Jumaat, 10 Januari 2014

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Ubat pos atasi kesesakan di hospital

Posted:

Ubat pos atasi kesesakan di hospital

Ubat pos atasi kesesakan di hospital

SEJAK sembilan tahun lalu, Shazwani Alias, 26, terpaksa berulang-alik dari Melaka ke Hospital Kuala Lumpur (HKL) sebanyak tiga kali sebulan untuk mendapatkan bekalan ubat susulan bagi penyakit buah pinggang yang dihidapnya.

Pelajar ijazah kedoktoran (PhD) dalam jurusan Teknologi Maklumat di Universiti Teknikal Melaka (UTeM) itu pernah menjalani rawatan pembedahan transplan buah pinggang di hospital yang sama pada tahun 2004.

Sebagai pelajar, rutin itu menyebabkan dia sering tertinggal dalam pelajaran. Dia juga pernah dimarahi pensyarah kerana kerap ponteng kuliah disebabkan perlu mengambil ubat di hospital pada setiap bulan.

Bagaimanapun, sejak tahun 2010, Shazwani menarik nafas lega berikutan wujudnya Perkhidmatan Ubat Melalui Pos 1Malaysia (UMP1M) yang dicetuskan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

"Alhamdulillah, sejak menggunakan perkhidmatan UMP1M, banyak masa dapat dijimatkan. Paling penting saya tidak perlu lagi ponteng kelas untuk ke hospital bagi mengambil bekalan ubat.

"Selain itu, saya juga dapat menjimatkan kos perbelanjaan tambang teksi atau tol untuk ke hospital," jelas Shazwani yang semakin sihat ketika dihubungi Kosmo! baru-baru ini.

UMP1M merupakan lanjutan kepada projek perintis yang berjaya dijalankan di Hospital Putrajaya, empat tahun lalu. Ia adalah transformasi KKM demi menambah baik perkhidmatan yang ditawarkan kepada masyarakat.

Pada mulanya hanya hospital utama yang menyediakan perkhidmatan ini.


KAKITANGAN Pos Malaysia mengutip bungkusan pos laju yang mengandungi ubat pada setiap Sabtu dan dihantar ke destinasi dalam tempoh 24 jam.


Kerjasama Pos Malaysia

Namun, bermula tahun 2011, ia diperluaskan ke seluruh negara.

Sehingga kini, sebanyak 53 buah hospital dan 55 buah klinik kesihatan telah menawarkan perkhidmatan tersebut. Sambutan yang menggalakkan daripada pesakit merupakan petunjuk keberkesanan perkhidmatan ini. Memandangkan HKL merupakan hospital rujukan utama, pesakit datang dari seluruh Malaysia ke hospital ini untuk mendapatkan rawatan lanjut.

Perkhidmatan ini mendapat kerjasama daripada pihak Pos Malaysia Berhad.

Bagi mendapatkan perkhidmatan, pesakit hanya perlu membayar kos penghantaran serendah RM5 sebaik sahaja menerima bekalan ubat.

Lokasi penghantaran ubat pula tidak terhad kepada sesuatu kawasan sebaliknya meliputi seluruh negara. Ia akan dihantar ke rumah, pejabat atau mana-mana destinasi pilihan pesakit. Bekalan ubat yang dihantar adalah dalam bentuk tablet atau kapsul sahaja.

Menurut Ketua Jabatan Farmasi HKL, Abida Haq Syed M. Haq, hanya pesakit kronik seperti penghidap hipertensi, sakit jantung dan diabetes dibenarkan menggunakan perkhidmatan pos bagi mendapatkan bekalan ubat susulan.

Kebiasaannya pesakit seperti ini akan berjumpa dengan doktor setiap tiga hingga enam bulan sekali. Bekalan ubat pula diberikan pada setiap bulan dan mereka dikehendaki datang berulang kali ke hospital sebelum ini," ujarnya ketika ditemui di Jabatan Farmasi HKL baru-baru ini.

Namun begitu, pesakit harus memahami cara-cara untuk menggunakan perkhidmatan ini terlebih dulu. Perkara pertama yang perlu dilakukan ialah membuat pendaftaran dengan UMP1M ketika mengambil ubat pertama di farmasi hospital selain menepati kriteria yang ditetapkan.

PEGAWAI farmasi akan memastikan semua bekalan ubat yang dihantar kepada pesakit adalah betul.


Kutip bungkusan

Menurutnya lagi, sehingga kini sebanyak 1,361 pesakit HKL telah berdaftar untuk menggunakan perkhidmatan ini. Kira-kira 2,736 bungkusan telah dikirim dari HKL tanpa mengalami sebarang masalah setakat ini.

Setiap bungkusan ubat diuruskan oleh dua orang pegawai farmasi untuk memastikan ubat, arahan penggunaan, label, dan kuantiti yang dibekalkan termasuk alamat pesakit adalah betul.

Kemudian wakil Pos Laju akan mengutip semua bungkusan dari hari Isnin hingga Jumaat dan semua bungkusan akan dihantar ke destinasi dalam tempoh 24 jam.

Di samping itu, pihak farmasi juga mengamalkan sistem temu janji melalui telefon dan khidmat pesanan ringkas kepada pesakit selepas kiriman dibuat untuk memastikan bungkusan ubat selamat sampai kepada pesakit.

Bagaimanapun, bekalan ubat tidak diberikan terus kepada pesakit dalam tempoh masa yang panjang. Ini disebabkan kaedah penstoran di rumah tidak menjamin ubat disimpan dengan betul.

Sehingga Jun 2013, dianggarkan sebanyak 99,095 bungkusan bekalan ubat telah dihantar kepada pesakit sejak UMP1M diwujudkan di negara ini.

Sementara itu, seorang pesara syarikat penerbangan Malaysia Airlines, Abu Bakar Katan, 61, memberitahu, dia telah menggunakan perkhidmatan UMP1M sejak setahun yang lalu.

Dia yang berasal dari Batu Caves, Selangor bukan sahaja menghidap penyakit asma malah pelbagai jenis penyakit lain seperti jantung dan diabetes sejak beberapa tahun lalu.

Katanya, perkhidmatan tersebut turut menyelesaikan masalah yang dihadapinya sebelum ini yang adakalanya terpaksa bergantung kepada ahli keluarga untuk mendapatkan ubat.

"Sebelum ini, sebulan sekali saya akan ke HKL untuk mengambil ubat. Apabila umur semakin meningkat, tahap kesihatan tidak lagi mengizinkan saya untuk memandu jauh.

"Perkhidmatan ini secara tidak langsung memudahkan pesakit daripada kalangan warga emas seperti saya untuk mendapatkan bekalan ubat tanpa perlu menunggu lama di kaunter farmasi. Di samping itu, ia dapat mengelakkan kesesakan yang sering berlaku di hospital," jelasnya.

Pesta salji tiga negara

Posted:

Pesta salji tiga negara

Pesta salji tiga negara


PENGUNJUNG turut berpeluang meluncur ais di Festival Musim Sejuk Quebec.


MUSIM sejuk yang melanda beberapa negara pada masa ini membuatkan permukaan bumi di negara-negara terlibat menjadi putih akibat dilitupi salji tebal.

Biarpun suhu di negara berkenaan jatuh di bawah paras beku, cuaca ekstrem tersebut tidak menghalang penduduk negara seperti di Kanada, China dan Jepun untuk menunjukkan daya kreativiti mereka dalam ukiran salji.

Festival Musim Sejuk Quebec 2014 atau lebih dikenali sebagai Carnaval de Québec yang diadakan di Kanada merupakan karnival musim sejuk terbesar di dunia. Karnival yang disambut selama 17 hari oleh penduduk kawasan Old Quebec itu bermula secara rasmi pada 31 Januari hingga 16 Februari ini.

Dalam pada itu, sambutan Festival Ais Harbin di wilayah Harbin yang terletak di utara China juga tidak kurang gahnya.

Bandar tersebut yang terkenal dengan gelaran Bandar Ais juga mempunyai keunikan tersendiri kerana mengalami empat musim berbeza. Menariknya, keempat-empat musim tersebut dianggap sebagai musim sejuk yang panjang kerana musim panasnya juga masih terasa sejuk.

Antara acara menarik yang disediakan sepanjang festival tersebut ialah pertunjukan tanglung ais pada waktu malam, ukiran arca ais gergasi dan pertunjukan aksi haiwan-haiwan kutub yang mencuit hati pengunjung.


LEBIH 7,000 artis dan pekerja terlibat bagi menjayakan Festival Ais Harbin di Harbin yang terletak di utara China.


Aktiviti musim sejuk

Bagi mereka yang gemar melakukan aktiviti tradisional musim sejuk, mereka berpeluang berbuat demikian dengan meluncur ais, ski dan menaiki kereta yang turut disediakan sepanjang festival tersebut. Ia berlangsung pada pertengahan bulan Disember hingga penghujung Februari.

Sementara itu, di Jepun pula berlangsung Festival Ais Sapporo yang berjaya menarik seramai 2 juta pengunjung setiap tahun.

Beberapa patung ais berskala besar diukir dan didirikan bermula dari Taman Odori ke Tsudome dan berakhir di jalan utama Susukino.

Festival salji di Jepun bermula sejak tahun 1950 apabila pelajar-pelajar sekolah tinggi tempatan membina enam patung salji di Taman Odori.

Pada tahun 1955, Pasukan Pertahanan Diri (Jepun) menyertai festival berkenaan dan membina arca ais berskala besar yang pertama. Sejak itu, Festival Ais Sapporo terkenal sehingga kini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


Program gunting rambut percuma untuk 50 anak yatim

Posted:

Program gunting rambut percuma untuk 50 anak yatim

Program gunting rambut percuma untuk 50 anak yatim

ANAK-ANAK yatim dari Pertubuhan Anak-Anak Yatim Puchong turut menerima cenderamata sempena program amal gunting rambut secara percuma di Kompleks PKNS Shah Alam, Selangor baru-baru ini.


GAYA. Seramai 50 anak-anak yatim dari Pertubuhan Anak-Anak Yatim Puchong, Selangor memulakan sesi persekolahan 2014 baru-baru ini dengan gaya rambut baharu apabila diberi peluang memotong rambut secara percuma.

Seramai 14 kru dari Rias Kosmetik, Shery Hair Stylist, Mastura Hair Salon, Erah Hair Spa Salon, Manja Salon dan Juiczy Hair Studio terlibat memotong rambut 27 kanak-kanak lelaki dan 23 perempuan dari rumah anak yatim itu di Kompleks PKNS, Shah Alam, Selangor baru-baru ini.

Pengusaha Rias Kosmetik, Rodiah Tok Kecil berkata, program masuk tahun kedua itu diadakan sebagai khidmat masyarakat sempena bermulanya musim persekolahan turut mendapat tajaan Persatuan Peniaga-Peniaga Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS).

Palapes USM raikan ketua jurulatih

Posted:

Palapes USM raikan ketua jurulatih

Palapes USM raikan ketua jurulatih


OMAR (depan, lima dari kiri) bergambar kenangan dengan pegawai Palapes USM pada majlis meraikan Mustaffa (depan, empat dari kiri) yang lebih lima tahun berkhidmat selaku ketua jurulatih di kampus USM, George Town, Pulau Pinang baru-baru ini.


BERTUKAR. Markas Pasukan Latihan Pegawai Simpanan (Palapes) Universiti Sains Malaysia (USM) mengadakan majlis meraikan pertukaran ketua jurulatihnya, Mejar Mustaffa Ibrahim di kampus universiti itu di George Town, Pulau Pinang baru-baru ini.

Mustaffa yang memulakan tugasnya di Palapes USM pada tahun 2009 kini bertukar ke Markas Stesen Staf Sungai Petani, Kedah sebagai Pegawai Stesen Staf sejak 1 Januari lalu.

Menurut Mustaffa, warga Palapes USM diseru terus menjaga nama baik pasukan itu selain mengekalkan teras disiplin dan semangat patriotik yang tinggi sebagai pegawai tentera.

Turut hadir pada majlis itu, Naib Canselor USM merangkap Komandan Palapes USM, Kolonel (Kehormat) Datuk Omar Osman, pegawai tetap, pegawai sukarela, jurulatih dan para pegawai kadet.

Pelajar UiTM masuk kampung ajak dekati perpustakaan

Posted:

Pelajar UiTM masuk kampung ajak dekati perpustakaan

Pelajar UiTM masuk kampung ajak dekati perpustakaan


SEBAHAGIAN daripada 34 warga UiTM bergambar kenangan dengan masyarakat Kampung Endah dalam program Peace, Love, Read di Perpustakaan Desa Kampung Endah, Banting, Selangor baru-baru ini.


GEDUNG ILMU. Seramai 34 pelajar Fakulti Pengurusan Maklumat, Universiti Teknologi Mara, Shah Alam menganjurkan program Peace, Love, Read di Perpustakaan Desa Kampung Endah, Banting, Selangor baru-baru ini.

Program itu bertujuan menggalakkan anak muda kampung untuk mendekati perpustakaan dan pusat sumber ilmu bagi memupuk minat membaca.

"Masih ramai yang tidak menyedari betapa pentingnya perpustakaan dalam membentuk masyarakat yang berilmu. Ini antara usaha kami dalam mendidik anak muda Malaysia," kata Ketua Biro program Peace, Love, Read, Noor Syazwani Munajat.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Pemotoran

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Pemotoran


Crossover urban Peugeot 2008

Posted:

Crossover urban Peugeot 2008

Crossover urban Peugeot 2008

Oleh AFIFI HAFIZ MOHD. NOR

SEJAK diperkenalkan semula di pasaran Malaysia pada tahun 2008, Peugeot bangkit sedikit demi sedikit tetapi kini, jenama Perancis itu sudah mula menambat hati pembeli tempatan.

Peugeot berjaya menjual sebanyak 772 unit model pada tahun 1998. Selang setahun, angka jualan melonjak kepada 3,766 unit.

Catatan mendadak itu membuatkan jenama dengan logo singa itu mendapat tangga kedua dalam aspek jualan kenderaan Eropah di Malaysia selepas Mercedes Benz.

Kejayaan itu sudah tentu bertitik tolak daripada usaha keras pengedar rasmi jenama kereta itu di negara ini, Nasim Sdn. Bhd.

Ekoran daripada sambutan itu, beberapa model baharu turut diperkenalkan, termasuk model 2008. Model crossover untuk pemanduan urban itu menggunakan platform PF1 yang sama dengan model 208.

Di Eropah, model 2008 telah menerima tempahan awal sebanyak 73,600. Debut model itu di Malaysia ialah semasa pameran Kuala Lumpur International Motor Show 2013 (KLIMS) di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) November tahun lalu. Sejak 2008 diperkenalkan, pihak Nasim telah menerima lebih 100 unit ditempah.

Kejayaan 2008 di Eropah mendorong Nasim untuk melancarkan model berkenaan di Malaysia kerana crossover itu menawarkan gaya dinamik dengan ditambah ciri-ciri inovatif.


TEMPAT duduk hadapan jenis separa buket dengan kombinasi kulit Oxford dan fabrik.


Menurut Ketua Pegawai Operasi Nasim, Datuk Samson Anand George, pihaknya menetapkan 100 unit 2008 terjual sebulan.

" Peugeot 2008 akan melonjakkan total jualan Nasim sebanyak 7,000 unit pada tahun 2014," katanya.

Crossover ini yang dilengkapi dengan beberapa aksesori pintar seperti Smart Park Assist dengan sensor parkir depan dan belakang. Ciri-ciri ini membolehkan pemandu memakir kenderaan tanpa perlu menyentuh stereng.

Pemandu hanya perlu mengawal pedal minyak dan brek sahaja berpandukan skrin sesentuh yang dengan sensor di depan dan belakang kereta.

Kedudukan memandu lebih tinggi dari kereta memberikan pemandu pandangan yang luas.

Walaupun ruang dalaman 2008 umpama memandu hatchback 208. Namun ruang itu kelihatan terbuka kerana crossover ini dilengkapi dengan bumbung kaca panoramik.

Ruang dalaman 2008 dikenali sebagai Peugeot i-Cockpit yang bercirikan stereng padat, skrin sentuh tujuh inci dan sistem audio bunyi Arkamys 3D dengan enam pembesar suara.

Di samping itu, terdapat juga port USB untuk menyambung dan mengecas telefon serta peranti media dengan sambungan Bluetooth.

Antara ciri-ciri menarik lain pada model ini ialah lampu keselamatan Follow Me Home dan Guide Me Home. Selain itu, 2008 juga dilengkapi dengan sistem pengelap cermin dan lampu automatik dengan sensor.

Keluasan normal but Peugeot 2008 ialah 360 liter, tetapi jika mahu membawa lebih muatan tempat duduk belakang boleh dilipatkan dan menjadikan keluasan sebanyak 1,194 liter, luas bukan?

Pandu uji

Bagi meyakinkan penulis, Peugeot Malaysia telah menjemput wakil media permotoran untuk menguji sendiri model crossover itu di Solaris Dutamas baru-baru ini.

Pandu uji singkat dari Kuala Lumpur ke Putrajaya itu memberikan penulis pengalaman memandu model 2008 yang baru dilancarkan itu.

Sebaik menaiki 2008 itu, penulis mendapati model itu menggunakan material yang baik untuk ruang kokpitnya.


RUANG simpanan barang yang agak luas memberi nilai tambah kepada keluarga kecil untuk pemanduan jarak jauh.


Memulakan pemanduan, enjin enjin 1.6 liter VTi terasa agak lancar untuk menggerakkan crossover 2008, bagaimanapun transmisi automatik empat kelajuan dengan tiptronic itu seperti agak cepat bertukar gear.

Namun jika inginkan mood pemanduan lebih agresif pemandu boleh menggunakan mod S yang mana pemandu boleh menentukan bila gear ingin ditukarkan.

Penulis difahamkan kelajuan maksimum Peugeot 2008 ialah 190 kilometer sejam dan catatan 0-100 adalah 11.2 saat.

Perjalanan ke Putrajaya melalui Bukit Ampang dan jalan Hulu Langat dapat memberikan penulis merasai laluan berselekoh. Sungguhpun 2008 merupakan sebuah crossover tetapi pemanduan di selekoh terasa seperti memandu sebuah sedan.

Tempat duduk jenis separa buket itu juga agak selesa untuk pemanduan di jalan yang berselekoh yang mampu mengampu badan daripada berganjak.

Penggunaan rim berwarna dua tona bersaiz 16 dengan tayar 195/60 juga memberikan model kestabilan di samping menaikkan imej 2008 ini.

Antara ciri-ciri keselamatan yang ada pada model ini seperti enam beg udara, program kestabilan elektronik (ESP), ASR, DSC, ABS, EBA dan EBFD.

Untuk makluman model ini telah menggondol beberapa anugerah European Car Of The Year 2014 daripada Italy's Auto Europa dan Top SUV/Crossover Vehicle menerusi Anugerah Poland's Golden Steering Wheel.

Model ikonik BMW M

Posted:

Model ikonik BMW M

Model ikonik BMW M

Oleh MUHAMMAD MD TAJUDIN


BMW M3 mampu memecut dari titik pegun hingga 100km dalam tempoh 4.3 saat.


BUAT julung-julung kalinya, model BMW Coupé dan Saloon memiliki nama tersendiri. Keadaan itu nyata berbeza sebelum ini yang mana BMW menggunakan nama model asas yang dinaik taraf.

Malah pengenalan produk baharu itu juga menandakan pertama kali penggunaan enjin pengecas turbo untuk model BMW M bersesaran 3.0 liter enam silinder sebaris dengan teknologi M TwinPower Turbo yang dibangunkan khas untuk model itu dengan output kuasa 431hp.

Kuasa tork setinggi 550Nm boleh dinikmati pada pusingan enjin serendah 1,850rpm. Di sebalik peningkatan kuasa, penggunaan bahan api dan emisi karbon turun sekitar 25 peratus.

Berat model berprestasi itu dikurangkan sebanyak 80 kilogram berbanding model sebelumnya sekali gus menyumbang kepada pengendalian yang lebih dinamik dan kecekapan penggunaan tenaga.

Formula mengurangkan berat jentera terletak pada penggunaan lebih banyak peralatan ringan seperti bumbung yang diperbuat daripada bahan plastik gentian karbon diperkukuh (CFRP).

Asas pembangunan kereta ini cukup mudah iaitu berkuasa tinggi, lebih ringan dan keseronokan pemanduan. Malah jurutera BMW M turut memberi perhatian kepada prestasi aerodinamik menerusi kerjasama erat bersama pemandu profesional BMW Motorsport.

Kedua-dua model itu menjalani ujian yang ekstensif sehinggakan talaan jentera dilakukan di litar Nürburgring Nordschleife.


PAPAN pemuka BMW M4 keihatan lebih kemas berbanding generasi sebelumnya.


Jurutera turut memberi perhatian dalam mengoptimumkan pengaliran angin ke seluruh badan kereta untuk prestasi tinggi pada masa sama enjin dan brek mendapat penyejukan yang diperlukan walaupun beroperasi dengan tekanan yang kuat di litar lumba.

Peralatan aerodinamik seperti rekaan apron depan yang agresif, bawah badan kereta yang tertutup dan lip spoiler di belakang M3 Saloon atau bootlid spoiler pada BMW M4 Coupé mengurangkan angkatan kereta (lift) dengan jumlah yang sama pada bahagian depan dan gandar belakang seterusnya membantu dalam aspek pengendalian.

Enjin enam silinder sebaris baharu dengan pengecas turbo menjanjikan keseronokan kepada pemandunya. Konfigurasi enjin kedua-dua model M3 Saloon dan M4 Coupé sebenarnya berpatah balik kepada enjin klasik enam silinder sebaris seperti yang digunakan pada model generasi kedua dan ketiga model sport itu.

Berbanding enjin V8 pada model sebelum ini, kuasa enjin baharu dinaikkan sedikit kepada 431hp manakala tork puncak berjaya ditingkatkan kira-kira 40 peratus kepada 550Nm.

Memacu kepada 100km/j hanya mengambil masa sebanyak 4.3 saat dengan transmisi manual manakala dengan transmisi M DCT pula hanya mengambil 4.1 saat. Kelajuan maksimum kereta berprestasi ini ialah 249km/j dengan sekatan elektronik.

Nadi kuasa M Twin Power Turbo terletak pada dua pengecas turbo mono-scroll, sistem pancitan kejituan tinggi, pemasa injap boleh ubah VALVETRONIC dan pemasa aci sesondol boleh ubah Double-VANOS. VALVETRONIC dan Double-Vanos bergerak secara gandingan dalam mengawal injap masukan.

Hasilnya ialah penghantaran kuasa lebih lancar dan cekap, respon enjin yang pantas dan menariknya penggu naan minyak dan bahan api berkurangan.

Suspensi Adaptive M yang didatangkan sebagai pakej standard di UK mempunyai beberapa seleksi bagi menyesuaikan permukaan jalan. Pemandu boleh melaras suspensi mengikut pilihan COMFORT, SPORT dan SPORT+ dengan talaan paling selesa untuk jalan biasa atau keras sedikit untuk jalan berliku atau SPORT+ untuk pemanduan di litar lumba.

Mode SPORT+ berfungsi dengan meminimumkan pergerakan badan kereta dan memaksimum ciri-ciri dinamik semasa di litar lumba.

Honda sambut 2014 dengan NSS300

Posted:

Honda sambut 2014 dengan NSS300

Honda sambut 2014 dengan NSS300

Oleh SHAWKATH AZDE


PENGENALAN skuter berkelas 300cc berjaya meletakkan Boon Siew Honda di hadapan pesaing-pesaing senegaranya di Malaysia.


BOON Siew Honda Sdn. Bhd. (Boon Siew Honda) membuka tirai 2014 dengan pengenalan model skuter NSS300. Ketibaan model itu menandakan kesinambungan usaha syarikat jenama Jepun itu untuk mempelbagaikan produk dalam segmen motosikal berbeza di Malaysia.

Model itu mengisi vakum rangkaian skuter Honda khasnya bagi pelanggan setia yang ingin menaik taraf jentera sedia ada kepada motosikal automatik kelas sederhana dan penunggang veteran.

NSS300 memperoleh kuasa daripada seunit enjin empat lejang SOHC berkapasiti 279cc dengan sistem sejukan cecair. Enjin itu berupaya menjana prestasi output 19kW pada 7,500rpm dan tork setinggi 26Nm pada 5,000rpm. Model itu menepati standard piawaian EURO 3.

Pelengkap kepada rangkaian kuasa skuter itu ialah sistem klac dan transmisi V-Matic yang menjayakan hantaran kuasa berprestasi ke roda belakang. Model itu membantu penunggang menikmati kadar pecutan yang lebih baik khususnya dalam kawasan bandar.

Seperti Honda PCX 150i sebelum ini, model NSS300 juga didatangkan dengan teknologi sistem penyampaian bahan api PGM-FI (Programmed -Fuel Injection) yang membantu menjimatkan penggunaan bahan api.

Boon Siew Honda mendakwa bekalan satu tangki minyak petrol berkapasiti 11.6 liter membolehkan penunggang mencapai jarak tunggangan sejauh 354 kilometer (km). Secara purata, satu liter menyamai jarak 30.8km.


INSTRUMEN meter membekalkan semua maklumat semasa tunggangan.


Untuk memastikan skuter itu menawarkan pengendalian terbaik, jurutera Honda telah mengaplikasi sistem Kejuruteraan Panduan Komputer (CAE) agar kerangka NSS300 mampu menanggung takat alah agar lebih responsif sewaktu tunggangan. Saiz fizikal binaan skuter berkenaan turut mengambil kira faktor kegunaan dalam bandar untuk membolehkan penunggang menikmati pengendalian mudah apabila mengharungi kesesakan lalu lintas pada waktu puncak.

Tugas mengawal kelajuan jentera atau memberhentikan NSS300 disandarkan kepada dua unit sistem brek cakera yang dipasang pada kedua-dua roda. Sistem brek itu juga didatangkan dengan teknologi CBS (Sistem Brek Gabungan) untuk meningkatkan keselamatan para penunggang.

HISS

Aspek kestabilan turut diperkukuhkan dengan memadankan fork teleskopik 35 milimeter pada bahagian hadapan manakala sistem penyerap hentak kembar dikenakan pada bahagian belakang.

Instrumen meter membekalkan semua maklumat semasa kepada para penunggang menerusi meter kelajuan, jam, meter dwiperjalanan, meter suhu, kadar penggunaan bahan api, jarak perjalanan dan lampu amaran baki bekalan bahan api.

Bagi memudahkan pemilik menyimpan topi keledar dan barangan, model itu didatangkan dengan satu suiz untuk membuka, menutup dan mengunci ruang simpanan yang berada di bawah pelana. Ruang simpanan itu cukup luas untuk menyimpan dua buah topi keledar jenis full face.

Kemudahan lain disediakan ialah dwipoket reraut untuk simpanan barangan kecil, seunit soket 12V untuk mengecas aksesori peribadi seperti telefon bimbit dan teknologi mencegah kecurian HISS (Honda Ignition Security System).

Harga jualan bagi Honda NSS300 ialah RM26,768 (versi Standard) dan RM28,288 (versi sistem ABS). Tempoh jaminan diberikan adalah selama dua tahun atau jarak perbatuan 20,000km (mana-mana tiba dulu). NSS300 didatangkan dengan tiga pilihan warna iaitu hitam, putih dan perak.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Persatuan Bible tetap mahu guna kalimah Allah

Posted:

Persatuan Bible tetap mahu guna kalimah Allah

Persatuan Bible tetap mahu guna kalimah Allah

MIN CHOON (kiri) dan Simon Wong (kanan) selepas hadir memberi keterangan di pejabat JAIS, Shah Alam semalam.


SHAH ALAM - Persatuan Bible Malaysia (BSM) tetap berkeras mahu menggunakan kalimah Allah dalam Bible versi bahasa Melayu dengan alasan naskhah Bible itu mempunyai cop pengesahan Kementerian Dalam Negeri (KDN).

Presidennya, Lee Min Choon berkata, pihaknya menganggap tindakan itu adalah tidak salah mengikut undang-undang kerana ia mematuhi resolusi penyelesaian 10 perkara berkaitan penganut Kristian yang diputuskan Kabinet pada 2010.

Menurut beliau, antara perkara yang terkandung dalam resolusi berkenaan ialah membenarkan pengimportan, penggunaan dan percetakan kitab Bible berbahasa Melayu.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Malaysia destinasi pelabur asing

Posted:

Malaysia destinasi pelabur asing

Malaysia destinasi pelabur asing


NAJIB (kanan) menekan butang kawalan jauh sebagai gimik majlis pecah tanah kilang Kellogg di Bandar Enstek, Nilai, Negeri Sembilan semalam.


NILAI - Datuk Seri Najib Tun Razak menegaskan kedudukan ekonomi Malaysia yang kukuh ketika ini telah mendorong syarikat global terkenal memilih negara sebagai destinasi mereka untuk melabur.

Perdana Menteri berkata, keputusan syarikat multinasional Kellogg Company (Kellogg) untuk melabur di negara ini menjadi bukti ia mempunyai keyakinan tinggi terhadap Malaysia.

Kellogg merupakan pengeluar terbesar bijirin sarapan sedia untuk dimakan dan pengeluar kedua terbesar snek dan biskut.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

SPAD belum tetapkan tambang

Posted:

SPAD belum tetapkan tambang

SPAD belum tetapkan tambang

KUALA LUMPUR - Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) berkemungkinan menyerahkan isu kenaikan kadar tambang bas sekolah kepada pihak ibu bapa dan pengusaha sendiri untuk diselesaikan secara baik dan harmoni.

Pengerusinya, Tan Sri Syed Hamid Albar (gambar) berkata, langkah itu bertujuan membolehkan satu keputusan menang-menang dicapai antara kedua-dua pihak sekali gus menamatkan polemik isu tersebut yang berlanjutan hingga kini.

"Saya sebenarnya lebih suka kita tinggalkan (isu kenaikan kadar tambang bas sekolah) kepada ibu bapa dan pengusaha supaya mereka mencapai situasi menang-menang. Biar mereka yang putuskan," katanya.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Troussier ke Malaysia atau Tunisia?

Posted:

Troussier ke Malaysia atau Tunisia?

Troussier ke Malaysia atau Tunisia?

Oleh AHMAD FAZLI MOHD. YADI
fazli.yadi@kosmo.com.my

TROUSSIER yang berada dalam radar FAM, kini dikatakan bakal dilamar oleh Persatuan Bola Sepak Tunisia.


SPEKULASI jurulatih baharu Harimau Malaya semakin hangat apabila Persatuan Bola Sepak Tunisia (FTF) dilaporkan bakal melamar bekas jurulatih Jepun, Phillipe Troussier.

Troussier sebelum ini telah dikaitkan dengan Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) bagi menggantikan bekas pengendali Harimau Malaya, Datuk K. Rajagobal.

Kosmo! kelmarin melaporkan, FAM sudah bersedia untuk mengumumkan calon pilihan untuk menggantikan Rajagobal bulan depan.

Kontrak Rajagobal selaku jurulatih Harimau Malaya berakhir pada 31 Disember lalu.

Begitupun, usaha FTF jelas dilihat memberikan tamparan kepada FAM dalam usaha menagih sentuhan pengendali kelahiran Perancis itu yang berjaya membimbing pasukan Jepun mara ke pusingan kalah mati kempen Piala Dunia 2002.

Setiausaha Agung FAM, Datuk Hamidin Mohd. Amin kekal dengan pendirian 'kunci mulut' dan tetap enggan mengulas mengenai calon jurulatih baharu Harimau Malaya.

"Saya tidak mahu ulas lebih lanjut (mengenai tawaran FTF yang berminat untuk mendapatkan khidmat Troussier).

"Kita tunggu dan lihat sahaja. Seperti yang saya janjikan semalam (kelmarin), FAM akan mengumumkan jurulatih baharu skuad kebangsaan selewat-lewatnya pada Februari depan," katanya.

Troussier yang juga dikenali sebagai 'Doktor Bomoh Putih' di Eropah, pernah mengendali tujuh pasukan kebangsaan bermula dengan Ivory Coast, Nigeria, Burkina Faso, Afrika Selatan, Jepun, Qatar dan Maghribi.

Tunisia kini terdesak untuk mencari jurulatih baharu dalam usaha mempersiapkan pasukan menjelang aksi kelayakan Piala Negara-Negara Afrika yang akan bermula pada September depan.

Selain Troussier, FAM turut dikaitkan dengan bekas jurulatih Singapura, Radojko Avramovic; jurulatih Sarawak; Robert Alberts; bekas jurulatih Liverpool, Alex Miller; bekas pemain Chelsea, Marcel Desailly dan pengendali Harimau Muda A, Datuk Ong Kim Swee.

Buat sementara ini, Kim Swee ditugaskan menjadi pengendali sementara Harimau Malaya.

Skuad Harimau Malaya masih memiliki baki satu perlawanan kelayakan Piala Asia 2015 menentang Yemen pada Mac depan.

Felda United dijana oleh Puma

Posted:

Felda United dijana oleh Puma

Felda United dijana oleh Puma


ANDRADE (kanan) bersama Fuad (kiri) pada majlis penyerahaan jersi Puma untuk skuad Felda United di ibu negara semalam.


FELDA United akan dijana oleh Puma pada saingan Liga Malaysia (Liga M) musim 2014 yang bakal membuka tirainya minggu depan.

Puma akan tampil selaku penaja Felda United untuk selama tiga musim sehingga 2016.

Dengan penajaan tersebut, Felda United akan tampil dengan jenama Puma dalam saingan Liga Premier sekali gus mengikut jejak juara Piala Malaysia 2013, Pahang yang turut dijana oleh syarikat pengeluar barangan sukan berkualiti itu.

Ketika mengulas mengenai penajaan tersebut, Pengarah Urusan Puma bagi rantau Asia Tenggara, Miguel Andrade menjelaskan bahawa pihaknya memiliki keyakinan yang tinggi terhadap skuad Felda United yang dilihat mampu memberi saingan kepada pasukan-pasukan elit dalam saingan Liga Premier musim ini.

"Kami sentiasa meletakkan tahap kualiti yang tinggi sebagai penanda aras kami dan Felda United sememangnya memiliki segala ramuan untuk membuktikan kemampuan untuk melayakkan diri ke Liga Super musim depan.

"Secara peribadi, saya merasakan bahawa anda adalah duta terbaik bagi jenama kami dalam Liga Premier," kata Andrade pada majlis pengumuman penajaan perjanjian dengan Felda United di Kuala Lumpur semalam.

Seiring dengan aspirasi jangka panjang Puma untuk menjadi kuasa dominan dalam acara sukan berpasukan, Andrade menambah bahawa ia memang menjadi harapannya untuk melihat Felda United kembali bersaing pada pentas tertinggi.

Majlis semalam turut disaksikan Pengarah Bahagian Sukan Felda, Datuk Ahmad Fuad, Ketua Pemasaran Puma Malaysia, Gabriel Yap serta para pegawai, jurulatih dan pemain Felda United.

Dalam kenyataan ringkasnya, Ahmad Fuad merakamkan penghargaan kepada Puma atas keyakinan yang diletakkan terhadap pasukan Felda United.

Menurutnya, penajaan tersebut pastinya akan membantu meningkatkan motivasi para pemain dan pasukan untuk menampilkan persembahan terbaik pada saingan Liga Premier nanti.

"Kami melalui musim yang sukar tahun lalu, namun kami yakin nasib kami akan berubah tahun ini dengan sokongan Puma sekali gus meningkatkan gaya persembahan kami musim ini," tambah Ahmad Fuad.

Pada majlis tersebut, Ahmad Fuad juga mengumumkan bahawa Datuk Jamaludin Ahmad dilantik sebagai pengurus pasukan Felda United manakala bekas pengendali Selangor, Irfan Bakti Abu Salim akan menggalas tugas sebagai jurulatih dan dibantu oleh Azuan Zain.

Pada musim ini, Felda United yang membuat kemunculan pertama dalam Liga M pada tahun 2007, akan menjadikan Stadium MBPJ di Kelana Jaya sebagai gelanggang sendiri.

Chong Wei hampiri final

Posted:

Chong Wei hampiri final

Chong Wei hampiri final

Oleh MOHD. IKHSAN FIRDAUS AZMI
ikhsan.azmi@kosmo.com.my

PEMAIN No. 1 dunia, Datuk Lee Chong Wei muncul selaku satu-satunya wakil negara yang mara ke pusingan separuh akhir Kejohanan Badminton Siri Super Terbuka Korea 2014 selepas menewaskan Du Pengyu dari China 21-9, 21-12 di Seoul, Korea Selatan semalam.

Satu lagi wakil negara, Goh V Shem-Lim Khim Wah bagaimanapun terkandas pada aksi suku akhir apabila tumpas kepada pilihan utama kejohanan, Mathias Boe-Carsten Mogensen dari Denmark 10-21, 9-21.

Chong Wei ternyata masih berada dalam kelas tersendiri sepanjang kejohanan itu apabila tampil dengan penuh aksi konsisten untuk mencatatkan satu lagi kemenangan straight set.

Lebih menarik, kemenangan itu menyaksikan pemain berusia 31 tahun itu masih sukar digugat selepas kejayaannya memenangi Terbuka Hong Kong 2013 (November) dan Siri Super Masters Akhir di Kuala Lumpur pada Disember lalu.

Ketika menentang pemain No. 7 dunia itu semalam, Chong Wei mudah menguasai set pertama, namun turut diuji pada awal set kedua sebelum meninggalkan Pengyu dengan kelebihan sembilan mata sekali gus mengesahkan kemenangan dalam tempoh 35 minit.

Jurulatih perseorangan negara, Rashid Sidek turut mengakui, juara bertahan itu tidak menghadapi kesukaran pada aksi suku akhir semalam.

"Perlawanan agak mudah. Hari ini (semalam), lawannya tidak boleh bermain rali dengan Chong Wei dan dia juga sukar untuk mematikan pukulan itu.

"Chong Wei bermain dengan lebih pantas. Anda tengok kepada keputusan itu pun sudah tahu, jadi buat masa ini ia agak mudah bagi dia, dan (Chong Wei) nampak masih cergas," kata Rashid ketika mengulas mengenai perlawanan tersebut.

Juara edisi 2010, 2012 dan 2013 itu akan bertemu pemain Jepun, Kenichi Tago iaitu pemain yang pernah menewaskannya pada separuh akhir Terbuka Perancis 2013, Oktober lalu.

Tago mara selepas menewaskan pemain Denmark, Jan O Jorgensen 21-11, 21-14.

Rashid tetap menasihatkan Chong Wei waspada dengan ancaman Tago.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Keenakan tulang rusuk bakar Bob Republic Burger

Posted:

Keenakan tulang rusuk bakar Bob Republic Burger

Keenakan tulang rusuk bakar Bob Republic Burger

MOHD. NAJIB membakar The Killer Rib selama tiga jam bagi menghasilkan tekstur daging yang lembut.


GERAI Bob Republic Burger Bakar di Subang Jaya, Selangor terkenal dengan hidangan menu burger bakar yang diolah mengikut cita rasa tempatan.

Gerai berusia tiga tahun yang terletak di Jalan USJ 9/3E itu juga dikenali dengan pembaharuan sajian yang ditawarkan kepada pelanggan. Menu terbaharunya merupakan tulang rusuk bakar yang diberi nama The Killer Rib.

Hidangan istimewa itu merupakan tulang rusuk lembu atau kambing yang diperap dengan herba oregano dan thyme sebelum dibakar di atas api kecil selama tiga jam. Ia dihidangkan bersama sos campuran Picco de gallo dan nachos.

Seorang pelanggan setia, Azimah Yacob, 32, yang menetap di Selayang, Selangor berkata, gerai berkenaan merupakan lokasi wajib yang akan dikunjunginya hampir setiap hujung minggu.

"Antara sebab saya gemar datang ke sini ialah hidangan rusuk bakar yang sedap dan lembut yang ditawarkan pada harga yang sangat berpatutan.

"Saya dapati pemiliknya juga sering melakukan pembaharuan menu bagi menarik pelanggan," katanya ketika ditemui Kosmo! di gerai berkenaan.

Selain burger dan tulang rusuk bakar, gerai yang menawarkan 15 jenis hidangan itu juga terkenal dengan sajian Barat seperti quessadillas dan fajita wrap iaitu gabungan daging bakar dan roti tortilla bersama sos salsa dan krim masam.

Tanpa MSG

Bagi penduduk Subang Jaya, Zahari Zainal, 32, dia sangat menggemari burger bakar dan fajitas wrap di gerai tersebut kerana kelazatan hidangan berkenaan. Bahkan, dia juga diyakini bahawa sajian-sajian yang ditawarkan tidak menggunakan bahan perasa tambahan seperti monosodium glutamate (MSG).

KEENAKAN The Killer Rib menjadi taruhan terbaharu di gerai Bob Republic Burger.


"Saya merupakan peminat burger bakar. Malah sudah banyak gerai burger yang saya cuba. Namun, setiap kali saya memakan burger yang disediakan, saya terasa dahaga dan keadaan ini dipercayai kerana pengusaha gerai-gerai terlibat menggunakan bahan perasa tambahan.

"Namun, saya tidak mengaalmi pengalaman itu apabila menikmati hidangan di gerai Bob Republic Burger," katanya yang mengunjungi gerai tersebut sebanyak tiga kali seminggu.

Pemilik gerai, Mohd. Najib Muhammad Helme atau lebih dikenali sebagai Bob, 33, berkata, kepuasan pelanggan merupakan keutamaan perniagaannya.

"Sehubungan itu, kualiti makanan amat dititikberatkan kerana kami percaya sokongan pelanggan merupakan tunjang perniagaan ini," katanya yang berpengalaman menjadi tukang masak di beberapa buah hotel terkemuka di Kuala Lumpur.

Menurut Bob, segala peringkat penyediaan makanan diteliti. Ini termasuk aspek rasa setiap hidangan, penggunaan ramuan halal dan penjagaan kebersihan dapur dan gerai.

Menurutnya, para pelanggan Bob Republic Burger kebanyakannya terdiri daripada penuntut di institusi-institusi pengajian tinggi dan penduduk sekitar yang ingin menikmati hidangan lazat seperti di sebuah restoran lima bintang, namun dalam keadaan santai.

"Saya percaya antara sebab utama mereka ke gerai ini bukan sahaja disebabkan rasa dan kepelbagaian hidangan tetapi harga yang berpatutan.

"Hidangan kami disediakan pada harga serendah RM8 untuk hidangan burger bakar dan RM18 bagi The Killer Rib," katanya sambil memaklumkan gerai tersebut boleh menempatkan kira-kira 50 orang pelanggan pada satu-satu masa.

Di samping itu, Bob menambah, pihaknya juga menerima tempahan awal bagi mereka yang berada jauh dari kawasan Subang Jaya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Air Terjun Niagara beku

Posted:

Air Terjun Niagara beku

Air Terjun Niagara beku

KAWASAN Air Terjun Niagara di sempadan Amerika Syarikat kelihatan beku di Ontario kelmarin.


ONTARIO, Kanada - Beberapa keping gambar berjaya dirakamkan yang menunjukkan Air Terjun Niagara beku di sini akibat cuaca sejuk melampau kelmarin.

Cuaca sejuk yang melampau itu telah menjejaskan kehidupan 240 juta penduduk di Amerika Syarikat (AS) dan selatan Kanada.

Air Terjun itu terletak di sempadan Kanada dan AS.

Pada Selasa lalu, suhu di kawasan air terjun tersebut ialah bawah 18 darjah Celcius.

Namun, kawasan air terjun itu juga pernah menjadi beku pada tahun 1936. - Agensi

22,000 orang terjejas Sinabung meletus

Posted:

22,000 orang terjejas Sinabung meletus

22,000 orang terjejas Sinabung meletus


BUAH tomato diliputi debu Gunung Sinabung di Karo semalam.


JAKARTA - Ribuan orang mendapatkan perlindungan di masjid-masjid, gereja dan bangunan kerajaan sejak beberapa bulan lalu ekoran Gunung Sinabung di Sumatera Utara meletus.

Perasaan kecewa dan tidak sabar kembali ke rumah masing-masing menyelubungi para petani dan penduduk dalam minggu ini selepas gunung berapi berkenaan menghamburkan lahar dan debu panas.

"Saya berasa bimbang tentang tanaman saya," kata seorang petani, Amsar Tarigan yang tinggal dekat gunung tersebut.

Kebanyakan dari 22,000 orang yang kini mencari perlindungan daripada lahar dan debu panas itu telah meninggalkan ladang koko dan limau selepas gunung berkenaan meletus.

"Kami mahu kembali ke rumah kami dan hidup seperti biasa.

"Bertani merupakan satu-satunya pekerjaan yang kami boleh lakukan. Jika tidak bertani, kami tidak mampu untuk meneruskan hidup," kata Amsar.

Letusan gunung itu menyebabkan dia dan penduduk lain terpaksa menunggu bagi tempoh yang lama sehingga ia tidak lagi menghamburkan debu dan lahar.

Gunung tersebut meletus sebanyak 220 kali sejak Sabtu lalu dengan menghamburkan gas panas dan batu.

Pada Ogos 2010, gunung setinggi 2,460 meter itu telah meletus menyebabkan lebih 30,000 orang terpaksa meninggalkan rumah masing-masing.

Seorang paderi, Bebby Kaban menyatakan, seramai 19 orang telah meninggal dunia kerana menghidap sakit di pusat perlindungan.

Menurutnya, ramai penduduk lagi menunjukkan tanda-tanda dibebani dengan masalah tekanan.

"Penduduk tidak melakukan sebarang pekerjaan. Mereka hanya memandang ke langit," katanya. - dpa

Kereta baharu di dalam kotak

Posted:

Kereta baharu di dalam kotak

Kereta baharu di dalam kotak


KERETA Nissan itu dihantar kepada seorang pembeli.


MADISON, Wisconsin - Sejumlah orang tertanya-tanya tentang barang yang terdapat di dalam kotak kadbod gergasi yang diangkut sebuah trak di sini baru-baru ini.

Pertanyaan itu dibuat dalam beberapa laman rangkaian sosial selepas mereka menyaksikan trak tersebut bergerak di jalan raya di sini pada Ahad lalu.

Soalan tersebut akhirnya terjawab apabila media pada Isnin lalu mendedahkan bahawa sebuah kereta Nissan Versa Note terdapat di dalam kotak kadbod itu.

Ia dihantar kepada seorang pembeli kereta tersebut di Wisconsin.

Penggunaan kotak yang tertera perkataan Amazon itu juga merupakan kempen pengiklanan syarikat peruncitan online terbesar dunia, Amazon.com dengan syarikat kereta Nissan. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


China lapor kes baharu H7N9

Posted:

China lapor kes baharu H7N9

China lapor kes baharu H7N9

10/01/2014 10:44pm

BEIJING - Wilayah Fujian di tenggara China melaporkan kes pertama H7N9 membabitkan manusia pada Jumaat selepas seorang lelaki berusia 38 tahun meninggal dunia akibat jangkitan itu.

Menurut Suruhanjaya Kesihatan dan Perancang Keluarga wilayah itu, lelaki dengan nama keluarga Zeng dari daerah Hui'an, bandar raya Quanzhou, disahkan dijangkiti selesema burung H7N9 pada awal hari Jumaat.

Lelaki itu meninggal dunia pada pagi hari yang sama selepas dimasukkan ke hospital pada Rabu lalu, lapor agensi berita Xinhua.

Sementara itu, kes baharu H7N9 membabitkan manusia dilapor pada Khamis di wilayah Zhejiang di timur China, membabitkan seorang wanita berusia 51 tahun yang disahkan dijangkiti virus berkenaan pada Rabu.

Xinhua melaporkan wanita itu kini berada dalam keadaan kritikal di hospital tempatan.

Kira-kira 150 orang di China dijangkiti virus itu sejak wabak tercetus pada Mac 2013. - Bernama

Perodua sasar jualan 4,300 unit sebulan untuk Alza baharu

Posted:

Perodua sasar jualan 4,300 unit sebulan untuk Alza baharu

Perodua sasar jualan 4,300 unit sebulan untuk Alza baharu

10/01/2014 10:32pm

PETALING JAYA - Perusahaan Otomobil Kedua Sdn. Bhd. (Perodua) menyasarkan untuk menjual 4,300 unit sebulan model Alza yang baharu, dibantu pengurangan dalam harga antara RM1,000 dan RM5,500.

Ketua Pegawai Eksekutif/Presiden, Datuk Aminar Rashid Salleh berkata, penurunan harga itu adalah selaras dengan hasrat kerajaan agar syarikat pengeluar kereta mengurangkannya secara beransur-ansur.

"Kami mengurangkan harga di atas jalan untuk pelbagai variasi Alza antara 2.1 peratus dan 7.4 peratus. Pengurangan itu akan menjadikan kenderaan pelbagai guna itu paling kompetitif di pasaran," katanya kepada pemberita selepas pelancaran Perodua Alza baharu hari ini.

Beliau berkata, pengeluar kereta kedua negara itu mampu mengurangkan harga kerana ia berupaya menjimatkan kos di kalangan rangkaian pengedar dan meningkatkan produktiviti di semua peringkat.

Harga kereta Alza terbaru bermula daripada RM52,400 untuk edisi Standard (MT), manakala Standard (AT) adalah RM3,000 lebih tinggi pada RM55,400.

Edisi SE, dijual dengan harga RM56,400 untuk MT dan RM59,400 untuk AT.

Advanced Version edisi automatik dijual dengan harga RM64,000 OTR.

Alza, seperti semua model Perodua sejak S-Series dilancarkan pada Mac 2013, disertakan tiga tahun servis percuma. - Bernama

Kubur anak digali, bapa buat laporan polis

Posted:

Kubur anak digali, bapa buat laporan polis

Kubur anak digali, bapa buat laporan polis

10/01/2014 10:23pm

KUALA TERENGGANU - Kesal dengan tindakan pihak tidak bertanggungawab menggali kubur anak perempuannya yang meninggal dunia kira-kira lapan bulan lepas, seorang lelaki hari ini membuat laporan polis.

Terdapat lubang sedalam kira-kira satu meter di kubur anaknya itu yang meninggal dunia ketika berusia sembilan bulan.

"Saya percaya ini dilakukan oleh pihak tertentu yang mempercayai amalan khurafat...kerana tiada longgokan tanah yang digali itu di kawasan kubur berkenaan," kata Kamaruddin Muhammad, 44, ketika ditemui pemberita di tanah perkuburan Kampung Binjai Berambu, Padang Midin di sini sini hari ini.


KAMARUDDIN (tengah) mengukur kedalaman lubang pada kubur anak bongsunya yang disyaki digali oleh orang yang tidak bertanggungjawab di Kampung Binjai Berambu di sini hari ini. - KOSMO!/AZLAN BAHRUM


Katanya, dia dimaklumkan mengenai kejadian itu oleh anggota Jawatankuasa Keselamatan dan Kemajuan Kampung (JKKK) selepas mengadakan gotong-royong membersihkan tanah perkuburan itu kira-kira pukul 9 pagi ini.

Susulan itu, katanya dia membuat dua laporan polis iaitu di Balai Polis Chabang Tiga dekat sini dan Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Terengganu.

Ekoran laporan polis itu, sepasukan anggota Balai Polis Chabang Tiga dan dua anggota Unit Cawangan Jenayah, IPK Terengganu turun padang bagi menjalankan siasatan di tanah perkuburan itu petang ini.

Kamaruddin berkata, dia dengan kerjasama penduduk setempat telah menutup lubang di kubur anak perempuannya itu dengan tanah.

Katanya, dia juga telah berbincang dengan JKKK untuk mengambil langkah berjaga-jaga bagi memastikan tanah perkuburan yang berusia hampir 100 tahun itu tidak lagi dicerobohi termasuk mengadakan pemantauan dan membina pagar di kawasan sekitar.

Katanya, arwah anaknya Siti Nur Anisah merupakan anak bongsu dari enam beradik meninggal dunia disebabkan komplikasi jantung dan masalah jangkitan paru-paru.

"Saya tidak faham dan tidak tahu apa tujuan sebenar mereka menggali kawasan kubur anak saya itu. Saya kesal dengan perbuatan tidak bermoral itu, di zaman serba moden ini masih ada pihak mengamalkan amalan khurafat," katanya. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Pesona

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Pesona


Tawar perkhidmatan ikut syariat

Posted:

Tawar perkhidmatan ikut syariat

Tawar perkhidmatan ikut syariat

Oleh KHADIJAH MOHAMAD NOR
khadijah.mohamadnor@kosmo.com.my

BERBEZA dengan kunjungan ke salon kecantikan biasa, kehadiran Siti Hanim Mohd. Nor, 39, ke premis berkenaan di pusat beli-belah Pandan Kapital, Kuala Lumpur baru-baru ini disambut dengan alunan ayat-ayat suci al-Quran yang mendamaikan jiwa.

Kedatangannya ke Salon Kecantikan Min itu adalah untuk memotong rambut yang semakin panjang. Ini kerana wanita yang bergelar suri rumah sepenuh masa itu, lebih selesa berambut pendek dalam menjalani kehidupan seharian.

"Sebenarnya, saya baru tahu mengenai kewujudan salon ini walaupun hakikatnya ia sudah agak lama beroperasi. Mungkin disebabkan lokasinya yang agak tersorok membuatkan salon ini sukar dilihat.

"Tetapi, Alhamdulillah, selepas ini saya tidak perlu lagi ke pusat-pusat kecantikan yang dikendalikan oleh mereka yang bukan Islam semata-mata untuk mendapatkan perkhidmatan menggunting rambut," ujar Siti Hanim yang amat menitikberatkan penjagaan auratnya kepada Kosmo! baru-baru ini.

Menurut pemilik salon, Jasmin Ismail, 52, pusat kecantikan itu telah dibuka sejak tahun 1997 sebagai inisiatif untuk menambah pendapatan dalam membesarkan anak-anak selepas bergelar ibu tunggal pada tahun 1995.

Sebelum itu, dia merupakan seorang suri rumah sepenuh masa. Tetapi, selepas bercerai, wanita itu nekad untuk memperbaiki taraf hidup dengan mengikuti kursus-kursus kecantikan yang dianjurkan pihak swasta.


JASMIN menganggap perniagaan salon kecantikan Muslimah yang diusahakannya sebagai satu dakwah kecil kepada masyarakat.


Penuhi keperluan

Setelah itu, dia diterima bekerja sebagai pakar kecantikan di sebuah syarikat kosmetik terkemuka. Dengan pengalaman yang diraih dan modal yang disimpan daripada pendapatan bulanannya, Jasmin membuat keputusan untuk membuka perniagaan sendiri.

"Cabaran yang dihadapi dalam perniagaan sememangnya banyak. Tetapi bagi saya, jatuh bangun dalam bidang ini perlu dilalui oleh setiap usahawan dan cara mengatasinya ialah dengan bersabar.

"Apa yang penting, kita hendaklah memperbetulkan niat dalam melakukan sesuatu kerana Allah. Jujurnya, inilah amal jariah saya dalam menawarkan perkhidmatan kecantikan kepada Muslimah," katanya yang kini bahagia dengan kehidupan bersama suami baharu, anak-anak dan cucu-cucunya.

Jasmin menjelaskan, pembukaan perniagaan itu kerana kesukaran untuk menemui salon-salon yang khusus bagi wanita Islam di bandar-bandar besar.

"Justeru, dengan adanya salon ini, saya harap dapat memenuhi keperluan wanita-wanita ini," katanya.

Dalam memastikan setiap perkhidmatan yang ditawarkan adalah berlandaskan syariat, wanita ini amat menitikberatkan penggunaan produk kecantikan yang halal.

Menguruskan perniagaan ini bersama adiknya, Normala, 51, antara perkhidmatan yang disediakan di Salon Kecantikan Min adalah rawatan muka, rambut dan badan serta pakej spa untuk bakal raja sehari.

Sehubungan itu, Jasmin hanya mengambil tempahan solekan untuk pengantin yang bertudung dan tidak melakukan perkara-perkara yang dilarang agama seperti mencabut bulu kening atau membaca jampi untuk menaikkan seri wajah ketika rawatan mandi bunga.

RAWATAN mandi bunga adalah diharuskan dalam Islam namun ia tidak boleh dicampur dengan amalan syirik seperti bacaan mentera dan jampi serapah.


Sebaliknya, ia diganti dengan bacaan selawat dan ayat-ayat al-Quran yang dibenarkan dalam Islam.

Untuk rawatan rambut ia merangkumi proses menggunting, mencuci dan menginai manakala bagi rawatan badan, ia termasuk urutan tradisional, sauna, skrub dan bertungku.

Bagi pakej spa, terdapat tujuh pilihan pakej yang disediakan mengikut kehendak pelanggan. Antaranya, pakej Kejora, Bidadari Rupawan, Jentayu, Aroma Seri, Maharani dan Ratu Jelita yang ditawarkan di antara RM100 hingga RM475.

Jelas Jasmin lagi, pihaknya turut menyediakan ruang solat bagi memudahkan pelanggan menunaikan kewajipan pada Yang Maha Esa jika tempoh rawatan mereka berlangsung dalam jangka masa yang lama.

"Biasanya, jika satu-satu rawatan itu mengambil masa tiga hingga empat jam, saya akan memastikan setiap pelanggan meluangkan waktu untuk bersolat. Ini juga dianggap sebagai dakwah saya pada mereka," terangnya yang kini lebih memberi tumpuan untuk mendekatkan diri kepada Allah dengan baki umur yang masih ada.

Kecekalan

Ibu kepada empat cahaya mata itu juga sempat berpesan kepada wanita di luar sana agar sentiasa bermuhasabah diri setiap masa.

Ujarnya, dalam setiap apa yang berlaku, jangan menyalah orang lain sebaliknya melihat kelemahan diri.

"Justeru, perbaiki diri dari semasa ke semasa. Seimbangkan dunia dan akhirat.

"Jujurnya, saya amat berterima kasih kepada bekas suami kerana jika dia tidak menceraikan saya, mungkin kehidupan saya tidak berjaya seperti ini. Alhamdulillah, anak-anak pun sudah membesar dan berjaya dengan kehidupan masing-masing," terangnya.

SUASANA salon yang bersih dan kemas di Salon Kecantikan Min mampu memberi keselesaan kepada pelanggan.


Tambah Jasmin, jika kita diuji dengan pelbagai dugaan dan kesusahan hidup, itu bermakna Allah sayangkan kita.

"Oleh itu, jika mahu berubah, carilah kawan yang boleh membawa kita ke arah kebaikan," katanya.

Dalam pada itu, pemilik Butik Kecantikan Icha di Pandan Indah, Kuala Lumpur, Nurul Mutmainnah Nasrudin, 40, memberitahu, perniagaan yang dijalankan sejak enam tahun lalu semakin mendapat tempat di hati pelanggan beragama Islam.

Walaupun pada awalnya sukar untuk mendapatkan pelanggan, tetapi berkat kesabaran yang tinggi, salun kendalian wanita kelahiran Sabah ini saban hari didatangi pelanggan.

"Selain mencari rezeki yang halal, salun ini juga boleh memberi saham akhirat buat saya dalam menjalankan tanggungjawab sebagai umat Islam.

"Moga usaha ini mendapat pandangan Allah hendaknya," tutur Nurul Mutmainnah sambil tangannya ligat menggunting rambut seorang pelanggan.

Gelagat hari pertama persekolahan

Posted:

Gelagat hari pertama persekolahan

Gelagat hari pertama persekolahan

Oleh KHADIJAH MOHAMAD NOR
khadijah.mohamadnor@kosmo.com.my


GELAGAT Adam Mukhriz Mohamad (kiri) yang bergurau dengan rakan baharunya, Ahmad Dany Irsyad pada hari pertama persekolahan di SK Tengku Azizah, Kuantan, Pahang.


SABAN tahun, Penolong Kanan Hal Ehwal Murid Sekolah Kebangsaan (SK) PPR Taman Lembah Subang, Wan Zayuhisham Wan Yusoff, 41, sentiasa teruja dengan kedatangan hari pertama persekolahan.

Ini kerana, pada hari tersebut, beliau dapat memerhatikan pelbagai situasi yang berlaku dalam kalangan pelajar, terutamanya mereka yang baru menjejakkan kaki ke alam persekolahan.

Momen-momen seperti pelajar menangis kerana ditinggalkan ibu bapa selepas dihantar ke sekolah, riang bermain bersama rakan-rakan baharu serta gelagat mereka di dalam kelas begitu istimewa apabila dikenang kembali.

"Alhamdulillah, pada tahun ini, hanya ada seorang pelajar yang menangis. Selebihnya bergembira dan seronok apabila dapat ramai kawan baharu.

"Pada hari kedua persekolahan, kami dapati kedatangan pelajar adalah penuh," ujarnya ketika dihubungi Kosmo! baru-baru ini.

Menurut beliau, dalam penelitiannya, kebanyakan pelajar sekarang sudah mampu berdikari dan tidak menangis apabila datang ke sekolah.

"Bagi pendapat saya, pelajar yang masih takut-takut dan menangis pada hari pertama bersekolah merupakan mereka yang tidak mengikuti pendidikan awal prasekolah atau tadika," terang Wan Zayuhisham yang mempunyai 17 tahun pengalaman sebagai warga pendidik.


SEORANG pelajar Sekolah Jenis Kebangsaan (Cina) Chong Hwa di Setapak menunggu ibu bapa untuk pulang di hadapan kelasnya.


Tarik minat

Dalam usaha menarik minat pelajar tahun satu ini, beliau memberitahu, penggunaan buku cerita bergambar merupakan satu kaedah yang baik, namun tidak ramai guru yang mempraktikkannya.

Ia disebabkan, penceritaan untuk satu atau dua muka surat, boleh memakan masa selama lima hingga enam minit.

"Paling penting, setiap guru harus menunjukkan kasih sayang mereka terhadap para pelajar terutamanya mereka yang baru melangkah ke darjah satu. Jangan menengking atau marah-marah, sebaliknya bersabar dalam setiap situasi.

"Harus diingat mereka adalah individu yang baru hendak berdikari," katanya sambil menambah bahawa pihak sekolah kini telah melaksanakan program kit transisi Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) di bawah seliaan guru bimbingan dan kaunseling yang bermula pada tahun 2010.

Dalam pada itu, melihat kepada gambar yang dirakam lensa kamera jurugambar Kosmo! di negeri-negeri seluruh negara ternyata ia membawa pelbagai tafsiran.

Imej

Ada yang gembira, ada yang mungkin mengantuk kebosanan apabila menunggu terlalu lama dan ada kurang yang bersemangat membuat kerja sekolah yang diberikan guru.

Di Kuching, Sarawak contohnya, sungguhpun para pelajar SK Muhibbah perlu memakai jaket keselamatan untuk ke sekolah dengan menaiki sampan, namun mereka tetap ceria pada hari pertama persekolahan.

Kesusahan itu tidak melunturkan semangat mereka mencari ilmu.

Di Kuantan, Pahang pula, pelajar tahun satu SK Tengku Azizah masing-masing teruja menyiapkan tugasan mewarna lukisan yang diarahkan guru.

Malah, dalam keasyikan melaksanakan tugas tersebut, ada juga di antara pelajar yang bergurau sesama rakan yang baharu dikenali.


PARA pelajar memakai jaket keselamatan sebelum menaiki sampan untuk ke sekolah di Kuching, Sarawak.


Di Shah Alam, Selangor, aksi pelajar baharu SK Raja Muda Seksyen 4, Tunku Hazeem Qadir yang mencubit pipi ibunya, Ermaliza Hazeem Yusof sempat dirakam jurugambar. Situasi itu jelas membayangkan kemesraan hubungan antara si ibu dan anak.

Di Kuala Lumpur pula, gelagat seorang pelajar yang menunggu ahli keluarganya untuk pulang selepas tamat waktu persekolahan di Sekolah Jenis Kebangsaan (Cina) Chong Hwa, Setapak turut mendapat perhatian.

Sekolah berkenaan telah dilawati oleh Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin pada hari pertama sekolah dibuka.

Tidak ketinggalan, para guru juga dilihat bertungkus lumus menjalankan tanggungjawab mereka dalam memastikan semua pelajar memahami arahan yang diberikan.

Malah, ada yang terpaksa menggunakan alat pembesar suara bagi membolehkan suara mereka didengari semua pelajar yang mengikuti program orientasi yang dianjurkan pihak sekolah.

Semoga anak-anak yang memulakan alam persekolahan ini akan belajar dengan bersungguh-sungguh agar menjadi insan berbakti kepada agama, bangsa dan negara apabila dewasa kelak.

Adab, akhlak Nabi Muhammad SAW dalam berpakaian

Posted:

Adab, akhlak Nabi Muhammad SAW dalam berpakaian

Adab, akhlak Nabi Muhammad SAW dalam berpakaian


MEMAKAI pakaian berwarna putih sering dipakai oleh pelajar tahfiz bagi mempraktikkan amalan sunah Rasulullah SAW dalam aspek berpakaian. - Gambar hiasan


DALAM aspek berpakaian, kita disunatkan mengikut junjungan besar Nabi Muhammad SAW yang sering memakai baju berwarna putih.

Sabda Rasulullah SAW: "Suruhlah orang-orang di sekitarmu memakainya (pakaian berwarna putih) dan kafanilah orang yang mati antara kamu dengannya."

Apabila keluar rumah, Baginda kadang-kadang memakai benang yang disematkan pada cincin dan ia berfungsi mengingatkan sesuatu.

Baginda juga terbiasa memakai penutup kepala dan mengubah posisi serbannya. Adakala, Nabi Muhammad SAW akan menanggalkan penutup kepala lalu meletakkan ia di hadapannya yang berfungsi sebagai pembatas ketika menunaikan solat.

Jika memakai pakaian, Rasulullah SAW sering memulainya dari sebelah kanan seraya berdoa: "Segala puji bagi Allah yang telah memakaikan kepadaku sesuatu yang dapat menutup auratku dan yang kerananya aku berdandan di hadapan manusia."

Apabila menanggalkan pakaian pula, Baginda akan mendahulukan bahagian yang sebelah kiri. Nabi Muhammad SAW juga mempunyai pakaian yang khusus untuk solat Jumaat. Jika memiliki baju baharu, Baginda akan memberikan baju yang lama kepada orang miskin yang lebih memerlukan.

Pesan Nabi Muhammad SAW: "Setiap Muslim yang memberi pakaian kepada orang Muslim yang lain daripada pakaian lamanya dan ia dilakukan hanya kerana Allah, nescaya ia akan selalu berada dalam jaminan, penjagaan serta kebaikan Allah selama ia masih hidup atau sesudah meninggal dunia."

Baginda juga mempunyai alas tidur yang diperbuat daripada kulit yang diisi serabut. Panjangnya kira-kira dua hasta atau lebarnya satu hasta lebih sejengkal. Selain itu, Rasulullah SAW juga mempunyai kain lebar yang boleh dilipat untuk dibawa.

Malah, Baginda biasa memakai ikat pinggang kulit yang pada sisinya berhiaskan tiga lingkaran perak.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved