Khamis, 28 Mac 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Tersingkir kerana tiada hak kerakyatan

Posted:

Tersingkir kerana tiada hak kerakyatan

Tersingkir kerana tiada hak kerakyatan

PELARIAN Rohingya dianggap sebagai golongan terdesak kerana mereka terpaksa menempuh perjalanan berbahaya untuk mencari perlindungan.


GELANDANGAN, kelaparan dan sarat hamil sembilan bulan. Itu antara kepedihan yang terpaksa dilalui Nuru ketika menaiki bot pancung yang dipenuhi oleh pelarian Rohingya sewaktu melarikan diri daripada kekejaman tentera di barat Myanmar.

Enam hari kemudian, dia selamat melahirkan anak jauh daripada hospital ataupun bantuan doktor.

Sejak pelampau agama antara Muslim-Buddha meletus Jun lalu di wilayah Arakan, beratus-ratus bot yang membawa pelarian Rohingya termasuk wanita dan kanak-kanak, telah meninggalkan negara yang diperintah oleh Junta tersebut.

Bagi pelarian yang tiba di kawasan kejiranan Thailand, mereka telah dibantu oleh tentera laut negara tersebut sebelum ditahan sebagai pendatang asing tanpa izin.

Bagaimanapun, beratus-ratus dikhuatiri lemas sepanjang perjalanan manakala sebahagian lagi ditemui selamat di kawasan sejauh Sri Lanka.

Golongan itu terpaksa meninggalkan negara mereka dalam usaha mencari tempat perlindungan kerana hak mereka untuk mendapat kerakyatan Myanmar telah dinafikan.

Malah, etnik Rohingya juga telah melalui satu tempoh penderitaan yang panjang selama lebih sedekad berkaitan diskriminasi dan penindasan.

"Saya tiada tempat tinggal dan hilang pekerjaan selepas rumah saya dibakar," kata Nuru, 24, kepada AFP ketika ditemui di pusat perlindungan sementara Thailand sambil mengendong anak lelakinya yang berusia sebulan.

Walaupun ketika itu dia sarat mengandung, namun Nuru nekad menempuh pengembaraan yang berbahaya dengan harapan untuk sampai ke Malaysia.

Selepas beberapa hari di laut, pelarian tersebut kehabisan bekalan makanan dan minuman yang dibawa.

"Kami terpaksa minum air laut, akibatnya kami mengalami cirit-birit yang teruk," jelas Nuru sambil memberitahu beberapa nelayan yang bersimpati telah memberi mereka air, ikan dan petrol.

Selepas dua minggu meninggalkan Arakan dan mengharungi perjalanan sejauh 1,500 kilometer, bot pancung mereka akhirnya tiba di sebuah pulau di perairan Andaman, Thailand. Namun, itu bukan destinasi penamat mereka.

Golongan lelaki terpisah dengan keluarga masing-masing dan dihantar ke pusat tahanan. Sementara itu, kaum wanita dan kanak-kanak dihantar ke tempat perlindungan di Khao Lak, sebuah kawasan pantai yang popular terletak di utara Phuket.


PELARIAN Rohingya yang tiba di kawasan kejiranan Thailand, dibantu oleh tentera laut negara tersebut sebelum ditahan sebagai pendatang asing tanpa izin.


Pengembaraan sukar

"Mereka kelihatan sangat teruk. Sebahagian kanak-kanak diserang cirit-birit kerana minum air laut. Muntah mereka dipenuhi dengan cacing. Mereka kelihatan takut dan kecewa," ujar pekerja penempatan sementara yang menempatkan kira-kira 70 orang wanita dan kanak-kanak.

"Pengembaraan tersebut begitu sukar terutama buat ibu hamil dan kanak-kanak. Mereka pasti berdepan dengan penderitaan yang hebat dalam perjalanan ke sini," kata seorang pekerja yang enggan dikenali.

Sebahagian kanak-kanak menyertai pengembaraan berbahaya itu tanpa saudara-mara, meninggalkan tanah air sendiri kerana mereka dianggap sebagai pelarian Bangladesh oleh kerajaan Burma.

"Bapa saya agak uzur dan saya perlu ke Malaysia. Saya mempunyai bapa saudara di Malaysia," kata seorang remaja yang hanya dikenali sebagai Abdul Azim, 12. Rumah Abdul Azim telah dibakar dan ibunya dibunuh di Arakan.

Remaja tersebut merupakan antara 1,700 pelarian Rohingya yang ditahan di Thailand termasuk 300 wanita dan kanak-kanak.

"Mereka merupakan golongan yang terdesak dan sebab itu kita melihat terdapat wanita dan kanak-kanak yang turut serta dalam perjalanan berbahaya ini," kata Timbalan Pengarah Hak Asasi Manusia Asia, Phil Robertson.

"Ini menunjukkan terdapat satu perkara yang begitu serius di Arakan yang perlu Myanmar ditangani segera. Bagi pendatang yang ditahan di Thailand, mereka akan disimpan selama enam bulan sementara menunggu rundingan Suruhanjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Bagi Pelarian (UNHCR).

"Ia bertujuan untuk mencari negara yang sanggup menerima mereka. Thailand mengesahkan mereka tidak sanggup menanggung beban itu," kata Menteri Luar Thai, Manasvi Srisodapol.

"Kami tidak mahu mereka mengambil risiko yang berbahaya dengan mengembara di laut setiap tahun. Kami mahu lihat suasana yang lebih baik bagi mereka di negara sendiri."

Di pusat tahanan Phang Nga dekat Phuket, seramai 275 pelarian Rohingya lelaki ditahan dalam keadaan bersesak-sesak dan dihalang untuk berjumpa dengan keluarga. Sebahagiannya telah dirawat kerana menghidapi malaria, cacar dan batuk kering.

Seorang pelarian berbisik kepada wartawan AFP yang mereka hendak pergi ke Amerika Syarikat atau Malaysia.


DUA lelaki pelarian Rohingya ini memikirkan masa depan mereka ketika berada di Pusat Tahanan Imigresen Thailand di Phangnga, Thailand.


Pemerdagangan manusia

Beratus-ratus lagi dihalang oleh tentera Thailand daripada memasuki negara itu selaras dengan peraturan baharu yang dibuat selepas tentera negara gajah putih itu dituduh melakukan pemerdagangan manusia ke atas etnik Rohingya.

Di Myanmar, lebih 100,000 telah terpisah ekoran peperangan di wilayah Arakan yang telah banyak berlaku pembentukan politik oleh pihak pemerintah sejak awal tahun 2011.

Pihak pemerintah memberitahu, kira-kira 180 orang telah terbunuh namun aktivis khuatir angka kematian sebenar lebih daripada itu.

Seramai 800,000 etnik Rohingya yang mendiami Myanmar disifatkan oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) sebagai golongan minoriti yang terseksa di tanah air sendiri. Mereka berdepan dengan sekatan, buruh paksa, sukar mendapat rawatan kesihatan dan pembelajaran.

Bangladesh pernah dijadikan tempat untuk pelarian berlindung namun kerajaan negara itu telah menutup pintu sempadannya.

Sekarang mereka mahu pergi ke Malaysia di mana UNHCR telah mendaftar hampir 25,000 pelarian Rohingya walaupun pihak berkuasa tempatan menjangkakan jumlah mereka dua kali ganda telah menetap di negara Islam itu.

PBB menganggarkan seramai 13,000 individu telah belayar dari Myanmar ke Bangladesh tahun lalu. Sebahagian yang sampai ke Thailand mahu menetap di negara tersebut dan berharap dapat bertemu saudara-mara di situ.

"Saya tidak gembira di sini. Saya hanya gembira jika saya dapat pergi ke Malaysia," tutur Abdul Azim.

Impak sindrom Stockholm

Posted:

Impak sindrom Stockholm

Impak sindrom Stockholm


RODWELL, tebusan warga Australia diculik oleh kumpulan pengganas di selatan Filipina selama 15 bulan berjaya diselamatkan pada 23 Mac lalu.


MANUSIA merupakan makhluk yang adakalanya sangat sukar dihuraikan. Adakalanya kita membenci seseorang yang menyukai kita, tetapi ada pula waktunya kita menyukai orang lain yang asalnya merupakan musuh.

Inilah yang berlaku dalam pelbagai kejadian jenayah seperti penculikan dan penderaan.

Walaupun pada mulanya mereka membenci penculik yang melakukan sesuatu yang buruk ke atas diri mereka, tetapi pada akhirnya mereka memberikan simpati kepada penculik.

Ia merupakan fenomena yang cuba menggambarkan bahawa manusia ini merupakan makhluk yang sangat aneh.

Fenomena menyukai penculik itu dikenali sebagai sindrom Stockholm, bahkan mereka juga didapati sangat taat kepada penculik.

Nama sindrom itu diambil daripada satu peristiwa penculikan ke atas empat orang mangsa yang berlaku di sebuah bank di Stockholm, Sweden pada tahun 1973.

Selepas enam hari diculik, mangsa didapati menolak untuk diselamatkan oleh pasukan penyelamat. Bahkan, mereka juga menolak untuk memberikan keterangan ke atas penculik.

Belas kepada penculik

Terbaru, Warren Rodwell, 54, seorang warga Australia yang baru sahaja dibebaskan oleh kumpulan penculik Abu Sayyaf di selatan Filipina memberikan keterangan yang bertentangan dengan apa yang dilaporkan oleh pihak berkuasa Australia dan Filipina.

Tatkala kedua-dua kerajaan menyatakan bahawa tiada sebarang pembayaran penebusan dilakukan, Rodwell sebaliknya menyatakan bahawa ada pihak yang membayar untuk membebaskannya.

Sindrom Stockholm juga berlaku ke atas, Toshio Ito seorang warga Jepun yang diculik oleh kumpulan sama di Pulau Pangutaran, Sulu.

Dia kini dikatakan menjadi sebahagian daripada kumpulan tersebut dengan bekerja sebagai tukang masak. Mengapa sindrom ini boleh berlaku?

Umumnya, bagi kebanyakan mangsa yang diculik, mereka percaya bahawa mereka tidak ada peluang sedikit pun untuk melarikan diri. Pilihan yang mereka ada hanyalah hidup atau mati.

Jadi, untuk menghindar daripada dibunuh, mereka terpaksa taat dengan arahan penculik. Bagaimanapun, sepanjang proses penculikan, penjenayah kemudiannya akan dilihat sebagai manusia budiman bukan sahaja kerana memberikan peluang untuk mangsa meneruskan hidup, tetapi apabila memberikan mereka layanan yang baik.

Walaupun sindrom ini biasanya sering dikaitkan bagi menghuraikan hubungan antara penculik dan mangsa, tetapi hakikatnya ia berlaku dalam kehidupan manusia yang lain.

Orang disayangi

Kita sering mendengar ada isteri yang telah didera atau dipukul dengan teruk oleh pasangannya. Penderaan juga mungkin dilakukan oleh orang dewasa terhadap anak-anak mereka.

Sekalipun mengalami penderitaan, mereka tidak mengadu hal tersebut kepada orang lain atau melaporkannya kepada pihak berkuasa.

Dalam sesetengah keadaan, walaupun ada kes yang telah diadukan kepada pihak mahkamah, mangsa dera cuba menghindar untuk memberikan keterangan secara jujur dengan alasan masih menyayangi pasangan atau suspek.

Perasaan sayang itu muncul secara psikologikal kerana mereka beranggapan ada masanya mereka masih dilayan secara baik.

Mereka yang mempunyai pasangan terlibat dengan penagihan dadah misalnya, sanggup untuk menggadaikan barang kemas atau memberikan sebahagian daripada sumber pendapatan mereka bagi membolehkan pasangan mereka terus mendapatkan bekalan dadah.

Ketaatan secara melampau berkenaan adalah disebabkan mereka percaya bahawa itulah sahaja cara yang mereka ada untuk mengelak daripada diperlakukan dengan lebih teruk lagi.

Sebab itu, sekiranya ada pembaca yang terperangkap dengan fenomena seperti ini, baik dalam hubungan dengan pasangan atau berhadapan dengan masalah rumah tangga, mereka perlu menyedari bahawa adakalanya perasaan sayang itu hanyalah sekadar perangkap psikologikal sahaja.

Setiap orang sebenarnya mempunyai banyak peluang untuk terus terselamat daripada kongkongan orang lain.

Bagaimanapun, mereka perlu terlebih dulu membebaskan psikologi mereka daripada mempercayai bahawa mereka tidak mempunyai sebarang peluang untuk membebaskan diri.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Kampung Tanduo tinggal nama

Posted:

Kampung Tanduo tinggal nama

Kampung Tanduo tinggal nama

Oleh MUSTAPA LAKAWA
berita@kosmo.com.my

BEBERAPA wakil penduduk dikawal oleh pasukan polis ketika melihat keadaan rumah mereka yang ditinggalkan di Kampung Tanduo, Lahad Datu, Sabah kelmarin.


LAHAD DATU - Insiden pencerobohan pengganas Sulu di Kampung Tanduo di sini bukan sahaja mengorbankan banyak nyawa, malah turut melenyapkan identiti kampung nelayan itu yang telah wujud sejak 50 tahun lalu.

Atas aspek keselamatan, kampung yang terletak dalam gugusan Tanjung Labian di Felda Sahabat itu bakal tinggal nama apabila 20 keluarga yang merupakan penghuni asal kampung tersebut akan dipindahkan ke Kampung Sungai Mira dekat sini.

Jarak antara Kampung Sungai Mira dengan Kampung Tanduo ialah kira-kira 20 kilometer.

Proses pemindahan penduduk yang kebanyakannya kini ditempatkan di pusat penempatan sementara akan dilakukan dalam masa terdekat.

Pegawai Daerah Lahad Datu, Zulkifli Nasir ketika mengesahkan perkara itu memberitahu, cadangan pemindahan tersebut telah dipersetujui Majlis Keselamatan Negara dan pasukan keselamatan sebelum dikemukakan kepada kerajaan negeri.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Pengawal peribadi Datu Piah serang polis mati ditembak

Posted:

Pengawal peribadi Datu Piah serang polis mati ditembak

Pengawal peribadi Datu Piah serang polis mati ditembak


BEBERAPA anggota polis mengangkat mayat Salib yang mati ditembak di sebuah rumah di Simunul, Semporna semalam.


LAHAD DATU - Seorang panglima yang juga pengawal peribadi kepada Datu Piah mati selepas ditembak oleh pasukan keselamatan ketika menyerang polis di sebuah rumah atas air di Simunul, Semporna semalam.

Lelaki yang dikenali sebagai Salib Sampang atau Imam Mas berusia 50-an itu dipercayai adalah orang kuat Datu Piah yang menetap di kampung tersebut.

Dalam operasi pada pukul 10 pagi itu, pasukan keselamatan turut menahan enam orang termasuk dua wanita dengan salah seorang daripadanya dipercayai isteri kepada Salib serta seorang lelaki lain dikenali sebagai Totok.

Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Hamza Taib berkata, kejadian berlaku apabila sepasukan anggota keselamatan pergi ke perkampungan tersebut yang majoritinya didiami warga Filipina untuk melakukan operasi pemeriksaan.

Katanya, bagaimanapun, penghuni di salah sebuah rumah kayu di kampung itu enggan memberi kerjasama kepada pihak polis yang mahu memeriksa rumah tersebut.

"Apabila seorang pegawai berpangkat Deputi Superintendan memecahkan pintu, seorang lelaki yang bersenjata parang bertindak agresif menyerang dan cuba menetak pegawai itu bertubi-tubi.

"Ketika kejadian, pegawai polis itu bernasib baik kerana sempat mengelak manakala suspek yang enggan menyerah diri mati ditembak," katanya pada sidang akhbar di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Najib jumpa pengerusi BN negeri

Posted:

Najib jumpa pengerusi BN negeri

Najib jumpa pengerusi BN negeri


KENDERAAN pelbagai guna yang dinaiki Mohd. Zin meninggalkan pekarangan Kompleks Perdana Putra, Putrajaya selepas mengadakan pertemuan dengan Najib di kompleks itu semalam.


PUTRAJAYA - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak semalam bertemu beberapa pengerusi Barisan Nasional (BN) negeri di pejabatnya di Kompleks Perdana Putra di sini, meningkatkan lagi bahang spekulasi Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13) semakin hampir.

Perjumpaan itu dipercayai membincangkan senarai calon BN yang akan bertanding di setiap negeri dan persiapan mutakhir mereka.

Kelihatan memasuki pekarangan kompleks itu ialah Menteri Besar Johor, Datuk Abdul Ghani Othman; Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Musa Aman; Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Ahmad Said; Menteri Besar Perak, Datuk Seri Dr. Zambry Abdul Kadir dan Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Mohd. Ali Rustam.

Timbalan Pengerusi BN Selangor, Datuk Seri Noh Omar dan Ahli Parlimen Sepang, Datuk Seri Mohd. Zin Mohamed yang juga Timbalan Pengarah Pilihan Raya BN Selangor juga dilihat hadir.

Turut sama ialah Setiausaha Agung BN, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor.

Bagaimanapun, tiada seorang pun daripada mereka yang hadir berhenti untuk ditemu bual petugas media yang berkumpul menunggu mereka di hadapan pejabat Perdana Menteri di sini seawal pukul 9.30 pagi.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Perry lebur impian Wee Wern

Posted:

Perry lebur impian Wee Wern

Perry lebur impian Wee Wern

Oleh SHANIKA ABDULLATIB
shanika.latib@kosmo.com.my

WEE WERN (kanan) terpaksa melupakan impian untuk mara ke pusingan suku akhir pada Kejohanan Skuasy Terbuka Kuala Lumpur-CIMB 2013.


BINTANG skuasy negara, Low Wee Wern terpaksa melupakan impian untuk mara ke pusingan suku akhir pada Kejohanan Skuasy Terbuka Kuala Lumpur-CIMB 2013.

Wee Wern gagal meneruskan kemaraan selepas tewas 12-10,7-11,8-11,11-8,11-4 kepada Medeline Perry dalam tempoh 96 minit.

Lebih malang, Wee Wern terpaksa bermain dalam kesakitan akibat mengalami kekejangan pada kaki kiri sejak memasuki set ketiga perlawanan.

"Perry seorang pemain yang berpengalaman dan dia berjaya menafaatkan setiap peluang yang ada," kata Wee Wern yang masih berada dalam kesakitan ketika ditemui pemberita.

"Mungkin tempoh perlawanan yang panjang menyebabkan kaki saya mengalami kekejangan dan saya akui agak kecewa."

Sementara itu, pemain No. 1 dunia, Datuk Nicol David menepati ramalan apabila mara ke pusingan suku akhir selepas menewaskan pemain dari Mesir, Omneya Abdel Kawy.

Nicol melakar kemenangan dengan 11-9,11-7,11-8 dalam aksi yang mengambil masa selama 48 minit.

"Seumpama perlawanan akhir. Dia (Omneya) langsung tidak memberi laluan mudah kepada saya untuk mengutip mata dan apabila ia berlaku, ia cukup hampir," ujar pemain dari Pulau Pinang itu.

Untuk aksi suku akhir di gelanggang kaca di Berjaya Times Square hari ini, Nicol nyata tidak sabar beraksi di venue baharu itu.

"Saya menjangkakan penonton akan ramai hadir menyaksikan perlawanan di situ esok (hari ini). Saya sendiri, tidak sabar bersaing di tempat baharu," tambah Nicol.

Rajagobal fokus Piala Asia 2015

Posted:

Rajagobal fokus Piala Asia 2015

Rajagobal fokus Piala Asia 2015

Oleh AHMAD FAZLI MOHD. YADI
fazli.yadi@kosmo.com.my


RAJAGOBAL (tengah) bakal disiasat mengikut Artikel 88 Statut FAM selepas mengkritik saingan Liga Malaysia.


PENGENDALI Harimau Malaya, Datuk K. Rajagobal 'mengunci mulut' berhubung kontroversi yang melanda dirinya.

Rajagobal bakal disiasat mengikut Artikel 88 Statut FAM selepas mengkritik saingan Liga Malaysia (Liga M) sejurus menyaksikan skuad negara tewas 1-4 kepada Arab Saudi pada aksi persahabatan di Stadium Shah Alam, 17 Mac lalu.

Bekas jurulatih Selangor itu didakwa mengeluarkan kenyataan mengenai lambakan penyerang import antara punca skuad negara tidak memiliki penyerang tempatan berwibawa.

Rajagobal berkata, beliau lebih berminat untuk memberikan perhatian kepada persiapan skuad kendaliannya bagi menghadapi aksi kelayakan Piala Asia 2015.

Begitupun, pengendali berusia 57 tahun itu tetap tenang kerana beliau masih belum menerima sebarang surat pertuduhan dari pihak Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM).

"Saya tidak boleh memberikan sebarang komen kerana saya masih tidak menerima surat (pertuduhan dari FAM).

"Buat masa ini, saya hanya mahu menumpukan persiapan skuad negara berbanding isu ini," katanya kepada pemberita ketika ditemui di Wisma FAM Kelana Jaya semalam.

Kosmo! kelmarin melaporkan, Rajagobal dijangka berdepan hukuman sama ada direhatkan atau dipecat daripada mengendalikan Harimau Malaya selepas didakwa mengkritik Liga Malaysia.

Pengerusi Jawatankuasa Tatatertib FAM, Datuk Taufek Razak mengesahkan bahawa ketua jurulatih skuad negara itu akan disiasat mengikut Artikel 88 berdasarkan kenyataan tersebut.

Katanya, surat pertuduhan akan dikemukakan kepada Rajagobal selewat-lewatnya pada minggu depan.

Sekiranya didapati bersalah, Rajagobal dijangka akan dipecat atau direhatkan oleh FAM yang mana beliau tidak akan dapat mengemudi skuad kendaliannya masih beraksi dalam kempen kelayakan Piala Asia 2015.

Antara yang pernah berdepan hukuman atas kesalahan melanggar Artikel 88 termasuk Timbalan Presiden FAM, Tan Sri Annuar Musa, Presiden Persatuan Bola Sepak Perlis, Datuk Seri Shahidan Kassim dan Presiden Persatuan Bola Sepak Negeri Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim.

Skrip yang sama juga pernah menimpa bekas jurulatih negara, B. Sathianathan yang digantung mengikut artikel berkenaan ekoran mengkritik saingan liga tempatan pada 2009.

Untuk rekod, Harimau Malaya yang tunduk 0-2 kepada Qatar di Doha (6 Februari lalu) dan menang 2-1 terhadap Yemen di Stadium Shah Alam (22 Mac lalu) berada di tangga ketiga Kumpulan D dengan mengutip tiga mata.

Skuad negara bakal berdepan Bahrain di laman sendiri untuk aksi ketiga kelayakan Piala Asia 2015 pada 15 Oktober depan.

Boon Huat optimis

Posted:

Boon Huat optimis

Boon Huat optimis

Oleh NOR AZIRAN YUNUS
aziran.yunus@kosmo.com.my

BOON HUAT yakin KLHC masih memiliki segala ramuan untuk bergelar juara berganda pada musim ini.


PENYERANG kebangsaan, Chua Boon Huat optimis Kelab Hoki Kuala Lumpur (KLHC) berada di landasan yang tepat untuk mengekalkan kejuaraan Liga Hoki Malaysia Tenaga Nasional Berhad (TNBMHL) 2013.

Boon Huat, 32, menyuarakan keyakinan itu selepas KLHC berjaya mengumpul empat mata daripada dua perlawanan setakat ini.

Boon Huat berkata, KLHC masih memiliki segala ramuan untuk bergelar juara berganda musim ini walaupun mereka bukan lagi disebut-sebut antara pasukan pilihan akibat penghijrahan beramai-ramai pemain bintang bagi menyertai pasukan baharu dalam Liga Perdana, Terengganu Hockey Team (Terengganu HT).

"Apabila berlaku perpindahan terlalu ramai pemain sebelum musim bermula, ramai berpendapat bahawa malapetaka bakal menanti KLHC.

"Bagaimanapun, pihak pengurusan tidak panik dan mereka membuat satu perubahan drastik bagi membawa masuk enam pemain import yang sangat membantu dalam usaha kami untuk mengekalkan kejuaraan musim ini," kata Boon Huat.

Boon Huat berkata, pemilihan enam pemain import itu sangat tepat kerana mereka memiliki pengalaman serta gaya permainan yang sangat baik untuk membantu KLHC bersaing dalam TNBMHL musim ini.

Jelasnya, KLHC kehilangan enam tonggak kebangsaan yang berhijrah ke Terengganu HT yang diketuai oleh Mohd. Shahrun Nabil, Tengku Ahmad Tajuddin, Azlan Misron, Ismail Abu, Mohd. Ameerullah Aziz dan Fitri Saari.

"Bagi mengisi kekosongan itu, kami membawa masuk enam pemain import. Lima daripadanya adalah pemain kebangsaan Pakistan seperti Muhammad Imran, Waseem Ahmad, Fareed Ahmad, Muhammad Umar Bhutta dan Akhtar Ali manakala seorang lagi adalah pemain kebangsaan Australia, Tim Deavin," jelas Boon Huat.

Sementara itu, KLHC bermula garang dalam perlawanan pembukaan TNBMHL minggu lalu apabila mereka membelasah pasukan Universiti Kuala Lumpur (UniKL) 5-0.

Untuk perlawanan kedua pula mereka terikat 3-3 dengan TNB yang juga merupakan aksi Piala Sumbangsih 2013 dan perlawanan itu telah dimenangi TNB 3-2 menerusi pukulan penalti.

Hujung minggu ini, tugas berat menanti KLHC apabila terpaksa berhadapan dengan pendahulu liga ketika ini, Maybank pada hari Jumaat kemudian mereka akan bertandang ke Ipoh bagi membuat perhitungan dengan Nur Insafi Warriors.

"Maybank membuat satu permulaan terbaik setakat dua perlawanan ini dan empat pemain import mereka dari Pakistan juga memainkan peranan sangat besar buat pasukan itu.

"Kami perlu berhati-hati dalam perlawanan itu nanti dan dua tonggak mereka, Shafqat Rasool dan Shakeel Abbasi perlu dirantai bagi membolehkan jentera tengah Maybank gagal berfungsi dengan baik dalam perlawanan itu nanti," kata Boon Huat yang telah bermain bersama KLHC sejak 2003 yang ketika itu dikenali sebagai Ernst & Young.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Pasukan petugas bantu sektor pelancongan Sabah

Posted:

Pasukan petugas bantu sektor pelancongan Sabah

Pasukan petugas bantu sektor pelancongan Sabah

28/03/2013 11:04pm

KUALA LUMPUR - Sebuah pasukan petugas akan ditubuhkan bagi membantu memulihkan industri pelancongan di Sabah yang terjejas akibat ancaman pengganas di Lahad Datu.

Menteri Pelancongan, Datuk Seri Dr. Ng Yen Yen berkata, pasukan itu akan diwakili kementeriannya, Lembaga Pelancongan Sabah serta pengusaha industri pelancongan di Sabah. Pasukan itu berperanan memastikan promosi yang lebih agresif selain menunjukkan kepada dunia bahawa Sabah masih selamat untuk dikunjungi.

"Kami sedang bekerja keras untuk menangani situasi ini. Yang pertama, kita akan undang rakan media untuk melawat Sabah terutama Sandakan, Tawau dan Semporna agar mereka dapat lihat sendiri kestabilan di situ.

"Yang kedua semua acara pelancongan di Sabah seperti Regatta Lepa Lepa yang akan diadakan di Semporna pada minggu terakhir April, akan berlangsung seperti dirancang," katanya kepada pemberita selepas melancarkan Festival Kasut Antarabangsa Malaysia (MISF) 2013, di sini hari ini.

Ng berkata berdasarkan kajian oleh kementeriannya, kadar penginapan hotel di Sabah turun 35 peratus termasuk di Kota Kinabalu, Sandakan dan Tawau, selepas kejadian pencerobohan itu. - Bernama

31,000 liter diesel subsidi dirampas di sebuah stor

Posted:

31,000 liter diesel subsidi dirampas di sebuah stor

31,000 liter diesel subsidi dirampas di sebuah stor

28/03/2013 10:10pm

JOHOR BAHRU – Pejabat Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (PPDNKK) Johor berjaya merampas 31,000 liter diesel subsidi bernilai RM55,800 di sebuah stor di Saleng, Senai di sini kelmarin.

Pegawai Penguatkuasanya, Nor Azmi Lamisza (gambar) berkata, dalam serbuan pukul 5.30 petang itu, pihaknya turut menahan seorang lelaki berusia 30-an yang merupakan penjaga stor berkenaan.

Katanya, kesemua minyak tersebut dipercayai diperoleh daripada stesen-stesen minyak di Johor Bahru, Skudai dan Kulaijaya sebelum dijual semula kepada pihak industri.

"Kami menemui 31,000 liter minyak yang disimpan di dalam sebuah tangki dan kita percaya, kegiatan ini bermula lebih sebulan lalu," katanya kepada pemberita di sini hari ini. - KOSMO!

Geng kongsi gelap cedera ditembak rakan

Posted:

Geng kongsi gelap cedera ditembak rakan

Geng kongsi gelap cedera ditembak rakan

28/03/2013 10:05pm

SABAK BERNAM – Akibat perselisihan faham mengenai kegiatan dadah, seorang lelaki dipercayai ahli geng kongsi gelap cedera ditembak rakan sendiri di sebuah rumah di Taman Perpaduan di sini pukul 7.30 malam kelmarin.

Dalam kejadian itu, mangsa yang berusia 33 tahun cedera di leher selepas terkena satu daripada tiga das tembakan yang dilepaskan ke arahnya.

Ketua Polis Daerah Sabak Bernam, Superintendan Noor Mushar Mohamad berkata, kejadian terbongkar selepas polis menerima laporan daripada seorang anggota polis di Hospital Sabak Bernam mengenai seorang lelaki yang dimasukkan ke hospital itu kerana mengalami kecederaan di kaki akibat ditembak pada pukul 9 malam kelmarin.

"Motif kejadian dipercayai berpunca akibat perselisihan faham berhubung penglibatan mereka berdua dalam kegiatan dadah," katanya pada sidang akhbar di sini hari ini. - KOSMO!

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Kapal tentera AS dipotong di Laut Sulu

Posted:

Kapal tentera AS dipotong di Laut Sulu

Kapal tentera AS dipotong di Laut Sulu

BAHAGIAN depan kapal itu diangkat dengan menggunakan sebuah kren selepas ia dipotong di Terumbu Tubbataha, Laut Sulu kelmarin.- AP


MANILA - Badan depan sebuah kapal pembersih periuk api milik tentera Amerika Syarikat (AS), USS Guardian dipotong selepas ia terperangkap di Terumbu Tubbataha di Laut Sulu, lapor akhbar Philippine Daily Inquirer semalam.

Jurucakap Pasukan Pengawal Pantai Filipina, Leftenan Komander Armand Balilo berkata, sebuah pasukan berjaya melakukan operasi tersebut.

Badan kapal yang dipotong itu diletakkan di dalam sebuah tongkang kelmarin.

Menurutnya, pasukan penyelamat akan melakukan operasi memotong baki bahagian badan kapal itu.

Operasi memotong bahagian kapal sepanjang 68 meter itu bermula sejak 22 Februari lalu.

Bagaimanapun, operasi memotong itu terpaksa ditangguhkan kerana cuaca buruk.

Operasi memotong kapal itu dilakukan dengan menggunakan sebuah kren di atas sebuah kapal lain.

Kapal itu terkandas pada 17 Januari lalu selepas ia tersilap memasuki kawasan terumbu karang. - Agensi

Gempa bumi kuat di Taiwan

Posted:

Gempa bumi kuat di Taiwan

Gempa bumi kuat di Taiwan

REKAHAN juga terdapat di dalam sebuah bangunan di daerah Dali, Taichung selepas gempa bumi berlaku.- REUTERS


TAIPEI - Satu gempa bumi kuat melanda sebuah kawasan di luar bandar Taiwan menyebabkan beberapa buah bangunan mengalami rekahan dan bergoyang semalam, kata beberapa pegawai.

Menurut mereka, gempa bumi itu menyebabkan kanak-kanak sekolah mencari tempat berlindung dan mencederakan seorang pekerja pejabat.

Biro Pusat Kaji Cuaca berkata, gempa bumi yang berukuran 6.1 magnitud itu dapat dirasai di keseluruhan kepulauan Taiwan.

Pusat gempa bumi itu terletak pada kedalaman 15 kilometer (km) dan 48km ke timur Nantou.

Ia turut menggegarkan bangunan-bangunan di Taipei.

Nantou terletak 250 kilometer ke selatan Taipei.

Seorang wanita berusia 72 tahun mati dekat pusat bandar apabila sebuah dinding runtuh menghempapnya.

Menurut Agensi Bomba Kebangsaan, gempa bumi itu turut menyebabkan 19 orang cedera.

Beberapa pegawai berkata, beberapa landasan kereta api berkelajuan tinggi akan diperiksa selepas perkhidmatan pengangkutan itu dihentikan buat sementara.

Menurut mereka, satu bahagian siling sebuah pejabat pentadbiran di Nantou County terjatuh dan menyebabkan seorang pekerja di pejabat itu tercedera.

Gempa bumi itu juga menyebabkan kebakaran berlaku di sebuah rumah di Nantou yang menyebabkan seorang penduduk mati tetapi api berjaya dipadamkan.

Seramai lima orang terperangkap di dalam lif semasa gempa bumi itu berlaku.

Bagaimanapun, mereka kemudian dapat diselamatkan. - Agensi

Walrus jantan jadi tumpuan di zoo Jerman

Posted:

Walrus jantan jadi tumpuan di zoo Jerman

Walrus jantan jadi tumpuan di zoo Jerman


HERING-HAGENBECK (kiri) berdiri dekat walrus jantan
bernama Odin di Zoo Hagenbeck, Hamburg kelmarin.- AFP


HAMBURG - Seekor walrus jantan yang bernama Odin menjadi tumpuan di Zoo Hagenback di sini kerana beratnya dianggarkan mencecah 1,678 kilogram (kg), lapor akhbar dalam talian MailOnline semalam.

Haiwan itu dihantar ke sini dari sebuah zoo di Moscow, Rusia baru-baru ini.

Dua orang penjaga haiwan tersebut turut dibawa bersama bagi membantu walrus itu menghadapi persekitaran yang baharu.

Pengarah Zoo Hagenbeck, Stephen Hering-Hagenbeck turut belajar tentang makanan yang perlu diberikan kepada haiwan tersebut daripada dua penjaga Rusia itu.

Ikan merupakan makanan haiwan itu.

Walrus merupakan haiwan yang hidup di wilayah Artik.

Haiwan jantan walrus boleh mencecah berat lebih 1,700kg.

Bilangan haiwan itu jatuh dengan mendadak pada abad ke-19 dan awal abad ke-20 kerana ia diburu oleh manusia untuk mendapatkan lemak dan gadingnya. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Sedia dihimpit kontroversi

Posted:

Sedia dihimpit kontroversi

Sedia dihimpit kontroversi

NORA mengakui sudah biasa memanggil Adi dengan gelaran abang.


BUKAN berniat mahu mengungkit kembali kisah kontroversi hebat yang pernah melanda dua pelakon berbakat besar, Adi Putra dan Nora Danish pada penghujung tahun lalu, namun menjangkakan hal yang tidak dijangka barangkali relevan dalam isu ini.

Sekali lagi mengambil risiko untuk meletakkan Nora sebagai heroin filem, Suami Aku Ustaz yang akan memulakan penggambaran pada 20 April kelak, tidak mustahil isu aktres itu dikatakan penyebab keretakan rumah tangga Adi akan kembali bersuara.

Lebih 'panas' apabila pemilihan Nora selaku tonggak utama filem itu dibuat sendiri oleh Adi yang juga merangkap pengarah dan pelakon utama filem adaptasi novel terlaris tahun lalu itu.

Sementelah, filem itu diterbitkan syarikat Nur ADP Sdn. Bhd. milik Adi sendiri.

Menjawab kegusaran yang mungkin bakal kembali melanda dan mengaitkan nama mereka, balas Adi, 32, dia tidak khuatir untuk berdepan dengan sebarang kemungkinan pada masa akan datang memandangkan tindakannya berlandaskan skop kerja semata-mata.

"Ramai tidak menafikan keserasian saya dan Nora malah watak Alisa sesuai dengan perwatakan Nora yang kecil molek, rileks, comel dan fizikalnya sesuai untuk menjayakan watak berusia 17 tahun.

"Saya senang bekerja dengan dia bukan atas kontroversi lalu tapi khusus atas dasar kerja," ujar Adi yang ditemui ketika pelancaran filem Suami Aku Ustaz di Hard Rock Cafe, Melaka pada Isnin lalu.

SKRIP dan jalan cerita yang menarik membuatkan Nora bersetuju membintangi filem Aku Bukan Ustaz yang diterbitkan syarikat milik Adi, Nur ADP Sdn. Bhd.


Elak kontroversi

Melanjutkan perbualan, Adi tidak melihat akan wujud kekangan untuk berlakon dengan aktres yang dia selesa bergandingan malah tegasnya tiada apa yang perlu dirisaukan kerana dia berada di pihak yang benar dan semua sudah sedia maklum.

"Bagaimana untuk saya berlakon dengan pelakon lain yang tiada keserasian dengan saya. Saya selesa berlakon dengan Nora, begitu juga dia.

"Ini asas kehidupan. Perkara berat kita mudahkan, kalau mudah kita ringankan dan saya melihat hubungan kami semata-mata soal kerja. Kalau letak sebagai pekerjaan kenapa perlu ada perkara yang mengganggu?

"Perkara yang nyata akan tetap nyata. Sesiapa sahaja akan cuba mengelakkan kontroversi daripada terjadi tapi itu lumrah. Saya tidak akan memikirkan perkara yang telah terjadi dulu dan saya mahu tetapkan diri untuk terus ke depan," katanya yang masih ingin mengelak daripada dilanda kontroversi.

Tegas pemilik nama sebenar Mohamed Hadi Putera Halim ini lagi, dia tidak pernah memikirkan risiko memilih Nora sebagai teraju utama untuk bergandingan bersamanya.

"Saya akan lakukan apa saja untuk kebaikan semua pihak dan saya tidak terfikir pun pasal risiko. Orang akan tetap mengata dan saya tidak terfikir orang nak kata apa. Saya tahu kalau perkara itu benar, maka ia benar. Begitu juga isteri dan keluarga saya," tambahnya.

NORA DANISH bakal mendampingi aktor kacak Randy Pangalila menerusi drama bersiri, Berlari ke Bintang.


Prioriti

Dalam pada itu, Adi masih meletakkan prioriti dalam bidang lakonan berbanding pengarahan. Ditanya mengenai peranannya sebagai pengarah bersama Ghaz Abu Bakar untuk filem Suami Aku Ustaz, jawab Adi, dia telah membahagikan tanggungjawab berkenaan.

"Tiada yang berbeza pun, sebaliknya, saya meletakkan keinginan dan harapan yang lebih besar daripada mengarah iaitu hasil filem ini kelak.

"Memang kutipan hasil tayangan antara perkara yang perlu dipertimbangkan tapi saya meletakkannya sebagai pemikiran akhir. Sebaliknya, pembawaan watak dan penceritaan itu lebih penting sebenarnya.

"Kalau ambil sebagai kewajipan, kita akan keliru tapi kalau letakkan sebagai tanggungjawab, kewajipan akan datang sendiri.

"Saya tidak pernah terfikir untuk fokus bidang lain selain berlakon kerana saya seronok melakukannya," ujarnya yang akan memfokuskan kepada penceritaan saja dan selebihnya adalah tugasan Ghaz.

Selama enam bulan mengkaji keseluruhan novel Suami Aku Ustaz nukilan Hannah Dhaniyah, jelas Adi dia yakin akan kekuatan penceritaan novel itu.

Suami Aku Ustaz mengisahkan Alisa yang dipaksa berkahwin dengan sepupunya merangkap guru agama di sekolahnya, Ustaz Hafiz apabila ibu bapanya ingin mengerjakan haji.

Dilema bermula setelah mereka berkahwin apabila Alisa perlu menyembunyikan identitinya sebagai seorang pelajar sekolah yang akan menduduki Sijil Pelajaran Malaysia pada tahun itu.

Nafi demand, Zizan masih duta Drive M7

Posted:

Nafi demand, Zizan masih duta Drive M7

Nafi demand, Zizan masih duta Drive M7

Oleh HARYATI KARIM

ZIZAN mengaku kesibukan bekerja membuat dia tidak sempat membelanjakan wang kemenangan RM500,000 menerusi program Maharaja Lawak Mega 2012 baru-baru ini.


SELEPAS setahun pelawak, pelakon dan penyanyi popular, Zizan atau nama sebenarnya Mohd. Razizan Abdul Razak, 29, menjadi duta kepada produk minuman isotonik Drive M7 bersama aktor Aaron Aziz, baru-baru ini dikatakan kontraknya sebagai duta produk tersebut tidak disambung.

Khabar angin yang bertebaran mendakwa, tempat Zizan akan digantikan oleh penyanyi Stacy kerana Zizan terlalu sibuk dengan kerja sehingga tidak dapat memberi komitmen terhadap kerja-kerja promosi produk minuman tersebut.

Kosmo! menghubungi Zizan semalam untuk mendapatkan pengesahan lanjut. Ikuti temu bual bersama Zizan.

Kosmo!: Adakah benar kontrak Zizan bersama produk minuman tersebut tidak disambung?

ZIZAN: Apa yang boleh saya beritahu, sebenarnya tiada masalah langsung antara pihak saya dengan pihak Drive M7. Pihak saya telah menghadiri mesyuarat bersama pihak mereka dan semuanya telah selesai. Tahun ini merupakan tahun kedua saya menjadi duta produk tersebut dan ia sekali gus menafikan kontrak saya telah ditamatkan seperti yang disebarkan.

Bagaimanakah berita tempat anda akan digantikan dengan Stacy boleh timbul?

Sebenarnya Stacy bukan menggantikan saya, cuma penambahan duta sahaja. Duta terkini, Aaron Aziz dan saya. Tidak lama lagi Stacy dan Fizo Omar akan menyertai kami sebagai duta seiring dengan perkembangan produk itu.

Adakah isu dilucut jawatan sebagai duta ini timbul kerana jadual kerja anda terlalu sibuk sehingga tidak dapat memberi komitmen kepada kerja promosi produk ini?

Itu tidak benar langsung. Walaupun saya sibuk, saya tetap akan berusaha memberi komitmen sebaik mungkin kepada produk yang saya wakili. Contohnya, saya pakai baju Drive M7 dalam program Maharaja Lawak dan program lain yang membenarkan saya pakai baju itu. Sejak saya dan Aaron pakai, baju itu laris dan tidak secara langsung mempromosikan produk minuman itu.

Apakah syarat utama Zizan untuk menerima tawaran sebagai duta?

Memang bayaran itu penting, tetapi saya juga lihat dari sudut adakah produk itu serasi dengan saya? Kalau saya sendiri memang sukakan produk yang diwakili, tidak sukar untuk saya membuat promosi. Selain produk minuman, saya juga duta kepada dua produk makanan serta telah mendapat tawaran daripada sebuah produk antarabangsa yang masih lagi tidak boleh diberitahu.

Sejak bergelar juara program Maharaja Lawak Mega 2012, populariti anda semakin meningkat, adakah Zizan semakin demand?

Saya rasa biasa sahaja, jika saya demand, tentu saya tidak ke mana. Bagaimanapun saya mengaku demand tentang kualiti kerja kerana saya harus menjaga kualiti lakonan dan persembahan jika ingin kekal lama dalam industri seni. Ada sesetengah persembahan saya tidak boleh lakukan lagi kerana penonton akan bosan. Demand seperti diva tidak adalah, nanti saya sendiri yang susah.

Adakah Zizan telah menyimpan aset untuk masa hadapan hasil pendapatan yang diperoleh?

Aset buat masa ini hanyalah rumah yang dibeli buat ibu bapa saya di Terengganu. Buat diri saya belum lagi kerana sejak tamat program Maharaja Lawak Mega saya terlalu sibuk. Bagus juga sibuk sebab tidak ada masa untuk saya menghabiskan duit (ketawa).

Perkembangan terbaharu Zizan?

Sekarang saya berada di lokasi penggambaran filem Abang Long Fardil yang merupakan watak saya dalam filem KL Gangster yang dikembangkan. Filem yang bakal keluar tahun ini ialah Tokan, Baikers Kental, KL Zombi dan KL Gangster 2.

Jamal menjiwai P. Ramlee

Posted:

Jamal menjiwai P. Ramlee

Jamal menjiwai P. Ramlee

Oleh NOOR ASHREEN ISMAIL


JAMAL dan Mohamed Juhari (tiga dari kiri) pada sidang akhbar Konsert Extravaganza Jamal Abdillah - P. Ramlee Dalam Kenangan yang dijadualkan berlangsung di Istana Budaya dari 30 Mei hingga 2 Jun ini.


KEMANTAPAN vokal Raja Pop Malaya, Jamal Abdillah memang tidak dapat disangkal lagi. Kemunculannya, tidak kiralah di mana-mana acara sekalipun, pasti ramai yang teruja ingin bertemu lelaki tinggi lampai ini.

Di Malaysia, sebut sahaja nama Jamal Abdillah, siapa yang tidak kenal dan pentas berprestij Istana Budaya pula bukanlah satu lokasi persembahan yang asing buatnya.

Terkini, dia bakal tampil buat kali keempat di Istana Budaya dalam sebuah persembahan yang cukup berbeza daripada sebelum ini.

Jamal kali ini tampil dengan idea untuk memberi penghargaan buat seniman teragung Malaysia, Allahyarham Tan Sri P. Ramlee.

Konsert yang diberi nama Extravaganza Jamal Abdillah - P. Ramlee Dalam Kenangan itu bakal diadakan di Panggung Sari, Istana Budaya, Kuala Lumpur bermula 30 Mei hingga 2 Jun ini.

"Saya merupakan peminat P. Ramlee dan amat mengagumi karyanya. Bagi konsert ini kelak, saya mahu penonton yang hadir merasai jiwa seni seniman itu menerusi lagu-lagu popularnya.

"Selain itu, saya juga ingin menyambung jiwa seni P. Ramlee melalui konsert ini. Ia memang tidak pernah dilakukan dan ia lain daripada yang lain kerana saya akan masukkan visual babak-babak jenaka lakonan seniman itu bagi mengimbau kembali kegemilangannya," jelas Jamal pada sidang akhbar yang diadakan di Istana Budaya baru-baru ini.

Walaupun tiada sebarang penaja bagi konsert ini, Jamal tetap akan meneruskan hasratnya mengadakan konsert ini.

"Saya tidak kisah untuk mengeluarkan bajet sendiri untuk menjayakan konsert ini. Biarlah walau apapun yang terjadi, konsert ini akan diteruskan. Namun, jika ada syarikat korporat yang ingin membeli tiket, ia amatlah dialu-alukan.

"Mengenai lagu, saya akan mendendangkan sebanyak 30 buah lagu popular nyanyian Tan Sri P. Ramlee. Saya juga akan membawa anak-anak dari rumah anak yatim Rawang untuk sama-sama saya di atas pentas bagi menyampaikan lagu Tolong Kami, Bantu Kami," bicara Jamal yang mengeluarkan bajet sebanyak RM500,000 khusus untuk konsert ini.

Konsert tersebut akan dibahagikan kepada lapan segmen dan beberapa orang artis juga akan ditampilkan untuk menyerikan lagi segmen-segmen tersebut. Antaranya ialah Isma Aliff, Musly Ramli, Azlina Aziz serta Nas Adila.

Selain itu, persembahan Jamal bakal diiringi oleh pemuzik orkestra yang terdiri daripada pelajar Universiti Teknologi Mara (UiTM), Shah Alam, Selangor dan Leonard Yeap sebagai pengarah muzik.

Namun, ujar Ketua Pengarah Istana Budaya, Datuk Mohamed Juhari Shaarani, konsert solo ketiga Jamal Abdillah sebelum ini, adalah antara konsert yang paling berjaya.

Konsert tersebut juga berjaya mendapat kutipan paling tinggi tahun 2011 di Istana Budaya iaitu mencecah hampir RM800,000.

Tambahnya, Jamal sering hadir dengan membawa persembahan yang berbeza setiap kali muncul di atas pentas Istana Budaya. Ini juga merupakan konsert bagi mengisi slot Hari Seniman, dan konsert ini merupakan yang pertama kali mengikut konsep yang dijalankan di pentas berprestij tersebut.

Untuk sebarang pembelian tiket, boleh layari laman web www.ticket2u.biz atau hubungi talian 03- 4147 8600. Selain itu, boleh juga hubungi talian di Istana Budaya Box Office, 03- 2161 8134. Tiket dijual pada harga bermula RM65 hingga RM455.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved