Isnin, 1 Oktober 2012

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Runtuhan al-Aqsa jenayah Yahudi

Posted:

Runtuhan al-Aqsa jenayah Yahudi

DEWAN Auditorium D8, Putrajaya dipenuhi kira-kira 500 umat Islam yang mahu melihat secara dekat dan mendengar amanat Presiden Pertubuhan Islam Palestin 48, Syeikh Raed Solah.

Tokoh Pejuang Kebebasan Baitulmuqaddis yang berusia 54 tahun itu kelihatan gigih menyampaikan ceramahnya. Beliau yang menyeru umat Islam di negara ini dan seluruh dunia agar bersatu mempertahankan Baitulmuqaddis.

Baitulmuqaddis merupakan sebuah kota yang terletak di dalam wilayah Palestin dan diiktiraf sebagai kota ketiga paling suci bagi umat Islam selepas Mekah dan Madinah.

Pertama kali menjejakkan kaki ke negara ini atas undangan Aman Palestin Berhad (Aman Palestin), warga Israel itu mempunyai perwatakan yang serius, semangat yang kental tetapi mudah mesra.

Dilahirkan di perkampungan Arab Israel, Umm al-Fahm, keluarganya mempunyai hubungan yang kuat dalam mempertahankan Israel.

Bapa dan salah seorang daripada adik-beradiknya merupakan pegawai polis.

"Saya rasa gembira dengan pertemuan ini dan apabila pulang kelak akan saya khabarkan kepada warga Islam Palestin bahawa mereka tidak bersendirian kerana saudara-saudara Islam di Malaysia turut menyokong perjuanganmereka mempertahankan Kota Suci Baitulmuqaddis," kata Syeikh Raed yang berada di Malaysia selama 11 hari pada awal September lalu.

Sepanjang berada di negara ini, beliau telah melakukan beberapa siri ceramah dan membuat lawatan kepada para pembesar negara.

Presiden Pertubuhan Islam Palestin 48 itu juga berpeluang melawat Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Tun Razak di pejabat rasmi Perdana Menteri di Putrajaya.

Pada kesempatan itu, Syeikh Raed telah menceritakan kedudukan sebenar keadaan Masjid al-Aqsa yang sehingga kini menjadi sasaran pihak Zionis.

Syeikh Raed telah mengimamkan solat Jumaat di Masjid Putrajaya. Kemudian, rombongan yang disertai oleh Pengerusi Eksekutif Aman Palestin itu turut berjumpa dengan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom.

TERPENJARA. Rakyat Palestin tidak bebas bergerak dan mereka dikenakan pemeriksaan ketat oleh tentera Israel di negara mereka sendiri.


Syeikh Raed juga bertemu dengan bekas Perdana Menteri Malaysia, Tun Dr. Mahathir Mohamad di bangunan Yayasan Al-Bukhari, Kuala Lumpur. Selain itu, beliau turut memberi ceramah kepada para pelajar di universiti tempatan seperti di Universiti Putra Malaysia.

Bapa kepada tiga anak lelaki dan lima perempuan tidak banyak bercerita mengenai hal-hal peribadi tentang diri dan ahli keluarganya.

Ini berikutan dirinya menjadi buruan dan beliau bimbang pendedahan itu mengundang bahaya kepada diri, ahli keluarga atau mereka yang berkaitan.

Pendidikan awal beliau bermula di Sekolah Ibnu Sina (1965 hingga 1973). Beliau kemudian menyambung pendidikannya ke peringkat menengah di Sekolah Menengah Umm al-Fahm (1973 hingga 1976) sebelum meneruskan pengajian ke peringkat universiti dalam pengkhususan jurusan Syariah, Universiti al-Khalil.

Tamat pengajian beliau menjadi guru. Namun tidak lama kemudian Syeikh Raed menceburi bidang perniagaan ekoran sekatan yang dikenakan oleh Israel.

Sejak itu, beliau mulai aktif dalam gerakan mempertahankan Islam yang diketuai oleh Syeikh Abdullah Nimer Darwish. Bintangnya semakin bersinar apabila pada tahun 1989 beliau dipilih sebagai Datuk Bandar Umm al-Fahm.

Pembabitan dan ikatan yang kuat dengan pergerakan Islam dengan ideologi jihad menyebabkan Syeikh Raed dilarang keluar dari Israel pada tahun 2001.

Pernah dipenjara

Antara sumbangan besar beliau ialah memakmurkan Musolla al-Marwani, iaitu satu ruang solat bawah tanah yang ditemui dalam kawasan Masjid al-Aqsa dan melancarkan program mengimarahkan Masjid al-Aqsa semasa menjawat jawatan Pengerusi Institusi al-Aqsa. Beliau merupakan individu pertama yang menjumpai dan mendedahkan jenayah Yahudi yang berusaha melemahkan struktur Masjid al-Aqsa dengan menggali terowong di bawahnya.

Pada tahun 2003, beliau dipenjara selama dua tahun oleh polis Israel ekoran mengumpul dana untuk disalurkan kepada Hamas di Jenin, Samaria utara.

Kebangkitan Intifada Palestin kedua berlaku pada tahun 2000. Ekoran itu, pergerakan Islam telah memperkenalkan slogan, Al-Aqsa dalam bahaya.

Sejak itu puluhan ribu golongan muda mula terbabit dalam memperjuangkan isu Masjid al-Aqsa yang diancam keruntuhan ekoran perbuatan Yahudi menggali terowong hingga ke bawah masjid berkenaan.

Pihak Yahudi turut menggunakan asid dalam kerja-kerja penggalian terowong itu bagi memberi kesan yang lebih teruk kepada struktur masjid. Tindakan itu juga menyebabkan pokok berusia ratusan tahun tumbang.

Pesta arak

Beberapa tiang di masjid itu ada yang retak malah ada lantai yang berlubang. Akibatnya, ia menyemarakkan lagi gelombang umat Islam seluruh dunia untuk mempertahankan Masjid al-Aqsa.

LELAKI Palestin ini perlu melalui balai pemeriksaan Israel dalam perjalanan untuk menunaikan solat di Masjid al-Aqsa di Baitulmuqaddis.


"Kita cukup sedih dan terkilan apabila musuh berjaya memecah-belahkan umat Islam. Mulanya, Israel menjadikan isu Masjid al-Aqsa sebagai isu tempatan tetapi kita berjaya menarik perhatian umat Islam seluruh dunia untuk sama-sama mempertahankan masjid ini.

"Umat Islam juga perlu mengetahui isu Baitulmuqaddis dan Masjid al-Aqsa. Isu ini penting dan kita perlu sama-sama mempertahankan masjid yang menjadi kiblat pertama umat Islam ini," tegas Syeikh Raed.

Beliau menjelaskan, sejak kurun ke-19, Yahudi cuba memusnah dan menghancurkan segala-gala atau lambang yang mempunyai kaitan dengan Islam di bumi Palestin.

Sebanyak 1,200 masjid telah musnah dan segala usaha mereka masih berterusan dengan harapan Islam hancur di Baitulmuqaddis.

"Masih ada ratusan masjid lagi di Palestin tetapi ia masih belum selamat, sebahagian telah diambil oleh Yahudi untuk dijadikan kedai arak. Baru-baru ini, mereka telah menganjurkan pesta arak di Masjid Telaga Tujuh dan telah menumpahkan arak di dalam masjid tersebut.

"Selain itu, mereka turut merampas tanah wakaf penduduk Islam, meratakan tanah perkuburan Islam bagi dijadikan hotel, kedai dan perkampungan Yahudi," katanya.

Terowong itu dipercayai mula dikorek sejak kurun ke-18 atas alasan mencari kesan sejarah The King Solomon Temple. Ia semakin giat dilakukan sejak tahun 1968.

Sehingga kini, kajian yang dilakukan oleh penyelidik Britian dan Jerman masih gagal mencari kesan sejarah itu. Malah, menurut Syeikh Raed, usaha tersebut merupakan satu pembohongan kerana hasrat utama mereka adalah untuk menghancurkan Masjid al-Aqsa dan digantikan dengan kuil penganut agama Yahudi.

Fasa akhir

Beliau menambah, beberapa media Yahudi juga mendedahkan perbincangan pemimpin mereka yang dalam peringkat akhir untuk merobohkan Masjid al-Aqsa.

Usaha-usaha yang dilakukan oleh masyarakat Yahudi telah menimbulkan kesedaran dalam kalangan umat Islam seluruh dunia agar bangkit mempertahankan kesucian Masjid al-Aqsa.

Syeikh Raed memberitahu, ibu-ibu Islam di Algeria telah mengambil inisiatif mendodoikan anak-anak mereka dengan kata-kata: "Tidurlah anak-anak yang bakal bebaskan Masjid al-Aqsa".

Selain itu, pemuda-pemudi di Turki juga telah sedar dan mereka sanggup berjuang untuk mempertahankan masjid suci itu.

Syeikh Raed yakin segala usaha yang dilakukan Yahudi untuk menghancurkan Masjid al-Aqsa akan menemui kegagalan pada masa yang sama agama Islam akan terus mencapai kejayaan.

Palestin menjadi bumi rebutan

Posted:

Palestin menjadi bumi rebutan

TIADA apa lagi yang boleh ditulis di papan hitam sekolah di Palestin akibat terkena tembakan serangan tentera Zionis.


INTIFADA bermaksud kebangkitan. Bagi rakyat Palestin istilah tersebut melambangkan kebangkitan dalam menentang penindasan dan penjajahan rejim ganas Yahudi.

Kesannya, keyakinan rakyat Palestin semakin hari semakin meningkat manakala orang Yahudi di Israel pula mula rasa terancam.

Bilangan orang Yahudi yang berhijrah ke Palestin berkurangan manakala bilangan yang keluar dari negara tersebut semakin meningkat.

Kebangkitan penduduk tempatan dalam mempertahankan bumi Palestin itu turut memberi kesan kepada umat Islam di seluruh dunia.

Palestin adalah bumi yang sentiasa menjadi rebutan dalam sejarah ketamadunan dunia ketika di bawah pemerintahan Firaun serta berada di bawah kekuasaan Kristian Romawi (65 Sebelum Masihi hingga 638 Masihi).

"Rasulullah S.A.W. sendiri merupakan perintis dalam memulakan perjuangan membuka Palestin. Antaranya, baginda menghantar para sahabat menyertai peperangan Mu'tah pada tahun 630 Masihi, tahun berikutnya peperangan Tabuk dan menghantar Usamah Ibni Zaid ke medan pertempuran Ubna iaitu berdekatan Palestin.

"Walaupun baginda wafat sebelum sempat melihat kejayaan tersebut, perjuangan itu diteruskan oleh sahabat baginda, Abu Bakar as Siddiq.

"Umar al-Khattab berjaya membuka Palestin pada tahun 638 Masihi dan bermulalah era pemerintahan Islam di bumi berkenaan," kata Profesor Madya Dr. Zainur Rashid Zainuddin, Perunding Aman Palestin Berhad (Aman Palestin).

Beliau berkata demikian ketika membentangkan kertas kerja bertajuk Intifada - Merintis Generasi Salahuddin pada Konvensyen Selamatkan Masjid Al-Aqsa Daripada Ancaman Zionis di Putrajaya baru-baru ini.

Berdasarkan sejarah, Peperangan Yarmouk merupakan pertempuran yang berlaku antara tentera Islam dan tentera Rom di Jordan. Ketika itu, 41,000 tentera Islam yang dipimpin oleh Khalid al-Walid, berjaya menewaskan 70,000 tentera Rom yang terkenal dengan kelengkapan artileri.

Penyerahan kunci

Kekalahan tentera Rom di Yarmouk menjadikan peluang umat Islam menguasai Baitulmuqaddis terbuka luas.

Sehubungan itu, Umar dan seorang pembantunya telah pergi ke Baitulmuqaddis dengan menaiki unta bagi menemui pembesar-pembesar Rom bagi menguruskan penyerahan kunci Kota Baitulmuqaddis sekali gus kota tersebut berada di bawah penguasaan Islam tanpa berlakunya pertumpahan darah.

Zainur yang juga dekan di Sekolah Klinikal, Universiti Perubatan Antarabangsa (IMU) Seremban memberitahu, setelah lama di bawah pengaruh Islam, berlaku tragedi pada tahun 1,099 Masihi apabila Palestin jatuh ke tangan tentera Salib.

Tentera Salib merupakan kempen ketenteraan yang dibentuk oleh gabungan negara-negara Eropah selama dua abad ke atas umat Islam dengan objektif menguasai Palestin dan sekitarnya selain menghalang perkembangan Islam di seluruh dunia.

BUMI Palestin telah menjadi rebutan sejak zaman Rasulullah lagi antara semua agama samawi dunia iaitu Islam, Yahudi dan Kristian.


Gabungan tentera Salib ini berjaya menakluk Baitulmuqaddis dan Palestin daripada kerajaan Abbasiyah yang telah mengorbankan tidak kurang 70,000 orang Islam.

Usaha pembebasan semula negara-negara Islam termasuk Palestin telah dimulakan oleh Imadudin Zinki, pemerintah wilayah Islam merangkumi Iran, Kurdistan dan Syria.

Beliau merupakan panglima perang yang berpegang kuat kepada ajaran Islam dan telah membangkitkan seruan jihad menentang tentera Salib.

Beliau mati dibunuh pada 541 Hijrah oleh golongan pengkianat dan digantikan anaknya Nuruddin Mahmoud Zanki. Sejak itu, makin ramai tokoh Islam berjuang membebaskan Palestin termasuk Solahuddin al-Ayyubi.

Solahuddin adalah tokoh yang telah berjaya berhadapan dengan tipu daya musuh dan telah menghafal al-Quran sejak kecil serta menguasai ilmu fiqah.

Beliau dilahirkan pada 532 Hijrah, dilantik menjadi menteri di Mesir sejak berusia 32 tahun dan meninggal dunia pada usia 56 tahun.

Seorang yang amat mengambil berat isu pembebasan Baitulmuqaddis. Semasa pemerintahannya beberapa wilayah Islam dapat disatukan termasuk membebaskan Masjid al-Aqsa pada 15 Oktober 1187 atau 27 Rejab 583 Hijrah.

Agenda Zionis

Seorang lagi Perunding Aman Palestin, Mejar Nadzri Musman yang membentangkan kertas kerja bertajuk, Bahaya Zionis berkata, zionis merupakan doktrin bagi merujuk sebuah gerakan orang Yahudi.

Pelbagai kezaliman telah dilakukan gerakan ini khususnya kepada rakyat Palestin. Rejim Zionis bercita-cita tinggi untuk menjadikan seluruh manusia sebagai hamba mereka.

"Zionis ialah sebuah gerakan politik kaum Yahudi yang tersebar di seluruh dunia dan berhasrat kembali ke Zion, bukit di kota Yerusalem, Palestin.

"Apabila wujudnya negara Israel pada 15 Mei 1948, tujuan zionis berubah menjadi pembela negara baharu ini selain berusaha mewujudkan Israel Raya (negara merangkumi Sungai Nil di Mesir dan Sungai Furat di Iraq)," kata Nadzri.

Pegawai Staf 2 Undang-Undang Syariah Kor Agama Angkatan Tentera Malaysia (Kagat) ini memberitahu, zionis mempunyai kekuatan kewangan melalui bank-bank yang ditubuhkan. Mereka menjadikan sistem riba dan media massa sebagai alat untuk mencapai impian Yahudi.

Bagaimanapun katanya, tanda-tanda kehancuran Zionis telah bermula apabila penganiayaan dan kezaliman terhadap umat Islam khususnya di Palestin berakhir.

"Perjuangan rakyat Palestin terus berkumandang dengan bantuan dan pertolongan daripada masyarakat antarabangsa khususnya umat Islam," jelasnya. - NASRI JAMALUDIN

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


Calon SPM DUN Panti sertai program UTHM

Posted:

Calon SPM DUN Panti sertai program UTHM

SEKUMPULAN 220 pelajar SPM dari DUN Panti yang menjalani Program Selangkah Pelajar SPM ke Menara Gading di UTHM, Batu Pahat baru-baru ini.


PROGRAM. Seramai 220 calon peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dalam kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Panti menyertai Program Selangkah Pelajar SPM ke Menara Gading di Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM), Batu Pahat, Johor baru-baru ini.

Program dua hari melibatkan 83 pelajar lelaki dan 137 pelajar perempuan anjuran Biro Pelajaran Jawatankuasa Penyelaras Mukim-Mukim (JPMM) DUN Panti itu diadakan bagi mengeratkan lagi hubungan antara pelajar dan UTHM.

Pelbagai aktiviti diadakan termasuk motivasi bagi menanam minat para pelajar terhadap mata pelajaran serta pendedahan dan teknik menjawab soalan.

Perasmian disempurnakan Ahli Dewan Undangan Negeri Panti, Datuk Baderi Dasuki.

Pengerusi Biro Pelajaran JPMM DUN Panti, Md. Aris Omar berkata, program tersebut bertujuan merangsang pelajar agar mempunyai hala tuju selepas menamatkan persekolahan.

Katanya, melalui pengalaman di kampus, para pelajar diberi motivasi dan didedahkan tentang cara hidup di menara gading.

Peserta Eks Angsa berbakti di PDK Paya Keladi

Posted:

Peserta Eks Angsa berbakti di PDK Paya Keladi

Timbalan Panglima Tentera Laut, Laksamana Madya Datuk Mohammed Noordin Ali (depan sekali) bersama pegawai-pegawai kanan Angkatan Tentera Malaysia serta peserta Eks Angsa semasa majlis penutup eksasais berkenaan di Butterworth baru-baru ini.


PRIHATIN. Seramai 100 anggota tentera yang terlibat dalam Eksesais Angkasa Samudera 7/2012 (Eks Angsa) mengadakan Projek Jiwa Murni selama tiga hari di Pusat Pemulihan Dalam Komuniti (PDK) Paya Keladi, Kepala Batas, Pulau Pinang baru-baru ini.

Selain mengecat dan memasang pagar baharu di pusat itu, mereka turut mengindahkan lanskap PDK yang kini dijadikan tempat belajar 38 golongan Orang Kelainan Upaya dari Parlimen Kepala Batas.

Pada program itu juga, Pengarah Eks Angsa, Lt. Jen. Datuk Seri Ackbal Abdul Samad menyampaikan set sistem penapis air untuk kegunaan PDK berkenaan.

Pengerusi PDK Paya Keladi, Mohd. Salleh Abdul Rahman berkata, jasa murni anggota tentera di pusat itu sangat dihargai dan sekali gus mengeratkan hubungan baik antara kedua-dua pihak.

60 sertai Kembara Berbasikal dan Bermotor Hari Malaysia

Posted:

60 sertai Kembara Berbasikal dan Bermotor Hari Malaysia

YUSSOF (enam dari kanan, barisan tengah) bersama peserta program Kembara Berbasikal dan Bermotor anjuran UMS-KAL baru-baru ini.


KEMBAR. Seramai 60 peserta menyertai program Kembara Berbasikal dan Bermotor bagi menyemarakkan sambutan Hari Malaysia ke-49 di Labuan, Sabah baru-baru ini.

Program anjuran Universiti Malaysia Sabah, Kampus Antarabangsa Labuan (UMS-KAL) itu melibatkan 25 pelajar UMS-KAL yang mengayuh basikal, 15 peserta motosikal kuasa besar dan selebihnya penunggang motosikal kapcai.

Setiap peserta mengelilingi Pulau Labuan sejauh 20 kilometer selain mengedarkan Jalur Gemilang dan risalah Hari Malaysia.

Ahli Parlimen Labuan, Datuk Yussof Mahal berkata, program itu mampu meningkatkan rasa cinta terhadap negara termasuk menghormati lambang negara seperti Jalur Gemilang terutama dalam kalangan generasi muda di negara ini.

Majlis pelepasan peserta dilakukan bersama oleh Yussof dan Datuk Yunus Kurus. Majlis yang sama turut dihadiri oleh Pengarah UMS-KAL, Prof Madya Dr. Ismail Ali.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Lelaki curah racun dalam loji, 3,000 terputus bekalan air

Posted:

Lelaki curah racun dalam loji, 3,000 terputus bekalan air

LOJI rawatan air di Simunjan, Sarawak terpaksa ditutup untuk sementara waktu bagi memastikan air yang disalurkan kepada pengguna bebas daripada dicemari racun rumpai.


SIMUNJAN – Lebih 3,000 penduduk di empat buah kampung, sebuah taman perumahan serta pekan Simunjan disini terputus bekalan air akibat tindakan seorang lelaki berusia 30-an yang bertindak mencurah racun rumpai ke dalam air di loji rawatan air Jabatan Kerja Raya (JKR) Simunjan semalam.

Pekan Simunjan terletak kira-kira 120 kilometer di tenggara Kuching.

Dalam kejadian pada pukul 9 pagi itu, seorang lelaki bertindak di luar batasan dengan mencurahkan kira-kira lima liter racun rumpai ke dalam saluran paip utama di loji tersebut di Jalan Nanas, Sekendu di sini.

Ketua Pemuda Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) Simunjan, Mohd. Zaini Morshidi berkata, lelaki yang berasal dari Kampung Sageng itu dipercayai melakukan perbuatan khianat itu selepas tidak tahan menghadapi krisis air yang melanda kampungnya sejak Jun lalu.

"Ketika kejadian, kebetulan beberapa penduduk kampung melalui kawasan tersebut dan ternampak tindak-tanduk lelaki itu yang mencurigakan.

"Akibat disergah oleh penduduk kampung, lelaki tersebut kemudian melarikan diri dan berjaya mengelak daripada ditangkap penduduk," katanya ketika dihubungi di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

JAIP jalin kerjasama dengan Yala

Posted:

JAIP jalin kerjasama dengan Yala

Oleh AHMAD SYAKIR SAZILI
syakir.sazili@k osmo.com.my

IPOH – Jabatan Agama Islam Perak (JAIP) perlu menjalin kerjasama dengan Majlis Agama Islam Yala dalam usaha untuk mengekang masyarakat Islam dari negara ini daripada berterusan mengunjungi Betong iaitu sebuah pekan di selatan Thailand untuk tujuan maksiat.

Penasihat Agama Islam kepada Menteri Besar Perak, Datuk Kapten (B) Mohd. Najmuddin Elias berkata, melalui kerjasama itu, kedua-dua pihak berkuasa agama terbabit boleh memantau dan bertindak terhadap individu yang didapati melakukan maksiat di pekan tersebut.

"Bagi jangka masa panjang, usaha merealisasikan kerjasama ini amat penting untuk mengekang gejala maksiat rakyat Malaysia yang beragama Islam daripada melanggan pelacur di Betong.

"Kita akan jalin kerjasama dengan Majlis Agama Islam Yala," katanya ketika mengulas usaha untuk menyekat tindakan segelintir rakyat Malaysia yang beragama Islam mengunjungi Betong untuk melakukan maksiat.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Pelajar IPT tidak dapat BR1M

Posted:

Pelajar IPT tidak dapat BR1M

Oleh FAHAMI AHMAD
fahami.ahmad@kosmo.com.my

KUALA LUMPUR – Kementerian Kewangan menjelaskan bahawa pelajar institusi pengajian tinggi (IPT) yang berumur 21 tahun ke atas tidak termasuk dalam kategori penerima Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) 2.0.

Mereka bagaimanapun layak menerima Baucar Buku 1Malaysia bernilai RM250 yang diberi buat kali kedua.

Pemberian baucar buku itu bakal memberi manfaat kepada seramai 1.3 juta pelajar di seluruh negara.

Dalam satu kenyataan semalam, kementerian tersebut memberitahu, program Baucar Buku 1Malaysia yang dulunya bernilai RM200 adalah kesinambungan hasrat kerajaan untuk meringankan beban kos membeli buku kepada para pelajar dan ia melibatkan peruntukan sebanyak RM325 juta.

Penjelasan itu dibuat susulan beberapa laporan akhbar semalam berhubung pemberian BR1M 2.0 yang menyebut bahawa golongan siswazah dan penganggur yang tidak mempunyai pekerjaan dan berusia 21 tahun ke atas layak menerima bantuan itu.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak yang juga Menteri Kewangan dalam pembentangan Bajet 2013 pada Jumaat lepas memaklumkan bahawa di bawah projek BR1M 2.0 hanya isi rumah berpendapatan bulanan RM3,000 ke bawah layak menerima bantuan sebanyak RM500.

Bantuan kali ini turut dipanjangkan kepada individu bujang berumur 21 tahun ke atas yang berpendapatan tidak melebihi RM2,000 sebulan dan mereka layak menerima bantuan sebanyak RM250.

Sementara itu, Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Donald Lim Siang Chai dalam satu majlis di sini mengesahkan pelajar IPT tidak berhak mendapat BR1M 2.0 kerana mereka telah menerima baucar buku bernilai RM250.

"Mereka tidak boleh mendapatkan kedua-dua insentif berkenaan. Mereka dapat satu sahaja," katanya kepada pemberita ketika ditemui selepas majlis perasmian Sidang Kemuncak Insurans Malaysia 2012 di sini semalam.

Mengulas lanjut, Siang Chai berkata, borang permohonan BR1M 2.0 dijangka diedarkan dalam bulan ini kepada kumpulan sasarannya.

"Pengumuman berhubung pengedaran borang BR1M 2.0 akan dimaklumkan dalam tempoh antara satu hingga dua minggu lagi," katanya.

Tambah beliau, angka penerima bantuan berkenaan kali ini dijangka meningkat lebih tinggi berbanding 4.3 juta orang sebelum ini yang menyaksikan 2.7 juta yang bujang turut mendapat manfaat.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Awas amukan Tentera

Posted:

Awas amukan Tentera

Oleh NAN HIDAYAT NAN AZMIE
hidayat.azmie@kosmo.com.my

ZAQUAN ADHA (kiri) antara tonggak utama skuad ATM musim ini.


LAIN macam sengat yang dipamerkan oleh skuad Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dalam saingan suku akhir kempen Piala Malaysia musim ini.

Reputasi selaku pasukan kerdil bukan halangan buat mereka untuk menumbangkan pasukan gergasi dan yang terkini menjadi mangsa amukan mereka ialah Negeri Sembilan yang juga juara bertahan Piala Malaysia.

ATM menang 3-2 ke atas Negeri Sembilan pada aksi suku akhir pertama kempen Piala Malaysia di Stadium Majlis Perbandaran Selayang, Jumaat lalu.

Bagi menghadapi suku akhir kedua di tempat lawan malam esok, misi memburu gol awal menjadi keutamaan pengendali ATM, B. Sathianathan (gambar kecil).

Berbekalkan kelebihan satu gol selepas menang tipis 3-2 dalam aksi pertama Jumaat lalu, Sathianathan pastinya sedar betapa pertemuan esok menjanjikan 1,001 macam gelora buat anak-anak buahnya.

Kelebihan dua gol di tempat lawan yang dimiliki Sang Rusa ketika ini juga mampu membikin ATM 'berputih mata' sekiranya kedua-dua pasukan terikat menerusi agregat.

Justeru, Sathianathan menuntut barisan pemain supaya tidak mengulangi kesilapan yang sama seperti mana aksi pertama tempoh hari.

"Banyak perkara yang perlu saya perbaiki menjelang saingan suku akhir kedua nanti.

"Kami tidak boleh mengulangi kesilapan yang sama dan apa lebih penting, kami harus menjaringkan gol awal di tempat lawan untuk mencerahkan peluang ke separuh akhir," kata Sathianathan.

Biarpun masih berteka-teki mengenai strategi ketika kembali berdepan skuad kendalian Azraai Khor Abdullah nanti, Sathianathan sebaliknya percaya pemainnya meraih pengalaman yang cukup berharga pada aksi suku akhir pertama sebelum ini.

"Ada antara pemain yang membuat kesilapan mudah serta hilang fokus sehingga kami bolos kedua-dua gol tersebut.

"Jadi, ia tidak lagi harus berulang jika kami mahu memastikan sasaran mara ke separuh akhir tercapai," tegasnya.

Seandainya berjaya menjinakkan Sang Rusa malam esok, ATM bakal berdepan pemenang antara Lions XII dan Pahang pada peringkat separuh akhir pertama Jumaat depan.

Pahang kini selesa mendahului menerusi agregat 2-1.

Satu lagi aksi separuh akhir pula dijadualkan berlangsung sehari kemudian yang membabitkan pemenang antara Johor FC/Selangor dan Felda United/Kelantan manakala separuh akhir kedua dijadualkan berlangsung pada 11 dan 12 Oktober ini.

Aksi final kekal berlangsung di Stadium Shah Alam pada 20 Oktober nanti.

Felda United belum menyerah

Posted:

Felda United belum menyerah

Oleh HELMI TALKAH
helmi.talkah@kosmo.com.my

PEMAIN Felda United, Eddy Viato (kiri) diasak pemain Kelantan, Mohd. Afiq Azmi pada saingan suku akhir pertama di Melaka kelmarin.


SUKAR tetapi tidak mustahil. Begitu peluang Felda United menjelang aksi suku akhir kedua kempen Piala Malaysia menentang Kelantan di Stadium Sultan Muhammed IV, Kota Bharu malam esok.

Skuad kendalian E. Elavarasan itu berdepan misi sukar apabila berkunjung ke Kota Bharu selepas tewas 1-2 di tangan Kelantan pada aksi suku akhir pertama di Stadium Hang Jebat, Melaka kelmarin.

Bagaimanapun, Elavarasan tidak mahu anak-anak buahnya mengangkat 'bendera putih' lebih awal.

Sebaliknya, beliau mahu para pemain Felda United kekal fokus dalam baki 90 minit seterusnya, sekali gus cuba mencalarkan rekod kebal Kelantan yang masih belum tewas dalam saingan musim ini di Kota Bharu.

"Jika berdasarkan keputusan perlawanan malam tadi (kelmarin), Kelantan sememangnya memiliki kelebihan apatah lagi mereka masih belum pernah tewas setiap kali beraksi di tempat sendiri.

"Begitupun, perlawanan masih berbaki 90 minit lagi. Macam-macam boleh berlaku.

"Saya akan pastikan para pemain saya mempamerkan persembahan terbaik mereka. Jika berjaya menewaskan Kelantan di Kota Bharu, ia sudah pasti satu kejayaan yang cukup istimewa," kata Elavarasan ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Pada aksi kelmarin, dua gol Kelantan disumbangkan menerusi Nurul Azuan Roya (56) dan Indra Putra Mahyuddin pada minit ke- 76.

Gol tunggal Felda United pula terhasil menerusi Khairan Ezuan Razali dua minit kemudian.

Ditanya apa perkara penting yang perlu dilakukan menjelang aksi suku akhir kedua menentang Kelantan malam esok, Elavarasan berkata: "Kami perlu lebih agresif di bahagian pertahanan.

"Seperti yang kita sedia maklum, Kelantan memiliki jentera serangan yang berbisa. Jika, bahagian pertahanan tidak fokus, sudah pasti ia akan menyukarkan peluang untuk menewaskan pasukan lawan.

"Berdasarkan peraturan gol di tempat lawan, kami sekurang-kurangnya perlu mencatatkan kemenangan 2-0 untuk layak ke separuh akhir.

"Jadi, bahagian pertahanan memainkan peranan yang penting agar tidak dibolosi.

"Dalam masa yang sama, saya mahu jentera serangan kami tidak mensia-siakan peluang yang terhidang bagi menjaringkan gol."

Secara keseluruhan, Elavarasan berpuas hati dengan prestasi yang dipamerkan para pemainnya kelmarin.

Hajat besar Rozaimi

Posted:

Hajat besar Rozaimi

Oleh NAN HIDAYAT NAN AZMIE
hidayat.azmie@kosmo.com.my

ROZAIMI mahu pastikan dia terus mencetak gol buat Selangor dalam kempen Piala Malaysia.


"JIKA boleh, saya mahu menjaringkan gol buat Selangor dalam setiap perlawanan selepas ini."

Itu janji Rozaimi Abdul Rahman sebelum mengucapkan 'selamat tinggal' kepada Selangor sebaik kempen Piala Malaysia musim ini berakhir.

Malam kelmarin, penyerang pinja- man Gergasi Merah itu membuktikan kredibilitinya selaku penyerang berbisa apabila meledak satu gol ketika membantu Pilihan Selangor menewaskan Pilihan Singapura 3-1 dalam aksi Piala Sultan Selangor di Stadium Shah Alam.

Ternyata, penyerang muda Sabah itu tidak lagi mahu mengenang prestasi hambarnya bersama Merah Kuning ketika permulaan kempen sebelum ini, sekali gus tekad mahu mengulangi semula pencapaiannya yang berjaya mencetak 11 gol ketika membantu Harimau Muda mengharungi kelayakan Piala AFC Bawah 22 Tahun di Myanmar, Jun lalu.

"Saya mahu membantu Selangor mara ke pentas final, ini peluang ter- baik saya mendakap trofi Piala Malaysia.

"Jadi, sudah tentu saya tidak mahu peranan saya terhenti sekadar di peringkat suku akhir dan berjanji akan memberikan yang terbaik tidak kira sebagai pemain utama mahupun pemain gantian dalam setiap perlawanan selepas ini," kata Rozaimi.

Untuk rekod, kemarau gol Rozaimi bersama Gergasi Merah berakhir sebaik meledak satu gol ketika mene- waskan Pahang 4-1 dalam aksi pering- kat kumpulan pada 5 September lalu.

Selain Rozaimi, turut meledak gol buat Pilihan Selangor kelmarin ialah kapten, Safiq Rahim dan penyerang import, Bosko Balaban manakala gol sagu hati Pilihan Singapura dicetak oleh Aleksandar Duric.

Malam esok, Rozaimi dijangka mendapat kepercayaan jurulatih Selangor, Irfan Bakti Abu Salim ketika melayan kunjungan Johor FC dalam aksi suku akhir kedua Piala Malaysia di stadium yang sama.

Mereka kini selesa mendahului menerusi agregat 3-1 selepas melakar kemenangan bergaya 3-1 pada aksi pertama di Pasir Gudang minggu lalu.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Malang gorila gunung Virunga

Posted:

Malang gorila gunung Virunga

SEEKOR anak gorila gunung bermain di pusat pemuliharaan Taman Negara Virunga.


RUMAH untuk gorila pergunungan yang terkenal di taman negara tertua Afrika, Demokratik Republik Congo (Congo) kini berhadapan dengan penaklukan kumpulan bersenjata.

Peperangan bukan sahaja menyebabkan banyak hidupan liar terbunuh, bahkan turut menakutkan para pelancong.

Pengarah Taman Belgium yang berasal dari Congo dan kini berada di taman negara berkenaan, Emmanuel de Merode mengakui, ia adalah waktu genting bagi renjer di Taman Negara Virunga.

Pada bulan lalu, Merode dan renjer taman itu telah dipaksa untuk menghabiskan sepanjang hari berlindung di bilik bawah tanah apabila tentera dan pemberontak saling menyerang di kawasan berdekatan dengan tempat lawatan mereka.

"Pemberontak dan anggota tentera memberitahu bahawa kami bukan sebahagian daripada konflik mereka lantas menghalau kami dari situ. Persoalannya bagaimana dengan nasib haiwan di sana?" soal Merode, 42, seorang lelaki Afrika berkulit putih.

Dia juga menambah, rumah tetamu untuk pelancong di taman tersebut kini menjadi sebuah bangunan kosong disebabkan pertempuran yang berlaku.

Habitat gorila gunung

Berpusat di sepanjang Congo, Rwanda dan Uganda, kawasan pemuliharaan gunung berapi Virunga juga adalah rumah kepada lebih 480 daripada 790 gorila pergunungan yang masih tinggal di dunia.

Gorila inilah yang pernah dipopularkan oleh zoologi Amerika Syarikat, Dian Fossey yang mati dibunuh pada tahun 1985.

Tetapi sejak beberapa bulan kebelakangan ini, berpuluh-puluh haiwan berkenaan telah dibunuh oleh kumpulan bersenjata termasuk tentera Congo terutamanya akibat peluru sesat.

Menurut kenyataan sekumpulan aktivis alam sekitar, kepupusan gorila di taman tersebut bertambah genting apabila pemburuan haram juga tambah berleluasa.


KINI hanya terdapat sekitar 790 ekor gorila gunung di dunia ini.


"Mereka hanya mengambil masa beberapa bulan untuk membunuh segala-galanya, sedangkan kita memerlukan 40 tahun untuk membina kembali sebuah habitat selesa untuk gorila," kata Merode.

Badak air, cimpanzi, gajah, antelop, burung dan singa juga turut menjadi mangsa sejak pertempuran tercetus.

Dibuka pada tahun 1925, Taman Negara Virunga adalah rumah kepada Lake Edward, yang mana pada tahun 1980 adalah lokasi perlindungan badak air paling utama di dunia dengan mempunyai 27,000 badak air. Kini terdapat kurang daripada 300 badak sahaja mengikut pengiraan Merode.

Virunga hilang pelancong

Pada bulan Julai, semasa pertempuran sedikit kendur para renjer mencari enam keluarga gorila gunung yang terancam. Keluarga gorila gunung itu tidak pernah dilihat sejak pertempuran meletus pada bulan April antara tentera kerajaan dan militan M-23 diketuai oleh ketua pemberontak.

Dalam usaha untuk memulakan pencarian terhadap haiwan primat yang hilang itu, Merode terpaksa mendapatkan persetujuan daripada tentera dan pemberontak M23.

Lebih separuh daripada gorila gunung yang dikhuatiri hilang ditemui kembali dan dua kelahiran telah direkodkan. Ia satu berita gembira buat renjer-renjer taman berkenaan di sebalik kebimbangan baki gorila yang tidak ditemui berkemungkinan mati.

Pertempuran tersebut telah menghapuskan industri pelancongan di kawasan tersebut. Bagi memastikan taman itu terus beroperasi, satu sumber derma terpaksa diusahakan demi memastikan renjer yang bekerja terus bergaji.

"Pada waktu-waktu terbaik sekalipun, adakalanya pendapatan yang diperoleh sukar untuk membayar semua gaji pekerja.

"Tetapi selepas ketiadaan ekonomi pelancongan disebabkan oleh pertempuran, ia telah menjadi hampir mustahil," tulis Merode dalam blognya.

Kotaj Inggeris sentuhan Norliza

Posted:

Kotaj Inggeris sentuhan Norliza

Oleh NORAZLINA ISMAIL

BERMULA dengan minat, hari ini Norliza menukar hobinya itu sebagai sebuah bisnes.


SIAPA sangka dengan hanya merujuk video tutorial di internet, seorang kakitangan di sebuah syarikat swasta di Pulau Pinang kini mahir menghasilkan barangan dekoratif berkonsepkan kotaj Inggeris (English cottage).

Lebih mengagumkan, Norliza Md. Zain, 42, yang juga pemilik blog Jija's Lovely Cottage kini mampu menjana pendapatan sampingan sekitar RM3,000 sebulan melalui hasil jualan barangan tersebut menerusi perniagaan atas talian.

Menurutnya, minat terhadap rekaan barangan hiasan kotaj Inggeris itu bermula selepas beberapa kali melihatnya di internet lalu terdetik di hatinya untuk mencuba sendiri.

"Saya mula mempelajarinya melalui video tutorial di YouTube.

"Kemudian, hasil rekaan sendiri itu saya muat naik dalam blog. Tidak sangka ia berjaya menarik minat penggemar barangan kotaj Inggeris dan mula bertanya untuk membuat tempahan.

"Apabila sudah ada tempahan, saya tanpa ragu-ragu cuba menyiapkannya untuk pelanggan," katanya ketika ditemui di kediamannya di Taman Pauh Jaya, Pulau Pinang baru-baru ini.

BAKAT dalam bidang seni kotaj Inggeris menjadi penambah rezeki Norliza apabila ia mendapat sambutan dari dalam dan luar negara.


Katanya, sejak tahun 2009 sambutan terhadap hasil rekaannya semakin hangat dan turut menerima tempahan dari Sabah, Sarawak dan Singapura.

"Barangan yang sering mendapat tempahan adalah seperti hiasan di dapur, bekas tisu, bekas biskut dan sangkar telur.

"Harga kesemua barangan tersebut bergantung kepada saiz bermula dari harga RM40 hingga RM200 dan semua tempahan dikirim kepada pelanggan secara pos.

"Ada juga pelanggan yang tinggal di Pulau Pinang atau Kedah datang ke rumah mengambilnya sendiri dan dari situ hubungan antara pelanggan bertukar menjadi erat pula sebagai rakan," ujarnya.

Rekaan motif bunga

Ditanya dari mana beliau mendapat idea untuk menata hias lukisan pada barang-barang tersebut, Norliza memberitahu, ia berdasarkan kepada kehendak pelanggan yang kemudian dilakar di atas kertas.

"Biasanya saya akan mengikut cita rasa pelanggan, tetapi agak sukar tidaklah secara total. Ini kerana, kadang-kadang pemilihan warna dan lakaran hiasan yang dibuat mungkin tidak sepenuhnya mengikut kehendak mereka," jelasnya.

Selain itu, bagi menjaga kualiti setiap hasil karyanya, dia amat mengambil berat soal pemilihan serta penggunaan bahan seperti cat.

Jelasnya, dia menggunakan cat warna yang dibeli dari United Kingdom kerana lebih pekat dan tahan lama.

"Semasa menghias barangan pelanggan, saya akan menganggap barangan tersebut seperti barangan saya sendiri walaupun pelanggan membayar kerja tangan itu.

DUA buah kerusi
berbeza ronawarna yang mendapat sentuhan tangan Norliza.


"Jadi, saya akan berusaha untuk memberikan sentuhan terbaik supaya barang yang ditempah pelanggan menarik dan memuaskan hati," katanya.

Norliza menambah, barangan kotaj Inggeris yang dihasilkannya mendapat sambutan ramai kerana mempunyai kelainan berbanding pengusaha lain.

"Di Jija's Lovely Cottage, saya sentiasa menampilkan rekaan terkini serta penggunaan motif bunga dan konsep belang.

"Saya juga gemar menggunakan warna pastel yang lebih lembut dan sesuai untuk diletakkan di setiap sudut kediaman," tambahnya.

Selain itu, Norliza turut menganjurkan bengkel untuk wanita yang ingin mempelajari seni kotaj Inggeris.

Mereka yang ingin membuat tempahan atau berminat untuk mempelajari teknik kotaj Inggeris boleh melayari blog http://jija-craft.blogspot.com.

Anggun lawan maskulin

Posted:

Anggun lawan maskulin

Citizen x Toyota
Harga Pasaran: RM1,580


APABILA bercakap mengenai jam tangan, setiap orang mempunyai cita rasa tersendiri. Sama seperti pakaian, jam tangan dengan elemen penuh bergaya turut mempengaruhi penampilan pemakainya.

Jam tangan Citizen dari Jepun antara label terkenal yang telah sekian lama bertapak dalam industri jam tangan.

Gabungan fusion dan keanggunan menjadi tarikan Citizen untuk pembelinya.

Terbaharu Citizen meneruskan kesinambungan koleksi Citizen Eco-Drive yang dimulakan sejak tahun 1995 dengan beberapa lagi model terkini iaitu Citizen L, Siri Super Titanium dan Citizen x Toyota 86.

Dengan bertatahkan berlian, jam tangan Citizen L pasti menggoda peminat aksesori jam tangan Hawa.

Dihiasi berlian di bahagian bawah dengan bentuk seakan-akan bulan sabit, jam tangan tersebut mengutamakan definisi keanggunan.

Bagi koleksi si Adam pula bagi tahun 2012 ini, Siri Super Titanium dan edisi terhad siri kolaborasi, Citizen x Toyota 86 antara yang terhangat.


Siri Super Titanium
Harga: RM1,620


Kehebatan teknologi Citizen yang terutama sekali dengan kuasa Eco-Drive adalah kemampuan mengubah sebarang bentuk sumber cahaya kepada tenaga. Semenjak pelancaran jam tangan analog berkuasa cahaya pertama pada tahun 1976, konsep penuh wawasan Eco-Drive menerima sambutan hebat.

Selaku jam tangan yang memberikan kepuasan lengkap dengan komitmen kepada mesra alam sekitar, rangkaian koleksi terkini Citizen pasti menyerlahkan penampilan anda. - NIZHA PERIASWAMY

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Nirmala Bonat: Hukuman penjara suri rumah kekal

Posted:

Nirmala Bonat: Hukuman penjara suri rumah kekal

01/10/2012 7:51pm

PUTRAJAYA — Mahkamah Rayuan mengekalkan keputusan Mahkamah Tinggi berhubung hukuman penjara 12 tahun terhadap suri rumah Yim Pek Ha, yang didapati bersalah atas tiga pertuduhan mencederakan pembantu rumah Indonesianya, Nirmala Bonat, lapan tahun lepas.

Keputusan sebulat suara itu dicapai panel tiga hakim diketuai Hakim Datuk Clement Allan Skinner, yang berpendapat tidak ada sebab untuk mahkamah tersebut mengganggu dapatan Mahkamah Tinggi.

Bagaimanapun, Hakim Skinner berkata, Mahkamah Rayuan mengambil kira fakta perayu sudah menjalani hukuman penjara dua bulan ketika ditahan reman pada 2008.

Oleh itu, Pek Ha hanya perlu menjalani tempoh hukuman penjara selama 11 tahun 10 bulan.

Sejurus selepas keputusan, Pek Ha, 44, kelihatan menangis dan memeluk suami, anggita keluarga serta rakan yang berada di galeri awam.

Dia akan menjalani hukuman di Penjara Kajang mulai hari ini.— BERNAMA

Mayat terbakar ditemui di kawasan semak

Posted:

Mayat terbakar ditemui di kawasan semak

01/10/2012 7:32pm

KUALA LUMPUR — Mayat seorang lelaki dengan kesan terbakar 60 peratus dijumpai di kawasan semak berhampiran Projek Perumahan Rakyat (PPR) Kampung Muhibbah, Puchong di sini, semalam.

Ketua Polis Daerah Cheras, ACP Mohan Singh Tara Singh berkata, mayat itu ditemui seorang lelaki yang terhidu bau busuk ketika melalui kawasan berkenaan kira-kira pukul 6 petang.

"Dia menjejaki bau itu sebelum menemui mayat seorang lelaki yang hampir reput selain kesan pembakaran di kelilingnya," katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Daerah Cheras di sini, hari ini.

Mohan Singh berkata, polis percaya mangsa dibunuh di tempat lain dan mayatnya dicampak di kawasan semak tersebut. Tiada senjata, kesan pergelutan atau kesan darah ditemui di lokasi itu.

Menurutnya, polis bagaimanapun menemui guni plastik yang dipercayai digunakan untuk mengangkat mayat mangsa sebelum dibakar. — BERNAMA

Penipuan Internet akibatkan kerugian lebih RM420,000

Posted:

Penipuan Internet akibatkan kerugian lebih RM420,000

01/10/2012 7:27pm

KUANTAN — Penipuan Internet di Pahang bagi tempoh Januari hingga September lalu melibatkan kerugian RM421,248.80, kata Pemangku Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersil (JSJK) Pahang, DSP Muhammad Rizal Kamarudin.

Beliau berkata, jumlah berkenaan membabitkan 110 kes yang dilaporkan oleh mangsa.

Katanya, tiga jenis kes paling banyak mendapat aduan adalah penipuan pembelian barangan melalui laman web internet dan 'Macau Scam'.

"Kes penipuan gores dan menang menduduki carta ketiga paling banyak dilaporkan di negeri ini dengan semua mangsa terdiri daripada pelbagai kaum dan peringkat usia," katanya kepada pemberita di sini, hari ini.

Katanya, bagi kes penipuan pembelian barang melalui laman web di internet, pihaknya menerima 88 aduan daripada mangsa membabitkan kerugian sebanyak RM110, 658.30 sepanjang tempoh berkenaan.— BERNAMA

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Lagi protes di Jakarta

Posted:

Lagi protes di Jakarta

SEBAHAGIAN penunjuk perasaan berhimpun di luar Kedutaan Amerika Syarikat
di Jakarta semalam.


JAKARTA, Indonesia - Beribu-ribu penunjuk perasaan berarak di sekitar ibu kota Indonesia di sini untuk memprotes filem Innocence of Muslims yang menghina Nabi Muhammad SAW.

Jurucakap polis Jakarta, Kolonel Rikwanto menganggarkan sekurang-kurangnya 5,000 orang menyertai demonstrasi itu yang berlangsung semalam.

Mereka berarak menuju ke Kedutaan Amerika Syarikat (AS) yang dikawal ketat oleh ratusan anggota polis.

Demonstrasi tersebut berlangsung dalam suasana aman.

Tunjuk perasaan tersebut dianjurkan oleh sebuah parti politik berteraskan Islam, Parti Keadilan Sejahtera yang melaungkan slogan anti-AS.

Ramai antara mereka memakai jubah putih dan membawa sepanduk yang membidas kebebasan bersuara di AS.

Protes terhadap filem tersebut turut diadakan di beberapa buah bandar lain di Indonesia baru-baru ini. - Agensi

Tentera Bashar bedil kawasan pemberontak

Posted:

Tentera Bashar bedil kawasan pemberontak

BEBERAPA anggota tentera pemerintah berlari semasa pertempuran berlaku dengan anggota-anggota kumpulan pemberontak di Tal al-Zarazir, utara Aleppo kelmarin.


ALEPPO, Syria - Tentera Presiden Bashar Al-Assad membedil kawasan yang dikuasai kumpulan pemberontak di seluruh Syria semalam ketika beberapa pertempuran sengit dilaporkan berlaku di bandar raya ini.

Sebuah pasar lama turut terbakar semasa pertempuran tercetus di sini semalam.

Kumpulan Pemerhati Syria Untuk Hak Asasi Manusia memberitahu, pertempuran di bandar raya ini melibatkan bedilan meriam.

Menurut kumpulan tersebut, serangan artileri menyebabkan sejumlah rumah musnah dan sekurang-kurangnya lima orang termasuk dua penduduk awam terbunuh.

Bandar raya ini yang merupakan bandar berpenduduk paling padat di Syria menjadi medan peperangan utama dalam konflik yang telah berlanjutan selama 18 bulan itu.

Namun, pertempuran di sini memuncak sejak beberapa hari lalu.

Kebanyakan keganasan berlaku di sekitar Bandar Lama di sini yang turut menyaksikan sebuah pasar lama terbakar.

Seorang koresponden agensi berita AFP dan kumpulan pemerhati itu memberitahu, banyak kedai musnah dalam kebakaran tersebut.

Pertempuran sengit turut dilaporkan berlaku di wilayah Aleppo, utara Syria dengan dua helikopter milik tentera rejim Bashar di lapangan terbang tentera Al-Nairab rosak terkena bedilan mortar pemberontak.

Di wilayah Damsyik pula, pemberontak yang dikenali sebagai Tentera Pembebasan Syria (FSA) membunuh lapan askar pemerintah dalam serangan ke atas sebuah pos kawalan tentera di sebatang jalan yang menghubungkan bandar raya Damsyik dengan bandar Qatana, di selatan negara itu.

Sementara itu, jurucakap Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Khaled Al-Masri memberitahu, Ketua Pejabat Utusan Keamanan PBB-Liga Arab di Syria, Mokhtar Lamani mengadakan pertemuan dengan seorang komander FSA, Kolonel Kassem Saadeddine di tengah negara berkenaan.

Namun, agenda perbincangan mereka tidak didedahkan.

Menurut kumpulan pemerhati berkenaan, seramai 118 orang iaitu 48 orang awam, 41 askar dan 29 pemberontak terbunuh dalam keganasan di seluruh Syria kelmarin.

Laporan yang sama menyatakan lebih 30,000 orang terkorban sejak kebangkitan rakyat Syria menentang pemerintahan Bashar tercetus pada Mac 2011. - AFP

1,000 banduan menari tarian kuda

Posted:

1,000 banduan menari tarian kuda

PSY (tengah) menari tarian kuda di New York pada 14 September lalu.


MANILA - Seramai 1,000 banduan di Filipina menari tarian kuda yang dipopularkan oleh penyanyi rap Korea Selatan, Psy menerusi lagu Gangnam Style.

Klip video mengenai tarian kuda selama empat minit oleh banduan itu dimuat naik di laman perkongsian video YouTube oleh pihak berkuasa penjara di bandar Cebu kelmarin.

Para banduan tersebut menari di pekarangan penjara Pusat Pemulihan dan Tahanan di Cebu.

Sebahagian daripada banduan tersebut memakai baju berwarna oren.

Sejumlah lagi penari memakai baju berwarna hitam.

Rangkaian televisyen GMA melaporkan, lebih 1,000 orang telah menonton klip video itu di YouTube setakat ini.

Ia merupakan persembahan awam pertama oleh banduan berkenaan sejak Februari lalu.

Banduan-banduan tersebut pernah menjadi terkenal di internet pada 2007 selepas mereka meniru tarian Michael Jackson menerusi klip video Thriller.

Tarian kuda itu kini menjadi popular di kebanyakan negara termasuk di Amerika Syarikat.

Muzik video Gangnam Style itu telah ditonton lebih 324 juta kali di YouTube sejak ia dimuat naik pada 15 Julai lalu. - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Mahu program sendiri

Posted:

Mahu program sendiri

TUBUH yang genit dan sering terlibat dalam program kanak-kanak menyebabkan pelakon yang lebih dikenali sebagai pengacara Zoey sering disangka masih remaja walhal umur sebenarnya sudah mencecah angka 27 tahun. Lima tahun terlibat dalam program kanak-kanak, bekas pengacara program Gerak Geri Asing itu mahu sesuatu yang lebih mencabar buat dirinya.

Bukan enggan terlibat langsung dengan program kanak-kanak, tetapi ujar pemilik nama sebenar Mohd. Hairey Azhar Abd. Rahman jika boleh dia mahu menjadi seorang pengacara yang versatil dan mengikis imejnya sebagai pengacara program kanak-kanak sahaja.

"Saya terima sahaja rezeki yang datang pada saya. Memang tidak dapat dinafikan saya suka bersama kanak-kanak kerana mereka semua sangat jujur dan saya juga seronok ketika mengacarakan program kanak-kanak, tetapi sampai bila?

"Umur saya semakin meningkat, tidak mungkin selamanya saya ingin dipandang sebagai pengacara program kanak-kanak sahaja. Tahun ini saya sudah 27 tahun, jika boleh saya mahu juga menjadi pengacara program yang lebih mencabar diri," ujarnya ketika ditemui pada majlis pelancaran program Rekativiti di kilang alat tulis, Faber Castell di Subang Jaya, Selangor baru-baru ini.

Tegasnya lagi, dia juga menyimpan impian untuk mempunyai program kendaliannya sendiri suatu hari nanti atau menjadi pengacara kepada sebuah program yang benar-benar menguji kemampuan dirinya.

"Selain menjadi pengacara program kanak-kanak, saya ada juga mengacara beberapa buah program remaja dan juga berlakon dalam drama seperti Friday I'm In Love dan filem Tanda Putera, tetapi saya tidak tahu di mana silapnya, imej sebagai pengacara kanak-kanak itu lebih kuat.

"Kalau boleh pada masa depan saya teringin untuk mengendalikan sebuah program bual bicara sendiri. Bagi saya itu klimaks kerjaya seorang pengacara kerana bukan mudah untuk mendapat kepercayaan produksi dan penonton," balasnya.

Bukan itu sahaja, disebabkan wajahnya tampak lebih muda daripada usia sebenarnya menyebabkan dia sering sahaja diberi watak budak sekolah atau remaja belasan tahun apabila terlibat dalam drama.

ZOEY dan Elfira masing-masing mempunyai impian besar dalam bidang seni. Mereka mahu membina reputasi yang baik sebagai pengacara juga pelakon.


"Teringin juga bawa watak yang lebih matang sesuai dengan usia saya tetapi setakat hari ini saya belum diberi peluang oleh penerbit, bimbang juga penonton bosan melihat saya bawa watak yang sama berulang kali. Ada juga yang menyoal kenapa saya tidak tua-tua dan ada yang sangka saya masih remaja tetapi apabila diberitahu usia sebenar ramai yang terkejut.

"Mungkin sudah rezeki. Jika difikir positif, bagus juga saya kelihatan muda sentiasa tetapi dalam hati saya meronta-ronta ingin melakukan sesuatu yang lebih serius. Sampai bila saya mahu bawa watak budak sekolah atau remaja kolej? Saya sendiri pun bosan, tetapi jika jalan ceritanya berbeza dan menarik, rezeki jangan ditolak," ucapnya dalam senyuman.

Pereka Hiasan Dalaman

Jejaka kelahiran Terengganu itu mengakui, tawaran lakonan yang datang kepadanya tidak sebanyak pelakon popular yang lain, bagaimanapun tidak bermakna jadual hariannya tidak padat.

Kata Zoey, ramai yang tidak tahu, selain berlakon dan menjadi pengacara, dia juga merupakan seorang pereka kanan di syarikat hiasan dalaman milik abangnya, Calista Design Sdn. Bhd. yang beribu pejabat di Bandar Bukit Jalil sejak empat tahun yang lalu.

"Jika saya tidak terlibat dalam sebarang aktiviti seni, masa saya akan dihabiskan di pejabat dan membuat rekaan untuk hiasan dalaman rumah serta pejabat. Memang ramai yang tidak tahu saya mempunyai pekerjaan lain, tetapi sebagai selebriti saya harus menyediakan payung sebelum hujan, jika kerja dalam bidang seni, ia tidak bertahan lama.

"Bidang hiasan dalaman pula bukan paksaan keluarga atau sesiapa sebaliknya kerana minat yang tinggi serta saya sendiri belajar bidang tersebut ketika menuntut di kolej dahulu. Bagi saya apa salahnya bekerja dengan keluarga sendiri, rasanya lebih baik daripada bekerja dengan orang lain. Jadual lebih fleksibel sesuai dengan saya yang mempunyai dua pekerjaan serentak," tuturnya.

Luah anak keempat daripada lima beradik itu, selain perniagaan hiasan dalaman, dia juga bakal membuka sebuah restoran di kampung halamannya di Besut, Terengganu tidak lama lagi.

"Restoran di Besut itu merupakan perniagaan keluarga dan satu kebanggaan buat saya apabila dapat membuka perniagaan di negeri kelahiran sendiri. Selepas ini, saya pasti akan sibuk berulang-alik antara Kuala Lumpur dan Terengganu," katanya yang seronok mempunyai perniagaan sendiri.

TERKENAL dengan imej ceria dan bertubuh kecil, Zoey dan Elfira kerap menjadi pilihan penerbit untuk mengacara program kanak-kanak.


Elfira semakin berani

Aktres kecil molek, Elfira Loy atau nama sebenarnya Nurul Elfira Loy cukup dikenali sebagai pelakon. Lihat deretan drama lakonannya yang mendapat penonton seperti drama Qalesya dan juga telefilem Biar Mimpi Sampai Ke Bintang, cukup berkesan sehingga menaikkan graf popularitinya.

Disebabkan itu, Elfira yang bermula sebagai pelakon teater telah dipilih sebagai duta produk Maybelline. Sungguhpun begitu, bidang pengacaraan sangat jauh berbeza dengan kerjayanya sebagai pelakon. Kata Elfira, dia cukup bimbang untuk menerima tawaran Astro sebagai pengacara program Rekativiti.

"Mulanya saya agak bimbang dan gementar. Boleh atau tidak saya lakukan, memang sebelum ini pernah menjadi pengacara program kanak-kanak tetapi itu sudah lama. Namun, apabila mendengar pengacara gandingan saya adalah Zoey, saya terus setuju kerana tahu yang kami serasi.

"Zoey mempunyai lebih pengalaman dan dia banyak membantu saya mengurangkan perasaan gementar. Lama-kelamaan timbul rasa seronok pula dalam hati sebab menjadi pengacara dan pelakon merupakan dua perkara yang berbeza kerana kami bekerja tidak terlalu mengikut skrip sebaliknya berdasarkan situasi," balas anak kedua daripada empat beradik itu.

Disoal mungkinkah selepas ini, Elfira akan lebih terbuka untuk menerima tawaran sebagai pengacara selepas meraih pengalaman daripada program Rekativiti?

Jawabnya: "Ya, mungkin, jika program itu sesuai dengan saya. Program yang berat-berat mungkin tidak sesuai dengan saya kerana usia saya yang masih muda, tetapi jika diberi peluang untuk saya mengendalikan sebuah program remaja, mungkin boleh. Program Rekativiti merupakan permulaan yang baik buat saya untuk menonjolkan bakat dalam bidang pengacaraan,"

Sambungnya lagi yang bakal muncul dalam filem KL Meroyan, dia juga bimbang akan menghadapi masalah yang sama dengan Zoey iaitu sentiasa diberi watak remaja disebabkan tubuh badannya yang genit.

"Bimbang juga jika saya menghadapi masalah yang sama dengan Zoey, tapi sekarang ini saya okey lagi kerana umur baru 18 tahun. Lima tahun akan datang saya, tidak tahu bagaimana penerimaan orang ramai, sebenarnya seronok sebab orang sangka saya muda sentiasa.

"Apa yang tidak seronoknya, kita akan diberi watak yang sama. Saiz badan saya memang kecil, baju pun saiz paling kecil, jadi orang selalu sangka saya masih budak sekolah sedangkan sudah meninggalkan alam persekolahan," ujarnya yang kini sedang menyambung pelajaran peringkat diploma dalam bidang Seni Hiburan di Kolej Damansara Utama.

Program realiti Minaj

Posted:

Program realiti Minaj

NICKI MINAJ kini dalam persediaan memiliki program realiti hidup yang didakwa bakal mengalahkan populariti program realiti sedia ada selebriti-selebriti Hollywood sebelum ini.

Menurut satu sumber, pelantun lagu Starship tersebut sedang dalam penggambaran tentang kehidupan hariannya yang akan ditayangkan oleh saluran E! Network. Minaj yang juga juri American Idol musim terkini itu dikatakan telah menjalani penggambaran tersebut sejak awal bulan lalu.

'"Kehidupan Minaj yang dirakam dalam kamera akan menngalahkan semua dokumentari realiti kehidupan selebriti-selebriti lain sebelum ini. Dia terlalu eksentrik untuk dipersembahkan dalam program tersebut," ujar satu sumber kepada Daily Mirror.

Evolusi KL Drift The Series versi Syafiq, Rizal

Posted:

Evolusi KL Drift The Series versi Syafiq, Rizal

Oleh SITI KAMILAH MUSTAPHA
kamilah.mustapha@kosmo.com.my

SEBAHAGIAN pelakon Evolusi KL Drift The Series bergambar dengan penerbit Datuk Yusof Haslam (berdiri kiri) pada majlis pelancaran drama tersebut di FINAS baru-baru ini.


SETELAH filem Evolusi KL Drift 1 dan 2 mendapat sambutan pecah panggung, kini ia telah diadaptasi kepada drama bersiri 26 episod yang bakal ditayangkan di TV2 setiap Khamis bermula 4 Oktober ini.

Bagi memberi kelainan dari segi sentuhan terhadap karya berkenaan, penerbitnya, syarikat Skop Production Sdn. Bhd. telah memberi tanggungjawab mengarahkan drama berkenaan kepada Syafiq Yusof dan Rizal Ashreff yang merupakan anak saudara Datuk Yusof Haslam.

Terdahulu, kedua-dua filem berkenaan diarahkan oleh abang Syafiq iaitu Syamsul, sehingga mendapat anugerah Pengarah Terbaik di Festival Filem Malaysia ke-23.

Menurut penerbitnya, Yusof Haslam, penerbitan drama tersebut merupakan permintaan RTM sejak 2009 lagi apabila filem itu telah mendapat sambutan pecah panggung.

"Penerbitan drama ini hasil perkongsian pintar Skop Production dengan RTM, jadi kami hasilkan drama ini sesuai untuk penonton," ujarnya ketika ditemui pada majlis pelancaran Evolusi KL Drift The Series di Perbadanan Kemajuan Filem Nasional di Kuala Lumpur (FINAS), baru-baru ini.

Turut hadir pada majlis tersebut, Pengarah Program Televisyen RTM, Suhaimi Jamelin.

Tambahnya, kelainan drama itu berbanding filem yang pernah diarahkan oleh Syamsul adalah ia mempunyai pelbagai genre seperti aksi lasak, kekeluargaan dan konflik percintaan.

Bagaimanapun, barisan pelakon drama berkenaan masih mengekalkan Syamsul sebagai tunjang utama selain pelakon undangan khas seperti Aaron Aziz, Norman Hakim, Puteri Sarah, Zain Saidin, Ammar Alfian, Zack X-Factor, Rizal Ashreff, Syafiq, Datuk Jalaludin Hassan, Ridzuan Hashim dan Aida Khalida.

SYAFIQ Yusof (kiri) dan Rizal bertanggungjawab mengarah versi televisyen Evolusi KL Drift The Series.


Evolusi KL Drift The Series versi drama mengisahkan perjalanan hidup Zek lakonan Syamsul yang lahir dalam sebuah keluarga kaya. Dia enggan memenuhi permintaan bapanya supaya mengendalikan syarikat menjual kereta mewah milik bapanya.

Sebaliknya, Zek lebih suka memilih bekerja di sebuah bengkel kerana percaya pengalaman itu boleh mengembangkan minatnya dalam perlumbaan drift kereta.

Menurut pengarah bersama Syafiq dan Rizal, mereka berdua tidak mempunyai banyak masalah mengarahkan drama berkenaan, kecuali untuk adegan drift sahaja.

"Dalam drama ini, terdapat banyak babak itu (drift), berbanding filem. Kami telah menggunakan pelakon lasak yang juga merupakan pelumba kedua drift terbaik di negara ini untuk memastikan babak yang dirakamkan dapat berjalan lancar," ujar Rizal sambil dipersetujui Syafiq.

Malah, demi merealisasikan beberapa babak agar kelihatan nyata, drama yang menelan kos hampir RM1 juta itu telah mengakibatkan beberapa buah kereta drift rosak. Bagaimanapun, Rizal melihat ia hanya perkara kecil.

Kata Syafiq mengarahkan drama berkenaan yang pernah menjadi 'buah hati' Syamsul bukan perkara yang sukar memandangkan abangnya sendiri yang terlibat dalam drama berkenaan banyak memberi tunjuk ajar.

"Kalau ada perkara berbangkit, abang (Syamsul) akan beri tunjuk ajar apa yang baik dan tidak. Kalau pendapat dia sesuai, saya dan Rizal akan terima," ujarnya yang pernah mengarahkan beberapa episod drama Gerak Khas sebelum ini.

Mengenai pengarahan juga Syafiq memberitahu, dia turut meminta tunjuk ajar bapanya memandangkan drama itu ditayangkan di TV2 yang mempunyai beberapa peraturan.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved