Khamis, 22 September 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Kejayaan 280,000 Sahabat AIM

Posted:

Kejayaan 280,000 Sahabat AIM

Kejayaan 280,000 Sahabat AIM

Oleh KHADIJAH MOHAMAD NOR

USIA 25 tahun jika dipadankan kepada manusia tentulah boleh diibaratkan pemuda dan pemudi yang bakal mencorak masa depan negara dengan kelebihan yang ada pada diri. Ia juga dianggap waktu yang paling sesuai untuk mereka mendirikan rumah tangga jika sudah bertemu pasangan hidup masing-masing.

Namun, dalam konteks usia penubuhan sesebuah badan yang dibina semata-mata untuk menawarkan perkhidmatan terbaik kepada masyarakat, sudah pasti ia membawa pengertian berbeza.

Hakikatnya, institusi itu sudah tentu akan dinilai melalui aspek kejayaan yang dicapai sejak mula pertubuhan itu diwujudkan dan kesan positif yang diterima khalayak.

Itulah yang turut dialami oleh Amanah Ikhtiar Malaysia (AIM), sebuah badan bukan kerajaan (NGO) yang lahir dengan niat murni bagi membantu menangani isu-isu kemiskinan di negara ini sejak tahun 1987.

Kini, selepas lebih dua dekad penubuhannya, AIM ternyata berjaya meninggalkan legasi yang cukup bermakna buat 280,000 orang wanita yang telah bernaung di bawah badan tersebut melalui saluran pinjaman mikro hingga berjaya mengubah taraf kehidupan masing-masing.

Penternak ikan sangkar


KAMARIAH (kanan) bersama suami, Ayuraziman kini gigih mengusahakan ternakan ikan sangkar.


Perkara itu diakui oleh peminjam. Dalam AIM, peminjam lebih dikenali dengan panggilan Sahabat AIM. Salah seorang daripadanya, Kamariah Udin, 31, kini merupakan seorang penternak ikan dalam sangkar yang berjaya.

Menurut Kamariah, dia mula menyertai AIM sebagai Sahabat pada tahun 2001. Berbekalkan modal yang ditawarkan badan berkenaan, wanita yang pada asalnya hanya seorang suri rumah itu akhirnya memberanikan diri menceburkan diri dalam projek tersebut bersama suaminya, Ayuraziman Tuah, 38, yang bekerja sebagai nelayan.

Menyedari apa yang dilakukan itu memakan modal yang besar, Sahabat dari Pusat Saidatul Syuhada, Pulau Salak, Kuching, Sarawak itu gigih mengusahakan projek tersebut.

"Selain mendapat pembiayaan modal daripada AIM, saya turut mendapat sokongan daripada Jabatan Perikanan Sarawak apabila terpilih menjadi anak angkat dalam projek Lembaga Perikanan Malaysia sekali gus dibekalkan sangkar ikan terpakai.

"Sehingga hujung tahun lalu, saya telah membuat pinjaman ekonomi bersama AIM sebanyak lapan kali dengan jumlah keseluruhan bernilai RM54,900. Selain itu, saya juga turut membuat pinjaman pelbagai melalui skim I-Sejahtera sebanyak enam kali dengan jumlah pembiayaan RM17,000 bagi membeli aset dan memperbaiki sangkar ikan yang rosak.

"Alhamdulillah, jika dahulu pendapatan harian kami sekeluarga sekadar RM30, tetapi kini kami sudah boleh tersenyum dengan jumlah pendapatan yang diraih di antara RM1,000 hingga RM2,000 sehari," ujar Kamariah yang mempunyai tiga pekerja di kawasan sangkar ikan (40 petak) milik mereka. Pekerja itu dibayar gaji RM2,600 sebulan.

Selain mampu membayar upah pekerja, Kamariah juga telah berjaya memiliki aset tambahan seperti lori satu tan, van dan sebuah rumah besar yang didiami bersama tiga anak mereka.

Antara ikan yang diternak dalam sangkarnya termasuklah siakap, kerapu, merah dan jampung atau dikenali sebagai ikan perencong di Sarawak. Selain itu, pasangan itu turut menternak udang kara.

Di samping menternak ikan, mereka juga bertindak sebagai peraih ikan untuk dijual kepada orang lain dan mempunyai pelanggan tetap iaitu beberapa restoran di sekitar daerah Kuching dan Santubong.

"Saya pernah miskin. Saya ingin melahirkan ucapan setinggi-tinggi terima kasih kepada AIM kerana telah banyak membantu kami sekeluarga mengecapi hidup yang lebih sempurna," tutur Kamariah penuh syukur.

Pemborong ikan berjaya


SAHABAT yang berjaya dalam perniagaan turut diberikan penghargaan oleh pihak AIM sebagai pemangkin semangat.


Bagi Zoriah Tohat, 44, pula, modal pertama berjumlah RM600 daripada Skim Pembiayaan Ikhtiar AIM yang diterima pada tahun 1999 menjadi batu loncatan dalam mengubah taraf kehidupannya.

Berasal dari Kampung Goebilt, Kuching, Sarawak, wanita cekal itu memulakan projek tangkapan ikan secara kecil-kecilan dengan membeli sampan, jaring dan jala. Kerja itu dilakukan bersama suaminya, Sahari Adam, 49.

Selepas sepuluh tahun berlalu, Zoriah yang sebelum ini hanya mengusahakan perniagaan ikan kering secara kecil-kecilan kini merupakan seorang pemborong ikan yang berjaya di daerah berkenaan dengan pinjaman sebanyak RM58,600 daripada AIM bagi pembiayaan ekonomi keluarganya.

Beritahu Zoriah, dia dan suami tidak pernah membuat pinjaman modal dengan institusi perbankan yang lain disebabkan kesukaran untuk mendapat kelulusan daripada pihak bank.

Bagaimanapun, melalui pinjaman pembiayaan AIM, segala urusan dipermudahkan sekali gus dia berpeluang mengubah nasib keluarganya.

Apabila ditanya sebab dia memilih menjadi pemborong ikan, wanita itu pantas menjawab: "Suami saya amat berminat mengusahakan projek ini. Jadi, saya sebagai penyumbang modal menyokong minat suami yang begitu bersungguh-sungguh sehingga berjaya memajukan perniagaan kami ke tahap ini."


AIM mengiktiraf mereka yang dinaungi, misalnya Zuiyah Talib (kiri) dan Nur Faizah Zolkafli. Masing-masing telah menerima anugerah Sahabat Warga Emas dan Sahabat ke-2,300 dalam sebuah majlis khas.


Selain daripada pelbagai jenis ikan, Zoriah turut memborong udang seperti udang merah dan udang harimau yang kemudian dipasarkan di kilang Seahorse, Bintawa yang merupakan kilang terbesar di Sarawak.

Tidak ketinggalan, dia juga menjual pelbagai tangkapan laut di kawasan rumahnya. Jika sebelum ini, Zoriah dan suami menjalankan projek secara kecil-kecilan, kini mereka berdua mampu membayar upah pekerja yang melebihi sepuluh orang.

Dengan purata pendapatan melebihi RM30,000 sebulan, pasangan itu telah membuktikan bahawa jika ada kemahuan dan usaha yang gigih ditambah pula dengan bantuan kewangan yang disalurkan AIM, apa sahaja impian pasti boleh dikecapi setiap individu.

"Tiada ucapan yang dapat diungkap melainkan rasa bersyukur yang tidak terhingga di atas kemudahan pembiayaan daripada AIM yang berjaya meningkatkan taraf pendapatan keluarga," kata Zoriah yang kini memiliki aset seperti sebuah lori bernilai RM50,000, kenderaan pelbagai guna (MPV) bernilai RM68,000 dan rumah besar yang menjadi tempat berteduh mereka tujuh beranak.

AIM bantu tangani kemiskinan

Posted:

AIM bantu tangani kemiskinan

AIM bantu tangani kemiskinan


AIM juga pernah menerima peruntukan daripada Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat melalui menterinya, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil (paling kiri) bagi diagihkan kepada golongan memerlukan. Tiga dari kanan ialah Pengerusi AIM, Datuk Amihamzah Ahmad.


PENGARAH Urusan Amanah Ikhtiar Malaysia (AIM), Datuk Zabidah Ismail berkata, penubuhan badan itu pada 1987 berkait rapat dengan hasrat kerajaan untuk menangani isu-isu kemiskinan yang terdapat di negara ini.

AIM berfungsi mengagihkan modal untuk pinjaman secara kecil-kecilan kepada sahabat bermula dari RM500 hingga RM50,000 bergantung kepada jenis perniagaan yang ingin dijalankan.

"Uniknya kumpulan sasaran bagi modal yang ditawarkan di bawah Skim Pembiayaan Ikhtiar AIM terdiri daripada golongan wanita yang berusia 18 tahun ke atas yang menepati syarat-syarat kelayakan untuk pinjaman.

"Paling penting, pembiayaan ini akan diguna pakai untuk meningkatkan taraf ekonomi keluarga bagi menjamin kehidupan yang lebih selesa kepada mereka," jelas Zabidah sambil memberitahu kakitangan AIM seramai 1,800 orang akan turun padang dalam usaha menjejak golongan yang sepatutnya dibantu.

Hingga kini, dana pinjaman yang telah diagihkan kepada para sahabat AIM berjumlah RM5.6 bilion melalui 99 cawangan AIM di seluruh negara.

"Daripada 280,000 sahabat AIM, 70.3 peratus terdiri daripada kaum Melayu, 17.8 peratus (bumiputera Sabah), 10 peratus (bumiputera Sarawak) dan 3 peratus (India). Mereka termasuklah golongan ibu tunggal atau individu yang mengalami kecacatan fizikal," terang beliau lagi.

Lebih menarik, kadar bayaran balik yang diterima AIM sangat membanggakan dengan catatan 99.5 peratus. Malah, sebanyak 62 cawangan berjaya membuat bayaran balik sebanyak 100 peratus seperti di Terengganu, Kedah dan Kelantan.

Melalui skim pembiayaan itu juga, AIM komited untuk melahirkan 4,000 usahawan wanita sejak 2009 hingga akhir tahun 2012.

"Tetapi, kami sudah boleh berbangga kerana terdapat lebih 3,000 usahawan wanita (Sahabat AIM) dengan pendapatan melebihi empat angka sebulan," kata Zabidah sambil tersenyum tanda puas dengan pencapaian AIM sejak 25 tahun lalu.

Hidupkan sejarah Perang Marathon

Posted:

Hidupkan sejarah Perang Marathon

Hidupkan sejarah Perang Marathon

Pencinta sejarah dari seluruh Eropah, Amerika Utara dan Australia berkumpul untuk merealisasikan acara tiga hari yang penuh dengan lakonan semula pertempuran, kebangkitan semula budaya purba dan acara peringatan.


BIARPUN para peserta tidak seramai yang diharapkan, lakonan semula Peperangan marathon ini tetap dijayakan.


TANPA menghiraukan rembesan peluh di sebalik baju perisai besi yang berat, sekumpulan peminat fanatik arkeologi menghidupkan semula Peperangan Marathon hujung minggu lalu di sebuah kawasan pesisiran pantai yang pernah menyaksikan sejarah Eropah mengalami perubahan dramatik 2,500 tahun lalu.

Kesemua mereka datang dari seluruh Eropah, Amerika Utara dan Australia, semata-mata untuk merealisasikan acara tiga hari yang penuh dengan pertempuran, kebangkitan semula budaya purba dan majlis peringatan di Marathon Bay yang tidak pernah dibuat pada skala besar.

Bagi para pesertanya, ia merupakan satu pengalaman yang tidak dapat diertikan dengan perkataan selepas bertahun-tahun menjalankan persiapan dan harapan yang acapkali tidak tercapai sebelum ini.

"Ia bagai mimpi jadi nyata selepas 10 tahun," kata Hywel Jones, seorang pencetak dari Wales yang datang ke Marathon bersama dengan isterinya, Stephanie untuk menjadi pejuang hoplite iaitu askar zaman purba Greece.

Kebanyakan daripada mereka sebenarnya sudah membelanjakan beribu-ribu dolar bagi kos pengangkutan saja untuk datang ke bandar kecil yang terletak 40 kilometer dari timur laut Athens itu. Marathon terkenal dengan acara larian jarak jauh yang diadakan setiap tahun.

Mereka membawa bersama ahli keluarga, baju perisai buatan tangan dan kelengkapan tambahan yang dihasilkan daripada penat lelah selama bertahun-tahun dengan kos yang bukan sedikit.


SEMANGAT untuk menghidupkan semula momen sejarah ini dipercayai digerakkan oleh para pencinta sejarah yang fanatik terhadap ketamadunan Barat.


"Secara keseluruhannya, semua orang membelanjakan ribuan dolar dari segi kos perjalanan, penginapan, makan sehinggalah peralatan yang disiapkan," kata Christian Cameron, seorang penulis novel Kanada yang juga bekas pegawai tentera laut Amerika Syarikat yang mengepalai persiapan acara itu.

"Apa yang anda lihat hari ini adalah hasil kerja selama 11 tahun. Perbelanjaan yang dikeluarkan adalah berbaloi kerana ini adalah sebuah acara unik. Kami melakonkan semula pengalaman tentera Greek di lokasi Marathon ini," kata Andy Cooper, seorang pensyarah universiti dari wilayah Sheffield, England.

Cooper merupakan anggota persatuan kebangkitan sejarah Britain yang tiba di Marathon dengan beberapa set baju perisai Greek, Parsi dan Scyth.

Kesemua mereka pada awalnya berharap tuan rumah iaitu Greece sendiri sedar ini adalah saat terbaik untuk memperingati ulang tahun ke 2,500 pertempuran di sini yang berlaku pada tahun 490 sebelum Masihi.

Momen sejarah

Kumpulan itu membuktikan hasrat mereka menghidupkan semula momen sejarah itu adalah perkara utama sejak mula lagi. Mereka sanggup membina kem berdekatan 'kawasan pertempuran', tidur di atas katil jerami dan menghidangkan makanan ringkas seperti sayuran, buahan, keju dan air dalam mangkuk dan cawan kayu.

Baju perisai gantian akhirnya terpaksa digunakan disebabkan pembatalan pada saat akhir. Kehilangan sebahagian besar kontinjen dari Bulgaria menyebabkan kekurangan jumlah 'pahlawan Parsi' dengan banyak.

"Kita mungkin dapat menambah 15 lagi pejuang Greek tetapi kekurangan kesatria-kesatria Parsi yang diwakili kontinjen Bulgaria," kata Cameron lagi.


SEORANG peserta yang siap berpakaian purba sedang berehat di salah sebuah khemah di Marathon Bay.


Penganjur pada awalnya berharap seramai 200 orang mengambil bahagian tetapi terpaksa berpuas hati dengan 50 orang wira-wira Greek dan beberapa pemanah Parsi.

Malah, permohonan mereka untuk mendapatkan akses ke makam pahlawan Athena yang maut di kota purba Agora dan Acropolis tidak diluluskan Kementerian Kebudayaan Greek.

Bagaimanapun urusan dengan majlis perbandaran Marathon lebih mudah. Dilengkapi sokongan logistik, kebenaran diberikan kepada kumpulan itu untuk mengadakan upacara peringatan tentera Greek dan Parsi yang maut di monumen kemenangan pertempuran tersebut.

"Rasanya bandar ini mahu kami datang setiap tahun tetapi rasanya tiga tahun lagi baru kami dapat kembali dengan lebih baik.

"Permulaan dengan 50 orang adalah bagus, namun angka 500 peserta ingin kami capai kelak," kata Cameron sambil mengakui kos yang tinggi menjadi kekangan paling besar.

Catatan peristiwa

Sebagai salah satu pertempuran paling terkenal dalam sejarah, Peperangan Marathon adalah antara yang terawal dicatatkan penulis riwayat.

Namanya juga digunakan untuk merujuk kepada acara larian jarak jauh dalam Olimpik pertama pada 1896 sehingga kini. Ia adalah sebagai penghormatan kepada utusan Athens yang dipercayai berlari balik ke bandar itu untuk menyampaikan berita kemenangan tersebut sebelum ia mati kepenatan.

Walaupun hanya penduduk Athens dan Platea yang menentang Parsi dalam pertempuran itu, ia melenyapkan perang-perang antara bandar-bandar lain sekali gus menunjukkan bahawa Empayar Parsi yang merupakan kuasa besar ketika itu mampu ditewaskan.

"Ada yang mempersoalkan bahawa pertempuran ini merupakan usaha orang Greek menjulang ketamadunan Barat. Mereka juga sebenarnya boleh mengatakan yang ia adalah saat peradaban agung Parsi kehilangan kuasa di Barat," ujar Cameron. - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Keluarga ragui punca kematian Mohd. Helmi

Posted:

Keluarga ragui punca kematian Mohd. Helmi

Keluarga ragui punca kematian Mohd. Helmi

Oleh ADHAM SHADAN
adham.shadan@kosmo.com.my

MARIAM menunjukkan laporan polis berhubung kematian Wan Mohd. Helmi di HUSM, Kubang Kerian, Kota Bharu semalam.


KOTA BHARU - Seorang lelaki yang ditemui cedera teruk pada kepala selepas didakwa kemalangan akibat dihempap pokok ketika ribut berhampiran hentian rawat dan rehat (R&R) Gua Musang Selasa lalu, meninggal dunia pada pukul 5 pagi semalam di Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM), Kubang Kerian di sini.

Bagaimanapun, kematian lelaki itu, Wan Mohd. Helmi Wan Daud, 24, yang berasal dari Bandar Permaisuri, Setiu, menimbulkan tanda tanya di kalangan ahli keluarganya kerana dakwaan awal bahawa kecederaan itu disebabkan dihempap pokok dinafikan oleh rakan mangsa yang mendakwa mangsa telah dipukul.

Menurut bapa angkatnya yang tinggal bersama arwah di Gua Musang, Tuan Ismail Tuan Mat, 66, bertindak atas maklumat terbaharu itu, keluarga mangsa telah membuat laporan polis di Kubang Kerian di sini semalam.

"Pada malam Selasa lalu, seorang jiran memberitahu, Wan Mohd. Helmi cedera dan pengsan kerana dihempap pokok dalam kejadian ribut dan dia dibawa ke Hospital Gua Musang sebelum dikejarkan ke HUSM.

"Bagaimanapun, dia meninggal dunia pukul 5 pagi tadi (semalam) namun, dua rakannya yang ada bersama-sama di tempat kejadian pada masa itu ketika datang melawatnya di HUSM semalam (kelmarin) memberitahu, arwah cedera bukan disebabkan dihempap pokok tetapi dipukul orang," katanya.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Baca buku bukan kerana periksa

Posted:

Baca buku bukan kerana periksa

Baca buku bukan kerana periksa

KUALA LUMPUR – Penuntut institusi pengajian tinggi harus menjadikan tabiat membaca, meminjam buku dan berulang-alik ke perpustakaan sebagai satu kebiasaan dan bukan hanya untuk lulus periksa semata-mata, kata Profesor Diraja Ungku Aziz (gambar) .

Beliau berkata, ini penting kerana kalau hendak menjadi seorang yang bijak, mestilah selalu membaca buku kerana tiada cara lain yang boleh menggantikan cara ini dalam menambah ilmu.

"Semasa belajar di peringkat sekolah, saya banyak meminjam buku di semua perpustakaan yang saya lawati.

"Malah, semasa saya bergelar seorang penuntut dan juga pensyarah, saya dan kawan-kawan masih suka meminjam pelbagai jenis buku dan yang paling saya minat ialah buku politik dan sejarah.

"Saya sedih melihat penuntut kini hanya membaca buku untuk lulus periksa malah ada juga yang menggunakan isi buku untuk diplagiat bagi menyiapkan tugasan mereka dan bukannya untuk menambah ilmu pengetahuan," kata bekas Naib Canselor Universiti Malaya itu ketika merasmikan Arkib Digital Universiti Malaya Memory di kampus UM di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

4 pendekatan bangun usahawan

Posted:

4 pendekatan bangun usahawan

4 pendekatan bangun usahawan


NAJIB melihat pameran akar Tongkat Ali selepas melancarkan Karnival Usahawan Desa 2011 di Putrajaya semalam.


PUTRAJAYA - Datuk Seri Najib Tun Razak semalam menggariskan empat pendekatan bagi menjadikan pembangunan bidang keusahawan di negara ini lebih berjaya dan berdaya maju.

Perdana Menteri berkata, empat pendekatan itu adaalah memperkenalkan idea-idea baharu yang lebih kreatif, menyuntik daya inovasi dalam perniagaan, penjenamaan yang lebih kuat dan terkenal serta penggunaan laman-laman maya dalam mengembangkan pasaran produk.

Beliau berkata, kaedah baharu itu penting kerana pada masa ini bidang keusahawanan di negara ini belum berjaya sepenuhnya.

"Namun kita tidak seharusnya kecewa sebab kita tidak berjaya sepenuhnya kerana bibit-bibit kejayaan sudah pun kita lihat. Apa yang perlu adalah kita lipat gandakan lagi mereka yang berjaya.

"Kita tidak mahu mereka cuma pengusaha-pengusah kerdil tetapi kita hendak mereka berkembang pada peringkat serantau dan global yang boleh kita banggakan," katanya ketika merasmikan Karnival Usahawan Desa 2011 di sini.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Naik teksi cari harta karun

Posted:

Naik teksi cari harta karun

Naik teksi cari harta karun


WEI YEE (tiga dari kanan) bersama pemandu-pemandu teksi Sunlight berharap program mencari harta karun dapat memupuk hubungan yang lebih baik antara pemandu teksi dan orang ramai.


BERITA baik untuk semua peminat perlumbaan mencari harta karun. Sempena Bulan Kemerdekaan, mereka yang berminat dijemput memeriahkan sambutan tahun ini dengan menyertai perlumbaan mencari harta karun Having Fun With Sunlight (Bersuka Ria Dengan Sunlight) yang dijadualkan berlangsung pada 25 September ini.

Acara yang dianjurkan oleh Sunlight RadioTaxi Service Sdn. Bhd. itu merupakan perlumbaan mencari harta karun teksi yang pertama pernah dianjurkan di Malaysia.

Dalam usaha memeriahkan sambutan Hari Merdeka, perlumbaan mencari harta karun itu dianjurkan sebagai satu cara untuk menghayati dan menghormati sejarah Malaysia.


SEJUMLAH 100 buah teksi bersiap sedia untuk membantu para peserta mencari harta karun di sekitar Lembah Klang.


Perkhidmatan teksi telah bertapak sejak negara ini mencapai kemerdekaan. Ia sama-sama menjadi saksi kemajuan yang dicapai oleh negara seterusnya seiring mengharungi pelbagai cabaran, suka duka dan transformasi.

Teksi disifatkan sebagai satu ikon negara yang menyokong infrastruktur penting Malaysia. Ringkasnya, ia menjadi tulang belakang sistem pengangkutan awam harian.

Bagi menyemarakkan semangat Merdeka, program itu merupakan cara terbaik bagi orang ramai bersatu dan mengecapi nikmat kebebasan sambil disertai kecekapan para pemandu teksi Sunlight. Justeru, perlumbaan mencari harta karun menjadi saluran aktiviti paling ideal.

Pupuk hubungan

Perlumbaan mencari harta karun itu juga bertujuan untuk memupuk hubungan baik antara orang ramai dan pemandu teksi.


WARGA Sunlight RadioTaxi Service Sdn. Bhd. tidak sabar menantikan perlumbaan mencari harta karun sempena sambutan bulan kemerdekaan.


"Kami berbangga menganjurkan perlumbaan mencari harta karun teksi yang pertama seumpamanya di Malaysia ini. Seramai 500 orang peserta yang terdiri daripada orang awam dan 100 pemandu teksi Sunlight akan bersaing untuk merebut hadiah wang tunai yang ditawarkan.

"Sebagai sebuah syarikat pengangkutan awam yang kukuh, kami mempunyai tanggungjawab kepada negara, pemandu dan juga pelanggan kami. Seperti semua industri, industri teksi juga berdepan dengan pelbagai situasi yang mencabar," kata Pengarah Eksekutif Sunlight, Choi Wei Yee.

Tambah Wei Yee, ia merupakan peluang keemasan untuk orang ramai bersiar-siar, berkomunikasi dan menjalin hubungan dengan pemandu-pemandu teksi dan pada masa yang sama menghabiskan masa yang menyeronokkan.

Tanggungjawab sosial

"Proses ini dapat memupuk interaksi, persefahaman dan silaturahim antara pemandu dan orang ramai. Ia juga membolehkan orang ramai mendapat idea yang lebih jelas tentang kehidupan pemandu teksi.


PENGARAH Eksekutif Sunlight, Abdul Jalil Maarof (kanan) memberi penerangan kepada peserta mengenai peserta pertandingan.


"Kami memperuntukkan 100 buah teksi Proton Waja baharu Sunlight yang berwarna hijau untuk kempen ini. Pemandu lelaki dan wanita teksi Sunlight akan memandu bersama orang ramai sebagai anggota penyokong pasukan," jelas Wei Yee.

Peserta akan memandu di sekitar Lembah Klang untuk mentafsirkan kod, mencari petunjuk dan menggunakan kreativiti menyelesaikan masalah sambil membina semangat berpasukan dan setia kawan.

"Di samping itu, sebagai menyokong tanggungjawab sosial korporat untuk memupuk masyarakat yang prihatin, kami akan mendermakan semua 'harta karun' kepada Rumah Hope iaitu yayasan untuk kanak-kanak yang kurang bernasib baik.

Untuk menjamin kejayaan acara tersebut, penganjur telah mendapatkan sokongan daripada beberapa organisasi, khususnya Magnum (Penaja Platinum), Cooper Tyre CCST (Penaja Emas), KK Supermart (Penaja Perak), Fotokem (Penaja Gangsa) dan kafe santai rasmi, Station One Café.

Penaja hadiah lain termasuk Life Regen yang menyumbangkan hamper penjagaan peribadi, MBG FruitShop, Fujihome, Seri Cempaka Suite yang menawarkan baucar makanan dan Fitness Concept Sdn. Bhd. yang menghadiahkan produk senaman. - NURUL IZZA ROSLY

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Taufan landa Jepun

Posted:

Taufan landa Jepun

Taufan landa Jepun

SEBATANG pokok tumbang dan menghempap sebuah teksi di sebatang jalan raya di Tokyo semalam.


TOKYO - Taufan kuat melanda Jepun semalam sekali gus menyebabkan hujan lebat di bandar raya ini selain menyebabkan pengangkutan awam terjejas.

Seramai empat orang mati semasa taufan Roke melanda negara ini.

Taufan itu kini melanda kawasan yang menempatkan loji nuklear Fukushima di timur laut Jepun yang rosak selepas dilanda ombal tsunami pada 11 Mac lalu.

Ia yang merupakan taufan kedua terbesar melanda Jepun pada bulan ini.

Taufan itu bergerak selaju 220 kilometer sejam dan menurunkan hujan lebih 40 sentimeter di bahagian timur dan barat Jepun sejak 24 jam lalu.

Bekalan elektrik untuk lebih 575,500 penduduk yang dibekalkan oleh syarikat Tokyo Electric turut terputus.


SEJUMLAH penumpang duduk di atas lantai selepas perkhidmatan tren dihentikan akibat Taufan Roke di stesen Shibuya, Tokyo semalam.


Taufan itu menyebabkan perkhidmatan kereta api terhenti di sekitar Tokyo mengakibatkan ribuan penumpang terkandas semasa mereka dalam perjalanan pulang ke rumah. Stesen penyiaran NHK menyatakan kira-kira 450 penerbangan terpaksa dibatalkan.

Perkhidmatan Kereta Api Tengah Jepun menyatakan, beberapa perkhidmatan kereta laju juga digantung.

Syarikat Toyota menyatakan pihaknya merancang untuk menutup sebanyak 11 buah kilang di tengah Jepun dan menghentikan kerja pada waktu malam.

Sebuah lagi syarikat kereta, Nissan menghentikan perkhidmatan di dua buah kilangnya. - Reuters

Puluhan ribu berhimpun di Tebing Barat

Posted:

Puluhan ribu berhimpun di Tebing Barat

Puluhan ribu berhimpun di Tebing Barat


PULUHAN ribu penduduk Palestin berhimpun di Ramallah untuk menyokong kewujudkan sebuah negara Palestin yang merdeka.


RAMALLAH - Puluhan ribu penduduk berhimpun di sini, Tebing Barat semalam bagi menyokong usaha Presiden Palestin, Mahmoud Abbas untuk mewujudkan sebuah negara yang merdeka di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), kata seorang jurucakap pasukan keselamatan.

Menurut jurucakap itu, Adnan Damiri, kira-kira 8,000 anggota pasukan keselamatan bertugas untuk memastikan perhimpunan tersebut berjalan dalam suasana aman.

Para penunjuk perasaan itu dilihat memenuhi bahagian Ramallah, Baitulaham, Nablus dan Hebron di bahagian selatan.

Presiden Palestin itu dijadual mengemukakan permohonan kepada PBB untuk menjadi anggota pada Jumaat ini.

Mahmoud juga akan memberikan ucapan pada perhimpunan Agung PBB. - AFP

Jumlah mangsa gempa Himalaya lebih 100 orang

Posted:

Jumlah mangsa gempa Himalaya lebih 100 orang

Jumlah mangsa gempa Himalaya lebih 100 orang

MANGAN, India - Jumlah kematian berikutan gempa bumi sekuat 6.9 magnitud pada Ahad lalu di kawasan Himalaya sudah melebihi 100 orang semalam ketika pasukan kecemasan sukar untuk tiba ke kampung-kampung terpencil.

Gempa bumi itu menyebabkan kemusnahan di Sikkim, Nepal, Tibet dan Bhutan.

Di sebuah lokasi pendaratan helikopter di Mangan, pasukan tentera membawa bekalan makanan dan ubat-ubatan, selain mengangkut mereka yang cedera dan sejumlah pelancong asing.

Sementara itu, di Nepal, lapan terbunuh dan ratusan kediaman musnah.

Pasukan penyelamat berdepan kesukaran kerana jalan-jalan ditutup akibat tanah runtuh dan hujan lebat.

Sementara itu, seramai 18 mangsa meninggal dunia di Bihar dan Bengal Barat di India. - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Penipu surat sokongan MB diberkas

Posted:

Penipu surat sokongan MB diberkas

Penipu surat sokongan MB diberkas

22/09/2011 6:24pm

IPOH - Polis menahan dua lelaki termasuk seorang guru kanan berhubung kes penipuan berjumlah RM40,000 yang membabitkan pengeluaran surat sokongan palsu menggunakan cop Menteri Besar Perak, kata Ketua Polis Perak, Datuk Shukri Dahalan.

Beliau berkata, selain guru berusia 45 tahun, seorang lagi yang diberkas ialah seorang kontraktor berumur 47 tahun.

Polis turut merampas tiga "cop" yang berkaitan dengan urusan rasmi pejabat Menteri Besar Perak serta beberapa dokumen yang berkaitan dengan permohonan projek di Perak, katanya kepada pemberita selepas majlis Perhimpunan Bulanan Ibu Pejabat Polis Kontinjen Perak di sini hari ini.

Shukri berkata, polis menerima dua aduan kes penipuan berkenaan pada Ogos lepas dan dengan penangkapan dua lelaki itu awal bulan ini, polis yakin dapat menyelesaikan kes berkenaan.

Beliau berkata, guru kanan berkenaan bertugas di sebuah Sekolah Menengah Jenis Kebangsaan daerah Seberang Perai Tengah, Pulau Pinang. - Bernama

Terengganu tambah CCTV

Posted:

Terengganu tambah CCTV

Terengganu tambah CCTV

22/09/2011 6:15pm

KUALA TERENGGANU - Kerajaan negeri Terengganu akan menambah bilangan kamera litar tertutup (CCTV) di kawasan strategik di sekitar kawasan bandar di sini tahun depan bagi membanteras kejadian jenayah.

Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Said berkata, beberapa lokasi telah dikenal pasti untuk pemasangan CCTV itu tetapi jumlah keseluruhan CCTV akan bergantung kepada peruntukan kerajaan negeri tahun depan.

Beliau berkata, pemasangan CCTV itu merupakan satu keperluan dalam usaha kerajaan negeri mengurangkan kadar jenayah di kawasan bandar dan pada masa yang sama pihak berkuasa dapat memantau keadaan lalu lintas.

"Pemasangan CCTV yang melibatkan kos kira-kira RM2.5 juta ini dapat membantu pihak polis mengesan mereka yang terbabit dalam kejadian jenayah, malah, rakaman CCTV merupakan bukti paling penting dalam siasatan sesuatu kes sekiranya tiada saksi di tempat kejadian," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas majlis sambutan Hari Raya Aidilfitri di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Kuala Terengganu di sini hari ini. - Bernama

Tukar warna minyak untuk seludup

Posted:

Tukar warna minyak untuk seludup

Tukar warna minyak untuk seludup

22/09/2011 5:50pm

SANDAKAN - Cubaan menyeludup 70,000 liter minyak petrol bersubsidi ke negara jiran dengan taktik mengubah warna minyak itu menggunakan bahan pewarna kepada merah menyerupai minyak RON97 gagal apabila kumpit membawa minyak itu ditahan di sini hari ini.

Sepasukan anggota Pasukan Gerakan Marin (PGM) Sandakan diketuai pegawai pemerintahnya Asisten Supritendan Gan Ping Sin menahan kumpit dari negara jiran itu di perairan berhampiran Bandar Sandakan pada pukul 1.15 pagi ini.

Ketua Polis Daerah Sandakan, Asisten Komisioner Rowell Marong berkata, juragan kumpit berusia 45 tahun bersama sembilan krew kumpit itu berusia 30 hingga 50 tahun, kesemua mereka rakyat Filipina, turut ditahan untuk siasatan lanjut.

Beliau berkata, ketika diperiksa, juragan kapal mengemukakan empat keping nota penghantaran berjumlah 60,000 liter minyak petrol RON97 dan baucer pemuatan berjumlah 20,000 liter petrol RON97 bertarikh 26 Ogos 2011 yang mencurigakan kerana kumpit itu hanya masuk ke Sandakan pada 9 September lepas.

"Apabila diperiksa kumpit itu membawa 350 tong deram yang mengandungi 200 liter setiap tong deram yang disyaki minyak bersubsidi RON95 tetapi warna minyak itu diubah kepada warna merah menyerupai RON97," katanya pada sidang akhbar di sini.

Rowell berkata, kesemua minyak petrol yang dirampas itu dianggar bernilai RM210,000 dan kumpit itu berdaftar di Pulau Jolo di selatan Filipina. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Terkilan dengan bekas isteri Joey

Posted:

Terkilan dengan bekas isteri Joey

Terkilan dengan bekas isteri Joey

WATIE memberitahu kadangkala dia merajuk dengan media kerana lebih banyak menggali cerita sensasi berbanding kerjayanya.


WATIE atau nama sebenarnya Norwati Sadali, 35, sering dihimpit dengan kontroversi tanpa kesudahan. Ada sahaja cerita panas dan sensasi daripada bekas penyanyi kumpulan Elite itu. Selain dikatakan mempunyai anak luar nikah, Watie juga dituduh sebagai perampas dan perosak rumah tangga orang sehingga menyebabkan perkahwinan Zulkifli Daud dan pasangannya hancur.

Mungkin sudah penat dan bosan dengan kontroversi yang melanda, walaupun wajahnya sering kelihatan di kaca televisyen namun kelibat pelakon itu jarang sekali dilihat di majlis-majlis yang melibatkan media.

Adakah Watie merajuk atau cuba melarikan diri daripada media? Peluang bertemu pelakon berasal dari Grik, Perak itu semasa ditemui pada majlis pelancaran drama bersiri komedi misteri, Cuak, di Restoran Bora Ombak, Kuala Lumpur, segala isi yang terpendam dijiwanya diluahkan.

"Saya tak melarikan diri atau cuba mendiamkan diri cuma masa jemputan majlis yang melibatkan media saya sibuk dengan jemputan lain dan juga terlibat dengan penggambaran drama.

"Kalau kata saya merajuk mungkin juga sebab saya sudah berada dalam industri seni ini dekat 20 tahun, tapi ada sesetengah media masih mencari cerita kontroversi berbanding kerjaya lakonan saya. Saya tak perlukan lagi kontroversi untuk popular dan dikenali. Bukan niat saya untuk berlagak tetapi ada yang tidak senang dan cuba untuk menjatuhkan saya," katanya yang lega kerana rezeki dalam bidang lakonan mencurah-curah biarpun dirinya dihimpit kontroversi.

Namun begitu, Watie bersyukur terdapat juga media yang masih bercerita mengenai kerjaya lakonannya berbanding kisah kontroversinya semata-mata.

Ibu tunggal kepada seorang anak lelaki itu juga tidak mahu lagi cerita sensasinya digembar-gemburkan kerana dia tidak mahu orang luar yang tidak tahu kisah sebenar menganggapnya jahat.

Watie juga menyatakan rasa terkilan kerana sering mendapat watak lakonan perempuan gedik dan jahat tetapi terpaksa terima demi menyara anaknya Afif Danial, 7.

Ditanya mengenai hubungannya dengan penyanyi dan pelakon, Zulkifli atau nama glamornya Joey, kata Watie, dia masih dalam dilema sama ada mahu meneruskan hubungannya bersama Joey atau tidak.


WATIE mengaku Joey sebagai seorang lelaki dan kekasih yang baik, namun dia memerlukan masa untuk kembali berumah tangga.


Pelakon berzodiak Taurus itu juga memutuskan untuk tidak bernikah dengan Joey kerana terkilan dan tertekan dengan kenyataan yang dibuat oleh bekas isteri penyanyi lagu Beradu Suratan itu dalam sebuah akhbar awal bulan puasa lalu.

"Cadangnya memang kami ingin bernikah pada bulan puasa lalu tetapi selepas kenyataan daripada bekas isterinya keluar dalam sebuah akhbar, saya terpaksa menolak untuk bernikah dengannya. Saya betul-betul tertekan sampai ambil keputusan tidak bernikah dengannya. Walaupun mereka sudah bercerai tetapi saya masih tidak tahu sama ada perlu meneruskan hubungan ini atau tidak," katanya yang bersyukur kerana Joey tidak marah dengan penolakan itu malah sentiasa memberinya sokongan dalam segala hal.

Menyentuh mengenai hatinya, Watie tidak berbohong memberitahu, dia memang menyayangi Joey. Malah, menganggap lelaki itu begitu baik di matanya.

"Saya sayangkan dia. Walaupun dia tidak mempunyai sebarang harta tetapi saya tidak pernah jumpa lelaki sebaik dia.

"Joey tidak ada cacat celanya kerana dia menerima sahaja apa keputusan yang dibuat oleh saya malah saya menganggap Joey seperti Lelaki Melayu Terakhir," katanya yang masih teringin berkahwin dan mahu dirinya dijaga oleh lelaki.

Konsert 2 Raksasa kembali

Posted:

Konsert 2 Raksasa kembali

Konsert 2 Raksasa kembali

Oleh NOOR ASHREEN ISMAIL


BLUES GANG dan Sweet Charity akan menggegarkan Stadium Merdeka, Kuala Lumpur pada 1 Oktober ini dengan muzik malar segar mereka.


SETELAH hampir dua bulan tertangguh yang disebabkan oleh faktor keselamatan, Konsert 2 Raksasa 2011 akhirnya akan bertemu peminat mereka pada 1 Oktober ini. Mereka adalah gabungan grup otai, Sweet Charity dan Blues Gang.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved