Ahad, 24 Julai 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Bertukar ke alatan cekap tenaga

Posted:

Bertukar ke alatan cekap tenaga

Bertukar ke alatan cekap tenaga

Oleh MELATI MOHD. ARIFFSEWAKTU kerajaan mengumumkan kenaikan tarif elektrik pada 1 Jun lalu, mereka yang menggunakan elektrik pada kadar kurang daripada 300kWj sebulan atau RM77 ke bawah pastinya menarik nafas lega.

Kenaikan itu hanya memberi kesan kepada pengguna domestik yang menggunakan elektrik antara 301 hingga 1,000kWj sebulan. Bagaimanapun, kelebihan itu mungkin tidak akan berterusan.

Menurut Presiden Persatuan Penyelidikan Air dan Tenaga Malaysia (AWER), S. Piarapakaran, kos bahan api semakin meningkat dan ia adalah kos tertinggi bagi industri elektrik. Beliau membuat andaian itu berdasarkan laporan Imbangan Tenaga Kebangsaan (NEB) 2008.

"Menurut NEB, campuran bahan api untuk penjanaan elektrik adalah gas asli iaitu sebanyak 56.6 peratus , arang batu (33.4), hidro (8.1), diesel (1.2) dan minyak bahan api (0.7)," katanya.

Statistik NEB itu jelas dapat dilihat dua komponen utama yang mempengaruhi tarif elektrik iaitu gas asli dan arang batu.

Tambah beliau, gas asli dibekalkan oleh Petronas pada harga subsidi berdasarkan harga formula kerajaan. Sementara itu, arang batu pula dibeli dari luar negara berdasarkan harga pasaran antarabangsa.

"Kenaikan harga arang batu masih diserap oleh Tenaga Nasional Berhad (TNB) atas permintaan Kerajaan Persekutuan," kata Piarapakaran semasa mengulas impak kenaikan tarif elektrik yang diumumkan kerajaan Jun lepas.

Kenaikan tarif elektrik itu adalah untuk mengurus kenaikan harga gas asli dan pelaksanaan Feed-in Tariff (FiT) iaitu mekanisme yang diperkenalkan kerajaan bagi mempromosi pembangunan Tenaga Diperbaharui (RE).

Usaha itu, kata beliau, dibuat melalui penubuhan Pihak Berkuasa Pembangunan Tenaga Lestari (SEDA) yang bertanggungjawab menguruskan Dana RE yang dikumpul melalui tarif elektrik pengguna.

Tenaga diperbaharui

"Satu peratus daripada tarif kita disumbangkan kepada Dana RE. Bagaimanapun, keperluan ini dikecualikan bagi pengguna domestik yang penggunaan elektriknya di bawah 300kWj sebulan," jelas Piarapakaran.

Di bawah Rancangan Malaysia Kesepuluh (RMK-10), kerajaan bercadang meningkatkan campuran tenaga RE yang kini kurang daripada 1 peratus kepada sekitar 5.5 peratus pada tahun 2015.

SEDA dijangka beroperasi sepenuhnya pada penghujung 2011 dan mempunyai masa empat tahun untuk mencapai sasaran seperti yang ditetapkan RMK10.

Dari segi penggunaan tenaga asas (semua bentuk sumber tenaga), Malaysia mencatat peningkatan pada kadar 6.1 peratus antara tahun 2000 hingga 2008.

Permintaan meningkat

Peningkatan permintaan tenaga bukan sahaja mempunyai kaitan dengan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) malah pertambahan jumlah penduduk negara. Keadaan itu membuktikan bahawa permintaan tenaga di Malaysia akan sentiasa meningkat daripada nilai anggaran purata dunia.


BANYAK peralatan di dalam kediaman perlu diberi perhatian terutamanya dari segi tempoh penggunaan, usia produk, penyelenggaraan dan kecekapannya menggunakan tenaga. - Gambar hiasan


Dalam keadaan itu, kerajaan perlu menjamin industri elektrik masih mampu memberikan tarif yang saksama kepada semua pengguna.

"Ini penting untuk perkembangan ekonomi yang berterusan. Kebimbangan AWER adalah untuk kerajaan memastikan Malaysia kekal sebagai pasaran yang berdaya saing untuk pelabur.

"Disebabkan kerajaan sedang merasionalisasi subsidi, tarif elektrik menjadi parameter yang penting untuk dikaji. Kita sudah pun mula hilang tahap kompetitif kepada Thailand dan Korea Selatan," ujarnya.

Dalam hal berkaitan, Piarapakaran berkata pihaknya ingin mencadangkan supaya proses penetapan tarif yang telus dengan pembabitan rakyat dapat dilaksanakan.

Melalui proses yang sedemikian, rakyat boleh menerima sebarang kenaikan tarif tanpa sebarang keraguan dan dapat memainkan peranan mereka secara lebih bertanggungjawab.

Pada masa yang sama, pihak peniaga serta pelabur boleh merancang operasi mereka dengan lebih teliti.

Setiap kali berlaku pelarasan tarif elektrik, isu utama yang sering dibangkitkan ialah Perjanjian Pembelian Tenaga (PPA) antara TNB dengan Pengeluar Tenaga Bebas (IPP).

Lazimnya, perkara yang menjadi tumpuan untuk PPA ini ialah kos bahan api.

Menurut Piarapakaran, mekanisme penyaluran kos bahan api yang dipraktikkan sekarang di bawah PPA agak kabur. Rakyat juga perlu dimaklumkan dengan lebih jelas mengenai kos bahan api yang memberi impak kepada tarif.

"Daripada kajian kami, IPP mengambil masa kurang daripada 10 tahun untuk memperoleh kembali perbelanjaan modal. Ini menunjukkan IPP tidak mempunyai sebarang risiko dalam perniagaan elektrik.

"IPP juga mendapat pinjaman kewangan untuk melaksanakan projek-projek mereka dan semua kos ini akhirnya disalurkan kepada rakyat sebagai tarif.

"Sektor penjanaan elektrik mesti dikawal selia dan kita tidak boleh membiarkan pihak-pihak tertentu hanya mengutamakan keuntungan seterusnya mengabaikan kesejahteraan rakyat," tegas Piarapakaran.

Langkah ideal

Sehubungan itu, rakyat Malaysia disaran untuk mengoptimumkan penggunaan tenaga melalui pembelian alat elektrik yang cekap tenaga. Golongan yang tidak terkesan dengan kenaikan tarif elektrik juga disyor untuk berbuat demikian.

Pengguna juga perlu mengenal pasti alat yang banyak menggunakan tenaga elektrik khususnya peralatan yang fungsinya memanaskan, menyejukkan dan berputar.

Perbuatan membiarkan peralatan dalam mod sedia juga perlu dielakkan selain keperluan menyelenggara alat-alat elektrik secara berkala.

Seperkara lagi yang perlu diberi perhatian berat oleh pengguna ialah peralatan yang berusia lebih daripada 10 tahun kerana ia menggunakan hampir tiga kali ganda penggunaan tenaga elektrik berbanding model terkini di pasaran.


PERALATAN elektrik yang berusia lebih daripada 10 tahun menggunakan hampir tiga kali ganda penggunaan tenaga berbanding model terkini. - Gambar hiasan


Piarapakaran menjelaskan bahawa sebagai permulaan, kerajaan Persekutuan memberikan rebet untuk pendingin hawa sebanyak RM100 dan peti sejuk sebanyak RM200 yang cekap tenaga serta mempunyai label lima bintang.

Tawaran itu, katanya adalah untuk jenama-jenama yang menyertai program ini di lokasi-lokasi terpilih sehingga akhir 2011.

Pada masa yang sama, kaedah penggunaan atau pemasangan peralatan dengan betul adalah penting untuk memastikan tidak berlaku kenaikan mendadak bil.

Penipuan

Dalam keterujaan mengurangkan kos penggunaan elektrik, pengguna bagaimanapun dinasihatkan supaya berhati-hati supaya tidak menjadi mangsa penipuan.

Piarapakaran memberitahu, kini terdapat banyak produk yang mendakwa boleh mengurangkan penggunaan elektrik termasuk mengurangkan pembacaan meter.

"Dakwaan jurujual yang menyatakan bahawa Suruhanjaya Tenaga, TNB dan SIRIM telah memberi pengiktirafan kepada barangan seperti itu adalah tidak benar.

"Sekiranya ada orang awam atau peniaga didatangi jurujual-jurujual ini, segera laporkan kepada Suruhanjaya Tenaga," tegasnya.

Piarapakaran berkata pihaknya telah memulakan kerjasama dengan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan serta pasar raya-pasar raya besar supaya tidak membenarkan jurujual berkenaan membuka kedai di lokasi mereka. - Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


Pelancaran perkhidmatan Bas Klinik Bergerak

Posted:

Pelancaran perkhidmatan Bas Klinik Bergerak

Pelancaran perkhidmatan Bas Klinik Bergerak


ALBERT LEE (enam dari kiri) bergambar bersama doktor dan tabib Cina yang memberi rawatan percuma melalui Bas Klinik Bergerak di Taman Puteri Wangsa, Johor Bahru baru-baru ini.


PERCUMA. Masyarakat pelbagai kaum di negeri Johor boleh menikmati rawatan perubatan percuma melalui perkhidmatan Bas Klinik Bergerak kelolaan Persatuan Kebajikan Xing Yun Johor yang dilancarkan di Taman Puteri Wangsa, Johor Bahru baru-baru ini. Lebih menarik, rawatan tersebut dikendalikan oleh 21 doktor dan tabib Cina secara sukarela di lokasi-lokasi terpilih terutama di sekitar Dewan Undangan Negeri Puteri Wangsa, kawasan berhampiran dan juga di seluruh negeri itu.

Antara rawatan yang ditawarkan adalah perubatan tradisional Cina, akupuntur, herba Cina dan ubatan moden.

Pengerusi persatuan tersebut, Albert Lee berkata, perkhidmatan bas tersebut membabitkan kos sebanyak RM320,000 dengan matlamat utama adalah memberi perkhidmatan percuma kepada masyarakat pelbagai kaum secara percuma.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Ceramah cegah jenayah dan dadah

Posted:

Ceramah cegah jenayah dan dadah

Ceramah cegah jenayah dan dadah


SEBAHAGIAN daripada penduduk yang menyertai ceramah cegah jenayah di Bukit Ketri, Padang Besar baru-baru ini.


CEGAH JENAYAH. Kira-kira 100 penduduk di tiga buah taman perumahan di Beseri, Perlis serta pelatih Pusat GiatMara Mata Ayer menghadiri ceramah cegah jenayah dan dadah anjuran Jabatan Belia dan Sukan Negeri Perlis di Dewan Taman Emas, Bukit Ketri, Padang Besar, Perlis baru-baru ini.

Program cegah jenayah peringkat Parlimen Padang Besar itu melibatkan penduduk taman perumahan Taman Emas, Taman Angsana dan Taman Melati Indah.

Ceramah bertajuk: "Peranan Wanita dan Masyarakat dalam Pencegahan Jenayah" dikendalikan penceramah dari Ibu Pejabat Polis Daerah Padang Besar dan Agensi Antidadah Kebangsaan Malaysia (AADK) Perlis.

Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan Perlis, Abdul Jamil Saad berkata, hubungan yang baik dan erat antara masyarakat dan polis perlu dipupuk bagi memastikan usaha cegah jenayah dapat dilakukan dengan lebih berkesan.

"Hubungan baik dengan polis terutamanya di kalangan anak muda amat penting bagi memastikan usaha mencegah jenayah dapat dilakukan bersama," katanya ketika berucap pada majlis itu.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

ILP Kuala Terengganu johan acara bola sepak SISEM

Posted:

ILP Kuala Terengganu johan acara bola sepak SISEM

ILP Kuala Terengganu johan acara bola sepak SISEM


PEMAIN pasukan bola sepak ILP Kuala Terengganu meraikan kejayaan selepas menjuarai SISEM ke-11 di ILP Pedas, Negeri Sembilan baru-baru ini.


JOHAN. Pasukan bola sepak Institut Latihan Perindustrian (ILP) Kuala Terengganu muncul johan acara bola sepak pada kejohanan Sukan Institut Latihan Jabatan Tenaga Manusia SeMalaysia (SISEM) ke-11 selepas menewaskan pasukan Pusat Latihan Teknologi Tinggi (ADTEC) Batu Pahat menerusi sepakan penalti 9-8 pada perlawanan akhir di ILP Pedas, Negeri Sembilan baru-baru ini.

Penentuan johan terpaksa dilakukan dengan sepakan penalti selepas kedua-dua pasukan itu terikat dengan keputusan 1-1 selepas tamat masa tambahan.

Antara sukan lain yang dipertandingkan pada SISEM yang berlangsung selama enam hari itu ialah bola tampar lelaki dan perempuan, bola jaring, tari tali, badminton, boling dan tenis.

Menurut Ketua Kontinjen ILP Kuala Terengganu, Mohamad Shamsul Rizal, pasukan boling ILP Kuala Terengganu pula muncul sebagai naib johan kejohanan tersebut.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Isteri Sheikh Muszaphar lahir bayi menerusi kaedah bersalin dalam air

Posted:

Isteri Sheikh Muszaphar lahir bayi menerusi kaedah bersalin dalam air

Isteri Sheikh Muszaphar lahir bayi menerusi kaedah bersalin dalam air


SOPHEA ISABELLA


KUALA LUMPUR - Angkasawan Negara, Datuk Dr. Sheikh Muszaphar Shukor kini bergelar bapa apabila isterinya selamat melahirkan bayi sulung mereka menerusi kaedah bersalin di dalam air. Dr. Halina Mohd. Yunos yang berkahwin dengan Sheikh Muszaphar pada 10 Oktober 2010 selamat melahirkan seorang bayi perempuan pada 21 Julai lalu.

Bayi seberat 3.6 kilogram itu dinamakan Sophea Isabella. Halina mengambil masa 18 jam untuk melahirkan bayi itu di Hospital Pantai Bangsar di sini. Halina kini adalah doktor bius di Hospital Selayang di sini. Ketika dihubungi Kosmo!, Sheikh Muszaphar berkata, dia sangat teruja dengan kehadiran bayi tersebut yang dianggap sebagai anugerah Ilahi paling istimewa. "Isteri saya dimasukkan ke hospital pada pukul 2 pagi Jumaat dan berjaya melahirkan anak pada pukul 9.08 malam.

"Dia memilih kaedah bersalin di dalam air kerana kurang sakit selain lebih semula jadi,'' katanya. Sheikh Muszaphar merupakan rakyat Malaysia pertama berlepas ke Stesen Angkasa Lepas Antarabangsa (ISS) pada 10 Oktober 2007 dan berada di stesen itu selama 10 hari bagi menjalankan pelbagai penyelidikan. Dia kemudian menjadikan tarikh keramat berlepas ke angkasa pada 10 Oktober itu untuk melangsungkan perkahwinan dengan Halina pada tahun lalu.

Sheikh Muszaphar yang kini bertugas sebagai Felo Penyelidik Utama Institut Sains Angkasa berkata, dia sudah bersedia untuk memikul tanggungjawab sebagai bapa. "Kami banyak membaca tentang cara mendidik anak-anak malah mendapat nasihat daripada kedua-dua orang tua kami supaya anak kami kelak berjaya kepada agama, negara dan bangsanya," ujar beliau.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Keluarga risau Nazaruddin sakit

Posted:

Keluarga risau Nazaruddin sakit

Keluarga risau Nazaruddin sakit

Oleh JUNHAIRI ALYASA
junhairi.alyasa@kosmo.com.my

KUALA LUMPUR - Kumpulan Abu Sayaf terus meningkatkan tekanan ke atas keluarga seorang rakyat Malaysia yang mereka culik pada 8 Mei lalu dengan mendesak supaya wang tebusan RM50,000 dibayar segera.

Lebih mengejutkan, wang tersebut bukan untuk pembebasan sebaliknya bagi membeli ubat untuk Nazaruddin Saidin (gambar), 38, yang didakwa kini sakit selain sebagai jaminan bagi memastikan nyawa rakyat Malaysia itu selamat.

Adik mangsa, Mohd. Lukman, 27, berkata, dia menerima panggilan telefon yang sangat menakutkan daripada salah seorang anggota kumpulan penculik pada Jumaat lalu.

Katanya, ini kerana lelaki tersebut mendesak supaya wang tebusan tersebut dilunaskan dalam masa tiga hari demi keselamatan abangnya.

"Dia bukan sahaja menelefon malah menghantar khidmat pesanan ringkas (SMS) kepada saya dua hari berturut-turut, mahu wang RM50,000 dibayar segera jika mahu abang saya selamat," ceritanya ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Kosmo! sebelum ini melaporkan, Nazaruddin yang merupakan bapa kepada enam orang anak diculik sekumpulan 10 lelaki bersenjata ketika menguruskan perniagaan berkaitan cicak tokek di selatan Filipina pada 8 Mei lalu.

Kumpulan penculik terbabit meminta keluarga Nazaruddin membayar sebanyak RM5.6 juta bagi tujuan membebaskannya.

Mohd. Lukman menjelaskan, mereka tidak mampu untuk membayar wang tersebut dan hanya mampu merayu kepada mana-mana pihak yang sudi untuk membantu keluarganya.

Katanya, keluarganya sudah buntu kerana tidak tahu bagaimana hendak mencari wang sebanyak itu.

"Saya berharap kerajaan Malaysia dan Filipina dapat berusaha bersungguh-sungguh untuk membantu membebaskan abang saya. Kami sekeluarga kini cukup tertekan,'' ujarnya lagi.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Terseksa lihat anak meronta

Posted:

Terseksa lihat anak meronta

Terseksa lihat anak meronta

Oleh MOHD. IKHSAN FIRDAUS AZMI dan SALEHUDIN MAT RASAD
berita@kosmo.com.my


SYAFIQ HAIKAL dan adiknya akan berada di HKL dua minggu lagi.


KUALA LUMPUR – "Saya terseksa tengok anak-anak meronta kesakitan apabila jururawat mencuci luka mereka." Begitulah rintihan seorang ibu, Ruhasimah Julaili, 33, yang tidak sanggup melihat derita kedua-dua anaknya, Shafiq Aiman Mat Safar Zaidi, 10, dan Syafiq Haikal, 13, ketika jururawat membuang kulit mati serta mencuci luka akibat kecederaan akibat disimbah asid Selasa lalu. Cerita beliau, adakalanya dia terpaksa mengalihkan pandangan kerana tidak sanggup melihat keadaan anaknya yang mengerang kesakitan setiap kali proses membersih luka tersebut.

"Shafiq Aiman, meronta-ronta sehingga kakinya terangkat menahan kesakitan dan melarang tindakan jururawat membersihkan kulitnya. "Kesakitan yang dialami mereka sukar saya gambarkan, sehinggakan Syafiq Haikal demam selepas selesai mencuci luka pagi tadi," katanya ketika dihubungi Kosmo! semalam. Ruhasimah memberitahu, doktor pakar bedah plastik akan membuat pemeriksaan terhadap status kecederaan kulit yang dialami oleh kedua-dua anaknya pada Selasa ini sebelum menentukan sama ada mereka perlu menjalani pembedahan plastik atau tidak.

Menurutnya, kedua-dua anaknya itu dijangka berada di HKL sekurang-kurangnya dua minggu lagi. "Para doktor sedang mengenal pasti jenis cecair digunakan suspek yang menyebabkan kawasan kulit yang terkena simbahan itu bertukar serta-merta menjadi hitam. "Khabarnya pihak polis Maran telah membawa suspek ke rumah di Jengka 9 mengambil bekas cecair yang digunakannya ketika menyimbah anak saya itu," katanya.

Ruhasimah kemudiannya berharap pihak berkuasa dapat mengambil tindakan sewajarnya kepada suspek yang menyimbah asid ke muka dan tubuh kedua-dua anaknya sehingga mereka kini merana.

Dalam pada itu, Ketua Polis Daerah Maran, Deputi Supritendan Ahmad Johari Shahabudin ketika ditemui berkata, suspek dalam lingkungan usia 30-an kini ditahan reman selama enam hari bagi membantu siasatan di bawah Seksyen 326 Kanun Jenayah (KK) yang membawa kecederaan parah. Katanya, pihak polis kini sedang menunggu laporan hospital mengenai status kesihatan mental suspek. Dalam kejadian pada 19 Julai lalu, kedua-dua mangsa telah disimbah asid oleh seorang lelaki yang dipercayai kurang siuman ketika dalam perjalanan ke rumah kawan mereka di Felda Ketumbar Jengka 9, Maran, Pahang.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Stailo

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Stailo


Menjaga keharmonian di spa

Posted:

Menjaga keharmonian di spa

Menjaga keharmonian di spa

Oleh IZYAN LIYANA MOHD. DARIF


SUASANA spa yang mendamaikan memberi ketenangan kepada pengunjung dan konsentrasi positif kepada kumpulan terapi.


SEJAK hampir sedekad lalu, bisnes spa atau pusat rawatan kesihatan dan kecantikan berkembang bak cendawan tumbuh selepas hujan di negara ini. Hujung minggu ataupun pada sebelah petang antara waktu puncak yang menjadi pilihan individu mengunjungi spa untuk mendapatkan rawatan dan merehatkan minda.

Kesibukan menguruskan hal-hal di pejabat, keluarga dan urusan peribadi apatah lagi, menjalani kehidupan dalam era serba moden dan ingin lari seketika daripada hiruk-pikuk kota raya antara faktor yang mendorong individu menenangkan fikiran di spa.

Namun, dalam keghairahan masyarakat berkunjung ke spa masih ramai yang alpa dan mengambil ringan etika penting saat berkunjung ke sana. Walaupun, beberapa etika kelihatan sangat mudah dan ringkas, namun ia boleh memberi kesan kepada rawatan kecantikan yang diambil.

"Hari ini kebanyakan individu sama ada golongan wanita atau jejaka memilih spa untuk menenangkan minda dan meregang badan. Soal harga rawatan yang mahal ataupun murah, biasanya tidak menjadi masalah kerana rata-rata pengunjung lebih menitikberatkan tentang rawatan ideal.

"Namun kadangkala kami kesal kerana wang dibelanjakan untuk sebarang rawatan bagaikan sia-sia. Mengapa? Ini disebabkan pelanggan tempatan masih kurang peka pada etika ketika berada di spa. Situasi ini benar-benar merugikan diri," jelas Pengurus Taman Sari Royal Heritage Spa, Orni Yusniza Othman ketika ditemui Stailo di Wisma Mustika Ratu, Taman Shamelin Perkasa, Kuala Lumpur.


PIHAK spa melarang pengunjung spa merokok atau mengambil minuman keras ketika berada di spa.


Bicara wanita yang mesra disapa Orni itu, salah satu kesalahan yang kerap dilakukan pelanggan contohnya tidak menjamah makanan sebelum menjalani rawatan. Biasanya ia berlaku dalam kalangan pelanggan yang memilih khidmat rawatan pelangsingan badan. Mereka menyifatkan sajian yang dinikmati membuatkan berat badan semakin bertambah dan akan menjejaskan hasil rawatan.

"Ia persepsi yang salah. Sepatutnya antara dua atau tiga jam sebelum rawatan pelanggan wajar mengisi perut dengan makanan yang sihat dan membekalkan tenaga roti, buah-buahan ataupun bijirin. Amalan ini penting bagi mengelakkan pelanggan keletihan dan tidak bermaya ketika menjalani rawatan.

"Saya pernah berhadapan dengan insiden pelanggan pengsan sewaktu melakukan rawatan. Selepas diselidik dia mengalami kekurangan air dan perut kosong. Padahal, dalam borang soal jawab pelanggan berkenaan memberi jawapan, dia sudah menikmati sajian dan sebagainya," terang Orni yang turut menegaskan supaya pelanggan sentiasa memberi jawapan jujur sewaktu menjalani sesi rundingan bersama ahli terapi.

Tambah Orni yang merupakan anak didik pengasas Mustika Ratu, Ibu Mooryati Soedibyo, berbual telefon dengan nada suara yang kuat dan membalas Sistem Khidmat Pesanan Ringkas (SMS), dalam tempoh rawatan antara tindakan pelanggan yang tidak beretika. Tabiat berkenaan bukan sahaja mengganggu konsentrasi ahli terapi malah, ia menjejaskan sesi rawatan.

Seharusnya sebaik saja melangkahkan kaki ke dalam spa, pelanggan perlu segera mematikan telefon bimbit atau meletakkannya dalam mod senyap.

Selain itu, etika di spa juga meletakkan garis panduan kepada pasangan suami isteri yang menjalani rawatan kecantikan di spa yang sama."Nasihat saya, suami dan isteri yang berkunjung ke spa supaya menjaga tingkah laku dan berkelakuan sopan. Bergelar pasangan yang sah daripada sisi hukum agama tidak bermakna mereka bebas melakukan perkara seperti bercium, berpeluk atau bersentuhan di dalam bilik rawatan.

"Jaga batas masing-masing. Jangan lakukan perkara yang boleh memberikan situasi kurang menyenangkan kepada ahli terapi dan pelanggan yang lain," kata Orni yang turut menghalang keras pelanggan yang ingin menghisap rokok dan meminum minuman keras di dalam spa.

Disiplin tentang masa

Sementara itu, Pengurus Edz Enterprise yang mengendalikan Edzscape Spa di Damansara Perdana, Petaling Jaya, Selangor, Edzrina Esa menjelaskan, segelintir pelanggan sanggup membawa anak-anak kecil khususnya ke spa. Alasan mereka, tiada penjaga untuk menguruskan anak-anak.

"Tidak salah untuk membawa anak-anak tetapi ibu atau bapa harus melatih dan mendisiplinkan mereka supaya menjaga tingkah laku. Tabiat kanak-kanak mereka suka bermain, ketawa dan menangis sehingga situasi ini mengganggu suasana damai di spa.

"Sebab itu, di Edzscape Spa kami bertanggungjawab menyediakan satu ruang yang luas untuk ahli keluarga menunggu si ibu menjalani rawatan. Enggan membiarkan suara bising kanak-kanak ketika bermain mengganggu pelanggan lain maka kami memisahkan ruang tersebut dengan pintu kedap bunyi," ujar Edzrina yang turut menitikberatkan aspek janji temu.

Lazimnya, bagi kebanyakan spa mereka menyarankan agar pelanggan membuat janji temu dua hari sebelum rawatan bagi mengelakkan pertindihan jadual dengan pelanggan lain.

Jelas wanita berusia 24 tahun tersebut selain melakukan tempahan temu janji terlebih dahulu, pelanggan juga dinasihatkan supaya menepati masa yang telah ditetapkan. Sekiranya, pelanggan berhadapan masalah dan lewat tiba di spa, mereka wajar menghubungi pihak spa supaya waktu yang terluang itu diisi dengan pelanggan lain.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Dewi warna-warni Jaspal

Posted:

Dewi warna-warni Jaspal

Dewi warna-warni Jaspal


GAYA kasual dan santai yang sentiasa memenuhi cita rasa jejaka yang gemarkan penampilan santai kasual.


MENGGUNAKAN pilihan warna-warna gelap serta fabrik denim atau corak berkotak yang pelbagai, ia bagi mencipta personaliti dan gaya dalam dres maxi.

Demikian antara gambaran koleksi musim panas Jaspal kali ini dimulakan dengan warna-warna gelap tetapi, masih menyerlahkan kewanitaan pemakainya.

Kegilaan kepada corak monokrom pula tampil dalam rekaan jumpsuit dan dres feminin yang menyerlahkan bentuk tubuh, menyuntik keyakinan dalam busana klasik hitam putih sama ada pilihan dres labuh atau padanan skirt pendek.

Bagi penggemar motif bunga-bungaan, emosi kewanitaan pasti terserlah dalam pilihan dres pendek dan jumpsuit yang mendedahkan bahu dan dihiasi cetakan bunga-bungaan yang mekar, sesuai digayakan untuk menghadiri parti berkonsepkan taman.

Tidak dinafikan fabrik renda semakin menjadi pilihan masa kini, justeru, dres pendek yang dibuat menggunakan fabrik renda direka khas agar sesuai untuk apa sahaja acara.

Selain dres, seluar panjang dan pendek daripada fabrik renda putih mulus merupakan pilihan yang turut menyerlahkan sisi kelembutan dan fesyen tanpa cela.

Gaya vintaj

Penampilan vintaj yang tidak ditelan zaman, kini tampil dalam rekaan-rekaan khas buat gadis vintaj yang menyerlahkan siluet sepanjang zaman dalam dres maxi kuning yang sesuai digayakan untuk acara siang dan malam.

Blaus dengan cetakan arnab rona merah jambu pasti menjadi kegemaran gadis, manakala seluar midi yang suatu masa dahulu kian dilupakan pula semakin menjadi pilihan kini.

Koleksi Jaspal kali ini juga mempersembahkan palazo dalam pelbagai pilihan fabrik dan cetakan sama ada polka dot, jalur dan bunga-bungaan. Alunan kelembutan palazo merupakan gaya terkini yang longgar, malah semakin besar rekaannya, semakin hip penampilan pemakainya.


GAYA petang yang ringkas dan chic sesuai untuk menghadiri acara petang bersama rakan.


Fabrik denim juga menjadi pilihan ramai terutamanya kalangan gadis sama ada dalam pilihan blaus, seluar dan skirt pendek, dres labuh dan pendek. Yang pasti, semuanya ada di Jaspal.

Dres maxi magnitud sesuai bagi mereka yang mahu tampil berani dan bergaya dalam rekaan yang turut disediakan dalam cetakan berkotak. Corak itu turut tampil dalam rekaan kemeja yang juga sesuai digayakan bersama palazo.

Bagi mereka yang mahu tampil rileks dan bersahaja, pilihan kemeja T pasti memenuhi cita rasa. Cetakan bergaya dalam corak yang comel dan bersahaja mahupun sekadar jalur melintang mewujudkan emosi ceria dan remaja.

Tidak lengkap sekiranya koleksi kali itu melupakan blaus tanpa corak dan rona polos bagi mereka yang gemarkan kesederhanaan dalam penampilan. Justeru, pilihan warna terkini dalam navi dan ungu sesuai disemat ke dalam seluar bagi mencipta keanggunan.

Top knit pula sesuai bagi mereka yang ingin tampil sederhana tetapi, masih mampu mencuri perhatian si jejaka. Fabrik polos dalam rona-rona pilihan terkini seperti turquoise, hijau, oren, putih mutiara serta ungu dan hijau lembut yang dipakai sedikit longgar menyerlahkan refleksi keselesaan.

Tidak dilupakan pilihan seluar pendek yang menimbulkan sensasi dalam warna coklat dan kelabu hued yang dipadankan dengan kemeja mahupun kemeja T yang pantas mencipta gaya formal mahupun kasual.

Kelembutan para gadis juga terserlah dalam pilihan skirt paras lutut yang lembut dan beralun mengikut rentak kaki dan tiupan angin.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Rekaan bagasi artistik

Posted:

Rekaan bagasi artistik

Rekaan bagasi artistik


KOLEKSI fiber lite turut tampil dengan pilihan warna hijau iguana, hitam dan merah.


BAGASI sememangnya menjadi salah satu elemen pertama percutian yang sering menimbulkan masalah. Sama ada ia terlalu berat berbanding barangan yang dibawa, tidak mempunyai ciri-ciri keselamatan atau sekadar rekaan yang tidak menarik.

Generasi klasik Delsey sudah memikirkan perkara-perkara tersebut sebelum tampil dengan koleksi bagasi terbaharu mereka sempena tahun 2011 ini. Justeru, rekaan kali ini bukan sahaja artistik, malah lengkap ciri-ciri keselamatan yang dipatenkan.

Pengguna pastinya tertarik dengan rangkaian Fiber Lite daripada Delsey yang ringan, kekuatan zipnya adalah empat kali ganda berbanding zip bagasi biasa yang dibangunkan dengan teknologi Zip Securi Tech, malah pad kekuncinya dilengkapi sistem Pentadbiran Keselamatan Pengangkutan (TSA) yang memenuhi standard keselamatan Amerika Syarikat (AS).

Ia adalah inovasi teknologi dan sistem yang mengurangkan risiko kecurian barangan peribadi. Beg dengan rangka gentian kaca seberat 3.6 kilogram itu juga pasti menjadi pilihan pengembara yang inginkan keselesaan apatah lagi troli empat rodanya tidak membebankan pengguna berbanding beg sandang.

Rangkaian Inbox disediakan dalam warna ungu lembut (lilac), hijau iguana, merah dan hitam bersaiz 44 sentimeter (sm) X 65sm X (diameter) 30/34sm.

Rangkaian Inbox pula diinspirasikan oleh pengembaraan di bawah keadaan ekstrem. Tujuh Inovasi teknologi major terdapat di dalam bagasi itu. Rekaan luarannya yang cantik mudah dibersihkan dan tahan lasak.

Bagasi bergaya tersebut juga ringan dan mudah digerakkan menggunakan roda empatnya. Sistem keselamatan yang sama seperti Fiber Lite melengkapi ciri-ciri keselamatan.

Ia juga dibangunkan menggunakan 100 peratus tekno-polikarbonat yang diakui kekuatannya dan kalis air bagi melindungi sepenuhnya barangan yang dibawa.

Rangkaian itu tampil dengan warna hitam, logam dan tembaga, manakala saiznya ialah 46 X 63 X 27 cm.

Sementara itu, rangkaian Karat pula direka seperti seni moden dengan rupa yang diperhalusi supaya tampil dengan personaliti unik tanpa mengenepikan ciri-ciri ringan dan sistem keselamatan Delsey.

Roda bergandanya memberi keselesaan penuh dan senyap semasa digerakkan. Ia begitu cantik, praktikal dan selamat. Ia sememangnya menjadi bagasi yang mesti dimiliki setiap orang dan juga sesuai sebagai bagasi simpanan gajet elektronik.

Bagasi dengan rekaan seakan permata itu tampil dalam warna kelabu, putih dan perak serta disediakan dalam saiz 45sm X 65sm X 29sm.

Sementara itu, rangkaian Lite Gloss mensasarkan pengembara muda yang mahu tampil bergaya dan trendy. Warna-warna yang ditampilkan begitu serasi dengan golongan ini iaitu hitam, perak dan merah berkilat di atas material polikarbonatnya.

Material terkini inilah yang menjadikan bagasi tersebut ringan tetapi kuat dan lasak. Pembahagian bahagian dalamannya yang luas dan ruang berzip dapat mengasingkan baju kotor dan baju bersih.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Juara Doktor Kecil Lifebuoy

Posted:

Juara Doktor Kecil Lifebuoy

Juara Doktor Kecil Lifebuoy


PASUKAN Doktor Kecil dari SK Tasik Damai, Perak dinobatkan sebagai juara Cabaran Doktor Kecil Lifebuoy.


ANAK-ANAK muda Malaysia masa kini lebih menyedari keperluan amalan menjaga kebersihan.

Buktinya dapat dilihat dalam pertandingan antara sekolah di seluruh negara yang dipelopori oleh Lifebuoy, jenama sabun perlindungan daripada kuman No. 1 Dunia.

Pertandingan enam minggu Cabaran Doktor Kecil Lifebuoy bertujuan untuk memberi penekanan positif rakan sebaya secara berkesan untuk menggalakkan murid sekolah mengamalkan tabiat kebersihan.

Amalan itu termasuk membasuh tangan dan membersihkan diri dengan sabun semasa melakukan lima perkara penting setiap hari iaitu ketika mandi, selepas menggunakan tandas, sebelum sarapan, makan tengah hari dan makan malam.

Sebanyak 16 buah sekolah iaitu wakil-wakil sekolah dari setiap negeri dan tiga Wilayah Persekutuan menyertai cabaran itu.

Setiap sekolah telah diwakili oleh murid tahun empat atau lima bersama seorang guru penasihat.

Para peserta itu kemudian dilatih sebagai Doktor Kecil Lifebuoy dalam kem interaktif selama tiga hari dua malam. Mereka ditugaskan untuk menggalakkan rakan sekolah supaya mengamalkan tabiat menjaga kebersihan apabila kembali ke sekolah masing-masing.

Pemenang kemudian akan dipilih berasaskan pertukaran tabiat paling ketara dalam kalangan murid sekolah, khususnya tabiat membasuh tangan dan membersihkan diri dengan sabun semasa melakukan lima perkara penting itu.

Cabaran Doktor Kecil Lifebuoy ditutup pada 28 Jun lalu selepas meninggalkan kesan positif ke atas kira-kira 18,000 murid sekolah.

Selepas proses penilaian yang teliti, Sekolah Kebangsaan (SK) Tasik Damai, Perak telah dipilih sebagai pemenang.

Selain berjaya menggalakkan muridnya mengamalkan tabiat yang baik untuk menjaga kebersihan, Doktor Kecil SK Tasik Damai juga menarik murid-murid dari sekolah jiran mereka, SK Tasek, untuk mengikuti sesi tunjuk dan terang mengenai cara yang betul membasuh tangan.

Doktor Kecil yang sama juga menganjurkan Karnival Kesihatan di sekolah mereka untuk menggalakkan tabiat menjaga kebersihan dalam kalangan murid, ibu bapa dan orang ramai.


TABIAT menjaga kebersihan yang diajar pada murid-murid sekolah diharapkan dapat disebarkan kepada rakan sebaya mereka di mana-mana sahaja.


Bagi pemenang hadiah pertama, Lifebuoy akan menanggung kos pengubahsuaian tandas dan kemudahan mencuci tangan sekolah itu sehingga RM20,000. SK Tasik Damai juga akan menerima bekalan sabun Lifebuoy selama satu tahun untuk tandas mereka.

SK Taman Suria, Johor dan SK Pekan Satu, Labuan pula dipilih sebagai pemenang-pemenang hadiah sagu hati. Sekolah-sekolah tersebut menerima bekalan sabun Lifebuoy selama satu tahun untuk tandas masing-masing.

Timbalan Ketua Pengarah Pendidikan (Sektor Dasar), Dr. Khair Mohamad Yusof, hadir untuk menyampaikan hadiah kepada sekolah yang menang dan Doktor Kecil mereka.

Turut hadir memberi sokongan, Lenny Chuah, Pengurus Jenama (Pembersihan Kulit), Unilever (Malaysia) Holdings Sdn. Bhd. dan Amy Mastura, duta jenama Lifebuoy yang juga merupakan seorang penghibur terkenal.

"Sambutan terhadap Cabaran Doktor Kecil Lifebuoy lebih baik daripada yang dijangkakan. Kami sukar membuat keputusan untuk memilih pemenang kerana semua sekolah peserta dan Doktor Kecil mereka telah menunjukkan semangat, kreativiti dan dedikasi untuk menyebarkan mesej yang ingin disampaikan.

"Secara keseluruhannya, kami percaya semua murid di sekolah-sekolah yang terlibat mendapat manfaat daripada misi sosial besar-besaran kami untuk menjadikan Malaysia lebih sihat.

"Kesedaran terhadap pentingnya kebersihan dan tabiat menjaga kebersihan yang disemai sejak kecil akan kekal sepanjang hayat mereka," kata Lenny.

Menurutnya, dalam kehidupan seharian mereka, kanak-kanak terdedah kepada kuman dan bakteria berbahaya yang menjadi punca pelbagai penyakit, daripada batuk, selesema hinggalah cirit-birit.

"Selain menekankan tabiat membasuh tangan, lebih penting lagi ialah membasuh dengan sabun yang betul dan berkesan untuk membunuh kuman yang berbahaya," jelasnya.

Cabaran Doktor Kecil Lifebuoy adalah sebahagian daripada kempen Malaysia, Jom Lebih Sihat!.

Kempen itu bertujuan untuk mempelopori usaha menjadikan Malaysia sebuah negara yang lebih sihat dengan menggalakkan perubahan positif dalam tabiat menjaga kebersihan menerusi penggunaan sabun setiap kali melakukan lima perkara penting sepanjang hari.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Harimau cedera di Kota Singa

Posted:

Harimau cedera di Kota Singa

Harimau cedera di Kota Singa

Daripada WAN FAKHRUL BAKAR


PEMAIN negara meraikan kejayaan Safee (dua dari kiri) menjaringkan gol awal Malaysia pada aksi pertama pusingan kedua Kelayakan Piala Dunia 2014 menentang Singapura malam tadi. Malaysia tewas 3-5.


SINGAPURA – Lapan gol terhasil pada pertembungan dramatik dua musuh tradisi, Malaysia dan Singapura di Stadium Jalan Besar di sini malam tadi. Namun kesudahannya, Malaysia tewas 3-5 pada aksi pertama pusi- ngan kedua Kelayakan Piala Dunia 2014 itu biarpun berjaya bangkit seketika setelah ketinggalan 1-4 pada babak pertama. Pada aksi malam tadi, anak- anak buah Datuk K. Rajagobal ter- nyata gagal beraksi pada tahap sebenar meskipun diiringi sokongan 1,500 penyokong Malaysia yang menyeberangi Tambak Johor.

Biarpun mendahului seawal 25 saat permainan bermula menerusi penyudah kemas Safee Sali, Singa- pura pantas menyamakan kedudukan menerusi Aleksandar Duric pada minit ketujuh. Singapura terus menghukum kelonggaran benteng pertahanan Malaysia dengan menambah tiga lagi gol hasil sepakan percuma Qiu Li (21), Mustafic Fahrudin (43) dan Shi Jiayi pada minit ke-45. Ketinggalan 1-4, Malaysia memulakan babak kedua dengan langkah kiri apabila kapten, Safiq Rahim dilayangkan kad merah pada minit ke-49.

Mujur pemain bek kanan Singa- pura, Ismail Yunos turut dilayangkan kad merah setelah menerima kad kuning kedua pada minit ke-53. Kesempatan beraksi 10 lawan 10 kembali digunakan Malaysia untuk memperoleh gol kedua hasil jaringan penyerang gantian, Abdul Hadi Yahaya pada minit ke-68 dan gol ketiga menerusi Safee seminit kemudian. Namun harapan melihat Malaysia bangkit menyamakan kedudukan 4-4 tidak kesampaian apabila Duric meledak gol kelima Singapura pada minit ke-80. Malaysia kini perlu menang sekurang-kurangnya 2-0 pada aksi kedua di Stadium Nasional, Bukit Jalil pada Khamis ini seandainya mahu layak ke pusingan ketiga.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Malaysia mara ke separuh akhir

Posted:

Malaysia mara ke separuh akhir

Malaysia mara ke separuh akhir


LIBASAN maut daripada pemain negara, Norshahruddin Mad Ghani ketika aksi menentang Filipina pada peringkat suku akhir semalam. Malaysia menang 3-0.


MALAYSIA mudah mara ke peringkat separuh akhir kategori lelaki setelah mengecewakan Filipina 3-0 pada perlawanan suku akhir Kejohanan Sepak Takraw Piala Dunia Persekutuan Sepak Takraw Antarabangsa (Istaf) 2011 di Stadium Titiwangsa, Kuala Lumpur semalam. Pada set pertama trio negara yang dibarisi Norshahruddin Mad Ghani, Noor Azam Abdul Hamid dan Farhan Adam melakukan sedikit kesilapan pada awal perlawa- nan, namun berjaya memperoleh kemenangan 15-11.

Kemenangan set pertama memberi semangat kepada skuad bimbingan Jamaluddin Hassan itu untuk memenangi set kedua 15-4 dalam masa lapan minit. Malaysia melakukan perubahan pada posisi tekong di set ketiga dengan menggantikan Noor Azman dengan Muhammad Syaz- wan Husin dan Mohd. Helmi Ismail di tempat Norshahruddin Mad Ghani sebagai apit kanan. Perubahan tersebut tidak menjejaskan rentak permainan mereka, malah dilihat semakin mantap untuk menang saingan set ketiga itu dengan 15-3 dalam masa tujuh minit.

Trio Filipina dibarisi Oliver Tumang, John John Bobier dan Jason Huerte Jason. Jurulatih Jamaluddin Hassan berkata, anak didiknya masih memerlukan sedikit masa untuk menyesuaikan keadaan dengan keadaan gelanggang selain mengukuhkan kekuatan mental apabila berdepan dengan bilangan penonton yang ramai. Beliau turut mengakui yang skuad negara ada melakukan kesilapan yang tidak sepatutnya berlaku pada set pertama, namun berjanji untuk mengatasinya segera.

"Kita perlu berhati-hati sekira- nya bertemu Singapura pada perlawanan berikutnya (perlawanan separuh akhir) kerana pasukan tersebut kelihatan berbeza dan lebih mantap berbanding sebelum ini," katanya.

Beliau berkata, daripada pemerhatiannya, skuad Singapura mempunyai kepantasan yang luar biasa walaupun mereka pernah bertemu dengan pasukan tersebut pada perlawanan peringkat kumpulan pada temasya Sukan Asia 2010 di Guangzhou, China.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Bangga tengok semangat pemain negara

Posted:

Bangga tengok semangat pemain negara

Bangga tengok semangat pemain negara

HARIMAU Malaya tewas di bumi Singapura semalam.

Walaupun tewas 3-5 pada perlawanan pertama pusingan kedua Kelayakan Piala Dunia 2014, namun anak-anak buah Datuk K. Rajagobal itu telah mempamerkan mutu permainan yang sungguh menakjubkan. Saya anggap ia sebagai kekalahan bermaruah kerana barisan wira negara telah berjuang sehingga ke minit-minit terakhir perlawanan. Ketinggalan tiga gol pada separuh masa selain kehilangan komander, Shafiq Rahim tidak melunturkan semangat pemain untuk memberi cabaran kepada lawan mereka yang dibarisi beberapa pemain import.

Saya juga kagum dengan sikap serta disiplin yang dipamerkan oleh anak-anak Harimau Malaya pada perlawanan tersebut yang langsung tidak putus asa untuk meloloskan diri daripada kawalan pemain Singapura. Hasilnya, dua gol dijaringkan pada separuh masa kedua yang saya lihat bakal memberi kele- bihan kepada skuad negara menjelang aksi kedua di Stadium Nasional, Bukit Jalil pada Khamis ini. Pada mulanya, saya anggap Singapura akan menang mudah perlawanan tersebut.

Selain beraksi di gelanggang sendiri, mereka juga diperkuatkan beberapa pemain import.

Tanggapan saya rupa-rupanya silap belaka. Benteng skuad import Singapura itu begitu mudah diloloskan. Saya boleh katakan, Singapura tidaklah sehebat mana pun. Pemain yang mereka import pun tiada kualiti yang boleh dibanggakan. Saya lihat tindakan Singapura mengimport pemain luar untuk menguatkan skuad kebangsaan mereka sebagai langkah yang sia-sia. Hasrat mereka nak mendapat 'instant result' tetapi tidak banyak yang boleh disumbangkan oleh tenaga import mereka.

Langkah tersebut dilihat menutup ruang kepada anak-anak tempatan Singapura mengisi tempat dalam skuad kebangsaan. Diharapkan Malaysia tidak mengambil langkah seperti itu kerana kita mempunyai ramai lagi bakat terpendam yang belum diterokai di seluruh negara. Walaupun skuad import Singapura menang 5-3 pada aksi semalam, kedudukan mereka masih belum selamat. Masih ada 90 minit lagi untuk diharungi dan Bukit Jalil akan menjadi medan penentuan.

Malaysia pula memerlukan kemenangan 2-0 pada aksi kedua Khamis depan bagi menjamin tempat ke saingan peringkat kumpulan yang pastinya lebih mencabar. Kalah pada aksi pertama ini bukan bererti peluang kita sudah tertutup. Berdasarkan persembahan semalam, Singapura semestinya mudah diratah. Saya juga tidak nampak seba- rang kelebihan daripada gaya permainan skuad Singapura dan jaringan mereka banyak berpunca daripada kelonggaran barisan pertahanan negara yang nampak belum stabil pada separuh masa pertama. Perasaan gugup memang biasa, lebih-lebih lagi barisan pemain negara muda-muda belaka berbanding lawan mereka. Tetapi Singapura perlu ingat - pemain muda negara berisi dan tidak semudah itu untuk diratah. Tak percaya, tunggu 28 Julai di Bukit Jalil. Singa pasti dibaham.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


92 maut serangan berkembar Norway

Posted:

92 maut serangan berkembar Norway

92 maut serangan berkembar Norway


SEORANG mangsa diangkat oleh pegawai keselamatan untuk diberi rawatan.


OSLO - Sekurangnya-kurangnya 92 mangsa maut dalam serangan bom dan tembakan rambang yang dilakukan oleh seorang lelaki warga Norway berusia 32 tahun. Disifatkan sebagai pembunuhan beramai-ramai paling dahsyat sejak pengeboman di Madrid, Sepanyol pada tahun 2004, suspek yang menyamar dengan memakai pakaian anggota polis telah melepaskan tembakan ke arah sekumpulan remaja yang menghadiri perhimpunan politik musim panas di pulau Utoeya.


ASAP tebal jelas kelihatan pada sebuah bangunan kerajaan yang rosak teruk.


Perhimpunan tersebut dianjurkan oleh Parti Buruh pimpinan Perdana Menteri Norway, Jens Stoltenberg. "Tidak pernah berlaku sejak Perang Dunia Kedua, Norway dikejutkan dengan jenayah pada skala sebesar ini," kata Stoltenberg. Suspek dikatakan memanggil remaja-remaja itu untuk berkumpul sebelum menembak mereka menggunakan pistol dan rifel. Dalam usaha menyelamatkan diri, mereka terjun ke dalam laut, bersembunyi di hutan dan mencari perlindungan di dalam bangunan berhampiran.

Media Norway menamakan suspek sebagai Anders Behring Breivik (gambar), tetapi pihak polis enggan mengesahkan maklumat tersebut. Polis juga menyatakan kebimbangan angka mangsa yang maut mungkin meningkat.

Menurut saluran televisyen TV2, suspek mempunyai hubungan dengan kumpulan ekstremis berhaluan kanan dan memiliki dua senjata api yang didaftarkan atas namanya. Suspek turut menulis komen anti-Islam di Internet. Namun, Komisioner Polis, Sveinung Sponheim memberitahu adalah terlalu awal untuk menyatakan itu adalah motif di sebalik tindakannya.


SEBUAH bot melintasi beberapa mayat yang diletakkan di atas tebing di pulau Utoeya, Norway.


Media lain melaporkan bahawa suspek menyifatkan dirinya dalam laman Facebook sebagai seorang konservatif, beragama Kristian, suka berburu dan permainan video seperti World of Warcraft serta Modern Warfare 2.

Dua jam sebelum itu, polis telah mengesahkan bahawa tujuh orang terbunuh, manakala sembilan lagi cedera parah apabila sebutir bom meletup di tengah bandar Oslo yang berhampiran dengan pejabat perdana menteri dan beberapa buah bangunan kerajaan. Suspek sama didakwa bertanggungjawab atas serangan tersebut. - AFP

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Kumpulan berhaluan kanan bukan ancaman - Risikan

Posted:

Kumpulan berhaluan kanan bukan ancaman - Risikan

Kumpulan berhaluan kanan bukan ancaman - Risikan

OSLO - Pihak risikan Norway tidak pernah melihat kumpulan berhaluan kanan sebagai satu ancaman serius, sebaliknya lebih bimbangkan serangan daripada ektremis Islam, jelas satu laporan rasmi penilaian ancaman Norway baru-baru ini. Sebaik sahaja serangan bom dan tembakan rambang berlaku, spekulasi penglibatan Norway dalam kempen tentera Barat di Afghanistan dan Libya menjadi puncanya terus timbul.

Namun, selepas seorang lelaki Norway berusia 32 tahun, Anders Behring Breivik yang disifatkan sebagai fundamentalis Kristian dengan fahaman politik kanan ditahan, fokus itu beralih arah. Breivik yang berketinggian hampir enam kaki dan berambut perang kini sedang disoal-siasat oleh polis. Dia cedera apabila ditahan di pulau Utoeya selepas menembak sekumpulan remaja di sana. - AFP

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Lelaki menyamar polis dicekup

Posted:

Lelaki menyamar polis dicekup

Lelaki menyamar polis dicekup

24/07/2011 6:51pm

KOTA BAHARU - Polis menahan seorang lelaki berumur 34 tahun kerana menyamar sebagai pegawai kanan polis berpangkat ASP.

Ketua Polis Daerah Kota Baharu ACP Azham Othman berkata, lelaki yang berasal dari Miri Sarawak itu ditahan empat hari lepas di Jalan Long Yunus, hasil maklumat orang awam.

"Lelaki itu ditahan kira-kira pukul 3 petang, 21 Julai lepas bersama kenderaan jenis Toyota Alphard yang disewanya.

"Ketika ditahan dia hanya berpakaian biasa dan hasil pemeriksaan di dalam kenderaan itu menemui pelbagai jenis barangan penyamaran sebagai anggota polis antaranya pakaian seragam Polis Diraja Malaysia (PDRM), lencana dan pangkat PDRM, gari, tali pinggang polis dan sarung pistol," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Beliau berkata selain barangan penyamaran polis, turut dirampas dalam kenderaan itu ialah wang tunai berjumlah RM2,619, yang diletakkan dalam sekeping sampul surat.

Azham berkata siasatan awal polis mendapati lelaki itu memiliki beberapa rekod jenayah lampau dalam kes yang sama dan baru beberapa bulan dibebaskan dari penjara. - Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Lelaki tikam bekas isteri, serah diri

Posted:

Lelaki tikam bekas isteri, serah diri

Lelaki tikam bekas isteri, serah diri

24/07/2011 6:49pm

KOTA BAHARU - Seorang lelaki yang dipercayai menikam bekas isterinya sehingga cedera parah di tingkat bawah ruang meletak kereta sebuah pasar raya bulan lepas, hari ini menyerah diri di Ibu Pejabat Polis Daerah Kota Baharu, di sini.

Ketua Polis Daerah Kota Baharu, ACP Azham Othman berkata suspek yang berumur 28 tahun itu hadir ke balai polis bersendirian kira-kira pukul 3 petang.

"Kami sudah ambil keterangan daripada suspek dan dia akan direman untuk siasatan lanjut," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Dalam kejadian bulan lepas seorang wanita berumur 27 tahun ditikam bertubi-tubi di tingkat bawah ruang meletak kereta sebuah pasar raya di Jalan Sultan Yahya Petra di sini.

Wanita itu mengalami kecederaan serius akibat ditikam dengan sebilah gunting di kepala, leher serta dikelar di bahagian muka, dan beberapa media melaporkan ia dipercayai dilakukan oleh bekas suami wanita itu.

Azham berkata kes sedang disiasat mengikut Seksyen 326 Kanun Keseksaan kerana sengaja menyebabkan cedera parah dengan senjata dan jika sabit kesalahan boleh dihukum penjara hingga 20 tahun dan denda atau sebatan. - Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Dua beranak maut rempuh jentolak

Posted:

Dua beranak maut rempuh jentolak

Dua beranak maut rempuh jentolak

24/07/2011 3:01pm

MARANG - Dua beranak maut dalam satu kemalangan setelah kenderaan yang mereka naiki merempuh belakang jentolak di tepi jalan di Kampung Jambu Bongkok, di sini petang semalam.

Kejadian berlaku kira-kira pukul 4.45 petang semalam di kilometer 62, Jalan Kuala Terengganu-Kuantan menyebabkan Wan Shaari Zakaria, 50, dan anaknya Wan Shakifli Wan Shaari, 8 tahun yang berasal dari Kampung Pasir Puteh, Merchang, mati di tempat kejadian.

Ketua Polis Daerah Marang, DSP Mazlan Yahya berkata kejadian berlaku apabila kereta yang dipandu Wan Shaari dipercayai terbabas dan masuk ke laluan bersebelahan lalu merempuh sebuah jentolak yang berhenti di tepi jalan.

"Ketika tiba di tempat kejadian, kereta yang dipandu mangsa dari arah Dungun hilang kawalan dan merempuh belakang sebuah jentolak yang berhenti ditepi jalan," katanya kepada pemberita di sini, hari ini. - Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved