Khamis, 15 September 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Lahir dengan fizikal orang tua

Posted:

Lahir dengan fizikal orang tua

Lahir dengan fizikal orang tua

DI sebalik senyuman menawan dan personaliti tersendiri, pemilik nama Ontlametse Phalatse tidak kelihatan seperti kanak-kanak sebayanya. Walaupun hanya berusia 12 tahun, kanak-kanak yang mempunyai cita-cita tinggi menjadi ahli psikologi itu kelihatan seperti orang dewasa.

Bahkan, doktor menjangkakan kanak-kanak malang itu hanya mempunyai jangka hayat kira-kira dua tahun lagi untuk meneruskan sisa kehidupan apabila didiagnosis menghidap progeria.

"Saya menggelar diri saya sebagai wanita pertama kerana merupakan kanak-kanak kulit hitam pertama yang mempunyai penyakit ini.

"Adakah anda mengetahui kanak-kanak kulit hitam lain yang mempunyai penyakit serupa dengan saya," ujar kanak-kanak itu ketika ditemui di rumahnya di Hebron berdekatan Pretoria di Afrika Selatan.

Ontlametse merupakan kanak-kanak kulit hitam tunggal yang masih hidup didiagnosis progeria. Ia merupakan penyakit yang jarang ditemui dan keadaan genetik mati sehingga mempercepatkan proses penuaan. Dikatakan pesakit itu hanya ditemui seorang dalam lapan juta kelahiran.

Selain daripada Ontlametse, dua kanak-kanak kulit hitam pernah didiagnosis mempunyai progeria tetapi, telah meninggal dunia di Amerika Syarikat dan Belanda.

Tidak ada siapa yang mengetahui jumlah sebenar kanak-kanak mempunyai progeria.

Bagaimanapun, pakar-pakar menganggarkan terdapat kira-kira 200 hingga 250 kanak-kanak menjalani kehidupan sebagai progeria pada satu masa.

Ibu Ontlametse, Bellon Phalatse berkata, bayinya kelihatan normal sewaktu dilahirkan tetapi, menyedari sesuatu tidak kena dengan anaknya itu.

Bayi tersebut sering menderita akibat ruam dan apabila mencecah usia tiga bulan Bellon menyangka dia mempunyai penyakit kulit.

"Sebelum sempat menyambut ulang tahun pertama, rambutnya mula gugur, kuku kelihatan tidak normal dan mempunyai masalah kulit malah, sering mengunjungi doktor," kata ibunya.

Tatkala usia baru mencecah tiga tahun, nasib malang terus membelenggu kanak-kanak malang itu apabila bapanya meninggalkan keluarga.

Walaupun, sering kali sakit, Ontlametse telah mendaftar memasuki alam persekolahan ketika berusia 6 tahun.

Nasib malang Ontlametse


BELLON tetap menyayangi anaknya biar pun dilahirkan dengan penyakit yang menyebabkan kepalanya botak, mata tersembul dan kulit berkedut nipis seperti seorang lelaki tua.


Bagaimanapun, langit tidak selalu cerah, apabila keadaan fizikal yang kecil dan kurus telah menyebabkan dia sering kali menjadi subjek penghinaan oleh rakan sekelas serta guru kerana disangka menghidap AIDS.

Afrika Selatan mempunyai catatan tertinggi penduduk hidup dengan AIDS berbanding negara lain tetapi penyakit tersebut masih memberi stigma kepada gaya sosial penduduk.

"Ia sangat teruk, saya tidak tahu bagaimana hendak menjelaskan apa yang terpaksa diharungi oleh kami," kata Bellon.

Hanya pada dua tahun lalu, keadaan mula berubah apabila seorang kawan doktor mencadangkan agar Ontlametse menjalani ujian progeria dan memberi buku mengenai penyakit tersebut.

Walaupun mempunyai latarbelakang berbeza, kanak-kanak yang mempunyai progeria kelihatan seakan-akan sama.

Kanak-kanak itu kecil, mempunyai kepala yang besar dan botak, mata seperti tersembul serta tangan berbonjol-bonjol.

Mereka juga menderita akibat kulit nipis sekali gus kelihatan rangkaian urat biru di kepala bagi kanak-kanak berkulit cerah.

Bellon berkata, apabila urat anaknya membonjol, secara semula jadi naluri hati ibunya mengetahui Ontlametse mempunyai progeria dan doktor mengesahkan diagnosis tersebut.

"Kini, saya sangat gembira kerana telah memahami apa yang menyebabkan progeria," kata Bellon.

Kebanyakan kanak-kanak dengan penyakit itu akan meninggal dunia apabila berusia 13 tahun tetapi, diagnosis tersebut memberi pemahaman dengan lebih mendalam untuk memastikan Ontlametse hidup dengan lebih lama.

Pemeriksaan di AS

Dalam pada itu, setiap kali musim cuti persekolahan, Ontlametse dan ibunya akan berlepas ke Amerika Syarikat (AS) untuk mengikuti pemeriksaan dan penyelidikan ditaja Pertubuhan Penyelidikan Progeria di Hospital Kanak-Kanak Boston.

Penyelidikan dilakukan memberi peluang kepada dia menerima ubat terkini yang masih belum berada di pasaran lagi.

Apabila berada di negara asal, mereka berdepan kesukaran mendapat diet sihat yang diperlukan kanak-kanak itu.

Bellon yang tidak bekerja hanya bergantung harap kepada elaun hilang upaya yang diberikan kerajaan sebagai sumber rezeki keluarganya.

"Kadangkala apabila ibu mempunyai wang, dia akan membeli daun selada dan timun untuk dijadikan salad sebagai hidangan kami," katanya.

Peka terhadap kepalanya yang botak, Ontlametse akan sentiasa memakai topi apabila berada di sekolah. Salah satu senarai permintaan kanak-kanak malang itu adalah mempunyai rambut palsu yang direka khusus untuk dirinya.

Dia mempunyai dua orang kawan baik di dalam bilik darjah tetapi, tidak semua rakan kelasnya memberi layanan baik terhadapnya.

"Saya tidak kisah apa yang orang memperkatakan tentang diri saya. Saya juga manusia seperti mereka," katanya sambil menggerak-gerakkan tangan yang mempunyai artritis, jari-jemari kelihatan berbonjol dan kuku pudar.


PADA usia 12 tahun, saiz fizikal Ontla metse ternyata berbeza dengan rakan sekelasnya.


Tidak seperti di sekolah, tatkala berada di dalam rumah berbatu-bata yang terletak di bandar kecil Hebron kira-kira 80 kilometer utara Johannesburg, Ontlametse pasti akan menanggalkan topi.

Seperti kanak-kanak sebaya dengannya, dia akan melakukan kerja rumah, membaca, menonton televisyen dan membuat kerja harian.

Bagaimanapun, dia tidak dapat melakukan aktiviti fizikal sukan kerana akan memenatkannya.

Ontlametse yang mempunyai semangat kuat menyimpan cita-cita ingin bergelar sebagai ahli psikologi pada suatu hari nanti,

"Saya ingin membantu menyelesaikan masalah orang lain agar mereka dapat menerima keadaan diri seadanya kerana saya menerima siapa diri saya," katanya.

Bagaimanapun, untuk melihat dia hidup begitu lama memerlukan satu keajaiban.

Kanak-kanak yang mempunyai progeria akan meninggal dunia ketika berusia antara 8 hingga 21 tahun akibat serangan jantung.

Mereka juga akan menderita akibat tekanan darah tinggi, strok, angina dan hati membesar.

Mengenal pasti penghidap progeria

Sementara itu, Pengarah Eksekutif Pertubuhan Penyelidikan Progeria, Audrey Gordon berkata, terdapat beberapa lubang hitam dalam peta di pejabatnya bertaburan dengan penanda berwarna menunjukkan penemuan kanak-kanak hidup bersama progeria.

"Kita mengetahui terdapat kanak-kanak yang menghidap progeria di Afrika, China dan Rusia tetapi, tidak dapat berhubung dengan mereka," ujarnya lagi.

Dia berkata, penyelidikan mengenai progeria memperoleh banyak kejayaan selepas keluarganya menubuhkan pertubuhan tersebut pada tahun 1999 selepas anak saudaranya didiagnosis menghidap penyakit tersebut.

Pada tahun 2003, pertubuhan berkenaan menjadi pemangkin dalam penemuan gen progeria.

Dia berharap dapat membantu dalam memberi jawapan mengenai proses penuaan semula jadi dan penyakit kardiovaskular.

Sementara itu, saintis pertama yang menemui gen tersebut dan kini bertindak sebagai Pengarah Institut Kesihatan Kebangsaan, Dr. Francis Collins berkata, kanak-kanak yang menghidap progeria muncul secara mengejut.

"Tiada sejarah keluarga, tiada amaran, tiada sebab menunjukkan ia akan berlaku," katanya.

Warisan Jawi di bumi Vietnam

Posted:

Warisan Jawi di bumi Vietnam

Warisan Jawi di bumi Vietnam

Oleh NIK NURFAQIH NIK WIL


KONVOI Jejak Warisan Jawi 2 Jelajah Tujuh Negara bergambar dengan sebahagian penduduk Kampung Chau Phong, Vietnam.


"APA khabar? Dari Malaysia?" Itulah ucapan selamat datang daripada Imran Abu Bakar, 45, kepada penulis ketika berada di sebuah perkampungan Islam di Chau Phong, Vietnam.

Baru-baru ini Bernama berpeluang menyertai ekspedisi Jejak Warisan Jawi II (JWJ2) dalam misi menjejak warisan Jawi di tujuh buah negara.

Sesetengah penduduk di Chau Phong boleh berbahasa Melayu termasuk Imran, yang juga guru di Madrasah Mahmudiyah di sini.

Imran berkata, hampir 100 orang daripada kira-kira 2,000 penduduk di Kampung Masjid Nikmah boleh berbahasa Melayu.

Melayu Champa

Rancak berbual dengan Imran membuatkan seseorang merasakan seperti berada di Malaysia. Tambahan pula, penduduknya ramai yang berpakaian seperti orang Malaysia.

Kaum Hawa dengan baju kurung, berkain batik dan bertudung manakala kaum Adam ada yang berkain pelikat dan berketayap putih.

Imran memaklumkan bahawa penduduk kampung berkenaan asalnya ialah daripada masyarakat Melayu Champa.

Di bawah pemerintahan Khmer dahulu, ramai orang Melayu Champa terpaksa melarikan diri ke Kemboja.

Jadi, tidak ramai lagi orang Melayu Champa yang tinggal di sini.


PENULIS (kiri) bergambar bersama seorang penduduk kampung di hadapan batu penanda Kampung Nikmah, Chau Phong, Vietnam.


Pembersihan etnik oleh pemerintah terdahulu juga menyebabkan ramai generasi Melayu Champa sekarang tidak lagi pandai berkomunikasi dalam bahasa Melayu, katanya.

Sejarah dan trivia

Menurut sejarah, empayar Melayu pernah wujud dari kawasan Hue, Vietnam sehingga ke An Giang di sebelah selatan Vietnam di bawah kerajaan Champa.

Namun apabila kerajaan ini diserang, rajanya berundur ke Laos, Kemboja dan Thailand sehingga ke Kelantan dan Terengganu.

Kesan daripada pengunduran itu, wujud sebuah daerah yang juga pernah menjadi kerajaan Melayu pertama di Kemboja dan dikenali sebagai Kampung Cham dengan keluasan hampir 10,000 kilometer (km) persegi.

"Pengunduran orang Melayu Champa ini bermula sejak tahun 1,300 Masehi selepas mereka tewas dan ditindas di tangan orang Khmer.

"Pengunduran mereka ini memakan masa beratus-ratus tahun dan kerajaan Melayu pada masa itu bukan hanya satu, malah terdapat beberapa lagi kerajaan Melayu kecil di merata-rata tempat," kata Pengarah JWJ2, Zaid Muhammad Mohd. Rais.

Zaid juga memaklumkan tentang satu trivia menarik mengenai empayar Melayu dahulu. Menurutnya, Angkor Wat di Kemboja pernah menjadi medan pertempuran empayar Melayu dan Khmer.

"Selain itu, dikatakan Wali Songo juga berasal dari kerajaan Melayu Champa, apabila Sheikh Jamalludin Kubra berkahwin dengan Puteri Kemboja yang juga orang Melayu Champa," jelasnya.

Namun begitu, kedatangan Islam pada zaman itu tidak dapat dikenal pasti dengan jelas sama ada mereka sudah menganuti Islam atau tidak ketika zaman peperangan dahulu kala.

Bahasa dagangan


PENDUDUK Kampung Nikmah, Chau Phong di Vietnam gembira beramah mesra dengan rombongan konvoi Jejak Warisan Jawi II.


Walaupun bahasa Melayu dahulunya pernah menjadi bahasa dagangan, kini penggunaannya terutama tulisan Jawi semakin kurang di serata dunia termasuklah di Malaysia sendiri yang dahulunya pernah dikenali sebagai Tanah Melayu.

Antara yang dikenali ramai masih menggunakan bahasa Melayu adalah penduduk di Malaysia dan selatan Thailand, itupun dari segi komunikasi harian.

Namun, tidak disangka, penggunaan bahasa Melayu di Kampung Masjid Nikmah itu bukan sahaja digunakan dalam komunikasi, malahan dalam sistem pendidikan mereka.

"Di sini, tak ramai yang boleh cakap Melayu, adalah dalam 100 orang. Kebanyakan yang boleh cakap Melayu pun disebabkan mereka belajar agama ataupun mengajar," kata Ghazali Ahmad, Pengetua Madrasah Azhar di kampung itu.

Tambahnya, buku agama dalam tulisan Jawi banyak digunakan dalam pembelajaran agama harian generasi lama ataupun baharu.

"Ada kira-kira 300 hingga 400 buah buku yang kebanyakannya hasil tulisan Sheikh Al-Fatani dan lain-lain. Secara tak langsung, apabila membaca dalam Jawi, kami boleh berbahasa Melayu," katanya.

Antara buku tulisan Jawi yang digunakan ialah Sabilil Muhtadin, Faridatul Faraid, Hidayatus Salikin dan Furu'il Masail.

Belajar sehingga ke Malaysia


JEJAK JAWI adalah antara buku agama tulisan Jawi yang digunakan bagi tujuan pembelajaran agama.


Keinginan untuk mendalami ilmu agama juga membawa mereka ke Malaysia.

Difahamkan Ghazali pernah berhijrah ke Malaysia untuk menimba ilmu agama dan tinggal kira-kira lima tahun sebelum pulang ke kampung halaman dan mencurahkan ilmu kepada generasi baharu.

Malahan, tradisi itu masih lagi berlangsung sehingga sekarang, katanya.

"Abang, abang dari Kuala Lumpur ya? Saya pun baru saja balik kampung ni, cuti semester," kata Zakarigia Gojali, 22, pelajar Kolej Universiti Insaniah, Kedah.

Beliau berkata, ada empat hingga lima orang dari kampungnya belajar di Malaysia.

"Ada yang belajar pondok, universiti atau kolej, yang kebanyakannya terletak antara Kedah dan Kelantan," katanya fasih berbahasa Melayu.

Apa yang menarik, walaupun tidak pernah berkomunikasi dalam bahasa Melayu sebelum ini, cara percakapan Zakarigia seperti orang Melayu biasa, tidak kekok.

"Saya belajar bahasa Melayu ni kat sana lah, masa kat kolej, kawan-kawan ramaikan," katanya yang baru tiga tahun belajar di Malaysia. – Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


'Jangan ganggu Hafizuddin'

Posted:

'Jangan ganggu Hafizuddin'

'Jangan ganggu Hafizuddin'

Oleh LUQMAN RIDHWAN MOHAMED NOR
berita@kosmo.com.my

ESAH (kanan) bersama Mohd. Hafizuddin yang semakin pulih selepas disimbah asid dalam kejadian 3 September lalu.


KUALA LUMPUR – "Cukup-cukuplah Natasha. Janganlah ganggu keluarga kami lagi." Begitulah rintihan Esah Bakar, 62, yang merupakan ibu saudara kepada Mohd. Hafizuddin Johari, 20, yang disimbah asid di Kangar, Perlis baru-baru ini gara-gara mempunyai hubungan dengan seorang pondan yang dikenali Natasha Farisya, 28.

Sejak kejadian itu, dakwa Esah, keluarga Mohd. Hafizuddin hidup tidak tenteram dan diselubungi ketakutan kerana bimbang Natasha akan 'merampas' kembali anak lelaki mereka.

Dia mendakwa, berdasarkan maklumat yang diterima, Natasha kini dipercayai sedang merancang untuk melarikan Mohd. Hafizuddin buat kali ketiga kerana sebelum ini dia sudah dua kali berbuat demikian.

"Kali pertama dia melakukannya pada bulan Ramadan lalu, ketika Mohd. Hafizuddin menemani ibunya mengambil ubat di hospital.

"Kemudian Natasha melarikannya sekali lagi dari rumah ibu bapanya di Kangar pada hari raya ketiga yang lalu. Kami tidak mahu dia melarikan Hafizuddin buat kali ketiga," ceritanya ketika berkunjung ke pejabat Kosmo! di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Putih mata lesap RM10 juta

Posted:

Putih mata lesap RM10 juta

Putih mata lesap RM10 juta

Oleh MOHD. IKHSAN FIRDAUS AZMI
berita@kosmo.com.my


KHAIRUL ANWAR (kiri) menerangkan sesuatu kepada mangsa tipu, Rosnani (tengah) sambil diperhatikan anaknya, Nurul Syakila Mohd. Imran di Kuala Lumpur semalam.


KUALA LUMPUR – Sepuluh usahawan mendakwa mengalami kerugian kira-kira RM10 juta akibat ditipu seorang wanita yang mendakwa dirinya pegawai kanan polis. Pengerusi Sukarelawan Peguam (Sukaguam), Datuk Khairul Anwar Rahmat berkata, mangsa mendakwa ditipu tahun lalu oleh wanita itu yang memperkenalkan nama sebagai Kak Su.

"Usahawan-usahawan ini pada mulanya ditawarkan tender kerajaan yang boleh memberi keuntungan antara RM1 juta dan RM6 juta oleh Kak Su sehingga mereka sanggup melabur ribuan ringgit kepadanya," ujarnya pada sidang akhbar di sini semalam. Justeru, katanya, pihaknya menggesa kes berkenaan disiasat segera kerana ia menjatuhkan nama baik jabatan kerajaan. Salah seorang mangsa, Rosnani Sengari @ Basar, 46, berkata, pada awalnya, dia sendiri tidak mempercayai kata-kata Kak Su dan bimbang ditipu.

"Bagaimanapun, setelah dibawa ke premis kerajaan di Kuala Lumpur dan diperkenalkan dengan pegawai polis bertugas, saya mula yakin kontrak yang ditawarkan kepada Kak Su sah. "Jadi saya bersetuju membekalkan modal untuk membeli barangan dan peralatan untuk pertukangan, pameran dan pakaian seragam polis," katanya.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

ISA akan dimansuh - Najib

Posted:

ISA akan dimansuh - Najib

ISA akan dimansuh - Najib

Oleh JUNHAIRI ALYASA
junhairi.alyasa@kosmo.com.my

KUALA LUMPUR - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak malam tadi mengumumkan kerajaan akan memansuhkan Akta Keselamatan Dalam Negeri 1960 (ISA).

Dalam perutusan khas sempena sambutan Hari Malaysia 2011, Perdana Menteri juga memaklumkan bahawa dua undang-undang baharu akan digubal di bawah Perkara 149 Perlembagaan Persekutuan bagi mencegah perbuatan subversif, keganasan terancang dan perbuatan jenayah.

Dalam perutusan yang disampaikan di hadapan lebih 800 hadirin di Angkasapuri, Perdana Menteri menegaskan bahawa undang-undang baharu itu akan memperuntukkan tempoh tahanan polis yang lebih pendek daripada yang dijalankan pada masa ini.

Katanya, apa-apa tahanan lanjut hanya boleh dibuat dengan perintah mahkamah kecuali undang-undang berkaitan keganasan, masih dikekalkan bawah kuasa Menteri.

"Kuasa untuk melanjutkan penahanan akan beralih daripada badan eksekutif kepada badan kehakiman kecualilah undang-undang berkaitan keganasan," katanya.

Najib menegaskan bahawa kerajaan akan memastikan hak asasi sesiapa sahaja yang terbabit di bawah undang-undang baharu itu nanti terus terpelihara berlandaskan Perlembagaan Persekutuan.

Katanya, kerajaan juga menjamin bahawa mana-mana individu tidak akan ditahan semata-mata hanya kerana ideologi politik.

Selain itu, katanya, kerajaan juga akan memansuhkan Akta Buang Negeri 1959, di samping mengkaji semula beberapa undang-undang lain bagi memastikan ia memenuhi kehendak semasa.

Di samping itu, tambahnya, Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984 dikaji semula dengan pembaharuan tahunan dihapuskan dan digantikan pengeluaran lesen sehingga dibatalkan.

Najib berkata, selain itu kajian semula komprehensif turut melibatkan Akta Kediaman Terhad 1933 dan Seksyen 27 Akta Polis 1967, mengambil kira peruntukan Perkara 10 Perlembagaan Persekutuan tentang kebebasan berhimpun dengan prinsip menentang sekeras-kerasnya demonstrasi jalanan.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Safee dihantui kecederaan lama

Posted:

Safee dihantui kecederaan lama

Safee dihantui kecederaan lama

Oleh NAN HIDAYAT NAN AZMIE
hidayat.azmie@kosmo.com.my

AKSI Safee ketika berlatih dengan kelab Cardiff kelmarin.


KECEDERAAN otot yang selama ini membelenggu penyerang sensasi Harimau Malaya, Mohd. Safee Sali kini kembali menghantui pemain itu dalam usaha menyarung jersi kelab England, Cardiff City.

Safee kembali dihantui masalah kecederaan tersebut semasa menjalani ujian pemilihan di pusat latihan Cardiff kelmarin, sekali gus sedikit menjejaskan rentak persembahannya dalam usaha memikat pihak pengurusan kelab.

Kecederaan tersebut menyebabkan Safee kurang selesa, terutamanya semasa melakukan percubaan jaringan, selain turut menganggu konsentrasi penyerang prolifik itu semasa cuba mengatasi asakan pemain pertahanan sehingga menyebabkannya terpaksa berehat seketika sebelum kembali menyambung sesi latihan.

Masalah tersebut bagaimanapun ternyata tidak menghalang Safee daripada mempamerkan aksi yang terbaik apabila masih berjaya menjaringkan satu gol semasa sesi latihan itu.

Malah, pengendali Bluebirds, Malky Mackay juga sudah pasti tidak memandang keupayaan Safee 'sebe- lah mata' apabila tonggak kebangsaan itu mula mendapat liputan meluas media tempatan yang menggelarkannya 'David Beckham Malaysia' sebaik menjejaki bumi England baru-baru ini.

Pengurus peribadi Safee, Zakaria Ab. Rahim yang mengesahkan kecederaan Safee berkata, masalah kecederaan itu bukanlah satu 'malapetaka' apabila Safee dilihat masih berupaya menjaringkan gol semasa sesi latihan tersebut.

"Safee mungkin sedikit tidak selesa dengan kecederaan kecil itu, terutamanya ketika melakukan percubaan semasa sesi latihan.

"Justeru, saya menyeru kepada semua peminat supaya mendoakan agar Safee kembali berada dalam keadaan terbaik, sekali gus dapat menonjolkan segala bakat yang beliau ada," kata- nya menerusi laman rasmi Facebook Safee semalam.

Safee yang berlepas ke bumi England, Isnin lalu dalam misi menjadi rakyat pertama Malaysia beraksi di sana selepas mendapat 'lampu hijau' daripada maji- kannya, Pelita Jaya.

Zakaria memberitahu, Safee juga setakat ini tidak menghadapi sebarang masalah kesihatan, selain dilihat cepat serasi bersama pemain-pemain lain sepanjang sesi latihan.

"Selain itu, Safee juga tidak mendapat layanan isti- mewa kerana semua pemain dilayan sama rata ketika turun berlatih.

"Saya juga percaya ia mampu membantu meningkatkan corak permainan Safee selepas ini apabila berlatih bersama pemain- pemain Cardiff yang jauh lebih tinggi keupayaannya," katanya Zakaria yang mengakui peraturan di pusat latihan Cardiff agak ketat.

'Mendung tidak bererti hujan'

Posted:

'Mendung tidak bererti hujan'

'Mendung tidak bererti hujan'

Oleh NAN HIDAYAT NAN AZMIE
hidayat.azmie@kosmo.com.my


AMIRULHADI ZAINAL (kanan) antara tonggak yang menjadi kepercayaan Devan untuk menggempur kubu lawan.


APA sudah jadi Selangor? Reputasi selaku pasukan yang paling banyak menjulang Piala Malaysia sebanyak 32 kali sebelum ini ternyata bukan satu tugas yang mudah buat pengendali Selangor, K. Devan yang ketika ini dilihat masih mencari tonik terbaik dalam saingan Piala Malaysia pada edisi kali ini.

Hanya mampu mengumpul empat mata daripada tiga perlawanan setakat ini, skuad yang mendapat jolokan Gergasi Merah itu kini tidak ubah seperti 'bom jangka' yang boleh ditunjukkan jalan keluar pada bila-bila masa menje- lang pusingan kedua peringkat Kumpulan D malam esok.

Kejutan pasukan ibu kota, Kuala Lumpur yang selama ini hanya boleh dianggap 'adik', namun tiba- tiba gah menerajui kumpulan dengan tujuh mata serta masih kebal dengan rekod tanpa kalah setakat ini juga boleh menidakkan hasrat Selangor yang telah lama ketandusan trofi sejak beberapa tahun lalu.

'Mendung tidak bererti hujan', perjuangan Merah Kuning bagaimanapun masih belum ternoktah dengan syarat mereka mampu menjinakkan pasukan berstatus kelab, T-Team di laman sendiri di Stadium Shah Alam malam esok.

Tewas tipis 1-0 kepada skuad kendalian Yunus Alif itu di gelang- gang lawan pada pusingan pertama peringkat kumpulan sebelum ini juga menjadi penyebab utama betapa hanya kemenangan sahaja yang boleh menyelamatkan Selangor termasuk maruah Devan yang sebelum ini cukup terkenal dengan gelaran The Special One Malaysia memandangkan pasukannya sebelum ini iaitu Kuala Muda Naza dan Negeri Sembilan Naza dilihat cukup cemerlang semasa di bawah sentuhannya.

Apa yang pasti, 'magis' Devan begitu ditagih malam esok, selain ketajaman Fazli Saari dan Rudie Ramli di jentera serangan juga menjadi titik-tolak sama ada impian Selangor untuk menjulang Piala Malaysia buat kali ke-33 hanya sekadar mimpi indah ataupun tidak.

Belum mahu menekan butang kecemasan, Devan bagitupun yakin dapat membenam cabaran T- Team, sekali gus kembali ke lan- dasan sebenar.

"Kami optimis mampu melangkah lebih jauh dengan memasti- kan kemenangan Sabtu ini (malam esok) meskipun sedar pasu- kan T-Team bukan mudah untuk dijinakkan.

"Apa yang pasti, kualiti pemain- pemain Selangor sedia ada juga tidak boleh dipandang remeh meskipun turut menghadapi teka- nan daripada Kuala Lumpur," kata Devan.

Menurut Devan, beliau mahu kesebelasan utama Selangor bersikap lebih tenang dan memberikan komitmen seratus peratus semasa berjuang menentang T- Team malam esok bagi memburu tiga mata berharga.

Paul Scholes sarung jersi Selangor?

Posted:

Paul Scholes sarung jersi Selangor?

Paul Scholes sarung jersi Selangor?

BAGAIKAN mimpi jadi realiti.

Itu tanggapan peminat bola sepak tempatan sekiranya bekas pemain tengah Manchester United, Paul Scholes menyarung jersi Selangor pada perlawanan Piala Sultan Selangor (PSS) 2011 menentang Singapura 1 Oktober depan, lapor AHMAD FAZLI MOHD. YADI.

Spekulasi itu timbul apabila legenda United itu menepati krite- ria pemain import yang dimaksudkan Persatuan Bola Sepak Selangor (FAS) bagi memperkuatkan skuad Gergasi Merah pada pertandingan itu kelak.

Selain itu, FAS juga difahamkan turut berminat untuk membawa bekas pemain Liverpool untuk digandingkan bersama Scholes yang menjaringkan 150 gol sepan- jang 676 penampilan bersama United.

Apa yang pasti, ribuan penyokong setia bola sepak tanah air pasti tidak mahu melepaskan peluang untuk menyaksikan dua bekas pemain Liga Perdana England ini menyarungkan jersi Gergasi Merah dengan lebih dekat.

Seandainya desas-desus itu menjadi kenyataan, satu lagi seja- rah bola sepak tanah air bakal tercipta apabila menyaksikan kelibat Scholes dan bekas pemain Liverpool beraksi bersama bekas penyerang Selangor, Mohd. Safee Sali untuk merobek gawang Sang Singa di Stadium Shah Alam.

Namun pengerusi penganjur PSS, Datuk Abd. Karim Munisar bagaimanapun enggan mengesahkan perkara itu, sambil memberi- tahu, teka-teki itu hanya akan terjawab sebaik pengumuman rasmi senarai penuh pemain Sela- ngor hari ini.

"Kita telah mengenal pasti dua pemain import itu tetapi buat masa ini tidak dapat mengumumkan nama mereka kerana kami masih menunggu persetujuan daripada mereka.

"Setakat ini perkara ini masih dalam proses rundingan dan akan diumumkan kelak," jelasnya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Kitar semula piuter

Posted:

Kitar semula piuter

Kitar semula piuter


ZAINAL ABIDIN dipilih sebagai salah seorang pengarca yang akan menghasilkan karya The Alam Collection.


Royal Selangor menyambut kemegahan hutan tempatan dengan sebuah kempen khas untuk tujuan amal bersama Persatuan Pencinta Alam Malaysia. Berikutan itu, Royal Selangor yang sinonim dengan barangan piuternya dan kini berusia 126 tahun menganjurkan kempen menderma dan kitar semula barangan piuter.

Pengurus Besar Royal Selangor International, Yong Yoon Li berkata, melalui kempen itu ia akan menggalak dan mendidik orang ramai mengenai kesedaran untuk menjaga alam sekitar dan hutan belantara daripada terus pupus.

"Kempen ini membolehkan orang awam menderma barangan piuter mereka yang lama dan tidak dipakai kepada Royal Selangor untuk dikitar semula.

"Bagaimanapun, hanya barangan piuter daripada Royal Selangor sahaja akan diterima dan dicairkan semula untuk menghasilkan sebuah koleksi baharu terkini untuk The Alam Collection," katanya.

Menurut Yoon Li, koleksi baharu yang bakal dihasilkan itu akan direka bentuk oleh dua pereka tersohor negara iaitu Tengku Sabri Ibrahim dan Zainal Abidin Musa.

Ulasnya lebih lanjut, satu pertiga daripada hasil jualan koleksi terbaru itu akan disalurkan kepada Persatuan Pencinta Alam Malaysia.

"Sumbangan dana ini untuk membantu mereka dalam usaha-usaha pemuliharaan habitat dan pendidikan alam sekitar khususnya Hutan Belum yang semakin terjejas ekosistemnya," ujarnya.

Ekoran itu juga Royal Selangor menjanjikan, 100 penderma pertama akan menerima keahlian percuma Persatuan Pencinta Alam Malaysia.

Setiap penderma tersebut turut layak menyertai cabutan bertuah bagi memenangi pakej percutian selama tiga hari, dua malam ke Hutan Belum yang berusia 130 juta tahun.


ATAS: Jenama Royal Selangor juga mahu relevan dengan usaha pelestarian alam sekitar.


"Kami ingin membantu Persatuan Pencinta Alam Malaysia kerana kami amat mengagumi usaha pemuliharaan kawasan hutan dan hidupan liar yang dijalankan pertubuhan bukan kerajaan itu.

"Kebanyakan barangan Royal Selangor akan menjadi satu kenangan abadi yang indah tetapi ada juga barangan lama yang tidak berguna lagi. Jadi apa kata anda mendermakan barangan piuter itu untuk dikitar semula," katanya.

Ulasnya lanjut, tidak ramai orang yang tahu bahawa piuter boleh dikitar semula dan setiap hari di kilang itu, hirisan piuter dikumpul dan dicairkan semula.

"Kami tidak sabar untuk menerima barangan piuter daripada orang awam untuk dikitar semula," ujarnya lagi.

The Alam Collection mengandungi beberapa rekaan aksesori dan patung kecil yang mengambil inspirasi daripada hutan tempatan.

Mengulas inspirasi rekaan kedua-dua pengarca, Tengku Sabri berkata, bentuk arca yang akan dihasilkan nanti hasil inspirasi dari sumber alam semula jadi yang tidak dapat dilihat mata kasar dan hidup di alam misteri.

"Saya mengambil inspirasi ketika suatu lawatan di kawasan hutan dimana saya dapat membayangkan makhluk yang di luar alam nyata," katanya.

The Alam Collection akan berada di pasaran pada bulan Oktober di semua kedai jualan Royal Selangor dan laman web www.royalselangor.com.

Tisu Scott berwajah Malaysia

Posted:

Tisu Scott berwajah Malaysia

Tisu Scott berwajah Malaysia


TISU yang lembut tentunya menjadi teman sewaktu sibuk menikmati juadah rumah terbuka sempena musim perayaan ini.


TISU muka Scott memberikan satu lagi peluang kepada pengguna untuk meluahkan perasaan bangga menjadi rakyat Malaysia dengan edisi terhad kotak tisu yang memaparkan warna-warni kehidupan rakyat Malaysia. Ia dihasilkan oleh pelukis kartun tempatan, Reggie Lee.

Pengurus Pemasaran Family Care Kimberly-Clark Malaysia, Terence Fu berkata, hasil seni Reggie Lee memaparkan keindahan dan kepelbagaian gaya hidup rakyat Malaysia.

"Adakalanya dalam kehidupan seharian, kita tidak peka kepada kelucuan dan keistimewaan yang wujud di sekeliling kita. Begitu juga tisu muka, sentiasa dianggap remeh tapi ia sesuatu yang penting dalam kehidupan seharian. Kini Scott meraikannya agar lebih dekat di hati kita," kata Terence.

Kotak edisi terhad itu memaparkan pelbagai watak Malaysia daripada guru, kanak-kanak sekolah, masyarakat biasa dan juga mereka dalam pakaian tradisional. Perhatikan dengan teliti dan anda mungkin dapat menemui sesuatu yang bakal mengingatkan kita erti sifat penyayang dan muhibah dalam masyarakat berbilang bangsa.

Apatah lagi pada musim perayaan ini, maka sudah tiba masanya untuk menyediakan beberapa kotak tisu muka Scott di rumah untuk memberi keselesaan sewaktu tetamu menikmati juadah perayaan nanti.

"Malaysia penuh dengan budaya dan tradisi yang indah dan bermakna. Sudah sekian lama saya idamkan untuk merakamkan kebanggaan kita sebagai rakyat Malaysia, lebih-lebih lagi pada Hari Merdeka dan Hari Malaysia. Terima kasih tisu muka Scott kerana melahirkan penghargaan terhadap gaya hidup Malaysia dengan cara ini," katanya.

Tisu muka Scott edisi terhad itu boleh didapati di semua pasar raya utama dari Ogos hingga September 2011, pada harga RM9.60 untuk pek empat kotak.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Pasukan keselamatan bertempur selama 19 jam dengan Taliban

Posted:

Pasukan keselamatan bertempur selama 19 jam dengan Taliban

Pasukan keselamatan bertempur selama 19 jam dengan Taliban

SEORANG anggota pasukan keselamatan Afghanistan memegang senjatanya semasa dia meninggalkan lokasi pertempuran dengan kumpulan Taliban di Kabul semalam.


KABUL - Satu serangan Taliban di ibu kota negara ini berakhir selepas 19 jam pertempuran berlaku melibatkan anggota pasukan keselamatan tempatan dan asing.

Dalam pertempuran itu, seramai 14 orang maut dan enam anggota tentera asing mengalami kecederaan.

Pasukan keselamatan Afghanistan dan asing bertempur dengan anggota-anggota Taliban yang menjadikan ibu pejabat Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO) sebagai sasaran serangan.

Pertempuran itu berakhir selepas pasukan keselamatan tersebut membunuh dua anggota Taliban yang berada di dalam sebuah bangunan sedang dalam pembinaan beberapa meter dari Kedutaan Amerika Syarikat (AS) yang dikawal ketat.

Anggota-anggota Taliban itu yang dilengkapi jaket bom dan pelancar bom roket melakukan serangan pada pukul 1.30 petang kelmarin. - AFP

Anak Gaddafi dikawal di Niger

Posted:

Anak Gaddafi dikawal di Niger

Anak Gaddafi dikawal di Niger


SAADI GADDAFI


TRIPOLI - Seorang anak lelaki bekas pemimpin Libya, Muammar Gaddafi kini dikawal oleh pengawal-pengawal pasukan keselamatan Niger di bandar Niamey.

Anak Gaddafi itu, Saadi, 38, merupakan di antara 32 pegawai bekas pemimpin tersebut yang melarikan diri melalui gurun ke Niger baru-baru ini.

Menurut beberapa pegawai Niger, dia diterbangkan ke bandar Niamey lewat kelmarin selepas menaiki pesawat Hercules C-130 dari bandar Agadez.

Saadi ditempatkan di sebuah kediaman gabenor di bandar Niamey dengan lapan pembantu rapat bapanya selepas mereka menyeberangi Niger pada Ahad lalu.

Pentadbiran Amerika Syarikat (AS) menerima jaminan Niger bahawa Saadi berada dalam kawalan pasukan keselamatan negara itu.

"Mengikut kefahaman kami, dia ditahan di sebuah rumah tetamu kerajaan," kata jurucakap Jabatan Negara AS, Victoria Nuland.

Pertubuhan Penjanjian Atlantik Utara (NATO) juga tidak tahu sama ada Gaddafi sudah meninggalkan Libya.

Seorang jurucakap NATO, kolonel Roland Lavoie memberitahu pemberita kelmarin: "Kami tidak mengetahui sama ada beliau (Gaddafi) sudah meninggalkan negara itu."

Libya kini ditadbir oleh Majlis Peralihan Kebangsaan (NTC) yang mewakili pemberontak selepas rejim Gaddafi ditumbangkan sebelum Hari Raya Aidilfitri yang lalu.

Gaddafi kini dalam buruan selepas dia melarikan diri ekoran kejayaan pemberontak menawan Tripoli. - Agensi

Kura-kura gergasi dirampas

Posted:

Kura-kura gergasi dirampas

Kura-kura gergasi dirampas


BEBERAPA anggota polis dan pegawai Zoo Popcorn Park di Highlands, New Jersey memindahkan seekor kura-kura gergasi dari rumah Richard Hines kelmarin.


HIGHLANDS - Empat ekor kura-kura gergasi yang dirampas dari sebuah rumah di sini kelmarin kini diperiksa di Zoo Popcorn Park sini untuk mengetahui keadaan kesihatannya.

Kura-kura itu dirampas dari rumah milik Richard Hines Jr. selepas dia memiliki haiwan tersebut tanpa mendapat permit.

Cangkerang beberapa ekor kura-kura itu didapati retak.

Jurucakap Jabatan Perlindungan Alam Sekitar New Jersey, Larry Ragonese menyatakan bahawa jiran-jiran Hines mendengar bunyi seperti tangisan kura-kura tersebut, sebelum memberi haiwan tersebut makan.

Kura-kura itu yang salah seekornya seberat lebih 225 kilogram kini dijaga di zoo tersebut. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


3 minit larikan barang kemas

Posted:

3 minit larikan barang kemas

3 minit larikan barang kemas

15/09/2011 7:17pm

IPOH - Empat lelaki seorang daripadanya dipercayai bersenjatakan sepucuk pistol dan tukul besi mengambil masa tiga minit untuk melarikan barang-barang kemas bernilai lebih RM50,000 dalam rompakan di sebuah kedai emas di Jalan Sultan Idris Shah di sini hari ini.

Ketua Polis Daerah Ipoh ACP Azisman Alias berkata, dalam kejadian pada pukul 3.25 petang itu, empat perompak tersebut menaiki sebuah Proton Persona.

Semasa kejadian, tiga lelaki itu memakai topeng, seorang lagi dipercayai bersenjatakan pistol dan tukul besi memasuki kedai emas lalu memecahkan meja cermin yang mengandungi barang-barang emas, katanya ketika dihubungi hari ini. - Bernama

Lelaki ditembak cuba serang polis

Posted:

Lelaki ditembak cuba serang polis

Lelaki ditembak cuba serang polis

15/09/2011 7:01pm

IPOH - Polis menembak mati seorang lelaki dan menahan tiga yang lain ketika mereka cuba menyamun sebuah kelab malam di Jalan Mustapha Al Bakri di sini awal hari ini.

Ketua Polis Perak, Datuk Shukri Dahalan berkata, lelaki yang mati dalam kejadian pada pukul 12.10 pagi tadi dikenali sebagai Khathir Oli a/l Fakir Mohamad, 21, berasal dari sini.

Mayatnya dihantar ke Hospital Raja Permaisuri Bainun untuk bedah siasat.

"Anggota polis terbabit terpaksa melepaskan satu das tembakan ke atas lelaki itu bagi mempertahankan dirinya kerana suspek menyerangnya dengan sebilah parang selain berlaku pergelutan", katanya kepada pemberita selepas majlis Sambutan Aidilfitri di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Perak di sini hari ini. - Bernama

UPP rampas mercun RM36,000

Posted:

UPP rampas mercun RM36,000

UPP rampas mercun RM36,000

15/09/2011 7:00pm

PADANG BESAR - Unit Pencegahan Penyeludupan (UPP) merampas 13 kotak mercun papan bernilai RM36,000 di ladang tebu Chuping dekat sini hari ini.

Komander UPP Padang Besar ASP Noor Janihan Nanyan berkata, rampasan dilakukan pukul 9.45 pagi setelah anggota risik UPP menemui longgokan kotak mercun itu di celah-celah pokok tebu yang terletak kira-kira 15 meter dari pagar sempadan Malaysia-Thailand.

Mercun seberat 364 kilogram itu dipercayai diseludup masuk dari negara jiran melalui pagar sempadan yang telah dirosakkan, katanya pada sidang akhbar di sini.

Beliau berkata, UPP juga menemui kesan koyakan pada pagar sempadan itu yang dipercayai digunakan sebagai laluan oleh penyeludup. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Potensi jenama Pop Shuvit

Posted:

Potensi jenama Pop Shuvit

Potensi jenama Pop Shuvit

POP SHUVIT kini sedang giat mempromosikan album terkini mereka Cherry Blossom Love Affair.


BAND Pop Shuvit bukan lagi band picisan, jenama Pop Shuvit sudah bertebaran di serantau Asia. Buktinya, mereka pernah berdiri sepentas bersama beberapa band antarabangsa seperti 30 Seconds to Mars, My Chemical Romance, The All American Rejects, Neon Trees, Incubus dan banyak lagi.

Tidak hanya itu, genre muzik hip hop rock bawaan mereka juga semakin dekat dengan hati peminat di Jepun, Filipina, Singapura, Thailnd dan Brunei apabila album terbaharu mereka Cherry Blossom Love Affair mula berada di pasaran tempatan sejak 20 Julai lalu turut diedarkan di negara tersebut.

Meskipun begitu, terdapat impian yang masih belum tertunai selepas 11 tahun penubuhan Pop Shuvit iaitu mereka mahu muzik mereka diterima di Eropah dan juga Amerika.

Oleh itu, tahun depan Pop Shuvit yang dianggotai oleh lima orang ahli itu akan terbang ke Amerika untuk menyertai festival muzik terbesar Amerika iaitu Festival Muzik SXSW yang akan berlangsung pada bulan Mac di Austin, Texas, Amerika.

"Mungkin peminat di Malaysia dan sekitar Asia sudah menerima lagu-lagu Pop Shuvit tetapi sepanjang 11 tahun kami tidak pernah sampai ke Eropah atau Amerika.

"Jadi kami ada perancangan mahu ke sana dan tahun depan memang akan ke Amerika. Sebenarnya, tahun lepas kami sudah dijemput tetapi album baharu masih dalam proses, jadi lebih baik kami tunggu sehingga album siap sepenuhnya," kata vokalisnya, Moots.

Selain Moots, Pop Shuvit yang turut dianggotai oleh Rudy Malik (Rudy/drum), Nazrin Datuk Nasir (AJ/gitar bass), Jedidiah Wong (JD/gitar) dan Syazleey Zalsyam Zakaria (DJ Uno/Turntable), mempunyai sebuah lagi impian besar yang menjadi idaman mereka iaitu memenangi anugerah Grammy.

"Kalau boleh kami ingin memenangi anugerah Grammy, itulah impian terbesar kami semua. Tetapi kami semua sedar, bukan mudah untuk mencapai impian itu, jadi kami harus berusaha lagi supaya muzik dari Malaysia akan diterima dengan lebih meluas.


POP SHUVIT banyak berkolaborasi dalam album terbaharu mereka, termasuk dengan penyanyi Man Bai yang dianggap sebagai penyanyi legenda.


"Walaupun sukar tetapi kami semua tidak pernah berputus asa. Dulu masa mula-mula kami keluar, ramai juga yang kutuk dan tidak mahu dengar muzik kami tetapi berkat kesabaran, muzik kami semakin diterima," ujar Rudy sambil dipersetujui oleh ahli yang lain.

Cherry Blossom Love Affair

Bercerita lanjut mengenai album terbaharu berjudul Cherry Blossom Love Affair, selepas hampir lima tahun menyepi tanpa sebarang album, DJ Uno menjelaskan mereka tidak kisah mengambil masa yang lama untuk menghasilkan sebuah album asalkan hasilnya memuaskan hati.

Hasilnya terdapat album baharu mereka merupakan album dwi bahasa kerana memuatkan enam buah lagu Bahasa Melayu dan enam buah lagu Bahasa Inggeris.

"Memang hanya ada 12 lagu dalam album ini, tetapi kami perlu memerah idea untuk menggubah lebih daripada jumlah itu sebagai persediaan jika ada di antara lagu tersebut tidak mencapai piawaian yang dikehendaki.

"Jadi, walaupun kami hilang sebentar daripada dunia seni tempatan sebenarnya kami bukanlah berehat atau bercuti kerana kebanyakan masa dihabiskan semata-mata demi album," jelas JD mengenai album keenam Pop Shuvit itu lagi.

Menariknya dalam album itu turut dimuat beberapa buah lagu kolaborasi seperti Getting Away With a Murder dan Aci Aci Buka Pintu bersama Dina Nazir, Story Of A Lonely Girl bersama Dandee dan Big Bear, Hold On dan Marabahaya bersama Projek E.A.R serta Seperti Syurgamu bersama Man Bai.

"Idea untuk berkolaborasi itu timbul secara tidak sengaja dan hasilnya lagu-lagu itu memang sesuai untuk dinyanyikan bersama penyanyi-penyanyi yang kami pilih.

"Lagu Seperti Syurgamu, memang kami sengaja pilih Man Bai kerana dia memang terkenal dan vokalnya sesuai dengan lagu. Kemudian memang kami semua membesar dengan lagu-lagu nyanyiannya. Kiranya, satu penghormatan buat kami dapat berduet dengan seorang penyanyi yang boleh dianggap legenda sepertinya," tutur DJ Uno lagi.

Album mereka tidak hanya dipasarkan di Malaysia, sebaliknya ia turut dipasarkan secara serentak di Filipina, Singapura, Thailand dan Brunei.

Bagaimanapun, versi album baharu itu sedikit berbeza kerana ia memuatkan 10 buah lagu kesemuanya dalam Bahasa Inggeris.

"Kulit album semuanya sama, kecuali, lagu dalam album itu semuanya dalam Bahasa Inggeris. Selepas kami membuat persembahan di MTV World Stage 2011 tempoh hari, terdapat permintaan mengenai album baharu kami di Indonesia.


DARI KIRI: DJ Uno, JD, Rudy, AJ dan Moots bakal membawa nama Pop Shuvit ke Amerika Syarikat dan bertekad untuk memenangi Grammy Awards.


"Terdapat label di sana berminat untuk memasarkan album baharu kami di sana, jika semuanya berjalan lancar, peminat di Indonesia juga dapat menikmati album Cherry Blossom Love Affair," ucap Moots.

Moots berkahwin di Bali

Vokalis Pop Shuvit Moots atau nama sebenarnya Muralidharan Marimuthu bakal menamatkan zaman bujangnya pada bulan Oktober depan dengan tunangnya, Vanessa Chong yang merupakan seorang pengacara dan juga kakak kepada penyanyi Vince.

Mengakui teruja dengan gelaran suami yang bakal disandangnya, jelas Moots yang berusia 34 tahun itu kini mereka sibuk dengan persiapan akhir perkahwinan di samping jadual kerja yang padat.

"Nasib baik kami ada masa hampir setahun untuk membuat persediaan perkahwinan. Saya melamarnya tahun lalu di Maldives ketika bercuti bersama kakaknya Pamela, tetapi majlis pertunangan kami berlangsung pada awal Januari tahun ini.

"Setakat ini persiapan perkahwinan sudah hampir siap sepenuhnya, lagipun kami hanya tinggal sebulan sahaja lagi sebelum majlis berlangsung. Memang terlalu sibuk, pakaian kahwin pun belum cuba lagi," ujar Moots.

Apabila disoal lanjut mengenai Vanessa, Moots hanya tersenyum dan berkata mereka sudah kenal antara satu sama lain hampir empat tahun sebelum bercinta selama setahun dan kemudian bertunang.

"Dia seorang yang sangat rapat dengan saya, dia bukan sahaja kekasih tetapi juga teman rapat yang boleh berkongsi apa sahaja bersama. Itu membuatkan saya selesa bersamanya.

"Dia juga rapat dengan keluarga saya, itu yang paling penting dan saya juga diterima baik oleh keluarganya," tutur Moots lagi.

Majlis perkahwinan mereka bakal berlangsung di dua lokasi iaitu pada 9 Oktober di Kuala Lumpur sebelum terbang ke Bali untuk majlis resepsi di Bali.

"Kami memilih Bali kerana dalam banyak destinasi percutian, kami berdua sukakan Bali," luah Moots.

Gandingan serasi Apek, Johan

Posted:

Gandingan serasi Apek, Johan

Gandingan serasi Apek, Johan

Oleh RONI HIDAYAT RIDWAN


RAYA TAK JADI mempertaruhkan gabungan Apek dan Johan menerusi watak adik-beradik.


BOLEH dikatakan filem-filem yang bertemakan sambutan sesuatu perayaan yang penting di negara ini dilihat agak jarang dihasilkan oleh penerbit-penerbit filem tempatan.

Oleh yang demikian, sebuah filem bertemakan Hari Raya Aidilfitri yang berjudul Raya Tak Jadi telah dihasilkan melalui kerjasama Grand Brilliance dan Line Clear Production.

Merupakan filem bercorak komedi, apa yang membuatkan filem berkenaan bertambah menarik apabila ia menggandingkan dua orang pelawak yang cukup popular iaitu Saiful Apek dan Johan Raja Lawak.

Pada majlis pratonton yang telah diadakan baru-baru ini, Apek yang ditemui berkata dia tertarik untuk berlakon dalam filem berkenaan disebarkan elemen komedi serta kekuatan pada jalan ceritanya.

Menurut pelawak itu lagi, jika watak komedi yang sering ditampilkan menerusi beberapa buah filemnya sebelum ini menjurus kepada lawak slapstik, untuk filem ini dia membawakan watak komedi yang lebih tenang.

"Dalam filem ini saya membawakan watak seorang abang yang mempunyai adik lelaki yang mempunyai penyakit pelupa yang dilakonkan Johan. Walaupun masih membawakan watak komedi, tetapi ia lebih kepada komedi yang beremosi.

"Apa yang boleh saya katakan penonton juga tidak boleh mengharapkan terlalu banyak elemen komedi yang saya tampilkan. Sebaliknya penonton akan lebih terhibur dengan komedi yang ditonjolkan oleh Johan," ujarnya.

Raya Tak Jadi berkisar tentang Shuib (Apek) mempunyai seorang adik yang pelupa iaitu Bob (Johan). Kekecohan telah berlaku apabila Shuib dan Bob menemui Haji Ehsan (Datuk Jalaluddin Hassan) yang disangka telah mati di dalam teksi Shuib.

Mereka berdua melakukan pelbagai cara untuk meninggalkan mayat tersebut namun gagal dan membuat keputusan untuk mengebumikan mayat itu. Namun, mayat yang disangka telah mati itu hidup semula dan ini telah memeranjatkan semua orang.

Selain Saiful Apek, Johan dan Datuk Jalaluddin Hassan, antara pelakon-pelakon lain yang turut membintangi filem tersebut adalah Wan Sharmila, Noreen Nor, Fieka, Ben Tan, Iedil Putra dan Khairi Azlee.

Ditanya mengenai gandingan sulungnya bersama Johan dalam filem itu, Apek menjelaskan tidak sukar untuk mereka berdua bekerjasama buat kali pertama dan menyifatkan ia adalah satu gandingan yang mantap.

"Keserasian yang ditampilkan kami berdua memang cukup baik dan saya sangat berpuas hati. Malah, kebanyakan babak yang ditampilkan adalah secara spontan dan pengarah juga turut memberi kelonggaran supaya tidak terlalu terikat dengan skrip," ujarnya.

Sementara itu, Johan yang ditemui pada majlis yang sama menyatakan dia tidak rasa terlalu kekok untuk bergandingan dengan pelawak yang lebih berpengalaman seperti Apek.

Menurutnya, sebagai pelawak yang masih baru dia sememangnya sangat menghormati Apek dan mendapat banyak tunjuk ajar daripada pelawak tersebut. Malah, dia menganggap Apek sebagai seorang pelawak yang merendah diri dan tidak lokek untuk berkongsi ilmu.

"Apa yang membuat saya lebih terharu apabila Apek ada memberitahu yang saya adalah merupakan pelawak kegemarannya. Sedangkan suatu ketika dahulu saya begitu meminatinya memandangkan dia adalah antara pelawak hebat tanah air.

"Untuk filem ini kami berdua sering membuat perbincangan bersama untuk setiap babak yang membabitkan kami bersama. Walaupun saya masih lagi baru, tetapi Apek tidak keberatan untuk menerima beberapa idea yang saya kemukakan," jelasnya.

Filem yang mula ditayangkan pada 15 September ini serta menelan belanja sekitar RM1.5 juta telah menjalani penggambaran di sekitar Kuala Selangor, Shah Alam dan Kuala Lumpur selama 27 hari.

Terkilan

Walaupun Raya Tak Jadi dihasilkan dengan bertemakan sambutan perayaan Hari Raya Aidilfitri, namun filem berkenaan hanya dapat ditayangkan di pawagam selepas dua minggu umat Islam menyambutnya.

Mengenai perkara berkenaan, pengarah Prof. A. Razak Mohaideen tidak dapat menyembunyikan rasa terkilannya apabila sasaran untuk menayangkannya pada hari raya pertama tidak menjadi kenyataan.

"Filem ini telahpun siap dihasilkan sejak setahun yang lalu lagi. Mungkin disebabkan terlambat untuk dihantar ke Lembaga Penapisan Filem menyebabkan kami harus memberi laluan kepada filem yang dihantar lebih awal.

"Malah, pihak kami juga telah membuat rayuan kepada Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (Finas), tetapi rayuan kami tetap ditolak dan kami harus akur kepada keputusan yang dibuat," ujarnya yang kali terakhir mengarahkan filem 4 Madu pada tahun lalu.

Meskipun merasa sedikit terkilan, Razak berharap penonton akan tetap pergi menonton filemnya itu memandangkan ketika ini suasana kemeriahan hari raya masih lagi dirasai.

Bagaimanapun, pengarah berkenaan tetap menegaskan pihak-pihak yang berkenaan supaya lebih memberi keutamaan kepada filem-filem bertemakan perayaan untuk ditayangkan pada waktu sambutan sesuatu perayaan selepas ini.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved