Rabu, 23 November 2011

Kosmo Online - Horizon

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Horizon


Aura eksotik syurga terpencil

Posted:

Aura eksotik syurga terpencil

Aura eksotik syurga terpencil

DI KAWASAN lagun yang berwarna firus, beberapa buah pondok dibina sebegitu unik memenuhi kawasan yang kaya dengan terumbu karang dan pemandangan samudera lautan yang mempesonakan. Panorama itu hampir menyamai Koh Lanta, Thailand.

Jajaran kepulauan yang digelar Raja Ampat itu merupakan rangkaian empat gugusan pulau yang berdekatan dan terletak di bahagian barat Papua, yang berada di bawah pemerintahan Indonesia. Ia adalah lokasi tumpuan para penyelam yang tertarik dengan keindahan pemandangan bawah lautnya.

Empat gugusan pulau itu dinamakan menurut empat pulau terbesarnya, iaitu Pulau Waigeo, Pulau Misool, Pulau Salawati dan Pulau Batanta. Secara keseluruhannya, kepulauan Raja Ampat sebenarnya lebih besar dari Teluk Halong di Vietnam.

Kepulauan istimewa itu terbentuk daripada kira-kira 610 buah pulau yang bertaburan di kawasan seluas 4.5 juta hektar, sekali gus mempunyai hamparan pantai sepanjang 753 kilometer.

Menurut satu kajian daripada yang diiktiraf sebagai rujukan pada tahun 2002 oleh organisasi bebas, Konservasi Antarabangsa (CI), teluk tersebut berkemungkinan memiliki kepelbagaian biodiversiti marin yang sangat penting di dunia.

Kenyataan pejabat pelancongan menjelaskan bahawa gugusan kepulauan tersebut telah dicadangkan untuk diiktiraf sebagai Tapak Warisan Dunia oleh Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO).

"Pulau tersebut merupakan syurga terakhir di dunia. Ini mungkin benar," jelas kenyataan dari Pejabat Pelancongan Papua.

Pada tahun ini, pulau syurga itu hampir kosong berbanding tahun lalu yang mengundang seramai 4,515 pengunjung.


IMEJ daripada Jabatan Marin dan Perikanan Wilayah Raja Ampat ini jelas menunjukkan zon habitat dasar laut yang cukup mempesonakan.


Di kawasan berkeluasan 1,000 hektar itu terletak tujuh buah resort dan setiap resort mempunyai sedozen vila. Di Perancis, walaupun lokasi itu menjadi latar belakang bagi sebuah program televisyen berjudul Koh Lanta, namun kepulauan tersebut masih tidak diketahui ramai.

Mutiara Asia itu masih lagi dikawal rapi sekali gus terpelihara rahsianya.

Pelancong Barat semakin ramai datang ke kepulauan tersebut semata-mata mahu menyelam selama 30 jam bagi mencari ketenangan dan meningkatkan motivasi diri mereka.

Lokasi menyelam

"Tempat ini merupakan lokasi terbaik untuk menyelam. Saya menyelam di semua kawasan menarik yang terdapat di sini," kata Pam Roth, 78, dari Britain yang merupakan seorang pesara.

Walaupun begitu sekali tarikan keindahannya, pembangunan sebenarnya sedang berlangsung dan tersembunyi di sebalik pokok-pokok kelapa. Di hujung jalan hutan dekat sebuah kawasan teluk yang terpencil, terdapat sebuah landasan kapal terbang yang sedang dalam pembinaan. Projek tersebut dikhuatiri akan mencemarkan sedikit air lautnya yang jernih itu.

Kedengaran ngauman mesin gergaji yang menyelubungi bunyi nyanyian burung-burung eksotik di pulau itu.

Pokok-pokok di situ juga ada yang ditebang untuk memberi ruang kepada pembinaan sebuah lapangan terbang yang dijangka akan beroperasi tahun depan.

"Kami berharap untuk membawa lebih ramai pelancong ke sini," kata Pegawai Kementerian Pelancongan Wilayah, Yusdi Lamatenggo.


LELAKI dari kampung Waisai ini meniup instrumen muzik daripada cengkerang siput sempena festival empat hari di Raja Ampat.


"Jika mereka mahu membina sebuah Bali yang baharu maka pelancong tidak akan datang ke sini," kata pengurus syarikat selam skuba, PapuaDiving, Jimmy Praet, merujuk kepada kepulauan Indonesia yang kebiasaannya menjadi mangsa kepada pelancongan komersial.

Pada ketika ini, ekosistem di Papua dikhuatiri menjadi semakin rapuh. Keadaan itu berlaku sejak sebuah syarikat dari Belgium telah membuka sebuah resort di Raja Ampat pada pertengahan tahun 1990-an.

Praet memberitahu, seorang penyelam yang baru sahaja menyempurnakan selamannya di kawasan yang kaya dengan terumbu karang mendakwa semua kawasan terumbu karang dilitupi mendapan yang datangnya dari jalan raya dan kerja-kerja pembinaan lapangan terbang yang sedang dijalankan.

Jumlah terkini pelancong ke Raja Ampat juga semakin berkurangan, dakwa penasihat CI di Indonesia, Mark Erdmann.

Namun, terdapat beberapa tanda positif bahawa kepulauan itu bakal dikunjungi semula.

"Sebenarnya kami mencari pelancong-pelancong yang berkualiti daripada kuantiti," kata Penasihat Kebangsaan Pertama Kementerian Pelancongan Papua, Hari Untoro Dradjat.

Sebagai bukti kepada niat baik mereka itu, pihak berkuasa menguatkuasakan satu peraturan yang dilaksanakan pada Julai lalu dengan mengehadkan jumlah resort-resort dan kapal persiaran mini.


KUMPULAN lelaki peribumi di Kampung Waisai ini sedang menyambut tetamu mereka dengan tarian tradisional.


Kesan buruk

Pada September lalu, sebuah kawasan taman laut juga telah diisytihar sekali gus membantu melindungi 45 peratus zon terumbu karang dan hutan bakau.

Begitupun, pihak kerajaan enggan mengutuk aktiviti perlombongan, sementara satu aktiviti perlombongan nikel di utara kepulauan tersebut sering dikecam kerana didakwa memberi kesan buruk terhadap alam sekitar.

"Keadaan ini berlaku kerana lombong-lombong tersebut memberi pendapatan yang lebih tinggi dari pelancongan," kata Mr. Dradjat.

"Saya jangka mereka akan merosakkan tempat ini tapi setakat ini kami masih boleh menikmati keindahan alam yang ada di sini," kata seorang warga Jerman, Helmut Hochstetter, 60.

Full content generated by Get Full RSS.

Menjejak sejarah Bukit Kutu

Posted:

Menjejak sejarah Bukit Kutu

Menjejak sejarah Bukit Kutu

Oleh MOHD FAIZAL SAMAT


PARA peserta pendakian meredah sebatang sungai di berdekatan petempatan Orang Asli di Kampung Pertak.


NAMANYA mungkin kedengaran sedikit lucu, namun Bukit Kutu tetap mempunyai keistimewaan yang tersendiri.

Terletak di Kuala Kubu Bharu, Hulu Selangor, lokasi itu saban minggu sering menjadi tumpuan para penggemar dan penggiat rekreasi serta pencinta alam khususnya dari sekitar Lembah Klang.

Semuanya disebabkan keindahan alam semula jadinya yang unik dan masih kekal terpelihara sehingga kini.

Mempunyai ketinggian kira-kira 1,090 meter dari paras laut, puncak Bukit Kutu menghidangkan panorama alam yang menarik kunjungan pelawat.

Selain kaya dengan kepelbagaian spesies flora dan fauna, di situ juga pengunjung boleh melihat beberapa kesan peninggalan sejarah semasa era pemerintahan British suatu ketika dahulu.

Penulis telah lama menyimpan angan-angan untuk ke Bukit Kutu sebelum ini, namun faktor masa dan tugas sering menjadi penghalang.

Peluang itu muncul apabila apabila penulis bersama-sama 25 orang pendaki dan seorang jurupandu arah berpengalaman menyertai sebuah ekspedisi ke Bukit Kutu baru-baru ini.

Kami memulakan perjalanan selepas waktu subuh dari Kuala Lumpur ke Kuala Kubu Bharu sejauh kira-kira 70 kilometer (km). Cuaca dingin pagi menyebabkan ada dalam kalangan peserta mengambil peluang melelapkan mata seketika.

Perjalanan yang mengambil masa satu jam 15 minit itu agak lancar berikutan aliran trafik yang tidak sibuk di jalan raya.


SAAT ceria ketika bergambar secara berkumpulan di hadapan cerobong asap tinggalan British.


Kami kemudiannya tiba di penempatan baharu Kampung Orang Asli Simpang, tidak jauh dari Empangan Hulu Selangor yang menjadi laluan masuk ke Bukit Putu.

"Eh, kita dah sampai ke? Aku rasa baru saja terlelap tadi," tanya seorang rakan penulis sebaik menyedari kenderaan yang dinaiki tiba-tiba berhenti.

Sebaik tiba di situ, semua peserta sibuk melakukan persiapan untuk memulakan pendakian. Dari riak wajah, masing-masing seakan-akan tidak sabar untuk menikmati keistimewaan Bukit Kutu dengan lebih dekat.

Seperti biasa, kami melakukan senaman ringan terlebih dahulu sebelum diberikan taklimat mengenai perjalanan ekspedisi daripada jurupandu arah.

Usai membaca doa, pendakian di awal pagi itu pun bermula. Pada mulanya, perjalanan dirasakan agak mudah. Selepas melintasi dua buah jambatan besi dalam laluan kami, kesukaran yang dilalui hanyalah merentasi bekas laluan balak.

Tidak hairanlah, sebahagian peserta masih boleh ketawa dan bergurau-senda biarpun sarat dengan kelengkapan pendakian masing-masing.

Nah, ujian sebenarnya sudah bermula. Sebatang sungai yang merentangi laluan ke sebuah perkampungan Orang Asli dari suku kaum Temuan perlu kami rentasi.

Air dingin

Mujurlah air sungai tidaklah terlalu dalam. Namun air jernih itu terlalu dingin sehingga menyebabkan sebahagian peserta tidak sabar untuk tiba di bahagian tebing.

Laluan pendakian semakin mencabar apabila kami terpaksa melalui denai securam hampir 70 darjah. Di situlah kekuatan mental dan fizikal peserta benar-benar diuji. Baju yang sebelumnya agak kering mula dibasahi peluh.

Trek denai itu kemudiannya kami tinggalkan sebelum tiba di sebuah gua kecil yang dikenali sebagai Gua Air.

Seperti namanya, di dalam gua itu terdapat aliran air yang mengalir tenang dari bawah tanah.

"Okey, kita rehat dahulu selama beberapa minit, selepas ini baru kita sambung ekspedisi," ujar jurupandu arah kami.

Rasa dahaga menyebabkan penulis masuk ke dalam gua berbekalkan cahaya lampu suluh. Memang benar, air yang tidak diketahui dari mana puncanya itu cukup dingin dan menyegarkan.

Pendakian kemudiannya diteruskan. Kami menemui sebuah gua yang terbentuk daripada gabungan beberapa struktur bongkah batu besar yang dikenali sebagai Gua Kambing.

Menurut cerita jurupandu arah kami, gua itu mendapat namanya selepas beberapa Orang Asli menemui seekor kambing hitam berkeliaran di sekitar kawasan gua suatu ketika dahulu.


JAMBATAN besi ini adalah antara rentasan unik yang ditemui dalam laluan perjalanan.


Kami berhenti dan berehat seketika di gua itu untuk melepaskan lelah dan menjamah sedikit makanan serta minuman yang dibawa.

Ternyata perjalanan selama dua jam yang diharungi membuat semua peserta agak berselera menikmati hidangan masing-masing.

Selepas perut terisi, badan yang sebelum ini agak keletihan kembali segar. Lantas pendakian diteruskan ke puncak Bukit Kutu yang mengambil masa satu jam.

Dataran tinggal

Sesuatu yang menarik ingin dikongsi bersama pembaca, berhampiran puncak ini terdapat sebuah dataran tinggal yang amat luas.

Di sekitarnya kelihatan monumen lama kesan peninggalan penjajah British satu ketika dahulu. Antaranya ialah bekas cerobong asap, beberapa buah perigi lama dan bekas sebuah bangunan usang.

Air perigi itu kelihatan agak jernih, namun kami tidak dibenarkan mengambilnya untuk minum kerana bimbang meninggalkan risiko terhadap kesihatan.

Di bahagian puncak bukit itu terdapat sebongkah batu besar dan tinggi berhampiran kawasan perigi.

Untuk tiba di atasnya, peserta perlu memanjat menggunakan tali dan tangga yang disediakan. Agak mencabar juga, namun membayangkan kepuasan yang diperolehi, halangan itu ditolak ke tepi.


KELETIHAN menempuh cabaran perjalanan disegarkan dengan kedinginan air bawah tanah di Gua Air.


Selain bagi tujuan bergambar, di atas puncak setinggi 1090 meter itu peserta berpeluang melihat pelbagai pemandangan menakjubkan.

Jika cuaca baik, kemungkinan besar boleh melihat panorama sekitar Empangan Hulu Selangor, pekan Kuala Kubu Bharu dan kawasan pergunungan berhampiran seperti Gunung Rajah dan Gunung Ulu Semangkuk.

Bagi yang bermalam di situ, mereka berpeluang menyaksikan panorama indah matahari terbit dan terbenam serta kilauan lampu neon dari pekan Kuala Kubu Bharu dan sekitarnya.

Lebih menarik, kira-kira 50 meter dari puncak terdapat sebuah bekas lot bangunan lama tinggalan tentera British. Bagaimanapun, sebahagian binaannya telah rosak dan runtuh serta ditumbuhi semak-samun dan pohon rimba.

Kini yang masih kekal hanyalah bahagian tiang, lantai, rangka bangunan dan tangga.

Sebelum memulakan perjalanan turun dari puncak Bukit Kutu untuk pulang, kami mengambil beberapa keping foto berkumpulan sebagai tanda kenang-kenangan.

Biarpun tempoh yang dilalui agak singkat, namun pengalaman menyertai ekspedisi ke Bukit Kutu itu amat berharga.

Selain diuji mental dan fizikal, kami juga dapat dapat menikmati panorama indah dan sejarah di kawasan Bukit Kutu dengan lebih dekat.

Full content generated by Get Full RSS.

Berakit tawar hadiah lumayan

Posted:

Berakit tawar hadiah lumayan

Berakit tawar hadiah lumayan


PERTANDINGAN berakit ini akan bermula di Kuala Kangsar dan berakhir di Pasir Salak, Perak.


BUAT julung-julung kalinya, Majlis Penghuni Desasiswa Lembaran (MPDL), Universiti Sains Malaysia (USM) dengan kerjasama Kerajaan Negeri Perak menganjurkan Ekspedisi Berakit Sungai Perak 2011 (EBSP 2011) pada 25 hingga 29 November ini.

Menawarkan hadiah wang tunai keseluruhan hampir RM10,000, ia diadakan selaras dengan visi USM iaitu Transformasi Pengajian Tinggi untuk Kelestarian Hari Esok.

Jurucakap program berkenaan, Kamaruddin Shah berkata, peluang penyertaan ekspedisi tersebut terbuka kepada pelajar USM dan orang luar termasuk wakil media.

Menerusi program itu juga katanya, para pelajar USM akan turut sama menyumbang kepada usaha melestarikan bumi untuk generasi akan datang.

"Secara tidak langsung, penyertaan pelajar USM dalam ekspedisi ini mampu memberi gambaran betapa pentingnya generasi sekarang menjaga dan memulihara sungai serta alam sekitar demi masa hadapan," katanya.

Kamaruddin menambah, EBSP 2011 juga terbuka kepada semua pelajar institusi pengajian tinggi awam (IPTA) dan swasta (IPTS), kelab-kelab rekreasi atau sukan dari syarikat swasta atau syarikat-syarikat persendirian, serta jabatan-jabatan kerajaan dari seluruh Malaysia.

Membawakan tema Transformasi Demi Kelangsungan Alam, beberapa aspek berkaitan turut dititikberatkan. Antaranya adalah peserta tidak dibenarkan membuang sampah ke dalam sungai (markah akan ditolak), pengumpulan botol plastik air mineral untuk semua yang terlibat (kitar semula botol air plastik), serta aktiviti explorace yang melibatkan seni tradisi dan budaya masyarakat setempat.

Menurutnya, laluan ekspedisi bermula dari Kuala Kangsar ke Manong, seterusnya ke Bota dan berakhir di Pasir Salak Resort, Kampung Gajah. Keseluruhan laluan berakit di Sungai Perak itu melibatkan jarak sejauh 115 kilometer.


SUNGAI Perak bakal menyaksikan sebanyak 40 pasukan bertanding bagi merebut hadiah wang tunai keseluruhan hampir RM10,000.


"Sebanyak 40 pasukan telah mengesahkan penyertaan dengan setiap pasukan mesti mengandungi 10 anggota. Daripada jumlah itu, sebanyak enam peserta akan berakit, manakala baki empat peserta dikehendaki menyelesaikan tugasan dalam aktiviti explorace yang diadakan di darat," ujarnya.

Antara aktiviti explorace adalah membuat labu sayong secara tradisional di Kampung Kepala Bendang, Sayong pada 27 November; menyumpit dan anyaman bersama penduduk Kampung Orang Asli di Bota pada 28 November; dan menyelusuri sejarah di Muzium Sejarah di Pasir Salak pada 29 November.

Selain itu, katanya, aktiviti kemasyarakatan bersama penduduk setempat turut diadakan selain persembahan kebudayaan pada waktu malam.

"Pendaftaran peserta akan diadakan di Taman Rekreasi JPS Kuala Kangsar pada pukul 3 petang, 25 November, manakala keesokan harinya, aktiviti membuat rakit akan diadakan," terangnya.

Sementara itu, majlis pelancaran berakit akan disempurnakan oleh Pengerusi Jawatankuasa Industri, Pelaburan, Pembangunan Usahawan, Pelancongan dan Hal Ehwal Wanita Negeri Perak, Datuk Hamidah Osman pada pukul 9 pagi, 26 November di Taman Rekreasi JPS Kuala Kangsar.

"Selepas majlis pelancaran, para peserta akan berakit sehingga ke pekan Manong dan bermalam di Sekolah Menengah Sultan Tajul Ariffin, Manong.

"Dari Manong iaitu pada 28 November, peserta akan berakit menuju ke checkpoint kedua di Pusat Penternakan dan Pemuliharaan Tuntung di Bota dan bermalam di Dewan Serbaguna Bota.

"Pada hari terakhir iaitu 29 November, peserta dikehendaki berakit dari Bota menuju ke checkpoint akhir di Pasir Salak Resort, Kampung Gajah," tambahnya.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Murid swasta juga dapat RM100

Posted:

Murid swasta juga dapat RM100

Murid swasta juga dapat RM100

PELAJAR sekolah swasta akan turut menikmati wang bantuan RM100 untuk menghadapi sesi persekolahan tahun depan. - Gambar hiasan


BATU PAHAT - Kerajaan bersetuju memperluaskan bantuan persekolahan RM100 setiap seorang kepada 500,000 pelajar sekolah swasta di seluruh negara membabitkan peruntukan tambahan sebanyak RM50 juta bagi menghadapi sesi persekolahan pada tahun depan.

Timbalan Menteri Pelajaran, Dr. Mohd. Puad Zarkashi berkata, peruntukan kepada pelajar sekolah swasta sama ada di sekolah agama rakyat atau sekolah swasta Cina itu diputuskan memandangkan kerajaan tidak mahu pelajar terbabit merasakan diri mereka terpinggir.

"Kita memikirkan mereka juga akan berhadapan dengan sesi persekolahan yang memerlukan bantuan pakaian sekolah dan sebagainya. Mereka ini juga menghadapi masalah yang sama seperti pelajar sekolah kerajaan.

"Jadi, kita beri keadilan kepada semua yang bersekolah. Kita prihatin kepada masalah rakyat," katanya selepas menghadiri majlis pemimpin bersama rakyat dengan penduduk kawasan peti undi Kampung Kluang, Rengit di sini malam kelmarin.

Sehubungan itu, Mohd. Puad mahu guru besar atau pengetua sekolah swasta mengagihkan bantuan tersebut kepada pelajar dalam sedikit masa lagi tanpa membuat sebarang pemotongan.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.

Pemandu kontena ditipu dua rakan diisytihar muflis

Posted:

Pemandu kontena ditipu dua rakan diisytihar muflis

Pemandu kontena ditipu dua rakan diisytihar muflis

Oleh KU MOHD. RIZDUAN
KU ABDUL RAHMAN
kurizduan.kurahman@kosmo.com.my


ZAMERI (kanan) menunjukkan dokumen berkaitan dengan dakwaan diisytiharkan muflis oleh Jabatan Insolvensi Malaysia sambil diperhatikan oleh Tengku Azwil (kiri) di Kuala Lumpur semalam.


KUALA LUMPUR – Seorang pemandu kontena dari Puchong dekat sini bingung setelah diisytiharkan muflis oleh Jabatan Insolvensi Malaysia sejak 12 tahun lalu ekoran masalah kereta yang tidak pernah dibelinya.

Zameri Zakeria, 47, mendakwa, hidupnya kini semakin terhimpit akibat dianiaya dua rakannya apabila tidak dapat membuat pinjaman akibat diisytiharkan muflis.

"Saya diisytiharkan muflis atas dakwaan tidak membuat bayaran bulanan kereta Proton Saga yang tidak pernah saya beli pada tahun 1999," katanya kepada pemberita pada program Sembang-Sembang The Mall di sini semalam.

Pemandu kontena itu memberitahu, pada tahun 1997, dia telah didatangi dua rakannya yang dikenali sebagai Johari dan Mat Desa meminta tandatangannya bagi membantunya menguruskan pembelian kereta terpakai jenis Nissan Langley aeroback.

Bagaimanapun, selepas pertemuan itu, dia tidak mendapat sebarang dokumen dan berita mengenai pembelian kereta tersebut sehingga pada 2003 dia menerima surat bayaran tertunggak 48 bulan dari sebuah institusi kewangan berjumlah RM29,136.

Zameri menambah, dia hairan bagaimana institusi kewangan berkenaan boleh meluluskan pinjaman kepada dua rakannya itu yang menggunakan namanya tanpa kebenaran.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.

Mayat mereput dalam semak

Posted:

Mayat mereput dalam semak

Mayat mereput dalam semak


ANGGOTA polis mengusung mayat lelaki yang ditemui dalam semak di Presint 11, Putrajaya semalam.


PUTRAJAYA - Seorang pemandu jengkaut tidak menyangka kehadiran dua ekor ayam hutan yang cantik di kawasan belukar berhampiran landasan Express Rail Link (ERL) di Presint 11 di sini semalam membongkar penemuan mayat seorang lelaki di dalam semak di kawasan itu.

Ketika ditemui pada pukul 9.30 pagi, mayat yang lengkap berpakaian termasuk memakai jaket itu ditemui dalam keadaan hampir reput dan dipercayai telah mati sejak dua hingga tiga minggu lalu. Si mati tidak memakai kasut.

Sepasukan anggota forensik yang melakukan pemeriksaan di lokasi kejadian bagaimanapun tidak menemui sebarang dokumen pengenalan diri mangsa.

Seorang pemandu jengkaut warga Indonesia dikenali sebagai Yan dikatakan pergi ke kawasan semak itu untuk melakukan kerja-kerja menyelenggara landasan ERL tetapi dia tersalah lokasi.

"Semasa pekerja asing itu berada di kawasan tersebut, dia ternampak dua ekor ayam hutan cantik dan cuba menangkap haiwan itu.

"Lelaki itu mengejar ayam itu hingga memasuki kawasan semak sebelum ternampak mayat berulat yang berbau busuk," kata sumber itu semalam.

Pemandu jengkaut yang panik itu terus menghubungi penyelianya sebelum memaklumkan penemuan tersebut kepada polis.

Jarak jalan besar ke kawasan semak lokasi mayat ditemui ialah kira-kira 700 meter. Jalan tersebut menjadi laluan utama bagi penduduk di Kompleks Kejiranan Presint 11. Lokasi mayat itu ditemui juga tidak jauh dari Hospital Putrajaya dan Masjid Putra.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Harimau Muda hilang taring

Posted:

Harimau Muda hilang taring

Harimau Muda hilang taring

Oleh NAN HIDAYAT NAN AZMIE
sukan@kosmo.com.my

PEMAIN Malaysia, Nazmi Faiz Mansor (kiri) diasak oleh pemain Syria pada aksi kelayakan Sukan Olimpik 2012 di Stadium Nasional Bukit Jalil, malam tadi. Pada aksi tersebut, Malaysia tewas 0-2.


KATA ORANG, robot pun boleh kehabisan bateri sekiranya 'dilenjan' habis-habisan.

Namun, lain pula ceritanya dengan skuad Olimpik Malaysia yang tampil dengan persembahan bertenaga meskipun gagal menjinakkan Syria apabila tewas 0-2 pada perlawanan kedua aksi kelayakan Olimpik pusingan akhir Zon Asia Kumpulan C di Stadium Nasional Bukit Jalil, Kuala Lumpur malam tadi.

Kudrat anak-anak buah Ong Kim Swee yang masih keletihan selepas mempertahankan pingat emas Sukan SEA ternyata dipuji apabila mendapat 'tonik semangat' daripada lebih 20,000 penyokong yang memberikan tepukan bergemuruh sebaik perlawanan tamat.

Malah sebelum sepak mula, pasukan Syria yang tiba di Kuala Lumpur sejak Sabtu lepas berbanding Harimau Muda yang hanya tiba dari Jakarta kelmarin dilihat seolah-olah beraksi di tempat sendiri apabila turut menerima sambutan hangat penyokong tuan rumah, situasi yang cukup berbeza yang diterima pasukan negara ketika di Stadium Gelora Bung Karno pada temasya Sukan SEA sebelum ini.

Kim Swee juga dilihat melakukan sedikit perubahan dalam kesebelasan utamanya apabila meletakkan Wan Zack Haikal Wan Nor yang digugurkan daripada skuad emas sebelum ini untuk bergandingan bersama Fandi Othman, K. Gurusamy dan Nazmi Faiz Mansor di bahagian tengah sementara Mohammad Zubir Azmi, Amer Saidin, Mohamad Muslim Ahmad dan Mahali Jasuli menerajui benteng pertahanan negara.

Pasukan Harimau Muda yang mengasak seawal minit pertama kempunan menjaringkan gol pendahuluan apabila percubaan penyerang kontroversi, Ahmad Fakri Saaraini melambung tinggi meskipun kesilapan penjaga gol Syria, Ibrahim Alma gagal mengeluarkan bola dengan kemas dari kawasan penalti.

Syria yang dikendalikan jurulatih Immad Khankan kembali bangkit mengasak sebelum memperoleh peluang terbaik lima minit kemudian namun percubaan terus M. Zakaria Al Omari terus ke dakapan kapten Malaysia, Khairul Fahmi Che Mat.

Khairul Fahmi sekali lagi bertindak cemerlang apabila berjaya menangkap kemas percubaan penyerang kelab Al-Iltihad, Mohammad Fares pada minit ke-10 sebelum menepis percubaan Mardek Mardkian enam minit kemudian.

Peluang terbaik Malaysia untuk mendahului hadir selepas itu apabila Wan Zack dilihat beberapa kali gagal memanfaatkan hantaran cantik Nazmi Faiz dari tengah padang, sementara tandukan Thamil Arasu sedikit sipi pada masa kecederaan bagi menyaksikan kedua-dua pasukan kekal terikat tanpa jaringan ketika tamat separuh masa pertama.

Malaysia yang cuba meneruskan penguasaan sebaik babak kedua bersambung dikejutkan dengan gol pendahuluan pelawat menerusi tandukan S. Solaiman pada minit ke-51.

Gol itu ternyata menyuntik semangat Syria yang kembali menggandakan asakan, namun kecemerlangan Khairul Fahmi menjaga gawang wajar dipuji termasuk menggagalkan percubaan Mohammad Zbida dan Mohammed Fares beberapa minit selepas itu.

Penyerang gantian Syria, Nassouh Nakkdahli yang masuk menggantikan Mardkian akhirnya menamatkan mimpi ngeri tuan rumah apabila mudah menolak masuk gol kedua kira-kira tiga minit sebelum perlawanan tamat.

Malaysia kini menghuni tangga kedua tercorot kumpulan sementara Jepun kekal menerajui Kumpulan C setelah menjinakkan Bahrain 2-0 dalam satu lagi perlawanan semalam.

Malaysia akan melayan kunjungan Bahrain di stadium sama Ahad ini.

Full content generated by Get Full RSS.

Badminton janji masa depan cerah

Posted:

Badminton janji masa depan cerah

Badminton janji masa depan cerah

Oleh AZIZUL FAHMI AHMAD ZABIDI
azizulfahmi@kosmo.com.my


ARIF antara pemain muda yang perlu diberi perhatian oleh Persatuan Badminton Malaysia (BAM).


JAKARTA – Menampilkan 'barisan kedua' pada temasya Sukan SEA 2011, skuad badminton negara awal-awal lagi tidak diletakkan harapan yang tinggi bagi menyekat dominasi Indonesia.

Daripada tujuh emas yang dipertandingkan, Indonesia berjaya membawa pulang lima pingat emas menerusi acara berpasukan lelaki dan empat kategori individu - perseorangan lelaki, beregu lelaki, beregu wanita dan beregu campuran.

Dua pingat emas lagi berjaya 'dicuri' Thailand dalam saingan berpasukan wanita dan pemain perseorangan wanita Singapura, Fu Mingtian.

Biarpun tiada pemain negara berjaya meraih emas pada temasya Sukan SEA kali ini, namun ada petanda positif yang ditunjukkan mereka khususnya menerusi gandingan Goh Wei Shem-Lim Kim Wah.

Biarpun hanya mampu meraih gangsa dalam kategori individu (beregu lelaki), gandingan muda itu dilihat mampu menggalas tugas selaku beregu utama negara suatu hari nanti.

Pada Sukan SEA kali ini, mereka hampir menumbangkan juara Olimpik 2008, Markis Kido-Hendra Setiawan pada saingan separuh akhir sebelum tumbang dalam pertarungan tiga set 13-21, 21-17, 19-21.

Sebelum itu, Wei Shem-Kim Wah menyumbang mata tunggal negara ketika membenam beregu pertama Indonesia, Bona Septano-Mohamad Ahsan pada aksi final berpasukan lelaki.

Bagi ketua jurulatih beregu lelaki negara, Tan Kim Her, beliau berbangga melihatkan rentak permainan yang ditunjukkan oleh anak-anak buahnya sepanjang temasya kali ini.

"Saya cukup gembira dengan prestasi para pemain hari ini terutama gandingan Khim Wah-Wei Shem. Mereka telah membuktikan kepada saya bahawa mereka sudah bersedia mengharungi cabaran lebih besar.

Full content generated by Get Full RSS.

Selamatkan Sukan SEA

Posted:

Selamatkan Sukan SEA

Selamatkan Sukan SEA

Daripada TAUFEK RAZAK
taufek.razak@kosmo.com.my


SUKAN SEA harus mempertahankan semangat ASEAN dan tuan rumah tidak harus mengambil peluang untuk menjadikannya sebagai acara yang memberi kelebihan kepada mereka.


PALEMBANG - Di beberapa bandar lain di Indonesia, bendera Malaysia kerap dijadikan sasaran emosi penunjuk perasaan.

Tetapi di Palembang yang menjadi venue utama, bendera itu berkibar megah di setiap sudut kota yang sudah 14 abad usianya.

Mulai dari kedai makan hinggalah ke bangunan rasmi kerajaan, semua mengibarkan bendera Malaysia. Pengibaran itu bukan kerana Palembang sudah dijajah Malaysia.

Ini kerana ada sembilan bendera lain turut dikibarkan melambangkan hubungan erat yang terjalin antara kelompok negara-negara di rantau Asia Tenggara ini atau lebih dikenali sebagai ASEAN.

Menerusi roh temasya Sukan SEA Ke-26 yang berakhir kelmarin, perpaduan, semangat muhibbah dan kemajuan sukan serantau menjadi intipati kepada tujuan temasya dwi-tahunan itu dianjurkan.

Namun jika hendak dibandingkan ketika zaman Sukan SEAP ditukar nama kepada Sukan SEA pada 1977, ternyata rohnya sudah lari daripada jasad sebenar.

Sukan SEA kehilangan apa yang dipanggil semangat kesukanan, fair play dan kewajaran acara yang dipertandingkan.

Sewajarnya ketika kita berusaha melibatkan masyarakat yang lebih luas dalam kegiatan sukan, tiga aspek ini harus kekal menjadi rohnya.

Malangnya insiden-insiden yang berlaku sepanjang temasya kali ini amat membimbangkan.

Ejek mengejek dan tidak hormat kepada lagu kebangsaan negara lain sesuatu yang tidak seharusnya berlaku.

Semangat kesukanan sama sekali diketepikan semata-mata untuk melihat negara tuan rumah muncul juara keseluruhan.

Fenomena ini bukan sahaja berlaku di Indonesia tetapi juga tuan rumah Sukan SEA sebelum ini.

Cuma bezanya, keadaannya makin berat jika tidak dibendung dengan segera.

Menggunakan pelbagai tipu helah serta pengadilan berat sebelah kerap menjadi isu dalam setiap temasya. Menghalalkan cara untuk sekadar memenangi sesuatu hanya akan menafikan semangat kesukanan itu sendiri sekali gus mendatangkan cemuhan.

Kebimbangan semakin menjadi trend apabila tuan rumah sanggup melakukan apa sahaja untuk muncul juara keseluruhan yang bermotifkan politik, pembangunan dan pembinaan bangsa.

Tidak dinafikan persefahaman ini telah lama wujud. Tawar menawar di kalangan semua negara Asia Tenggara yang bertanding berlaku. Mereka sepakat untuk memberikan kelebihan itu pada tuan rumah.

Dilihat daripada jumlah acara yang dipertandingkan itu sahaja, kita semua tahu bahawa tawar menawar itu memang dirancang. Siapa yang kenal dengan petanque atau vovinam?

Bagaimana pula roller sport, paragliding, renang sirip, catur, ski air, bridge dan wall climbing boleh menjadi sebahagian daripada acara Sukan SEA?

Tetapi semuanya ada pada temasya kali ini. Tidak lain tidak bukan ia bertujuan menjadi lubuk emas kepada tuan rumah. Berdasarkan statistik, sebanyak 68 pingat emas diraih Indonesia menerusi sukan pelik ini secara mudah.

Sambil itu untuk mengambil hati negara lain, satu atau dua acara yang tuan rumah tidak memiliki banyak jaguh disenaraikan. Contohnya seperti Malaysia dalam acara basikal trek.

Apa lagi kalau hendak bercakap tentang sukan berbentuk subjektif. Pengadilannya tidak pernah sunyi daripada kontroversi. Silat, taekwondo, karate-do, wusyu, tinju dan apa sahaja yang berbentuk penilaian mata kasar, tiada pasukan yang pernah puas hati.

Kita tidak boleh lagi toleran dalam isu ini. Apatah lagi bersaksikan khalayak ramai, tuan rumah yang sekadar ingin meraih juara keseluruhan sanggup menghadiahkan kemenangan bukan mutlak untuk kepentingan diri sendiri.

Adalah lebih terhormat dan lebih punya harga diri sekiranya tuan rumah meraih juara keseluruhan tanpa perlu mengoyak-goyakkan semangat kesukanan. Kalau hanya setakat gelaran Asia Tenggara, tidak berbaloi kita perlu menggadaikan maruah seperti ini.

Terlalu naif rasanya mengorbankan perjuangan dan keringat atlet semata-mata untuk bergelar juara keseluruhan. Ia sama sekali tidak berguna. Semulianya kita perlu berlaku jujur agar sama-sama dapat meningkatkan lagi bidang sukan di rantau Asia Tenggara.

Kebangkitan negara Asia Tenggara harus dicetuskan dengan menjunjung tinggi semangat kesukanan jika kita tidak mahu menyaksikan prestasi atlet rantau ini terus ketinggalan di mata dunia.

Satu demi satu Sukan SEA sudah berlalu tanpa ada kesedaran ini. Ia hanya akan tinggal sebagai semboyan jika pentadbir sukan di rantau ini sendiri terus mencederainya.

Di tengah kebimbangan tentang terpesongnya peranan sebenar Sukan SEA ini, rasanya ada baik kita tekankan tentang semangat kesukanan dan fair play selepas temasya di Indonesia ini.

Dari situ, mahu tidak mahu, secara langsung atau tidak langsung, disedari atau tidak, kita perlu rela mengakui kelemahan dan kekurangan yang ada.

Semangat mahu menyelamatkan Sukan SEA ini perlu ada kerana tujuan yang sudah terpesong jauh, tidak harus dicapai dengan menghalalkan cara. Apa yang lebih penting lagi ialah iltizam negara ASEAN untuk mengubahnya.

Saat api obor di Kompleks Sukan Jakabaring dipadamkan, ketika bendera Sukan SEA bertukar tangan kepada Myanmar, ketika atlet dan pegawai keluar longlai meninggalkan Palembang, ketika itu kita harus punya rasa memikirkan satu perkara.

Apakah aku yang benar atau Sukan SEA itukah yang benar!

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


KL anjur konvensyen media sosial

Posted:

KL anjur konvensyen media sosial

KL anjur konvensyen media sosial

23/11/2011 5:37pm

KUALA LUMPUR — Asia Pacific Diligence Sdn Bhd akan mengadakan Konvensyen Perangkaian Media Sosial 2011 pada 9 Disember di Dewan Plenari, Pusat Konvensyen Kuala Lumpur.

Konvensyen ini ditujukan kepada ahli perniagaan e-perniagaan, profesional komunikasi media sosial dan orang awam yang berminat untuk mengetahui bagaimana media sosial dijalankan.

Syarikat dalam satu kenyataan hari ini berkata yang konvensyen itu akan menyaksikan dua acara utama.

Satu ialah pameran yang mempromosikan peluang perangkaian dan padanan perniagaan sementara yang satu lagi ialah persidangan meliputi topik-topik daripada pemasaran dan penjenamaan mengenai media sosial terhadap trend-trend media sosial terbaru.

Pameran itu melibatkan rangkaian penyertaan tempatan dan asing termasuk CyberSecurity Malaysia, Groupon, Express Rail Link dan Chartis Malaysia Insurance.

Sementara itu, antara 12 penceramah di persidangan itu, ialah Pagemodo pengasas bersama Jakob Lykkegaard Pedersen dan Timothy Tiah dari Nuffnang. - Bernama

Full content generated by Get Full RSS.

Dua remaja dikhuatiri lemas

Posted:

Dua remaja dikhuatiri lemas

Dua remaja dikhuatiri lemas

23/11/2011 5:09pm

KOTA BAHARU — Dua remaja lelaki dikhuatiri lemas di kawasan parit di Kampung Tualang Salak, Bachok, yang kini dinaiki air.

Jurucakap Bomba Kelantan berkata, pihak bomba menerima laporan tentang insiden lemas tersebut kira-kira 3 petang ini dipercayai melibatkan dua remaja berumur 14 dan 16 tahun.

"Bagaimanapun kita masih belum mempunyai maklumat lengkap dan operasi mencari mangsa sedang dijalankan," katanya kepada Bernama.

Sementara itu keadaan banjir di Kelantan petang ini reda sedikit apabila berlaku penurunan jumlah mangsa pemindahan iaitu seramai 227 orang berbanding 235 orang yang dilaporkan pagi tadi.

Jurucakap Bilik Gerakan Banjir Negeri berkata sehingga kini tiga pusat pemindahan masih dibuka di dua daerah iaitu dua di Kota Baharu dan satu di Pasir Puteh.

"Sementara itu dua jalan telah ditutup kepada semua kenderaan iaitu di Jalan Machang-Pangkal Meleret-Wakaf Bata di Machang dan di Kilometer 3, Jalan Tanah Merah-Kusial-Kampung Ipoh di Tanah Merah," katanya.

Beliau berkata empat sungai utama di Kelantan kini berada di paras amaran dan dua sungai di paras berjaga-jaga.

Katanya, sungai yang berada di paras amaran itu ialah Sungai Lebir di Tualang, Sungai Kelantan di Jambatan Guillemard, Sungai Golok di Jenob dan Sungai Golok di Rantau Panjang. - Bernama

Full content generated by Get Full RSS.

16 masih di pusat pemindahan Johor

Posted:

16 masih di pusat pemindahan Johor

16 masih di pusat pemindahan Johor

23/11/2011 5:07pm

JOHOR BAHARU - Seramai 16 mangsa banjir terdiri daripada tiga keluarga masih ditempatkan di pusat pemindahan Balai Raya Kampung Cahaya, Air Hitam sehingga empat petang hari ini.

Menurut Bilik Gerakan Bencana Negeri Johor, setakat ini hanya sebuah pusat pemindahan mangsa banjir yang dibuka di negeri itu.

Bagaimanapun jurucakapnya berkata, pihak Majlis Keselamatan Negara Negeri Johor sentiasa memantau rapi keadaan berikutan keadaan hujan yang kerap melanda beberapa bahagian negeri ketika ini. - Bernama

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Protes masuki hari keempat di Kaherah

Posted:

Protes masuki hari keempat di Kaherah

Protes masuki hari keempat di Kaherah

PENUNJUK perasaan yang cedera didukung oleh seorang lelaki dalam pertempuran melibatkan pasukan polis dekat Dataran Tahrir, Kaherah semalam.


KAHERAH - Puluhan ribu penduduk Mesir berhimpun di Dataran Tahrir di sini pada hari keempat tunjuk perasaan manakala pertempuran melibatkan penduduk awam dengan pihak berkuasa berlaku di beberapa kawasan semalam.

Tunjuk perasaan di Dataran Tahrir itu dilakukan oleh penduduk awam yang menuntut pemerintah tentera menamatkan pemerintahan sementara selepas berkuasa pada 11 Februari lalu ekoran peletakan jawatan Hosni Mubarak sebagai presiden.

Perhimpunan penduduk di dataran itu juga telah menyebabkan Hosni meletakkan jawatan pada 11 Februari lalu ekoran kebangkitan penduduk di Afrika Utara yang menentang pemerintahan yang korup.

Setakat ini seramai 29 orang terbunuh sejak tunjuk perasaan gelombang kedua itu berlaku.


RIBUAN penunuk perasaan menghadiri perarakan jenazah seorang penduduk yang terbunuh dalam pertempuran dengan polis Mesir di Dataran Tahrir, Kaherah semalam.


Pasukan keselamatan bertindak untuk mengelak konfrontasi dengan penunjuk perasaan selepas beberapa usaha untuk menyuraikan mereka bertukar menjadi ganas.

Beberapa pertempuran berlaku di beberapa jalan raya yang menghubungkan Dataran Tahrir ke ibu pejabat polis.

Pasukan keselamatan yang anggota-anggotanya memakai pakaian berwarna gelap dan dibantu askar-askar melepaskan gas pemedih mata dan peluru getah bagi menghalang kumpulan-kumpulan pemuda yang bertindak balas dengan membaling batu dan bom api.

Kedua-dua kumpulan tersebut telah terlibat dalam pertempuran sejak Sabtu lalu.

Para penunjuk perasaan berusaha untuk menyingkirkan jeneral-jeneral tentera yang gagal untuk menstabilkan negara, memyelamatkan ekonomi dan membawa semula demokrasi sembilan bulan selepas Hosni meletakkan jawatan. - Agensi

Full content generated by Get Full RSS.

Wanita dapat muka baharu dipuji cantik

Posted:

Wanita dapat muka baharu dipuji cantik

Wanita dapat muka baharu dipuji cantik


GAMBAR fail pada 11 Ogos lalu menunjukkan wajah Charla Nash (kiri) selepas dia diserang seekor cimpanzi.Gambar kanan menunjukkan wajahnya selepas dia menjalani pembedahan pemindahan muka di Hospital Wanita Brigham, Massachusetts pada Mei 2011.


HARTFORD, Amerika Syarikat (AS) - Seorang wanita yang diserang seekor cimpanzi menyatakan dia lebih kerap keluar rumah selepas menjalani pembedahan pemindahan muka dan wajah baharunya itu dipuji cantik.

Wanita berkenaan, Charla Nash memberitahu program bual bicara terbitan NBC, Today, wajah penderma organ yang diperolehinya itu mula berubah menurut struktur tulang mukanya.

"Ada orang memberitahu saya bahawa saya cantik," kata Nash dalam wawancara tersebut yang disiar kelmarin.

"Sebelum ini mereka belum pernah memuji saya cantik," tambahnya.

Menurut Nash, dia turut disapa oleh seorang kanak-kanak semasa keluar membeli belah baru-baru ini.

"Ia belum pernah berlaku sebelum ini. Budak perempuan itu menyatakan Hi kepada saya. Saya tidak menakutkan sesiapa," katanya.

Nash diserang oleh seekor cimpanzi seberat 90 kilogram yang dipelihara oleh jirannya pada 2009.

Haiwan itu mengoyakkan hidung, bibir, kelopak mata dan tangan Nash sebelum ia ditembak mati oleh polis.

Dia menjalani pembedahan pemindahan muka dan kedua-dua belah tangannya pada Mei lalu.

Wanita itu akan menjalani pembedahan pemindahan tangan kali kedua dalam masa setahun selepas ekoran masalah komplikasi. - Agensi

Full content generated by Get Full RSS.

Bieber buat ujian DNA

Posted:

Bieber buat ujian DNA

Bieber buat ujian DNA


JUSTIN BIEBER membuat persembahan pada majlis Anugerah Muzik Amerika Kali Ke-39 di Los Angeles pada Ahad lalu.


LOS ANGELES, Amerika Syarikat (AS) - Penyanyi remaja, Justin Bieber telah melakukan ujian asid deoksiribonukleik (DNA) pada Jumaat lalu berhubung saman paterniti oleh seorang wanita, menurut satu laporan semalam

Wanita berkenaan, Mariah Yeater sebelum ini mendakwa bahawa Bieber ialah bapa kandung bayi lelakinya, Tristan.

Laman web hiburan TMZ melaporkan penyanyi kelahiran Kanada itu menyerahkan sampel DNA di sebuah makmal di New Jersey dan kini tiba giliran Yeater untuk menyerahkan sampel DNA bayinya.

Yeater, 20, yang berasal dari negeri California mendakwa dia hamil setelah menjalin hubungan seks selama 30 saat dengan Bieber di belakang pentas selepas konsert bintang remaja itu diadakan di sini pada tahun lalu.

Laman TMZ turut melaporkan bahawa Bieber tidak akan membincangkan sebarang bayaran nafkah dengan Yeater melainkan bayi tersebut terbukti adalah zuriatnya. Malah, jika keputusan DNA menunjukkan bahawa dia bukan bapa Tristan, Bieber mengancam akan mengambil tindakan mahkamah terhadap Yeater.

Yeater menarik balik samannya terhadap Bieber tetapi penyanyi itu berkeras mahu menjalani ujian DNA bagi menutup kontroversi tersebut buat selama-lamanya.

Pengurus Bieber, Scooter Braun memberitahu media AS baru-baru ini bahawa mereka mahu mengajar Yeater jika terbukti dakwaan wanita itu palsu.

"Kami tidak mahu ada orang lain meniru tindakan Yeater pada masa akan datang. Kami tidak mahu ada orang menganggap tidak mengapa untuk berkata, saya hamilkan anak Bieber atau saya melahirkan anak Bieber," kata Braun. - Agensi

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Fida didekati VIP

Posted:

Fida didekati VIP

Fida didekati VIP

TAHUN 2011 merupakan tahun yang telah memberi impak yang cukup besar kepada Fida Ibrahim sehinggakan namanya acap kali menjadi sebutan di kalangan peminat hiburan tempatan.

Jika sebelum ini dia dikenali sebagai artis yang bersih daripada sebarang cerita panas, kini semuanya mulai berubah apabila sudah ramai yang memperkatakan tentang dirinya terutama yang membabitkan isu kontroversi.

Bermula dengan kisah percintaan yang terjalin antara dia dengan Mohd. Noor Murad atau Mamat yang juga merupakan bekas anggota kumpulan Sepah, sehinggalah dia dikritik hebat kerana tidak lagi tampil dengan ciri-ciri gadis muslimah.

Malah, sekeping gambarnya tidak bertudung dan telah dimuat naik oleh Mamat menerusi laman Facebook ternyata mengejutkan ramai terutamanya peminat dan seterusnya ia menjadi punca dia mengambil keputusan untuk berpisah dengan pelawak berkenaan.

Bangkit daripada hujan kritik yang menimpanya, Fida menegaskan bahawa sehingga kini dia masih lagi bertudung dan segala perubahan yang berlaku ke atas dirinya itu adalah sekadar mengikuti perkembangan fesyen.

"Saya tahu ramai yang telah mengkritik saya terutamanya menerusi laman-laman blog hiburan tentang penampilan saya sekarang. Sebenarnya apa yang saya lakukan ini semata-mata ingin mencuba sesuatu yang baharu terutamanya melalui penampilan menerusi gaya dan fesyen yang terkini.

"Sebagai seorang artis sudah tentu saya tidak mahu terus tampil dengan imej yang sama. Cuma saya sedar ada segelintir pihak tidak puas hati dengan penampilan saya sekarang kerana tidak lagi tampil dengan imej bertudung seperti dahulu," tegasnya.

Tambah Fida, dia sendiri cuba mengelak untuk memperkatakan dengan lebih lanjut tentang aurat, namun memberitahu dia masih lagi kekal menutup kepala dan berharap agar peminat dapat menerima perubahan tersebut.

Pada masa yang sama, dia juga menafikan sekeras-kerasnya tanggapan sesetengah pihak mengenai perubahan yang dilakukannya sekarang itu adalah semata-mata mahu mencari publisiti murahan supaya orang lebih mengenali dirinya.

Ujarnya, segala kritikan yang dilemparkan terhadap dirinya itu dianggap sebagai satu tamparan yang cukup hebat sepanjang berkecimpung dalam dunia seni dan mengakui agak tertekan dengan apa yang menimpa ke atas dirinya itu.


KEGAGALAN cintanya bersama Mamat Sepah telah menjadikan Fida mangsa kritikan ramai.


"Mulanya saya ada membaca komen-komen negatif yang dilemparkan dan secara jujurnya saya memang amat kecewa. Bagi saya masing-masing ada hak untuk membuat kritikan, tetapi yang cukup mengecewakan saya apabila ada yang bertindak keterlaluan.

"Kalau mereka memberi kritikan yang membina terutamanya tentang kerjaya, saya masih lagi boleh menerimanya. Namun apa yang membuat hati saya terguris apabila ada yang sanggup menggunakan kata-kata kesat," luahnya.

Meskipun pada awalnya berasa sedih dan kesal dengan apa yang berlaku, Fida mengakui dia kini sudah dapat menerima hakikat bahawa bukan mudah untuk memuaskan hati semua orang terutama tentang perubahan terhadap dirinya itu.

Menurutnya, dia sangat bersyukur kerana terus mendapat sokongan daripada ahli keluarga dan segala yang berlaku ke atas dirinya itu ternyata tidak pernah melemahkan semangatnya untuk terus bergelar anak seni.

"Saya menganggap semua yang berlaku itu ada hikmahnya dan setakat ini saya masih lagi menerima tawaran untuk berlakon dan mengacara walaupun terus dikaitkan dengan isu-isu kontroversi," ujarnya.

Tidak terikat

Pastinya sudah ramai yang mengetahui tentang hubungan cinta yang terjalin antara Fida dan Mamat yang telah putus setelah menjalin hubungan cinta dalam tempoh yang agak singkat.

Mengenai status dirinya ketika ini, Fida memberitahu, setelah hubungan percintaannya putus di tengah jalan, dia mengambil keputusan untuk tidak terikat dengan mana-mana lelaki buat masa ini.

"Sebenarnya selepas hubungan saya dan Mamat putus memang ramai lelaki yang cuba mendekati saya seperti di kalangan artis dan orang biasa. Malah, saya akui pernah cuba didekati golongan VIP.

"Walaupun ramai yang cuba untuk menjalinkan hubungan serius, tetapi rasanya biarlah sekarang saya solo dahulu. Cuma saya tidak nafikan yang kini agak rapat dengan seseorang," jelasnya.

Menurut Fida, jejaka tersebut adalah seorang ahli perniagaan dan mereka berdua sebenarnya sudah lama saling mengenali iaitu sebelum dia menjalinkan hubungan cinta dengan Mamat lagi.

Ujarnya, selama ini hubungan mereka hanyalah sekadar teman biasa sahaja. Namun, selepas apa yang menimpa dirinya telah menyebabkan hubungan mereka kini menjadi lebih rapat.

"Selepas hubungan cinta saya gagal serta dikritik ramai pihak, dialah lelaki yang banyak memberi dorongan dan semangat kepada saya. Itu yang menyebabkan kami rapat dan saya memang selesa berkawan dengannya.

"Apa yang boleh saya katakan setakat ini kami masih lagi berkawan dan dalam proses mengenali hati budi masing-masing. Lagipun kami belum pernah berbincang untuk menjalinkan hubungan yang serius," ujarnya.

Biisnes tudung


FIDA kini lebih selesa untuk tidak bercinta dengan mana-mana lelaki buat masa ini.Selain aktif berlakon dan mengacara, kini artis yang berasal dari Kampung Baru, Kuala Lumpur itu melangkah setapak lagi apabila mula berkecimpung dalam bidang perniagaan.

Ujarnya, ketika ini jadualnya agak sibuk untuk memulakan perniagaan menjual tudung secara dalam talian dengan menggunakan nama Rafidah Ibrahim Couture House (RICH) dan pembinaan laman sesawang jualan tudungnya itu masih lagi dalam proses.

"Sebagai langkah permulaan, ada tudung yang merupakan hasil rekaan saya sendiri serta tudung yang memang dijual di pasaran. Kesemua tudung yang saya jual itu nanti akan menggunakan jenama RICH.

"Buat masa ini saya agak sibuk menjelajah ke beberapa buah negeri mencari material sesuai untuk tudung yang saya hasilkan nanti dan saya menyasarkan awal tahun hadapan untuk melancarkan perniagaan saya itu," ujarnya.

Ditanya apa yang membuatkan dirinya tertarik untuk menjalankan perniagaan tudung, Fida memberitahu semuanya bermula sewaktu dia menjalani penggambaran drama Kasih Alia.

Ujarnya, dalam drama yang disiarkan pada bulan Ramadan yang lalu, dia telah mengenakan tudung yang menggunakan kain jenis chiffon serta menggabungkannya dengan warna-warna kontra.

"Apabila saya mengenakan fesyen tudung sebegitu dalam drama tersebut, tidak sangka pula ramai yang telah bertanya dan berminat. Sehinggakan saya pernah terfikir untuk melelongkan sahaja tudung yang saya pakai itu.

"Kemudian setelah berbincang dengan seorang rakan iaitu Rafiecca Radzi, dia telah mencadangkan supaya menghasilkan tudung yang sama dan memulakan perniagaan menjual tudung," ujarnya yang turut menjadikan rakannya itu sebagai rakan kongsi.

Katanya lagi, sekiranya perniagaannya itu mendapat sambutan hangat daripada orang ramai, dia turut mempunyai perancangan untuk membuka sebuah butik tudung pada masa akan datang.

"Insya-Allah, kalau ditakdirkan perniagaan saya ini berkembang, ia tidak bermakna saya akan melupakan terus bidang hiburan. Selagi ada tawaran yang diberikan sama ada berlakon atau mengacara saya tetap akan terima," akhirinya.

Full content generated by Get Full RSS.

Kak Pah terus gigih anjur acara amal

Posted:

Kak Pah terus gigih anjur acara amal

Kak Pah terus gigih anjur acara amal

Oleh RONI HIDAYAT RIDWAN


SHARIFAH AINI mahu terus beramal menerusi bidang nyanyian.


SESUAI dengan gelaran Biduanita Negara yang diberikan kepadanya, Datuk Sharifah Aini boleh juga digelar penyanyi amal. Ini kerana percaya atau tidak, penyanyi yang lebih mesra dengan panggilan Kak Pah itu sehingga kini sudah terbabit dengan 3,000 acara amal sepanjang 42 tahun pembabitannya sebagai anak seni.

Bagaimanapun, sejak dua tahun yang lalu Kak Pah yang memulakan karier sebagai penyanyi ketika berusia 14 tahun itu sudah mula menganjurkan sendiri acara bagi membantu golongan yang memerlukan.

"Sehingga sekarang saya telah menganjurkan sebanyak lima acara amal dengan memberi bantuan kepada lima buah sekolah tahfiz serta rumah anak yatim di sekitar Lembah Klang. Sasaran saya buat masa ini adalah untuk membantu 15 buah sekolah.

"Jadi pada 17 Disember ini saya akan menganjurkan sebuah lagi acara yang dinamakan majlis Makan Malam Amal Tiga Sahabat untuk memberi bantuan kepada sebuah sekolah tahfiz dan anak yatim lagi," jelasnya pada satu sidang akhbar baru-baru ini.

Ujar Kak Pah, dua buah sekolah yang akan dibantunya itu adalah Madrasah Tahfiz Tahsin Al-Quran yang terletak di Puchong, Selangor serta rumah anak yatim Baitul Ehsan di Taman Maluri, Kuala Lumpur.

Menurutnya lagi, jumlah sumbangan yang akan diserahkan itu nanti adalah berdasarkan keuntungan setelah ditolak semua kos perbelanjaan untuk acara tersebut yang akan berlangsung di Hotel Royale Chulan, Kuala Lumpur.

"Untuk menganjurkan acara-acara amal sebegini, biasanya saya memerlukan kos sekitar RM170,000. Setelah ditolak bayaran kepada pemuzik dan penyanyi undangan, maka selebihnya itu akan diserahkan kepada mereka," ujarnya.

Menariknya tentang acara amal yang dianjurkan kali ini, Kak Pah menerusi syarikatnya iaitu Seri Dewi Production Sdn. Bhd. turut mengundang dua orang penyanyi popular dari Indonesia iaitu Grace Simon dan Dewi Yull.

Ditanya tentang pemilihan Grace dan Dewi untuk menjayakan aktiviti amal yang dianjurkannya itu, Kak Pah menjelaskan kedua-dua penyanyi itu adalah rakan lamanya dan mereka sering bekerjasama dengan mendiang Broery Marantika.

"Apa yang membuatkan saya terharu apabila mereka menunjukkan kesungguhan untuk sama-sama terlibat dengan acara ini, malah mereka langsung tidak bertanyakan tentang soal bayaran untuk persembahan nanti," jelasnya.

Mengenai cabaran sepanjang lima kali menganjurkan acara amal, Kak Pah memberitahu apa yang terpaksa ditempuhi adalah tanggapan serong sesetangah pihak yang mempertikaikan acara yang dianjurkan serta keberkatan sumbangan yang diberikan itu.

Ujarnya, dia tidak akan mengendahkan sebarang tanggapan serong orang yang mempertikaikan usahanya itu kerana niatnya yang paling utama adalah untuk membantu golongan yang memerlukan dan akan terus lebih gigih lagi menganjur acara-acara amal selepas ini.

"Saya tak peduli apa orang nak cakap kerana niat saya memang ikhlas untuk membantu. Dalam kelima-lima acara amal yang dianjurkan sebelum ini saya memang tidak ambil walau sesen pun daripada keuntungan yang diperolehi.

"Lagipun selama 15 tahun, saya telah mempunyai seramai 2,500 anak angkat yang terdiri daripada pelajar tahfiz di seluruh negara. Saya taja mereka dan ambil sebagai anak angkat dan sekarang ini ada yang telah pun berjaya dalam kehidupan masing-masing," luahnya.

Mengenai acara yang akan berlangsung nanti, Kak Pah menjelaskan setakat ini sambutan terhadap penjualan meja sudah 50 peratus terjual dan dia menyasarkan seramai 800 orang yang akan hadir.

Meja-meja yang dijual untuk acara makan malam amal itu adalah berharga RM10,000, RM7,500, RM5,500 dan RM3,500 dan kebanyakan yang terjual adalah menerusi organisasi korporat.

"Kami juga turut mengalu-alukan penjualan tiket untuk perseorangan. Jadi saya berharap agar ada pihak yang sudi untuk hadir kerana selain berhibur mereka juga turut membuat amal menerusi meja atau tiket yang dibeli itu," ujarnya.

Kepada sesiapa yang berminat untuk hadir pada majlis tersebut itu nanti bolehlah menghubungi Puan Shameem untuk mendapat keterangan lanjut berhubung penjualan meja dan tiket di talian 019-2495277.

Full content generated by Get Full RSS.

Ranbir Kapoor tidak senonoh

Posted:

Ranbir Kapoor tidak senonoh

Ranbir Kapoor tidak senonoh


RANBIR KAPOOR


DIA merupakan aktor muda paling hangat di Bollywood saat ini, memiliki wajah yang kacak serta kelihatan seperti seorang jejaka yang baik, namun itu tidak menghalang dirinya untuk berkelakuan tidak senonoh dan memalukan di khalayak.

Baru muncul dengan filem pecah panggung, Rockstar, Ranbir dikatakan telah melakukan sesuatu yang tidak senonoh iaitu membuang air kecil di atas lebuh raya ketika dalam perjalanan pulang dari Karjat, India.

Ujar sumber: "Ranbir sedang dalam perjalanan pulang dari Karjat pada waktu siang hari. Namun, dia terpaksa menghentikan kereta di tengah-tengah lebuh raya yang kosong ketika itu kerana dia dah tahan mahu membuang air kecil.

"Ketika dia sedang kencing di atas lebuh raya itu, tanpa disedarinya perbuatannya itu telah menarik perhatian sebuah kereta peronda polis dan seorang pegawai polis telah turun dari kereta itu dan menegur perbuatan Ranbir yang memalukan itu."

Tambah sumber tersebut, Ranbir yang terpaksa menahan malu memohon maaf dan dia bernasib baik kerana pegawai polis itu memaafkan perbuatannya itu dan melepaskan dia tanpa sebarang dakwaan kerana melakukan tindakan yang tidak senonoh di kawasan terbuka.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved