Sabtu, 20 Oktober 2012

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Disemadi selepas 67 tahun

Posted:

Disemadi selepas 67 tahun

Oleh SITI NOR AFZAN KASIMAN dan ADLAN JAAFAR

PAGI itu, suasana tenang yang menyelubungi Tanah Perkuburan Tentera Komanwel Cheras, Kuala Lumpur dikocak emosi pilu sebaik sahaja tujuh anggota Skuadron Ratu yang mengusung keranda mengandungi 80 cebisan tulang mangsa nahas tentera udara 67 tahun lalu memasuki kawasan perkuburan.

Dengan beralaskan dua batang kayu, keranda yang dilitupi bendera Union Jack kemudian diletakkan di atas lubang kubur.

Sebaik sahaja paderi Tentera Udara Diraja Britain (RAF), Jonathan Beach memulakan bacaan doa yang sesekali diiringi tiupan bengol dengan lagu The Last Post oleh tentera Gurkha, Prakash Rai dari Brunei, kesayuan jelas terpancar di wajah Geoffrey Dovey, 83, adik kepada salah seorang mangsa nahas iaitu pemandu arah William Kenneth Dovey.

Tepat pukul 7.50 pagi, keranda diturunkan perlahan-lahan ke satu liang kubur yang mempunyai lapan batu nisan.

Selepas itu, tetamu kehormat terdiri daripada Pesuruhjaya Tinggi British, Simon Featherstone, Penasihat Pertahanan Britain, Kapten Kenneth Taylor, waris-waris dan wakil daripada kerajaan Malaysia dijemput untuk memberi penghormatan terakhir kepada mangsa nahas.

Ketika Geoffrey bersama adiknya, John, 74, berjalan beriringan bersama jambangan bunga segar di tangan, mudah untuk menebak kesayuan yang beraja di hati mereka.

"Sangat lega apabila jasad abang saya dapat disemadikan dengan sempurna hari ini," ujar Geoffrey.

Walaupun hampir 70 tahun terpisah, dia masih mengingati perwatakan abangnya yang disifatkan sebagai pandai menikmati kehidupan dan meminati tumbuh-tumbuhan.

Tinggal sejarah

"Dia pernah bercita-cita menjadi veterinar," ujar Geoffrey yang berusia 16 tahun ketika pesawat yang dinaiki abangnya hilang dalam nahas udara 23 Ogos 1945.

"Saya pernah mendengar pesawat tersebut ditemui sekitar tahun 60-an tetapi tiada langkah lanjut diambil sehinggalah ada internet pada tahun 2000.

KERANDA yang mengandungi 80 cebisan tulang lapan anggota tentera yang terkorban di Langkap, Negeri Sembilan disemadikan dalam satu lubang kubur di Tanah Perkuburan Tentera Komanwel, Cheras.


"Dengan bantuan anak saya, Andrew, saya sering berutus e-mel dengan Kumpulan Sejarah Malaya (MHG) bagi mengikuti perkembangan penemuan pesawat tersebut.

"Usaha kami berbaloi. Selepas 67 tahun menanti, hari ini, William dapat disemadikan dengan tenang," ujarnya yang terbang bersama John dari East Anglia, Britain ke Kuala Lumpur untuk menghadiri upacara pengebumian abang mereka.

Bagi Nick Bromfield pula, dia hadir untuk memberi penghormatan terakhir buat bapa saudaranya, pengebom udara John Trevor Bromfield.

"Saya lahir 13 tahun selepas nahas yang menimpa pak cik. Saya hanya pernah mendengar sekali cerita mengenainya daripada mendiang bapa," ujar lelaki berusia 54 tahun ini.

Walaupun tidak pernah bertemu dengan bapa saudaranya itu, Bromfield akui, dalam upacara itu, dia dapat merasai kesedihan datuk, nenek serta ahli keluarganya yang lain.

"Bapa mempunyai empat orang adik-beradik lelaki. Tiga orang daripadanya merupakan anggota RAF manakala seorang lagi pegawai perubatan tentera. Bapa saudara yang terkorban itu ialah anak bongsu dalam keluarga.

"Dia berusia 20 tahun pada waktu itu dan baru sahaja menamatkan latihan ketenteraan," terangnya yang berasal dari Surrey, England.

Kini, kesemua adik-beradik John Trevor telah meninggal dunia. Bapa Bromfield juga meninggal dunia akibat sakit tua lapan tahun lalu.

Gelang tangan

"Keluarga kami sudah lama menganggap nahas yang berlaku puluhan tahun lalu sebagai sejarah sehinggalah pada tahun 2008, bangkai pesawat Liberator yang membawa pak cik saya ditemui semula.

"Sebagai waris, saya bersyukur mendiang mendapat majlis persemadian yang sempurna namun sedikit terkilan kerana bapa pergi tanpa sempat menyaksikan upacara pengebumian ini," ujarnya.

WARIS ini mengambil peluang merakamkan kenangan terakhir di pusara mangsa nahas sebelum pulang ke Britain.


Sementara itu, Featherstone, turut melahirkan penghargaan tinggi kepada pihak terlibat menjayakan misi penyelidikan dan ekskavasi bangkai pesawat B24 Liberator KL654 R yang terhempas di Gunung Telapa Buruk, Langkap, Kuala Pilah, sehingga menemukan 80 cebisan tulang milik lapan kru pesawat RAF yang terhempas pada 23 Ogos 1945.

Mengimbas semula nahas yang berlaku 67 lalu itu, pesawat B24 Liberator KL654 R terhempas setelah berlepas dari pangkalan udara British di Kepulauan Cocos, Australia bagi misi menghantar bekalan kepada gerila Force 136.

Pesawat tersebut berlepas bersama tiga pesawat lain menyeberangi Pulau Sumatera untuk ke Tanah Melayu tetapi tidak kembali ke pangkalan.

"Selepas gagal dikesan, RAF mengandaikan KL654 R terhempas dan bangkainya dijumpai pada tahun 1996," ujar ketua penyelidik MHG, Shaharom Ahmad, 38.

Dia bersama beberapa rakan kemudian mengatur beberapa eskpedisi penyelidikan ke Hutan Langkap.

"Bangkai pesawat ditemui berhampiran dengan laluan balak. Sepanjang ekspedisi tersebut, kami temui ekor pesawat, dua enjin dan sayap. Selain itu, ada juga cebisan baju, serpihan tulang, dua bentuk cincin, rantai dan gelang tangan.

"Hanya pada ekspedisi kedua, barulah kami berjaya menjumpai nombor siri pesawat iaitu KL654.

"Pada tahun 2007, kami menjalankan ekspedisi bersama Ketua Penyelidik Ekspedisi Garis Waktu Muzium Tentera Darat, Kapten Zuraiman Abd. Ghani.

"Ketika itu, kami menjumpai plat nombor enjin bertulis KL654. Ini mengesahkan lagi bahawa ia datang dari bangkai pesawat yang sama. Kami juga menemui simbol Snake yang merujuk kepada nama kod pesawat," jelasnya.

Untuk menyempurnakan misi ekskavasi tersebut, kumpulan ini berulang-alik selama 10 kali ke lokasi bangkai ditemui.

PADERI Jonathan Beach yang mengetuai upacara pengebumian diterbangkan khas dari Britain.


Ada masanya mereka berkampung di dalam hutan tebal itu selama berbelas hari demi memastikan proses ekskavasi yang dijalankan berjalan lancar.

"Semasa melakukan kerja-kerja ekskavasi, kami temui seutas gelang tangan yang tertulis nama Marjorie Hall.

"Setelah diselidik, ia adalah nama isteri salah seorang mangsa nahas. Dengan bantuan seorang rakan sukarelawan di United Kingdom, kami dapat mengesan wanita tersebut.

"Dia yang kini berumur 90-an masih mengingati suaminya yang terkorban dalam nahas pesawat di Malaya," ujar Shaharom.

Penemuan bangkai KL654 ini adalah kejayaan kedua MHG selepas badan itu membantu Muzium TD membongkar misteri pesawat Dakota DC-3 yang terhempas di tengah hutan tebal di Gua Musang, Kelantan empat tahun lalu.

Permainan video bawa maut

Posted:

Permainan video bawa maut

Susunan NOOR SYAHIDATOOL AQMA MOHD. NOOR

IBU BAPA perlu mengawasi jenis permainan video yang dimainkan oleh anak-anak. - Gambar hiasan


REMAJA yang bermain permainan video berunsur ganas untuk tempoh beberapa tahun didapati cenderung berkelakuan kejam terhadap orang lain, menurut satu kajian terbaharu oleh sepasukan penyelidik dari Universiti Brock di Kanada.

Penyelidik berkata, kajian itu adalah yang pertama menunjukkan kaitan jelas antara tempoh pendedahan kepada permainan video berunsur ganas secara berterusan dengan peningkatan kelakuan ganas.

Kanak-kanak perempuan yang bermain permainan komputer seperti itu semasa zaman persekolahan mereka juga didapati cenderung berkelakuan seperti kanak-kanak lelaki.

Keputusan kajian itu agak membimbangkan. Pada masa yang sama, ia mengukuhkan lagi tanggapan bahawa permainan ganas dipercayai mewujudkan perbuatan ganas yang bertujuan menangani konflik dan kemarahan.

Bukti menunjukkan bahawa mereka yang telah lama bermain permainan video itu cenderung untuk bertindak balas secara fizikal terhadap provokasi yang tidak disengajakan seperti terlanggar kereta lain.

Hasil kajian itu dibuat setelah seorang koroner, John Pollard, menggesa ibu bapa supaya menghentikan tabiat membenarkan permainan video yang biasa digunakan oleh golongan dewasa kepada anak-anak mereka.

Desakan itu dibuat ekoran kematian Callum Green, 14, dari Stockport, Kanada yang membunuh dirinya selepas bermain permainan video, Call of Duty yang memaparkan adegan ngeri iaitu tentera saling berbunuhan antara satu sama lain.

Ngeri

Callum dari Brinnington, Stockport, kerap bermain permainan itu dengan bapa tirinya, David White walaupun ia memaparkan adegan mengerikan tentera cuba untuk membunuh antara satu sama lain.

Selepas mendapati tingkah laku budak itu semakin teruk, ibunya bertindak mengurungnya sehinggalah dia ditemui tergantung di katilnya dengan tali leher sekolah menjerut lehernya.

John berpendapat, had umur perlu diletakkan pada pelbagai permainan komputer yang ada di pasaran sekarang.

"Saya sudah melihat bukti ada permainan komputer yang tidak sesuai.

"Perkara ini sangat penting. Remaja tidak boleh bermain atau mempunyai akses kepada bentuk permainan dewasa.

"Sekiranya ibu bapa membenarkan, mereka perlu memantau apa yang anak mereka pelajari daripada permainan video itu," ujarnya.

PERMAINAN video ganas memberi kesan kepada psikologi pemain. - Gambar hiasan


Ibu Callum, Emma Green, mengakui dia mengetahui tentang saranan had umur permainan tersebut tetapi masih membenarkan anaknya itu bermain.

"Callum sudah berumur 14 tahun dan dia sangat matang. Kanak-kanak lain bermain permainan yang lebih teruk daripada itu.

"Saya membenarkannya bermain Call of Duty tetapi tidak permainan lain. Dia dibenarkan duduk di hadapan komputer selama beberapa jam sahaja.

"Adakah itu membuat saya menjadi seorang ibu atau bapa yang teruk?" ujarnya pada sesi inkues anaknya itu.

Callum pernah bertindak lari dari rumah selepas bertengkar dengan ibu bapanya apabila dia meminta kebenaran berulang kali untuk mempunyai anak bersama teman wanitanya yang berusia 13 tahun.

Pada hari sebelum kematiannya, Callum telah dikurung oleh ibu bapanya kerana dia pulang lewat dari rumah teman wanitanya. Pada sebelah petang pula, dia balik ke rumah dengan buku lali yang terseliuh dan bergaduh dengan adiknya.

Callum kemudian pergi ke bilik tidur untuk menggunakan komputernya, walaupun keluarganya percaya dia hanya melayari laman sosial Facebook dan YouTube.

"Adakah dia ada niat untuk membunuh dirinya atau hanya untuk memberi anda kejutan, kita tidak tahu," jelas John.

Ibunya memberitahu, Callum tidak pernah memberikan sebarang petunjuk dia mahu membahayakan dirinya atau berasa tidak puas hati dengan keluarga. Dia juga tidak dibuli di sekolah.

Pada awal tahun ini, media massa melaporkan pelampau Kristian, Anders Behring Breivik yang membunuh 77 orang di Norway mendakwa dia telah bermain permainan video yang berunsur ganas bagi melatihnya melakukan serangan berdarah itu.

Di Perancis, pengganas Mohammed Merah juga bermain permainan video sebelum membunuh tiga askar dan empat orang awam termasuk tiga kanak-kanak di Toulouse pada Mac lalu.

Sepak bola api

Posted:

Sepak bola api

PEMAIN perlu berpuasa selama 21 hari sebelum boleh bermain permainan pelik ini.


BIAR betapa hebat sekali pun bintang bola sepak dunia seperti Lionel Messi dan Ronaldo, mereka belum tentu mampu menyentuh bola berapi yang menjadi permainan tradisi pelajar sekolah pondok di Indonesia.

Ia kedengaran seperti satu lagi versi filem Shoalin Soccer tetapi permainan yang popular di sekitar Yogjakarta, Bogor, Tasikmalaya dan Papua itu menjadikan buah kelapa yang telah diubahsuai sebagai bola.

Mereka menendang dan menimang bola yang sedang terbakar dengan berkaki ayam.

Permainan lima sebelah atau lebih itu dikaitkan dengan ilmu persilatan dan dimainkan di atas tanah lapang berukuran 25x25 meter. Ia dipanggil sepak bola api oleh penduduk tempatan.

Sepak bola api menggunakan bola khas yang diperbuat daripada buah kelapa. Buah kelapa yang paling baik ialah yang sudah tua dan kering. Sebahagian kulit kelapa itu akan dihiris dengan pisau sehingga menjadi bentuk bulat seperti bola.

BUAH kelapa direndam dalam minyak tanah selama dua hari.


Airnya dibuang selepas tempurung kelapa itu ditebuk dengan hujung pisau. Ia kemudian ditutup dengan kain, diisi dengan minyak tanah dan dibiarkan selama dua hari.

Menurut seorang penganjur pertandingan, Ali Khyar, perlawanan itu diadakan bagi menguji ketahanan pelajar.

"Memang ada perasaan bimbang tentang keselamatan mereka tetapi berkat doa tertentu yang dibaca ditambah selepas badan mereka dilumur dengan garam dan sirih untuk mengurangkan rasa panas di kaki, belum ada pemain yang cedera teruk setakat ini," kata Ali sambil memberitahu, permainan itu bertambah popular setiap kali menjelang Ramadan.

Minyak tanah

Akhbar-akhbar di Britain minggu ini menyifatkan bermain buah kelapa yang sedang terbakar dengan api bernyala-nyala jauh lebih sukar berbanding menendang bola biasa. Apatah lagi bola yang digunakan adalah buah kelapa yang sudah direndam selama dua hari dalam minyak tanah.

Media di negara itu kagum bagaimana pelajar sekolah pondok terbabit mampu bermain selama 60 minit tanpa sedikit pun mengalami luka terbakar.

"Pemain utama Liga Perdana England bakal hilang punca jika terpaksa bermain bola sepak api di Indonesia," tulis Daily Mail. Sementara The Sun mengatakan pemain profesional di England tidak setanding pemain bola sepak api Indonesia.

"Liga Perdana England melahirkan ramai bintang sensasi dunia tetapi mereka bukan siapa-siapa apabila bermain bola sepak api," ulas The Sun.

Menurut beberapa orang pelajar yang ditemu bual wartawan tempatan, bermain bola sepak api lebih menarik berbanding bola biasa.

PELAJAR wanita juga bermain bola sepak api bagi menguji ketahanan mental dan fizikal mereka.


Bagaimanapun, ada syarat yang perlu dipatuhi sebelum mereka turun padang iaitu mereka harus berpuasa selama 21 hari sebagai proses penyucian diri.

"Mereka juga dikehendaki memakai pakaian yang menutup aurat, menghindari makanan yang dimasak menggunakan api dan berpuasa seharian tanpa tidur.

"Selepas melalui proses ini, mereka tidak akan takut lagi bermain bola sepak api malah boleh menggunakan kepala dan dada untuk mengawal bola," ujarnya.

Mengulas perkara ini seorang pakar motivasi, Ahmadi Baharudin berkata, beliau tidak pernah mendengar permainan bola sepak api itu.

Katanya, ia mungkin ada kaitan dengan sejenis ilmu persilatan dan tidak mustahil melibatkan bantuan makhluk halus.

"Jika tidak bagaimana kaki dan badan pemain tidak berasa sakit atau cedera. Lagipun penggunaan garam dan sirih mirip amalan perbomohan," tegasnya.

Bagi seorang pengamal perubatan Islam, Shamsuri Shafie, beliau tidak menolak bantuan makhluk halus dalam sukan itu.

"Mustahil mereka tidak mengalami sebarang kesakitan. Sifat api itu sendiri membakar dan boleh mencederakan," katanya. - MEGAT LUTFI MEGAT RAHIM

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Budak dibunuh kerana ejek 'gila'

Posted:

Budak dibunuh kerana ejek 'gila'

Oleh MEGAT RAMLI MEGAT RAOF
megat@kosmio.com.my

BAPA Syed Rasikin, Syed Ismail (kiri) dan isteri, Asimas di pusara Syed Rasikin di Tanah Perkuburan Islam Selat Klang, Klang semalam.


KLANG - Hanya kerana diejek 'gila', dua lelaki warga Kemboja dipercayai bertindak kejam memukul dan mencekik seorang kanak-kanak berusia lima tahun sehingga mati sebelum mayatnya dibungkus lalu dicampak dalam semak di belakang sebuah rumah di Kampung Sungai Udang di sini kelmarin.

Mayat Syed Rasikin Syed Ismail ditemui bapanya yang berumur 35 tahun kira-kira pukul 10 malam ketika gerakan mencari anak tunggalnya bersama penduduk kampung dijalankan selepas dia didapati tidak pulang ke rumah pada pukul 7 malam.

Kali terakhir Syed Rasikin dilihat ibunya, Asimas, 30, pada pukul 6 petang semasa anaknya bermain di kawasan rumahnya.

Difahamkan ibu bapa mangsa juga merupakan warga Kemboja dan mereka mengenali suspek kerana bekerja bersama sebagai tukang jahit di sebuah rumah.

Ketika gerakan mencari tersebut, kedua-dua suspek turut berpura-pura membantu mengesan mangsa.

Ketua Polis Daerah Klang Selatan, Asisten Komisioner Mohamad Mat Yusop berkata, mangsa disahkan meninggal dunia di sebuah klinik di Pekan Teluk Pulai di sini sebelum dihantar ke Hospital Tengku Ampuan Rahimah.

Menurut beliau, seorang jiran yang mencurigai kematian itu telah menghubungi polis dan siasatan mendapati ada unsur jenayah.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Penyokong setia Kelantan maut

Posted:

Penyokong setia Kelantan maut

RAUB - Seorang penyokong pasukan Kelantan maut manakala seorang lagi cedera parah apabila motosikal yang dinaiki terbabas semasa dalam perjalanan menyaksikan perlawanan akhir pasukan itu menentang Angkatan Tentera Malaysia dalam kejadian di di Kilometer 328, Jalan Raub-Kuala Lipis di sini semalam.

Mangsa Muhamad Saiful Daud, 19, (gambar) yang menunggang motosikal jenis Honda EX5 mati di tempat kejadian, manakala sepupunya, Mohd. Zulkarnain Mohd. Yusof, 18, cedera parah dan kini dirawat di Hospital Sultan Haji Ahmad Shah, Temerloh.

Ketua Jabatan Ketenteraman Awam dan Trafik negeri, Superintendan Mohamed Fauzi Abdul Rahim berkata, dalam kejadian kira-kira pukul 9 pagi itu, kedua-dua mangsa yang berasal dari Kampung Manek Urai Lama, Kuala Krai dalam perjalanan ke Shah Alam.

"Mangsa dipercayai terbabas ketika cuba memotong kenderaan di hadapannya," katanya ketika dihubungi semalam.

Beliau berkata, pemeriksaan di dalam beg mangsa ditemui bendera dan jersi skuad Kelantan.

Sementara itu, di Kuala Krai, ibu Muhamad Saiful, Noraini Abd. Rahman, 43, berkata, mangsa sebelum ini tidak merancang menonton perlawanan akhir bola sepak tersebut di Shah Alam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Pelanggan UniFi kempunan tonton bola

Posted:

Pelanggan UniFi kempunan tonton bola

PELANGGAN UniFi menerima notis mohon maaf ketiadaan siaran langsung perlawanan akhir Piala Malaysia 2012 malam tadi.


KUALA LUMPUR - Harapan para pelanggan perkhidmatan jalur lebar UniFi untuk menyaksikan perlawanan akhir bola sepak Piala Malaysia 2012 antara Kelantan dengan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) bertukar hampa apabila mereka sekadar melihat skrin kosong di televisyen masing-masing.

Telekom Malaysia (TM) selaku pengendali UniFi, tidak dapat menayangkan perlawanan secara langsung itu di saluran TV1 menerusi HyppTV kerana tidak mempunyai hak penyiaran.

Pelanggan hanya diberi notis berbunyi: 'HyppTV memohon maaf kerana tidak dapat menyiarkan perlawanan bola sepak Piala Malaysia 2012 kerana tidak mempunyai hak penyiaran'.

Usaha untuk mendapatkan reaksi pihak pengurusan TM bagaimanapun tidak berjaya.

UniFi yang beroperasi sejak dua tahun lalu, kini mempunyai lebih 400,000 pelanggan di seluruh negara.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Indra Putra julang Kelantan

Posted:

Indra Putra julang Kelantan

Oleh AHMAD FAZLI MOHD. YADI
fazli.yadi@kosmo.com.my

INDRA PUTRA mengesahkan kemenangan Kelantan apabila menjaringkan gol ketiga pada minit ke-96 di Stadium Shah Alam malam tadi.


KELANTAN melabuhkan tirai Liga Malaysia (Liga-M) 2012 dengan penuh bergaya apabila mengungguli gelaran trebel pada musim ini.

Skuad The Red Warriors merangkul trofi ketiga selepas menewaskan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) 3-2 pada final Piala Malaysia di Stadium Shah Alam malam tadi.

Kelantan membuka jaringan menerusi penyerang berbisa, Norshahrul Idlan Talaha pada minit ke-44 tetapi ATM berjaya mengikat kedudukan menerusi gol Rezal Zambery Yahya pada minit ke-48.

Selang dua minit kemudian, Norshahrul kembali menggandakan kedudukan tetapi penyerang import ATM, Marlon Alex James kembali menyamakan kedudukan apabila menewaskan penjaga gol No. 1 negara, Khairul Fahmi Che Mat pada minit ke-62.

Perancang skuad The Red Warriors, Indra Putra Mahayuddin muncul sebagai wira pasukan apabila menjaringkan gol kemenangan pada minit ke-96, sekali gus melengkapkan koleksi trofi Liga-M dengan menjuarai Liga Super serta Piala FA pada musim ini.

Beraksi pada separuh masa pertama di hadapan kira-kira 90,000 penyokong, Kelantan hampir berjaya untuk membuka jaringan menerusi tandukan penyerang pinjaman, Muhammad Afiq Azmi yang bijak memanfaatkan hantaran pemain pertahanan kiri The Red Warriors, Mohd. Daudsu Jamaluddin.

Bagaimanapun, percubaan tersebut berjaya ditepis keluar oleh penjaga gol ATM, Farizal Harun pada minit kelima.

Kelantan yang terus menggandakan asakan dalam usaha untuk mendahului perlawanan apabila Norshahrul berjaya melepasi dua pertahanan ATM namun tendangan lemah itu masih gagal untuk menembusi gawang pasukan yang dikenali dengan nama jolokan The Gladiators pada minit ke-12.

Begitupun, pemain kelahiran Terengganu itu meletakkan juara Liga Super itu di depan dengan menjaringkan gol menerusi tendangan leret yang gagal didakap kemas oleh Farizal, sekali gus menyaksikan keputusan 1-0 kekal di babak pertama perlawanan.

Bersambung di babak kedua, ATM kembali mengatur serangan dalam misi dalam usaha untuk mengikat keputusan perlawanan namun kehebatan penjaga gol Kelantan, Khairul Fahmi berjaya mengagalkan setiap percubaan The Gladiators.

ATM akhirnya berjaya menyamakan kedudukan menerusi jaringan Rezal Zambery.

Begitupun, jaringan bekas pemain Negeri Sembilan itu sekadar bertahan seminit apabila Norshahrul kembali meletakkan The Red Warriors di depan dengan menewaskan Farizal untuk kali kedua menerusi rembatan leret yang kencang.

The Gladiators kembali mengasak benteng pertahanan Kelantan daan hasilnya, skuad kendalian B. Sathianathan menyamakan kedudukan menerusi jaringan penyerang import, Marlon.

Tersentak dengan jaringan penyamaan itu, Kelantan kembali mempamerkan corak agresif namun benteng pertahanan ATM berjaya mengekang asakan Norshahrul, Indra Putra dan Mohd. Badri Mohd. Radzi, sekali gus mengheret perlawanan ke masa tambahan selepas terikat 2-2 dalam tempoh 90 minit.

Sementara itu, Anugerah Pemain Terbaik Perlawanan menjadi milik Norshahrul manakala Penjaring Terbanyak diraih Marlon.

Mancini pertahankan Hart

Posted:

Mancini pertahankan Hart

HART masih dianggap sebagai penjaga gol terbaik di dunia.


MANCHESTER - Pengurus Manchester City, Roberto Mancini mengakui penjaga gol England, Joe Hart sebagai seorang pemain yang sombong.

Bagaimanapun, pengendali kelahiran Itali itu berkata, beliau tidak kisah dengan situasi tersebut.

Mancini mendedahkan mengenai perkara tersebut selepas legenda Manchester United, Roy Keane menuduh penjaga gol England itu 'berlagak' ketika beraksi pada kempen kelayakan Piala Dunia 2014 menentang Poland, Rabu lalu.

Pada perlawanan tersebut, Hart gagal mempamerkan aksi sebenar, sekali gus menyaksikan skuad The Three Lions sekadar mencatat keputusan seri 1-1 di Warsaw.

Namun, Mancini pantas memberikan reaksi untuk mempertahankan Hart.

"Jika kamu mahu menjadi penjaga gol yang bagus, kadang-kadang kamu harus memiliki sifat 'lagak' tersendiri.

"Setiap penjaga gol mempunyai karakter ini. Ia sangat penting kerana posisi ini amat berlainan dengan mana-mana pemain.

"Bagi saya, kamu harus 'berlagak' sekiranya mahu menjadi penjaga gol yang terbaik.

"Minggu lalu, (penyerang United), Wayne Rooney menulis laman sosial, Twitter dengan menyifatkan Hart adalah penjaga gol terbaik dunia tetapi pada hari ini (semalam), dia berlagak pula.

"Pada pandangan saya, Hart merupakan penjaga gol terbaik di England dan Eropah," ujar Mancini. - Agensi

Chelsea kukuh kedudukan pendahulu

Posted:

Chelsea kukuh kedudukan pendahulu

MATA (kiri) meledakkan dua gol untuk membantu Chelsea menewaskan Tottenham Hotspur 4-2 pada aksi Liga Perdana England malam tadi.


LONDON - Juan Mata meledakkan dua gol untuk membantu Chelsea menewaskan Tottenham Hotspur 4-2 pada aksi Liga Perdana England malam tadi.

Kemenangan di White Hart Lane itu turut mengukuhkan kedudukan skuad The Blues di persada liga dengan mengumpul 22 mata daripada lapan perlawanan pertama musim ini.

Namun, skuad The Blues berada dalam situasi bahaya dan hampir mengalami kekalahan pertama musim ini selepas ketinggalan 1-2 pada minit ke-54.

Selepas mendahului seawal minit ke-17 menerusi Gary Cahill, juara Eropah yang beraksi tanpa kapten, John Terry yang digantung empat perlawanan dikejutkan dengan dua gol pasukan tuan rumah masing-masing satu daripada William Gallas pada minit ke-47 dan Jermain Defoe (54).

Bagaimanapun, Mata mengesahkan kemenangan ketujuh Chelsea apabila mengikat kedudukan pada minit ke-66 sebelum meledakkan gol kedua peribadi dan ketiga skuad The Blues (69).

Pemain tengah Sepanyol itu turut membantu Daniel Sturridge menyumbat gol keempat pada minit-minit akhir permainan, sekali gus meleburkan impian pengurus Spurs, Andre Villas-Boas untuk membalas dendam setelah dipecat Chelsea, Mac lalu.

Selepas menewaskan Arsenal dan Spurs, skuad bimbingan Roberto di Matteo itu menampilkan aksi yang lebih hebat terutamanya di posisi serangan dan kelihatan serius dalam memburu gelaran juara Liga Perdana England musim ini.

"Kami hilang kawalan pada awal babak kedua tetapi kami mengambil inisiatif untuk menguasai keseluruhan perlawanan itu dan kami berhak untuk menang," kata Di Matteo.

"Perlawanan ini menguji karakter kami untuk datang ke sini (White Hart Lane) dan bermain menentang sebuah kelab yang hebat. Terdapat banyak isu yang menyelubungi pasukan sejak akhir-akhir ini tetapi kami menghadapinya dengan baik."

Bagi Spurs, kekalahan itu mencalarkan rekod cemerlang Villas-Boas dalam kempen liga musim ini. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Sarapan bantu fokus belajar

Posted:

Sarapan bantu fokus belajar

DAMIEN (kiri, mendukung anak) dan isterinya bergilir-gilir untuk menyediakan sarapan pagi untuk anak-anak mereka.


RAMAI kanak-kanak masa kini masih lagi tidak mendapat hidangan paling penting setiap hari. Alasan yang lazim diberikan adalah faktor kesuntukan masa atau terlupa.

Dalam mengejar rentak kehidupan masa kini, tanpa disedari, kita mengabaikan waktu makan baik untuk diri sendiri mahupun anak-anak terutamanya pengambilan sarapan.

Hal ini tidak mengejutkan kerana kajian menunjukkan seorang daripada tiga orang kanak-kanak tidak mengambil sarapan hampir dua hingga tiga kali seminggu.

Setiap hari, badan kita berpuasa untuk tempoh waktu selama empat hingga lapan jam (tempoh yang lebih lama bagi kanak-kanak) semasa kita tidur.

Badan kita akan terus membakar kalori sepanjang malam walaupun kita tidak membuat pergerakan yang banyak.

Oleh yang demikian, selepas bangun tidur, badan memerlukan penggantian nutrien yang hilang ketika tidur supaya mempunyai tenaga mencukupi untuk memulakan hari yang sempurna.

Sejajar dengan usaha untuk mendidik kanak-kanak mengenai pengambilan makanan bernutrisi sempena Bulan Nutrisi Malaysia, Milo telah melaksanakan beberapa lawatan ke sekolah-sekolah bagi mendapatkan testimoni daripada kanak-kanak mengenai sarapan.

Testimoni pelajar

"Kebiasaannya saya tidak mengambil sarapan setiap hari kerana saya mengambil makanan yang banyak pada waktu makan malam.

"Oleh itu, saya tidak rasa bahawa sarapan pada waktu pagi itu perlu kerana tidak berasa lapar," kata S. Kiandra yang berumur enam tahun.

Seorang pelajar tingkatan tiga, Lim Jean Jin turut berkongsi pendapat yang sama. Dia hanya mengambil hidangan pertama pada waktu rehat bersama-sama rakan-rakan lain yang tidak mengambil sarapan pagi.

Selain anak-anak di sekolah, ibu bapa juga mempunyai pandangan mereka sendiri mengenai sarapan pagi.

Ibu kepada dua orang anak yang merupakan seorang suri rumah, R. Deepa, 33, bagaimanapun mempunyai perspektif yang berbeza mengenai pengambilan sarapan.

"Sejak saya masih kecil, pengambilan sarapan sangat penting dan sentiasa dititikberatkan oleh kedua ibu bapa saya.

"Kini, saya juga menerapkan budaya sarapan pagi kepada anak-anak saya. Walaupun mereka bangun lambat, saya akan pastikan mereka minum secawan Milo sebelum pergi ke sekolah," katanya yang menyediakan pilihan sarapan sama ada bijirin, oat atau roti bagi mendidik anak-anaknya mengenai pengambilan sarapan sihat.

Dalam pada itu, bapa kepada dua orang anak, Damien Seo Chee Leong, 36, memberitahu bahawa dia dan isteri akan bergilir-gilir menyediakan sarapan pagi untuk anak-anak.

"Saya akui, kadangkala kami berdua tidak mempunyai masa untuk menyediakan sarapan untuk mereka sebelum ke tempat kerja terutamanya apabila terlewat bangun.

"Jika tidak sempat buat sarapan, saya akan memberikan wang saku lebih supaya mereka membeli makanan di kantin sebelum kelas bermula," ujarnya.

Tumpuan lebih baik

Kanak-kanak bersetuju bahawa mereka dapat memberi tumpuan yang lebih baik terhadap pembelajaran tanpa diganggu bunyi perut yang berkeroncong dan mata yang layu kerana mengantuk.

"Apabila saya mengambil sarapan, saya dapat merasai perbezaannya kerana dapat memberikan tumpuan yang lebih baik dan menyerap pembelajaran dengan lebih pantas.

"Saya tidak akan mengantuk sewaktu kelas berlangsung dan mempunyai tenaga yang lebih untuk melaksanakan aktiviti pendidikan jasmani," kata Mohamad Shafrie Yusri, 15, yang sentiasa tertunggu-tunggu loceng waktu rehat kerana tidak mengambil sarapan.

Selama bertahun-tahun, kajian telah membuktikan secara konsisten bahawa sarapan sememangnya dapat membantu pembangunan minda dan tubuh seseorang dengan lebih baik

Hasil kajian David Benton dan Pearl Y. Parker dari Jabatan Psikologi Universiti Wales-Swansea, United Kingdom pada tahun 1998 membuktikan bahawa pengambilan sarapan sebenarnya membantu mempertingkatkan daya penyerapan dan penyimpanan maklumat bagi kanak-kanak dan juga orang dewasa.

Bagi membolehkan anak anda memulakan harinya dengan penuh bertenaga, bekalan sumber tenaga yang mencukupi amat diperlukan dan sarapan berkhasiat amat penting.

Minuman nutrisi

Gandingan baik bagi sarapan yang sihat dan berkhasiat ialah minuman Milo panas kerana ia mengandungi Actigen-E dan Protomalt, kombinasi lapan jenis vitamin, empat jenis mineral dan sumber tenaga yang banyak untuk menjana keperluan tenaga anak anda di pagi hari.

"Ibu bapa perlu ingat bahawa membekalkan diet yang pelbagai dan seimbang merupakan kunci kepada perancangan pengambilan nutrisi untuk anak-anak anda setiap hari.

"Walaupun karbohidrat merupakan sumber tenaga yang penting, lemak ialah satu sumber tenaga dan menjadi bahan asas yang membina tisu-tisu tubuh kita," kata Pengurus Kesihatan Korporat di Nestle Products Sdn. Bhd., Cher Siew Wei.

Sebagai contoh, roti mil penuh lebih sihat dan mewakili sumber karbohidrat yang lebih baik berbanding sekeping roti putih biasa.

Jumlah atau bahagian makanan yang diambil juga memainkan peranan penting di dalam sesuatu sarapan kerana menurut Kajian Morbiditi dan Kesihatan Kebangsaan Ketiga 2006, terdapat kedua-dua kes kekurangan nutrisi dan terlebih nutrisi di dalam negara kita.

Masalah kekurangan nutrisi disebabkan oleh kanak-kanak yang mengambil terlalu sedikit atau tidak mengambil sarapan yang betul.

"Bagi seorang pelajar yang normal, dua keping roti setiap pagi sudah cukup untuk bertahan sehingga waktu rehat apabila sumber tenaga perlu ditambah semula.

"Bagaimanapun, bagi pelajar aktif bersukan, dua keping roti tidak mencukupi kerana pengunaan tenaga yang berbeza dalam aktiviti masing-masing," katanya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Bukti Syria guna bom berangkai

Posted:

Bukti Syria guna bom berangkai

BENTUK bom berangkai yang digunakan tentera Syria.


MAARET AL-NUMAN - Jet-jet tentera Syria melakukan serangan di bandar ini semalam ketika pihak tentera didakwa menggunakan bom berangkai.

Serangan itu dilakukan di bandar itu yang terletak di barat laut negara ini.

Bandar tersebut dianggap strategik di wilayah Idlib kerana ia telah ditawan para penentang tentera Bashar Al-Assad pada minggu lalu.

Sementara itu, para penentang menunjukkan kepada wartawan agensi berita AFP serpihan bom berangkai yang digunakan tentera Syria.

Menurut para penentang itu, bom tersebut digugurkan di beberapa kawasan penduduk.

Beberapa bom tersebutyang gugur tidak meletup.

Bom itu mempunyai aksara Cyril yang menyebakan ia dipercayai dibuat di Rusia.

Rusia merupakan sekutu utama Syria. Pertubuhan hak asasi Human Rights Watch mendakwa Syria menggunakan bom berangkai.

Bagaimanapun, tentera Syria menafikan ia menggunakan bom tersebut.

Sebuah pertubuhan yang menyokong penentangan terhadap Bashar melaporkan bahawa bom tersebut digugurkan pada minggu lalu di bandar Saraqeb, utara Maaret Al-Numan.

Beberapa pertubuhan bukan kerajaan menyatakan sebanyak 40 peratus bom itu gagal meletup.

Menurut pertubuhan itu, 98 peratus mangsa bom itu ialah orang awam termasuk kanak-kanak yang menyentuhnya kerana mereka menyangka ia merupakan alat permainan.

Pergolakan di Syria berlaku sejak Mac tahun lalu yang menyebabkan lebih 30,000 orang dilaporkan terbunuh.

Para penentang mahu menggulingkan Bashar yang dianggap gagal melaksanakan pembaharuan politik termasuk hak kebebasan bersuara.

- Agensi

Lelaki paling tinggi di AS dapat kasut baharu

Posted:

Lelaki paling tinggi di AS dapat kasut baharu

VOVKOVINSKIY memegang kasutnya semasa dia diwawancara wartawan televisyen WCCO, Holly Wagner di Kelab Atlet Rochester di Rochester kelmarin.


ROCHESTER, Minnesota - Lelaki paling tinggi di Amerika Syarikat (AS), Igor Vovkovinskiy memperoleh tiga pasang kasut tenis Reebok pada Khamis lalu.

Kasut itu ditempah khas oleh Vovkovinskiy, 30, yang setinggi 2.35 meter dan ia mengambil masa selama lima bulan untuk disiapkan.

Sepanjang ingatannya, dia hanya mempunyai sepasang kasut kerana ketiadaan saiz yang sesuai untuk kakinya.

Vovkovinskiy berkata, dia telah menjalani 16 kali pembedahan pada kakinya dalam tempoh enam tahun kerana kecederaan akibat memakai kasut yang tidak sesuai.

Menurut laporan akhbar The Post- Bulletin, orang pertama yang diberitahunya tentang kasut itu ialah ibunya.

Kos tinggi diperlukan untuk membuat kasut yang bersaiz 24 itu.

Namun, Vovkovinskiy mengutip derma di internet pada awal tahun ini.

Dia berjaya memperoleh sumbangan lebih AS$32,000 (RM97,666).

Selepas memperoleh wang itu, dia mengunjungi ibu pejabat Reebok di Canton, Massachusetts, AS dan menjalani beberapa siri ujian.

Ujian itu dilakukan bagi membolehkan syarikat tersebut menghasilkan kasut yang sesuai untuk kakinya.

Kasut tersebut telah mengubah corak kehidupan Vovkovinskiy.

"Saya kini boleh pergi ke kedai runcit atau perkakasan jika saya memerlukan barang untuk melakukan kerja-kerja pembaikan di rumah ibu saya," katanya. - Agensi

Objek berwarna cerah ditemui di Marikh

Posted:

Objek berwarna cerah ditemui di Marikh

GAMBAR yang dirakamkan pada 15 Oktober lalu menunjukkan satu objek kecil berwarna cerah di planet Marikh.


LOS ANGELES - Kenderaan robotik Curiosity menemui satu objek kecil yang berwarna cerah di sebuah kawasan di planet Marikh, kata Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan (NASA) kelmarin.

Saiz objek tersebut hanya satu milimeter dan ditemui selepas kenderaan robotik milik NASA itu menggunakan peralatan penggalian.

Seorang saintis projek Marikh, John Grotzinger berkata, para penyelidik pada mulanya menyangka objek tersebut berasal dari kenderaan robotik itu.

Bagaimanapun, para saintis berpendapat objek itu mungkin sebahagian daripada kandungan yang terdapat di dalam tanah planet berkenaan.

Objek tersebut mungkin sejenis mineral.

Pada minggu lalu, NASA menyatakan satu lagi objek berwarna cerah yang turut ditemui Curiosity di planet Marikh sebenarnya serpihan plastik.

Menurut NASA, plastik tersebut mungkin jatuh dari kenderaan robotik itu.

Curiosity melakukan misi penerokaan di Marikh selepas ia tiba di planet tersebut pada 6 Ogos lalu.

Misi penerokaan selama dua tahun itu melibatkan kos sebanyak AS$2.5 bilion (RM7.62 bilion). - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Petak pertama Moto3, hadiah hari jadi Zulfahmi

Posted:

Petak pertama Moto3, hadiah hari jadi Zulfahmi

20/10/2012 5:04pm

SEPANG — Wakil tunggal Malaysia dalam persaingan Moto3, Zulfahmi Khairuddin buat julung kali menyambar petak pertama menjelang perlumbaan MotoGP Grand Prix Malaysia 2012 di Litar Antarabangsa Sepang, esok.

Pada sesi kelayakan hari ini, pelumba pasukan AirAsia-SIC-Ajo itu merakamkan masa terpantas dua minit 13.885 saat untuk memintas pelumba Jerman Jonas Folges (2"14.1513s) yang menduduki petak kedua.

"Syukur kerana saya berjaya mendapatkan kedudukan petak pertama dan berharap dapat terus memberi saingan sehingga ke garisan penamat pada perlumbaan yang sengit esok.

"Sebenarnya saya tidak fikir sangat pasal ulang tahun kelahiran saya hari ini. Saya cuma fikir pasal motosikal sahaja. Selepas berjaya raih petak pertama, barulah saya dapat rasakan hadiah untuk diri saya," kata Zulfahmi.

Menurut Zulfahmi, jurutera pasukannya telah membuat sedikit pelarasan suspensi kepada motosikalnya selepas sesi latihan bebas terakhir pagi tadi.— BERNAMA

Penyokong Kelantan maut motosikal terbabas

Posted:

Penyokong Kelantan maut motosikal terbabas

20/10/2012 4:47pm

KUANTAN — Seorang penyokong bola sepak Kelantan maut manakala rakannya cedera parah selepas motosikal yang ditunggangi terbabas ketika cuba memotong kenderaan lain di Kilometer 328 Jalan Raub-Kuala Lipis dekat Raub, pagi tadi.

Ketua Jabatan Ketenteraman Awam dan Trafik Negeri, Supt. Mohamed Fauzi Abdul Rahim berkata, dalam kejadian pukul 9 pagi itu mangsa, Muhamad Saiful Daud, 19, dari Kampung Manek Urai Lama, Kelantan, mati di tempat kejadian akibat kecederaan parah di kepala dan badan.

"Mangsa dan rakannya dikatakan sedang dalam perjalanan ke Stadium Shah Alam bagi menyaksikan perlawanan akhir Piala Malaysia Kelantan bertemu ATM, malam ini," katanya di sini, hari ini.

Rakan mangsa berusia 20-an yang mengalamai cedera parah dirawat di Hospital Raub (HR), katanya.— BERNAMA

MotoGP: Lorenzo bermula dari petak pertama

Posted:

MotoGP: Lorenzo bermula dari petak pertama

20/10/2012 4:29pm

SEPANG — Pelumba dari Yamaha Factory Racing, Jorge Lorenzo akan bermula dari petak pertama esok, selepas melakukan catatan terpantas dalam masa kelayakan rasmi Grand Prix Motosikal Malaysia 2012 di Litar Sepang di sini hari ini.

Pelumba Sepanyol itu mencatatkan dua minit dan 0.438 saat.

Mengekori rapat adalah rakan senegara Dani Pedrosa dari Repsol Honda Team dan pelumba Itali Andrea Dovizioso dari Monster Yamaha Tech 3, masing-masing mencatatkan 2"00.528s dan 2"00.567s.— BERNAMA

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Makin matang makin laris

Posted:

Makin matang makin laris

ALIRAN muzik yang serasi, mengalir bersama pembuluh darah yang mengikat Paul Kevin Jonas II (Kevin), Joseph Adam Jonas (Joe) dan Nicholas Jerry Jonas (Nick) atas nama tiga bersaudara atau lebih tepat Jonas Brothers.

Jenama yang utuh dibawa menjelajah ke serata dunia menerusi saluran Disney dan sehingga ke hari ini biarpun imej remaja yang semakin terhakis daripada diri mereka, Jonas Brothers secara harafiahnya masih relevan.

Dua tahun lalu menyaksikan mereka bersama-sama di atas satu pentas untuk siri konsert jelajah mempromosikan album keempat Lines, Vines and Trying Times, kemudiannya ketiga-tiganya membawa hala tuju solo.

Bukan berpecah bak kata jejaka paling muda dalam grup itu, Nick, 20, mereka sentiasa bersama-sama walau tidak berpadu suara dalam tempoh tersebut.

Baru-baru ini, pada sesi temu bual video di pejabat urusan The WonderLand+ yang merencanakan perjalanan konsert mereka di Kuala Lumpur pada 24 Oktober nanti, Nick menjelaskan mereka masih bersatu.

"Saya tidak melihat penggabungan ini (konsert) sebagai satu kemunculan semula Jonas Brothers kerana kami sentiasa bersama. Cuma masing-masing melakukan kerja berbeza buat sementara waktu,

"Sekarang, mungkin waktu terbaik untuk kembali berkolaborasi dan kami sangat teruja," ujar Nick yang sudah menubuhkan sebuah band Nick Jonas & Administration sepanjang tempoh masa tidak bersama Jonas Brothers.

JONAS BROTHERS belum berpecah biarpun mereka bertiga sudah membawa haluan masing-masing.


Dalam perkembangan lain, Nick juga terbabit dengan drama bersiri hit, Smash, selain pementasan Les Miserables dan How to Succeed in Business Without Really Trying on Broadway menggantikan Daniel Radcliffe yang sebelum itu merealisasikan karakter tersebut.

Meet You In Paris

Sepanjang dua tahun itu juga, Joe, 23, pula mencuba nasib menerusi album solo, Fastlife. Jejaka kelahiran Casa Grande, Arizona itu menyifatkan perjalanan seni dan muzik mereka berevolusi sejajar dengan perkembangan usia.

"Pengalaman bergerak seketika secara solo memberikan banyak pelajaran kepada kami, mematangkan dan membuat kami lebih cekal.

"Banyak perbezaan telah kami lalui. Dari segi muzik, kami kini lebih banyak mendengar pelbagai gaya muzik yang kami gemari. Ia disuntik sedikit sebanyak ke dalam aliran muzik kami," ungkapnya.

Berkongsi cerita perkembangan terbaharu Jonas Brothers, kata Joe, mereka kini sedang sibuk memilih lagu-lagu terbaik untuk dimuatkan ke dalam album mereka yang kelima.

Pada sesi temu bual tersebut, turut diperdengarkan sebuah lagu iaitu Meet You in Paris yang dipetik daripada album itu.

"Kami mengawal hala tuju dan apa yang akan berlaku seterusnya dalam industri muzik ini datang daripada keringat kami sejak dulu," jelasnya.

Miley Cyrus

Dalam pada itu, khabarnya, single terbaharu daripada kumpulan itu, Wedding Bells ditujukan khas kepada pelakon Miley Cyrus selepas bintang filem Hanna Montana itu putus cinta dengan Nick.

Buktinya, beberapa baris lirik dalam lagu itu dikatakan sebenarnya merujuk kepada Cyrus yang kini sudah bertunang dengan aktor filem Hunger Games, Liam Hemsworth awal tahun ini.

TIGA adik-beradik Jonas ini bakal muncul untuk konsert julung-julung kali di Malaysia pada 24 Oktober ini.


Nick bagaimanapun bijak memberikan jawapan yang berkias terhadap makna yang tersirat di sebalik lagu tersebut.

Katanya: "Album kelima Jonas Brothers sedang menjalani sesi rakaman dan sepanjang proses itu ada perkara baik dan buruk terjadi serentak.

"Saya tidak pernah menghasilkan lirik lagu yang boleh membuatkan timbul perasaan yang tidak selesa. Apa yang berlaku pada tahun lepas (putus cinta), sebenarnya memberikan kesan sehingga ke hari ini."

Sementara itu, Kevin pula sempat berkongsi pengalamannya dalam rancangan realiti televisyen terbaharu, Marriage To Jonas yang diterbitkan oleh pengacara terkenal Ryan Seacrest dan disiarkan di saluran E!

"Pengalaman yang sangat menarik untuk seluruh ahli keluarga kami dan rancangan itu sedang mendapat perhatian ramai di Amerika Syarikat.

"Perkahwinan merupakan perkara terindah yang berlaku dan meluangkan waktu bersama teman paling akrab (isteri) adalah momen yang tidak akan dilupakan," kata Kevin.

Rancangan itu memaparkan kehidupan Kevin bersama pasangannya, Danielle Deleasa, 25, yang telah berkahwin pada Disember 2009.

Status cinta Nora Danish

Posted:

Status cinta Nora Danish

Oleh RONI HIDAYAT RIDWAN


NORA DANISH menafikan laporan terbaharu media yang mendakwa dia kini sedang rapat dengan seorang ahli perniagaan.


SEJAK memegang status janda setelah bercerai dengan Rizal Ashram Ramli pada tahun 2008, pelakon cantik, Nora Danish sudah berhadapan dengan pelbagai cabaran dalam menempuh kehidupan seharian.

Sering dikaitkan mempunyai hubungan dengan beberapa lelaki termasuk penjaga gol negara, Khairul Fahmi Che Mat, aktres kacukan Myanmar-Melayu itu pernah berhadapan dugaan paling besar apabila didakwa menjadi punca keretakan rumah tangga aktor Adi Putra yang juga heronya dalam filem Aku Terima Nikahnya.

Bagaimanapun, apa yang lebih mengelirukan, Nora sering memberi kenyataan yang berbeza sewaktu memberi jawapan tentang kekasih hati baharu.

Sebelum ini, dia pernah membuat kenyataan sedang mengenali seseorang, rapat dengan ahli perniagaan dan mengaku ada kekasih, tetapi selepas semua kenyataan tersebut keluar, Nora sering menafikan hal tersebut. Dia sebaliknya menuding jari dengan mengatakan pihak media kerap membuat andaian kurang benar terhadap kenyataan yang diberikannya.

Ketika ditemui pada majlis tayangan perdana filem Aku Terima Nikahnya di TGV Sunway Pyramid, Petaling Jaya, Selangor baru-baru ini, ibu kepada seorang cahaya mata, Putera Rayqal Ramli, 4, itu bertindak memberikan jawapan terhadap status dirinya yang sebenar.

Ia sekali lagi jauh menyimpang daripada jawapan tentang dirinya telah dimiliki seperti yang dilaporkan beberapa minggu lalu.

Kosmo!: Sebelum ini Nora ada menyatakan sedang mengenali hati budi seseorang. Namun, Nora pernah juga membuat kenyataan tidak memiliki kekasih. Kemudian baru-baru ini Nora menyatakan sedang rapat dengan seorang ahli perniagaan pula. Boleh jelaskan yang mana satu betul?

NORA: Secara jujurnya saya memang sangat terkejut apabila dikatakan rapat dengan ahli perniagaan, sedangkan saya tidak pernah membuat kenyataan sedemikian sewaktu ditemu bual sebuah akhbar dua minggu lalu. Dalam temu bual tersebut, saya memberitahu buat masa sekarang saya memang berkawan dengan ramai lelaki, namun tidak terfikir untuk memilih salah seorang daripadanya untuk menjadi teman hidup saya.

Jadi, bagaimana boleh timbul kenyataan sedemikian?

Semasa saya memberi penjelasan yang sebenar ketika rakan-rakan wartawan bertanyakan soalan yang menyentuh tentang kehidupan peribadi terutamanya berkenaan teman istimewa, mungkin ada yang memberi interpretasi atau tafsiran berbeza terhadap kenyataan saya itu. Misalnya, apabila saya menyatakan berkawan dengan ramai lelaki, tetapi tidak mustahil salah seorang daripadanya serasi dengan saya. Tiba-tiba saya dikatakan sudah rapat dengan seseorang, sedangkan pada hakikatnya tiada sebarang hubungan istimewa yang wujud.

Setelah empat tahun bergelar ibu tunggal, adakah Nora sudah bersedia menamatkan zaman janda?

Memang saya akui sekarang mempunyai ramai kawan lelaki, namun tiada langsung perancangan untuk berkahwin dan saya selesa dengan keadaan sekarang. Buat masa ini saya mahu lebih fokus kepada kerjaya dan membesarkan Rayqal.

Dalam sebuah akhbar baru-baru ini menampilkan gambar Nora dan aktor Adi Putra dalam keadaan yang sangat romantik. Tidak risau sekiranya peminat kembali membangkitkan isu yang mengaitkan anda sebagai punca berlakunya masalah perkahwinan Adi sebelum ini?

Bagi saya, gambar-gambar tersebut tidak memberi sebarang makna terhadap kontroversi yang pernah berlaku dan tujuannya sekadar untuk mempromosikan filem Aku Terima Nikahnya memandangkan kami berlakon sebagai pasangan suami isteri. Lagipun, kami berdua juga pernah bergandingan menerusi drama bersiri Tentang Dhia, namun tidak timbul pula sebarang cerita yang negatif. Sebagai pelakon, kami perlu bertindak profesional dan saya rasa gambar tersebut tidaklah melampau.

Bagaimana pula dengan gambar Nora yang cukup seksi itu?

Itu semua adalah gambar-gambar lama yang telah diambil sebelum saya mengerjakan umrah dahulu. Saya tahu ada segelintir peminat yang memberi persepsi negatif terhadap gambar berkenaan memandangkan mereka sangat berharap agar saya tidak lagi tampil seksi sekarang.

Apatah lagi, ketika mereka membaca kenyataan yang mengatakan saya akan bertudung. Saya menyatakan hasrat untuk mengubah penampilan memang ada cuma tidaklah terlalu drastik, tetapi tidak pernah pula berkata akan bertudung dalam masa terdekat ini.

Luna Maya sebak ditanya tentang Ariel

Posted:

Luna Maya sebak ditanya tentang Ariel

SETELAH kisah cinta Luna Maya dan Ariel Noah terkandas, masing-masing enggan berbicara lebih lanjut berkenaan hal itu.Ketika Luna dijemput menjadi tetamu undangan rancangan televisyen Dahsyat baru-baru ini, Luna enggan menjawab mengenai kisahnya bersama Ariel apabila disoal oleh pengacara program itu, Olga dan Raffi.

"Adakah Luna mahu kembali kepada Ariel?" tanya Olga. Namun, pelantun lagu Sudah Biasa itu sekadar tersenyum simpul.

Olga kembali bertanya perkara yang membuatkan Luna terkenang akan Ariel: "Apa yang Luna mahukan daripada Ariel?"

Cuba menghindari pertanyaan sedemikian, balas Luna: "Sudahlah! Saya sudah mahu menangis."

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved