Rabu, 4 Jun 2014

Kosmo Online - Infiniti

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Infiniti


Lakar, reka, cipta mesin sendiri

Posted:

Lakar, reka, cipta mesin sendiri

Lakar, reka, cipta mesin sendiri

Oleh NADIA SHAIFUL BAHARI
nadia.bahari@kosmo.com.my

TATKALA melangkah ke kilang 'kecil' yang terletak di Kampung Dato' Abu Bakar Baginda, Dengkil, Selangor, kelihatan susuk tubuh lelaki bernama Mujib Ahmad Abd. Rashid, 50, begitu tekun melicinkan permukaan papan propeller yang cukup sinonim dengan pencinta sukan udara. Propeller merupakan sejenis kipas yang berfungsi menghantar kuasa tujahan dengan menukar gerakan putaran pada bahagian enjin untuk terbang.

Beliau yang lengkap memakai gogal, topeng muka dan kasut keselamatan cuba disapa berkali-kali namun tidak disahut kerana tenggelam dengan bunyi mesin perata. Siapa sangka kilang yang menjadi rumah keduanya itu bagi menghasilkan propeller atau bilah kipas berjaya menembusi pasaran luar negara.

Antara pelanggan setianya ialah Majlis Perbandaran Klang, Polis Diraja Malaysia, Angkatan Tentera Malaysia, universiti tempatan dan orang persendirian. Beliau merupakan Pengarah Perkasa Prima Enterprise.

Cukup membanggakan apabila produk anak desa itu mula mendapat tempahan dari cawangan sekolah penerbangan England di India. Kegigihan lelaki yang mesra disapa Mujib itu cukup mengagumkan sesiapa yang mengenali dirinya.

Tiada rotan, akar pun berguna menjadi prinsip hidup yang dipegang Mujib. Beberapa mesin utama yang terdapat di kilangnya dilakar, direka dan dicipta sendiri menggunakan bahan terbuang.

Minat

Antara mesin tersebut ialah mesin pembelah dan pemotong kayu, pemampat gam, pembuat propeller, alat pengimbang serta ketuhar atau pengering cat alas. Mesin-mesin berkenaan rekaannya sendiri kerana beliau menghadapi kekangan bajet untuk membeli mesin sebenar yang harganya sangat mahal.


ROHAIZI (kanan) menunjukkan lokasi propeller yang dipasang pada bahagian enjin paramotor kepada pasukan pengakap udara pada Festival Belia 2014 di Putrajaya baru-baru ini.


Menurut Mujib, beliau tidak pernah mengikuti kelas formal dalam bidang penerbangan mahupun pembuatan propeller namun semuanya bertitik tolak daripada minat yang mendalam.

"Cabaran utama adalah untuk menghasilkan propeller yang benar-benar seimbang di sayap kanan dan kiri supaya mesin atau enjin pada paramotor atau bot udara tidak bergegar yang seterusnya boleh mengakibatkan kemalangan.

"Propeller ini diperbuat daripada kayu atas faktor keselamatan. Ini kerana, sifat propeller kayu yang lebih rendah risiko kemalangan membuatkan ia lebih baik digunakan berbanding propeller besi," jelasnya.

Sebagai contoh, propeller kayu mungkin akan patah sekiranya ia menghentam permukaan tanah ketika proses pendaratan. Penggunaan propeller besi pula tidak diamalkan oleh juruterbang paramotor kerana ia lebih bahaya ekoran sifatnya yang tidak mudah dilentur atau kemungkinan besar juruterbang melantun sekiranya propeller terkena objek keras.

Jenis kayu yang digunakan Mujib untuk menghasilkan propeller ialah nyatoh, rengas dan kembang semangkuk. Bekalan kayu tempatan diperoleh daripada beberapa pembekal kayu di sekitar Bangi, Selangor manakala kayu import seperti mahogani dan birch dibeli di Kuala Lumpur.

Seunit propeller menggunakan beberapa lapisan kayu yang berbeza bagi memastikan ia ringan namun pada masa sama cukup kuat untuk memberikan daya tujahan yang sempurna kepada mesin.

Proses awal adalah membelah kayu dengan ukuran seragam dan mencantumkan papan tersebut menggunakan gam kayu sebelum dimampatkan selama beberapa jam.

Lapisan kayu yang telah dimampatkan akan dipotong bagi menghasilkan bilah kipas yang berbentuk aerofoil di bahagian atas dan permukaan rata di bahagian bawah. Selepas bentuk kasar propeller dihasilkan, keseimbangannya diukur menggunakan alat pengimbang.

"Propeller yang seimbang akan berada dalam keadaan melintang dan tidak bergerak langsung. Benda asing walaupun ringan seperti kertas yang diletakkan pada salah satu bilah kipas boleh menganggu keseimbangannya.

"Kebiasaannya, saya buat ujian keseimbangan pada waktu pagi kerana tiada gangguan angin," ujarnya yang telah memiliki 20 jenis templat propeller berlainan saiz dan bentuk.

Selain itu, sudut pada permukaan propeller di sayap kiri dan kanan diseragamkan menggunakan jangka sudut agar ia 100 peratus seimbang. Seterusnya, propeller diratakan menggunakan kertas pasir, disembur cat alas dan dimasukkan ke dalam ketuhar bersuhu sekitar 40 Celsius selama setengah jam untuk mengeringkannya.


MUJIB menunjukkan fungsi propeller yang dipakai pada enjin paramotor.


Diakui

Kualiti buatan Mujib yang setanding produk antarabangsa diakui Timbalan Presiden Paramotor Persekutuan Sukan Udara Malaysia, Rohaizi Md. Hussin yang kini menjadi pelanggan tetapnya.

"Sebelum ini, saya terpaksa import propeller dari luar negara kerana tidak terdapat propeller tempatan. Harga pada ketika itu sekitar RM1,400 hingga RM1,600 seunit.

"Pada tahun 2006, Mujib yang merupakan kenalan lama saya berjaya menghasilkan propeller sendiri yang dijual pada harga jauh lebih rendah. Ia cuma sekitar RM300 hingga RM700 seunit bergantung kepada saiz dan jenis," katanya ketika ditemui di ruang pameran pengakap udara di Festival Belia Putrajaya baru-baru ini.

Setakat ini, Rohaizi sudah memiliki enam propeller buatan Mujib tidak termasuk satu yang diimport dari luar negara. Dia turut memiliki tiga mesin paramotor yang bernilai sekitar RM23,000 setiap satu.

Rohaizi yang mula aktif dalam arena sukan udara pada tahun 1998 memilih paramotor sebagai mod penerbangan yang paling digemarinya. Menurutnya, paramotor tidak begitu popular suatu masa dahulu kerana ia lebih kepada aktiviti rekreasi.

Kini, selepas banyak pendedahan mengenainya di internet dan media, semakin ramai yang berminat untuk mencuba sukan tersebut.

Kos bagi sekali sesi penerbangan ialah RM120 hingga RM150 bagi tempoh 15 minit.

Terap amalan kitar semula

Posted:

Terap amalan kitar semula

Terap amalan kitar semula

Oleh HAFIZ AHMAD
mohammadhafiz.ahmad@kosmo.com.my


TONG kitar semula disediakan bagi kemudahan pengunjug.


KEMPEN kitar semula yang telah dijalankan sekian lama jelas tidak memberi impak yang signifikan kepada penduduk Malaysia. Walau pelbagai kaedah dapat dilihat melalui media massa, keprihatinan dan kepedulian masyarakat tempatan masih kurang memberangsangkan.

Laporan yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan baru-baru ini mendedahkan kadar kitar semula dalam negara berada pada tahap 10.5 peratus. Angka itu jauh ke belakang berbanding negara-negara maju yang mencatatkan sehingga 70 peratus.

Memburukkan situasi, jumlah pembuangan sampah dalam sehari pada tahun 2012 adalah antara 30,000 hingga 33,000 tan. Sedangkan jumlah tersebut merupakan jangkaan kementerian bagi tahun 2020.

Cuba menarik generasi muda untuk mewujudkan kesedaran mengenai alam sekitar dan kepentingan kitar semula, sekumpulan pelajar semester lima Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Majlis dari Fakulti Pengurusan dan Perniagaan, Universiti Teknologi Mara (UiTM), Puncak Alam di Selangor menganjurkan program Junk It! di Shah Alam baru-baru ini.


LAKMAN HAKIM duduk di atas kerusi yang diperbuat daripada botol plastik.


Pengurus Projek, Lakman Hakim Azmi, 23, berkata, program tersebut bertujuan untuk mempromosi dan menjadikan amalan kitar semula sebagai satu gaya hidup terutamanya kepada golongan belia.

"Penerapan dari peringkat awal diharap dapat mewujudkan generasi yang peka terhadap isu-isu alam sekitar dan menjadikan kitar semula sebagai satu amalan positif dalam kehidupan mereka," ujarnya ketika ditemui Kosmo! pada acara tersebut.

Kreativiti

Bagi Muhammad Shaufie Mohd. Yatim, 21, bahan-bahan terbuang boleh menghasilkan satu seni yang kreatif dan boleh menjana pendapatan tinggi.


BARANGAN terpakai boleh diubah kepada perkakasan rumah seperti lampu hiasan (atas) atau seni luar yang mempesona (bawah).


"Bayangkan, bahan terbuang seperti besi buruk boleh dijadikan seni arca yang dijual pada harga yang tinggi," kata pelajar Ijazah Sarjana Muda Seni Halus, Fakulti Seni Lukis dan Seni Reka, UiTM, Shah Alam yang menyertai pertandingan seni kitar semula yang menawarkan hadiah utama bernilai RM1,000.

Turut serta dalam pertandingan tersebut ialah Mohammad Haziq Syawal, 21, yang menghasilkan sebuah lukisan cat di atas kotak terpakai.

"Banyak faedah yang boleh diperoleh menerusi amalan kitar semula. Ia termasuk mencipta barangan hiasan rumah yang diperbuat dari item-item terpakai," kongsinya.

Tidak hanya menganjurkan aktiviti berkaitan kitar semula, pihak penganjur turut mengenakan peraturan yang melarang penggunaan beg plastik oleh peniaga gerai jualan yang menyertai program berkenaan.


BAHAN terbuang seperti tin kosong boleh dijadikan sebuah hasil seni yang boleh dijual pada harga yang tinggi.


"Disebabkan itu, kami menggalakkan pengunjung untuk membawa beg beli-belah mereka sendiri," kata Lakman Hakim.

Mendapat sokongan dari program 1Malaysia For Youth (IM4U), acara kemuncak Junk It! adalah persembahan alat genderang yang menggunakan barangan kitar semula.

Ia dimainkan oleh pelajar-pelajar UiTM Shah Alam dan kumpulan bebas seperti No Noise Percussion yang pernah mengiringi penyanyi terkenal seperti Datuk Siti Nurhaliza dan Yuna.

Perisian analisis risiko tanah runtuh

Posted:

Perisian analisis risiko tanah runtuh

Perisian analisis risiko tanah runtuh

oleh HAFIZ AHMAD
mohammadhafiz.ahmad@kosmo.com.my


PROF. Dr. Fauziah (tengah) percaya USlopeM mampu memberikan input berguna dalam menyelesaikan masalah di kawasan cerun,


HUJAN lebat dan pembangunan pesat di kawasan cerun bukit menyebabkan kita sentiasa terdedah dengan risiko tanah runtuh. Malah, bencana yang turut menyebabkan kerosakan teruk harta benda, kecederaan dan kehilangan nyawa itu sering terpampang di media massa.

Antara kejadian tanah runtuh yang menjadi tumpuan adalah di Highland Towers, Hulu Klang, Selangor pada 11 Disember 1993; jalan susur Genting Highlands (30 Jun 1995); Taman Bukit Mewah, Bukit Antarabangsa, Ampang, Selangor (6 Disember 2008) dan perumahan lereng bukit Bandar Ramai-Ramai, Kampung Gelam dan Kampung Sundang Darat di Sandakan, Sabah (29 Januari 2011).

Sehubungan itu, penyelidik dan pensyarah di Pusat Pengajian Kejuruteraan Awam Universiti Sains Malaysia (USM), Prof. Dr. Fauziah Ahmad telah menghasilkan sebuah perisian bagi mengkaji keselamatan sesuatu cerun.

Perisian kestabilan cerun inovatif yang dikenali sebagai USlopeM itu dianggap sebagai yang pertama seumpamanya di Malaysia. Ia dapat menganalisis keselamatan dan kestabilan cerun berdasarkan beberapa lapisan tanah.


KEJADIAN tanah runtuh memberi kesan terhadap infrastruktur dan kehidupan kawasan sekeliling.


"Perkara paling penting dalam analisis seperti ini ialah faktor keselamatan berdasarkan permukaan gelinciran," katanya menerusi satu kenyataan baru-baru ini.

USlopeM digunakan untuk menganalisis keselamatan cerun berdasarkan data rekod kajian tanah daripada aspek geologi dan geomorfologi. Ia juga mampu mempamerkan keputusan kajian dalam masa kurang dua minit bagi 10,000 pengiraan atau percubaan.

Menurut Fauziah, perisian sedia ada yang sering digunakan adalah teknologi daripada Kanada yang diberi nama Slope/W dan Slide yang hanya mengkaji satu lapisan tanah.

Hasil daripada data yang dikaji oleh perisian terbaharu tersebut, jurutera boleh menasihati pihak pemaju sama ada kawasan yang dikaji sesuai atau tidak untuk sebarang pembangunan.

"Data yang diperoleh berdasarkan plot warna yang ditunjukkan menentukan tahap keselamatan sesuatu cerun dan membantu para jurutera untuk menentukan kaedah penyelesaian masalah cerun tersebut," jelasnya.

Perisian yang telah menerima hak cipta dan tanda dagangan itu sudah dipasarkan pada harga RM2,500 seunit. Ini jauh lebih rendah berbanding perisian yang sedia ada yang dijual di antara RM7,000 hingga RM13,000 seunit.

USlopeM telah memenangi pingat emas dan juga Anugerah Khas Vifotec (Pereka Wanita Terbaik) di Pameran Reka Cipta, Inovasi dan Teknologi Antarabangsa (ITEX) 2014 di di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur baru-baru ini.

"Ini adalah kali keenam saya menerima anugerah khas melalui pelbagai kajian yang telah dijalankan sebelum ini termasuk empat anugerah di Korea dan satu di Vietnam serta Sweden," ujarnya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Banjir kilat tenggelamkan UIAM

Posted:

Banjir kilat tenggelamkan UIAM

Banjir kilat tenggelamkan UIAM

Oleh NOR AFIQAH MAT NOR
afiqah.matnor@kosmo.com.my

KEJADIAN banjir kilat di sekitar UIAM di Gombak semalam.


GOMBAK – Kampus Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) di sini dikejutkan dengan kejadian banjir kilat semalam apabila pekarangan kampus universiti itu dinaiki air sedalam setengah meter menyebabkan puluhan kenderaan terperangkap dalam kejadian tersebut.

Kejadian banjir itu berlaku akibat hujan lebat yang melanda kawasan kampus tersebut dan sekitarnya selama sejam mulai pukul 3 hingga 4 petang semalam.

Jurucakap Bahagian Komunikasi Korporat UIAM memberitahu, hujan lebat itu menyebabkan air naik sehingga ke paras pinggang dan menenggelamkan puluhan kereta dan motosikal milik pelajar dan kakitangan universiti itu.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Bos YTL nafi Malaysia amal kapitalisme kroni

Posted:

Bos YTL nafi Malaysia amal kapitalisme kroni

Bos YTL nafi Malaysia amal kapitalisme kroni

Oleh ZULKIFLI MANZOR
zulkifli.manzor@kosmo.com.my

KUALA LUMPUR – Pengarah Urusan Kumpulan YTL Corporation Bhd. (YTL), Tan Sri Dr. Francis Yeoh (gambar) menafikan laporan sebuah portal berita bahawa beliau membuat kenyataan yang mendakwa Malaysia dilanda masalah kapitalisme kroni pada satu majlis di ibu negara kelmarin.

Beliau yang merupakan orang ke-24 terkaya di Malaysia dengan harta sebanyak RM1.3 bilion sebaliknya menjelaskan, masalah tersebut sebenarnya tidak berlaku di negara ini sambil mendakwa portal berita itu tersalah tafsir kenyataannya berhubung perkara berkenaan.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Usahawan PKS diberi e-Baucar

Posted:

Usahawan PKS diberi e-Baucar

Usahawan PKS diberi e-Baucar

Oleh ZULKIFLI MANZOR
zulkifli.manzor@kosmo.com.my


NAJIB menaiki motosikal kuasa besar tiga roda ZET yang menggunakan kuasa bateri selepas majlis pelancaran Smidex 2014 di Kuala Lumpur semalam.


KUALA LUMPUR – Kerajaan mengumumkan pemberian e-Baucar bernilai RM1,000 kepada usahawan perusahaan kecil sederhana (PKS) bagi membantu mereka membangunkan perisian perakaunan masing- masing dengan sistem Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST).

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, bantuan kewangan melalui SME Corp. Malaysia (SME Corp.) itu antara insentif kerajaan untuk memastikan peralihan kepada sistem GST bermula tahun depan berjalan dengan lancar.

Menurutnya, usahawan PKS yang ingin mendapatkan e-Baucar itu perlu menghantar permohonan secara dalam talian.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Dua mati bangunan runtuh di Kalimantan

Posted:

Dua mati bangunan runtuh di Kalimantan

Dua mati bangunan runtuh di Kalimantan

BEBERAPA anggota penyelamat mengusung seorang pekerja yang cedera dalam runtuhan sebuah bangunan di Samarinda kelmarin.


JAKARTA - Dua orang pekerja terbunuh dan sekurang-kurangnya 13 orang lagi cedera apabila sebuah bangunan yang sedang dalam pembinaan runtuh di Borneo semalam.

Ketua agensi pengurusan bencana tempatan, Wahyu Widhi Wiranata berkata, lapan orang pekerja cedera apabila struktur bangunan tiga tingkat tempat mereka bekerja runtuh.

Runtuhan itu berlaku di Samarinda iaitu ibu kota bagi Wilayah Kalimantan Timur.

"Anggota-anggota penyelamat mengeluarkan dua mayat di bawah runtuhan selepas gerakan mencari dilakukan," kata Wiranata.

Dia berkata, anggota-anggota penyelamat terdengar jeritan meminta tolong mangsa-mangsa di bawah runtuhan itu.

Lebih 50 orang berjaya menyelamatkan diri dalam kedalam kejadian itu, katanya.

Punca runtuhan bangunan kedai itu masih belum diketahui.

Media melaporkan, mangsa-mangsa yang terselamat memberitahu, kebanyakan pekerja tidur dalam bangunan berkenaan selepas mereka menyiapkan tingkat tiga bangunan tersebut.

Bangunan itu menempatkan beberapa lot kedai apabila ia siap sepenuhnya. - AGENSI

AS bantu kerajaan Palestin

Posted:

AS bantu kerajaan Palestin

AS bantu kerajaan Palestin


HAMDALLAH (tengah) mempengerusikan mesyuarat Kabinet Palestin di Ramallah semalam.


WASHINGTON - Pentadbiran Presiden Amerika Syarikat (AS), Barack Obama memberitahu kelmarin, pihaknya merancang untuk mengadakan kerjasama dan menyalurkan bantuan kepada kerajaan perpaduan baharu Palestin.

Keputusan tersebut menyebabkan Israel turut menyuarakan rasa tidak puas hati dengan keputusan AS itu.

Presiden Palestin, Mahmoud Abbas kelmarin menyaksikan majlis mengangkat sumpah kerajaan perpaduan kelmarin.

Perjanjian damai itu ditandatangani antara Pihak Berkuasa Palestin dengan pergerakan Hamas yang menentang Israel.

Selepas penubuhan kerajaan perpaduan itu, Perdana Menteri Hamas, Ismail Haniyeh mengumumkan untuk mengundurkan diri.

Mesyuarat Kabinet yang dipengerusikan Perdana Menteri baharu, Rami Hamdallah berlangsung di Ramallah semalam.

AS sebelum ini melihat Hamas sebagai sebuah organisasi pengganas.

Kongres AS sendiri menyekat dana kepada Palestin yang berjumlah kira-kira AS$500 juta (RM1.6 bilion) setahun.

"Ketika ini, Presiden Mahmoud Abbas telah membentuk kerajaan teknokrat yang tidak termasuk menteri-menteri gabungan dengan Hamas," kata jurucakap Jabatan Negara, Jen Psaki kepada pemberita pada sidang media.

"Apa yang kita tahu, kita memang berhasrat untuk bekerja dengan kerajaan itu. Namun, kita juga akan sentiasa melihat dengan teliti bagi memastikan Abbas berpegang kepada apa yang dikatakannya," katanya.

Beliau merujuk merujuk tentang komitmen Abbas untuk berdamai dengan Israel.

Dalam pada itu, Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu berkata, beliau bimbang dengan keputusan AS mahu mengekalkan hubungan dengan kerajaan perpaduan Palestin yang baharu.

Justeru, Netanyahu menggesa dunia supaya tidak bekerjasama dengan kerajaan baharu Palestin kerana Abbas disokong Hamas yang didakwa telah membunuh ratusan rakyat Israel. - Agensi

Tabik filem popular di Bangkok

Posted:

Tabik filem <i>The Hunger Games</i> popular di Bangkok

Tabik filem The Hunger Games popular di Bangkok


DUA anggota penunjuk perasaan antirampasan kuasa memberikan tabik hormat tiga jari di Bangkok pada Ahad lalu.


BANGKOK - Para penunjuk perasaan antirampasan kuasa di Thailand akan ditangkap jika mereka memberikan tabik hormat seperti dalam adegan filem Hollywood, The Hunger Games.

Tabik hormat yang menggunakan tiga jari itu kini menjadi simbol penentangan terhadap rampasan kuasa yang dilakukan tentera pada 22 Mei lalu.

"Menunjukkan tiga jari telah menjadi simbol untuk mendesak hak asasi politik di sebuah negara yang diperintah seorang individu (Panglima Angkatan Tentera Thailand, Prayuth Chen-ocha)," kata seorang aktivis penunjuk perasaan, Sombat Boonngamanong di akaun Facebook miliknya.

Sombat meminta orang ramai supaya memberikan tabik hormat dengan menggunakan tiga jari itu sebanyak tiga kali sehari pada pukul 9 pagi, 1 tengah hari dan 5 petang di tempat yang tiada kehadiran anggota polis atau askar.

"Marilah kita meningkatkan pergerakan antirampasan kuasa tentera tiga kali sehari," katanya.

Menurutnya, tabik itu perlu dibuat selama 30 saat.

Beliau dikehendaki junta tentera kerana terlibat dalam penunjuk perasaan antikerajaan sebelum ini sehingga mengakibatkan rampasan kuasa tentera berlaku bagi menggulingkan kerajaan pimpinan Perdana Menteri sementara, Niwattumrong Boonsongpaisan.

Niwattumrong mengambil alih jawatan itu daripada Yingluck Shinawatra yang disingkirkan menerusi Mahkamah Perlembagaan yang mendapati beliau bersalah kerana menukarkan Ketua Majlis Keselamatan Negara, Thawil Pliensri pada tahun 2011 demi kepentingan politiknya.

Namun, tentera melancarkan rampasan kuasa bagi menstabilkan keadaan politik di Thailand kerana kerap berlaku tunjuk perasaan antikerajaan di Bangkok.

Di Thailand, sebahagian penunjuk perasaan menganggap tabik itu sebagai menyokong moto revolusi Perancis iaitu kebebasan, persamaan dan persaudaraan.

Filem The Hunger Games mengisahkan tentang satu pertandingan yang memerlukan setiap peserta saling berbunuhan jika mereka mahu menjadi pemenang. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Komitmen Shahir

Posted:

Komitmen Shahir

Komitmen Shahir

MELIHAT redup raut wajah penyanyi kelahiran Ipoh, Perak ini sudah mampu menenangkan jiwa setiap orang. Perwatakannya yang lemah lembut dan sopan santun menyusun bicaranya menampakkan bahawa dia masih lagi naif untuk berhadapan dengan dunia hiburan yang penuh kontroversi.

Walaupun sudah empat tahun menapak dalam industri hiburan tanah air, Shahir dilihat masih belum lagi sampai ke tahap yang boleh dibanggakan.

Dia sendiri mengakui masih banyak lagi yang belum dikecapinya. Shahir kini bersedia untuk memberikan komitmen penuh kepada kariernya.

Mengakui dirinya sebelum ini dilihat kurang menonjol berbanding rakannya yang lain seperti Hafiz dan Aizat, nyata dia mempunyai alasannya yang tersendiri; meletakkan keluarga sebagai keutamaan.

Lelaki berusia 26 tahun ini berkata, tumpuan diberikan kepada keluarganya dan kesihatan mereka yang kurang memuaskan sebelum ini memaksanya untuk tinggal bersama kedua ibu bapanya.

"Sebelum ini, saya terpaksa tinggal di kampung bersama kedua ibu bapa saya untuk menjaga mereka. Keberadaan saya di kampung telah membataskan promosi single saya dan saya tidak mahu fokus saya hilang.

"Jadi, saya telah berbincang dengan pihak pengurusan untuk bercuti dan melepaskan kuasa kepada pihak pengurusan untuk mempromosikan single terbaharu saya. Saya tidak mempunyai niat menyorok atau mendiamkan diri, tetapi hanya bercuti dan meluangkan masa dan menjaga kedua ibu bapa saya.

"Tidak ada niat untuk berhenti daripada nyanyian memandangkan ia sumber pendapatan saya. Saya cuma berhenti sekejap disebabkan hal keluarga sahaja.

"Ya, tidak mungkin saya akan meninggalkan bidang yang saya minati selama ini" ujarnya ketika ditemui usai majlis pelancaran program realiti Akademi Fantasia musim ke-11 di Hotel Le Meridien, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Bercerita mengenai kesediaannya untuk memberi sepenuh komitmen terhadap bidang nyanyian, Shahir berkata, dia kini lebih tenang dan fokus kepada kerjayanya sebagai seorang penyanyi.

"Saya masih lagi mempunyai baki kontrak bersama pihak pengurusan saya, Astro Entertainment Sdn. Bhd. dan segala tuntutan perlu dilunaskan. Saya bersedia untuk memberi komitmen sepenuhnya jika diperlukan.

"Keputusan sedemikian diambil berikutan saya rasa terhutang budi kepada Astro kerana Astro merupakan pihak yang bertanggungjawab mencungkil bakat saya dan membawa saya ke satu tahap yang sebelum ini saya tidak impikan," katanya.

SHAHIR sedar keberadaannya dalam industri hiburan masih memerlukan banyak usaha untuk memantapkan masa depan kariernya sebagai seorang penyanyi.


Kesal

Bercerita mengenai kontroversi yang melanda dirinya apabila dikaitkan dengan aktres terkenal, Erra Fazira, Shahir ternyata kesal apabila kenyataannya dimanipulasikan oleh sesetengah pihak.

"Saya tidak sangka perkara ini mampu menjadi serius. Pada hemat saya, kenyataan yang diberikan tidak sama langsung seperti apa yang saya cakap.

"Maksud saya, apabila saya mengakui memang kami berkawan, namun saya tidak mempunyai niat perasaan lebih daripada itu.

"Mungkin ada sesetengah pihak yang cuba menjadikan isu ini serius tapi pada saya ia tidak lebih daripada kawan.

"Ya, saya mengaku kerap berjumpa dengan dia (Erra) kebelakangan ini memandangkan dia pernah menawarkan saya untuk memegang salah satu watak dalam pementasan teater.

"Pementasan teater tersebut memerlukan seseorang itu untuk menyanyi dan saya cuma meminta pendapatnya. Bagaimanapun niat untuk memegang watak Hang Nadim dalam pementasan tersebut tidak kesampaian disebabkan kekangan masa.

"Di sini ingin saya tegaskan, saya menafikan spekulasi yang menyatakan kami sedang mengenali antara dengan lebih dekat dan wujud perasaan cinta antara kami berdua. Perjumpaan tersebut hanya atas dasar urusan kerja dan tidak lebih daripada itu," jelasnya menjernihkan keadaan.

Dalam pada itu, Shahir berharap agar tidak timbul lagi spekulasi tersebut kerana dia merupakan seorang yang mudah mesra dengan semua orang dan tidak ada sebab untuk dia menyembunyikan perhubungannya dengan sesiapa pun.

"Saya tidak mempunyai niat untuk menyembunyikan persahabatan saya. Bagi saya tidak salah untuk saya berkawan dengan sesiapapun asalkan tidak melebihi batas-batas pergaulan," ujarnya.

Menjawab pertanyaan sesetengah pihak yang mengatakan Shahir meminati wanita yang lebih berusia daripadanya apabila sebelum ini dia dikaitkan dengan pelakon Rozita Che Wan, lelaki ini berkata, mungkin pihak tersebut tidak mengenalinya dengan lebih dekat.

Jelasnya: "Pihak tersebut hanya melihat saya berkawan dengan wanita yang lebih berusia daripada saya tetapi pada masa yang sama mereka tidak melihat bahawa saya berkawan dengan semua orang termasuk orang yang lebih muda daripada saya."


SHAHIR mahu spekulasi hubungan baiknya dengan Erra Fazira dihentikan.


Lagu ibu

Ditebak dengan soalan mengenai perkembangan terbaharunya, Shahir berkata, dia kini sedang sibuk mempromosikan single terbaharunya Cerita Kita yang menjadi lagu runut bunyi drama Adam dan Hawa.

"Saya masih lagi dalam rangka promosi single Cerita Kita, dan setakat ini sambutan daripada peminat sangat menggalakkan. Pada masa yang sama juga saya kini dalam perangkaan untuk mengeluarkan single terbaharu," katanya.

Mengulas mengenai single terbaharu tersebut, ia masih lagi dalam proses draf awal dan ia merupakan hasil tangan daripada Shahir sendiri. Single terbaharu tersebut dijangkakan akan dikeluarkan menjelang Julai ini.

Mengakui dia masih lagi berjinak-jinak dalam penulisan lirik, Shahir berkata, pengisian lirik tersebut bertemakan kepada pengorbanan seorang ibu. Menurutnya lagi, inspirasi dan ilham untuk menulis lagu tersebut diambil berdasarkan pengalamannya sendiri.

"Saya cuba untuk melakukan kelainan dan meletakkan sesuatu yang saya sendiri kehendaki sepanjang perjalanan karier muzik saya.

"Saya juga ada meminta pendapat rakan-rakan lain dan membuat kajian melalui pembacaan untuk menulis lirik ini.

"Bagaimanapun, bercakap mengenai melodi dan muzik, ia masih lagi dalam proses perbincangan dan saya masih belum pasti melodi yang sesuai untuk lagu tersebut," ujarnya.

Dalam pada itu, ketika ditanya mengenai keinginannya untuk berlakon, Shahir berkata, buat masa sekarang dia harus menolak tawaran lakonan yang diberikan kepadanya untuk menumpukan sepenuh perhatian kepada bidang nyanyian.

"Saya ada menerima tawaran untuk berlakon untuk filem atau drama. Namun, saya harus menolaknya untuk memberi sepenuh tumpuan kepada bidang nyanyian. Hal ini kerana saya takut hilang fokus terhadap kedua-dua bidang." ujarnya.

Sean Penn, Charlize mahu kahwin

Posted:

Sean Penn, Charlize mahu kahwin

Sean Penn, Charlize mahu kahwin


CHARLIZE THERON dan SEAN PENN


MEREKA baru menjalin hubungan selama lapan bulan, namun menurut satu sumber, aktres Charlize Theron dan aktor tersohor Sean Penn didakwa sudah bersedia untuk berkahwin.

Selain sudah merancang berkahwin, mereka juga dikatakan telah berbincang mengenai anak.

"Mereka memang mahu berkahwin. Bukan sahaja berkahwin, tetapi telah merancang untuk membina keluarga dan mempunyai anak," ujar sumber tersebut kepada majalah Us.

Berita tersebut bukan sesuatu yang mengejutkan kerana Charlize sebelum ini dalam satu temu bual pernah berkata, dia mahu memastikan hubungannya dengan bekas suami Madonna itu mencapai matlamat yang positif.

Kata wanita berusia 38 tahun itu, dia telah mengenali aktor yang kini berusia 53 tahun itu sebagai kawan selama 18 tahun.

"Sejak 18 tahun mengenalinya, kami telah berkawan baik. Hubungan baik itu secara perlahan berkembang menjadi cinta tanpa kami sedari.

"Jadi, saya sebolehnya tidak mahu merosakkan hubungan ini kerana kami saling mengenali dan mahu ia berjalan lancar," ujarnya yang pernah menjalin hubungan dengan pelakon Stuart Townsend selama sembilan tahun.

Akhil Hayy kesal penampilan disekat

Posted:

Akhil Hayy kesal penampilan disekat

Akhil Hayy kesal penampilan disekat

Oleh IZWAN MOHD. ISA
izwan.mohdisa@kosmo.com.my

WAHEEDA memberikan sokongan padu terhadap kerjaya seni Akhil.


TINDAKAN stesen televisyen menyekat penampilan sesetengah artis bukan perkara luar biasa. Namun, jika tindakan itu dilakukan tanpa sebarang alasan, ia mungkin menimbulkan tanda tanya bukan sahaja terhadap artis itu sendiri, malah kepada para peminat.

Ketika berpeluang menemui Akhil Hayy selepas majlis pelancaran single terbaharunya yang berjudul, Andai Esok di Butik Pua Heritage, Amcorp Mall, Petaling Jaya, Selangor baru-baru ini, dia memberitahu, penampilannya di sebuah saluran di stesen televisyen berbayar tempatan seperti tidak disenangi oleh pihak atasan.

Tambah Akhil Hayy atau nama sebenarnya Akhil Abdul Hai, 45, dia diperlakukan begitu tanpa diberi sebarang alasan mahupun sebab sehinggakan kemunculannya di beberapa saluran syarikat televisyen itu disekat perlahan-lahan.

Ikuti temu bual selanjutnya antara Kosmo! dan Akhil Hayy:

Kosmo!: Akhil mendakwa penampilan anda seperti disekat oleh pihak televisyen tersebut. Boleh ceritakan dengan lebih lanjut?

AKHIL HAYY: Beberapa bulan lalu, Mawi ada menawarkan saya watak untuk dilakonkan bagi telemovie hari raya terbitannya berjudul Rock Sangkut. Setelah nama dicadangkan, Mawi pergi berjumpa dengan pihak atasan stesen TV berbayar tersebut. Namun, setelah mereka lihat nama saya, mereka terus meminta Mawi mencari pelakon lain bagi membawakan watak tersebut.


AKHIL HAYY kini muncul dengan single terbaharunya, Andai Esok.


Siapakah yang memberitahu anda tentang perkara ini?

Mawi sendiri datang kepada saya dan memberitahu bahawa nama saya telah ditolak. Padahal, watak lakonan saya di dalam telemovie itu hanya sebagai seorang ustaz.

Adakah penampilan anda yang disekat selain telemovie tersebut?

Sepatutnya, saya adalah antara nama-nama awal yang dicadangkan untuk menjadi panel juri bagi rancangan Pencetus Ummah. Namun, nama saya ditarik pada tanpa sebab dan alasan yang munasabah. Selain itu, lagu-lagu serta azan yang menggunakan suara saya juga tidak lagi disiarkan.

Pada pendapat anda, apakah sebab utama penampilan anda disekat?

Saya pun tak pasti. Saya berharap, jika benar saya telah melakukan sebarang kesilapan, ada pihak yang boleh datang bersemuka dengan saya dan menyatakan di mana silap saya sebenarnya.

Adakah disebabkan perkara ini karier anda sebagai penceramah terjejas?

Alhamdulillah, walaupun saya kurang muncul di kaca televisyen, banyak tawaran lain diterima. Cuma, saya berasa sedikit penat kerana terpaksa menjelajah beberapa buah negeri berbanding hanya menjalankan penggambaran di dalam studio sahaja sebelum ini.

Bolehkah anda ceritakan tentang single Andai Esok ini?

Lagu ini dicipta oleh Badrihisham dan liriknya hasil nukilan Hairul Anuar Harun. Ia bakal dimuatkan dalam album terbaharu saya yang akan dipasarkan tidak lama lagi. Isteri saya, Waheeda bakal menyumbangkan dua buah lagu dalam album itu nanti.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Lebih 4,000 koleksi kucing

Posted:

Lebih 4,000 koleksi kucing

Lebih 4,000 koleksi kucing

PERASAAN Alviana Effendi, 20, begitu teruja tatkala menjejakkan kaki ke Muzium Kucing di Sarawak buat julung-julung kali. Dia bagaikan tidak percaya apabila muzium itu menghimpunkan lebih 4,000 koleksi dari seluruh dunia yang membabitkan pelbagai jenis bahan dan pameran berkaitan haiwan manja itu.

Dia menatap dari satu koleksi ke satu koleksi. Ternyata, dia kagum dengan maklumat yang diperoleh tentang haiwan yang menjadi kesayangan kebanyakan manusia itu.

Bukan itu sahaja, penuntut Universiti Pertanian Bogor, Jawa Barat, Indonesia itu turut terpesona dengan peribahasa yang dikaitkan dengan kucing seperti malu-malu kucing yang juga dijadikan koleksi di muzium tersebut.

Menurut Alviana yang juga ada memelihara seekor kucing, dia memperoleh banyak maklumat mengenai kucing daripada muzium tersebut yang tidak diketahuinya.

Antaranya termasuklah asal usul nama spesies kucing. Misalnya kucing Siam. "Saya difahamkan, kucing Siam berasal dari Siam, Thailand. Kucing ini dikenali melalui warna bulu yang berwarna krim, telinga, mulut, ekor dan kakinya yang berwarna coklat serta mata berbentuk almond," katanya ketika ditemui.

Alviana, pelajar jurusan pertanian menjelaskan, dia mendapat pelbagai maklumat tentang kucing dari seluruh dunia secara percuma dari muzium ini. Lebih menarik katanya, dia memperoleh maklumat mengenai cara-cara penjagaan kucing.

Namun, katanya pengunjung tidak akan bertemu dengan kucing hidup di dalam muzium ini. Ini kerana bahan pameran terdiri daripada patung, ilustrasi dan maklumat bertulis sahaja," katanya yang berada di Sarawak selama lima hari.

Menurut sejarah lisan, bandar raya Kuching mendapat namanya sempena Sungai Kuching yang mengalir di antara Muzium Cina dan Kuil Tua Pek Kong. Difahamkan, sungai ini sering dikunjungi kuching hutan dari belukar berhampiran. Sungai tersebut juga berhampiran dengan sebuah bukit yang banyak ditumbuhi oleh pokok buah mata kucing.

Ada juga pendapat mengatakan James Brooke mengambil nama Kuching dari perkataan 'Cochin' yang bermaksud pelabuhan pada zaman itu.


RUANG berbentuk gua yang menjadi tarikan pengunjung.


Kucing awet

Alviana datang ke muzium yang terletak di puncak Bukit Siol, Petra Jaya itu bersama dua rakan senegaranya iaitu Tarmizi Zulkarnain, 21, dan Defi Agustina Agus, 20.

Kesemuanya berkunjung ke Sawarak untuk satu pembentangan kertas kerja di Kuching dan kesempatan itu digunakan untuk melawat Muzium Kucing.

Kepada Tarmizi, dia cukup tertarik dengan kucing yang diawet. Menurutnya, kucing-kucing yang diawet banyak membantunya mengenali spesies kucing-kucing yang jarang ditemui.

"Setiap spesies kucing mempunyai warna, bulu, karakter dan rupa bentuk yang berbeza-beza.

"Pengawetan kucing ini banyak manfaatnya kepada pengunjung untuk melihat ciri-ciri seekor kucing yang tidak pernah kita lihat. Misalnya kucing hutan," katanya.

Pengalaman mengunjungi muzium tersebut kata Tarmizi pasti akan dikongsikan dengan rakan-rakan dan saudara-maranya

"Saya percaya, muzium ini mampu menjadi tarikan utama buat pelancong yang berkunjung ke Sarawak terutama pencinta kucing," ujarnya.

Ada pendapat yang mendakwa Kuching mendapat nama sempena sebatang sungai kecil, Sungai Kuching yang mengalir antara Muzium Cina dan Kuil Tua Pek Kong. Sungai Kuching pula barangkali memperoleh namanya daripada kucing hutan yang kerap mengunjunginya. Sungai tersebut juga berhampiran sebuah bukit yang banyak ditumbuhi pokok buah mata kucing.

Defi Agustina turut senada dengan kedua-dua rakannya apabila melahirkan keterujaannya menjejak kaki ke Muzium Kucing berkenaan.


ANTARA patung kucing gergasi yang terdapat di Muzium Kucing.


Katanya, selain sarat dengan maklumat berkaitan kucing, pemandangan di luar muzium yang terletak di puncak Bukit Siol juga membolehkan pengunjung melihat pemandangan indah di sekitar pusat bandar raya Kuching.

"Pengalaman berkunjung ke negeri ini buat pertama kali sangat manis terutama ketika mengunjungi Muzium Kucing. Saya difahamkan Muzium Kucing ini merupakan yang pertama ditubuhkan di dunia," katanya.

Dalam pada itu, menurut kepercayaan penduduk tempatan dan masyarakat Cina, kucing adalah haiwan yang membawa tuah kepada sesiapa yang memeliharanya.

Namun, tidak ramai yang tahu mengenai sejarah, keluarga dan asal usul haiwan yang cukup terkenal dengan sifat manja ini.

Selain itu, tidak banyak tempat khusus bagi orang ramai terutama pencinta haiwan berkenaan untuk mendapatkan maklumat berkenaan kucing.


SEBAHAGIAN ekspresi kucing yang dilukis oleh pelajar-pelajar institusi pengajian tinggi di Sarawak yang dipamerkan di Muzium Kucing.


Koleksi peribadi

Menyedari hakikat itu, kerajaan Sarawak yang ketika itu dipimpin oleh Ketua Menteri, Tan Sri Abdul Taib Mahmud memutuskan untuk membina sebuah muzium untuk kucing pada tahun 1993.

Penolong Kurator Muzium Kucing, Bahtiar Affendi berkata, pada peringkat awal, kesemua koleksi yang terdapat di Muzium Kucing diperoleh dari Muzium Negara, Kuala Lumpur.

Katanya, Muzium Kucing yang diletakkan di bawah pengurusan Dewan Bandaraya Kucing Utara (DBKU) itu akhirnya menjadi kenyataan selepas mereka mendapat tapak sesuai iaitu di aras bawah di Ibu Pejabat DBKU di Bukit Siol, Petra Jaya dan ia dibuka secara rasmi pada November 1993.

"Selain koleksi Muzium Negara, kami juga memperoleh beberapa koleksi peribadi daripada beberapa tokoh terkenal seperti Abdul Taib, bekas Pengarah Muzium Negara, Datuk Shahrom Yeop dan pengumpul koleksi dan pencinta kucing tersohor di Asia kelahiran Shanghai, China mendiang Dr. Betty Jamie Chung. Betty yang kemudiannya berpindah ke Hong Kong keluarga merupakan penulis buku yang bertajuk, Life Recipes From My Mother Timeless Lessons For Living A Contented Life.

"Pada awal pembukaan Muzium Kucing dahulu hanya terdapat 2,000 koleksi dipamerkan dan kini kami mempunyai lebih 4,000 koleksi tidak termasuk stok yang berada di dalam stor kerana ruang pameran yang terhad.

"Kami sentiasa menukar bahan-bahan koleksi dari semasa ke semasa bagi memberi kesegaran kepada bahan-bahan koleksi kami di sini," katanya koleksi paling berharga di muzium tersebut ialah himpunan peribadi Abdul Taib yang terdiri daripada patung-patung kucing yang diperbuat daripada tembaga dan kapur.

Bahtiar yang juga Presiden Kelab Pencinta Kucing Sarawak berkata, di Muzium Kucing terdapat empat ruangan galeri pameran iaitu galeri A, B, C dan D.

Katanya, pelbagai koleksi pameran di muzium itu dapat memberi satu gambaran yang jelas betapa kucing mempunyai keunikan dalam melengkapi kehidupan manusia.

"Pameran ini diharap dapat memaparkan beberapa garis panduan dan pengetahuan terbaharu mengenai kucing untuk difahami serta dihayati oleh masyarakat umum khasnya para pencinta haiwan berkenaan. Sementara itu, Persatuan Pencegahan dan Perlindungan Haiwan Terbiar Sarawak (SSPCA) mendedahkan terdapat sedikit peningkatan dalam jumlah haiwan terbiar terutama kucing di sekitar bandar raya Kuching, Sarawak ketika ini.

Presiden SSPCA, Dona Drury Wee berkata, dalam kaji selidik yang dijalankan pihaknya dengan kerjasama Dewan Bandaraya Kuching Utara (DBKU) menjelaskan, SSPCA kini menempatkan lebih 270 haiwan yang sebahagian besarnya adalah kucing.

Kepada yang ingin mendapat maklumat lanjut mengenai SSPCA, sila hubungi talian 082-618 200 atau e-melkan ke sarawakspca@gmail.com.

Perakam kisah Watanoha

Posted:

Perakam kisah Watanoha

Perakam kisah Watanoha


HIRATSUKA berdiri di sebelah basikalnya dengan latar belakang perkampungan kecil Ishinomaki, wilayah Miyagi di utara Jepun.


TOSHIO HIRATSUKA merupakan tulang belakang akhbar tempatan Jepun. Tokoh wartawan tersebut percaya bahawa buku nota dan penanya telah menjadi saksi kepada hampir setiap peristiwa penting yang berlaku di Jepun selama 65 tahun.

Malah, Hiratsuka adalah satu-satunya wartawan di Oshika Shimbun. Pada usia 89 tahun, beliau merupakan seorang pengarang dan penerbit akhbar yang mempunyai lebih daripada 1,000 pelanggan.

Sepanjang minggu beliau gigih berbasikal ke merata tempat untuk mengetahui topik perbualan penduduk tempatan bagi mendapatkan berita yang sesuai untuk dicetak.

Beliau melaporkan mengenai jualan ikan di pelabuhan dan penduduk yang memenangi anugerah. Tulisannya meliputi berita mengenai kemalangan dan kejadian termasuklah kejadian dua ekor musang yang muncul di taman tersebut baru-baru ini.

Hiratsuka kerap mengunjungi balai polis tempatan, bagi mencatat butiran-butiran jenayah dan antara kisah yang paling teruk berlaku pada zaman itu adalah kes langgar lari di tiang telefon awam. Beliau mengikuti kejadian yang berlaku di pejabat bandaran dan melaporkan aktiviti ahli politik tempatan.

"Isnin hingga Khamis jadual saya padat dengan tugasan. Saya benar-benar gembira pada malam Khamis kerana terasa lega seperti perasaan yang anda rasa ketika zaman persekolahan apabila peperiksaan telah berakhir," katanya Hiratsuka.

Hiratsuka menceburi bidang kewartawanan selepas Perang Dunia Kedua iaitu selepas beliau pulang ke bandar Watanoha untuk mengambil bayaran ketika mengikuti latihan di sebuah akhbar tempatan.

Pada tahun 1949, Hiratsuka dan seorang lagi rakannya telah memulakan Shukan Watanoha atau Mingguan Watanoha memberitahu pembaca dalam terbitan pertamanya bahawa beca dan basikal yang menggunakan jalan raya haruslah berdaftar.


WARTAWAN veteran, Hiratsuka yang juga selaku editor dan penerbit akhbar Oshika Shimbun berdiri di luar pejabatnya.


Tarik diri

Setahun kemudian, akhbar tersebut berubah menjadi Oshika Shimbun setelah rakan kongsinya menarik diri.

"Saya masih muda dan terlalu sibuk bekerja, hari-hari saya berlalu dengan pantas," katanya.

Kemudian Datuk Bandar Watanoha, Keisuke Baba memuji penerbitan beliau yang ketika itu berharga 30 yen sebulan (RM0.95 sen) dengan menyifatkan penulis akhbar tersebut memainkan peranan penting sebagai akhbar tempatan.

"Saya berharap ia tidak meniru kebanyakan akhbar utama Tokyo dan berkembang sepenuhnya menjadi sebuah akhbar yang digemari oleh penduduk tempatan," ujar Baba.

Wartawan yang disegani tersebut mempunyai lebih 65 tahun pengalaman dalam merekodkan perjalanan sejarah Watanoha.

Antara laporan yang pernah ditulis adalah mengenai pemilihan Miss Watanoha pertama pada tahun 1950 sebagai sebuah negara yang masih berperang, namun pada masa sama sudah menunjukkan tanda-tanda pemulihan.

Selain itu, akhbar tersebut melaporkan tentang tsunami yang melanda di Lautan Pasifik pada tahun 1960 selepas satu gempa bumi kuat di Chile yang menghempas bandar itu.

Satu-satunya peristiwa besar yang tidak dilaporkan oleh Oshika Shimbun ialah pada tahun 2011 ketika tsunami menghanyutkan rumah Hiratsuka, kerja-kerja cetakannya dan 547 daripada 17,000 orang penduduk di bandar itu termasuklah kakak wartawan tersebut hanyut dibawa arus deras.

Hiratsuka masih tidak menerbitkan akhbarnya selama enam bulan ekoran krisis nuklear di loji kuasa Fukushima Daiichi. Bencana tersebut membunuh 18,500 nyawa di seluruh negara lalu memaksa orang ramai keluar dari bandar itu termasuklah wartawannya.

"Ramai orang bertanya kepada saya, bilakah saya akan mula menerbitkan akhbar. Saya terfikir, saya perlu lakukannya.

"Akhbar mempunyai nilai tersendiri untuk diteruskan. Saya seorang tokoh, saya tidak boleh berhenti," kata Hiratsuka. Enam bulan selepas dia meletakkan penanya, akhbar tersebut kembali bernyawa.

Tulisan tangan

Disebabkan faktor umur pengarang tersebut, akhbar itu telah diuruskan bersama oleh keluarganya. Hiratsuka menulis menggunakan tulisan tangan dan menantunya menaip artikel tersebut.

Isterinya yang berusia 74 tahun dan beberapa orang cucunya akan menghantar sendiri akhbar itu kepada pelanggan tempatan. Mereka yang telah berpindah akan menerima akhbar tersebut melalui pos.

Akhbar kekal sebagai bahagian penting dalam latar belakang media di Jepun. Negara matahari terbit mempunyai beberapa akhbar terlaris di dunia, termasuklah Yomiuri Shimbun yang mengeluarkan 13 juta salinan sehari.

Namun, golongan pembaca telah berkurangan seperti di negara-negara maju yang lain, kerana mereka berhijrah ke internet dan mengambil pengiklan bersama mereka. - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved