pertandingan akhir peringkat Asia Tenggara saingan sengit telah diberikan pasukan Big Toe Crew sehingga memaksa pusingan tie break diadakan untuk menentukan juara," katanya.

Dalam pada itu, salah seorang ahli pasukan Big Toe Crew, Bui Minh Tri, 22, berasa agak terkilan kerana tidak berjaya menempatkan diri dalam pertandingan akhir yang akan diadakan di Seoul, Korea Selatan.

"Kita sepatutnya memenangi pertandingan ini kerana telah berusaha dengan bersungguh-sungguh, tetapi nasib tidak menyebelahi kami apabila tewas di peringkat tie break.

"Kita akan berusaha lagi pada tahun hadapan untuk merangkul kejuaraan peringkat Asia Tenggara," katanya yang lebih dikenali sebagai Red Ant.

Sementara itu, Pengarah Urusan KTO Malaysia, Yun Jae Jin berkata, pertandingan tersebut merupakan salah satu aktiviti promosi yang diadakan sempena kempen Tahun Melawat Korea 2010 hingga 2012.

"R16 World B-Boy Masters Championship merupakan kejohanan antarabangsa B-Boy yang diadakan setiap tahun untuk mencari bakat muda untuk diketengahkan dalam bidang ini," ujarnya lagi.

Katanya, terdapat juga festival budaya yang diadakan dalam kejohanan ini untuk mendedahkan peserta dengan masyarakat Korea Selatan. - NADZARUL AMIR ZAINAL AZAM

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Yuna duta baharu Canon

Posted:

Yuna duta baharu Canon

Yuna duta baharu Canon


PRODUK Canon bukan baru dalam hidup Yuna.


CANON Marketing (M) Sdn. Bhd. (Canon) melantik penyanyi dan komposer meningkat naik tanah air, Yunalis Zarai, 25, sebagai duta produknya baru-baru ini. Penyanyi yang lebih popular dengan panggilan Yuna itu telah dipilih untuk mempromosikan pelbagai produk kamera digital dan siri percetakan Canon. Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Canon, Melvyn Ho berkata, kehadiran Yuna sangat membanggakan kerana dia mencerminkan nilai jenama Canon yang merangkumi inovasi, kreativiti, kualiti dan komitmen.

"Pelantikan yang telah dimeterai ini akan melihat Yuna terlibat secara aktif dalam mempromosikan kedua-dua produk berkenaan. "Ia dijangka mampu memberi impak besar terhadap peningkatan jualan terutamanya dalam mendekati pengguna golongan muda," ujarnya. Katanya, perniagaan kamera dijangka berkembang 43 peratus tahun ini, manakala bahagian percetakan meningkat 20 peratus dengan kehadiran Yuna dalam kempen promosi. Dalam pada itu, Pengarah Produk Pengimejan Komunikasi Canon, Simon Wong memberitahu, Yuna merupakan ikon golongan muda dan mempunyai pengaruh yang kuat dalam platform media sosial seperti Facebook, YouTube, Twitter serta blognya.

"Sebagai contoh, penyanyi yang cukup terkenal dengan lagu Deeper Conversation dan Penakut ini diminati hampir satu juta peminat di laman sosial Facebooknya. "Melalui kerjasama ini, Canon berharap dapat mendekati lebih banyak golongan muda. Yuna juga akan menjadi penyumbang fotografi dan video melalui laman Facebook Canon Malaysia," katanya. Sementara itu, Yuna, berkata, dia sangat gembira dapat menjadi sebahagian daripada keluarga Canon kerana sering menggunakan produk jenama tersebut. "Canon mempunyai pelbagai produk berkualiti yang menepati kehendak saya sama ada mengembara di luar negara, menghabiskan masa bersama keluarga dan rakan-rakan. "Saya sangat teruja untuk bekerjasama bersama Canon dalam memainkan peranan berkongsi pengalaman perjalanan muzik dan cerita saya dengan peminat-peminat," katanya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Bapa rayu anak kembar dimatikan

Posted:

Bapa rayu anak kembar dimatikan

Bapa rayu anak kembar dimatikan


SABA (kiri) dan Farah Shakeel.


PATNA, India - Tidak tahan melihat penderitaan anak kembar siamnya yang melekat di kepala, seorang bapa dari India memohon supaya membenarkan anaknya mati jika tiada bantuan kewangan untuk membolehkan mereka menjalani rawatan.

Saba dan Farah Shakeel, 15, menderita sakit kepala yang teruk, sakit sendi dan kesukaran untuk bertutur sepanjang mereka membesar.

Dua gadis itu sebelum ini pernah menerima bantuan hasil campur tangan daripada Putera Mahkota Abu Dhabi tetapi bapa mereka Mohammed yang bekerja di gerai teh di Patna kini tidak lagi mampu membiayai kos rawatan anaknya yang tinggi.

Pasukan pakar kembar siam yang diketuai oleh Benjamin Carson dari Amerika Syarikat mendapati kembar tersebut berkongsi saluran darah utama di otak dan mempunyai dua buah ginjal. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Remaja ketua penggodam ditangkap

Posted:

Remaja ketua penggodam ditangkap

Remaja ketua penggodam ditangkap


MANGSA terkini kumpulan Lulz Security ialah laman web Agensi Jenayah Organisasi Serius yang digodam kelmarin.


WICKFORD, Britain - Polis menangkap seorang remaja di sini, England kerana disyaki menjadi ketua kumpulan penggodam antarabangsa, Lulz Security, yang bertanggungjawab melakukan serangan siber terhadap Agensi Perisikan Pusat (CIA) milik Amerika Syarikat (AS) dan Scotland Yard, lapor sebuah akhbar semalam.

Remaja tempatan berusia 19 tahun itu ditangkap dalam satu operasi bersama melibatkan polis Britain dan Biro Penyiasatan Persekutuan (FBI) juga dari AS.

Suspek kini disoal siasat di bawah Akta Penyalahgunaan Komputer dan Akta Penipuan Britain di sebuah balai polis di pusat bandar London.

"Tangkapan ini susulan siasatan terhadap pencerobohan rangkaian komputer sebilangan organisasi perniagaan dan agensi perisikan oleh kumpulan penggodam sama (Lulz Security)," kata seorang jurucakap Scotland Yard.

Lulz Security mendakwa bertanggungjawab menceroboh sistem komputer beberapa organisasi utama termasuk Agensi Jenayah Berat Terancang Britain, Senat Amerika Syarikat (AS) dan CIA selain firma permainan video Nintendo dan Sony.

Dalam satu mesej di Internet pada Ahad lalu, kumpulan itu mengisytiharkan perang serta-merta dan berterusan terhadap kerajaan dan syarikat keselamatan komputer di serata dunia.

Lulz Security menggesa pengikutnya supaya menceroboh dan merosakkan laman web kerajaan dengan keutamaan untuk mencuri dan mendedahkan maklumat sulit kerajaan termasuk e-mel dan dokumen.

Sasaran utama kumpulan itu adalah bank dan organisasi utama yang lain.

Laman web Agensi Jenayah Organisasi Serius merupakan sasaran terkini kumpulan pengodam tersebut kelmarin. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

NATO pertahan serangan di Libya

Posted:

NATO pertahan serangan di Libya

NATO pertahan serangan di Libya

BRUSSELS - Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO) yang turut dianggotai Amerika Syarikat semalam mempertahankan tindakannya melancarkan serangan udara di Libya.

NATO menegaskan ia berhati-hati untuk mengelakkan kematian orang awam selepas Itali memberi amaran kesilapan dalam serangan pada hujung minggu lalu berisiko mencemarkan kredibiliti pakatan Barat itu.

"Saya ingin menyatakan bahawa reputasi dan kredibiliti kami kini dipersoalkan," kata jurucakap misi ketenteraan NATO, Mike Bracken.

Menteri Luar Itali, Franco Frattini mengeluarkan amaran kredibiliti itu selepas NATO mengakui tersilap membunuh orang awam pada Ahad lalu apabila sebutir bom tersasar lalu mengenai sebuah kediaman di Tripoli.

Insiden itu memalukan kerana ia berlaku semasa NATO melancarkan misi untuk melindungi orang awam.

"Apa yang dipersoalkan sekarang adalah tindakan rejim pemimpin Libya, Muammar Gaddafi menggunakan perisai manusia dan tindakan tenteranya melancarkan bedilan peluru berpandu dari masjid-masjid," kata Bracken dalam satu sidang media di ibu pejabat misi ketenteraan NATO di Naples, Itali.

Serangan hujung minggu lalu di Tripoli berlaku selepas NATO melahirkan kekesalan kerana tersilap membedil sebuah kenderaan tentera milik pemberontak di bandar Brega pada minggu lalu.

Pertubuhan tersebut melancarkan serangan itu bagi menguatkan zon larangan terbang yang dipersetuji Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bagi mengelak tentera Gaddafi membunuh orang awam.

Pergolakan di Libya yang berlaku sejak Februari lalu belum berakhir apabila para pemberontak menentang tentera Gaddafi bagi menuntut pemimpin tersebut berundur selepas berkuasa sejak 1969. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Remaja cuba seludup 2,000 liter diesel

Posted:

Remaja cuba seludup 2,000 liter diesel

Remaja cuba seludup 2,000 liter diesel

22/06/2011 7:39pm

PADANG BESAR - Unit Pencegah Penyeludupan (UPP) Perlis mematahkan cubaan penyeludupan diesel bersubsidi ke negara jiran setelah menahan dua remaja bersama sebuah lori mengandungi 2,000 liter diesel di Kilometer 27, Jalan Kangar-Padang Besar, di sini, hari ini.

Kedua-dua remaja lelaki berusia 18 dan 19 tahun itu ditahan dalam satu sekatan jalan raya di sini pada pukul 2.10 petang dan pemeriksaan mendapati diesel bersubsidi itu diisi penuh dalam dua buah tangki dalam lori berkenaan.

Komander UPP Perlis, DSP Zakaria Abdul Rahman berkata, diesel berkenaan bernilai RM3,800 itu dipercayai dibeli di sekitar Alor Setar, Kedah dan Kangar sebelum di bawa ke sini untuk diseludup ke negara jiran. - Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Jurugambar

Posted:

Jurugambar <i>Kosmo!</i> dikasari pesalah

Jurugambar Kosmo! dikasari pesalah

22/06/2011 7:33pm

SHAH ALAM - Seorang jurugambar sebuah akhbar kompak hari ini diserang dan dikasari oleh seorang pesalah kes khalwat ketika sedang bertugas di Mahkamah Rendah Syariah di sini.

Dalam kejadian pada pukul 12.15 tengah hari itu Shahrani Saibi dari akhbar Kosmo! telah diserang oleh Saharudin Mohd. Yusoff, 37, yang ketika itu keluar dari mahkamah selepas dijatuhi hukuman atas tuduhan berkhalwat dengan pasangannya Azilawati Jusoh.

Shahrani, seorang jurutera kanan, mengaku bersalah atas tuduhan itu.

Bagaimanapun, tindakan pantas rakan-rakan media lain berjaya mengelakkan kejadian lebih buruk.

Shahrani berkata, semasa diserang beliau membongkokkan badannya sambil memeluk kamera bagi mengelakkannya daripada dirampas atau dirosakkan.

Bagaimanapun, katanya, beliau tidak mengalami sebarang kecederaan akibat perbuatan oleh pelaku. - Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Pembelaan kes Khir Toyo, 13 Julai

Posted:

Pembelaan kes Khir Toyo, 13 Julai

Pembelaan kes Khir Toyo, 13 Julai

22/06/2011 4:45pm

SHAH ALAM - Pihak pendakwaan hari ini mengakhiri kes terhadap bekas Menteri Besar Selangor Dr Mohamad Khir Toyo yang didakwa melakukan rasuah berhubung pemilikan dua lot tanah termasuk sebuah banglo di Seksyen 7 di sini empat tahun lepas.

Timbalan Pendakwa Raya Abdul Wahab Mohamed memaklumkan perkara itu kepada Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Wira Mohtaruddin Baki selepas saksi ke-25 pendakwaan, pemangku penguasa kanan Chang Ching daripada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) selesai memberi keterangan.

Selepas perbicaraan bermula 6 Jun lepas, Mohtaruddin kemudian menetapkan 13 Julai ini untuk mendengar hujah pembelaan dan pendakwaan.

Mohamad Khir, 45, didakwa mendapatkan untuk diri dan isterinya, Zahrah Kechik, 45, suatu barangan berharga iaitu dua lot tanah dan sebuah rumah yang terletak di No. 8 & 10, Jalan Suasa 7/1L daripada pengarah Ditamas Sdn. Bhd., Shamsuddin Hayroni pada harga RM3.5 juta sedangkan ia dibeli oleh Ditamas pada 23 Disember 2004 dengan harga RM6.5 juta. - Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved