Khamis, 21 November 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Larangan di Arab Saudi dilonggarkan

Posted:

Larangan di Arab Saudi dilonggarkan

Larangan di Arab Saudi dilonggarkan

LARANGAN kebebasan bergerak merupakan salah satu kekangan yang dikenakan terhadap wanita di Arab Saudi.


SEPERTI kebanyakan gadis-gadis Arab Saudi, Raha al-Moharrak diharamkan daripada menyertai aktiviti sukan di sekolahnya. Perintah itu merupakan satu larangan atas alasan agama yang diputuskan oleh kerajaan negara tersebut.

Namun, pada bulan Mei lalu, Raha yang kini berusia 27 tahun menjadi wanita pertama dari negara Teluk itu yang berjaya mendaki Gunung Everest.

Beliau mendapat liputan meluas daripada beberapa akhbar tempatan. Kisah beliau mendedahkan bahawa wanita Arab Saudi kini sudah beransur-ansur mempelajari perkara baharu.

"Anda tidak boleh berhenti berubah. Generasi muda mengetahui apa sebenarnya yang berlaku di luar sana. Semuanya di hujung jari kita," kata pereka grafik itu yang kini menetap di Dubai, Emiriah Arab Bersatu.

Hakikatnya, jika Raha masih berada di negara kelahirannya, di bawah undang-undang penjagaan Arab Saudi, beliau dilarang memandu kereta, membuka akaun bank, melancong ke luar negara atau mendaki gunung tanpa kebenaran bapanya.

Tinjauan Yayasan Thomson Reuters baru-baru ini mendapati Arab Saudi merupakan negara ketiga terburuk selepas Mesir dan Iraq dalam melayan wanita daripada 22 buah negara Arab.

Pungutan suara yang melibatkan 336 pakar jantina pada bulan Ogos dan September lalu mendapati, Arab Saudi dinilai pada kedudukan terendah untuk penglibatan wanita dalam bidang politik, diskriminasi di tempat kerja, kebebasan bergerak dan hak-hak memiliki harta.

Bagaimanapun, negara berkenaan memberi layanan lebih baik kepada wanita dalam menyediakan peluang pendidikan penjagaan kesihatan, hak-hak reproduktif dan keganasan jantina.

Kerajaan Arab Saudi, Raja Abdullah yang membuat keputusan dalam kebanyakan isu di negara itu dengan hasil pandangan golongan ulama, sangat berhati-hati mendepani pelbagai kritikan yang mahu melihat perubahan segera.

Hakikatnya, negara yang berkeluasan 2.14 juta kilometer persegi itu sedang mengalami perubahan secara beransur-ansur.


BAWAH: Sebahagian besar wanita Arab Saudi merupakan golongan terpelajar.


Tentangan ulama

Peraturan di Arab Saudi kebanyakannya berteraskan undang-undang syariah. Para hakimnya merupakan golongan ulama Wahhabi yang menetap dan mentafsir undang-undang serta hukum syarak.

Mufti Besar Arab Saudi, Sheikh Abdul Aziz Al-Asheikh merupakan ulama paling kanan yang kuat menentang golongan wanita bekerja dan memandu kenderaan. Malah, beliau pernah menyatakan bahawa pembabitan wanita dalam politik bakal membuka ruang kepada kejahatan.

Raja Abdullah yang kini berusia 90 tahun telah beberapa kali menyimpang daripada pendirian golongan ulama. Misalnya, pada penghujung tahun 2011 baginda telah memberi wanita hak mengundi dan bertanding jawatan dalam pilihan raya bermula tahun 2015.

Pada bulan Januari lalu, Raja Abdullah buat julung-julung kalinya berkenan pelantikan seramai 30 wanita menganggotai Majlis Syura di negara itu, sekali gus menamatkan diskriminasi terhadap kaum hawa dalam pentadbiran negara tersebut.

Baginda juga melonggarkan sekatan terhadap tenaga kerja wanita sejak dua tahun lalu. Wanita dibenarkan menggantikan pekerja lelaki sebagai pembantu jualan di premis-premis pakaian dalam wanita dan kosmetik serta pelayan restoran di bahagian wanita.

Perdebatan hangat di media sosial di rantau Arab menunjukkan peralihan sedang berlaku dalam masyarakat.

"Arab Saudi sejak beberapa tahun kebelakangan ini menyaksikan banyak perubahan. Dari tahun ke tahun anda nampak begitu banyak perubahan pada kaca mata umum.

"Apabila kami menganggotai Majlis Syura, terdapat penentangan hebat. Kami tidak mengendahkan suara-suara itu dan menjalankan tugas kami," kata salah seorang anggota baharu Majlis Syura, Hanan Al-Ahmadi.

Ratusan ribu belia lelaki dan wanita Arab Saudi yang dihantar melanjutkan pelajaran di universiti-universiti luar negara juga kembali ke negara asal dengan pendapat yang sangat berbeza tentang negara-negara saudara mereka di dunia.

Peluang pekerjaan dalam kalangan wanita muda masih sama dan tidak banyak bezanya pada zaman ibu-ibu mereka walaupun pengangguran dalam kalangan wanita mencecah hampir 36 peratus berbanding lelaki iaitu enam peratus .

Pada bulan Oktober lalu, Raja Abdullah membenarkan wanita pertama di negara itu bertugas sebagai peguam untuk mewakili pelanggan dan memiliki serta membuka firma guaman sendiri.


PELANTIKAN 30 orang wanita yang menganggotai Majlis Syura mendapat perkenan Raja Abdullah.


Titik perubahan

Bagaimanapun, wanita Arab Saudi masih berdepan dengan kekangan pengangkutan untuk berulang-alik ke mahkamah dan larangan pergaulan lelaki dan wanita di tempat kerja.

Namun, seorang perunding guaman muda, Dania Aboaloa yang merupakan lepasan undang-undang dari Universiti Raja Abdulaziz bersikap positif.

Dania yang pernah menuntut di Amerika Syarikat, namun membuat keputusan kembali ke Jeddah kerana perubahan yang dilaksanakan kerajaan.

"Masa depan lebih cerah dan akan menggalakkan lebih ramai wanita melanjutkan pelajaran dalam bidang undang-undang dan menuntut lebih banyak hak dalam perundangan secara bijak.

"Wanita Arab Saudi kini hidup pada satu titik perubahan dalam sejarah negara ini. Kami memperoleh hak-hak kami semula. Ia merupakan tugas saya sekarang kerana saya seorang perunding guaman," ujarnya.

Bagaimanapun, kemajuan sebenar hak-hak wanita di Arab Saudi dilihat masih di takuk lama dan kebanyakan aktivis menyifatkan perubahan yang berlaku amat perlahan.

Seorang wanita yang tertakluk kepada pengawasan dan kebenaran saudara lelaki dalam segala hal sepanjang hidup mereka sudah berakar umbi terlalu lama di negara Asia Barat itu.

Secara tradisinya, ia dilihat sebagai satu perlindungan yang mengawal hampir setiap aspek kehidupan seorang wanita termasuk dalam perkahwinan malah ketika mereka menjalani rawatan.

Memandangkan kerajaan Arab Saudi terikat dengan pengaruh golongan ulama, para penganalisis berpendapat, sistem perundangan syariah atau undang-undang penjagaan sukar diubah dalam masa terdekat.

Sementara itu, satu lagi perubahan segera yang diharapkan berlaku oleh sejumlah aktivis wanita ialah kedudukan Arab Saudi sebagai satu-satunya negara yang mengharamkan wanita memandu kenderaan.

Tiada peraturan khusus atau ayat dalam undang-undang syariah menyatakan hanya lelaki berhak memandu di negara berkenaan walaupun para pegawai kerajaan sering memberi alasan bahawa masyarakat di negara yang mempunyai hampir 30 juta penduduk belum lagi bersedia membenarkan wanita memandu.

Permintaan terhadap kos pengangkutan yang lebih murah semakin penting apabila semakin ramai wanita mencari pekerjaan apabila ahli keluarga juga bergantung kepada pendapatan mereka.

Pada bulan Oktober lalu, pihak berkuasa mematahkan satu kempen desakan menamatkan larangan memandu kepada wanita.

Namun, tindakan pihak berkuasa ditempelak melalui laporan akhbar dan petisyen dalam talian oleh beberapa individu terkenal dan anggota keluarga pemerintah Arab Saudi yang menuntut peraturan itu diubah secara terbuka.

Walaupun para penganalisis menyatakan terdapat satu muafakat sekitar perubahan sosial dalam keluarga kerajaan secara beransur-ansur, masih belum jelas sama ada bakal pengganti Raja Abdullah akan meneruskan usaha baginda.

Puteri Bassma Majid merangkap Presiden sebuah cabang Persatuan Dermawan untuk Wanita, Al-Nahda yang melatih dan mengupah wanita miskin dan kelainan upaya untuk mengekal serta membuat semula rekaan busana istimewa kerajaan Arab Saudi.

"Saya rasa kami sudah mencapai satu tujuan yang tidak boleh berpatah balik," katanya.

Hati-hati dengan kisah misteri

Posted:

Hati-hati dengan kisah misteri

Hati-hati dengan kisah misteri


KISAH kehilangan seorang remaja di Vila Nabila, Johor Bahru menggemparkan negara baru-baru ini.


KEHILANGAN seorang budak lelaki berusia 16 tahun yang kononnya hilang setelah memasuki sebuah vila usang dikenali sebagai Vila Nabila di Johor telah menjadi topik hangat di media-media massa dan sosial baru-baru ini.

Ia menjadi sensasi apabila dikhabarkan bahawa salah seorang rakan melihatnya memasuki vila berkenaan, tetapi tiada seorang pun yang menemuinya walaupun ada usaha mencari dilakukan.

Berita ini ditambah pula dengan dengan pelbagai versi misteri banglo berusia 40 tahun ini, termasuk cerita bahawa seorang penghuninya telah dibunuh dalam rumah berkenaan.

Ada pula cerita lain yang mengisahkan tentang seorang amah membunuh pemilik rumah ini, termasuk seorang anak gadis bernama Nabila.

Walaupun pihak polis yang menyiasat kes seumpama ini menasihatkan agar orang ramai tidak terpedaya, namun kelihatan manusia lebih mempercayai berita-berita aneh berbanding maklumat sahih pihak berkuasa.

Ingatan palsu

Persoalan yang timbul ialah mengapa berita seumpama ini mudah dipercayai? Kedua, mengapa pula ada rakan-rakannya yang melaporkan bahawa mereka melihatnya memasuki vila berkenaan?

Dalam bidang psikologi, perkara ini dinamakan sebagai false memory atau ingatan palsu. Ia biasanya terjadi apabila seseorang percaya mereka mengingati sesuatu perkara sebagai benar-benar terjadi walaupun hakikatnya peristiwa itu tidak wujud.

Ini bukan bermakna mereka cuba berbohong, tetapi ia wujud hasil proses mental atas keyakinan terhadap suatu kejadian.

Setiap kali berlakunya kemalangan jalan raya, kita akan mendengar pelbagai versi cerita oleh saksi sehinggakan ada yang tidak masuk akal. Bagaimanapun, kerana cerita ini biasanya diulang-ulang dengan cara yang sensasi, masyarakat akan berasakan ia seolah-olah benar-benar berlaku.

Dalam keadaan kecemasan atau ketakutan, penglihatan manusia biasanya lebih tertumpu kepada objek atau peristiwa tertentu yang mempunyai makna dari sudut emosi mereka.

Misalnya, apabila melihat kemalangan ngeri, orang biasanya akan menumpukan kepada aspek kengerian seperti darah, bunyi dentuman atau bentuk kenderaan yang mengalami kerosakan teruk. Mereka mungkin tidak melihat bagaimana proses kemalangan itu berlaku.

Sungguhpun begitu, apabila bercerita mengalami kemalangan, mereka biasanya akan membuat cerita berdasarkan pertimbangan emosi tadi dan bukannya berdasarkan apa sebenarnya yang dilihat.

Kisah sensasi

Keadaan ini yang menjadikan ingatan palsu terbentuk. Begitu juga dengan cerita-cerita aneh lain. Ia hanyalah suatu cakap mulut, kemudiannya diperbesarkan, menjadikan ia seolah-olah peristiwa yang benar-benar berlaku.

Apabila melalui kawasan perkuburan dikatakan sebagai seram dan berhantu misalnya, seseorang yang mempercayai kisah-kisah seperti itu, akan melaporkan bahawa mereka melihat makhluk halus yang menyeramkan. Sedangkan apa yang dilihatnya hanyalah plastik putih yang diterbangkan angin.

Dalam kes kehilangan budak lelaki tadi, ia menjadi sensasi kerana kononnya berlaku di sebuah banglo usang yang tidak berpenghuni. Lokasi banglo ini yang letaknya di atas bukit dan sunyi daripada keriuhan manusia menjadikan cerita misteri ini seolah-olah sebagai sesuatu yang berkemungkinan besar terjadi.

Sebab itu, masyarakat perlu berhati-hati dengan berita-berita yang tidak masuk akal seperti ini, sekalipun ia menjadi topik hangat di media sosial.

Berita-berita luar biasa ini tidak akan menjadikan kita sebagai manusia kritis dan logik. Misalnya, apabila berlakunya kejadian bahawa budak ini hilang kerana disembunyikan oleh makhluk misteri, maka apakah yang boleh kita lakukan lagi untuk menemuinya semula?

Secara am, apa yang kita boleh lakukan sekadar berharap bahawa budak tadi akan dikembalikan oleh 'makhluk' yang menyembunyikannya.

Sedangkan, kalau kita percaya bahawa budak tadi bukan hilang kerana disorok oleh makhluk halus dan sebagainya, masih banyak usaha untuk mencarinya boleh dilakukan. Kita mempunyai lebih banyak alternatif berasaskan pertimbangan logik dan akal yang waras.

Kita bernasib baik kerana budak yang hilang itu akhirnya ditemui. Ia bukan ditemui di banglo usang tadi, tetapi menginap di rumah seorang kenalannya. Ia sekurang-kurangnya mengingatkan kita semua bahawa tidak semua cerita patut dipercayai dengan mudah.

Sebagai manusia yang waras, sesuatu yang berlaku itu tidak mungkin menjangkaui akal logik manusia.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Mahkamah isytihar AGM Seniman terbatal, tidak sah

Posted:

Mahkamah isytihar AGM Seniman terbatal, tidak sah

Mahkamah isytihar AGM Seniman terbatal, tidak sah

Oleh SYALMIZI HAMID
syalmizi.hamid@kosmo.com.my


WAN ROHIMI (dua dari kiri) menunjukkan laporan kenyataan mahkamah berhubung isu Seniman kepada Abu Bakar (dua dari kanan) di Kuala Lumpur semalam.


KUALA LUMPUR - Mahkamah Tinggi di sini semalam mengisytiharkan mesyuarat agung tahunan (AGM) Persatuan Seniman Malaysia (Seniman) kali ke-14 dan Pemilihan Jawatankuasa Seniman pada 26 Mei tahun lalu adalah terbatal dan tidak sah.

Keputusan itu secara tidak langsung menggugurkan nama pelakon Zed Zaidi selaku Presiden Seniman berkuat kuasa semalam.

Keputusan itu dibuat selepas Pesuruhjaya Kehakiman, Rosilah Yop mendapati, lima artis veteran yang menyaman Seniman dan tujuh yang lain berjaya membuktikan tuntutan mereka terhadap defendan berhubung dakwaan AGM itu sebagai tidak sah kerana minit mesyuarat telah dipalsukan dan ahli baharu yang meragukan.

Tindakan itu adalah susulan daripada saman yang dikemukakan ahli-ahli Seniman diketuai oleh Abu Bakar Omar, Sahlan Sudiran (S. Sahlan), Roslinda Buang (Linda Buang), Mior Ahmad Zaudi Mior Ali dan Datuk Abdullah Sani (Sony Abdullah) telah memfailkan saman terhadap Seniman pada 25 Januari lalu.

Turut dinamakan sebagai defendan ialah bekas Presiden Seniman, Harun Salim Bachik serta ahli jawatankuasanya iaitu Omar Kamarudin atau dikenali sebagai Yusof Kelana, Wafa A. Kadir, Zed Zaidi, Elyas Ismail, Syed Ahmad Nahar Syed Mokhtar dan Zaharudin Wahab atau dikenali sebagai Den Wahab.

Sehubungan itu, mahkamah memerintahkan mesyuarat agung dan pemilihan jawatankuasa Seniman ke-14 diadakan semula dengan dikendalikan oleh Pendaftar Pertubuhan (ROS) dalam tempoh dua bulan bermula semalam.

Rosilah membuat keputusan itu selepas mendengar keterangan saksi-saksi plaintif dan defendan dan beliau mendapati plaintif telah berjaya membuktikan tuntutan mereka terhadap defendan.

"Sepanjang perbicaraan, saksi-saksi defendan terutamanya Harun Salim Bachik, Yusof dan Zed Zaidi telah memberi keterangan bercanggah dan tidak konsisten," katanya.

Mahkamah turut memerintahkan Presiden Seniman ketika itu, Harun atau nama sebenarnya Harun Aminar Rashid Salim, Yusuf Kelana atau Omar Kamarudin dan Wafa A. Kadir membayar ganti rugi khas berhubung pembelian hartanah di Setiawangsa di sini berjumlah RM56,000.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Turki beri penghormatan tinggi

Posted:

Turki beri penghormatan tinggi

Turki beri penghormatan tinggi

Oleh NOR AZIRAN YUNUS
aziran.yunus@kosmo.com.my

RAKYAT Turki memberi penghormatan tinggi semasa upacara pengebumian
Allahyarham Ahmad Ammar di Istanbul baru-baru ini.


KUALA LUMPUR - Kerajaan Turki memberi layanan luar biasa ke atas seorang remaja Malaysia yang meninggal dunia setelah dilanggar sebuah ambulans di negara itu apabila dia dikebumikan di Eyub Sultan di Istanbul yang turut menempatkan 60 pusara sahabat Nabi.

Allahyarham Ahmad Ammar Ahmad Azam (gambar kecil), 20, yang meninggal dunia pada 2 November lalu dikebumikan di tanah perkuburan itu yang turut menempatkan orang kenamaan Turki pada 4 November setelah mendapat keizinan Datuk Bandar Istanbul.

Bekas pelajar Maktab Tentera Diraja di Sungai Besi itu merupakan penuntut tahun dua jurusan Sejarah di Universiti Marmara (Goztepe).

Dia juga sedang mendalami ilmu Tafsir dan hampir tamat pengajian.

Abang ipar Allahyarham, Muhammad Suhail Ahmad berkata, masyarakat Turki amat memandang tinggi terhadap Ahmad Ammar yang hampir menamatkan pengajian ilmu Tafsir sekali gus melayakkannya menjadi guru agama.

"Bapa Allahyarham pula sentiasa memberi galakan kepadanya supaya sentiasa mendalami ilmu agama selain mempelajari ilmu sejarah di negara Turki itu," katanya ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Kisah Ahmad Ammar yang meninggal dunia akibat kemalangan jalan raya di Istanbul, Turki pada 2 November lalu mendapat liputan meluas menerusi rangkaian laman sosial di negara ini terutama YouTube dan Facebook.

Tinjauan Kosmo! di laman YouTube mendapati sebuah video yang dimuat naik pada 17 November lalu bertajuk "GPTD: Ahmad Ammar Dalam Kenangan (1993-2013)" telah ditonton 695,504 kali.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Felda miliki dana terbesar, terkaya

Posted:

Felda miliki dana terbesar, terkaya

Felda miliki dana terbesar, terkaya

Oleh MOHD. HAFIZI AHMAD
hafizi.ahmad@kosmo.com.my


NAJIB melakukan gimik pelancaran Konvensyen Generasi Felda 2013 di Kuala Lumpur semalam. Turut kelihatan Mohd. Isa (kanan) dan Razali (dua dari kiri).


KUALA LUMPUR – Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mahu Felda menjadi sebuah komuniti yang berada di barisan hadapan dalam menuju ke arah negara maju.

Menurut Najib, Felda yang dahulunya sebuah badan yang membangunkan tanah dan terpaksa bergantung kepada peruntukan kerajaan serta badan-badan luar, kini telah mempunyai dana yang besar dan terkaya di negara.

Jelas beliau, perjalanan 57 tahun Felda masih belum berakhir kerana Malaysia ketika ini bukan lagi negara yang mempunyai cita-cita sederhana tetapi mengimpikan untuk menjadi sebuah negara yang maju.

"Jika dahulu Felda ditubuhkan untuk membasmi kemiskinan tetapi pada hari ini kita boleh berbangga kerana hampir semua warga Felda sudah tergolong dalam kumpulan berpendapatan sederhana dan sederhana rendah.

"Justeru itu, saya mahu generasi baharu Felda bijak mengambil peluang yang diberikan kerajaan supaya generasi ini mampu mencerminkan transformasi kepada komuniti dan masyarakat Felda," katanya.


SEBAHAGIAN daripada wakil generasi Felda yang hadir pada Konvensyen Generasi Felda di Kuala Lumpur semalam.


Beliau berkata demikian ketika berucap merasmikan Konvensyen Generasi Felda 2013 (KGF 2013) di Dewan Perdana Felda di sini semalam.

Turut hadir ialah Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Razali Ibrahim dan Pengerusi Felda, Tan Sri Mohd. Isa Abdul Samad.

Kira-kira 1,300 peserta terdiri daripada wakil peneroka, Majlis Belia Felda dan pegawai seranta hadir ke konvensyen dua hari itu yang bertemakan 'Bersama Merealisasikan Transformasi' yang bertujuan memberi maklumat sebenar hasrat kepimpinan negara berkaitan transformasi dari segenap aspek.

Dalam pada itu, Najib berkata, dengan sokongan dan dokongan yang diterima daripada masyarakat Felda, kerajaan berazam untuk terus membangunkan komuniti Felda.

"Banyak lagi projek perumahan untuk generasi kedua Felda akan dibincangkan, banyak lagi peluang kemahiran akan disediakan, jangan hanya lulus setakat Sijil Pelajaran Malaysia sahaja.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Rasuah bola sepak di Malaysia terkawal

Posted:

Rasuah bola sepak di Malaysia terkawal

Rasuah bola sepak di Malaysia terkawal

Oleh AHMAD FAZLI MOHD. YADI
fazli.yadi@kosmo.com.my


SPORTRADAR mendedahkan bahawa aktiviti mengatur keputusan perlawanan dalam Liga Malaysia masih terkawal. - Gambar hiasan


KETUA Pegawai Eksekutif Sportradar, Carsten Koerl (gambar) mendedahkan, gejala rasuah bola sepak di Malaysia masih belum berada pada tahap yang membimbangkan.

Menurut Koerl, pihaknya yang terkenal dalam mengesan aktiviti mengatur perlawanan di seluruh dunia, gejalan tersebut belum kritikal meskipun ada dakwaan aktiviti tidak bermaruah itu berlaku dalam saingan Liga Malaysia (Liga M) pada tahun ini.

Jelasnya, pihaknya telah berjaya mengesan beberapa aktiviti sindiket mengatur perlawanan di rantau Asia tetapi Koerl enggan mendedahkan sama ada Malaysia antara negara yang terlibat.

"Gejala rasuah bola sepak di Malaysia masih belum berada pada tahap kritikal.

"Namun, Malaysia dilihat sedang berusaha untuk memerangi gejala yang tidak bermoral ini. Kami telah berkerjasama dengan pihak polis di seluruh dunia untuk membanteras aktiviti ini.

"Kami juga memiliki perjanjian yang mana tidak boleh mendedahkan maklumat atau hasil siasatan kepada umum.

"Kami mempunyai maklumat mengenai beberapa perlawanan yang dimanipulasikan oleh pihak-pihak tertentu tetapi saya tidak boleh berikan nama negara itu memandangkan siasatan masih berjalan," katanya kepada pemberita selepas menghadiri majlis menandatangani perjanjian persefahaman (MOU) dengan Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC) di ibu negara, semalam.

Dalam perkembangan sama, Koerl memberi jaminan bahawa Sportradar akan terus membantu AFC dalam usaha memantau sindiket mengatur perlawanan yang membabitkan kejohanan Liga Juara-Juara, Piala AFC, Piala Asia 2015 dan kesemua perlawanan kelayakan di Asia.

"Kami mempunyai maklumat data untuk membuat pemantauan secara lebih meluas.

"Kini, kami sedang mengumpul maklumat daripada pasaran perjudian bola sepak. Dengan kepakaran yang ada pada kami, Sportradar yakin ia bertambah lancar dengan hasil kerjasama bersama pihak AFC," katanya.

Sementara itu Setiausaha Agung AFC, Datuk Alex Soosay berkata, kerjasama dengan Sportradar itu jelas membuktikan mereka serius dalam menangani gejala rasuah bola sepak.

"Setakat ini kami tidak dapat mengesan apa-apa aktiviti rasuah tetapi ini adalah langkah untuk menghalang aktiviti tidak bermaruah itu daripada berlaku.

"Setakat ini Sportradar hanya bekerjasama dengan AFC namun mana-mana persatuan yang berminat boleh juga mendapatkan bantuan organisasi ini," katanya.

'Harimau Malaya perlukan perubahan'

Posted:

'Harimau Malaya perlukan perubahan'

'Harimau Malaya perlukan perubahan'

PENASIHAT Global Blackburn Rover, Shebby Singh (gambar) menegaskan, sudah tiba masanya skuad Harimau Malaya melakukan perubahan selepas lima tahun di bawah bimbingan Datuk K. Rajagobal.

Sheeby yang merupakan bekas pemain Kuala Lumpur berkata, skuad negara memiliki ramai pemain yang berpotensi tetapi persembahan yang dipamerkan tidak begitu memberangsangkan.

Jelasnya, corak permainan Harimau Malaya dilihat tidak meningkat sejak kali terakhir memenangi kejuaraan Piala Suzuki AFF 2010.

"Kita perlukan sentuhan jurulatih baharu. Sudah tiba masanya skuad kebangsaan kita memerlukan taktikal yang lebih ideal.

"Sebenarnya, kita memiliki pemain yang bagus tetapi prestasi mereka tidak berubah. Jadi, mereka perlukan suntikan baharu, idea baharu dalam usaha membawa persembahan mereka di tahap yang lebih tinggi," katanya.

Kosmo! semalam melaporkan, Setiausaha Agung Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Datuk Hamidin Mohd. Amin telah mengesahkan bahawa mereka tidak akan menyambung kontrak Rajagobal yang bakal tamat pada 31 Disember depan.

Nasib Rajagobal bakal terjawab pada Mesyuarat Exco FAM Ahad ini sama ada dibenarkan untuk mengemudi pasukan buat kali terakhir ketika menentang Yemen pada 5 Mac tahun depan.

Sebagai rekod, Harimau Malaya telah gagal layak ke pusingan akhir Piala Asia 2015 selepas sekadar mengutip empat mata sepanjang lima perlawanan dalam aksi Kumpulan D.

Mengulas lanjut, Shebby menambah: "Rajagobal adalah salah seorang jurulatih yang berjaya di Malaysia. Jadi, kita seharusnya mengucapkan terima kasih di atas jasa-jasa beliau selama ini.

"Begitupun, FAM tidak boleh ubah pendirian jika mereka menawarkan kontrak baharu yang mana ia sudah pasti memberikan kesan buruk kepada pihak FAM sendiri," katanya.

Kekal bersama Johor DT

Posted:

Kekal bersama Johor DT

Kekal bersama Johor DT


Selangor kecewa dengan tindakan Safee buat 'pusingan U'


PERSATUAN Bola Sepak Selangor (FAS) mengakui kecewa dengan tindakan Mohd. Safee Sali yang membuat 'pusingan U' untuk terus kekal bersama Johor Darul Takzim (Johor DT) pada musim depan.

Biarpun sebelum ini, FAS mengakui hampir berjaya untuk mendapatkan khidmat bekas penyerang Pelita Jaya itu, Safee akhirnya menamatkan spekulasi masa depannya dengan terus bersama pasukan Harimau Selatan itu musim depan.

Timbalan Presiden FAS, Datuk Mokhtar Ahmad (gambar kecil) berkata, beliau memahami tindakan Safee dan mengucapkan selamat maju jaya kepada bekas bintang skuad Gergasi Merah itu pada masa akan datang.

"Dalam pertemuan saya dengan Safee, dia telah bersetuj u untuk kembali ke Selangor dengan gaji bulanan yang dipersetujui oleh kedua-dua belah pihak.

"Semalam (kelmarin) saya bertemu dengan Safee, dia telah menyatakan kekecewaannya ekoran gagal mendapat peluang untuk beraksi dengan lebih kerap dan terpaksa bermain di Liga Premier bersama Johor (Johor DT II).

"Jumlah yang dipersetujui tentulah tidak setinggi gaji bulanan Safee bersama Johor DT dan atas dasar persetujuan secara budiman, FAS telah menghulurkan bayaran pendahuluan kepadanya," katanya dalam satu kenyataan rasmi semalam.

Tambah Mokhtar, FAS yang sebelum ini berhajat untuk memperkenalkan Safee kepada umum, tetap bersikap profesional sebagaimana mereka berjaya mendekatinya menerusi rundingan dan perjanjian sebelum mengikat kontrak.

"Kalau mengikut undang-undang kontrak, perjanjian lisan juga dianggap memeterai kontrak.

"Perancangan FAS adalah membawa Safee ke pejabat (FAS) untuk satu majlis ringkas menandatangani kontrak sebagai memeterai perjanjian lisan di antara kedua-dua pihak selepas aksi Harimau Malaya menentang Qatar dalam kempen kelayakan Piala Asia baru-baru ini.

"Namun, kami telah dimaklumkan menerusi pihak ketiga bahawa pengurusan Johor DT mahu mengekalkan khidmat Safee untuk aksi Liga Super.

"Maka, FAS tiada pilihan lain kecuali demi kepentingan beliau sendiri, kami terpaksa melepaskan Safee," katanya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Kongsi khasiat dalam ganjaran

Posted:

Kongsi khasiat dalam ganjaran

Kongsi khasiat dalam ganjaran


TAN menunjukkan antara produk keluaran Southern Lion yang membolehkan penyertaan peraduan Kebersihan Dijaga, Keluarga Sihat Sejahtera sehingga Disember ini.


SUASANA harmoni rumah tangga dapat dibentuk dengan tahap penjagaan kebersihan setiap ahli keluarga dengan baik. Pemeliharaan ini secara langsung berkait dengan produk-produk asas penjagaan kebersihan termasuk produk mandian dan pencuci pakaian.

Ingin berkongsi keistimewaan produk, syarikat terkemuka, Southern Lion Sdn. Bhd. (Southern Lion) menganjurkan peraduan Kebersihan Dijaga, Keluarga Sihat Sejahtera dengan ganjaran bernilai sehingga RM100,000.

Pengurus Jenama Southern Lion, Mandy Tan berkata, menerusi peraduan tersebut, orang ramai dan seisi rumah dapat merasai kelebihan produk-produk keluaran syarikat berkenaan.

"Bagi menyertai peraduan ini, mereka perlu membeli sebarang produk keluaran kami seperti Fresh & White, Systema, Shokubutsu, Kodomo atau Active Guard dengan nilai pembelian mininum bernilai RM15.

"Selain ingin merebut hadiah utama, seisi keluarga turut berpeluang menikmati keistimewaan produk-produk yang dibeli seperti sabun mandian Shokubutsu.

Jelasnya, sabun mandian itu diperbuat daripada 100 peratus bahan botani seperti pati oren dan teh, manakala Active Guard mampu menghapuskan kuman berbahaya.

Mengulas lanjut mengenai peraduan itu, Tan memberitahu, hadiah keseluruhan berjumlah RM100,000 ditawarkan bagi mereka yang bertuah.

"Seramai 126 orang akan disenarai pendek untuk memenangi hadiah-hadiah hebat dari Southern Lion. Bagaimanapun, hanya lima peserta akan memasuki pusingan akhir bagi merebut hadiah utama.

"Pemenang hadiah pertama bakal menerima baucar tunai peralatan rumah bernilai RM10,000. Manakala empat pembeli mandian Shokubutsu atau Active Guard yang bertuah akan menerima baucar sama berjumlah RM5,000 .

"Kami turut menyediakan hadiah saguhati berupa tablet mini iPad kepada 20 peserta dan wang tunai bernilai RM100 kepada 100 pemenang terpilih," ujarnya.

Sementara itu, menurut Pegawai Eksekutif Jabatan Korporat Media Southern Lion, Kong Pei Yin, orang ramai boleh menyertai peraduan tersebut melalui dua kaedah penyertaan.

"Orang ramai boleh mengambil borang yang disediakan di kaunter pembayaran Pasar raya Hero atau muat turun dari laman rasmi Southern Lion. Mereka juga boleh turut serta dengan menghantar pesanan ringkas (SMS) dengan kadar caj sebanyak RM0.30 sen untuk setiap mesej," katanya.

Peraduan Kebersihan Dijaga, Keluarga Sihat Sejahtera telah bermula pada 15 Oktober lalu dan akan berakhir pada 31 Disember depan.

Untuk maklumat lanjut, orang ramai boleh melayari laman web www.southernlion.com.my.

Nouvelles Visages tingkat produktiviti

Posted:

Nouvelles Visages tingkat produktiviti

Nouvelles Visages tingkat produktiviti


PARA peserta menikmati juadah nasi ambang yang dikongsi bersama-sama ketika program berlangsung.


SEBAGAI persiapan menyambut ulang tahun ke-20 jenama kecantikan Nouvelles Visages (NV), Nouvelle Beauty Centre Sdn. Bhd. (Nouvelle Beauty) telah menanjurkan kem motivasi untuk kakitangannya di Philea Resort & Spa, Ayer Keroh, Melaka.

Acara tersebut telah berlangsung selama tiga hari dua malam, bermula 8 November lalu dengan kerjasama Kem Gemilang.

Menurut Pengarah Urusannya, Erni Dekritawati Yuliana Buhari, aktiviti itu bertujuan untuk meningkatkan mutu perkhidmatan, di samping memupuk semangat kerjasama dan setiakawan dalam kalangan kakitangan syarikat.

"Program ini direka khusus bagi memantapkan segenap aspek minda dan fizikal kakitangan kami, terutamanya dalam bahagian pemasaran.

"Ini untuk memastikan legasi Nouvelles Visages terus berkembang dan mengekalkan statusnya sebagai salah satu jenama tersohor bukan sahaja di Malaysia tetapi juga di Asia Tenggara," katanya.

Kira-kira 35 kakitangan terlibat dalam aktiviti yang merangkumi pembangunan semangat dalam diri dan fizikal, latihan kaji selidik pemasaran dalam kalangan pengguna serta aktiviti sukan paintball.

Berkongsi pengalaman, Pengurus Besar Kem Gemilang, Mohd. Zamri Mohd. Rasip berkata, Nouvelles Visages mampu berkembang dengan lebih maju dengan prestasi yang ditunjukkan oleh setiap peserta.

"Semua kakitangan memberikan kerjasama yang mengagumkan selain mempunyai daya saing tinggi untuk menghasilkan produk kumpulan yang bermutu.

Dalam pada itu, salah seorang peserta, Siti Zuraini Lawiya telah dipilih sebagai peserta terbaik keseluruhan program.

Nouvelle Beauty adalah sebuah syarikat kosmetik yang telah diasaskan oleh Allahyarham Datuk Sosilawati Lawiya.

Syarikat tersebut pesat berkembang dan kini mempunyai lebih 300 buah kedai dan rangkaian pengedar di seluruh negara selain Brunei, Singapura dan Thailand.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Polis Sabah rampas 10kg methamphetamine bernilai RM2.4 juta

Posted:

Polis Sabah rampas 10kg methamphetamine bernilai RM2.4 juta

Polis Sabah rampas 10kg methamphetamine bernilai RM2.4 juta

21/11/2013 10:08pm

KOTA KINABALU - Polis Sabah merampas kira-kira 10 kilogram dadah jenis methamphetamine atau syabu bernilai RM2.4 juta dalam dua serbuan, tiga hari lepas.

Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Hamza Taib berkata, hasil maklumat orang awam, pihaknya menyerbu sebuah rumah di Taman Nelly, Inanam pada 19 November lepas pada kira-kira 9.30 malam dan menahan seorang lelaki berumur 32 tahun yang baru keluar daripada sebuah kereta di depan rumah berkenaan.

"Hasil pemeriksaan mendapati beg yang dibawa lelaki itu mengandungi dua bungkusan dadah disyaki jenis syabu dengan jumlah berat kasar 1,001 gram atau satu kilogram," katanya kepada pemberita di sini.

Hamza berkata, pemeriksaan di bilik utama rumah itu menemui sebuah beg mengandungi bungkusan berisi hablur jernih, disyaki syabu, dengan anggaran berat kasar 85 gram dan polis menahan seorang lelaki warga Brunei berumur 35 tahun, yang cedera di kedua-dua pergelangan kaki ketika cuba melarikan diri.

Polis turut merampas peralatan menghisap dan membungkus syabu iaitu keratan kerajang aluminium, straw, pemetik api yang diubah suai dan alat timbang.

Sementara itu, Hamza berkata, serbuan ke atas sebuah kondominium di 1Borneo semalam pada 12.20 malam membawa kepada penemuan 8,917 gram methamphetamine yang disimpan dalam sebuah beg pakaian di bilik utama kondominium berkenaan.

"Polis turut merampas tiga buah kereta dan sebuah motosikal yang mempunyai nombor pendaftaran negara Brunei yang dianggar bernilai RM630 ribu.

"Lelaki dari Brunei itu juga amat dikehendaki pihak berkuasa Brunei," katanya. -Bernama

Persenda umat Islam, Ramadan: Pasangan gagal batal pertuduhan

Posted:

Persenda umat Islam, Ramadan: Pasangan gagal batal pertuduhan

Persenda umat Islam, Ramadan: Pasangan gagal batal pertuduhan

21/11/2013 10:01pm

KUALA LUMPUR - Mahkamah Tinggi di sini menolak permohonan pasangan Alvin Tan dan Vivian Lee untuk membatalkan satu daripada tiga pertuduhan mempersenda umat Islam dan bulan Ramadan.

Hakim, Kamardin Hashim membuat keputusan itu selepas berpendapat permohonan itu tidak mempunyai merit.

Dalam penghakimannya, beliau berkata, pertuduhan terhadap pasangan itu mengikut Seksyen 298A(1)(a) Kanun Keseksaan adalah sah, teratur dan tidak bercanggah dengan Perlembagaan Persekutuan.

"Sepintas lalu membaca peruntukan di bawah Seksyen 298A(1)(a), mahkamah mendapati amat jelas, sejelas gelas kristal, bahawa peruntukan itu langsung tidak menyebut secara khusus bahawa ia ditujukan khas kepada penganut beragama Islam tetapi terpakai kepada penganut agama atau kepercayaan yang lain," katanya.

Pada 21 Ogos lepas, Alvin atau nama penuhnya Tan Jye Yee, 25, dan Vivian atau Lee May Ling, 24, memfailkan permohonan bagi membatalkan pertuduhan terhadap mereka berkaitan satu kandungan gambar dan komen bertajuk 'Selamat Berbuka Puasa (dengan Bak Kut Teh..wangi, enak, menyelerakan !!!)' yang dimuat naik ke laman Facebook.

- Bernama

Timbalan Pengerusi SPR nafi terlibat 'Projek IC' di Sabah seperti dilapor Harakah

Posted:

Timbalan Pengerusi SPR nafi terlibat 'Projek IC' di Sabah seperti dilapor Harakah

Timbalan Pengerusi SPR nafi terlibat 'Projek IC' di Sabah seperti dilapor Harakah

21/11/2013 9:55pm

KUALA LUMPUR - Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Datuk Wan Ahmad Wan Omar menafikan beliau terlibat dalam 'Projek IC' di Sabah atau memegang jawatan Pengerusi SPR di negeri itu sebagaimana dilapor akhbar Harakah.

Dalam penyataan saksi kepada Mahkamah Tinggi hari ini, Wan Ahmad, 65, berkata, beliau tidak pernah berkhidmat di Sabah sepanjang kariernya bersama SPR.

Oleh itu, Wan Ahmad berkata, dua artikel yang diterbit akhbar itu jelas memfitnahnya apabila mendakwa beliau terlibat dalam 'Projek IC' di Sabah ketika menjadi Pengerusi SPR di negeri berkenaan.

"Ini sudah tentu memfitnah dan mengaibkan saya kerana saya tiada kaitan secara langsung atau tidak langsung dengan 'Projek IC' di Sabah," katanya.

Beliau berkata demikian pada perbicaraan kes saman terhadap Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu atau Mat Sabu, Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali, pencetak akhbar Harakah iaitu Angkatan Edaran Enterprise Sdn Bhd, Ketua Pengarang akhbar itu Ahmad Lutfi Othman dan penulis artikel Aziz Muda.

Pada 5 Mac lepas, Wan Ahmad memfailkan saman mendakwa Mat Sabu mengeluarkan kata-kata fitnah dalam artikel bertajuk 'Wan Ahmad Tak Boleh Dipercayai' dan 'Ragu Peranan SPR - Wan Ahmad Omar Mesti Letak Jawatan' dalam Harakah edisi Jumaat 1-3 Feb 2013 selepas ditemu ramah pada 29 Januari lepas.

-Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Kubu perlindungan nuklear bekas Presiden AS di Florida

Posted:

Kubu perlindungan nuklear bekas Presiden AS di Florida

Kubu perlindungan nuklear bekas Presiden AS di Florida

GAMBAR yang dirakamkan pada 8 November lalu menunjukkan logo rasmi Presiden Amerika Syarikat terdapat di dalam kubu perlindungan nuklear di Pulau Peanut.


PULAU PEANUT, Florida - Sebuah kubu perlindungan yang dibina semasa Perang Dingin untuk bekas Presiden Amerika Syarikat (AS), John F. Kennedy berdekatan Palm Beach kini dijadikan sebagai sebuah muzium.

Kubu itu terletak hanya beberapa minit dari Palm Beach yang menempatkan lokasi kediaman keluarga bekas Presiden AS itu.

Ia dilengkapi dengan ruang dewan utama yang ditempatkan 15 buah set katil dua tingkat, sebuah meja untuk Kennedy dan meja persidangan.

Fasiliti itu merupakan tempat persembunyian yang dikawal ketat selain dilengkapi dengan bekalan makanan tentera, tong air dan kelengkapan alat pengesan radiasi.

Selain itu, tempat perlindungan tersebut juga boleh dijadikan rumah kediaman untuk 30 anggota keluarga Kennedy dan kakitangan utama selama sebulan sekiranya serangan nuklear berlaku.

"Mereka telah menguji kubu itu dengan membawanya ke sini.

"Ia terletak sejauh 10 minit perjalanan dari pintu hadapan Palm Beach ke kawasan berkenaan," kata Pengurus Besar Muzium Maritim Palm Beach, Anthony Miller yang bertanggungjawab mengawal selia kawasan berkenaan.

Kennedy menjadi Presiden AS dari 20 Januari 1961 hingga 22 November 22 1963.

Beliau mati ditembak di Dallas oleh Lee Harvey Oswald.

- Reuters

Guna peti sejuk untuk menangkap ikan

Posted:

Guna peti sejuk untuk menangkap ikan

Guna peti sejuk untuk menangkap ikan


DUA orang budak lelaki membersihkan pukat di dalam sebuah peti sejuk yang diubah suai menjadi bot di Tanauan, tengah Filipina semalam. - REUTERS


KAMPUNG TANAUAN, Filipina - Pada kebiasaannya, nelayan akan menyimpan hasil tangkapan di dalam peti sejuk, namun berlainan pula dengan mangsa Taufan Haiyan di sini.

Para nelayan itu mengunakan peti sejuk untuk dijadikan bot bagi tujuan menangkap ikan.

Taufan Haiyan yang telah mengorbankan lebih 3,000 orang itu telah menjejaskan punca pendapatan petani dan nelayan yang miskin.

Ia sekali gus menyebabkan kumpulan nelayan tersebut berusaha untuk memulihkan taraf kehidu- pan mereka semula.

Sebuah keluarga nelayan yang tinggal di selatan bandar Tacloban dan merupakan antara kawasan yang teruk dilanda taufan sejak 13 hari lalu telah menggunakan peti sejuk yang dijumpai dalam timbunan sampah untuk dijadikan bot.

Menurut seorang penduduk, Jimmy Obaldo, 52, idea untuk menggunakan peti sejuk itu datang daripada anaknya.

"Anak saya yang ingin mencuba menggunakan peti sejuk untuk pergi menangkap ikan.

"Sejak seminggu lalu, kami berjaya menangkap ikan, udang dan ketam dan dijual di pasar," ujar Obaldo.

Taufan Haiyan melanda wilayah tengah Filipina pada 8 November lalu yang dianggap sebagai salah satu taufan paling kuat di dunia.

Ia menyebabkan banyak kemusnahan di pulau-pulau yang terdapat di tengah Filipina. - Agensi

Pekerja pembersihan jumpa jongkong emas dalam tandas

Posted:

Pekerja pembersihan jumpa jongkong emas dalam tandas

Pekerja pembersihan jumpa jongkong emas dalam tandas

KOLKATA - Seorang pekerja pembersihan terkejut apabila dia menemui 24 jongkong emas dianggarkan bernilai kira-kira AS$1.1 juta (RM3.49 juta) dalam satu ruang tandas sebuah pesawat di sini semalam.

Jongkong smas itu ditemui semasa kerja pembersihan dilakukan di sebuah lapangan terbang di sini.

"Sejurus pesawat mendarat, pekerja pembersihan melakukan tugas membersihkan tandas sebelum menemui dua beg yang mengandungi emas dalam tandas itu," kata pengarah lapangan terbang itu, B.P. MishraMishra.

Sehingga kini, belum ada sebarang tangkapan dibuat untuk mengetahui pemilik sebenar jongkong emas itu. Setiap jongkong emas itu seberat satu kilogram.

Seorang pegawai kanan kastam, R.S. Meena menganggarkan jumlah keseluruhan emas itu ialah AS$1.1 juta (RM3.49 juta). - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Fezrul, Intan hadapi tekanan

Posted:

Fezrul, Intan hadapi tekanan

Fezrul, Intan hadapi tekanan

MERAIH peluang untuk memegang watak utama dalam sebuah filem yang bertemakan percintaan yang agak berat, pelakon Fezrul Khan merasakan tawaran berlakon dalam filem Aku Pilih Kamu itu tidak harus dilepaskan sama sekali.

Tertarik dengan jalan cerita yang dipaparkan dalam filem berkenaan tetapi Fezrul memberitahu, dia terpaksa berhadapan dengan tekanan pada peringkat awal sewaktu hendak memulakan penggambaran sekitar bulan Mac lalu.

"Mungkin ramai tidak tahu yang saya pernah hampir menolak untuk membintangi filem ini memandangkan isteri saya ketika itu sedang sarat mengandung dan hanya menunggu masa untuk melahirkan cahaya mata sulung kami.

"Ketika itu perasaan saya berbelah bahagi sama ada mahu terima atau tolak kerana mengenangkan isteri di rumah. Selain itu, saya cukup risau sekiranya tidak dapat memberikan sepenuh komitmen kepada produksi," ujarnya ketika memulakan bicara.

Bagaimanapun, dengan sokongan yang diberikan isteri tercinta, akhirnya dia menerima tawaran tersebut dan Eyra Rahman selaku pengarah filem itu pula bersetuju untuk memberi kelonggaran dan memahami situasi yang melanda dirinya saat itu.

INTAN mengakui ditawarkan membintangi filem Aku Pilih Kamu, tiga hari sebelum penggambaran bermula.


Menceritakan lebih lanjut tentang pembabitannya dalam filem tersebut, pelakon yang memegang watak Mohd. Alif itu menyatakan, dia terpaksa berulang-alik antara Kuala Lumpur dan Cameron Highlands memandangkan penggambaran dilakukan di sana.

Mengakui langkah sedemikian membuatkan dirinya berasa penat dan boleh menjejaskan tumpuan lakonannya, dia menganggap bahawa ia merupakan satu pengorbanan yang cukup besar sepanjang bergelar pelakon.

"Saya mula terbabit dalam penggambaran sejak hari pertama lagi di Cameron Highlands. Sebaik sahaja selesai saya terus pulang ke Kuala Lumpur dan sudah ditakdirkan isteri saya bersalin pada keesokan harinya.

"Kemudian saya sempat meluangkan masa bersama anak dan isteri selama sehari sahaja sebelum pergi semula ke Cameron Highlands untuk menyambung penggambaran sehingga selesai," ujar ayah kepada Farrell Khan yang kini sudah mencecah usia lapan bulan itu.

Aku Pilih Kamu yang mula ditayangkan di pawagam sejak 14 November lalu mengisahkan tentang Qesya lakonan Intan Ladyana yang kurang mendapat perhatian setelah ibunya meninggal dunia dan bapanya pula sibuk dengan kerjaya sebagai pegawai tentera.

Apabila dewasa, timbul konflik antara hubungan anak dan bapa apabila dia dijodohkan dengan Alif, sedangkan pada masa yang sama dia sudah mempunyai pilihan hati sendiri iaitu Iskandar (Zain Hamid).

Berkenaan dengan wataknya sebagai Alif pula, pelakon yang mula dikenali ramai menerusi drama bersiri Jelatang itu memberitahu, mainan emosi dalam karakter yang dibawakannya itu merupakan satu lagi cabaran yang harus ditempuhinya.


WALAUPUN sibuk di lokasi penggambaran filem Aku Pilih Kamu, namun Fezrul sering terbayang wajah isteri dan anaknya di rumah.


"Kalau boleh saya mahu lakonan yang ditampilkan itu nampak asli dan penonton dapat merasai emosi yang ada dalam diri Alif. Namun begitu, adakalanya saya lari seketika daripada karakter yang dimahukan oleh pengarah tetapi saya sudah lakukan yang terbaik.

"Saya tidak nafikan ia berlaku apabila fikiran saya sedikit terganggu apabila terbayangkan isteri dan anak di rumah.

"Bagaimanapun, saya anggap ia satu pengalaman bermakna serta cabaran yang paling getir pernah dilalui sepanjang menjadi pelakon," ujarnya.

Produksi luar

Biarpun sudah agak lama berkecimpung dalam bidang lakonan dan semakin mendapat pujian ramai pihak, Fezrul tidak pernah dilihat tampil dengan produksi luar, selain Metrowealth untuk layar perak.

Ujarnya, dia sendiri sebenarnya mempunyai keinginan yang tinggi untuk bekerja dengan produksi luar, malah Metrowealth sendiri memberi galakan kerana ia dilihat sebagai langkah mendapat pengalaman yang lebih luas.

"Kalau diikutkan saya sudah kerap berlakon dengan produksi luar untuk drama bersiri atau telemovie tetapi peluang dalam filem pula masih lagi belum tercapai setakat ini.

"Sebenarnya sudah beberapa kali saya memperoleh tawaran daripada syarikat luar, namun saya terpaksa menolaknya kerana bertindih dengan jadual lain. Kalau ada peluang lain serta bersesuaian dengan watak, saya bersedia untuk menerimanya," jelas Fezrul.

Mengenai perkembangan terbaharunya pula, Fezrul bakal membintangi sebuah lagi filem baharu berjudul Kitai bersama beberapa pelakon popular lain seperti Shaheizy Sam dan Farid Kamil.

Saat akhir

Selain Fezrul, seorang lagi bintang utama dalam filem Aku Pilih Kamu iaitu Intan Ladyana menceritakan, dia turut berhadapan dengan tekanan memandangkan tawaran diterima pada saat-saat akhir.

Menurut Intan, dia hanya ditawarkan berlakon dalam filem berkenaan kira-kira tiga hari sebelum penggambaran bermula kerana terpaksa menggantikan pelakon asal yang mempunyai komitmen lain.

"Sudah tentu tempoh yang saya ada sangat singkat dan persediaan untuk menghayati karakter sebagai Qesya juga kurang. Memang terdapat sedikit tekanan yang dirasai tetapi itu semua tidak menjadi penghalang buat saya melakonkannya dengan sebaik mungkin.


FEZRUL dan Intan banyak terbabit dalam permainan emosi bagi menghidupkan karakter mereka menerusi filem Aku Pilih Kamu.


"Walaupun ini kali pertama saya berlakon bawah arahan Eyra, namun dengan persahabatan yang sudah lama terjalin antara kami membuatkan kerja saya menjadi lebih mudah," ujarnya.

Berkongsi cerita mengenai watak yang dibawakannya itu pula, Intan memberitahu, antara cabaran yang agak menarik adalah mewujudkan perasaan benci terhadap Alif yang dibawakan oleh Fezrul.

Ia disebabkan pada peringkat awal penceritaan dalam filem berkenaan memaparkan kebencian Qesya yang mendalam terhadap Alif gara-gara dipaksa berkahwin dengan lelaki yang langsung tidak dicintainya.

"Sepanjang berada di lokasi penggambaran Fezrul selalu menyakat saya sehingga timbul sedikit kebencian terhadapnya. Jadi, perasaan benci itu turut terbawa-bawa semasa penggambaran," selorohnya sambil turut memberi pujian terhadap lakonan yang ditampilkan Fezrul dan Azhan Rani.

Bagaimanapun, Intan menyatakan menerusi filem ini penonton akan melihat sisi lain lakonannya yang sebelum ini lebih banyak tampil dalam filem yang bergenre komedi, aksi dan seram.

Boy Iman saman ustaz RM3 juta

Posted:

Boy Iman saman ustaz RM3 juta

Boy Iman saman ustaz RM3 juta

Oleh NOOR ASHREEN ISMAIL

MEMBERI notis saman malu sebanyak RM3 juta, ironinya, Boy Iman masih tidak menandatangani sebarang kontrak bersama Alfalfa Group selaku duta mereka.


BARU-BARU ini, pelakon dan penerbit AFS Consortium, Norul Iman A Rahman atau lebih dikenali sebagai Boy Iman telah mengemukakan notis saman malu terhadap pihak Alfalfa Group.

Notis saman yang berjumlah RM3 juta itu dikeluarkan atas alasan menanggung malu serta pengingkaran kontrak oleh Alfalfa Group yang mengambil Boy Iman sebagai duta projek perumahan mereka.

Boy Iman yang hadir bersama peguam Mohd. Faizul Nasir memberitahu bahawa pihaknya akan memberi notis selama 14 hari kepada pihak Alfalfa untuk memberi respons.

Walaupun belum menandatangani kontrak menjadi duta, namun Boy Iman akan tetap meneruskan saman bagi menanggung kos yang telah dikeluarkannya sepanjang terlibat dengan projek perumahan tersebut.

Ikuti penjelasan Boy Iman ketika mengadakan sidang akhbar yang bertempat di Bora Ombak, Ampang, Selangor baru-baru ini.

Kosmo!: Boleh ceritakan dengan ringkas tentang kes ini?

BOY IMAN: Sidang akhbar ini dibuat untuk memberitahu yang saya ingin mengemukakan notis saman malu terhadap pemilik Alfalfa Group, Ustaz Norsham Abd. Aziz. Ini kerana dia telah mengingkari kontrak tentang pelantikan saya sebagai duta projek perumahan banglo mampu milik dan membuat kenyataan yang memalukan saya di Facebook. Dengan ini, saya memberi beliau notis selama 14 hari bagi penyelesaian di luar mahkamah. Jika tiada maklum balas, maka kes ini akan saya failkan di mahkamah.

Sejauh mana perkenalan anda dengan bersama pemilik syarikat Alfalfa itu?

Saya sebenarnya tidak berapa mengenali Norsham. Saya ada berurusan perniagaan dengan beliau. Saya ada menguruskan majlis yang mana saya menggunakan kanopi dan katering daripada beliau. Saya kenal beliau sejak tahun 2005 lagi.

Bila pihak Alfalfa memberikan tawaran kepada anda menjadi duta syarikat mereka?

Tawaran itu dibuat pada bulan April 2013, sekembalinya beliau (Norsham) daripada menunaikan umrah. Norsham memberitahu saya yang beliau berminat untuk mengambil saya bagi projek ini.

Sewaktu menerima tawaran tersebut, anda tidak selidik dahulu latar belakang pihak Alfalfa?

Ketika beliau menawarkan kepada saya, sudah tentu saya selidik dahulu. Jadi, memang bagi saya tidak logik untuk sebuah rumah banglo hanya bernilai RM89,000. Kami sudah fikirkan perkara tersebut, namun kami punya cara untuk siasat dan mendapati apa yang dikatakannya memang benar. Jadi, saya pun bersetuju untuk menjadi duta syarikat tersebut. Bukan sahaja duta syarikat, malah saya juga menjadi perancang acara dan media.

Jika melihat latar belakang anda, hanya hiburan. Namun, anda melibatkan diri dalam bidang hartanah dan mungkin pengalaman juga kurang. Mengapa anda tidak fikir risiko yang akan ditanggung, tambahan pula menjadi duta syarikat yang anda sendiri masih ragu-ragu?

Sebenarnya sebelum ini memang saya buat pelbagai perniagaan termasuk pemasaran. Saya juga punya produk sendiri, produksi serta beberapa perniagaan lain. Jadi, ketika ditawarkan oleh syarikat tersebut, saya fikir ia merupakan satu bidang baharu bagi syarikat kami. Apa yang saya fikirkan, mungkin jika tentang pemasaran, maka insya-Allah kami mampu lakukan. Saya fikirkan perkara ini merupakan satu permulaan untuk saya belajar tentang bidang yang baharu pula.

Selepas kenyataan memalukan anda yang dibuat di laman sosial Facebook Ustaz Norsham Abd. Aziz, adakah anda cuba untuk menghubungi pihaknya?

Memang ada. Setelah dia mengeluarkan kenyataan di Facebook, saya telah menghubungi dan berbincang secara baik dengannya tapi dia marah saya semula. Ada sedikit pertikaman lidah melalui khidmat pesanan ringkas (SMS).

Mengapa jumlah saman yang dikemukan sehingga mencecah RM3 juta dan berapa sebenarnya jumlah kerugian yang dialami anda sendiri?

Jumlah kerugian yang saya alami ialah sebanyak RM520,000. Sebanyak RM500,000 untuk menjadi duta dan RM20,000 untuk kos pemasaran yang saya keluarkan. Bagaimanapun, saya telah gunakan tenaga saya untuk membantunya dalam projek tersebut. Tambahan pula saya tertekan dengan keadaan tersebut. Reputasi dan maruah saya juga tercalar.

Momentum dua dekad Ning

Posted:

Momentum dua dekad Ning

Momentum dua dekad Ning

Oleh IZWAN MOHD. ISA


PERJALANAN Konsert Pelangi Untukmu sarat dengan emosi yang bercampur baur antara gembira dan duka hasil alunan lagu-lagu penuh impak Ning.


SUASANA tenteram di dalam auditorium Pusat Konvensyen TM, Kuala Lumpur malam Sabtu lalu bertukar hingar-bingar tatkala penyampai radio Suria FM, Linda Onn naik ke atas pentas menandakan bermulanya perjalanan Konsert Pelangi Untukmu oleh penyanyi bersuara saprano, Ning Baizura.

Bertindak sebagai pengacara, Linda begitu sinonim dengan kepetahan tutur bicaranya berinteraksi dengan para peminat bagi membangkitkan lagi kemeriahan atmosfera auditorium tersebut.

Usai pengacara memperihalkan perjalanan konsert dan beberapa peraturan yang perlu diikut oleh para penonton, alunan muzik yang dipimpin oleh Alwin Santiago mula berkumandang rancak mengiringi kemunculan Ning Baizura yang berjalan keluar dari celah-celah penonton menuju ke atas pentas.

Bak primadona, penyanyi yang berusia 38 tahun itu tampak begitu anggun mengenakan busana malam berwarna biru kobalt rekaan Shime Mandagie, adik kepada pereka fesyen terkemuka tanah air, Jovian Mandagie.

Konsert untuk peminat dan anak

Mempertaruhkan Asmara sebagai lagu pembukaan, Ning seakan-akan membawa penonton yang hadir terbang ke zaman awal pembabitannya dalam industri hiburan tanah air.

Segmen pertama diteruskan dengan rangkaian lagu-lagu seperti Kau Dan Aku, Kembali, Selagi Ada, Mama Papa dan Bukan Sebarangan.

Sebelum mendendangkan lagu Teguh, Ning terlebih dahulu menyuarakan rasa terima kasihnya kepada peminat yang tidak henti-henti memberikan sokongan kepadanya selama 20 tahun dia bergelar anak seni.

"Kalau tak kerana anda, saya tidak akan berdiri teguh di sini," katanya tersenyum.

Peranan Ning sebagai ibu sedikit sebanyak mempengaruhi perjalanan Konsert Permata Untukmu. Rangkaian lagu-lagu seperti A Mother's Prayer, Ibu, Pelangi Untukmu, Di Mana Kan Ku Cari Ganti dan Erti Pertemuan memenuhi segmen kedua yang ditujukan khas buat anak lelakinya, Ryan Sky Dalton.


NING menujukan lagu A Mother's Prayer buat anak sulungnya, Ryan Sky Dalton.


"Saya sering menyanyikan lagu A Mother's Prayer untuk Ryan dan dia sangat menyukainya. Lagi tinggi suara saya, lagi besar matanya terbuka," seloroh Ning.

Sebelum mengalunkan lagu A Mother's Prayer, suaminya, Omar Sharif Christopher Layton Dalton naik ke atas pentas sambil mendukung anak mereka, Ryan.

"Lagu ini khas untuk kamu sayangku," ujar Ning lagi.

Sebak

Turun naik adrenalin para penonton akhirnya sampai ke kemuncak apabila Ning membuka segmen terakhir dengan lagu 'berhantu'nya, Curiga.

Rendisinya pada kali ini kedengaran lebih bertenaga, ditambah dengan kesungguhan para peminat yang ikut menyanyi bersama.

Antara lagu-lagu popular lain yang turut disampaikan menerusi segmen terakhir ini termasuklah Pasti, Ke Sayup Bintang, Bila, Penjara Kasih, In Another Life, Antara Kita dan Awan Yang Terpilu.

Namun, mood ceria pada malam itu bertukar sedih apabila Ning selesai melantunkan lagu Dugaanku. Dia seakan-akan tidak dapat menahan air matanya daripada jatuh kerana terlalu sebak mengenangkan persamaan kisah hidupnya dengan penceritaan lagu tersebut.

"Banyak halangan dan pancaroba yang terpaksa saya harungi demi memahat nama sebagai insan seni," keluh Ning sambil menyeka air mata yang jatuh.

Bijak menangkis permainan emosi, Ning kembali ceria dengan mengambil permintaan lagu daripada peminat dan menyanyikannya secara spontan.

Antara lagu-lagu yang dinyanyikan secara ringkas termasuklah Aku Cinta Kamu, I'll Be There, I Will Always Love You dan Sayang Disayang.

Selesai menyanyikan 23 buah lagu, Ning mendendangkan lagu yang terakhir, Bukan Wanita Sempurna hasil ciptaan Alwin Santiago sebagai melabuhkan tirai konsert pada malam tersebut.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved