Khamis, 13 September 2012

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


KLCC saksi kedatangan pasangan diraja

Posted:

KLCC saksi kedatangan pasangan diraja

TENGAH HARI Rabu lalu di sepanjang jalan Gardens by the Bay, Marina Bay di Singapura sesak dengan kehadiran ribuan orang yang terdiri daripada pelbagai lapisan masyarakat. Penduduk tempatan dan pelancong asing berhimpit-himpit di bawah terik matahari selama tiga jam semata-mata untuk menatap wajah Duke dan Duchess of Cambridge iaitu Putera William dan isterinya, Catherine Middleton.

Sehinggakan sewaktu menanti kehadiran pasangan diraja berkenaan, segelintir daripada penonton pengsan gara-gara keletihan dan kepenatan. Namun, sebahagian besarnya terus menanti dengan sabar sambil mengibarkan bendera Britain dan memegang poster yang terpampang foto Ratu Elizabeth II dan mendiang Puteri Diana.

Mereka juga membawa kain rentang dan kad ucapan sebagai tanda mengalu-alukan kunjungan Putera William dan Catherine. Catherine lebih mesra dengan panggilan Kate Middleton.

"Cuaca amat panas sehingga menyebabkan beberapa individu pengsan tetapi situasi ini sedikitpun tidak mencemaskan saya. Kepenatan menunggu selama tiga jam sangat berbaloi apabila saya berjaya melihat Putera William dan Catherine secara dekat," jelas salah seorang pengunjung, Penny Hall, 43.

Sementara itu warga Amerika yang menetap di Singapura, Courtney Brassell memberitahu, dia tegar menunggu selama sejam setengah bersama anak lelakinya yang berusia lima bulan di persekitaran Marina Bay.

"Saya meminati keperibadian dan penampilan Catherine yang sentiasa anggun dalam persalinan ringkas dan menawan.

"Kuntuman senyumannya pula begitu jujur. Dia langsung tidak menunjukkan riak wajah yang kurang selesa meskipun terpaksa melayan kami dalam cuaca panas," tutur Brassell dalam nada teruja.

Menurut Setiausaha Peribadi Duke and Duchess Of Cambridge, Jamie Lowther-Pinkerton, kunjungan rasmi Putera William dan Catherine di Singapura bagi memulakan lawatan ke Asia Tenggara dan Asia Pasifik sempena sambutan Jubli Intan Ratu Elizabeth II yang memerintah Britain sejak tahun 1952.

"Lawatan rasmi sempena sambutan Jubli Intan Ratu Elizabeth II meliputi empat buah negara selama sembilan hari. Ia bermula dari 11 September sehingga 19 September 2012," katanya.

Jika Ratu Elizabeth II bersama The Duke of Edinburgh, Putera Philip meraikan sambutan Jubli Intan dengan melawat ke beberapa daerah di United Kingdom (UK) dan Ireland Utara, ahli keluarga diraja yang lain pula mewakili Ratu Elizabeth II dengan berkunjung ke negara-negara luar.

Buktinya, kehadiran Putera William dan Catherine di Singapura yang mendapat kemerdekaan daripada Britain pada tahun 1963. Kemudian, pasangan itu singgah ke Malaysia, Kepulauan Solomon, Melanesia yang terletak di timur Papua New Guinea dan menamatkan lawatan di Tuvalu di Lautan Pasifik.

Pasangan diraja itu tiba di Lapangan Terbang Changi Singapura pada 11 September 2012, sekitar pukul 2 petang. Agenda pertama yang dilakukan ialah berkunjung ke Taman Botanikal Singapura. Di sana, William dan Catherine berpeluang melihat bunga orkid yang diberi nama nendanya, Ratu Elizabeth II. Kali terakhir Ratu Elizabeth melawat negara itu enam tahun lalu.

Orkid Puteri Diana

Paling mengujakan, bunga orkid putih jenis Dendrobium Memoria diberi nama Puteri Diana. Puteri Diana, ibu kepada Putera William maut akibat kemalangan jalan raya di terowong Pont de l'Alma, Paris pada 31 Ogos 1997.

"Pemberian nama Puteri Diana pada orkid ini dilakukan sekitar bulan September 1997 memandangkan pada bulan itu mendiang dijadualkan melawat Singapura. Malangnya, hasrat kami untuk menunjukkan bunga orkid ini kepada beliau tidak terlaksana.

"Namun dengan kehadiran Putera William bersama isteri sekurang-kurangnya menunaikan janji Puteri Diana. Bunga orkid putih ini antara orkid yang paling popular dan diminati ramai," jelas Pengurus Taman Botanikal Singapura, Alan Tan Chye Soon.

Selain mengunjungi Taman Botanikal Singapura, pasangan diraja itu turut meluangkan masa bersama Presiden Singapura, Tony Tan dan isteri, Mary Chee. Mereka juga berkesempatan bertemu Perdana Menteri Singapura, Lee Hsien Loong serta isteri, Ho Ching di Istana Presiden.

Putera William dan Catherine berkahwin pada bulan April 2011. Kedua-dua pasangan itu membuat lawatan ke Strathmore Green, Queenstown dan pusat seni terapi di Rainbow Centre. Pewaris ketiga takhta diraja Britain, Putera William semalam menyatakan hasrat mahukan dua orang anak dalam keluarga mereka. Putera William, 30, berkata demikian semasa ditanya oleh seorang kanak-kanak lelaki ketika melawat kawasan komuniti di Queenstown mengenai bilangan anak yang beliau impikan.

Ucapan awam Catherine

Akhbar MailOnline melaporkan bahawa putera berkenaan yang memakai gelaran Duke of Cambridge menjawab tanpa teragak-agak: "Dua."

PUTERA WILLIAM (kanan) dan isterinya, Catherine melawat Memorial Peperangan Kraji pada hari kedua lawatan di Singapura.


Dalam pada itu, kedua-duanya berkenan berangkat ke majlis pelancaran enjin pesawat dan bilah kipas yang julung-julung kalinya dihasilkan di Singapura.

Selain itu, Putera William dan Catherine berkenan mengunjungi Memorial Peperangan Kraji. Ia merupakan tanah perkuburan yang menempatkan mangsa-mangsa terkorban sewaktu mempertahankan Singapura dan Malaya daripada serangan tentera Jepun dalam Perang Dunia Kedua.

Sementara itu, bercakap mengenai aktiviti yang dilakukan Putera William dan Kate sepanjang berada di Malaysia, Pesuruhjaya Tinggi British ke Malaysia, Simon Featherstone memberitahu, rakyat tempatan menjadi penonton pertama di luar Britain yang berpeluang mendengar ucapan awam oleh Kate.

"Duchess of Cambridge akan menyampaikan ucapan kepada kakitangan dan pesakit ketika melawat Hospis Malaysia. Ini kali kedua Catherine berucap di depan khalayak, tetapi pertama kali di luar UK," terang Featherstone yang turut memberitahu orang ramai berpeluang melihat pasangan diraja Britain itu dengan lebih dekat di Taman KLCC hari ini.

Di taman berkenaan, Putera William dan Catherine akan menyaksikan persembahan kebudayaan khas yang penuh warna-warni.

Selain itu, pasangan diraja tersebut juga dijadualkan berkenan menghadiri jamuan rasmi di Istana Negara oleh Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Abdul Halim Muadzam Shah serta jamuan tengah hari bersama Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak di Seri Perdana pada hari pertama lawatan mereka.

"Pasangan diraja ini akan berlepas ke Sabah pada hari kedua selepas Jamuan Teh Jubli Intan di kediaman Pesuruhjaya Tinggi di Kuala Lumpur. Mereka dijadual melawat hutan hujan tropika Lembah Danum bagi menyaksikan usaha pemuliharaan hutan terbabit.

Kunjungan ke Tuvalu

Sementara itu, menurut penganalisis, diplomatik dan koresponden diraja British Broadcasting Corporation (BBC), Peter Hunt menyatakan, ini bukanlah kali pertama Putera William dan Catherine melakukan kunjungan rasmi ke negara-negara luar.

"Selepas dua bulan mendirikan rumah tangga, Putera William dan Catherine membuat lawatan rasmi ke Kanada," ujar Hunt.

Hunt menyifatkan inisiatif kedua-dua pasangan diraja itu melakukan kunjungan rasmi ke negara-negara Komanwel jelas menunjukkan mereka begitu menjaga hubungan dua hala.

Misalnya, di Tuvalu, Putera William lebih cenderung untuk mengetahui bagaimana masyarakat tempatan menjalani kehidupan seharian memandangkan ia salah sebuah negara yang terjejas akibat pemanasan global. Kali terakhir Tuvalu menerima kunjungan rasmi daripada Ratu Elizabeth II bersama Duke of Edinburgh kira-kira tiga dekad lalu.

"Sementara itu, masyarakat di Kepulauan Solomon pula baru saja pulih daripada konflik sivil yang membawa pada ambang kejatuhan dan kemusnahan negara berkenaan," terang Hunt mengenai situasi di Kepulauan Solomon dan Tuvalu yang merupakan antara negara Komanwel.

Generasi muda pejuang nasib alam

Posted:

Generasi muda pejuang nasib alam

MASIH segar dalam ingatan Sarah Aida Mihamed Mustak, 17, pada kehijauan alam semula jadi di sekitar kediamannya ketika dia kecil. Ketika itu, dia yang tinggal di Taman Tun Dr. Ismail (TTDI) Jaya, Shah Alam sering menjadikan landskap di sekeliling taman perumahannya sebagai tempat bermain.

"Saya ingat lagi keadaan ekosistem hutan di sekitar tempat tersebut sangat kaya. Saya selalu juga terserempak dengan monyet dan pokok-pokok buah. Suasana persekitarannya juga lebih sejuk, nyaman dan redup. Kini, semuanya sudah tiada," ujarnya kecewa.

Tambah Sarah, lebih menyedihkan apabila adik-beradiknya sendiri kini sudah tidak berpeluang melihat persekitaran semula jadi yang pernah dia saksikan sebelum ini. Hal itu seringkali membuatkannya berasa tidak puas hati.

Keresahan itu ternyata bukan dalam fikiran Sarah seorang. Bagi Nur Irsalina Sulzaily, 17, dia juga mempunyai pendapat dan pengalaman yang hampir sama.


KEMPEN alam sekitar tidak berbaloi jika kesedaran untuk memelihara hutan tidak dipelihara. - Gambar hiasan


Pemusnahan hutan

"Hutan yang dipenuhi tumbuh-tumbuhan sekali gus membekalkan oksigen, memberi kenyamanan dan memainkan peranan tambahan yang lebih daripada itu.

"Apabila pemusnahan berlaku untuk tujuan pembangunan, memang ada alasan pro dan kontra tetapi janganlah sehingga ia mengganggu ekosistem seterusnya membawa kepada kekurangan sumber semula jadi," katanya yang turut dipersetujui rakan sebaya, Nik Norizzati Nik Adnan dan Annisa Shafiqah Shahrin.

Keempat-empat mereka ialah antara lapan orang pelajar yang digelar Wira Alam dari Sekolah Menengah Kebangsaan Bukit Jelutong (SMKBJ), Shah Alam. Mereka termasuk dalam kumpulan 31 orang Wira Alam dari seluruh negara yang terpilih ke peringkat kebangsaan untuk memberi input mengenai isu pemusnahan hutan.

Jika boleh dihurai maksud keresahan kata-kata yang terpacul daripada mulut anak-anak muda itu, ternyata boleh dirumuskan sesuatu. Mereka semua sedar akan tanggungjawab besar bagi menangani masalah kemusnahan alam sekitar yang makin berleluasa kini.


MENYEDIHKAN apabila hutan turut dijadikan lokasi pembuangan sampah oleh sesetengah individu yang tidak bertanggungjawab.


Berdasarkan isu tersebut, pelajar-pelajar berkenaan menyuarakan isi hati mereka melalui pemahaman, pengalaman, pendedahan dan keprihatinan masing-masing. Hal yang sangat dibanggakan adalah semangat dan kebangkitan mereka untuk menyertai program berkaitan alam sekitar seterusnya mencetus kesedaran umum terhadap topik itu.

Program yang disertai 31 orang Wira Alam itu adalah sempena acara Boh Forest Friends (BFF) yang diadakan di SMKBJ baru-baru ini. Sekolah tersebut menjadi contoh kerana para pelajarnya bersama guru-guru giat mengambil bahagian dalam projek Wira Alam.

"Sekolah kami menumpukan kepada kebitaraan sekolah iaitu keutamaan kepada konservasi alam sekitar. Projek BFF ini bertepatan dengan visi sekolah ini dan pihak luar membimbing pelajar iaitu generasi penentu masa depan dalam mengembang ilmu mengenai alam sekitar," kata Pengetua SMKBJ, Aishah Siden.

Sekolah itu jelas mengutamakan konsep hijau. Buktinya, lokasi program itu sendiri dilangsungkan di dewan terbuka tanpa pendingin hawa dan dikelilingi landskap hijau dan hembusan udara segar. Sekolah tersebut juga sinonim dengan Wira-Wira Alam yang dibentuk melalui Kelab Pencinta Alam sekolah.


PROJEK menanam pokok menjadi sebahagian daripada program konservasi alam sekitar BOH Forest.


Kualiti hidup manusia

Pada majlis berkenaan, BFF turut mengadakan program menanam pokok dan gotong-royong oleh pihak Boh Plantation Sdn. Bhd., disertai Ketua Pegawai Eksekutif, Caroline Russell.

Dalam pertemuan bersama media beliau memberitahu, bencana alam atau masalah alam sekitar seperti tanah runtuh dan pemusnahan hutan boleh mengganggu kualiti kehidupan manusia yang saling bergantungan dengan ekosistem.


MUSIBAH banjir antara kesan daripada pemusnahan hutan dan pembangunan tidak terancang.


"Sebagai salah sebuah negara diversiti mega yang amat menghargai kekayaan flora dan fauna, dengan hutan paya bakau yang lebih tua daripada hutan Amazon iaitu 130 juta tahun usianya, penting untuk meningkatkan kesedaran terhadap rasa pemilikan dan tanggungjawab terhadap alam semula jadi."

Caroline menggambarkan hutan sebagai harta pusaka yang dipinjam daripada generasi kanak-kanak dan menjadi kebimbangan dan keutamaan program tanggungjawab sosial korporat pihak Boh.

Sehubungan itu, pihaknya bertekad untuk memastikan kanak-kanak dan pelajar sekolah terlibat dalam usaha sama pihak Boh, Kementerian Pelajaran Malaysia, pihak Dana Hidupan Liar Sedunia (WWF) Malaysia dan sekolah masing-masing dalam menjayakan program mendidik kepentingan hutan serta berhadapan isu pemusnahan hutan.

"Sasaran kami ialah pelajar sekolah menengah dari 100 sekolah. Melalui program ini, BFF akan melalui dua peringkat iaitu perjumpaan pelajar di sekolah dan penyertaan pelajar dalam pertandingan Hutan Maya Boh," ujar Caroline.


KIRI. Kepesatan bandar raya memaksa pembangun untuk meneroka lebih banyak kawasan sekitar untuk tujuan komersial.


Boh mengadakan lawatan ke sekolah-sekolah peserta dengan membimbing pelajar mengenai pemusnahan hutan dan impak kepada alam sekitar. Pelajar juga ditawar dengan tip dan penerangan untuk menjadi pengaruh positif dalam kalangan rakan-rakan serta komuniti bagi menyumbang ke arah penjagaan alam sekitar.

Fasa kedua pula, Boh melalui BFF menganjur pertandingan yang bermula pada 18 Julai yang lalu untuk menilai kefahaman mereka mengenai isu pemusnahan hutan melalui alam maya. Setiap jawapan yang betul akan membawa pelajar ke arah hutan maya yang lebih kaya.

Di peringkat akhir, mereka akan disudahi dengan pakej hutan yang lengkap di samping hadiah-hadiah bulanan menarik kepada pelajar dan sekolah peserta.

Dalam pada itu, Pengarah Konservasi WWF Malaysia, Dr. Sundari Ramakrishna yang turut bersama dalam menyokong dan bekerjasama bersama BFF turut menyuarakan kebimbangan terhadap isu alam sekitar dan penghargaan kepada Boh serta sekolah terbabit atas usaha murni tersebut.

Kata beliau, 1.6 bilion manusia bergantung kepada hutan dan ia menjana pendapatan yang sangat memberangsangkan. Pada tahun 2004 sahaja, perdagangan produk perhutanan sahaja mencapai kira-kira AS$327 billion (RM1021.7115 bilion).

"Kekayaan ini menghadapi ugutan apabila lebih 1,300 kilometer persegi hutan dimusnahkan begitu sahaja menurut laporan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB)," ujar Dr. Sundari menyampaikan kekecewaan merujuk kepada pemusnahan hutan global setiap tahun.

Katanya lagi, di samping bekerjasama dengan Boh, WWF Malaysia turut aktif dengan pelbagai program khas sama ada khusus kepada pemusnahan hutan atau alam sekitar secara keseluruhan, disasarkan kepada semua orang.

Langkah bantu pencari suaka

Posted:

Langkah bantu pencari suaka

MARTHA mengajar kemahiran asas memasak kepada pencari suaka yang menginap di rumahnya.


SELEPAS 22 hari meredah lautan dan ditahan lebih lima bulan dalam usaha melarikan diri dari negaranya, Sri Lanka, seorang pencari suaka, Jeevan Nanthakumar kini boleh menarik nafas lega.

'Perjalanan panjang' itu bukan sahaja sudah berakhir malah dia kini selesa menetap bersama keluarga angkat di Australia.

Nanthakumar memberi alasan meninggalkan keluarga dan negaranya pada Januari lalu kerana berhadapan masalah dengan kerajaan di samping keberadaan musuh-musuh di sekelilingnya.

"Saya pergi ke India. Di sana, saya berjaya mendapatkan bot dan meredah lautan selama 22 hari. Ia cukup azab. Saya pernah tidak makan dan minum selama lima hari," dakwanya lelaki berusia 26 tahun itu.

Bot itu kemudian ditahan oleh pihak berkuasa Australia. Dia dan kesemua penumpang telah dihantar ke sebuah wilayah terpencil di Australia di Pulau Krismas selama seminggu sebelum ditempatkan di pusat tahanan di Queensland.

Nanthakumar merupakan salah seorang daripada 7,000 pencari suaka yang tiba di Australia pada tahun ini.

Aliran rekod terbaharu menunjukkan pertambahan pencari suaka di pusat-pusat tahanan selepas dasar menahan dan menempatkan golongan itu di wilayah terpencil di Kepulauan Pasifik dilaksanakan semula.

Canberra berharap langkah itu akan mengurangkan kehadiran pencari suaka di negara itu yang rata-ratanya berasal dari Afghanistan, Sri Lanka, Iran dan Iraq. Mereka itu semua menyeludup masuk dari sekitar Asia Tenggara melalui jalan laut.

Program homestay

Dalam usaha mengukuhkan sistem yang dilaksanakan ketika ini, parti Buruh yang berhaluan kiri telah melancarkan program homestay yang membolehkan pencari suaka ini menetap bersama keluarga angkat sehingga permohonan mereka selesai diproses.

Penginapan jangka pendek itu ditawarkan selepas pencari suaka berkenaan keluar dari pusat tahanan imigresen. Mereka lazimnya akan mendapatkan visa sementara seterusnya mencari jalan untuk memulakan kehidupan baharu dalam masyarakat.

"Kami membantunya sejak awal. Suami saya menghantarnya menghadiri mesyuarat Palang Merah dan menunjukkan cara untuk pulang ke rumah dengan menaiki kereta api," kata Martha, seorang profesor yang sudah bersara.

Dia dan suaminya, Phillip, membantu memberi perlindungan kepada Nanthakumar.

Pencari suaka tidak dibenarkan menggunakan nama keluarga mereka di bawah dasar privasi Rangkaian Homestay Australia, sebuah organisasi yang biasanya membantu rumah penuntut-penuntut antarabangsa.

"Kami juga memberi amaran dia tidak perlu bekerja sekiranya menerima gaji yang kurang daripada paras minimum yang ditetapkan," katanya.

"Selain itu, dia sudah pandai berdikari. Dia telah menemui beberapa komuniti Tamil dan rumah untuk diduduki nanti," katanya.

Nanthakumar menghabiskan masa selama dua minggu bersama keluarga Martha di rumah mereka yang terletak di utara Sydney sebelum menetap bersama rakan-rakannya dalam komuniti masyarakat Tamil di negara itu.

Martha berkata, dia melibatkan diri dalam program itu kerana bimbang akan nasib pencari suaka, yang rata-ratanya menjadi mangsa akibat peperangan dan penindasan.

PENCARI suaka ini berdiri di dalam biliknya yang disediakan oleh Martha dalam program penginapan sementara buat pencari suaka.


Memahami situasi

"Dengan menyertai organisasi Amnesty International, kami terlibat dalam menangani masalah pelarian dan program ini sedikit sebanyak membantu kami memahami situasi mereka.

"Pada masa yang sama, ia memberi peluang kepada kami bertemu masyarakat pelbagai negara di seluruh dunia dan menghulurkan bantuan kepada mereka.

"Secara tidak langsung, anak saya juga turut mendapat manfaat untuk belajar dan memahami perkembangan yang berlaku di seluruh dunia," jelas Martha.

Sehingga kini, terdapat lebih 150 pencari suaka yang ditempatkan bersama keluarga angkat di Australia, bagi tempoh maksimum sehingga enam minggu seperti yang ditetapkan oleh Australian Homestay Network.

Pengerusi eksekutifnya, David Bycroft, yang sebelum ini sering bekerjasama dengan jabatan imigresen berkata, organisasi itu dirangka untuk membantu pencari suaka menjalani kehidupan baharu di negara itu.

"Keluarga-keluarga angkat ini membimbing mereka menggunakan pengangkutan awam, membuat akaun bank dan mengisi borang perubatan.

"Kami melakukannya secara sukarela, apa yang penting semua pencari suaka yang tiba di negara ini dapat dibantu," katanya.

Keluarga-keluarga angkat ini dibayar sebanyak AS$145 (RM448) setiap minggu bagi menampung kos yang dikeluarkan.

"Kamu tidak akan melakukannya sekiranya kamu mahu mencari keuntungan daripadanya," tambah Bycott.

Untuk melayakkan mereka tinggal bersama keluarga angkat, pencari suaka ini mesti melepasi syarat-syarat ketat yang ditetapkan pleh Jabatan Imigresen dan terbuka kepada mereka yang telah memperolehi visa sementara.

"Di samping itu, kami juga menekankan tahap kesihatan, identiti, karakter, risiko keselamatan dan tingkah laku lampau mereka," kata seorang jurucakap daripada jabatan imigresen.

Sejak dilaksanakan pada tahun ini, jabatan itu telah mengeluarkan hampir 3,400 visa sementara kepada pendatang tanpa izin yang tiba melalui jalan laut, membenarkan mereka menjalani kehidupan dan bekerja di Australia sehingga proses dokumentasi visa mereka selesai. - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Horizon

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Horizon


Mendekati keluarga besar Kundra

Posted:

Mendekati keluarga besar Kundra

Oleh AMMAR JAZLAN MAD LELA

SAIZ badannya besar dan tegap mencecah lebih satu tan. Kulitnya yang licin pula kelihatan kelabu keperangan-perangan tatkala disinari cahaya matahari. Ketika ia membuka mulut, sepasang taring sepanjang lebih empat sentimeter yang kelihatan membuatkan sesiapa sahaja berasa gerun.

Biarpun digelar haiwan paling berbahaya di dunia, Kundra, badak air jantan berusia 19 tahun itu sememangnya jinak dan mesra.

Manakan tidak, sejak menjadi penghuni di Paya Indah Wetlands (PIW) kira-kira 11 tahun lalu, wajah dan telatahnya acapkali menjadi tarikan lensa kamera pengunjung-pengunjung yang datang ke situ.

Tidak hairanlah, tatkala dihulurkan makanan iaitu rumput jenis naphere itu serta buah-buahan seperti pisang dan betik, Kundra asyik menikmatinya tanpa mempedulikan mata-mata yang memerhati di sekeliling.

Kundra bagaimanapun tidak bersendirian. Haiwan yang dipinjamkan oleh kerajaan Botswana ketika pembukaan PIW itu, turut ditemani pasangannya, Juwita dan Chendana selain anaknya, badak air jantan berusia lebih satu bulan.


BADAK jantan di Paya Indah Wetland, Kundra mempunyai dua pasangan iaitu Juwita dan Chendana serta seekor anak jantan berusia satu tahun lebih.


"Aktiviti ini dilakukan setiap hari bermula pukul 10 pagi. Berbeza dengan melihatnya di zoo, di sini pengunjung bukan sahaja berpeluang mendekatinya dengan lebih dekat, malah dapat merasai pengalaman memberi badak makanan di bawah pengawasan kakitangan yang bertugas.

"Biarpun ia tampak jinak dan mesra manusia, kami sentiasa mengingatkan pengunjung agar sentiasa berhati-hati, bimbang sekiranya berlaku perkara yang tidak diingini," kata Penguasa PIW, Hasnan Yusop.

Kundra, bukannya satu-satunya tarikan yang ada di PIW. Ia syurga kepada lebih 229 spesies burung, 63 spesies mamalia, 20 spesies reptilia, 10 spesies amfibia dan juga 14 spesies ikan.

Menurut Hasnan, pengunjung juga pasti terpesona melihat aktiviti memberi makan buaya yang jarang-jarang dapat disaksikan khususnya di sekitar Lembah Klang.

Katanya, ketika ini terdapat 38 ekor buaya daripada spesies tembaga menghuni di dalam kolam khas yang disediakan.

"Pengunjung juga boleh memancing di kolam-kolam pancing yang disediakan serta melihat pelanduk, landak, belibis, pangling, merak dan kuang raya di Family Park dan Laman Fauna.

"Malah, lokasi ini juga popular dalam kalangan peminat burung dari dalam dan luar negara. Ruang angkasanya kaya dengan pelbagai spesies burung tempatan dan hijrah seperti belibis (itik liar), purple swamphen, pucung serandau, lesser whistling duck, helang merah dan sebagainya," katanya.

PELUANG bermesra dan memberi makan pelbagai haiwan liar seperti landak pasti menyeronokkan.


Lindung ekosistem tanah lembap

PIW merupakan bekas lombong timah selain tasik air tawar dan hutan paya gambut seluas 450.76 hektar yang diwartakan sebagai Rizab Tanah Lembap.

Idea penubuhannya dicetuskan oleh Perdana Menteri ketika itu, Tun Dr. Mahathir Mohamad bertujuan memulihara dan melindungi hutan paya gambut serta ekosistem tanah lembap di samping meningkat kesedaran masyarakat berhubung kepentingannya.

Ditadbir sepenuhnya oleh Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) sejak tahun 2005, PIW merupakan antara pusat tanah lembap di negara ini seperti Tasik Bera di Pahang, Taman Alam Kuala Selangor, Taman Wetland Likas di Sabah, Kawasan Perlindungan Burung Kuala Gula di Perak dan Taman Wetland di Putrajaya.

Sesuai dengan statusnya sebagai pusat biodiversiti yang menakjubkan, PIW turut dihuni lebih 220 spesies tumbuhan akuatik dan daratan seperti teratai, telipok dan kiambang yang melatari permukaan tasik di sekelilingnya.

PAYA Indah Wetland turut menjadi lokasi persinggahan burung-burung yang bermigrasi kerana perubahan cuaca.


"Kami juga berusaha memulihara ekosistem di sini melalui kerjasama dengan pelbagai agensi kerajaan dan swasta, institusi pengajian tinggi serta pelajar sekolah.

"Sehingga kini sebanyak 62,551 pokok telah ditanam membabitkan beberapa spesies seperti gelam, medang teja, ceri, pulai, merawan siput jantan dan jelutung," katanya.

Tambah Hasnan, secara umumnya, PIW terbahagi kepada Zon Rekreasi, Pendidikan serta Konservasi dan Penyelidikan.

Kemudahan yang lengkap

Bagi Zon Pendidikan serta Konservasi dan Penyelidikan, pengunjung dilarang memasukinya kecuali mendapat kebenaran serta perkhidmatan pemandu pelancong alam semula jadi.

Hasnan berkata, pihaknya sedang menggiatkan usaha memperbaiki infrastruktur di kawasan itu bagi meningkatkan imejnya sebagai salah satu destinasi pelancongan utama di Selangor.

Katanya, ketika ini pelbagai kemudahan yang disediakan sudah agak lengkap seperti calet, asrama, dewan seminar, dewan makan, surau, bilik mesyuarat dan tapak perkhemahan.

"PIW bukan sahaja sesuai untuk pengunjung yang mahu beriadah sambil menikmati panorama alam semula jadi, malah sesuai juga dijadikan lokasi untuk acara seperti mesyuarat, majlis perkahwinan dan sebagainya," ujarnya.

KEMUDAHAN calet yang selesa menyambut kehadiran tetamu yang ingin merasai pengalaman bermalam sambil ditemani bunyi-bunyian rimba dan kehijauan alam.


Sementara itu, seorang pengunjung, Tan Boon Beng, 43, mengakui berada di PIW memberi keseronokan terutamanya kepada kanak-kanak memandangkan ia berkonsepkan zoo terbuka.

Katanya, kebanyakan haiwan yang terdapat di kawasan berkenaan dibiar bebas mengikut habitat asalnya.

Dia yang kali pertama berkunjung ke situ memberitahu cukup teruja dengan aktiviti yang ditawarkan kepada pengunjung.

"Lazimnya, ramai antara kita yang gemar membawa keluarga bercuti ke pusat peranginan yang pastinya memerlukan perbelanjaan besar.

"Namun di sini, kita masih boleh merasai suasana percutian yang santai dan tidak membosankan.

"Bagi kaki pancing, mereka boleh memancing sepuas-puasnya di kolam yang disediakan, mereka yang gemar aktiviti riadah pula boleh mencuba aktiviti kayak, kembara hutan atau berbasikal," katanya yang datang dari USJ, Subang Jaya.

RUMAH Melayu Terengganu yang dihasilkan oleh tukang kayu mahir dari Besut, Terengganu tampak gah berdiri sambil mengadap Tasik Sendayan.


Ahli perniagaan itu berkata, kedudukan PIW yang terletak tidak jauh dari ibu negara juga memberi nilai tambah kepadanya.

"Bagi mereka yang datang dari luar Lembah Klang, mereka boleh mencuba pengalaman menginap di sini sambil menikmati kehijauan dan menghirup udara segar di sekelilingnya," kata Boon Beng.

Bagi Sim Hazel, 14, pula kunjungan ke situ memberi banyak ilmu yang berguna khususnya bagi yang bergelar pelajar sekolah sepertinya.

"Dalam tempoh beberapa jam sahaja, saya sudah mengetahui banyak maklumat mengenai haiwan dan tumbuhan yang terdapat di sini.

"Misalnya, mengenai badak air. Baru saya tahu haiwan itu hanya boleh ditemui di benua Afrika sahaja, malah ia mampu makan antara 40 hingga 50 kilogram makanan sehari, menarik bukan," katanya.

Sementara itu, bagi Mohd. Zaki Muda, 39, dia membawa anak-anaknya, Putra Ricky, 6 dan Andry Azahri, 13, ke situ untuk melihat aktiviti memberi makan buaya.

"Mereka cukup seronok, maklumlah bukan senang hendak melihat puluhan buaya secara dekat begini. Pengalaman melihatkan aksi ganas buaya menyambar makanan yang diberikan sememangnya cukup mengujakan," katanya.

Kisah peradaban nelayan

Posted:

Kisah peradaban nelayan

Oleh NASRI JAMALUDIN

ANTARA kelengkapan dan peralatan yang digunakan nelayan pada zaman dahulu dipamerkan di Muzium Nelayan Tanjung Balau, Kota Tinggi.


KEHIDUPAN nelayan yang keluar mencari rezeki dengan menyabung nyawa di sungai dan laut ternyata bukanlah mudah. Pelbagai cabaran perlu dihadapi nelayan, demi kelangsungan hidup.

Malah, arus kemodenan menyebabkan tidak ramai anak muda di ibu kota mengetahui lanjut mengenai pekerjaan sebagai nelayan.

Kini masyarakat di negara ini berpeluang melawat muzium berkaitan kehidupan nelayan yang terletak di Tanjung Balau, Kota Tinggi, Johor.

Lokasinya terletak dalam perkampungan nelayan pasti mendekatkan lagi hati pengunjung yang dapat menyaksikan sendiri kehidupan nelayan di situ.

Jika kena masanya, anda dapat menyaksikan para nelayan memunggah dan menjual hasil tangkapan, melakukan kerja-kerja pembersihan laut serta membaiki jaring.


Artifak seperti pinggan daripada Dinasti Ming dipamerkan di Galeri Kapal Karam di Muzium Nelayan.


Menghargai nelayan

Muzium Nelayan yang terletak di pesisiran pantai Tanjung Balau menghadap Laut China Selatan itu turut mempamerkan pelbagai artifak kegunaan nelayan pada zaman dahulu.

Muzium berkeluasan 4.03 hektar itu dibangunkan Lembaga Kemajuan Johor Tenggara (Kejora) pada tahun 1992 dengan reka bentuk dilakukan oleh Universiti Teknologi Malaysia (UTM) berkonsepkan tradisional Melayu.

Objektif utama pembinaannya adalah sebagai pusat rujukan ilmu pengetahuan bagi seluruh lapisan masyarakat dan satu tarikan pelancongan.

Selain itu, ia bagi menghargai jasa para nelayan sekali gus menjadi satu-satunya muzium nelayan dan perikanan di negara ini.

Koleksi

Lebih daripada 500 bahan dipamerkan di Muzium Nelayan itu termasuk koleksi unik iaitu Perahu Pengail yang diperbuat daripada akar kayu.

Selain itu, pihak muzium turut memelihara tradisi permainan jong yang dimainkan oleh para nelayan di negeri Johor. Pada setiap tahun, permainan jong atau perahu lumba itu diadakan di kampung-kampung tertentu seperti Kampung Linting yang terletak di Tanjung Surat, Kota Tinggi serta di Kampung Rambah, Kukup, Pontian.

PENOLONG Kurator Muzium Nelayan, Muhammed Iqbal Rosli memberikan penerangan kepada para pengunjung tentang peralatan yang pernah digunakan nelayan pada zaman dahulu.


Galeri

Pada tahun 2005, Kejora memperuntukkan sebanyak RM4.2 juta bagi menambah tiga galeri iaitu Galeri Geologi, Galeri Keselamatan Laut dan Galeri Kapal Karam Desaru.

Galeri Geologi menempatkan lebih 200 jenis batuan geologi pelbagai nilai dan bentuk. Uniknya galeri itu, menyimpan khazanah batuan geologi yang mempunyai kaitan dengan pesisir Pantai Tanjung Balau.

Galeri Keselamatan Laut pula memaparkan penerangan tentang sistem komunikasi yang digunakan nelayan moden termasuk replika nelayan menangkap ikan menggunakan pukat besar dan alatan komunikasi terkini.

Galeri Kapal Karam Desaru mempamerkan artifak kapal yang pernah karam di Perairan Desaru berusia ratusan tahun iaitu daripada Dinasti Ming. Turut dipamerkan adalah artifak daripada Kapal Nanyang dan Kapal Turiang yang berusia 200 tahun.

Galeri Bermusim Muzium Nelayan pula telah dimulakan sejak tahun 2009. Ia diwujudkan bagi menarik perhatian pengunjung melalui Pameran Khas dengan kerjasama jabatan muzium, agensi-agensi kerajaan dan swasta mahupun pengumpul-pengumpul koleksi.

Pameran Bermusim yang telah dipamerkan setakat ini di Muzium Nelayan termasuklah Pameran Wau dan Layang-Layang Antarabangsa dengan kerjasama Muzium Layang-Layang, Pameran Haiwan Aneh dan Pelik dengan kerjasama dengan Muzium Zoologi, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) dan Jabatan Veterinar Kluang, Johor serta Pameran Rangka Paus dan barangan Antik bersama pengumpul barang antik.

Setiap tahun kira-kira 10,000 orang mengunjungi muzium itu sama ada dari dalam dan luar negara terutama dari Singapura. Maklumat lanjut boleh menghubungi talian 07-8328 136 atau melayari laman web www.kejora.gov.my.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


Pasukan MCA juara badminton media Malaysia

Posted:

Pasukan MCA juara badminton media Malaysia

TEE YONG (berdiri tengah,
barisan kedua) bergambar
bersama para peserta Kejohanan Badminton Media Malaysia Kedua Piala Datuk Theng Book 2012
di Kepong baru-baru ini.


JUARA. Pasukan MCA menjuarai Kejohanan Badminton Media Malaysia Kedua Piala Datuk Theng Book 2012 selepas menewaskan 1Titan 3-1 pada perlawanan akhir Divisyen 1 di Challenger Sports Centre di Kepong baru-baru ini.

Berikutan kejayaan itu, mereka merangkul hadiah wang tunai RM2,888, piala pusingan dan iringan, pingat serta barangan badminton berjenama Fleet manakala 1Titan meraih hadiah wang tunai RM1,888.

Pasukan The Star dan Sin Chew pula masing-masing muncul pemenang ketiga dan keempat.

Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Chua Tee Yong hadir merasmikan kejohanan yang menawarkan hadiah keseluruhan bernilai RM10,000.

Sebanyak 14 pasukan menyertai kejohanan tersebut yang dianjurkan bersama ManagePay Systems Berhad dan 1Titan.

1,000 meriahkan Aidilfitri Pengasih Malaysia

Posted:

1,000 meriahkan Aidilfitri Pengasih Malaysia

YUNUS (berdiri, dua dari kanan) melayani tetamu yang hadir pada Majlis Aidilfitri Rumah Pengasih Malaysia di Bukit Tunku, Kuala Lumpur baru-baru ini.


MERIAH. Kira-kira 1,000 tetamu hadir memeriahkan Majlis Aidilfitri Rumah Pengasih Malaysia (RPM) di Bukit Tunku, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Majlis itu dimeriahkan dengan kehadiran Presidennya, Datuk Yunus Pathi dan ahli keluarga penghuni RPM.

Yunus berkata, majlis tersebut diadakan untuk meraikan ahli keluarga para penghuni RPM dan bertujuan mengeratkan silaturahim sesama mereka.

Dalam pada itu, lebih 10 gerai makanan disediakan yang menyajikan pelbagai juadah kepada para tetamu.

78 anak yatim dirai pada majlis Merdeka Raya

Posted:

78 anak yatim dirai pada majlis Merdeka Raya

MOHAMAD (berdiri, tiga dari kanan) menyampaikan duit raya kepada anak-anak yatim pada majlis Merdeka Raya KRT DUN Sikamat 2012 di Sikamat, Negeri Sembilan baru-baru ini.


DIRAI. Seramai 78 orang anak yatim termasuk kanak-kanak kelainan upaya sekitar kawasan Sikamat, Seremban diraikan oleh Kawasan Rukun Tetangga (KRT) Dewan Undangan Negeri (DUN) Sikamat sempena Majlis Merdeka Raya KRT DUN Sikamat 2012 baru-baru ini.

Pengerusi KRT DUN Sikamat, Taslim Khan Kutob Din berkata, sambutan dua dalam satu iaitu sempena Aidilfitri dan Hari Kemerdekaan ke-55 memberi peluang anak-anak yatim merasai kemeriahan dua sambutan berkenaan.

"Selain merai golongan tersebut, majlis ini juga diharap dapat mengeratkan hubungan silaturahim sesama rakan dan pemimpin tempatan," katanya.

Pada majlis itu, Menteri Besar, Datuk Seri Mohamad Hasan menyampaikan sumbangan wang tunai kepada anak-anak yatim.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Saham AirAsia susut RM667 juta

Posted:

Saham AirAsia susut RM667 juta

PENGANALISIS menjangkakan AirAsia akan berhadapan dengan saingan lebih sengit tahun depan berikutan operasi Malindo Airways. - Gambar hiasan


KUALA LUMPUR - Harga saham AirAsia Bhd. (AirAsia) di Bursa Malaysia terus menjunam buat hari kedua berturut-turut semalam ekoran pengumuman penubuhan syarikat penerbangan tambang murah baharu, Malindo Airways pada Selasa lalu.

Harga saham syarikat penerbangan tambang murah itu ditutup pada RM2.92 semalam, turun tujuh sen sesaham melibatkan 102.2 juta unit saham bertukar tangan.

Sehari selepas pengumuman pembentukan Malindo Airways, harga saham AirAsia jatuh 17 sen untuk ditutup pada harga RM3.02 dengan melibatkan volum 42.7 juta unit saham.

Kejatuhan harga saham itu telah menyebabkan syarikat yang diterajui Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan AirAsia, Tan Sri Tony Fernandes mencatat kerugian sebanyak RM667.1 juta.

Selain itu, nilai pasaran AirAsia juga menurun selepas pengumuman pembentukan syarikat baharu itu iaitu kepada RM8.2 bilion berbanding RM9.1 bilion sehari sebelum pelancaran Malindo Airways.

Menurut penganalisis, penurunan ketara harga saham AirAsia yang disenaraikan di Bursa Malaysia pada tahun 2004 merupakan kesan daripada tindakan tergesa-gesa pelabur terhadap hala tuju AirAsia dan kesan negatif yang bakal dihadapi ekoran pembentukan Malindo Airways pada tahun depan.

"Pelabur sangat sensitif terhadap pengumuman-pengumuman baharu yang bakal memberi kesan kepada pasaran... mereka akan hanya memilih syarikat yang memberi keuntungan maksimum daripada pelaburan mereka," katanya ketika dihubungi Kosmo! di sini semalam.

Para pemerhati pasaran sebelum ini menyifatkan penubuhan syarikat baharu itu bakal memberi persaingan dan tekanan khususnya buat AirAsia daripada aspek harga dan juga tempahan tempat duduk.

Mereka melihat kejatuhan setiap satu peratus perolehan AirAsia akan menyebabkan pendapatan syarikat jatuh antara tiga hingga empat peratus.

Kejatuhan setiap satu peratus tempahan tempat duduk pula akan mengurangkan keuntungan AirAsia sebanyak 2.8 peratus hingga 4.5 peratus.

Malindo Airways ditubuhkan melalui kerjasama antara National Aerospace & Defence Industries Sdn. Bhd. (NADI) dari Malaysia dengan PT Lion Grup dari Indonesia.

NADI akan menguasai 51 peratus dalam kepentingan syarikat itu yang bakal beroperasi bulan Mei tahun depan manakala bakinya oleh PT Lion Grup.

NADI merupakan syarikat bumiputera yang terlibat dalam industri aeroangkasa dan pertahanan serta memiliki syarikat seperti Airod, Airod Techno Power dan Aerospace Technology Systems Corp.

Buat permulaan, sebanyak 12 pesawat Boeing 737 dijangka beroperasi dengan Kuala Lumpur akan dijadikan sebagai pusat penerbangan ke negara-negara ASEAN dan Asia termasuk ke Thailand, China, India dan Filipina.

Lebih menarik lagi, Malindo Airways dijangka menawarkan kadar tambang yang lebih murah berbanding syarikat pesaing lain.

Sementara itu, Ketua Pakar Ekonomi Bank Islam Bhd., Azrul Azwar Tajuddin berkata, AirAsia menerima tempias yang hebat daripada pembentukan syarikat baharu itu dan ia bakal mengubah skop industri penerbangan tambang murah tempatan.

"Trend penurunan ini boleh kembali meningkat atau merudum semula jika ada berita mengenai Malindo Airways," katanya.

Penjaga gol kebangsaan didenda khalwat

Posted:

Penjaga gol kebangsaan didenda khalwat

Oleh WAZIHA WAHID
waziha@kosmo.com.my

ZAITON (kiri) dan Mohd. Farizal selepas dijatuhkan hukuman kerana berkhalwat oleh Mahkamah Rendah Syariah di Petaling Jaya semalam.


PETALING JAYA - Penjaga gol kebangsaan, Mohd. Farizal Marlias didenda RM2,500 oleh Mahkamah Rendah Syariah di sini semalam selepas mengaku salah berkhalwat dengan seorang jurumekap yang masih berstatus isteri orang pada tahun lalu.

Selain Mohd. Farizal, 26, yang turut menjaga gawang Negeri Sembilan, turut dikenakan hukuman serupa ialah pasangannya, Zaiton Othman, 29, yang kini telah bergelar ibu tunggal dan mempunyai dua orang anak.

Hakim Syarie Mohd. Nurulazhar Mohd. Tohar turut mengarahkan kedua-duanya dihukum penjara selama sebulan sekiranya gagal membayar denda.

Pasangan itu yang datang berasingan membayar denda tersebut di kaunter mahkamah sejurus prosiding berakhir.

Mereka didakwa berkhalwat di dalam sebuah bilik di sebuah rumah milik rakan Zaiton di 3A-02, Blok A, Shang Villa Condo, No. 2A, Jalan SS7/15, Kelana Jaya di sini pada pukul 3.40 pagi 12 Oktober 2011.

Pegawai pendakwa dari Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS), Shafezan Rusli mengemukakan dakwaan mengikut Seksyen 29(1)(a) dan (b) Enakmen Jenayah Syariah Selangor 1995 yang jika sabit kesalahan boleh didenda maksimum RM3,000 atau penjara dua tahun atau kedua-duanya sekali jika sabit kesalahan.

Berdasarkan fakta kes yang diakui kedua-dua tertuduh, sewaktu pintu bilik dibuka, Zaiton berseluar panjang hitam dan baju T ketat warna merah jambu dalam keadaan meniarap manakala Farizal yang juga memakai baju T dan berseluar pendek berada dalam keadaan berselimut di atas katil.

Terdahulu, Mohd. Farizal mendakwa dirinya insaf dan kesal dengan kesilapan yang dilakukan serta berjanji tidak akan mengulanginya.

"Sejak kes ini keluar surat khabar, ia menjejaskan reputasi saya dan keluarga, orang ramai mula mencemuh, mungkin salah saya," katanya yang memberitahu sudah mempunyai perancangan untuk menikahi Zaiton kelak.

Sehubungan itu, anak kelima daripada tujuh beradik itu memohon hukuman denda yang ringan kerana perlu menanggung adik-beradik yang bersekolah serta ibu bapa pula sudah tidak bekerja.

"Saya juga hanya bekerja kontrak dan bukannya tetap. Selepas apa yang terjadi, saya bimbang sekiranya kontrak saya tidak disambung pada musim depan," katanya dalam nada perlahan.

Sementara itu, Zaiton yang kelihatan sebak turut insaf dan memohon hukuman ringan kerana sejak bergelar ibu tunggal, dia perlu menyara dua orang anak serta membayar pelbagai pinjaman peribadi dengan pendapatan bulanan yang tidak tetap.

Katanya lagi, dia masih trauma dengan perceraian yang berlaku hampir setahun lalu akibat kejadian tersebut.

Farizal diturunkan semasa perlawanan persahabatan antara Malaysia dengan Vietnam Selasa lalu yang menyaksikan pasukan kebangsaan dibolosi 2-0.

Najib rai William, Kate Middleton

Posted:

Najib rai William, Kate Middleton

TUANKU Abdul Halim dan Tuanku Hajah Haminah bergambar bersama Putera William (tiga dari kiri) dan Kate Middleton (tiga dari kanan) pada majlis santapan diraja di Istana Negara Kuala Lumpur semalam. Turut hadir, Najib dan Rosmah serta Muhyiddin (kiri) dan isteri, Noorainee (kanan).


PUTRAJAYA - Duke dan Duchess of Cambridge, Putera William dan isterinya, Kate Middleton menghadiri majlis makan tengah hari yang dihoskan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan isteri, Datin Seri Rosmah Mansor di Seri Perdana di sini semalam.

Turut hadir, Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan isteri, Puan Sri Noorainee Abdul Rahman.

Lawatan rasmi empat hari pasangan diraja Britain itu adalah bagi mewakili Ratu Elizabeth II bersempena sambutan 60 tahun pemerintahan baginda.

Duke dan Duchess of Cambridge juga menghadap Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Abdul Halim Muadzam Shah dan Raja Permaisuri Agong, Tuanku Hajah Haminah serta menghadiri majlis santapan diraja di Istana Negara pada sebelah malam.

Pasangan diraja itu juga melawat Hospis Malaysia iaitu pertubuhan amal yang menawarkan penjagaan paliatif profesional kepada pesakit menghidap penyakit hayat terhad, Taman KLCC dan Lembah Danum yang merupakan hutan hujan tropika utama di Sabah. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Amaran buat Harimau Malaya

Posted:

Amaran buat Harimau Malaya

Oleh AHMAD FAZLI MOHD. YADI
fazli.yadi@kosmo.com.my

RAJAGOBAL (kanan) memberi arahan kepada anak-anak buahnya ketika
menentang Vietnam di Stadium Shah Alam malam kelmarin.


KEKALAHAN 0-2 kepada Vietnam malam kelmarin seharusnya menjadi amaran buat Harimau Malaya dalam usaha mereka mempertahankan kejuaraan Piala AFF Suzuki 2012.

Sebelum turun menentang Vietnam pada perlawanan persahabatan antarabangsa di Stadium Shah Alam itu, skuad Harimau Malaya memiliki rekod cemerlang dalam lima aksi persahabatan berstatus A sebelum itu.

Dua kemenangan dan tiga kali seri berjaya direkodkan skuad kendalian Datuk K. Rajagobal itu dalam lima pertemuan tersebut.

Bagaimanapun, anak-anak buah Rajagobal gagal meneruskan momentum sedia ada apabila tewas mengejut di hadapan hampir 15,000 penyokong Harimau Malaya.

Kekalahan itu sekali gus ia menim- bulkan tanda tanya sama ada Harimau Malaya mampu mempertahankan kejuaraan Piala AFF Suzuki.

Kecenderungan Rajagobal yang sering melakukan eksperimen dalam skuad kendaliannya jelas tidak disenangi sesetengah pihak memandangkan kempen Piala AFF bakal berlangsung November depan.

Pada sidang media sejurus tamat perlawanan kelmarin, Rajagobal sekali lagi tampil dengan nada positif biarpun kelibat anak-anak buahnya lebih banyak dibayangi pasukan lawan.

"Kalah tetap kalah, tiada alasan yang mana Vietnam berhak meraih kemenangan itu memandangkan mereka bermain dengan penuh agresif.

"Namun, aksi persahabatan dan kejohanan sebenarnya berbeza. Kami masih berada di landasan terbaik dan tidak perlu panik dengan satu kekalahan ini," kata Rajagobal.

Beliau menambah, kekalahan itu juga akan memberikan suntikan motivasi kepada skuad kendaliannya supaya berusaha untuk memperbaiki kelemahan yang ada.

"Jika tanya kepada saya, ia sangat bagus untuk kalah. Saya tetap berpuas hati dengan persembahan barisan pemain, meskipun ketinggalan tetapi mereka masih memiliki mentaliti yang kuat untuk terus bersaing.

"Saya sudah nampak bayangan 35 pemain untuk saingan Piala AFF Suzuki nanti dan apa yang pasti, saya bersama barisan jurulatih yang lain harus memiliki keyakinan dalam usaha untuk mempertahankan status juara Piala AFF Suzuki.

"Dalam tempoh dua bulan ini, saya percaya kita masih berada di landa- san yang tepat," katanya.

Serangan Harimau Malaya harus lebih variasi

Posted:

Serangan Harimau Malaya harus lebih variasi

SAFEE masih
kemarau gol
di pentas
antarabangsa
sejak November
tahun lalu.


"PELBAGAIKAN lagi corak serangan kerana (pasukan) lawan sudah boleh baca gera- kan kita."

Itu saranan penyerang berbisa Harimau Malaya, Safee Safee selepas menyedari jentera serangan skuad negara agak tumpul ketika tewas 0-2 kepada Vitenam pada aksi persahabatan di Stadium Shah Alam malam kelmarin.

Beraksi di hadapan 15,000 penyokong sendiri, persembahan skuad kendalian Datuk K. Rajagobal itu dilihat hambar sepanjang 90 minit perlawanan berlangsung.

Sebaliknya, Vietnam lebih jelas mendomi- nasi perlawanan menerusi hantaran-hantaran pendek yang cukup kemas sehingga berjaya memperoleh dua gol menerusi Le Cong Vinh dan Phan Thanh Hung, masing- masing pada minit ke-32 dan 48.

Kekalahan itu sekali gus mencalarkan rekod tanpa kalah skuad Harimau Malaya da- lam lima aksi antarabangsa berstatus A se- belum ini.

Bagi Safee, Harimau Malaya harus bangkit memperkemas setiap kelemahan yang ada dalam misi mereka mempertahan kejuaraan Piala AFF Suzuki, November depan.

"Masih ada kira-kira dua bulan lagi sebe- lum Piala AFF Suzuki bermula. Disebabkan itu, kami harus segera memperbaiki setiap kelemahan yang timbul dalam tempoh tersebut.

"Apa yang saya lihat, pihak lawan sudah dapat membawa taktik pasukan negara, jadi kami harus mempelbagaikan lagi corak sera- ngan.

"Saya kecewa kerana gagal membantu pasukan negara meraih keputusan lebih baik malam ini (malam kelmarin) tetapi kami ha- rus melihat (kekalahan itu) daripada sudut positif yang mana kami harus memperbaiki kelemahan kami," kata Safee.

Dalam pada itu, Safee mengakui yang dia tidak tertekan apabila gagal mengakhiri kemarau jaringan di pentas antarabangsa.

Untuk rekod, kali terakhir pemain berusia 28 tahun itu menjaringkan gol ialah ketika Harimau Malaya tewas 2-3 di tangan India pada perlawanan persahabatan, November tahun lalu.

Dalam perlawanan tersebut, kapten kelab Indonesia, Pelita Jaya itu menjaringkan kedua-dua gol Harimau Malaya.

"Apa yang lebih mustahak, saya dapat menunaikan tanggunjawab sebagai seorang pemain dengan membantu mencipta peluang jaringan kepada rakan sepasukan.

"Begitupun, saya akan cuba mencari sentu- han jaringan sebelum Piala AFF Suzuki ber- mula," jelasnya.

'Saya mahu caj semula bateri'

Posted:

'Saya mahu caj semula bateri'

Oleh NADZARUL AMIR ZAINAL AZAM
amir.azam@kosmo.com.my

PENGENDALI T-Team, Yunus Alif mula membayangkan hasrat untuk berehat buat sementara waktu biarpun kata putus mengenai nasib skuad bimbingannya musim depan masih belum ditentukan.

"Saya sudah bergelumang dengan dunia kejurulatihan hampir 20 tahun dan sepanjang tempoh itu, pelbagai ca- baran telah dilalui. Buat masa ini, saya hanya ikut kon- trak saya (bersama T-Team).

"Soal bubar (T-Team) atau tidak, saya tak tahu. Bagaimanapun, saya berpuas hati sepanjang membimbing T-Team," kata Yunus semalam.

Yunus memberitahu, beliau sudah banyak mengharungi pengalaman suka duka apabila bergelar sebagai pemain dan jurulatih.

"Jadi, mungkin selepas ini, saya akan 'caj semula bateri' saya. Maklumlah, tekanan berlipat kali ganda," katanya.

Yunus, 54, mula membimbing T-Team selepas mengambil alih pasukan berstatus kelab itu daripada Che Ku Marzuki Che Ku Mohd. Nor pada penghujung tahun 2010.

Dalam pada itu, Kelab Penyokong T-Team merayu agar pasukan tersebut tidak dibubarkan.

Naib Presiden kelab itu, Amir Amri Mohamad berkata, T-Team harus diberi peluang kerana mempunyai rekod baik pada awal penubuhannya sekitar tahun 2007.

"Mengikut rekod, pada tahun itu (2007), T-Team ber- ada di tangga kelima Liga FAM sebelum muncul juara liga berkenaan setahun kemudian. T-Team kemudiannya layak ke Liga Perdana, sekali gus muncul naib juara," katanya.

Pada 2010, T-Team melangkah ke Liga Super dan ber- jaya menempatkan diri dalam liga elit itu sehingga musim ini.

"Jadi, kami merayu kepada Menteri Besar (Datuk Seri Ahmad Said) supaya jangan bubarkan T-Team. Bagai- manapun, kalau itu keputusan beliau, kami tetap akur," ujarnya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Stailo

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Stailo


Sifon pilihan Michael Shu

Posted:

Sifon pilihan Michael Shu

Oleh IZYAN LIYANA MOHD. DARIF

MICHAEL SHU (tengah) diapit bersama pelakon Rozita Che wan (lima dari kiri) dan barisan model yang memperagakan busana rekaannya.


MASIH belum terlambat bergaya sakan sewaktu menghadiri undangan majlis rumah terbuka atau keraian anjuran saudara-mara mahupun teman-teman.

Memandangkan kemeriahan bulan Syawal masih dirasakan, maka kebanyakan individu mengambil kesempatan mengadakan majlis perkahwinan. Justeru, kepada wanita yang runsing memikirkan busana ideal dan menawan untuk digayakan, Purnama by Michael Shu adalah antara pilihan tepat.

Koleksi yang menawarkan pakaian tradisional tersebut diilhamkan oleh Michael Shu, salah seorang pereka fesyen tempatan yang kreatif dan berbakat besar. Menarik mengenai himpunan terbaharu itu, Michael lebih cenderung menggunakan fabrik sifon.

Menurut Michael yang pernah memenangi tempat kedua pertandingan Piala Seri Endon 2004, penggunaan fabrik sifon yang bersifat lembut dan ringan membantu menyuntik siluet badan yang anggun.

Pada masa yang sama, kain sifon yang terdiri daripada palet warna lembut dan terang bersesuaian dengan cuaca di Malaysia yang panas serta lembap sepanjang tahun.

"Tahun ini genap dua tahun Purnama by Michael Shu berada di pasaran. Jenama ini memfokuskan pada pakaian Muslimah dan seleksi tudung yang turut diperbuat daripada kain sifon. Namun pada tahun ini, saya cuba mencipta kelainan dengan menghasilkan pakaian tradisional yang sesuai dipakai oleh wanita bertudung ataupun tidak.

"Saya mereka 20 pasang baju kurung potongan klasik, potongan moden, baju kurung pahang serta baju kurung Kedah. Secara asasnya, kesemua pakaian menggunakan kain sifon tetapi untuk kelainan saya padankan bersama renda Perancis bercorak ringkas," jelas Michael sambil menunjukkan dua pasang busana yang membaluti tubuh model Malaysia, Amber Chia dan pelakon jelita, Rozita Che Wan.

Berbicara lanjut mengenai koleksi pakaian berkenaan, Michael sengaja memilih konsep rekaan dan perincian yang minimum. Dia cuba mengurangkan tatahan manik, batu permata dan labuci supaya penampilan wanita tidak kelihatan sarat.

Ironinya, bagi wanita yang kurang gemar memakai aksesori seperti rantai dan gelang anda masih kekal menawan dengan tatahan perincian yang sedia ada. Konsep perincian pilihan Michael tertumpu di bahagian leher, dada, pinggang, pergelangan tangan dan kaki baju.

Kain batik sarung

"Selain baju tradisional berasaskan kain sifon, saya turut mereka koleksi busana yang dipakai bersama kain sarung batik stail Baba dan Nyonya. Batik yang ditonjolkan ditempa dengan teknik blok batik yang mencerminkan ciri-ciri kemelayuan.

"Warna-warna yang diilhamkan untuk koleksi batik sarung ini sedikit kontra bagi menaikkan seri seni batik. Padanan antara tradisional dan moden seperti blaus labuh dan potongan longgar bersama kain sarung menambah variasi pakaian golongan wanita," ujar Michael yang menyatakan koleksi Purnama by Michael Shu dijual pada harga RM500 ke bawah.

Mengilham batik futuristik

Posted:

Mengilham batik futuristik

Oleh ALIF ABU BAKAR


KOLEKSI dres pendek bermotifkan batik hasil karya pelajar kolej SEGi yang kreatif dan inovatif.


MENGANGKAT batik sebagai pusat cerita, promosi mengagungkan kesenian kebanggaan nusantara itu oleh pelajar-pelajar SEGi wajar diberi pujian. Masih berpegang kepada gelaran mahasiswa, kelompok tersebut berjaya menghasilkan acara I Heart Batik dengan penuh gemilang.

Berlatarkan kumpulan multi etnik Malaysia, rekaan estetik dengan suntikan trendy hasil ciptaan beberapa pelajar tahun akhir jurusan Fesyen dan Tekstil dengan kerjasama fakulti Pengajian Komunikasi itu cuba memecahkan stereotaip pakaian bernuansa batik.

Meskipun ada pihak yang melihat beberapa kelemahan rekaan dari segi potongan, pemilihan palet dan beberapa aspek kecil lain, namun hasil kerja mereka sedikit sebanyak membuka mata penonton bahawasanya, batik mampu diolah membentuk busana moden yang elegan.

Tradisional urban

Setiap daripada mereka menampilkan kreativiti berbeza. Dres pendek dengan potongan skirt sedikit kembang menerapkan warna pastel sebagai asas. Elemen batik diserapkan pada skirt menukarkan gaya ringkas kepada tradisional urban.

Turut kelihatan ialah rekaan batik menerusi pakaian tradisional kaum Cina, ceongsam. Teknik dan kepelbagaian jenis batik diaplikasikan sebaik mungkin pelajar-pelajar tersebut.

Andrew Low, 21, memaparkan dua rekaan berseni dengan memberi penekanan kepada batik dengan cetakan kupu-kupu. Meminjam teknik ikat dan celup (tie and dye), penataan batik sentuhan Andrew memberikan imej segar kepada si pemakai.

"Idea batik kupu-kupu ini saya kembangkan daripada projek semester lepas. Beberapa lakaran dipilih bagi menghidupkannya dalam bentuk fizikal. Hasilnya, dua rekaan berjaya disiapkan khas untuk acara ini.

"Menjadikan batik sebagai fokus utama tidak mudah kerana ia memerlukan kajian menyeluruh dan aplikasi teknik yang betul. Saya cuba menjadikan rekaan saya bersifat futuristik agar seiring dengan peredaran zaman," jelas pelajar tahun akhir jurusan Fesyen dan Tekstil itu.

Tambah Andrew yang berasal dari Kuantan, Pahang, pensyarah mereka memang menggalakkan rekaan berkonsep tempatan dan tradisional yang dilihat berpotensi untuk dikomersialkan ke peringkat global.

Beliau sendiri melihat batik sebagai teknik yang mula dipandang serius industri fesyen antarabangsa. Berdasarkan pengetahuannya, sekolah-sekolah fesyen di dunia telahpun mengajar teknik batik kepada para pelajar mereka dan secara tidak langsung mengangkat nilai warisan tempatan itu.

"Kedua-dua rekaan saya ditumpukan kepada golongan muda dan sesuai disarungkan ke mana-mana sahaja. Saya mengambil masa kira-kira dua minggu bagi menyiapkan sepenuhnya dua pakaian tersebut," ujar Andrew yang menyanjungi hasil kerja Jendela KL.

I Heart Batik

Selain acara pertunjukan fesyen yang turut disertai barisan pereka tersohor tanah air di bawah Bumiputra Designers Association (BDA), kempen I Heart Batik juga melibatkan pameran mural berkonsep batik ciptaan pelukis-pelukis muda.

Kempen yang berlangsung bermula 28 Jun hingga 4 Julai itu bertujuan menimbulkan kesedaran dan rasa cinta golongan belia terhadap batik. Ia menjadi satu medium pembelajaran luar kelas melibatkan kerjasama pelajar dan pendidik.

"Program I Heart Batik ini diadakan bagi menukar persepsi anak-anak muda terhadap batik. Mereka yang tidak suka pakaian berkonsep batik pasti takjub dengan kebolehan warisan kebangsaan itu diolah menjadi pakaian moden yang selari dengan trend terkini.

"Sebagai permulaan, kami menggalakkan pelajar-pelajar di sini memakai baju T dan seluar Bermuda bermotif batik di dalam kampus sebagai tanda sokongan," demikian kata-kata Pengetua fakulti Pengajian Komunikasi, Faisal Ibrahim.

Kempen tersebut juga mendapat sokongan Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan dan ditaja oleh Trendz Image, AKM Caterers, Citizenn Sound and Light Entertainment, Laila Florist, Baked Cookies, Cuppie Stuffie, Image Academy, Wanted Symphony dan Rhythm Nation.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Hotel Melia ceriakan Syawal

Posted:

Hotel Melia ceriakan Syawal

Oleh AMMAR JAZLAN MAD LELA

PENGHUNI Pondok Penyayang Raudhah dan kakitangan hotel bergambar beramai-ramai sebagai kenangan.


SABAN tahun, kehadiran Syawal sememangnya dinantikan oleh seluruh umat Islam di seluruh dunia. Selepas sebulan menahan lapar dan dahaga pada bulan Ramadan, sambutan Aidilfitri lazimnya diraikan dengan penuh kegembiraan.

Itulah ketikanya semua sanak saudara berkumpul untuk memohon ampun dan maaf selain merapatkan hubungan sesama keluarga dan sahabat handai.

Golongan yang paling teruja pastinya kanak-kanak, selain dapat melaram dengan pakaian baharu, inilah ketikanya mereka menjadi 'orang kaya baharu' dengan mengumpul duit raya.

Bagaimanapun, tidak semua kanak-kanak bertuah sebegitu. Ada juga yang meraikan Adilfitri dalam tangisan disebabkan kesusahan hidup serta mengenangkan mereka yang sudah tiada.

Justeru kesedaran ingin membantu dan menceriakan golongan itu mendorong Hotel Melia Kuala Lumpur menganjurkan Hari Raya Cheer bersama 50 penghuni Pondok Penyayang Raudhah, Gombak, Selangor yang berlangsung di hotel itu baru-baru ini.

Pengurus Besar Hotel Melia Kuala Lumpur, Ruth Abellan berkata, program itu merupakan sebahagian daripada tanggungjawab korporat untuk membantu dan menceriakan golongan yang kurang bernasib baik di negara ini.

Ujar Abellan, pihaknya pernah mengadakan program yang sama pada Ramadan lalu bagi meraikan penghuni-penghuni dari Rumah Lambaian Kasih di Kampung Sungai Pencala.

ACARA permainan sukaneka yang diadakan turut memeriahkan sambutan Hari Raya Cheer.


"Ia sumbangan hotel kepada golongan ini yang diadakan setiap tahun. Selain perayaan Aidilfitri, kami juga turut meraikan mereka dalam setiap perayaan-perayaan utama di negara ini seperti Krismas, Tahun Baru Cina dan Deepavali," katanya.

Libatkan kakitangan hotel

Tambah Abellan, program yang diadakan juga dapat dijadikan platform oleh kakitangan syarikat itu untuk mengeratkan lagi hubungan dengan masyarakat.

Katanya, beliau berbangga kerana keseluruhan program itu dikendalikan oleh kakitangan hotel dari setiap jabatan.

"Mereka telah bertungkus-lumus sejak seminggu yang lalu bagi merancang dan menjayakan program ini. Secara tidak langsung ia membuktikan keprihatinan kami terhadap mereka yang memerlukan," ujarnya.

Selain berpeluang menikmati pelbagai juadah raya yang enak dan menyelerakan, kesemua penghuni rumah kebajikan itu turut dihiburkan dengan aktiviti persembahan serta permainan.

Lebih menceriakan, mereka juga turut diberi hamper dan duit raya.

Sementara itu, seorang penghuni rumah kebajikan berkenaan, Elyias Erman, 16, melahirkan rasa kesyukuran dan ucapan terima kasih kepada pihak pengurusan hotel kerana bermurah hati memberi sumbangan dan meraikan mereka.

"Bulan Ramadan dan Syawal sangat bermakna buat kami semua kerana ketika itu rezeki melimpah ruah. Saat paling gembira adalah ketika berbuka puasa beramai-ramai dengan tajaan makanan daripada pelbagai pihak," katanya yang merupakan pelajar tingkatan empat Sekolah Menengah Kebangsaan Sungai Busu, Gombak.

WAJAH-WAJAH ceria jelas terpancar tatkala menerima sumbangan duit raya yang disumbangkan oleh Hotel Melia.


Menetap di rumah kebajikan itu kira-kira setahun lalu atas faktor kemiskinan keluarga, Elyias memberitahu pelbagai aktiviti yang diadakan pada hari itu sedikit-sebanyak menghiburkan mereka.

"Lazimnya, kami hanya dijemput menikmati hidangan di hotel semata-mata, namun kali ini agak berbeza kami berpeluang turut serta dalam acara permainan. Bahkan, kami melakukan persembahan bersama kakitangan hotel yang baik dan peramah," ujarnya yang berasal dari Sungai Petani, Kedah.

Bagi Norain Abd Hamid, 15, pula, dia dan rakan-rakannya di rumah kebajikan itu berbesar hati sekiranya ada pihak-pihak yang ingin tampil memberi sumbangan dan bantuan seperti yang dilakukan oleh Hotel Melia Kuala Lumpur.

Katanya, walaupun sumbangan yang diberikan tidak sebesar mana, namun ia amat bermakna kepada mereka semua untuk meneruskan kehidupan.

Dia yang merupakan anak yatim selepas kematian bapanya beberapa tahun lalu berkata, program yang diadakan memberi suntikan semangat kepadanya untuk menjalani kehidupan yang lebih positif pada masa hadapan.

"Saya terharu kerana anak-anak yatim seperti saya tidak disisihkan masyarakat dan mendapat perhatian yang sewajarnya daripada pelbagai pihak.

"Biarpun ada di antara kami yang tidak mendapat kasih sayang ibu atau bapa atau kedua-duanya sekali, namun kedukaan yang dilalui sedikit terubat apabila kami diraikan sepanjang program ini," katanya yang berasal dari Teluk Intan, Perak.

Hanya 27 sen sehari

Posted:

Hanya 27 sen sehari

KOS pengurusan pembetungan kian meningkat ekoran pertambahan populasi. - Gambar hiasan


BAYANGKAN keadaan ini - kawasan persekitaran dipenuhi najis dan air kotor akibat limpahan air kumbahan di lubang pembetungan dan tangki septik serta kerosakan loji rawatan kumbahan.

Sungai turut menerima nasib serupa jika dicemari limpahan air kumbahan dan sisa buangan berbau.

"Inilah yang akan berlaku sekiranya tiada perkhidmatan pembetungan. Air kumbahan yang tidak dirawat bukan sahaja berbau busuk malah mengandungi bakteria berbahaya yang akan membawa pelbagai penyakit serta menjejaskan alam sekitar," kata Ketua Pegawai Eksekutif Indah Water Konsortium (IWK), Datuk Abdul Kadir Mohd. Din.

Katanya, kesedaran mengenai kepentingan perkhidmatan pembetungan sebenarnya kian meningkat berdasarkan kutipan pembayaran bil tahun ini sebanyak 83 peratus, jauh berbanding kutipan tahun 1997, yang hanya 54 peratus.

Namun, masih ada yang ambil mudah dan tidak peduli.

Tarif perkhidmatan pembetungan yang disediakan IWK adalah antara yang terendah di dunia, iaitu hanya 27 sen sehari, atau secara kasarnya RM8 sebulan untuk sistem pembetungan bersambung kepada loji rawatan kumbahan awam.

Kadar caj itu sebenarnya tidak pernah berubah selepas hampir dua dekad.

Kenapa minta percuma?

Namun begitu, hal yang menghairankan adalah masih ada yang mengharapkan ia diberi percuma sedangkan kos pengurusan pembetungan kian meningkat ekoran pertambahan populasi, penyelenggaraan dan aplikasi teknologi terbaharu.

"Ada sesetengah pengguna masih merasakan perkhidmatan kami tidak penting buat mereka. Trend yang biasa kita lihat adalah mereka merasakan perkhidmatan lain seperti telekomunikasi, hiburan dan sebagainya adalah mustahak dan bukannya perkhidmatan pembetungan," kata Abdul Kadir lagi.

Antara puncanya mungkin pengurusan pembetungan ini merupakan faktor 'tidak nampak' ataupun mereka kurang faham dengan proses dan keperluannya.

Berbanding utiliti lain seperti jika bekalan elektrik terputus semua peralatan elektrik tidak boleh diguna, atau jika tiada bekalan air, sekejapan sahaja segala urusan harian terganggu, maka pengguna patuh membayar bil setiap bulan.

Antara yang dipersoal sebagai alasan untuk tidak membayar caj perkhidmatan pembetungan ialah pekerja IWK tidak pernah kelihatan di kawasan perumahan mereka dan pelanggan tidak nampak khidmat yang diberikan.

IWK menghantar bil untuk perkhidmatan pembetungan pelanggan domestiknya enam bulan sekali itu, tetapi mulai tahun ini, setiap tiga bulan sekali.

Pembayaran bil IWK amat penting bagi membiayai kos operasi dan penyelenggaraan hampir 6,000 buah loji dan 16,000 kilometer (km) saliran paip pembetungan bawah tanah dari premis-premis ke loji rawatan kumbahan.

Perkhidmatan efisien

Perkhidmatan 'tidak nampak' itu sebahagian besarnya melibatkan pengurusan sistem pembetungan (paip pembetungan yang berselirat di bawah tanah) yang menyambungkan premis ke loji rawatan kumbahan.

Ia juga melibatkan kerja teknikal seperti perancangan sistem pembetungan, perkhidmatan perakuan perancangan sistem pembetungan pemaju, penilaian persekitaran dan spesifikasi kejuruteraan sistem pembetungan.

Khidmat yang dilaksanakan di sebalik tabir dan tidak menarik perhatian segelintir masyarakat ini, sebenarnya menunjukkan perkhidmatan IWK dalam pengurusan air kumbahan negara adalah efisien.

Buktinya, kehadiran IWK hanya boleh dikesan dan dilihat diperlukan apabila timbulnya masalah pembetungan tersumbat.

Pembuangan sisa kumbahan

Jujurnya, berapa ramaikah antara kita pernah memikirkan ke manakah perginya air najis apabila sudah dipam dari tandas? Dengan adanya kemudahan tandas moden, sistem pembetungan disambung ke loji rawatan kumbahan. Najis dan sisa kumbahan itu seterusnya dilupus dan dirawat dengan betul. Ini harus dilakukan sebelum ia terlepas ke sungai atau persekitaran.

"Air sisa menerusi sistem paip penyambungan akan disalurkan ke loji untuk dirawat. Di situ, ia akan dirawat untuk jadikan air itu jernih dan selamat dilepaskan ke alam sekitar. Mengikut piawaian Jabatan Alam Sekitar air sisa itu harus hilang bau dan rupa. Inilah tanggungjawab IWK yang kurang difahami orang ramai.

"Kerjanya kotor, sukar dan berbahaya dan tidak semua orang boleh buat," kata Abdul Kadir sambil menambah, air kumbahan juga tidak boleh dibuang begitu sahaja kerana boleh menyebabkan berlakunya epidemik penyakit bawaan air seperti taun, demam kepialu, leptospirosis dan lain-lain penyakit berjangkit . - Bernama

Togok lambang kebebasan

Posted:

Togok lambang kebebasan

Oleh NIZHA PERIASWAMY

ERTI sebenar kebebasan yang diterjemah Effendi melalui siri Togok adalah berdasarkan metafora kiasan atau sindiran.


PERNAH terlibat dalam beberapa siri lukisan dan pameran, artis muda yang sedang membina nama dalam bidang seni lukis, Ahmad Effendi Zahari, 31, percaya bahawa imej haiwan boleh menjadi sinonim dengan personalitinya.

Buah tangannya yang terkini ialah koleksi lebih 50 buah lukisan yang menampilkan imej burung, dinamakan Togok. Jika sebelum ini, dia pernah cuba menampilkan beberapa siri lukisan dengan imej haiwan, Togok pada kali ini mengetengahkan kepelbagaian terjemahan rupa unggas.

Graduan dalam bidang seni halus, Universiti Teknologi Mara (UiTM) tahun 2004 itu berkata, walaupun berpengalaman bereksperimen dengan imej haiwan lain seperti kuda, ayam dan ikan sebelum ini, Togok merupakan siri pertamanya yang memaparkan imej burung.

Menjelaskan secara lanjut sebab memilih burung, dia yang juga lebih mesra dengan panggilan Effendi, menceritakan tentang pengalamannya di Melaka yang telah mencetus ilhamnya.

"Burung adalah simbol kebebasan. Demikian saya menggambarkan imej itu dalam lukisan," terangnya.

Beberapa tahun dahulu, Effendi sempat meluangkan masa di Melaka. Dia tinggal di sebuah asrama di Durian Tunggal untuk menghadiri kursus berkenaan hiasan dalaman, satu lagi lapangan yang ingin diceburi anak muda itu.

Di tempat yang dilatari pemandangan alam yang menghijau, telah menjentik naluri Effendi sekali gus membuatkannya mula mengadaptasi erti sebenar kebebasan.

"Sewaktu saya berada di sana, saya seolah-olah putus komunikasi dengan dunia luar dan tempat tersebut agak terpencil. Jadi, saya mengenang semula pengalaman tersebut dan mengaplikasi kepada siri terbaharu saya ini," kata Effendi merujuk kepada pengalaman tiga tahun dahulu.

Walau bagaimanapun, apabila ditanya erti sebenar Togok, Effendi sendiri tidak jelas.

"Saya secara peribadi tertarik dengan nama Togok dan menamakannya. Namun, saya percaya ia mampu memberi kaitan kepada siri ini," kongsinya yang memiliki studio sendiri yang dinamakan Bima Sakti di Seksyen 7, Shah Alam.

Apabila ditanya tentang tempoh masa yang diluang untuk siri tersebut, Effendi memberitahu, dia tidak terikat dengan tempoh masa tertentu malah lebih suka melukis apabila mempunyai masa dan keterujaan.

Melihat siri karya Togok yang dihasilkan menggunakan pelbagai medium seperti akrilik, cat, bitumen (tar), melilin, paster dinding dan krayon, tentunya memerlukan ketelitian dan kesabaran Effendi yang tinggi.

Metafora kiasan

Dalam siri tersebut juga, Effendi tidak mengehadkan kepada sejenis burung tertentu malah, katanya, beliau mahu bereksperimentasi dengan semua jenis haiwan yang berkepak dan berterbangan.

Dalam pada itu, erti sebenar kebebasan yang diterjemah Effendi melalui siri Togok secara tidak langsung adalah berdasarkan metafora kiasan atau sindiran.

"Saya mahu menyindir secara berkias betapa saya ketika tertekan dan bosan berada di Durian Tunggal," ujarnya.

Tambah Effendi, semua gambaran yang diberikan dalam Togok memperlihatkan imej burung menari di atas dahan dan terbang bebas.

"Sungguhpun mempunyai pengklasifikasian tersendiri, saya tidak mahu mengehadkan maksud di sebalik lukisan malah memberi kebebasan kepada para penggemar seni untuk menterjemahkan mengikut pemahaman masing-masing," ujarnya yang tidak mahu terikat dengan satu maksud khusus.

Sebelum ini, Effendi tampil dengan dua pameran solo iaitu TAFSIR pada tahun 2008 dan Persepsi pada tahun 20102. Di samping itu, Effendi juga pernah tampil engan siri Fobic dan Sekilas. Itu tidak termasuk tiga siri yang dihasilkan atas tempahan.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved